P1 monitor roadmap

P1 monitor roadmap

De P1 monitor roadmap geeft aan welke opties of aanpassingen op de planning staan. Het geeft tevens de mogelijkheid ideeën aan te dragen voor de volgende versies. Als je wensen of ideeën hebt dan kun aangeven via een comment op deze pagina.  Alle ideeën zijn welkom. Het kan afhankelijk van de beschikbare tijd even duren voordat geplande opties daadwerkelijk worden gerealiseerd.

Deze pagina is niet bedoeld voor bugs of andere vragen. Plaats die op de download pagina. Als je een hier bug plaatst dan wordt deze genegeerd.

In planning:

fullscreen support voor de UI, refresh button en kostenscherm update.

Te onderzoeken :

De Lijstvolgorde geeft geen prioriteit aan, maar in volgorde van verzoeken.

 • Database export naar CSV/Excel format.
 • App voor de P1 monitor, dit wordt een IOS (Apple) versie.
 • Weer voorspelling toevoegen naast de huidige weer informatie.
 • Omnik, solaredge,  Goodwe 5000-D-NS (2mpp), zonnepanelen data uitlezen.
 • Watermeter uitlezen.
 • Reset / wissen van de database alsof het een nieuwe installatie is.
 • Een grafiek met het momentane vermogen van alle drie de fases in 1 grafiek.
 • Site responsive maken.
 • vergroten van het gekopieerde image naar de grootte van de sdhc card. Wordt een menu optie.
 • Export van gegevens naar Excel.
 • Optie om zelf historische gegevens toe te voegen.
 • Lange termijn overzicht van de meterstanden in plaats van het verbruik per uur,dag,maand, enz.
 • Wekelijks verbruik toe te voegen aan stroom en gas.
 • Alerting: bijvoorbeeld het ontvangen van een email als het verbruik niet 1x per b.v. 12 uur onder een in te stellen aantal Watt komt of als het verbruik per 24 uur boven een in te stellen waarde komt.
 • Gemiddelde temperatuur in kosten overzicht tooltip toevoegen.
 • Ondersteuning voor de multivallen 402 warmtemeter.
 • Serial device kunnen instellen voor het uitlezen van de P1 poort.
 • MQTT is a machine-to-machine (M2M)/”Internet of Things” connectivity protocol mogelijkheden.
 • “Dagteller” gas. Het zou handig zijn om een los tellertje te kunnen starten en stoppen. Om bijvoorbeeld bij starten van een douche beurt, of kook beurt, of gaskachel beurt, de teller te starten en er na te stoppen. Zo kan je (ongeveer) zien hoeveel 1 zo’n “beurt” aan gas kost (vermist er dan geen andere gebruikers zijn).
 • Weerlive.nl als alternatieve bron voor het weer gebruiken.
 • Docker based versie maken.
 • Mindergas.nl interface maken.
 • pvoutput.org interface maken.
 • Kalender optie om historische meterstanden op te vragen.
 •  Een grafiek van jaar, maand of week waarbij de vorige jaren, maanden, of weken over heen worden geprojecteerd. Op die manier heb je een mooi overzicht van eenzelfde vergelijkbare periode.
 • RFC1918 check uit kunnen schakelen voor het setup menu zodat publieke IP adressen ook gebruikt kunnen worden.

Wordt niet verder onderzocht of uitgevoerd.

 • De P1 monitor te installeren op een bestaande Raspberry Pi 3 zoals Domoticz.
 • Engels als tweede taal toevoegen.
 • LCD scherm direct op de Pi maken die geleverd of teruggeleverd vermogen aangeeft.


Als je een bijdrage wil leveren om de kosten te dekken van de website e.d. dan kan kun je hier een donatie doen.

113 Replies to “P1 monitor roadmap”

 1. Ik zou zelf wel eens naar het laatste punt willen kijken (die je nu hebt gemarkeerd als ‘wordt niet verder onderzocht’.

  Ben je eigenlijk van plan ooit de software te open sourcen? Zou gaag mee werken aan toekomstige updates 🙂

  1. De software mag “geforked” worden en aangepast. Zolang het niet commerciëel wordt gebruikt. Mocht je ideeen hebben of een stuk willen schrijven laat het dan weten.

   De reden dat ik liever geen apart programma er van wil maken is dat de robuustheid afhangt van het geheel zowel het programma op zich als het besturingsysteem. Dat kan ik nu aanpassen voor maximale prestaties en stabiliteit.

   1. Thanks voor de reactie, dat is goed om te weten, en ik begrijp je standpunt daarin zeer goed.

    In dat geval zou ik weleens naar de code willen kijken om eventueel te forken (uiteraard niet commercieel), of misschien wat bij te dragen aan de andere punten mocht je daarbij hulp willen? 🙂

    1. De code is in in de image te vinden. Grofweg bestaat de back-end uit een set van python scripts. De frond-end bestaat uit een mix van PHP + JavaScript. Mocht je verbeteringen zien dan hoor ik het graag.

 2. Geweldige tool!! Perfect om inzicht in mijn verbruik te krijgen, en meer. Enkele wensen zijn nog:
  – Maak de site resposive, zodat ik ook met mijn telefoon of tablet een goed beeld krijg
  – Kunnen de gasgegevens nog iets fijnmaziger? Ik weet niet hoe vaak een meter een update doet, maar iets fijnmaziger zou prettig zijn. Misschien in- en uitschakelbaar maken?
  – Bij mijn Raspi heb ik een simpel LCD-scherm dat via I2C werkt, ik zou dat wel op de raspi in de meterkast willen bevestigen om geleverd/teruggeleverd vermogen te zien zonder de browser te starten.

  1. Wensen kun je kwijt op de kwijt roadmap site. Wat ik overneem kun je daar vinden. Een responsive site maken is waarschijnlijk mogelijk maar ligt in de toekomst. Er staat wel een IOS App op de roadmap die wellicht het zelfde kan doen als de website. Gas gegevens worden normaal gesproken niet meer dat 1 keer per uur doorgestuurd door de slimme meter. Het weergeven per uur is daarmee weinig zinvol en is een dag de meeste zinnige tijdsperiode. Een LCD scherm is technisch eenvoudig maar qua standaard lastig daar zou ik wat onderzoek naar moeten doen of dit op een standaard gebaseerd is. Er zijn meerder soorten schermen in omloop. Mocht je gas-metingen niet willen zien dan kun je dat in de UI setup pagina instellen.

 3. Een app is natuurlijk ook een mooie oplossing! Ik heb een dump van de database gedaan en zie dat mijn gasmeter iedere 5 minuten een update geeft. Geen momentaan gebruik maar wel cumulatief. In Excel kan ik een mooi grafiekje maken met het verbruik over de dag verdeeld, weergegeven per uur. Voor mij zou het een mooie uitbreiding zijn maar ik begrijp dat dat per gasmeter kan verschillen.
  Er zijn inderdaad talloze LCD-, TFT en E-ink-schermen dus dat zou wel lastig kunnen worden. Misschien iets van een API? Of gewoon zelf knutselen 😉

  1. Er zijn meerdere vragen over de gasmeter geweest en ik zal deze in de toekomst toevoegen. De apiV3basic API heeft de waarde die je zoekt in de velden ACT_W_VERBR en ACT_W_GELVR.

 4. Hallo. Bedankt voor dit geweldig programma. Het geeft me zo veel inzicht in mijn verbruik.
  Ik heb nog een vraag/suggestie. Is het mogelijk om de gemiddelde Dag/Nacht Temp in de grafiek van Gas op te nemen (en dus in de database)? Dan kan je de correlatie gaan zien tussen Temperatuur en Gasverbruik.

  1. Bedankt voor je idee. Het komt op de roadmap. Dit vergt echter extra aanpassingen.

  1. Hi we hebben geen toegang tot een SolarEdge om te kunnen testen. De kans dat deze opgenomen wordt is erg klein.
   Sorry
   SecBro.

 5. SB, voor de roadmap: de mogelijkheid om je ‘maandelijks’ bedrag in te geven (wat je betaald aan je energie leverancier), zodat je kunt zien of je zuiniger/ minder zuinig bent.

  1. Ik zet het op de roadmap. Als ik je vraag goed begrijp dan wil je een soort grenswaarde per dag,maand e.d een kosten grenswaarde die je in kunt stellen.

 6. Stadsverwarming is net als watermeters erg lastig. Die leveren standaard geen gegevens. Maar ik zet hem op de roadmap

 7. Hallo,

  Zojuist de image gedownload en deze draait nu in de meterkast op een RPi1
  Helaas heb ik daarmee wel mijn Domoticz site uit de lucht moeten halen.

  Een belangrijker wens is om de data van alle records (regels dus ook de 3 fasen apart) te lezen, op te slaan en de records te kunnen exportereren naar een CSV of externe database.
  Deze wil ik gebruiken voor analyse i.v.m. teruglevering etc.
  Heb een WS2600 weerstation die ook zonnesterkte etc. uitzend. Kan je die ook koppelen als input?

  1. De drie fase wellicht maar met een lage prioriteit. Het weerstation waarschijnlijk niet daarvoor zie de weerinformatie er al in en het wordt erg lastig om de software te ontwikkelen zonder het weerstation.

   1. Ik hoop dat ik hier een wens neer mag leggen. Mijn slimme meter is aangesloten op Toon. Ik heb een rpi die middels domoticz zijn gegevens uit Toon krijgt. Is er een mogelijkheid om zonder directe p1 connectie gegevens voor p1monitor uit Toon of uit Domotica te halen. Of is het mogelijk p1monitor op dezelfde rpi als domoticz te draaien. Misschien was deze vraag al gesteld, ik heb hem niet gezien.

    1. Het is niet mogelijk om de p1 op domoticz te draaien tenzij je dit zelf aan de gang wil krijgen, het zou technisch wel kunnen maar levert heel veel werk op en de p1 monitore software wordt afhankelijk van domoticz en dat is niet wenselijk. je kunt via de API’s vrijwel alle data uit de P1 monitor halen of je kunt via een P1 splitter de P1 monitor aansluiten met een extra rasbperry pi. Ik gebruik deze splitter al meer dan een jaar en bevalt goed.

 8. Heb poort 80 op mijn router doorgezet zodat ik buiten mijn netwerk ook kan kijken. Echter iedereen kan dan kijken, geen wachtwoord op hoofd GUI. Is dat mogelijk? Instellingen van buiten netwerk zijn wel verborgen.
  Tav GWS, splitter plaatsen op meter en één pootje in splitter doorknippen, kan Domoticz ook weer draaien.

  1. Wat je vraagt is wel mogelijk maar dat zijn er twee opties. Je moet altijd inloggen al dan niet met een oneindig time out op de sessie anders moet iemand steeds weer inloggen. Een andere optie is het white listen van bepaalde ip adressen in je netwerk die zonder in te loggen kunnen viewen. De andere ip adressen moeten dan wel inloggen. Wat betreft het naar buiten open zetten is op dit moment niet aan te raden. De applicatie is nog niet gecontroleerd op security fouten en moet nog een pentest ondergaan. Als je dan toch doet maak dan gebruik van een niet standaard poort en pas het root wachtwoord aan. In de toekomst komt er een app die vergelijkbare functies biedt.

   Wat betreft het dupliceren van de p1 data maak ik gebruik van een iungo splitter. https://www.iungo.nl/nl/bestellen/i/89-toebehoren-zon-water-en-overig/453-p1-poort-splitter

 9. Bedankt voor suggestie maar Dit is zeer onwaarschijnlijk. In feite doet de p1 monitor dat al en kun je via de API de ingelezen seriële data delen op je netwerk.

 10. Ik HEB ook zo’n kabel… Ik denk dat ik het verkeerd heb uitgelegd.
  Ik ga van de meter met een RJ11 naar USB (dus het p1 kabeltje). Die steek ik in een USB formaat Linux pc (8euro) die aan het netwerk hangt en alle telegrammen via TCP op het netwerk zet. Zo hoef ik mijn RPI niet in de meterkast te leggen.

  use ‘socat’ to relay the virtual serial port (ttyUSB0) to a TCP port (1234)
  socat TCP-LISTEN:1234,fork,reuseaddr FILE:/dev/ttyUSB0,b115200
  (bron: http://blog.videgro.net/2017/09/smart-meter/)

  1. Dat kan inderdaad een aardige oplossing zijn als de pi op een andere plek wil gebruiken of bijvoorbeeld een monitor op de pi wil aansluiten als “view station”.

 11. [AANGEPAST]

  Wat een mooie optie zou zijn is dat historische data toegevoegd zou kunnen worden. In mijn geval heb ik van voorgaande jaren het totale jaarverbruik en van het afgelopen jaar het maandverbruik. maar weet niet of het überhaupt te realiseren is en of er meer animo voor is.
  Exporteren van de data naar excel bestand zou tevens ook fijn zijn.

  Weet je ook wanneer de nieuwe versie te downloaden is?

  1. Historische data toevoegen kan nu alleen nog met een hack. Je kunt een export maken als je dit zip file uitpakt dan zie je wat de opbouw van het file is en kun je eigen records toevoegen. Het is arbeidsintensief maar te doen als je Begrijpt hebt hoe het file is opgebouwd. Je kunt 1 record toevoegen of alle bestaande. Export naar Excel is onwaarschijnlijk een CSV file kan dit ook maar moet je via Excel data inladen importen in Excel. De volgende versie komt hopelijk dit weekend. Ik ben bezig met de laatste tests en kleine bug fixes.

   1. Bedankt voor je reactie.

    Heb de nieuwe versie ondertussen draaien en chapeau voor de auto backup!

    Gebruik P1 nu een paar dagen en kan het paasei niet direct vinden….

    De “in de planning” wordt ik blij van, dat geeft veel toegevoegde waarde!

    Geen must, maar heb geen logo in de browserbalk of wanneer ik de bladwijzer opsla.

    De app zou P1 compleet maken. Is er geen mogelijkheid dat er meer mensen kunnen helpen? Denk even hard op.

    Bedankt voor de tip om historie toe te voegen, ga er eens naar kijken.

    1. Je kunt in de browser de volgende url opgeven. Dan moet je het logo zien. http://[jouw ip adres]/img/p1mon-logo.svg Of een fout melding krijgen. Het kan zijn dat je browser geen SVG files ondersteund / accepteerd.

 12. Dan zie ik het logo alleen in de browser. Zie deze niet in de adresbalk of als icoon als je P1Mon onder de favorieten zet.
  Bedankt voor het mooie programma, keep going! Heb een donatie gedaan.

  1. Bedankt voor de donatie dat maakt het mogelijk de website e.d te laten draaien. Als het logo zichtbaar wordt dan is het geen probleem aan de p1 monitor kant. Ik denkt dat het met je netwerk te maken heeft of hoe je browser er mee omgaat. Als de p1 monitor een pagina van de server haalt dan gaat er best veel gegevens over de lijn. Gezien je eerder problemen lijkt het er op dat je netwerk niet heel stabiel is. Je kunt eens proberen dichter bij het access point te gaan zitten met de Pi of je laptop.

 13. Ik zie dat de de gasmeting per uur al hebt draaien, Top!

  Wat ook een interessante functie zou zijn is dat een bepaalde periode (dag/week/maand/jaar) vergeleken zou kunnen worden met een voorgaande periode. Ik weet niet of het mogelijk is of dat het te zwaar wordt voor de rpi?

  1. Bedankt voor de tip. Maar volgens mij is wat je vraagt nu al mogelijk bijvoorbeeld verleden maand vergelijken met de maand ervoor of de zelfde maand een jaar geleden. Maar wellicht bedoel je wat anders?

 14. Dan komt het waarschijnlijk omdat ik p1mon net heb draaien en geen historie op heb gebouwd.

  Dat is inderdaad wat ik graag zou zien bijv. Verbruik vandaag t.o.v. vorig jaar en evt. de jaren ervoor.

  Weet je al wanneer je de versie met de gas per uur meting vrij geeft?

  1. De datum van de volgende versie is nog niet bekekend. De optie om temperatuur op te nemen in het gasoverzicht wordt nu onderzocht als het oplossen van wat JavaScript code die niet langer als correct wordt gezien.

  1. Niet op dit moment maar ik heb wel ideeen om een weer voorspelling toe te voegen. Buienradar is hoogst onwaarschijnlijk.

 15. Dat zou wel een extra toegevoegde waarde zijn.

  Heb je toevallig een indicatie wanneer de volgende versie beschikbaar komt? Ben namelijk bezig de CV te tweaken en dan is de m3 per uur een uitkomst 🙂

  1. Nee nog geen datum bekend. Als de temperatuur waarde geïntegreerd is in de gas waarde dan komt de volgende versie uit.

 16. Misschien ook handig om de import functie te koppelen aan de ingestelde export gegevens FTP of Dropbox in de toekomst, zodat je de import weer direct vanaf dezelfde instelling ook weer terug kunt zetten.

  Kunnen de ingestelde ww en WiFi ook in de backup worden opgenomen?

  Erg benieuwd hoe het ervoor staat met het implementeren van de temperaturen? Worden deze gelogd op basis van de gekozen temperatuur van je locatie?

  1. Alles wat je vraagt zit in de volgende release en draait nu in test. Ik kan nog geen release datum aangeven dat hangt van de tests af.

 17. Hallo SB, Nog de beste wenen. Ik ben nog steeds erg blij met de p1mon. Doet het goed. Zoals waarschijnlijk meerdere mensen gebruik ik dit ook als tool om mijn energie gebruik omlaag te krijgen. Daarom zou het mooi zijn iets van alerting mogelijk is:
  – bijvoorbeeld het ontvangen van een email als het verbruik niet 1x per b.v. 12 uur onder een in te stellen aantal Watt komt.
  – of als het verbruik per 24 uur boven een in te stellen waarde komt.

 18. Hallo,

  Bedankt voor de update! Top!

  P1Mon is weer gegroeid 🙂 En dan zijn we nog maar aan het begin van 2018…..

  Hopelijk dat andere gebruikers het ook waarderen en een vrijblijvende donatie doen.

  Is het mogelijk om in de pop-up van de kosten de m3, kw en gemiddelde temperatuur op te nemen?

  Is het mogelijk om zoals Domoticz, dat deze als full screen pop up verschijnt?

   1. En zo’n full screen is dat ook een optie? Zoals bij een shortcut van Domoticz op de tablet of telefoon dan opent de browser niet (niet zichtbaar in ieder geval) maar krijg je een volledig scherm gevuld zonder balk etc.

     1. 👍 zie het staan.

      Bij de kosten tooltip, zou daar op een vernuftige manier de m3 en kw nog bij in kunnen? Dan heb je alle info beknopt bij elkaar.

      Weet niet of het veel impact heeft qua script, maar zou er voor de home screen ook een aan/uit functie kunnen komen voor het deel “geleverd” ?

     2. Aan/uit functie van geleverd is te doen maar is wel erg veel werk, als de donateurs het vragen dan komt het boven aan de todo lijst.

 19. Zou mooi zijn als de Dropbox backupfunctie en de full screen mode bij de eerstvolgende update komen 😊

  Is een update ook mogelijk vanuit een online omgeving voor de toekomst, zonder dat je een image hoeft te downloaden?

  1. Dropbox & fullscreen zijn onderwerpen die worden onderzocht. Een ander installatie of update mogelijkheid voorlopige nog niet.

 20. 👍

  Of ik zie iets over het hoofd, maar bij full screen mode zou een refresh button ook een mooie optie zijn.

  1. Waarom denk je dat de refresh button nodig is? Vrijwel alle pagina’s worden automatische van nieuwe informatie voorzien.

 21. Als je na een tijd de browser weer opent om de stats te bekijken dan blijft deze op de oude stand staan en vernieuwd deze niet uit zichzelf. Wel zie je dan de 60 seconden linksonder opnieuw aftellen.

     1. Met Chrome, Firefox, Edge, Brave en safari getest op OSX en Windows 10. We kunnen het probleem niet reproduceren. Het kan zijn dat je geen wijziging ziet omdat de gas meting bij sommige slimme meters maar 1 keer per uur wordt uitgelezen. Dus dan duurt het een uur voordat je een wijziging ziet. De refresh knop is echter geen probleem en zetten we op de roadmap.

     2. De browser is safari iOS. De gasmeter geeft alle minuten de standen door voor zover ik kan zien. Zodra ik op refresh in de browserbalk druk dan krijg ik de nieuwe waardes te zien.

     3. Welke versie van iOS? Ik heb het gezien op een oudere versie maar op de meeste recente werkt het goed. Er schijnt een probleem te zijn met oudere versies van safari. Je zou ook een andere browser zoals Chrome kunnen proberen.

     4. We hebben het getest. Oude versies van iOS met safari geeft problemen. Soms stopt de browser zelfs. Chrome op oude iOS werkt ok. Laatste versie van iOS werkt goed met safari en Chrome. Dit kunnen we helaas niet oplossen.

     5. Sorry maar het is een gebrek in safari dat we niet kunnen oplossen. Het advies is een andere browser te gebruiken.

     6. Geen probleem. Maar dan zal de refresh button bij fullscreen UI wel een pre zijn..

     7. Het lijkt erop dat we een werkende workaround hebben gevonden. Deze wordt in de volgende release geplaatst.

     8. Dat is goed nieuws! Dan kan de refreshbutton ook komen te vervallen.

      Kan de backup naar Dropbox weer meegenomen worden als pré?

     9. Dropbox zit in onderzoek fase. Maar moet zeer goed getest worden voordat dit in de productie versie komt.

 22. Hallo
  Ik heb sind kort rasbery p1 monitor op me slimme meter draaien
  Op me thuis netwerk werk alles prima… om buiten me netwerk te benaderen heb ik port forwarding gedaan met diverse poorten…
  Via Putty probeer ik de juiste poort te achterhalen van de Rasbery maar verandert steeds van poort nummer… kom dit bekent voor?
  Graag technische ondersteuning wie hier ervaring mee hebt..
  Ik heb kpn provider met een Experiabox v9 modem en me NETGEAR router is in router modus geconfigureerd op de experiabox

  1. Je kan het beste een self signed ssl certificaat aan maken (of zoals je op de synology nas kan doen een officieel en gratis certificaat via letsencrypt) en dan met htpasswd een user/ww aanmaken en zorgen dat nginx (de webserver) alleen op port 443 luistert. Ik begrijp niet wat je bedoeld met de poort die steeds veranderd. Per default zal de p1 monitor naar poort 80 (insecure) luisteren. Theoretisch kan je op je modem ook daar een forward naar maken maar dat is niet veilig. Mocht je een synology NAS hebben dan kan je daar ook een reverse proxy instellen. Dan kan je al het 443 verkeer naar de nas forwarden en dan bepaald de NAS naar welk lokaal adres de sessie doorgezet moet worden. Ik hoop dat dit helpt.

 23. feature request:”Dagteller” gas. Het zou handig zijn om een los tellertje te kunnen starten en stoppen. Om bijvoorbeeld bij starten van een douche beurt, of kook beurt, of gaskachel beurt, de teller te starten en er na te stoppen. Zo kan je (ongeveer) zien hoeveel 1 zo’n “beurt” aan gas kost (vermist er dan geen andere gebruikers zijn). Ik weet je kan ook twee tellerstanden van elkaar af trekken maar dit is toch een leuke bezuinigings zoeker 🙂
  Misschien een leuke optie voor de ios app.

  1. Bedankt voor je verzoek het komt op de roadmap. Voor elektrisch vermogen is het relatief eenvoudig. Voor gas is is het lastig. De formele frequentie van gas updates is 1 uur. Er zijn ook meters die elke 5 minuten een gas update sturen daar zou het kunnen werken.

 24. Ik heb sinds afgelopen week een slimme meter en slimme gasmeter. P1-kabeltje besteld, image geinstalleerd en alles werkte meteen op mijn Pi2B+. Erg gaaf om het verbruik en leveren te kunnen zien.
  Ik kijk uit naar support voor het inlezen van Omnik zonnepanelen en watermeter met S0 pulsen.

  1. Voor Omnik is er al min of meer een plan hoe we dit voor elkaar gaan krijgen. De watermeter is nog lastig maar staat wel op de roadmap. Er komt binnenkort een nieuwe versie uit de daarop volgende versie komt er support voor DropBox als back-up en als medium voor een Apple app.

 25. De mogelijkheid om te updaten, niet een heel nieuw image naar de SDHC kaart schijven.
  Zelf gebruik ik de Raspberry voor meer dan alleen P1mon, dan ben ik gelijk alles kwijt.

  1. Ik gebruik de p1Monitor al ruime tijd met veel plezier. De optie om te eenvoudig te updaten vind ik persoonlijk ook een gemis, daarnaast heb ik ook niet kunnen vinden welke versie ik momenteel draai. Wellicht is het een idee om een docker image aan te bieden waar alles in zit, waarbij de data/db’s buiten de docker image opgeslagen kunnen worden. Zo heb je de volle controle over alles binnen de image, en biedt je meteen een eenvoudige optie voor het update van de docker image zonder een rPI te moeten herinstalleren. Tevens wordt het dan wat meer platform onafhankelijk. Misschien een idee?

   1. Goed te horen dat het bevalt en bedankt voor de suggestie, zo iets als docker zal ik op de roadmap zetten. Dit is echter een enorme aanpassing en we verliezen daarmee de mogelijkheid om op Debian niveau alles te kunnen instellen. Voorlopig ligt de ontwikkel focus op gewenste functionaliteit. De versie kun je vinden in het informatiescherm. Upgraden is relatief eenvoudig export maken, image branden, import maken en je kunt weer verder. Als je een tweede sdhc kaartje hebt daar de nieuw image op zetten. export maken, import op nieuwe image en je kunt verder.

 26. Hallo,
  Ik heb P1mon nu een paar dagen aan het werk en het ziet er goed uit
  Waar ik alleen een probleem mee heb is dat ik hem niet draadloos kan benaderen.
  Nu hangt hij bedraad aan mijn router, en zie ik bij de gegevens wel mijn ESSID staan (bv “Ziggo12345”) maar hij wil geen adres toegewezen krijgen. Bij het configureren van het netwerk kan ik ook uit verschillende SSID’s selecteren, als ik dan mijn eigen SSID kies moet ik een wachtwoord invullen, maar dat gebruik ik dus niet en kom ik niet verder. In mijn router staat het MAC-adres van de Raspberry PI3 . Ik gebruik een MAC-filter lijst voor al mijn devices en geen passwords. Bij een ander image bv Raspbian werkt het in 1 keer.
  Bij andere images is er een file “wpa_supplicant.conf” wat ik eventueel kan aanpassen maar dat kan ik in P1mon niet vinden. Kun je ook verduidelijken welke beveiliging je gebruikt (WPA of WPA2 en dan met TKIP of AES of CCMP)

  1. De P1 monitor manipuleert het configuratie file dat je hier kunt vinden /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf Het ziet er zo uit.

   ###############################
   # Gegenereerd door P1 monitor.#
   # op 2018-07-27 18:48:30 #
   ###############################
   country=NL
   ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
   update_config=1
   network={
   scan_ssid=1
   ssid=”jouw ssid”
   psk=”je wachtwoord”
   }

   Je kunt dit file aanpassen naar behoefte. Jouw gebruik zonder wachtwoord zit niet in de code maar zou moeten werken (niet getest). Let op het wpa_supplicant.conf file wordt overschreven als je in het p1 monitor menu wifi instelt of als je een import doet. Als je een werkende configuratie hebt dan zou ik een back-up file maken zodat je eenvoudig de boel kan herstellen. Een stukje gratis advies, je zult een goede reden hebben maar alleen het mac adres gebruiken is niet verstandig vanuit security oogpunt. Hier een link hoe dit werkt.

   1. Als ik een session opstart Putty en inlog, dan kan ik met -> iw wlan0 connect ziggo12345 mijn wifi actief maken, en vind ik in Fing mijn P1mon terug op het adres wat ik mijn router toegekend heb. Ik kan nu in mijn browser 2x P1mon tegelijkertijd zien, de bedrade en wifi.
    Alleen na een update verdwijnt de Wifi weer. Moet nu nog uitzoeken hoe wpa_supplicant.conf kan bewaren/terugzetten.

    1. Ik weet niet wat je bedoeld met de een “update” het /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf file wordt alleen aangepast door de P1 monitor software als je een import uitvoert of via de user interface. Als je om wat voor reden het wpa_supplicant.conf wil overschrijven dan kun je bijvoorbeeld bij het opstarten een template file kopieren naar de wpa_supplicant folder. Bijvoorbeeld sudo cp /wpa_supplicant.default naar /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf daarna moet wellicht de wpa_supplicant opnieuw gestart worden dat kan als volgt:
     sudo systemctl daemon-reload
     sudo systemctl restart dhcpcd
     Hiermee wordt wpa_supplicant opnieuw gestart

     Ik snap nog niet waarom je wilt doen maar succes.
     SecBro.

 27. Op een raspberry pi 2 daait versie 0.9.2 naar tevredenheid en systeem belasting ligt rond de 10%.
  Voor de roadmap: de temperatuur in huis meten en weergeven bij gasverbruik. (met bijvoorbeeld een pt100 of andere losse sensor op de GPIO) hierdoor kan je nog nauwkeurig het energie verbruik zien van cv, warmtepomp of airco. Voor analyse heb je dan de buiten temperatuur en de temperatuur in huis en het is inzichtelijk wat je verbruikt aan energie (gas of elektra)

  1. er komt binnenkort een op de ESP32 gebaseerde dubbele temperatuur meting van de CV/vloerverwarming.

 28. Beste SecurityBrother,
  Ik heb de P1Monitor ook geïnstalleerd, in afwachting van de slimme meter die morgenvroeg wordt geplaatst. Had mij georiënteerd op mogelijke monitoren, en kwam op basis van de reviews en de informatie op jouw website uit bij de P1Monitor.
  Ik ben een beetje aan het spelen geweest met de mogelijkheden en een paar dingen vielen mij op. Ik deel ze graag, omdat ik niet kan inschatten of het bewuste keuzes zijn of wellicht mogelijkheden voor verbetering. Een aantal zijn sowieso aan te merken als opties voor eventuele toekomstige versies.
  – De startpagina is standaard ‘main-1’. Omdat ik geen zonnepanelen heb, ben ik meer geïnsteresseerd de pagina ‘main-2’. Kan ik deze ook als startpagina instellen (wellicht ergens in de code?)?
  – Ik heb alle bedragen uit de overeenkomst met de energieleverancier zitten optellen, aftrekken en delen en de gewenste bedragen ingevuld in de settings. Bij een herstart, via het settings-menu, worden deze waarden niet vastgehouden. Net als de API-gegevens voor het weer. Is het niet mogelijk deze data te bewaren bij een herstart?
  – Ik ben gewend om sommige apparaten een vast ip-adres te geven. Zo wil ik ook de P1Monitor een vast ip-adres geven (want: statisch apparaat). Maar dit is niet mogelijk via de UI. Via de cli heb ik het wel gedaan, maar kreeg heel vreemde effecten in de pagina’s. Wellicht wat browserchache-gerelateerde items. Heb nu via de router (pfSense) een vast IP-adres aan het MAC-adres van de RPi gekoppeld. Wellicht de optie meegeven om een vast IP-adres te kunnen meegeven?
  – Ik wil de ook remote desktop toepassen voor het beheer van het OS waar de P1 Monitor op draait en eventueel wat andere progjes op de RPi. Kwam er achter dat VNC niet gaat lukken. Is dit een bewuste keuze, of is in basis het onderliggende OS vrij te wijzigen?
  Alvast bedankt voor je reactie en succes met het verdere uitbouwen van de Monitor. Wellicht kan ik in de toekomst helpen met testen oid.
  Groeten, Gerwin

  1. Bedankt voor je terugkoppeling dat helpt om de software beter te maken en je aanbod om te testen.

   Standaard start pagina is nu niet instelbaar en kan uiteraard in de code worden aangepast util/page_menu.php zou een goede optie zijn, het is echter niet aan te bevelen. Er is ook overigens een custom www folder beschikbaar maar dan moet je hele eigen UI ontwikkelen / maken. zie het setup menu. Het is overigens wel zo dat het home scherm altijd terugkomt op het laatste gekozen scherm. Dit is een instelling die in de browser wordt opgeslagen.

   Configuratie gegeven worden na 15 minuten van ram naar disk gezet en dit kan bij een reboot tot verlies van gegevens leiden. Dit is opgelost in de volgende versie als je een shutdown/reboot doet via het setup menu. Of je wacht minimaal 15 min dan is de data zeker van ram naar flash gekopieerd.

   Een vast IP adres is het beste te realiseren via een DHCP binding in je router. De reden dat dit niet instelbaar is gemaakt dat als dat om wat voor reden niet werkt dat men dan de pi moet aansluiten op een monitor/keyboard om de boel te corrigeren. Voor veel niet technisch gebruikers is dat te lastig. Als iemand kundig genoeg is met Linux/Debian dan kun je dat uiteraard wel zelf doen.

   We draaien op een Raspbian Strech die zo min mogelijke packages bevat. Je kunt extra packages toevoegen naar behoefte echter dat kan betekenen dat de P1 monitor niet meer goed werkt als er package conflicten zijn. In de praktijk zal het echte zelden misgaan tot nu toe is het pas 1 keer gebeurt dat er een probleem ontstond bij een grote upgrade van PHP5 naar PHP7. Wel goed eerste een export te maken en dan te gaan experimenteren zodat je geen data verlies.

   Succes en als de software bevalt laat het dan aan anderen weten of overweeg de P1 monitor te ondersteunen met een donatie om de website in de lucht te houden.

 29. Beste SecurityBrother,,
  P1monitor geïnstalleerd, dat gaat heel soepel, na uitpakken Raspberry werkt P1 na 10 minuten, mijn vraag is het volgende, de energie prijzen fluctueren, nu zie ik dat er bij instellingen, er een vaste prijs voor stroom/gas/vastrecht kan worden ingegeven, maar dit kan niet voor een periode. Het kan per jaar verschillen, het lijkt me dat als ik nu de kosten aanpas, ik dit doe voor alle periodes
  groet G-J

  1. Op het moment dat je de tarieven aanpast worden ze gebruikt. We worden geen achterwaartse correcties doorgevoerd.

 30. P1mon waarschuwing wanneer er geen slimme meter telegrammen meer binnen komen.
  Ik dacht eerst aan een piep geluid maar dat zal hem niet worden op een raspi. Dus een waarschuwing op het home scherm?

  1. Als je het info scherm gebruikt dan geeft de browser een piep, wordt instelbaar voor aan of uit in de volgende versie.

  1. Bedankt voor het compliment, een vast IP kun je via de router doen door DHCP binding toe te passen. We zijn bang dat het instellen van een vast wachtwoord meer storingen geeft en dat meer hulp vragen geeft. En het schrijven en debuggen van software is waar we voor leven. Zelf veroorzaakte problemen oplossen (support calls) is geen favoriete bezigheid. Als je echter thuis bent in Debian dan kan je dit zelf aanpassen.

 31. Een “dagteller” vind ik een interessant idee. Voor onze scoutingblokhut, die we regelmatig verhuren, rekenen we de energiekosten 1-op-1 door, om de huurder bewust te maken van het energiegebruik. Hiervoor zou het mooi zijn om de meterstanden aan het begin van het verhuur en aan het eind van het verhuur eenvoudig inzichtelijk te maken voor de doorberekening. Een aangesloten lcd scherm die het verbruik / kosten dan aangeeft, is helemaal bonus.

  1. Wat je vraagt kan vrij eenvoudig met de bestaande API worden gemaakt. Zie onderstaande voorbeeld.
   http://192.168.x.y/json/apiV1countervalue.php?date=2018-08-01&time=00:00

   [
   {
   “TIMESTAMP”: “2018-08-01 00:00:00”,
   “VERBR_KWH_D”: “9777.651”,
   “VERBR_KWH_P”: “9751.385”,
   “GELVR_KWH_D”: “901.759”,
   “GELVR_KWH_P”: “2385.690”,
   “VERBR_KWH_SUM”: “19529.036”,
   “GELVR_KWH_SUM”: “3287.449”,
   “VERBR_GAS”: “0.000”,
   “DATA_IS_OK”: 1,
   “STATUS”: “production”
   }
   ]

   http://192.168.x.y/json/apiV1countervalue.php?date=2018-08-02&time=00:00
   [
   {
   “TIMESTAMP”: “2018-08-02 00:00:00”,
   “VERBR_KWH_D”: “9779.384”,
   “VERBR_KWH_P”: “9754.774”,
   “GELVR_KWH_D”: “901.759”,
   “GELVR_KWH_P”: “2392.539”,
   “VERBR_KWH_SUM”: “19534.158”,
   “GELVR_KWH_SUM”: “3294.298”,
   “VERBR_GAS”: “0.000”,
   “DATA_IS_OK”: 1,
   “STATUS”: “production”
   }
   ]

   Het verschil hier is voor een dag 19534.158 – 19529.036 = 5,12 KWh

   Wellicht niet precies wat je zoekt maar het geeft een richting. De uitdaging die je hebt is wanneer start je met meten en wanneer stop je.

 32. Actuele verbruik is gelimiteerd op 5.000 watt. Het gebeurd regelmatig dat ik hier (ruim) overheen ga. Kan dit ook een ‘dynamische’ limiet worden. Bij bv 8.500 watt is de limiet 10.000 watt, bij 4.800 watt is de limiet 5.000 watt enz.

  1. Bij de volgend versie is de waarde instelbaar. Voor meters is het vanuit ergonomie een slecht idee dat de waarde dynamisch wijzigt.Je verwacht bij een stand van de indicator een waarde en niet een die steeds wijzigt.

 33. Fantastisch product!

  En misschien een vreemde vraag, maar ik kan bij de ‘vaste’ kosten geen negatief getal invullen.

  Als ik alle vaste kosten per dag optel, en daar de teruggave energiebelasting afhaal (wat imho ook een onderdeel is van de ‘vaste kosten’), kom ik in mijn geval op een negatief bedrag, wat ik niet in kan voeren…

  En verder een kleine opmerking omtrent de ‘minuten’ weergave van de historie. Mijn ‘basis’-verbruik (als alles zo’n beetje uit staat), is zo’n 15 watt. In de minutenweergave wordt dat weergegeven door piekjes van 60, gevolgd door 3 of 4 minuten ‘0’. Dit terwijl ‘actueel verbruik’ mooi 15W aangeeft.

  1. Er zij geen vreemde vragen heb ik altijd geleerd, Er zit een bepaalde filosofie achter hoe de kosten worden berekend en als je met deze kennis er naar kijkt kun je zelf bepalen of dit voor je werkt. Aan de kosten kant kun je de kosten per Kwh opgeven deze zijn altijd variabel en afhankelijk van je gebruik of wat je opwekt. De vast kosten zijn of 0 of de kosten voor vastrecht als je deze mee wil nemen in de kosten dan wordt in he kosten overzicht bij de verbruikte Kwh kosten per tijdseenheid de vastkosten opgeteld, dagen, maanden of jaren. of belasting vaste kosten zijn is een interpretatie. Ze zijn echter wel gekoppeld aan je gebruik en daarmee weer variabel. ALs je deze niet in het kosten overzicht wil zien dan kun je ze zelf aftrekken. Noot voor de levering wordt de vastrecht kosten niet gebruikt.

   de minuten (uren, dagen, enz) wordt uitgedrukt in kWh den actuele meting in Watt (per seconde). In het minuten overzicht wordt aan de hand van verbruik per uur terug gerekend naar een waarde per minuut. Dus als je 60kWh verbruikt dan is dat 1kWh per minuut. deze verdeling is dus de som dan zie je dus soms piek die met de opvolgende 0 waarde weer wordt gecompenseerd. Uiteraard zijn er dan kleine afrond “fouten” in de weergave maar over de lange termijn klopt het.

   1. Die kleine afrondingsfoutjes zijn niet echt belangrijk, maar nu weet ik iig hoe die ontstaan… 😉

 34. Beste Secbro,

  Door middel van welke url/shortcut kom je bij de meterstand van het gas en electra op een bepaalde datum?
  Is het veel werk om dit in te bouwen zodat je via een “kalender” optie de stand van de bewuste meter te zien krijgt?

  1. met de API http:// /json/apiV2countervalue.php?date=2018-02-11&time=15:42 kun je voor een bepaalt moment de gegevens ophalen. Uiteraard moeten deze wel beschikbaar zijn in de database. Een “kalender” optie komt er voorlopig niet maar zal hem op de roadmap zetten.

   1. Hallo Secbro,

    Bedankt voor de API, hier kan ik de benodigde data vinden.

    Zijn er al ontwikkelingen betreft de app?

    Bedankt voor de implementatie van de Dropbox backup functie!
    Wat opviel is dat je de FTP gegevens wil verwijderen dit niet mogelijk is en blijven ingevuld staan.

    1. De IOS / Apple app is in de test fase, het wordt een beperkte versie om alle zaken goed te kunnen testen. De FTP gegevens verwijderen is opgelost in de volgende versie die ergens deze maand uitkomt.

 35. Hoi,
  Ben nieuw in deze wereld en heb net een nieuwe PI 3 B+ met een schone image (8gb) maar ik zie dat bij iedere reboot de API voor openweathermap wegvalt dus wellicht doe ik iets fout… hoe hou ik die opgeslagen al meerde malen opslaan gedaan maar helaas.
  Ik moet de P1 kabel nog maken dus dat deel mis ik nog. Tevens net een nieuwe meter AM550-EDI weet iemand of deze ook een inverter nodig heeft bij de kabel?

  Deze tool ziet er erg goed uit complimenten…

  1. Hi vrijwel alle data in de P1 monitor wordt in ram opgeslagen. Dit wordt gedaan zodat de software sneller wordt en de sdhc card minder snel stuk gaat. De consequentie hiervan is dat als je de Pi reboot via de shell (ssh) je mogelijk data kan verliezen. Onder normale condities zal de software elke 15 minuten een backup van ram naar de sdhc card maken of als je de software reboot via het P1 menu. We werken nog aan een oplossing om De kans op data verlies nog kleiner te maken. Je vraag over de slimme meter kan in niet direct beantwoorden maar zover ik weet wordt de data bits in alle slimme meters omgedraaid. We hebben de voorkeur voor een ft32 gebaseerde kabel. SOS Solutions verkoopt die voor rond de 20 euro. Het helpt ons erg als je een bug meld om zowel het type van de Pi te vermelden als de software versie.

 36. Gave tool! Zou graag de webinterface nog op een andere poort in willen kunnen stellen. En ook zou ik graag middels een wachtwoord in kunnen loggen alvorens de statistieken inzichtelijk zijn.

  1. Bedankt voor het compliment. Waarom zou je een andere poort willen gebruiken en alles willen afschermen? De P1 monitor naar het Internet ontsluiten is qua security niet aan te bevelen. Als je dit toch wil doen dan wordt er vaak gebruik gemaakt van een VPN.

 37. SolarEdge heeft een API beschikbaar waarmee de opbrengst van zonnepanelen kan worden uitgelezen. Hoewel in 2017 aangegeven dat SolarEdge niet op de roadmap staat en ik niet weet of de API toen al beschikbaar was dit verzoek tot implementatie.

  1. Bedankt voor de suggestie. Het staat op de roadmap, dit wil niet zeggen dat de optie er komt maar we zullen het meenemen mochten we zonnepanelen data gaan verwerken.

 38. Over 2 weken krijg ik een PV installatie en kan ik de API eventueel beschikbaar stellen voor test doeleinden.

  1. Bedankt voor het aanbod om te testen. Focus ligt als eerste op het ontwikkelen van een app met de primaire functies.

 39. Geweldig product. Wat het nog mooier zou maken is een grafiek van jaar, maand of week waarbij de vorige jaren, maanden, of weken over heen worden geprojecteerd. Op die manier heb je een mooi overzicht van eenzelfde vergelijkbare periode.
  Ik heb nu een dergelijk overzicht van mijn PV installatie (SolarEdge).

  1. Bedankt voor het compliment en veel plezier met de P1 monitor. Ik zet je verzoek op de roadmap. Mocht de software bevallen laat het dan vooral aan anderen weten. Hoe meer gebruikers en feedback des te beter we de software kunnen maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.