P1-monitor download 201811

P1-monitor download 201811

Dit is niet de laatste versie. Voor alle downloads zie de software archief pagina waar alle versies van de P1 monitor te vinden zijn inclusief de laatste versie.

LET OP DIT IS NIET DE LAATSTE VERSIE!

P1 monitor is op de Raspberry PI 3 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.

Upgrade of eerst installatie.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3 B SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.  Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!

  1. download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
  2. pak het zip file uit en lees de bijlagen.
  3. kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB  Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
  4. Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen.
  5. plaats de SDHC card in de Pi.
  6. start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
  7. Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

Problemen oplossen.

Image past niet op de SDHC card:

  1. Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
  2. Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie extend
  3. wis de browser cache als je layout problemen hebt.

Standaard wachtwoord besturingsysteem:

  1. Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen is p1mon met het wachtwoord  verandermij.
  2. Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.

Juridisch spul en zo

Creative Commons-Licentie

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!

DOWNLOAD

SDHC images

P1 monitor wordt alleen ondersteund op de Raspberry Pi 3B of Pi3 B+.

Een Pi 2 kan werken maar geen garanties.  Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed.

Wat is er veranderd in versie 0.9.5 (Ron)

De CSS is aangepast wis de cache van je browser!

Bug / feature fixes:

De volgende scripts aangepast naar Pyhton3, dit is nodig om te kunnen garanderen dat de P1 monitor in de toekomst aangepast kan worden:
P1Scheduler (pip3 install python-crontab)
P1Watchdog.py (draait niet langer als root).
P1Semaphore.py
P1Db.py
P1SetWifi.py
semaphore.py vervangen voor semaphore3.py
utilnetwork3.py als Pyhton3 versie van de Pyhton2 versie.
Tests uitgevoerd of de ftp backup werkt naar folders onder de start folder dit werkt naar behoren naar /test en /test/twee. Probleem niet kunnen reproduceren.
P1monitor start script aangepast en draait als p1mon user en niet meer als root.
init.d startup vervangen voor SystemD startup. Herstart, start of stop van service kan via: sudo systemctl restart p1mon.service, sudo systemctl start p1mon.service, sudo systemctl stop p1mon.service.
P1SerReader.py, P1Db.Py, P1Watchdog.py, P1Weather.py, P1UdpDaemon.py aangepast zodat deze nu P1DbCopy gebruiken.
UI van actuele verwarming aangepast, zodat deze sneller laad en de time out indicator niet meer nodig is.
HighChart grafische bibliotheek vernieuwd naar de laatste versie 6.2.0
stats.php tooltip schoonheidsfoutje in afronding van de getallen aangepast.
Upgrade van de Nginx webserver naar versie: nginx/1.10.3
stats.php scherm in de navigator handels verwijderd, deze hebben voor dit scherm geen zin.

Nieuw:

basic json data (dropbox en udp) aangepast naar versie 5 en kamer temperatuur toegevoegd. IOS App P1 monitor aangepast naar versie 1.1 geeft nu ook de kamer temperatuur weer indien deze wordt gebruikt.
Nieuwe P1DbCopy script gemaakt. Dit vermindert de kans op data verlies.

Security patches tot aan 10-11-2018.

Deze versie is noodzakelijk voor de IOS app die we aan het ontwikkelen zijn.

Dit is niet de laatst versie deze staat als eerste artikel op de site. Voor historische versies zie hier.

Vul aub de app enquête in (rechts boven in de pagina) over de IOS (Apple) app.

52 Replies to “P1-monitor download 201811”

  1. Hallo, bij deze, ik hoop dat je hier wat aan hebt. Het zou interessant zijn te weten hoe het systeem zichzelf zou kunnen repareren door een of andere automatische herstart en/of eventueel een email als het systeem al een x aantal minuten geen p1 bericht meer heeft ontvangen.

    Tijd verstreken sinds de laatste herstart:21:03:24
    Besturingsysteem versie:Linux-4.14.79-v7+-armv7l-with-debian-9.6
    Python versie:3.5.3
    Versie:0.9.5 (Ron)
    CPU model:ARMv7 Processor rev 5 (v7l)
    CPU hardware:BCM2835
    CPU revision:a01041
    CPU serial:0000000022140f2e
    Raspberry Pi model:Raspberry Pi 2 Model B Rev 1.1

    1. We ondersteunen geen Raspberry Pi 2, we zullen proberen het probleem op te lossen maar het lijkt een combinatie van de Pi 2 en de laatste versie van het besturingssysteem te zijn. Voorlopig kunnen we je alleen aanbevelen om steeds de laatste versie van de p1 software te gebruiken en hopen dat het probleem verdwijnt.Je tip over het geven van een alarm staat op de roadmap.

  2. Sinds 10:04 laat p1monitor geen wijziging meer zien. De P1 poort status is “in orde”.
    P1SerReader log laat iedere seconde de volgende regel zien: P1SerReader – WARNING – main_prod: fout bij het wachten op seriele gegevens. Error=[Errno 5] Input/output error.

    Er is rond 10:04 niets gebeurt (voor zover ik weet). Wat zou de reden kunnen zijn dat de status in orde is maar hij toch geen bericht ontvangt?

    1. De serieele driver heeft een probleem. Kun je de gegevens van je Pi en de software versie doorgeven. Zonder deze informatie kan ik je niet helpen.

  3. Hallo,

    Op de eerste plaats complimenten, gisteren geïnstalleerd en ziet er mooi uit. Wel een vraag. Ik lever zelf geen energie terug (heb geen zonnepanelen) toch is de ‘home’ pagina (main-1.php) voor de helft voorzien van informatie over levering (wat ik dus niet heb).

    Ik geef er dan ook de voorkeur aan om liever als ‘home’ pagina main-2.php te hebben (het actuele elektra en gas verbruik).

    Nu zou dit simpelweg kunnen (neem ik aan) door in /var/www de home.php aan te passen en hardcoded main-1 en main-2 te verwisselen. Dat zou dan echter inhouden dat bij iedere update er handmatig wijzigingen moeten worden aangebracht in de php code. Lijkt me niet handig.

    Is er wellicht een andere (betere) manier om ‘home’ main-2.php te laten zien i.p.v. main-1.php

    Dank

    mvg

    Patrick

    1. Bedankt voor de lovende woorden, veel plezier & gemak van de software. Er zit een bug in deze versie, je voorkeur wordt normaal in de browser opgeslagen via een soort cookie, dus als je het main-2.php scherm hebt gekozen dan zal bij de volgende keer dit als laatste gebruikte scherm worden weergegeven. Dit is wel per browser en dus niet globaal voor alle gebruikers. Het werkt in de andere schermen overigens wel. Even geduld de volgende versie waar dit is opgelost wordt binnenkort uitgebracht. Mocht je altijd gebruik maken van anonieme browser sessie dan is deze werkwijze overigens niet mogelijk.

  4. Ik heb de app op mijn iPad geïnstalleerd en alles werkt prima behalve de gasmeter teller deze blijft op 0 staan. Via de browser heb ik wel de gasmeter gegevens.

    1. Het is een bug die in de volgende versie gefixed is.

  5. Als ik naar het uurverbruik van gas kijk dan staat er bij de uitlezing van de meter van bijvoorbeeld 11.00 uur dat dit het verbruik is van 11.00 tot 11.59, maar dit is in werkelijkheid het verbruik van 10.00 tot 10.59. Graag een correctie in een volgende versie.

    1. Het uurverbruik van de gaswaarde is een calaculatie van een waarde die normaal maar een keer per uur doorgegeven wordt door de slimme meter (is niet in te stellen als eindgebruiker) als meterstand van de gas m3 waarde. De software had oorspronkelijk alleen dag en langere periodes. Dit omdat met een 1 waarde per uur het eigenlijk niet goed mogelijk is een nauwkeurige waarde vast te stellen. De uurwaarde is er op verzoek van andere gebruikers ingebouwd met de waarschuwing dat deze onnauwkeurig zou zijn. Het advies is om de uurwaarde dus niet geheel te vertrouwen. De gas dagwaarde is de meest betrouwbare bron. Aanpassen en verbeteren is helaas niet mogelijk.

      1. Ik begrijp niets van deze redenering . Als van een meteropname van 11 uur de meterstand van 10 uur wordt afgetrokken geeft dat het verbruik van 10 tot 11, dus over het afgelopen uur en niet voor het toekomstige uur. Dat dit een momentele en geen lopende waarde is begrijp ik wel wanneer de meter maar eens per uur wordt uitgelezen en dus niet geldt voor het hele uur tot de volgende opname. De Android app zegt het beter ” Gas verbruik laatste uur in m3″

  6. Is het mogelijk om in te bouwen dat de Pi automatisch herstart indien de P1 poort status niet in orde is? Als ik dat zelf zou willen inbouwen, hoe zou ik dat kunnen doen?

    1. Onder normale condities zou een herstart niet nodig zijn. Maar je zou eerst moeten definiëren wat niet in orde is. Dat zou kunnen zijn op een foutmelding uit de P1SerReader log. Of als er bijvoorbeeld een bepaalde tijd geen data meer binnen komt. Dit is echter lastig. Als je dan vastgesteld hebt dat de data echt niet binnen komt dan zou je met het commando p1mon.sh stop de data veilig kunnen stellen en reboot de pi herstarten. Detectie zou je kunnen doen met een cron job.
      Het zou echter niet nodig moeten zijn. We hebben er vier draaien voor tests e.d. En een reboot is nooit nodig geweest. Als je de Pi3 en de seriële USB kabel gebruikt.

      Succes SecBro.

  7. Heb de http plugin gebruikt omdat ze aangeven dat de httpjson verouderd is. https://github.com/influxdata/telegraf/tree/master/plugins/inputs/httpjson
    De http doet het inderdaad ook prima met in de config [[inputs.http]] en data_format = “json”
    Lijkt er alleen nog op dat ik een telegraf per toepassing met een andere periode moet starten. (staat nu op interval = “60s” en dat lijkt meteen voor alle inputs te gelden in die conf.)
    Bedankt

  8. Telegraf doet het ook prima (voor mqtt) met CSV heb ik (op Windows) wat andere ervaringen. Aantal regels in Powershell is vergelijkbaar met de config file voor telegraf dus het is meer een voorkeur. Heb nog een hele lijst interface richting InfluxDB die ik zeker met PowerShell kan invullen en heb daarom gekozen voor die interface.

  9. Hallo,
    Heb gisteren e.e.a. uitgezocht en de API V3Usage gebruikt om data naar influxDB te brengen. In de achtergrond loopt een PowerShell script dat iedere minuut de data uitleest en omzet naar een InfluxDB write opdracht. Daarna kan je er in Grafana van alles mee doen. Interesse? Laat maar weten.
    Groeten,
    GWS

    1. Stukje config om json uit te lezen in telegraf:
      /etc/telegraf/telegraf.conf
      ##############
      [[inputs.httpjson]]
      name = “p1monitor”
      servers = [
      “http://10.0.0.19/json/apiV3usage.php”,
      ]
      method = “GET”
      ##############

  10. Een zeer bruikbare applicatie. Na IMG download, installatie al direct bruikbaar met het “SOSSOLUTIONS”-kabeltje. Een aanrader. Kan p1mon ook data aan Graphite-Grafana leveren? Dat zou een mooie uitbreiding zijn.

    1. Top, fijn dat je het bevalt. Ik ken Graphite-Grafana niet maar de p1 monitor levert diverse API calls die data in json en sommige in een andere formaat aanleveren. Als Graphite-Grafana daar mee om kan gaan dan zou het moeten werken.

    2. Stukje config om json uit te lezen in telegraf:
      /etc/telegraf/telegraf.conf
      ##############
      [[inputs.httpjson]]
      name = “p1monitor”
      servers = [
      “http://10.0.0.19/json/apiV3usage.php”,
      ]
      method = “GET”
      ##############

  11. Hallo, Ik heb de nieuwste versie geïnstalleerd maar kan nu niet meer als root in mijn raspberry inloggen. Is voor root het standaard wachtwoord aangepast ???

    1. Het is veranderd in p1mon met het wachtwoord verandermij. Met sudo kun je root commando’s uitvoeren.

      1. Dat klopt helemaal maar door in te loggen met user: p1mon en wachtwoord kan ik prima het wachtwoord voor root aan passen maar ik kan er niet mee inloggen nadat ik een reboot heb gedaan.
        login as: p1mon
        p1mon@192.168.0.00’s password:
        p1mon@p1mon:~ $ sudo passwd root
        Enter new UNIX password:
        Retype new UNIX password:
        passwd: password updated successfully

        Je zou zeggen als ik nu een reboot uitvoer moet ik met user root en het aangemaakte wachtwoord in kunnen loggen.
        Maar helaas….

        Dit had ik niet met de vorige versie’s van p1monitor…

        1. Het is root niet toegestaan als root in te loggen. Dan moet je de SSH deamon aanpassen. Er is echter geen enkle reden om dit te doen met sudo kun je elke commando uitvoeren.

  12. Zoals het nu gaat red ik mij er prima mee, alles is ingesteld en de meter wordt netjes uitgelezen, een extra linkje op de bladwijzerbalk doet de rest. Tevens een leuke uitdaging om de p1Monitor in een vlan met public IP te zetten.

  13. Thx voor de reactie, dat zal inderdaad de oorzaak zijn, ik gebruik inderdaad een IP adres die niet in RFC1918 valt. Is hier een mouw aan te passen? Anders dan mijn IP range aan te passen?

    1. Het is technische niet zo lastig om als optie in te bouwen. Er is wel een logische uitdaging. We willen default secure zijn en de check op rfc1918 ip adressen niet uitzetten. Als je echter een publiek IP adres hebt dan zul je nooit bij het setup menu kunnen komen omdat dit standaard uit staat. 🙁 Dus waarschijnlijk moeten ik iets maken dat je via SSH de optie uit kan zetten. Het staat op de roadmap en zou gauw er tijd is bouwen we het in.

  14. Naar aanleiding van een artikel in Linux Magazine, ook maar een kabeltje aangeschaft bij SOS Solutions.
    Op zaterdag 12 november j.l. de software op een Raspberry Pi geïnstalleerd. Netjes volgens de beschrijving! Om tien uur valt het kabeltje door de brievenbus. Alles aangesloten en de Pi geboot, ……… geen data te zien. Het artikel nog eens goed door gelezen, wat opvalt is dat ik niet het icoontje voor de instellingen heb. Dus maar een oudere versie gedownload, die ook in het artikel gebruikt wordt. Maar helaas geen data en geen sleutel-icoontje. Met minicom kom ik er achter dat het kabeltje wel werkt, maar ja de software ziet het niet??? Dan zie ik dat er een nieuwe versie op site geplaatst is, dus nog maar weer een keer downloden en installeren, ….. helaas! Met behulp van een zwager komen we er achter dat via een config pagina de instellingen wel te doen zijn en alles werkt. Pfff.
    Waar het volgens ons op vast loopt is ” if ($localip) ” in page_menu, is hier een verklaring voor.

    1. Als eerste kudos voor het doorzettingsvermogen. Waarschijnlijk zie je het setup icoon niet omdat je een publiek IP adres gebruik voor de P1 monitor. Het is een veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat als je de P1 monitor op het internet aansluit een derde de instellingen kan wijzigen. Als je een zogenaamd private IP adres gebruikt uit de RFC1918 ranges dan zou het moeten werken. Als je wel een RFC1918 gebruikt dan hoor ik graag wat je IP adres is want dan is het een bug.

  15. Hallo,

    Heb de update van 0.93 naar 0.95 uitgevoerd en nog geen echte problemen kunnen vinden. Even de UDP JSON uitvoer bekeken en met een scriptje opgevangen. Daarbij valt op dat verbruik_gas nog niet is gevuld, ook niet nadat systeem meer dan een uur draait en /json/apiV3usage.php wel gas verbruik per uur en dag geeft.

    Ben nieuwschierig naar waarom er een interface is toegevoegd. De API kan toch in wezen hetzelfde?
    Bedankt voor weer een aantal mooie verbeteringen.
    GWS

    1. Het ontbreken van de gas waarde is een bug en is verholpen in de volgende versie. De reden dat de data ook als udp bericht wordt verzonden betekent dat je in de app geen ip adres hoeft in te voeren of hoeft te weten wat het ip adres is van de p1 monitor waardoor deze eenvoudiger gevonden kan worden. Je heb5 gelijk je zou het ook met de API kunnen doen.

  16. Hallo,

    Opmerking n.a.v. de enquete. Ik mis een zeer relevante optie. Ik wil er niet voor betalen omdat ik geen apple gebruik. Schat in dat een groot deel van de gebruikers in die hoek zit.

    1. Bedankt voor je opmerking. Er is geen planning voor een Android versie. Dit vergt te veel van de beschikbare ontwikkeltijd. Als Android app kan eventueel door een derde ontwikkeld worden met een beperkte functionaliteit.

  17. Ik heb een paar vraagjes cq suggesties:

    1) Wat is de beste manier van updaten (draai nu 0.9.4)?
    2) Is het mogelijk om de functionaliteit toe te voegen dat zodra je herstart (p1mon service stopt) alle data vanuit ramdisk wordt weggeschreven? Ik merkte toen ik laatst herstarte, dat er een deel van mijn data weg was.
    3) Is het mogelijk om de cpu belasting, cpu temperatuur, database belasting en geheugen belasting ook te loggen en in een grafiek op te kunnen vragen?

    1. 1: export van de data maken, nieuwe image op het kaartje zetten en import draaien.
      2:als je de Pi herstart via het setup menu dan wordt de data van ramdisk naar de flashdisk veilig gesteld. Als je een reboot doet via SSH niet.
      3: buiten het info scherm niet. Er is geen api voor status informatie.

      1. 1) Thnx, had er overheen gelezen
        2) Thnx, dat wist ik niet
        3) Ik doelde op extra functionaliteit. Als suggestie of dat ook gelogd kan worden om je CPU e.d. terug te kunnen zien in een grafiek

        1. Over punt 3 dat kan, maar het is normaal gesproken niet zo intressant en het zal een saaie grafiek opleveren. We zetten het op roadmap.

  18. Na de update valt mij op dat mijn geheugenbelasting nogal hoog is. 75,3 %! Is dit normaal?

    1. Correct we gebruiken meer geheugen. Na verloop van tijd is dit 25%. Dit is normaal.

  19. Valt mij op dat ik na de update een hoge geheugenbelasting heb. 75,4%
    Klopt dit?

    1. Zonder extra informatie kunnen we je niet helpen. Versie van de software, Welke Pi gebruik je en wat er verder nog van belang kan zijn.

  20. Vraagje ik gebruik een 32Gb SD kaart. Kan ik remote ook de raspi-config tool benaderen om de de overige ruimte vrij te geven. Of moet ik hiervoor fysiek inloggen op de Rasberry? Hij hangt namelijk in mijn meterkast (zonder scherm etc).

    1. Je kunt remote inloggen met SSH voor Windows is putty heel geschikt. Via de pi configuratie tool kun je dan het file systeem vergroten.

  21. Ik heb net de nieuwe versie geinstalleerd van P1mon.
    Bedankt wederom. Weer een mooie vooruitgang. Ik kijk nog steeds uit naar de 3 fasen in 1 grafiek 🙂
    Twee vorige versies had ik overgeslagen geloof ik.
    Wat me opvalt is dat het scherm settings-display niet goed wordt weergegeven in Chrome.
    In ie werkt het wel.
    Ook het oogje om wachtwoorden zichtbaar te maken werkt niet. In ie wel.
    Mijn registratie bij dropbox werkte niet via chrome. Wel via ie?
    Is dit een bug of ligt het aan mijn chrome installatie?

    1. Probeer de browser cache te wissen en/of een anonieme browser sessie.

  22. net geupgrade en alles ging prima, ik zie alleen de tooltips bij de dagen grafiek zowel bij gas als elektriciteit de datums afwijken , op de as staat bijv woensdag 31-10 en de tooltip geeft donderdag 1-11 , de tooltip klopt .Alles voor de datum van 1-11 klopt wel de tooltip en as aanduiding na 1-11 klopt het niet meer, cosmetic bug 🙂

Comments are closed.