P1 monitor

P1 monitor

P1 monitor is op de Raspberry PI 3 gebaseerde software om je “slimme” meter uit te lezen. De slimme meter heeft een zogenaamde P1 poort/aansluiting waar elke 10 seconden de laatste waarden uit te lezen zijn. Als je huidige en historisch elektriciteit verbruik wil meten dan is P1 monitor de oplossing voor je. Hieronder een simpel schema hoe de P1 monitor werkt.

P1 monitor principe
P1 monitor principe

Gebruik

P1 monitor heeft een aantal schermen waar de huidige en historische waarden zijn te raadplegen en een scherm waar zaken als de tarieven elektriciteit en andere gegevens ingevoerd worden. De meeste schermen verklaren zichzelf, onderstaande afbeeldingen geven een impressie.

ACTUEEL VERBRUIK

Geeft aan welk elektrisch vermogen er wordt gebruikt (links boven), het vermogen van vandaag en de kosten. Onderin wordt het actuele verbruik van de laatste 4 uur weergegeven.

Actuele verbruik

HOME

Dit scherm geeft zowel het verbruik als het geleverd vermogen weer. Het geleverd vermogen is met name interessant voor als er zelf elektriciteit opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Verbruik en geleverd vermogen zijn identiek qua lay-out. De meter geeft aan wat het huidige vermogen is wat wordt verbruikt of terug geleverd. Met een zon of maan symbool wordt aangeven of piek of dal tarief van de leverancier van toepassing is. Het klok en pijl omhoog symbool geven aan hoeveel en op welke moment van de dag maximaal vermogen is geleverd of verbruikt. Totaal vandaag geeft het aantal verbruikte kWh per dag en de kosten van die dag. Daaronder wordt met een grafiek met een interval van 10 sec (maximale mogelijkheid van de slimme meter) de laatste 10 minuten weergegeven.

Home pagina
Home

GRAFIEK

Dit overzicht geeft met de kleuren geel het verbruikte vermogen weer en met de kleur groen het terug geleverde vermogen. Er kan via de vooringestelde intervallen linksboven worden ingezoomd. Er kan tevens met de horizontale scrollbar een vrij in te stellen interval worden gekozen. Daarnaast kan met de optie rechtsboven gekozen worden of alleen verbruikte vermogen of geleverd vermogen worden gekozen of beide. Er kan voor minuten, uren, dagen, maanden of jaren worden gekozen. Hieronder de minuten screenshot.

Schreenshot minuten scherm.

Screenshot dagen: alle grafieken hebben een pop up als met de muis over een grafiek element wordt bewogen (zweven met de muis).

Screenshot dagen.

Screenshot: maanden, geleverd vermogen is uitgeschakeld.

Screenshot maanden
Screenshot maanden.

FINANCIEEL

De werking van de financiële overzichten is gelijk aan die van de grafieken maar geeft aan wat de kosten of opbrengsten zijn van per dag, maand of jaar.

Screenshot financieel
Screenshot financieel.

INSTELLINGEN

Met deze pagina kunnen parameters worden ingesteld voor het gebruik. De TARIEVEN ELEKTRICITEIT zijn de kWh prijzen zonder het vastrechtgedeelte van de elektriciteit. Deze kan in het vakje vastrecht worden opgevoerd.

SYSTEEM kan worden gebruikt om de P1 monitor te herstarten of te stoppen. Bij het stoppen of herstarten wordt er zeker gesteld dat alle gegevens vanuit het geheugen naar de SD-card worden geschreven. Het herstarten door de voeding uit de Raspberry Pi te halen kan ook maar kan tot data verlies leiden.

Met BESTANDEN DELEN kan toegang gekregen worden via SAMBA naar alle bestanden of alleen de databestanden. Normaal staat deze uit maar als er een back-up wil maken dan kan de optie Database worden gekozen. Als alternatief kan de exportfunctie worden gebruikt.

P1 POORT SLIMME METER: De P1 poort kan gebruik maken van andere instellingen per netbeheerder. Zie de pop-up in de user interface (UI) voor bekende waarden.

EX -/IMPORTEREN GEGEVENS met export worden alle gegevens uit de SQLite database naar SQL statements in een zip file weggeschreven. Het exporteren is primair bedoeld om de gegevens veilig te stellen als er een nieuwe versie van P1 monitor uitkomt. Importeren is bedoeld voor het inlezen en werkt alleen met een P1 monitor exportfile.

NETWERK INSTELLINGEN maakt het mogelijke Wi-FI met WPA te gebruiken het wordt echter aanbevolen een bedraad netwerk te gebruiken.

API er is een beperkte API beschikbaar die de huidige gegevens in JSON kan aanleveren voor bijvoorbeeld een domotica product als de FIBARO Home Center 2.

Screenshot instellingen
Screenshot instellingen

INFORMATIE

Dit scherm geeft diverse zaken weer over de werking (of als het tegen zit het niet werken) van de P1 monitor.

DATABASE: Er wordt gebruikt gemaakt van een SQLite database. Die in diverse bestanden (databases) de huidige en historische gegevens bijhoudt. De database draait in RAM omdat dit sneller is en de SDHC kaart er minder snel van slijt (lees stuk gaat). Om te voorkomen dat de gegevens verloren gaan wordt er periodiek (minimaal binnen 15 min) een kopie van de RAM-database naar de SDHC kaart geschreven. Dit gaat volledig automatisch.

P1 POORT STATUS: deze geeft aan of er gegevens uit de P1 te lezen zijn. Als erg geen gegevens kunnen worden gelezen dat wordt dit aangeven. Op PC’s wordt tevens een geluidsignaal afgegeven.

PROCESSEN: De P1 monitor heeft drie primaire programma’s draaien die zorgen dat gegevens tijdig gelezen worden, een database en een bewakingsprogramma die diverse huishoudelijke zaken uitvoert.

SYSTEEM: tijd sinds de laatste (her)start, besturingssysteem versie, de Python versie die gebruikt wordt en de versie van P1 monitor.

NETWERK: diverse zaken die netwerk gerelateerd zijn, zoals is er Internet toegang (belangrijk voor de juiste tijd) en de IP-adressen van het vaste en eventuele Wi-Fi netwerk.

SLIMME METER: hier is te zien wat de ruwe gegevens zijn uit de slimme meter (elke 10 seconden aangepast). Processor, database en geheugen belasting geven respectievelijke weer hoe druk de processor is, hoeveel ruimte de database in beslag neemt en hoeveel RAM geheugen er in gebruik is.

Screenshot informatie
Screenshot informatie

Wat heb ik nodig en wat zijn de kosten

Het goede nieuws is de P1 monitor software is gratis (zie Juridisch spul en zo).

 • Raspberry Pi 3 B Starter Kit compleet, gezien voor 59 euro, de Pi, SDHC card 8Gb, Voeding, netwerk kabel en behuizing.
 • De P1 kabel kost ongeveer 20 euro, even googelen op “p1 kabel slimme meter”.  Ik geef  de voorkeur aan kabels gebaseerd op de  FT232R chip.
 • Het spreekt vanzelf dat je een slimme meter moet hebben. Indien er nog geen slimme meter  is geplaatst kan deze worden aanvraagt bij de netbeheerder en deze wordt geplaatst voor ongeveer 70 euro (zie de website van uw netbeheerder) of even geduld  hebben en wachten tot de netbeheerder deze gratis komt plaatsen.

Juridisch spul en zo

Creative Commons-Licentie

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor  software wordt geleverd als Raspberry Pi 3 B  SDHC 8GB image.  Die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.

 1. Download het P1 monitor image file hier,
 2. Pak het zip file uit en lees de leesmij.txt
 3. kopieer het p1monYYYYMMDD.img file via de USB tool naar de lege 8GB SDHC card. Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen.
 4. Sluit de Raspberry Pi aan op het netwerk via de kabel en plaatst de P1 kabel in een van de USB poorten.
 5. Sluit de RJ11 stekker aan op slimme meter (kleine stekker aan de P1 kabel)
 6. Sluit de voeding aan op de Raspberry PI. Na ongeveer 1 minuut zal de Raspberry PI gereed zijn voor gebruik. Bij gebruik van een Raspberry PI kan het starten wat langer duren.
 7. Nu komt het lastig stuk, het IP adres achterhalen van de P1 monitor. De meeste thuisnetwerken werken met het automatisch uitgeven van IP adressen. via DHCP als je toegang tot je Internet router hebt van Ziggo, Kpn dan kun je daar het adres vinden van de P1 monitor.  Als alternatief kun je een netwerkscanner tooltje voor je mobiel gebruiken als Fing – Network Tools van Domotz Ltd (Google is je vriend).
 8. Vul het IP adres is in de browser naar keuze. http://<het ipadress>

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

562 Replies to “P1 monitor”

 1. Je kunt de instellingen wijzigen via het menu met het steeksleuteltje. De eerste keer moet je een wachtwoord instellen. Dit wachtwoord wordt in het geheugen bewaard. En wordt gereset na het herstarten of rebooten van de pi. Voor de tarieven kun je zowel de kWh prijs instellen als je vastrecht tarief. Let op het verschil tussen een punt of een komma in het tarief. Je kunt zowel het tarief voor het leveren als afnemen alsmede dag en nacht instellen.

  Succes,
  Secbro.

  1. Hallo, dank voor dit mooie programma.
   Ik heb een IR Converter Cable aangesloten op de USB poort maar krijg geen goede verbinding. moet ik nu eerst een driver laden?

   1. Als je een USB seriële kabel gebruikt die de data inverteert dan zou het moeten werken. De IR kabel hebben we geen ervaring mee. SOS Solutions levert een kabel voor rond de twintig euro die goed werkt.

    1. ik hen een testprogramma om de ir uit te lezen.
     Deze geeft aan: Bautrate 9600, Flag ISK, Protokol E, Discription M550T-1012

     De uitgelezen data als volgt:

     ==> /?!
     050
     <== — STX —
     <== 1-3:0.2.8(50)
     <== 0-0:1.0.0(181113104147W)
     <== 0-0:96.1.1(4530303434303036393033343239313137)
     <== 1-0:1.8.1(014389.408*kWh)
     <== 1-0:1.8.2(007711.806*kWh)
     <== 1-0:2.8.1(002672.115*kWh)
     <== 1-0:2.8.2(005957.570*kWh)
     <== 0-0:96.14.0(0002)
     <== 1-0:1.7.0(00.957*kW)
     <== 1-0:2.7.0(00.000*kW)
     <== 0-0:96.7.21(00008)
     <== 0-0:96.7.9(00004)
     <== 1-0:99.97.0(2)(0-0:96.7.19)(170619152723S)(0000000534*s)(181105044958W)(0000002972*s)
     <== 1-0:32.32.0(00003)
     <== 1-0:52.32.0(00003)
     <== 1-0:72.32.0(00004)
     <== 1-0:32.36.0(00001)
     <== 1-0:52.36.0(00001)
     <== 1-0:72.36.0(00001)
     <== 0-0:96.13.0()
     <== 1-0:32.7.0(239.5*V)
     <== 1-0:52.7.0(238.8*V)
     <== 1-0:72.7.0(239.8*V)
     <== 1-0:31.7.0(001*A)
     <== 1-0:51.7.0(003*A)
     <== 1-0:71.7.0(000*A)
     <== 1-0:21.7.0(00.147*kW)
     <== 1-0:41.7.0(00.715*kW)
     <== 1-0:61.7.0(00.102*kW)
     <== 1-0:22.7.0(00.000*kW)
     <== 1-0:42.7.0(00.000*kW)
     <== 1-0:62.7.0(00.000*kW)
     <== 0-1:24.1.0(003)
     <== 0-1:96.1.0(4730303339303031373533313530323137)
     <== 0-1:24.2.1(181113104005W)(03836.824*m3)
     <== 0-2:24.1.0(000)
     <== 0-2:96.1.0()
     <== 0-2:24.2.1(700101010000W)(00000000)
     <== 0-3:24.1.0(000)
     <== 0-3:96.1.0()
     <== 0-3:24.2.1(700101010000W)(00000000)
     <== 0-4:24.1.0(000)
     <== 0-4:96.1.0()
     <== 0-4:24.2.1(700101010000W)(00000000)
     <== !
     <== — ETX —
     <== — BCC —

 2. hallo,

  Het is me al gelukt ,het lag aan safari op de mac en ben er achter dat het een punt moet zijn.

  Met vriendelijke groeten,

  Eric Nobel

 3. Hallo,

  Zijn de metingen 100% accuraat wat uw programma meet ,want mijn energie leverancier greenchoice heeft ook een app en daar staan andere waardes van kWh dan ik met uw app meet per dag.

  Groeten,
  Eric nobel

  1. Hi er kan een afwijking ontstaan afhankelijk wanneer je meet. De P1 monitor meet altijd van 00:00 tot 23:59. Een andere meeting van bijvoorbeeld jouw energie leverancier kan van 04:00 tot 03:59 meten en dan krijg je per dag een iets ander waarde. Uiteraard zal die waarde over een paar dagen of een maand minder afwijken. Ik hoop dat dit antwoord op je vraag geeft.

   Wat betreft de nauwkeurigheid van de P1 monitor de de drie testgebruikers is niets opgevallen maar ik hoor graag als je een afwijking hebt gevonden. Als je de P1 monitor wilt controleren dan kun je waarden rechtstreeks van je meter lezen per uur, dag of maand en zelf bepalen wat de nauwkeurigheid is. 100% nauwkeurigheid is altijd lastig om te halen maar er zouden geen grote verschillen moeten zijn.

   Succes,
   SecBro.

 4. hallo,

  Dat zou geweldig zijn.
  Enorm bedankt ik hoop dat het allemaal gaat lukken.
  Alvast bedankt voor jouw tijd.

  Met vriendelijke groet

  Eric nobel

  1. De beste manier is eerste een export maken van de gegevens die je nu hebt tenzij die niet interssant zijn. Daarna de sd card overschrijven met de nieuwe image. Er is helaas geen update functie. Succes.

 5. Hallo,
  Vandaag de eerste stappen gezet met deze software.
  Vraag die ik heb is m.b.t. de P1 kabel en de software.
  Ik gebruik nu namelijk een P1 kabel met aangesloten USB interface.
  Deze werkt met mijn windows laptop ok als virtual com poort.
  Met de P1 monitor software lijkt het erop dat hiervoor geen ondersteuning is.
  Is er ergens in de setup of config files door mij iets aan te passen zodat de P1 data
  wel gebruikt kan worden ?

  Alvast bedankt,
  Groeten Jan-Willem
  instelling is. Waarschijnlijk

  1. Hi Jan-Willem,

   Als eerste antwoord op je vraag of er een setup is voor de P1 data. Ja die is er onder het setup menu (steeksleuteltje) als je ingelogd bent dan zie je links een blok met de koptekst “P1 poort slimme meter” hier kan je de snelheid instellen van je de P1 poort. Standaard staat deze op 9600 7E1 het DSMR 3 protokol, er zijn echter ook gebieden waar het DSMR 4 protocol 115200 8N1 (8 databits, geen parity, 1 stop bit) wordt gebruikt voor slimme meters. Deze zou ik als eerste proberen te wijzigen.

   Ik ga ervan uit dat je de USB naar serieel kabel in de raspberry pi hebt gedaan en dat er verder geen andere USB serieele kabels zijn aangesloten.

   Mocht dat niet helpen dan kan het zijn dat je geen “echte” P1 serieel kabel gebruikt. Omdat je het hebt over je PC. De geestelijke vader van de P1 poort heeft in zijn oneindige wijsheid besloten de data uit de P1 poort te inverteren. Een normale niet aangepaste USB naar seriële kabel werkt dus niet.

   Er zijn kabels te koop waar in de chip van de kabel de conversie wordt gedaan. Dit is een versie die zeker werkt. Ik heb geen enkele relatie met SOS solutions maar deze kabel werkt zeker https://www.sossolutions.nl/slimme-meter-kabel.

   Succes,
   Securitybrother

   1. Hallo Securitybrother,

    De USB kabel is idd die uit Eindhoven, en die werkt, maar de setting binnen de software pakt de poort blijkbaar niet op.
    Inmiddels met een oude adsl kabel en een klein inverter trapje rechtstreeks op de seriele ingang op de PI via command line getest, dan komt er wel data binnen vanaf de meter, maar de P1 software blijkt het niet op te pakken.
    Ik ben inmiddels wat verder aan het testen en zie in de scripts folder een aantal python files staan, kijken of ik het zo kan fixen.
    PS de versie die ik nu gebruik is de p1mon20170724, hierin zit de uitlezing van gas erbij,
    de versie van 2 dagen later mist deze juist weer.

    Alvast bedankt.

    1. Dat kan kloppen ik had een versie probleem met de downloaden tool die ik gebruik. Het is nu in orde.

 6. Update:
  Na aanpassing van regel in P1SerReader.py van ttyUSB0 naar ttyAMA0 en een herstart v.d. pi wel data met de zelf gesoldeerde kabel naar GPIO serieel in pen 10.
  Waarom begrijp ik ook niet, zou met de SOS kabel en ttyUSB0 toch ook moeten werken. 😉

  Nu eerst eens laten draaien en kijken hoe het bevalt.

  Groeten Jan-Willem.

 7. Hoi, Geweldig programma en het werkt als een tierelier. Kan ik ongestraft de wheezy image gaan upgraden naar Jessie, of loop ik er tegen aan dat P1 monitor dan niet meer gaat werken.

  1. Leuk om te horen dat het bevalt. De upgrade naar jessie heb ik nog niet getest. Ik heb er kort naar gekeken maar zag dat het advies was geen upgrade te doen maar een volledige nieuwe install. Wellicht doe ik dat nog een keer als support stopt voor wheezy. Tot nu toe had ik geen reden om het aan te passen.

   Groet,
   SecBro.

 8. Mooi stuk software. Vraag me alleen af of het echt een rpi3 miet zijn of dat oudere modellen ook voldoen ?

  1. De eerste versie is ontwikkeld op een pi 2 met 512mb ram Ik heb de huidige software versie niet getest maar je kunt het natuurlijk gewoon proberen. Het kan wel zijn dat een nieuwere versie van de software niet meer werkt. Heb je een pi 2 met een 1Gb aan geheugen dan moet het lukken wel lukken. De pi mist wel WiFi mocht je dit willen gebruiken, ethernet wordt aanbevolen.

   Succes en mocht je het proberen laat even weten wat de resultaten zijn.

 9. Heb nog een hele oude rpi liggen. Een van de eerste. Wifi is niet belangrijk dus ik ga het gewoon proberen. Post mijn bevindingen hier wel !

   1. Vanavond een test gedaan met mijn “oude” rpi B en moet zeggen dat ik zeer aangenaam verrast ben.
    De software werkt prima, CPU zit tussen 10% en 40% en geheugen gebruik zit op zo’n 76%. Mijn rpiB heeft het vast iets zwaarder dan een rpi3 maar vooralsnog ben ik na 2uur testen uitermate tevreden !

 10. Top programma! Ik heb het eerst geprobeerd op mijn ’oude’ Raspberry Pi model B+.
  Het werkte maar de processor belasting gaf constant 95-100% aan (?)
  Heb het inmiddels draaien op een Rpi 3 model B, met P1 kabel (smartmeterdashboard.nl) aangesloten op Landis+Gyr E350. Alles werkte in één keer.
  Alleen een vraagje over de database belasting. De afgelopen 2 dagen is deze al opgelopen naar 15%. Wat gebeurt er als deze naar 100% gaat? Alles draait op een MicroSD kaartje van 32Gb, is volledig beschikbaar voor OS.

  1. Bedankt voor het compliment en geen paniek zoals de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy al aangeeft. Er zit nu eenmaal best een aanzienlijk verschil tussen de Pi B+ en de Pi 3 die is ongeveer 65% sneller dan de Pi B+ en dat betekent minder wachttijd. Vandaar dat een Pi 3 wordt geadviseerd. De database belasting is in feite het percentage gereserveerde ramgeheugen voor de database (75 MB). Het klopt dat het percentage in het begin snel stijgt dat komt dat de ringbuffers voor de seriële data, en minuten en uren snel worden gevuld en daarna wordt per database de oudste data weer gewist. Na drie tot vier jaar draaien heb je ongeveer 20% van de database in gebruik. De 32GB SDHC kaart is top en zorgt voor een lange levensduur.

   1. Hallo Security Brother,
    De Database Belasting was opgelopen tot 75,1%. Het inlezen van de gegevens stopte hierna. Met een nieuwe install en database backup het programma weer aan de praat gekregen. Waar kan dit aan liggen?

    1. Ik ga er vanuit dat een pi3 gebruikt met 1Gb ram. Dan kan het zijn dat de tijd niet goed staat. Zie het andere commentaar. Je kunt ook de logs bekijken in /p1mon/var/log

     1. Hallo Security Brother,
      Ik gebruik inderdaad de Pi3 model B.
      De tijd op de Pi staat goed. Alle adviezen uit voorgaande comments zonder problemen uitgevoerd. De Database belasting blijft gestaag oplopen.
      Zie hieronder uitdraai van de ramdsik, data directory en een stukje van de P1Db.log van 1 dag. Hopelijk haal je hier wat uit.
      17-10-2017
      /p1mon/mnt/ramdisk# ls -sht
      total 31M
      4.0K p1msg.txt 12K financieel.db 0 P1Watchdog.py.pid
      8.0K status.db 3.7M e_historie.db 0 P1Db.py.pid
      27M e_serial.db 4.0K session.txt 0 P1SerReader.py.pid
      4.0K wifi_essid.txt 4.0K config.db

      /p1mon/data# ls -sht
      total 31M
      12K financieel.db 3.7M e_historie.db 4.0K config.db
      8.0K status.db 27M e_serial.db

      Databse belasting: 40,7%
      ————————
      18-10-2017
      /p1mon/mnt/ramdisk# ls -sht
      total 39M
      4.0K p1msg.txt 3.8M e_historie.db 0 P1Watchdog.py.pid
      8.0K status.db 4.0K wifi_essid.txt 0 P1Db.py.pid
      35M e_serial.db 4.0K session.txt 0 P1SerReader.py.pid
      12K financieel.db 4.0K config.db

      /p1mon/data# ls -sht
      total 39M
      12K financieel.db 3.8M e_historie.db 4.0K config.db
      8.0K status.db 35M e_serial.db

      Databse belasting: 51,2%
      ————————-
      2017-10-15 23:20:15,008 – P1Db – INFO – Start van programma.
      2017-10-15 23:20:15,237 – P1Db – INFO – DiskRestore: /p1mon/data/e_historie.db naar /p1mon/mnt/ramdisk/e_historie.db gekopieerd.
      2017-10-15 23:20:15,240 – P1Db – INFO – DiskRestore: /p1mon/data/financieel.db naar /p1mon/mnt/ramdisk/financieel.db gekopieerd.
      2017-10-15 23:20:15,270 – P1Db – INFO – Main: database tabel status succesvol geopend.
      2017-10-15 23:20:15,271 – P1Db – INFO – Main: database tabel e_serial succesvol geopend.
      2017-10-15 23:20:15,284 – P1Db – INFO – Main: database tabel config succesvol geopend.
      2017-10-15 23:20:15,286 – P1Db – INFO – Main: database tabel e_history_min (minuut) succesvol geopend.
      2017-10-15 23:20:15,288 – P1Db – INFO – Main: database tabel e_history_uur succesvol geopend.
      2017-10-15 23:20:15,290 – P1Db – INFO – Main: database tabel e_history_dag succesvol geopend.
      2017-10-15 23:20:15,293 – P1Db – INFO – Main: database tabel e_history_maand succesvol geopend.
      2017-10-15 23:20:15,295 – P1Db – INFO – Main: database tabel e_history_jaar succesvol geopend.
      2017-10-15 23:20:15,297 – P1Db – INFO – Main: database tabel e_financieel_dag succesvol geopend.
      2017-10-15 23:20:15,299 – P1Db – INFO – Main: database tabel e_financieel_maand succesvol geopend.
      2017-10-15 23:20:15,301 – P1Db – INFO – Main: database tabel e_financieel_jaar succesvol geopend.
      2017-10-15 23:20:15,756 – P1Db – INFO – Main: database bestand /p1mon/mnt/ramdisk/e_historie.db gedefragmenteerd.
      2017-10-15 23:20:15,762 – P1Db – INFO – Main: database bestand /p1mon/mnt/ramdisk/financieel.db gedefragmenteerd.
      2017-10-15 23:20:15,766 – P1Db – INFO – Main: hoofd programma loop gestart.
      2017-10-15 23:20:15,773 – P1Db – INFO – backupFile: /p1mon/mnt/ramdisk/status.db naar /p1mon/data/ gekopieerd.
      2017-10-15 23:20:15,796 – P1Db – INFO – backupFile: /p1mon/mnt/ramdisk/e_historie.db naar /p1mon/data/ gekopieerd.
      2017-10-15 23:20:15,798 – P1Db – INFO – backupFile: /p1mon/mnt/ramdisk/config.db naar /p1mon/data/ gekopieerd.
      2017-10-15 23:20:15,800 – P1Db – INFO – backupFile: /p1mon/mnt/ramdisk/financieel.db naar /p1mon/data/ gekopieerd.

     2. Hi het probleem wordt veroorzaak door e_serial.db die is 35MB groot en zou rond de 6/7 MB moeten zijn. Om dit te kunnen debuggen zou het fijn zijn als je dit bestand kan delen via dropbox o.i.d. voor onderzoek.

 11. Hallo,

  Dit ziet er in ieder geval zeer gelikt uit. Mooie en eenvoudige user interface. Werkte in principe meteen na het opstarten maar….

  Helaas krijg ik de Wifi niet aan de praat. De SSID’s worden netjes weergegeven echter ik krijg geen verbinding (IP adres).

  1. WiFi blijft altijd een beetje zwarte magie. Als het enigszins kan dan heeft bekabeld Ethernet de voorkeur.

   Er zijn een paar randvoorwaarden om Wifi te laten werken.

   Een Rasberpy Pi 3 met ingebouwde Wifi, een Pi 2 met Wifi dongle zou kunnen werken maar hangt af van de combinatie. Het wifinetwerk moet met WPA/WPA2 zijn beveiligd en als alles ingesteld is dan moet de Ethernet bekabelde verbinding worden losgenomen. Na het losnemen kan het een paar minuten duren voordat de wifiverbinding actief wordt. Deze heeft dan meestal een ander IP-adres dan de bekabelde verbinding.

   Succes,
   SecBro.

 12. Hoi SecBro,

  helaas ik krijg de Wifi niet aan de praat. Heb de Pi 3B een half uur zonder ethernetkabel laten liggen maar helaas niet te zien op de router dat ie aanmeld op Wifi.

  Is er nog een andere manier om Wifi te gebruiken? Ik heb helaas geen netwerkkabel in de meterkast (op dit moment nog niet eens een stopcontact ;-)).

  1. Het is lastig om op afstand vast te stellen wat er mis gaat.Je kunt als je inlogd op de pi met root/toor dan kun je het logfile van wicd bekijken op de locatie /var/log/wicd dit geeft wellicht een indicatie wat er mis gaat.
   Daarnaast kun je met het commando wicd-curses een netwerk configuratie instellen. Voor meer informatie https://launchpad.net/wicd (let op werkt met hoofdletters).

   En wellicht een open deur je moet echte zeker weten dat je WPA (geen WEP) wachtwoord correct is ingevoerd.

   1. Hallo SecBro,

    na instellen met wicd-curses werkt de p1 monitor nu wel met wifi.

    Bedankt voor de hulp

     1. Hoi SecBro,

      Ik heb nu de nieuwste versie geprobeerd. Ziet er steeds mooier uit!

      Ik denk dat ik erachter ben gekomen waarom de wifi bij mij niet werkt. Volgens mij probeert hij met het opgegeven wachtwoord het gast netwerk te connecten i.p.v. het hoofd netwerk. Bijvoorbeeld mijn hoofdnetwerk is aaabbb maar de P1 monitor probeert te connecten met aaabbb-gast.

     2. Goed te horen dat de software bevalt en succes met je WiFi connectie.

 13. Beste SecBro,

  Ben een zeer tevreden gebruiker. Verschillende programma’s uitgeprobeerd, maar P1 monitor is eenvoudig te installeren en heeft een overzichtelijke rapportage.
  Ik heb nog een raspberry pi aan staan voor een Unifi controller. Ik wil dit graag gaan combineren. Maar ik kan nergens de gebruikersnaam en wachtwoord van de image van de P1 monitor vinden. Klopt dit?
  Verder is misschien aardig om als service een lijst te publiceren van slimme meters met bijbehorende seriële instellingen.

  Bedankt.

  Groeten, Bert

  1. Het standaard wachtwoord van de pi is root met als wachtwoord toor. Het is wel een goed idee dit aan te passen naar een andere wachtwoord.

   1. Hallo, wat een mooi en overzichtelijk programma heb je gemaakt, mijn complimenten.
    Ik probeer echter via putty op de Pi te komen met root en toor maar ik kom er niet op. Is het veranderd?

    1. Je kunt inloggen met de user p1mon en het wachtwoord verandermij. Het staat ook op de download pagina.

  1. het is altijd een goed idee om Internet Explorer niet te gebruiken. Bedankt voor de feedback het kan wellicht andere gebruikers ook helpen.

  1. Hi de database die je gestuurd hebt bevat voor elke second een record in plaats van om de 10 seconden.

   De database die je gestuurd hebt:

   “2017-10-13 13:11:57” “1” “106.672”
   “2017-10-13 13:11:58” “1” “106.672”
   “2017-10-13 13:11:59” “1” “106.672”
   “2017-10-13 13:12:00” “1” “106.672”
   “2017-10-13 13:12:01” “1” “106.672”
   “2017-10-13 13:12:02” “1” “106.672”
   “2017-10-13 13:12:03” “1” “106.672”

   Hoe een normale database er uit zou moeten zien (alleen de tijd is relevant).
   “2017-10-11 21:13:39” “1” “8704.707”
   “2017-10-11 21:13:48” “1” “8704.707”
   “2017-10-11 21:13:58” “1” “8704.707”
   “2017-10-11 21:14:08” “1” “8704.707”
   “2017-10-11 21:14:18” “1” “8704.707”
   “2017-10-11 21:14:29” “1” “8704.707”
   “2017-10-11 21:14:38” “1” “8704.707”
   “2017-10-11 21:14:48” “1” “8704.707”
   “2017-10-11 21:14:58” “1” “8704.707”

   Samengevat in jouw situatie is er 10 keer zoveel data dan er wordt verwacht. Ik verwacht maximaal 7MB aan seriële data dat is in jouw geval ongeveer 70 MB en dat is net iets minder dan de totale ruimte beschikbaar. Vandaar dat de RAM buffers vol lopen. Ik moet even kijken of ik dit kan oplossen in de software. Zou je je type meter en leverancier (nuon, enz) willen delen dan kan ik kijken of het aan een type meter ligt.

   1. Hallo Security Brother,
    Bedankt voor de snelle reactie. Als ik op de info pagina kijk dan zie ik inderdaad elke seconde de gegevens van de snelle meter verspringen (onderste getal)
    Type meter is:
    Landys + Gyr E350 SMR 5.0

 14. Hallo,
  Is het niet mogelijk om de software die nodig is voor de P1 monitor te “isoleren” zodat we dit op een “willekeurige” Raspbian distributie kunnen gebruiken en dan b.v. ook op een Pi Zero W?

  1. Ja het over zetten naar een andere distributie kan zeker maar het isoleren is lastig er zijn een paar omgevings zaken nodig zoals een webserver enz. Dat was nooit de intentie. Het staat je vrij om de code te gebruiken en aan te passen zolang je deze maar niet commercieel inzet (verkoopt). De zero zie ik zonder aanzienlijke code aanpassingen die rekening houden met de capaciteit van de zero niet gebeuren.

 15. Op de meter Sagemcom XS210 ESMR 5.0 van Enexis werkt de software prima. Net als de Landys + Gyr wordt elke seconde data ontvangen.

 16. Hi kun je de output van je slimme meter sturen. Deze kun je vinden onderin de info pagina. Let wel de meeste gasmeters sturen maar 1 maal per uur een update dus het kan een paar uur duren voordat je wat ziet.

 17. hoi,

  Jouw programma is echt geweldig trouwens ,en mega bedankt voor de toevoeging van de gasmeting .

  Groeten ,

  Eric nobel

 18. hoi,

  Dit is het log wat op de info pagina staat
  /KFM5KAIFA-METER

  1-3:0.2.8(42)
  0-0:1.0.0(xxxxxxxxxxxxxxxxxxx)
  0-0:96.1.1(xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx)
  1-0:1.8.1(001935.784*kWh)
  1-0:1.8.2(001572.893*kWh)
  1-0:2.8.1(000262.605*kWh)
  1-0:2.8.2(000636.469*kWh)
  0-0:96.14.0(0002)
  1-0:1.7.0(00.093*kW)
  1-0:2.7.0(00.000*kW)
  0-0:96.7.21(00004)
  0-0:96.7.9(00003)
  1-0:99.97.0(3)(0-0:96.7.19)(161212113905W)(0000000786*s)(161208150115W)(0000098711*s)(000101000001W)(2147483647*s)
  1-0:32.32.0(00000)
  1-0:52.32.0(00000)
  1-0:72.32.0(00000)
  1-0:32.36.0(00000)
  1-0:52.36.0(00000)
  1-0:72.36.0(00000)
  0-0:96.13.1()
  0-0:96.13.0()
  1-0:31.7.0(001*A)
  1-0:51.7.0(000*A)
  1-0:71.7.0(001*A)
  1-0:21.7.0(00.221*kW)
  1-0:41.7.0(00.064*kW)
  1-0:61.7.0(00.000*kW)
  1-0:22.7.0(00.000*kW)
  1-0:42.7.0(00.000*kW)
  1-0:62.7.0(00.187*kW)
  0-1:24.1.0(003)
  0-1:96.1.0(4730303235303033333031393138353135)
  0-1:24.2.1(171102080000W)(00808.929*m3)

  groeten,

  eric nobel

 19. Omdat het gasverbruik normaal maal 1 maal per uur wordt geleverd door de slimme meter wordt in de gas historie dagen, maanden en jaren weergeven. Per uur weergeven is dan minder zinvol, uiteraard wordt per dag wel het verbruik weergegeven dus alles wat per uur wordt verbruikt wordt in die dag weergegeven. Dus je ziet niets over het hoofd.

 20. Werkt tot nu toe (een week in gebruik) perfect op een oude pi B. Enige bug die ik vond is dat als je op het inlogscherm van instellingen staat de home knop alleen werkt als het password veld leeg is. Bedankt in ieder geval voor dit mooi stukje werk

 21. Hallo Ztatz,
  dit is precies de monitor die ik graag zou willen gebruiken het ziet er mooi uit.
  ik gebruikte al een RPI voor het uitlezen maar lang niet zo mooi en bovendien regelmatig vastlopen.
  graag zou ik de GPIO poort willen gebruiken in jou programma echter ik kan niet via Putty in het systeem komen omdat ik geen password heb.
  het schema om de P1 poort uit telezen heb ik van https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1578510
  en werkte prima.
  alvast dank.
  mvr groet en succes

  1. Bedankt voor het compliment, het standaard account en wachtwoord is root met het wachtwoord toor. Het is verstandig deze aan te passen.

 22. Is het mogelijk om via de API / JSON call de meterstanden op bepaalde tijdstippen uit te lezen?
  Achtergrond: bij het verhuren van ons scoutinggebouw, berekenen we de energiekosten door. Hiervoor moeten we meterstanden uitlezen bij begin verhuur en eind verhuur (nu een handmatige actie). We zijn op zoek naar een systeem wat het voor ons makkelijker zou maken.

 23. Wat een super coole tool! Vandaag werd de slimme meter geïnstalleerd en nu draai ik de p1monitor al.
  Ik heb een 3 fase aansluiting. Kan er in de toekomst een grafiek komen met het momentane vermogen van alle drie de fases in 1 grafiek? Ben heel benieuwd of de apparatuur een beetje goed verdeeld is over de fases. Dit zijn de waardes (DSMR v5)
  1-0:21.7.0(00.183*kW) Instantaneous active power L1 (+P)
  1-0:41.7.0(00.217*kW) Instantaneous active power L2 (+P)
  1-0:61.7.0(00.353*kW) Instantaneous active power L3 (+P)

   1. Hallo Security Brother:
    Ter aanvulling op de info van Jeroen / roadmap:
    Ik heb een beetje zitten experimenteren en nadenken hoe e.e.a. misschien te realiseren is, bij deze mijn input.
    Voor de meter hier merk ik dat er de volgende gegevens in de data staan:
    1-0:31.7.0(001*A)
    1-0:51.7.0(002*A)
    1-0:71.7.0(000*A)
    1-0:21.7.0(00.418*kW)
    1-0:41.7.0(00.617*kW)
    1-0:61.7.0(00.011*kW)
    1-0:22.7.0(00.000*kW)
    1-0:42.7.0(00.000*kW)
    1-0:62.7.0(00.000*kW)
    Dit zijn per fase respectievelijk de stroomsterkte’s (afgerond, minder nauwkeurig)
    Dan per fase het verbruikte vermogen zoals Jeroen aangaf,
    tenslotte per fase het teruggeleverde vermogen. (momenteel geen opbrengst door donker weer.)

    Qua tonen van de vermogens info, is het misschien een idee om dit in de e-verbruik en e-levering pagina’s toe te passen op de linker gauge ?
    Het lijkt me het meest overzichtelijk door binnen de huidige brede gauge deze op te splitsen in 4 smallere welke in totaal dezelfde grootte houden als de huidige weergave.
    Ik stel me dit voor als een soort van regenboog waarbij de buitenste ring dan het totale vermogen is, volgende ring fase 1 vermogen enz.
    Zo is in één blik te zien hoe de verdeling is in de fasebelasting cq teruglevering.

    Dit zal een aanpassing vragen in de serial reader voor het beschikbaar stellen van de data, opslag in de database lijkt me niet nodig aangezien het momentele waarde’s zijn die dan getoond worden.
    De totaalwaarde’s worden immers al verwerkt.

    Mogelijk is er zo iets mee te realiseren.
    Mocht er iets getest moeten worden dan stel ik me hiervoor beschikbaar, heb namelijk nog een losse pi liggen. 😉

  1. Zoals al aangeven het verschil per uur de gas waarde aangeven is er lastig omdat er maar 1 keer per uur een update uit de gasmeter komt. Mocht er echter meer vragen komen dan zal ik het overwegen.

   1. De gui ziet er mooi uit! Ik ben in afwachting van de p1 kabel en ga dan met mijn pi-p1 aan de slag. Zin in. Gas zou ook voor mij een welkome aanvulling zijn. ook al is het maar 1x per uur.

   2. mijn monitor loopt nu een dag! Super en inclusief gas dus. Ik ga het de komende tijd eens extra in de gaten houden. Dank.

 24. Vandaag de eerste poging met p1 monitor en meteen resultaat , dit met een usb naar p1 kabeltje van AliExpress

 25. Hallo, ik wil gaan beginnen met het monitoren van m’n zonnepanelen. Ik wil dit doen via via de slimme meter. Ik overweeg om een bruto productiemeter te (laten) installeren. Vraag 1) wordt dit via jouw software gemonitord? Vraag 2) is het mogelijk om, in de toekomst, ook een watermeter te monitoren? Vraag 3) nog tips voor welke raspberry pi aan te schaffen? Ik moet alles nog aanschaffen. Alvast bedankt

  1. Vraag 3 als eerste: zie https://www.ztatz.nl/slimme-meter/p1-monitor/ Wat heb ik nodig en wat zijn de kosten. Vraag 2: Misschien, watermeters hebben geen standaard data uitgang of puls uitgang dit staat op de onderzoek agenda. Ik weet niet waar je de bruto productiemeter voor wil gebruiken maar de P1 monitor geeft de in ieder geval de netto teruggeleverde waarde terug. De bruto productiemeter geeft meestal een telpuls terug en dat wordt niet ondersteund door de P1 software. Het is trouwens zo dat de meeste zonnepanelen een omvormer hebben die het geleverde vermogen aangeven zowel in kW als kWh. Voor de zaken die op de roadmap staan kun je hier terecht

   1. Hartstikke bedankt voor het snelle antwoord. Ik begrijp dus dat de bruto productiemeter niet veel meerwaarde heeft, daar ga ik niet mee verder. Nu op zoek naar raspberry…

 26. Staat je netwerdk ssid soms als hidden ingesteld op je router ?
  Indien dit zo is kun je dit tijdelijk even normaal zetten, dan nogmaals de PI proberen.
  Vervolgens zou de PI zowel met SSID hidden als normaal moeten werken.

  Groeten Jan-Willem.

 27. Hallo SB, mijn complimenten voor het monitoring programma. Vandaag de raspberry opgestart en na wat gezoek voor het WiFi IP-adres draait alles als een zonnetje. Het enige wat ik moet wennen is aan “geduld”, b.v. de wather API gaf eerst een error met het opslaan, na een tijdje accepteerde ie het wel. Heb je een soort van FAQ of andere tips?

  1. Bedankt voor het compliment. De FAQ is een goed idee maar de echte tips kun je voorlopige uit de comments halen. De weather API zal ik eens naar kijken. Het probleem is dat de weather api niet erg duidelijk is wanneer er iets mis gaat. In essentie faalt de api zonder morren. Wellicht een goed idee het aanmelden asynchroon te maken met een even geduld melding oid.
   SecBro.

 28. Hallo ,
  ik heb je monitor gevonden (was al een tijdje op zoek) .
  geinstalleerd op rpi3 en werkt direct.
  alleen in het home scherm staan de dag en nacht meterstanden verwisseld terwijl ze in de lijst wel goed staan,
  verder goed programma
  groet,Joop

 29. Recent slimme meters thuis ontvangen en na wat onderzoek kwam ik dit project tegen. Werkt super! Mijn complimenten! Precies wat ik zocht. Tot nu toe alles in Excel bij gehouden :).
  Aangezien ik niets terug lever, is het mogelijk dat gedeelte uit te schakelen? Zodat dit niet weergegeven word?

  1. Thnx je verzoek staat op de roadmap. Bij een aantal schermen kun je aangeven wat je wil zien.

   1. Dank je! Inderdaad, het gaat eigenlijk alleen om het stukje “Geleverd” op de Home pagina.

    1. Nu een tijdje draaien en heb een aantal “verzoekpuntjes” voor de roadmap 🙂 :
     – Je kan niet terug kijken naar de stand van een meter op een bepaalde dag. Ik weet niet hoe je de data op slaat, maar als je de standen ook weg schrijft is het dan mogelijk om bijvoorbeeld een export van alle gegevens naar een CSV te maken of zo?
     – Het gaat misschien ver, maar ik zou het mooi vinden als je bij het gas verbruik bijvoorbeeld ook per uur kan zien wat er verbruikt word. Om bijvoorbeeld te kunnen zien wanneer er het meeste gestookt word.

     1. Hi de uur meting van gas per uur komt in een van de volgende versies. De export functie van csv zet ik op de wens lijst. Je kunt overigen via de API wel per datum de stand teruglezen.

      SecBro.

     2. Hi SecBro,
      Hier ben ik weer :).
      Bij ons blijkt het daltarief te starten om 21.00 uur. Kun je me aangeven welk (php?) bestand ik hiervoor moet aanpassen?
      Daarnaast lukt het me niet om met de API de standen van de tellers op X-moment uit te lezen.

      Thnx

     3. Hi Mark, geen probleem hierbij antwoord op je vragen.
      Het dal/piek , nacht/dag tarief wordt automatisch gedetecteerd uit het slimme meter telegram. Dit wordt gezet door je energieleverancier. Je kan dit zien in het info scherm en het gaat om de regel “0-0:96.14.0(0002)” waarbij 0002 piek en een 0001 dal-tarief is. Als je dit niet op tijd gebeurt die je verwacht zou ik eens naar het telegram kijken of de waarde veranderd. Samengevat er valt dus niets aan te passen. Mocht het telegram niet kloppen dan hoor ik het graag.

      Gebruik van de API is als volgt

      http://192.168.200.220/json/apiV2usage.php?date=2015-05-01&time=23:59

      Let wel op de dat je het juiste IP adres gebruikt, versie V2 (apiV2Usage) en de API moet wel aan staan anders krijg je alleen nullen terug.

      Antwoord van de URL.

      [
      {
      “TIMESTAMP”: “2015-05-01 23:59:00”,
      “VERBR_KWH_MINUTE”: 0,
      “GELVR_KWH_MINUTE”: 0,
      “VERBR_KWH_HOUR”: 0.447,
      “GELVR_KWH_HOUR”: 0,
      “VERBR_GAS_HOUR”: 0,
      “VERBR_KWH_DAY”: 10.296,
      “GELVR_KWH_DAY”: 0,
      “VERBR_GAS_DAY”: 0,
      “VERBR_KWH_MONTH”: 422.375,
      “GELVR_KWH_MONTH”: 0.003,
      “VERBR_GAS_MONTH”: 0,
      “VERBR_KWH_YEAR”: 4830.882,
      “GELVR_KWH_YEAR”: 287.357,
      “VERBR_GAS_YEAR”: 0,
      “DATA_IS_OK”: 1,
      “STATUS”: “production”
      }
      ]

      Als je P1 monitor zinvol vindt overweeg dan een donatie te doen om de website te ondersteunen.

 30. Hoi,

  Via via kwam ik op je site en applicatie uit. Maar is het ook mogelijk om het te installeren zonder een complete image? Op mijn rPi draait al Unifi en zou dit er graag naast hebben draaien ipv Unifi weer weg te gooien…

  Mvg
  Jordy

  1. Bedankt voor je belangstelling. Nee dat is niet mogelijk. Een vergelijkbare vraag staat op de roadmap pagina voor Domoticz. Voor een paar euro heb je een sdhc kaartje en kun je de p1 monitor testen.

 31. Hoi SB, ik kreeg een Hoge spike in mij overzicht van de verbruikte energie. Na een export gemaakt te hebben en bekeken met ultraEdit zag ik een “foutieve” regel in het export bestand. ik heb ook een nieuwst meter met per seconde een bericht. xs210 van Enexis. Hier zie je de regel tussen 2 goede staan. Gaat om getal ‘461930.0’,……ineens staat de “punt” niet op de goede plek. Wat zou dit kunnen zijn? Dank voor je hulp alvast.
  replace into e_history_min (TIMESTAMP, VERBR_KWH_181, VERBR_KWH_182,GELVR_KWH_281, GELVR_KWH_282, VERBR_KWH_X, GELVR_KWH_X,TARIEFCODE,ACT_VERBR_KW_170,ACT_GELVR_KW_270, VERBR_GAS_2421) values (‘2018-01-07 13:04:00′,’531.718′,’461.93′,’59.792′,’135.013′,’0.0′,’0.028′,’D’,’0.0′,’2.159′,’124.573′);
  replace into e_history_min (TIMESTAMP, VERBR_KWH_181, VERBR_KWH_182,GELVR_KWH_281, GELVR_KWH_282, VERBR_KWH_X, GELVR_KWH_X,TARIEFCODE,ACT_VERBR_KW_170,ACT_GELVR_KW_270, VERBR_GAS_2421) values (‘2018-01-07 13:05:00′,’531.718′,’461930.0′,’59.832′,’135.013′,’461468.07′,’0.04′,’D’,’0.0′,’2.0075′,’124.573′);
  replace into e_history_min (TIMESTAMP, VERBR_KWH_181, VERBR_KWH_182,GELVR_KWH_281, GELVR_KWH_282, VERBR_KWH_X, GELVR_KWH_X,TARIEFCODE,ACT_VERBR_KW_170,ACT_GELVR_KW_270, VERBR_GAS_2421) values (‘2018-01-07 13:06:00′,’531.718′,’461.93′,’59.862′,’135.013′,’0.0′,’0.03′,’D’,’0.0′,’1.8802′,’124.573′);

  1. Bedankt voor het melden van de bug. De waarden 461.93, 461930.0 en 461.93. Het lijkt op een soort afronding of decimale punt fout. Om het goed te kunnen debuggen zou het helpen als je de seriële database en de historische zou kunnen delen. Een complete export mag ook. Als je die via dropbox o.i.d. wil aanbieden dan haal ik hem daarvan af. Ik zal de link of data niet delen met derden en de data wissen na het vinden van de bug.

   1. Hoi SB,
    Ik heb ondertussen de data in de historie archief hersteld en na een herinstallatie opnieuw ingelezen. De gegevens lijken nu goed te staan. De link ik de oude “foutieve” situatie. Laat me weten als je nog iets van me nodig hebt.
    Deze meter heb ik : /Ene5\XS210 ESMR 5.0. gekoppeld aan raspberry pi 3b. 8gb kaartje
    Groet, Paul

     1. Hoi SB. Door de complete herinstallatie heb ik de oude e_serial.db niet meer. Ik laat je weten zodra het weer optreed en stuur ik de complete set bestanden.. Wordt vervolgd.

     2. Geen probleem, ik ga onderzoeken of ik de reden kan vinden en daar waar mogelijk extra controles inbouwen om de data te controleren.

  1. De Pi 3 is ideaal, een Pi 2 lukt maar is traag (geen garanties voor de toekomst). De P1 is nooit getest zover ik weet. Je kunt het proberen maar ik denk dat het onwerkbaar traag wordt.

   1. Ik heb hem werkend op een p1 b+ gehad. Werkte zonder problemen.
    Heb inmiddels een P2 ingezet die ik toch nog had liggen.
    Ger

 32. Hoi SB. Nadat ik gisteren een schone installatie had gedaan is deze vanmorgen toch weer stuk gelopen. Ik heb de volledige p1mon dir gekopieerd. ik zag dat het bericht dat als laatste van de P1 poort kwam bovenaan 4 a 5 regels met allerlei rara karakters bevatte. Misschien heb je iets aan de bestanden. Ik wil je graag helpen met het verbeteren van de tool.
  Mocht je nog iets nodig hebben laat me weten.

  1. Ik denk dat de seriële instellingen van de p1 poort niet goed staan of de seriële converter niet goed werkt. Dat laatste lijkt mij onwaarschijnlijk.

 33. Is het programma ook te downloaden op de Raspberry Pi, zonder de downloadable image er op te zetten? Ik heb Domoticz al draaien en wil eigenlijk P1 Monitor er naast draaien en kijken of het bevalt.

 34. Hi,

  Will there be a linux version in the future? Would like to run in a VM or docker.

  Greetings, Simmer

  1. There will not be a Linux (x86) version. The P1 monitor are build on Debian, PHP, Javascript and Python 2.7 and could be ported to a x86 environment. Feel free to use the source code and build your own version but you must comply with the software license.

    1. The source code is not available for download. You could get the image file and extract the source code.

     1. Yup, already found that 🙂 thnx!
      Got debian 9, nginx, php7, python2.7.13, default-jre, php7-sqlite3 and see the page fully… time to debug and make it work! 😀

 35. Hoi SB, het volgende valt op bij het installeren van 8.1. Ik had 8.0 zonder problemen draaien na verbeteren van de P1 kabel ;-). Voordat ik de installatie deed, deed ik eerst een export van de data. dan het systeem uitzetten middels de stopknop. nieuwe 8.1 op de 8Gb kaart zetten (was erg langzaam deze keer viel op). Opstarten en dan bestand inlezen. Vervolgens een herstart gedaan omdat anders er geen data vanaf de P1 leek te komen. Dan draait het geheel. Het valt op op het eerste scherm (huisje) dat de totale stroom voor vandaag weer op 0 staat. lijkt de historische data van vandaag niet meer te nemen. In het staafdiagram staat het wel. Klik ik vervolgens op het Gasdiagram, dan blijft het knightrider balkje eeuwig lopen…..en verschijnt er geen diagram. Heb ik de goede volgorde gebruikt. Mocht je iets nodig hebben laat het me weten.

  1. Het kopiëren van de image is erg pc en sdhc kaart specifiek. Het feit dat de versie werkt is voldoende bewijs dat het goed gegaan is. Dat de dagwaarden op nul staan is geen probleem die komen uit het geheugen en worden gewist bij het opnieuw opstarten. Het heeft geen gevolgen voor de historische waarde. De uurwaarde van gas moet het naar een uur weer doen. Dit heeft te maken met hoe snel de gasmeter een update stuurt.

 36. De update van 8 naar 8.1 heeft toch een issue met het gasoverzicht. De nieuwe versie draait nu meer dan 20 uur na het inlezen van de export en herstart. Bij het kiezen van de gasoverzicht grafiek blijft het “zandlopertje” maar lopen…..uren. kennelijk gaat er bij het inlezen van de export van versie 8.0 toch iets niet lekker. heb je nog advies voor me?

  1. Je kunt een nieuwe installatie doen en zien of na een uurtje of zo de data goed wordt verwerkt. De export van de oude data kan elk moment worden toegevoegd.

   1. Schone installatie 8.1…alles werkt…behalve het gasoverzicht. Gegevens van gas komen wel binnen en zijn wel zichtbaar bij kosten. Op gasoverzicht blauwe krijg ik blauwe zandloper. hoop echt dat we kunnen fixen want ben erg blij met de rest van het programma. Loopt 24 uur nu.

 37. Hoi SB, nadat ik de weer API activeerde…werkte ook het gas scherm…. Dit lijkt aan elkaar gekoppeld ergens. Maar goed…het werkt……ik voel een donatie aankomen..;-)

  1. Klinkt als een serieuze bug ik ga het uitzoeken. Bedankt voor de feedback en fijn dat het werkt.

 38. Ik probeer via de standaard browser van windows 10 de benodigde bestanden te downloaden maar krijg steeds de melding dat de bestanden beschadigd zijn. Als ik dan in de map kijk blijkt deze leeg te zijn.

  1. Het werkt in ieder geval met een andere browser (Chrome, Firefox, Brave, enz.) Ik zal kijken of we dit kunnen fixen.

     1. Alles werkt nu. Ik moest de seriele instellingen even wijzigen voor mijn slimme meter.

 39. Is het ook mogelijk om p1monitor uit te lezen vanaf een computer buiten je eigen thuisnetwerk? Ik ben een newbee op het gebied van de raspberry pI

  1. Ja dat kan, je moet dan in je Internet router een poort forwarden naar het ip adres van de raspberry Pi. Het wordt niet aanbevolen vanuit een security perspectief.

 40. Tot nu toe zeer tevreden over de P1monitor. Deze ziet er stukken beter uit dan Domoticz.
  Ik wil nu alleen proberen om e.e.a. via wifi aan te sluiten omdat ik te weinig poorten heb op mijn router. Kan ik via mijn imac inloggen op de raspberry pi 3b en hoe moet ik dat dan doen?

  1. Je kunt WiFi instellen via het setup menu. Via de netwerk pagina kun je de ssid en WiFi password instellen. Je hoeft dus niet in te loggen op de pi.

   1. Is het mogelijk om op de raspberry pi met de p1onitor een vpn server te zetten om hem zo vanaf een externe computer te kunnen benaderen?

    1. Ja dat kan maar zit niet standaard in de P1 monitor. Je zult het moeten installeren. En daarnaast ook iets moeten doen met internet router om het verkeer naar buiten te routeren.

     1. Ik ga het eens uitzoeken. Ik ben een newbee op het gebied van de raspberry pi

     2. Een vpn is natuurlijk een prima oplossing, maar je kan ook:
      – een ssl certificaat aanmaken (dmv let’s encrypt)
      – en met htpasswd een login prompt op de pagina zetten
      – fail2ban gebruiken om bij 6 (default) foutieve inlog pogingen over http een deny in de iptables te laten zetten.
      – en idd een forward op de router/modem.
      Dit werkt bij mij prima en is mi ook veilig.
      Fijne dag.

 41. Hoi Herman, Tot nu in ieder geval bedankt voor je snelle reacties. Ik heb eens gekeken naar VPN maar dat is voor mij hogere wiskunde. Zou je mij misschien stap voor stap uit willen leggen hoe ik dat met ssl moet doen. Ik heb al eens gekeken bij Let’s encrypt maar ook dat is voor mij te hoog gegrepen. Je kunt me misschien even een privé email sturen.

  1. Misschien interessant om als een apart onderdeel te maken op de site of iets om in te bouwen in P1Mon ?

 42. Bedankt voor je steun Henny, wie weet wil Herman ermee aan de slag gaan.
  Feit blijft, dat de P1monitor een van de betere, zo niet de beste is om je slimme meter uit te lezen.

  1. Hallo Jos,
   Ik wil best een step by step procedure maken, maar ik weet niet of ik het newbee proof kan maken 🙂 Ik zal kijken of ik de komende dagen even een gaatje kan maken en kom hier nog op terug. Of deze beschrijving ergens op secbro’s ztatz.nl pagina moet komen is niet aan mij. Ik begrijp wel dat secbro voornamelijk voor de applicatie in wil staan en niet voor het wel of niet correct configureren van een toegang van buitenaf. Zonder die toegang is het per definitie natuurlijk het meest secure. Zelf ben ik blij met de aanpassingen die ik heb gedaan.
   Herman

   1. Heren, geen probleem om deze handleiding op de website te zetten. Echter er komt een disclamer bij dat het minder veilig is. Wellicht maak ik er een apart item van op de site.

    1. Heel erg bedankt voor de moeite die je erin wil steken. Ik wacht het even af en zal je daarna zeker op de hoogte houden van de vorderingen.

   2. Wifi probleempje. Nadat ik het p1monitor image opnieuw op de sd kaart heb gezet(na het stoeien met VPN en SSL) heb ik de wifi instellingen opnieuw ingevuld. Alleen laat het syteem geen wifi wachtwoord meer zien terwijl ik de ssid en het wachtwoord correct heb ingevuld.

    1. Het is lastig advies te geven. Je kunt in de logging kijken wat er mis gaat. Anders is het advies de data te exporteren en een nieuwe image te naar de sdhc te kopiëren.

     1. Ander kaartje erin met nieuwe image maar hij geeft wel de wifi ssid maar als ip adres geeft hij onbekend aan. Eerder gaf mijn router 2 ip adressen voor de pi aan. een voor Lan en een voor wifi. Nu geeft mijn router alleen nog het Lan ip adres voor de pi aan.

     2. Hi Jos,

      er zijn een aantal zaken die je kunt doen.
      1: check of het wifi wachtwoord wordt opgeslagen als je deze invoert dan moet deze verschijnen als je die invoert. Desnoods aan fake wachtwoord zoals test. Als dat werkt dan het juiste wachtwoord invoeren en dan kun je de netwerk kabel los nemen en een paar minuten wachten of je Wifi een IP adres krijgt.
      2: als je wachtwoord wordt opgeslagen en 1 werkt niet reboot de pi en neem de netwerk kabel los om te zien of je een Wifi adres krijgt.
      3: Als alles niet werkt dan kun je router herstarten en 1 en 2 proberen.

      Tot slot het is meestal geen goed idee dat je twee ip adressen in je netwerk hebt van de zelfde router. Daarom wordt ook aanbevolen als de wifi wachtwoord wel wordt opgeslagen de netwerk kabel los te nemen. Als je de keuze hebt dan heeft het de voorkeur een kabel te gebruiken.

      Succes.

 43. Hi! Je hebt me laatst antwoord gegeven op de vraag hoe ik met de API een stand van een bepaalde datum kan terug lezen. Maar het antwoord dat je gaf geeft me alleen het verbruik van die datum. Ik wil eigenlijk terug kunnen kijken naar wat de standen waren op bijvoorbeeld 1 januari. Met de APIv3Basic werkt de datum parameters niet. Kan dit?

  1. De apiV3basic geeft de huidige waarde aan en heeft geen optie op terug te kijken. Op terug te kijken kun je de apiV2usage gebruiken. Deze API geeft de historische waarde weer als je de datum en tijd meegeeft. De data moet uiteraard wel beschikbaar zijn in de p1 monitor.

   Je wilt dus niet het verbruik per uur,dag,enz weten. Maar de meterstanden op een bepaalde datum. Dat kan nu niet maar ik zit het op de roadmap.

 44. Goeden avond (hier is het 22:01 uur). Ik ben al een tijdje aan het stoeien met de programmatuur van de Smartmeterdashboard.nl en loop tegen verschillende problemen aan (mijn gebrek aan kennis). Nu heb ik ook al een tijd bij jullie zitten kijken. Ik heb echter geen Raspberry Pi, maar een Acer One met de Debian raspberry Desktop erop. Jullie image staat op de 8GB card. Daar heb ik rondgeneusd, maar kan niet helemaal precies bepalen wat er nodig is voor een goede opslag en uitlezen van de database. Volgens mij heb ik in ieder geval de hele directory p1mon nodig met de python en php scripts. En uiteraard een database. Is het voor jullie een probleem om mij te melden welke Debian software ik nodig heb en wat jullie programmatuur is om de zaken aan de praat te krijgen? Zou dat er fijn vinden. Vast heel hartelijk bedankt. Groeten, Anne-Paulette

  1. De p1 monitor is niet geschreven voor een PC (x86 architectuur), het is mogelijke de software op een PC met Debian aan de gang te krijgen maar dat vergt de nodige technische kennis. Hierbij kunnen we je helaas niet helpen. Als je de p1 monitor wil gebruiken dan heb je een Raspberry pi 3 nodig. zie hier “Wat heb ik nodig en wat zijn de kosten”.

   1. Dank voor het snelle antwoord. Jammer. Ik had gehoopt dat het met een installatie van LAMP en de juiste versies van PHP, Python, Sql, Json en wat er verder eventueel nodig is zou kunnen werken. Pech, ik knutsel verder :-). Groeten, Anne-Paulette

 45. Hallo Security Brother,

  Ik gebruik jouw software, sinds een paar weken, draaien op RPi2 en ben er erg blij mee.
  Maar toch heb ik een paar vragen:
  1) Ik wil de RPi2 vervangen door een RPi3. Kan ik dan doen door gewoon het SD-kaartje over te prikken?
  2) Wat gebeurt er als ik een nieuw energie afsluit: Als de prijs in de software wordt aanpast, geldt die dan over alle data (Dus met terugwerkende kracht) of vanaf het moment dat ik de nieuwe prijs invoer?
  3) In het tabje backup verwijs je naar http://cronjob.nl/ . Ik heb het hele document gelezen en begrijp ook wel wat er normaal gesproken in “crontab” ingevuld moet worden. Echter ik begrijp niet de link naar het scherm…. Als ik nu elk uur (op het hele uur) een backup wil maken, moet ik dan alleen bij de minuten “0” invullen of moet er nog meer gebeuren? (De FTP instellingen, van mijn NAS, heb ik al ingevuld en gecontroleerd.)

  Ik hoor het graag.
  Alvast bedankt

  Erik

  1. Hierbij antwoord op je vragen:
   1: ja, netjes de raspberry pi 2 afsluiten en de dan het kaart in de pi 3 plaatsen. Als alternatief en als veiligheidsmaatregel kun je een de data exporteren. een p1 monitor image kopieren naar het nieuwe of bestaande geheugen kaartje overzetten en een import doen.
   2: De prijs / /kosten wordt vanaf het moment van invoeren gebruikt. De oude berekende kosten worden niet meer aangepast.
   3: wat voorbeelden hoe je de crontab velden kunt invoeren: elke dag om 00:05 uur (5 in min, 0 in uur, de rest van de velden *), elke 15 minuten ( */15 in het min veld de rest op een *) elke dag om 6 en 12 uur (* in min , 6,12 in uur, de rest *).

   Succes SecBro.

  1. Ik heb het nog nooit getest. Ik heb begrepen dat iemand het ooit heeft geprobeerd zonder succes. Als ik naar de hardware specs kijk dan zijn er te veel verschillen is mijn inschatting.

   1. Ik heb dit gisteravond ook getest, ook dit zonder succes. Hij boot totaal niet.
    Hieruit heb ik de conclusie getrokken dat het niet werkt. Misschien het programma alleen.

    1. Waarschijnlijk is het os niet geschikt van de p1 monitor. Wellicht ga ik dit ooit nog een keer uitzoeken.

     1. Door de nieuwe update p1mon20180404-00.90-8, is het mogelijk om de raspberry pi zero W te gebruiken als slimme meter.
      De processor belasting is onder de 20% en het geheugen ook. Database is onder de 2% bij mij.

      Tevens is het bij mij gelukt om succesvol de data van de auto raspberry te importeren. Ik ga nu testen of hij stabiel blijft voor een langere tijd. Ik houd jullie op de hoogte!

 46. Dit ziet er echt mooi uit!
  Op dit moment heb ik al geruime tijd Domoticz lopen en heb daar natuurlijk al een behoorlijke geschiedenis aan date inzitten, is het mogelijk om die die data op een of andere manier te importeren in dit programma?

  1. Ja dat kan maar het is niet echt gebruikt vriendelijk. Als ik tijd heb zal ik een handleiding maken.

 47. Hallo
  mijn 2de hands raspberry pi 2 is overleden…..
  kreeg net een doos van de verhuizende buurman en daar zat een raspberry pi 1 in kan daar ook de software van de p1 monitor op? (ken de raspberry pi 1 niet zo)

  1. We hebben zelf geen ervaring met de software op de Pi versie 1. Er is iemand die aangeeft dat het werkt. Je moet je wel realisten dat de pi 1 grofweg 10 keer trager is dan de pi 3 en minder geheugen heeft. Je kunt het uiteraard gewoon proberen.

    1. In principe wel maar maar elke geheugen kaartje is nooit precies de aangeven hoeveelheid. Als de bron 1 byte groter is dan de ontvangers dan gaat het mis. De enige manier is het proberen.

  2. Ja hoor, bij mij draait de P1 monitor (versie 0.7.1 – 8GB) al bijna 3 maanden stabiel op een Pi 1B. Voor WIFI gebruik ik een dongle (geen internet in de meterkast). Na zelf de juiste driver op de Pi te zetten, werkte dit ook vrij vlot. Hij is bij vlagen vrij druk bezig, maar volgens bij kan ie het goed bijhouden. Zorg wel voor een goede voeding.
   Ik heb ook nog een Pi 3 liggen, maar ben aan het twijfelen of ik hem hiervoor wil gaan inzetten. Het werkt nu ook goed …
   Credits voor de ontwikkelaars : het werkt allemaal erg stabiel en transparant !

   1. Oke weet niet welke p1 rasp pi ik heb doosje krijg ik niet open. Deze die ik heb heeft 2 usb poorten en rj45 en slot van een gewone sd kaart zit een 4gb kaart in geen idee of daar meer ik kan….. We sleutelen verder.

    1. De pi1 heeft een groot sd kaartje de pi2 en pi3 heeft een kleine kaartje. Even Google naar de p1 hardware en dan is het snel te achterhalen

     1. Raspberry Pi model B (512MB) is het volgens mij. Doosje met 2 man open kunnen krijgen. Pi gemaakt in engeland 2011.12 ik hoop hier de image 4 gb op te zetten. morgen krijg ik nog een 4Gb kaartje dan maar eens uitproberen. is de versie 07 nog te verkrijgen of past 08 er ook op?

     2. Voor het 4GB kaartje maakt het niet uit welke versie je gebruikt. De software neemt ongeveer 1.6GB netto in beslag en voor alle versies zijn de 4GB images gelijk qua volume.

     3. krijg de image 4 gb niet op een sd kaartje van 4 gb van het merkt scandisk en een merkloze lukt niet . bij image er op zetten krijg je een melding in het engels van dat er niet genoeg geheugen is.
      is er nog een andere manier om er een image op te zetten. progje wat ik heb gebruikt is: Win32DiskImager

     4. zover ik weet is er geen beperking voor de grote van een SD kaartje voor de Pi alleen de eerste partitie mag maximaal 32GB zijn.Ik denk dat het eenvoudigst is een 16GB kaartje met adapter te kopen. Die kosten bij AliExpress voor een originele SAN disk van 16GB ergens rond de 8 euro. Dat helpt meteen bij de levensduur. Ik heb geen kleinere dan 4GB anders had ik een extra image voor je gemaakt.

     5. dank voor de ondersteuning!

      Het is gelukt met de raspberrry pi b er kan gewoon 8 gb kaartje euvel opgelost.
      P1 monitor draait goed, alles wat tragerals de raspberry 2 b+ het enige wat ik gemerkt heb. is de gegevens downloaden lukt gaat heel langzaam maar uploaden dat lukt gewoon niet dan is de processor te druk dit gaat gewoon niet.
      P1 monitor sofware draait prima op de rasberry pi (1) b dus leuk om enkel de gegevens in de gaten te houden. En dat is voor velen voldoende denk ik.

 48. Hallo,

  Misschien een stomme vraag maar kan ik ook via een extern netwerk de P1monitor benaderen? Als dat mogelijk waar kan ik dat dan instellen?

  1. Er bestaan geen dommme vragen, hooguit vragen waar je niet naar ge-googled hebt. Het is geen Standaard optie van de p1 monitor maar je kunt iets doen wat port forwarden heet. Vanuit een security standpunt minder veilig maar de keuze is aan jou. Met port forewarden wordt via een soort omleiding verkeer van je publiek ip adres van je router naar de raspberry pi gestuurd. Hier een link naar een algemene handleiding

   https://nl.m.wikihow.com/Port-Forwarding-instellen-op-een-router

   Op de roadmap staat ween IOS app die op afstand toegang geeft. Dit gaat nog wel geruime tijd duren.

 49. Heb zonnepanelen en wil graag via API call kunnen zien wat ik heb ingekocht dus los van wat ik heb verbruikt dat ik zelf heb opgewekt zie nou alleen het totaal verbruikte stroom dus (Gekocht + opgewekt).
  Via de web ui zie ik het wel
  Zie ik iets over het hoofd?

  1. Hi als ik je goed begrijp wil je de bruto opbrengst van je zonnepanelen zien. Dat is nu niet mogelijk omdat de slimme meter allen de netto waarde geeft. De hoeveelheid kWh die je terugleverd met aftrek van je eigen gebruik. Wellicht komt dit nog in een toekomstige versie.

 50. Hallo
  ik heb voor mijn verjaardag een pi zero w gekregen zou de P1 software hier op kunnen draaien?

  1. We hebben het zelf nooit getest maar iemand anders wel en dat is helaas niet gelukt.

 51. Goedenavond SecurityBrother,

  Ik ben een zeer tevreden gebruiker van jouw software.
  Eventueel zou ik jouw software willen aanpassen om, d.m.v de software van bijvoorbeeld https://www.highcharts.com/ (dit is gratis voor thuisgebruikers), betere grafieken te kunnen maken.
  Maar omdat de data op de Raspberry Pi verborgen zijn, zie ik niet hoe ik hieraan moet beginnen.

  Dit laatste bezorgt voor mij ook een extra uitdaging:
  Mijn RPi had het probleem dat hij af en toe vastliep. (waarschijnlijk veroorzaakt door een netwerk probleem) Na een harde reset deed hij het wel weer. Echter vorige week was het zo erg dat het niet eens meer wilde opstarten.

  Hierop heb ik de software & instellingen opnieuw geinstalleerd.
  So far, so good. De Pi loopt weer als een zonnetje en vertoont geen hickups meer.

  Maar nu wil ik de data die ik voor de vastloper heb verzameld weer importeren.
  Echter als ik klik op importeren, gebeurt er niets: de “zandloper” gaat draaien, maar de teller blijft op 0 staan.
  Als ik dan na verloop van tijd, de dialoog wegklik en bijvoorbeeld op “API” klik en dan weer terug op “In-export” verschijnt het dialoog weer voor het importeren maar gebeurt er weer niets.

  De grote vraag: hoe krijg ik mijn data terug?
  Kan je mij helpen?
  Ik hoor het graag.
  Mvg,
  Erik

  1. Hi je geeft niet aan wat voor data je verzameld hebt voor het vastlopen. Is dit een export bestand van de p1 monitor of is het iets anders, bijvoorbeeld de database bestanden?

   Wat betreft de grafieken die je zelf wil maken, hier een verkort werkwijze hoe de data uit de database gehaald kan worden.
   1: de database is een sqlite database, updaten gaat automatisch door de P1 monitor scripts.
   2: de data wordt uit de database gehaalde via PHP scripts (zie bijvoorbeeld) /json/json-last-status.php dit soort scripts kan als voorbeeld dienen hoe je met javascript de html pagina’s kan aanpassen. Bekijk de ander /json/xxx scripts als voorbeeld.
   3: je kunt je eigen pagina’s dan met deze data voorzien van JSON data, zie de huidige pagina’s als voorbeeld.

   Noot: in de toekomst wil ik nog een optie maken dat je eigen pagina’s kunt maken en dan in folder /custom kunt zetten van de webserver. Daar kun je dan je eigen html structuur, css, json enz kunt opnemen.

   ps: er zit in de p1 monitor een back-up optie om de data naar een (s)ftp server te kopiëren. Als je dit geactiveerd hebt kun je uiteraard de back-up gebruiken.

   Succes
   SecBro.

   1. Goedemiddag SecBro,
    De data heb ik verzameld door de automatische (cron) backup op een NAS.
    Deze wordt dus niet teruggezet. Ik ben gisteren trouwens ook vergeten om te vragen hoe die “automatische import” geannuleerd kan worden. Moet ik daarvoor een bestand verwijderen?
    Grtz,
    Erik

    1. Ik zo helaas geen oplossing bedenken voor je probleem van de import. Als je een het export bestand wil delen via dropbox oid dan kan zien of kan achterhalen wat het probleem is. Als de import functie blijft “hangen” wis dan je browser cache eens om te zien of dat helpt.

     Succes,
     SecBro

     1. Ik heb het gevonden…..!

      Een werkende export van een maand terug heeft de volgende opbouw
      p1mon-sql-export1519075958902.170.zip\p1mon\export\
      historie1519075958902.170
      finacieel1519075958902.170
      configuratie1519075958902.170
      weer1519075958902.170
      01_weer_historie1519075958902.170

      Mijn NIET-werkende automatische backup (op een NAS) had de volgende opbouw:
      [P1BU-1520661608]p1mon-sql-export1520661602.zip\p1mon\export\
      historie1520661602
      finacieel1520661602
      configuratie1520661602
      weer1520661602
      01_weer_historie1520661602

      Na het knippen en plakken van de data van het niet werkende naar de wel werkende zip-bestand, kon ik deze zonder probelemen weer importeren.

      Het zit dus waarschijnlijk in de benaming.
      Hopelijk heb jij er wat aan.

      Succes met het verder ontwikkelen van dit prachtige programma.

     2. Bedankt voor je terugkoppeling, ik zet het op de bug lijst.

      UPDATE: het is gefixed in de volgende versie. Het komt omdat er [ en ] karakters in de bestandsnaam voorkomt. Als workaround is het voldoende om de filenaam te wijzigingen naar een naam zonder de [ of ] karakters.

      Groet,
      SecBro.

 52. Heel stom, maar ik ben mijn wachtwoord vergeten. Kan ik deze via de root access herstellen/verwijderen/wissen/resetten oid? En zo niet, kan ik wel via root access of file browsing de database backuppen, zodat ik direct de nieuwste versie kan installeren en alle data kan meenemen?

  1. Op de download pagina even zoeken op session.txt daar staat in een comment hoe je het p1 monitor wachtwoord kan resetten.

  1. Nog niet, de volgende versie gebaseerd op raspbian stretch wordt nu gemaakt. Omdat dit een aanzienlijke aanpassing is duurt het testen wat langer. De datum van dat deze versie beschikbaar komt is nog niet bekend.

 53. Ik heb P1 monitor op een Raspberry geinstalleerd.
  Heeft een maand goed gewerkt.
  Nu vanaf 30 maart komen er geen gegevens meer in het gas verbruik.
  Is dit een bekend problem?
  Heeft tot die tijd perfect gewerkt.

  1. In het info scherm kun je zien of de gas waarde wordt doorgegeven in het p1 telegram. Dit is de eerste controle die je uit kunt voeren.

 54. Ik zie alleen helemaal onderin een totaal stand van de gasmeter. Voor de rest zie ik geen waardes, Hoe kan dat ineens?

 55. /XMX5LGBBLB2410062984

  1-3:0.2.8(50)
  0-0:1.0.0(180403150217S)
  0-0:96.1.1(4530303335303033373833363531353136)
  1-0:1.8.1(001852.431*kWh)
  1-0:1.8.2(001644.086*kWh)
  1-0:2.8.1(001076.446*kWh)
  1-0:2.8.2(001415.179*kWh)
  0-0:96.14.0(0002)
  1-0:1.7.0(00.000*kW)
  1-0:2.7.0(02.491*kW)
  0-0:96.7.21(00004)
  0-0:96.7.9(00000)
  1-0:99.97.0(0)(0-0:96.7.19)
  1-0:32.32.0(00004)
  1-0:32.36.0(00000)
  0-0:96.13.0()
  1-0:32.7.0(227.0*V)
  1-0:31.7.0(011*A)
  1-0:21.7.0(00.000*kW)
  1-0:22.7.0(02.491*kW)
  0-1:24.1.0(003)
  0-1:96.1.0(4730303332353635353035363337313136)
  0-1:24.2.1(180331000504S)(01125.102*m3)
  !07D8

  1. In het telegram uit de slimme meter zie je dat de laatste update uit je gasmeter van de 2018 03 31 is (180331000504) je gasmeter geeft dus geen updates meer door. De reden kan een defect zijn in de meter of een los kanbeltje oid. Het lijkt om 00:05 gebeurt te zijn. Het is dus geen p1 monitor probleem.

  1. Als je elektrische gegevens wel worden aangepast dan doet de p1 monitor het. Zou je nog een keer de output van de p1 monitor kunnen sturen. Wellicht kan daar iets uit halen.

 56. Ik heb een export gemaakt van de SQL database
  Ik heb een nieuwe SD voorzien van de P1 Monitor image
  Daar de export geimporteerd en alle instellingen weer goed gezet.
  Nu werkt alles weer. Ben alleen 3 dagen aan gegevens kwijt omdat deze missen helaas.

 57. Ik het de laatste versie gedownload en geinstalleerd op een pi zero w maar kom niet verder als login . weet niet wat ik daar moet invullen. Zal toch eerst de wifi moeten instellen?
  Is er iemand die mij op weg kan helpen met pi zero w?
  Mvgr John

  1. Volgens mij hoef je normaal gesproken toch niet in te loggen en zou de webserver met de user interface meteen actief moeten worden.

   1. Klopt, je geeft echter heel weinig informatie om te helpen. Als je in browser het ip adres van de Pi ingeeft en deze zit op het netwerk dan is dat voldoende. in je browser geeft je dan dit in http://192.168.2.220 vervang 192.168.2.220 voor het IP adres van de Pi.

    1. Ik heb vandaag zelf nog even met de Zero W geprobeerd maar krijg ‘m ook niet aan de praat. Het probleem is dat deze geen vaste ethernet aansluiting heeft.
     Als je een “gewone” B hebt, krijg je eigenlijk altijd een IP adres en kun je meteen aan de slag en via de interface de WiFi instellen. Bij de Zero W moet je namelijk eerst de Wifi actief krijgen voordat je een IP adres krijgt.
     Zonder de WiFi verbinding heb je dus geen IP adres en dus geen P1Monitor interface.

     1. ik heb zelf geen ervaring met de zero W. maar ik denk dat je hem aan moet sluiten aan een monitor en dan die wifi instellen en moet het kunnen werken. Ik begreep dat iemand hem aan de gang heeft met de P1 monitor software. Wellicht kan die helpen met het instellen.

  2. Ik ben er uit…Je moet idd eerst de WiFi aan de praat krijgen.
   Daarvoor kun je een bestand met je WiFi gegevens in de “root” van de image plaatsen die je ziet als je de SD kaart in je PC stopt.
   Zie voor meer info: https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=191252 en https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/wireless/wireless-cli.md

   Let op dat de naam van het netwerk hoofdletter gevoelig is. Om een lijstje van de SSID’s te maken kun je gebruik maken van het volgende commando:
   sudo iwlist wlan0 scan|grep “ESSID”

   Ik heb de Zero W aan de praat gekregen..nu nog aan de meter hangen 😉

 58. Beste Security Brother,

  Allereerst een compliment. Het draait fantastisch/feilloos en ben er zeer gelukkig mee. Nou was ik benieuwd of er plannen zijn om naast de P1 mogelijkheid ondersteuning te bieden voor bijvoorbeeld de multivallen 402 warmtemeter. Deze is uit te lezen via een infrarood magneet koppeling. Zie hier voor meer informatie: http://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=18116

  Ik hoor graag van u.
  Groeten Joost

 59. P1 blijft mijn favoriet ook al bij mijn ouders en schoonouders geïnstalleerd.
  Ik had een vraag een slimme meter kabel kopen is duur vindt ik zijn er hier mensen die zo iets zelf gemaakt hebben? Zo ja wie kan mijn op weg helpen?
  mvg John

  1. In principe kun je elke seriële naar USB kabel gebruiken of de onboard serial device van de Pi (/dev/ttyAMA0′) als je deze wil gebruiken dan moet de P1SerReader.py code aanpassen omdat in de code het standaard device ser1.port=”/dev/ttyUSB0″ wordt gebruikt. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de “zieke geest” die het P1 protocol heeft bedacht ervoor gekozen het signaal te inverteren. Dus precies omgekeerd aan de standaard.

   Dit kun je op een aantal manieren oplossen. Of via een slimme kabel gebaseerd op de FT232R chip waarmee met software de aanpassing aangebracht wordt. Andere goedkopere USB – serieele kabels kunnen dat niet. Dan moet je een hardware inverter gebruiken. Dat klinkt ingewikkeld maar valt wel mee. De eerste versie van de P1 monitor heeft met een dergelijke kabel gewerkt.

   Hierbij een link die het een toelichting geeft. https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=4970#p31318

   In een van de volgende versies zal ik een optie bouwen dat je de het serieel device via de UI kan instellen.

 60. Hoi
  Ik zie bij gebruik en geleverd net onder vandaag van bijde meters het zonnetje staan. Het is mij niet eerder opgevallen nu 00000.000 kwh klopt dit of zou dat anders moeten zijn?

  1. De zon staat voor piek / hoog / dag tarief, het maantje voor dal / laag / nacht tarief. In het het weekend geldt dal tarief en alleen dat wordt geteld. Maandag op 7 uur start meestal het dag tarief en zal de waarden met de zon weer oplopen.

 61. Goedendag, net geinstaleerd werkt perfect. Ziet er netjes uit.
  Als wens voor de toekomst mqtt daar kun je alle kanten mee uit.
  Maar super netjes dank jullie wel.

  1. Bedankt voor het compliment en als de P1 monitor bevalt laat het dan vooral aan anderen weten. MQTT is zeker iets waar ik naar ga kijken en het komt op de roadmap. Heb je een specifiek doel voor ogen met MQTT dan kan ik daar rekening mee houden.

   1. Mijn doel was op een paar plaatsen in huis een oled met esp8266 te plaatsen en daar de standen op weer te geven. Heb node red draaien met mqtt server. Was aan het klooien met een esp8266 met mqtt op de p1 maar het programmaatje pakte mijn meter niet, 9600 7bits, en ik heb niet de programeer kennis dat te veranderen kwam ik na een paar dagen zweten achter. Draaide eerst solar meter op een arduino maar dat stopte wel eens met werken. Had nog een raspberry liggen dus vandaar deze oplossing.
    Succes met het programma.

 62. Goedendag,
  is er een manier om handmatig meterstanden toe toevoegen heb de p1 montior sinds
  07-03-2018
  maar heb meterstanden van me nieuwe leverancier ontvangen en die gaan tot
  17-02-2018
  Dat zou ik graag willen invullen is dat mogelijk want heb in de db gekeken maar die was vergrendelt.

   1. Dank,

    Heb echter nog een vraag als ik records toevoeg in de tabel “e_history_dag” in DB “e_historie”
    word de andere tabellen automatisch opnieuw berekend zoals bijv.
    “e_history_maand”, “e_history_jaar” en ook de tabllen in “financieeldb.”?

 63. Super mooie software, heb via aliexpress en kabel gekocht die gelijk werkte (zoek op Dutch p1 cable, in de opmerkingen kan je doorgeven voor welk3 meter het is krijg je gelijk de goede)

  Verder draaide de software eerst op een rpi3, inmiddels een overgezet op een zero w, draait perfect met de laatste image. Data overzetten was makkelijk. Ben er blij mee 🙂

 64. Het lijkt me geweldige software, vergeleken bij Domoticz echt stukken uitgebreider maar ik zit met een probleem. Ik heb de laatstse versie gedownload (8gb), maar als ik deze image met Etcher op mijn 16gb sd kaart plaats en vervolgens de sd in mijn pi3+ steek gebeurt er niks. Doe ik nu wat verkeerd of is deze sofware nog niet geschikt voor de pi3+ (2018 model)
  Groet,
  Raymond

  1. We hebben etcher nog nooit getest. Op de website wordt een USB image tool aanbevolen. Deze werkt zeker.

 65. zijn er mensen die mij kunnen helpen om de RP zero w opgestart te krijgen?
  ik het de image op de sd kaartje zitten start ook wel op zo te zien.
  Maar wat moet ik doen om de wifi aan de praat te krijgen. Ik heb geen idee wat ik in moet voeren om ergens te komen.
  mocht er iemand zijn hoor ik het graag.
  mvg John

 66. Ik heb het nu volgens jullie beschrijving gedaan, de pi wordt geïnstalleerd maar na het invoeren van login: root en ww: toor blijft hij hangen op p1mon@:~# en dan zal ik een commando moeten invoeren. Maar welke. Ten tijde van installeren waren de p1 kabel en de lan kabel aangesloten, ik heb het tevens zonder geprobeerd maar dat gaf het zelfde probleem. Srry ik ben nieuw in de rasp. wereld. groet Raymond

  1. Hi je bent goed op weg, De P1 monitor geeft de informatie weer via een webserver. Als je ingelogd bent geef dan het commando “ifconfig” je krijgt dan als antwoord het (ingekort):

   eth0: flags=4163 mtu 1500
   inet 192.168.2.220 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.2.255

   Het IP adres achter inet (192.168.2.220) zal bij jouw anders zijn. Als je dan in brower http://192.168.2.220 invoert dan moet het werken.

   Succes,
   SecBro.

 67. Jihaaaaa , thanks ik heb hem aan de gang , ziet er gelikt uit !! Maar dan nog wat, kan ik de pi niet meer voor andere doeleinden gebruiken, aangezien deze niet naar het startscherm toegaat, maar op p1mon@:~# blijft staan. Is daar een oplosing voor? ik wil graag mijn intergas interface en milght via domoticz willen aansturen. (dat werkte al op mijn pi 1 voor hij stuk ging).

 68. Het weerbericht is niet actueel, de tijd blijft stilstaan en daarmee het weerbericht dus ook. De Api key is gemaakt via openweathermap en zou dus goed moeten zijn. Als ik een nieuwe Api key maak met de zelfde woonplaats, kreeg ik eerst een paar keer “probeer de locatie aan te passen” maar na een paar keer opslaan werd de Api key en plaats wel geaccepteerd. Doe ik nu wat verkeerd? of kan het een “bug”in het systeem zijn? Verder werkt het super en is het een genot om naar te kijken.

  1. Hi voor de zekerheid je gebruikt een Pi3 of Pi3+ de Zero hebben we nog nooit getest. Als de key invoert krijg je dan onder in het setup scherm de weerdata te zien in het status scherm.

   stad: Amsterdam
   landcode: NL
   temperatuur: 11.26°C
   conditie: motregen
   enz.

   Je kunt de log files eens bekijken in /p1mon/var/log/P1Weather.log bijvoorbeeld met cat P1Weather.log (even inloggen met Putty oid).

   2018-04-29 11:46:20,646 – P1Weather – INFO – Password decryptie ok.
   2018-04-29 11:46:20,694 – P1Weather – WARNING – getWeatherFromApi: wind richting data niet beschikaar in api. (dit is ok)
   2018-04-29 09:46:20,836 – P1Weather – INFO – Stop van programma, succes.
   2018-04-29 12:01:18,639 – P1Weather – INFO – Start van programma.
   2018-04-29 12:01:18,786 – P1Weather – INFO – Password decryptie ok.
   2018-04-29 10:01:21,346 – P1Weather – INFO – Stop van programma, succes.
   2018-04-29 12:16:18,591 – P1Weather – INFO – Start van programma.
   2018-04-29 12:16:18,733 – P1Weather – INFO – Password decryptie ok.
   2018-04-29 10:16:21,341 – P1Weather – INFO – Stop van programma, succes.
   2018-04-29 12:31:10,488 – P1Weather – INFO – Start van programma.
   2018-04-29 12:31:10,628 – P1Weather – INFO – Password decryptie ok.

   Wellicht geeft dit aan wat er mis gaat.

   Succes,
   SecBro.

 69. Ik gebruik de pi3+ en na een paar keer op opslaan drukken,werd alles geaccepteerd. Toen zag ik uiteindelijk de weerdata onder de key staan. Ik zal binnenkort even in de logfiles gaan kijken.

  1. De uitdaging is dat de weer API weinig tot geen informatie geeft als het mis gaat. Ik hoor graag wat je kunt vinden.

 70. Heb meest recente versie overgezet op een 16 Gb microSD. Zou dus nu sudo raspi-config moeten opstarten om grootte aan te passen. Via terminal (leeg SSH bestand in boot gezet) kan ik echter niet inloggen. Accepteert wachtwoord niet. Hoe kan ik dit oplossen?

  1. Inloggen met putty of een andere ssh client met het account root en het wachtwoord toor. Het is trouwens alleen nodig om de levensduur van de sdhc card te verlengen.

 71. hallo ik heb zins vandaag bij het terug leveren van zonnestroom de volgende gegevens in het display 00000000002 of 9999999999999 kan helaas geen jpg mee zender anders had ik dat gedaan

  1. Dit is bekende bug. We hebben de code aangepast en hopen dat het in de volgende versie verholpen is. Even geduld nog. Als het mee zit komt er medio eind mei een nieuwe versie.

 72. Hallo Security Brother,
  Ik heb de laatste versie op een PI3B+ draaien, hij doet het goed, echter een paar vragen,

  1. Bij actuele levering is de max. Grens in de wijzerindicator 20kWh. Kan deze vergroot in de GUI, ik lever meer terug dan 20kWh per dag?
  2. Bij het financiële deel zie ik bedragen die oplopen tot 1 miljoen Euro. Ik vermoed dat er ergens een rekenfout optreed.
  3. Voor 1kWH betaal ik ca 20 eurocent. Ik geef dit in als 0.2 maar ook dan gaat het niet helemaal correct. Een instelling van 0.02 lijkt beter te werken. Zijn fit bekende bugs?

  Verder niets anders dan complimenten, ziet er echt netjes uit!!!

  1. Hi bedankt voor het compliment, spread the word zou ik zeggen en als het bevalt wil je dan een donatie overwegen om de website in de lucht te houden. We willen er geen reclame op hebben en zijn daarom afhankelijk van donaties. Bij voorbaat onze dank.

   Je wilt bij actuele levering de waarde hoger hebben dan 20kWh uur per dag. Ben je de Nuon 🙂 Geen probleem wil je aangeven aan welke waarde je voorkeur heeft? De bug uit het financiële gedeelte komt niet bekend voor en is nog niet eerder gemeld. We gaan het onderzoeken. Zou je aan kunnen geven op welke pagina (de url graag aangeven) het gebeurt en onder welke omstandigheden. elke dag, eerste dag, jaar overzicht, enz.

   SecBro.

 73. Hoe kan ik screenshots uploaden? Of kan je mij een e-mail adres sturen waar ik een naar toe kan sturen?

 74. Ik zag dat de image p1mon20180404-00.90-8 opstartte in de command-mode. Is het mogelijk dat deze ook in de grafische mode start? Ik had al startx geprobeerd, maar dit werkte niet. Ik zou graag de pi via teamviewer willen benaderen.

  1. Hi Joost, de P1 monitor maakt gebruik van raspbian lite strech en niet van de desktop versie. We doen dit om een aantal reden.
   Lite is voldoende voor het functioneren, het image dat we uitgeven wordt een stuk kleiner en bevat minder software dus ook minder kans op security problemen. Voor normaal gebruik is teamviewer niet nodig. Waarschijnlijk een open deur maar een browser is genoeg. Je kunt uiteraard de extra packages die nodig zijn om van lite een desktop versie te maken installeren. Even Googlen op lite naar desktop zou je genoeg informatie moeten geven.

   Houdt er wel rekening mee dat bij een nieuwe versie van de P1 monitor je de installatie opnieuw moet doen.

   Succes,
   SecBro.

   1. Beste SecBro,

    Bedankt voor het antwoord en het mooie product!

    Hoe zit het eigenlijk sowieso met nieuwe versies? Moet je altijd een backup van de huidige data nemen, een nieuwe img op je SD kaartje zetten en de data / settings weer terugzetten?
    Is er ook een handleiding / mogelijkheid om het handmatig te installeren? (packages apt-get)
    De reden voor het geheel is dat ik eigenlijk naast deze software ook wil kijken naar de andere mogelijkheden van de Raspberry en met een gui via TeamViewer vind ik dat wel makkelijk.

    1. met nieuwe versies is de volgorde inderdaad export van data (zie setup menu). nieuwe image op het sdhc kaartje zetten en de dat importeren. Er is geen planning voor een package of handmatige installatie. We passen diverse zaken aan ook aan generiek delen zoals de NGINX webserver. Dit maakt het arbeidsintensief om een package te onderhouden en kan conflicten geven met andere applicaties/ software op de Pi. Door een eco-systeem van OS+app aan te bieden kunnen de beste garantie geven dat de P1 monitor betrouwbaar blijft werken. Met als neveneffect dat de Pi standaard alleen daarvoor gebruikt kan worden. Zelf aanpassingen maken kan uiteraard maar die moet je dan zelf onderhouden.

 75. Een nieuwe vraag, ik heb zonnepanelen en zie ik bij de energielevering niet wat zij als groep opleveren, aangezien ik alleen zie wat er verbruikt werd waarbij “verbruik min levering” is opgezet. Op mijn meter zelf kan ik volgens mij wel zien apart wat er teruggeleverd is.
  Is dit in te stellen / te zien op dit overzicht?

  1. Normaal gezien zal de slimme meter alleen het netto verbruikt kunnen teruggeven, dus wat je zelf opwekt min je eigen gebruik dat is ook wel logisch omdat het verbruik achter de meter plaats vindt en de slimme meter niet kan zien wat je op dat moment uit eigen opwek verbruikt. Zover ik weet zijn er geen slimme meters met een aparte lever aansluiting zowel dan hoor ik het graag.

   Als je het het over de meter hebt dan neem ik aan dat je de zonnepanelen omvormer bedoeld. Daarop kun je wel zien wat je daadwerkelijk opwekt dus zonder eigen verbruik of wat er overblijft terug levert aan het elektriciteit net. Op de roadmap staat is het uitlezen van Omnik zonnepanelen, als dit gereed is dan kun je voor dit type zonnepanelen zien wat je echt opwekt.

 76. Is het mogelijk “geleverd” op homescreen uit te schakelen ? kan het nergens vinden in de instellingen

 77. hallo, is het mogelijk om in nieuwe versie weer gegevens van http://weerlive.nl/delen.php te gebruiken? de weer gegevens van openweather wijken teveel af van de werkelijkheid en wunderground heeft zijn vrije api’s uitgeschakeld.

  1. Bedankt voor de tip en de suggestie. Het komt op de roadmap (daar kun je ook suggesties doen). Het heeft helaas geen prioriteit want er is nu een werkende oplossing en staan andere zaken op de planning.

 78. Hallo Security Brother,

  Gisteren uw software geinstalleerd en op de slimme meter aangesloten. Werkt feilloos en in één keer! Heel veel dank. Dit is heel mooi werk.
  Wel heb ik een vraag over het bakuppen van de data. Ik probeer de p1monitor contact te laten maken met een Linux (Ubuntu) server via sftp. Als ik in de shell van de pi inlog en handmatig een sftp (of ssh) sessie start werkt het direct. Als ik echter met de zelfde account naam, password, ftp folder, server adres, port-number inlog, dan krijg ik steenvast de melding “fout: secure server antwoord: 111 gestopt”. Zie ik iets over het hoofd? Wat zou er verkeerd gaan?

  Alvast heel veel dank,
  Martijn

  1. Bedankt voor het compliment. Secure ftp backup kan via FTP over SSL (ftps) of als SSH File Transfer Protocol (sftp). De P1 monitor ondersteund op dit moment ftp en ftps en geen sftp. ouw ftp server ondersteund waarschijnlijk geen ftps vandaar dat dit niet lukt. Je kunt voor de zekerheid nog even naar de logfiles kijken van de ftp server en in de log files van /p1mon/var/log/P1FtpCopy.log.

   1. Hallo,

    Kijk dat is info waar iets mee kan! Inmiddels een FTP server geïnstalleerd en het werkt als een zonnetje! Heel erg bedankt!

    Groet,

    Martijn

    P.S. is er nog een kans dat er binnenkort ook een mogelijkheid wordt toegevoegd om gegevens naar .csv o.i.d. te exporteren?

    1. Graag gedaan. Export naar CSV of een Excel file staat op de roadmap. De apiV1p1data.php API ondersteund CSV output. Hier komen nog extra API’s bij die ook CSV export ondersteunen.

  2. Goedemiddag Martijn,

   Die foutmelding kreeg ik ook.
   Heb je het SFTP-protocol geactiveerd?

   Succes,
   Erik

  1. Bedankt voor het compliment. Ik ken meer mensen die stabiliteitsproblemen hebben met Fibaro software. Daar valt kan de p1 monitor kant niet zo veel aan te doen. Mocht de p1 monitor bevallen laat het dan vooral aan andere weten.

 79. Goedemiddag Security Brother,

  Ik heb een verzoekje voor de roadmap:
  Het nieuwe seizoen voor overstappen van energie-aanbieders komt er weer aan.
  Zou je in de instelling de kosten kunnen splitsen op een dergelijke manier zoals de energieleveranciers hun kostenopbouw weergeven?
  Ik zit te denken aan Leveringstarief, Vaste leveringskosten, Energiebelasting, Opslag duurzame energie, Vermindering energiebelasting, Netbeheerkosten & Welkomstkorting.

  Alvast bedankt,
  Erik

  1. Hi Erik, dit zijn allemaal vaste kosten en hebben geen invloed op hoeveel je verbruikt. Het lijkt op een zeer arbeidsintensieve aanpassing zonder dat ik de meerwaarde begrijp. Deze kosten Kun je al dan niet opnemen in vaste kosten.

 80. Ik wil met P1 monitor beginnen en daarvoor graag de laatste versie downloaden (0.9.1 – 8 Gb). Deze download wordt echter altijd afgebroken. Ik krijg hem dus niet binnen. Kunt u mij hierbij helpen?

 81. Hebben anderen er ook last van dat de weer API configuratie na een tijdje zijn gegevens kwijt raakt. De API key van mijn plaats is dan ook leeg in de config. Als ik deze weer toevoeg werkt het weer, maar na een tijdje is dit weer verdwenen en doe ik het proces opnieuw…

  1. Maak je wel gebruik van een Pi 3? Heb je het probleem ook met het Wifi wachtwoord? Dit kun je instellen met een fictieve waarde als je geen Wifi gebruikt. Wat je beschrijft kan zover ik kan overzien door drie reden ontstaan bij een reboot.

   – De config gegevens kunnen om wat voor reden niet naar flash worden geschreven. Dit gebeurt om de 15 minuten of als je netjes afsluit. Of de rechten staan niet goed van files als je deze aangepast hebt.
   – Er is iets mis met je crypto key die Pi specifiek is. Dus bij een in of export naar een andere Pi.
   – Je maakt gebruik van een ander hardware dan de Pi 3.

   Tot slot, ik heb buiten deze reden nog geen problemen gehoord van andere gebruikers.

   Succes,
   SecBro.

 82. Ik heb zojuist p1mon20180601-00.91-8.img op mijn RPi 3B geïnstalleerd en verbinding gemaakt via webbrowser. Bij is duidelijk, dat de poortinstellingen niet juist zijn (). Probleem is nu, dat het menu niet aanklikbaar is, het symbool ‘sleutel’ ontbreekt in de verticale menubalk. Hoe kan ik de instellingen aanpassen?

  1. Je kunt als eerste proberen de p1 monitor te benaderen via een anonieme sessie in je browser. Ik vermoed dat er iets mis is je browser cache. Je kunt ook de browser cache wissen. Als dit niet werkt dan kun je direct via de url naar het configuratie scherm gaan. De url is http://xxx.xxx.xxx.xxx/config-tarief.php

 83. Ik krijg veel te hoge meterstanden en kosten doordat de punt en komma worden omgewisseld, dien ik de regional settings aan te passen? Bij de tarieven kan ik geen komma invoeren, dan verschijnt een rood kader. Alvast dank voor een antwoord.

  1. De p1 monitor werkt met punt als decimaal teken. dus 12.34 oid. Dit moet werken, wellicht heeft het te maken met je browser instelling? Probeer eens een andere browser of op een ander apparaat.

 84. Hallo, allereerst mijn complimenten voor dit project! Wat is de minimale resolutie die nodig is? Ik denk erover een scherm aan de Pi te koppelen en op te hangen in de meterkast.
  Alvast Dank!

  1. Bedankt voor je waardering en als het bevalt spread the word. De minimale resolutie voor een volledig scherm is 1024 x 768. Kleiner kan natuurlijk ook door bijvoorbeeld in te zoomen met de browser. Als je browser op het device zoom mode ondersteund dan kan een kleiner resolutie ook. De meeste elementen in de user interface zijn op SVG gebaseerd en die schalen dus netjes mee.

   Succes
   SecBro.

   1. Hallo, ik was op zoek om mijn pas geiinstalleerde slimme meter uit te kunnen lezen en kwam hierdoor bij jouw project uit. Ik ben onder de indruk.
    Heb gelijk een rpi 3b~gekocht en aan de slag gegaan. alles liep voorspoedig. ik merk nu alleen dat ik met regelmaat in de energie een piek zie ontstaan.
    Ik heb een export gedaan en zie dat in de waardes de punt verschuift naar rechts.
    Foute regel tussen twee goede regels.
    replace into e_history_min (TIMESTAMP, VERBR_KWH_181, VERBR_KWH_182,GELVR_KWH_281, GELVR_KWH_282, VERBR_KWH_X, GELVR_KWH_X,TARIEFCODE,ACT_VERBR_KW_170,ACT_GELVR_KW_270, VERBR_GAS_2421) values (‘2018-06-22 01:38:00′,’2032.984′,’1539.905′,’0.092′,’0.0′,’0.00300000000016′,’0.0′,’D’,’0.1905′,’0.0′,’1563.992′);
    replace into e_history_min (TIMESTAMP, VERBR_KWH_181, VERBR_KWH_182,GELVR_KWH_281, GELVR_KWH_282, VERBR_KWH_X, GELVR_KWH_X,TARIEFCODE,ACT_VERBR_KW_170,ACT_GELVR_KW_270, VERBR_GAS_2421) values (‘2018-06-22 01:39:00′,’2032985.0′,’1539.905′,’0.092′,’0.0′,’2030952.016′,’0.0′,’D’,’0.19′,’0.0′,’1563.992′);
    replace into e_history_min (TIMESTAMP, VERBR_KWH_181, VERBR_KWH_182,GELVR_KWH_281, GELVR_KWH_282, VERBR_KWH_X, GELVR_KWH_X,TARIEFCODE,ACT_VERBR_KW_170,ACT_GELVR_KW_270, VERBR_GAS_2421) values (‘2018-06-22 01:40:00′,’2032.99′,’1539.905′,’0.092′,’0.0′,’0.0′,’0.0′,’D’,’0.187166666667′,’0.0′,’1563.993′);
    Ik ben in het bezit van een Sagemcom /Ene5\T210-D ESMR5.0 de poort instelling is 115200 8N1.

 85. Hallo, ik was op zoek om mijn pas geiinstalleerde slimme meter uit te kunnen lezen en kwam hierdoor bij jouw project uit. Ik ben onder de indruk.
  Heb gelijk een rpi 3b~gekocht en aan de slag gegaan. alles liep voorspoedig. ik merk nu alleen dat ik met regelmaat in de energie een piek zie ontstaan.
  Ik heb een export gedaan en zie dat in de waardes de punt verschuift naar rechts.
  Foute regel tussen twee goede regels.
  replace into e_history_min (TIMESTAMP, VERBR_KWH_181, VERBR_KWH_182,GELVR_KWH_281, GELVR_KWH_282, VERBR_KWH_X, GELVR_KWH_X,TARIEFCODE,ACT_VERBR_KW_170,ACT_GELVR_KW_270, VERBR_GAS_2421) values (‘2018-06-22 01:38:00′,’2032.984′,’1539.905′,’0.092′,’0.0′,’0.00300000000016′,’0.0′,’D’,’0.1905′,’0.0′,’1563.992′);
  replace into e_history_min (TIMESTAMP, VERBR_KWH_181, VERBR_KWH_182,GELVR_KWH_281, GELVR_KWH_282, VERBR_KWH_X, GELVR_KWH_X,TARIEFCODE,ACT_VERBR_KW_170,ACT_GELVR_KW_270, VERBR_GAS_2421) values (‘2018-06-22 01:39:00′,’2032985.0′,’1539.905′,’0.092′,’0.0′,’2030952.016′,’0.0′,’D’,’0.19′,’0.0′,’1563.992′);
  replace into e_history_min (TIMESTAMP, VERBR_KWH_181, VERBR_KWH_182,GELVR_KWH_281, GELVR_KWH_282, VERBR_KWH_X, GELVR_KWH_X,TARIEFCODE,ACT_VERBR_KW_170,ACT_GELVR_KW_270, VERBR_GAS_2421) values (‘2018-06-22 01:40:00′,’2032.99′,’1539.905′,’0.092′,’0.0′,’0.0′,’0.0′,’D’,’0.187166666667′,’0.0′,’1563.993′);
  Ik ben in het bezit van een Sagemcom /Ene5\T210-D ESMR5.0 de poort instelling is 115200 8N1.

  1. We gaan het uitzoeken. Ik heb eerder mensen gehoord over problemen met de sagem meter.

 86. Ik heb de software deels gesloopt, zonder te weten wat ik gedaan heb / hoe ik het ongedaan kan maken.
  Wat ik wel weet is dat ik Cacti heb geïnstalleerd, welke gebruik maakt van Apache2 en ook het een en ander met php doet. Een dikke kans dat de een de ander niet zo lief vindt.
  De nginx server werkt:
  root@Raspberry:/etc/nginx/sites-available# /etc/init.d/nginx restart
  [ ok ] Restarting nginx (via systemctl): nginx.service.
  Ook krijg ik als ik naar het adres van de PI ga het P logo en de tijd te zien, maar meer niet (http://192.168.178.144/home.php).
  De service lijkt gewoon te werken:
  root@Raspberry:/etc/nginx/sites-available# ps aux | grep php
  root 4036 0.0 2.5 131704 25740 ? Ss 14:38 0:00 php-fpm: master process (/etc/php/7.0/fpm/php-fpm.conf)
  www-data 4037 0.0 0.9 131896 9776 ? S 14:38 0:00 php-fpm: pool www
  www-data 4038 0.0 0.9 131896 9560 ? S 14:38 0:00 php-fpm: pool www
  root 4507 0.0 0.0 4668 576 pts/0 S+ 14:44 0:00 grep php

  Los naar: http://192.168.178.144/login.php gaan werkt ook, maar hierbinnen werken sommige modules en anderen weer niet (weer.php)
  http://192.168.178.144/e-verbruik.php werkt weer niet…

  Enig idee waar dit aan ligt en wat ik er aan kan doen het weer te herstellen?

  1. Weet iemand hoe ik de .img binnen VMWare kan krijgen?
   Ik wil graag de werkende image vergelijken met mijn versie die niet meer werkt.
   Als ik het nu probeer, dan lijkt hij de IMG niet te herkennen. Als ik onder de Mac de IMG probeer te lezen, krijg ik alleen de boot partitie te zien. Als ik met Pi Filler hem op de een SD schrijf, kan ik ook alleen de boot partitie zien.

   1. Vmware draait volgens mij alleen Intel processoren en niet de arm CPU van de Pi.

 87. Tot hoe groot mag /p1mon/mnt/ramdisk/e_serial.db en bijbehorende e_serial.db in data folder groeien?

  Over de 10mb veroorzaakt hier problemen, is dat een bug?

  1. De serial DB wordt normaal niet groter dan een klein 7MB. 6578176 bytes op een van test Pi’s. De Serial DB bevat ongeveer 64000 records die maximaal 7 dagen oud zijn. Oudere records worden verwijderd. in het Script P1SerialReader.py wordt in de functie insertDbRecord(): via onderstaande code verwijderd.

   #clean serial buffer. alles wat ouder is dan zeven dagen verwijderen
   sql_del_str = “delete from “+const.DB_SERIAL_TAB+” where timestamp < '"+\ str(datetime.strptime(timestr,"%Y-%m-%d %H:%M:%S") - timedelta(days=7))+"' and record_verwerkt=1" try: flog.debug(inspect.stack()[0][3]+": serial e-buffer delete: sql="+sql_del_str) e_db_serial.del_rec(sql_del_str) except Exception as e: flog.error(inspect.stack()[0][3]+": delete gefaald. Melding="+str(e.args[0])) Het kan zijn dat als je een andere Pi dan de 3 gebruikt dat dit bugs veroorzaakt of dat je een probleem hebt met de tijd op je pi. Succes, SecBro.

 88. Hoi,

  Ik heb zojuist de laatste versie van de software op mijn pi2 gezet.

  Dit werkt super.

  Ik kan alleen geen IP instellen. is er een mannier om dit toch te doen? bv via ssh?

  mvg Erwin

  1. Er wordt via DHCP een adres uitgegeven. Via SSH kan je met root / toor inloggen en aanpassingen maken. Het is handiger DHCP te gebruiken als dan niet met een vast adres voor de pi.

   1. – via ssh inloggen op het adres van je pi (even zoeken misschien welk IP die heeft)
    – typ in: sudo vi /etc/network/interfaces
    -Je wachtwoord ‘toor’ intypen
    -Shift + G (hiermee ga je naar de laatste regel van het document)
    – Shift +$ (hiermee ga je naar het einde van de regel)
    – ‘a’ gevolgd door een (hiermee voeg je een nieuwe regel in)
    – typ of plak de onderstaande regels voor een Ziggo aansluiting en een vast IP op 192.168.178.100:
    auto lo eth0
    iface lo inet loopback
    iface eth0 inet static
    address 192.168.178.100
    netmask 255.255.255.0
    gateway 192.168.178.1
    – esc (hiermee sluit je de bewerkmodus af)
    – ‘wq’ (hiermee zeg je Write Quit om vi af te sluiten)

    Doe hetzelfde met vi voor /etc/resolve.conf voor de DNS / nameserver
    – typ in: sudo vi /etc/resolve.conf
    -Je wachtwoord ‘toor’ intypen (hoeft waarschijnlijk niet)
    -Shift + G (hiermee ga je naar de laatste regel van het document)
    – Shift +$ (hiermee ga je naar het einde van de regel)
    – ‘a’ gevolgd door een (hiermee voeg je een nieuwe regel in)
    – typ of plak de onderstaande regels voor een Ziggo aansluiting en met DNS van Google:
    nameserver 8.8.8.8
    nameserver 192.168.178.1
    – esc (hiermee sluit je de bewerkmodus af)
    – ‘wq’ (hiermee zeg je Write Quit om vi af te sluiten)
    Nu is het makkelijkst om je Pi even uit en aan te zetten of ‘sudo reboot’ te typen.

 89. Ik heb een Kaifa slimme-meter en wil in p1mon het dsmr-protocol daarop aanpassen. Bij mij ontbreekt echter de pagina “Instellingen”. Wat kan ik daaraan doen?

  1. Je kunt een de browser cache wissen, een nieuwe anonieme browser sessie starten of een andere browser proberen.

 90. Hallo,

  Vandaag werd mijn slimme meter gewisseld voor een nieuwe (voor 3 fasen). Daardoor werden alle meterstanden weer op 0 gezet. Daarna verworp p1mon iedere keer de P1-poort data. De foutmelding in de P1SerReader.log was iedere keer ‘WARNING – recordSanityOk: Gefaald op gas verbruikt (24.2.1), waarde was 00000000’.
  Ik heb tijdelijk even in P1SerReader.py regel 247 ‘gas_present_in_serial_data = True’ veranderd in ‘gas_present_in_serial_data = False’. Daarna werden de electriciteitswaarden weer goed ingelezen. Na verandering terug in ‘True’ lijkt het ook nog goed te werken.
  Ik denk niet dat deze situatie vaak voorkomt behalve bij vervanging van de electriciteits- of gasmeter, maar wou het toch even vermelden,

   1. Hmmm. Was inderdaad niet de ultieme oplossing. Uiteindelijk bleek dat mijn gasmeter niet meer gekoppeld was aan de slimme meter dus ik heb hem gekoppeld en ben met een schone image (en een export & import) weer verder gegaan.

 91. software ziet er goed uit!. p1 kabel is onderweg, dus ik hoop aankomende week te vertellen wat het resultaat is. Paar opmerkingen/vragen (opbouwende feedback). Ik vind het leuk om software uit te pluizen 😀

  1. geluidstoon/piep in home screen (als p1 kabel niet aangesloten zit). Ik was serieus aan het zoeken waar die piep vandaan kwam (ik dacht dat een disk van mijn server stuk was haha). Het bleek dus vanaf de rpi/browser te komen. Is er een mogelijkheid om dat geluid uit te zetten in het dashboard?. ik zie dat ik wel het een en ander zelf kan aanpassen in de code, maar dat is niet de opzet van een dashboard 😉

  2. Wifi en (s)ftp wachtwoord niet beveiligd. Voor mij een no-go om wifi te gebruiken (rpi2 met dongle) omdat het wachtwoord niet afgeschermd is. Komt dit op de roadmap te staan dat dit afgeschermd is?. in de database is het wifi en ftp wachtwoord wel gehashed.

  3. Updaten zou voor mij ook een logische optie zijn, of in ieder geval hoe men dat zou kunnen doen (data export > nieuwe image op de rpi > vorige data import)?

  4. Is de code opensource (bijv in github/gitlab) in te zien? gewoon nieuwsgierig.

  5. Backup. ik backup al mijn devices en servers in mijn homelab. Welke data (directories, export sql) is op de rpi belangrijk? staat alles in /p1mon/ ?
  Stel. de rpi crashed, hoe krijg ik dan de backup data weer terug bij een restore? volgens mij zijn alleen de database files dan nodig?

  6. import van data (vanuit bijv csv). Wat is het format om data vanuit andere tools te importeren? Is daar een query voor. Als ik weet welke kolommen welke data moet bevatten zou ik al een heel eind komen. Ik gebruik al een 3 jaar enelogic en zou dan mijn data over willen/kunnen zetten.

  7. raspi-config gebruiken om je file-system uit te breiden. ik heb een 16gb kaartje en om dat volledig te benutten moet je die acties meestal doen.
  root@p1mon:~# raspi-config
  / 7. Advanced options > A1 Expand Filesystem

  #voor de reboot
  root@p1mon:~# df -h
  Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
  /dev/root 3.7G 1.3G 2.2G 38% /

  #na reboot volledige 16 GB beschikbaar
  root@p1mon:~# df -h
  Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
  /dev/root 15G 1.3G 13G 10% /

  Lijkt mij zinvol om mee te nemen. Nadeel is dat men dus via putty moet inloggen (mijn ervaring is als je dit goed uitlegt) dat dit voor iedereen prima te doen is.

  9. default root login verwijderen. Maak hier een aparte user voor aan (standaard pi user). root rechten heb je niet nodig, met sudo rechten heb je meer dan voldoende. Is het een optie voor in de roadmap om een standaard user aan te maken (met sudo rechten)? Root accounts worden standaard niet meer gemaakt, ook niet in de linux distros
  root user gebruik je misschien wel, maar die heb je niet nodig om in te loggen.
  Tevens het aanpassen van de normale ssh port (22) naar bijv 33333, 2222 geeft ook al een hogere beveliging.
  in mijn geval. ipadres rpi (statisch vastgezet). 10.0.10.5
  Port 22222
  ListenAddress 10.0.10.5
  PermitRootlogin prohibit-password
  AllowUsers p1pi

  ik heb zelf een aparte user (p1pi) aangemaakt, zodat ik dus niet met root account kan inloggen.

  zoals gezegd, opbouwende feedback.
  gr j

  1. Bedankt voor de feedback:

   1: Geluidstoon/piep in home screen (als p1 kabel niet aangesloten zit) wordt configureerbaar en staat op de roadmap
   2: UI laat gevoelige informatie zien in UI zien. Dit staat al op de roadmap.
   3: update zoals je beschrijft staat ook op de pagina. Export maken, nieuwe image er op zetten en dan weer importeren.
   4: nee, maar het staat je vrij deze uit de image te halen. Het path /p1mon bevat buiten nginx ,samba, etc vrijwel alle data. De optie systeemdump maakt een dump van /p1mon.
   5: Zie 4, maar eigelijk is een export voldoende en een nieuwe image van de p1 monitor software. Vrijwel alles staat in de sqlite database.
   6: de API geeft toegang tot de data, de volgende versies ook ondersteuning voor CSV. Zie roadmap.
   7: correct staat bij de installatie.
   8: ontbreekt, 9: direct root login verwijderen. Komt op de roadmap.
   Groet,
   SecBro.

 92. Hoi Security Brother,

  Ik wil even melden dat ik sinds gistermiddag de P1 monitor werkt heb gekregen op mijn Easperberry P2 b ver 1.1. Het draait geweldig. (CPU belasting= 3%-6%, data belasting= 1,3%, geheugen belasting is= 1,3%). Heb wel een wifi dongle gekocht via een bekende site in eindhoven. Omdat deze wifi dongle standaard zou moeten werken. Kreeg namelijk niet mijn eigen Linksys600N dongel aan de praat. Op forums gezocht dat dit alleen zou werken met een powered usb hub. En dat wilde ik niet in mijn meterkast hebben. Heb nu dus alles netjes gemonteerd in mijn meterkast. Alleen de Rasp Pi2 met stroomadapter. Ben op dit moment erg tevreden nu testen of alles mooi blijft werken.

  Heel erg bedankt alvast voor deze mooi software.

   1. Heb een RasPi 2 model B. Krijgt power via USB poort van provider modem en aangesloten op netwerkkabel via een switch. Draait nu 14 dagen zonder problemen. O ja gebruik wel versie 0.9.4 (Ron)

 93. Super tool! Kleine opmerking: In de grafieken (bijvoorbeeld ‘laatste vier uur verbruikt’) staat op de y-as het vermogen in Watt (logisch, deze grafiek is gewoon een logging van het opgenomen vermogen). Echter als je een mouse-over doet op de grafiek krijg je “kWh verbruikt:” te zien. Dat lijkt me niet logisch want kWh is een hoeveelheid energie (vermogen geïntegreerd over een bepaalde tijd, oftewel het oppervlak onder de vermogenslijn), en die kun je dus niet weergeven op 1 punt in de tijd op de lijn. Imo zou er dus bij de mouse over “Vermogen kW:” moeten staan.

 94. P1 meter is deze week geïnstalleerd, vandaag de P1 monitor software op mijn Raspberry Pi 3 gezet. Ziet er dacht ik goed uit, alleen de datum klopte niet i.p.v. 2018 werd 2028 aangegeven. Via putty Pi gechecked en aangepast. De grafieken in de P1 monitor laten nog de verkeerde datums zien. Vraag hoe pas ik dit aan? Tweede belangrijk probleem is dat ik in Windows Netwerk P1MON wel zie (dmv Samba) maar krijg de boodschap “geen toegang tot \\P1MON, wat kan dit probleem zijn?

  1. De datum en tijd worden via het Internet opgehaald dus pi moet wel Internet toegang hebben. Je melding van de verkeerde tijd kan ik niet plaatsen. Wat heb je aangepast?

   De data kan niet eenvoudig aangepast worden zie de blog post voor het importeren van de data. Omdat je net start is het wellicht eenvoudiger om met een lege database te starten. Of een herinstallatie te doen als dat eenvoudiger is.

   In het setup menu kun aangeven of je bestanden wil delen. Dit is voor normaal gebruik echter niet nodig.

 95. Beste Security brother,

  Ik ben zeer tevreden over P1monitor. Heb de software inmiddels zonder problemen draaien vanaf 7 Juli op mijn Rasp P2.

  Nu mijn vraag over Stroomverbruik p1monitor
  Donderdag,2018-07-19 10:00-10:59
  Verbruikt: 2.898 kWh.
  geleverd: 0.000 kWh.
  Netto verbruikt: 1.449 kWh.

  Betekend het netto verbruik dat in 9 minuten het verbruik
  1.449 kWh is. En de waarde 2.898 een piekverbruik is geweest?

  Met vriendelijke groet, Jos

  1. Goed te horen dat je tevreden bent. Deel het vooral met anderen. Op welke pagina / url haal je deze informatie?

 96. Beste Security Brother,

  Deze gegevens heb ik via de stats-h.php website. Dan kijk ik bij P1monitor history uur. Dan zie je een grafiek. In het grafiek zie je gele balken (pieken) 2.898 kWh., maar een zwarte stippel lijn waarbij staat netto kWh staat 1.449 kWh. Hoop dat mijn vraag nu duidelijker is geworden.

  Groetjes, Jos

  1. Netto geleverd of verbruikt is is het verschil tussen wat je opwekt met de zonnepanelen/wind en wat je afneemt in die periode uren/dagen/maanden of jaren. Als je in die periode meer verbruikt dan terug levert (kost geld) dan is het netto verbruikt als je meer opgewekt hebt dan is het netto geleverd (levert geld op).

 97. Beste Security Brother,
  Klinkt logies maar helaas heb ik op dit moment nog geen zonnepanelen. De zonnepanelen krijg is als alles volgens afspraak gaat dinsdag. Met vriendelijke groet, Jos

  1. Hi Jos, als je rechtsboven de teruglevering onzichtbaar maakt dan zie je de informatie ook niet meer in de tooltip.

 98. Beste Security Brother, Wat me opvalt in het weekend en avond (dal) uren stroom is bij de main-1 en main-2. Het dal tarief icoontje gewoon grijs. Terwijl bij opwek daltarief wel groen is. Bij stroom hoog tarief werkt het icoontje wel. Zou dit aangepast kunnen worden.

  Groetjes,
  Jos

   1. Bedankt Security Brother. Heb meteen versie 0.9.2. gedownload. En import gedaan van mijn database. Het werkt geweldig makkelijk. Ben mijn kennissen en buren ook al P1monitor aan het laten zien. Ze vinden het net zoals mijn een geweldig mooi programma. Ze moeten alleen nog een rasp Pi aanschaffen.

     1. Beste Security Brother, Graag gedaan ik ga binnenkort voor mijn buren en kennissen wanneer ze de Rasp Pi binnen hebben het voor ze installeren. PS: Zou ik een email adres mogen van jouw zodat ik een paar screenshots kan sturen. Ik heb namelijk naar mij mening een fout zitten in stats-h. Daar geeft hij namelijk aan dat ik verbruikt: 0Kwh heb, geleverd 4.400 Kwh netto geleverd 2,200 Kwh. Dat span ik niet en als je dan ook de grafiek ziet lijkt mij niet goed. Zie op dat punt ook alleen maar een groene balk naar boven. Moeilijk uit te leggen als ik screenshot kan versturen maakt meteen alles duidelijk. Dit gebeurd op dit moment met de laatste versie V0.9.2 (Ron). Heb ik sinds 2 dagen draaien. Met vriendelijke groet Jos.

 99. Goedemiddag, Heb een klein bugje gevonden. Op het moment dat je een backup maakt van de oude versie en na het installeren van de nieuwe versie de data terug leest is het aantal kWh bij vandaag 0. Dit geldt voor zowel hoog als laag verbruik. Het bedrag klopt wel. Dit geldt voor de pagina’s main-1.php en e-verbruik.php.

  1. Bedankt voor het melden. Het is min of meer een restant van eerdere versies. We gaan het aanpassen.

 100. Top tool, heb hem gisteren geïnstalleerd op RPI 3. Ik krijg alleen de weer API niet geïnstalleerd, krijg steeds de foutmelding “probeer de locatie aan te passen”.

  1. Ik neem aan dat je een key hebt aangemaakt op openweathermap.org en dat je bij het invoeren eventuele spaties hebt weggelaten e.d. Als locatie kun je utrecht proberen. Het kan even duren voordat de key geactiveerd wordt dus wacht een uurtje of zo na het aanmaken. je kunt de key testen met een url in een browser: http://api.openweathermap.org/data/2.5/forecast?id=524901&APPID=je api key. Als het goed werkt zie je data als de key niet werkt dan zie je dit: {“cod”:401, “message”: “Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.”}

  1. Graag gedaan en als je tevreden bent met de software laat het dan vooral aan andere weten. En als je de ontwikkeling wil ondersteunen dan is een donatie welkom.

 101. Leuk programma werkt prima, maar bewaard alleen de instellingen niet, bij een herstart zijn alle settings verdwenen

  1. het is een bug, als je 15 minuten wacht voor een reboot dan treed het probleem niet op. Het is opgelost in de volgende versie. Reboot is buiten het instellen van de Wifi problemen normaal gesproken niet nodig.

    1. Mee eens en moet ook gewoon mogelijk zijn, bij de volgende versie geen probleem meer.

 102. Mooi programma, ik heb al diverse programma’s systemen geprobeerd, en dit is wel 1 van de betere. Kan er een koppeling komen met pvoutput.org ?? Hier kan je de opbrengst van je zonnepanelen loggen. Het zou wel mooi zijn als je PVoutput als input kan gebruiken in de P1monitor.

 103. Hi,
  Ik wil graag p1 monitor downloaden maar er wordt om een wachtwoord gevraagd. Ik heb al een donatie gedaan. Hoe kan ik aan het wachtwoord komen ?

  Groeten uit Zuid-Holland

 104. Beste Security Brother, Heb je ook op de roadmap gezet van de optie opbrengst meter nu standaard 10Kwh. Naar optie 5Kwh en mogelijk nog een variant. Dit omdat na mijn mening 80% van nederland gemiddeld tussen de 3 a 5 Kwh heeft liggen op zijn dak. 😉

  1. Ja komt in een van de volgende versies. Ik had al een verzoek gehad van een donateur.

 105. Oke bedankt. Ik heb nu de p1monitor software op een sd kaart geplaatst. Volgens de omschrijving stop je de sd kaart in de raspberry pi vervolgens typ je je ip adres in op de www pagina en dan zie je de info van je slimmenmeter. Als ik dit alles doe krijg ik een melding deze site is niet belangrijk. Wat doe ik fout ? en hoef ik niks te installeren op de raspberry pi 3b+ zoals bij de domoticz ?

  1. Je moet het ip adres van de pi invoeren. Je kunt dat ip adres vinden met het tooltje zoek p1 monitor te downloaden onder aan de download pagina. Je kunt het ip adres ook vinden op de internet router.

 106. Bedankt SecBro,
  Na wat speurwerk en computer kennis naar boven te hebben gehaald ben ik erachter gekomen. Het volgende probleem speelde bij mij. Ik had het bestand gekopieerd naar de sd kaard daarna in de pi gestoken en opgestart, maar de pi gaf geen beeld. Oorzaak mijn pc had het bestand in beveiliging modus staan dit opgeheven bestand opnieuw op de sd kaart geschreven en de pi opgestart. En yessssss hij doet het nu even wachten op de data. Het ziet er erg goed uit mijn complimenten.

  Groeten en bedankt voor de feedback

  1. Bedankt voor de terugmelding en het compliment, het helpt wellicht anderen met het zelfde probleem.

 107. Beste SecBro,

  Bij tarieven kan je een bedrag per maand opgeven. Hierdoor klopt het maandtotaal in euro’s niet altijd. Want niet alle maanden hebben evenveel dagen. Het is mooi als je het vastrecht per dag kan opgeven. Mijn energieleverancier Greenchoice, geeft het door per dag. Het gaat dan om netwerk en leveringskosten.

  1. Hi, De P1 monitor neemt het bedrag dat je per maand moet betalen van je leverancier en deelt dit dynamisch door het aantal dagen per maand. Dus als het bedrag 7 euro per maand is dan zal het voor februari 7/28 = 0.25 per dag en in januari 7/31 = 0,2258… Als je dit per dag moet opgeven dan moet je 365/366 waarden gaan opvoeren. De meeste leveranciers geven een vast maandbedrag of de maand nu 28.29,30 of 31 dagen heeft. Ik hoop dat dit je vraag beantwoord en veel plezier met de P1 monitor.

 108. P1mon op Raspberry Pi model 3 B+ geinstalleerd en via Wifi werkend gekregen je hoeft alleen bij P1mon bij instellingen je SSID en key in te geven en opslaan, de SSID kun je ook zoeken met het vergrootglas er komt 1 naam als je daar op klikt komt er een hele lijst en kun je je WiFI SSID selecteren. Als je ziet dat wifi een IP adres heeft gekregen dan de netwerkkabel verwijderen en een reboot doen, WiFi wekt op die manier goed

 109. is het mogelijk om de temperatuur te laten zien op de P1mon pagina , zodat die in de gaten gehouden kan worden ?
  Met dit script heb je de temperatuur:
  #!/bin/sh
  temp=$(($(cat /sys/devices/virtual/thermal/thermal_zone0/temp) / 1000))
  echo -n “$temp” >>/p1mon/scripts/temp.txt

  dit script heb ik in de crontab gezet zodat ik temp.txt uit kan lezen

 110. omdat ze vaak zo heet worden , ik heb een raspberry 3B+ op een bewakingscamera systeem en daar laat ik ook de temperatuur zien op 1 camera van de Raspberry, zo kan ik hem in de gaten houden en was genoodzaakt behoorlijk wat koeling aan te brengen, dacht het is een mooi feature ook voor P1monitor

  1. Top, de P1 monitor werkt erg efficiënt en de Pi wordt niet erg warm, maar waarom niet. Op de info pagina komt de CPU temperatuur er bij.

   1. Top en bedankt , denk niet dat het veel werk is 🙂 ik ververs de temperatuur om de 5 minuten in de crontab

  1. Ja dat is geen probleem zover ik kan inschatten. In het P1 protocol word het verzameld vermogen doorgeven en het vermogen per fase. Het vermogen per fase wordt niet verwerkt door de P1 monitor en is alleen interessant als je verdeling per groep wil weten en ook niet noodzakelijk voor het verbruik. Het verzoek om dit te meten staat op de roadmap. De enige eis die geldt is dat je een slimme meter hebt die een P1 poort heeft.

 111. Hallo ik heb de P1 kabel binnen en de P1 monitor werkt prima, toch enkele vragen :
  – de systeem dump wat kan je ermee later ?
  – import en export, ik heb een export gedaan dat gaat prima toen een import gedaan van het export bestand , zie het aantal records dat wordt geimporteerd en dan stopt het draaien van de cirkel , na een tijdje gaat dat venster weg en de P1monitor is dan niet meer bereikbaar en moet een power off/on doen , 1 keer heb ik gehad na het opstarten Exception: Unable to open database , ik kon op verbruik klikken en toen kwam weer alles op, alleen ik moest nieuw wachtwoord opgeven voor instellingen, doe ik iets verkeerd ?
  – kan ik iets uitzetten dat ik de geleverde gegevens niet zie want ik heb geen zonnepanelen.

  groeten
  Jac

  1. De systeemdump is bedoeld als debug tool, als er problemen zijn dan kun je dump maken van de p1 programma’s, data en logs. Die kun je dan sturen als we er om vragen. Voor normaal gebruik heb je deze functie hopelijk nooit nodig.
   import/export probleem lijkt een lock op de database, als je zelf niets gewijzigd hebt dan is lastig te verklaren. Tot nu toe nog geen klachten van gehad (typisch iets waar de systeemdump voor is). Als de p1 monitor stop dan moet je dat via het menu doen anders kunnen files corrupt raken of gelocked.
   Geleverde gegevens kun je in vrijwel elke overzicht maskeren. De instellingen worden per browser bewaard. Of je kunt zonnepanelen nemen 🙂

 112. export en export net weer gedaan, bij import , zie het aantal records dat wordt geimporteerd en dan stopt het draaien van de cirkel , na een tijdje gaat dat venster weg en de P1monitor is dan niet meer bereikbaar en moet een power off/on doen. Ik heb dit verscheidene keren geprobeerd maar steeds valt na import P1monitor op hold is niet te bereiken via website. Heb het gevonden om geleverd niet te laten zien 🙂 Zonnepanelen ben ik te oud voor ik haal die er nooit meer uit 🙂

  1. Ik kan het niet verklaren alleen maar naar gissen, ik denk dat iets mis met je SDHC card. Het zou best eens kunnen zijn dat de import vast loopt en de p1 monitor niet meer draait. Maar waarom de Pi dan geheel stopt of vast loopt weet ik niet. Het je niet per ongeluk een file aangepast of rechten aangepast o.i.d.

 113. ik zal eens een andere SDHC card proberen, nee verder niets aangepast aan de rechten van files, de import duurt lang maar het venster gaat weer vanzelf weg en daarna is die gestopt.

 114. Hallo ik heb sinds maandag de monitor draaien werkt uitstekend.
  Kan ik eindelijk stoppen met de toon. Misschien dat ik hem ga rooten.
  Bedankt voor het vele programmeer werkje hebt een erg leuk programma gemaakt.
  Heb je al zicht op de mogelijkheid om ook de watermeter op de monitor te kunnen aansluiten?

  1. Bedankt voor het compliment. Voor de zaken die nog komen gaan kun je de roadmap raadplegen. De watermeter staat wel op het programma maar is lastig om dat de meeste watermeters geen data leveren op zijn best alleen een pulsteller en zelfs dat is zeldzaam. We denken er nu aan om een ESP32 te gebruiken met een hall (magnetisch) sensor die dan de data op het netwerk zet. Dan kan andere software er ook gebruik van maken. Mocht je tevreden blijven met de P1 monitor laat het dan vooral weten aan anderen.

 115. Ik heb P1Monitor nu twee dagen in gebruik op een Raspberry 3B+, en ben er zeer content mee. Wel zou ik willen weten of het file systeem enigszins beveiligd is tegen een stroomuitval waardoor het SD kaartje corrupt of defect kan geraken. Dit kan worden tegengegaan door het kaartje zo veel mogelijk in ‘read-only’ mode te houden en gebruik te maken van het RAM geheugen van de Raspberry .
  Verder zou het naar mijn idee voldoende moeten zijn om alleen user toegang te verlenen (bv. bij gebruik van putty) en root toegang te blokkeren. Met ‘sudo’ kan er altijd tijdelijk root toegang worden verkregen.
  P1Monitor is een uitstekend systeempje om ‘live’ het stroomverbruik eenvoudig te kunnen bekijken via een webbrowser. Ook weer een geweldige toepassingsmogelijkheid voor de Raspberry Pi!

  1. De bulk van de data wordt naar ram geschreven en voorkomt dat het flash geheugen zwaar wordt belast. Data wordt periodiek naar het sdhc kaartje geschreven. Dit voorkomt corruptie van de sdhc kaart niet maar maakt de kans kleiner. Er zit een backup optie op de p1 monitor die als redding gebruikt kan worden.

 116. Momenteel bezig met het schrijven van een Android app om de data van de API uit te lezen, maar bij het uitlezen van de API met json krijg ik bij CITY_NAME de naam van de provincie als data en niet de naam van de woonplaats.

  1. De data komt oorspronkelijk van de openweathermap.org. Als deze site “verkeerde” data aanlevert dan heeft de p1 monitor er geen invloed op. Je kunt een andere locatie in de buurt proberen.

   1. Ik begrijp dat de data vanuit openweathermap word binnengehaald, maar bij de weer instelling geeft hij wel de juiste plaats aan. Alleen bij de API komt er verkeerde data.

    1. Aan de hand van de ingevoerde plaats naam geeft openweathermap de locatie / city terug. Als je een andere plaatsnaam opgeeft heb je dan hetzelfde probleem?

     1. Hel vreemd als ik de buurgemeente invult dan werkt het zoals verwacht, maar bij mijn eigen woonplaats krijg ik Provincie Zuid Holland retour.

     2. zoals al aangeven het is afhankelijk van openweathermap en valt buiten de invloedssfeer van de P1 monitor.

 117. Nice tool! Works well, only question i have is about the API. The API provides json output but it has 2 brackets that (at least i think) are not supposed to be in a json output. The [ at the bigining and the ] at the end makes standard json parsing not working.
  [
  {
  “TIMESTAMP”: “2018-08-30 22:49:00”,
  “VERBR_KWH_MINUTE”: 0.003,
  “GELVR_KWH_MINUTE”: 0,
  “VERBR_KWH_HOUR”: 0.187,
  “GELVR_KWH_HOUR”: 0,
  “VERBR_GAS_HOUR”: 0,
  “VERBR_KWH_DAY”: 2.153,
  “GELVR_KWH_DAY”: 0.082,
  “VERBR_GAS_DAY”: 0,
  “VERBR_KWH_MONTH”: 2.153,
  “GELVR_KWH_MONTH”: 0.082,
  “VERBR_GAS_MONTH”: 0,
  “VERBR_KWH_YEAR”: 2.153,
  “GELVR_KWH_YEAR”: 0.082,
  “VERBR_GAS_YEAR”: 0,
  “DATA_IS_OK”: 1,
  “STATUS”: “production”
  }
  ]

  1. Thank you for the compliment. Your are right, the brackets [] are unnecessary and will be removed in a future update to make it easier to use the API. But the JSON is valid and and your application should be able to process the JSON. Thank you for the feedback and improving the P1 monitor software.

   1. Tot op heden heb ik het nog niet voor elkaar gekregen, maar ik zal vanavond nog eens het een en ander proberen. De applicatie die ik gebruik is Hassio (home assistant) en ik wil graag wat data in het dashboard daar inporteren (via RESTful Sensor). Ik denk dat het gewoon moet lukken maar dat ik ergens iets niet juist doe……..
    Mocht ik de oplossing voor hassio configuratie vinden dan zal ik het hier posten mochten er meer mensen gebruik van willen maken.

   2. The brackets are valid json but, in a full json output the first bracket is followed by the title. In this case the title is missing but the json is still valid. You only have to read the objects.

 118. Was even puzzelen, maar uit eindelijk is het gelukt om de API juist door hassio te laten uitlezen. Oplossing eigenlijk heel simpel, maar je moet het even weten. Hieronder de config zoals ie bij mij werkt, waarbij het toevoegen van de array0 ( value_json[0]) het gewenste resultaat gaf:
  – platform: rest
  resource: “http://192.168.1.165/json/apiV2usage.php”
  name: Stroom verbruik vandaag
  value_template: ‘{{ value_json[0].VERBR_KWH_DAY }}’
  unit_of_measurement: KWh

 119. ik ben het wachtwoord kwijt van p1 monitor om in het configuratie te komen wegens crash HDD op de pc.
  hoe moet ik dit oplossen?

  1. Inloggen op de p1, in de folder /p1mon/mnt/ramdisk het bestand session.txt wissen dan wordt de eerste keer gevraagd het password in te voeren.

 120. Ik krijg helaas het niet werkend, ik krijg geen data binnen.
  Als ik de kabel test met P1SerTester 2.1 zie ik wel data

  root@p1mon:/p1mon/scripts# ./P1SerTester.py -br 115200 -bs 8 -p N -s 1
  Start van programma. stop met ctrl c (P1SerTester 2.1).
  /ISK5\2M550E-1011

  1-3:0.2.8(50)

  0-0:1.0.0(180902141932S)

  0-0:96.1.1(4530303333303036383738353637393137)
  enz.

  Als ik de seriële gegevens aanpas via de web interface en ik doe een reset (power down) van de P1monitor staan ze zijn de instellingen weer verandert naar default.
  In P1SerReader.py de seriële gegevens aangepast nu blijven de gegevens wel staan waarschijnlijk zijn dit dan de default gegevens maar nog steeds geen data.

  De web interface ziet er trouwsens goed en mooi uit.

  Met de installatie van de software is geen probleem misschien kan je bij punt 7 over het opzoeken van het IP adres het commando ifconfig op de linux prompt vermelden.

  M.v.g.
  Pierre

  1. Je moet geen power down doen. Als je de waarde in de seriële interface hebt aangepast dan moet je even wachten. Als je al een reset van de software wil doen dan moet dat via het setup menu en niet via de cli. Door de upgrade naar een nieuwe versie van het os zit er een subtiele bug in dat software dan data uit het geheugen niet naar de flash disk wordt gekopieerd bij en herstart. Als je minimaal 15+ minuten wacht dan wordt de data naar de SDHC kaart gekopieerd. Als je software toch wil herstarten dan kun in de folder ./p1mon/scripts het commando ./p1mon restart geven. Dit wist dan niet het ram geheugen. Bug is in de vorige versie gefixed.

   Succes SecBro.

 121. Fantastische tool en eidelijk heb ik inzichtelijk wat er op die slimme meter gebeurt. Ik heb een oude Samsung Tab in mijn meterkast gemonteerd om de meter live te kunnen monitoren. Hier een idee hoe het eruit ziet: http://www.mattizz.nl/?p=2313. De donatie is onderweg 🙂

  1. Bedankt hiermee kunnen we website in de lucht houden. En je bent VIP gebruiker geworden.

   1. Dank je wel al weet ik niet wat het voordeel daarvan is. Ik heb een praktische toepassing van je software op mijn blog beschreven. Ik heb een oude Samsung Galaxy Tab 4 7.0 in de meterkast gemonteerd en kan live de meterstanden via jouw software uitlezen. Hier mijn blog publicatie met foto: https://www.mattizz.nl/?p=2313

 122. Als ik de API waarden uitlees en vergelijk met de webinterface komen deze totaal niet overeen. “VERBR_KWH_D”: 181, “VERBR_KWH_P”: 213, “VERBR_KWH_SUM”: 394, Webinterface respectievelijk 346 220 en 567. Het lijkt of deze gegevens niet worden geüpdatet.

  1. Kun je aangeven welke api je gebruikt en welke pagina? Dat helpt bij het debuggen.

   1. Ik heb inmiddels gezien dat “VERBR_KWH_D”, “VERBR_KWH_P” via de API apiV3basic.php niet zoals omschreven het verbruik aangeven maar de meterstand. De omschrijving komt dus niet overeen met de geleverde data

    1. Bedankt voor de feedback, we zullen de text aanpassen zodat het duidelijker is.

 123. Hallo Ztatz,

  Complimenten voor het project. SOS Solutions verstuurt standaard met Domoticz maar jouw interface biedt heel wat meer.

  Na me een paar dagen vergaapt te hebben aan alle mooie grafieken en ook al het e.e.a. aan energiebesparende maatregelen te hebben genomen was mijn teleurstelling groot toen ik gisterenochtend de melding kreeg:

  “Uw computer lijkt correct geconfigureerd te zijn maar het apparaat of de bron (192.168.8.105) reageert niet”

  Resets uitgevoerd op Pi, router, switch, DNS gecleard maar niets lijkt te helpen.

  Alle normale sites zijn gewoon benaderbaar.

  Heb je dit eerder bij hand gehad?

  Groet, Frederik

  1. Hi bedankt voor het compliment. Je hebt denk alles gedaan wat je kunt doen. Als ik een gok moet doen dan is er iets mis met het sdhc kaartje. Je kunt kijken of je het kaartje in een PC kan lezen om te zien of deze het nog doet en anders herinstallatie uitvoeren en zien of het weg blijft.

  2. Waarschijnlijk heb je dit al getest maar krijg je niet toevallig een ander ip adres van de router?

  1. In loggen op de pi. In de folder /p1mon/mnt/ramdisk het bestand session.txt verwijderen. Dan kun je het wachtwoord opnieuw instellen en opschrijven.

   1. Oke maar ik kom daar niet helaas. Hoe moet ik te werk gaan op in te loggen op p1. Google zoek naar internet naar jouw site verder komt ik niet

    1. Ik weet niet wat je kennisniveau is maar je moet inloggen met putty (zie Google) met het account root en wachtwoord toor. Als dit gelukt is geef je volgende commando’s
     cd /p1mon/mnt/ramdisk
     rm session.txt
     exit (je verlaat putty)

     Als dit niet kan of werkt dan heb je een ander probleem en kan ik je buiten een nieuwe installatie niet verder helpen.

 124. Geen met putty geprobeert krijg melding host niet gevonden met poort 21 scherm met putty boven in verbinding inactief dus ook daar kom ik niet verder mee.
  Als ik de sd kaart aan sluit op de pc kan ik dezefde regels gebruiken van cd enz?
  Wil graag mij data behouden…

 125. Via filezilla via ftp en verbinding ssh kom ik zo op de kaart terecht en kan dan zo door de mappen heen en de file gewist en alles werkt weer heb het opgeschreven voor eventueel volgende keer.
  Bedankt en een donatie komt er aan

 126. Via Fing zie ik dat het ip adres gelijk is gebleven. Pingen lukt echter niet. Met PuTTY kan ik de Pi gewoon benaderen. Denk dat herinstallatie van P1 Monitor my last resort is. Is er een mogelijk een (importeerbare) export te maken van de database via PuTTY?

  1. Ik ga er vanuit dat je wel in kan loggen. Ga naar de folder /p1mon/scripts/ geeft het commando ./P1SqlExport.py -e savemy in. Er wordt dan een export file in de folder /p1mon/www/download gezet het bestand heet dan p1mon-sql-exportsavemy.zip. Deze kun je dan kopieren/overhalen met sftp via bijvoorbeeld Filezilla.

  1. Er wordt ongeveer 4MB per jaar gebruikt. Dus 800000 Mb / 4MB is lang genoeg. Het is wel verstandig een zo groot mogelijke SDHC kaart te nemen van een goed merk deze gaan langer mee.

 127. Is er een veilige methode om de P1 monitor buiten mijn eigen netwerk uit te lezen?
  Draait sinds gisteren maar nog geen gasverbruik geregistreerd. Ben ik egens een instelling vergeten?

  1. We adviseren dit niet, we proberen de code zo secure als mogelijk te maken maar kunnen geen garantie geven. We willen ooit wel een app maken die dit wel veilig kan.

  2. Hoi Ruud. Ik denk dat je 2 mogelijkheden hebt. Ten eerste kun je als je een NAS hebt (bv. een Synology) een eigen VPN draaien en van buiten binnen je netwerk komen en P1 monitor benaderen op het interne IP-adres. De 2e optie is Port forwarding op poort 80 in je router te activeren zodat je op je router IP-adres van buiten je netwerk op de P1 monitor pagina uitkomt. Ik heb de Raspberry PI een vast IP-adres gegeven en heb er een inlogscherm voorgezet. Hoe je dat doet heb ik hier uitgelegd, werkt goed: http://www.mattizz.nl/?p=2310

 128. Ik heb hiervoor een 2e raspberry PI ingericht als VPN server. Dan kan je via je VPN altijd je P1 monitor benaderen.

 129. ik heb een windows machine als server draaien. Via Google Remote kan ik de p1monitor ook benaderen.
  Je tweede optie gaan we eens uitproberen.

 130. Hoi SB,
  Kan ik ook het dal en piek verbruik in het verleden in kWh aflezen ergens? Ik zie het wel in € maar niet in kWh. Kan het eventueel wel terug rekenen aan de hand van de tarieven.

  1. Ik weet niet precies wat je bedoeld met de piekwaarde, je kunt in het historie scherm zoals bijvoorbeeld stats-h.php het verbruik per uur, per dag e.d zien kWh. Als je een piek waarde per dag over een langer periode in Watt wil zien zoals dat op de main main schermen wordt getoond dan is het antwoord nee. Als je dit zou willen inbouwen dan kan dat maar dan is vraag hoe lang wil je terugkijken?

   1. Stel ik wil weten wat het dal- en piekgebruikt van gisteren is.
    Op /kosten-d staat per dag het piek kosten gebruik en dal kosten gebruik in € maar niet in kWh. Wel het totale verbruik in kWh.

    1. Als ik het goed begrijp wil je dus in het historisch overzicht net zo als in het kosten overzicht zien hoeveel kWh er naar het hoog en laag tarief gaan. Net zoals dat nu in het kostenoverzicht is maar dan in niet in euro’s maar in kWh. De verdeling qua kosten is zinvol wegens het mogelijke verschil in kosten maar waarom voor kWh?

 131. Voor dit project met P1 Monitor zat ik bij uMeter om de gegevens uit te lezen en wilde de gegevens vergelijken. Daar staat het vermeld bij de historische dag overzichten. Ook staat het in main-2. Ik dacht misschien zie ik die optie over het hoofd. Maar ik vind het ook prima zoals het nu is.

  1. Henk bedankt voor je toelichting, mocht ooit dit door veel mensen gevraagd worden dan zullen we het overwegen. Het is een aardige klus en we willen de tijd voor andere ontwikkelingen gebruiken.

 132. Man wat heb ik lang zitten te prutsen, twijfelde aan de kabel. Uiteindelijk maar aan de PC pet putty gekeken wat voor data er voorbij kwam dat liep wel 115200 8N1 daarna met Putty in de Raspberry ” root@p1mon:/p1mon/scripts# P1SerTester.py” uitgevoerd, daar was ook data.
  Nu ik even niet meer wist waarom er dan geen data ontvangen werd in de P1monitor ben ik eerst even iets anders gaan doen. Ik kijk even later weer in de monitor er er is data…..

  Hoe dan ook, ik ben blij dat het werkt en het zit er wel heel fraai uit hoor! Complimenten.

  1. Bedankt voor de complimenten dat en af en toe een donatie houdt ons gemotiveerd 😀

   Ik moet een beetje gokken waarom de het wat langer duurde voordat je data zag. Het kan zijn dat er fouten in het P1 telegram zitten waardoor alleen foutloze telegrammen worden verwerkt. We hebben meters gezien die per seconden een telegram sturen en waar er van de 60 telegrammen er wel 40 een fout bevatten. Er zijn ook meters waar een fout telegram amper voorkomt. De test software doet niets anders dan de telegrammen weer geven ook als er een fout in het telegram zit.

 133. Hallo,
  Op /config-backup.php maak ik regelmatig een backup. Dat werkt prima. Inmiddels zijn dat een aantal bestanden. Wat doet de Herstel-knop op die pagina. Als ik die aanklik dimt het scherm een keer, maar ik zie niet wat er gebeurt en wat er hersteld wordt of welke van de backups. Misschien kan dat in het Hulp scherm vermeldt worden.
  Wat is het verschil tussen in- en export en backup? Is het eerste het hele geheugen kaartje inclusief programma en het andere alleen de data?
  Als ik per ongeluk de stekker van de Pi eruit getrokken heb en ik vermoed dat het kaartje corrupt is wat is dan de beste manier om e.e.a. te herstellen? Het kaartje opnieuw flashen? Wat moet ik daarna terugzetten zonder data verlies; de export data of de backup data.
  Als je een export of backup maakt van een kaartje terwijl het kaartje al corrupt was wordt dan de fout opnieuw geïmporteerd als je dat terug zet of wordt foute data genegeerd?

  1. De herstel functie op de pagina is bedoeld om de invoervelden te resetten. De backup bestanden zijn gelijk aan een export bestand. Je kunt proberen deze te importeren en als dat niet lukt dan is een nieuw image er opzetten waarschijnlijk de meeste robuuste manier om te herstellen.

 134. Gaan jullie DSMR 5 ook ondersteunen? Deze update elke seconde. Ik vraag me af of de software nu wel alle telegrammen wel kan verwerken?

  1. Dit wordt ondersteund alleen wordt een bericht per 10 seconden verwerkt. Het heeft weinig meerwaarde om elke seconden een bericht te verwerken.

 135. Is het mogelijk (bijvoorbeeld via instellingen) de grafieken voor actueel verbruik & actuele levering schaalbaar te maken? Zeker bij levering zitten we met onze 10.7 kWp zonne-installatie standaard boven de 5000 Watt actueel tussen 11 en 16 uur en het Totaal Vandaag kan zomaar oplopen tot 70-80 kWh.

  1. In het setup menu onder display kun je de maximale waarde instellen voor diverse schermen.

 136. Hallo, als ik het goed begrijp kan een Pi niet zo goed tegen spanningsverlies, dit zou de gegevens op de SD kaart corrupt kunnen maken. Aangezien in mijn regio regelmatig stroomstoringen optreden zou ik graag op gezette tijden automatisch een backup van de data naar mijn NAS willen wegschrijven, zodanig dat ik de boel kan herstellen in geval van een corrupte SD kaart. Hoe pak ik dat het beste aan?

  1. In het setupmenu onder backup kun je automatisch een backup laten maken naar een FTP/FTPS server en of Dropbox. De backup is een export bestand dat je bij een calamiteit kunt importeren naar een nieuwe image. Als de spanning vaak wegvalt kun je een UPS oid overwegen.

 137. Ik zie wel hoe ik de schaal van het actuele verbruik kan aanpassen, de dagtotalen kan ik echter niet wijzigen. Of kijk ik daar overheen?

  1. Ik begrijp niet echt wat je vraag is of wat je bedoeld. Als je een schreenshot wil delen waar je wat zou willen instellen dan kan ik er verder naar kijken. Je kunt bijvoorbeeld https://nl.imgbb.com/ gebruiken en een link opnemen.

    1. Bedankt voor je toelichting, het is mij nu duidelijk. De optie zit in de volgende versie.

  1. Ik denk dat er mogelijke verwarring ontstaat omdat er Watt en Kwh door elkaar worden gehaald. Er wordt het momentele verbruik weergegeven in Watt en in historische grafieken in kWh. Dus als je 60W pieken ziet en die niet terug ziet in kWh overzichten. Dan kan dat kloppen. De Watt waarden worden elke 10 seconden gemeten maar kunnen maar 1 sec duren. Dus als je een piek ziet van 60W voor 1 sec versus 60W voor 60 seconden zal per kWh uur een andere waarde geven. Voor 1 sec zal de kWh waarde 60/3600 zijn 0,0166666 Wh (is 0,000001667 kWh)en voor 1 minuut zal dat 60×60/3600 = 1 Wh (is 0,001 kWh). Als je dan ook nog wat afrondingsfouten meeneemt dan kan het dus zijn dat er kleine afwijkingen zijn. Ik hoop dat je dit vraag beantwoord.

 138. Ik vind de benaming bij stroom “”verbruik”” niet zo duidelijk. Als je zonnepanelen hebt, is je verbruik veel hoger dan dat de P1 monitor aangeeft. Een deel van wat je opwekt verbruik je meteen. Hierdoor kan de indruk ontstaan dat je helemaal niet veel stroom gebruikt, en dus de noodzaak om je verbruik te verminderen, niet wordt gezien.
  Ik zie liever, zoals bij pvoutput.org, stroom import en stroom export

  1. Bedankt voor je vraag, ik zal een toelichting geven over de werking van de P1 monitor en hopelijk beantwoord dat je vraag. De P1 monitor geeft de waarde weer van die slimme meter weergeeft. Dat is het vermogen dat je verbruikt of terug levert na aftrek van je wat je zelf opwekt. Of met andere woorden de slimme meter kan niet zien wat je netto opwekt of als je zelf een gedeelte verbruikt. Stel je wekt 2000 Watt op en je verbruikt 500 Watt dan ziet de slimme meter 1500 watt verbruik. PVoutput ken ik niet maar als je daar je opbrengst van je zonnepanelen invoert dan zie je wat je netto opwekt zonder eigen verbruik. De slimme meter en de P1 monitor heeft geen toegang tot deze waarde. Het staat wel op de roadmap om de netto waarde van de zonnepanelen te gaan meten, dit is echter niet zo eenvoudig omdat er veel soorten omvormers zijn met ieder een eigen mannier om deze gegevens te kunnen uitlezen.

 139. “Er wordt gebruikt gemaakt van een SQLite database. Die in diverse bestanden (databases) de huidige en historische gegevens bijhoudt. De database draait in RAM omdat dit sneller is en de SDHC kaart er minder snel van slijt (lees stuk gaat). Om te voorkomen dat de gegevens verloren gaan wordt er periodiek (minimaal binnen 15 min) een kopie van de RAM-database naar de SDHC kaart geschreven. Dit gaat volledig automatisch.”
  Ik heb een Synology NAS draaien. Kan ik de data ook naar de database sturen die daar draait zodat ik zelf allerlei eigen queries kan draaien.

  1. Je kunt de data naar de nas kopiëren via de fileshare optie en dan op de sqlite db bestanden met sqlite geschikte tool de data opvragen. Je kunt ook de api gebruiken maar die ondersteund wellicht niet de vraag die je hebt. Je kunt ook de backup optie gebruiken om de data via FTP naar je nas kopiëren.

   Succes,
   SecBro.

 140. Klopt het dat de meter alleen Real time blijft registreren zolang de pi op internet/netwerk aangesloten zit? (Ik heb geen netwerk aansluiting in de meterkast, dus heb gisteren tijdelijk een draadje er naartoe gelegd, een paar uur eraan gelaten toen er weer af en nu net er weer aan. In die tussenliggende tijd zie ik geen fluctuaties in verbruik, alleen een horizontale lijn)

  1. De pi heeft geen ingebouwde klok en moet zijn tijd via het internet krijgen. De pi heeft echter wel een software klok die niet echt betrouwbaar is. We zullen testen of dit een bug is. We gebruiken de pi alleen met een netwerk of WiFi verbinding die internet toegang geeft. Dus we kunnen je vraag nu niet beantwoorden. De inschatting is dat na dat de tijd eenmalige is gezet dat het zou moeten werken.

    1. De slimme meter heeft zelf geen klok. De raspberry pi heeft geen klok hardware alleen een software matige klok die minder nauwkeurig is. Vandaar dat we het netwerk time protocol ntp gebruiken via het internet die zorgt voor de juiste tijd. Het is dus een beperking van de hardware.

     1. Ik dacht dat er een time stamp in elk telegram zat, of is dat pas vanaf versie 4?

     2. Niet alle slimme meters sturen een datumtijd veld mee. Dus we zijn afhankelijk van de tijd van de raspberry pi. Als echter de tijd verkeerd staat dan zul je wel data kunnen verwerken maar dan zonder juist tijd of de tijd die de pi gebruikt.

   1. Heeft u mijn comment van 28-09-2018 ontvangen? Met inhoud: “In de grafiek van elektriciteit komen steeds pieken voor van 60 watt.
    In de export zijn deze waardes niet terug te vinden.
    Zie: en export van dezelfde periode in Excel:
    en voor de API uitvoer en vervolg: . Inde nacht grafiek afwisselen 60watt – 0 Watt terwijl de API uitvoer nagenoeg constant 34/35 watt geeft.

 141. Hallo,
  Bij het opstarten van de raspberrypi moet ik inloggen.
  T1mon login: root
  Wachtwoord:kan niet invullen?:toor.
  Hoe op lossen?

  1. Hi welke versie gebruik je van de P1 monitor software en welke SSH cliënt gebruik je? Bijvoorbeeld putty?

  1. Bedankt voor je interesse, de beste manier om op de hoogte te blijven is af en toe deze site te bezoeken. Daarnaast wordt vanaf versie 0.9.3 in de bovenste menu balk van de P1 monitor aangeven als er een nieuwe versie gepubliceerd is.

 142. Bedankt voor uw reactie.
  Mijn vraag is ged. beantwoord en ik haal geen Watt en Kwh door elkaar.
  Het gaat mij om de grafiek met elektriciteit symbool, minuten uren (kWh).
  In de nacht als alleen mijn “sluip”-verbruik (incl. PI/Netwerk) wordt gemeten zie ik
  dus de pieken van 0,060 kWh: 0.0 0.060 0.0 0.060 0.060 0.0 enz. Zie tabel hieronder.
  Ga ik met de cursor over de grafiek dan zie ik afwisselend 0.0/0.060 kWh verschijnen
  met de tijd in minuten. Slaat de koelkast aan, dan 0.120/0.180 patroon.(0.120/0.120+0.060)
  Na uw uitleg begrijp ik, dat het met VERBR_KWH_X te maken heeft. Ik begrijp ook, dat een
  verbruik van 10 sec. 0,035 kWh en dan gedurende 40 sec. van 3 kWh zichtbaar wil maken.
  Maar in een minuten grafiek werkt het een duidelijk inzicht tegen, het bracht mij er in eerste instantie toe te denken, dat mijn slimme meter van de slechte soort was.
  Totdat ik de export zag, waarom het mij beter lijkt in de minuten grafiek gewoon de:
  “ACT_VERBR_KW_170” waarden te gebruiken dan wordt 0.0/0.060, constant 0.035 á 0.036 en met de koelkast: 0.155 á 0.156. Ook in de serial API uitlezing elke 10sec 0.035 á 0.036.
  Voor gebruik van P1MON las ik incidenteel ACT_VERBR_KW_170 af in de slimme meter.
  Misschien is een keuzeknop mogelijk voor berekende waarden en ACT_VERBR_KW_170 waarden?
  Overigens, veel respect voor uw werk/programma.

  TIMESTAMP; VERBR_KWH_X ; ACT_VERBR_KW_170; In_Grafiek_minuten
  29-9-2018 00:34; 0.0010000000002 ; 0.0363333333333; 0.060
  29-9-2018 00:35; 0.0 ; 0.0363333333333; 0.0
  29-9-2018 00:36; 0.000999999999749; 0.0365 ; 0.060
  29-9-2018 00:37; 0.0010000000002 ; 0.0365 ; 0.060
  29-9-2018 00:38; 0.0 ; 0.0366666666667; 0.0
  29-9-2018 00:39; 0.000999999999749; 0.0368333333333; 0.060
  29-9-2018 00:40; 0.0 ; 0.036 ; 0.0
  29-9-2018 00:41; 0.0010000000002 ; 0.036 ; 0.060
  29-9-2018 00:42; 0.000999999999749; 0.0356666666667; 0.060
  29-9-2018 00:43; 0.0 ; 0.0358333333333; 0.0
  29-9-2018 00:44; 0.0010000000002 ; 0.0358333333333; 0.060
  29-9-2018 00:45; 0.0 ; 0.0356666666667; 0.0
  29-9-2018 00:46; 0.000999999999749; 0.0358333333333; 0.060
  29-9-2018 00:47; 0.0010000000002 ; 0.0358333333333; 0.060
  29-9-2018 00:48; 0.0 ; 0.0358333333333; 0.0
  29-9-2018 00:49; 0.0010000000002 ; 0.0361666666667; 0.060
  29-9-2018 00:50; 0.0 ; 0.0358333333333; 0.0
  29-9-2018 00:51; 0.000999999999749; 0.0356666666667; 0.060
  29-9-2018 00:52; 0.0010000000002 ; 0.036 ; 0.060
  29-9-2018 00:53; 0.0 ; 0.036 ; 0.0
  29-9-2018 00:54; 0.000999999999749; 0.036 ; 0.060
  29-9-2018 00:55; 0.0010000000002 ; 0.036 ; 0.060
  29-9-2018 00:56; 0.0 ; 0.036 ; 0.0
  29-9-2018 00:57; 0.000999999999749; 0.036 ; 0.060
  29-9-2018 00:58; 0.0 ; 0.036 ; 0.0
  29-9-2018 00:59; 0.0010000000002 ; 0.0361666666667; 0.060
  29-9-2018 01:00; 0.000999999999749; 0.036 ; 0.060
  29-9-2018 01:01; 0.0 ; 0.0361666666667; 0.0
  29-9-2018 01:02; 0.0010000000002 ; 0.0363333333333; 0.060
  29-9-2018 01:03; 0.0 ; 0.036 ; 0.0
  29-9-2018 01:04; 0.0010000000002 ; 0.0358333333333; 0.060
  29-9-2018 01:05; 0.000999999999749; 0.036 ; 0.060
  29-9-2018 01:06; 0.0 ; 0.036 ; 0.0
  29-9-2018 01:07; 0.0010000000002 ; 0.0358333333333; 0.060
  29-9-2018 01:08; 0.0 ; 0.0361666666667; 0.0
  29-9-2018 01:09; 0.000999999999749; 0.0363333333333; 0.060
  29-9-2018 01:10; 0.0010000000002 ; 0.0361666666667; 0.060
  29-9-2018 01:11; 0.0 ; 0.036 ; 0.0

 143. Hoi, ik heb net de nieuwste versie Versie 0.9.4 (Ron) geinstalleerd en volgens mij werkt de dropbox functie niet meer. Na het plakken van de access code krijg ik een melding dat het wegschrijven mislukt is.

 144. Vraagje, ik heb een paar dagen geleden alles geïnstalleerd op een RPi 3b. Maar omdat de wifi kapot is, heb ik een nieuwe RPi 3b+ besteld. Nu wil ik de sd kaart overprikken in de nieuwe RPi. Maar hoe weet ik zeker dat alle data in het geheugen weggeschreven wordt? Niet dat ik data kwijt raak…

 145. Hallo,
  Gebruik het thuis. Super programma.
  Nu wil ik het gebruik monitoren in onze sport rtaccomodatie. Daar is geen internetaansluiting.
  Als ik de Pi aansluit op een modem kan ik toch de waardes uitlezen via de wifi van de modem? Gr Kees

  1. Wat voor modem bedoel je. Als je een modem/router hebt op de sport locatie. Dan kun je daar lokaal de pi aansluiten en uitlezen.

 146. na maanden prima gebruik van jouw mooie tool hebben ze vandaag de meter van een landys-geyr vervangen voor een ISKRA SMR 5.0 AM550-ED1. Ik heb de poort configuratie omgezet naar 115200 8N1 ik zie nu bij help dat de uitvoer bij kopje slimme meter wordt geupdate. maar de P! pport Status blijft op geen data staan. Wat gaat er fout. bijvoorbaad dank. gr Koob.

  1. Zonder de juiste informatie wordt het erg lastig om te bepalen wat de oorzaak is.Wat je minimaal moet aangeven is de software versie van de P1 monitor en welke raspberry pi je gebruikt. Je kunt zelf in het bestand /p1mon/var/logP1SerReader.log kijken wat daar wordt aangeven (hiervoor moet je inloggen op de Pi). Ik weet dat deze meter veel en hoog frequent data stuurt (elke seconde) dat kan een zware belasting veroorzaken op de Pi. Een andere optie kan zijn de CRC check uit te zetten in het setup menu maar dit is onverstandig omdat je dan wellicht foute data krijgt.

  2. Ik heb dezelfde meter en met wat je zegt, moet het werken.

   Ik heb deze instellingen: DSMR 4 protocol 115200 8N1 (8 databits, geen parity, 1 stop bit)

 147. Zijn er ook plannen om de API van SolarEdge te ondersteunen zodat je in P1 monitor ook de opbrengst van de zonnepanelen kan zien?

 148. Hallo, na vele lovende recensies die ik gelezen heb wil ik ook de P1mon proberen. Ik wacht nog op de P1 kabel maar heb de P1 monitor al wel aan het draaien, toch heb ik nog een vraag:
  Op het hoofdscherm heb ik de icons niet netjes onder elkaar staan maar bijna op een kluitje. Ik gebruik Firefox. Op het Settingsmenu (na inloggen) staan deze wel netjes onder elkaar. Ik heb ook getest met Internet Explorer. Daar staan ze wel correct onder elkaar.
  Heb ik een bepaalde setting in Firefox of P1mon verkeerd staan?

  1. Bedankt voor get meldden. Het lijkt op een CSS probleem dat je mischien kunt oplossen door de browser cache te wissen. Je kunt het ook eenvoudig testen door een anonieme sessie in je browser te proberen dan worden alle cache files altijd opnieuw ingelezen. Mocht het probleem blijven bestaan dan helpt het bij het vinden van de fout als je versie en software noemt die je gebruikt. Dus Windows of OSX, Firefox versie x, pi versie 2, p1 monitor software versie.

  2. Ik ervaar dezelfde issues. De CSS wordt voor de settings niet goed geladen en er is daardoor geen formatting in chrome. Internet explorer toont deze pagina’s wel correct.
   Daarnaast is in het menu ook het tonen van de weer data kapot. De weer informatie staat achter de menu knoppen.

   Python versie:2.7.13
   Versie:0.9.4 (Ron)
   Raspberry Pi model:Raspberry Pi 3 Model B Rev 1.2

   Suggestie: een optie om ipv geleverde stroom (heb geen zonnepanelen) het huidige gas verbruik te laten zien zou super zijn

   1. Om met je laatste vraag te beginnen, deze optie zitten al in het main scherm en de temperatuur en gas verbruik scherm.

    Heb je dit ook geprobeerd met een anonieme browser sessie of na het wissen van de browser cache?

    Welke versie van os gebruik je en wat is het versie nummer. We gaan het uitzoeken

 149. Ik zie in het dag overzicht van stroom, gas en kosten 2 keer zondag 28 oktober staan in de dagen onder de grafiek. Hoover ik met de muis over de grafiek wordt in de popup wel de correcte dag getoond. Dacht eerst dat het aan mijn database lag, echter een verse installatie, opnieuw flashen van de sd kaa