P1-monitor
Dit is niet de laatste versie. Voor alle downloads zie de software archief pagina waar alle versies van de P1 monitor te vinden zijn inclusief de laatste versie.
LET OP DIT IS NIET DE LAATSTE VERSIE!
P1 monitor is op de Raspberry PI 3 gebaseerde software om je “slimme” meter uit te lezen. De slimme meter heeft een zogenaamde P1 poort/aansluiting waar elke 10 seconden de laatste waarden uit te lezen zijn. Als je huidige en historisch elektriciteit verbruik wil meten dan is P1 monitor de oplossing voor je. Hieronder een simpel schema hoe de P1 monitor werkt.
Op zoek naar de download van de software? het archief van alle versies kun je hier vinden.
Gebruik
P1 monitor heeft een aantal schermen waar de huidige en historische waarden zijn te raadplegen en een scherm waar zaken als de tarieven elektriciteit en andere gegevens ingevoerd worden. De meeste schermen verklaren zichzelf, onderstaande afbeeldingen geven een impressie.
ACTUEEL VERBRUIK
Geeft aan welk elektrisch vermogen er wordt gebruikt (links boven), het vermogen van vandaag en de kosten. Onderin wordt het actuele verbruik van de laatste 4 uur weergegeven.
HOME
Dit scherm geeft zowel het verbruik als het geleverd vermogen weer. Het geleverd vermogen is met name interessant voor als er zelf elektriciteit opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen.
Verbruik en geleverd vermogen zijn identiek qua lay-out. De meter geeft aan wat het huidige vermogen is wat wordt verbruikt of terug geleverd. Met een zon of maan symbool wordt aangeven of piek of dal tarief van de leverancier van toepassing is. Het klok en pijl omhoog symbool geven aan hoeveel en op welke moment van de dag maximaal vermogen is geleverd of verbruikt. Totaal vandaag geeft het aantal verbruikte kWh per dag en de kosten van die dag. Daaronder wordt met een grafiek met een interval van 10 sec (maximale mogelijkheid van de slimme meter) de laatste 10 minuten weergegeven.
GRAFIEK
Dit overzicht geeft met de kleuren geel het verbruikte vermogen weer en met de kleur groen het terug geleverde vermogen. Er kan via de vooringestelde intervallen linksboven worden ingezoomd. Er kan tevens met de horizontale scrollbar een vrij in te stellen interval worden gekozen. Daarnaast kan met de optie rechtsboven gekozen worden of alleen verbruikte vermogen of geleverd vermogen worden gekozen of beide. Er kan voor minuten, uren, dagen, maanden of jaren worden gekozen. Hieronder de minuten screenshot.
Screenshot dagen: alle grafieken hebben een pop up als met de muis over een grafiek element wordt bewogen (zweven met de muis).
Screenshot: maanden, geleverd vermogen is uitgeschakeld.
FINANCIEEL
De werking van de financiële overzichten is gelijk aan die van de grafieken maar geeft aan wat de kosten of opbrengsten zijn van per dag, maand of jaar.
INSTELLINGEN
Met deze pagina kunnen parameters worden ingesteld voor het gebruik. De TARIEVEN ELEKTRICITEIT zijn de kWh prijzen zonder het vastrechtgedeelte van de elektriciteit. Deze kan in het vakje vastrecht worden opgevoerd.
SYSTEEM kan worden gebruikt om de P1 monitor te herstarten of te stoppen. Bij het stoppen of herstarten wordt er zeker gesteld dat alle gegevens vanuit het geheugen naar de SD-card worden geschreven. Het herstarten door de voeding uit de Raspberry Pi te halen kan ook maar kan tot data verlies leiden.
Met BESTANDEN DELEN kan toegang gekregen worden via SAMBA naar alle bestanden of alleen de databestanden. Normaal staat deze uit maar als er een back-up wil maken dan kan de optie Database worden gekozen. Als alternatief kan de exportfunctie worden gebruikt.
P1 POORT SLIMME METER: De P1 poort kan gebruik maken van andere instellingen per netbeheerder. Zie de pop-up in de user interface (UI) voor bekende waarden.
EX -/IMPORTEREN GEGEVENS met export worden alle gegevens uit de SQLite database naar SQL statements in een zip file weggeschreven. Het exporteren is primair bedoeld om de gegevens veilig te stellen als er een nieuwe versie van P1 monitor uitkomt. Importeren is bedoeld voor het inlezen en werkt alleen met een P1 monitor exportfile.
NETWERK INSTELLINGEN maakt het mogelijke Wi-FI met WPA te gebruiken het wordt echter aanbevolen een bedraad netwerk te gebruiken.
API er is een beperkte API beschikbaar die de huidige gegevens in JSON kan aanleveren voor bijvoorbeeld een domotica product als de FIBARO Home Center 2.
INFORMATIE
Dit scherm geeft diverse zaken weer over de werking (of als het tegen zit het niet werken) van de P1 monitor.
DATABASE: Er wordt gebruikt gemaakt van een SQLite database. Die in diverse bestanden (databases) de huidige en historische gegevens bijhoudt. De database draait in RAM omdat dit sneller is en de SDHC kaart er minder snel van slijt (lees stuk gaat). Om te voorkomen dat de gegevens verloren gaan wordt er periodiek (minimaal binnen 15 min) een kopie van de RAM-database naar de SDHC kaart geschreven. Dit gaat volledig automatisch.
P1 POORT STATUS: deze geeft aan of er gegevens uit de P1 te lezen zijn. Als erg geen gegevens kunnen worden gelezen dat wordt dit aangeven. Op PC’s wordt tevens een geluidsignaal afgegeven.
PROCESSEN: De P1 monitor heeft drie primaire programma’s draaien die zorgen dat gegevens tijdig gelezen worden, een database en een bewakingsprogramma die diverse huishoudelijke zaken uitvoert.
SYSTEEM: tijd sinds de laatste (her)start, besturingssysteem versie, de Python versie die gebruikt wordt en de versie van P1 monitor.
NETWERK: diverse zaken die netwerk gerelateerd zijn, zoals is er Internet toegang (belangrijk voor de juiste tijd) en de IP-adressen van het vaste en eventuele Wi-Fi netwerk.
SLIMME METER: hier is te zien wat de ruwe gegevens zijn uit de slimme meter (elke 10 seconden aangepast). Processor, database en geheugen belasting geven respectievelijke weer hoe druk de processor is, hoeveel ruimte de database in beslag neemt en hoeveel RAM geheugen er in gebruik is.
Wat heb ik nodig en wat zijn de kosten
Het goede nieuws is de P1 monitor software is gratis (zie Juridisch spul en zo).
- Raspberry Pi 3 B Starter Kit compleet, gezien voor 59 euro, de Pi, SDHC card 8Gb, Voeding, netwerk kabel en behuizing.
- De P1 kabel kost ongeveer 20 euro, even googelen op “p1 kabel slimme meter”. Ik geef de voorkeur aan kabels gebaseerd op de FT232R chip.
- Het spreekt vanzelf dat je een slimme meter moet hebben. Indien er nog geen slimme meter is geplaatst kan deze worden aanvraagt bij de netbeheerder en deze wordt geplaatst voor ongeveer 70 euro (zie de website van uw netbeheerder) of even geduld hebben en wachten tot de netbeheerder deze gratis komt plaatsen.
Juridisch spul en zo
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.
De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.
DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.
Samengevat: gebruik is voor eigen risico.
De software verkrijgen en installatie.
De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3 B SDHC 8GB image. Die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.
- Download het P1 monitor image file hier,
- Pak het zip file uit en lees de leesmij.txt
- kopieer het p1monYYYYMMDD.img file via de USB tool naar de lege 8GB SDHC card. Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen.
- Sluit de Raspberry Pi aan op het netwerk via de kabel en plaatst de P1 kabel in een van de USB poorten.
- Sluit de RJ11 stekker aan op slimme meter (kleine stekker aan de P1 kabel)
- Sluit de voeding aan op de Raspberry PI. Na ongeveer 1 minuut zal de Raspberry PI gereed zijn voor gebruik. Bij gebruik van een Raspberry PI kan het starten wat langer duren.
- Nu komt het lastig stuk, het IP adres achterhalen van de P1 monitor. De meeste thuisnetwerken werken met het automatisch uitgeven van IP adressen. via DHCP als je toegang tot je Internet router hebt van Ziggo, Kpn dan kun je daar het adres vinden van de P1 monitor. Als alternatief kun je een netwerkscanner tooltje voor je mobiel gebruiken als Fing – Network Tools van Domotz Ltd (Google is je vriend).
- Vul het IP adres is in de browser naar keuze. http://<het ipadress>
Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.
4 Replies to “P1-monitor”
Hallo, ik ben mijn wachtwoord vergeten om via webbrowser bij de instellingen te komen…. Kan nog wel via bijv. Putty in de Pi komen. Is er een manier om het wachtwoord te resetten of te achterhalen?
Het programma ziet er geweldig uit btw!
Bedankt voor het compliment. Je kunt het wachtwoord wissen door in te loggen op de pi en het bestand /p1mon/mnt/ramdisk/session.txt te verwijderen.
Hallo,
Wie kann ich die Software downloaden ohne einen Account bei TransIp zu machen?
Ich würde die Software gerne testen und wenns mir gefällt auf Deutsch zu übersetzen.
MfG, Guy
Sie benötigen kein Account, geben Sie einfach das Passwort ein. Für die Version 0.9.8 lautet das Kennwort: HOTFEB.