P1-monitor watermeter

P1-monitor watermeter

Vanaf versie 201912-0.9.14(Maxine) heeft de P1 monitor de mogelijkheid om de watermeter uit te lezen. Een van de uitdagingen is dat watermeters geen data leveren zoals een slimme meter.

Watermeter

Voor de P1 monitor is gekozen dit op te lossen via een inductieve nabijheidssensor die de pulsen  “leest” via een roterend schijfje in de watermeter. Zie de foto met het rode schijfje linksonder met een metalen plaatje er op. De pulsen worden aangeboden op de GPIO-poort van de Raspberry Pi en worden zo omgezet naar het aantal gebruikte liters water.  

In principe kan elke manier van het lezen van watermeter pulsen worden gebruikt mits deze compatibel is met de 3.3V logica van de Raspberry Pi.

Onderstaande beschrijving geeft de opzet weer die we aanbevelen en die we getest hebben. Mocht je een andere opzet willen gebruiken let dan op dat de IO van de Pi 3.3V is en geen 5V. Met 5V kan de Pi GPIO stuk gaan. Daarnaast geldt dat de puls niet mag denderen en daarmee valse water pulsen afgeeft.

De P1 monitor pulslezer.

watermeter level converter

Wat heb je nodig:

puls lezer met print
puls lezer printplaat

printed circuit board opto coupler

Een van gebruikers heeft een printed circuit board gemaakt met de opto-coupler als je interesse hebt dan kun je een email sturen naar

Geef bij het e-mail verzoek aan of je alleen een PCB wil, een niet gesoldeerde PCB met onderdelen of een complete gesoldeerde PCB. Of je een donatie wil doen en voor welke bedrag. Dit om de onderdelen kosten te dragen. Afhankelijk van de voorraad wordt de PCB geleverd.

Montage op de watermeter

Voor montage op watermeter ligt het uiteraard aan de vorm en type van je watermeter dit is een manier. Voel je vrij om dit anders aan op te lossen.  Deze oplossing (model Groenewoud) is bedacht door een P1 monitor gebruiker.

Een kunststof hemelwater pijpklem (in dit voorbeeld een 75MM klem) voor een watermeter met diameter van ongeveer 82mm. Een 4mm schroeven en moertjes, wat afstand busjes om de afstand van de puls lezer en een gereedschap klem van rond de 16mm om de puls lezer vast te zetten.  Een klein metalen stoelhoekje met wat gaatjes. Het stoelhoekje maak je plat en tordeer je 90 graden om deze vast te kunnen zetten op de kunststof beugel en gereedschap klem. Uiteraard kun je ook een stukje aluminium/ metaal strook of ander materiaal gebruiken om de 90 graden hoek te gebruiken.

watermeter met puls lezer

3D adapter voor de watermeter

Een van P1 monitor gebruikers heeft een 3D geprinte adapter gemaakt die je hier kunt vinden. Of voor de Sensus 620 met M16 adapter een andere 3D montage beugel

 Elster v200 montage

Ronald heeft een methode gevonden om de  Elster V200 (Dunea) via een plexiglas plaatje van 9cm x 4,5cm te monteren.  Borging en de afstand afstellen gaat dmv een aantal M3 ringetjes en 2 schroeven in gaten van de Elster. De sensor mag niet boven het rode wieltje gemonteerd worden, maar met een overlap van zo’n 50% zie onderstaande afbeelding.

Elster v200 watermeter met sensor

Voorbeeld van montage op Iron Aquadis watermeter.

Alternatieve sensor

Ronald heeft een alternatieve sensor gemaakt. Hier de handleiding en datasheet. Ik heb de sensor niet gemaakt en kan dus geen vragen over de sensor beantwoorden. Je kan een vraag achter laten en wellicht kan een andere gebruiker een antwoord geven.

Aansluiten op de pi

Raspberry Pi 3/4 GPIO pin layour

Het wordt aanbevolen de pins 2/4 voor 5V  6/9 voor 0 /Aarde/Ground te gebruiken maar de keuze is volledig aan vrij.  Voor de GPIO poort wordt GPIO17 (pin11) aangeraden omdat dit de standaard is voor de P1 monitor maar ook deze is vrij te kiezen.

Instellen van watermeter.

In de P1monitor kan de waarde van de puls worden ingesteld, meestal is dit 1 liter per puls. De gebruikt GPIO-poort en de actuele watermeter stand. Omdat feitelijk alleen het gebruik gemeten wordt en niet de momentele meterstand kan deze ook worden ingesteld zodat deze correct wordt weergeven.

422 Replies to “P1-monitor watermeter”

  1. Vandaag ook de sensor voor de watermeter aangesloten. Ik kan delen, gewoon met superlijm erop plakken werkt perfect. Mocht de meter tar vervangen worden dan heb ik nog een reserve unit liggen,

  2. Vandaag een nieuwe watermeter gekregen, nu heb ik de nieuwe stand ingevuld bij watermeterstand en meterstandt timestamp datum en tijd ingevuld daarna meterstand reset aan en toen opslaan. Nu blijk op de app dat ik 2 meterstanden krijg welke afwisselend verschijnen oude stand en nieuwe stand. ben ik wat vergeten of wat fout gedaan of moet ik geduld hebben.

    1. Dat is een soort bug door het gebruik van Dropbox en de Wifi verbinding het moet op de duur goed komen. Sorry voor het ongemak. Er wordt gewerkt aan een nieuwe app die sneller werkt en geen Dropbox meer nodig heeft.

      1. dank, dropbox stond al uit daar het niet meer werkt. Ik begrijp te reset ook niet helemaal i.v.m. timestamp is dat deze tijd of eerde of later. kan ik beide meterstand en timestamp invoerendan dan opslaan of per item opslaan.
        mv.

        1. Het is het tijdstip dat de ingevoerd stand bij de dan al getelde liters telt. Stel je hebt op 1 Jan 10 liter verbruikt en op 2 Jan 20 liter. Als je geen waarde hebt ingevoerd dan zal de totaal waarde op 2 Jan 30 liter zijn. Als je nu voor 2 Jan. Een waarde van 1000 invoert dan zal 2 Jan 1020 aangeven.

          1. Duidelijk, ik hebben nieuwe meter gekregen. Die stond op 00000. Dus geen waarde invullen ik wil gewoon weer opnieuw beginnen.

  3. Hallo ztatz.nl,
    Ik heb bij AliExpress een zeer platte npn benaderingsschakelaar gekocht en deze mbv een bc547 en wat losse componenten op de p1monitor aangesloten.

    Deze platte schakelaar kun je eenvoudig met dubbelzijdig plakband op de meter plakken. Zelfs het klepje kan dan bijna nog helemaal dicht!

    https://campaign.aliexpress.com/wow/gcp/tesla-pc-new/index?UTABTest=aliabtest344316_486351&_randl_currency=EUR&_randl_shipto=NL&src=google&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&albagn=888888&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&albcp=19207420692&albag=&trgt=&crea=nl32582384960&netw=x&device=c&albpg=&albpd=nl32582384960&gclid=CjwKCAiA2fmdBhBpEiwA4CcHzaa5_L0cLe9eo1QSxc6A1SjRwe5lbAb1NRn38oad5W6fZdKjdcPz8RoCw3wQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&aff_fcid=c75f164933cd4bdbbd31cd2a2afb377d-1673451990983-09754-UneMJZVf&aff_fsk=UneMJZVf&aff_platform=aaf&sk=UneMJZVf&aff_trace_key=c75f164933cd4bdbbd31cd2a2afb377d-1673451990983-09754-UneMJZVf&terminal_id=76b973ac8bac445ba8758ed82c560dd0&wh_weex=true&wx_navbar_hidden=true&wx_navbar_transparent=true&ignoreNavigationBar=true&wx_statusbar_hidden=true&bt_src=ppc_direct_lp&scenario=pcBridgePPC&productId=32582384960&OLP=1084300508_f_group2&o_s_id=1084300508

    Alles werkt perfect, alleen ……..
    Ik heb een paar dagen tussen mijn metingen zitten dat de p1monitor bijna 50000 liter “registreerde”, terwijl normaal wij maar ongeveer 600 liter per dag gebruiken.
    Als ik bv de tuin sproei dan gaat er ongeveer 1 m3 water met uur doorheen. Dat komt neer op 16 liter per minuut. Nemen we voor het gemak 25 liter dan komt dat neer op ruim 400 msec per liter, in dit geval dus per meetpuls van mijn watermeter.

    Mijn probleem is waarschijnlijk dat de watermeter soms net stopt op het randje van de npn benaderingsschakelaar en deze net op het omslagpunt staat van aan/uit gaan. En staat daar dan dus te oscilleren en “nep” pulsen te maken.

    In mijn geval dus ruim 1000 pulsen per minuut oftewel 16 msec per “nep” puls.

    Dit probleem kun je eenvoudig oplossen met een hardware filter en een 40106 ic, of natuurlijk met een software filter of de P1monitor ingang.

    Zou je een software instelling op de watermeter pagina kunnen toevoegen waar je de “ontdender” tijd in msec in zou kunnen stellen. Of anders de maximale te verwachten liters/minuut, zodat daarmee de software de watermeter ingang kan automatisch ontdenderen?

    Andere vraag: is er een methode om de foute metingen uit de database te verwijderen? Ik kan natuurlijk de gehele database wissen maar dat is jammer van mijn tot nu toe geregistreerde correcte data!

    1. Dit soort problemen moet je aan de hardware kant oplossen. Je hebt geen schema toegevoegd maar als het echte een bounce effect is dan kan een condensator met een bleeding weerstand ook helpen. Een stuk achtergrondinformatie

      Ik betwijfel ook of dit gaat helpen bij dit probleem. Bounce onderdrukking is bedoeld voor een actie die stopt bijvoorbeeld een drukknop met een veer. In jouw geval ontstaan een punt waarbij pulsen blijven komen schat ik zo in.

      Edoch als je daar zelf mee wil experimenten dan kun je in het bestand gpio.py in de folder /p1mon/scripts de regel hieronder aanpassen. In de Classclass gpioDigtalInput(): de regel aanpassen met de optie bounce_time

      self.gpio_pin = Button ( int(gpio_pin_value) , pull_up=True, hold_repeat=False ) dan wordt het iets van self.gpio_pin = Button ( int(gpio_pin_value) , pull_up=True, hold_repeat=False , bounce_time=n ) waarbij n in seconden is. Hier de link naar de documentatie

      Voor het corrigeren van de data zoek in het forum.p1mon.nl

  4. Ben een nieuwe gebruiker sinds een paar weken en ben zeer blij met de uitgebreide mogelijkheden van de p1Mon. Helaas ben ik vandaag op een probleempje gestuit.

    Mijn P1 poort zit rechtstreeks aangesloten op de Rx (GPIO15) (via 2 weerstanden en transistor)
    Dit heeft weken probleemloos gewerkt.

    Vandaag heb ik de watermeter sensor geïnstalleerd (Elster v200, methode Ronald)
    Heb verder ipv de 4N35 een 4N25 Opto coupler gebruikt. De puls lezer LJ18A3-8-Z/BX-5V en 2x 330 Ohm van 0.5w ipv 0,25w.

    De voeding van de watermeter sensor elektronica komt van dezelfde pinnen als van de P1 poort elektronica.( pin 2 en pin 6)

    De watermeter werkt nu in alle gevallen probleemloos.

    Maar de P1 poort communiceert alleen als de led op watermeter sensor rood brand.
    Dus P1 werkt feilloos wanneer ik zorg dat ik de kraan precies op tijd uit zet als de sensor led rood brand.
    Op het moment de led niet rood brand valt de seriële verbinding met de de P1 poort weg.

    Heb geen idee waar dit aan ligt. .

    Ik gebruik een Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3 met een 3A voeding.
    Besturingssysteem versie:Linux-5.15.74-v7+-armv7l-with-glibc2.31
    Python versie:3.9.2
    Versie:2.1.0
    Software patch:0
    Versie nummer:20221105

    Wie kan mij helpen dit op te lossen ?

    1. IK heb geen ervaring met dit probleem, het is een configuratie die ik niet adviseer. Mij eerste advies zou zijn koop een USB seriële converter kabel. Dat gezegd te hebben zonder schema wordt het lastig om er iets over te kunnen zeggen. Theoretisch kan ik de volgende zaken bedenken. De voeding van wordt zwaarder belast of geeft een soort rimpel op de data, echter met een 3A voeding en zonder andere belasting zou dat ruim voldoende moeten zijn. DE GPIO poort heeft zover ik weet een echte UART en een virtuele als de software variant wordt gebruikt dan kan dat een effect hebben. je geeft aan dat je GPIO15 gebruikt en dat is de “echte” uart dat zou moeten werken. Je kunt nog in de logging kijken van P1SerReader of die een hint geeft. Het commando dmesg of syslog beijken op de Rpi kan ook nog informatie opleveren. De meeste vragen worden tegenwoordig op het forum gevraagd

      bezoek forum.p1monitor.nl

      1. Bedankt voor de snelle reactie. Heb de vraag nu ook in het forum geplaatst. dmesg geeft geen meldingen van bijv “undervoltage”. Heb, toen ik starte met de p1mon, wel moeite gehad om de seriële poort met software aan de praat te krijgen.

      2. Gelukkig opgelost 🙂 waarschijnlijk trok het circuit van de watermeter de voeding van de seriële poort er onderuit. Net ieder printje voorzien van eigen voeding via de verschillende pinnen 2,4 (5v) 6,9 (gnd). Nu werkt alles naar behoren.

  5. Ik gebruik de laatste versie van de P1monitor (2.0.0). Laatst was ik enkele dagen open vakantie en bijgevolg mijn waterverbruik nul. Dagen met waterverbruik nul (geen enkele puls op de sensor) worden precies niet in de database ingeschreven. Ook ‘het verbruik van de laatste dag’ dat ik via een mqtt-broker naar een domotica service zend, blijft op de waarde staan van de laatste dag dat er waterverbruik was (lees: er minstens één puls was). Pas als er op een dag een puls komt is alles terug in orde, maar de dagen zonder verbruik zijn niet aanwezig in overzicht. Doe ik iets verkeerd of zou dit een kleine ‘bug’ in het programma zijn? Alvast bedankt om het te bekijken.

    1. Dit is normaal gedrag zoals bedoeld, pas na de de volgende puls kan het gebruik worden berekend. Er is geen meterstand die op elk moment uitgelezen kan ik worden. MQTT stuurt alleen iets als een waarde veranderd. Dus dit werkt ook zoals bedoeld.

      1. Bedankt voor de vlugge reactie. Dit zal inderdaad normaal gedrag zijn, zoals het programma opgevat is. Echter logisch vind ik het niet. Als er een waarde bestaat van het dagverbruik en deze de optelsom is van het aantal pulsen dat per 24 uur binnenkomt (1 puls is 1 liter en ik vermoed dat de dag van 00u00 tot 23u59 gerekend wordt) dan zou ik deze dagteller om 00u00 op nul zetten en de komende pulsen erbij tellen. Nu lijkt het alsof de dagteller pas op nul gezet wordt op het moment dat de eerste puls na middernacht binnenkomt…. en dat kan eventueel enkele dagen later zijn als er geen waterverbruik is. Enfin, zo erg is dat natuurlijk niet en het is misschien ook niet zo eenvoudig om dit te veranderen. Verder is het een fantastisch stukje software hoor dat ik al maanden met plezier gebruik. Mvg Wim

  6. Bedankt voor je uitleg
    Eén kleine opmerking. Als je de voedingspanning toch aan elkaar knoopt dan heb je ook geen opto coupler nodig.
    Een bc547 oid van 10 cent is al voldoende.

    1. De opto coupler is niet zo zeer bedoeld als galvanische scheiding maar als level shifter. Voel je vrij het anders op te lossen. De opto coupler werkt in ieder geval goed.

  7. Allereerst ongelofelijk bedankt voor deze heldere pagina en alle inspanningen rond de monitor. Zelf heb ik ook de Elster V200 en een 3d printer. Ik heb een bracket gemaakt waarin de M18x1 meteen in meegeprint wordt. Geen gedoe dus met tappen of andere drempel. De file kan gedownload worden op thingiverse, zie https://www.thingiverse.com/thing:5515823

  8. In de laatste versie is het 06 ipv 03. Verwijderen en opnieuw starten werkt vervolgens prima om alles weer op 0 te krijgen.

    Een YF-B6 Bsp G3/4 werkt ook prima via GPIO (zonder optocoupler, alleen 3.3V, GND en GPIO en 5m afgeschermde audiokabel).

    Grt, Edwin.

  9. Ik heb net de P1 opnieuw weer in gebruik genomen met gas, elektra met panelen en een solarEdge API key en water. Gas en elektra had ik al via de meter, maar toen ik net mijn Elster v100 watermeter had uitgerust met de juiste sensor, kwam een maand later het waterbedrijf de meter vervangen 🙁 (Elster T110 T Probe, wie geïnteresseerd is laat maar horen). Nu de nieuwere versie P1, nog steeds lekker eenvoudig en zelfs de SolarEdge API key, top!. Beetje solderen met een nieuwe raspberry en vooral het profiel om de nieuwe sensor op te hangen kostte even tijd, maar alles werkt naar behoren. Het importeren van de historische data ging eenvoudig. Volgende hoofdstuk is koppeling met mijn domotica via de MQTT messaging.

    1. een reed-switch werkt met een magneet. Ik zie aan de meter niets wat een magneet periodiek langs de reed schakelaar beweegt o.i.d. Ik denk dat je voedings rimpels op de GPIO poort ziet als de reed switch sluit.

      bezoek forum.p1monitor.nl

      1. De elster v100 heeft een intern ronddraaiende magneet die via een reedsensor gemonitored kan worden. 2 pulsen per liter als je een schaal hebt met 4 rode cijfers. Zie ook toonwater.nl

        1. Als je de reedschakelaar overbrugt los van de meter zie je dan ook nog pulsen? De P1-monitor telt alleen maar pulsen dus als er geen water wordt verbruikt en de meter staat stil dan zal de reed schakelaar open of dicht staan. Door deze te overbruggen kun je uitsluiten dat je schakeling brom oid van de voeding oppikt. Je kunt ook de reed schakelaar met een andere magneet bedienen om te zien of je maar een puls ziet.

          1. De watermeter loopt niet als ik de reedschakelaar overbrug. 1 puls door overbruggen en dan stop. Als ik met een magneet heen en weer ga over de reedschakelaar loopt de meter, maar stopt ook als ik stop met de magneet (imho de juiste actie/reactie)

            1. Ik weet niet wat je bedoeld met “loopt” al je de reed schakelaar bekrachtigt met de magneet of niet meer bekrachtigt dan moet je 1 puls tellen per magneet beweging en niet meerdere. Als het meerdere zijn dat komen er “spook” pulsen binnen op de GPIO poort.

              1. Oplossing was blijkbaar isolatie. De reedschakelaar in een krimpkous gezet en dan werkt de watermeter naar behoren. ‘puls waarde in Liter’ is 0.25

                1. Dan denk ik toch dat er iets van een elektrische signaal op de watermeter staat. Dat is gek want de reedswitch zit meestal in glas en geleid geen elektriciteit.

  10. Hallo,

    Kan deze probe (https://webshop.cedel.nl/Elster-T110-T-Probe-voor-V100-en-V110-watermeters) ook gebruikt worden op p1mon?

    Ik heb de alternatieve sensor al geprobeerd.
    In testopstelling en simulatie met magneetje werkt dit ok, maar op de Elster V100 worden de pulsen niet herkent.
    Als Hall Effect sensor heb ik de AH503 gebruikt.
    Maakt de positie van de HES veel uit ? Ik had kleinste vlak gericht naar binnenkant van de meter.

    mvg,
    Bart

    1. Ik durf het niet te zeggen. Als de output geschikt is voor 3,3v of 5v logica dan kan het werken.

  11. Goedemorgen,
    Mijn watermeter zit buiten in een put.
    De meter zelf staat eigenlijk altijd onder water. Is er een manier om deze toch van een sensor te voorzien?

    Groet,

    Eric

    1. Als je een sensor kunt vinden die pulsen afgeeft (contact) of transistor output dan moet het lukken. De sensor die wordt aanbevolen is niet geschikt om onder water te gebruiken. Ik ken geen sensors die geschikt zijn om onder water te gebruiken. Wellicht weet een andere gebruiker een oplossing. Er zijn ook flowmeters die in de leiding geplaatst kunnen worden.

    2. Inductieve sensor kan je opgieten in gietsilicone voor electronica (of in MagicGel van Raytech). dit zorgt dat je electronica tegen het vocht bestand is. de inductie zal er geen last van hebben. Electronische componenten die warmte afgeven zal je best wel in een niet vochtige omgeving plaatsen, indien je deze zou ingieten zou het kunnen dat ze hun warmte niet kwijt kunnen en kortere levensduur hebben

  12. Oei, help. Er is bij ons een nieuwe watermeter geïnstalleerd. Ik heb toen met time stamp van vandaag de waterstand op 0,050 m3 gezet en toen opgeslagen. Bam, alles werkt niet meer 😉
    Wel is de Pi benaderbaar met Putty en kan sudo nano starten enzo dus ik kom er in. Ook de p1mon webpagina is bereikbaar maar alles staat op niks of nul.
    Ik getracht de backup opnieuw in te laden. Daar geeft hij aan watermeter disk image is malformed.

    Wat nu? p1mon script stoppen en watermeter.db wissen?
    Ik vind het niet erg om de waterdata te verliezen als ik de rest maar weer aan de praat kan krijgen (en daarna met 1 liter water weer te beginnen?)
    Zit ik in de juiste richting met mn oplossing door watermeter.db te wissen en wat is het delete file commando via putty?

    1. Je probleem is niet specifiek beschreven. De watermeterstand kun je oneindig aanpassen. In essentie vul je een stand in waar de gemeten pulsen vanaf dat moment worden bijgeteld. Als je de watermeter data wil wissen dan kun je volgende stappen volgen.

      1: login op de Rpi
      2: stop de P1 monitor, in de folder /p1mon/scripts ./p1mon.sh stop
      3: verwijder in de folders /p1mon/data en /p1mon/mnt/ramdisk het bestand 06_watermeter.db
      4: start de p1monitor. ./p1mon.sh start.

      1. ik blijf stoeien met de waterstand invoeren. Dus de waarde die je ingeeft telt hij op bij de waarde die hoort bij de time stamp?
        Dus om van 1000 naar 1 te gaan moet ik negatieve waarde -999 invullen? excuus begrijp die time stamp niet helemaal.

        1. Het probleem: de watermeter stand (de m3 op de meter) kan niet uitgelezen worden zoals bijvoorbeeld de kWh waarde uit de slimme meter. Wat wel gemeten kan worden is het aantal pulsen die een hoeveelheid waterverbruik voorstellen. Meestal is één puls één liter. Om toch de watermeter stand in de software te kunnen weergeven kun je de stand op de meter invoeren op een zeker moment in de tijd (de timestamp). Stel je hebt al 1000 m3 verbruikt en je sluit de P1 monitor aan en die meet op dag 1 100 liter. Dan zal de software als je niets ingesteld hebt 0.1m3 weergeven terwijl je 1000,1 zou willen zien want dat is de stand op je meter. Door nu op dag 1 (stel 15-01-2021 09:39) 1000 in te voeren dan zullen de gemeten liters vanaf dat moment opgeteld worden bij de pulsen die je gemeten hebt. Bij een nieuwe meter met 0 m3 op de meter zou je datum van installatie moeten invoeren.

          bezoek forum.p1monitor.nl

  13. Beste,

    Ik heb nu een pi hat geïnstalleerd en dit is veel beter (ik zie dat er nu geen ongepaste pulsen meer komen voor het waterverbruik).

    Echter, op het dasboard (homepagina) zie ik nog steeds een verschil tss. het waterverbruik per dag als in de iOS app. In de iOS app en de MQTT staat wel het correct waterverbruik per dag ?

    De scantijd voor de pulsen op het waterverbruik is dit om de 1 seconden (ik zie soms nog een missing van 1 a 2 pulsen). De pulsen komen soms korter dan 0,5 seconden.

    Als ik de meterstand correct ingeef met de reset meter, dan staat het de volgende dag weer terug zonder de correctie ? ik zie in de log file’s hetvolgende.

    16/10/2021 15:58 191 WARNING updateCounterRecords: waarschuwing voor timestamp None -> time data ‘None’ does not match format ‘%Y-%m-%d %H:%M:%S’ verwerking gestopt voor deze periode.
    16/10/2021 15:58 173 INFO Main: minuten tabel wordt verwerkt.
    16/10/2021 15:58 172 INFO Records worden op 0 gezet voor de periode vanaf 2021-10-16 15:51:00
    16/10/2021 15:58 171 INFO setCounterToZero: gestart met tijdstip 2021-10-16 15:51:00

    Van Waar komt de SetCounterToZero ?

    Alvast bedankt voor de tips!

    Groeten,
    Sven

  14. Beste,

    Ik heb de P1 monitor nu enkele dagen in gebruik en ben onder de indruk wat een mooie software !

    Echter, over de watermeter wil het maar niet lukken om deze echt goed te krijgen,

    Als ik de P1-Monitor app PRO 2020 gebruik zie ik bv een waterverbruik van 174L.

    Als ik op de homepagina van de P1-Monitor kijk zie ik een waterverbruik van 000000347 Liter ?

    Vanwaar komt dit verschil ?

    De watermeter puls ingang werkt dit op opgaande pulsen of neergaande pulsen of allebei ?

    Mvg,
    Sven

    1. De app laat op het home screen het dagverbruik zien. Kan dat kloppen. De watermeter telt maar één puls/flank niet bij het op en neer gaan van dezelfde puls.

      1. Ok, dan moet het wel goed zijn. Echter waarom de app een andere waarde als de home pagina geeft is een raadsel ?

        000000474 Liter staat op de home webpagina en de app geeft 237L ?

        Mvg,
        Sven

        1. Het kan zijn dat er wat vertraging zit tussen de app en de website als je Dropbox gebruikt. Kunnen die in de app uitzetten en zie of ze dan weer in sync lopen?

          1. Ik gebruik de optie niet dropbox deze staat uit, lokaal bestanden delen staat ook uit. of moet deze op Database staan ?

            1. Nee, de app werkt over je Wifi netwerk voor de updates. Als dropbox uit staat en je ziet de rest van de data wel updaten dan kan ik het probleem niet verklaren.

  15. Hoi, vraagje over de watermeter. Ik heb vandaag de watermeter een reset gegeven omdat de meterstand niet klopte. Ik heb de huidige waarde ingevoerd als ijkpunt en daarna de reset gedaan. Vervolgens gaat er een proces lopen waarin waardes in de db aangepast worden. Als dat proces klaar is, is de meterstand opeens 300 kuub hoger, ook op de hoofdpagina? De waarde die ik invoer en de timestamp van vandaag betekenen toch dat dit de actuele meterstand is? Vanaf dit punt moet hij weer verder gaan tellen.

    1. De reset waarde wordt opgeteld vanaf het moment van de ingesteld datum en tijdstip. stel je geeft als waarde een watermeter stand in van gisteren dan zal de waarde die je invult plus de gemeten pulsen sinds gisteren worden weergeven. Bijvoorbeeld je hebt 10M3 verbruikt en je geeft 900 in dan zal de eindstand 910 m3 zijn.

  16. Ik ben een happy gebruiker van de software. Vandaag versie 1.4.0 geïnstalleerd zonder problemen. Wat me wel opvalt is dat de CPU hoog is. P1WatermeterV2.py (ID: 1653 er loopt parallel nog een instantie van hetzelfde script maar met weinig CPU) gebruikt heel veel CPU capaciteit voor een geruime tijd. In de log zie ik:
    2021-09-14 14:26:54,612 INFO addMissingRecords: gestart. process id = 1653
    2021-09-14 14:26:53,139 INFO addMissingRecords: invoegen van 44628 ontbrekende minuut records duurde totaal 1733.4041 seconden process id = 1653
    2021-09-14 14:24:43,215 WARNING addMissingRecords: sql insert error op table powerproduction ->UNIQUE constraint failed: watermeter.TIMESTAMP, watermeter.TIMEPERIOD_ID
    2021-09-14 14:24:43,212 WARNING addMissingRecords: sql insert error op table powerproduction ->UNIQUE constraint failed: watermeter.TIMESTAMP, watermeter.TIMEPERIOD_ID
    (en zo nog 1277 records)
    SQL import na upgrade was om 14:02 al klaar, dus daar lijkt het niet van te zijn. In de laatste 30 minuten is er geen verandering aan deze logfile. Kan ik process 1653 stoppen, zonder consequentie of wat kan ik verder doen? Systeemload na 1 uur sinds opstarten nog altijd 1.29/1.23/1.23

    1. De watermeter gebruikt een aantal processen. De veiligste route is de P1-monitor herstarten cd /p1mon/scripts en dan ./p1mon.sh start. In versie 1.4.0 zit een DNS probleem. Zie onder aan de pagina voor een fix. Je kunt testen of dat ook voor jouw situatie geldt. Log in op Rpi en doe een ping http://www.google.com als er geen antwoord komt dan heb je last van het DNS probleem. Los dat eerste op.

      1. Er is bij mij geen DNS probleem met versie 1.4.0. Uiteindelijk is de CPU belasting gezakt, maar zie dat deze later weer is opgelopen voor een tijd (gedurende een uur). Ik weet niet hoe ik kan checken wat dit veroorzaakt achteraf. Mijn Zabbix server geeft alleen historie van de waardes, niet de reden helaas.

            1. Bedankt dat is dan ok. Ik ga nog kijken of ik de load van de pulsgebaseerd metingen efficiënter maken.

  17. is het mogelijk om de data (json) van toonWater ook hierin in te lezen? Zie http://toonWater.nl

    De data kan dan hier via rest worden opgehaald esp-toonwater.local/water.html de response ziet er zo uit:

    {“waterflow”:”7″,”waterquantity”:”2295565″}

    1. Technische kan het, ik zet het op de roadmap. Als er voldoende vraag naar is dan komt het in de software. Daarnaast is het een relatief dure oplossing van rond de 40 euro dat maakt het minder aantrekkelijk om toe te voegen.

      1. Het is inderdaad 40 euro voor de hele set, inclusief montagemateriaal, ondersteuning en verzendkosten. Daarnaar is de meter ook gelijk geschikt voor Toon, Domoticz, Home Assistant, Homey enzovoort. Ik heb hem ook open source gemaakt dus mensen kunnen de info en het programma ook gebruiken om zelf iets te maken (niet voor verkoop!, alleen eigen gebruik). Zie voor de zelfbouw versie https://www.domoticaforum.eu/viewtopic.php?f=99&t=13090.

      2. +1 voor op de roadmap. Zeer mooie oplossing, heb hem zelf ook op mijn Toon en Homey aangesloten. Het zou een mooie toevoeging zijn voor P1 Monitor!

            1. Nee, kan variëren tussen nooit of een paar weken. Het ligt aan het aantal verzoeken en de complexiteit van de aanpassing. In dit geval moet ik ook de hardware kopen om het kunnen testen. Ik doe normaal geen uitspraak over wanneer wat komt, mijn dagbaan geeft voldoende stress en druk. 🙂

  18. Is er een manier om vanuit een externe bron water data te importen in P1Mon via bijvoorbeeld een api ?
    Solderen is niet mijn ding en heb een andere manier gevonden om mijn water meter uit te lezen maar wil wel graag de data bij elkaar hebben.

    1. Niet dat ik weet maar als een waterleiding bedrijf dat aan gaat bieden dan ga ik het zeker onderzoeken.

      1. Bedankt voor je snelle antwoord maar ik heb de data al digitaal. Deze lees ik nu in Domoticz maar wil graag deze data kunnen importeren in P1mon. Is dit mogelijk ?

            1. Het staat op de roadmap als er voldoende vraag naar is dan voeg ik het toe. Het is verhouding wel een kostbare oplossing voor 50 euro.

  19. Ik gebruik de opnemer van Ali Express (LJ18A3-8-Z/BX-5V), en merk dat er soms valse pulsen worden doorgegeven (denderen), heeft iemand vast kunnen stellen wat de optimale afstand t.o.v het plexiglas plaatje van de watermeter is? Is dit tegen het plexiglas aan of toch iets van ruimte er tussen? Ik hoor het graag.

    1. Ik heb er nog nooit van gehoord. Zoals je het beschrijft zie je te veel pulsen. Dat kan voorkomen als de pulsopnemer net te kritisch gemonteerd is ten opzichte van de het puls wieltje op je watermeter. Wat ook nog kan is dat je opnemer niet goed werkt, deze niet goed aangesloten is of dat je in een elektrisch vervuilde hebt. Waardoor er spook pulsen worden opgewekt.

      1. Ik heb de sensor dichter op het glas van de meter geplaatst en iets meer uit het midden. Op dit moment is de afwijking nog slechts 0,5 a 1%. Voor mij is dat acceptabel nu. Iig bedankt voor de feedsback. Wel ben ik bezig om een alertmechanisme te realiseren als er plot veel water wordt gebruikt. Daarvoor gebruik ik de waterflow binnen domoticz. Alleen moet ik daarvoor nog een beter script vinden. Dat bvb meldt als er een periode lang extreem veel liters worden verbruikt.

  20. Ik heb een upgrade gedaan van versie 202012 naar 20210618 1.3.1, d.m.v de Upgrade Assistent.
    De start waarde van de watermeter en de bijhorende datum stonden goed ingevuld, echter de waarde “watermeter stand”klopte niet. Daar stond allemaal nullen en gaf daarna de waarde van het aantal verbruikte liters op die dag sinds de herstart. Is er nu iets fout gegaan of is dit gebruikelijk?
    Ik heb bij de “Display’instellingen de water meter schakelaar op Aan gezet maar ik zie niks veranderen. Wat zou het aanzetten als resultaat moeten geven? Ik verwachtte een extra optie aan de linkerkant om het waterverbruik te kunnen zien zoals dit ook bij electra en gas het geval is.

    1. De display instelling laat de in de UI de watermeter informatie zien. Het kan zijn dat de import mis is gedaan. Je kunt een nieuwe import doen (dat kan onbeperkt herhaald worden). Mocht de totaal stand niet goed zij dan kun je die via meterstand reset ook onbeperkt aanpassen. Er wordt geen ruwe data aangepast.

      1. Ik heb bij de water instellingen de actuële waterstand ingevuld bij ‘watermeter stand in m³ “en bij “meterstand timestamp”de datum en tijd van gelezen actuele meterstand. De meterstand reset op AAN gezet en vervolgens de opdracht “Opslaan” gedaan. Zojuist na 13 uur sinds deze aanpassing gekeken naar de waarde bij “watermeter stand” en dan zie ik dat de stand op de vorige ingevoerde stand staat plus het verbruik. Ik had verwacht dat deze waarde op de ingevoerde actuele stand plus verbruik zou staan, maar kennelijk werkt het niet zo. Hoe kan ik de actuele watermeter stand weer als startpunt erin krijgen?

        1. Door een waarde van een bepaalde datum in te voeren. Dat is soms even zoeken maar dat is helaas niet anders op te lossen.

          1. Ik heb gemerkt dat ik alle vijf cijfers voor de punt moet invullen. Ipv 811.192 dus 00811.192 dan neemt ie deze waarde wel juist over. Dat ik de 2 nullen niet gedaan had komt denk ik ook deomdat de waarde die erin stond ook zonder nullen was. Ik zie dat na een reset deze 2 ingevulde nullen in dat veld ook verdwijnen. Misschien, als dat mogelijk is, de nullen voor de punt zichtbaar laten.

  21. Ik beschik al over een Honeywell Falcon PR6 op mijn watermeter. Hieruit komt een kabel met meerdere aders. Ik zocht naar datasheets en aansluitschema’s, en vond het eea op de website van elster. In onderstaande link staat een aansluitschema met een pull-up-weerstand. Heeft iemand enig idee of ik dit schema kan toepassen op de pi? De ground van de sensor op de ground van de pi, het signal op GPIO17 en deze tevens met een weerstand aan de 3,3v voeding? Of zou ik de weerstand ook achterwege kunnen laten?

    Het schema is terug te vinden in deze link.
    https://www.elster.nl/downloads/Werking_en_aansluiting_PR6_PR7.pdf

    1. Zoals ik het schema lees zou je CHP1 op de GPIO poort kunnen zetten maar wel met een weerstandje van 100 Ohm dat voorkomt dat de GPIO pin kortgesloten wordt maar het zou ook zonder kunnen. GND van de pulsmeter met GND van de RPi.

      1. Bedankt voor je feedback. Ik heb hem nu inclusief de weerstand van 100 Ohm aangesloten. Dit lijkt goed te werken. Over een paar dagen eens kijken of de meterstanden nog overeenkomen.

        Nog een kleine grafische vraag. Is het mogelijk om de kleurstelling van de applicatie aan te passen? Ik hou zelf heel erg van een zwarte achtergrond met witte tekst, omdat dit veel rustiger kijkt. Wellicht iets voor op de roadmap.

        1. Goed te horen dat het werkt. De kleuren aanpassen is erg lastig. Ik heb daar geen vast structuur voor gemaakt en er wordt een mix gebruikt van CSS en direct HTML kleuren. Achteraf had dat beter geweest om wel te doen maar het is nu een enorme klus. Ik heb er geen ervaring mee maar er schijnen plugins te zijn voor browsers waarmee je een dark theme kan instellen.

  22. Via MQTT wordt wel het totaalverbruik doorgegeven en verhoogd, maar niet de consumption per dag en ook niet de puls count. De published topics zijn goed overgenomen. Voor gas en electra werkt het wel. Waardoor kan dat worden veroorzaakt.

    1. Voor de water meter worden de volgende watermeter topics doorgeven (is te zien in de configuratie pagina)

      p1monitor/watermeter/minute/timestamp_local
      p1monitor/watermeter/minute/timestamp_utc
      p1monitor/watermeter/minute/watermeter_puls_count
      p1monitor/watermeter/minute/watermeter_consumption_liter
      p1monitor/watermeter/minute/watermeter_consumption_total_m3

      Hieronder een voorbeeld van de die topics. Er worden geen andere topics doorgegeven (uren, dagen, enz) MQTT is event driven en stuurt dus alleen data als een puls optreed. in de praktijk zal watermeter_puls_count altijd 1 zijn.

      p1monitor
      watermeter
      minute
      timestamp_local = 2021-05-21 15:45:00
      timestamp_utc = 1621604700
      watermeter_puls_count = 1.0
      watermeter_consumption_liter = 1.0
      watermeter_consumption_total_m3 = 0.535

  23. Ik ben sinds kort aan het pogen de watermeter in domoticz zichtbaar te maken.
    De Sensor is conform het advies.
    De print om de sensor signalen te “vertalen” naar raspi voor de gpio input naar GPIO17 levert bij mij niet het verwachte resultaat. Ik zie de sensor wel knipperen bij watergebruik en als ik hem direct meet dan schakelt het signaal van 5V naar nul.
    De optocouplerschakeling zou die moeten vertalen naar een lagere spanning voor de GPIO17.
    Als ik zonder sensor op de raspberry pin 1 verbindt met pinv 11 (GPIO17) dan telt hij de liters correct in Domoticz. Als ik de sensor via de print connect dan gebeurt er niks.
    Theodoor heeft mij een 2de printje gezonden om defecten uit te sluiten.
    Ook bij die print komt er geen puls door.
    Ik ben nu de schakeling aan het doorgronden door hem op een 5V DC spanning te voeden en de signaaldraad voor de GPIO17 te meten met een voltmeter.
    Ik verwacht hier een signaalvoltage boven de GPIO threshold (1,8V) en lager dan de 3,3V.
    Ik krijg echter een signaal van 0,5V. Iemand enig idee hoe ik de optocouplerprint goed kan testen buiten de raspberry?

    1. Koppel de signaaldraad voor de GPIO aan een led en het andere pootje van de led aan de 5V.
      De led hoort aan en uit te gaan als het waterwieltje draait (net zoals de led op de sensor). De led moet je wel goed aansluiten (het is een diode die alleen in sper licht geeft).

  24. Hi, ik heb ook twee beeldscherm afdrukken want gek genoeg geeft mqtt wel de juiste waarde door maar de webinterface van p1mon een andere waarde, mogelijk een bug gevonden?

  25. Hi, ik heb initieel blijkbaar een verkeerde waarde ingevoerd bij de watermeterstand. Ik heb de waarde van het gehele telwerk ingevoerd en niet de waarde van de zwarte cyfers. Ik heb getracht de meterstand te resetten met de nieuwe juiste waarde 90 kubieke meter, echter de oude waarde blijft terug komen. Hoe reset ik alles zodat ik gewoon een schone start kan maken?

    1. Zie de FAQ hoe je dit kan herstellen. een korte toelichting over de werking van de watermeter en tevens de kWh puls telling. De software kan alleen het verbruik per tijdseenheid telen door de waarde van elke puls per minuut, uur, dag, enz op te tellen. De software heeft geen “zicht” op de totaal tellerstand maar neemt de waarde van de opgetelde pulsen telt die op bij de totaalstand van de meter. Stel je meter heeft een stand van 1000 kubiek meter waarde op 15-mei-2020. Dan vul je die waarde in bij de teller reset. De gemeten pulsen worden dan vanaf die datum er bij geteld. Stel 16 mei verbruik je 1000 liter dan wordt dit bij de meterstand opgeteld. Verbruik op 16 mei is dan 1 kubieke meter. Totaal stand wordt dan 1001 kubieke meter.

      Als je een fout maakt dan kun je dit nog een keer doen met een andere waarde/tijdstip. Dit kan onbeperkt het echte verbruik per tijdseenheid niet wordt gewijzigd.

  26. Eventueel een S0 2e watermeter uitlezing voorzien voor je verbruik van regenwater/putwater in kaart te brengen?

  27. Wat is het een geweldig programma. Gister de watermeter aangesloten. Instellen en direct werken.
    Mag ik je een donatie doen? (tikkie)

  28. Ik krijg de indruk dat de grafiek van het waterverbruik niet correct is. Als ik kijk naar het verbruik van vandaag, dat is bv 150 liter, en ik kijk naar de details in de watergrafiek dan zie ik daar aanmerkelijk lagere hoeveelheden die opgeteld bij lange na niet die 150 rechtvaardigen. Er zit bv een douchebeurt van ruim 5 minuten in voor 10 liter, dat is gewoon niet goed. Die 150 lijkt me overigens wel correct.
    Er zit dus iets vreemds in de interne verwerking

    1. Kun je screenshot delen via bij voorbeeld imgbb. Ik zie geen verschillen en er zijn twee mogelijke problemen. Er wordt om wat voor reden niet goed gemeten door de puls opnemer of er zitten verschillen tussen de verschillende pagina’s/ Ik heb een check gedaan op main-1.php / watermeter-d.php / meterreadings-d-m3.php in mijn geval voor vandaag 172 liter. Ik ga er tevens vanuit dat je laatste versie gebruikt.

      1. https://ibb.co/6N6vdrF
        https://ibb.co/891d5tD
        de piek die ik markeerde is van ruim 5 minuten douchen.
        Systeem:
        Besturingssysteem versie:Linux-5.10.11-v7l+-armv7l-with-debian-10.8
        Python versie:3.7.3
        Versie:1.2.0
        Software patch:0
        Versie nummer:20210303
        CPU model:ARMv7 Processor rev 3 (v7l)
        CPU hardware:BCM2711
        CPU revision:b03112
        Raspberry Pi model:Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.2

        1. Ik zie niets vreemds je kunt de dag waarden in watermeter-d.php controleren. Een typische douche is voor mij ook rond de 10 liter.

            1. De software om de grafieken weer te geven heeft bij minuten meer data dan pixels op het scherm bij een waarde van meer dan 12 uur. Bij het uitzoomen wordt dan zo goed als mogelijk de waarde weergegeven. Als je een nauwkeurige waarde wil weergeven dan moet je 8 uur of kleiner selecteren.

              1. maar het is niet alleen de nauwkeurigheid van de grafiek in pixels.
                Er staan ook expliciete getallen die verschillen, bij de een staat letterlijk 4 liter en dat is wat anders dan 8 liter in een andere grafiek voor dezelfde piek.

                  1. Je kan niet uitleggen waarom er in het ene geval “4 liter” geschreven wordt en in het andere geval “8 liter” voor exact hetzelfde moment?
                    Dat kan ik niet begrijpen. Er moet ergens een rekenfoutje gemaakt worden bij de 12 uur en 24 uur grafiek.
                    Ik heb in mijn werkzame leven veel software getest, maar een verschil als dit kan niet goed gepraat worden.
                    Sorry als ik bot overkom.

                    1. Geen probleem. Maar ik kan het echt niet beter uitleggen waarom dit gebeurt. Nog wat extra informatie die wellicht helpt. Elke zoom stand maakt gebruik van dezelfde dataset.

                    2. Juist nu je zegt dat er van dezelfde dataset gebruik gemaakt wordt is dat een bewijs dat er een rekenfout zit bij de 12 uur en 24 uur tab. Rekenen met hetzelfde algoritme op basis van dezelfde data geeft altijd dezelfde uitkomst, dat is echt keiharde wiskunde. Het lijkt er dus op dat er verschillende algoritmes zijn bij die berekeningen. Mijn vermoeden is dat het er vroeger inderdaad 1 algoritme was en dat er een correctie gedaan is waardoor er een situatie is dat er 2 algoritmes zijn waarvan de oude (incorrecte) voor de 12uur en 24 uur tab ergens is blijven hangen.
                      Is het in Pythom gemaakt? Ik kan dan wel eens een plek slaan op de code als je me die offlist toestuurt.
                      https://ibb.co/kGCdH65
                      https://ibb.co/PCDFXhj
                      https://ibb.co/34wkfw0

                    3. Er wordt maar een dataset per minuut/uur/enz weergave. De visualisatie software interpreteert dat en maakt daar het beste van wat mogelijk is. De data die wordt gebruikt kun je terugvinden in de api call in de browser. [rpi IP]/api/v2/watermeter/minute?limit=1441. Sorry mijn beurt om mogelijk bot over te komen. Ik houdt mij het recht voor dit punt als gesloten te beschouwen en weer tijd te besteden aan de ontwikkeling en verbetering van de software.

                    4. bij 12 uur gaat de lijn in stapjes van 2 minuten, bij 8 uur in stapjes van 1 minuut. Als je dan uitgaat van het gemiddelde per 2 minuten, dan is het inderdaad 4 liter voor dat moment. Bij stapjes van 1 minuut geeft hij 8 liter aan. Of dat rekenkundig juist is….? Mijn gevoel zegt ook van niet.

                      Ik denk dat dit gemiddelde hetgeen is wat voor jou een probleem is. Ik zie bij mij hetzelfde. Ik snap je beredenering ook, want als je het doortrekt naar een uur, dan ga je die 8 liter ook niet ineens door 60 delen en dan zeggen dat er maar 0,1333 liter is gebruikt op basis van 1 minuut gemiddeld.

                      Als oplossing denk ik (ben geen programmeur hoor) dat je niet moet middelen over die 2 minuten, maar dat je ze moet optellen. De data klopt dus wel, alleen de optelling lijkt niet correct….

                      Voor mij persoonlijk maakt het niet zoveel uit, ik vind de weergave per uur voldoende, maar ik snap wel wat je bedoeld.

                      Hoe dan ook. Respect voor je prachtige programma en ik hoop dat je er nog lang aan blijft werken om het nog mooier te maken.

                    5. Al je het hinderlijk vindt is de oplossing een kleine range te selecteren. Bij 8 uur zie je elke minuut bij meer 8 uur wordt het zo goed als mogelijk ingeschat.

  29. Ik heb op mijn watermeter een Cyber Sensor. Hieruit komt een kabeltje met een bruine en witte ader.
    Heb ik dan ook zo’n printje nodig? Of kan ik die gewoon op pin 2 en pin 11 aansluiten?

    1. Ik kan je vraag niet met zekerheid beantwoorden want ik ken het product niet maar wellicht kan iemand anders de vraag beantwoorden maar je moet zeker pin 2 (5v) niet gebruiken. pin 11 (GPIO in) en aarde is een betere keuze. In denk dat de uitgang van het apparaat een zogenaamde open collector ingang is. Er staat op de website reed-contact compatible dat kan van alles zijn.

  30. Watermeter doet het. Dank trouwens voor het printplaatje via mail etc.
    Als ik trouwens kijk in de kosten pagina zie ik dat de hoeveelheden met 1×106 wordt vermenigvuldigd (tussen haakjes met m3) in de pop-up. In het waterverbruik pagina staat het wel goed.
    Kosten zelf worden wel goed weergegeven. Reproduceerbaar? of alleen bij mij?

    1. De bug op de kostenpagina is opgelost in de volgende versie. Bedankt voor het melden.

  31. Werkt perfect, na een maand testen meterstand via de sensor exact gelijk aan meterstand op de fysieke watermeter.

    Werkt in combinatie met Fibaro Homecenter 3 middels QuickApp.

  32. Ik probeer al een tijdje om de watermeter standen goed te krijgen voor de maand februari. In het overzicht maanden staat bij mij de hele maand februari een een totaal verbruik van 509 liter. Maar als ik kijk naar de dagen in de maand februari staan alle dagen het verbruik van het water er gewoon in. Ik wil mijn export ook wel uploaden als je er een keer naar wilt kijken. Ik heb al meerdere keren geprobeerd dit met import en export handelingen dit goed te krijgen. Een schone installatie doe ik altijd, met een update verwissel ik altijd naar een nieuwe micro-sd.

        1. Probeer het eens met een waarde van 1000 op gisteren om te zien of het werkt. Je kunt de watermeter stand onbeperkt aanpassen. Kun je een screenshot delen van setup watermeter pagina met de instellingen die je gebruikt vlak voordat je op opslaan klikt?

            1. Ik denk dat er sprake is van een spraakverwarring. Als ik het goed begrijp is de waarde per maand niet correct met de waarden per dag. Dit kun je niet oplossen met de totaal stand. Dat kan alleen door direct in de database aanpassingen te maken. Dat kan maar dat is lastig. zie deze FAQ.

  33. Sinds ik de update had uitgevoerd naar 1.2.0 werkt de watermeter niet meer de pulsen lijken niet meer binnen te komen. De watersensor werkt nog wel want het ledje gaat bij verbruik aan en uit. Ik had op voorhand ook een backup gemaakt van 1.1.0 en deze heb ik dan ook terug gezet maar ook dan werkt de watermeting niet meer.

    1. heb je de logfiles gecontroleerd en of de GPIO instellingen goed staan. Onder in de setup pagina -> config-water.php geeft onderin aan wanneer de laatste puls is gedetecteerd.

      1. DE GPIO poort staat correct (heb deze ook al eens verplaatst maar zonder succes). Tijdstip laatste puls is onbekend. Heb na de installatie wel iedere keer de back-up van de database terug gezet. Misschien moet ik eens een clean install proberen? Zonder database herstel?

        1. Voordat je een clean install doet. Controleer of de watermeter puls meting actief aan staat (boven aan het setup menu) en dat de GPIO poort niet conflicterend is met die van de kWH metingen of van de in-output instellingen. Als dezelfde GPIO poort wordt gebruikt dan start het proces niet. Je kunt op de logging pagina het log P1WatermeterV2.log bekijken of er fout meldingen worden gemeld.

          1. Ondertussen lukte het nog steeds niet om de watermeter opnieuw uit te lezen. Een clean install heeft geholpen maar vanaf de moment dat ik mijn database wil terug plaatsen werkt de watermeter niet meer…

              1. Ja,deze had inderdaad allemaal uitgevoerd:
                – kWh-pulsmeting stond uit
                – GPIO poort werd ook niet gebruikt bij andere instellingen en stond dus correct bij de watermeter instellingen
                – had bewust foto’s genomen van alle instellingen voordat ik de clean install heb uitgevoerd en had alles terug gezet zoals het stond en de watermeterpuls kwam direct binnen.
                Het lijkt dus ergens een probleem te zijn met mijn database, want als ik deze terug importeer dan werkt de watermeter niet meer. (De database was wel afkomstig van een vorige versie 1.1.0) Kan het daar iets mee te maken hebben?

                1. Waarschijnlijk heeft het iets met de export te maken die om een of andere reden de boel in de war gooit. Kun je de export delen via WeTransfer o.i.d. Zet de link dan een reactie.

                  1. Uiteraard, help graag mee om met probleem te kunnen achterhalen. Hierbij de wetransfer, succes alvast!

                    1. De GPIO pin voor het inlezen van KWh meter productie(S0) puls en de GPIO pin, voor schakelen van terug geleverde vermogen staan beide ingesteld op 27. Wil je de kWh meter wijzigingen naar de standaard waarde van 26. Daarna de watermeting controleren en een keer uit en weer aanzetten? Verdere heb ik geen anomalieën kunnen vinden.

  34. Graag deel ik het volgende als belgische gebruiker.
    Ondertussen heb ik dankzij TTprojects mijn pidpa meter kunnen koppelen aan de P1 monitor.
    Mijn watermeter: DIEHL-ALTAIR-T50 is voorzien van de watersensor en werkt perfect! Ik heb ook gebruik gemaakt van een compleet gesoldeerde PCB van TTprojects!

    1. Bedankt voor je positieve recensie zowel voor de PCB van TT projects en de P1 monitor.

  35. Hallo allemaal,
    Na de laatste update gaat bijna alles goed wat ik niet voor elkaar krijg is de stand van de watermeter deze komt niet meer overeen met de app en de werkelijke stand. Mijn vraag in het waterscherm config-water.php
    kan is watermeter stand in m3 invullen is dit de stand van nu of de stand van het begin van de registratie.
    ik heb de steeds en verschil aantal m3 met de app en de werkelijke stand. how to fix, sorry hoe los ik dat op.

    1. Je vult in het veld “watermeter stand in m³” de stand in van een bepaalt moment en in het veld “meterstand timestamp” de datum van die stand. Zet de knop “meterstand reset” op aan en kies opslaan rechts boven. Dan zal het even duren voordat de boel is aangepast. Je kunt dit onbeperkt herhalen/proberen. Let op vorige versies hadden bugs ik ga er van uit dat je de laatste versie van de software gebruikt 1.2.0

      1. Ik weet niet hoe lang het gaat duren voordat de daadwerkelijke stand zichtbaar is? Ik gebruik de laatste versie en bij mij klopte de watermeterstand ook niet meer. Heb hem al meerdere keren ingevoerd en kom dan 160 liter hoger uit, dit is mij verbruik van vandaag. Als ik de meterstand minus het dagelijkse verbruik van vandaag invoert dan gaat het goed.

  36. De alternatieve sensor die Ronald heeft beschreven voor de simpele Elster V100 watermeter werkt als een tierelier. Sensor gekoppeld aan Raspberry Pi en meteen resultaat. 1,45 voor de sensor en 0,25 cent voor de dubbele pinheader. Let er alleen op dat de gaatjes in de pinheader niet op 1,27mm moeten zitten, maar op 2,54mm voor de Raspberry Pi. Wat afgeschermd draad (2,5m) ertussen en klaar. Zie de handleiding van Ronald. Heel hartelijk dank voor je beschrijving Ronald!

  37. Werkt het ook met watermeters zonder reflecterend schijfje?

    Die van mij heeft volgens mij een klein inductie printje in plaats van reflectieschijfje.

    Heb een nieuwere meter.

    1. De oplossing die op de pagina staat beschrijft een oplossing die met inductie werkt waar een metalen plaatje voor nodig hebt. Er zijn ook optische oplossingen maar daar heb ik geen ervaring mee. AL je aangeeft welke type meter je gebruikt en eventueel een foto er bij doet dan kan iemand je wellicht tips geven. Foto’s kun je delen via ImgBB of iets dergelijks.

        1. De Elster v200 heeft een spoeltje ipv een metalen plaatje.
          Het spoeltje werkt net zo goed, maar is lichter.
          Zie mijn oplossing boven (met foto) in het beschrijvings gedeelte.

  38. Ik gebruik de watermeter functie al een jaar met tevredenheid.
    3 dagen terug de laatste versie 202102-1.1.0 8gb versie geüpdatet.
    Tot mijn grote schrik was ik alle watermeter data kwijt.
    Er staat nu van 3 dagen data.Gelukkig heb ik een update gedaan met een sd kaart wissel. dus hopen dat daar het nog wel werkt.
    Maar hoe kan ik dit nu het beste oplossen ?

    1. Er zit een bug in deze versie (zie ook boven aan de pagina) onder de pagina staat een oplossing als je voor de migratie een export hebt gemaakt. Je kunt uiteraard terug naar de vorige versie. Ik hoop deze week nog een nieuwe versie uit te brengen waarin de bug is opgelost.

      1. Sorry, ik kan het niet vinden van de bug en ook de oplossing ook niet. Op de download pagina zie ik het niet staan en ook niet op deze pagina. wacht het nog wel even af. Die 1,5 week data is geen ramp.

          1. Gisteren de nieuwe versie geüpdatet. Bij de watermeter verbruik mis ik bij “maanden” de waarde`s ? Ik heb een jaar aan data staan, dus dat zou moeten werken. Bij dagen en jaren zie ik het wel staan.

            1. Heb je de logfiles bekeken of daar een foutmelding wordt gegeven. Je kunt op de pagina config-log.php P1SqlImport.log bekijken. Als je een export hebt gemaakt dat kun je die opnieuw importeren dit kan onbeperkt.

              1. fix_missing_month_day db replace mislukt. Melding=no such column: None

                Dat is inderdaad een foutmelding. Ik heb de laatste backup nog een keer geïmporteerd, maar alle tabladen werken behalve de maanden. Nu kijk ik weer in de log en zie ik Error : status file schrijf/lees fout: list assignment index out of range. ik ga nu proberen een back te doen van 3 weken terug, Nu komt hij weer met een waring fix_missing_month_day db replace mislukt. Melding=no such column: None
                Ik stop er even mee. Ben bang dat ik het straks verpruts.

                1. Beide foutmeldingen zijn niet kritiek. Het is apart dat je alleen de maanden het niet doen. Alle data komt in de zelfs database tabel dus die moet correct zijn. Het kan zijn dat de export een probleem bevat.

                  1. Ik had nog een back-up van 26-2-2021 en die er ook geïmporteerd. Maanden worden weergegeven nu. Heb het system ook nog een keer opgestart. Weer de log files doorgenomen en zie niks raars. Ik heb alleen de maand feb , daar staat dat ik over de hele maand 509 liter heb gebruikt. Dat klopt niet. Als ik bij dagen kijk en ga terug naar februari dan zie ik dat ik op 28-2-2021 wel 509 liter heb gebruikt ???? De rest van de dagen hebben ook gewoon hun waarde.Ik las in de logs dat mijn dropbox 2gb had en dus vol was. Die ben ik nu aan het opschonen. Download de files en laat ze van dit jaar staan.
                    Wel een ding om eens naar te kijken. Na een jaar staat hij dus vol.

                    1. Dropbox wordt onderzocht, er zit een automatisch wis functie in maar die werkt om een of andere reden soms niet goed als er heel veel bestanden in Dropbox staan. Het advies is om het aantal bestanden in Dropbox te beperken.

                    2. Net een down grade gedaan naar 1.0.0.8 p1 .
                      Nu mis ik wat dagen van deze maand door al het gepruts. Ik date voorlopig niet meer op. Raar dat ik er last van heb gehad, daar baal ik wel van. Ik dacht dat ik het goed deed, elke firmware update een nieuwe sd kaart. Zelfs een no-break in de meterkast gezet voor het spul en toch data kwijt. Goed, leg mij er bij neer. Maar wat ik zo belangrijk vond is toch gebeurd. Net als bij een nieuwe auto, de eerste deuk komt hard aan.

                    3. Als je exports of nog beter back-ups maakt dan moet alles te herstellen zijn. Uiteraard moet de data wel goed te exporteren zijn.

  39. Leuk! Weer een stapje verder en de P1 watermonitor toegevoegd. Ik heb de 12mm sensor gebruikt en deze rechtstreeks op de juiste plaats in het deksel gemonteerd van de Iron Aquadis watermeter. Vervolgens deksel dicht en pulsen tellen maar. Foto’s eventueel beschikbaar.
    Bedankt voor jullie harde werk!

    1. De watermeter pulsteller werkt met een mechanische dat een metalen schijfje wat draait. Een inductieve puls sensor. Ik kan aan de hand van de gegevens niet zien of je meter op die manier werkt. Er zijn ook optische sensors maar daar heb ik geen ervaring mee. Wellicht is er een andere gebruiker die ervaring heeft met de meter en een antwoord kan geven.

    2. Werkt uitstekend!
      Ik heb een plaatje plexiglas genomen met afmeting 9×4,5 cm (mag ook meer).
      Belangrijk is om het gat van 18mm op de juiste plaats te boren voor de sensor.
      Dit gat dient maar voor de helft boven het rode wieltje geplaatst te zijn.
      Als je de sensor teveel er boven plaatst, is er altijd een signaal, en werkt het dus niet.
      Aan de uiteinden van het plexiglas, 2 schroeven met rits m3 ringetjes voor borging.

      1. Dankjewel Ronald! Ik heb de spulletjes besteld, met jouw toevoeging vwb de plaatsing van de sensor moet dat lukken! Weer een leuk projectje. 🙂

        1. Security Brother heeft inmiddels een door mij opgestuurde foto geplaatst. Tussen de sensor en de Pi is het opto-coupler printje gemonteerd (niet op foto).
          Dit printje heb ik afgesoldeerd besteld, is vakwerk!
          Info: zie de beschrijving sectie.

    1. Dank je wel John! Deze beugel werkt echt veel beter. Ik heb zelf geen 3d printer maar kon hem hier in het dorp laten maken voor €8,80 incl. BTW. Het gat voor de sensor moest ik een beetje uitvijlen, maar alles staat nu vast en stabiel 🙂

  40. Ik heb ook de TT watermeter pcb besteld en aangesloten. Werkt erg handig/gemakklijk!

    Als je al een 12V sensor hebt is deze ook te gebruiken.
    In feite is de 4n35 een knipperende LED die een transistor open en dicht stuurt en bij deze print hiervoor de 5V vanuit de Rpi gebruikt, die tevens ook de sensor voedt.

    Maar je sensor heeft al 12V voeding, dus kras het 5V spoortje aan de sensor kant door EN verander R1 van 330 ohm naar 1k2 ohm.
    De rest van het circuit werkt prima.
    Ben nog aan het experimenteren om stoorpulsen m.b.v een pull-down R van 10k te ondedrukken en/of een C of ferriet kraal.

  41. Goedenavond,

    Na lange tijd veel plezier te hebben beleefd aan de watermeting is het nu over…
    Sinds de laatste versie p1mon en het terug zetten van de export. werken de pulsen niet meer.
    Vorige versie p1mon terug gezet en export terug werkt wel.
    Met de laatste versie van p1mon “zonder” de export terug te zetten werkt de watermeterpuls wel, maar zodra ik de export terug zet dan werkt de watermeterpuls niet.
    Ik heb de watermeter database ook verwijderd conform hier eerder beschreven berichten, maar de puls wordt niet gezien.

    Dus enkele met het terug zetten van een laatste export werkt de puls niet.
    echter met een lege laatste versie van p1mon en een export van een maand terug gaat het wel goed. (maar dan mis ik logging van een maand)

    ik heb het idee dat ik de pulsmeting uitzet met het terug zetten van een export.
    Maar hier houdt mijn raspberry pi kennis op om dieper in het programma te kijken.

    Verder blijf ik de p1mon een mooi product vinden.

    1. Bij de nieuw versie is er een extra GPIO instelling gekomen voor het meten van kWh via een S0 puls instelling. Het kan zijn dat de GPIO instellingen voor de watermeter conflicteren met de GPIO poort die je al gebruikte.

      Dit zijn de standaard pinnen die ingesteld zijn.
      GPIO 27 Default pin
      GPIO 22 Default pin
      GPIO 17 Default pin
      GPIO 26 Default pin

      Als je GPIO 26 al gebruikte dan zou dit het probleem kunnen verklaren.

      Dit is een aanname maar er is een workaround als je de nieuwe versie wil gebruiken.
      1: controleer na de import van de je oude data of geen van de GPIO pinnen dubbel wordt gebruikt. Dit moet in de laatste versie op de zowel de IO pagina en de kWh levering pagina.
      2: je kunt de oude data importeren door een export te maken en dan de configuratie uit de het zip bestand te halen. Deze FAQ geeft hoe je dat kunt doen. In jouw geval zou het dan je de volgende stappen kunnen uitvoeren. Maak een export. Pak het zip bestand uit. In de folder p1mon -> export het bestand configuratiennnnnnnnn.nnn verwijderen. Er weer een zip bestand van maken en importeren.

      Succes en fijn te horen dat je blij met het de software.

      update heb je wel de patch uitgevoerd of de versie 1.0.0 gebruikt met de patch al aangebracht.

      1. Wat ik nog was vergeten, maar dacht dat niet veel zou uitmaken… Ik heb heb de rasberry PI van Pi2+ naar een Pi3 veranderd. en gelijk met nieuwe software.

        Dit zou ook een oorzaak kunnen zijn, maar ook met de oude versie kreeg ik problemen met de watermeter of kon in de export niet meer importeren.

        Vervolgens heb ik inderdaad de export, zonder configuratie, geïmporteerd op de Pi3 met de laatste versie “p1mon202012-1.0.0-8-patch-1”

        En nu lijkt alles weer te functioneren.

        dank voor de uitleg.

        ps. De watermeter heeft altijd op de standaard GPIO17 gestaan en dat houdt ik zo.

        1. Als je van Rpi wisselt dan zullen de gegevens die versleuteld zijn zoals je WiFi wachtwoord niet ingelezen worden. Dit verklaart echter niet je probleem. Maar goed dat het weer werkt.

      2. Hallo allemaal, een nieuwe gebruiker van de P1Monitor Watermeter, de stap van slimme meter gebruiker naar water verbruik meter leek mij logisch. Uitwerking: Handleiding ZTATZ gevolgd. De software (202012) en uitlees sensor geplaatst. Maak ook gebruik van de kant en klare PCB pulsmeting vanuit het projectTT. Gebruik een RPI 3 B. De standaard GPIO 17 ingeschakeld. De boel opgestart en hoera e.a. werkt, echter na de eerste 5 liter is het stil. De pulsmeter geeft keurig een rood signaal bij het passeren van 1 liter water, toch wordt dit signaal niet meer verwerkt door de P1monitor. Hopelijk ontvang ik nog wat praktische oplossingen (of vragen).

        1. Je kunt in de logfiles kijken of daar wat wordt gemeld? De log files zijn te vinden in /var/log/p1monitor. Ik neem aan dat je gebruik maakt van de laatste versie van de software.

  42. Hallo,

    Hier nog een grote P1mon fan 😉
    Watermeting heb ik via een DN25 gemaakt, (ik heb nog zo’n oude waterteller). Voor 1 liter water kom ik op ongeveer 200 pulsen. Als ik nu de pulswaarde in liter op 0.005 zet dan komt dit mooi overeen met 1 liter water. Dit werkt prima, de uurverbruiken zijn correct, alsook het dag totaal
    Maar… misschien doe ik iets verkeerd, maar de totale telling wordt niet aangepast 🙁

    Als ik de database exporter zie ik mooi de 24 metingen per dag, uren zijn correct, maar de totaal meting blijft telkens gelijk. Pas ik -bij wijze van test- de pulswaarde in liter aan naar 1, dan werkt de totaal teller prima (maar tel ik een factor 200 keer te snel uiteraard)
    Zou het kunnen dat de totaal telling problemen heeft met komma getallen?

    voorbeeld uit db:

    replace into watermeter_history_uur ( TIMESTAMP, PULS_PER_TIMEUNIT, VERBR_PER_TIMEUNIT, VERBR_IN_M3_TOTAAL) values (‘2020-12-14 00:00:00′,’515.0′,’2.5749999999999766′,’1531.468’);
    replace into watermeter_history_uur ( TIMESTAMP, PULS_PER_TIMEUNIT, VERBR_PER_TIMEUNIT, VERBR_IN_M3_TOTAAL) values (‘2020-12-14 01:00:00′,’470.0′,’2.3499999999999814′,’1531.468’);
    replace into watermeter_history_uur ( TIMESTAMP, PULS_PER_TIMEUNIT, VERBR_PER_TIMEUNIT, VERBR_IN_M3_TOTAAL) values (‘2020-12-14 02:00:00′,’0.0′,’0.0′,’1531.468’);

    mvg

    Wim

  43. Security Brother, bedankt voor deze geweldige software, het werkt echt goed en het is makkelijk te integreren in Home Assistant.

    Ik heb een poging gedaan om een houder te tekenen en printen voor de benaderingssensor, het is met ABS geprint en bovenkant van de meter wordt afgesloten, meter kan nog steed gelezen worden door klepje weg te halen. Het is gemaakt voor een Sensus 620 watermeter zonder wissertje en bevestigingsgaten in de glas. Sensor is 0,5mm boven het glas. Ik had geprint zonder dat ik de sensor had, daardoor is de kijk gat schuin boven de getallen gekomen, maar het is nog steeds goed af te lezen.

    Houder wordt geklikt op de meter zonder bevestigingsmateriaal en kan gedraaid worden om goeie positie te vinden:
    https://i.imgur.com/EMBYHT8.png

    https://i.imgur.com/47DnpHq.png

    Enige verzoek van mijn kan zou zijn; Maak alsjeblieft een donatie knopje in de startpagina, het is best even zoeken 😉

    1. Leuk dat je dit deelt en het ziet er goed uit. En bij het uitvinden hoort ook vallen en weer opstaan. ik ben niet zo thuis in 3D printen maar ik neem aan dat je een soort ontwerp configuratie bestand nodig het voor de printer. Als je dit leuk vind dan kan het 3D bestand via de site aanbieden zodat andere gebruikers er ook een kunnen printen.

      1. Bedankt Security Brother, inderdaad 3D bestand moet door een slicer programma heen om te kunnen printen op een printer. 3D bestand kan ik even aanpassen zodat het gat goed voor tellers staat en dan uploaden naar Thingiverse met uitleg hoe het geprint moet worden, of ik kan het naar jou mailen, ik hoor graag hoe je het wil hebben.

        1. Als je hem op Thingiverse zet en de link wil sturen dan maak ik een verwijzing op de pagina. Als je nog een stuk tekst er bij wil hebben stuur dat dan ook anders maak ik die wel.

    2. Zeer indrukwekkend! Is het ontwerp makkelijk aan te passen naar andere type watermeters? Zelf geen ervaring in de 3d wereld, maar dit ziet er zeer netjes uit. Complimenten hoor.

      1. Bedankt Nico, ontwerp is gemaakt specifiek voor dit model van Sensus watermeter, ik kan het helaas ook niet even bij de buren testen, want hele wijk heeft een nieuwe meter gehad van PWN.

        Ik zou de dimensies van een andere meter moeten hebben, plastic gedeelte van onze meter loopt taps-toe (conisch) en daar moest ik ook rekening mee houden, net zoals de hoogte tot in mm zodat kraag in het print op de meter rust en niet te ver naar beneden kan gedrukt worden, ondertussen klikt de onderkant op de brons gedeelte van de meter.

          1. Hallo Bas,

            Mooie print, bedankt voor delen en suggestie!, deze weken heb ik te druk, ik zal het proberen aan te passen en re-uploaden naar Thingiverse.

  44. Hallo securutiebrother, heb een watersensor gemaakt en ben die nu aan het testen. Heb een issue waardoor er ten onrechte veel te veel pulsen zijn gestuurd; 1,5 m3 in een half uur waarin geen water gebruikt is. Is er een mogelijkheid die in de database te verwijderen?

    1. Je kunt of de database aanpassen, zie de FAQ Als je snel klaar wil zijn dan kun je ook alleen de database van de watermeter wissen. Je moet dan wel eerste de P1 monitor stoppen en na de wis actie weer starten. Zie dezelfde FAQ. Als de de P1 monitor gestopt is moet je de bestanden /p1mon/data/03_watermeter.db en /p1mon/mnt/ramdisk/03_watermeter.db wissen.

  45. Een vraagje is er in de software pull up gebruikt voor de watermeter
    P1 monitor ziet er prima uit.

    1. Bedankt voor het compliment. Ik maak gebruik van de gpiozero bibliotheek. Voor de inputs wordt de volgende instellingen gebruikt. gpio_pin = Button ( , pull_up=True, hold_repeat=False )

  46. Hoi, er zit een schaling fout in de Ampere meters in de p1mon website. Ik heb een screenshot, waar kan ik het naar toe mailen?

    1. Goedenavond,

      Ik ben wel geïnteresseerd in ene gesoldeerde variant.
      Hoe komen we met elkaar in contact?

      Mvg, DW

    2. Hallo TT,

      Weet niet of je het bericht ban gisteren ontvangen hebt, staat in elk geval niet hier vermeld.
      Ik ben wel geïnteresseerd in een gesoldeerde variant.

      Met vriendelijke groet,
      DW

      1. @spleijers had je mijn email adres goed ontvangen? Kan ik nog 1 voor je reserveren? Heb er net weer 10 bij besteld (verwacht ik over weekje of 4 binnen).

    3. Hallo TT,

      Ik heb ook wel interesse in zo’n setje indien je er nog één over hebt? Eigenlijk in afwachting van een draadloze ESp32 oplossing, maar hoe eerder data des te beter (dan maar met een losse kabel door de gangen voor zolang). Ik hoor graag even wat je ervoor wil hebben.

        1. Als TT daar om vraagt dan is dat geen probleem. Maar ik kan dat niet doen zonder zijn toestemming.

          1. SB,
            Is prima hoor. Wacht nog even op reactie van Spleijers. Ik heb dan nog 1 over voor Henny.
            Daarna moet ik eventueel nieuwe pcb bestellen als er nog animo voor komt.

                1. Hallo Secbro & TT,

                  Het printje (compleet gesoldeerd) ontvangen 👍🏻 snelle service!

                  Onder tussen aangesloten en alles werkt goed. Met +/- 8 meter telefoonkabel en de sensor direct op de watermeter vastgeplakt met dubbelzijdige tape.

                  De donatie ook reeds overgemaakt 😀.

                  Hopelijk komt er snel een update met de “warm” watertrap (verbruik) functie.

            1. TT als je nieuwe pcb’s gaat bestellen heb ik wel interesse (ongesoldeerd). Planning is dat ik hier in de kerstvakantie mee bezig ga. Ben even kwijt wat je er ook voor vroeg.

              Groet RR.
              In nodig hierbij toestemming om het mail adres door te sturen.

    4. Beste TT,

      Ik heb ook interesse, gezien mijn soldeervaardigheden, voor een geassembleerde versie :-).
      Is de sensor via Ali de enige mogelijkheid, of vind ik deze ook in NL (levertijd is geschat op 30 maart op de site en dan zijn we weer 6 weken verder)?

      Hoe kunnen we in contact komen?

      gr
      Ton

    1. Dit wordt dus zonder printed board opto coupler aangesloten? Dus direct op de GPIO? En blijft dit goed werken?

  47. Hoi/

    Ik heb net een printje volgens de gegevens in elkaar geknutseld. Als ik test en meet (voor ik ga plaatsen). Meet ik aan de uitgang van het printje naar de GPIO input 5 Volt. In de documentatie staat dat dit 3,3 moet zijn. Ik gebruik de EL4N35. Bij mij komt er dus 5 Volt te staan op Pin 5. Doe ik iets niet goed?

    1. Nee, dan heb je ergens een verbindig op je printje. Als de . Als je tegen nul /GND meet dan moet er geen spanning op staan als hij niet aangesloten is op de GPIO pin. De pin levert de spanning (3,3v) die door de optisch gekoppelde transistor aan aarde wordt verbonden. Je kunt eens verschillend pinnen onderling meten of wat de weerstand is. Op de 4N35 mag alleen pin 1 verbonden zijn met 5V van de GPIO.

  48. Mijn watermeter zit in de kruipruimte en door de omgeving is het daar redelijk vochtig. Daarom ben ik genoodzaakt om de kabel van de LJ18A3-8-Z/BX-5V te verlengen met 3-4 meter zodat ik alles in de meterkast kan aansluiten.
    Mijn vraag is nu: Heeft het verlengen van de kabel gevolgen voor de nauwkeurigheid van de LJ18A3-8-Z/BX-5V ?

    Alvast bedankt.

    Groeten jeroen

    1. Ik denk niet dat het een probleem is. Als er maar genoeg spanning op de sensor staat. Dan werkt het wel of niet. Ik heb het zelf niet getest maar heb begrepen dat iemand er 10 meter tussen heeft gezet en dat het geen problemen gaf.

    2. ik heb de kabel verlengt met een UTP kabel met 3X 2 aders bij elkaar i.v.m. kabel spanning verlies.
      de sensor werkt het beste bij 6a7 volt.

  49. De uitlezing werkt super! Het is ff een klusje om het netjes te solderen en pootje 1 van de optocopler te vinden, maar hij doet het top. super bedankt voor het delen.

  50. De montage die op de foto getoond wordt kan 1xxx eenvoudiger met de getoonde meter op de foto.
    Heb ten eerste gekeken of het ledje van de sensor brandde d.m.v. de sensor gewoon er “koud” op te zetten.
    Dit werkte gewoon, daarna de kraan aangezet, en de sensor heen en weer geschoven dat het ledje aan en uit ging op de draaiing van het schijfje met de magneet.
    Dit werkte ook goed, daarna een flinke druppel silicone kit op de sensor en in positie gezet door de kraan te laten lopen, dat het ledje aan en uit ging.
    De silicone heeft een perfecte hechting en kan weer makkelijk verwijderd worden.
    In mijn ogen de perfecte montage.

    1. Het kan nog makkelijker. Ik heb het vastgezet met Bison Car Fix tape, dit is sterk dubbelzijdig foamtape en dat werkt perfect en is ook weer los te maken. Hij zit ook meteen vast op de plek als je hem aandrukt. Kun je ook gebruiken om dashcams vast te maken enzo.

      https://www.bison.nl/nl/product.1083

  51. Watermeter aangesloten en het werkte eerste instantie niet. Lampje sensor bleef aan. Het was is mijn geval belangrijk is om de sensor te kalibreren op de watermeter, Het rode lampje bleef branden, terwijl deze aan/uit moet pulsen op de liters. Zet de kraan aan en schuif de sensor wat heen een en weer zodat deze goed pakt. Hierna zal je zien dat ie juist pulsed en ook in de software. Gweldige combinatie en software!

  52. Beste allen,

    Zie zo, alles klaar p1 starten maar en ja hoor alles werkt gelijk dank zij de problemen van een ander.

    De watermeter was het meeste werk daar deze zit in de waterput bij de voordeur en de meterkast verder weg.
    mijn kruipruimte is volg gespoten met isolatie korrels en mag niet meer zonder speciale kleding betreden worden en een speciale mondkap. maar het is gelukt dmv nieuw gaatje boren voor de kabel van de censor.

    Om het geheel GOED te laten werken heb ik een buck tussen gezet die van 5volt uit de raspberry omzet naar een spanning tussen de 3,3 en 24 volt, deze op 9 volt gezet zodat de led op de censor mooi licht geeft.

    interface gebouwd zoals hier beschreven, aan gesloten en werken, HOERA

    Voor de bevestiging van de sensor het ik het lijmpistool gebruikt en deze om de meter geplaats met een beetje warme lijm, ik ben geen bankwerker of loodgieter (Ik ben gewoon handig)

    Na een paar uurtjes draaien liep de temperatuur snel op naar ruim 70 graden dus een koeler er op nu probleem de koeler gebruikt de GPIO pinnen en de censor ook. heb maar een y kabeltje gemaakt van 3 dupont kabeltjes. Dit werkt ook na 10 minuten temp gezakt maar 34 graden.

    Nu ik dit allemaal weet en met jullie wil delen, ga ik weer aan de slag om (als de 3d printer er is) een nieuw kastje printen met een printje voor alle aansluitingen en interface.

    en als laatst: Wees jezelf want een origineel is altijd meer waard dan een kopie.

    Mvg Henk

    1. goedemorgen Henk,

      Heb jij een schema of een foto hoe je de voeding van 5volt uit de raspberry omzet naar een spanning tussen de 3,3 en 24 volt

      Alvast bedankt

  53. Ik had hiervoor een watermeter de Elster V100, deze kon ik uitlezen met een reed contactje via de homewizard energy. Ook bij dit soort meters gebruikte ze een puls lezer wat dus eigenlijk erg onhandig is.
    Dus als iemand deze watermeter heeft kan hij die ook daarmee uit lezen. Dan zou je alleen de 1 en 2 aansluiting nodig hebben van de pulslezer aansluiting. Of je de opto coupler ook weg kan laten durf ik niet te zeggen.

  54. De P1 software heb ik draaien, complimenten voor automatische installatie, vormgeving en functionaliteit. Volgend project is om toch de watermeter uit te gaan lezen. Gewoon voor de gein. Nu zit er alleen zo’n 10 meter afstand tussen mijn watermeter en de raspberry. Dus ik moet die afstand overbruggen. Nu heb ik geen zwakstroom kabel liggen, maar ik vroeg me af of een utp kabel ook een mogelijkheid is?

    1. Ja dat kan, zie de comments. De uitdaging is dat de sensor met 5volt wordt gevoed en dat de weerstand van de lange kabel te hoog is. Dat kun je eventueel met een extra voeding oplossen bij de meter. Ik zou het eerst even testen.

      Hier de comment van Pierre:

      Eerst even mijn complimenten over de software.

      Vandaag mijn watermeter werkend gekregen, op het eerste gezicht niets bijzonder.

      Ik liep tegen het volgende probleem aan:
      In mijn meterkast heb ik geen wandcontactdoos om mijn PI aan te sluiten. Dit was geen probleem met uitlezen van de energie standen. Aangesloten via een UTP kabel (30 meter). De PI ligt op mijn bureau op twee hoog. Heb de schakeling gemaakt en getest zonder watermeter en werkte prima.
      De schakeling kreeg ik niet werkend in mijn meterkast. Als ik de zwarte draad van Sensor even tijdelijk verbond met de min kreeg in de P1 monitor pulsen binnen. De Led licht ook op als ik er een metaal voorwerp voorhield, zo leek het werken maar geen pulsen in de P1 monitor.

      Mijn oplossing:
      De spanning (5V) van de PI adapter heb ik gesplit naar de PI en het printje met de opto-coupler. Tevens heb ik de zwarte draad van de sensor dubbel uitgevoerd (minder weerstand) in de UTP kabel. Op mijn PI heb ik dus alleen GPIO17 aangesloten zitten. (pin 5 van de opto-coupler naar GPIO17)
      En zowaar het werkt.
      Ik weet niet of dit handig is om te weten, zo niet

  55. Zo dan eindelijk heb ik de water functie inbedrijfgesteld, ik heb een iets aangepast versie omdat mij eigen watermeter al een puls uitgang heeft dus was de “LJ18A3” niet nodig.
    Aangezien de bugs er al uit zijn werkte het in 1 keer zonder een probleem! Had ik dat maar eens met mijn werk…
    Security Brother, top werk en een mooi product!

    Fijne zomervakantie!

  56. ik heb de benodigde onderdelen binnen en ga het bouwen. tot mijn verbazing staat er op mijn watermeter Aquadis+ van 2007 een P1 is die ook te gebruiken? en wat voor kabel moet daar in wel een speciale stekkertje.

    Henk

    1. Ik kan je niet helpen met je concrete vraag maar er zijn combinaties van slimme meters en watermeters die via de slimme meter de watermeter stand doorgeeft. Het staat op de roadmap om toe te voegen. In de slimme meter output moet dan een telegram code zitten die starten met 0-n:24.1.0.255, 0-n:96.1.0.255, 0-n:24.2.1.255

  57. goedenmorgen

    mooi programma !

    Ik heb een een raar probleempje met de watermeting
    Alles volgens schema aan gesloten en het werkt alleen krijg ik af en toe in eens een uitschieter in het gebruik dat veel tehoog is en daarna werkt het weer voor 2 dagen goed en dan weer een uitschieter in tehoog verbruik? Als ik 1liter water tap geeft hij ook precies 1 liter verbruik aan maar waarom er af en toe bv 80 liter extra teveel aan geeft is mij een raadsel.
    Heb de data al een paar keer gewist maar het probleem blijft .

    Nico

    1. Het zou kunnen zijn dat er interferentie o.i.d op de lijn zit of dat de sensor net op het kantelpunt van wel of niet detecteren zit. Als er dan onrecht een hoop pulsen worden gemaakt dat worden die ook ingelezen. de kabel tussen de RPI en GPIO moet zo kort als mogelijk zijn. Wellicht kun je het correleren met veel andere verbruik o.i.d.

      1. Goedemorgen

        bedank voor de snelle reactie
        Zojuist de sensor beter op de watermeter geplaatst. even kijken of dit helpt.
        en anders kort ik de afstand tussen sensor en rpi. in deze is nu 1,5 meter

        Nico

        1. Graag gedaan en succes. Ik heb gehoord van mensen die erg lange kabels gebruiken (10 meter) zonder problemen. Als je een multimeter hebt dan kun je eens meten wat waarde is van de GPIO ingang als deze aan of uit staat. Succes SecBro.

  58. Eerst even mijn complimenten over de software.

    Vandaag mijn watermeter werkend gekregen, op het eerste gezicht niets bijzonder.

    Ik liep tegen het volgende probleem aan:
    In mijn meterkast heb ik geen wandcontactdoos om mijn PI aan te sluiten. Dit was geen probleem met uitlezen van de energie standen. Aangesloten via een UTP kabel (30 meter). De PI ligt op mijn bureau op twee hoog. Heb de schakeling gemaakt en getest zonder watermeter en werkte prima.
    De schakeling kreeg ik niet werkend in mijn meterkast. Als ik de zwarte draad van Sensor even tijdelijk verbond met de min kreeg in de P1 monitor pulsen binnen. De Led licht ook op als ik er een metaal voorwerp voorhield, zo leek het werken maar geen pulsen in de P1 monitor.

    Mijn oplossing:
    De spanning (5V) van de PI adapter heb ik gesplit naar de PI en het printje met de opto-coupler. Tevens heb ik de zwarte draad van de sensor dubbel uitgevoerd (minder weerstand) in de UTP kabel. Op mijn PI heb ik dus alleen GPIO17 aangesloten zitten. (pin 5 van de opto-coupler naar GPIO17)
    En zowaar het werkt.
    Ik weet niet of dit handig is om te weten, zo niet

    1. Bedankt voor het delen en het compliment, wat er feitelijk veranderd is dat je de ongeveer 5 volt 5.1 volt of iets dergelijks gebruikt in plaats van de gestabiliseerde 5V van de RPI. De iets hogere spanning zal net voldoende zijn om het goed te laten werken. in principe zou je lokaal bij de sensor ook een ander 5 volt voeding kunnen gebruiken en pin 5 en 4 op de RPI aansluiten de aarde moet dan onderbroken worden. Dan heb je een volledige galvanische gescheiden optocoupler.

  59. Watermeter bordje afgelopen week in elkaar gezet. Voor een amateur goed te doen moet ik zeggen. Daarna deed hij het helaas nog niet… Multi meter gekocht om toch alles goed door te kunnen meten. Schakeling is naar mijn mening goed. Een vriend geraadpleegd die in de electro zit en die bevestigd dat het gewoon moet kloppen….

    Ten einde raad heb ik de database weggegooid aan de hand van de stappen eerder hier boven ergens beschreven. En wonderbaarlijk lijkt dat vreemd genoeg de oplossing.

    Nu nog vast schroeven aan de watermeter 😀 En mijn device in Homey toevoegen met mijn app kijken of dat het juiste beeld geeft. Super thx voor deze awesome DIY software

  60. Vandaag de watermeter ontvangen en kon het niet laten om meteen aan de slag te gaan.

    Eerste poging kreeg ik wel led werkend op de meter, maar geen verandering in de stand.
    Kwam de opmerking van Ferry tegen hier en had ook de opto-coupler verkeerd aangesloten (1 is idd linksonderin). Gebruik ook gpio 27 ipv 17.

    Ik heb ook 5 meter telefoonkabel tussen sensor en board zitten.

    Morgen nog even de kabels netjes in een stroom buis wegwerken en een extra setje maken.

    1. Je kunt de nieuwe stand van je watermeter bij de reset invoeren met de juiste datum dan wordt vanaf dat moment de nieuwe watermeter stand gebruikt.

  61. Even een vraagje. Mijn watermeter doet 1 rotatie per liter als het goed is, staat erop.
    Echter mijn watermeter gaat blijkbaar harder dan wat P1 Monitor aangeeft. Als ik bij de in-output pagina kijk zit daar nu na een paar dagen ineens 1000 liter verschil in. Is mijn instelling niet goed?

    Puls waarde in liter heb ik op 1 staan, op mijn meter staat een circkel die van 0 tot 10 gaat met daarbij “x0,0001”. Ik neem aan dat 1 puls gelijk staat aan 1x contact en 1x loslaten, dus 1 rotatie?

    Het is een Sensus 620 meter, volgens mij de meest gangbare die er is….?

    Het instellen van de waterwaarde heb ik ook al gedaan, met reset. Vind het overigens wel onduidelijk met instellen, wanneer doe je reset en wanneer niet? Heb in het begin de waarde goed gezet, handmatig tijd en datum ingevuld en later toen het uit de pas liep nog een keer ingesteld met reset. Of moet dat zonder reset?

    De totaalwaarde van de meter vind ik overigens ook alleen maar in het in-output scherm terug. Heb ik er ook wat aan in de webinterface zelf? Bij mij meterstand op de homepagina staat nu 2.311 m³, wat totaal niet overeenkomt met de waarde in het in-output scherm.

    Dank alvast voor je antwoord op mijn chaotische vraag 🙂

    1. Ik kan niets zeggen over de watermeter, maar zover ik weet gebruiken de meeste watermeter is 1 liter per puls. Ter illustratie een keer doortrekken op het toilet is een paar liter water 4 tot 9 is mijn ervaring dat kun je als referentie gebruiken. Zoals jij het beschrijft lijkt het er op dat je meerdere pulsen ziet om welke reden dan ook.

      Het resetten is niets anders dan een basis waarde van de meter meegeven, de datum die je opgeeft is het moment dat je getelde liters (pulsen x pulswaarde) bij de stand worden opgeteld. Dit kun zo veel doen als je wilt. Als je de waarde op 0 zet in dan zie je alleen de getelde pulsen. Zet je de waarde op 1000 dan is het de getelde pulsen plus 1000 bij de ingevoerde datum. Als je een begrijpelijke manier hebt om het aan de meterwaarde in te voeren dan sta ik open voor suggesties.

      De totaalwaarde van de meter vind ik overigens ook alleen maar in het in-output scherm terug: het duurt even voordat deze verwerkt worden in de andere interfaces.

      1. Ik denk dat er bij mij gewoon iets geks aan de hand is. Bij mijn stand staat op het moment “1239.117” ingevuld. Met een komma werkte het overigens niet qua notatie. Ik meen me vrij stellig te herinneren dat ik vanochtend vroeg exact dezelfde waarde zag staan, terwijl er in de loop van de dag wél water is verbruikt.

        De waterstand op mijn echte meter was vanochtend (heb ik een foto van) 1239,920.

        Ik ga nog even dokteren, maar hoop dat ik iets vind, want ik krijg morgen de sleutel van mijn nieuwe huis, dan wil ik meteen de set overzetten en schoon installeren en de waardes correct meten.

        De meter geeft overigens de pulsen perfect door, geen valse pulsen e.d. Qua verbruik lijken de waardes ook gewoon te kloppen.

        Ik ga weer dokteren, als er nog tips zijn of als ik de waterstand verkeer heb ingevuld met punt waarde dan graag bericht.

        Dank je wel voor dit mooie stukje software!

          1. Ik zie al dat de meterstand die ik heb ingevuld in de in-output nog steeds exact op dezelfde waarde staat, terwijl er vandaag gewoon water is gebruikt en gedouched. Dat is ook terug te zien, maar de info op die pagina geeft nog steeds dezelfde waarde.

            Die waarde hoort toch te veranderen?

            1. Hier de stappen die je door moet lopen met een test waarde je kunt de actie onbeperkt hehalen

              1: Gebruik de laatste versie van de software
              2: voer de velden als volgt in
              watermeter stand in m³: gebruik een waarde hoger dan het aantal gemeten pulsen bijvoorbeeld 10000
              watermeterstand timestamp: 2020-01-01 10:05:07 (een datum dat je watermeter pulsen hebt gehad)
              watermeterstand reset: op aan
              3: save de pagina.
              Het duurt even maar dan zie je de teksten veranderen en het status veld wordt aangepast met diverse teksten en stop met de tekst “aanpassing verwerkt”

    2. Ik ben nu ook de watermeter aan het configureren. Na het installeren van de pulseteller is het handig om de logging na te lopen. 2021-02-21 14:37:42,864 – P1WatermeterV2 – INFO – init: gpioDigtalInput niet gez et wegens dubbel gebruik van pin’s 17, dus over naar een andere pen 27. Verder in de uitlegveld bij de reset wordt de waarde Kwh als commentaar gebruikt. Dit zal vermoedelijk aantal liters moeten zijn. De reset functie is er een die denk ik voor het in gebruik nemen van de watermeter functie even wat extra uitleg vragen.

  62. Ik heb de onderdelen exact als in het voorstel besteld en zojuist de watermeter in elkaar geknutseld. De watermeter LED licht wel op bij het metalen plaatje, maar helaas registreert P1Monitor geen pulsen. Tijdstip laatste watermeterpuls blijft ook onbekend staan. Mochten er nog tips zijn, dan hoor ik het graag. Overigens heb ik geen rondje op de chip staan, dus heb uiteindelijk na wat zoeken linksonder gepakt als pin 1, als ik de tekst recht voor me heb.

    PS. Ook het ingeven van 1 liter als meterstand en een reset helpt niet, als ik naar de watermeter pagina ga blijft ie laden, w.s. omdat er nog geen data is.

    Heb ook al een andere GPIO poort geprobeerd (27) maar ook dat doet niets.

    Ben benieuwd of iemand tips heeft. Ik heb de solderingen nagekeken en op het eerste oog zie ik niets geks.

    1. Qua software moeten de volgende velden minimaal ingesteld zijn op de setup pagina:
      GPIO pin: standaard GPIO17
      Watermeter is actief staat aan
      pulswaarde: 1 (kun je later aanpassen).

      Qua hardware:
      Omdat de led knippert staat er spanning op de sensor en lijkt het erop dat Ground aangesloten is.

      Het kan dus een zijn dat de verkeerde GPIO pin wordt gebruikt of er iets mis is met de opto coupler.

      Je kan de watermeter eenvoudig testen door de gebruikt GPIO pen met Ground te verbinden. Elke keer verbinden staat voor een puls. Als je GPIO17 gebruikt dan kun je pin 6 (ground) en pin 11 (GPIO17) gebruiken.

      1. De instellingen staan allemaal goed. Puls testen door met ground te verbinden heb ik nog niet geprobeerd, omdat ik niet wist of dit veilig kortgesloten mocht worden. Ook heb ik een andere GPIO geprobeerd zonder resultaat.

        Ik ga er nog eens mee stoeien als ik tijd heb. Ik ga volgende week verhuizen dus we zijn enorm druk op het moment. Mocht het lukken dan laat ik het nog even weten.

        PS. Als ik met een multimeter op ground en signaal meet, zou ik bij een puls aan de kant van de raspberry dus ook een kortsluiting moeten constateren?

        De optocouplers die ik heb ontvangen hebben ook geen pin 1 indicatie, maar wel een randje onderin, dus ik ga uit dat dit randje de pin 1 rij bevat, is linksonder voor de tekst. In het ergste geval heb ik 20 van die dingen. Ik weet ook niet hoe gevoelig ze zijn, de zijn uit china gekomen en zaten in krimpfolie dus echt supergoed verpakt waren de buitenste chipjes niet.

        1. Succes met verhuizing ik heb er net twee achter de rug en het valt altijd tegen qua werk.
          De GPIO pin gebruikt een interne pull up weerstand die de ingang naar hoog forceert door de pin met aarde te verbinden zakt de spanning op de pin en zal als logische 0 worden gezien. Als je daar met de multimeter de spanning mee meet moet je die dus zien zakken en weer stijgen. De weerstand van 330 ohm voorkomt dat als om wat voor reden ook de GPIO poort als uitgang wordt geconfigureerd er niet zo veel stroom gaat lopen dat de GPIO pin defect raakt. Als je veilig wil zijn dan kun je ook een weerstand van 330 ohm gebruiken tussen de GPIO pin en Ground.

          1. Dank je wel!

            Ik heb de optocouplers gemeten die ik nog in de verpakking heb en het valt me op dat ik op pin 1 en 2, althans ik denk dat dit het is, omdat de punt er niet op zit, dus ik lees dat op basis van de tekst opdruk, niets meet. Ik zou verwachten dat ik op pin 1 en 2 toch echt iets moet meten met de multimeter op diode stand in de ene of de andere polariteit.

            Op 6+5 (+-) meet ik wél een waarde, ook op 6+4 meet ik hetzelfde. Dus ik denk dat ik hem wel correct vast heb, anders zou het 3 zijn en die is not connected.

            Hoe kan ik de 1+2 pin correct opmeten?

            PS ik ben geen electronica goeroe. Ik meet met een Velleman DVM1200. Het werkt, maar geen hoogvlieger.

            1. Tussen 1 en 2 zit een led die oplicht, als daar stroom doorheen loopt dan zou je iets van rond de twee volt spanningsval moeten meten (niet getest) een andere manier is kijken of er stroom loopt naar aarde of van de sensor naar de opto coupler. Pin 6 wordt niet gebruikt in deze opzet en ik heb nog nooit gemeten wat daar de waarde van is onder normaal gebruik. Dit artikel legt over het algemeen uit hoe opto couplers werken. Als je een foto kunt delen van het boven aanzicht van de opto coupler dan kan ik wellicht de pinnen duiden. Heb je ondertussen getest of de GPIO pin werk door met een weerstand of direct deze aan Ground te verbinden. Wellicht zoek je het wel op de verkeerde locatie.

              1. Dank voor je reactie! Ik ga het verder onderzoeken. Ik zit nu op mijn werk dus kan helaas nu niets proberen. Zodra ik de kans krijg ga ik er weer mee aan de slag en ik laat het weten. Op termijn wil ik graag 3 van die apparaatjes maken. Heb er intussen al 2 andere gegadigden voor.

                Hoop dat ik het voor de verhuizing (29 mei) werkend heb, dan kan ik hem in het nieuwe huis zo inpluggen 🙂

                  1. Hoi,

                    Ik heb intussen de ground en gpio een paar keer aangetikt. Deze pulsen werden als eerste geregistreerd.

                    Zodra ik de kans krijg ga ik e.e.a. meten en kijken of ik het euvel kan vinden.

                    1. Mooi het probleem zit dus in de optie coupler / sensor.

                  2. Het was me nog steeds niet gelukt. Ik ben begonnen aan een heel nieuw bordje, nieuwe water meter en nieuwe optocouper. Deze in elkaar gezet en de eerste liter is geregistreerd 🙂

                    Wat er mis is weet ik niet. Ik gooi het vorige probeersel weg en ga het helemaal opnieuw doen en zo nog 2 van die dingen maken 🙂

                    Het soldeerwerk van de 2e poging is overigens ook wat netter. Heb meer ruimte overgehouden en heb draadbrugjes gebruikt zodat de kabeltjes allemaal op een vaste plek aangesloten konden worden, zie er netter uit 🙂

  63. Ik heb de “LJ12A3-4-Z/BX Nabijheids sensor 4mm N/O NPN” geprobeerd, maar er lijkt iets vreemds aan de hand. Op de bruine draad staat altijd 5.47 volt spanning. Als de sensor contact maakt (ledja gaat branden) verandert de spanning naar 5.43 volt. Heeft iemand ervaring met deze sensor?

  64. Hallo Allemaal,

    Ik heb een vraag over hoe ik de sensor aan kan sluiten aan de Raspberry.
    Kan dit ook via de USB poort of is dat niet mogelijk?
    Hoe kan ik dat dan het beste doen?

    1. Zoals op de pagina wordt weergegeven moet je een stukje elektronica maken dat via de GPIO poort wordt aangesloten. Het is niet mogelijk om de USB poort te gebruiken.

  65. Geweldig,
    Zojuist alles besteld inclusief een behuizing.
    Zodra alles er is en werkend hou ik jullie op de hoogte.

    Gr Martijn

    1. Heeft even geduurd maar eindelijk alles in huis, gelijk in elkaar geknutseld en draait direct perfect.
      Ik heb hem nu los staan op de watermeter met een elastiek om de klep, zit ook wel goed moet ik zeggen

        1. Inmiddels weekje verder,
          Bevestiging door middel van een stukje buis 80mm met daarin een stukje 32 in gelijmd. Waar vervolgens de sensor in rust.
          Kan tegen een stootje en dat is wel nodig in mijn meterkast.
          Enige wat ik verder heb gedaan is het klepje van de meter afgehaald.

          Foto’s:

          https://photos.app.goo.gl/QWkxhUta4HXtC8UZ7

          Gr Martijn

  66. Afgelopen week de watermeter geïnstalleerd en deze werkt prima. Wat alleen naar mijn idee niet goed werkt is het weergeven van de watermeter stand. ik heb mijn huidige watermeter stand van wat op de meter staat ingevuld bij meterstand in m3 maar dit zie ik niet terug bij de huidige watermeter stand deze is namenlijk gewoon vanaf 0 begonnen met tellen en staat nu op 00000.266m3. heb ik iets verkeerd gedaan of is dit een bug in de software? Alvast bedankt.

    1. De watermeter kan alleen het verbruik in pulsen lezen en niet de echt watermeter stand zoals de slimme meter. Je kunt een correctie doorvoeren in het config io scherm door de watermeterstand op een bepaalde datum in te voeren.

  67. Ik heb sinds afgelopen weekend de Raspberry omgetoverd tot Ztatz P1 Monitor. Mijn complimenten voor de bouwers! Afgelopen maandag heb ik de P1 kabel binnengekregen en sinds dinsdagochtend aangesloten. Dinsdagmiddag de kabel gereed voor mijn Watermeter van Sencys.Aangesloten en de waardes ingevuld.
    Ik heb bij de instellingen een 1075 ingevuld (dit is mijn huidige waarde van de afgronden kubieke meters.
    Daarbij een tijdstempel van 2020-04-21 18:00:00 alleen in het hoofdscherm staat er bij meterstanden nu 00000.056 m3 ik had hier eigenlijk verwacht; 01075.056 m3. Ik heb de laatste versie van de software. Is dit een foutje (bug) of heb ik iets fout gedaan. Alvast bedankt voor een reactie.

    1. De watermeter kan alleen het verbruik in pulsen lezen en niet de echt watermeter stand zoals de slimme meter. Je kunt een correctie doorvoeren in het config io scherm door de watermeterstand op een bepaalde datum in te voeren.

      1. Beste Security Brother, zoals je in mijn bericht kon lezen heb ik dit al uitgevoerd, braaf zoals zou moeten als ik ook jou antwoord zie. Alleen word dit niet opgepakt? Enig idee?

        1. Wat van belang is dat je laatste versie van de software gebruikt. Ga naar het p1 monitor setup menu in je browser in-output pagina. Voer in de velden “watermeter stand in m³” en “watermeterstand timestamp” (dit moet een moment zijn dat er water gemeten is en niet voor de eerste meting) en zet watermeterstand reset op aan. Save dit met de knop rechtsboven.

          1. Hoi Security Brother,

            Bedankt voor de reactie. Nieuwste update juiste M3 en juiste tijdstempel stonden er al in, maar het volgende was de oplossing:

            Qte

            en zet watermeterstand reset op aan. Save dit met de knop rechtsboven.

            Uqte

            Wat is je advies als ik tussendoor een correctie wil uitvoeren? Moet de reset dan aan of uit staan?

            Bedankt!

            1. Je bericht was in de spam terecht gekomen vandaar het verlate antwoord. je kunt de reset onbeperkt uitvoeren. De oorspronkelijk data wordt niet aangepast.

  68. Vandaag ook eindelijk de sensor kunnen aansluiten (lang moeten wachten op alle items via Aliexpress). Werkt in 1 keer.
    Met de watermeter aansluiting wordt nu alles gemeten.
    Top Software!!

    1. Leuk om te horen zowel dat de watermeter werkt en van de software. We aim te please. 🙂

  69. De watermeter uitlees optie vind ik een mooie ontwikkeling! Heb inmiddels was spullen bij Ali besteld. Echter mijn watermeter zit buiten in een put. Hierdoor zijn er wat vragen gerezen. Wat is jullie ervaring met de kabellengte? En als ik ga verlengen, kan ik dan het beste van de senor naar de printplaat of van de printplaat naar de Raspberry Pi3 verlengen? Of print in de midden houden?
    Weet iemand of de puls sensor waterdicht is, en is de aflezing nog betrouwbaar als er water tussen staat. (heel soms gebeurt het dat de put vol water komt te staan. Alvast bedankt voor jullie info.

    1. IK heb geen ervaring met lange kabels, maar omdat zowel de ingang als de uitgang van de optocoupler een weerstand hebben zal daar de weerstand van de kabel geen probleem zijn. Een mogelijk probleem is de 5v voeding, ik heb nog geen tests gedaan bij welke spanningsval het niet meer lekker werkt. Ik denk niet dat de pulssenor waterdicht is. na wat Googlen kwam ik uit op IP65 wat sproeidicht wil zeggen dus niet onderdompelen. Het verlengen van printplaat naar de sensor lijkt mij de beste optie. Ook omdat je de printplaat droog wil houden. Je geeft niet aan wat lengte van de kabel is als je de lengte weet dan kun je bij 50mA berekenen wat de spanningsval is. Zie deze link in hun voorbeeld is 1 meter 0,021263 ohm, stel je hebt 10 meter kabel nodig. dan kom je uit op ongeveer 0,2 ohm x 0,05 A = 0,01 volt. Dat lijkt mij theoretisch geen probleem. De meeste V5 voedingen hebben vaak al een bovenwaarde van 5.1 volt dat is 10 keer meer dan je spanningsval. Je kunt het natuurlijk testen, de kosten vallen erg mee voor rond de 15 euro moet de sensor wel te maken zijn.

    2. Hoi Alex,

      Mijn watermeter zit ook buiten in een put. Ik heb mijn printplaat naast de Pi in de meterkast geplaatst. Vervolgens loopt er 12 meter 4-aderig signaaldraad naar buiten. Daar zijn 3 draden op de draden van de puls lezer gesoldeerd en van ruime krimpkousen voorzien. Werkt als een tierelier.

      Groet,
      Arjan

      1. Dank je voor je reactie. Ik heb ongeveer 10 meter te overbruggen. Dus dat zal moeten lukken, als mijn set binnen is en aangesloten is, geef ik een update!

  70. Zou dit watermeter-projectje ook werken als de p1mon-software in “systemd-nspawn” op de rpi draait?
    Geen idee of de GPIO daar ook gewoon gebruikt kunnen worden.
    Heeft iemand dat per ongeluk al eens geprobeerd?

    1. Deze vraag kan in niet beantwoorden maar als de GPIO poorten normaal werken dan zou ik niet weten waarom niet.

  71. Goede middag.
    Ik heb net het printje gemaakt en aangesloten. Op het moment dat ik het scherm opstart van de watermeter in de P1monitor krijg ik een lopend balkje te zien. Ook als ik een tijd wacht blijft dit balkje door lopen zonder dat ik enige verandering zie.
    Ik gebruik de laatste versie van P1monitor.
    Moet ik buiten de instellingen nog iets aanpassen ?
    Gr Ruud de Kruijf

    1. Hu het balkje wil zeggen dat er nog geen data in database staat. Dit kan een aantal redenen hebben.
      1: er is nog geen water puls gedetecteerd, dat zie je dan ook in de main scherm dat er nog 0 liters zijn gedetecteerd.
      2: je heb in het GPIO setupscherm de GPIO pport nog niet ingesteld. Als je standaard GPIO17 gebruikt dan hoef je eigelijk niets te doen.
      3: Het printje of de sensor werkt niet. Als de sensor voeding krijgt dan zal de led op de sensor knipperen als er water stroomt.

    1. Als je hem aansluit op de pi en je houdt een stukje metaal voor de sensor gaatjes rode led dan aan en uit?

        1. Nee, als je de boel goed aangesloten hebt met het printje en je sluit de 5V en gnd aan op de Pi dan moet de sensor led gaan branden als je er iets van metaal voor de sensor houdt. Als dit al niet werkt dan is de boel verkeerd aangesloten. Je creatieve naam/email adres wordt gezien als SPAM door mijn SPAM filter dus kan het even duren voordat je antwoord krijgt.

  72. Heb de P1 monitor al enkele maanden zonder problemen draaien, wat een leuk project! Software is erg mooi opgebouwd en zeer stabiel. Sinds gisteren heb ik ook de watermeter aangesloten. Voor weinig geld een zeer goede uitlezing. Ook hier is goed over nagedacht, een aanrader! Kortom, ik ben tevreden. Dank jullie wel!

  73. leuk zo’n watermeter maar hoe en wat is mij even te technisch. Iemand in de buurt van Groningen die mij kan assisteren hierin ?

    1. @Justin: Ik kom uit Groningen. Wat is het probleem?
      – aanschaf onderdelen?
      – solderen van de printplaat?
      – aansluiten op de raspberry pi?

  74. Ik heb mijn P1 mon watermeter volgens de beschrijving in elkaar gezet. Ik heb alleen de pulslezer nog niet op de meter bevestigd. Ik krijg echter extreme waarden als ik de pulslezer even bij de meter houd of bij een metalen voorwerp. (Staat nu al op 20.000 liter). Wat zou hier fout kunnen gaan?

    Zou ik de pootjes van de 4N35 opto-coupler verkeerd hebben aangesloten? (Heb met de tekst van de 4N35 rechtop het onderste linker pootje als nummer 1 gebruikt, het pootje daarnaast als 2, het derde pootje is ongebruikt en tegenover de derde pootje heb ik als nummer 4 gebruikt en daarnaast 5.)
    Heb de kabel van de pulsmeter verlengd (2,5 meter), want mijn watermeter zit niet in mijn groepenkast.

    Ik zie dat ook zonder dat de pulsmeter ergens bij gehouden wordt de meter verder oploopt. Hopelijk heeft iemand advies! Alvast bedankt

    1. Kun je een foto delen van je print. via nl.imgbb.com. Het lijkt er beetje op dat je uitgang ook als ingang geconfigureerd is.

      1. Hier is mijn foto: https://ibb.co/fdF7pNX De bruine draadjes zijn verbonden met pootje 1 (linksonder in beeld), blauw is met elkaar verbonden en van daaruit gaat een weerstandje naar 4 en 5 loopt onderlangs via een draadje naar zwart.

        1. Het is wat lastig om te zien op de foto maar als ik ervan uit ga dat pin 1 links onder op de foto staat en de sensor vanaf boven komt dan lijkt het er op dat je de 5 v dikke bruine en dunne bruine draad goed zit. Die gaan via I dan naar links naar pin 1 voor 5 volt. Pin 2 zou naar de sensor moeten lopen (de dunne zwarte draad maar lijkt naar de Pi te gaan. dat lijkt niet correct. wat andere tips. Als je de sensor goed aansluit (bruin 5 v) en blauw (Ground) en je houdt iets van metaal voor de sensor dan moet de led aan gaan en weer uit als het metaal weer wordt verwijderd. Dit is een basis test en dit moet altijd werken. Daarnaast kun je de GPIO eenvoudig testen door een weerstandje van bijvoorbeeld 330 ohm tot 1k de GPIO input te houden en Ground elke keer dat je dat doet zal er een puls worden geteld. Nog een tip de pootjes nummering is van vanboven af gezien en tegen de klok in van links onder naar links boven op jouw print 1,2,3,4,5,6

          1. Heb de aansluiting van GPIO17 veranderd in GPIO21 op de Pi en in de software en nu werkt het normaal. Geen idee hoe dit komt. Ik zit nu wel met een verbruik van 134.095 m3 en die wil ik wissen. Hieronder lees ik dat ik het bestand 03_watermeter.db moet verwijderen. Doe ik dit door het kaartje in mijn kaartlezer op de pc aan te sluiten of via SSH?

            Security Brother, bedankt voor je hulp en succes met dit prachtige project!

            Er zit trouwens een foutje in de weergave. Als ik op de ‘in-output’ pagina sta, dan is de pagina voor ‘P1 poort’ gekleurd. Zie ook mijn screenshot: https://ibb.co/1fz1DVW

            1. Waarom het wel werkt met een andere GPIO poort kan niet verklaren. Wissen van de waterdatabase gaat als volgt.
              In te loggen op de Pi
              cd /p1mon/scripts
              ./p1mon.sh stop
              rm /p1mon/mnt/ramdisk/03_watermeter.db
              rm /p1mon/data/03_watermeter.db
              ./p1mon.sh start
              exit

              De weergave fout in het menu is gefixed in de volgende versie.

              SecBro

  75. Hallo Security Brother,
    Met testen van de pulsmeter heb ik wat “valse data” in de database gekregen.
    Is er een mogelijkheid deze db tabel op te schonen of kan ik de 03_watermeter.db gewoon verwijderen?

    bvd,
    Hans Dekker

    1. Je kunt de watermeter database wissen. Het is wel van belang dat je de p1monitor stopt, de database wist en dan de p1monitor weer start.

        1. Ja door in te loggen op de Pi
          cd /p1mon/scripts
          ./p1mon.sh stop
          rm /p1mon/mnt/ramdisk/03_watermeter.db
          rm /p1mon/data/03_watermeter.db
          ./p1mon.sh start
          exit

  76. In mijn geval werkt deze bugfix niet. main-1.php en main-2.php zijn naar de www folder gekopieerd met p1mon via WinSCP. Het reset script heeft gedraaid. De Pi is voor de zekerheid nog een keer gereboot.
    Mijn water meterstand was bij de ingebruikname van de watermeter 2444m3, dit is netjes ingevuld in het juiste settings veld onder in- output. Er is inmiddels 1080 liter verbruik gemeten. Dus op main-1 en main-2 verwacht ik 2445.080m3 maar er staat nog steeds 0001.080m3

    1. Je moet de link aanmaken om de watermeter reset te laten werken. Zie de pagina ln -s /p1mon/www/js/moment-3.x/min/ /p1mon/www/js/moment-link

        1. Dat is apart, een andere gebruiker heeft daarmee het probleem opgelost. Het zit in ieder geval in de volgende versie en het heeft geen effect op gemeten waarde. Mijn advies is te wachten op de volgende versie. We mikken op een release ergens in februari 2020.

          Update: wil je het proberen met een geheel getal zonder decimalen bijvoorbeeld 2000? Als dat werkt dan een getal met decimalen maar met een punt of komma als scheidingsteken.

          1. Ik heb mijn huidige hele waterstand ingevoerd en een reset van de watermeter gedaan. Dit keer echter met Internet Explorer i.p.v. Chrome. Dat werkte wel, ik heb nu dus eindelijk de juiste waterstand op de hoofdpagina en verbruikspagina. Al met al heeft het wat moeite gekost maar dan heb je ook wat. Ben ook aangenaam verrast door de nauwkeurigheid. Ik heb niet de indruk dat er ook maar 1 puls gemist wordt. Heel hartelijk dank voor je uitstekende hulp!

  77. Laatste opmerking: In het configuratiescherm kan ik netjes aangeven hoeveel liter water 1 puls is en wat de meterstand van de watermeter is. Deze handmatig ingevulde meterstand gaat neem ik aan optellen met het waterverbruik. Op de hoofdpagina verwacht ik deze meterstand voor de komma bij de daar weergegeven waterstand. Daar staat bij mij echter 0000. Of wordt de juiste waterstand pas weergegeven nadat hij 1 m3 is toegenomen, dus pas na de 1e 1000 Liter?

    1. De watermeter telt het aantal liter per tijdseenheid maar kan niet de huidige stand uitlezen. De stand kun je invoeren in het setup menu als een basiswaarde. Dit kan onbeperkt en heeft geen invloed op andere zaken. Als je een puls hebt gezien en vult een waarde in van 1000 liter in op het scherm in en output -> watermeter -> watermeter stand in m³ dan zal dit als 1000.001 worden weergegeven. Echter er zit een bug in versie 201912 die het zetten van de watermeter stand. Op de site staat hoe je dit op kan lossen onder bugs. Of al je even geduld hebt dan zit het in de volgende versie. Als je overigens niets invult dan zul je dus het aantal liters zien toenemen.

  78. Er is bij mij toch iets vreemds aan de hand. Als ik de Pi aanzet wordt er 1 puls van de watermeter geregistreerd. Als ik daarna de kraan open zet komen er geen pulsen bij. Als ik daarna de Pi uitzet en weer aanzet dan blijft het tijdstip van de water-puls op het tijdstip van de 1e boot staan. Beetje raar. Hij lijkt dus 1 puls te krijgen en daarna niks meer. Ideeen?

    1. Omdat je een puls ziet ga ik ervan uit dat het qua software helemaal goed werkt en het probleem in de electronica / sensor zit. Wat suggesties. gaat de led boven open de sensor aan en uit al de watermeter actief is. Bij de meeste meters is dit 1 liter per puls. Als dit zo is dan zit het waarschijnlijk verder in de elektronica. Als ik ervan uitga dat je GPIO17 op pin 11 gebruikt. Dan kun je de aansluiting los nemen en de pin11 een paar keer met Ground verbinden. Pin 6, 9 of 14 elke keer dat je dat doet moet de teller oplopen en de timestamp wijzigen. Als dit werkt dan is het een probleem met de opto-coupler elektronica. We hebben gemerkt dat de weerstand van 680 ohm af en toe een puls kan missen en 330 ohm is beter voor de betrouwbaarheid. Maar dit lijkt niets te maken te hebben met je probleem. Mocht je er echt niet uitkomen dan kun je een foto uploaden via imgbb.com van je printje met de onderdelen.

      Succes,
      SecBro.

  79. Ik heb de boel in elkaar geknutseld en het werkt! Ik had wel een 2e optocoupler nodig (gelukkig had ik hem in een IC voetje geplaatst) want ik had ‘m per ongeluk op pootje 17 i.p.v GPIO17 gezet, en daar staat 3,3V op;-) Ali stuurt ze gelukkig in een stripje van 10 stuks op.

  80. Hoi, Ik heb inmiddels alle onderdelen in huis en ga binnenkort aan de slag. Ik heb nog wel 1 vraag over de puls lezer. Moet deze exact recht boven het glaasje geplaatst worden of juist een beetje uit het midden? Bij mij draait er een vrij forse pijl rond als de kraan aan staat. Als ik de puls lezer een beetje uit het midden plaats kan ik me voorstellen dat er beter ‘gezien’ wordt dat het dikke deel van de pijl voorbij komt.

    1. Ik gebruik de lezer precies over de het roterende schijfje. Maar tijdens het testen ook wel half er over het roterende schijfje. Beide gaat zonder problemen. De software kijk naar de stijgende en dalende puls. Het kan met meters met een andere schijfje anders zijn. Samengevat het lijkt niet veel uit te maken.

  81. Onderdelen besteld bij Ali en vandaag aan de gang gegaan om het eea werkend te krijgen. Mede door de goede uitleg alles binnen 30 minuten up and running! Kan ik nu ook eindelijk het waterverbruik in de gaten houden. Bedankt voor deze optie!

  82. Hoi, klopt het dat het schema een beetje is aangepast? Ik heb een versie gezien waar er een 680 ohm weerstand op pootje 2 van de optocoupler zit.

    1. Dat klopt de waarde van 680 ohm werkte niet altijd betrouwbaar er liep ongeveer 4,5 mA dat is voor lsommige optocouplers of Pi’s met een iets lagere 5v waarde een probleem. Nu loopt er ongeveer 9 mA bij een waarde van 330 ohm. Als het goed werkt en kun je 680 blijven gebruiken.

    1. Ik heb op basis van een andere van Thingiverse een houder gemaakt en uitgeprint. Tevens een beschermkapje voor het printplaatje tussen de sensor en de Pi https://www.thingiverse.com/thing:4146391

      Eerst kreeg ik hem niet aan de gang. Blijkt dat ook de teruglever schakelaar op GPIO17 stond. Beide waren rood gemarkeerd. Door de teruglever schakelaar op een andere GPIO te zetten werkte hij. Hij telt alleen vanaf 0, ik krijg de juiste tellerstand niet ingevoerd, hoe kan ik dat oplossen.

      1. Bedankt voor het delen van je ervaringen. De waterstand reset bug kun je oplossen door in te loggen op de Pi en een link aan te brengen. Zie onder bugs op de download pagina.

        1. Bedankt voor uw snelle reactie. Ik heb meerdere keren geprobeerd de link aan te brengen maar ik blijft het huidige verbruik wat vanaf zaterdag is gaan tellen zien. Ik ben niet zo thuis met de Pi en zo. Het lukt me wel om met Putty na een update de gehele SD-kaart te gebruiken. Moet ik nu na het inloggen direct de link erin plakken of moet er eerst andere commando’s worden ingevoerd?

          1. Geen probleem, hier stap voor stap een instructie, mocht dit niet werken dan even geduld het is opgelost in de volgende versie:
            1: log in op de Pi met putty met de user p1mon en het wachtwoord verandermij of het aangepaste wachtwoord.
            2: niet nodig maar handig voor de controle: cd cd /p1mon/www/js
            3: ln -s /p1mon/www/js/moment-3.x/min/ /p1mon/www/js/moment-link (als er geen respons komt dan bestaat de link niet)
            4: ln -s /p1mon/www/js/moment-3.x/min/ /p1mon/www/js/moment-link (dit is een controle als de link bestaat en dat is goed krijg je als antwoord ln: failed to create symbolic link ‘/p1mon/www/js/moment-link/min’: File exists )
            5: ls -liart geeft een lijst van alle bestanden. daar moet deze tussen staan. moment-link -> /p1mon/www/js/moment-3.x/min/
            6: de aanpassing is nu gereed. geeft het commando exit om putty te sluiten
            7: gaan naar het p1 monitor setup menu in je browser in-output pagina. Voer in de velden “watermeter stand in m³” en “watermeterstand timestamp” (dit moet een moment zijn dat er water gemeten is en niet voor de eerste meting) en zet watermeterstand reset op aan. Save dit met de knop rechtsboven.

            Succes,
            SecBro.

            1. Wat ik niet had gedaan was Exit in Putty en bij in-output de timestamp invullen, laatste was denk ik de trigger. Bedankt voor de uitgebreide uitleg, het maken en delen van deze software.

              1. Graag gedaan, veel plezier en gemak van de software. En als het bevalt laat het dan vooral aan andere weten via social media.

          2. SecBro geeft hier onder een hele goede beschrijving wat je moet doen. Ik had hetzelfde probleem en heb dezelfde stappen uitgevoerd. Het vreemde bij mij was dat als ik stap 7 met Chrome deed het nog steeds niet werkte. Pas toen ik hetzelfde via Internet Explorer deed verscheen de juiste waterstand op main.

    1. Ik kan geen definitief antwoord geven maar als ik de specificaties lees dat lijkt het erop dat de tweedraads variant een schakelaartje bevat “The signal is equivalent to a dry contact signal (e.g. reed switch).” Een reed switch is een contactje dat door een magneetje o.i.d wordt bekrachtigd.
      De tekst “No polarity to be observed” duidt er ook op dat het gewoon een contactje is en geen actieve component zoals een transistor, want die zijn wel gevoelig voor de polariteit (plus en min van de spanning). De datasheet is wat onduidelijk omdat er wel gesproken wordt van een spanning van 30 volt maar niet waar die dan voor is.

      Scenario 1: het is een contactje zonder spanning dan kan deze direct op Raspberry Pi worden aangesloten zonder opto coupler of iets dergelijks. het zou alleen verstandig zijn en weerstandje van 330 ohm op te nemen, de beschermt de GPIO van de pi.

      Scenario 2: er staat wel spanning op de schakelaar dan moet er een opto coupler tussen om spanning compatibel te maken met de Raspberry Pi die kan alleen 3.3 tot 0 volt verwerken. Dit lijkt dan op de huidige ontwerp.

      Je kunt met behulp van een multimeter vaststellen of er spanning op de tweedraads verbinding staat. Als ik nu een inschatting moet doen dan lijkt scenario 1 het meest waarschijnlijke scenario.

      Succes,
      SecBro.

      1. Supersnelle reactie. Top! Dank voor de uitleg. Als het wat wordt laat ik het zeker weten.

            1. Ben begonnen met de Itron Cyble en heb een S0PCM-kabel aagesloten, zoals beschreven in: https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=7329
              In Domoticz zie ik de S0PCM-kabel, kan ik ‘m ook instellen, maar ontvangen geen puls. Issue is denk ik dat de puls vanuit de Cyble niet per definitie 30ms is. Nou kan je dit aanpassen, maar de pulslengte is, neem ik aan, afhankelijk van de hoeveelheid water die door de leiding stroomt. Lijkt me daarmee niet heel nauwkeurig.

              Vervolgens kwam ik dit topic tegen: https://ehoco.nl/watermeter-uitlezen-in-domoticz-lua-script/, maar dit werkt niet met de Cyble vanwege de twee dry contacts.

              Tenslotte vond ik deze setup: https://github.com/raspberrypilearning/physical-computing-guide/blob/master/pull_up_down.md. Heb de 10k Ohm besteld.

              Ben dus enigszins zoekende naar een werkende oplossing (ben een complete noob, maar gaandeweg leer je). Vandaar dat ik heel blij was dat ik deze reactie tegenkwam (recent én een identieke setup)

            2. Bedankt alvast!

              Ben een complete noob op dit gebeid, maar er is maar 1 manier om het te leren…

              Ben begonnen nav dit artikel: https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=7329

              Kan in Domoticz wel de settings van de S0PCM-kabel aanpassen, maar ik dien zelf aan te geven hoe lang een puls duurt. Standaard 30ms, dit schijn je aan te kunnen passen. Doordat het schoepje met een variabele snelheid draait lijkt me dit uiteindelijk geen nauwkeurige optie.

              Uiteindelijk vond ik dit topic:
              https://github.com/raspberrypilearning/physical-computing-guide/blob/master/pull_up_down.md

              en

              https://imgur.com/a/R1Am9 (Source: https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/73546/log-monitor-gate-dry-contact-with-raspberry-pi-gpio)

              Wat ik wil proberen in aan een van de uiteinden (bijv. bruin) van de Cyble een 10 kOhm weerstand te solderen, met daaraan twee draadjes. 1x naar de 3V3, 1x naar bijv. GPIO18. De witte draad naar ground. Ik hoop dat met een script (bijv. het voorbeeld van Github) een HIGH/LOW wissel te zien als de kraan aanstaat.

              Ben daarom ook erg benieuwd naar de resultaten van ‘pippapattepatnl’, aangezien hij/zij exact dezelfde opstelling heeft.

            3. Bedankt alvast!

              Ben een complete noob op dit gebeid, maar er is maar 1 manier om het te leren…

              Ben begonnen nav dit artikel: https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=7329

              Kan in Domoticz wel de settings van de S0PCM-kabel aanpassen, maar ik dien zelf aan te geven hoe lang een puls duurt. Standaard 30ms, dit schijn je aan te kunnen passen. Doordat het schoepje met een variabele snelheid draait lijkt me dit uiteindelijk geen nauwkeurige optie.

              Wat ik nu wil proberen in aan een van de uiteinden (bijv. bruin) van de Cyble een 10 kOhm weerstand te solderen, met daaraan twee draadjes. 1x naar de 3V3, 1x naar bijv. GPIO18. De witte draad naar ground. Ik hoop dat met een script (bijv. het voorbeeld van Github) een HIGH/LOW wissel te zien als de kraan aanstaat.

              Ben daarom ook erg benieuwd naar de resultaten van ‘pippapattepatnl’, aangezien hij/zij exact dezelfde opstelling heeft.

              1. Sorry voor het meermaals plaatsen van hetzelfde bericht. Dacht eignelijk dat er iets niet goed ging, aangezien ik het bericht niet zag verschijnen. Hoop dat je het op kan schonen (kan ze zelf niet verwijderen)

                1. Geen probleem, al het commentaar wordt eerst gecontroleerd voordat we het toelaten. Dat duurt soms even.

    2. Ik heb net mijn Cyble sensor v2 aangesloten op P1 monitor door gewoon de 2 draden aan te sluiten op pin 9 (ground) en pin 11 (GPIO 17) en hij deed het meteen.

      1. Bedankt voor het melden, het helpt wellicht ook anderen die er gebruik van willen maken.

  83. Is er een maximale lengte van de Pi tot de sensor? De afstand tussen mijn watermeter en meterkast (waar de Rpi hangt) is ong. 7 meter. Onder de vloer ligt nog een oude telefoonkabel die ik zou kunnen gebruiken. Ik ben dus benieuwd of de lengte van de kabel invloed heeft op de werking.

    1. Ik kan je hier geen feitelijk antwoord op geven maar wat de sensor doet is dat er met maximaal 300mA een led wordt aangestuurd die aan en uitgaat met een hele lage frequentie waardoor gemiste pulsen door kabellengte onwaarschijnlijk is. De weerstand van de kabel in in verhouding met de weerstand die standaard voor de optocoupler led wordt gebruikt heel erg klein. Samengevat ik denk het wel moet lukken. !ocht je er mee aan de gang gaan dan hoor ik graag of het gelukt is.

      SecBro

  84. Hoi, ik heb de Optocouplers besteld via jullie link naar de Ali site. Keurig bezorgd, maar op de chip is pin1 niet gemarkeerd. Nu vermoed ik dat als ik ‘m zo houd dat ik de text kan lezen dat pin1 rechts boven zit maar zeker weet ik dat niet. Ik loop dus 50% kans dat ik de pinnen verkeerd inschat;-) Bij mij staat er EL 4N35 712 op.

    Heeft iemand hier meer ervaring mee dan ik?

      1. Meestal ja, heb ik gezien, maar niet op deze chips. 50% kans dat ik goed zit, zo niet dan draai ik ‘m om of gebruik een andere. Minimale afname was 10 stuks;-)

      2. Deze chips hebben geen putje maar wel een verdieping over 1 gehele zijde. Zou dit betekenen dat pin1 aan de kant van die verdieping zit?

          1. Ja, dat klopt. Jou eerste veronderstelling is onjuist! Als je de tekst kunt lezen zit pin 1 link onder. Pin 1 zit aan de zijde waar de inkeping zit.

  85. Ik heb inmiddels ook de watermeter aan de praat. Ik heb het iets anders gedaan dan hierboven beschreven. Hierdoor had ik alleen componenten nodig die ik thuis al had liggen. Ik heb gebruik gemaakt van een IR-led i.c.m. een fototransistor. De IR-led en fototransistor zijn zodanig op de watermeter gemonteerd zodat het infrarood licht door het metalen plaatje op het ronddraaiende rode schijfje weerkaatst wordt. Dit weerspiegelde licht valt vervolgens op de fototransistor en dit leidt tot analoog oscillerend signaal als er water door de meter stroomt. Dit analoge signaal wordt door een IC omgezet in een digitaal signaal. De IC bevat hysteresis op de input en dit voorkomt dat het signaal gaat denderen. Het schema en wat foto’s heb ik toegevoegd ter illustratie. Ook is een voorbeeld van het analoge signaal en digitale signaal te zien. Alles is gelijmd en gesealed met hot glue.

    Link: https://drive.google.com/open?id=12OjqM3A-C0QX9St8E59DYXS5BKaoCMe5

  86. Sinds kort ook met P1Monitor bezig. Helaas heb ik geen Raspberry Pi voorhanden en vond het zonde om er voor de gelegenheid een aan te schaffen. Ik zie dat een Docker-image op de planning staat, maar daar is het helaas nog niet van gekomen.

    Lang verhaal kort: Ik heb P1Monitor overgezet naar een X86 installatie het draait nu als een LXC-container. De stap naar Docker is vanaf hier vrij snel te maken, maar ik wil het eerst soepel hebben draaien. Ik heb echter wel wat zaken moeten omgooien in de code, want die is behoorlijk gefocust op de Pi. (Geen kritiek hoor, ik snap de beslissingen vanuit het onderhouds -en- support oogpunt). Voordat ik iets online ga zetten ben ik eerst van plan wat van de ‘patches’ wat netter te maken.

    Alle GPIO-gerelateerde zaken heb ik uitgezet aangezien mijn container host geen GPIO-poorten voorhanden heeft. Maar het word wel interessant, want het uitlezen van de watermeter heeft nu ook mijn aandacht (heb zelf een Sensus 620).

    Mijn plan is inderdaad om de HALL-sensor aan een ESP te koppelen en de status updates via het net door te geven. Na het bekijken van de code die de watermeter uitleest heb ik al genoeg ideeën over hoe dit aangepakt kan worden. Ik ben echter geen fan van multicast aangezien er situaties zijn waarin dit problematisch kan worden.

    In de toekomst zou ik ook kunnen kijken of ik de teruglevering-schakelaar via het netwerk (en ESP) zou kunnen laten lopen. Ik kan me zomaar voorstellen dat niet iedereen de P1Monitor-host op dezelfde plek (of in de buurt) heeft staan van het apparaat dat het signaal nodig heeft. Ben daar nog niet diep ingedoken, maar als het werkt zoals ik vermoed moet dit niet al te moeilijk zijn. In beide gevallen zal ik de mogelijkheden van ESPEasy bekijken, want dat maakt het nog makkelijker.

    Tot slot heb ik ook nog gekeken of ik P1Monitor in een Alpine-image (lekker klein) kan stoppen, maar daarvoor moet ik simpelweg teveel gaan aanpassen. Het blijft op mijn lijst, maar met een zeer lage prio. Eerst eens alle functies op een ‘normale’ image laten werken. Ga het spul binnenkort bestellen, ik hoop er in januari nog op terug te kunnen komen.

    PS: Akismet vind me maar een spammer. Heb het op een andere computer (met ander IP moeten plaatsen… IPv6 via HE.net is een red flag?)

    1. Leuk te horen dat je met de software bezig bent, als we de tijd hebben dan zullen we je helpen met eventuele conversie vragen. Wat betreft de UDP keuze. Het vergt minder configuratie het is feitelijk geen multicast maar een broadcast. Het voordeel is dat de ESP32 of ander oplossing een adres krijgt van de DHCP server en de Pi ook dat werkt transparant voor de meeste gebruikers. Door UDP broadcast te gebruiken heb je geen configuratie werk en dat is voor veel gebruikers erg handig. Bij uni-cast moet je op een of andere manier de ESP of de Pi vertellen waar hij de data vandaag kan halen. Uiteraard kan dit ook als een van de twee staat de luisteren een client dan het subnet afzoeken naar de server. We hebben een oplossing gebaseerd op de ESP32 gemaakt voor temperatuur meting.

      waarom je geblokt wordt door kismet weet ik niet, het is voor eerste dat iemand over hoor.

  87. Is het mogelijk dat de 3 fase informatie niet meer werkt bij de laatste versie. Alle waarden blijven op 0 staan.

    1. Het lijkt op een probleem in de grafische bibliotheek. Het wordt uitgezocht.
      UPDATE: er staat een fix onder aan de pagina of wachten op de volgende versie.

    1. Dat zou inderdaad leuk zijn, of alle onderdelen in een pakketje. Ik kan wel een beetje solderen, maar ik heb totaal geen geschikt materiaal in huis om dit bordje in elkaar te zetten.

        1. Count me in! Ik heb geen losse componenten in huis zoals de sensor, optocouplers en weerstanden, maar op zich kan ik het denk ik wel in elkaar zetten. Zou leuk zijn als er setjes beschikbaar komen, kant en klaar en DIY bijvoorbeeld 🙂

        2. count me in! Als de kabel van watermeter naar Pi lang genoeg is, en het plug and play . Ik ben totaal niet technisch.

          1. Dus jullie zien graag een setje met alle componenten al gesoldeerd. Incl kabel bv en een pcb waar je de kabels in schroeft?

            1. Ja, het zou fijn zijn alles alles kant en klaar was, en ik hem alleen nog maar de stekker in de Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3 hoef te doen. Volgens mij moet er een stekkerding op dat rijtje met pinnentjes. (flatkabel?) Als de kabel een meter of 3 is, dan kan dat ook netjes worden weggewerkt in de hoek van de meterkast.

              Mijn Raspberry zit in een origineel zwart kastje wat er als kitje bij besteld is. Ik heb destijds een pi kit met kabel gekocht voor slimme meters in 1 pakketje.

            2. setje met alles er op en aan, dat alleen nog maar gemonteerd moet worden op de watermeter, en aan de pi. Ik denk dat ik nog wel een oplossing kan bedenken om het te monteren op de meter, maar dat andere is echt niet te doen voor me.. ik ben al blij als ik mijn pc draaiende kan houden.

              1. Hahaha dat snap ik. De vraag is meer is de behuizing van de pi dicht. Of zit er waar de gpio pinnen van de pi zitten een opening?

                    1. Als je nog een extra setje zou kunnen maken – dan hou ik me aanbevolen. Zou geweldig zijn 🙂

                    2. Heeft u nog zin en tijd om misschien nog 1 setje te maken? Zou heel fijn zijn gezien ik niet heel technisch ben. Bedankt

                  1. Kan ik iemand nog verblijden met een setje:

                    https://ibb.co/cCXVgKg

                    Had 2 extra gemaakt, 1 werkte niet, eze is getest en zou moeten werken (geen garantie 🙂 ). Via aliexpress ontving ik 2 LJ18A3-8-Z/BX-5V dus die komt erbij.

                    1. Hoi Jaap, niks. Hoe kan ik je contacten? @securitybrother, kun jij ons met elkaar in contact brengen?

                    2. Als Jaap een akkoord gaat dan deel ik het e-mail adres van Jaap.

  88. Wellicht “domme” vraag, waar kan ik de bewuste versie downloaden? (201912-0.9.14). Ik zie versie niet bij downloads staan namelijk.

  89. Dit is de enige reden nog dat ik elke zondagavond mijn standen nog moet opschrijven! Geweldig dat dit nu ook uitgelezen kan worden! Top!

    1. Graag gedaan, het was een uitdaging en veel werk om stabiel te krijgen. Veel plezier er mee.

  90. Leuk ga ik uitproberen.
    Kan je voor de zekerheid aangeven welke 4N35 ik moet bestellen. Staat niet in je lijstje.

    Alvast bedankt, groet Arie

  91. Geweldig! Wat ben ik toch blij met p1 mon.
    Heb hier nog een tcrt5000 module liggen. Die moet dan volgens mij zonder extra componenten op de gpio aan te sluiten zijn.

    1. Ik ken de tcrt5000 niet maar volgens mij is die bedoeld als nadersenior en gebruikt deze niet zichtbaar licht. Het is een andere oplossingen en het zou kunnen werken. We kunnen je daar helaas niet mee helpen. Uiteraard wel benieuwd of het werkt. Het zou een oplossing kunnen zijn voor watermeters zonder of een te kleine rotor.

  92. Hallo Secbro,

    Hier was het wachten op, mooie ontwikkeling!
    Komt er nog een draadloze versie? Ik kan er jammer genoeg geen gebruik van maken doordat de meterkast niet te bereiken is met kabels.

    1. Hij staat niet in de planning maar het zou opgelost kunnen worden met een ESP32 die dan de pulsen met een UDP bericht verspreid. We zetten het op de roadmap.

      1. dat zou een mooie aanvulling zijn en maakt het verbruik overzicht compleet! Kan dat met dezelfde esp32 als de temperatuur logger? Dan kan ik de spullen alvast bestellen!

        1. Goed te horen dat je enthousiast bent. Het staat op de lijst, dat kan nog wel even duren voordat we er aan gaan beginnen. Als we er al aan toekomen.

            1. We kijken waar de meeste vraag naar is en bepalen dan waar we de beschikbare tijd aan kunnen besteden. Goede ideeen van donateurs krijgen uiteraard voorrang.

                1. Zijn de genoemde onderdelen ook nodig als de draadloze optie komt? En wordt dat met een esp32? Dan kan ik alvast bestellen, want dat duurt altijd wel even vanuit China.

                  1. Op zijn minst de inductieve lezer, de andere onderdelen hangt af van de oplossing. Als iemand anders de oplossing wil bouwen dan kan ik diegene van informatie voorzien hoe we deze met P1 monitor kunnen verwerken. De draadloze versie past voorlopig niet in de planning van de P1 monitor.

                    1. De inductieve lezer is binnen…..

                      Nu in afwachting van een draadloze oplossing.

Geef een reactie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.