P1 monitor shortcuts

P1 monitor watermeter

P1 monitor watermeter

Vanaf versie 201912-0.9.14(Maxine) heeft de P1 monitor de mogelijkheid om de watermeter uit te lezen. Een van de uitdagingen is dat watermeters geen data leveren zoals een slimme meter.

Watermeter

Voor de P1 monitor is gekozen dit op te lossen via een inductieve nabijheidssensor die de pulsen  “leest” via een roterend schijfje in de watermeter. Zie de foto met het rode schijfje linksonder met een metalen plaatje er op. De pulsen worden aangeboden op de GPIO-poort van de Raspberry Pi en worden zo omgezet naar het aantal gebruikte liters water.  

In principe kan elke manier van het lezen van watermeter pulsen worden gebruikt mits deze compatibel is met de 3.3V logica van de Raspberry Pi.

Onderstaande beschrijving geeft de opzet weer die we aanbevelen en die we getest hebben. Mocht je een andere opzet willen gebruiken let dan op dat de IO van de Pi 3.3V is en geen 5V. Met 5V kan de Pi GPIO stuk gaan. Daarnaast geldt dat de puls niet mag denderen en daarmee valse water pulsen afgeeft.

De P1 monitor pulslezer.

watermeter level converter

Wat heb je nodig:

puls lezer met print
puls lezer printplaat

printed circuit board opto coupler

Een van gebruikers heeft een printed circuit board gemaakt met de opto-coupler als je interesse hebt dan kun je een email sturen naar

Geef bij het e-mail verzoek aan of je alleen een PCB wil, een niet gesoldeerde PCB met onderdelen of een complete gesoldeerde PCB. Of je een donatie wil doen en voor welke bedrag. Dit om de onderdelen kosten te dragen. Afhankelijk van de voorraad wordt de PCB geleverd.

 • PCB met water en kWh
 • water en kWh PCB achterkant
 • Water en Kwh pcb vooraanzicht

Montage op de watermeter

Voor montage op watermeter ligt het uiteraard aan de vorm en type van je watermeter dit is een manier. Voel je vrij om dit anders aan op te lossen.  Deze oplossing (model Groenewoud) is bedacht door een P1 monitor gebruiker.

Een kunststof hemelwater pijpklem (in dit voorbeeld een 75MM klem) voor een watermeter met diameter van ongeveer 82mm. Een 4mm schroeven en moertjes, wat afstand busjes om de afstand van de puls lezer en een gereedschap klem van rond de 16mm om de puls lezer vast te zetten.  Een klein metalen stoelhoekje met wat gaatjes. Het stoelhoekje maak je plat en tordeer je 90 graden om deze vast te kunnen zetten op de kunststof beugel en gereedschap klem. Uiteraard kun je ook een stukje aluminium/ metaal strook of ander materiaal gebruiken om de 90 graden hoek te gebruiken.

watermeter met puls lezer

3D adapter voor de watermeter

Een van P1 monitor gebruikers heeft een 3D geprinte adapter gemaakt die je hier kunt vinden.

Alternatieve sensor

Ronald heeft een alternatieve sensor gemaakt. Hier de handleiding en datasheet. Ik heb de sensor niet gemaakt en kan dus geen vragen over de sensor beantwoorden. Je kan een vraag achter laten en wellicht kan een andere gebruiker een antwoord geven.

Aansluiten op de pi

Raspberry Pi 3/4 GPIO pin layour

Het wordt aanbevolen de pins 2/4 voor 5V  6/9 voor 0 /Aarde/Ground te gebruiken maar de keuze is volledig aan vrij.  Voor de GPIO poort wordt GPIO17 (pin11) aangeraden omdat dit de standaard is voor de P1 monitor maar ook deze is vrij te kiezen.

Instellen van watermeter.

In de P1monitor kan de waarde van de puls worden ingesteld, meestal is dit 1 liter per puls. De gebruikt GPIO-poort en de actuele watermeter stand. Omdat feitelijk alleen het gebruik gemeten wordt en niet de momentele meterstand kan deze ook worden ingesteld zodat deze correct wordt weergeven.

247 Replies to “P1 monitor watermeter”

 1. Ik heb ook de TT watermeter pcb besteld en aangesloten. Werkt erg handig/gemakklijk!

  Als je al een 12V sensor hebt is deze ook te gebruiken.
  In feite is de 4n35 een knipperende LED die een transistor open en dicht stuurt en bij deze print hiervoor de 5V vanuit de Rpi gebruikt, die tevens ook de sensor voedt.

  Maar je sensor heeft al 12V voeding, dus kras het 5V spoortje aan de sensor kant door EN verander R1 van 330 ohm naar 1k2 ohm.
  De rest van het circuit werkt prima.
  Ben nog aan het experimenteren om stoorpulsen m.b.v een pull-down R van 10k te ondedrukken en/of een C of ferriet kraal.

 2. Goedenavond,

  Na lange tijd veel plezier te hebben beleefd aan de watermeting is het nu over…
  Sinds de laatste versie p1mon en het terug zetten van de export. werken de pulsen niet meer.
  Vorige versie p1mon terug gezet en export terug werkt wel.
  Met de laatste versie van p1mon “zonder” de export terug te zetten werkt de watermeterpuls wel, maar zodra ik de export terug zet dan werkt de watermeterpuls niet.
  Ik heb de watermeter database ook verwijderd conform hier eerder beschreven berichten, maar de puls wordt niet gezien.

  Dus enkele met het terug zetten van een laatste export werkt de puls niet.
  echter met een lege laatste versie van p1mon en een export van een maand terug gaat het wel goed. (maar dan mis ik logging van een maand)

  ik heb het idee dat ik de pulsmeting uitzet met het terug zetten van een export.
  Maar hier houdt mijn raspberry pi kennis op om dieper in het programma te kijken.

  Verder blijf ik de p1mon een mooi product vinden.

  1. Bij de nieuw versie is er een extra GPIO instelling gekomen voor het meten van kWh via een S0 puls instelling. Het kan zijn dat de GPIO instellingen voor de watermeter conflicteren met de GPIO poort die je al gebruikte.

   Dit zijn de standaard pinnen die ingesteld zijn.
   GPIO 27 Default pin
   GPIO 22 Default pin
   GPIO 17 Default pin
   GPIO 26 Default pin

   Als je GPIO 26 al gebruikte dan zou dit het probleem kunnen verklaren.

   Dit is een aanname maar er is een workaround als je de nieuwe versie wil gebruiken.
   1: controleer na de import van de je oude data of geen van de GPIO pinnen dubbel wordt gebruikt. Dit moet in de laatste versie op de zowel de IO pagina en de kWh levering pagina.
   2: je kunt de oude data importeren door een export te maken en dan de configuratie uit de het zip bestand te halen. Deze FAQ geeft hoe je dat kunt doen. In jouw geval zou het dan je de volgende stappen kunnen uitvoeren. Maak een export. Pak het zip bestand uit. In de folder p1mon -> export het bestand configuratiennnnnnnnn.nnn verwijderen. Er weer een zip bestand van maken en importeren.

   Succes en fijn te horen dat je blij met het de software.

   update heb je wel de patch uitgevoerd of de versie 1.0.0 gebruikt met de patch al aangebracht.

   1. Wat ik nog was vergeten, maar dacht dat niet veel zou uitmaken… Ik heb heb de rasberry PI van Pi2+ naar een Pi3 veranderd. en gelijk met nieuwe software.

    Dit zou ook een oorzaak kunnen zijn, maar ook met de oude versie kreeg ik problemen met de watermeter of kon in de export niet meer importeren.

    Vervolgens heb ik inderdaad de export, zonder configuratie, geïmporteerd op de Pi3 met de laatste versie “p1mon202012-1.0.0-8-patch-1”

    En nu lijkt alles weer te functioneren.

    dank voor de uitleg.

    ps. De watermeter heeft altijd op de standaard GPIO17 gestaan en dat houdt ik zo.

    1. Als je van Rpi wisselt dan zullen de gegevens die versleuteld zijn zoals je WiFi wachtwoord niet ingelezen worden. Dit verklaart echter niet je probleem. Maar goed dat het weer werkt.

   2. Hallo allemaal, een nieuwe gebruiker van de P1Monitor Watermeter, de stap van slimme meter gebruiker naar water verbruik meter leek mij logisch. Uitwerking: Handleiding ZTATZ gevolgd. De software (202012) en uitlees sensor geplaatst. Maak ook gebruik van de kant en klare PCB pulsmeting vanuit het projectTT. Gebruik een RPI 3 B. De standaard GPIO 17 ingeschakeld. De boel opgestart en hoera e.a. werkt, echter na de eerste 5 liter is het stil. De pulsmeter geeft keurig een rood signaal bij het passeren van 1 liter water, toch wordt dit signaal niet meer verwerkt door de P1monitor. Hopelijk ontvang ik nog wat praktische oplossingen (of vragen).

    1. Je kunt in de logfiles kijken of daar wat wordt gemeld? De log files zijn te vinden in /var/log/p1monitor. Ik neem aan dat je gebruik maakt van de laatste versie van de software.

 3. Hallo,

  Hier nog een grote P1mon fan 😉
  Watermeting heb ik via een DN25 gemaakt, (ik heb nog zo’n oude waterteller). Voor 1 liter water kom ik op ongeveer 200 pulsen. Als ik nu de pulswaarde in liter op 0.005 zet dan komt dit mooi overeen met 1 liter water. Dit werkt prima, de uurverbruiken zijn correct, alsook het dag totaal
  Maar… misschien doe ik iets verkeerd, maar de totale telling wordt niet aangepast 🙁

  Als ik de database exporter zie ik mooi de 24 metingen per dag, uren zijn correct, maar de totaal meting blijft telkens gelijk. Pas ik -bij wijze van test- de pulswaarde in liter aan naar 1, dan werkt de totaal teller prima (maar tel ik een factor 200 keer te snel uiteraard)
  Zou het kunnen dat de totaal telling problemen heeft met komma getallen?

  voorbeeld uit db:

  replace into watermeter_history_uur ( TIMESTAMP, PULS_PER_TIMEUNIT, VERBR_PER_TIMEUNIT, VERBR_IN_M3_TOTAAL) values (‘2020-12-14 00:00:00′,’515.0′,’2.5749999999999766′,’1531.468’);
  replace into watermeter_history_uur ( TIMESTAMP, PULS_PER_TIMEUNIT, VERBR_PER_TIMEUNIT, VERBR_IN_M3_TOTAAL) values (‘2020-12-14 01:00:00′,’470.0′,’2.3499999999999814′,’1531.468’);
  replace into watermeter_history_uur ( TIMESTAMP, PULS_PER_TIMEUNIT, VERBR_PER_TIMEUNIT, VERBR_IN_M3_TOTAAL) values (‘2020-12-14 02:00:00′,’0.0′,’0.0′,’1531.468’);

  mvg

  Wim

 4. Security Brother, bedankt voor deze geweldige software, het werkt echt goed en het is makkelijk te integreren in Home Assistant.

  Ik heb een poging gedaan om een houder te tekenen en printen voor de benaderingssensor, het is met ABS geprint en bovenkant van de meter wordt afgesloten, meter kan nog steed gelezen worden door klepje weg te halen. Het is gemaakt voor een Sensus 620 watermeter zonder wissertje en bevestigingsgaten in de glas. Sensor is 0,5mm boven het glas. Ik had geprint zonder dat ik de sensor had, daardoor is de kijk gat schuin boven de getallen gekomen, maar het is nog steeds goed af te lezen.

  Houder wordt geklikt op de meter zonder bevestigingsmateriaal en kan gedraaid worden om goeie positie te vinden:
  https://i.imgur.com/EMBYHT8.png

  https://i.imgur.com/47DnpHq.png

  Enige verzoek van mijn kan zou zijn; Maak alsjeblieft een donatie knopje in de startpagina, het is best even zoeken 😉

  1. Leuk dat je dit deelt en het ziet er goed uit. En bij het uitvinden hoort ook vallen en weer opstaan. ik ben niet zo thuis in 3D printen maar ik neem aan dat je een soort ontwerp configuratie bestand nodig het voor de printer. Als je dit leuk vind dan kan het 3D bestand via de site aanbieden zodat andere gebruikers er ook een kunnen printen.

   1. Bedankt Security Brother, inderdaad 3D bestand moet door een slicer programma heen om te kunnen printen op een printer. 3D bestand kan ik even aanpassen zodat het gat goed voor tellers staat en dan uploaden naar Thingiverse met uitleg hoe het geprint moet worden, of ik kan het naar jou mailen, ik hoor graag hoe je het wil hebben.

    1. Als je hem op Thingiverse zet en de link wil sturen dan maak ik een verwijzing op de pagina. Als je nog een stuk tekst er bij wil hebben stuur dat dan ook anders maak ik die wel.

  2. Zeer indrukwekkend! Is het ontwerp makkelijk aan te passen naar andere type watermeters? Zelf geen ervaring in de 3d wereld, maar dit ziet er zeer netjes uit. Complimenten hoor.

   1. Bedankt Nico, ontwerp is gemaakt specifiek voor dit model van Sensus watermeter, ik kan het helaas ook niet even bij de buren testen, want hele wijk heeft een nieuwe meter gehad van PWN.

    Ik zou de dimensies van een andere meter moeten hebben, plastic gedeelte van onze meter loopt taps-toe (conisch) en daar moest ik ook rekening mee houden, net zoals de hoogte tot in mm zodat kraag in het print op de meter rust en niet te ver naar beneden kan gedrukt worden, ondertussen klikt de onderkant op de brons gedeelte van de meter.

     1. Hallo Bas,

      Mooie print, bedankt voor delen en suggestie!, deze weken heb ik te druk, ik zal het proberen aan te passen en re-uploaden naar Thingiverse.

 5. Hallo securutiebrother, heb een watersensor gemaakt en ben die nu aan het testen. Heb een issue waardoor er ten onrechte veel te veel pulsen zijn gestuurd; 1,5 m3 in een half uur waarin geen water gebruikt is. Is er een mogelijkheid die in de database te verwijderen?

  1. Je kunt of de database aanpassen, zie de FAQ Als je snel klaar wil zijn dan kun je ook alleen de database van de watermeter wissen. Je moet dan wel eerste de P1 monitor stoppen en na de wis actie weer starten. Zie dezelfde FAQ. Als de de P1 monitor gestopt is moet je de bestanden /p1mon/data/03_watermeter.db en /p1mon/mnt/ramdisk/03_watermeter.db wissen.

 6. Een vraagje is er in de software pull up gebruikt voor de watermeter
  P1 monitor ziet er prima uit.

  1. Bedankt voor het compliment. Ik maak gebruik van de gpiozero bibliotheek. Voor de inputs wordt de volgende instellingen gebruikt. gpio_pin = Button ( , pull_up=True, hold_repeat=False )

 7. Hoi, er zit een schaling fout in de Ampere meters in de p1mon website. Ik heb een screenshot, waar kan ik het naar toe mailen?

  1. Goedenavond,

   Ik ben wel geïnteresseerd in ene gesoldeerde variant.
   Hoe komen we met elkaar in contact?

   Mvg, DW

  2. Hallo TT,

   Weet niet of je het bericht ban gisteren ontvangen hebt, staat in elk geval niet hier vermeld.
   Ik ben wel geïnteresseerd in een gesoldeerde variant.

   Met vriendelijke groet,
   DW

   1. @spleijers had je mijn email adres goed ontvangen? Kan ik nog 1 voor je reserveren? Heb er net weer 10 bij besteld (verwacht ik over weekje of 4 binnen).

  3. Hallo TT,

   Ik heb ook wel interesse in zo’n setje indien je er nog één over hebt? Eigenlijk in afwachting van een draadloze ESp32 oplossing, maar hoe eerder data des te beter (dan maar met een losse kabel door de gangen voor zolang). Ik hoor graag even wat je ervoor wil hebben.

    1. Als TT daar om vraagt dan is dat geen probleem. Maar ik kan dat niet doen zonder zijn toestemming.

     1. SB,
      Is prima hoor. Wacht nog even op reactie van Spleijers. Ik heb dan nog 1 over voor Henny.
      Daarna moet ik eventueel nieuwe pcb bestellen als er nog animo voor komt.

        1. Hallo Secbro & TT,

         Het printje (compleet gesoldeerd) ontvangen 👍🏻 snelle service!

         Onder tussen aangesloten en alles werkt goed. Met +/- 8 meter telefoonkabel en de sensor direct op de watermeter vastgeplakt met dubbelzijdige tape.

         De donatie ook reeds overgemaakt 😀.

         Hopelijk komt er snel een update met de “warm” watertrap (verbruik) functie.

      1. TT als je nieuwe pcb’s gaat bestellen heb ik wel interesse (ongesoldeerd). Planning is dat ik hier in de kerstvakantie mee bezig ga. Ben even kwijt wat je er ook voor vroeg.

       Groet RR.
       In nodig hierbij toestemming om het mail adres door te sturen.

  1. Dit wordt dus zonder printed board opto coupler aangesloten? Dus direct op de GPIO? En blijft dit goed werken?

 8. Hoi/

  Ik heb net een printje volgens de gegevens in elkaar geknutseld. Als ik test en meet (voor ik ga plaatsen). Meet ik aan de uitgang van het printje naar de GPIO input 5 Volt. In de documentatie staat dat dit 3,3 moet zijn. Ik gebruik de EL4N35. Bij mij komt er dus 5 Volt te staan op Pin 5. Doe ik iets niet goed?

  1. Nee, dan heb je ergens een verbindig op je printje. Als de . Als je tegen nul /GND meet dan moet er geen spanning op staan als hij niet aangesloten is op de GPIO pin. De pin levert de spanning (3,3v) die door de optisch gekoppelde transistor aan aarde wordt verbonden. Je kunt eens verschillend pinnen onderling meten of wat de weerstand is. Op de 4N35 mag alleen pin 1 verbonden zijn met 5V van de GPIO.

 9. Mijn watermeter zit in de kruipruimte en door de omgeving is het daar redelijk vochtig. Daarom ben ik genoodzaakt om de kabel van de LJ18A3-8-Z/BX-5V te verlengen met 3-4 meter zodat ik alles in de meterkast kan aansluiten.
  Mijn vraag is nu: Heeft het verlengen van de kabel gevolgen voor de nauwkeurigheid van de LJ18A3-8-Z/BX-5V ?

  Alvast bedankt.

  Groeten jeroen

  1. Ik denk niet dat het een probleem is. Als er maar genoeg spanning op de sensor staat. Dan werkt het wel of niet. Ik heb het zelf niet getest maar heb begrepen dat iemand er 10 meter tussen heeft gezet en dat het geen problemen gaf.

  2. ik heb de kabel verlengt met een UTP kabel met 3X 2 aders bij elkaar i.v.m. kabel spanning verlies.
   de sensor werkt het beste bij 6a7 volt.

 10. De uitlezing werkt super! Het is ff een klusje om het netjes te solderen en pootje 1 van de optocopler te vinden, maar hij doet het top. super bedankt voor het delen.

 11. De montage die op de foto getoond wordt kan 1xxx eenvoudiger met de getoonde meter op de foto.
  Heb ten eerste gekeken of het ledje van de sensor brandde d.m.v. de sensor gewoon er “koud” op te zetten.
  Dit werkte gewoon, daarna de kraan aangezet, en de sensor heen en weer geschoven dat het ledje aan en uit ging op de draaiing van het schijfje met de magneet.
  Dit werkte ook goed, daarna een flinke druppel silicone kit op de sensor en in positie gezet door de kraan te laten lopen, dat het ledje aan en uit ging.
  De silicone heeft een perfecte hechting en kan weer makkelijk verwijderd worden.
  In mijn ogen de perfecte montage.

  1. Het kan nog makkelijker. Ik heb het vastgezet met Bison Car Fix tape, dit is sterk dubbelzijdig foamtape en dat werkt perfect en is ook weer los te maken. Hij zit ook meteen vast op de plek als je hem aandrukt. Kun je ook gebruiken om dashcams vast te maken enzo.

   https://www.bison.nl/nl/product.1083

 12. Watermeter aangesloten en het werkte eerste instantie niet. Lampje sensor bleef aan. Het was is mijn geval belangrijk is om de sensor te kalibreren op de watermeter, Het rode lampje bleef branden, terwijl deze aan/uit moet pulsen op de liters. Zet de kraan aan en schuif de sensor wat heen een en weer zodat deze goed pakt. Hierna zal je zien dat ie juist pulsed en ook in de software. Gweldige combinatie en software!

 13. Beste allen,

  Zie zo, alles klaar p1 starten maar en ja hoor alles werkt gelijk dank zij de problemen van een ander.

  De watermeter was het meeste werk daar deze zit in de waterput bij de voordeur en de meterkast verder weg.
  mijn kruipruimte is volg gespoten met isolatie korrels en mag niet meer zonder speciale kleding betreden worden en een speciale mondkap. maar het is gelukt dmv nieuw gaatje boren voor de kabel van de censor.

  Om het geheel GOED te laten werken heb ik een buck tussen gezet die van 5volt uit de raspberry omzet naar een spanning tussen de 3,3 en 24 volt, deze op 9 volt gezet zodat de led op de censor mooi licht geeft.

  interface gebouwd zoals hier beschreven, aan gesloten en werken, HOERA

  Voor de bevestiging van de sensor het ik het lijmpistool gebruikt en deze om de meter geplaats met een beetje warme lijm, ik ben geen bankwerker of loodgieter (Ik ben gewoon handig)

  Na een paar uurtjes draaien liep de temperatuur snel op naar ruim 70 graden dus een koeler er op nu probleem de koeler gebruikt de GPIO pinnen en de censor ook. heb maar een y kabeltje gemaakt van 3 dupont kabeltjes. Dit werkt ook na 10 minuten temp gezakt maar 34 graden.

  Nu ik dit allemaal weet en met jullie wil delen, ga ik weer aan de slag om (als de 3d printer er is) een nieuw kastje printen met een printje voor alle aansluitingen en interface.

  en als laatst: Wees jezelf want een origineel is altijd meer waard dan een kopie.

  Mvg Henk

  1. goedemorgen Henk,

   Heb jij een schema of een foto hoe je de voeding van 5volt uit de raspberry omzet naar een spanning tussen de 3,3 en 24 volt

   Alvast bedankt

 14. Ik had hiervoor een watermeter de Elster V100, deze kon ik uitlezen met een reed contactje via de homewizard energy. Ook bij dit soort meters gebruikte ze een puls lezer wat dus eigenlijk erg onhandig is.
  Dus als iemand deze watermeter heeft kan hij die ook daarmee uit lezen. Dan zou je alleen de 1 en 2 aansluiting nodig hebben van de pulslezer aansluiting. Of je de opto coupler ook weg kan laten durf ik niet te zeggen.

 15. De P1 software heb ik draaien, complimenten voor automatische installatie, vormgeving en functionaliteit. Volgend project is om toch de watermeter uit te gaan lezen. Gewoon voor de gein. Nu zit er alleen zo’n 10 meter afstand tussen mijn watermeter en de raspberry. Dus ik moet die afstand overbruggen. Nu heb ik geen zwakstroom kabel liggen, maar ik vroeg me af of een utp kabel ook een mogelijkheid is?

  1. Ja dat kan, zie de comments. De uitdaging is dat de sensor met 5volt wordt gevoed en dat de weerstand van de lange kabel te hoog is. Dat kun je eventueel met een extra voeding oplossen bij de meter. Ik zou het eerst even testen.

   Hier de comment van Pierre:

   Eerst even mijn complimenten over de software.

   Vandaag mijn watermeter werkend gekregen, op het eerste gezicht niets bijzonder.

   Ik liep tegen het volgende probleem aan:
   In mijn meterkast heb ik geen wandcontactdoos om mijn PI aan te sluiten. Dit was geen probleem met uitlezen van de energie standen. Aangesloten via een UTP kabel (30 meter). De PI ligt op mijn bureau op twee hoog. Heb de schakeling gemaakt en getest zonder watermeter en werkte prima.
   De schakeling kreeg ik niet werkend in mijn meterkast. Als ik de zwarte draad van Sensor even tijdelijk verbond met de min kreeg in de P1 monitor pulsen binnen. De Led licht ook op als ik er een metaal voorwerp voorhield, zo leek het werken maar geen pulsen in de P1 monitor.

   Mijn oplossing:
   De spanning (5V) van de PI adapter heb ik gesplit naar de PI en het printje met de opto-coupler. Tevens heb ik de zwarte draad van de sensor dubbel uitgevoerd (minder weerstand) in de UTP kabel. Op mijn PI heb ik dus alleen GPIO17 aangesloten zitten. (pin 5 van de opto-coupler naar GPIO17)
   En zowaar het werkt.
   Ik weet niet of dit handig is om te weten, zo niet

 16. Zo dan eindelijk heb ik de water functie inbedrijfgesteld, ik heb een iets aangepast versie omdat mij eigen watermeter al een puls uitgang heeft dus was de “LJ18A3” niet nodig.
  Aangezien de bugs er al uit zijn werkte het in 1 keer zonder een probleem! Had ik dat maar eens met mijn werk…
  Security Brother, top werk en een mooi product!

  Fijne zomervakantie!

 17. ik heb de benodigde onderdelen binnen en ga het bouwen. tot mijn verbazing staat er op mijn watermeter Aquadis+ van 2007 een P1 is die ook te gebruiken? en wat voor kabel moet daar in wel een speciale stekkertje.

  Henk

  1. Ik kan je niet helpen met je concrete vraag maar er zijn combinaties van slimme meters en watermeters die via de slimme meter de watermeter stand doorgeeft. Het staat op de roadmap om toe te voegen. In de slimme meter output moet dan een telegram code zitten die starten met 0-n:24.1.0.255, 0-n:96.1.0.255, 0-n:24.2.1.255

 18. goedenmorgen

  mooi programma !

  Ik heb een een raar probleempje met de watermeting
  Alles volgens schema aan gesloten en het werkt alleen krijg ik af en toe in eens een uitschieter in het gebruik dat veel tehoog is en daarna werkt het weer voor 2 dagen goed en dan weer een uitschieter in tehoog verbruik? Als ik 1liter water tap geeft hij ook precies 1 liter verbruik aan maar waarom er af en toe bv 80 liter extra teveel aan geeft is mij een raadsel.
  Heb de data al een paar keer gewist maar het probleem blijft .

  Nico

  1. Het zou kunnen zijn dat er interferentie o.i.d op de lijn zit of dat de sensor net op het kantelpunt van wel of niet detecteren zit. Als er dan onrecht een hoop pulsen worden gemaakt dat worden die ook ingelezen. de kabel tussen de RPI en GPIO moet zo kort als mogelijk zijn. Wellicht kun je het correleren met veel andere verbruik o.i.d.

   1. Goedemorgen

    bedank voor de snelle reactie
    Zojuist de sensor beter op de watermeter geplaatst. even kijken of dit helpt.
    en anders kort ik de afstand tussen sensor en rpi. in deze is nu 1,5 meter

    Nico

    1. Graag gedaan en succes. Ik heb gehoord van mensen die erg lange kabels gebruiken (10 meter) zonder problemen. Als je een multimeter hebt dan kun je eens meten wat waarde is van de GPIO ingang als deze aan of uit staat. Succes SecBro.

 19. Eerst even mijn complimenten over de software.

  Vandaag mijn watermeter werkend gekregen, op het eerste gezicht niets bijzonder.

  Ik liep tegen het volgende probleem aan:
  In mijn meterkast heb ik geen wandcontactdoos om mijn PI aan te sluiten. Dit was geen probleem met uitlezen van de energie standen. Aangesloten via een UTP kabel (30 meter). De PI ligt op mijn bureau op twee hoog. Heb de schakeling gemaakt en getest zonder watermeter en werkte prima.
  De schakeling kreeg ik niet werkend in mijn meterkast. Als ik de zwarte draad van Sensor even tijdelijk verbond met de min kreeg in de P1 monitor pulsen binnen. De Led licht ook op als ik er een metaal voorwerp voorhield, zo leek het werken maar geen pulsen in de P1 monitor.

  Mijn oplossing:
  De spanning (5V) van de PI adapter heb ik gesplit naar de PI en het printje met de opto-coupler. Tevens heb ik de zwarte draad van de sensor dubbel uitgevoerd (minder weerstand) in de UTP kabel. Op mijn PI heb ik dus alleen GPIO17 aangesloten zitten. (pin 5 van de opto-coupler naar GPIO17)
  En zowaar het werkt.
  Ik weet niet of dit handig is om te weten, zo niet

  1. Bedankt voor het delen en het compliment, wat er feitelijk veranderd is dat je de ongeveer 5 volt 5.1 volt of iets dergelijks gebruikt in plaats van de gestabiliseerde 5V van de RPI. De iets hogere spanning zal net voldoende zijn om het goed te laten werken. in principe zou je lokaal bij de sensor ook een ander 5 volt voeding kunnen gebruiken en pin 5 en 4 op de RPI aansluiten de aarde moet dan onderbroken worden. Dan heb je een volledige galvanische gescheiden optocoupler.

 20. Watermeter bordje afgelopen week in elkaar gezet. Voor een amateur goed te doen moet ik zeggen. Daarna deed hij het helaas nog niet… Multi meter gekocht om toch alles goed door te kunnen meten. Schakeling is naar mijn mening goed. Een vriend geraadpleegd die in de electro zit en die bevestigd dat het gewoon moet kloppen….

  Ten einde raad heb ik de database weggegooid aan de hand van de stappen eerder hier boven ergens beschreven. En wonderbaarlijk lijkt dat vreemd genoeg de oplossing.

  Nu nog vast schroeven aan de watermeter 😀 En mijn device in Homey toevoegen met mijn app kijken of dat het juiste beeld geeft. Super thx voor deze awesome DIY software

 21. Vandaag de watermeter ontvangen en kon het niet laten om meteen aan de slag te gaan.

  Eerste poging kreeg ik wel led werkend op de meter, maar geen verandering in de stand.
  Kwam de opmerking van Ferry tegen hier en had ook de opto-coupler verkeerd aangesloten (1 is idd linksonderin). Gebruik ook gpio 27 ipv 17.

  Ik heb ook 5 meter telefoonkabel tussen sensor en board zitten.

  Morgen nog even de kabels netjes in een stroom buis wegwerken en een extra setje maken.

  1. Je kunt de nieuwe stand van je watermeter bij de reset invoeren met de juiste datum dan wordt vanaf dat moment de nieuwe watermeter stand gebruikt.

 22. Even een vraagje. Mijn watermeter doet 1 rotatie per liter als het goed is, staat erop.
  Echter mijn watermeter gaat blijkbaar harder dan wat P1 Monitor aangeeft. Als ik bij de in-output pagina kijk zit daar nu na een paar dagen ineens 1000 liter verschil in. Is mijn instelling niet goed?

  Puls waarde in liter heb ik op 1 staan, op mijn meter staat een circkel die van 0 tot 10 gaat met daarbij “x0,0001”. Ik neem aan dat 1 puls gelijk staat aan 1x contact en 1x loslaten, dus 1 rotatie?

  Het is een Sensus 620 meter, volgens mij de meest gangbare die er is….?

  Het instellen van de waterwaarde heb ik ook al gedaan, met reset. Vind het overigens wel onduidelijk met instellen, wanneer doe je reset en wanneer niet? Heb in het begin de waarde goed gezet, handmatig tijd en datum ingevuld en later toen het uit de pas liep nog een keer ingesteld met reset. Of moet dat zonder reset?

  De totaalwaarde van de meter vind ik overigens ook alleen maar in het in-output scherm terug. Heb ik er ook wat aan in de webinterface zelf? Bij mij meterstand op de homepagina staat nu 2.311 m³, wat totaal niet overeenkomt met de waarde in het in-output scherm.

  Dank alvast voor je antwoord op mijn chaotische vraag 🙂

  1. Ik kan niets zeggen over de watermeter, maar zover ik weet gebruiken de meeste watermeter is 1 liter per puls. Ter illustratie een keer doortrekken op het toilet is een paar liter water 4 tot 9 is mijn ervaring dat kun je als referentie gebruiken. Zoals jij het beschrijft lijkt het er op dat je meerdere pulsen ziet om welke reden dan ook.

   Het resetten is niets anders dan een basis waarde van de meter meegeven, de datum die je opgeeft is het moment dat je getelde liters (pulsen x pulswaarde) bij de stand worden opgeteld. Dit kun zo veel doen als je wilt. Als je de waarde op 0 zet in dan zie je alleen de getelde pulsen. Zet je de waarde op 1000 dan is het de getelde pulsen plus 1000 bij de ingevoerde datum. Als je een begrijpelijke manier hebt om het aan de meterwaarde in te voeren dan sta ik open voor suggesties.

   De totaalwaarde van de meter vind ik overigens ook alleen maar in het in-output scherm terug: het duurt even voordat deze verwerkt worden in de andere interfaces.

   1. Ik denk dat er bij mij gewoon iets geks aan de hand is. Bij mijn stand staat op het moment “1239.117” ingevuld. Met een komma werkte het overigens niet qua notatie. Ik meen me vrij stellig te herinneren dat ik vanochtend vroeg exact dezelfde waarde zag staan, terwijl er in de loop van de dag wél water is verbruikt.

    De waterstand op mijn echte meter was vanochtend (heb ik een foto van) 1239,920.

    Ik ga nog even dokteren, maar hoop dat ik iets vind, want ik krijg morgen de sleutel van mijn nieuwe huis, dan wil ik meteen de set overzetten en schoon installeren en de waardes correct meten.

    De meter geeft overigens de pulsen perfect door, geen valse pulsen e.d. Qua verbruik lijken de waardes ook gewoon te kloppen.

    Ik ga weer dokteren, als er nog tips zijn of als ik de waterstand verkeer heb ingevuld met punt waarde dan graag bericht.

    Dank je wel voor dit mooie stukje software!

     1. Ik zie al dat de meterstand die ik heb ingevuld in de in-output nog steeds exact op dezelfde waarde staat, terwijl er vandaag gewoon water is gebruikt en gedouched. Dat is ook terug te zien, maar de info op die pagina geeft nog steeds dezelfde waarde.

      Die waarde hoort toch te veranderen?

      1. Hier de stappen die je door moet lopen met een test waarde je kunt de actie onbeperkt hehalen

       1: Gebruik de laatste versie van de software
       2: voer de velden als volgt in
       watermeter stand in m³: gebruik een waarde hoger dan het aantal gemeten pulsen bijvoorbeeld 10000
       watermeterstand timestamp: 2020-01-01 10:05:07 (een datum dat je watermeter pulsen hebt gehad)
       watermeterstand reset: op aan
       3: save de pagina.
       Het duurt even maar dan zie je de teksten veranderen en het status veld wordt aangepast met diverse teksten en stop met de tekst “aanpassing verwerkt”

 23. Ik heb de onderdelen exact als in het voorstel besteld en zojuist de watermeter in elkaar geknutseld. De watermeter LED licht wel op bij het metalen plaatje, maar helaas registreert P1Monitor geen pulsen. Tijdstip laatste watermeterpuls blijft ook onbekend staan. Mochten er nog tips zijn, dan hoor ik het graag. Overigens heb ik geen rondje op de chip staan, dus heb uiteindelijk na wat zoeken linksonder gepakt als pin 1, als ik de tekst recht voor me heb.

  PS. Ook het ingeven van 1 liter als meterstand en een reset helpt niet, als ik naar de watermeter pagina ga blijft ie laden, w.s. omdat er nog geen data is.

  Heb ook al een andere GPIO poort geprobeerd (27) maar ook dat doet niets.

  Ben benieuwd of iemand tips heeft. Ik heb de solderingen nagekeken en op het eerste oog zie ik niets geks.

  1. Qua software moeten de volgende velden minimaal ingesteld zijn op de setup pagina:
   GPIO pin: standaard GPIO17
   Watermeter is actief staat aan
   pulswaarde: 1 (kun je later aanpassen).

   Qua hardware:
   Omdat de led knippert staat er spanning op de sensor en lijkt het erop dat Ground aangesloten is.

   Het kan dus een zijn dat de verkeerde GPIO pin wordt gebruikt of er iets mis is met de opto coupler.

   Je kan de watermeter eenvoudig testen door de gebruikt GPIO pen met Ground te verbinden. Elke keer verbinden staat voor een puls. Als je GPIO17 gebruikt dan kun je pin 6 (ground) en pin 11 (GPIO17) gebruiken.

   1. De instellingen staan allemaal goed. Puls testen door met ground te verbinden heb ik nog niet geprobeerd, omdat ik niet wist of dit veilig kortgesloten mocht worden. Ook heb ik een andere GPIO geprobeerd zonder resultaat.

    Ik ga er nog eens mee stoeien als ik tijd heb. Ik ga volgende week verhuizen dus we zijn enorm druk op het moment. Mocht het lukken dan laat ik het nog even weten.

    PS. Als ik met een multimeter op ground en signaal meet, zou ik bij een puls aan de kant van de raspberry dus ook een kortsluiting moeten constateren?

    De optocouplers die ik heb ontvangen hebben ook geen pin 1 indicatie, maar wel een randje onderin, dus ik ga uit dat dit randje de pin 1 rij bevat, is linksonder voor de tekst. In het ergste geval heb ik 20 van die dingen. Ik weet ook niet hoe gevoelig ze zijn, de zijn uit china gekomen en zaten in krimpfolie dus echt supergoed verpakt waren de buitenste chipjes niet.

    1. Succes met verhuizing ik heb er net twee achter de rug en het valt altijd tegen qua werk.
     De GPIO pin gebruikt een interne pull up weerstand die de ingang naar hoog forceert door de pin met aarde te verbinden zakt de spanning op de pin en zal als logische 0 worden gezien. Als je daar met de multimeter de spanning mee meet moet je die dus zien zakken en weer stijgen. De weerstand van 330 ohm voorkomt dat als om wat voor reden ook de GPIO poort als uitgang wordt geconfigureerd er niet zo veel stroom gaat lopen dat de GPIO pin defect raakt. Als je veilig wil zijn dan kun je ook een weerstand van 330 ohm gebruiken tussen de GPIO pin en Ground.

     1. Dank je wel!

      Ik heb de optocouplers gemeten die ik nog in de verpakking heb en het valt me op dat ik op pin 1 en 2, althans ik denk dat dit het is, omdat de punt er niet op zit, dus ik lees dat op basis van de tekst opdruk, niets meet. Ik zou verwachten dat ik op pin 1 en 2 toch echt iets moet meten met de multimeter op diode stand in de ene of de andere polariteit.

      Op 6+5 (+-) meet ik wél een waarde, ook op 6+4 meet ik hetzelfde. Dus ik denk dat ik hem wel correct vast heb, anders zou het 3 zijn en die is not connected.

      Hoe kan ik de 1+2 pin correct opmeten?

      PS ik ben geen electronica goeroe. Ik meet met een Velleman DVM1200. Het werkt, maar geen hoogvlieger.

      1. Tussen 1 en 2 zit een led die oplicht, als daar stroom doorheen loopt dan zou je iets van rond de twee volt spanningsval moeten meten (niet getest) een andere manier is kijken of er stroom loopt naar aarde of van de sensor naar de opto coupler. Pin 6 wordt niet gebruikt in deze opzet en ik heb nog nooit gemeten wat daar de waarde van is onder normaal gebruik. Dit artikel legt over het algemeen uit hoe opto couplers werken. Als je een foto kunt delen van het boven aanzicht van de opto coupler dan kan ik wellicht de pinnen duiden. Heb je ondertussen getest of de GPIO pin werk door met een weerstand of direct deze aan Ground te verbinden. Wellicht zoek je het wel op de verkeerde locatie.

       1. Dank voor je reactie! Ik ga het verder onderzoeken. Ik zit nu op mijn werk dus kan helaas nu niets proberen. Zodra ik de kans krijg ga ik er weer mee aan de slag en ik laat het weten. Op termijn wil ik graag 3 van die apparaatjes maken. Heb er intussen al 2 andere gegadigden voor.

        Hoop dat ik het voor de verhuizing (29 mei) werkend heb, dan kan ik hem in het nieuwe huis zo inpluggen 🙂

         1. Hoi,

          Ik heb intussen de ground en gpio een paar keer aangetikt. Deze pulsen werden als eerste geregistreerd.

          Zodra ik de kans krijg ga ik e.e.a. meten en kijken of ik het euvel kan vinden.

          1. Mooi het probleem zit dus in de optie coupler / sensor.

         2. Het was me nog steeds niet gelukt. Ik ben begonnen aan een heel nieuw bordje, nieuwe water meter en nieuwe optocouper. Deze in elkaar gezet en de eerste liter is geregistreerd 🙂

          Wat er mis is weet ik niet. Ik gooi het vorige probeersel weg en ga het helemaal opnieuw doen en zo nog 2 van die dingen maken 🙂

          Het soldeerwerk van de 2e poging is overigens ook wat netter. Heb meer ruimte overgehouden en heb draadbrugjes gebruikt zodat de kabeltjes allemaal op een vaste plek aangesloten konden worden, zie er netter uit 🙂

 24. Ik heb de “LJ12A3-4-Z/BX Nabijheids sensor 4mm N/O NPN” geprobeerd, maar er lijkt iets vreemds aan de hand. Op de bruine draad staat altijd 5.47 volt spanning. Als de sensor contact maakt (ledja gaat branden) verandert de spanning naar 5.43 volt. Heeft iemand ervaring met deze sensor?

 25. Hallo Allemaal,

  Ik heb een vraag over hoe ik de sensor aan kan sluiten aan de Raspberry.
  Kan dit ook via de USB poort of is dat niet mogelijk?
  Hoe kan ik dat dan het beste doen?

  1. Zoals op de pagina wordt weergegeven moet je een stukje elektronica maken dat via de GPIO poort wordt aangesloten. Het is niet mogelijk om de USB poort te gebruiken.

 26. Geweldig,
  Zojuist alles besteld inclusief een behuizing.
  Zodra alles er is en werkend hou ik jullie op de hoogte.

  Gr Martijn

  1. Heeft even geduurd maar eindelijk alles in huis, gelijk in elkaar geknutseld en draait direct perfect.
   Ik heb hem nu los staan op de watermeter met een elastiek om de klep, zit ook wel goed moet ik zeggen

    1. Inmiddels weekje verder,
     Bevestiging door middel van een stukje buis 80mm met daarin een stukje 32 in gelijmd. Waar vervolgens de sensor in rust.
     Kan tegen een stootje en dat is wel nodig in mijn meterkast.
     Enige wat ik verder heb gedaan is het klepje van de meter afgehaald.

     Foto’s:

     https://photos.app.goo.gl/QWkxhUta4HXtC8UZ7

     Gr Martijn

 27. Afgelopen week de watermeter geïnstalleerd en deze werkt prima. Wat alleen naar mijn idee niet goed werkt is het weergeven van de watermeter stand. ik heb mijn huidige watermeter stand van wat op de meter staat ingevuld bij meterstand in m3 maar dit zie ik niet terug bij de huidige watermeter stand deze is namenlijk gewoon vanaf 0 begonnen met tellen en staat nu op 00000.266m3. heb ik iets verkeerd gedaan of is dit een bug in de software? Alvast bedankt.

  1. De watermeter kan alleen het verbruik in pulsen lezen en niet de echt watermeter stand zoals de slimme meter. Je kunt een correctie doorvoeren in het config io scherm door de watermeterstand op een bepaalde datum in te voeren.

 28. Ik heb sinds afgelopen weekend de Raspberry omgetoverd tot Ztatz P1 Monitor. Mijn complimenten voor de bouwers! Afgelopen maandag heb ik de P1 kabel binnengekregen en sinds dinsdagochtend aangesloten. Dinsdagmiddag de kabel gereed voor mijn Watermeter van Sencys.Aangesloten en de waardes ingevuld.
  Ik heb bij de instellingen een 1075 ingevuld (dit is mijn huidige waarde van de afgronden kubieke meters.
  Daarbij een tijdstempel van 2020-04-21 18:00:00 alleen in het hoofdscherm staat er bij meterstanden nu 00000.056 m3 ik had hier eigenlijk verwacht; 01075.056 m3. Ik heb de laatste versie van de software. Is dit een foutje (bug) of heb ik iets fout gedaan. Alvast bedankt voor een reactie.

  1. De watermeter kan alleen het verbruik in pulsen lezen en niet de echt watermeter stand zoals de slimme meter. Je kunt een correctie doorvoeren in het config io scherm door de watermeterstand op een bepaalde datum in te voeren.

   1. Beste Security Brother, zoals je in mijn bericht kon lezen heb ik dit al uitgevoerd, braaf zoals zou moeten als ik ook jou antwoord zie. Alleen word dit niet opgepakt? Enig idee?

    1. Wat van belang is dat je laatste versie van de software gebruikt. Ga naar het p1 monitor setup menu in je browser in-output pagina. Voer in de velden “watermeter stand in m³” en “watermeterstand timestamp” (dit moet een moment zijn dat er water gemeten is en niet voor de eerste meting) en zet watermeterstand reset op aan. Save dit met de knop rechtsboven.

     1. Hoi Security Brother,

      Bedankt voor de reactie. Nieuwste update juiste M3 en juiste tijdstempel stonden er al in, maar het volgende was de oplossing:

      Qte

      en zet watermeterstand reset op aan. Save dit met de knop rechtsboven.

      Uqte

      Wat is je advies als ik tussendoor een correctie wil uitvoeren? Moet de reset dan aan of uit staan?

      Bedankt!

      1. Je bericht was in de spam terecht gekomen vandaar het verlate antwoord. je kunt de reset onbeperkt uitvoeren. De oorspronkelijk data wordt niet aangepast.

 29. Vandaag ook eindelijk de sensor kunnen aansluiten (lang moeten wachten op alle items via Aliexpress). Werkt in 1 keer.
  Met de watermeter aansluiting wordt nu alles gemeten.
  Top Software!!

  1. Leuk om te horen zowel dat de watermeter werkt en van de software. We aim te please. 🙂

 30. De watermeter uitlees optie vind ik een mooie ontwikkeling! Heb inmiddels was spullen bij Ali besteld. Echter mijn watermeter zit buiten in een put. Hierdoor zijn er wat vragen gerezen. Wat is jullie ervaring met de kabellengte? En als ik ga verlengen, kan ik dan het beste van de senor naar de printplaat of van de printplaat naar de Raspberry Pi3 verlengen? Of print in de midden houden?
  Weet iemand of de puls sensor waterdicht is, en is de aflezing nog betrouwbaar als er water tussen staat. (heel soms gebeurt het dat de put vol water komt te staan. Alvast bedankt voor jullie info.

  1. IK heb geen ervaring met lange kabels, maar omdat zowel de ingang als de uitgang van de optocoupler een weerstand hebben zal daar de weerstand van de kabel geen probleem zijn. Een mogelijk probleem is de 5v voeding, ik heb nog geen tests gedaan bij welke spanningsval het niet meer lekker werkt. Ik denk niet dat de pulssenor waterdicht is. na wat Googlen kwam ik uit op IP65 wat sproeidicht wil zeggen dus niet onderdompelen. Het verlengen van printplaat naar de sensor lijkt mij de beste optie. Ook omdat je de printplaat droog wil houden. Je geeft niet aan wat lengte van de kabel is als je de lengte weet dan kun je bij 50mA berekenen wat de spanningsval is. Zie deze link in hun voorbeeld is 1 meter 0,021263 ohm, stel je hebt 10 meter kabel nodig. dan kom je uit op ongeveer 0,2 ohm x 0,05 A = 0,01 volt. Dat lijkt mij theoretisch geen probleem. De meeste V5 voedingen hebben vaak al een bovenwaarde van 5.1 volt dat is 10 keer meer dan je spanningsval. Je kunt het natuurlijk testen, de kosten vallen erg mee voor rond de 15 euro moet de sensor wel te maken zijn.

  2. Hoi Alex,

   Mijn watermeter zit ook buiten in een put. Ik heb mijn printplaat naast de Pi in de meterkast geplaatst. Vervolgens loopt er 12 meter 4-aderig signaaldraad naar buiten. Daar zijn 3 draden op de draden van de puls lezer gesoldeerd en van ruime krimpkousen voorzien. Werkt als een tierelier.

   Groet,
   Arjan

   1. Dank je voor je reactie. Ik heb ongeveer 10 meter te overbruggen. Dus dat zal moeten lukken, als mijn set binnen is en aangesloten is, geef ik een update!

 31. Zou dit watermeter-projectje ook werken als de p1mon-software in “systemd-nspawn” op de rpi draait?
  Geen idee of de GPIO daar ook gewoon gebruikt kunnen worden.
  Heeft iemand dat per ongeluk al eens geprobeerd?

  1. Deze vraag kan in niet beantwoorden maar als de GPIO poorten normaal werken dan zou ik niet weten waarom niet.

 32. Goede middag.
  Ik heb net het printje gemaakt en aangesloten. Op het moment dat ik het scherm opstart van de watermeter in de P1monitor krijg ik een lopend balkje te zien. Ook als ik een tijd wacht blijft dit balkje door lopen zonder dat ik enige verandering zie.
  Ik gebruik de laatste versie van P1monitor.
  Moet ik buiten de instellingen nog iets aanpassen ?
  Gr Ruud de Kruijf

  1. Hu het balkje wil zeggen dat er nog geen data in database staat. Dit kan een aantal redenen hebben.
   1: er is nog geen water puls gedetecteerd, dat zie je dan ook in de main scherm dat er nog 0 liters zijn gedetecteerd.
   2: je heb in het GPIO setupscherm de GPIO pport nog niet ingesteld. Als je standaard GPIO17 gebruikt dan hoef je eigelijk niets te doen.
   3: Het printje of de sensor werkt niet. Als de sensor voeding krijgt dan zal de led op de sensor knipperen als er water stroomt.

  1. Als je hem aansluit op de pi en je houdt een stukje metaal voor de sensor gaatjes rode led dan aan en uit?

    1. Nee, als je de boel goed aangesloten hebt met het printje en je sluit de 5V en gnd aan op de Pi dan moet de sensor led gaan branden als je er iets van metaal voor de sensor houdt. Als dit al niet werkt dan is de boel verkeerd aangesloten. Je creatieve naam/email adres wordt gezien als SPAM door mijn SPAM filter dus kan het even duren voordat je antwoord krijgt.

 33. Heb de P1 monitor al enkele maanden zonder problemen draaien, wat een leuk project! Software is erg mooi opgebouwd en zeer stabiel. Sinds gisteren heb ik ook de watermeter aangesloten. Voor weinig geld een zeer goede uitlezing. Ook hier is goed over nagedacht, een aanrader! Kortom, ik ben tevreden. Dank jullie wel!

 34. leuk zo’n watermeter maar hoe en wat is mij even te technisch. Iemand in de buurt van Groningen die mij kan assisteren hierin ?

  1. @Justin: Ik kom uit Groningen. Wat is het probleem?
   – aanschaf onderdelen?
   – solderen van de printplaat?
   – aansluiten op de raspberry pi?

 35. Ik heb mijn P1 mon watermeter volgens de beschrijving in elkaar gezet. Ik heb alleen de pulslezer nog niet op de meter bevestigd. Ik krijg echter extreme waarden als ik de pulslezer even bij de meter houd of bij een metalen voorwerp. (Staat nu al op 20.000 liter). Wat zou hier fout kunnen gaan?

  Zou ik de pootjes van de 4N35 opto-coupler verkeerd hebben aangesloten? (Heb met de tekst van de 4N35 rechtop het onderste linker pootje als nummer 1 gebruikt, het pootje daarnaast als 2, het derde pootje is ongebruikt en tegenover de derde pootje heb ik als nummer 4 gebruikt en daarnaast 5.)
  Heb de kabel van de pulsmeter verlengd (2,5 meter), want mijn watermeter zit niet in mijn groepenkast.

  Ik zie dat ook zonder dat de pulsmeter ergens bij gehouden wordt de meter verder oploopt. Hopelijk heeft iemand advies! Alvast bedankt

  1. Kun je een foto delen van je print. via nl.imgbb.com. Het lijkt er beetje op dat je uitgang ook als ingang geconfigureerd is.

   1. Hier is mijn foto: https://ibb.co/fdF7pNX De bruine draadjes zijn verbonden met pootje 1 (linksonder in beeld), blauw is met elkaar verbonden en van daaruit gaat een weerstandje naar 4 en 5 loopt onderlangs via een draadje naar zwart.

    1. Het is wat lastig om te zien op de foto maar als ik ervan uit ga dat pin 1 links onder op de foto staat en de sensor vanaf boven komt dan lijkt het er op dat je de 5 v dikke bruine en dunne bruine draad goed zit. Die gaan via I dan naar links naar pin 1 voor 5 volt. Pin 2 zou naar de sensor moeten lopen (de dunne zwarte draad maar lijkt naar de Pi te gaan. dat lijkt niet correct. wat andere tips. Als je de sensor goed aansluit (bruin 5 v) en blauw (Ground) en je houdt iets van metaal voor de sensor dan moet de led aan gaan en weer uit als het metaal weer wordt verwijderd. Dit is een basis test en dit moet altijd werken. Daarnaast kun je de GPIO eenvoudig testen door een weerstandje van bijvoorbeeld 330 ohm tot 1k de GPIO input te houden en Ground elke keer dat je dat doet zal er een puls worden geteld. Nog een tip de pootjes nummering is van vanboven af gezien en tegen de klok in van links onder naar links boven op jouw print 1,2,3,4,5,6

     1. Heb de aansluiting van GPIO17 veranderd in GPIO21 op de Pi en in de software en nu werkt het normaal. Geen idee hoe dit komt. Ik zit nu wel met een verbruik van 134.095 m3 en die wil ik wissen. Hieronder lees ik dat ik het bestand 03_watermeter.db moet verwijderen. Doe ik dit door het kaartje in mijn kaartlezer op de pc aan te sluiten of via SSH?

      Security Brother, bedankt voor je hulp en succes met dit prachtige project!

      Er zit trouwens een foutje in de weergave. Als ik op de ‘in-output’ pagina sta, dan is de pagina voor ‘P1 poort’ gekleurd. Zie ook mijn screenshot: https://ibb.co/1fz1DVW

      1. Waarom het wel werkt met een andere GPIO poort kan niet verklaren. Wissen van de waterdatabase gaat als volgt.
       In te loggen op de Pi
       cd /p1mon/scripts
       ./p1mon.sh stop
       rm /p1mon/mnt/ramdisk/03_watermeter.db
       rm /p1mon/data/03_watermeter.db
       ./p1mon.sh start
       exit

       De weergave fout in het menu is gefixed in de volgende versie.

       SecBro

 36. Hallo Security Brother,
  Met testen van de pulsmeter heb ik wat “valse data” in de database gekregen.
  Is er een mogelijkheid deze db tabel op te schonen of kan ik de 03_watermeter.db gewoon verwijderen?

  bvd,
  Hans Dekker

  1. Je kunt de watermeter database wissen. Het is wel van belang dat je de p1monitor stopt, de database wist en dan de p1monitor weer start.

    1. Ja door in te loggen op de Pi
     cd /p1mon/scripts
     ./p1mon.sh stop
     rm /p1mon/mnt/ramdisk/03_watermeter.db
     rm /p1mon/data/03_watermeter.db
     ./p1mon.sh start
     exit

 37. In mijn geval werkt deze bugfix niet. main-1.php en main-2.php zijn naar de www folder gekopieerd met p1mon via WinSCP. Het reset script heeft gedraaid. De Pi is voor de zekerheid nog een keer gereboot.
  Mijn water meterstand was bij de ingebruikname van de watermeter 2444m3, dit is netjes ingevuld in het juiste settings veld onder in- output. Er is inmiddels 1080 liter verbruik gemeten. Dus op main-1 en main-2 verwacht ik 2445.080m3 maar er staat nog steeds 0001.080m3

  1. Je moet de link aanmaken om de watermeter reset te laten werken. Zie de pagina ln -s /p1mon/www/js/moment-3.x/min/ /p1mon/www/js/moment-link

    1. Dat is apart, een andere gebruiker heeft daarmee het probleem opgelost. Het zit in ieder geval in de volgende versie en het heeft geen effect op gemeten waarde. Mijn advies is te wachten op de volgende versie. We mikken op een release ergens in februari 2020.

     Update: wil je het proberen met een geheel getal zonder decimalen bijvoorbeeld 2000? Als dat werkt dan een getal met decimalen maar met een punt of komma als scheidingsteken.

     1. Ik heb mijn huidige hele waterstand ingevoerd en een reset van de watermeter gedaan. Dit keer echter met Internet Explorer i.p.v. Chrome. Dat werkte wel, ik heb nu dus eindelijk de juiste waterstand op de hoofdpagina en verbruikspagina. Al met al heeft het wat moeite gekost maar dan heb je ook wat. Ben ook aangenaam verrast door de nauwkeurigheid. Ik heb niet de indruk dat er ook maar 1 puls gemist wordt. Heel hartelijk dank voor je uitstekende hulp!

 38. Laatste opmerking: In het configuratiescherm kan ik netjes aangeven hoeveel liter water 1 puls is en wat de meterstand van de watermeter is. Deze handmatig ingevulde meterstand gaat neem ik aan optellen met het waterverbruik. Op de hoofdpagina verwacht ik deze meterstand voor de komma bij de daar weergegeven waterstand. Daar staat bij mij echter 0000. Of wordt de juiste waterstand pas weergegeven nadat hij 1 m3 is toegenomen, dus pas na de 1e 1000 Liter?

  1. De watermeter telt het aantal liter per tijdseenheid maar kan niet de huidige stand uitlezen. De stand kun je invoeren in het setup menu als een basiswaarde. Dit kan onbeperkt en heeft geen invloed op andere zaken. Als je een puls hebt gezien en vult een waarde in van 1000 liter in op het scherm in en output -> watermeter -> watermeter stand in m³ dan zal dit als 1000.001 worden weergegeven. Echter er zit een bug in versie 201912 die het zetten van de watermeter stand. Op de site staat hoe je dit op kan lossen onder bugs. Of al je even geduld hebt dan zit het in de volgende versie. Als je overigens niets invult dan zul je dus het aantal liters zien toenemen.

 39. Er is bij mij toch iets vreemds aan de hand. Als ik de Pi aanzet wordt er 1 puls van de watermeter geregistreerd. Als ik daarna de kraan open zet komen er geen pulsen bij. Als ik daarna de Pi uitzet en weer aanzet dan blijft het tijdstip van de water-puls op het tijdstip van de 1e boot staan. Beetje raar. Hij lijkt dus 1 puls te krijgen en daarna niks meer. Ideeen?

  1. Omdat je een puls ziet ga ik ervan uit dat het qua software helemaal goed werkt en het probleem in de electronica / sensor zit. Wat suggesties. gaat de led boven open de sensor aan en uit al de watermeter actief is. Bij de meeste meters is dit 1 liter per puls. Als dit zo is dan zit het waarschijnlijk verder in de elektronica. Als ik ervan uitga dat je GPIO17 op pin 11 gebruikt. Dan kun je de aansluiting los nemen en de pin11 een paar keer met Ground verbinden. Pin 6, 9 of 14 elke keer dat je dat doet moet de teller oplopen en de timestamp wijzigen. Als dit werkt dan is het een probleem met de opto-coupler elektronica. We hebben gemerkt dat de weerstand van 680 ohm af en toe een puls kan missen en 330 ohm is beter voor de betrouwbaarheid. Maar dit lijkt niets te maken te hebben met je probleem. Mocht je er echt niet uitkomen dan kun je een foto uploaden via imgbb.com van je printje met de onderdelen.

   Succes,
   SecBro.

 40. Ik heb de boel in elkaar geknutseld en het werkt! Ik had wel een 2e optocoupler nodig (gelukkig had ik hem in een IC voetje geplaatst) want ik had ‘m per ongeluk op pootje 17 i.p.v GPIO17 gezet, en daar staat 3,3V op;-) Ali stuurt ze gelukkig in een stripje van 10 stuks op.

 41. Hoi, Ik heb inmiddels alle onderdelen in huis en ga binnenkort aan de slag. Ik heb nog wel 1 vraag over de puls lezer. Moet deze exact recht boven het glaasje geplaatst worden of juist een beetje uit het midden? Bij mij draait er een vrij forse pijl rond als de kraan aan staat. Als ik de puls lezer een beetje uit het midden plaats kan ik me voorstellen dat er beter ‘gezien’ wordt dat het dikke deel van de pijl voorbij komt.

  1. Ik gebruik de lezer precies over de het roterende schijfje. Maar tijdens het testen ook wel half er over het roterende schijfje. Beide gaat zonder problemen. De software kijk naar de stijgende en dalende puls. Het kan met meters met een andere schijfje anders zijn. Samengevat het lijkt niet veel uit te maken.

 42. Onderdelen besteld bij Ali en vandaag aan de gang gegaan om het eea werkend te krijgen. Mede door de goede uitleg alles binnen 30 minuten up and running! Kan ik nu ook eindelijk het waterverbruik in de gaten houden. Bedankt voor deze optie!

 43. Hoi, klopt het dat het schema een beetje is aangepast? Ik heb een versie gezien waar er een 680 ohm weerstand op pootje 2 van de optocoupler zit.

  1. Dat klopt de waarde van 680 ohm werkte niet altijd betrouwbaar er liep ongeveer 4,5 mA dat is voor lsommige optocouplers of Pi’s met een iets lagere 5v waarde een probleem. Nu loopt er ongeveer 9 mA bij een waarde van 330 ohm. Als het goed werkt en kun je 680 blijven gebruiken.

  1. Ik heb op basis van een andere van Thingiverse een houder gemaakt en uitgeprint. Tevens een beschermkapje voor het printplaatje tussen de sensor en de Pi https://www.thingiverse.com/thing:4146391

   Eerst kreeg ik hem niet aan de gang. Blijkt dat ook de teruglever schakelaar op GPIO17 stond. Beide waren rood gemarkeerd. Door de teruglever schakelaar op een andere GPIO te zetten werkte hij. Hij telt alleen vanaf 0, ik krijg de juiste tellerstand niet ingevoerd, hoe kan ik dat oplossen.

   1. Bedankt voor het delen van je ervaringen. De waterstand reset bug kun je oplossen door in te loggen op de Pi en een link aan te brengen. Zie onder bugs op de download pagina.

    1. Bedankt voor uw snelle reactie. Ik heb meerdere keren geprobeerd de link aan te brengen maar ik blijft het huidige verbruik wat vanaf zaterdag is gaan tellen zien. Ik ben niet zo thuis met de Pi en zo. Het lukt me wel om met Putty na een update de gehele SD-kaart te gebruiken. Moet ik nu na het inloggen direct de link erin plakken of moet er eerst andere commando’s worden ingevoerd?

     1. Geen probleem, hier stap voor stap een instructie, mocht dit niet werken dan even geduld het is opgelost in de volgende versie:
      1: log in op de Pi met putty met de user p1mon en het wachtwoord verandermij of het aangepaste wachtwoord.
      2: niet nodig maar handig voor de controle: cd cd /p1mon/www/js
      3: ln -s /p1mon/www/js/moment-3.x/min/ /p1mon/www/js/moment-link (als er geen respons komt dan bestaat de link niet)
      4: ln -s /p1mon/www/js/moment-3.x/min/ /p1mon/www/js/moment-link (dit is een controle als de link bestaat en dat is goed krijg je als antwoord ln: failed to create symbolic link ‘/p1mon/www/js/moment-link/min’: File exists )
      5: ls -liart geeft een lijst van alle bestanden. daar moet deze tussen staan. moment-link -> /p1mon/www/js/moment-3.x/min/
      6: de aanpassing is nu gereed. geeft het commando exit om putty te sluiten
      7: gaan naar het p1 monitor setup menu in je browser in-output pagina. Voer in de velden “watermeter stand in m³” en “watermeterstand timestamp” (dit moet een moment zijn dat er water gemeten is en niet voor de eerste meting) en zet watermeterstand reset op aan. Save dit met de knop rechtsboven.

      Succes,
      SecBro.

      1. Wat ik niet had gedaan was Exit in Putty en bij in-output de timestamp invullen, laatste was denk ik de trigger. Bedankt voor de uitgebreide uitleg, het maken en delen van deze software.

       1. Graag gedaan, veel plezier en gemak van de software. En als het bevalt laat het dan vooral aan andere weten via social media.

     2. SecBro geeft hier onder een hele goede beschrijving wat je moet doen. Ik had hetzelfde probleem en heb dezelfde stappen uitgevoerd. Het vreemde bij mij was dat als ik stap 7 met Chrome deed het nog steeds niet werkte. Pas toen ik hetzelfde via Internet Explorer deed verscheen de juiste waterstand op main.

  1. Ik kan geen definitief antwoord geven maar als ik de specificaties lees dat lijkt het erop dat de tweedraads variant een schakelaartje bevat “The signal is equivalent to a dry contact signal (e.g. reed switch).” Een reed switch is een contactje dat door een magneetje o.i.d wordt bekrachtigd.
   De tekst “No polarity to be observed” duidt er ook op dat het gewoon een contactje is en geen actieve component zoals een transistor, want die zijn wel gevoelig voor de polariteit (plus en min van de spanning). De datasheet is wat onduidelijk omdat er wel gesproken wordt van een spanning van 30 volt maar niet waar die dan voor is.

   Scenario 1: het is een contactje zonder spanning dan kan deze direct op Raspberry Pi worden aangesloten zonder opto coupler of iets dergelijks. het zou alleen verstandig zijn en weerstandje van 330 ohm op te nemen, de beschermt de GPIO van de pi.

   Scenario 2: er staat wel spanning op de schakelaar dan moet er een opto coupler tussen om spanning compatibel te maken met de Raspberry Pi die kan alleen 3.3 tot 0 volt verwerken. Dit lijkt dan op de huidige ontwerp.

   Je kunt met behulp van een multimeter vaststellen of er spanning op de tweedraads verbinding staat. Als ik nu een inschatting moet doen dan lijkt scenario 1 het meest waarschijnlijke scenario.

   Succes,
   SecBro.

   1. Supersnelle reactie. Top! Dank voor de uitleg. Als het wat wordt laat ik het zeker weten.

      1. Ben begonnen met de Itron Cyble en heb een S0PCM-kabel aagesloten, zoals beschreven in: https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=7329
       In Domoticz zie ik de S0PCM-kabel, kan ik ‘m ook instellen, maar ontvangen geen puls. Issue is denk ik dat de puls vanuit de Cyble niet per definitie 30ms is. Nou kan je dit aanpassen, maar de pulslengte is, neem ik aan, afhankelijk van de hoeveelheid water die door de leiding stroomt. Lijkt me daarmee niet heel nauwkeurig.

       Vervolgens kwam ik dit topic tegen: https://ehoco.nl/watermeter-uitlezen-in-domoticz-lua-script/, maar dit werkt niet met de Cyble vanwege de twee dry contacts.

       Tenslotte vond ik deze setup: https://github.com/raspberrypilearning/physical-computing-guide/blob/master/pull_up_down.md. Heb de 10k Ohm besteld.

       Ben dus enigszins zoekende naar een werkende oplossing (ben een complete noob, maar gaandeweg leer je). Vandaar dat ik heel blij was dat ik deze reactie tegenkwam (recent én een identieke setup)

      2. Bedankt alvast!

       Ben een complete noob op dit gebeid, maar er is maar 1 manier om het te leren…

       Ben begonnen nav dit artikel: https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=7329

       Kan in Domoticz wel de settings van de S0PCM-kabel aanpassen, maar ik dien zelf aan te geven hoe lang een puls duurt. Standaard 30ms, dit schijn je aan te kunnen passen. Doordat het schoepje met een variabele snelheid draait lijkt me dit uiteindelijk geen nauwkeurige optie.

       Uiteindelijk vond ik dit topic:
       https://github.com/raspberrypilearning/physical-computing-guide/blob/master/pull_up_down.md

       en

       https://imgur.com/a/R1Am9 (Source: https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/73546/log-monitor-gate-dry-contact-with-raspberry-pi-gpio)

       Wat ik wil proberen in aan een van de uiteinden (bijv. bruin) van de Cyble een 10 kOhm weerstand te solderen, met daaraan twee draadjes. 1x naar de 3V3, 1x naar bijv. GPIO18. De witte draad naar ground. Ik hoop dat met een script (bijv. het voorbeeld van Github) een HIGH/LOW wissel te zien als de kraan aanstaat.

       Ben daarom ook erg benieuwd naar de resultaten van ‘pippapattepatnl’, aangezien hij/zij exact dezelfde opstelling heeft.

      3. Bedankt alvast!

       Ben een complete noob op dit gebeid, maar er is maar 1 manier om het te leren…

       Ben begonnen nav dit artikel: https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=7329

       Kan in Domoticz wel de settings van de S0PCM-kabel aanpassen, maar ik dien zelf aan te geven hoe lang een puls duurt. Standaard 30ms, dit schijn je aan te kunnen passen. Doordat het schoepje met een variabele snelheid draait lijkt me dit uiteindelijk geen nauwkeurige optie.

       Wat ik nu wil proberen in aan een van de uiteinden (bijv. bruin) van de Cyble een 10 kOhm weerstand te solderen, met daaraan twee draadjes. 1x naar de 3V3, 1x naar bijv. GPIO18. De witte draad naar ground. Ik hoop dat met een script (bijv. het voorbeeld van Github) een HIGH/LOW wissel te zien als de kraan aanstaat.

       Ben daarom ook erg benieuwd naar de resultaten van ‘pippapattepatnl’, aangezien hij/zij exact dezelfde opstelling heeft.

       1. Sorry voor het meermaals plaatsen van hetzelfde bericht. Dacht eignelijk dat er iets niet goed ging, aangezien ik het bericht niet zag verschijnen. Hoop dat je het op kan schonen (kan ze zelf niet verwijderen)

        1. Geen probleem, al het commentaar wordt eerst gecontroleerd voordat we het toelaten. Dat duurt soms even.

  2. Ik heb net mijn Cyble sensor v2 aangesloten op P1 monitor door gewoon de 2 draden aan te sluiten op pin 9 (ground) en pin 11 (GPIO 17) en hij deed het meteen.

   1. Bedankt voor het melden, het helpt wellicht ook anderen die er gebruik van willen maken.

 44. Is er een maximale lengte van de Pi tot de sensor? De afstand tussen mijn watermeter en meterkast (waar de Rpi hangt) is ong. 7 meter. Onder de vloer ligt nog een oude telefoonkabel die ik zou kunnen gebruiken. Ik ben dus benieuwd of de lengte van de kabel invloed heeft op de werking.

  1. Ik kan je hier geen feitelijk antwoord op geven maar wat de sensor doet is dat er met maximaal 300mA een led wordt aangestuurd die aan en uitgaat met een hele lage frequentie waardoor gemiste pulsen door kabellengte onwaarschijnlijk is. De weerstand van de kabel in in verhouding met de weerstand die standaard voor de optocoupler led wordt gebruikt heel erg klein. Samengevat ik denk het wel moet lukken. !ocht je er mee aan de gang gaan dan hoor ik graag of het gelukt is.

   SecBro

 45. Hoi, ik heb de Optocouplers besteld via jullie link naar de Ali site. Keurig bezorgd, maar op de chip is pin1 niet gemarkeerd. Nu vermoed ik dat als ik ‘m zo houd dat ik de text kan lezen dat pin1 rechts boven zit maar zeker weet ik dat niet. Ik loop dus 50% kans dat ik de pinnen verkeerd inschat;-) Bij mij staat er EL 4N35 712 op.

  Heeft iemand hier meer ervaring mee dan ik?

   1. Meestal ja, heb ik gezien, maar niet op deze chips. 50% kans dat ik goed zit, zo niet dan draai ik ‘m om of gebruik een andere. Minimale afname was 10 stuks;-)

   2. Deze chips hebben geen putje maar wel een verdieping over 1 gehele zijde. Zou dit betekenen dat pin1 aan de kant van die verdieping zit?

     1. Ja, dat klopt. Jou eerste veronderstelling is onjuist! Als je de tekst kunt lezen zit pin 1 link onder. Pin 1 zit aan de zijde waar de inkeping zit.

 46. Ik heb inmiddels ook de watermeter aan de praat. Ik heb het iets anders gedaan dan hierboven beschreven. Hierdoor had ik alleen componenten nodig die ik thuis al had liggen. Ik heb gebruik gemaakt van een IR-led i.c.m. een fototransistor. De IR-led en fototransistor zijn zodanig op de watermeter gemonteerd zodat het infrarood licht door het metalen plaatje op het ronddraaiende rode schijfje weerkaatst wordt. Dit weerspiegelde licht valt vervolgens op de fototransistor en dit leidt tot analoog oscillerend signaal als er water door de meter stroomt. Dit analoge signaal wordt door een IC omgezet in een digitaal signaal. De IC bevat hysteresis op de input en dit voorkomt dat het signaal gaat denderen. Het schema en wat foto’s heb ik toegevoegd ter illustratie. Ook is een voorbeeld van het analoge signaal en digitale signaal te zien. Alles is gelijmd en gesealed met hot glue.

  Link: https://drive.google.com/open?id=12OjqM3A-C0QX9St8E59DYXS5BKaoCMe5

 47. Sinds kort ook met P1Monitor bezig. Helaas heb ik geen Raspberry Pi voorhanden en vond het zonde om er voor de gelegenheid een aan te schaffen. Ik zie dat een Docker-image op de planning staat, maar daar is het helaas nog niet van gekomen.

  Lang verhaal kort: Ik heb P1Monitor overgezet naar een X86 installatie het draait nu als een LXC-container. De stap naar Docker is vanaf hier vrij snel te maken, maar ik wil het eerst soepel hebben draaien. Ik heb echter wel wat zaken moeten omgooien in de code, want die is behoorlijk gefocust op de Pi. (Geen kritiek hoor, ik snap de beslissingen vanuit het onderhouds -en- support oogpunt). Voordat ik iets online ga zetten ben ik eerst van plan wat van de ‘patches’ wat netter te maken.

  Alle GPIO-gerelateerde zaken heb ik uitgezet aangezien mijn container host geen GPIO-poorten voorhanden heeft. Maar het word wel interessant, want het uitlezen van de watermeter heeft nu ook mijn aandacht (heb zelf een Sensus 620).

  Mijn plan is inderdaad om de HALL-sensor aan een ESP te koppelen en de status updates via het net door te geven. Na het bekijken van de code die de watermeter uitleest heb ik al genoeg ideeën over hoe dit aangepakt kan worden. Ik ben echter geen fan van multicast aangezien er situaties zijn waarin dit problematisch kan worden.

  In de toekomst zou ik ook kunnen kijken of ik de teruglevering-schakelaar via het netwerk (en ESP) zou kunnen laten lopen. Ik kan me zomaar voorstellen dat niet iedereen de P1Monitor-host op dezelfde plek (of in de buurt) heeft staan van het apparaat dat het signaal nodig heeft. Ben daar nog niet diep ingedoken, maar als het werkt zoals ik vermoed moet dit niet al te moeilijk zijn. In beide gevallen zal ik de mogelijkheden van ESPEasy bekijken, want dat maakt het nog makkelijker.

  Tot slot heb ik ook nog gekeken of ik P1Monitor in een Alpine-image (lekker klein) kan stoppen, maar daarvoor moet ik simpelweg teveel gaan aanpassen. Het blijft op mijn lijst, maar met een zeer lage prio. Eerst eens alle functies op een ‘normale’ image laten werken. Ga het spul binnenkort bestellen, ik hoop er in januari nog op terug te kunnen komen.

  PS: Akismet vind me maar een spammer. Heb het op een andere computer (met ander IP moeten plaatsen… IPv6 via HE.net is een red flag?)

  1. Leuk te horen dat je met de software bezig bent, als we de tijd hebben dan zullen we je helpen met eventuele conversie vragen. Wat betreft de UDP keuze. Het vergt minder configuratie het is feitelijk geen multicast maar een broadcast. Het voordeel is dat de ESP32 of ander oplossing een adres krijgt van de DHCP server en de Pi ook dat werkt transparant voor de meeste gebruikers. Door UDP broadcast te gebruiken heb je geen configuratie werk en dat is voor veel gebruikers erg handig. Bij uni-cast moet je op een of andere manier de ESP of de Pi vertellen waar hij de data vandaag kan halen. Uiteraard kan dit ook als een van de twee staat de luisteren een client dan het subnet afzoeken naar de server. We hebben een oplossing gebaseerd op de ESP32 gemaakt voor temperatuur meting.

   waarom je geblokt wordt door kismet weet ik niet, het is voor eerste dat iemand over hoor.

 48. Is het mogelijk dat de 3 fase informatie niet meer werkt bij de laatste versie. Alle waarden blijven op 0 staan.

  1. Het lijkt op een probleem in de grafische bibliotheek. Het wordt uitgezocht.
   UPDATE: er staat een fix onder aan de pagina of wachten op de volgende versie.

  1. Dat zou inderdaad leuk zijn, of alle onderdelen in een pakketje. Ik kan wel een beetje solderen, maar ik heb totaal geen geschikt materiaal in huis om dit bordje in elkaar te zetten.

    1. Count me in! Ik heb geen losse componenten in huis zoals de sensor, optocouplers en weerstanden, maar op zich kan ik het denk ik wel in elkaar zetten. Zou leuk zijn als er setjes beschikbaar komen, kant en klaar en DIY bijvoorbeeld 🙂

    2. count me in! Als de kabel van watermeter naar Pi lang genoeg is, en het plug and play . Ik ben totaal niet technisch.

     1. Dus jullie zien graag een setje met alle componenten al gesoldeerd. Incl kabel bv en een pcb waar je de kabels in schroeft?

      1. Ja, het zou fijn zijn alles alles kant en klaar was, en ik hem alleen nog maar de stekker in de Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3 hoef te doen. Volgens mij moet er een stekkerding op dat rijtje met pinnentjes. (flatkabel?) Als de kabel een meter of 3 is, dan kan dat ook netjes worden weggewerkt in de hoek van de meterkast.

       Mijn Raspberry zit in een origineel zwart kastje wat er als kitje bij besteld is. Ik heb destijds een pi kit met kabel gekocht voor slimme meters in 1 pakketje.

      2. setje met alles er op en aan, dat alleen nog maar gemonteerd moet worden op de watermeter, en aan de pi. Ik denk dat ik nog wel een oplossing kan bedenken om het te monteren op de meter, maar dat andere is echt niet te doen voor me.. ik ben al blij als ik mijn pc draaiende kan houden.

       1. Hahaha dat snap ik. De vraag is meer is de behuizing van de pi dicht. Of zit er waar de gpio pinnen van de pi zitten een opening?

          1. Als je nog een extra setje zou kunnen maken – dan hou ik me aanbevolen. Zou geweldig zijn 🙂

          2. Heeft u nog zin en tijd om misschien nog 1 setje te maken? Zou heel fijn zijn gezien ik niet heel technisch ben. Bedankt

         1. Kan ik iemand nog verblijden met een setje:

          https://ibb.co/cCXVgKg

          Had 2 extra gemaakt, 1 werkte niet, eze is getest en zou moeten werken (geen garantie 🙂 ). Via aliexpress ontving ik 2 LJ18A3-8-Z/BX-5V dus die komt erbij.

          1. Hoi Jaap, niks. Hoe kan ik je contacten? @securitybrother, kun jij ons met elkaar in contact brengen?

          2. Als Jaap een akkoord gaat dan deel ik het e-mail adres van Jaap.

 49. Wellicht “domme” vraag, waar kan ik de bewuste versie downloaden? (201912-0.9.14). Ik zie versie niet bij downloads staan namelijk.

 50. Dit is de enige reden nog dat ik elke zondagavond mijn standen nog moet opschrijven! Geweldig dat dit nu ook uitgelezen kan worden! Top!

  1. Graag gedaan, het was een uitdaging en veel werk om stabiel te krijgen. Veel plezier er mee.

 51. Leuk ga ik uitproberen.
  Kan je voor de zekerheid aangeven welke 4N35 ik moet bestellen. Staat niet in je lijstje.

  Alvast bedankt, groet Arie

 52. Geweldig! Wat ben ik toch blij met p1 mon.
  Heb hier nog een tcrt5000 module liggen. Die moet dan volgens mij zonder extra componenten op de gpio aan te sluiten zijn.

  1. Ik ken de tcrt5000 niet maar volgens mij is die bedoeld als nadersenior en gebruikt deze niet zichtbaar licht. Het is een andere oplossingen en het zou kunnen werken. We kunnen je daar helaas niet mee helpen. Uiteraard wel benieuwd of het werkt. Het zou een oplossing kunnen zijn voor watermeters zonder of een te kleine rotor.

 53. Hallo Secbro,

  Hier was het wachten op, mooie ontwikkeling!
  Komt er nog een draadloze versie? Ik kan er jammer genoeg geen gebruik van maken doordat de meterkast niet te bereiken is met kabels.

  1. Hij staat niet in de planning maar het zou opgelost kunnen worden met een ESP32 die dan de pulsen met een UDP bericht verspreid. We zetten het op de roadmap.

   1. dat zou een mooie aanvulling zijn en maakt het verbruik overzicht compleet! Kan dat met dezelfde esp32 als de temperatuur logger? Dan kan ik de spullen alvast bestellen!

    1. Goed te horen dat je enthousiast bent. Het staat op de lijst, dat kan nog wel even duren voordat we er aan gaan beginnen. Als we er al aan toekomen.

      1. We kijken waar de meeste vraag naar is en bepalen dan waar we de beschikbare tijd aan kunnen besteden. Goede ideeen van donateurs krijgen uiteraard voorrang.

        1. Zijn de genoemde onderdelen ook nodig als de draadloze optie komt? En wordt dat met een esp32? Dan kan ik alvast bestellen, want dat duurt altijd wel even vanuit China.

         1. Op zijn minst de inductieve lezer, de andere onderdelen hangt af van de oplossing. Als iemand anders de oplossing wil bouwen dan kan ik diegene van informatie voorzien hoe we deze met P1 monitor kunnen verwerken. De draadloze versie past voorlopig niet in de planning van de P1 monitor.

          1. De inductieve lezer is binnen…..

           Nu in afwachting van een draadloze oplossing.

Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: