P1 monitor watermeter

P1 monitor watermeter

Vanaf versie 201912-0.9.14(Maxine) heeft de P1 monitor de mogelijkheid om de watermeter uit te lezen. Een van de uitdagingen is dat watermeters geen data leveren zoals een slimme meter.

Watermeter

Voor de P1 monitor is gekozen dit op te lossen via een inductieve nabijheidssensor die de pulsen  “leest” via een roterend schijfje in de watermeter. Zie de foto met het rode schijfje linksonder met een metalen plaatje er op. De pulsen worden aangeboden op de GPIO-poort van de Raspberry Pi en worden zo omgezet naar het aantal gebruikte liters water.  

In principe kan elke manier van het lezen van watermeter pulsen worden gebruikt mits deze compatibel is met de 3.3V logica van de Raspberry Pi.

Onderstaande beschrijving geeft de opzet weer die we aanbevelen en die we getest hebben. Mocht je een andere opzet willen gebruiken let dan op dat de IO van de Pi 3.3V is en geen 5V. Met 5V kan de Pi GPIO stuk gaan. Daarnaast geldt dat de puls niet mag denderen en daarmee valse water pulsen afgeeft.

De P1 monitor pulslezer.

watermeter level converter

Wat heb je nodig:

puls lezer met print
puls lezer printplaat

Montage op de watermeter

Voor montage op watermeter ligt het uiteraard aan de vorm en type van je watermeter dit is een manier. Voel je vrij om dit anders aan op te lossen.  Deze oplossing (model Groenewoud) is bedacht door een P1 monitor gebruiker.

Een kunststof hemelwater pijpklem (in dit voorbeeld een 75MM klem) voor een watermeter met diameter van ongeveer 82mm. Een 4mm schroeven en moertjes, wat afstand busjes om de afstand van de puls lezer en een gereedschap klem van rond de 16mm om de puls lezer vast te zetten.  Een klein metalen stoelhoekje met wat gaatjes. Het stoelhoekje maak je plat en tordeer je 90 graden om deze vast te kunnen zetten op de kunststof beugel en gereedschap klem. Uiteraard kun je ook een stukje aluminium/ metaal strook of ander materiaal gebruiken om de 90 graden hoek te gebruiken.

watermeter met puls lezer

Aansluiten op de pi

Raspberry Pi 3/4 GPIO pin layour

Het wordt aanbevolen de pins 2/4 voor 5V  6/9 voor 0 /Aarde/Ground te gebruiken maar de keuze is volledig aan vrij.  Voor de GPIO poort wordt GPIO17 (pin11) aangeraden omdat dit de standaard is voor de P1 monitor maar ook deze is vrij te kiezen.

Instellen van watermeter.

In de P1monitor kan de waarde van de puls worden ingesteld, meestal is dit 1 liter per puls. De gebruikt GPIO-poort en de actuele watermeter stand. Omdat feitelijk alleen het gebruik gemeten wordt en niet de momentele meterstand kan deze ook worden ingesteld zodat deze correct wordt weergeven.

58 Replies to “P1 monitor watermeter”

 1. Hoi, Ik heb inmiddels alle onderdelen in huis en ga binnenkort aan de slag. Ik heb nog wel 1 vraag over de puls lezer. Moet deze exact recht boven het glaasje geplaatst worden of juist een beetje uit het midden? Bij mij draait er een vrij forse pijl rond als de kraan aan staat. Als ik de puls lezer een beetje uit het midden plaats kan ik me voorstellen dat er beter ‘gezien’ wordt dat het dikke deel van de pijl voorbij komt.

  1. Ik gebruik de lezer precies over de het roterende schijfje. Maar tijdens het testen ook wel half er over het roterende schijfje. Beide gaat zonder problemen. De software kijk naar de stijgende en dalende puls. Het kan met meters met een andere schijfje anders zijn. Samengevat het lijkt niet veel uit te maken.

 2. Onderdelen besteld bij Ali en vandaag aan de gang gegaan om het eea werkend te krijgen. Mede door de goede uitleg alles binnen 30 minuten up and running! Kan ik nu ook eindelijk het waterverbruik in de gaten houden. Bedankt voor deze optie!

 3. Hoi, klopt het dat het schema een beetje is aangepast? Ik heb een versie gezien waar er een 680 ohm weerstand op pootje 2 van de optocoupler zit.

  1. Dat klopt de waarde van 680 ohm werkte niet altijd betrouwbaar er liep ongeveer 4,5 mA dat is voor lsommige optocouplers of Pi’s met een iets lagere 5v waarde een probleem. Nu loopt er ongeveer 9 mA bij een waarde van 330 ohm. Als het goed werkt en kun je 680 blijven gebruiken.

  1. Ik kan geen definitief antwoord geven maar als ik de specificaties lees dat lijkt het erop dat de tweedraads variant een schakelaartje bevat “The signal is equivalent to a dry contact signal (e.g. reed switch).” Een reed switch is een contactje dat door een magneetje o.i.d wordt bekrachtigd.
   De tekst “No polarity to be observed” duidt er ook op dat het gewoon een contactje is en geen actieve component zoals een transistor, want die zijn wel gevoelig voor de polariteit (plus en min van de spanning). De datasheet is wat onduidelijk omdat er wel gesproken wordt van een spanning van 30 volt maar niet waar die dan voor is.

   Scenario 1: het is een contactje zonder spanning dan kan deze direct op Raspberry Pi worden aangesloten zonder opto coupler of iets dergelijks. het zou alleen verstandig zijn en weerstandje van 330 ohm op te nemen, de beschermt de GPIO van de pi.

   Scenario 2: er staat wel spanning op de schakelaar dan moet er een opto coupler tussen om spanning compatibel te maken met de Raspberry Pi die kan alleen 3.3 tot 0 volt verwerken. Dit lijkt dan op de huidige ontwerp.

   Je kunt met behulp van een multimeter vaststellen of er spanning op de tweedraads verbinding staat. Als ik nu een inschatting moet doen dan lijkt scenario 1 het meest waarschijnlijke scenario.

   Succes,
   SecBro.

 4. Is er een maximale lengte van de Pi tot de sensor? De afstand tussen mijn watermeter en meterkast (waar de Rpi hangt) is ong. 7 meter. Onder de vloer ligt nog een oude telefoonkabel die ik zou kunnen gebruiken. Ik ben dus benieuwd of de lengte van de kabel invloed heeft op de werking.

  1. Ik kan je hier geen feitelijk antwoord op geven maar wat de sensor doet is dat er met maximaal 300mA een led wordt aangestuurd die aan en uitgaat met een hele lage frequentie waardoor gemiste pulsen door kabellengte onwaarschijnlijk is. De weerstand van de kabel in in verhouding met de weerstand die standaard voor de optocoupler led wordt gebruikt heel erg klein. Samengevat ik denk het wel moet lukken. !ocht je er mee aan de gang gaan dan hoor ik graag of het gelukt is.

   SecBro

 5. Hoi, ik heb de Optocouplers besteld via jullie link naar de Ali site. Keurig bezorgd, maar op de chip is pin1 niet gemarkeerd. Nu vermoed ik dat als ik ‘m zo houd dat ik de text kan lezen dat pin1 rechts boven zit maar zeker weet ik dat niet. Ik loop dus 50% kans dat ik de pinnen verkeerd inschat;-) Bij mij staat er EL 4N35 712 op.

  Heeft iemand hier meer ervaring mee dan ik?

   1. Meestal ja, heb ik gezien, maar niet op deze chips. 50% kans dat ik goed zit, zo niet dan draai ik ‘m om of gebruik een andere. Minimale afname was 10 stuks;-)

   2. Deze chips hebben geen putje maar wel een verdieping over 1 gehele zijde. Zou dit betekenen dat pin1 aan de kant van die verdieping zit?

     1. Ja, dat klopt. Jou eerste veronderstelling is onjuist! Als je de tekst kunt lezen zit pin 1 link onder. Pin 1 zit aan de zijde waar de inkeping zit.

 6. Ik heb inmiddels ook de watermeter aan de praat. Ik heb het iets anders gedaan dan hierboven beschreven. Hierdoor had ik alleen componenten nodig die ik thuis al had liggen. Ik heb gebruik gemaakt van een IR-led i.c.m. een fototransistor. De IR-led en fototransistor zijn zodanig op de watermeter gemonteerd zodat het infrarood licht door het metalen plaatje op het ronddraaiende rode schijfje weerkaatst wordt. Dit weerspiegelde licht valt vervolgens op de fototransistor en dit leidt tot analoog oscillerend signaal als er water door de meter stroomt. Dit analoge signaal wordt door een IC omgezet in een digitaal signaal. De IC bevat hysteresis op de input en dit voorkomt dat het signaal gaat denderen. Het schema en wat foto’s heb ik toegevoegd ter illustratie. Ook is een voorbeeld van het analoge signaal en digitale signaal te zien. Alles is gelijmd en gesealed met hot glue.

  Link: https://drive.google.com/open?id=12OjqM3A-C0QX9St8E59DYXS5BKaoCMe5

 7. Sinds kort ook met P1Monitor bezig. Helaas heb ik geen Raspberry Pi voorhanden en vond het zonde om er voor de gelegenheid een aan te schaffen. Ik zie dat een Docker-image op de planning staat, maar daar is het helaas nog niet van gekomen.

  Lang verhaal kort: Ik heb P1Monitor overgezet naar een X86 installatie het draait nu als een LXC-container. De stap naar Docker is vanaf hier vrij snel te maken, maar ik wil het eerst soepel hebben draaien. Ik heb echter wel wat zaken moeten omgooien in de code, want die is behoorlijk gefocust op de Pi. (Geen kritiek hoor, ik snap de beslissingen vanuit het onderhouds -en- support oogpunt). Voordat ik iets online ga zetten ben ik eerst van plan wat van de ‘patches’ wat netter te maken.

  Alle GPIO-gerelateerde zaken heb ik uitgezet aangezien mijn container host geen GPIO-poorten voorhanden heeft. Maar het word wel interessant, want het uitlezen van de watermeter heeft nu ook mijn aandacht (heb zelf een Sensus 620).

  Mijn plan is inderdaad om de HALL-sensor aan een ESP te koppelen en de status updates via het net door te geven. Na het bekijken van de code die de watermeter uitleest heb ik al genoeg ideeën over hoe dit aangepakt kan worden. Ik ben echter geen fan van multicast aangezien er situaties zijn waarin dit problematisch kan worden.

  In de toekomst zou ik ook kunnen kijken of ik de teruglevering-schakelaar via het netwerk (en ESP) zou kunnen laten lopen. Ik kan me zomaar voorstellen dat niet iedereen de P1Monitor-host op dezelfde plek (of in de buurt) heeft staan van het apparaat dat het signaal nodig heeft. Ben daar nog niet diep ingedoken, maar als het werkt zoals ik vermoed moet dit niet al te moeilijk zijn. In beide gevallen zal ik de mogelijkheden van ESPEasy bekijken, want dat maakt het nog makkelijker.

  Tot slot heb ik ook nog gekeken of ik P1Monitor in een Alpine-image (lekker klein) kan stoppen, maar daarvoor moet ik simpelweg teveel gaan aanpassen. Het blijft op mijn lijst, maar met een zeer lage prio. Eerst eens alle functies op een ‘normale’ image laten werken. Ga het spul binnenkort bestellen, ik hoop er in januari nog op terug te kunnen komen.

  PS: Akismet vind me maar een spammer. Heb het op een andere computer (met ander IP moeten plaatsen… IPv6 via HE.net is een red flag?)

  1. Leuk te horen dat je met de software bezig bent, als we de tijd hebben dan zullen we je helpen met eventuele conversie vragen. Wat betreft de UDP keuze. Het vergt minder configuratie het is feitelijk geen multicast maar een broadcast. Het voordeel is dat de ESP32 of ander oplossing een adres krijgt van de DHCP server en de Pi ook dat werkt transparant voor de meeste gebruikers. Door UDP broadcast te gebruiken heb je geen configuratie werk en dat is voor veel gebruikers erg handig. Bij uni-cast moet je op een of andere manier de ESP of de Pi vertellen waar hij de data vandaag kan halen. Uiteraard kan dit ook als een van de twee staat de luisteren een client dan het subnet afzoeken naar de server. We hebben een oplossing gebaseerd op de ESP32 gemaakt voor temperatuur meting.

   waarom je geblokt wordt door kismet weet ik niet, het is voor eerste dat iemand over hoor.

 8. Is het mogelijk dat de 3 fase informatie niet meer werkt bij de laatste versie. Alle waarden blijven op 0 staan.

  1. Het lijkt op een probleem in de grafische bibliotheek. Het wordt uitgezocht.
   UPDATE: er staat een fix onder aan de pagina of wachten op de volgende versie.

  1. Dat zou inderdaad leuk zijn, of alle onderdelen in een pakketje. Ik kan wel een beetje solderen, maar ik heb totaal geen geschikt materiaal in huis om dit bordje in elkaar te zetten.

    1. Count me in! Ik heb geen losse componenten in huis zoals de sensor, optocouplers en weerstanden, maar op zich kan ik het denk ik wel in elkaar zetten. Zou leuk zijn als er setjes beschikbaar komen, kant en klaar en DIY bijvoorbeeld 🙂

    2. count me in! Als de kabel van watermeter naar Pi lang genoeg is, en het plug and play . Ik ben totaal niet technisch.

      1. Ja, het zou fijn zijn alles alles kant en klaar was, en ik hem alleen nog maar de stekker in de Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3 hoef te doen. Volgens mij moet er een stekkerding op dat rijtje met pinnentjes. (flatkabel?) Als de kabel een meter of 3 is, dan kan dat ook netjes worden weggewerkt in de hoek van de meterkast.

       Mijn Raspberry zit in een origineel zwart kastje wat er als kitje bij besteld is. Ik heb destijds een pi kit met kabel gekocht voor slimme meters in 1 pakketje.

      2. setje met alles er op en aan, dat alleen nog maar gemonteerd moet worden op de watermeter, en aan de pi. Ik denk dat ik nog wel een oplossing kan bedenken om het te monteren op de meter, maar dat andere is echt niet te doen voor me.. ik ben al blij als ik mijn pc draaiende kan houden.

          1. Als je nog een extra setje zou kunnen maken – dan hou ik me aanbevolen. Zou geweldig zijn 🙂

 9. Wellicht “domme” vraag, waar kan ik de bewuste versie downloaden? (201912-0.9.14). Ik zie versie niet bij downloads staan namelijk.

 10. Dit is de enige reden nog dat ik elke zondagavond mijn standen nog moet opschrijven! Geweldig dat dit nu ook uitgelezen kan worden! Top!

 11. Leuk ga ik uitproberen.
  Kan je voor de zekerheid aangeven welke 4N35 ik moet bestellen. Staat niet in je lijstje.

  Alvast bedankt, groet Arie

 12. Geweldig! Wat ben ik toch blij met p1 mon.
  Heb hier nog een tcrt5000 module liggen. Die moet dan volgens mij zonder extra componenten op de gpio aan te sluiten zijn.

  1. Ik ken de tcrt5000 niet maar volgens mij is die bedoeld als nadersenior en gebruikt deze niet zichtbaar licht. Het is een andere oplossingen en het zou kunnen werken. We kunnen je daar helaas niet mee helpen. Uiteraard wel benieuwd of het werkt. Het zou een oplossing kunnen zijn voor watermeters zonder of een te kleine rotor.

 13. Hallo Secbro,

  Hier was het wachten op, mooie ontwikkeling!
  Komt er nog een draadloze versie? Ik kan er jammer genoeg geen gebruik van maken doordat de meterkast niet te bereiken is met kabels.

  1. Hij staat niet in de planning maar het zou opgelost kunnen worden met een ESP32 die dan de pulsen met een UDP bericht verspreid. We zetten het op de roadmap.

   1. dat zou een mooie aanvulling zijn en maakt het verbruik overzicht compleet! Kan dat met dezelfde esp32 als de temperatuur logger? Dan kan ik de spullen alvast bestellen!

    1. Goed te horen dat je enthousiast bent. Het staat op de lijst, dat kan nog wel even duren voordat we er aan gaan beginnen. Als we er al aan toekomen.

      1. We kijken waar de meeste vraag naar is en bepalen dan waar we de beschikbare tijd aan kunnen besteden. Goede ideeen van donateurs krijgen uiteraard voorrang.

        1. Zijn de genoemde onderdelen ook nodig als de draadloze optie komt? En wordt dat met een esp32? Dan kan ik alvast bestellen, want dat duurt altijd wel even vanuit China.

         1. Op zijn minst de inductieve lezer, de andere onderdelen hangt af van de oplossing. Als iemand anders de oplossing wil bouwen dan kan ik diegene van informatie voorzien hoe we deze met P1 monitor kunnen verwerken. De draadloze versie past voorlopig niet in de planning van de P1 monitor.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: