P1 monitor watermeter

P1 monitor watermeter

Vanaf versie 201912-0.9.14(Maxine) heeft de P1 monitor de mogelijkheid om de watermeter uit te lezen. Een van de uitdagingen is dat watermeters geen data leveren zoals een slimme meter.

Watermeter

Voor de P1 monitor is gekozen dit op te lossen via een inductieve nabijheidssensor die de pulsen  “leest” via een roterend schijfje in de watermeter. Zie de foto met het rode schijfje linksonder met een metalen plaatje er op. De pulsen worden aangeboden op de GPIO-poort van de Raspberry Pi en worden zo omgezet naar het aantal gebruikte liters water.  

In principe kan elke manier van het lezen van watermeter pulsen worden gebruikt mits deze compatibel is met de 3.3V logica van de Raspberry Pi.

Onderstaande beschrijving geeft de opzet weer die we aanbevelen en die we getest hebben. Mocht je een andere opzet willen gebruiken let dan op dat de IO van de Pi 3.3V is en geen 5V. Met 5V kan de Pi GPIO stuk gaan. Daarnaast geldt dat de puls niet mag denderen en daarmee valse water pulsen afgeeft.

De P1 monitor pulslezer.

watermeter level converter

Wat heb je nodig:

puls lezer met print
puls lezer printplaat

Montage op de watermeter

Voor montage op watermeter ligt het uiteraard aan de vorm en type van je watermeter dit is een manier. Voel je vrij om dit anders aan op te lossen.  Deze oplossing (model Groenewoud) is bedacht door een P1 monitor gebruiker.

Een kunststof hemelwater pijpklem (in dit voorbeeld een 75MM klem) voor een watermeter met diameter van ongeveer 82mm. Een 4mm schroeven en moertjes, wat afstand busjes om de afstand van de puls lezer en een gereedschap klem van rond de 16mm om de puls lezer vast te zetten.  Een klein metalen stoelhoekje met wat gaatjes. Het stoelhoekje maak je plat en tordeer je 90 graden om deze vast te kunnen zetten op de kunststof beugel en gereedschap klem. Uiteraard kun je ook een stukje aluminium/ metaal strook of ander materiaal gebruiken om de 90 graden hoek te gebruiken.

watermeter met puls lezer

Aansluiten op de pi

Raspberry Pi 3/4 GPIO pin layour

Het wordt aanbevolen de pins 2/4 voor 5V  6/9 voor 0 /Aarde/Ground te gebruiken maar de keuze is volledig aan vrij.  Voor de GPIO poort wordt GPIO17 (pin11) aangeraden omdat dit de standaard is voor de P1 monitor maar ook deze is vrij te kiezen.

Instellen van watermeter.

In de P1monitor kan de waarde van de puls worden ingesteld, meestal is dit 1 liter per puls. De gebruikt GPIO-poort en de actuele watermeter stand. Omdat feitelijk alleen het gebruik gemeten wordt en niet de momentele meterstand kan deze ook worden ingesteld zodat deze correct wordt weergeven.

105 Replies to “P1 monitor watermeter”

 1. Goede middag.
  Ik heb net het printje gemaakt en aangesloten. Op het moment dat ik het scherm opstart van de watermeter in de P1monitor krijg ik een lopend balkje te zien. Ook als ik een tijd wacht blijft dit balkje door lopen zonder dat ik enige verandering zie.
  Ik gebruik de laatste versie van P1monitor.
  Moet ik buiten de instellingen nog iets aanpassen ?
  Gr Ruud de Kruijf

  1. Hu het balkje wil zeggen dat er nog geen data in database staat. Dit kan een aantal redenen hebben.
   1: er is nog geen water puls gedetecteerd, dat zie je dan ook in de main scherm dat er nog 0 liters zijn gedetecteerd.
   2: je heb in het GPIO setupscherm de GPIO pport nog niet ingesteld. Als je standaard GPIO17 gebruikt dan hoef je eigelijk niets te doen.
   3: Het printje of de sensor werkt niet. Als de sensor voeding krijgt dan zal de led op de sensor knipperen als er water stroomt.

  1. Als je hem aansluit op de pi en je houdt een stukje metaal voor de sensor gaatjes rode led dan aan en uit?

    1. Nee, als je de boel goed aangesloten hebt met het printje en je sluit de 5V en gnd aan op de Pi dan moet de sensor led gaan branden als je er iets van metaal voor de sensor houdt. Als dit al niet werkt dan is de boel verkeerd aangesloten. Je creatieve naam/email adres wordt gezien als SPAM door mijn SPAM filter dus kan het even duren voordat je antwoord krijgt.

 2. Heb de P1 monitor al enkele maanden zonder problemen draaien, wat een leuk project! Software is erg mooi opgebouwd en zeer stabiel. Sinds gisteren heb ik ook de watermeter aangesloten. Voor weinig geld een zeer goede uitlezing. Ook hier is goed over nagedacht, een aanrader! Kortom, ik ben tevreden. Dank jullie wel!

 3. leuk zo’n watermeter maar hoe en wat is mij even te technisch. Iemand in de buurt van Groningen die mij kan assisteren hierin ?

  1. @Justin: Ik kom uit Groningen. Wat is het probleem?
   – aanschaf onderdelen?
   – solderen van de printplaat?
   – aansluiten op de raspberry pi?

 4. Ik heb mijn P1 mon watermeter volgens de beschrijving in elkaar gezet. Ik heb alleen de pulslezer nog niet op de meter bevestigd. Ik krijg echter extreme waarden als ik de pulslezer even bij de meter houd of bij een metalen voorwerp. (Staat nu al op 20.000 liter). Wat zou hier fout kunnen gaan?

  Zou ik de pootjes van de 4N35 opto-coupler verkeerd hebben aangesloten? (Heb met de tekst van de 4N35 rechtop het onderste linker pootje als nummer 1 gebruikt, het pootje daarnaast als 2, het derde pootje is ongebruikt en tegenover de derde pootje heb ik als nummer 4 gebruikt en daarnaast 5.)
  Heb de kabel van de pulsmeter verlengd (2,5 meter), want mijn watermeter zit niet in mijn groepenkast.

  Ik zie dat ook zonder dat de pulsmeter ergens bij gehouden wordt de meter verder oploopt. Hopelijk heeft iemand advies! Alvast bedankt

  1. Kun je een foto delen van je print. via nl.imgbb.com. Het lijkt er beetje op dat je uitgang ook als ingang geconfigureerd is.

   1. Hier is mijn foto: https://ibb.co/fdF7pNX De bruine draadjes zijn verbonden met pootje 1 (linksonder in beeld), blauw is met elkaar verbonden en van daaruit gaat een weerstandje naar 4 en 5 loopt onderlangs via een draadje naar zwart.

    1. Het is wat lastig om te zien op de foto maar als ik ervan uit ga dat pin 1 links onder op de foto staat en de sensor vanaf boven komt dan lijkt het er op dat je de 5 v dikke bruine en dunne bruine draad goed zit. Die gaan via I dan naar links naar pin 1 voor 5 volt. Pin 2 zou naar de sensor moeten lopen (de dunne zwarte draad maar lijkt naar de Pi te gaan. dat lijkt niet correct. wat andere tips. Als je de sensor goed aansluit (bruin 5 v) en blauw (Ground) en je houdt iets van metaal voor de sensor dan moet de led aan gaan en weer uit als het metaal weer wordt verwijderd. Dit is een basis test en dit moet altijd werken. Daarnaast kun je de GPIO eenvoudig testen door een weerstandje van bijvoorbeeld 330 ohm tot 1k de GPIO input te houden en Ground elke keer dat je dat doet zal er een puls worden geteld. Nog een tip de pootjes nummering is van vanboven af gezien en tegen de klok in van links onder naar links boven op jouw print 1,2,3,4,5,6

     1. Heb de aansluiting van GPIO17 veranderd in GPIO21 op de Pi en in de software en nu werkt het normaal. Geen idee hoe dit komt. Ik zit nu wel met een verbruik van 134.095 m3 en die wil ik wissen. Hieronder lees ik dat ik het bestand 03_watermeter.db moet verwijderen. Doe ik dit door het kaartje in mijn kaartlezer op de pc aan te sluiten of via SSH?

      Security Brother, bedankt voor je hulp en succes met dit prachtige project!

      Er zit trouwens een foutje in de weergave. Als ik op de ‘in-output’ pagina sta, dan is de pagina voor ‘P1 poort’ gekleurd. Zie ook mijn screenshot: https://ibb.co/1fz1DVW

      1. Waarom het wel werkt met een andere GPIO poort kan niet verklaren. Wissen van de waterdatabase gaat als volgt.
       In te loggen op de Pi
       cd /p1mon/scripts
       ./p1mon.sh stop
       rm /p1mon/mnt/ramdisk/03_watermeter.db
       rm /p1mon/data/03_watermeter.db
       ./p1mon.sh start
       exit

       De weergave fout in het menu is gefixed in de volgende versie.

       SecBro

 5. Hallo Security Brother,
  Met testen van de pulsmeter heb ik wat “valse data” in de database gekregen.
  Is er een mogelijkheid deze db tabel op te schonen of kan ik de 03_watermeter.db gewoon verwijderen?

  bvd,
  Hans Dekker

  1. Je kunt de watermeter database wissen. Het is wel van belang dat je de p1monitor stopt, de database wist en dan de p1monitor weer start.

    1. Ja door in te loggen op de Pi
     cd /p1mon/scripts
     ./p1mon.sh stop
     rm /p1mon/mnt/ramdisk/03_watermeter.db
     rm /p1mon/data/03_watermeter.db
     ./p1mon.sh start
     exit

 6. In mijn geval werkt deze bugfix niet. main-1.php en main-2.php zijn naar de www folder gekopieerd met p1mon via WinSCP. Het reset script heeft gedraaid. De Pi is voor de zekerheid nog een keer gereboot.
  Mijn water meterstand was bij de ingebruikname van de watermeter 2444m3, dit is netjes ingevuld in het juiste settings veld onder in- output. Er is inmiddels 1080 liter verbruik gemeten. Dus op main-1 en main-2 verwacht ik 2445.080m3 maar er staat nog steeds 0001.080m3

  1. Je moet de link aanmaken om de watermeter reset te laten werken. Zie de pagina ln -s /p1mon/www/js/moment-3.x/min/ /p1mon/www/js/moment-link

    1. Dat is apart, een andere gebruiker heeft daarmee het probleem opgelost. Het zit in ieder geval in de volgende versie en het heeft geen effect op gemeten waarde. Mijn advies is te wachten op de volgende versie. We mikken op een release ergens in februari 2020.

     Update: wil je het proberen met een geheel getal zonder decimalen bijvoorbeeld 2000? Als dat werkt dan een getal met decimalen maar met een punt of komma als scheidingsteken.

     1. Ik heb mijn huidige hele waterstand ingevoerd en een reset van de watermeter gedaan. Dit keer echter met Internet Explorer i.p.v. Chrome. Dat werkte wel, ik heb nu dus eindelijk de juiste waterstand op de hoofdpagina en verbruikspagina. Al met al heeft het wat moeite gekost maar dan heb je ook wat. Ben ook aangenaam verrast door de nauwkeurigheid. Ik heb niet de indruk dat er ook maar 1 puls gemist wordt. Heel hartelijk dank voor je uitstekende hulp!

 7. Laatste opmerking: In het configuratiescherm kan ik netjes aangeven hoeveel liter water 1 puls is en wat de meterstand van de watermeter is. Deze handmatig ingevulde meterstand gaat neem ik aan optellen met het waterverbruik. Op de hoofdpagina verwacht ik deze meterstand voor de komma bij de daar weergegeven waterstand. Daar staat bij mij echter 0000. Of wordt de juiste waterstand pas weergegeven nadat hij 1 m3 is toegenomen, dus pas na de 1e 1000 Liter?

  1. De watermeter telt het aantal liter per tijdseenheid maar kan niet de huidige stand uitlezen. De stand kun je invoeren in het setup menu als een basiswaarde. Dit kan onbeperkt en heeft geen invloed op andere zaken. Als je een puls hebt gezien en vult een waarde in van 1000 liter in op het scherm in en output -> watermeter -> watermeter stand in m³ dan zal dit als 1000.001 worden weergegeven. Echter er zit een bug in versie 201912 die het zetten van de watermeter stand. Op de site staat hoe je dit op kan lossen onder bugs. Of al je even geduld hebt dan zit het in de volgende versie. Als je overigens niets invult dan zul je dus het aantal liters zien toenemen.

 8. Er is bij mij toch iets vreemds aan de hand. Als ik de Pi aanzet wordt er 1 puls van de watermeter geregistreerd. Als ik daarna de kraan open zet komen er geen pulsen bij. Als ik daarna de Pi uitzet en weer aanzet dan blijft het tijdstip van de water-puls op het tijdstip van de 1e boot staan. Beetje raar. Hij lijkt dus 1 puls te krijgen en daarna niks meer. Ideeen?

  1. Omdat je een puls ziet ga ik ervan uit dat het qua software helemaal goed werkt en het probleem in de electronica / sensor zit. Wat suggesties. gaat de led boven open de sensor aan en uit al de watermeter actief is. Bij de meeste meters is dit 1 liter per puls. Als dit zo is dan zit het waarschijnlijk verder in de elektronica. Als ik ervan uitga dat je GPIO17 op pin 11 gebruikt. Dan kun je de aansluiting los nemen en de pin11 een paar keer met Ground verbinden. Pin 6, 9 of 14 elke keer dat je dat doet moet de teller oplopen en de timestamp wijzigen. Als dit werkt dan is het een probleem met de opto-coupler elektronica. We hebben gemerkt dat de weerstand van 680 ohm af en toe een puls kan missen en 330 ohm is beter voor de betrouwbaarheid. Maar dit lijkt niets te maken te hebben met je probleem. Mocht je er echt niet uitkomen dan kun je een foto uploaden via imgbb.com van je printje met de onderdelen.

   Succes,
   SecBro.

 9. Ik heb de boel in elkaar geknutseld en het werkt! Ik had wel een 2e optocoupler nodig (gelukkig had ik hem in een IC voetje geplaatst) want ik had ‘m per ongeluk op pootje 17 i.p.v GPIO17 gezet, en daar staat 3,3V op;-) Ali stuurt ze gelukkig in een stripje van 10 stuks op.

 10. Hoi, Ik heb inmiddels alle onderdelen in huis en ga binnenkort aan de slag. Ik heb nog wel 1 vraag over de puls lezer. Moet deze exact recht boven het glaasje geplaatst worden of juist een beetje uit het midden? Bij mij draait er een vrij forse pijl rond als de kraan aan staat. Als ik de puls lezer een beetje uit het midden plaats kan ik me voorstellen dat er beter ‘gezien’ wordt dat het dikke deel van de pijl voorbij komt.

  1. Ik gebruik de lezer precies over de het roterende schijfje. Maar tijdens het testen ook wel half er over het roterende schijfje. Beide gaat zonder problemen. De software kijk naar de stijgende en dalende puls. Het kan met meters met een andere schijfje anders zijn. Samengevat het lijkt niet veel uit te maken.

 11. Onderdelen besteld bij Ali en vandaag aan de gang gegaan om het eea werkend te krijgen. Mede door de goede uitleg alles binnen 30 minuten up and running! Kan ik nu ook eindelijk het waterverbruik in de gaten houden. Bedankt voor deze optie!

 12. Hoi, klopt het dat het schema een beetje is aangepast? Ik heb een versie gezien waar er een 680 ohm weerstand op pootje 2 van de optocoupler zit.

  1. Dat klopt de waarde van 680 ohm werkte niet altijd betrouwbaar er liep ongeveer 4,5 mA dat is voor lsommige optocouplers of Pi’s met een iets lagere 5v waarde een probleem. Nu loopt er ongeveer 9 mA bij een waarde van 330 ohm. Als het goed werkt en kun je 680 blijven gebruiken.

  1. Ik heb op basis van een andere van Thingiverse een houder gemaakt en uitgeprint. Tevens een beschermkapje voor het printplaatje tussen de sensor en de Pi https://www.thingiverse.com/thing:4146391

   Eerst kreeg ik hem niet aan de gang. Blijkt dat ook de teruglever schakelaar op GPIO17 stond. Beide waren rood gemarkeerd. Door de teruglever schakelaar op een andere GPIO te zetten werkte hij. Hij telt alleen vanaf 0, ik krijg de juiste tellerstand niet ingevoerd, hoe kan ik dat oplossen.

   1. Bedankt voor het delen van je ervaringen. De waterstand reset bug kun je oplossen door in te loggen op de Pi en een link aan te brengen. Zie onder bugs op de download pagina.

    1. Bedankt voor uw snelle reactie. Ik heb meerdere keren geprobeerd de link aan te brengen maar ik blijft het huidige verbruik wat vanaf zaterdag is gaan tellen zien. Ik ben niet zo thuis met de Pi en zo. Het lukt me wel om met Putty na een update de gehele SD-kaart te gebruiken. Moet ik nu na het inloggen direct de link erin plakken of moet er eerst andere commando’s worden ingevoerd?

     1. Geen probleem, hier stap voor stap een instructie, mocht dit niet werken dan even geduld het is opgelost in de volgende versie:
      1: log in op de Pi met putty met de user p1mon en het wachtwoord verandermij of het aangepaste wachtwoord.
      2: niet nodig maar handig voor de controle: cd cd /p1mon/www/js
      3: ln -s /p1mon/www/js/moment-3.x/min/ /p1mon/www/js/moment-link (als er geen respons komt dan bestaat de link niet)
      4: ln -s /p1mon/www/js/moment-3.x/min/ /p1mon/www/js/moment-link (dit is een controle als de link bestaat en dat is goed krijg je als antwoord ln: failed to create symbolic link ‘/p1mon/www/js/moment-link/min’: File exists )
      5: ls -liart geeft een lijst van alle bestanden. daar moet deze tussen staan. moment-link -> /p1mon/www/js/moment-3.x/min/
      6: de aanpassing is nu gereed. geeft het commando exit om putty te sluiten
      7: gaan naar het p1 monitor setup menu in je browser in-output pagina. Voer in de velden “watermeter stand in m³” en “watermeterstand timestamp” (dit moet een moment zijn dat er water gemeten is en niet voor de eerste meting) en zet watermeterstand reset op aan. Save dit met de knop rechtsboven.

      Succes,
      SecBro.

      1. Wat ik niet had gedaan was Exit in Putty en bij in-output de timestamp invullen, laatste was denk ik de trigger. Bedankt voor de uitgebreide uitleg, het maken en delen van deze software.

       1. Graag gedaan, veel plezier en gemak van de software. En als het bevalt laat het dan vooral aan andere weten via social media.

     2. SecBro geeft hier onder een hele goede beschrijving wat je moet doen. Ik had hetzelfde probleem en heb dezelfde stappen uitgevoerd. Het vreemde bij mij was dat als ik stap 7 met Chrome deed het nog steeds niet werkte. Pas toen ik hetzelfde via Internet Explorer deed verscheen de juiste waterstand op main.

  1. Ik kan geen definitief antwoord geven maar als ik de specificaties lees dat lijkt het erop dat de tweedraads variant een schakelaartje bevat “The signal is equivalent to a dry contact signal (e.g. reed switch).” Een reed switch is een contactje dat door een magneetje o.i.d wordt bekrachtigd.
   De tekst “No polarity to be observed” duidt er ook op dat het gewoon een contactje is en geen actieve component zoals een transistor, want die zijn wel gevoelig voor de polariteit (plus en min van de spanning). De datasheet is wat onduidelijk omdat er wel gesproken wordt van een spanning van 30 volt maar niet waar die dan voor is.

   Scenario 1: het is een contactje zonder spanning dan kan deze direct op Raspberry Pi worden aangesloten zonder opto coupler of iets dergelijks. het zou alleen verstandig zijn en weerstandje van 330 ohm op te nemen, de beschermt de GPIO van de pi.

   Scenario 2: er staat wel spanning op de schakelaar dan moet er een opto coupler tussen om spanning compatibel te maken met de Raspberry Pi die kan alleen 3.3 tot 0 volt verwerken. Dit lijkt dan op de huidige ontwerp.

   Je kunt met behulp van een multimeter vaststellen of er spanning op de tweedraads verbinding staat. Als ik nu een inschatting moet doen dan lijkt scenario 1 het meest waarschijnlijke scenario.

   Succes,
   SecBro.

      1. Ben begonnen met de Itron Cyble en heb een S0PCM-kabel aagesloten, zoals beschreven in: https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=7329
       In Domoticz zie ik de S0PCM-kabel, kan ik ‘m ook instellen, maar ontvangen geen puls. Issue is denk ik dat de puls vanuit de Cyble niet per definitie 30ms is. Nou kan je dit aanpassen, maar de pulslengte is, neem ik aan, afhankelijk van de hoeveelheid water die door de leiding stroomt. Lijkt me daarmee niet heel nauwkeurig.

       Vervolgens kwam ik dit topic tegen: https://ehoco.nl/watermeter-uitlezen-in-domoticz-lua-script/, maar dit werkt niet met de Cyble vanwege de twee dry contacts.

       Tenslotte vond ik deze setup: https://github.com/raspberrypilearning/physical-computing-guide/blob/master/pull_up_down.md. Heb de 10k Ohm besteld.

       Ben dus enigszins zoekende naar een werkende oplossing (ben een complete noob, maar gaandeweg leer je). Vandaar dat ik heel blij was dat ik deze reactie tegenkwam (recent én een identieke setup)

      2. Bedankt alvast!

       Ben een complete noob op dit gebeid, maar er is maar 1 manier om het te leren…

       Ben begonnen nav dit artikel: https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=7329

       Kan in Domoticz wel de settings van de S0PCM-kabel aanpassen, maar ik dien zelf aan te geven hoe lang een puls duurt. Standaard 30ms, dit schijn je aan te kunnen passen. Doordat het schoepje met een variabele snelheid draait lijkt me dit uiteindelijk geen nauwkeurige optie.

       Uiteindelijk vond ik dit topic:
       https://github.com/raspberrypilearning/physical-computing-guide/blob/master/pull_up_down.md

       en

       https://imgur.com/a/R1Am9 (Source: https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/73546/log-monitor-gate-dry-contact-with-raspberry-pi-gpio)

       Wat ik wil proberen in aan een van de uiteinden (bijv. bruin) van de Cyble een 10 kOhm weerstand te solderen, met daaraan twee draadjes. 1x naar de 3V3, 1x naar bijv. GPIO18. De witte draad naar ground. Ik hoop dat met een script (bijv. het voorbeeld van Github) een HIGH/LOW wissel te zien als de kraan aanstaat.

       Ben daarom ook erg benieuwd naar de resultaten van ‘pippapattepatnl’, aangezien hij/zij exact dezelfde opstelling heeft.

      3. Bedankt alvast!

       Ben een complete noob op dit gebeid, maar er is maar 1 manier om het te leren…

       Ben begonnen nav dit artikel: https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=7329

       Kan in Domoticz wel de settings van de S0PCM-kabel aanpassen, maar ik dien zelf aan te geven hoe lang een puls duurt. Standaard 30ms, dit schijn je aan te kunnen passen. Doordat het schoepje met een variabele snelheid draait lijkt me dit uiteindelijk geen nauwkeurige optie.

       Wat ik nu wil proberen in aan een van de uiteinden (bijv. bruin) van de Cyble een 10 kOhm weerstand te solderen, met daaraan twee draadjes. 1x naar de 3V3, 1x naar bijv. GPIO18. De witte draad naar ground. Ik hoop dat met een script (bijv. het voorbeeld van Github) een HIGH/LOW wissel te zien als de kraan aanstaat.

       Ben daarom ook erg benieuwd naar de resultaten van ‘pippapattepatnl’, aangezien hij/zij exact dezelfde opstelling heeft.

       1. Sorry voor het meermaals plaatsen van hetzelfde bericht. Dacht eignelijk dat er iets niet goed ging, aangezien ik het bericht niet zag verschijnen. Hoop dat je het op kan schonen (kan ze zelf niet verwijderen)

        1. Geen probleem, al het commentaar wordt eerst gecontroleerd voordat we het toelaten. Dat duurt soms even.

 13. Is er een maximale lengte van de Pi tot de sensor? De afstand tussen mijn watermeter en meterkast (waar de Rpi hangt) is ong. 7 meter. Onder de vloer ligt nog een oude telefoonkabel die ik zou kunnen gebruiken. Ik ben dus benieuwd of de lengte van de kabel invloed heeft op de werking.

  1. Ik kan je hier geen feitelijk antwoord op geven maar wat de sensor doet is dat er met maximaal 300mA een led wordt aangestuurd die aan en uitgaat met een hele lage frequentie waardoor gemiste pulsen door kabellengte onwaarschijnlijk is. De weerstand van de kabel in in verhouding met de weerstand die standaard voor de optocoupler led wordt gebruikt heel erg klein. Samengevat ik denk het wel moet lukken. !ocht je er mee aan de gang gaan dan hoor ik graag of het gelukt is.

   SecBro

 14. Hoi, ik heb de Optocouplers besteld via jullie link naar de Ali site. Keurig bezorgd, maar op de chip is pin1 niet gemarkeerd. Nu vermoed ik dat als ik ‘m zo houd dat ik de text kan lezen dat pin1 rechts boven zit maar zeker weet ik dat niet. Ik loop dus 50% kans dat ik de pinnen verkeerd inschat;-) Bij mij staat er EL 4N35 712 op.

  Heeft iemand hier meer ervaring mee dan ik?

   1. Meestal ja, heb ik gezien, maar niet op deze chips. 50% kans dat ik goed zit, zo niet dan draai ik ‘m om of gebruik een andere. Minimale afname was 10 stuks;-)

   2. Deze chips hebben geen putje maar wel een verdieping over 1 gehele zijde. Zou dit betekenen dat pin1 aan de kant van die verdieping zit?

     1. Ja, dat klopt. Jou eerste veronderstelling is onjuist! Als je de tekst kunt lezen zit pin 1 link onder. Pin 1 zit aan de zijde waar de inkeping zit.

 15. Ik heb inmiddels ook de watermeter aan de praat. Ik heb het iets anders gedaan dan hierboven beschreven. Hierdoor had ik alleen componenten nodig die ik thuis al had liggen. Ik heb gebruik gemaakt van een IR-led i.c.m. een fototransistor. De IR-led en fototransistor zijn zodanig op de watermeter gemonteerd zodat het infrarood licht door het metalen plaatje op het ronddraaiende rode schijfje weerkaatst wordt. Dit weerspiegelde licht valt vervolgens op de fototransistor en dit leidt tot analoog oscillerend signaal als er water door de meter stroomt. Dit analoge signaal wordt door een IC omgezet in een digitaal signaal. De IC bevat hysteresis op de input en dit voorkomt dat het signaal gaat denderen. Het schema en wat foto’s heb ik toegevoegd ter illustratie. Ook is een voorbeeld van het analoge signaal en digitale signaal te zien. Alles is gelijmd en gesealed met hot glue.

  Link: https://drive.google.com/open?id=12OjqM3A-C0QX9St8E59DYXS5BKaoCMe5

 16. Sinds kort ook met P1Monitor bezig. Helaas heb ik geen Raspberry Pi voorhanden en vond het zonde om er voor de gelegenheid een aan te schaffen. Ik zie dat een Docker-image op de planning staat, maar daar is het helaas nog niet van gekomen.

  Lang verhaal kort: Ik heb P1Monitor overgezet naar een X86 installatie het draait nu als een LXC-container. De stap naar Docker is vanaf hier vrij snel te maken, maar ik wil het eerst soepel hebben draaien. Ik heb echter wel wat zaken moeten omgooien in de code, want die is behoorlijk gefocust op de Pi. (Geen kritiek hoor, ik snap de beslissingen vanuit het onderhouds -en- support oogpunt). Voordat ik iets online ga zetten ben ik eerst van plan wat van de ‘patches’ wat netter te maken.

  Alle GPIO-gerelateerde zaken heb ik uitgezet aangezien mijn container host geen GPIO-poorten voorhanden heeft. Maar het word wel interessant, want het uitlezen van de watermeter heeft nu ook mijn aandacht (heb zelf een Sensus 620).

  Mijn plan is inderdaad om de HALL-sensor aan een ESP te koppelen en de status updates via het net door te geven. Na het bekijken van de code die de watermeter uitleest heb ik al genoeg ideeën over hoe dit aangepakt kan worden. Ik ben echter geen fan van multicast aangezien er situaties zijn waarin dit problematisch kan worden.

  In de toekomst zou ik ook kunnen kijken of ik de teruglevering-schakelaar via het netwerk (en ESP) zou kunnen laten lopen. Ik kan me zomaar voorstellen dat niet iedereen de P1Monitor-host op dezelfde plek (of in de buurt) heeft staan van het apparaat dat het signaal nodig heeft. Ben daar nog niet diep ingedoken, maar als het werkt zoals ik vermoed moet dit niet al te moeilijk zijn. In beide gevallen zal ik de mogelijkheden van ESPEasy bekijken, want dat maakt het nog makkelijker.

  Tot slot heb ik ook nog gekeken of ik P1Monitor in een Alpine-image (lekker klein) kan stoppen, maar daarvoor moet ik simpelweg teveel gaan aanpassen. Het blijft op mijn lijst, maar met een zeer lage prio. Eerst eens alle functies op een ‘normale’ image laten werken. Ga het spul binnenkort bestellen, ik hoop er in januari nog op terug te kunnen komen.

  PS: Akismet vind me maar een spammer. Heb het op een andere computer (met ander IP moeten plaatsen… IPv6 via HE.net is een red flag?)

  1. Leuk te horen dat je met de software bezig bent, als we de tijd hebben dan zullen we je helpen met eventuele conversie vragen. Wat betreft de UDP keuze. Het vergt minder configuratie het is feitelijk geen multicast maar een broadcast. Het voordeel is dat de ESP32 of ander oplossing een adres krijgt van de DHCP server en de Pi ook dat werkt transparant voor de meeste gebruikers. Door UDP broadcast te gebruiken heb je geen configuratie werk en dat is voor veel gebruikers erg handig. Bij uni-cast moet je op een of andere manier de ESP of de Pi vertellen waar hij de data vandaag kan halen. Uiteraard kan dit ook als een van de twee staat de luisteren een client dan het subnet afzoeken naar de server. We hebben een oplossing gebaseerd op de ESP32 gemaakt voor temperatuur meting.

   waarom je geblokt wordt door kismet weet ik niet, het is voor eerste dat iemand over hoor.

 17. Is het mogelijk dat de 3 fase informatie niet meer werkt bij de laatste versie. Alle waarden blijven op 0 staan.

  1. Het lijkt op een probleem in de grafische bibliotheek. Het wordt uitgezocht.
   UPDATE: er staat een fix onder aan de pagina of wachten op de volgende versie.

  1. Dat zou inderdaad leuk zijn, of alle onderdelen in een pakketje. Ik kan wel een beetje solderen, maar ik heb totaal geen geschikt materiaal in huis om dit bordje in elkaar te zetten.

    1. Count me in! Ik heb geen losse componenten in huis zoals de sensor, optocouplers en weerstanden, maar op zich kan ik het denk ik wel in elkaar zetten. Zou leuk zijn als er setjes beschikbaar komen, kant en klaar en DIY bijvoorbeeld 🙂

    2. count me in! Als de kabel van watermeter naar Pi lang genoeg is, en het plug and play . Ik ben totaal niet technisch.

      1. Ja, het zou fijn zijn alles alles kant en klaar was, en ik hem alleen nog maar de stekker in de Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3 hoef te doen. Volgens mij moet er een stekkerding op dat rijtje met pinnentjes. (flatkabel?) Als de kabel een meter of 3 is, dan kan dat ook netjes worden weggewerkt in de hoek van de meterkast.

       Mijn Raspberry zit in een origineel zwart kastje wat er als kitje bij besteld is. Ik heb destijds een pi kit met kabel gekocht voor slimme meters in 1 pakketje.

      2. setje met alles er op en aan, dat alleen nog maar gemonteerd moet worden op de watermeter, en aan de pi. Ik denk dat ik nog wel een oplossing kan bedenken om het te monteren op de meter, maar dat andere is echt niet te doen voor me.. ik ben al blij als ik mijn pc draaiende kan houden.

          1. Als je nog een extra setje zou kunnen maken – dan hou ik me aanbevolen. Zou geweldig zijn 🙂

          2. Heeft u nog zin en tijd om misschien nog 1 setje te maken? Zou heel fijn zijn gezien ik niet heel technisch ben. Bedankt

 18. Wellicht “domme” vraag, waar kan ik de bewuste versie downloaden? (201912-0.9.14). Ik zie versie niet bij downloads staan namelijk.

 19. Dit is de enige reden nog dat ik elke zondagavond mijn standen nog moet opschrijven! Geweldig dat dit nu ook uitgelezen kan worden! Top!

 20. Leuk ga ik uitproberen.
  Kan je voor de zekerheid aangeven welke 4N35 ik moet bestellen. Staat niet in je lijstje.

  Alvast bedankt, groet Arie

 21. Geweldig! Wat ben ik toch blij met p1 mon.
  Heb hier nog een tcrt5000 module liggen. Die moet dan volgens mij zonder extra componenten op de gpio aan te sluiten zijn.

  1. Ik ken de tcrt5000 niet maar volgens mij is die bedoeld als nadersenior en gebruikt deze niet zichtbaar licht. Het is een andere oplossingen en het zou kunnen werken. We kunnen je daar helaas niet mee helpen. Uiteraard wel benieuwd of het werkt. Het zou een oplossing kunnen zijn voor watermeters zonder of een te kleine rotor.

 22. Hallo Secbro,

  Hier was het wachten op, mooie ontwikkeling!
  Komt er nog een draadloze versie? Ik kan er jammer genoeg geen gebruik van maken doordat de meterkast niet te bereiken is met kabels.

  1. Hij staat niet in de planning maar het zou opgelost kunnen worden met een ESP32 die dan de pulsen met een UDP bericht verspreid. We zetten het op de roadmap.

   1. dat zou een mooie aanvulling zijn en maakt het verbruik overzicht compleet! Kan dat met dezelfde esp32 als de temperatuur logger? Dan kan ik de spullen alvast bestellen!

    1. Goed te horen dat je enthousiast bent. Het staat op de lijst, dat kan nog wel even duren voordat we er aan gaan beginnen. Als we er al aan toekomen.

      1. We kijken waar de meeste vraag naar is en bepalen dan waar we de beschikbare tijd aan kunnen besteden. Goede ideeen van donateurs krijgen uiteraard voorrang.

        1. Zijn de genoemde onderdelen ook nodig als de draadloze optie komt? En wordt dat met een esp32? Dan kan ik alvast bestellen, want dat duurt altijd wel even vanuit China.

         1. Op zijn minst de inductieve lezer, de andere onderdelen hangt af van de oplossing. Als iemand anders de oplossing wil bouwen dan kan ik diegene van informatie voorzien hoe we deze met P1 monitor kunnen verwerken. De draadloze versie past voorlopig niet in de planning van de P1 monitor.

          1. De inductieve lezer is binnen…..

           Nu in afwachting van een draadloze oplossing.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: