P1 monitor roadmap

P1 monitor roadmap

De P1 monitor roadmap geeft aan welke opties of aanpassingen op de planning staan. Het geeft tevens de mogelijkheid ideeën aan te dragen voor de volgende versies. Als je wensen of ideeën hebt dan kun aangeven via een opmerking op deze pagina.  Alle ideeën zijn welkom. Het kan afhankelijk van de beschikbare tijd even duren voordat geplande opties daadwerkelijk worden gerealiseerd.

Deze pagina is niet bedoeld voor bugs of andere vragen. Plaats die op de pagina van de specifieke versie. Als je een hier bug plaatst dan wordt deze genegeerd.

Te onderzoeken :

 • Alerting: bijvoorbeeld het ontvangen van een email als het verbruik niet 1x per b.v. 12 uur onder een in te stellen aantal Watt komt of als het verbruik per 24 uur boven een in te stellen waarde komt. 
 • Alerting via email: als een dag of maandwaarde e.d. wordt overschreden.
 • “Dagteller” gas. Het zou handig zijn om een los tellertje te kunnen starten en stoppen. Om bijvoorbeeld bij starten van een douche beurt, of kook beurt, of gaskachel beurt, de teller te starten en er na te stoppen. Zo kan je (ongeveer) zien hoeveel 1 zo’n “beurt” aan gas kost (vermist er dan geen andere gebruikers zijn).
 • Weerlive.nl als alternatieve bron voor het weer gebruiken.
 • Mindergas.nl interface maken.
 • Een grafiek van jaar, maand of week waarbij de vorige jaren, maanden, of weken over heen worden geprojecteerd. Op die manier heb je een mooi overzicht van eenzelfde vergelijkbare periode.
 • Graaddagen toevoegen (gasverbruik).
 • mogelijk maken om eigen opmerkingen toe te voegen, die een verhoogd of verlaagd energiegebruik verklaren.
 • link / help in programma zelf toevoegen om makkelijk suggesties / problemen te kunnen melden.
 • Password van p1mon mee te nemen in de export en import, zodat bij een nieuwe versie de password(en) mee genomen worden. 
 • Onderzoek naar Messagebird waarmee een SMS kan worden gestuurd.
 •  Twee lijnen toe voegen om percentages van de grens waarden (bv 75% en 125%) weer te geven  in het kostenscherm. Dit omdat in de winter het elektriciteitsgebruik 25% hoger is dan gemiddeld en in de zomer vaak wat minder.
  En 80% van het gasverbruik (cv) gebeurt in de maanden september-april. En in de winter wordt zelfs 400% meer gas verbruikt dan in de zomer. 
 • Ruwe Output  (telegram) van slimme meter als api aanbieden.
 • Back-up naar USB stick.
 • DSMR 5.0 berichten per sec verwerken in plaats van de een maal per 10 sec.
 • pushbullet.com onderzoeken als notificatie optie.
 • Tooltip configureerbaar maken zodat wanneer je over de L1, L2, L3 hovered. Zodat ik kan zien wat er allemaal aan Lx hangt.
  vb: hover over Lx geeft dan:Vaatwasser, Droger, wcd’s etage1, etc.
 • Mogelijkheid van twee verschillende tarieven van terugleveren. Het eerste tarief is alleen maar geldig voor een vooraf opgegeven aantal KWH/jaar, het tweede tarief wordt daarboven gebruikt. Hierdoor krijg je beter inzicht in de daadwerkelijke opbrengsten van panelen als je meer opbrengt dan dat je verbruikt.
 • Alle schermen afschermen met een wachtwoord voor bijvoorbeeld internet toegang. 
 • In het overzicht van “historie uur gas” is een trend lijn te zien met de temperatuur in het verleden, zodat je een vergelijk kunt maken tussen de temperatuur en het gasgebruik. Graag zou ik de temperatuur lijn ook willen zien in het “historie energie”, zodat ik de relatie kan maken tussen kWh verbruik en de buitentemperatuur.
 • Watermeter uitlezen gebaseerd op een ESP32 die de pulsen via een UDP bericht verspreid.
 • Oauth toevoegen voor Gmail e-mail.

Solaredge api voor zonnepanelen ( verzoeken 10 ).

s0 pulsen van een bruto productie meter (watt) ondersteunen voor registeren van eigen opbrengt van bijvoorbeeld zonnepanelen (verzoeken: 5).

Database export naar CSV/Excel format (verzoeken: 4).

Pvoutput.org interface maken (verzoeken: 3)

Kamstrup Multical 402 warmte meter uitlezen (stadsverwarming) Mogelijk via de IR sensor of via OCR oplossing. (verzoeken : 3)

Omnik omvormer zonnepanelen uitlezen (verzoeken: 3)

Goodwe omvormer zonnepanelen uitlezen (verzoeken: 3)

Meerdere EPS32DeltaTemp’s ondersteunen (verzoeken: 2).

Optie om zelf historische gegevens toe te voegen ( verzoeken: 2 ).

MQTT uitbreiden met dag, week ,enz voor, kosten en gas (verzoeken 2)

Hoog contrast kleuren versie makken Bijvoorbeeld het contrast tussen piek en dal groter gemaakt kunnen worden door het dal tarief donkerder te maken: dal oranje: #685418 dal groen: #506d12 (verzoeken 1).

Naast het schakelen op totaal vermogen via de GPIO aansluiting deze optie ook mogelijk maken voor elke fase L1, L2 en L3. Totaal is er dan op vier manieren te schakelen op vermogen Dus voor elke fase een eigen GPIO pin (verzoeken 1).

Met 1 of 2 lichtsensoren (en dan het gemiddelde van 2 sensoren) / luxmeters kan de lichtintensiteit van de zon worden gemeten en dit kan in een grafiek worden meegenomen samen met het opgewekte vermogen van de zonnepanelen gemeten uit de omvormer Mogelijk gebaseerd op de BH1750 sensor (verzoeken: 1).

De optie om binnentemperatuur in de gas overzichten (verzoeken: 1)

Growatt omvormer zonnepanelen uitlezen (verzoeken: 1)

Watermeter data rechtstreeks uit de slimme meter telegram lezen en verwerken codes: 0-n:24.1.0.255, 0-n:96.1.0.255, 0-n:24.2.1.255 (verzoeken: 1).

Gas gegevens kunnen verbergen in de de main schermen en waar het mogelijk is (verzoeken: 1).

Laadpunt (Alfen Eve Pro Line) (verzoeken 1)

Flexibele tarieven voor elektrisch en gas toevoegen gebaseerd op https://www.pricewise.nl/energieprijzen/flexibele-energietarieven/#aanbod-energieleveranciers-flexibele-tarieven (verzoeken 1).

Fase ampere waarde 25 A toevoegen (verzoeken 1).

Wordt niet verder onderzocht of uitgevoerd.

De P1 monitor te installeren op een bestaande Raspberry Pi 3/4 zoals Domoticz.

Engels als tweede taal toevoegen.

LCD scherm direct op de Pi maken die geleverd of teruggeleverd vermogen aangeeft.

Er komt geen ondersteuning voor GPIO serial devices zoals de /dev/ttyAMA0. Dit is op te lossen met een hack door een link aan te maken maar dit wordt niet ondersteund!

Gemiddelde temperatuur in kosten overzicht tooltip.

Er komt geen optie om waterverbruik per minuut op te slaan.

Als de P1 monitor software wil ondersteunen dan is een donatie mogelijke via PayPal

547 Replies to “P1 monitor roadmap”

 1. Ik heb de laatste versie geïnstalleerd waardoor je de fase informatie kan aanpassen. Het zou mooi zijn als hier een optie voor 25A was. Veel huishoudens hebben namelijk 1x40A of 3x25A. Nu kan ik in het overzicht alleen kiezen voor 16A, 32A en 40A.

  Dan kan ik beter zien wanneer ik aan de max van het verbruik per fase zit.

   1. Ik heb zelf een 3x25A aansluiting, maar wat betreft is een aanpassing niet nodig. De 25A mag en zal zeker overschreden worden. Als die overschrijding maar kortdurend is. Ik vind het interessant om te zien met hoeveel. De 32A instelling is wat dat betreft helemaal oké

 2. Dag SecBro,
  Ik heb als verzoek een koppeling met Solar Edge opgegeven maar met de “s0 pulsen van een bruto productie meter (watt) ondersteunen voor registeren van eigen opbrengt van bijvoorbeeld zonnepanelen” zou ik ook heel goed en waarschijnlijk zelfs beter uit de voeten kunnen. Zou je mijn verzoek daarom willen verplaatsen?
  Gr.
  Riek

   1. Goedendag,
    Is het mogelijk om mijn laadpunt (Alfen Eve Pro Line) en GoodWe 4000-dt uit te lezen en deze gegevens te kunnen verwerken?

    1. De Alfen Eve Pro Line heeft een P1 poort dus het zou moeten kunnen en de GoodWe 4000-dt staan op de roadmap.

 3. Goedendag,

  Inmiddels alweer een paar jaar een tevreden gebruiker.
  Onlangs hebben we de registratie van de watermeter toegevoegd en dat werkt nu goed koste wel enige moeite maar lag aan mij zelf (gpio 17 is niet hetzelfde als pin 17). Hierdoor heb ik wat extremen water gebruikt.maar die .DB heb ik kunnen verwijderen met behulp van deze FAQ.
  Maar bij de tarievenoverzicht staat deze extremen nog in.Is het mogelijk om bv de file met de tarief history te verwijderen waarna deze weer opgebouwd zal worden met de bestaande tabellen.

  b.v.d.

  Dirk-Jan Westerveld

  1. Het kan maar het moet met de hand. Je moet dan aan de hand van de kWh,gas en water waarden de financiële tabellen weer opbouwen. Dat moet met een sql script of met de hand. In zou het niet aanbevelen. Een alternatief is alleen de financiële tabellen wissen en de kosten vanaf nu weer correct vastleggen.

   1. Dank voor je reactie ik ga dan voor het laatste door het verwijderen van de financiële tabellen te wissen. doe ik dit het zelfde zoals ik de tabellen van de watermeter heb verwijderd? en zo ja hoe heten de financiële tabellen?

    m.vr.gr.
    Dirk-Jan

    1. Een stap voor stap instructie.
     1:inlogen op de Pi met het account p1mon.
     2: stoppen van de P1 monitor
     cd /p1mon/scripts
     ./p1mon.sh stop
     3: wissen van finaciele datanbase op ram en het sdhc kaartje.
     cd /p1mon/data
     rm financieel.db
     cd /p1mon/mnt/ramdisk/
     rm financieel.db
     4: starten van de P1 monitor
     cd /p1mon/scripts
     ./p1mon.sh start

     Na een paar minuten zullen de financiële tabellen weer worden gevuld met alle nieuwe data die wordt verwerkt.

   2. Ik had een soortgelijk probleem met de tarieven en de financiele gegevens. Wij hebben bij Greenchoice variabele tarieven die halfjaarlijks worden gewijzigd. Dat vereist dat je op 1 januari en op 1 juli de tarieven in je P1-monitor moet aanpassen, anders kloppen de bedragen in “financieel” niet.

    Na heel wat geworstel in Excel heb ik uiteindelijk een Java applicatie (runnable JAR) gemaakt die de P1-monitor tabel “financieel” opnieuw opbouwt. Deze Java applicatie gebruikt hiervoor:
    – P1-monitor tabel “historie” die je via een P1-export verkrijgt;
    – tarieven.txt: een comma-separated file met ingangsdatum en de halfjaarlijkse tarieven van Greenchoice;

    Je dubbelklikt de jar: die bouwt de nieuwe “financieel” op die je terug importeert naar je P1-monitor en de financiele gegevens zijn met terugwerkende kracht gecorrigeerd. Je verliest dus niet je historische gegevens. De tool werkt dus met de geexporteerde bestanden, niet direct op de P1-database. Daardoor ook veilig in gebruik.

    Omdat we vorige week zonnepanelen hebben gekregen, wil ik vanaf nu ook de geleverde stroom kunnen verwerken naar “financieel”. Dit wil ik eerst nog aan de tool toevoegen. Zodra dat klaar is horen jullie van mij en stel in deze tool graag beschikbaar.

    Groet, Mike

     1. De tool waarmee de finaciele gegevens kunnen worden herberekend kun jullie downloaden van http://filiaalwolk.nl/p1_tool.rar.

      Deze bevat:
      – de java runnable die de financiele gegevens opbouwt;
      – een gebruikshandleiding;
      – een voorbeeld tarieven_uitgebreid.txt met (historische) tarieven;

      Groet, Mike

       1. Hier de verbeterde (Java) tool voor het herberekenen van de financiële gegevens in de P1-monitor. Nu hoef je alleen de P1-monitor gegevens te downloaden als zip.file, de tool te runnen, en de aangepaste zip.file weer te importeren.

        Hier de link naar zip.file met daarin de tool en een gebruiksaanwijzig in PDF-formaat: http://filiaalwolk.nl/p1-monitor-tools-1.0.0.zip.

        Vereist wel dat je (een recente versie van) Java op je PC hebt geinstalleerd 🙂

        Groet, Mike

 4. Tof dat onderstaande op de planning staat! Heb momenteel een s0 kabel los liggen waar de opbrengst van mijn zonnepanelen op binnen komt. Kan er nu niks mee. Maak met dus maar 4 verzoeken van!

  Keep up the good work!

  s0 pulsen van een bruto productie meter (watt) ondersteunen voor registeren van eigen opbrengt van bijvoorbeeld zonnepanelen (verzoeken: 3).

 5. ik heb op mijn watermeter een interface zitten met een spanningsvrij contact dat de pulsen geeft. Moet die rechtstreeks op de Pi pin 9 en 11?

  1. Als je GPIO17 gebruikt dan kun je pin 6 (ground) en pin 11 (GPIO17) gebruiken zie de GPIO pagina voor de pin layout.

 6. ik heb nog een Pi3B liggen met een kleuren lcd scherm. Is de software ook via dit scherm te gebruiken?

  1. Ja maar we sturen het scherm niet aan, je kunt het wel scherm wel gebruiken als inlog scherm maar er wordt standaard niets getoond op het scherm.

 7. Probeer de nieuwste versie van de P1 te downloaden maar krijg elke keerde mededeling dat het ww fout is. maar weet zeker dat ik het goede in type nu door 3 familie leden geprobeert maar helaas……….
  graag advies hoe te handelen

 8. Wat tof dat de s0 pulsen van een bruto productie meter nu toch op de roadmap staan.
  Dit is een al lang gekoesterde wens van mij en anderen. Dus een +1 voor mij.

  In het verleden zijn er meer mensen geweest die hier om gevraagd hebben, dus zou het mooi zijn om deze mee te tellen.

  Zie reactie van Steven (2019-03-18 om 11:20) en jj_0 (2018-05-25 om 16:03)

  Keep up the good work!

  1. Beste Security Brother,

   Is er een mogelijkheid om de temp, luchtvochtigheid,windkracht en richting in het zelfde menu te zetten als de home button, e verbruik etc.
   Zodat je dit in een statusoverzicht kan zien, misschien later met een koppeling van het verbuik.

    1. Dat klopt, dit verplaatsen naar de linkerkant met een koppeling van het verbruik.
     Zodat je kunt zien wat het verbuik doet met de weersomstandigheden.

       1. Je wil dus de weer historie zien in bijvoorbeeld de kWh historie. Daar zit nu al de temperatuur in en ook in de gas historie.

         1. Zou je kunnen toelichten welke weer informatie in relatie tot kWh of gas dan intressant is om toe te voegen. Elke attribuut maakt de pagina tragere en complexer om te onderhouden en er moet wel een meerwaarde zijn. De buitentemperatuur versus gas en kWh is zinvol wegens de verwarming door gas of een warmtepomp.

          1. Ik denk de luchtvochtig.
           Als deze namelijk te hoog is, moet je namelijk meer stoken. Het kost namelijk meer energie om vochtige lucht warm te maken. Maar misschien is het beter om hiervoor een gpio pin te activeren hiervoor om dit te meten.

  2. Ook een +1 van mij. Heb gisteren zonnepanelen geinstalleerd en ik stel vast dat de P1-monitor alleen het verschil tussen productie en verbruik toont. Is het verschil positief, dan noemt P1-monitor dat ‘geleverd’. Is het negatief, dan wordt het ‘verbruikt’ genoemd. Dat laatste vind ik verwarrend: misschien is ‘afname’ de betere term.

   Het zou het i.d.d. aanmoedigen om zowel productie als verbruik apart te registreren, zodat je kunt blijven sturen op verlaging van je verbruik. Immers, heb je zonnepanelen dan is je verbruik niet direct inzichtelijk.

   Verder ben ik zeer tevreden over de P1-monitor. Dank voor deze prachtige oplossing!

   1. Bedankt voor je terugkoppeling en goed te horen dat de software bevalt. Laat het vooral aan anderen weten 🙂 Wat betreft de termen geleverd en verbruik dat is een kwestie van wennen. Dat de P1 monitor alleen het netto resultaat laat zien komt omdat de slimme meter dat nu eenmaal doet. Daar valt zonder extra data bron niets aan te doen. Vandaar dat dit niet aparte te zien is, er is geen data beschikbaar. Zo gauw ik in staat zijn ben de opbrengst van de zonnepanelen te meten dan kan ik het ook zichtbaar maken.

 9. Een mooie tool, die het bijhouden/inzien van de slimme meter eenvoudiger maakt.

  Ik draai nu nog Domoticz, maar als er een Solaredge api voor zonnepannelen beschikbaar komt ben ik om!

   1. Net maar even geinstalleerd. Het kopieren naar SD kaart duurde langer dan het werkend krijgen van de applicatie 😀

 10. Wat mooi om te zien hoe volwassen dit product inmiddels is geworden.
  Ik ben ook erg blij met de watermeter en manier waarop dit is geimplementeerd.

  Zou je toch nog eens kunnen nadenken over het ondersteunen van het registreren van de s0 pulsen van een bruto productie meter?
  Ik denk dat dit een behoorlijke quick win is. Je kan namelijk een deel van de watermeter code hergebruiken.
  Bovendien is dit een universele methode die voor iedereen (die zo’n meter heeft of bereid is deze te plaatsen) kan werken.

  Ik denk persoonlijk dat het heel erg veel tijd gaat kosten om een interface te maken voor iedere omvormer die er op de markt is.
  Standaarden zijn hier ver te zoeken en per merk omvormer is maar een maar een deel van de gebruikers blij.

 11. In Brabant en Limburg geld dal tarief al vanaf 9 uur s avonds terwijl in de rest van nederland dit vanaf 11 uur s avonds in gaat. Zou dit configureerbaar kunnen worden?

  1. Dat hoeft niet de software krijgt uit de meter automatisch een signaal waardoor tussen hoog en laag tarief geschakeld wordt 0-0:96.14.0(0001) of 0-0:96.14.0(0002) respectievelijk dal/nacht of piek/dag tarief.

 12. Bedankt voor je reactie.
  Dit is de bewuste sleutel xxxxxxxxxxxxxxxxxx
  en zo zet ik hem in P1Mon : api.openweathermap.org/data/2.5/weather?q=yyyyyyyyyyyy,nl&APPID=xxxxxxxxxxxxxxx

  Alvast bedankt voor de moeite

  Vriendelijke groeten, Maarten

  1. ik heb je key getest en die werkt zonder problemen. Het kan zijn dat met knippen plakken iets mis gaat. Als je de key eerste in notepad invoert en daarvan dan knipt en plakt gaat het wellicht wel.

   Update: kun je ook een andere locatie proberen bijvoorbeeld Amsterdam.

 13. Ik ben helaas de P1 monitor pas gaan gebruiken, kort na de installatie van mijn zonnepanelen. Hierdoor kun je eigenlijk alleen na zonsondergang gemakkelijk naar de kleinere energiebesparingsopties kijken, omdat de P1 monitor (p1 uitgangssignaal van de slimme meter) alleen het saldo weergeeft. Het zou erg mooi zijn om een pure realtime energieconsumptie (door verbruik apparaten) grafiek en waarde te hebben. Als er geen manier is deze info uit de slimme meter te halen, dan zou realtime verwerking van mijn Growatt data (GrowattServer of via wifi van de inverter) hier realtime inzicht in gegeven worden. Mooie extra feature om op kWh/Watt jacht te kunnen gaan.

  1. De slimme meter geeft alleen wat er je “huishouden” in en uit gaat. Als je panelen hebt en je hebt verbruik dan “ziet” de meter dat niet. De meter zal alleen wat je opwekt en niet verbruikt zien als teruglevering. Samengevat dat is niet door de software op te lossen. Je verzoek voor de uitlezen van de zonnepanelen omvormer staat op de roadmap.

   1. Hartelijk dank voor de reactie. Ik begrijp dat de slimme meter dit niet als waarde geeft en de P1 monitor dit dus niet kan weergeven. Zodra de zonnepanelen omvormer uitlezen gerealiseerd is, zou dus een vervolgwens zijn om een optie te ontwikkelen waarbij deze productie data en de geleverde energie realtime van elkaar afgetrokken wordt en zo inzage te geven in het verbruik.

 14. Mijn huis is ‘gasloos’ en ik kan met P1 monitor alleen het stroomverbruik uitlezen. Het zou fantastisch zijn als er een manier was om de warmtemeter Kamstrup Multical 402 uit te lezen was (zonder het zegel te verbreken, dus met IR sensor?). Het is toch de andere helft van de energierekening (en dat was vóór zonnepanelen).

  Alvast bedankt voor het meenemen van deze wens.

 15. In de Roadmap wordt ook gesproken over het uitlezen van omvormer van de zonnepanelen.
  Hier zou ik een aanvulling aan willen toevoegen.
  Met 1 of 2 lichtsensoren (en dan het gemiddelde van 2 sensoren) / luxmeters kan de lichtintensiteit van de zon worden gemeten en dit kan in een grafiek worden meegenomen samen met het opgewekte vermogen van de zonnepanelen gemeten uit de omvormer.

  Wat is hier de gedachte gang?
  Men kan nu zien bij hoeveel zon (lichtsterkte) wat de zonnepanelen leveren. Het wordt zo inzichtelijk of je rendement minder zou worden na van loop van tijd, of panelen vuil zijn of de installatie aan het verouderen is.

  meten is weten en dankzij de p1mon kan ik nu alle veel analyseren en fine tunen in verbruikers.

  1. Bedankt voor je suggestie het staat op de roadmap. Ik heb op dit moment nog geen idee over wat er nodig is aan sensors/hardware.

  2. Zelf heb ik geen ervaring met programmeren, maar ik zie dat de “BH1750” vaak wordt gebruikt. met arduino of raspberry pi.
   Deze BH1750 kan dan direct worden aangesloten op de p1mon.

   andere optie om via een ESP8266 de data te versturen (deze esp8266 zend via wifi data)
   De ESP8266 kan je flashen (https://www.letscontrolit.com/esp147.zip) als een NodeMCU en deze heeft dan de mogelijkheid om via netwerk te worden geconfigureerd. ook als lichtmeter (Luminosity – BH1750)

 16. is het misschien een optie om de teruglevering schakelaar voor alle 3 fase apart te kunnen regelen. als ik op 1 fase terug lever en de andere 2 niet om alleen die fase de teruglevering schakelaar te activeren. voor onder andere 3 fase verwarming element of 3 verschillende verwarming elementen in een boiler. dat niet direct alle 3 de fase / elementen geactiveerd worden.

    1. ik zet het op de roadmap, het is wel een aanzienlijke aanpassing en zover ik weet is er weinig vraag naar.

 17. Ik heb zojuist de nieuwe versie geïnstalleerd, en met succes de data import gedaan.
  Het meeste werkt prima, echter, de pagina ‘stats.php’ lijkt aan de onderkant afgesneden waardoor de onderste grafiek onvolledig wordt weergegeven. De ‘e-verbruik.php’ pagina wordt wel goed weergegeven.Je kunt zien dat het donkergrijze kader in het eerste geval ook afgesneden wordt. Ik heb de browsercache al gewist, maar zonder resultaat (op meerdere PC’s en tablets). Hoe kan dit opgelost worden??

 18. Beste SecBro,
  heb sinds twee weken P1monitor in gebruik en vind het geweldig. Wat ik mis en wat ook door enkele anderen gevraagd is, is het werkelijke netto momentele verbruik/teruglevering in de vorm van een meterklokje. Vooral bij de 3-fasen meter waarbij teruglevering en verbruik op verschillende fasen plaatsvindt ben je steeds verbruik en teruglevering van elkaar af aan het trekken om het werkelijke netto resultaat te bepalen. Het lijkt me dat een meter met 0 bovenaan en schaal naar links in rood het netto verbruik en schaal naar rechts in groen de netto teruglevering weergeeft een welkome toevoeging is die het eenvoudiger maakt om te bepalen wanneer ik een verbruiker kan inschakelen of juist niet. Nu in feite nog niet belangrijk financieel gezien, maar wanneer de saldering stopt wordt dit wel belangrijk. Alvast bedankt en keep up the good work.

  1. Bedankt voor het compliment. Als ik je vraag goed begrijp wil je het actuele vermogen in Watt zien en wanneer er geleverd of verbruikt wordt. Als ik je vraag inderdaad goed begrepen heb dan is deze informatie al beschikbaar op verschillende manieren. Hier een paar korte tips per scherm:
   1: main-1.php: laat met een marge van 10 seconden zien wat er momenteel verbruikt wordt. Dit is over alle fasen.
   2: e-levering.php laat zien als er teruggeleverd wordt.
   3: fase-a.php laat per fase het vermogen zien als er terug geleverd wordt door van kleur te veranderen en het vermogen te laten zien.

 19. Ik gebruik inmiddels een paar maanden versie 9.11 en wilde graag upgraden, nu las ik dat ik daarvoor een handmatige export moet doen. Als ik op “export” klik zie ik de volgende foutmelding als response voorbij komen: {“status_code”:”error”,”status_text”:”fatale fout: type commando onbekend, gestopt.”,”progress_pct”:0,”commando_recieved”:”onbekend”}

  Hij exporteert wel netjes dagelijks naar Dropbox, kan ik de “upgrade assistent” gebruiken om vervolgens een export vanuit Dropbox te importeren?

  1. De beste route voor een upgrade is dat je inderdaad de back-up gebruikt. Dat is het zelfde bestand als een export bestand. Het zou erg mooi zijn als je een tweede SDHC kaartje hebt. Mocht er dan toch iets mis zijn met de back-up dan valt er nog wat te redden. Je zet dan de nieuwe versie op het tweede kaartje en importeert daar de back-up op.

   Je kunt inloggen op de pi en de volgende commando’s invoeren om te zien of de export weer werkt, zo niet dan de back-up variant gebruiken.

   cd /p1mon/scripts
   sudo chmod a+rwx *.py
   cd /var/log/p1monitor
   sudo chmod a+rw *.log

   De upgrade assistent is voor een groot gedeelte veranderd en de laatste versie kan alleen worden gebruikt van upgrades van 0.9.15 en hoger.

   1. Thanks! Ik heb de nieuwste versie op een leeg SD-kaartje gezet en een backup geimporteerd. Alles draait inmiddels weer 🙂

 20. Zou graag Database export naar CSV/Excel willen zien en een koppeling met solaredge

  Geweldige software, thanks

 21. Allereerst mijn complimenten, Gui ziet er duidelijk uit en veel instel mogelijkheden.
  Is het ook mogelijk om een history in te lezen of is de data alleen vanaf begin installatie?

  1. Bedankt voor het compliment. Het is mogelijk data toe te voegen maar het vergt het nodige werk. Er is nog een database editor o.i.d. zie de FAQ

 22. Versie:0.9.2 (Ron)

  deze versie heb  ik maar ben mijn wachtwoord kwijt waar moet ik zoeken om dit te verhelpen?

 23. Bedankt voor P1Monitor heel blij mee! Ik hoop dat er nog een uitbreiding komt voor de MQTT published topics. Zoals ‘actueel verbruik in watts’ en ‘totaal vandaag'(stroom, gas en kosten) bijvoorbeeld.

  1. Bedankt voor het compliment en laat het vooral aan anderen weten. Het actuele verbruik en levering zijn respectievelijk beschikbaar via de MQTT topics p1monitor/smartmeter/production_kw & p1monitor/smartmeter/production_kw als je de watt waarde wil hebben dan kun je de waarde met 1000 vermenigvuldigen. We maken geen samenstellingen van al beschikbare topics dat kun je aan de ontvangende kant doen. Ik ben nu bezig om de drie fase informatie op te nemen in de MQTT client. Daarmee wordt voor elke fase het geleverd en verbruikte vermogen (W), de stroom(A) en spanning(V) waarde aangeboden.

 24. Mooi programma met meer historie dan domoticz.
  Had wel even problemen om de data uit p1mon te krijgen maar ik heb wat geknutseld:

  Inrichting:
  – hotspot van mijn telefoon ingesteld (de meter bevind zich niet in wifi bereik)
  – openssh aangezet
  – termux met openssh op mijn android telefoon gezet.

  via termux widget op het home screen een knop geplaatst met het volgende script:
  scp p1mon@192.168.43.251:/p1mon/mnt/ramdisk/e_historie.db .$home/storage/downloads/e_historie.db

  werking:
  – Ik loop naar de meterkast en zet hotspot aan >De raspberry verbind nu met mijn telefoon)
  – Ik druk op het script op mijn homescreen.
  – vul wachtwoord in

  Het bestand wordt naar mijn telefoon gedownload. Op de computer lees ik de sqlite file vervolgens uit. en kopieer ik de gewenste gegevens naar Excel.

  Voor de toekomst erg benieuwd naar de 3fase rapportage, ben benieuwd of ik wel een de Stedin zekeringen overschrijd

 25. hallo,
  er is zojuist een nieuwe meter bij ons geplaatst, een landis gyr e360 smr 5.0 .
  enig idee of deze ondersteund wordt, ik krijg hem niet uitgelezen. p1 poortinstelling 115200 8n1.
  De oude meter werkte wel overigens

  1. De p1 monitor ondersteund alle meters die het standaard protocol ondersteunen. Je usb seriële kabel moet uiteraard wel werken met de slimme meter. Ik heb er geen ervaring mee maar heb via diverse internet fora begrepen dat de usb conversie kabel een weerstandje nodig heeft om te werken. Je zou daar eens op kunnen zoeken.

   Update: op ali expres een kabel gevonden die geschikt zou moeten zijn.
   https://a.aliexpress.com/_BOi68f

    1. ik heb er geen ervaring mee. Als je succes hebt laat het dan weten zodat je anderen kunt helpen.

 26. Graag ondersteun ik het verzoek voor een optie in P1 Monitor voor Database export naar CSV/Excel format.
  Mooi en handig programma!

    1. De fase informatie werkt nu stabiel voor twee weken en ik ben bezig met de scherm om de negen data punten (3 x V,A en W) weer te geven. Als het mee zit wordt dit in de april 2020 versie aangeboden.

 27. Hi,

  Mooie software hebben jullie.
  Kan ik via een P1 poort van mijn AM550 slimme meter, een splitter plaatsen, die ik kan bestellen bij AE (https://nl.aliexpress.com/item/32828669377.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.18154c4d3XBL5P ).
  Hier wil ik mijn Plugwise en die Pi aansluiten, zodat ik mijn zonnepanelen (via plugwise) en ook de water meter kan uitlezen.
  Of moet ik een verbinding of iets solderen in die splitter (wat ik uiteraard zelf kan doen.

  MvrGr. Marcel

   1. Bedankt voor de link, maar deze had ik idd al gezien, maar vind dit vrij prijzig voor zo’n splittertje. er moet toch wel ergens een diy oplossing zijn, zoveel zal er niet in zitten.

     1. Over de optocoupers: het viel me op dat deze ook in het circuit gebruikt wordt voor de watermeter. Ik heb het zonder deze gedaan en het 5 v signaal via weerstanden naar 3.3 terug gebracht. Is er een specifieke reden dat de optocoupler gebruikt wordt?

      1. De opto-coupler is de “nette” manier en isoleert de GPIO pinnen beter dan weerstand optie. Bij een spanningspiek bij bliksem heb je een kleinere kans op schade aan de Pi. Dat weerstand optie is ook een manier maar wordt gezien als een hack. Als de stroom wijzigt dan kan het schakelpunt wijzigen en storingen geven. De kans daarop is echter klein.

       1. Ik zit nog te wachten op de optocoupler uit china. Ik zal het later “netjes” maken. Het werkt super!

 28. Hallo team,

  Allereerst een compliment voor de P1 monitor. Wat een mooi stukje werk. Als Raspberry Pi leek had ik het in no-time draaiend.

  Ik heb een vraag voor een toevoeging op L1, L2, L3 export. Het probleem dat ik heb (en waarvoor ik op zoek was naar een P1 monitor) is dat ik een installatie heb met 3 fasen, waarbij ik weet dat ik af en toe over het randje ga met de 3x25A aansluiting. Ik heb een 3-fase warmtepomp (16A per fase). Op zich geen probleem als het maar kort genoeg duurt. Daarom heeft mijn electricieen mij aangeraden om de energievraag een beetje in de gaten te houden.

  Momenteel kan ik de L1-L3 alleen real-time zien. Het zou mooi zijn als deze data in een export beschikbaar zou kunnen komen, dan kan ik zelf de post-processing doen, en dan heb ik inzicht in het verbruik per fase.

  Alvast bedankt!

  1. Bedankt voor het compliment. Op dit moment wordt de fase informatie niet opgeslagen dus een history of export maken is niet mogelijk.Waar ben je naar op zoek qua data. Zou je voldoende hebben aan de de kW waarde die elke 10 seconden wordt weergeven? Het is geen verbruik maar momentele waarde. De enige extra informatie die je hier uit haalt is de verdeling over de fasen. Het totale verbruik is de som van L1 ,L2 en L3 wordt al weergegeven. Hoe lang zou je dan terug willen kijken? Uren,dagen of maanden? Dit is een serieuze uitbreiding van de software en er is nog geen andere vraag over geweest. Qua aanpassing/uitbreiding van de software volgende we de volgende prioritering:

   1: briljant idee die de software beter maakt.
   2: verbetering voor een grote groep (er wordt door veel mensen naar gevraagd, niet veel door de zelfde mensen)
   3: verzoeken van donateurs, zeker als ze weinig werk zijn.
   4: veel werk en een verzoek van meerdere donateurs.
   5: de rest van de verzoeken.

   1. de kW waarde elke 10 sec is in principe OK. Over een periode van de laatste paar dagen zou voldoende zijn, aangezien pieken op een enkele fase ook midden in de nacht kan zijn.

    Als ik meedenk aan de mogelijke functie in het programma voor algemeen gebruik, zou ik me kunnen voorstellen dat de gebruiker informatie over de zekeringen opgeeft (1x25A, 3x25A, 1x80A, 3x80A, etc), en dat de gebruiker een waarschuwing per mail krijgt als deze waarden langdurig overschreden worden (boven een bepaald percentage, bijv 125-150%).

    Bedankt voor het meedenken!

    1. Het staat op de roadmap, afhankelijk van de vraag naar de functie komt het er op lange of midden lange termijn in.

 29. Mooie applicatie, werkt uitstekend! Vraag: zijn er beperkingen aan het gebruik van de Wifi? Mijn installatie werkt prima via een kabel, maar de wifi wil hij niet ‘pakken’. En aangezien mijn netwerk-aansluiting midden in de kamer zit, en niet in de meterkast, is dat dus best lastig…

  1. Het zou moeten werken maar het ligt aan je router en hoe de Pi omgaat met twee adressen in je netwerk als je onderstaande stappen volgt dan zou het moeten werken.

   1: Pi is aangesloten op het bekabelde netwerk en je kunt de setup bereiken via het ethernet IP adres.
   2: Stel Wifi in op de setup pagina en wacht tot het IP adres van Wifi verschijnt in de UI, dit kan een paar minuten duren. mocht het IP niet verschijnen dan de PI rebooten via de setup.
   3: Controleer na de reboot of je een IP adres voor Wifi krijgt in het setup menu.
   4: Haal een UI pagina op met het Wifi IP adres, als dit werkt neem dan de ehternet kabel los. Als het blijft werken dan ok zo niet sluit dan de kabel weer aan.
   5: Herstart of stop de Pi en neem de kabel los voordat de Pi weer is opgestart.
   6: Nu zou je via het Wifi IP adres de Pi moeten kunnen bereiken.

 30. Twee vragen:
  is het niet handiger stats.php in Watt weer te geven in een paar seconden kan je niet veel voorspellen over het verbruik in het complete uur ( 3600 sec )
  Vraag 2 :
  Zou er een 365 dagen tab kunnen komen naast jaar, hier door kan je vergelijk hoeveel je verbruik om hoog of om laag gaat ( per lopend jaar) en motiveert dus extra om te besparen. In 365 dage zitten dus alle jaargetijden en geeft je een prima indicatie van welke kant je op gaat qua besparing zonder dat je op het einde van het jaar hoeft te wachten 🙂

  1. Bedankt voor je vragen. Vraag 1: de stats pagina voorspelt niet maar geeft hoeveel kWh uur je de afgelopen minuut hebt verbruikt. We hebben er voor gekozen om alle historische pagina’s met de zelfde eenheden weer te geven. Het is dus geen Watt wat vermogen per seconden is maar kWh. Op welke pagina zou je de 356 dagen willen zien? op stats-d.php? In feite kun je verbruik per maand zien op stats-m.php kun je tot 5 jaar terug in de tijd.

   1. Een hele mooie plek zou zijn kosten-j.php en dan tussen het huidig jaar en het vorige jaar.
    Alle interessante parameters voor de bespaarders zijn dan snel en makkelijk zichtbaar.

    En andere optie is vergelijk per maand waarbij je via een vinkje maanden per jaar naast elkaar kan zetten bv: stats-m-gas.php

    1. Ik begrijp de vraag niet helemaal je kunt toch eenvoudig over twee maanden heen gaan met de muis en de verschillen zien?

 31. Hallo , heb nu ruim een maand p1 monitor draaien en mooi stukje software.
  Ik zit alleen te kijken hoe nou het termijnbedrag kan worden berekend, want ik heb vorige maand 357kWh gebruikt – hetgeen p1mon ook heeft bemeten, op 1kWh na ( afronding ). Echter mijn energieleverancier geeft aan dat een termijnbedrag van EUR50 voldoende is, terwijl in p1mon dit bedrag voor genoemde maand uitkomt op EUR72.66. Ik mis dus duidelijk ergens een stukje korting welke moet worden opgegeven ergens.

  In het configuratiescherm, onder “tarieven electricteit” heb ik de volgende waarden ingevuld.
  Merk op dat ik enkeltarief heb en geen terugleveringsmogelijkheden, tevens geen gas:

  1/ hoog/piek ” 0.20153 ”
  1/ laag/dal ” 0.20153 ”

  2/ vastrecht “3.25” per maand

  Mijn energieleverancier schotelt hetvolgende voor:

  1/
  Variabele leveringskosten Enkeltarief per kWh: € 0,050276
  Overheidsheffingen per kWh: € 0,15125
  Totaal variabele kosten per kWh: € 0,201526

  2/
  Vaste leveringskosten € 39,06 (€ 3,25 per maand)
  Hoeveelheid: 366 dagen
  Tarief (incl. btw): € 0,106718

  3/
  Vermindering energiebelasting -€ 527,17
  (€ -43,93 per maand)
  Hoeveelheid: 366 dagen
  Tarief (incl. btw): € -1,440363

  Je komt in aanmerking voor vermindering op je energiebelasting als op het adres waar energie wordt geleverd iemand woont of werkt. Je hebt dan een aansluiting met een verblijfsfunctie.

  4/
  Netbeheerkosten (Stedin 3×25) € 230,33

  Ik zou dus in p1 monitor :
  3/ ” vermindering energiebelasting ” ergens kwijt moeten. alsook
  4/ ” netbeheerkosten ” .

  Komt in de toekomst/ is hier een makkelijke manier voor deze gegevens te verwerken, zodat het maandbedrag “klopt”, of zie ik iets over het hoofd?

  Alvast dank!

  1. We kunnen niet elke variant van korting van elke leverancier verwerken. De P1 monitor gebruikt een eenvoudig model van vastkosten (ongeacht wat je verbruikt en ook negatief) en variabele kosten per kWh/M3 gas of M3 water. Je kunt zelf bepalen hoe je dit invult in de software.

   1. hallo, bedankt voor de reactie.

    Dat is duidelijk, echter ik dacht als feature meer aan een tweetal velden welke custom kan worden ingevuld ( soortgelijk als vastrecht ). Hierdoor kan dan uiteindelijk een juiste berekening volgen waar dus ook rekening wordt gehouden met:
    – ” vermindering energiebelasting ”
    – ” netbeheerkosten ”

    1. bedankt voor het meedenken. Dit is feite vastrecht administratie en dat is geen rol voor de P1 monitor. We hebben wel een verzoek gehad om een opmerkingen veld toe te voegen. Dat staat op de roadmap maar is puur een geheugensteuntje.

 32. Hallo,

  Ik krijg steeds mails van Google dat ze voor mail auithenticatie gaan overstappen op het oath protocol. In het notificatie scherm is het nog niet mogelijk om deze optie aan te zetten. Kan je aangeven of dit wel op de roadmap kom te staan?

  1. Ik zet het op de roadmap, als het relatief eenvoudig is dan komt het binnenkort anders duurt het wat langer.

  1. Het eenvoudigst is volgens mij om de Python module paho-mqtt (https://pypi.org/project/paho-mqtt/) standaard te installeren. Daarna kan je hem in de P1SerReader module gebruiken (na uiteraard ‘import paho.mqtt.client as mqtt’).

   Inloggen op een mqtt server gaat als volgt:
   client = mqtt.Client(“P1MON Slimme Meter”)
   client.username_pw_set(“”, “”)
   client.connect(“”, )

   Om bijvoorbeeld verbrk_kwh_181 te publiceren:
   client.publish(“power/smartmeter/e_used_low”, float(verbrk_kwh_181))

   N.B. je kan natuurlijk zelf de topicnaam (bij mij dus power/smartmeter/e_used_low) definieren.

   En aan het eind het daadwerkelijke verzenden en disconnecten:
   client.loop(.1)
   client.disconnect()

   Ik pas dit bij iedere update van de P1MON versie weer aan in P1SerReader, met een update_MQTT functie die alle data publiceert die wordt aangeroepen na ‘writeToDropBox()’

   Het moeilijkste is waarschijnlijk het voor algemeen gebruik de parameters kunnen instellen in de configuratiepagina.

   1. Bedankt voor de tip, ik ben druk met de app. Als dat klaar of in test is gaan we naar MQTT kijken. Als het een vraag van donateurs is dan komt hij hoger op de to do lijst.

  2. +1 van een sponsor. Had het ingebouwd in een vorige versie maar dat is qua onderhoud nogal onhandig. Graag de waarden op de mqtt bus. Handig met diverse apps en interfaces.

 33. Hallo, ik ben op 31 december 2019 begonnen met P1 monitor. Ik zou alleen graag de data van die halve dag verwijderen. Is dat mogelijk?

  1. Dat is wel mogelijk maar vergt wel wat handwerk en handigheid. Zie de FAQ. In jouw geval zou ik een export maken, dan de database wissen en dan de aangepast export weer importeren.

   1. Bedankt voor het antwoord. Heb na het lezen van de FAQ en nog wat reacties die ik vond op het forum de wijzigingen via sqlite gedaan in de databases in de ramdisk directory.
    Volgens mij is het gelukt. In ieder geval zie ik de data van 31 december niet meer en de rest lijkt nog te werken.

 34. Hi team,
  Is het mogelijk de optie “neto kwh” in stats-j.php permanent te maken en dus niet alleen hoover ?
  en dik donker zwart zou duidelijker zijn ? Nu lijkt het als of deze optie niets doet als je hem aan finkt tot je over de graph gaat met je muis … en zelfs dan is hij maar heel bescheiden 😉

  Super bedankt vast 😉

  1. Als je in de legenda de optie aanklikt dan is deze zichtbaar via een punt-lijn. Het klinkt als een browser probleem. Kun je een screenshot delen?

   Hier een link hoe het eruit zou moeten zien

   1. Gelukt, als je nog maar 1 maand meet valt de lijn niet op bij meer dan 1 maand is het duidelijk .
    Thanks voor je hulp !

 35. Allereerst mijn complimenten voor dit programma, het geeft een mooi beeld van je verbruik.
  Op je road map staat vermeld dat je ook de mogelijkheid onderzoekt mbt zonnepanelen.
  Ikzelf gebruik momenteel de Goodwe 5000 dns die dmv een script mijn opbrengst upload naar PVoutput.
  (https://github.com/markruys/gw2pvo)
  Het zou erg fijn zijn als p1monitor de gegevens ook kan uploaden naar pvoutput, en mocht p1monitor in de toekomst ook de panelen kunnen uitlezen dan is met een simpele rekensom ook het juiste verbruik mogelijk.

  1. Bedankt voor het compliment en veel plezier en gemak van de software. De oplossing om zonnepanelen te meten gaan we in de toekomst onderzoeken.

 36. Hi klopt het dat de laatste versie foute waarden geeft in het stats ( stroom minuten ? )
  De waarden die ik in het main scherm zie zijn 40watt en in het stats scherm 0.001kwh
  Hoe kan ik dat aanpassen … ouder versies werken wel goed
  Thxs vast

 37. Hallo,
  behalve thuis gebruik ik de P1 monitor ook in een sociaal cultureel centrum waar de verbruiken een stuk hoger liggen als in de thuissituatie. Ik loop regelmatig tegen de 50 KW bovengrens aan.Is deze aan te passen tot bijvoorbeeld 100KW?

  1. Geen probleem we gaan het aanpassen in de volgende versie. Kun je aangeven in welke scherm(en) je dit aangepast wil hebben?

    1. correct we maken het mogelijk in de instellingen pagina. Maar je ziet het dan bijvoorbeeld in de main-1.php, e-verbruik.php, enz. We horen graag op welke schermen je aanpassingen wil zien?

 38. Vandaag de p1mon versie 2019-12 geinstalleerd. Ik ben verrast door de simpele installatie en daarnaast de info die weergegeven wordt op het scherm. Super.
  Wel heb ik een paar praktische vragen en wil je vragen waar ik dat kan vinden of hoe ik dat moet doen.
  1. Hoe kan ik de Pi in huis benaderen met wifi. Ik heb wifi ingesteld bij netwerk, maar dit is niet actief. Via de lan aansluiting die ik nu heb, kan ik via de browser wel de de p1
  2. Hoe kan ik de Pi benaderen in zijn root. Dan kan ik de wifi zelf activeren.
  3. Kan je de waterwaarden zelf handmatig invoeren.
  4. Als ik er een real vnc de Pi zet, is dat een probleem voor de software van p1mon

  Groeten
  Wim

  1. 1: als je wifi netwerk hebt ingesteld via het setup menu dan kan het zijn dat de wifi kaart geen IP adres krijgt, dat is een eigenaardigheid van Debian. Wat we in essentie doen is /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf aanpassen. dit hoef je dus niet met de hand te doen. Je kunt dit bestand eventueel controleren om te zien of je instellingen zijn overgenomen. Mocht dit allemaal zo zijn en het werkt nog steeds niet dan kun je via het setup -> systeem een reboot doen.
   2: zie 1 en de faq met sudo kun je dan zelf zaken aanpassen maar dit is niet nodig.
   3: je kunt de waterstand van de watermeter invoeren op een bepaalde datum “watermeterstand timestamp” de stand op dat moment “watermeter stand in m³ en “watermeterstand reset” op aan zetten en saven. Dan wordt vanaf het ingeven moment de aantal liter bij die stand opgeteld.
   4: we hebben het nog nooit gestest (of de behoeft gehad) maar het zou zonder problemen moet werken. Over het algemeen wordt SSH gebruikt omdat er ook geen grafische toepassingen op de Pi staan.

   SecBro.

  2. Bedankt voor de info.
   Het wifi is gelukt volgens de info van je. Waterwaarden zelf inbrengen is mij nog niet gelukt. De datum-stamp kan ik niet invullen. Om een of ander reden is die geblokkeerd.
   Het gebruik van vnc zal ik de komende dagen proberen in te stellen.
   Bij het scherm verbruik en levering staat links onderaan onder de teruglopende klokteller een teken waar je op kunt klikken en dan verandert het teken. In mijn ogen zou het scherm moeten vergroten / verkleinen. Maar in de browser verandert er niets als ik dit aan klik.

   1. Het invullen of eigenlijk het niet kunnen invullen is een bug er staat een fix onderaan de pagina onder het kopje bugs. Je moet een link aanbrengen.Het teken waar je het over hebt wordt gebruikt om browser full screen in te schakelen dat werkt alleen in bepaalde browsers.

     1. Een belangrijk punt is voor mij de levensduur van de SD card in de Raspberry Pi.
      Hoe kan ik die verbeteren en hoe kan ik een image maken van de gehele inhoud van de SD card?

      1. De P1 monitor probeert zo veel mogelijk in ram te doen en daarmee de slijtage van de sdhc card te beperken. Als je een life kopie wil maken van de sdhc card dan kun je een tweede kaartje in de pi stoppen via een usb sdhc adapter. Het commando sudo rpi-clone -v sda maakt dan een kopie naar het tweede kaartje. De eerste keer duurt wat langer maar daarna gaat het sneller als je het kaartje overschrijft. Het kaartje mag kleiner zijn zelf 4GB zou nog moeten werken.

       1. Bedankt voor de info en ok dat is gelukt.
        En natuurlijk de aller beste wensen en een goede gezondheid gewenst voor 2020.
        Maar ik heb een vraag over de backup met FTP.
        Ik kan gebruik maken van een FTP server van KPN en die kan ik bereiken met mijn browser Chrome, als ik het serveradres in geef.
        Met het programma P1mon bij backup lukt het mij nog niet om en goede backup te laten opslaan. Wel valt mij op bij regel: Serveradres, dat de dubbele punt wegvalt na opslag van het adres ftp://home.kpn.nl.
        Kan dat een reden zijn, waarom ik de server niet kan bereiken?

        Wim

        1. Hi Wim,

         Ik denk dat je gelijk hebt, vanuit security oogpunt filteren we bepaalde karakters weg. In dit geval te goed. We gaan het onderzoeken en oplossen in de volgende versie.

         1. Een wens van mij om op te nemen in het P1mon programma zou zijn, het intergreren of apart opslaan van de zonne-energie uit de 2 omvormers die ik heb. Een omvormer is de SMA 2100TL met bluetooth toegang en Goodwe GW1000Ns met wifi.
          Graag verneem ik of dat tot de mogelijkheden behoort.

          1. Het staat op de de onderzoek lijst. Het probleem met zonnecelomvormers is dat er vele typen zijn en manieren van data delen bestaan. Dat maak het veel werk en lastig werk om te bouwen.

          2. Dat begrijp ik.
           Ik ben zelf ook aan het bekijken of ik pv-gegevens in een dbase kan krijgen.

 39. Hi Team,
  Het zou super mooi zijn als de verschillende fasen ook terug te zijn zijn in de graph.
  Nu is L1,2,3 alleen realtime te zien maar als deze bewaard wordt kan je bv op L1 je zonnepanelen aan sluiten en L2 je warmte pomp en L3 je huis … hierdoor krijg je een mooi overzicht van je duurzaamheid 😉

  1. Ik vrees dat deze optie het niet gaat halen, in essentie moet dan vrijwel all data drie keer i.p.v. 1 keer worden opgeslagen. En in feite geeft de huidige teruglevering en verbruik het zelfde weer alleen niet in detail van de fasen. [UPDATE] er zijn ook slimme meters die geen fase informatie weergeven.

  2. Vandaag geupdated naar de laatste versie. Nu helaas niet meer L1,2,3 realtime te zien, alleen totaal verbruik.

 40. Gebruik p1mon nu een paar dagen en ben verrast door de hoeveelheid informatie die overzichtelijk wordt weergegeven. De complimenten!

  Ik kan nergens vinden hoe ik de informatie van buiten mijn eigen netwerk kan benaderen. Moet ik een specifieke poort forwarden?

  1. Bedankt voor het compliment. Vanuit een security perspectief raden we het af om Internet toegang te gebruiken bij de P1 monitor. Als je dit toch wil doen dan kun je gebruik maken van portforwarding op je router. Hoe dat gaat hangt weer van de router af maar je moet verwijzen naar het ipadres van de Pi en poort 80. Er is een gelimiteerde app onder IOS en als ik tijd van leven heb maken we daar een een volwassen app van met alle features.

   1. Met een 2e raspberry PI waar PIVPN op draait (als von server) kan je toegang van buiten af realiseren. Eerst vpn verbinding opzetten (gebruik open VPN hiervoor) en dan met je browser naar de P1 monitor.

  2. Op mijn router, een Fritz!Box 7581, draait een VPN server. Via die server kan ik van buiten de P1-monitor benaderen. Volgens mij zijn er ook routers van andere merken die een VPN server kunnen draaien.

   1. Bedankt voor je aanvullingen. Als je thuis bent in het opzetten van een VPN server dan is dit een mooie oplossing.

 41. Echt goed bezig, mooie functionaliteit en ook de GUI ziet er doordacht en robuust uit. Heb ‘m nu 2 dagen in gebruik, en heb slechts 1 wens. Het filter van de actuele meetwaarde mag wel minder gedempt zijn. Als een verbruiker in- of uitschakelt, dan zou de nieuwe meetwaarde ‘gelijk’ (binnen 10s interval) weergegeven mogen worden. Nu kruipt de meting ‘langzaam’ naar deze nieuwe waarde.

  1. Bedankt voor het compliment het is een kwestie van smaak, het is er juist ingebouwd omdat een trouwe gebruiker juist een indicatie wou zien van het verloop. Als we het real-time updaten dan verspringt de waarde. Dat kun je zien op de main schermen.

 42. Sinds vandaag aan het stoeien met de slimme-meter-software.
  Eindelijk een programma wat zo goed als plug-and-play is, top!
  Even de juiste communicatie-instellingen invoeren en het werkt.

  Ik loop helaas echter tegen een dingetje aan:
  Ik krijg het actuele gasverbruik niet zichtbaar, meter blijft op 0 staan.
  Ook de gasmeterstand wordt niet weergegeven.
  De tabel uren (m3 gas) blijft ook leeg.
  Bij het kostenoverzicht zie ik als blauw aangeven wel het gasverbruik staan.
  Onder info zie ik dat de meterstand wel juist wordt ingelezen.
  0-2:24.2.1(191217193500W)(01104.486*m3)
  Deze waarde klopt ook met wat de gasmeter ook aangeeft.

  Ik heb voor de zekerheid nog een vorige software versie geprobeerd, ook hier treden dezelfde mankementen op.

  Heb ik eventueel een instelling fout staan, of is er ergens toch een bitje omgevallen en zodoende een foutje in de software geslopen?

  Hopelijk heb je voor mij de gouden tip om alles aan de praat te krijgen.

  Groet,
  Hans

  1. Hi bedankt voor het compliment, altijd leuk om waardering te krijgen. Laat het vooral ook aan anderen weten.

   De reden dat je geen meting ziet in de software is dat jouw meter op een andere poort zit dan “normaal”. Meestal zit de gas meting op poort 1 en dan zit het telegram er zo uit 0-1:24.2.3(…… Bij jou komt het binnen op poort 2 vandaar dat je als telegram er zo uitziet 0-2:24.2.1(…. In het setup menu -> p1 poort kun je met de optie “gas code nummer” deze veranderen naar 2. Dan moet het werken. Nog een tip. Veel gasmeters doen maar 1 maal per uur een update dus het kan even duren voordat je het in de overzichten ziet.

   Succes.
   SecBro,

 43. Afgelopen donderdag is er een verbruik van 200.000kwh in de grafiek terecht gekomen (waarschijnlijk een bug). Het lukt me niet om in te loggen op de Raspberry Pi om in de database een en ander aan te passen.

  Standaard wachtwoord lijkt niet te werken via sftp/ssh. Heeft iemand misschien advies?

  1. Bij de oude versies kun je inloggen met Root en het wachtwoord toor. Bij de nieuwere versies kun je inloggen met p1mon en en het wachtwoord verandermij

   Als dit ook niet werkt dan kun je eventueel het sdhc kastje mounten op een ander systeem en eventueel het p1mon wachtwoord resetten. Dit gaat het handigst op een ander Linux systeem.

   Een ander alternatief is de data exporteren aanpassen en weer importeren.

 44. Wellicht handig om de tool in een repository voor Linux distributies toe te voegen? Dit zodat we van het omslachtige ‘updaten’ af kunnen? Het is niet veel werk om te updaten, maar je bent toch gauw een 30 a 45 minuten hiervoor kwijt.

  Terwijl je bij een repository een simpele Cronjob kan laten uitvoeren iedere X aantal dagen om zo de applicatie te updaten. Ik weet niet of jullie hier al in hebben gekeken, maar dit zou echt voor mij en vele anderen een uitkomt wezen. Vooral als je, jezelf richt naar automatiseren van bepaalde processen.

  Verder is dit echt een goede tool, zou ook niet anders willen. Ga zo door 🙂

  1. We blijven het image model handhaven omdat dit de minste storingen geeft. Maar bedankt voor je tip.

 45. Hallo,

  Ik draai v0.9.13 en heb een verzoekje:
  Is het mogelijk om de kWh grafiek onder te verdelen in Hoog/Laag tarief, net zoals bij de kosten grafiek?
  Op die manier zie ik eenvoudiger hoeveel kWh Hoog/Laag ik in een bepaalde maand verbruikt heb.

  Groet,
  Arjan

  1. Dat is op het moment niet mogelijk omdat de onderliggende database dat niet ondersteund. We zetten het op de roadmap maar het is een aanzienlijke aanpassing en heeft voorlopig nog geen prioriteit. je kunt aan de hand van de financiële overzichten ongeveer hetzelfde zien. Het verschil heeft alleen bij dag, maand en jaar overzichten omdat het schakelen tussen dag/nacht tarief op uur basis gebeurt.

 46. Hai brother, good bezig
  Ik heb P1 alweer een tijdje draaien , en heb eigenlijk 2 verzoekjes, welke me leven simpeler zouden kunnen maken
  1, achter het symbool van ‘Nieuwe Versie beschikbaar” de link naar de laatste versie, zoek me altijd wezeloos naar deze link
  2. In de config van de tarieven, de zelfde kosten item overzicht vertalen welke ook op de meeste jaaroverzichten van de energie maatschappijen staan, energie belasting, netwerk belasting, werkelijke kwh of m3 kosten. Tis nu moeilijk bepalen waar nu de kosten zitten. Stroom is opgebouwd uit verschillende componenten

  Thank G-J

  1. Optie 1: zit in de volgende versie. Maar je kunt alle versies inclusief de laatste versie op de download pagina vinden.
   Optie: 2: je kunt dat zelf in de vaste lasten opnemen, het heeft niet zoveel zin dat daar dan aparte velden voor komen omdat het vaste kosten zijn.

 47. Allereerst superbedankt voor P1mon! Top

  Mijn vraag is of er eenoptie komt om zelf de piek en daluren in te kunnen stellen. In Brabant en in Limburg liggen die tijden doordeweeks anders dan in de rest van Nederland. (21.00 tot 7.00 i.p.v. 23.00 tot 7.00).

  Vriendelijke groet!

  1. Hi het scakelen tussen piek en dal wordt door de energieleverancier gedaan. Dit is een code die de in de slimme meter data. Daar hoef je dus niets voor in te stellen. Als je iets anders bedoeld met vraag dan hoor ik het graag.

 48. Ik maak al enkele maanden gebruik van P1MON, chappeaux hoor! Mooie software en leuk dat je er zoveel aan ontwikkeld.

  Sinds deze week liggen er zonnepanelen op het dak en het valt me op dat het geleverde vermogen continue onder de waarde van de software van de omvormer ligt (circa 100W). Bij hogere levering zie ik juist dat het verbruik op 0 staat. Aangezien het sluipverbruik ongeveer 100W is, zou het kunnen zijn dat de weergave het netto resultaat is?

  1. Bedankt voor het compliment. De slimme meter “ziet” allen wat er overblijft na eigenverbruik. Als je bijvoorbeeld 1000W opwekt en je eigen verbruik is 300W dan zal je 700W zien op de P1 monitor. Als je 1000W opwekt en 1100W verbruikt zal je een verbruik van 100W zien. Samengevat als je wat opwekt als bruto ziet dan ziet de slimme meter het netto gedeelte. We hebben nog wel op de roadmap staan om ook direct zonnepanelen uit te lezen en weer te geven maar dat is best complex door het woud aan verschillende omvormers.

   1. Bedankt! Dat verklaart inderdaad het verschil.
    Wordt nog niet heel enthousiast van de panelen, maar dat komt vooral door de korte dagen en het bewolkte weer 🙁

    Ik kan me voorstellen dat het uitlezen van de zonnepanelen lastig wordt. Hier hangt in ieder geval een growatt uit China.

    1. November, December en Januari zijn inderdaad geen top maanden. Vanaf April komt er weer schot in.

 49. Beste,
  Ik heb 3 vragen/opmerkingen.
  1) de ios app is niet te vinden in de appstore.
  2) is het mogelijk een image te maken die op een raspberry zero w draait?
  3) kan de info pagina achter het wachtwoord worden geplaatst zodat de applicatie toegankelijk gemaakt kan worden via het internet.

  Gr,

  1. De app is niet beschikbaar omdat de Apple developer account is verlopen. Apple vraagt 99 euro per jaar om de app beschikbaar te maken.
   We ondersteunen de pi zero niet, maar de image zou moeten werken er zijn. Mensen die dit weekend hebben gekregen.
   De info pagina achter een wachtwoord zetten staat niet op de maan roadmap maar we kunnen dit wellicht in de toekomst realiseren. We vinden het overigens geen goed idee om de p1 monitor direct via het internet te ontsluiten tenzij je een vpn gebruikt.

   UPDATE 8 november, er zijn weer donaties binnen gekomen en de Apple account is weer geactiveerd de App is weer beschikbaar.

   1. Ik heb de info pagina liever niet achter het/een wachtwoord en vind het juist handig dat je snel de status enzo kan zien. En inderdaad, als je p1mon via het internet wilt kunnen raadplegen is een VPN vele malen veiliger dan direct voor p1mon een poort openen.

    1. Wellicht maken we het configureerbaar. Je kunt dan de info pagina alleen zien achter de login. Het staat heel laag op de prioriteitenlijst.

     1. Kun je dan niet net als bij Apache de website eenvoudig afschermen met basic authentication voor toegang vanaf internet?

   2. Dank je wel voor je reactie, ik heb de app ondertussen gedownload en ga een Pi ZeroW gebruiken voor P1 Monitor. Dan kan ik de PI4 gaan inzetten voor Domoticz. Ik ben bezig om een vraag en zone gestuurd ventilatie systeem te bouwen.

  2. Ik heb de P1 mon op een Zero w draaien zonder probleem.
   Het lastige is om de WiFi aan de praat te krijgen voordat je ‘m kunt gebruiken.

 50. Kan de P1 monitor ook buiten je eigen netwerk gebruikt worden dus remote. ik heb zelf geen ervaring met linux. ik hoop echter dat er iets komt buiten de apple app om om het remote te kunnen zien.

  1. Er zijn een aantal manieren om bij de data te komen, ik geeft de opties niet hoe je dit kan realiseren:
   1: stel de Pi open naar het internet via je router, dit heet port forwarden. Dit wordt niet aanbevolen want een ieder kan dan je gegevens zien al ze het IP adres of de url weten. De instellingen zijn afgeschermd.
   2: maakt gebruik van een VPN, dit is veilig maar vergt wat werk op je mobiel/laptop, sommige wat betere of uitgebreide routers kunnen dit.
   3: je kunt de data uit Dropbox, lezen op dit moment nog erg beperkt maar we werken aan de een uitgebreide versie.
   4: je ontwikkelt zelf een Android app (ik ga ervan uit dat je dit bedoeld omdat je geen IOS app kan gebruiken). De enige reden dat we geen Android app ontwikkelen is dat we geen tijd hebben om nog een platform te onderhouden.

    1. Pivpn moet op een 2e PI geïnstalleerd worden. Ff googelen en je vind een handleiding. Daarnaast je router instellen met juiste Port forwarding naar je PiVPN.

 51. Voorstel tot verbetering; mogelijkheid van twee verschillende tarieven van terugleveren. Het eerste tarief is alleen maar geldig voor een vooraf opgegeven aantal KWH/jaar, het tweede tarief wordt daarboven gebruikt. Hierdoor krijg je beter inzicht in de daadwerkelijke opbrengsten van panelen als je meer opbrengt dan dat je verbruikt. Standaard wordt namelijk iets van 20cent vergoed maar als je meer opwekt dan dat je verbruikt zakt dit tot pm 10cent.

 52. Feature voorstel:Wanneer er een update beschikbaar is wordt het symbool nieuwe versie zichtbaar.
  Het zou handig zijn wanneer je hier op kan klikken en dan meteen op de goed downloadpagina terecht komt.

 53. Op dit moment is het zo dat iedere 10 seconden de nieuwste gegevens via een XMLHttprequest worden opgehaald. Zou het misschien mogelijk zijn om dit via het websocket protocol te doen? De p1mon software kan dan zodra de nieuwste gegevens uit de slimme meter komen deze meteen naar de client doorsturen en kun je echt real-time het verbruik zien. In de roadmap staat al dat je van plan bent om de DSMR 5.0 berichten iedere seconden te verwerken ipv iedere 10 seconden. Zie dit bericht als een aanvulling op deze suggestie.
  De suggestie ‘Drie fasen stroomverbruik via een trend weer geven voor een korte periode van 12 uur’ zie ik ook graag verwerkt worden.
  Verder ben ik zeer tevreden over de software en de GUI ziet er erg goed uit.

 54. Ik zie in de gas trend wel de temperatuur terug komen. Echter heb ik geen gas aansluiting maar een warmtepomp. Ik zou het interessant vinden als de temperatuur ook elektrische vermogen trend kan komen.

   1. In het overzicht van “historie uur gas” is een trend lijn te zien met de temperatuur in het verleden, zodat je een vergelijk kunt maken tussen de temperatuur en het gasgebruik. Graag zou ik de temperatuur lijn ook willen zien in het “historie energie”, zodat ik de relatie kan maken tussen kWh verbruik en de buitentemperatuur.

    1. Ik zet het op de uit te zoeken lijst, het wordt wel een aardig uitdaging om het fatsoenlijk weer te geven.

 55. Vandaag viel me op dat de actuele datum niet in hoofdscherm getoond wordt. Lijkt me toch wel handig.

   1. In het home scherm main-2.php wordt links boven wel de actuele tijd weergegeven, maar niet de datum.

     1. Kan die dan niet weergegeven worden in de zwarte titel balk? Dus links het logo en tekst P1 monitor en rechts de datum en tijd.

 56. Goedenavond.
  Ik probeer op de raspberry in te loggen via putty. Als ik het standaard ww invoer wordt de toegang geweigert. Ik vermoed dat ik ooit dit ww gewijzigd heb. Klopt het dat het ww opgeslagen wordt in de data waar ik een back-up van maak bij het installeren van een nieuwe versie. Als dit zo is kan ik dit dan aanpassen in het back-up bestand. Bedankt alvast.

  1. Het raspbian wachtwoord wordt niet meegenomen in de back-up. Je kunt wachtwoord in raspbian voor het account wel aanpassen door het SD kaartje te mounten op een andere Linux of Raspian pi. Wellicht is een eenvoudiger oplossing een export te maken en het SD kaart te voorzien van de laatste p1 monitor software en dan een import te doen.

 57. Hallo Security Brother,

  Gisteren de laatste versie geïnstalleerd. Zie weer hoop verbeteringen tov de versie die ik nog draaide (mei 2018). Mijn complimenten voor de verbeteringen die doorgevoerd zijn!

  Wel wat ‘wensen’. Ik zie dat er nu in her verbruikerscherm een meting is voor verbruik per fase in kW. Is het mogelijk om ook de individuele stroommetingen per fase te trenden in een grafiek van bijv max 12uur? Je kunt dan goed kijken naar de belasting per fase en eventueel een aanpassing doen om de belasting beter te verdelen over de 3 fasen.
  Is dat mogelijk?

  Gr. Benthouse

  1. Bedankt voor het compliment. Ik zet je wens om fase stroomverbruik via een trend weer te geven op de roadmap.

   1. Dank, met stroommeters bedoel ik dus de stroommeting in Ampère..die in kW (verbruik) staat er al in. Wellicht in zelfde grafiekje een Spanningsmeting (Volt) tussen Fasen en Nul?

    Gr. Benthouse

    1. Het ligt er aan of je slimme meter de juiste data aanlevert. Dat hangt van de slimme meter af. Zou je de output van je slimme meter willen posten dan kan ik het uitzoeken?

 58. pvoutput.org interface maken.

  Wat bedoel je hier exact mee? Mijn zonnepanelen (Enphase API beschikbaar) sturen alles door naar pvoutput… Nu zou ik mijn stroom en opbrengst op 1 plaats willen zien om zo proper de delta van opgewekte stroom/verbruik te weten + het mogelijke verlies natuurliijk

  1. Er is een verzoek geweest om te integeren of data uit te wisselen met pvoutput.org. Dit gaan we onderzoeken niet meer of minder.

 59. Gaaf programma. heb het net pas draaien en over 2 weken zonnepanelen op het dak. Ben benieuwd. Als wens en ik weet niet of het in de vele wensen al een keer vermeld is. Ik heb geen gas. zou fijn zijn als je de gas meter dan uit kan schakelen zodat je hem niet ziet. Geen must maar voor mij een uitkomst. Marcel

  1. Bedankt voor het compliment.In de historische overzichten kun je door op de legenda te klikken gegevens wel of niet laten zien. Door op gas te klikken in bijvoorbeeld het kostenoverzicht zal deze niet meer worden getoond. Is dit wat je bedoeld?

   1. Ik heb ook geen gas en zou graag het gas in het Home scherm verwijderd hebben. Op den duur komen er meer gasloze huizen. Als de warmtemeter kan worden uitgelezen (staat op roadmap) kan dat misschien de plek van gas innemen?

 60. Mijn (voorlopig) persoonlijk verlanglijstje 😉:
  • Aangezien ik een vrij hoog sluipverbruik heb (180-200W) zou ik graag een resolutie van 1 ipv. 10W hebben op het verbruik en leveringsscherm (home button), zodat ik snel kan zien wat de impact is als ik een verbruik uitschakel
  • Aangezien ik een tijdje geleden een probleem met de spanning had, zou ik graag hebben dat de spanning ook ingelezen wordt, bv. op het home scherm wordt afgebeeld en dat de dagelijkse min en max spanning wordt bijgehouden (en eventueel in een grafiek wordt weergegeven, of via API beschikbaar is)
  • In Vlaanderen is er een voorstel gelanceerd om de toekomstige tariefstructuur voor de distributienettarieven te hervormen en (gedeeltelijk) te baseren op het piekvermogen (KW – zowel afgenomen als geïnjecteerd) als de piekenergie (max KWH) afgenomen gedurende een periode van 15 minuten (over een periode van één maand of één jaar); het zou dus nuttig zijn om deze bij te houden te visualiseren en/of via API ter beschikken te stellen. De basisinfo heb je want op het Home overzicht wordt de piekafname en -injectie opgelijst
  • Ik steun de vraag voor integratie van de Solaredge omvormer voor zonnepanelen (ik heb zelf genoeg aan de 15min data die via API ter beschikken wordt gesteld op de Solaredge website : https://www.solaredge.com/sites/default/files/se_monitoring_api.pdf)
  • Ik steun de vraag voor een Database export naar CSV/Excel formaat
  • Op (korte) termijn wil ik een Zappi wall box installeren voor het opladen van een elektrische auto. Deze laat dynamic load balancing toe zodat de wagen indien gewenst uitsluitend wordt opgeladen met de energie geleverd door je zonnepanelen, zonder beroep te moeten doen op netstroom. Het zou nuttig zijn om het opladen van je auto te integreren in P1mon. Dit zou kunnen via de Zappi API : https://github.com/twonk/MyEnergi-App-Api
  • Wellicht te klasseren onder “muggenzifterij”, maar het stoort me dat onder de tab elektriciteitsconsumptie, subtab minuten de vertikale as in KWH gelabeld is. Voor uren, dagen, … is dit OK, maar voor minuten stel ik voor dat je spreekt van KW (het is eerder het gemiddeld vermogen gedurende de minuut (KW), dan de geleverde energie (KWH) gedurende die minuut – zoniet zou men moten delen door 60)

  1. De software geeft weer wat de resolutie is van de slimme meter, zover ik weet doen vrijwel alle meters dat met een minimum resolutie van 10 watt. Als de slimme meter een 1 watt resolutie heeft dan zal dat ook zo worden weergegeven. Het is dus geen P1 monitor optie of op te lossen via de p1 monitor software.

   Inlezen van de spanning kan alleen als de slimme meter die informatie levert, het staat op de roadmap omdat per fase te doen.

   De piek informatie waar je om vraagt is het piek verbruik over een periode van 15 min. Als ik het goed begrijp. Dat wordt lastig om bij te houden en kan eigenlijk alleen achteraf worden aangeven / berekend aan de hand van de minuut waarde. Voorlopig nog niet maar als dit een veelgevraagde optie wordt gaan we het opnieuw bekijken.

   In de volgende versie is het mogelijke om aan de hand van het terug geleverde vermogen via de GPIO of de API een te schakelen bijvoorbeeld een warmwaterboiler.

   De kWh waarde in het minuut overzicht gaan we controleren en aanpassen indien nodig.

   1. Thanks a lot Security Brother.
    Nog wat extra info/verduidelijking (ik voeg onderaan ook een voorbeeld van telegram toe):
    – de resolutie van 1W wordt idd correct weergegeven op de tab met het actuele verbruik ( en wordt zelfs iedere seconde aangepast – de Vlaamse meter stuurt namelijk iedere seconde een telegram) – sorry dat ik dit niet eerder gezien had (ik gebruikte de home tab)
    – in het nieuwe voorstel van de VREG is het nog niet duidelijk of het om het absoluut piekvermogen gaat of het gemiddelde over 15min. Ik kom daar nog wel op terug als er meer info over bekend wordt (de periode voor consultatie/opmerkingen loopt nog).
    – Aangezien je nu al (op de home tab) het dagelijkse maximum ogenblikkelijk piekvermogen (zowel voor verbruik als levering) weergeeft zou ik graag hebben dat je dit in een grafiek weergeeft (dagelijkse piekwaarden) of dit ten minste via een API ter beschikking stelt (ik kan met de huidige API het vermogen elke 10 sec krijgen, maar dan moet er ontzettend veel gegevens doorgezonden worden als je bv. een overzicht van de voorbije maanden wil)
    – Ivm. de Zappi was mijn eerdere vraag niet duidelijk. Zappi gebruikt een stroomtang om het verbruikt/geleverd vermogen van je huis te meten (net zoals de digitale meter doet) en moduleert dynamisch de oplaadsnelheid van je auto zodat je geen stroom teruglevert/noch verbruikt. Zappi houdt het geleverde vermogen aan je auto bij en je kan dit uitlezen via een API. Mijn vraag bestond erin om deze informatie te integreren in P1Mon (analoog aan de vraag om de gegevens van de Solaredge invertor voor zonnepanelen te integreren). Zappi heeft geen plannen om de gegevens van de digitale meter als input te gebruiken (zij willen dat hun oplossing overal werkt)
    Ondertussen heb ik geleerd dat het sturen (moduleren van de stroom) van een oplaadpaal, meer bepaald een Tesla Wall Charger, ook kan via de software TWCManager draaiend op een Raspberry : https://github.com/cdragon/TWCManager , maar ik besef ten volle dat dit te veel gevraagd is om in P1Mon te integreren.
    Het binair schakelen van een laadpaal (zoals een boiler) is niet voldoende, je moet de stroom kunnen moduleren.
    Nog eens een dikke proficiat en hartelijk dank voor jouw prima werk.
    WB

    0-0:96.1.4(50213)
    0-0:96.1.1(3153414731313030303234323131)
    0-0:1.0.0(191011083723S)
    1-0:1.8.1(000130.622kWh)
    1-0:1.8.2(000250.535
    kWh)
    1-0:2.8.1(000797.906kWh)
    1-0:2.8.2(000301.699
    kWh)
    0-0:96.14.0(0001)
    1-0:1.7.0(00.833kW)
    1-0:2.7.0(00.000
    kW)
    1-0:32.7.0(232.5V)
    1-0:31.7.0(004
    A)
    0-0:96.3.10(1)
    0-0:17.0.0(999.9kW)
    1-0:31.4.0(999
    A)
    0-0:96.13.0()
    0-1:24.1.0(003)
    0-1:96.1.1(37464C4F32313139303131313838)
    0-1:24.4.0(1)
    0-1:24.2.3(191011083506S)(00091.517*m3)

 61. Ik zou graag ergens een lookup table willen toevoegen om de inhoud van een balloontip in te vullen wanneer je over de L1, L2, L3 hovered. Zodat ik kan zien wat er allemaal aan L2 hangt.
  vb: hover over L2 geeft dan:Vaatwasser, Droger, wcd’s etage1, etc.

 62. Zou het een optie zijn om een digitale uitgang te realiseren op de pi en in de software in te stellen waarde voor het verschil in teruglevering. dus lever ik 2 kw actueel terug zodat hierop ik mijn warmte element kan aansturen in de boiler. met een soort vertraging of dood gebied waarbij het element aan gaat hij niet terug schakelt omdat er dan minder terug geleverd word.

 63. Een ideetje, ik zou graag een tablet (en het liefst zelfs een e-ink display) als display willen gebruiken die continu aanstaat en mijn stroomverbruik/teruglevering weergeeft, in een oogopslag inzichtelijk wat de status is. Daarvoor heb ik nu meestal de P1 monitor main pagina open staan. Ik ben alleen bang voor screen burn-in.
  Zou het een idee zijn om een soort screensaver mode in te bouwen met bv alleen de 2 meters van de main pagina die om de zoveel tijd iets verspringt ter voorkoming van burn-in?

  Thanks nogmaals voor dit fantastische werk!!!

  1. Leuk idee, alleen ik zal er eens naar kijken of het mogelijk is en wat er dan moet verspringen. Wat dacht je ervan als alternatief als bijvoorbeeld het P1 logo naar x tijd verschijnt o.i.d. en weer weg gaatAls je er dan op klikt komt het normale scherm weer terug.

 64. Zijn er plannen om inzichtelijk te maken wat een Zonneboiler oplevert aan energie?

  We hebben sinds kort een Zonneboiler van HRSolar inclusief een “advanced pomp” (https://www.hrsolar.nl/zonneboilers/pompsets/pompset-advanced-xl/) in combinatie met een KM2 datalogger: https://www.resol.de/en/produktdetail/209 , die maakt het mogelijk om data naar https://www.vbus.net te exporteren, maar het liefst zou ik de opbrengst ook in jullie app bijhouden zodat we alles op 1 plaats hebben staan. Ook is het interessant om te zien wat de invloed van de zonneboiler op ons gasverbruik is.

 65. Wens, Is het ook mogelijkheid om bijvoorbeeld na x-minuten en min-x-watt terug leveren een uitgang aan te sturen zodat ik dan een vermogen-relay kan schakelen. Wil namelijk een buffervat op warmen ipv terugleveren. Volgens mij is de benodigde informatie beschikbaar in p1 monitor

  1. Hi je idee zou kunnen er zou wel een soort hysteresis ingebouwd moeten worden die in en uitschakelen vertraagd. Dit om te voorkomen dat de uitgang gaat klapperen. Dan wordt het zo iets dat er minimaal 5 minuten meer dan x vermogen teruggeleverd wordt de uitgang (relay) inschakeld en als er niet meer voldoende wordt geleverd dan wordt 5 minuten gewacht met uitschakelen. Wat dacht je als uitgang te gebruiken een van de GPIO pin’s of een API die geraadpleegd kan worden.

   1. bedankt voor je reactie, helemaal eens met je samenvatting. Wat betreft een GPIO of een API, voor beide valt wat te zeggen. Maar denk gezien de opzet hoe P1 monitor is opgezet logisch zou zijn om te kiezen voor een API maar dan wel met een Post functie naar een vrij in te stellen uri. Dan kun je bv ardunio + Rest APi een relay schakelen. doe je een Get Api dan moet je de hele tijd pollen om een status wijziging.

    1. Als je overweegt om “slimme” hardware te gebruiken zoals een Arduino of een ESP32 dan kun je ook overwegen om elke 60 seconden de api uit te vragen met /api/v1/smartmeter?limit=30&json=object dit geeft je dan over de laatste 5 minuten de teruglever waarde (en de andere waarden). Je kunt dan in de Arduino zelf bepalen hoe het gedrag moet zijn. Dat geeft maximale flexibiliteit. Wat betreft de POST functie, dat kan maar is lastig robuust te maken als je niet weet wie het gaat verwerken en wat voor foutmeldingen de ontvanger kan geven.

     1. Kan me helemaal vinden in je voorstel. We zien wel tzt de feature in p1 monitor komen. 😄 alvast bedankt

 66. Er wordt hier en daar in de comments gevraagt of je p1mon kan installeren op een al bestaande Pi of in een docker image. Daarmee kan je dan de Pi ook nog voor andere zaken gebruiken. Dit is te realiseren door gebruik te maken van een ‘systemd-nspawn light-weight namespace container’. Hiermee draait de p1mon software eenvoudig als aparte virtual machine op je Pi. Als extra bonus is dit ook te gebruiken op andere hardware dan de Pi, ik heb het hiermee ook draaiend op de Pi 3B (Raspbian Buster), Pi 4B (Raspbian Buster), OlinuXino Lime (Armbian Buster, Allwinner A20 armv7l CPU), Odroid C2 (Ubuntu 18.04.2 LTS, S905 Armv8 CPU) en ook op een UP2 (Ubuntu 18.10, Intel X86_64 CPU).

  De p1mon web interface is dan te bereiken op de hostname en/of IP-adres (poort 80) van de hostmachine.

  Voorzover ik heb kunnen zien werkt dit goed, met uizondering van:
  – Gebruik van een backup USB-drive voor migratie. Deze wordt niet door de p1mon container gemount.
  – Herstarten van p1mon via de webinterface. Herstarten word niet ondersteund door systemd-nspawn
  – Ssh-en naar de p1mon container. Je ssh’t in principe naar de host.
  – Op de X86_64 CPU lijkt de nginx webserver af en toe te hangen. Ik heb hier een cronjob aan toegevoegd die hem om middernacht opnieuw opstart.
  – Op de X86_64 CPU lukt werkt het minuten overzicht van het stroomverbruik soms niet en soms wel. Geen idee waarom.
  – Na restoren van backups tussen verschillende CPU’s klopt de api key van openweathermap niet meer. Dit komt denk ik omdat de CPU modelnaam (/proc/device-tree/model) verschilt tussen de CPU’s en deze wordt gebruikt voor decryptie van de api key. Als je de api key weer oopnieuw instelt werkt het weer.

  Je installeert/configureert dit als volgt:

  Log in als user op het apparaat waar je dit wil installeren. In het voorbeeld gebruik ik een Pi.
  Download de p1mon image (op dit moment p1mon201907-00.911-8.zip) en zet de uitgepakte image in bijvoorbeeld /home/pi/Downloads. Dan heb je dus een /home/pi/Downloads/p1mon201907-00.911-8.img
  Wordt root:
  sudo su
  Installeer sytemd-nspawn:
  apt install systemd-container
  Maak wat benodigde directories aan:
  mkdir -p /var/lib/machines/p1mon
  mkdir -p /etc/systemd/nspawn
  mkdir -p /etc/systemd/system/systemd-nspawn\@p1mon.service.d
  Maak de benodigde configuratiebestanden aan:
  cat >/etc/systemd/nspawn/p1mon.nspawn <<EOF
  [Network]

  p1mon deelt de netwerk interfaces met de host

  Private=no
  VirtualEthernet=no

  [Exec]
  PrivateUsers=no

  [Files]

  Zorg ervoor dat /proc/device-thread/model bestaat

  Hoeft niet op een Pi, maar wel op bijvoorbeeld de OlinuXino Lime en Odroid C2

  Bind=/sys/firmware

  Link naar de ‘echte’ ttyUSB0 poort van de host

  Bind=/dev/ttyUSB0
  EOF

  cat >/etc/systemd/system/systemd-nspawn\@p1mon.service.d/override.conf <<EOF
  [Service]

  Toegang tot de host ttyUSB0 poort

  DeviceAllow=char-ttyUSB rwm
  EOF

  Mount de root partitie van p1mon201907-00.911-8.img en kopieer de bestanden naar de p1mon container directory:
  losetup -fP –show /home/pi/Downloads/p1mon201907-00.911-8.img

  Aannemend dat de partities op loop0 komen

  mount /dev/loop0p2 /mnt
  cp -a /mnt/* /var/lib/machines/p1mon
  umount /mnt

  (even wachten)

  losetup -d loop0

  Als de host niet een arm CPU heeft installeer dan de qemu ‘just in time’ emulatie. Dit voert de individuele arm-binaries van p1mon uit maar doet de system calls naar de host kernel.
  apt install qemu-user-static
  Zorg ervoor dat p1mon automatisch wordt opgestart bij het booten:
  systemctl enable machines.target
  systemctl enable systemd-nspawn@$p1mon

  Nu het geinstallerd is kan je de volgend commando’s uitvoeren:
  ‘machinectl start p1mon’ -> Start de container
  ‘machinectl stop p1mon’ -> Stopt de container
  ‘machinectl status p1mon’ -> Geeft status, processen en log van de container weer
  ‘machinectl shell p1mon’ -> Geeft een shell in de container

  Daarnaast kan je om te testen (als de container niet draait) ook nog uitvoeren:
  ‘systemd-nspawn –boot -D /var/lib/machines/p1mon’ -> Start de container met boot output naar de console en een login prompt.
  ‘systemd-nspawn -D /var/lib/machines/p1mon’ -> Geedt een login in de rootfs omgeving van de container, maar zonder ook te booten. Dan draait p1mon niet maar je kan bijvoorbeeld wel updaten of bestanden editten.

   1. Ik heb de handleidng gevolgd op een ubuntu 18.04 machine, maar krijg het helaas niet draaiend.

    systemd-nspawn –boot -D /var/lib/machines/p1mon

    Spawning container p1mon on /var/lib/machines/p1mon.
    Press ^] three times within 1s to kill container.
    execv(–boot) failed: No such file or directory
    Container p1mon failed with error code 1.

    ls -ltr /var/lib/machines/p1mon
    total 32612
    dr-xr-xr-x 2 root root 4096 Jan 1 1970 proc
    drwxr-xr-x 4 root root 4096 Jan 1 1970 boot.bak
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Jan 1 1970 boot
    dr-xr-xr-x 2 root root 4096 Jan 1 1970 sys
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Mar 13 2018 srv
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Mar 13 2018 media
    drwxr-xr-x 10 root root 4096 Mar 13 2018 usr
    drwxr-xr-x 3 root root 4096 Mar 13 2018 opt
    drwx—— 2 root root 4096 Mar 13 2018 lost+found
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Mar 29 2018 samba
    drwxr-xr-x 4 root root 4096 Mar 29 2018 mnt
    -rw-r–r– 1 root root 33304370 Mar 30 2018 p1mon.tar.gz
    -rw-r–r– 1 root root 0 Apr 7 2018 daily_lock
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Jul 10 14:12 bin
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Jul 10 14:38 sbin
    drwxr-xr-x 17 root root 4096 Jul 11 06:45 lib
    drwxr-xr-x 13 root root 4096 Jul 11 07:17 var
    drwxr-xr-x 3 1001 1004 4096 Aug 10 21:23 home
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 31 12:08 dev
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 31 12:20 run
    drwxrwxrwt 8 root root 4096 Aug 31 12:22 tmp
    drwx—— 5 root root 4096 Aug 31 12:23 root
    drwxr-xr-x 8 1001 1004 4096 Aug 31 12:23 p1mon
    drwxr-xr-x 93 root root 4096 Oct 11 13:28 etc

    Mis ik iets?

    1. We geven geen support op andere machines of besturingssystemen. De P1 monitor is gemaakt voor Raspbian op de Pi3/4. Wellicht heeft iemand anders het aan de gang gekregen op ubuntu en kan je tips geven.

    2. Als je de machine probeert te starten met ‘machinectl start p1mon’ en daarna als hij faalt ‘machinectl status p1mon’ kan je misschien een uitgebreidere foutmelding zien.
     Het enige dat ik zo kan bedenken is dat je misschien geen root bent?

     1. Hoi Jeroen,

      Ik vind het virtualizeren via systemd-nspawn een erg interresant idee (anders hangt mijn hele meterkast vol met raspberries simpel weg omdat elke applicatie wel vind dat ie standalone moet draaien!).
      Nu loop ik alleen tegen het probleem dat mijn host systeem port 80 al in gebruik heeft, dus het binden van port 80 op de client “mag niet”. Portforwarding is in de configuratie die jij hebt gemaakt (met een shared interface) niet toegestaan.
      Ik heb zitten zoeken naar oplossingen (bijvoorbeeld dmv bridged network), maar daar heb ik nog geen goede oplossing in gevonden. Ook kan ik in p1mon niet vinden hoe ik eventueel de bind op port 80 kan aanpassen (snap de configuratie van p1mon hierin niet helemaal). Heb jij nog tips?

      1. Ik ga er vanuit dat je thuis bent met SSH en op de pi in kan loggen. Hieronder de stappen om poort 80 te wijzigen naar poort 90. Dit is een niet ondersteunde configuratie want….., het is niet langdurige getest.

       1: inloggen op de pi met p1mon (gebaseerd op p1 monitor versie 0.9.13)
       2: sudo nano /etc/nginx/sites-enabled/default
       3: pas de twee onderstaande regels als volgt aan.
       listen 80 default_server;
       listen [::]:80 default_server;
       4: naar
       listen 90 default_server;
       listen [::]:90 default_server;
       5: save het bestand.
       6: sudo service nginx restart

       Je kunt testen of het werkt door http://:90 in te voeren.

       Succes,
       SecBro.

 67. Beste Security brother,

  Recent heb ik voor een P1-Wifi gateway gekocht. De geeft de data via wifi door.
  Is het mogelijk om deze te koppelen in plaats van een USB kabel?

  1. Ja dat zou technisch kunnen maar daarvoor moet de software van de P1 monitor wel worden aangepast. We hebben echter geen informatie hoe de WiFi-P1 koppeling werkt en kunnen het niet testen.

 68. Hoi Security Brother,

  Sinds ik afgelopen week de zonnepanelen heb loopt de p1mon nu continue in de meterkast. Het is een top programma! Ik heb al eerder naar de p1mon gekeken maar ik zag nu dat er “verwarming” bij gekomen is.

  Is het misschien ook mogelijk om een soort api/interface te maken die mijn slimme thermostaat uitleest?
  Ik heb zelf een Python script gemaakt om de thermostaat uit te lezen (zowel Essent slimme thermostaat als AtagOne) maar zou de data (temperatuur) graag naar p1mon willen “sturen”. Of mss is het mogelijk om vanuit p1mon een (op te geven) script aan te roepen met als output de huidige temp die dan in p1mon wordt weergegeven.

  Nogmaals bedankt voor dit geweldige programma.

  Groeten,
  Paparoni

  1. Als je de code wil delen, kunnen we kijken of het in te voegen is. Om maar meteen de verwachting te managen we hebben een lange lijst van wensen maar zoveel prive tijd en kunnen geen toezegging doen over of en wanneer we er naar gaan kijken.
   SecBro.

    1. Ja kunt de code met dropbox of iets dergelijke delen. Als je de link als commentaar achterlaat dan komt het goed.

   1. Okee…hier is ‘ie dan…
    Dit zijn de Python scripts voor het uitlezen van de ICY/Essent slimme thermostaat en AtagOne thermostaat.
    Voor de ICY is er ook een voorbeeld in PHP.

 69. het geprobeerd of de versie 0.9.3.1 (8GB ) ook kon downloaden met ww P1-0909 maar het ww wordt niet geacepteerd. wat doe ik fout? geprobeert p1-0909 en P1-0909 en P1_0909 mocht niet zo zijn dat deze te downloaden is. mvg John

 70. Hallo het een raspberry pi 2 b+ maar ik ben opzoek naar versie p1 monitor 0.9.2 (ron) versie deze werkt uitstekend hier maar mij geheugenkaartje is stuk gegaan . Waar download ik deze versie?

  1. Hi John, deze is niet meer beschikbaar de oudste versie die we ondersteunen staat op de download pagina. Ik weet niet waarom je deze specifieke versie wil gebruiken maar het advies is om steeds de laatste te gebruiken. Als je echte een oudere versie wil gebruiken dan is versie 0.9.3.1 beschikbaar.

  2. ik snap het maar de nieuwste image werkt niet bij een pi 2b+ helaas
   daarom mij vraag deze 0.9.2 werkte altijd perfect nog nooit vast gelopen.

    1. Dat vindt ik fanatisch dat het kon en gedaan hebt!! TOP Suoer!!
     had ik nog een vraagje. betreft: wordt altijd gezegd dan de image niet de hele kaart gebruikt en dat je dat beter vrij kan maken. Ben niet super technisch maar hoe doe je dat de rest ruimte van de kaart vrij geven.

     1. Als je de nieuwere versie van de software gebruikt dan wordt dit door de UpGradeAssistent gedaan maar je kunt het ook met de hand doe door in te loggen op de Pi. Hier de verkorte versie.

      1: login op de Pi met putty of een andere ssh client: met het account/wachtwoord p1mon/verander mij of als je een oude versie van de software met root/toor.
      2: geef het commando sudo raspi-config (er verschijnt dan een soort menu)
      3: kies de optie 7 Advanced Options en dan optie A1 expand the filesytem.
      4: De aanpassing wordt pas doorgevoerd als de Pi opnieuw wordt gestart.
      5: kies bij de vraag of je wil rebooten: NEE
      6: reboot de Pi via het setup menu van de P1 monitor dan blijft de database heel.

      Succes,
      SecBro.

 71. Persoonlijk zou ik het erg fijn vinden als je een max verbruik kan instellen per dag of week of maand. En als het even kan per seizoen of 4 eigen ingestelde periodes want in de winter is het verbruik natuurlijk anders. Dat je dan een mailtje ontvangt als het overschreden wordt. Maar thanks voor het bouwen van de p1 monitor. Alvast bedankt.

 72. hallo ik heb een rastpberry pi 3 gekocht en de nieuwste image er op gezet 09.10
  op zicht werkt het maar kan in het configuatie scherm komen en op afstand inloggen wil ook niet. kunt mij beetje op weg helpen
  mvg John

  1. Als je in het configuratiescherm wil komen dan moet het steeksleuteltje gebruiken en inloggen met het door jouw ingestelde wachtwoord. je kunt op de pi inloggen met putty of een andere SSH client met het account p1mon en wachtwoord verandermij. Dit heb je normaal niet nodig. Als dit onvoldoende is wil je dan aangeven waar je problemen mee hebt of wat er mis gaat.

 73. Hoi SB, gebruik p1 nu een tijdje, vanaf vandaag met zonnepanelen dus ook terugleveren 🙂

  Mss is het al eens langsgekomen: de berekening van verdiensten voor terugleveren bestaat meestal uit twee (of 3) delen. 1= salderen verbruik 2= teruglever vergoeding (meestal tot X kWh) 3= terugleveren tegen minimum vergoeding.

  Aangezien dit nu al voor bepaalde leveranciers geldt en ‘straks’ voor iedereen als het salderen wordt afgebouwd… zit je natuurlijk wel met het ‘tijdstip’/meterstand waarvandaan de saldering begint te tellen, indien het synchroon met de rekening zou moeten lopen.

  1. bedankt voor de tip. Heb je een voorbeeld van een leverancier die dit zo doet. 1 en 2 zijn momenteel aanwezig voor dal en piek tarief. Teruglevering tegen minimum vergoeding is mij niet bekend of onder welke condities. Ik ga er vanuit dat als dit actief wordt dat de slimme meter dit doorgeeft.

 74. Versie:0.9.2 (Ron)
  deze versie heb ik er werkt hier uitstekend .
  graag zou ik weten welke link heb ik nogdig via een ftp programma om mijn wachtwoord te wijzingen deze ben ik kwijt nadat mijn oude pc is stuk gaan door bliksem inslag hier.

  mvg john

 75. Ik beleef erg veel plezier aan uw software.
  Ik heb echter wel “last” van een bugje.
  Na het maken van een backup (dropbox en ftp) gebeurt het soms dat data niet meer verwerkt wordt. Bij de instellingen blijven dan bv “laatst verwerkte historie gegevens” op een oude timestamp staan.
  Dit kan ik alleen oplossen door het systeem via de gui te herstarten.
  Ben ik de enige die hier last van heeft?

  Met vriendelijke groet,
  Hans Dekker

  1. Hi leuk te horen dat de software bevalt. Wat je beschrijft is nieuw in die zin dat de vraag nog nooit gesteld is. Zoals je het beschrijft loopt de software nog wel omdat je een een herstart kan uitvoeren UI. Zonder extra informatie is het lastig om een analyse te doen. Kun je aangeven welke versie van de software je gebruikt en wat voor soort Rasberry Pi je gebruikt? Je kunt de informatie vinden op het info scherm.

   1. Hallo,
    Hierbij de info vanuit de GUI….

    Tijd verstreken sinds de laatste herstart:01:28:24
    Besturingsysteem versie:Linux-4.19.42+-armv6l-with-debian-9.9

    Python versie:3.5.3

    Versie:0.9.10 (Maxine)

    CPU model:ARMv6-compatible processor rev 7 (v6l)
    CPU hardware:BCM2835
    CPU revision:100000e
    Raspberry Pi model:Raspberry Pi Model B Rev 2

    Ik weet dat mijn Pi eigenlijk te licht is, daarom heb ik in eerste instantie getwijfeld of ik het zou melden.
    In eerdere versies van de software had ik hetzelfde probleem.

    1. Waarschijnlijk komt het omdat deze pi te weinig geheugen heeft. We testen niet tegen deze hardware en weten van andere gebruikers dat deze ook problemen hebben met deze pi. Je kunt zelf in de logging van de pi of de p1 software kijken of je een oorzaak kunt vinden. Als dit op te lossen is zullen we het proberen op te lossen. Als je de software wil blijven gebruiken dan is een Pi3 een betere keus.

  2. Sinds ik een Pi 3 Model B gebruik heb ik hier geen last meer van. Ik denk dat de oorzaak een overmatig CPU gebruik is geweest. Liep enige tijd op maar 100%

   1. Waarschijnlijk wordt het veroorzaakt door een gebrek aan ram geheugen. Onder normaal gebruikt is er tussen de 400 tot 600 MB geheugen nodig. Als je een Pi hebt met weinig RAM 256/512 dan zal er regelmatig delen van het geheugen naar de trage flash geheugen worden geschreven. Dit geeft veel cpu load en de vergroot de kans dat het SDHC kaartje defect raakt. Vandaar dat we de Pi 3 aanraden maar ook horen van mensen met een Pi 2 of zelfs een zero dat het werkt. Zover we officieel zijn geven we alleen support op de Pi3 en bevelen die officieel aan.

  1. Hi bedankt voor je vraag maar er is helaas geen andere manier om te doneren. In ieder geval bedankt dat je wil ondersteunen.

 76. Werkt heel mooi en erg overzichtelijk en mijn complimenten dat je dit gratis ter beschikking stelt voor iedereen.
  Ik heb zelf zonnepanelen , en kan dus niet zien wat mijn daadwerkelijk verbruik is op het moment dat er meer geleverd wordt dan er verbruikt wordt (wat vaak overdag het geval is).
  Dit vind ik erg jammer en kan hier dus niet op anticiperen om mijn stroom verbruik naar beneden te krijgen.
  Mijn data van mijn omvormer wordt upgeload naar pv output, kan deze data op korte termijn niet op een “simpele” manier in het programma geïntegreerd worden?
  Elke keer als ik overdag naar de home interface kijk zie ik dat ik niks verbruik, maar alleen maar lever.

  1. Bedankt voor het compliment. Het meten, overnemen of uitlezen van de ruwe data uit zonnepanelen staat op de roadmap.

   1. Mijn omvormer is Omnik 3.0
    Is er geen mogelijk om je pvoutput gegevens te integreren?
    Kan er geen extra (knutsel) apparaat tussen de omvormer en e-kast te zetten om je live geleverde stroom te meten?
    Bij Plugwise hebben ze https://www.plugwise.com/nl_NL/products/stealth-m , dit UNIVERSELE apparaat kan je zo tussen je omvormer en e-meter zetten.
    Dan zij je tijdens de pv levering overdag wat je daadwerkelijk verbruikt in je woning.

  2. Ik weet niet hoe je de gegevens naar pvoutput stuurt, maar als dat via een eigen oplossing is zou je misschine de gegevens via de P1MON API of de UDP broadcast van P1MON kunnen gebruiken? Die kan je dan naar PVOutput sturen en daar vergelijken met de opbrengst van de zonnepanelen.

 77. Kleine tip/request: is het mogelijk om de /p1mon/scripts/p1mon.sh te linken naar /usr/bin/p1mon ? Kom niet vaak op de CLI, maar is wel makkelijk om snel p1mon te kunnen stoppen/starten met “p1mon start|stop”

  1. Bedankt voor je suggestie, maar we willen dat dit een bewuste actie is en het path opgeeft. Als het goed is dan hoeft je dit bij normaal gebruik nooit te doen.

  2. Dit werkt geloof ik al met de standaard manier om services te stoppen/starten: ‘systemctl start|stop p1mon’

  1. Het project van drobtravels lijkt alleen met de nieuwere versies te werken. Weet niet of onderstaande op alle versie werkt maar op mijn SolarEdge SE4000 kan ik er met modbus TCP in en registers uitlezen. Moet de vertaalslag van de registers nog uitzoeken. Gebruik modpol.exe (https://www.modbusdriver.com/modpoll.html) om te verbinden met dit commando:
   modpoll.exe -m tcp -r 40005 -c 16 -1 -t 4:hex . Eerste bytes laten de verwachte waarden zien. Zie ook de handleiding SunSpec op: https://www.solaredge.com/sites/default/files/sunspec-implementation-technical-note.pdf
   Wie weet kan iemand met zo’s nieuwer model (HD Wave testen of modbus TCP ook werkt? Voor modbus TCP zijn wel Python bibliotheken dus dat zou op te lossen moeten zijn. Ben benieuwd wat anderen kunnen ontdekken voor hun SolarEdge.

   1. SolarEdge heeft een API die gewoon te gebruiken is. Essent Thuis gebruikt die ook en werkt zonder extra configuratie.

    1. Solaredge heeft verschillende omvormers met verschillende manieren van communicatie.

     Ik heb de recente omvormer die werkt met protobuf bestanden.
     Deze bestanden heb ik inmiddels kunnen uitlezen en decoden. Hierin staat de info over huidig vermogen (live) en de statussen van alle optimisers.

     Mvg
     Bas

     1. Iedere omvormer maakt normaal gesproken gebruik van de SolarEdge portal. Deze portal ontsluit de data middels een API.

    2. op zich heb je gelijk dat je via de API bij Solaredge de gegevens kunt opvragen, maar als je de gegevens lokaal, op eenvoudige wijze beschikbaar kunt krijgen, immers de omvormer hangt al in je interne netwerk, waarom zou je dan eerst gegevens uploaden naar Solaredge om ze vervolgens weer te downloaden vanaf Solaredge naar de P1

 78. Mooie tool! Ziet er grafisch mooi uit. Werk goed via de browser. Is het ook mogelijk om in de router het ipadres van de raspberry te forwarden, zodat ik ook via extern internet de p1monitor kan inzien. Het zelfde werkt via een camera en Domoticz ook.

  1. Bedankt voor het compliment laat het vooral aan anderen weten als je tevreden bent. Ja het forwarden kan via de router.In je router kun je aangeven dat je naar poort 80 wil van het IP adres van de Pi. We zijn er overigens geen voorstander van en de app is eigelijk bedoeld dat je geen internet open hoeft te zetten.

   1. Bedankt, het werkt. Een login en wachtwoord voor openen van het begin scherm zou dan wel beter zijn. Die zit er dan wel op bij de instellingen.

    1. mee eens, maar de P1 monitor is niet bedoeld om rechtstreeks via het internet toegankelijk te maken. Daarvoor komt er een Apple App of je kunt het ontsluiten via een VPN waarbij het risico van misbruik of hacking ook erg klein wordt.

 79. Ik heb een verzoek. Ik heb p1mon via het internet ontsloten via een reverse proxy (Nginx, incl https). Ik heb echter op dit moment geen autenticatie ingericht voor de p1mon pagina’s waarvoor je niet hoeft in te loggen. Dit vind ik op zich prima, op het feit na dat in de “info” pagina wel erg veel details geeft (OS versie, interne subnet, slimme meter id’s, etc.). Ik ben zelf werkzaam in het security (ICT) domein en vind dit vanuit het enumeration oogpunt niet echt prettig. Zou je willen overwegen om de “info” pagina te verhuizen naar het beveiligde (inlog) deel van de p1mon applicatie?

  1. Bedankt voor je verzoek, we zullen de informatiepagina optioneel maken in de UI. Dan kun je er voor kiezen deze wel of niet te laten zien. Wellicht dat deze ooit nog eens wordt verplaatst maar voorlopige nog niet. We zijn er overigens geen voorstander van om de P1 monitor via het Internet te benaderen daar is de app voor die in ontwikkeling is.

 80. Prima tevreden over de software en kennis genomen van de roadmap.
  Voor dat ik een slimme meter had nam ik wekelijks de meterstanden op en voerde die in met de app ‘my use’ Dat doe ik nu nog steeds omdat ik alleen maar de meterstanden hoef in te vullen en de app zelf het verbruik/opbrengst van die week saldeert.
  Voor de zonnepanelen voer ik dan ook nog de wekelijkse opbrengst in.
  Op die manier is er een prima naslagwerk wat je over de loop van een aantal jaren kunt inzetten als vergelijk waarbij export van de gegevens naar dropbox mogelijk is en dan weer import in excel (dat laatste werkt niet vlekkeloos helaas) De maker van die app heeft aangegeven dat hij de app niet verder wil ontwikkelen. Wellicht kunnen jullie hier iets mee?

  1. Bedankt voor je suggestie, kun je aangeven waar je naar op zoek bent. Wat voor functie zou je willen zien in de P1 monitor.

 81. Wat een mooie “one stop shop” oplossing. Zeker met de API is hij goed te integreren. Kleine feedback, ik kan als kleurenblinde niet het verschil zien tussen levering en verbruik. Kan ik die kleurwaarde ergens aanpassen? Ten tweede ben ik begonnen met het uitlezen van mijn watermeter. Ik zie dat dit op de roadmap staat, misschien kan ik mijn opzet delen?

  1. Bedankt voor het compliment en je suggestie om rekening te houden kleurenblindheid. De waarde is niet eenvoudig aan te passen omdat deze op diverse manieren wordt meegegeven in de UI. Maar rekening houden met een dergelijke handicap is iets waar we wel energie ik willen steken. Ik heb geen kennis van kleurenblindheid en hoe te zorgen dat de UI beter herkenbaar wordt voor kleurenblinden. Kun je aangeven wat voor kleuren wel zouden werken of kunnen we de grafieken van een patroon o.i.d. voorzien? Je opzet voor de watermeter is altijd welkom, we denken zelf aan een oplossing via het netwerk dat maakt de meting onafhankelijk van de P1 monitor. De oplossing zet dan UDP berichten op het netwerk. Of eventueel een USB kabel die de pulsen meet. We willen geen geknutsel via de GPIO o.i.d. dat maakt het te lastig voor mensen met een beperkte technische kennis of DIY genen.

   1. Wat ik webdesigners wel eens zie gebruiken is de Chrome plugin “Colorblindly”. Als je daar kiest voor Green-blind of Red-blind zal je waarschijnlijk zien dat de kleuren heel dicht tegen elkaar aanliggen. Dat is ook wat ik zie, als je dan een andere kleur kiest en in die modus is het contrast wel goed dan heb je een goede combo. Ik ben mij ervan bewust dat kleuren ook een bepaald “imago” hebben, maar misschien vind je een betere combinatie op die manier.

 82. Hallo SecBro,
  Dank voor de software, ik ben al een tijdje groot fan. Even ter info, totdat ik een nieuwe energiemeter kreeg deed alles het ‘out of the box’ prima. Mijn nieuwe meter heeft echter een P1 poort volgens de ESMR5.0 standaard. De standaard P1 kabel werkte helaas niet meer. Lang zoeken leverde uiteindelijk op dat een extra weerstand in de P1 kabel noodzakelijk is. Een nette samenvatting heb ik gevonden op http://gejanssen.com/howto/Slimme-meter-uitlezen/index.html. Dit weekend eindelijk tijd gevonden om deze aan te passen en alles werkt weer. Dit betekent wel dat er iedere seconde een P1 bericht krijg.

  1. Bedankt voor het delen, het kan anderen wellicht helpen. Wat voor kabel gebruik je? Mijn ervaring is dat FTDI FT232 kabels alle snelheden goed aan kunnen. De P1 monitor software houdt rekening met slimme meters die elke seconde een bericht sturen, dat heeft geen effect op de werking.

   1. Ik heb mijn FTDI kabel een paar jaar geleden gekocht via smartmeterdashboard.nl, geen idee wat het merk is. Het is niet de snelheid die het probleem is. De SMR5.0 standaard schrijft het gebruik van een opto-coupler met open collector voor. De extra weerstand is een pull-up weerstand van 10k tussen pin 2 en 5 van de P1 poort.
    Ik heb eerst met de nieuwe connectie configuratie geprobeerd zonder die weerstand. Al stond er een spanning van 5V op de request pin toch leek de P1 poort geen enkele data te geven.
    Na toevoegen van de weerstand werkte het in een keer (ik was zelfs vergeten dat ik de configuratie al had aangepast)

 83. Om een nog beter beeld te krijgen van mijn energiekosten, zou het mogelijk zijn om de vaste netbeheerderskosten op te kunnen nemen bij de tarieven?

  1. In de tarieven scherm kun je vastrecht kosten invoeren voor gas en elektriciteit. Daarmee kun je de vastrecht van je energie
   leverancier en de netbeheerderskosten opvoeren. Ik hoop dat dit je vraag beantwoord.

 84. In de laatste versie is het actuele gebruik per fase toegevoegd. Prima en nuttig als je ook 3 fasen gebruikt.
  Wat mij dan ook wel handig zou lijken is een dag teller per fase.

   1. kleine aanvulling: ook een actueel totaal netto verbruik is handig wanneer je 3 fasen hebt. Bij mij wordt overdag over het algemeen gebruikt op fase 2 en geleverd via fase 3. De slimme meter saldeert intern de 3 fasen en laat ook een actueel netto verbruik zien, wat dus ook negatief kan zijn.

 85. Beste,
  Bedankt voor de ontwikkeling van de app.

  Ga misschien nu iets vragen wat vaker gevraagd is maar is het mogelijk om daarnaast de desktop interface te kunnen inschakelen zodat ik de Pi ook voor andere doeleinden kan gebruiken?

  1. Het simpel antwoord is nee, sorry daarvoor maar zit een gedachte achter deze opzet. Het lijkt een vervelende eigenschap maar door de applicatie als compleet ecosysteem te behandelen halen we een zeer hoge betrouwbaarheid en relatief weinig hulpvragen. Nadeel is een Pi die je alleen hiervoor kan gebruiken, maar wel een die het altijd doet. Het is onwaarschijnlijk dat we dit ooit zullen aanpassen. Uiteraard kan je dit zelf aanpassen of aanvullen maar we houden geen rekening met de talloze varianten van software die dit kan opleveren.

 86. Bedankt voor je snelle antwoord, het is daarmee in 1 keer duidelijk.
  Gebruik deze software sinds ik zonnepanelen heb, het is elke dag met een grote glimlach en nieuwsgierigheid kijken wat het resultaat is!
  Ik draai op versie 0.9.6, zie dat de laatste 0.9.8 is.

 87. Bedankt voor je geweldige software, middels een pi maak ik er dankbaar gebruik van.
  Graag zou ik willen weten wat de waardes in de kolom “vandaag” voor staan/betekenen op het hoofdscherm. Kun je dit uitleggen?

  1. Bedankt voor het compliment, als je een recente versie hebt en je gaat met je muis over het item staan dan komt er een verklarende tekst. Maar in het kort staat in de blokje vandaag de hoeveelheid die je vandaag verbruikt /levering hebt in kWh per hoog of laag tarief. De tijd geeft aan wanneer het hoogste verbruik / levering is opgetreden en wordt om 00:00 weer op nul de dan gemeten waarde gezet.

 88. +1 voor mqtt client interface. Als je de broker (IP en of FQDN aan kan instellen en een deel van het pad waarop de waarden worden gepubliceerd is het al heel goed bruikbaar (voor mij althans). Publiceren van actuele waarden naar die broker is dan de volgende stap. Wil graag testen als het bruikbaar is.

 89. Top tool! wat ik nog mis is de weergave van de buitentemperatuur op het kostenoverzicht (zit nu alleen op het gasverbruiksoverzicht). Ik heb (en ik denk vele andere gebruikers ook) nl. een warmtepomp en verbruik nu weinig gas meer (alleen voor warm water en de écht koude dagen…) maar verbruik des te meer stroom. Maar daar kan ik geen temp zien. DAt zou helpen om de totale kosten te correleren aan de buitentemperatuur.

 90. Hallo allemaal,
  Top project, nu bij 2 meters in gebruik 🙂 mogelijk een klein voutje bij het optellen van de kosten in het tabblad actueel verbruik KWH. Bij totalen vandaag lijkt het er op dat de kosten van het gasverbruik er bij opgeteld worden. Bij Gasverbruik staan de kosten wel goed.

  Verder blij met deze software (en als MQTT er bij komt…..)

  Groeten, Ron

  1. De kosten bug is gefixed, en zit in de volgende versie. Wat verwacht je van de MQTT interface wil je een MQTT client interface die naar een MQTT broker stuurt zoals Mosquitto of een complete Broker functie zoals Mosquitto + client die messages kan vesturen waar een derde client zich op kan abonneren.

   1. Kijk, dat is snel 🙂 Wat MQTT betreft is een MQTT client interface die naar een MQTT broker stuurt zoals Mosquitto prima. De gegevens kunnen ook via de API uitgelezen worden maar voor veel Home auotomation gebruikers is MQTT erg fijn (en simpel in gebruik)

   2. Zoals aangegeven staat in de lijstvolgorde geen prioriteit. Verwacht je binnenkort aan de MQTT interface te beginnen?

    1. We hebben er nog niet naar gekeken, maar het heeft zeker onze interesse. Zoveel wensen en zo weinig tijd 🙂