P1 monitor roadmap

P1 monitor roadmap

De P1 monitor roadmap geeft aan welke opties of aanpassingen op de planning staan. Het geeft tevens de mogelijkheid ideeën aan te dragen voor de volgende versies. Als je wensen of ideeën hebt dan kun aangeven via een opmerking op deze pagina.  Alle ideeën zijn welkom. Het kan afhankelijk van de beschikbare tijd even duren voordat geplande opties daadwerkelijk worden gerealiseerd.

Deze pagina is niet bedoeld voor bugs of andere vragen. Plaats die op de pagina van de specifieke versie. Als je een hier bug plaatst dan wordt deze genegeerd.

Te onderzoeken :

 • Alerting: bijvoorbeeld het ontvangen van een email als het verbruik niet 1x per b.v. 12 uur onder een in te stellen aantal Watt komt of als het verbruik per 24 uur boven een in te stellen waarde komt. 
 • Alerting via email: als een dag of maandwaarde e.d. wordt overschreden.
 • “Dagteller” gas. Het zou handig zijn om een los tellertje te kunnen starten en stoppen. Om bijvoorbeeld bij starten van een douche beurt, of kook beurt, of gaskachel beurt, de teller te starten en er na te stoppen. Zo kan je (ongeveer) zien hoeveel 1 zo’n “beurt” aan gas kost (vermist er dan geen andere gebruikers zijn).
 • Weerlive.nl als alternatieve bron voor het weer gebruiken.
 • Mindergas.nl interface maken.
 • Een grafiek van jaar, maand of week waarbij de vorige jaren, maanden, of weken over heen worden geprojecteerd. Op die manier heb je een mooi overzicht van eenzelfde vergelijkbare periode.
 • Graaddagen toevoegen (gasverbruik).
 • mogelijk maken om eigen opmerkingen toe te voegen, die een verhoogd of verlaagd energiegebruik verklaren.
 • link / help in programma zelf toevoegen om makkelijk suggesties / problemen te kunnen melden.
 • Password van p1mon mee te nemen in de export en import, zodat bij een nieuwe versie de password(en) mee genomen worden. 
 • Onderzoek naar Messagebird waarmee een SMS kan worden gestuurd.
 •  Twee lijnen toe voegen om percentages van de grens waarden (bv 75% en 125%) weer te geven  in het kostenscherm. Dit omdat in de winter het elektriciteitsgebruik 25% hoger is dan gemiddeld en in de zomer vaak wat minder.
  En 80% van het gasverbruik (cv) gebeurt in de maanden september-april. En in de winter wordt zelfs 400% meer gas verbruikt dan in de zomer. 
 • Ruwe Output  (telegram) van slimme meter als api aanbieden.
 • Back-up naar USB stick.
 • DSMR 5.0 berichten per sec verwerken in plaats van de een maal per 10 sec.
 • pushbullet.com onderzoeken als notificatie optie.
 • Tooltip configureerbaar maken zodat wanneer je over de L1, L2, L3 hovered. Zodat ik kan zien wat er allemaal aan Lx hangt.
  vb: hover over Lx geeft dan:Vaatwasser, Droger, wcd’s etage1, etc.
 • Mogelijkheid van twee verschillende tarieven van terugleveren. Het eerste tarief is alleen maar geldig voor een vooraf opgegeven aantal KWH/jaar, het tweede tarief wordt daarboven gebruikt. Hierdoor krijg je beter inzicht in de daadwerkelijke opbrengsten van panelen als je meer opbrengt dan dat je verbruikt.
 • Alle schermen afschermen met een wachtwoord voor bijvoorbeeld internet toegang. 
 • In het overzicht van “historie uur gas” is een trend lijn te zien met de temperatuur in het verleden, zodat je een vergelijk kunt maken tussen de temperatuur en het gasgebruik. Graag zou ik de temperatuur lijn ook willen zien in het “historie energie”, zodat ik de relatie kan maken tussen kWh verbruik en de buitentemperatuur.
 • Watermeter uitlezen gebaseerd op een ESP32 die de pulsen via een UDP bericht verspreid.
 • Oauth toevoegen voor Gmail e-mail.

Solaredge api voor zonnepanelen ( verzoeken 14 ).

s0 pulsen van een bruto productie meter (watt) ondersteunen voor registeren van eigen opbrengt van bijvoorbeeld zonnepanelen (verzoeken: 12 ).

Goodwe omvormer zonnepanelen uitlezen (verzoeken: 6)

Database export naar CSV/Excel format (verzoeken: 4).

Fase ampere waarde variabele maken tussen de 10 en 100 A toevoegen (verzoeken 4).

Pvoutput.org interface maken (verzoeken: 3)

Kamstrup Multical 402 warmte meter uitlezen (stadsverwarming) Mogelijk via de IR sensor of via OCR oplossing. (verzoeken : 3)

Omnik omvormer zonnepanelen uitlezen (verzoeken: 3)

Meerdere EPS32DeltaTemp’s ondersteunen (verzoeken: 2).

Optie om zelf historische gegevens toe te voegen ( verzoeken: 2 ).

MQTT uitbreiden met dag, week ,enz voor, kosten en gas (verzoeken 2)

Hoog contrast kleuren versie maken Bijvoorbeeld het contrast tussen piek en dal groter gemaakt kunnen worden door het dal tarief donkerder te maken: dal oranje: #685418 dal groen: #506d12 (verzoeken 1).

Naast het schakelen op totaal vermogen via de GPIO aansluiting deze optie ook mogelijk maken voor elke fase L1, L2 en L3. Totaal is er dan op vier manieren te schakelen op vermogen Dus voor elke fase een eigen GPIO pin (verzoeken 1).

Met 1 of 2 lichtsensoren (en dan het gemiddelde van 2 sensoren) / luxmeters kan de lichtintensiteit van de zon worden gemeten en dit kan in een grafiek worden meegenomen samen met het opgewekte vermogen van de zonnepanelen gemeten uit de omvormer Mogelijk gebaseerd op de BH1750 sensor (verzoeken: 1).

De optie om binnentemperatuur in de gas overzichten (verzoeken: 1)

Growatt omvormer zonnepanelen uitlezen (verzoeken: 1)

Watermeter data rechtstreeks uit de slimme meter telegram lezen en verwerken codes: 0-n:24.1.0.255, 0-n:96.1.0.255, 0-n:24.2.1.255 (verzoeken: 1).

Gas gegevens kunnen verbergen in de de main schermen en waar het mogelijk is (verzoeken: 1).

Laadpunt (Alfen Eve Pro Line) (verzoeken 1)

Flexibele tarieven voor elektrisch en gas toevoegen gebaseerd op https://www.pricewise.nl/energieprijzen/flexibele-energietarieven/#aanbod-energieleveranciers-flexibele-tarieven (verzoeken 1).

Weer locatie selectie uitbreiden om bij conflicten met de locatie naam de openweathermap.org id in plaats de plaatsnaam te gebruiken ( verzoeken 1).

Aan de hand van een ultrasonische sensor (bv de HC-SR04) het niveau van een regenwaterput loggen en monitoren. De eindgebruiker moet dan wel de afstand tot 100%, 0% en diameter put ingeven (verzoeken 1).

Zonneschijn / licht intensiteit weergeven net als de buiten temperatuur. Meet stations van het KNMI geven iets dergelijks in globale straling (Q) en duur van zonneschijn (SQ) (verzoeken 1).

Main pagina’s een geheugen functie geven zodat de voorkeur voor main-1 of main-2 wordt bewaard (verzoeken 1).

Optie om voor de P1 poort de meeste gebruikte snelheden te proberen zodat deze ingevoerd kunnen worden. (verzoeken 1).

OPC-UA Client inbouwen zodat data naar OPC-UA server kan worden verzonden (verzoeken 1).

Graag zou ik de mogelijkheid willen hebben om de bruto levering van mijn Enphase Enlighten zonnepanelen systeem via de Enphase API in te kunnen inlezen en zichtbaar te maken in P1monitor. Enphase biedt gratis 10 hits per minuut met een Max van 10.000 hits per maand aan (Watt free optie).
Documentatie: https://developer.enphase.com/docs (verzoeken 1).

UV index uit openweathermap.org weergeven. De UV index kan mogelijk worden gebruikt als data voor de de zon intensiteit. Als de UV index kan worden getoond in de grafieken, gelijk aan de temperatuur, dan kunnen we de relatie meten/zien tussen opwekking elektriciteit en zon intensiteit (UV) (verzoeken 1).

Optie opnemen om watermeter tellerstanden zowel naar boven als naar beneden bij te stellen ( verzoeken 1).

ESP32DELTATEMP

Onderdrukken van spikes of sags in de metingen en screensaver maken die het scherm na x periode uitzet (verzoeken 1).

Wordt niet verder onderzocht of uitgevoerd.

De P1 monitor te installeren op een bestaande Raspberry Pi 3/4 zoals Domoticz.

Engels als tweede taal toevoegen.

LCD scherm direct op de Pi maken die geleverd of teruggeleverd vermogen aangeeft.

Er komt geen ondersteuning voor GPIO serial devices zoals de /dev/ttyAMA0. Dit is op te lossen met een hack door een link aan te maken maar dit wordt niet ondersteund!

Gemiddelde temperatuur in kosten overzicht tooltip.

Er komt geen optie om waterverbruik per minuut op te slaan.

Als de P1 monitor software wil ondersteunen dan is een donatie mogelijke via PayPal

649 Replies to “P1 monitor roadmap”

 1. Hallo Security Brother,

  misschien is dit al gemeld, maar zie dit vandaag voor het eerst.
  op de pagina P1monitor verwarming staat “Actule verwarming temperatuur in ℃” en moet “Atuele” zijn.

  verder gebruik ik dit mooie programma al van af 2017 met veel plezier en kijk minimaal 1 keer per dag.
  met vr.groet,
  Wim Guliker

  1. Bedankt voor het compliment het melden van de tekst bug. Het is aangepast in en zichtbaar in de volgende versie.

 2. Ik heb een gekozen passwoord ingevoerd, echter kan ik daarna niet meer inloggen met dit passwoord

 3. Ik gebruik nu een energy link van homewizard gekoppeld aan de P1 en een koppeling naar de watt meter van de zonnecellen voor de opbrengst. De homewizard vervang ik door homey.

  Kan ik met onderstaande ook met ztatz de opbrengst van de zonnecellen meten?

  “s0 pulsen van een bruto productie meter (watt) ondersteunen voor registeren van eigen opbrengt van bijvoorbeeld zonnepanelen (verzoeken: 10 ).”

  In dat geval kan je mijn verzoek daarbij zetten.
  Groet Remco

 4. Is het een optie om ipv een usb kabel (/dev/ttyUSBx) ook de mogelijkheid te hebben om een websocket te gebruiken (telnet).
  Dit geeft exact dezelfde berichten als wat de usb kabel geeft op de /dev/ttyUSBx)

  1. Dat moet je wel een standaard van de data bericht hebben en iets dat de data verstuurd. Oftewel een apparaat wat je aan de P1 poort koppel en de data verstuurt dat lijkt een beetje gek omdat de RPI dat nu doet. Wellicht bedoel je het anders?

   1. Als je een Wemos D1 mini o.i.d. gebruikt en via WiFi aansluit kun je toch P1-monitor gebruiken zonder in de buurt van je slimme meter te zitten. Ik zou me daar iets bij voor kunnen stellen.

    1. Ja ik ook maar wat schiet je er mee op als je al een RPi hebt?
     Nu is het als volgt.
     P1 poort kabeltje – Rpi.
     Jouw voorstel is dan P1 poort kabeltje – wemos – WiFi – Rpi. Lijkt niet veel te bieden alleen een extra component en de RPi kan op een andere plek staan.

   1. Is het mogelijk om bij de weergegevens de tijden van zonsopgang en ondergang zichtbaar te maken? Vanuit Openweather wordt deze informatie ondersteund. De levering van je zonnepanelen hangt hiermee samen.

 5. Automatische opschoon van Dropbox backup map, deze loopt snel vol door de auto backup.

  1. Bedankt, maar deze optie zit er al in, vul het veld “aantal versies” 100 als maximum wordt aangeboden en je moet je ook afvragen hoeveel dagen je terug wil vaak is een week meer dan zat. Er zit wel een bug in Dropbox als je veel bestanden hebt dat het wissen niet goed gaat. Vaak is het verplaatsen en weer terug kopieren voldoende.

   1. Klopt dat die optie erin zit, heeft een paar versies geleden ook gewerkt, maar nu wordt deze genegeerd, vandaar. Heb hem nu op 100 gezet en als het niet werkt zal ik hem opnieuw installeren.

 6. De mogelijkheid om de opbrengst van mijn zonnepanelen via de SolarEdge API toe te voegen onderstreep ik van harte!

   1. Graag zou ik de mogelijkheid willen hebben om de bruto levering van mijn Enphase Enlighten zonnepanelen systeem via de Enphase API in te kunnen inlezen en zichtbaar te maken in P1monitor. Enphase biedt gratis 10 hits per minuut met een Max van 10.000 hits per maand aan (Watt free optie).
    Documentatie: https://developer.enphase.com/docs

 7. Is het ook mogelijk om een tussen meter uit te lezen dus p1 zonnepanelen tussen meter ten behoeven van ev laadpunt.?

  1. Je moet iets specifieker zijn. Op de roadmap staat de optie oom een KWh meter met S0 pulsen uit lezen. Als je dit bedoeld dan ja dat komt er in de toekomst.

   1. Ik denk dat dat het idd is. Heb nu een laadpaal en wil daar het gebruik van kunnen registreren met een tussenmeter.

 8. In de software is ook een optie voor verwarming. Zelf gebruik ik de OpenThermGateWay (http://otgw.tclcode.com/) deze leest de verbinding tussen de ketel en de thermostaat uit. Het is een stukje hardware wat je via je netwerk uit kan lezen. Op deze manier kun je de temperatuur ingesteld op de thermostaat, ketel temperatuur en vermogen van de ketel zien (en nog een heleboel andere informatie). Je kan ook zien of de ketel tapwater of CV water aan het opwarmen is, Dan kun je dus een betere verdeling maken van het gasverbruik voor verwarming of tapwater.

 9. Even ter informatie:
  Ik heb een /ISk5\2MT382-1003 slimme meter uit 2013 met speciale ‘laden na de meter’ software. Er staat niet bij welke DSMR versie het is. Mijn laadpunt voor mijn PHEV is hier op aangesloten en wordt gebruikt voor load balancing. De meter geeft alleen de stroom per fase in het telegram mee en verder niets per fase. Om nu de P1Monitor aan te sluiten moest er dus een grotere splitter komen (er hangt ook nog iets anders aan de P1 aansluiting). Na wat zoeken kwam ik de Tech4u P1H-006 tegen. Deze heeft de mogelijkheid om een 5V voeding aan te sluiten zodat je niet afhankelijk bent van wat de slimme meter kan leveren. Als USB interface gebruik ik de Tech4u P1U-002 en dit werkt allemaal goed.

 10. Is het mogelijk om de watermeter info niet te tonen als er geen watermeter is aangesloten?

  1. in de configuratie scherm – display kun onder het kopje “de-activeren van schermen” de watermeter schermen aan of uit zetten. De stand wordt nog wel in de main schermen weergegeven.

   1. Ok, bedankt.
    Nu ik daar toch bezig ben nog een paar opmerkingen. Bij het kopje ‘waarden instellen UI elementen’ lopen de teksten en de invoervelden niet gelijk op. De invoervelden zijn hoger zodat ze niet meer precies achter de bijbehorende tekst staan. In gebruik de Firefox browser (op mijn iPhone gaat het goed).
    Bij de instelling ‘max fase meters’ kun je kiezen uit 16, 32, 40. Maar veel 3-fase huisaansluitingen zijn 25 Amp. Is het mogelijk deze keuze toe te voegen?

    1. Als ik bezig gaan met de UI zal ik de schoonheidsfoutjes er uithalen. De aanpassing voor de stroomwaarde staat op de roadmap “Fase ampere waarde variabele maken tussen de 10 en 100 A toevoegen”

 11. Ik wil me aansluiten bij dit verzoek:

  s0 pulsen van een bruto productie meter (watt) ondersteunen voor registeren van eigen opbrengt van bijvoorbeeld zonnepanelen

  In mijn meterkast heb ik de S0 pulsen voor mijn zonnepanelen al beschikbaar dus wil ik ze graag gebruiken.

 12. P1 monitor gebruikt nu een P1 naar USB aansluiting. Er zijn ook een paar P1-WiFi gateway oplossingen, zijn er dergelijke oplossingen die ondersteund worden? Zo niet is het dan mogelijk om een generieke support te maken voor WiFi oplossingen gebaseerd op de ESP8266 hardware?

  1. Ja dat kan, maar dat is wel een zeer specifieke vraag en je bent de eerste die er naar vraagt. De betrouwbaarheid van dit soort oplossingen is meestal lager dan het oude vertrouwde kabeltje.

 13. Als de P1-monitor berichten gaat versturen, dan ook graag ook ‘Pushover’ ondersteunen, dit kan met een niet al te ingewikkeld HTTP request gebeuren via een gedocumenteerde API. Pushover is goed te configureren voor van alles en nog wat, ik gebruik het voor diverse dingen. Je kan per soort melding een plaatje mee laten sturen zodat je de melding snel kan herkennen.

  1. Bedankt voor je suggestie, echter pushover.net is een betaalde dienst die ik alleen wil opnemen als daar veel vraag naar is.

   1. Klopt, het kost eenmalig €5,50. na een aantal gratis diensten gebruikt te hebben overgestapt op Pushover met veel extra features en een betrouwbare dienst. Nu zelfs met hoge prioriteit meldingen bij iOS. Stel P1-monitor zou een waarschuwing geven voor een gaslek of waterlek of een anders iets heel belangrijks, dan kun je toch een notificatie op iOS krijgen ook al heb je hem op stil staan. Dit kun je allemaal heel nauwkeurig instellen. Het geld zeker waard. Bedenk wel dat voor iOS push notificaties er een server nodig is en die in de lucht houden kost geld. Dus wil je enige zekerheid hebben dat de service blijft bestaan is een betaling geen gek idee.

 14. OPC-UA Client inbouwen zodat data naar OPC-UA server kan worden verzonden en zo uit te lezen is met PLC’s e.d.

  1. Bedankt voor je suggestie. Kun je het niet oplossen met de MTTQ client die er nu wordt aangeboden in de software.

  2. Ik heb sinds een paar dagen P1 Monitor icm een Iskra AM550 draaien en ben er erg enthousiast over. Een beter inzicht in verbruik maar ook de levering van mijn PV installatie. De wens voor inzicht in de bruto levering onderschrijf ik ook.
   Een korte beschrijving van het programma heb ik niet kunnen vinden.

   1. Bedankt voor het compliment en je hebt gelijk dat er geen echte handleiding is. Wel wordt op diverse plekken via tooltips zaken toegelicht. En bij de diverse setup schermen staan voor de wat ingewikkeldere zaken een toelichting. Je kunt de faq raadplegen, de site doorzoeken of als je echt ergens niet uitkomt een vraag via deze weg stellen.

 15. Iets raars in openweathermap.org en weer API configuratie:
  vlissingen.nl werkt niet maar flushing,nl werkt wel. (de engelse naam)
  Kom er maar eens op 🙂

 16. Is het mogelijk om bestaande data van Domoticz te importeren? Ik heb nu 2 jaar aan historie welke ik graag wil behouden.

  1. Niet standaard maar je kunt een import bestand maken of sql script die de geëxporteerde data uit Domoticz importeert. Dat is wel even werk maar is te doen. Uiteraard als domoticz dat kan. Ik ken heb geen ervaring met Domoticz.

 17. Geweldig dat deze software er is en dat ie in computer!totaal staat.
  Ik heb het zoeven op mijn al bestaande Pi2B geinstalleerd en het werkt!

  Verbeterpuntje: het duurde lang voordat ik de P1 goed had staan op 115k2 ipv 9600, het groene vinkje op die pagina betekende blijkbaar niet dat de communicatie ok was.
  Kan de software als net opgestart (geen data opgeslagen) en geen communicatie heeft de baudrate tussen 9600 en 115k2 toggelen b.v.elke minuut of zo totdat er wel communicatie is? Dit zou het nog simpeler maken om het aan de praat te krijgen.
  Kan er ook een ‘communicatie ok’ op dit instelscherm komen?

  En nu maar beginnen met data loggen, ik ben benieuwd hoe dat gaat, bedankt!

  1. Bedankt voor het compliment. De indicatie van het groene vinkje ga ik aanpassen, het zou op zijn minst onbekend o.i.d moeten aangeven anders ga je een foute conclusie trekken. Het automatisch detecteren heb ik wel eens mee geëxperimenteerd met wisselend succes. Maar een optie inbouwen om met de hand te proberen ga ik nog eens over nadenken. Er zijn overigens meerdere instellingen in gebruik dan 9600 en 15k2.

 18. +1 voor Fase ampere waarde variabele maken tussen de 10 en 100 A toevoegen (verzoeken 2). (gezien in 3 fase systemen vaak 25A word gebruikt of 35A) zou het fijn zijn dit ook te kunnen instellen 🙂
  Verder Super tool! petje af!

  1. Bedankt voor het compliment. Je verzoek is bijgeschreven op de roadmap.

 19. Voor het eerst p1 monitor geinstalleerd, ik zie bij elktra alleen het vermogen in Kwh maar geen spanning (Voltage) en ampérage staat altijd op 1 Amp. Doe ik iets fout Wat komt er uit de slimmermeter alleen Kwh en wordt de rest terug berekent.

  Wie weet het antwoord en wil het met mij delen.

  mvg. Henk

 20. Het stroomverbruik kun je heel mooi op minuut niveau volgen. Kan dit ook voor het gasverbruik? Ik zou graag het doucheverbruik willen analyseren, maar de resolutie van de dataweergave (minimaal ) maakt dit aardig lastig.

  1. De slimme meter geeft de gas waarde meestal maar 1 maal per uur door, ik heb begrepen soms iets vaker zoals elke 5 minutenbij bepaalde meter. Met een dergelijke lage frequentieis het niet mogelijk om een minuut overzicht te maken.

 21. Tja, integratie van PV productie is natuurlijk wenselijk, met wat mooie plots over bruto/netto verbruik enzo. Maar je moet natuurlijk niet alle omvormers gaan supporten. Bij pvoutput.org is er een mooie API die je ook weer gegevens terug laat lezen. Lijkt me ideaal.

 22. ik zie graag de optie om de vermogenswaardes in te stellen conform de gangbare netbeheerder afzekering, dus 1 fase 40A, 3 fase 3x 25A, en voor grootverbruikers 3 fase 40A of 50A. 1 fase 10A kan ook voor garageboxen en dergelijke al is dat een extreem kleine doelgroep.

  Ook zie ik graag een optie om de teruglevering schermen en waardes volledig te verwijderen uit de pagina’s. als je niks teruglevert is dat erg “vervuilend” in een verder minimliastische layout. dit is vooral goed merkbaar bij de meterstanden en “huisje” pagina. een optie om met name op die pagina niet standaard op verbruik&geleverd te komen maar op de verbruik tab zou hierin al kunnen helpen.

  1. Hi Bill doe de groeten aan Melinda. De fase ampere optie staat op de roadmap. De teruglevering wordt niet aangepast. De optie om te voorkeur voor de main pagina te “onthouden” komt er op termijn in.

 23. Hoi,

  Ik gebruik sinds kort the P1 monitor en het maakt het verbruik (gas, water en licht) en levering van overschot elektriciteit mooi inzichtelijk. Super tool dus!

  Ik zou ook graag de bruto opgewekte elektra willen zien en daarom zou ik graag een +1 willen voor: “s0 pulsen van een bruto productie meter (watt) ondersteunen voor registeren van eigen opbrengt van bijvoorbeeld zonnepanelen (verzoeken: 8 ).”

  Groet.

  1. Bedankt voor het compliment, het SO verzoek is bijgewerkt en ik heb een watt meter gekocht om te kunnen testen.

  1. ik denk het wel maar het soort UPS / spanning converter voor een aantal RPI modelen. Meestal zit er nog wat software bij een nette shutdown te doen als spanning wegvalt. Het kan zijn dat bepaalde GPIO pinnnen worden gebruikt die nu ook door de P1 monitor gebruikt kunnen worden maar die zijn allemaal vrij te kiezen.

   1. Ik heb al eens een corrupte database gehad vanwege spannignsuitval en daarom zat ik hier ook naar te kijken, maar het feit dat er specifieke software bij zit voor de shutdown weerhoud me hier van. Het zou een fantastische uitbreiding zijn om het systeem robuuster te maken.

    1. Wellicht in de toekomst. Een korte toelichting hoe de software met de database omgaat en de integriteit probeert veilig te stellen. De sqlite database draait in ram zodat het sdhc kaartje minder wordt belast en de snelheid wordt verbeterd. Elke 15 minuten worden de database bestanden naar het sdhc kaartje geschreven. Daarnaast kun je automatisch een logische backup maken naar een sftp server of dropbox. Omdat de backup een logische backup is loopt je niet het risico dat er een corrupt bestand wordt gekopieerd. De backup is in feite een export. Ik hoop dit je iets geruststelt.

 24. Mij valt het volgende op:
  In het overzicht voor elektriciteitsverbruik staat het verbruik (kWh) op de linker as en de temperatuur op de rechter as. Bij het gasverbruik is dat precies omgekeerd: temperatuur links en verbruik (m3) rechts. Ik zou de de verbruik cijfers (primair) op de linker as zetten en de temperatuur op de rechter.
  Overigens is de temperatuur icm het gas verbruik zeer interessant; maar icm electriciteitsverbruik veel minder. Is het mogelijk om elektriciteit ipv met temperatuur met de hoeveelheid licht te combineren?
  Meet stations van het KNMI geven iets dergelijks in globale straling (Q) en duur van zonneschijn (SQ). Misschien het proberen waard.

  1. Bedankt voor je suggesties, De lichtmeet/ zonneschijn optie voor zonnepanelen staat op de roadmap.

   1. Ideetje naar aanleiding van de suggestie lichtmeting/zonneschijn:

    In de api van openweathermap.org zit, voorzover ik kan zien, ook de UV index. De UV index kan mogelijk worden gebruikt als data voor de de zonintensiteit. Als de UV index kan worden getoond in de grafieken, gelijk aan de temperatuur, dan kunnen we de relatie meten/zien tussen opwekking elektriciteit en zonintenciteit (UV).

    Misschien gemakkelijker te gebruiken en te implementeren dan een losse zonnecel.

 25. Zou het een leuke toevoeging zijn om het verbruik (met name de kosten) verder op te kunnen splitsen?
  Sommige wifi smart plugs kunnen het verbruik meten en voor een koelkast kan handmatig een schattig opgegeven worden.

  1. Bedankt voor de suggestie maar op dit moment ben ik niet in staat de smart plugs uit te lezen.

 26. Volgens mij gaat het met de API weer niet helemaal goed,
  ik heb het sinds vandaag geinstalleerd en ook een API key aan gemaakt bij openweathermap, maar P1mon geeft aan dat de api key niet klopt, als ik dit test via hun site

  http://api.openweathermap.org/data/2.5/weather?q=heerhugowaard,nl&appid=verwijderd

  Krijg ik gewoon resultaat, kijk ik op P1mon wat de api doet..

  http://X.X.X.X/api/v1/weather is het resultaat [ ]

  Kan hier naar gekeken worden, alvast bedankt

  1. Bedankt voor het melden. Het lijkt erop dat de key niet wordt geaccepteerd bij de invoer. Ik heb je key getest (en verwijderd uit de comment om misbruik te voorkomen) en ingevoerd zonder problemen. Het klopt dus dat de api call geen data terug geeft.

   De invoer wordt getest op de lengte. De API key moet gelijk zijn aan 32 karakters en de het mogen alleen hexadecimale karakters zijn 0-9 a-f. Daar voldoet de key aan. Je probleem / bug lijkt uniek te zijn aan jouw situatie want de weer api wordt al jaren gebruikt. Mijn uitdaging is dat ik je probleem niet kan reproduceren. Ik heb deze melding overigens nog 1 keer gezien maar de melder heeft niet meer gereageerd op mijn vragen.

   Kun je aangeven wat je voor browser gebruikt, heb je andere browsers geprobeerd? Heb je iets draaien van anti-malware of iets anders in de browser die de api key kan afvangen? Welke versie van de P1 monitor gebruik je? Het heeft er waarschijnlijk niets mee te maken maar welke RPI gebruik je?

     1. Wat je ook nog even kan proberen is de key in notepad of andere normale ascii tekst tool plakken en vanuit daar te knippen en plakken. Dan weet je zeker dat er geen verborgen tekens in de tekst zitten. En wellicht ten overvloede je bewaard je wijzigingen toch wel met de knop rechts boven opslaan?

      1. Wat mij opviel was dat een nieuwe api key niet direct werkt. Veel foutmeldingen voorbij zien komen. Dag later werkte het ineens.

       1. Waar zag je de foutmeldingen en welke? Ik heb een nieuwe key aangemaakt en binnen 1 minuut gebruikt zonder problemen maar ging toen na paar minuten mis daarna nog een keer opgeslagen na een minuut of 10 en toen werkte het goed.

   1. Ik had dat probleem ook enige tijd en kon niet traceren waar het aan lag. Heb nieuwe versie geïnstalleerd en het probleem bleef. Toen nieuwe API sleutel aangemaakt (je kunt op openweather meerdere sleutels maken), de nieuwe sleutel gekopieerd en toen ging het goed.

    1. Bedankt voor het delen en de suggestie om het te delen. Ik kan het probleem helaas niet reproduceren dus dat maakt het lastig om een oplossing te vinden. Het heeft wel de aandacht.

  2. Bij mij en vele andere werkt het wel dus er gaat iets niet goed aan jou kant. Probeer de key handmatig over te typen.

 27. Hi Sec
  Ik weet niet onder welke rubriek mijn vraag valt maar …
  Hoe kan ik de API gegeven in een web pagina laten zien ?
  Ik zou heel graag mijn huidig verbruik op een web pagina laten zien dus:
  http://p1mon-test-2020.fritz.box/api/v1/powergas/year
  Heeft iemand daar ervaring mee ?
  Tzt wil ik graag een tabel maken met meerder meters zodat we een soort van wedstrijdje kunnen doen wie het meeste bespaart …
  Ook prima als dat via dropbox gaat of misschien zelfs beter ( veiliger )

  Mijn site draait ook op WP

 28. Hey,

  Knap werk! Ik installeerde het eergisteren en was verbaasd van hoe vlot alles loopt.
  Ook langs deze kant een suggestie om de bruto levering / productie van elecktriciteit te zien (kan via de 1.8.1 en 2.8.1 datavelden, toch?)

  Daarnaast ook nog een bijkomende suggestie: aan de hand van een ultrasonische sensor (bv de HC-SR04) het niveau van een regenwaterput loggen en monitorren. De eindgebruiker moet dan wel de afstand tot 100%, 0% en diameter put ingeven. Zeker met de droge zomers kan dit handig zijn…

  Maar voor het meten van de elektriciteit werkt dit al top!

  1. Je verzoek van de watermeterput staat op de roadmap. Ik weet niet wat je bedoeld met de bruto levering maar de slimme meter kan alleen vermogen “zien” wat er overblijft na eigen verbruik laten we dat dat dan netto noemen. Het daadwerkelijke vermogen dat wordt opgewekt als we dat bruto noemen is niet zichtbaar voor de slimme meter maar staat wel op de roadmap als optie.

 29. Hallo! Ik maak sinds een week of 2 gebruik van je mooie software en ben er erg blij mee. Gisteren heb ik de laatste versie van p1mon in gebruik genomen en toen gelijk maar eens de moeite genomen om een openweathermap account aan te maken. Daarmee ervaar ik een probleem dat waarschijnlijk niet heel vaak zal worden ervaren door gebruikers, maar dat volgens mij wel makkelijk opgelost kan worden.

  Ik woon in Winsum, dus vul “winsum,nl” in bij het stad veld van p1mon. De plaats Winsum bestaat echter 2x in Nederland. Blijkbaar kiest de API dan niet een van die twee (wat alsnog tot een foute keuze kan leiden), maar valt terug op Amsterdam Zuidoost. Dat ligt hier zo’n 200km vandaan, dus krijg niet het juiste weer terug. Workaround is een plaats in de buurt kiezen.

  Het zou mooi zijn als p1mon ook de city id ondersteund van openweathermap:
  api.openweathermap.org/data/2.5/weather?id={city id}&appid={your api key}

  Met de city id geef je feitelijk de exacte plaats aan die je wilt gebruiken. Ik stel me dan zo voor dat als in het stad veld alleen maar cijfers worden ingevuld, p1mon de bovenstaande API query gebruikt in plaats van de huidige.

  Bij nader onderzoek blijken er toch meer dubbele plaatsnamen in nl te bestaan, dan ik aanvankelijk dacht:
  http://www.trimloopboekje.com/dp/index.html, dus er is wellicht een grotere groep gebruikers mee geholpen.

  Ik hoop dat ik de voorgesteld mogelijkheid een keer terugzie in p1mon en anders de genoemde workaround maar blijven gebruiken! Nogmaals bedankt voor het maken van deze mooie software!

 30. Hoi SecBro,

  Graag wil ik het verzoek ondersteunen om s0 pulsen uit te lezen voor bruto opbrengst voor zonnepanelen. Graag zie ik deze functie toegevoegd worden, bedankt!

  1. Ik heb je verzoek toegevoegd aan de roadmap en vandaag een kWh meter gekocht met S0 uitgang voor het testen.

 31. Ik heb de laatste versie geïnstalleerd waardoor je de fase informatie kan aanpassen. Het zou mooi zijn als hier een optie voor 25A was. Veel huishoudens hebben namelijk 1x40A of 3x25A. Nu kan ik in het overzicht alleen kiezen voor 16A, 32A en 40A.

  Dan kan ik beter zien wanneer ik aan de max van het verbruik per fase zit.

   1. Ik heb zelf een 3x25A aansluiting, maar wat betreft is een aanpassing niet nodig. De 25A mag en zal zeker overschreden worden. Als die overschrijding maar kortdurend is. Ik vind het interessant om te zien met hoeveel. De 32A instelling is wat dat betreft helemaal oké

 32. Dag SecBro,
  Ik heb als verzoek een koppeling met Solar Edge opgegeven maar met de “s0 pulsen van een bruto productie meter (watt) ondersteunen voor registeren van eigen opbrengt van bijvoorbeeld zonnepanelen” zou ik ook heel goed en waarschijnlijk zelfs beter uit de voeten kunnen. Zou je mijn verzoek daarom willen verplaatsen?
  Gr.
  Riek

 33. Graag zou ik de Goodwe 5000dt omvormer zonnepanelen uitlezen. Wat is daarvoor nodig ?

   1. Goedendag,
    Is het mogelijk om mijn laadpunt (Alfen Eve Pro Line) en GoodWe 4000-dt uit te lezen en deze gegevens te kunnen verwerken?

    1. De Alfen Eve Pro Line heeft een P1 poort dus het zou moeten kunnen en de GoodWe 4000-dt staan op de roadmap.

 34. Goedendag,

  Inmiddels alweer een paar jaar een tevreden gebruiker.
  Onlangs hebben we de registratie van de watermeter toegevoegd en dat werkt nu goed koste wel enige moeite maar lag aan mij zelf (gpio 17 is niet hetzelfde als pin 17). Hierdoor heb ik wat extremen water gebruikt.maar die .DB heb ik kunnen verwijderen met behulp van deze FAQ.
  Maar bij de tarievenoverzicht staat deze extremen nog in.Is het mogelijk om bv de file met de tarief history te verwijderen waarna deze weer opgebouwd zal worden met de bestaande tabellen.

  b.v.d.

  Dirk-Jan Westerveld

  1. Het kan maar het moet met de hand. Je moet dan aan de hand van de kWh,gas en water waarden de financiële tabellen weer opbouwen. Dat moet met een sql script of met de hand. In zou het niet aanbevelen. Een alternatief is alleen de financiële tabellen wissen en de kosten vanaf nu weer correct vastleggen.

   1. Dank voor je reactie ik ga dan voor het laatste door het verwijderen van de financiële tabellen te wissen. doe ik dit het zelfde zoals ik de tabellen van de watermeter heb verwijderd? en zo ja hoe heten de financiële tabellen?

    m.vr.gr.
    Dirk-Jan

    1. Een stap voor stap instructie.
     1:inlogen op de Pi met het account p1mon.
     2: stoppen van de P1 monitor
     cd /p1mon/scripts
     ./p1mon.sh stop
     3: wissen van finaciele datanbase op ram en het sdhc kaartje.
     cd /p1mon/data
     rm financieel.db
     cd /p1mon/mnt/ramdisk/
     rm financieel.db
     4: starten van de P1 monitor
     cd /p1mon/scripts
     ./p1mon.sh start

     Na een paar minuten zullen de financiële tabellen weer worden gevuld met alle nieuwe data die wordt verwerkt.

   2. Ik had een soortgelijk probleem met de tarieven en de financiele gegevens. Wij hebben bij Greenchoice variabele tarieven die halfjaarlijks worden gewijzigd. Dat vereist dat je op 1 januari en op 1 juli de tarieven in je P1-monitor moet aanpassen, anders kloppen de bedragen in “financieel” niet.

    Na heel wat geworstel in Excel heb ik uiteindelijk een Java applicatie (runnable JAR) gemaakt die de P1-monitor tabel “financieel” opnieuw opbouwt. Deze Java applicatie gebruikt hiervoor:
    – P1-monitor tabel “historie” die je via een P1-export verkrijgt;
    – tarieven.txt: een comma-separated file met ingangsdatum en de halfjaarlijkse tarieven van Greenchoice;

    Je dubbelklikt de jar: die bouwt de nieuwe “financieel” op die je terug importeert naar je P1-monitor en de financiele gegevens zijn met terugwerkende kracht gecorrigeerd. Je verliest dus niet je historische gegevens. De tool werkt dus met de geexporteerde bestanden, niet direct op de P1-database. Daardoor ook veilig in gebruik.

    Omdat we vorige week zonnepanelen hebben gekregen, wil ik vanaf nu ook de geleverde stroom kunnen verwerken naar “financieel”. Dit wil ik eerst nog aan de tool toevoegen. Zodra dat klaar is horen jullie van mij en stel in deze tool graag beschikbaar.

    Groet, Mike

     1. De tool waarmee de finaciele gegevens kunnen worden herberekend kun jullie downloaden van http://filiaalwolk.nl/p1_tool.rar.

      Deze bevat:
      – de java runnable die de financiele gegevens opbouwt;
      – een gebruikshandleiding;
      – een voorbeeld tarieven_uitgebreid.txt met (historische) tarieven;

      Groet, Mike

       1. Hier de verbeterde (Java) tool voor het herberekenen van de financiële gegevens in de P1-monitor. Nu hoef je alleen de P1-monitor gegevens te downloaden als zip.file, de tool te runnen, en de aangepaste zip.file weer te importeren.

        Hier de link naar zip.file met daarin de tool en een gebruiksaanwijzig in PDF-formaat: http://filiaalwolk.nl/p1-monitor-tools-1.0.0.zip.

        Vereist wel dat je (een recente versie van) Java op je PC hebt geinstalleerd 🙂

        Groet, Mike

 35. Tof dat onderstaande op de planning staat! Heb momenteel een s0 kabel los liggen waar de opbrengst van mijn zonnepanelen op binnen komt. Kan er nu niks mee. Maak met dus maar 4 verzoeken van!

  Keep up the good work!

  s0 pulsen van een bruto productie meter (watt) ondersteunen voor registeren van eigen opbrengt van bijvoorbeeld zonnepanelen (verzoeken: 3).

 36. ik heb op mijn watermeter een interface zitten met een spanningsvrij contact dat de pulsen geeft. Moet die rechtstreeks op de Pi pin 9 en 11?

  1. Als je GPIO17 gebruikt dan kun je pin 6 (ground) en pin 11 (GPIO17) gebruiken zie de GPIO pagina voor de pin layout.

 37. ik heb nog een Pi3B liggen met een kleuren lcd scherm. Is de software ook via dit scherm te gebruiken?

  1. Ja maar we sturen het scherm niet aan, je kunt het wel scherm wel gebruiken als inlog scherm maar er wordt standaard niets getoond op het scherm.

   1. jammer, het zou zo’n mooie eenheid zijn. misschien in de toekomst?

 38. Probeer de nieuwste versie van de P1 te downloaden maar krijg elke keerde mededeling dat het ww fout is. maar weet zeker dat ik het goede in type nu door 3 familie leden geprobeert maar helaas……….
  graag advies hoe te handelen

 39. Wat tof dat de s0 pulsen van een bruto productie meter nu toch op de roadmap staan.
  Dit is een al lang gekoesterde wens van mij en anderen. Dus een +1 voor mij.

  In het verleden zijn er meer mensen geweest die hier om gevraagd hebben, dus zou het mooi zijn om deze mee te tellen.

  Zie reactie van Steven (2019-03-18 om 11:20) en jj_0 (2018-05-25 om 16:03)

  Keep up the good work!

  1. Beste Security Brother,

   Is er een mogelijkheid om de temp, luchtvochtigheid,windkracht en richting in het zelfde menu te zetten als de home button, e verbruik etc.
   Zodat je dit in een statusoverzicht kan zien, misschien later met een koppeling van het verbuik.

   1. Ik begrijp niet wat je wilt bereiken de weer data staat toch boven aan het scherm.

    1. Dat klopt, dit verplaatsen naar de linkerkant met een koppeling van het verbruik.
     Zodat je kunt zien wat het verbuik doet met de weersomstandigheden.

       1. Je wil dus de weer historie zien in bijvoorbeeld de kWh historie. Daar zit nu al de temperatuur in en ook in de gas historie.

        1. Klopt, temperatuur staat gekoppeld. Kan dat met de rest ook bijvoorbeeld ook. Bedankt voor de moeite.

         1. Zou je kunnen toelichten welke weer informatie in relatie tot kWh of gas dan intressant is om toe te voegen. Elke attribuut maakt de pagina tragere en complexer om te onderhouden en er moet wel een meerwaarde zijn. De buitentemperatuur versus gas en kWh is zinvol wegens de verwarming door gas of een warmtepomp.

          1. Ik denk de luchtvochtig.
           Als deze namelijk te hoog is, moet je namelijk meer stoken. Het kost namelijk meer energie om vochtige lucht warm te maken. Maar misschien is het beter om hiervoor een gpio pin te activeren hiervoor om dit te meten.

  2. Ook een +1 van mij. Heb gisteren zonnepanelen geinstalleerd en ik stel vast dat de P1-monitor alleen het verschil tussen productie en verbruik toont. Is het verschil positief, dan noemt P1-monitor dat ‘geleverd’. Is het negatief, dan wordt het ‘verbruikt’ genoemd. Dat laatste vind ik verwarrend: misschien is ‘afname’ de betere term.

   Het zou het i.d.d. aanmoedigen om zowel productie als verbruik apart te registreren, zodat je kunt blijven sturen op verlaging van je verbruik. Immers, heb je zonnepanelen dan is je verbruik niet direct inzichtelijk.

   Verder ben ik zeer tevreden over de P1-monitor. Dank voor deze prachtige oplossing!

   1. Bedankt voor je terugkoppeling en goed te horen dat de software bevalt. Laat het vooral aan anderen weten 🙂 Wat betreft de termen geleverd en verbruik dat is een kwestie van wennen. Dat de P1 monitor alleen het netto resultaat laat zien komt omdat de slimme meter dat nu eenmaal doet. Daar valt zonder extra data bron niets aan te doen. Vandaar dat dit niet aparte te zien is, er is geen data beschikbaar. Zo gauw ik in staat zijn ben de opbrengst van de zonnepanelen te meten dan kan ik het ook zichtbaar maken.

 40. Een mooie tool, die het bijhouden/inzien van de slimme meter eenvoudiger maakt.

  Ik draai nu nog Domoticz, maar als er een Solaredge api voor zonnepannelen beschikbaar komt ben ik om!

   1. Net maar even geinstalleerd. Het kopieren naar SD kaart duurde langer dan het werkend krijgen van de applicatie 😀

 41. Wat mooi om te zien hoe volwassen dit product inmiddels is geworden.
  Ik ben ook erg blij met de watermeter en manier waarop dit is geimplementeerd.

  Zou je toch nog eens kunnen nadenken over het ondersteunen van het registreren van de s0 pulsen van een bruto productie meter?
  Ik denk dat dit een behoorlijke quick win is. Je kan namelijk een deel van de watermeter code hergebruiken.
  Bovendien is dit een universele methode die voor iedereen (die zo’n meter heeft of bereid is deze te plaatsen) kan werken.

  Ik denk persoonlijk dat het heel erg veel tijd gaat kosten om een interface te maken voor iedere omvormer die er op de markt is.
  Standaarden zijn hier ver te zoeken en per merk omvormer is maar een maar een deel van de gebruikers blij.

 42. In Brabant en Limburg geld dal tarief al vanaf 9 uur s avonds terwijl in de rest van nederland dit vanaf 11 uur s avonds in gaat. Zou dit configureerbaar kunnen worden?

  1. Dat hoeft niet de software krijgt uit de meter automatisch een signaal waardoor tussen hoog en laag tarief geschakeld wordt 0-0:96.14.0(0001) of 0-0:96.14.0(0002) respectievelijk dal/nacht of piek/dag tarief.

 43. Bedankt voor je reactie.
  Dit is de bewuste sleutel xxxxxxxxxxxxxxxxxx
  en zo zet ik hem in P1Mon : api.openweathermap.org/data/2.5/weather?q=yyyyyyyyyyyy,nl&APPID=xxxxxxxxxxxxxxx

  Alvast bedankt voor de moeite

  Vriendelijke groeten, Maarten

  1. ik heb je key getest en die werkt zonder problemen. Het kan zijn dat met knippen plakken iets mis gaat. Als je de key eerste in notepad invoert en daarvan dan knipt en plakt gaat het wellicht wel.

   Update: kun je ook een andere locatie proberen bijvoorbeeld Amsterdam.

 44. Ik ben helaas de P1 monitor pas gaan gebruiken, kort na de installatie van mijn zonnepanelen. Hierdoor kun je eigenlijk alleen na zonsondergang gemakkelijk naar de kleinere energiebesparingsopties kijken, omdat de P1 monitor (p1 uitgangssignaal van de slimme meter) alleen het saldo weergeeft. Het zou erg mooi zijn om een pure realtime energieconsumptie (door verbruik apparaten) grafiek en waarde te hebben. Als er geen manier is deze info uit de slimme meter te halen, dan zou realtime verwerking van mijn Growatt data (GrowattServer of via wifi van de inverter) hier realtime inzicht in gegeven worden. Mooie extra feature om op kWh/Watt jacht te kunnen gaan.

  1. De slimme meter geeft alleen wat er je “huishouden” in en uit gaat. Als je panelen hebt en je hebt verbruik dan “ziet” de meter dat niet. De meter zal alleen wat je opwekt en niet verbruikt zien als teruglevering. Samengevat dat is niet door de software op te lossen. Je verzoek voor de uitlezen van de zonnepanelen omvormer staat op de roadmap.

   1. Hartelijk dank voor de reactie. Ik begrijp dat de slimme meter dit niet als waarde geeft en de P1 monitor dit dus niet kan weergeven. Zodra de zonnepanelen omvormer uitlezen gerealiseerd is, zou dus een vervolgwens zijn om een optie te ontwikkelen waarbij deze productie data en de geleverde energie realtime van elkaar afgetrokken wordt en zo inzage te geven in het verbruik.

 45. Mijn huis is ‘gasloos’ en ik kan met P1 monitor alleen het stroomverbruik uitlezen. Het zou fantastisch zijn als er een manier was om de warmtemeter Kamstrup Multical 402 uit te lezen was (zonder het zegel te verbreken, dus met IR sensor?). Het is toch de andere helft van de energierekening (en dat was vóór zonnepanelen).

  Alvast bedankt voor het meenemen van deze wens.

    1. Bedankt voor de tip en aanbod voor het testen, ik heb je verzoek aan de roadmap toegevoegd.

 46. In de Roadmap wordt ook gesproken over het uitlezen van omvormer van de zonnepanelen.
  Hier zou ik een aanvulling aan willen toevoegen.
  Met 1 of 2 lichtsensoren (en dan het gemiddelde van 2 sensoren) / luxmeters kan de lichtintensiteit van de zon worden gemeten en dit kan in een grafiek worden meegenomen samen met het opgewekte vermogen van de zonnepanelen gemeten uit de omvormer.

  Wat is hier de gedachte gang?
  Men kan nu zien bij hoeveel zon (lichtsterkte) wat de zonnepanelen leveren. Het wordt zo inzichtelijk of je rendement minder zou worden na van loop van tijd, of panelen vuil zijn of de installatie aan het verouderen is.

  meten is weten en dankzij de p1mon kan ik nu alle veel analyseren en fine tunen in verbruikers.

  1. Bedankt voor je suggestie het staat op de roadmap. Ik heb op dit moment nog geen idee over wat er nodig is aan sensors/hardware.

  2. Zelf heb ik geen ervaring met programmeren, maar ik zie dat de “BH1750” vaak wordt gebruikt. met arduino of raspberry pi.
   Deze BH1750 kan dan direct worden aangesloten op de p1mon.

   andere optie om via een ESP8266 de data te versturen (deze esp8266 zend via wifi data)
   De ESP8266 kan je flashen (https://www.letscontrolit.com/esp147.zip) als een NodeMCU en deze heeft dan de mogelijkheid om via netwerk te worden geconfigureerd. ook als lichtmeter (Luminosity – BH1750)

 47. is het misschien een optie om de teruglevering schakelaar voor alle 3 fase apart te kunnen regelen. als ik op 1 fase terug lever en de andere 2 niet om alleen die fase de teruglevering schakelaar te activeren. voor onder andere 3 fase verwarming element of 3 verschillende verwarming elementen in een boiler. dat niet direct alle 3 de fase / elementen geactiveerd worden.

   1. ja dat elke fase een GPIO pin kan schakelen wat nu op 1 pin gebruikt. maar dan 3 pinnen. elke voor 1 fase.

    1. ik zet het op de roadmap, het is wel een aanzienlijke aanpassing en zover ik weet is er weinig vraag naar.

 48. Ik heb zojuist de nieuwe versie geïnstalleerd, en met succes de data import gedaan.
  Het meeste werkt prima, echter, de pagina ‘stats.php’ lijkt aan de onderkant afgesneden waardoor de onderste grafiek onvolledig wordt weergegeven. De ‘e-verbruik.php’ pagina wordt wel goed weergegeven.Je kunt zien dat het donkergrijze kader in het eerste geval ook afgesneden wordt. Ik heb de browsercache al gewist, maar zonder resultaat (op meerdere PC’s en tablets). Hoe kan dit opgelost worden??

 49. Beste SecBro,
  heb sinds twee weken P1monitor in gebruik en vind het geweldig. Wat ik mis en wat ook door enkele anderen gevraagd is, is het werkelijke netto momentele verbruik/teruglevering in de vorm van een meterklokje. Vooral bij de 3-fasen meter waarbij teruglevering en verbruik op verschillende fasen plaatsvindt ben je steeds verbruik en teruglevering van elkaar af aan het trekken om het werkelijke netto resultaat te bepalen. Het lijkt me dat een meter met 0 bovenaan en schaal naar links in rood het netto verbruik en schaal naar rechts in groen de netto teruglevering weergeeft een welkome toevoeging is die het eenvoudiger maakt om te bepalen wanneer ik een verbruiker kan inschakelen of juist niet. Nu in feite nog niet belangrijk financieel gezien, maar wanneer de saldering stopt wordt dit wel belangrijk. Alvast bedankt en keep up the good work.

  1. Bedankt voor het compliment. Als ik je vraag goed begrijp wil je het actuele vermogen in Watt zien en wanneer er geleverd of verbruikt wordt. Als ik je vraag inderdaad goed begrepen heb dan is deze informatie al beschikbaar op verschillende manieren. Hier een paar korte tips per scherm:
   1: main-1.php: laat met een marge van 10 seconden zien wat er momenteel verbruikt wordt. Dit is over alle fasen.
   2: e-levering.php laat zien als er teruggeleverd wordt.
   3: fase-a.php laat per fase het vermogen zien als er terug geleverd wordt door van kleur te veranderen en het vermogen te laten zien.

 50. Ik gebruik inmiddels een paar maanden versie 9.11 en wilde graag upgraden, nu las ik dat ik daarvoor een handmatige export moet doen. Als ik op “export” klik zie ik de volgende foutmelding als response voorbij komen: {“status_code”:”error”,”status_text”:”fatale fout: type commando onbekend, gestopt.”,”progress_pct”:0,”commando_recieved”:”onbekend”}

  Hij exporteert wel netjes dagelijks naar Dropbox, kan ik de “upgrade assistent” gebruiken om vervolgens een export vanuit Dropbox te importeren?

  1. De beste route voor een upgrade is dat je inderdaad de back-up gebruikt. Dat is het zelfde bestand als een export bestand. Het zou erg mooi zijn als je een tweede SDHC kaartje hebt. Mocht er dan toch iets mis zijn met de back-up dan valt er nog wat te redden. Je zet dan de nieuwe versie op het tweede kaartje en importeert daar de back-up op.

   Je kunt inloggen op de pi en de volgende commando’s invoeren om te zien of de export weer werkt, zo niet dan de back-up variant gebruiken.

   cd /p1mon/scripts
   sudo chmod a+rwx *.py
   cd /var/log/p1monitor
   sudo chmod a+rw *.log

   De upgrade assistent is voor een groot gedeelte veranderd en de laatste versie kan alleen worden gebruikt van upgrades van 0.9.15 en hoger.

   1. Thanks! Ik heb de nieuwste versie op een leeg SD-kaartje gezet en een backup geimporteerd. Alles draait inmiddels weer 🙂

 51. Zou graag Database export naar CSV/Excel willen zien en een koppeling met solaredge

  Geweldige software, thanks

  1. Bedankt voor het compliment, ik heb je suggesties op de roadmap gezet.

 52. Allereerst mijn complimenten, Gui ziet er duidelijk uit en veel instel mogelijkheden.
  Is het ook mogelijk om een history in te lezen of is de data alleen vanaf begin installatie?

  1. Bedankt voor het compliment. Het is mogelijk data toe te voegen maar het vergt het nodige werk. Er is nog een database editor o.i.d. zie de FAQ

 53. Versie:0.9.2 (Ron)

  deze versie heb  ik maar ben mijn wachtwoord kwijt waar moet ik zoeken om dit te verhelpen?

 54. Bedankt voor P1Monitor heel blij mee! Ik hoop dat er nog een uitbreiding komt voor de MQTT published topics. Zoals ‘actueel verbruik in watts’ en ‘totaal vandaag'(stroom, gas en kosten) bijvoorbeeld.

  1. Bedankt voor het compliment en laat het vooral aan anderen weten. Het actuele verbruik en levering zijn respectievelijk beschikbaar via de MQTT topics p1monitor/smartmeter/production_kw & p1monitor/smartmeter/production_kw als je de watt waarde wil hebben dan kun je de waarde met 1000 vermenigvuldigen. We maken geen samenstellingen van al beschikbare topics dat kun je aan de ontvangende kant doen. Ik ben nu bezig om de drie fase informatie op te nemen in de MQTT client. Daarmee wordt voor elke fase het geleverd en verbruikte vermogen (W), de stroom(A) en spanning(V) waarde aangeboden.

 55. Mooi programma met meer historie dan domoticz.
  Had wel even problemen om de data uit p1mon te krijgen maar ik heb wat geknutseld:

  Inrichting:
  – hotspot van mijn telefoon ingesteld (de meter bevind zich niet in wifi bereik)
  – openssh aangezet
  – termux met openssh op mijn android telefoon gezet.

  via termux widget op het home screen een knop geplaatst met het volgende script:
  scp p1mon@192.168.43.251:/p1mon/mnt/ramdisk/e_historie.db .$home/storage/downloads/e_historie.db

  werking:
  – Ik loop naar de meterkast en zet hotspot aan >De raspberry verbind nu met mijn telefoon)
  – Ik druk op het script op mijn homescreen.
  – vul wachtwoord in

  Het bestand wordt naar mijn telefoon gedownload. Op de computer lees ik de sqlite file vervolgens uit. en kopieer ik de gewenste gegevens naar Excel.

  Voor de toekomst erg benieuwd naar de 3fase rapportage, ben benieuwd of ik wel een de Stedin zekeringen overschrijd

  1. Bedankt voor het compliment, wellicht helpt het andere gebruikers van de software

 56. hallo,
  er is zojuist een nieuwe meter bij ons geplaatst, een landis gyr e360 smr 5.0 .
  enig idee of deze ondersteund wordt, ik krijg hem niet uitgelezen. p1 poortinstelling 115200 8n1.
  De oude meter werkte wel overigens

  1. De p1 monitor ondersteund alle meters die het standaard protocol ondersteunen. Je usb seriële kabel moet uiteraard wel werken met de slimme meter. Ik heb er geen ervaring mee maar heb via diverse internet fora begrepen dat de usb conversie kabel een weerstandje nodig heeft om te werken. Je zou daar eens op kunnen zoeken.

   Update: op ali expres een kabel gevonden die geschikt zou moeten zijn.
   https://a.aliexpress.com/_BOi68f

    1. ik heb er geen ervaring mee. Als je succes hebt laat het dan weten zodat je anderen kunt helpen.

 57. Graag ondersteun ik het verzoek voor een optie in P1 Monitor voor Database export naar CSV/Excel format.
  Mooi en handig programma!

    1. De fase informatie werkt nu stabiel voor twee weken en ik ben bezig met de scherm om de negen data punten (3 x V,A en W) weer te geven. Als het mee zit wordt dit in de april 2020 versie aangeboden.

 58. Hi,

  Mooie software hebben jullie.
  Kan ik via een P1 poort van mijn AM550 slimme meter, een splitter plaatsen, die ik kan bestellen bij AE (https://nl.aliexpress.com/item/32828669377.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.18154c4d3XBL5P ).
  Hier wil ik mijn Plugwise en die Pi aansluiten, zodat ik mijn zonnepanelen (via plugwise) en ook de water meter kan uitlezen.
  Of moet ik een verbinding of iets solderen in die splitter (wat ik uiteraard zelf kan doen.

  MvrGr. Marcel

   1. Bedankt voor de link, maar deze had ik idd al gezien, maar vind dit vrij prijzig voor zo’n splittertje. er moet toch wel ergens een diy oplossing zijn, zoveel zal er niet in zitten.

     1. Over de optocoupers: het viel me op dat deze ook in het circuit gebruikt wordt voor de watermeter. Ik heb het zonder deze gedaan en het 5 v signaal via weerstanden naar 3.3 terug gebracht. Is er een specifieke reden dat de optocoupler gebruikt wordt?

      1. De opto-coupler is de “nette” manier en isoleert de GPIO pinnen beter dan weerstand optie. Bij een spanningspiek bij bliksem heb je een kleinere kans op schade aan de Pi. Dat weerstand optie is ook een manier maar wordt gezien als een hack. Als de stroom wijzigt dan kan het schakelpunt wijzigen en storingen geven. De kans daarop is echter klein.

       1. Ik zit nog te wachten op de optocoupler uit china. Ik zal het later “netjes” maken. Het werkt super!

 59. Hallo team,

  Allereerst een compliment voor de P1 monitor. Wat een mooi stukje werk. Als Raspberry Pi leek had ik het in no-time draaiend.

  Ik heb een vraag voor een toevoeging op L1, L2, L3 export. Het probleem dat ik heb (en waarvoor ik op zoek was naar een P1 monitor) is dat ik een installatie heb met 3 fasen, waarbij ik weet dat ik af en toe over het randje ga met de 3x25A aansluiting. Ik heb een 3-fase warmtepomp (16A per fase). Op zich geen probleem als het maar kort genoeg duurt. Daarom heeft mijn electricieen mij aangeraden om de energievraag een beetje in de gaten te houden.

  Momenteel kan ik de L1-L3 alleen real-time zien. Het zou mooi zijn als deze data in een export beschikbaar zou kunnen komen, dan kan ik zelf de post-processing doen, en dan heb ik inzicht in het verbruik per fase.

  Alvast bedankt!

  1. Bedankt voor het compliment. Op dit moment wordt de fase informatie niet opgeslagen dus een history of export maken is niet mogelijk.Waar ben je naar op zoek qua data. Zou je voldoende hebben aan de de kW waarde die elke 10 seconden wordt weergeven? Het is geen verbruik maar momentele waarde. De enige extra informatie die je hier uit haalt is de verdeling over de fasen. Het totale verbruik is de som van L1 ,L2 en L3 wordt al weergegeven. Hoe lang zou je dan terug willen kijken? Uren,dagen of maanden? Dit is een serieuze uitbreiding van de software en er is nog geen andere vraag over geweest. Qua aanpassing/uitbreiding van de software volgende we de volgende prioritering:

   1: briljant idee die de software beter maakt.
   2: verbetering voor een grote groep (er wordt door veel mensen naar gevraagd, niet veel door de zelfde mensen)
   3: verzoeken van donateurs, zeker als ze weinig werk zijn.
   4: veel werk en een verzoek van meerdere donateurs.
   5: de rest van de verzoeken.

   1. de kW waarde elke 10 sec is in principe OK. Over een periode van de laatste paar dagen zou voldoende zijn, aangezien pieken op een enkele fase ook midden in de nacht kan zijn.

    Als ik meedenk aan de mogelijke functie in het programma voor algemeen gebruik, zou ik me kunnen voorstellen dat de gebruiker informatie over de zekeringen opgeeft (1x25A, 3x25A, 1x80A, 3x80A, etc), en dat de gebruiker een waarschuwing per mail krijgt als deze waarden langdurig overschreden worden (boven een bepaald percentage, bijv 125-150%).

    Bedankt voor het meedenken!

    1. Het staat op de roadmap, afhankelijk van de vraag naar de functie komt het er op lange of midden lange termijn in.

 60. Mooie applicatie, werkt uitstekend! Vraag: zijn er beperkingen aan het gebruik van de Wifi? Mijn installatie werkt prima via een kabel, maar de wifi wil hij niet ‘pakken’. En aangezien mijn netwerk-aansluiting midden in de kamer zit, en niet in de meterkast, is dat dus best lastig…

  1. Het zou moeten werken maar het ligt aan je router en hoe de Pi omgaat met twee adressen in je netwerk als je onderstaande stappen volgt dan zou het moeten werken.

   1: Pi is aangesloten op het bekabelde netwerk en je kunt de setup bereiken via het ethernet IP adres.
   2: Stel Wifi in op de setup pagina en wacht tot het IP adres van Wifi verschijnt in de UI, dit kan een paar minuten duren. mocht het IP niet verschijnen dan de PI rebooten via de setup.
   3: Controleer na de reboot of je een IP adres voor Wifi krijgt in het setup menu.
   4: Haal een UI pagina op met het Wifi IP adres, als dit werkt neem dan de ehternet kabel los. Als het blijft werken dan ok zo niet sluit dan de kabel weer aan.
   5: Herstart of stop de Pi en neem de kabel los voordat de Pi weer is opgestart.
   6: Nu zou je via het Wifi IP adres de Pi moeten kunnen bereiken.

 61. Twee vragen:
  is het niet handiger stats.php in Watt weer te geven in een paar seconden kan je niet veel voorspellen over het verbruik in het complete uur ( 3600 sec )
  Vraag 2 :
  Zou er een 365 dagen tab kunnen komen naast jaar, hier door kan je vergelijk hoeveel je verbruik om hoog of om laag gaat ( per lopend jaar) en motiveert dus extra om te besparen. In 365 dage zitten dus alle jaargetijden en geeft je een prima indicatie van welke kant je op gaat qua besparing zonder dat je op het einde van het jaar hoeft te wachten 🙂

  1. Bedankt voor je vragen. Vraag 1: de stats pagina voorspelt niet maar geeft hoeveel kWh uur je de afgelopen minuut hebt verbruikt. We hebben er voor gekozen om alle historische pagina’s met de zelfde eenheden weer te geven. Het is dus geen Watt wat vermogen per seconden is maar kWh. Op welke pagina zou je de 356 dagen willen zien? op stats-d.php? In feite kun je verbruik per maand zien op stats-m.php kun je tot 5 jaar terug in de tijd.

   1. Een hele mooie plek zou zijn kosten-j.php en dan tussen het huidig jaar en het vorige jaar.
    Alle interessante parameters voor de bespaarders zijn dan snel en makkelijk zichtbaar.

    En andere optie is vergelijk per maand waarbij je via een vinkje maanden per jaar naast elkaar kan zetten bv: stats-m-gas.php

    1. Ik begrijp de vraag niet helemaal je kunt toch eenvoudig over twee maanden heen gaan met de muis en de verschillen zien?

 62. Hallo , heb nu ruim een maand p1 monitor draaien en mooi stukje software.
  Ik zit alleen te kijken hoe nou het termijnbedrag kan worden berekend, want ik heb vorige maand 357kWh gebruikt – hetgeen p1mon ook heeft bemeten, op 1kWh na ( afronding ). Echter mijn energieleverancier geeft aan dat een termijnbedrag van EUR50 voldoende is, terwijl in p1mon dit bedrag voor genoemde maand uitkomt op EUR72.66. Ik mis dus duidelijk ergens een stukje korting welke moet worden opgegeven ergens.

  In het configuratiescherm, onder “tarieven electricteit” heb ik de volgende waarden ingevuld.
  Merk op dat ik enkeltarief heb en geen terugleveringsmogelijkheden, tevens geen gas:

  1/ hoog/piek ” 0.20153 ”
  1/ laag/dal ” 0.20153 ”

  2/ vastrecht “3.25” per maand

  Mijn energieleverancier schotelt hetvolgende voor:

  1/
  Variabele leveringskosten Enkeltarief per kWh: € 0,050276
  Overheidsheffingen per kWh: € 0,15125
  Totaal variabele kosten per kWh: € 0,201526

  2/
  Vaste leveringskosten € 39,06 (€ 3,25 per maand)
  Hoeveelheid: 366 dagen
  Tarief (incl. btw): € 0,106718

  3/
  Vermindering energiebelasting -€ 527,17
  (€ -43,93 per maand)
  Hoeveelheid: 366 dagen
  Tarief (incl. btw): € -1,440363

  Je komt in aanmerking voor vermindering op je energiebelasting als op het adres waar energie wordt geleverd iemand woont of werkt. Je hebt dan een aansluiting met een verblijfsfunctie.

  4/
  Netbeheerkosten (Stedin 3×25) € 230,33

  Ik zou dus in p1 monitor :
  3/ ” vermindering energiebelasting ” ergens kwijt moeten. alsook
  4/ ” netbeheerkosten ” .

  Komt in de toekomst/ is hier een makkelijke manier voor deze gegevens te verwerken, zodat het maandbedrag “klopt”, of zie ik iets over het hoofd?

  Alvast dank!

  1. We kunnen niet elke variant van korting van elke leverancier verwerken. De P1 monitor gebruikt een eenvoudig model van vastkosten (ongeacht wat je verbruikt en ook negatief) en variabele kosten per kWh/M3 gas of M3 water. Je kunt zelf bepalen hoe je dit invult in de software.

   1. hallo, bedankt voor de reactie.

    Dat is duidelijk, echter ik dacht als feature meer aan een tweetal velden welke custom kan worden ingevuld ( soortgelijk als vastrecht ). Hierdoor kan dan uiteindelijk een juiste berekening volgen waar dus ook rekening wordt gehouden met:
    – ” vermindering energiebelasting ”
    – ” netbeheerkosten ”

    1. bedankt voor het meedenken. Dit is feite vastrecht administratie en dat is geen rol voor de P1 monitor. We hebben wel een verzoek gehad om een opmerkingen veld toe te voegen. Dat staat op de roadmap maar is puur een geheugensteuntje.

 63. Hallo,

  Ik krijg steeds mails van Google dat ze voor mail auithenticatie gaan overstappen op het oath protocol. In het notificatie scherm is het nog niet mogelijk om deze optie aan te zetten. Kan je aangeven of dit wel op de roadmap kom te staan?

  1. Ik zet het op de roadmap, als het relatief eenvoudig is dan komt het binnenkort anders duurt het wat langer.

  1. Het eenvoudigst is volgens mij om de Python module paho-mqtt (https://pypi.org/project/paho-mqtt/) standaard te installeren. Daarna kan je hem in de P1SerReader module gebruiken (na uiteraard ‘import paho.mqtt.client as mqtt’).

   Inloggen op een mqtt server gaat als volgt:
   client = mqtt.Client(“P1MON Slimme Meter”)
   client.username_pw_set(“”, “”)
   client.connect(“”, )

   Om bijvoorbeeld verbrk_kwh_181 te publiceren:
   client.publish(“power/smartmeter/e_used_low”, float(verbrk_kwh_181))

   N.B. je kan natuurlijk zelf de topicnaam (bij mij dus power/smartmeter/e_used_low) definieren.

   En aan het eind het daadwerkelijke verzenden en disconnecten:
   client.loop(.1)
   client.disconnect()

   Ik pas dit bij iedere update van de P1MON versie weer aan in P1SerReader, met een update_MQTT functie die alle data publiceert die wordt aangeroepen na ‘writeToDropBox()’

   Het moeilijkste is waarschijnlijk het voor algemeen gebruik de parameters kunnen instellen in de configuratiepagina.

   1. Bedankt voor de tip, ik ben druk met de app. Als dat klaar of in test is gaan we naar MQTT kijken. Als het een vraag van donateurs is dan komt hij hoger op de to do lijst.

     1. De reden dat we ook MQTT beperkt gaan ondersteunen is dat daar donateurs om gevraagd hebben.

  2. +1 van een sponsor. Had het ingebouwd in een vorige versie maar dat is qua onderhoud nogal onhandig. Graag de waarden op de mqtt bus. Handig met diverse apps en interfaces.

 64. Hallo, ik ben op 31 december 2019 begonnen met P1 monitor. Ik zou alleen graag de data van die halve dag verwijderen. Is dat mogelijk?

  1. Dat is wel mogelijk maar vergt wel wat handwerk en handigheid. Zie de FAQ. In jouw geval zou ik een export maken, dan de database wissen en dan de aangepast export weer importeren.

   1. Bedankt voor het antwoord. Heb na het lezen van de FAQ en nog wat reacties die ik vond op het forum de wijzigingen via sqlite gedaan in de databases in de ramdisk directory.
    Volgens mij is het gelukt. In ieder geval zie ik de data van 31 december niet meer en de rest lijkt nog te werken.

 65. Hi team,
  Is het mogelijk de optie “neto kwh” in stats-j.php permanent te maken en dus niet alleen hoover ?
  en dik donker zwart zou duidelijker zijn ? Nu lijkt het als of deze optie niets doet als je hem aan finkt tot je over de graph gaat met je muis … en zelfs dan is hij maar heel bescheiden 😉

  Super bedankt vast 😉

  1. Als je in de legenda de optie aanklikt dan is deze zichtbaar via een punt-lijn. Het klinkt als een browser probleem. Kun je een screenshot delen?

   Hier een link hoe het eruit zou moeten zien

   1. Gelukt, als je nog maar 1 maand meet valt de lijn niet op bij meer dan 1 maand is het duidelijk .
    Thanks voor je hulp !

 66. Allereerst mijn complimenten voor dit programma, het geeft een mooi beeld van je verbruik.
  Op je road map staat vermeld dat je ook de mogelijkheid onderzoekt mbt zonnepanelen.
  Ikzelf gebruik momenteel de Goodwe 5000 dns die dmv een script mijn opbrengst upload naar PVoutput.
  (https://github.com/markruys/gw2pvo)
  Het zou erg fijn zijn als p1monitor de gegevens ook kan uploaden naar pvoutput, en mocht p1monitor in de toekomst ook de panelen kunnen uitlezen dan is met een simpele rekensom ook het juiste verbruik mogelijk.

  1. Bedankt voor het compliment en veel plezier en gemak van de software. De oplossing om zonnepanelen te meten gaan we in de toekomst onderzoeken.

 67. Hi klopt het dat de laatste versie foute waarden geeft in het stats ( stroom minuten ? )
  De waarden die ik in het main scherm zie zijn 40watt en in het stats scherm 0.001kwh
  Hoe kan ik dat aanpassen … ouder versies werken wel goed
  Thxs vast

  1. Bedankt voor het melden we gaan er naar kijken. Het is gefixed in de volgende versie.

 68. Hallo,
  behalve thuis gebruik ik de P1 monitor ook in een sociaal cultureel centrum waar de verbruiken een stuk hoger liggen als in de thuissituatie. Ik loop regelmatig tegen de 50 KW bovengrens aan.Is deze aan te passen tot bijvoorbeeld 100KW?

  1. Geen probleem we gaan het aanpassen in de volgende versie. Kun je aangeven in welke scherm(en) je dit aangepast wil hebben?

    1. correct we maken het mogelijk in de instellingen pagina. Maar je ziet het dan bijvoorbeeld in de main-1.php, e-verbruik.php, enz. We horen graag op welke schermen je aanpassingen wil zien?

     1. Hoi,
      Verbruik omdat daar het actuele verbruik en het verbruik per fase af te lezen is. Verder verbruik over tijd.

 69. Hoe kan ik http poort 80 veranderen?
  Aangezien ik al een ander device op poort 80 benader.

 70. Vandaag de p1mon versie 2019-12 geinstalleerd. Ik ben verrast door de simpele installatie en daarnaast de info die weergegeven wordt op het scherm. Super.
  Wel heb ik een paar praktische vragen en wil je vragen waar ik dat kan vinden of hoe ik dat moet doen.
  1. Hoe kan ik de Pi in huis benaderen met wifi. Ik heb wifi ingesteld bij netwerk, maar dit is niet actief. Via de lan aansluiting die ik nu heb, kan ik via de browser wel de de p1
  2. Hoe kan ik de Pi benaderen in zijn root. Dan kan ik de wifi zelf activeren.
  3. Kan je de waterwaarden zelf handmatig invoeren.
  4. Als ik er een real vnc de Pi zet, is dat een probleem voor de software van p1mon

  Groeten
  Wim

  1. 1: als je wifi netwerk hebt ingesteld via het setup menu dan kan het zijn dat de wifi kaart geen IP adres krijgt, dat is een eigenaardigheid van Debian. Wat we in essentie doen is /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf aanpassen. dit hoef je dus niet met de hand te doen. Je kunt dit bestand eventueel controleren om te zien of je instellingen zijn overgenomen. Mocht dit allemaal zo zijn en het werkt nog steeds niet dan kun je via het setup -> systeem een reboot doen.
   2: zie 1 en de faq met sudo kun je dan zelf zaken aanpassen maar dit is niet nodig.
   3: je kunt de waterstand van de watermeter invoeren op een bepaalde datum “watermeterstand timestamp” de stand op dat moment “watermeter stand in m³ en “watermeterstand reset” op aan zetten en saven. Dan wordt vanaf het ingeven moment de aantal liter bij die stand opgeteld.
   4: we hebben het nog nooit gestest (of de behoeft gehad) maar het zou zonder problemen moet werken. Over het algemeen wordt SSH gebruikt omdat er ook geen grafische toepassingen op de Pi staan.

   SecBro.

  2. Bedankt voor de info.
   Het wifi is gelukt volgens de info van je. Waterwaarden zelf inbrengen is mij nog niet gelukt. De datum-stamp kan ik niet invullen. Om een of ander reden is die geblokkeerd.
   Het gebruik van vnc zal ik de komende dagen proberen in te stellen.
   Bij het scherm verbruik en levering staat links onderaan onder de teruglopende klokteller een teken waar je op kunt klikken en dan verandert het teken. In mijn ogen zou het scherm moeten vergroten / verkleinen. Maar in de browser verandert er niets als ik dit aan klik.

   1. Het invullen of eigenlijk het niet kunnen invullen is een bug er staat een fix onderaan de pagina onder het kopje bugs. Je moet een link aanbrengen.Het teken waar je het over hebt wordt gebruikt om browser full screen in te schakelen dat werkt alleen in bepaalde browsers.

     1. Een belangrijk punt is voor mij de levensduur van de SD card in de Raspberry Pi.
      Hoe kan ik die verbeteren en hoe kan ik een image maken van de gehele inhoud van de SD card?

      1. De P1 monitor probeert zo veel mogelijk in ram te doen en daarmee de slijtage van de sdhc card te beperken. Als je een life kopie wil maken van de sdhc card dan kun je een tweede kaartje in de pi stoppen via een usb sdhc adapter. Het commando sudo rpi-clone -v sda maakt dan een kopie naar het tweede kaartje. De eerste keer duurt wat langer maar daarna gaat het sneller als je het kaartje overschrijft. Het kaartje mag kleiner zijn zelf 4GB zou nog moeten werken.

       1. Bedankt voor de info en ok dat is gelukt.
        En natuurlijk de aller beste wensen en een goede gezondheid gewenst voor 2020.
        Maar ik heb een vraag over de backup met FTP.
        Ik kan gebruik maken van een FTP server van KPN en die kan ik bereiken met mijn browser Chrome, als ik het serveradres in geef.
        Met het programma P1mon bij backup lukt het mij nog niet om en goede backup te laten opslaan. Wel valt mij op bij regel: Serveradres, dat de dubbele punt wegvalt na opslag van het adres ftp://home.kpn.nl.
        Kan dat een reden zijn, waarom ik de server niet kan bereiken?

        Wim

        1. Hi Wim,

         Ik denk dat je gelijk hebt, vanuit security oogpunt filteren we bepaalde karakters weg. In dit geval te goed. We gaan het onderzoeken en oplossen in de volgende versie.

         1. Een wens van mij om op te nemen in het P1mon programma zou zijn, het intergreren of apart opslaan van de zonne-energie uit de 2 omvormers die ik heb. Een omvormer is de SMA 2100TL met bluetooth toegang en Goodwe GW1000Ns met wifi.
          Graag verneem ik of dat tot de mogelijkheden behoort.

          1. Het staat op de de onderzoek lijst. Het probleem met zonnecelomvormers is dat er vele typen zijn en manieren van data delen bestaan. Dat maak het veel werk en lastig werk om te bouwen.

          2. Dat begrijp ik.
           Ik ben zelf ook aan het bekijken of ik pv-gegevens in een dbase kan krijgen.

 71. Hi Team,
  Het zou super mooi zijn als de verschillende fasen ook terug te zijn zijn in de graph.
  Nu is L1,2,3 alleen realtime te zien maar als deze bewaard wordt kan je bv op L1 je zonnepanelen aan sluiten en L2 je warmte pomp en L3 je huis … hierdoor krijg je een mooi overzicht van je duurzaamheid 😉

  1. Ik vrees dat deze optie het niet gaat halen, in essentie moet dan vrijwel all data drie keer i.p.v. 1 keer worden opgeslagen. En in feite geeft de huidige teruglevering en verbruik het zelfde weer alleen niet in detail van de fasen. [UPDATE] er zijn ook slimme meters die geen fase informatie weergeven.

  2. Vandaag geupdated naar de laatste versie. Nu helaas niet meer L1,2,3 realtime te zien, alleen totaal verbruik.

   1. Onder aan de pagina staat een fix voor de bug of je kan wachten op de volgende versie.

 72. Gebruik p1mon nu een paar dagen en ben verrast door de hoeveelheid informatie die overzichtelijk wordt weergegeven. De complimenten!

  Ik kan nergens vinden hoe ik de informatie van buiten mijn eigen netwerk kan benaderen. Moet ik een specifieke poort forwarden?

  1. Bedankt voor het compliment. Vanuit een security perspectief raden we het af om Internet toegang te gebruiken bij de P1 monitor. Als je dit toch wil doen dan kun je gebruik maken van portforwarding op je router. Hoe dat gaat hangt weer van de router af maar je moet verwijzen naar het ipadres van de Pi en poort 80. Er is een gelimiteerde app onder IOS en als ik tijd van leven heb maken we daar een een volwassen app van met alle features.

   1. Met een 2e raspberry PI waar PIVPN op draait (als von server) kan je toegang van buiten af realiseren. Eerst vpn verbinding opzetten (gebruik open VPN hiervoor) en dan met je browser naar de P1 monitor.

  2. Op mijn router, een Fritz!Box 7581, draait een VPN server. Via die server kan ik van buiten de P1-monitor benaderen. Volgens mij zijn er ook routers van andere merken die een VPN server kunnen draaien.

   1. Bedankt voor je aanvullingen. Als je thuis bent in het opzetten van een VPN server dan is dit een mooie oplossing.

 73. Echt goed bezig, mooie functionaliteit en ook de GUI ziet er doordacht en robuust uit. Heb ‘m nu 2 dagen in gebruik, en heb slechts 1 wens. Het filter van de actuele meetwaarde mag wel minder gedempt zijn. Als een verbruiker in- of uitschakelt, dan zou de nieuwe meetwaarde ‘gelijk’ (binnen 10s interval) weergegeven mogen worden. Nu kruipt de meting ‘langzaam’ naar deze nieuwe waarde.

  1. Bedankt voor het compliment het is een kwestie van smaak, het is er juist ingebouwd omdat een trouwe gebruiker juist een indicatie wou zien van het verloop. Als we het real-time updaten dan verspringt de waarde. Dat kun je zien op de main schermen.

 74. Sinds vandaag aan het stoeien met de slimme-meter-software.
  Eindelijk een programma wat zo goed als plug-and-play is, top!
  Even de juiste communicatie-instellingen invoeren en het werkt.

  Ik loop helaas echter tegen een dingetje aan:
  Ik krijg het actuele gasverbruik niet zichtbaar, meter blijft op 0 staan.
  Ook de gasmeterstand wordt niet weergegeven.
  De tabel uren (m3 gas) blijft ook leeg.
  Bij het kostenoverzicht zie ik als blauw aangeven wel het gasverbruik staan.
  Onder info zie ik dat de meterstand wel juist wordt ingelezen.
  0-2:24.2.1(191217193500W)(01104.486*m3)
  Deze waarde klopt ook met wat de gasmeter ook aangeeft.

  Ik heb voor de zekerheid nog een vorige software versie geprobeerd, ook hier treden dezelfde mankementen op.

  Heb ik eventueel een instelling fout staan, of is er ergens toch een bitje omgevallen en zodoende een foutje in de software geslopen?

  Hopelijk heb je voor mij de gouden tip om alles aan de praat te krijgen.

  Groet,
  Hans

  1. Hi bedankt voor het compliment, altijd leuk om waardering te krijgen. Laat het vooral ook aan anderen weten.

   De reden dat je geen meting ziet in de software is dat jouw meter op een andere poort zit dan “normaal”. Meestal zit de gas meting op poort 1 en dan zit het telegram er zo uit 0-1:24.2.3(…… Bij jou komt het binnen op poort 2 vandaar dat je als telegram er zo uitziet 0-2:24.2.1(…. In het setup menu -> p1 poort kun je met de optie “gas code nummer” deze veranderen naar 2. Dan moet het werken. Nog een tip. Veel gasmeters doen maar 1 maal per uur een update dus het kan even duren voordat je het in de overzichten ziet.

   Succes.
   SecBro,

   1. Dank voor je snelle reactie.
    Dit is inderdaad de oplossing voor mij.
    Alles werkt nu zoals verwacht.

    Hans

 75. Afgelopen donderdag is er een verbruik van 200.000kwh in de grafiek terecht gekomen (waarschijnlijk een bug). Het lukt me niet om in te loggen op de Raspberry Pi om in de database een en ander aan te passen.

  Standaard wachtwoord lijkt niet te werken via sftp/ssh. Heeft iemand misschien advies?

  1. Bij de oude versies kun je inloggen met Root en het wachtwoord toor. Bij de nieuwere versies kun je inloggen met p1mon en en het wachtwoord verandermij

   Als dit ook niet werkt dan kun je eventueel het sdhc kastje mounten op een ander systeem en eventueel het p1mon wachtwoord resetten. Dit gaat het handigst op een ander Linux systeem.

   Een ander alternatief is de data exporteren aanpassen en weer importeren.

 76. Wellicht handig om de tool in een repository voor Linux distributies toe te voegen? Dit zodat we van het omslachtige ‘updaten’ af kunnen? Het is niet veel werk om te updaten, maar je bent toch gauw een 30 a 45 minuten hiervoor kwijt.

  Terwijl je bij een repository een simpele Cronjob kan laten uitvoeren iedere X aantal dagen om zo de applicatie te updaten. Ik weet niet of jullie hier al in hebben gekeken, maar dit zou echt voor mij en vele anderen een uitkomt wezen. Vooral als je, jezelf richt naar automatiseren van bepaalde processen.

  Verder is dit echt een goede tool, zou ook niet anders willen. Ga zo door 🙂

  1. We blijven het image model handhaven omdat dit de minste storingen geeft. Maar bedankt voor je tip.

 77. Hallo,

  Ik draai v0.9.13 en heb een verzoekje:
  Is het mogelijk om de kWh grafiek onder te verdelen in Hoog/Laag tarief, net zoals bij de kosten grafiek?
  Op die manier zie ik eenvoudiger hoeveel kWh Hoog/Laag ik in een bepaalde maand verbruikt heb.

  Groet,
  Arjan

  1. Dat is op het moment niet mogelijk omdat de onderliggende database dat niet ondersteund. We zetten het op de roadmap maar het is een aanzienlijke aanpassing en heeft voorlopig nog geen prioriteit. je kunt aan de hand van de financiële overzichten ongeveer hetzelfde zien. Het verschil heeft alleen bij dag, maand en jaar overzichten omdat het schakelen tussen dag/nacht tarief op uur basis gebeurt.

 78. Hai brother, good bezig
  Ik heb P1 alweer een tijdje draaien , en heb eigenlijk 2 verzoekjes, welke me leven simpeler zouden kunnen maken
  1, achter het symbool van ‘Nieuwe Versie beschikbaar” de link naar de laatste versie, zoek me altijd wezeloos naar deze link
  2. In de config van de tarieven, de zelfde kosten item overzicht vertalen welke ook op de meeste jaaroverzichten van de energie maatschappijen staan, energie belasting, netwerk belasting, werkelijke kwh of m3 kosten. Tis nu moeilijk bepalen waar nu de kosten zitten. Stroom is opgebouwd uit verschillende componenten

  Thank G-J

  1. Optie 1: zit in de volgende versie. Maar je kunt alle versies inclusief de laatste versie op de download pagina vinden.
   Optie: 2: je kunt dat zelf in de vaste lasten opnemen, het heeft niet zoveel zin dat daar dan aparte velden voor komen omdat het vaste kosten zijn.

 79. Allereerst superbedankt voor P1mon! Top

  Mijn vraag is of er eenoptie komt om zelf de piek en daluren in te kunnen stellen. In Brabant en in Limburg liggen die tijden doordeweeks anders dan in de rest van Nederland. (21.00 tot 7.00 i.p.v. 23.00 tot 7.00).

  Vriendelijke groet!

  1. Hi het scakelen tussen piek en dal wordt door de energieleverancier gedaan. Dit is een code die de in de slimme meter data. Daar hoef je dus niets voor in te stellen. Als je iets anders bedoeld met vraag dan hoor ik het graag.

 80. Ik maak al enkele maanden gebruik van P1MON, chappeaux hoor! Mooie software en leuk dat je er zoveel aan ontwikkeld.

  Sinds deze week liggen er zonnepanelen op het dak en het valt me op dat het geleverde vermogen continue onder de waarde van de software van de omvormer ligt (circa 100W). Bij hogere levering zie ik juist dat het verbruik op 0 staat. Aangezien het sluipverbruik ongeveer 100W is, zou het kunnen zijn dat de weergave het netto resultaat is?

  1. Bedankt voor het compliment. De slimme meter “ziet” allen wat er overblijft na eigenverbruik. Als je bijvoorbeeld 1000W opwekt en je eigen verbruik is 300W dan zal je 700W zien op de P1 monitor. Als je 1000W opwekt en 1100W verbruikt zal je een verbruik van 100W zien. Samengevat als je wat opwekt als bruto ziet dan ziet de slimme meter het netto gedeelte. We hebben nog wel op de roadmap staan om ook direct zonnepanelen uit te lezen en weer te geven maar dat is best complex door het woud aan verschillende omvormers.

   1. Bedankt! Dat verklaart inderdaad het verschil.
    Wordt nog niet heel enthousiast van de panelen, maar dat komt vooral door de korte dagen en het bewolkte weer 🙁

    Ik kan me voorstellen dat het uitlezen van de zonnepanelen lastig wordt. Hier hangt in ieder geval een growatt uit China.

    1. November, December en Januari zijn inderdaad geen top maanden. Vanaf April komt er weer schot in.

 81. Beste,
  Ik heb 3 vragen/opmerkingen.
  1) de ios app is niet te vinden in de appstore.
  2) is het mogelijk een image te maken die op een raspberry zero w draait?
  3) kan de info pagina achter het wachtwoord worden geplaatst zodat de applicatie toegankelijk gemaakt kan worden via het internet.

  Gr,

  1. De app is niet beschikbaar omdat de Apple developer account is verlopen. Apple vraagt 99 euro per jaar om de app beschikbaar te maken.
   We ondersteunen de pi zero niet, maar de image zou moeten werken er zijn. Mensen die dit weekend hebben gekregen.
   De info pagina achter een wachtwoord zetten staat niet op de maan roadmap maar we kunnen dit wellicht in de toekomst realiseren. We vinden het overigens geen goed idee om de p1 monitor direct via het internet te ontsluiten tenzij je een vpn gebruikt.

   UPDATE 8 november, er zijn weer donaties binnen gekomen en de Apple account is weer geactiveerd de App is weer beschikbaar.

   1. Ik heb de info pagina liever niet achter het/een wachtwoord en vind het juist handig dat je snel de status enzo kan zien. En inderdaad, als je p1mon via het internet wilt kunnen raadplegen is een VPN vele malen veiliger dan direct voor p1mon een poort openen.

    1. Wellicht maken we het configureerbaar. Je kunt dan de info pagina alleen zien achter de login. Het staat heel laag op de prioriteitenlijst.

     1. Kun je dan niet net als bij Apache de website eenvoudig afschermen met basic authentication voor toegang vanaf internet?

   2. Dank je wel voor je reactie, ik heb de app ondertussen gedownload en ga een Pi ZeroW gebruiken voor P1 Monitor. Dan kan ik de PI4 gaan inzetten voor Domoticz. Ik ben bezig om een vraag en zone gestuurd ventilatie systeem te bouwen.

  2. Ik heb de P1 mon op een Zero w draaien zonder probleem.
   Het lastige is om de WiFi aan de praat te krijgen voordat je ‘m kunt gebruiken.

 82. Kan de P1 monitor ook buiten je eigen netwerk gebruikt worden dus remote. ik heb zelf geen ervaring met linux. ik hoop echter dat er iets komt buiten de apple app om om het remote te kunnen zien.

  1. Er zijn een aantal manieren om bij de data te komen, ik geeft de opties niet hoe je dit kan realiseren:
   1: stel de Pi open naar het internet via je router, dit heet port forwarden. Dit wordt niet aanbevolen want een ieder kan dan je gegevens zien al ze het IP adres of de url weten. De instellingen zijn afgeschermd.
   2: maakt gebruik van een VPN, dit is veilig maar vergt wat werk op je mobiel/laptop, sommige wat betere of uitgebreide routers kunnen dit.
   3: je kunt de data uit Dropbox, lezen op dit moment nog erg beperkt maar we werken aan de een uitgebreide versie.
   4: je ontwikkelt zelf een Android app (ik ga ervan uit dat je dit bedoeld omdat je geen IOS app kan gebruiken). De enige reden dat we geen Android app ontwikkelen is dat we geen tijd hebben om nog een platform te onderhouden.

  2. PiVPN gebruiken en Port forwarden in je router. Dan kan je via je VPN de app benaderen

   1. Kan je mij uitleggen hoe dat werkt in combinatie met P1 Monitor. Wellicht in een persoonlijk bericht

    1. Pivpn moet op een 2e PI geïnstalleerd worden. Ff googelen en je vind een handleiding. Daarnaast je router instellen met juiste Port forwarding naar je PiVPN.

 83. Voorstel tot verbetering; mogelijkheid van twee verschillende tarieven van terugleveren. Het eerste tarief is alleen maar geldig voor een vooraf opgegeven aantal KWH/jaar, het tweede tarief wordt daarboven gebruikt. Hierdoor krijg je beter inzicht in de daadwerkelijke opbrengsten van panelen als je meer opbrengt dan dat je verbruikt. Standaard wordt namelijk iets van 20cent vergoed maar als je meer opwekt dan dat je verbruikt zakt dit tot pm 10cent.

 84. Feature voorstel:Wanneer er een update beschikbaar is wordt het symbool nieuwe versie zichtbaar.
  Het zou handig zijn wanneer je hier op kan klikken en dan meteen op de goed downloadpagina terecht komt.

 85. Op dit moment is het zo dat iedere 10 seconden de nieuwste gegevens via een XMLHttprequest worden opgehaald. Zou het misschien mogelijk zijn om dit via het websocket protocol te doen? De p1mon software kan dan zodra de nieuwste gegevens uit de slimme meter komen deze meteen naar de client doorsturen en kun je echt real-time het verbruik zien. In de roadmap staat al dat je van plan bent om de DSMR 5.0 berichten iedere seconden te verwerken ipv iedere 10 seconden. Zie dit bericht als een aanvulling op deze suggestie.
  De suggestie ‘Drie fasen stroomverbruik via een trend weer geven voor een korte periode van 12 uur’ zie ik ook graag verwerkt worden.
  Verder ben ik zeer tevreden over de software en de GUI ziet er erg goed uit.

 86. Ik zie in de gas trend wel de temperatuur terug komen. Echter heb ik geen gas aansluiting maar een warmtepomp. Ik zou het interessant vinden als de temperatuur ook elektrische vermogen trend kan komen.

  1. kun je aangeven in welke scherm/pagina je de temperatuur trend wil zien?

   1. Dank voor je reactie! Voorkeur gaat uit naar het elektrisch verbruik historiet: dag, maand, jaar

  2. kun je iets van een mockup maken zodat ik beter begrijp wat je wilt bereiken.

   1. In het overzicht van “historie uur gas” is een trend lijn te zien met de temperatuur in het verleden, zodat je een vergelijk kunt maken tussen de temperatuur en het gasgebruik. Graag zou ik de temperatuur lijn ook willen zien in het “historie energie”, zodat ik de relatie kan maken tussen kWh verbruik en de buitentemperatuur.

    1. Ik zet het op de uit te zoeken lijst, het wordt wel een aardig uitdaging om het fatsoenlijk weer te geven.

 87. Vandaag viel me op dat de actuele datum niet in hoofdscherm getoond wordt. Lijkt me toch wel handig.

   1. In het home scherm main-2.php wordt links boven wel de actuele tijd weergegeven, maar niet de datum.

    1. Daar is helaas geen ruimte voor vandaar dat we alleen de tijd weergeven.

     1. Kan die dan niet weergegeven worden in de zwarte titel balk? Dus links het logo en tekst P1 monitor en rechts de datum en tijd.

 88. Goedenavond.
  Ik probeer op de raspberry in te loggen via putty. Als ik het standaard ww invoer wordt de toegang geweigert. Ik vermoed dat ik ooit dit ww gewijzigd heb. Klopt het dat het ww opgeslagen wordt in de data waar ik een back-up van maak bij het installeren van een nieuwe versie. Als dit zo is kan ik dit dan aanpassen in het back-up bestand. Bedankt alvast.

  1. Het raspbian wachtwoord wordt niet meegenomen in de back-up. Je kunt wachtwoord in raspbian voor het account wel aanpassen door het SD kaartje te mounten op een andere Linux of Raspian pi. Wellicht is een eenvoudiger oplossing een export te maken en het SD kaart te voorzien van de laatste p1 monitor software en dan een import te doen.

 89. Hallo Security Brother,

  Gisteren de laatste versie geïnstalleerd. Zie weer hoop verbeteringen tov de versie die ik nog draaide (mei 2018). Mijn complimenten voor de verbeteringen die doorgevoerd zijn!

  Wel wat ‘wensen’. Ik zie dat er nu in her verbruikerscherm een meting is voor verbruik per fase in kW. Is het mogelijk om ook de individuele stroommetingen per fase te trenden in een grafiek van bijv max 12uur? Je kunt dan goed kijken naar de belasting per fase en eventueel een aanpassing doen om de belasting beter te verdelen over de 3 fasen.
  Is dat mogelijk?

  Gr. Benthouse

  1. Bedankt voor het compliment. Ik zet je wens om fase stroomverbruik via een trend weer te geven op de roadmap.

   1. Dank, met stroommeters bedoel ik dus de stroommeting in Ampère..die in kW (verbruik) staat er al in. Wellicht in zelfde grafiekje een Spanningsmeting (Volt) tussen Fasen en Nul?

    Gr. Benthouse

    1. Het ligt er aan of je slimme meter de juiste data aanlevert. Dat hangt van de slimme meter af. Zou je de output van je slimme meter willen posten dan kan ik het uitzoeken?

 90. pvoutput.org interface maken.

  Wat bedoel je hier exact mee? Mijn zonnepanelen (Enphase API beschikbaar) sturen alles door naar pvoutput… Nu zou ik mijn stroom en opbrengst op 1 plaats willen zien om zo proper de delta van opgewekte stroom/verbruik te weten + het mogelijke verlies natuurliijk

  1. Er is een verzoek geweest om te integeren of data uit te wisselen met pvoutput.org. Dit gaan we onderzoeken niet meer of minder.

 91. Gaaf programma. heb het net pas draaien en over 2 weken zonnepanelen op het dak. Ben benieuwd. Als wens en ik weet niet of het in de vele wensen al een keer vermeld is. Ik heb geen gas. zou fijn zijn als je de gas meter dan uit kan schakelen zodat je hem niet ziet. Geen must maar voor mij een uitkomst. Marcel

  1. Bedankt voor het compliment.In de historische overzichten kun je door op de legenda te klikken gegevens wel of niet laten zien. Door op gas te klikken in bijvoorbeeld het kostenoverzicht zal deze niet meer worden getoond. Is dit wat je bedoeld?

   1. Ik heb ook geen gas en zou graag het gas in het Home scherm verwijderd hebben. Op den duur komen er meer gasloze huizen. Als de warmtemeter kan worden uitgelezen (staat op roadmap) kan dat misschien de plek van gas innemen?

 92. Mijn (voorlopig) persoonlijk verlanglijstje 😉:
  • Aangezien ik een vrij hoog sluipverbruik heb (180-200W) zou ik graag een resolutie van 1 ipv. 10W hebben op het verbruik en leveringsscherm (home button), zodat ik snel kan zien wat de impact is als ik een verbruik uitschakel
  • Aangezien ik een tijdje geleden een probleem met de spanning had, zou ik graag hebben dat de spanning ook ingelezen wordt, bv. op het home scherm wordt afgebeeld en dat de dagelijkse min en max spanning wordt bijgehouden (en eventueel in een grafiek wordt weergegeven, of via API beschikbaar is)
  • In Vlaanderen is er een voorstel gelanceerd om de toekomstige tariefstructuur voor de distributienettarieven te hervormen en (gedeeltelijk) te baseren op het piekvermogen (KW – zowel afgenomen als geïnjecteerd) als de piekenergie (max KWH) afgenomen gedurende een periode van 15 minuten (over een periode van één maand of één jaar); het zou dus nuttig zijn om deze bij te houden te visualiseren en/of via API ter beschikken te stellen. De basisinfo heb je want op het Home overzicht wordt de piekafname en -injectie opgelijst
  • Ik steun de vraag voor integratie van de Solaredge omvormer voor zonnepanelen (ik heb zelf genoeg aan de 15min data die via API ter beschikken wordt gesteld op de Solaredge website : https://www.solaredge.com/sites/default/files/se_monitoring_api.pdf)
  • Ik steun de vraag voor een Database export naar CSV/Excel formaat
  • Op (korte) termijn wil ik een Zappi wall box installeren voor het opladen van een elektrische auto. Deze laat dynamic load balancing toe zodat de wagen indien gewenst uitsluitend wordt opgeladen met de energie geleverd door je zonnepanelen, zonder beroep te moeten doen op netstroom. Het zou nuttig zijn om het opladen van je auto te integreren in P1mon. Dit zou kunnen via de Zappi API : https://github.com/twonk/MyEnergi-App-Api
  • Wellicht te klasseren onder “muggenzifterij”, maar het stoort me dat onder de tab elektriciteitsconsumptie, subtab minuten de vertikale as in KWH gelabeld is. Voor uren, dagen, … is dit OK, maar voor minuten stel ik voor dat je spreekt van KW (het is eerder het gemiddeld vermogen gedurende de minuut (KW), dan de geleverde energie (KWH) gedurende die minuut – zoniet zou men moten delen door 60)

  1. De software geeft weer wat de resolutie is van de slimme meter, zover ik weet doen vrijwel alle meters dat met een minimum resolutie van 10 watt. Als de slimme meter een 1 watt resolutie heeft dan zal dat ook zo worden weergegeven. Het is dus geen P1 monitor optie of op te lossen via de p1 monitor software.

   Inlezen van de spanning kan alleen als de slimme meter die informatie levert, het staat op de roadmap omdat per fase te doen.

   De piek informatie waar je om vraagt is het piek verbruik over een periode van 15 min. Als ik het goed begrijp. Dat wordt lastig om bij te houden en kan eigenlijk alleen achteraf worden aangeven / berekend aan de hand van de minuut waarde. Voorlopig nog niet maar als dit een veelgevraagde optie wordt gaan we het opnieuw bekijken.

   In de volgende versie is het mogelijke om aan de hand van het terug geleverde vermogen via de GPIO of de API een te schakelen bijvoorbeeld een warmwaterboiler.

   De kWh waarde in het minuut overzicht gaan we controleren en aanpassen indien nodig.

   1. Thanks a lot Security Brother.
    Nog wat extra info/verduidelijking (ik voeg onderaan ook een voorbeeld van telegram toe):
    – de resolutie van 1W wordt idd correct weergegeven op de tab met het actuele verbruik ( en wordt zelfs iedere seconde aangepast – de Vlaamse meter stuurt namelijk iedere seconde een telegram) – sorry dat ik dit niet eerder gezien had (ik gebruikte de home tab)
    – in het nieuwe voorstel van de VREG is het nog niet duidelijk of het om het absoluut piekvermogen gaat of het gemiddelde over 15min. Ik kom daar nog wel op terug als er meer info over bekend wordt (de periode voor consultatie/opmerkingen loopt nog).
    – Aangezien je nu al (op de home tab) het dagelijkse maximum ogenblikkelijk piekvermogen (zowel voor verbruik als levering) weergeeft zou ik graag hebben dat je dit in een grafiek weergeeft (dagelijkse piekwaarden) of dit ten minste via een API ter beschikking stelt (ik kan met de huidige API het vermogen elke 10 sec krijgen, maar dan moet er ontzettend veel gegevens doorgezonden worden als je bv. een overzicht van de voorbije maanden wil)
    – Ivm. de Zappi was mijn eerdere vraag niet duidelijk. Zappi gebruikt een stroomtang om het verbruikt/geleverd vermogen van je huis te meten (net zoals de digitale meter doet) en moduleert dynamisch de oplaadsnelheid van je auto zodat je geen stroom teruglevert/noch verbruikt. Zappi houdt het geleverde vermogen aan je auto bij en je kan dit uitlezen via een API. Mijn vraag bestond erin om deze informatie te integreren in P1Mon (analoog aan de vraag om de gegevens van de Solaredge invertor voor zonnepanelen te integreren). Zappi heeft geen plannen om de gegevens van de digitale meter als input te gebruiken (zij willen dat hun oplossing overal werkt)
    Ondertussen heb ik geleerd dat het sturen (moduleren van de stroom) van een oplaadpaal, meer bepaald een Tesla Wall Charger, ook kan via de software TWCManager draaiend op een Raspberry : https://github.com/cdragon/TWCManager , maar ik besef ten volle dat dit te veel gevraagd is om in P1Mon te integreren.
    Het binair schakelen van een laadpaal (zoals een boiler) is niet voldoende, je moet de stroom kunnen moduleren.
    Nog eens een dikke proficiat en hartelijk dank voor jouw prima werk.
    WB

    0-0:96.1.4(50213)
    0-0:96.1.1(3153414731313030303234323131)
    0-0:1.0.0(191011083723S)
    1-0:1.8.1(000130.622kWh)
    1-0:1.8.2(000250.535
    kWh)
    1-0:2.8.1(000797.906kWh)
    1-0:2.8.2(000301.699
    kWh)
    0-0:96.14.0(0001)
    1-0:1.7.0(00.833kW)
    1-0:2.7.0(00.000
    kW)
    1-0:32.7.0(232.5V)
    1-0:31.7.0(004
    A)
    0-0:96.3.10(1)
    0-0:17.0.0(999.9kW)
    1-0:31.4.0(999
    A)
    0-0:96.13.0()
    0-1:24.1.0(003)
    0-1:96.1.1(37464C4F32313139303131313838)
    0-1:24.4.0(1)
    0-1:24.2.3(191011083506S)(00091.517*m3)

    1. Graag gedaan, wie weet wat we in de toekomst gaan doen met zaken als Zappi.

 93. Ik zou graag ergens een lookup table willen toevoegen om de inhoud van een balloontip in te vullen wanneer je over de L1, L2, L3 hovered. Zodat ik kan zien wat er allemaal aan L2 hangt.
  vb: hover over L2 geeft dan:Vaatwasser, Droger, wcd’s etage1, etc.

 94. Zou het een optie zijn om een digitale uitgang te realiseren op de pi en in de software in te stellen waarde voor het verschil in teruglevering. dus lever ik 2 kw actueel terug zodat hierop ik mijn warmte element kan aansturen in de boiler. met een soort vertraging of dood gebied waarbij het element aan gaat hij niet terug schakelt omdat er dan minder terug geleverd word.

 95. Een ideetje, ik zou graag een tablet (en het liefst zelfs een e-ink display) als display willen gebruiken die continu aanstaat en mijn stroomverbruik/teruglevering weergeeft, in een oogopslag inzichtelijk wat de status is. Daarvoor heb ik nu meestal de P1 monitor main pagina open staan. Ik ben alleen bang voor screen burn-in.
  Zou het een idee zijn om een soort screensaver mode in te bouwen met bv alleen de 2 meters van de main pagina die om de zoveel tijd iets verspringt ter voorkoming van burn-in?

  Thanks nogmaals voor dit fantastische werk!!!

  1. Leuk idee, alleen ik zal er eens naar kijken of het mogelijk is en wat er dan moet verspringen. Wat dacht je ervan als alternatief als bijvoorbeeld het P1 logo naar x tijd verschijnt o.i.d. en weer weg gaatAls je er dan op klikt komt het normale scherm weer terug.

 96. Zijn er plannen om inzichtelijk te maken wat een Zonneboiler oplevert aan energie?

  We hebben sinds kort een Zonneboiler van HRSolar inclusief een “advanced pomp” (https://www.hrsolar.nl/zonneboilers/pompsets/pompset-advanced-xl/) in combinatie met een KM2 datalogger: https://www.resol.de/en/produktdetail/209 , die maakt het mogelijk om data naar https://www.vbus.net te exporteren, maar het liefst zou ik de opbrengst ook in jullie app bijhouden zodat we alles op 1 plaats hebben staan. Ook is het interessant om te zien wat de invloed van de zonneboiler op ons gasverbruik is.