P1-monitor download 202310 V2.4.0

P1-monitor download 202310 V2.4.0

P1 monitor is op de Raspberry Rpi3 en Rpi4 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.

Het wordt sterk aanbevolen deze upgrade uit te voeren ook al zijn de wijzigingen niet relevant voor hoe je de P1 monitor gebruikt.

Upgrade of eerst installatie.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3B/4 SDHC image die hieronder te downloaden is. De Rpi 5 wordt nog niet ondersteund. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.  Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.

BELANGRIJK 1

De Upgrade Assistent is vervangen voor Upgrade Aide. De upgrade assistent wordt niet meer ondersteund. Maak altijd eerst een manuele export als alternatief als de automatische upgrade faalt.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de Upgrade Aide.

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

 1. download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
 2. pak het zip file uit en lees de bijlagen.
 3. kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
 4. Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen. Het vergroten van het filesysteem gebeurt automatische als je de UpgradeAide gebruikt.
 5. plaats de SDHC card in de Pi.
 6. start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
 7. Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.

FAQ

Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ of bezoek het forum.p1mon.nl

Problemen oplossen.

Image past niet op de SDHC card:

 1. Je kunt proberen de SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
 2. Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie Expand Filesystem.
 3. wis de browser cache als je layout problemen hebt.

Standaard wachtwoord besturingssysteem:

 1. Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen met SSH is p1mon met het wachtwoord  verandermij.
 2. Het advies is om dit wachtwoord na installatie aan te passen.

Juridisch spul en zo

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en Javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst of gebruik de upgrade aide.

DOWNLOAD

SDHC images

P1 monitor wordt ondersteunt op de Raspberry Pi 3B, Pi3 B+ of Pi4 (vanaf versie 0.9.11) de Rpi 5 wordt niet ondersteund.
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties.  Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crasht door een gebrek aan ram geheugen. Er is minimaal 1GB aan ram nodig voor alle mogelijke functies!

Bugs en andere opgeloste fouten:

 • Notificatie e-mail van een te hoge spanning werkte wel als de grens werd overschreden maar er werd geen e-mail gestuurd als de spanning onder de grenswaarde zakte.
 • Logging van P1Notifier.py bevatte een module naam fout, dit geeft geen problemen maar mogelijk verwarring bij het lezen van de logging.
 • Alle scripts aangepast en kunnen nu rechtstreeks worden aangeroepen zonder pythonlaunch.sh. Bijvoorbeeld P1Db ipv P1Db.py.
 • De maand piekwaarde kWh in main-1/2 gaf de verkeerde datum aan.
 • Python en OS upgrades uitgevoerd.
 • Bij de weerinformatie kon een stad niet worden ingevoerd met een enkele aanhalingsteken in de naam zoals Braine-l’Alleud.
 • Fase actueel gaf geen Engelse of Franse tekst weer in de meters.
 • stats-h-gas.php gaf bij de zoom knop 12 jaar aan i.p.v. van 12 uur.
 • P1DbCopy aanpassingen waardoor deze meer informatie geeft.
 • SolarEdge fabrieksinstellingen werkte niet.
 • config-netwerk layout probleem wifi wachtwoord en SSID opgelost.
 • P1 poort e-mail notificatie bevatte een bug waardoor alleen een e-mail werd gestuurd als de fase notificatie actief was.
 • Timeout van e-mail berichten werd niet gebruikt bij notificaties.
 • Op een iPad verdween de legenda als daar op geklikt werd.

Nieuw:

 • Actuele fase informatie is nu zowel horizontaal als verticaal weer te geven. Te activeren door op het tweerichting pijltje te klikken in de knop. Pagina fase-a.php is vervallen.
 • config-systeem.php laat nu ook de versie informatie zien, dit is dezelfde informatie die op info.php te vinden is.
 • Diverse UI pagina’s aangepast zodat ze nu Nederlands, Engelse en Frans volledige weergeven, er moet nog wat werk gebeuren bij een aantal configuratie pagina’s.
 • p1mon.sh (start/stop script) aangepast zodat bij een stop de RAM data naar disk wordt gekopieerd om zeker te weten dat er geen open bestanden worden gekopieerd.
 • API heeft nu drie processen i.p.v van twee zodat UI schermen met meerdere bronnen sneller reageren.
 • Er werd onterecht veel geheugen naar de swap space gezet, de “swappiness” verlaagt via /etc/sysctl.conf door de regel vm.swappiness = 5 toe te voegen.
 • DuckDns geeft nu in het log aan welke DNS naam wordt gebruikt.
 • Notificatie is uitgebreid, er kunnen nu notificaties worden verzonden als het geleverde of verbruikte vermogen onder of boven een ingestelde grenswaarde komt. De meetwaarde bestaat uit de gemiddelde Watt waarde van de huidige minuut. De meting gebeurd met een interval van 30 seconden. De notificaties hebben een wachttijd van 60 seconden tussen het eerste notificatie en voordat dezelfde notificatie weer wordt verzonden. Oude code voor de UpgradeAssistent verwijderd in P1Watchdog.

Let op wachtwoorden zijn altijd met HOOFDLETTERS!

Als je een bijdrage wil leveren om de kosten te dekken van de website of je wil je waardering te tonen dan kun je hier een donatie doen.

Klik op de een van twee knoppen en voer een bedrag naar keuze in. De voorkeur is om Bung te gebruiken omdat Paypal transactiekosten in rekening brengt.

Vragen, suggesties en bugs melden

BUGS

Bij gebruik van SOCAT loopt de P1 monitor vast na een reboot. Met deze patch wordt dit verholpen. Pas de patch toe voordat er een reboot wordt uitgevoerd. Mocht het probleem al zijn opgetreden dan kan het worden opgelost door op de Rpi in te loggen de volgende commando’s uit te voeren.  

cd /p1mon/mnt/ramdisk
sudo chown p1mon:p1mon *.db
Comments are closed.