P1-monitor download 202307 V2.3.0

P1-monitor download 202307 V2.3.0

P1 monitor is op de Raspberry Rpi3 en Rpi4 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.

Het wordt sterk aanbevolen deze upgrade uit te voeren ook al zijn de wijzigingen niet relevant voor hoe je de P1 monitor gebruikt.

Upgrade of eerst installatie.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3B/4 SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.  Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.

BELANGRIJK 1

De Upgrade Assistent is vervangen voor Upgrade Aide. De upgrade assistent wordt niet meer ondersteund. Maak altijd eerst een manuele export als alternatief als de automatische upgrade faalt.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de Upgrade Aide.

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

 1. download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
 2. pak het zip file uit en lees de bijlagen.
 3. kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
 4. Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen. Het vergroten van het filesysteem gebeurt automatische als je de UpgradeAide gebruikt.
 5. plaats de SDHC card in de Pi.
 6. start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
 7. Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.

FAQ

Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ of bezoek het forum.p1mon.nl

Problemen oplossen.

Image past niet op de SDHC card:

 1. Je kunt proberen de SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
 2. Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie Expand Filesystem.
 3. wis de browser cache als je layout problemen hebt.

Standaard wachtwoord besturingssysteem:

 1. Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen met SSH is p1mon met het wachtwoord  verandermij.
 2. Het advies is om dit wachtwoord na installatie aan te passen.

Juridisch spul en zo

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en Javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst of gebruik de upgrade aide.

DOWNLOAD

SDHC images

P1 monitor wordt alleen ondersteunt op de Raspberry Pi 3B, Pi3 B+ of Pi4 (vanaf versie 0.9.11).
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties.  Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crasht door een gebrek aan ram geheugen. Er is minimaal 1GB aan ram nodig voor alle mogelijke functies!

Bugs en andere opgeloste fouten:

 • Upgrade naar Highcharts-Stock-11.1.0, diverse schermen aangepast aan de laatste standaarden. Veranderingen zijn afgeronde grafieken, legenda wordt nu doorgestreept en fonts ‘s zijn daar waar mogelijk aangepast en grotere geworden om de leesbaarheid te verhogen.
 • Upgrade Python bibliotheken.
 • P1SqlExport robuuster gemaakt, bij een corrupt database bestand wordt een melding gegeven maar niet gestopt. Je verliest data maar die was je toch al verloren zonder dat de export stopt.
 • I2C en SPI waren niet geactiveerd door dubbel probleem. Het /boot filesysteem is normaal readonly raspi-conf gaf niet aan dat /boot/config.txt niet te beschrijven was. config.txt is aangepast met de volgende regels: “dtparam=spi=on dtparam=i2c_arm=on”
 • Deze versie van het Raspberry heeft een bug dat libreadline.so.7 onbreekt. Dit is opgelost met door een link te maken in /usr/lib/arm-linux-gnueabihf met “sudo ln -s libreadline.so.8 libreadline.so.7”
 • Fase-a.php aangepast waardoor deze in totaal op een iPad past en de kleuren van Ampère kleuren nu mee met de kleuren van levering en verbruik.
 • P1WatermeterV2, P1WatermeterV2CounterSet, P1Weather aangepast en kunnen nu rechtstreeks worden aangeroepen zonder pythonlaunch.sh.
 • De watermeter verwijderden de minuten records alleen bij het opstarten en niet periodiek als de records ouder waren dan 31 dagen, hierdoor kan de ramdisk vol lopen als de Rpi of de P1monitor maanden niet was herstart. Als je geen upgrade uitvoert en de watermeter optie gebruikt en de database belasting op de info pagina is groter dan 70% dan wordt een herstart aanbevolen.
 • Scroll schermen van de import en UpgradeAide bleven niet op de scroll positie na het uitvoeren van deze acties.
 • MQTT financiële gegevens werden niet meer aangepast na de initiële start.
 • Debug melding werd getoond als de stad ID werd gebruikt bij de weerconfiguratie parameter.
 • Sommige tekst fouten in Franse teksten voor de tooltip van main-1 en main-2 verwijderd.
 • Diverse pagina’s aangepast zodat deze Nederlands, Engels en Frans ondersteunen. Dit is veel werk en wordt in de toekomst verder doorgevoerd. main-1.php, main-2.php en de gas schermen zijn nu volledig meertalig.

Nieuw:

 • Veel werk dat je niet ziet en maar beperkt merkt. Er is code is aangepast waardoor deze eenvoudiger is om te onderhouden en aan te passen.
 • Samba server wordt niet meer standaard gestart als het delen van bestanden uit staat. Dit verminderd geheugengebruik en de Rpi start een fractie sneller op.
 • Bij het stoppen van de P1 monitor wordt er 10 seconden gewacht om zeker te zijn dat de data van ram naar disk is gekopieerd.
 • Bij het starten van de P1SerReader wordt gecontroleerd of de e_serial niet corrupt is en vervangen indien wel. Dit geeft normaal gesproken geen data verlies. e_serial is een buffer database.
 • Standaardisatie van bewaartermijnen voor alle type data, minuten: 31 dagen, uren: 1096 dagen. Voor de dagen, maanden en jaren geldt onbeperkt. Dit wordt over meerdere versies uitgevoerd in deze versie zijn watermetingen, gas en Kwh verbruik/geleverd aangepast.
 • P1UpgradeAssist.py is al wat langer niet meer in gebruik en wordt nu niet meer ondersteund, mocht je van een versie ouder dan 1.5.0 gebruiken dan wordt geadviseerd de export/import optie te gebruiken. Versie 1.5.0. biedt de vervanger UpgradeAide.
 • Vanaf versie 1.8.0 is de watermeter database aangepast, als je een oudere versie dan 1.8.0 gebruikt doe dan eerste een upgrade naar 2.2.0 en daarna naar deze versie. Als je de watermeter niet gebruikt dan kun je een upgrade uitvoeren zonder verlies van data.
 • Fase informatie kW in main-1 en main-2 hebben nu drie decimalen (cijfers) achter de komma. Wat eerst bijvoorbeeld eerst 2.32 was is nu 2.230 geworden.
 • Weer informatie wordt nu via https opgehaald en niet meer via http, dit beschermt de API key.

Let op wachtwoorden zijn altijd met HOOFDLETTERS!

Als je een bijdrage wil leveren om de kosten te dekken van de website of je wil je waardering te tonen dan kun je hier een donatie doen.

Klik op de een van twee knoppen en voer een bedrag naar keuze in. De voorkeur is om Bung te gebruiken omdat Paypal transactiekosten in rekening brengt.

Vragen, suggesties en bugs melden

BUGS

De notificatie e-mail van een te hoge spanning werkt als de grens wordt overschreden maar er wordt geen mail gestuurd als de spanning onder de grenswaarde zakt. Bij de volgende overschrijding wordt wel weer een mail gestuurd.

De maand piekwaarde kWh in main-1/2 geeft een verkeerde datum aan.

Comments are closed.