P1-monitor download 20220330 V1.6.0 patch 1
P1 monitor is op de Raspberry Rpi3 en Rpi4 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.
Het wordt sterk aanbevolen deze upgrade uit te voeren ook al zijn de wijzigingen niet relevant voor hoe je de P1 monitor gebruikt. Er zijn diverse essentiële aanpassing doorgevoerd in de API en database. Daarnaast ondersteunt deze versie de iOS app beter.
Mocht je de software de moeite waard vinden wil je deze dan delen via social media e.d. Bedankt voor de ondersteuning.
Upgrade of eerst installatie.
De software verkrijgen en installatie.
De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3B/4 SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden. Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.
BELANGRIJK 1
Er is grote aanpassing gedaan aan de upgrade assistent, deze is beperkt compatibel met de vorige versie. Als de Upgrade assistent wordt gebruik met data van vorige versies dan is het noodzakelijk om ook een export van de vorige versie te doen en deze met de hand te importeren. Vanaf versie 0.9.15 en hoger kan de upgrade assistent weer zonder deze manuele upgrade worden uitgevoerd. Als dit niet wordt gedaan dan is historische data niet meer beschikbaar.
BELANGRIJK 2
De Upgrade Assistent is vervangen voor Upgrade Aide in de vorige versie 1.5.0. Je kunt nog wel een upgrade doen met data uit versies voor 1.5.0. Maak altijd eerst een manuele export als alternatief als de automatische upgrade faalt.
Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de upgrade assistent.
Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.
- download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
- pak het zip file uit en lees de bijlagen.
- kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
- Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen. Het vergroten van het filesysteem gebeurt automatische als je de UpgradeAide gebruikt.
- plaats de SDHC card in de Pi.
- start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
- Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.
FAQ
Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ of bezoek het forum.p1mon.nl
Problemen oplossen.
Image past niet op de SDHC card:
- Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
- Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie Expand Filesystem.
- wis de browser cache als je layout problemen hebt.
Standaard wachtwoord besturingssysteem:
- Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen met SSH is p1mon met het wachtwoord verandermij.
- Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.
Juridisch spul en zo
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.
De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en Javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.
DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.
Samengevat: gebruik is voor eigen risico.
Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst of gebruik de upgrade assistent of de opvolger upgrade aide.
DOWNLOAD
SDHC images
P1 monitor wordt alleen ondersteunt op de Raspberry Pi 3B, Pi3 B+ of Pi4 (vanaf versie 0.9.11).
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties. Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crasht door een gebrek aan ram geheugen. Er is minimaal 1GB aan ram nodig!
Opgelost: Tekstfouten verwijderd.
Opgelost: SqlExport faalde als bepaalde opties niet actief waren, zoals kWh puls meting o.i.d.
Opgelost: P1NginxConfig.py time-out voor het vernieuwen van het certificaat naar 60 seconden gezet. Dit was 10 seconden waardoor de vernieuwing soms faalde.
Opgelost: Als het API Lets Encrypt certificaat vernieuwd wordt dan neemt de Nginx server dit nu over zonder dat een herstart nodig is.
Opgelost: P1 poort time-out voor de notificatie dat er geen data binnenkomt vergroot van 30 sec naar 45 seconden.
Opgelost: Index van de periode werd niet correct weggeschreven op de pagina’s met minimum en maximum data.
Opgelost: Import scherm gaf verkeerde header tekst weer.
DROPBOX
LET OP Dropbox moet opnieuw worden geautoriseerd als je een oudere versie dan 1.4.1 gebruikt.
Nieuw: het info.php scherm laat de status van de netwerktijd (ntp) zien. De update gebeurt normaal om de 30 minuten.
Nieuw: de status database bevat op index 125 het verschil in tijd tussen de Rpi en het P1 poort telegram. Dit werkt alleen met slimme meters die deze informatie doorgeven. Dit is ook te zien op de info webpagina boven de P1 telegram.
Nieuw: De berekening voor het weergeven van de systeem ram gebruik is aangepast. Met dank aan Intelwolf.
Security patches en upgrade van diverse software bibliotheken uitgevoerd tot 2022-03-21.
Let op wachtwoorden zijn altijd met HOOFDLETTERS!
P1 MONITOR VERSIE 20220330 – 1.6.0 - patch 1(8GB SDHC image)
P1 MONITOR VERSIE 20220330 – 1.6.0 - patch 1(4GB SDHC image)
Vragen, suggesties en bugs melden
BUGS
Helaas is bij het maken van het image de test data niet gewist van het bestand In /etc/dhcpcd.conf staan de laatste vier regels als volgt. Dit is niet correct. De patch 1 versie heeft deze bug niet meer. Ik ga mijn nu even diep schamen en sorry voor de verwarring. Mocht je nog de 1.6.0 versie met patch level 0 draaien dan staat hieronder hoe je de bug kan verwijderen. Dit is alleen nodig bij netwerk problemen.
In /etc/dhcpcd.conf
static routers=192.168.2.254 #P1MON_ROUTER 2021-12-08 13:04:06
interface wlan0 #P1MON_WLAN0_INTERFACE 2022-03-05 15:58:32
static ip_address=192.168.2.221/24 #P1MON_WLAN0_IP 2022-03-05 15:58:32
static domain_name_servers= 1.1.1.1 8.8.8.8 9.9.9.9 #P1MON_DNS 2022-03-29 21:45:58
Fix optie 1:
Pas het bestand /etc/dhcpcd.conf aan door alleen de onderstaande regel te laten staan
static domain_name_servers= 1.1.1.1 8.8.8.8 9.9.9.9 #P1MON_DNS 2022-03-29 21:45:58
Als het bestand aangepast is dan kun met het commando “sudo systemctl daemon-reload; sleep 1; sudo systemctl restart dhcpcd” het netwerk opnieuw starten.
Fix optie 2:
vul in het netwerk configuratie scherm(config-netwerk.php) in de velden IP adres eth0, IP adres wlan0, IP adres router, IP adres DNS server de IP addresen die je wil gebruiken en sla deze op. Als je DHCP wil blijven gebruiken dan kun je na een minuut of zo de velden wissen en dan saven. De waarde in het velden moeten wijzigen om het bestand /etc/dhcpcd.conf te wijzigen. Zelf als de velden leeg zijn dan moet de inhoud van de velden aangepast worden omdat alleen een wijziging van de velden het achterliggend proces start.
Op de info pagina wordt het geheugen gebruik verkeerd weergegeven. Ik heb een geheugen parameter verkeerd beoordeeld. In mijn geval was het verbruik ongeveer 80% na de correctie 34%. Deze fix is in de volgende versie beschikbaar. het kan overigens geen kwaad het is weergave die niet correct is en het heeft geen effect op de werking.
Deze bug wordt veroorzaakt doordat er geen controle was of er een crontab bestand was voor de p1mon user.
Fix optie 1: schakel de ftp back-up optie in en save deze, daarna mag deze weer uit of aanblijven omdat je back-ups wel een goed idee vindt.
Fix optie 2: log in op de rpi en voer het commando crontab < /dev/null
uit.