P1-monitor download 20211203 V1.5.0

P1-monitor download 20211203 V1.5.0

P1 monitor is op de Raspberry Rpi3 en Rpi4 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.

Het wordt sterk aanbevolen deze upgrade uit te voeren ook al zijn de wijzigingen niet relevant voor hoe je de P1 monitor gebruikt. Er zijn diverse essentiële aanpassing doorgevoerd in de API en database. Daarnaast ondersteunt deze versie de iOS app beter.

Mocht je de software de moeite waard vinden wil je deze dan delen via social media e.d. Bedankt voor de ondersteuning.

Upgrade of eerst installatie.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3B/4 SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.  Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.

BELANGRIJK

Er is grote aanpassing gedaan aan de upgrade assistent, deze is beperkt compatibel met de vorige versie. Als de Upgrade assistent wordt gebruik met data van vorige versies dan is het noodzakelijk om ook een export van de vorige versie te doen en deze met de hand te importeren. Vanaf versie 0.9.15 en hoger kan de upgrade assistent weer zonder deze manuele upgrade worden uitgevoerd. Als dit niet wordt gedaan dan is historische data niet meer beschikbaar.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de upgrade assistent.

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

 1. download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
 2. pak het zip file uit en lees de bijlagen.
 3. kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
 4. Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen. Het vergroten van het filesysteem gebeurt automatische als je de UpgradeAide gebruikt.
 5. plaats de SDHC card in de Pi.
 6. start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
 7. Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.

FAQ

Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ of bezoek het forum.p1mon.nl

Problemen oplossen.

Image past niet op de SDHC card:

 1. Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
 2. Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie Expand Filesystem.
 3. wis de browser cache als je layout problemen hebt.

Standaard wachtwoord besturingssysteem:

 1. Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen met SSH is p1mon met het wachtwoord  verandermij.
 2. Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.

Juridisch spul en zo

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en Javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst of gebruik de upgrade assistent of de opvolger upgrade aide.

DOWNLOAD

SDHC images

P1 monitor wordt alleen ondersteunt op de Raspberry Pi 3B, Pi3 B+ of Pi4 (vanaf versie 0.9.11).
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties.  Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed door een gebrek aan ram geheugen. Er is minimaal 1GB aan ram nodig!

Opgelost: De status van piek en dal tarief werd niet goed verwerkt waardoor de kWh S0 puls meting en de tarief schakelaar niet goed werkte.

Opgelost: In het netwerk menu werd een hint IP adres in het grijs weergegeven. Dit kan verwarrend zijn. De text “suggestie” aan de tekst toegevoegd.

Opgelost: e-mail functie geeft meer details weer bij problemen.

DROPBOX

LET OP Dropbox moet opnieuw worden geautoriseerd als je een oudere versie dan 1.4.1 gebruikt.

Nieuw: Upgrade naar PHP 7.3.

Nieuw: De temperatuur actueel meter loopt nu van -30 tot 90. Dit was -30 tot 60 graden. En het scherm geeft het verschil tussen in en output nu weer.

Nieuw: Alle historische schermen kunnen voor de uren, dagen en maanden nu alle beschikbare data in de database weergeven. Voorheen was dat alleen de laatste dagen, of een paar maanden. Let op dat maakt de schermen wel trager want er moet soms tot 20 keer zoveel data worden opgehaald.

Nieuw: De USB stick ondersteunen nu ook NTFS en exFAt. Het wordt nog steeds aanbevolen om FAT32 sticks te gebruiken.

Nieuw: De USB stick ondersteunen nu ook NTFS en exFAt. Het wordt nog steeds aanbevolen om FAT32 sticks te gebruiken.

Nieuw: Verbeterde meldingen op de pagina’s info.php en config-P1poort.php als er geen data op de P1 poort binnen komt.

Nieuw: Upgrade Aide vervangt de Upgrade Assistent. Er kunnen nog wel updates worden gedaan met de Upgrade Assistent van oudere versies. vanaf deze versie kan de UpdateAide worden gebruikt. Deze oplossing is veel sneller en lost problemen op die Belgische gebruikers hadden bij upgrades. Dit voordeel werkt helaas pas bij de volgende upgrade.

Nieuw: Vastrechtkosten kunnen nu maximaal 999.999 euro zijn dat was 99.99 euro.

Nieuw: Excel export van de database is nu beschikbaar via het config in-export pagina.

Nieuw: In en export pagina ondersteund nu ook Engels en Frans.

Nieuw: E-mail configuratiescherm geeft aan als er geen TO, CC of BCC ontvangers zijn opgegeven.

Security patches en upgrade van diverse software bibliotheken uitgevoerd tot aan 2021-10-02.

Let op wachtwoorden zijn altijd met HOOFDLETTERS!

Vragen, suggesties en bugs melden

BUGS

Historieschermen instellingen

De historieschermen houden de keuze  week, dagen, maanden enz. niet goed vast ze verspringen een knop naar links. 

Export blijft hangen op 2%

De meeste eenvoudige workaround is in het configuratie menu -> kWh puls te activeren. Zet de optie kWh S0 puls meting actief op aan. Daarna zal de export werken. Je kunt na de export de optie kWh puls weer uitzetten.  Daarna kunnen er zoveel exports gemaakt worden als gewenst.

Comments are closed.