P1-monitor download 20211002 V1.4.1

P1-monitor download 20211002 V1.4.1

P1 monitor is op de Raspberry Rpi3 en Rpi4 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.

Het wordt sterk aanbevolen deze upgrade uit te voeren ook al zijn de wijzigingen niet relevant voor hoe je de P1 monitor gebruikt. Er zijn diverse essentiële aanpassing doorgevoerd in de API en database. Daarnaast ondersteunt deze versie de iOS app beter.

Mocht je de software de moeite waard vinden wil je deze dan delen via social media e.d. Bedankt voor de ondersteuning.

Upgrade of eerst installatie.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3B/4 SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.  Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.

BELANGRIJK

Er is grote aanpassing gedaan aan de upgrade assistent, deze is beperkt compatibel met de vorige versie. Als de Upgrade assistent wordt gebruik met data van vorige versies dan is het noodzakelijk om ook een export van de vorige versie te doen en deze met de hand te importeren. Vanaf versie 0.9.15 en hoger kan de upgrade assistent weer zonder deze manuele upgrade worden uitgevoerd. Als dit niet wordt gedaan dan is historische data niet meer beschikbaar.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de upgrade assistent.

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

 1. download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
 2. pak het zip file uit en lees de bijlagen.
 3. kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
 4. Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen. Het vergroten van het filesysteem gebeurt automatische als je de UpgradeAide gebruikt.
 5. plaats de SDHC card in de Pi.
 6. start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
 7. Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.

FAQ

Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ

Problemen oplossen.

Image past niet op de SDHC card:

 1. Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
 2. Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie Expand Filesystem.
 3. wis de browser cache als je layout problemen hebt.

Standaard wachtwoord besturingssysteem:

 1. Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen met SSH is p1mon met het wachtwoord  verandermij.
 2. Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.

Juridisch spul en zo

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!

DOWNLOAD

SDHC images

P1 monitor wordt alleen ondersteunt op de Raspberry Pi 3B, Pi3 B+ of Pi4 (vanaf versie 0.9.11).
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties.  Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed door een gebrek aan ram geheugen. Er is minimaal 1GB aan ram nodig!

Opgelost: main-1.php, main-2.php, e-levering, e-verbruik verwerkte 1 sec verwerking niet goed.

Opgelost: main-2 geeft betere header teksten weer als water uitgeschakeld is.

Opgelost: http naar https routering verbeterd zodat LetsEncrypt sneller en beter werkt.

Opgelost: DNS probleem opgelost voor een aantal routers.

Opgelost: werkt met de nieuwe manier van aanloggen die Dropbox vanaf 30 september 2021 eist. De app moet nog worden aangepast. Door deze aanpassing moet je Dropox opnieuw authenticeren. Een import werkt helaas niet.

DROPBOX

LET OP Dropbox moet opnieuw worden geautoriseerd!

Nieuw: de basic.json bestand/UDP bericht is uitgebreid met een data valid flag en de FQDN voor de internet API waardoor de app automatisch geconfigureerd kan worden. Basic versie nummer naar 7 gezet van versie 6.

Nieuw: Python libs systeem breed gemaakt, nodig omdat meerdere Rpi users die gebruiken.

Nieuw: QR code toegevoegd die het eenvoudiger maakt de app in te stellen.

Security patches en upgrade van diverse software bibliotheken uitgevoerd tot aan 2021-10-02.

Let op wachtwoorden zijn altijd met HOOFDLETTERS!

De 8GB versie die op 3 okotober tot 19:30 te downloaden was bevatte versie 1.4.0. Onderstaande 8GB image bevat wel de juiste 1.4.1 versie.

BUGS

Versie 1.3.0 tot versie 1.4.1 (deze versie ) heeft een probleem met het wegschrijven van dal en piek tarief status. Dit geeft problemen met de tariefschakeling en de piek en dal indicatie van de S0 kWh puls meting.

Je kunt dit oplossen door het toevoegen van onderstaande regel in het script /p1mon/scripts/p1_port_shared_lib.py. Voeg toe aan de functie.

def insert_db_serial_record( data_set=None, status=None ,dbstatus=None, dbserial=None, flog=None ):

Net onder try:

dbstatus.strset( str( data_set['tarief_code'] ), 85, flog )

Hierna moet de P1-software worden herstart.

cd /p1mon/scripts

./p1mon.sh restart

243 Replies to “P1-monitor download 20211002 V1.4.1”

  1. Ik neem aan dat je de QR code voor paypal bedoeld. Deze lijkt goed te werken. Als ik deze oproep.

 1. Sinds mei van dit jaar wordt blijkbaar alle productie van de zonnepanelen (via de solaredge interface) aangeduid als “laag tarief”.
  Voordien werd er een onderscheid gemaakt tss hoog- en laag tarief.
  Zou het mogelijk zijn om dit te corrigeren.
  PS. Ik weet niet hoe ik een screen copy kan toevoegen

  1. Zie de bug, onder aan de pagina en hoe het op te lossen. Je kunt ook even wachten als het niet tegen zit wordt er morgen een nieuwe versie uitgebracht.

 2. Hallo Security Brother ben ik de enige die een waarschuwing ontvang van Chrome wanneer ik probeer de nieuweste versie te downloaden?

  De volgende site bevat schadelijke programma’s
  Cybercriminelen op e.pcloud.link proberen je mogelijk over te halen om programma’s te installeren die schadelijk zijn voor de browserfunctionaliteit (door bijvoorbeeld je homepage te wijzigen of extra advertenties te bekijken op sites die je bezoekt). Meer informatie

  Groetjes,

  Jos

  1. Nee ik heb er ook last van onder Chrome. En bedankt voor het melden. Ik denk dat Google ooit een keer gezien heeft dat er malware is gevonden van iemand die pCloud gebruikt en dat ze daarom alles van pCloud blokkeren. Dit geldt ook voor oudere versies van de software. De P1-monitor heeft geen malware o.i.d. Je kunt de waarschuwing negeren of een andere browser gebruiken. Ik ga kijken of ik Google kan overtuigen dat dit een false positive is.

   1. Heb het vandaag nogmaals geprobeerd om de nieuwste versie te downloaden en nu werkt het zonder meldingen. Top.

 3. Hi,
  Ik krijg sinds enige tijd geen data meer binnen in mijn P1 Monitor. Ik heb de laatste update geïnstalleerd. Daarna is enexis nog langs geweest om de boel naar 3-fase om te zetten. P1Monitor heeft zich daar perfect op aangepast maar ik keek laatst weer sinds lange tijd en ik zie geen data binnen komen.
  Wat kan ik daar aan doen om te troubleshooten?

     1. Dit wordt daar als rode regel weergegeven:

      2021-11-05 09:19:31,666CRITICALmain_prod database niet te openen(1)./p1mon/mnt/ramdisk/e_serial.db) melding:file is not a database

      1. Dat is het bestand corrupt. Als dit het enige bestand is dan kun je inloggen op de Rpi. De P1-monitor stoppen in de folder /p1mon/scripts ./p1mon.sh stop uitvoeren. Het bestand /p1mon/mnt/ramdisk/e_serial.db verwijderen met rm /p1mon/mnt/ramdisk/e_serial.db . Daarna de P1-monitor weer starten met ./p1mon.sh start .

       1. Hi, Je instructies waren zeer helder en het is gelukt het bestand te verwijderen maar echter lost dit het probleem niet op.
        De foutmelding blijft en ik zie nog steeds geen data.

        1. Als aanvulling: Ook alle pagina’s met historische data blijven laden. Daar wordt niets getoond.

         1. Dat is correct want er komt geen data binnen en het lijkt er op dat je database corrupt was of is. Maar de eerste stap is zorgen dat er data binnen kom. Kun heel specifiek de volgende informatie sturen.
          • Het type meter wat je gebruikt.
          • De instellingen van de P1 poort die je op de pagina config-P1poort.php kunt vinden. Een screenshot van de pagina is voldoende.
          • Welk type Rasberry Pi je gebruikt. Dat kun je op de info.php pagina vinden en kan met knippen en plakken overzetten.

          1. ZIV 3-fase meter van enexis
           Kan even geen foto plaatsen dus de instellingen zijn als volgt:
           Baudrate: 115200
           byte size: 8 bits
           parity: geen
           stopbits: 1 stop

           De info.php is helemaal leeg. Ik gebruik een raspberry Pi 3B+

           Heeft het wellicht nut om de upgrade uit te voeren. Zien of dat werkt?

          2. Ik heb geen specificaties van de meter kunnen vinden. Je zou toch verwachten dat de leveranciers/netbeheerders of de details aan geven of het type van het protocol De meeste nieuwe meters gebruiken DSMR 4.0/ESMR 5.0 waarbij de snelheid 115200 8N1 is ook wordt heel soms 115200 7E1 gebruikt. Deze twee snelheden kun je proberen.
           Met je beschrijving denk ik dat er echter meer niet op orde is en denk dat het verstandig is naar een nieuw image te gaan. De laatste versie is 1.5.0

           Je kunt onderstaande procedure volgen om te zien of er überhaupt data uit de meter komt.
           In de folder /p1mon/script staat een test programma P1SerTester.py die het telegram uit de slimme meter laat zien.

           1: login op de Rpi
           2: cd /p1mon/scripts
           3: ./p1mon.sh stop
           4: ./P1SerTester.py -br 115200 -bs 8 -p N -s 1
           Als dit goed gaat krijg iets zo als hieronder te zien (kan langer of korter zijn afhankelijk van het type meter).

           Waarschuwing, gebruik dit programma niet tegelijk met P1SerReader.py
           serial device: /dev/ttyUSB0
           baudrate : 115200
           bytesize : 8
           parity : N
           stopbits : 1
           output wordt naar het bestand /var/log/p1monitor/sertest-20211204091606.txt geschreven.
           20211204091606:
           20211204091611: /ISk5\2ME382-1004
           20211204091611:
           20211204091611: 0-0:96.1.1(4F414E37303035313835343633363133)
           20211204091611: 1-0:1.8.1(15338.203kWh)
           20211204091611: 1-0:1.8.2(15068.531
           kWh)
           20211204091611: 1-0:2.8.1(01984.304kWh)
           20211204091611: 1-0:2.8.2(05236.442
           kWh)
           20211204091611: 0-0:96.14.0(0001)
           20211204091611: 1-0:1.7.0(0000.49kW)
           20211204091611: 1-0:2.7.0(0000.00
           kW)
           20211204091611: 0-0:17.0.0(0999.00*kW)
           20211204091611: 0-0:96.3.10(1)
           20211204091611: 0-0:96.13.1()
           20211204091611: 0-0:96.13.0()
           20211204091611: !

           Als je wel af en toe de timestamp prefix ziet verschijnen (20211204091606 o.i.d) dan komt er wel data binnen maar het formaat klopt niet. Pas dan de parameters van P1SerTester.py om te zien of dat helpt.

           Als het lijkt te werken dan kun de P1-monitor weer starten met ./p1mon.sh start

           Als de data er goed uit ziet dan kun je die instelling over nemen in het configuratie scherm.

           bezoek forum.p1monitor.nl

 4. Bij geleverd onder “vandaag” is een pijl omhoog die aangeeft wat het hoogste geleverde vermogen is geweest met het tijdstip. Eronder staat een pijl omlaag die bij
  mij altijd 0 aangeeft met als tijdstip 00:00:06, waar is deze uitlezing voor bedoeld?
  Het laagst geleverde vermogen is sowieso altijd nul.

  1. Als je energie terug levert aan het net dan zal het moment worden aangeven. Vandaag was dat voor mij 09:48. Als je geen energie terug levert dan heeft deze waarde geen zin.

   1. Ik heb zonnepanelen en lever dus ook stroom terug. Bij pijl omhoog zie ik altijd wel de piekwaarde met tijdstip maar bij de pijl omlaag is het altijd 00.00 kW, ook in het weekend. In de voorgaande versie was deze uitlezing er niet. Wel de pijl omhoog met daarboven een klokje met datum en tijd van de piek.

     1. Je geeft aan dat onder “vandaag” de waarde naast het pijltje omlaag alleen een waarde aangeeft wanneer je terug levert. Ik heb zonnepanelen dus ik lever terug maar bij mij blijft die waarde altijd op nul staan met tijdstip 00:00:06.
      De vraag is waarom bij mij die waarde altijd nul is.
      Komt er alleen een waarde bij dit pijltje omlaag tijdens het dal tarief?

      1. Het geeft de het hoogste en laagste verbruik aan per dag. De waarde wordt elke dag op het moment dat de eerste slimme meter bericht binnen komt op 0 gezet. Dan wordt er per dag bijgehouden wat je laagste verbruik is. In mijn geval is dat vandaag een piek en dal van 5,34 Kw en 0.16Kw. Als je altijd meer teruglevert dan je verbruikt per dag dan zal het dag verbruik op 0 blijven staan.

       bezoek forum.p1monitor.nl

 5. Geachte,
  Na een paar dagen stopt mijn actueel verbruik electriciteit, gas en water blijft nog wel gewoon werken.

  Als ik mijn pi herstart dan werkt weer terug alles gewoon, wat kan ik checken ?

  1. Je kunt in de logfiles kijken (zie logging in de config pagina). Wat heel apart is dat gas blijft werken. Gas en elektriciteit komen uit dezelfde bron. Met de informatie die je meegeeft is het lastig een diagnose uit voeren.

   Als je een vraag stelt geef dan zoveel mogelijk informatie. Maak het een vraag die te beantwoorden is!
   • wat wil je bereiken of wat ging er mis?
   • wat heb je gedaan?
   • wat gebeurde er?
   Geef eventueel extra informatie zoals de webpagina waarop iets mis ging (bv. main-1.php).

   bezoek forum.p1monitor.nl

   1. Geachte,

    Ik krijg deze foutmelding,

    2021-11-10 10:21:56,270INFOsave_exit SIGINT ontvangen, gestopt.

    in de P1SerReader.log, en dat is de tijd waar de Gas & Elektriciteit stopt.

    De waterlog en opwekking elektriciteit werkt wel nog gewoon,

    Ik moet de raspberry pi dan vervolgens volledig herstarten en dan werkt hij gewoon weer terug +/- 1 Week.

    Ik had gezien dat er een update is naar 1.4.1 mss, moet ik deze eerst installeren.

    Sven

    1. Er komt blijkbaar geen data meer binnen of de database is corrupt geraakt. Jekunt op de info pagina zien of er nog data binnenkomt. Dit soort problemen ontstaan meestal door (willekeurige volgorde) een corrupt sdhc kaartje, een andere Rpi 3 of 4, een powerdip ( die maakt het kaartje corrupt). Het feit dat hij het een week of wat doet legt de verdenking bij de Rpi. Upgraden is altijd goed.

     1. Op de info pagina komt alle data nog goed binnen, enkel als je naar historie dag gaat op bv vandaag 19/11 dan zie je dat de laatste data van 09/11 is. En daar komt geen update meer bij, onder opgewekte en verbruik water deze komen nog wel correct hierop 19/11. Ik heb zonet een volledige reboot van de raspberry gedaan maar hij blijft op 09/11 staan bij historie gas/electriciteit.

      Sven

     2. Onder info pagina zie ik het volgende,

      Tijdstip laatste verwerkte bericht uit de slimme meter:2021-11-10 10:21:56
      Tijdstip laatste verwerkte minuten gegevens:2021-11-10 12:14:12
      Tijdstip laatste verwerkte uren gegevens:2021-11-10 12:14:12
      Tijdstip laatste verwerkte dagen gegevens:2021-11-10 12:14:12
      Tijdstip laatste verwerkte maand gegevens:2021-11-10 12:14:12
      Tijdstip laatste verwerkte jaar gegevens:2021-11-10 12:14:12
      Tijdstip laatste verwerkte weer gegevens:2021-11-18 19:42:28
      Tijdstip laatste ram naar disk back-up:2021-11-18 19:42:24
      Tijdstip laatste ram naar disk back-up(serial):2021-11-10 10:15:05
      Tijdstip laatste succesvol FTP back-up:onbekend
      Tijdstip laatste Dropbox back-up:onbekend
      Tijdstip laatste Dropbox data:onbekend
      Tijdstip laatste UDP broadcast:2021-11-10 10:23:05
      Tijdstip laatste succesvolle email:onbekend
      Tijdstip terug levering, laatste schakeling:onbekend
      Tijdstip tarief schakeling, laatste schakeling:2021-11-19 11:25:10
      Tijdstip laatste verwerkte watermeter puls:2021-11-19 09:34:59
      Status automatische data import:onbekend
      Tijdstip automatische data import:onbekend
      Tijdstip laatste MQTT client bericht:2021-11-19 09:35:01
      Tijdstip laatste verwerkte KWh meter productie(S0) puls:2021-11-19 11:25:12

      Inderdaad tijdstip laaste verwerkt bericht uit slimme meter blijft op 10-11 staan? dit is de reden vermoed ik maar de status van de P1-Poort is wel groen en in orde. Het actueel vermogen (W) is ook nog correct ?

      Dank je wel voor de tips !
      Sven

       1. Rpi 4, kan je mij ook aangeven wat het antwoord is bij de forum ?

        Beantwoord de volgende vraag: hoe wordt de laatste dag van het jaar genoemd?

        Ik dacht dat dit oudjaar was ? maar lukt met niet heb al vanalles geprobeerd. Mss iets handiger voor de vragen

        Sven

 6. Hallo Secbro,
  Ik heb een vraag over de fase actueel in het actuele informatie menu.
  Sinds de update van de P1 Monitor Pro app blijft de stroommeting, L1 Ampere op 0 staan.
  Het vermogen, L1 Watt, zie ik wel mee gaan met de waardes op het beginscherm.
  Zou je hier eens naar willen kijken ?

  1. Worden de gegevens op de P1-monitor in het fase scherm wel ververst? Maakt je in de app gebruik van de Dropbox want die update traag. Als je de netwerk optie gebruikt dan moet de update wel snel gebeuren.

   1. De Watt en Volt van de P1-monitor en de app komen met elkaar overeen, de Ampere blijft op 0 staan, waar deze in de P1-monitor wel varieert. Ik maak gebruik van Dropbox, maar ongeacht hoe lang ik wacht, de Ampere blijft bij mij op 0 staan. Ik heb met een collega vergeleken en bij hem gebeurd hetzelfde.

    1. Het lijkt een bug in de Dropbox interface van de app. Kun je controleren of het zonder Dropbox maar met het netwerk wel werkt?

     En de dump van je slimme meter kunnen posten.

     Ik heb het net getest met alleen Dropbox en dat lijkt goed te werken. Wat jammer is anders was het eenvoudiger te fixen.

     1. Ik heb net de netwerk instellingen ingesteld. Zonder Dropbox werkt de Ampere wel.
      Dank je voor de hulp, hopelijk kun je dit meenemen bij een volgende update.

      1. Kun je de output van de slimme meter in een reactie plaatsen. Die kun je met copy and past van de info pagina halen.

       1. /Ene5\XS210 ESMR 5.0

        1-3:0.2.8(50)
        0-0:1.0.0(211102222013W)
        0-0:96.1.1(4530303437303030303632343634373139)
        1-0:1.8.1(002669.684kWh)
        1-0:1.8.2(001226.078
        kWh)
        1-0:2.8.1(000793.034kWh)
        1-0:2.8.2(002033.503
        kWh)
        0-0:96.14.0(0001)
        1-0:1.7.0(00.366kW)
        1-0:2.7.0(00.000
        kW)
        0-0:96.7.21(00007)
        0-0:96.7.9(00003)
        1-0:99.97.0(2)(0-0:96.7.19)(210318145149W)(0000000593s)(210301165951W)(0000000504s)
        1-0:32.32.0(00004)
        1-0:32.36.0(00000)
        0-0:96.13.0()
        1-0:32.7.0(227.0V)
        1-0:31.7.0(003
        A)
        1-0:21.7.0(00.366kW)
        1-0:22.7.0(00.000
        kW)
        0-1:24.1.0(003)
        0-1:96.1.0(4730303732303033393330383931383139)
        0-1:24.2.1(211102222000W)(02561.373*m3)
        !63E9

        1. Het ziet er goed uit. Ik heb geen bug gevonden in de software. Het werkt zonder problemen (uiteraard wel trager omdat het via Dropbox gaat) als je een pull down doet op het scherm dan wordt de data van Dropbox geforceerd geladen en moet dan binnen drie minuten zijn vervangen.

         1. Ik heb het gevonden. In de beeldscherm instellingen stond de Amperes op 10. Deze heb ik naar 16 gezet en nu werkt het goed.

 7. Ik wil dit eens gaan proberen te draaien op de nieuwe Pi Zero 2. Even snel als een 3B+ alleen de helft aan geheugen. Is 512mb voldoende om te draaien?

   1. Ja, is voldoende. Mocht je alleen met wifi gaan werken dan is een juist geconfigureerd wpa_supplicant.conf nodig (en evt. een leeg ssh-bestand).

 8. Hoi! Hoe kon ik ook alweer de ip adres poort nr van 80 naar xx wijzigen?
  Ik krijg het nu niet voor elkaar met sudo nano….. zie alleen leeg scherm. Ik wil extern bij het bestand komen zodat ik
  listen 80 default_server;
  listen [::]:80 default_server;
  kan wijzigen. Kan het via Putty?
  (misschien ook in de FAQ vermelden?)

  1. Van versie 1.4.1 worden de NGINX webserver configuratie files door de P1 monitor gewijzigd. Als met de hand aanpassing doet dan kunnen worden overschreven . Jouw aanpassingen staat in het bestand /etc/nginx/sites-enabled/p1mon_80
   Pas listen 80; aan naar de poort die je wil gebruiken.
   Test de configuratie met het commando sudo nginx -t
   Pas de configuratie aan met sudo systemctl reload nginx

   Hierna vervalt de garantie (beste poging) op goede werking

   bezoek forum.p1mon.nl

 9. Bug reparatie S0 meting:
  In het pad naar het bestand dat aangepast moet worden mist een letter: script moet scripts zijn.

 10. Hoi, ook ik maak nu enige tijd gebruik van deze tool, erg goed. Ik probeer nu te upgraden naar de laatste versie via de Upgrade Assistant, maar ik krijg telkens de melding dat de USB niet gemount kan worden. Wat doe ik verkeerd?

  Groet Sake

   1. Ja die heb ik inderdaad gelezen, maar ook al formateer ik op FAT32 dan krijg ik nog steeds deze melding. Betreft een 8 GB USB stick, dus dat zou ook goed moeten zijn.

     1. Heb nu net mijn USB stick via diskpart naar 4GB verkleind, vervolgens geformatteerd naar FAT en nu werkt de Upgrade Assistant!

 11. SecurityBrother,

  sinds al een geruime tijd een tevreden gebruiker van P1Monitor.
  Nu met de laatste update naar 1.4.1 zie ik twee dingen waar ik mij afvraag ligt dat aan mij of is er iets aan de hand.
  punt 1 is dat ik na de update geen temperatuur tabellen meer zie bij de verschillende tabellen zoals gas \ electra en Solaredge opwekking. Denk alles nagelopen te hebben in de instellingen maar kan niets vinden.
  2e punt is dat de zonnepanelen grafiek niet meer wordt bijgewerkt. Bij de instellingen zie ik wel dat de API succesvol de gegevens heeft binnen gehaald en dat de database t/m nu loopt. Echter de grafiek zie ik lopen tot aan de update. Heb al herlaad alle data, reset de site configuratie en alles wissen uitgevoerd, echter zonder juist resultaat?
  Kan jij mij of iemand anders mij misschien verder helpen.
  groet

   1. Hi Security Brother,
    Weer instellingen stonden goed, maar probleem gevonden.
    Zie dat je fix DNS ip adressen gebruikt.
    Die gaan erbij mij niet rechtstreeks naar buiten. Heb dit aangepast in de file /etc/dhcpcd.conf.
    en de regel aangepast naar: #static domain_name_servers=1.1.1.1 8.8.8.8 9.9.9.9 #P1MON_DNS 2021-09-19 19:10:35

    graafas

    1. Je kunt je eigen dns server instellen via de config netwerk pagina. Dan werkt het ook bij upgrades.

 12. Vraagje. Mijn sd kaart was corrupt geraakt en mij behulp van je info uit de FAQ heb ik de historische dat kunnen redden. Is het ook mogelijk om dagelijks een backup te maken naar een externe schijf of dropbox?

  1. Je kunt back-ups maken naar Dropbox of via s(ftp)s zie de configuratie pagina back-up.

 13. Hoi,
  Hoe vaak wordt de solaredge data via mqtt gepubliceerd?
  Alle andere data (smartmeter, watermeter en weer), zie ik wel langskomen. De solaredge-data echter niet (volgens de pagina: p1monitor/powerproduction/minute/timestamp_local)

   1. ow, wat zou ik dan moeten vinden onder “p1monitor/powerproduction/”?
    (te togglen met “verzenden opgewekte vermogen”)

 14. Zojuist deze laatste versie geïnstalleerd. Met het installeren van V1.4.0 had ik problemen met de tijd op de Pi en heb dat ook gemeld. Helaas was dat voor mij niet op te lossen. Ben nu van 1.3.1 naar 1.4.1 gegaan. Bij deze image geen problemen. Tijd is gelijk correct en alles lijkt weer prima in orde. Bedankt.

 15. Sinds een week ook de P1Monitor draaiend.
  Leuke stats te zien
  Maar voor tarieven Elek en gas, staat er standaard 0,20522 ingevuld voor zowel verbruik/geleverd
  Komt dit zelf van de digitale meter ????
  als ‘k zie naar mijn contract (engie – easy – vast)
  Prijs per kWh piekuren (c€/kWh) 10,664
  Prijs per kWh daluren (c€/kWh) 8,152

  Klopt hier dan iets niet ofzo

  Verder toppie software

  1. De kosten kun je zelf invoeren. De waarden die je nu ziet zijn standaard waarden in de software. De slimme meter heeft geen kosten informatie.

   1. Dus worden die waardes in p1MON
    Prijs per kWh piekuren (c€/kWh) 10,664
    P1MON – Prijs per kWh piekuren (c€/kWh) 0.10664
    Prijs per kWh daluren (c€/kWh) 8,152
    P1MON – Prijs per kWh daluren (c€/kWh) 0.8152

    Juist
    ThX

    1. Ik kan je berekening niet volgen maar je geeft de prijs in per kWh uur. Dat is Nederland nu nog ongeveer 22 euro cent (0,22 euro).

 16. Het lukt me momenteel niet de data te back-uppen naar een Dropbox account, zoals ik wil.

  Ik wil graag de data elke nacht om 3 uur back-uppen, dus ik heb het volgende ingevuld:

  Minuten: *
  Uren: 3
  Dag van de maand: *
  Maand: * (elke maand)
  Dag van de week: * (elke dag)

  Wat er nu gebeurde is dat er tussen 3 en 4 uur in de nacht elke minuut een nieuwe backup werd gemaakt. Dus 60 keer.

  Ik zou graag gewoon om 3 uur 1 keer een backup hebben elke nacht.

  Tips voor welke instelling fout staat?

  1. Als je de minuten vervangt voor 0 of de minuut dat een back-up wil maken dan werkt zoals je bedoeld hebt. 5,3,,,* is vijf over 3 en 25,3,,,* is vijf voor half vier.

   1. Dank u, ga ik testen!

    En wat doet de ‘dropbox gegevens delen’ optie? Die lijkt ook heel vaak kleine bestanden te back-uppen.

 17. De Solar Edge stand is weer niet bijgewerkt in de maand totaalstand; zowel de productie van gisteren als die van vandaag ontbreken in het totaal (dat klopt precies). Maar het valt me nu wel op dat in het blok met de ID de einddatum op gisteren staat. Als die einddatum betekent dat TOT die datum gegevens worden ingelezen, dan klopt het natuurlijk wel, maar ik ben me er niet van bewust dat dit voorheen ook zo werkte. Het is echter wel een verklaring en daarom laat ik het hier maar bij. Excuus voor het tijdsbeslag.

 18. hoi SB, ik heb afgelopen dfagen gestoeit met het 8Gb image. op twee machines gedownload en weggeschreven naar SD, kernel panick bij start. Daarna Ubuntu op dezelfde Pi & kaart = okay. Nu de 4Gb image update weggeschreven, die start gelijk goed. Het kan natuurlijk dat ik systematisch dezelfde fout maak(te), kan ook dat er iets niet goed is aan het bestand op de server. Misschien goed om dat even uit te sluiten.

  Zoals altijd, weer bedankt voor de updates en verbeteringen! mvg K

  1. Mij tip is volg de instructies naar de letter. Het wordt door veel mensen gebruikt en daar werkt het goed dus ik vrees dat het een lokaal probleem is. Wellicht ten overvloede je hoeft er niets aan te doen dan het image naar een SDHC kaartje te zetten. EN dat in de Rpi te plaatsen. Alle configuratie gaat via de UI. Een tip ik heb ooit een vergelijkbaar probleem met een USB3 A naar SDHC coverter gehad waar jet kaartje ook vreemd deed. je kunt het host kaartje ook low level formateren om te zien of dat helpt/

 19. Ja, de verwerking staat aan. Zojuist eerst weer de standen gecontroleerd en dan zie ik dat nu alleen de productie van vandaag niet is opgeteld in het maandtotaal. Daarop heb ik de data van Solar Edge herladen en dan is de stand wel correct (dus productie van vandaag is opgenomen in de maandstand). Dat heb ik de vorige keer ook zo gezien en toen was het de dag daarna weer mis. Ik zal morgenmiddag kijken hoe het dan is.

 20. Op de roadmap staat het verzoek voor een CSV of Excel export maar ik begrijp dat dat nogal wat werk is. Is het niet mogelijk om de db-bestanden (op verzoek) te exporteren via de P1- monitor? Dan kan de stap naar Excel door mijzelf (de gebruiker) eenvoudig gedaan worden. Of zie ik dat verkeerd?

  1. Je kunt de DB bestanden zelf exporten of eigenlijk kopiëren. In het configuratie menu -> database -> lokaal bestanden delen. Hiermee wordt de SAMBA server gestart en kun je via de Windows share de*.db bestanden kopiëren van de share p1mondata. Dit zijn sqlite database bestanden. let op dit zijn db kopieën die maximaal 15 minuten oud zijn. de *.db.n bestanden zijn veiligheid kopieën.

   1. Wauw, hier ook even naar gekeken. Werkt heel erg goed zeg. even de bestanden gekopieerd naar een lokale folder en daarna geopend met DB browser voor SQL site.
    in een paar klikken een CSV gemaakt die zonder problemen geïmporteerd word (in Numbers in dit geval, even geen excel voor m’n neus)
    Een aanrader om naar te verwijzen voor een ieder die de getallen naar Excel over wil zetten.

   2. Dank je wel voor je snelle en duidelijke reactie. Dit werkt een stuk makkelijker dan de gegevens uit de export te halen!

 21. Dank je voor je snelle reactie. Ik heb die data enkele dagen geleden al eens opnieuw geladen, maar het verschil blijft bestaan. Ik zal dat morgen nog eens doen en kijken wat dat oplevert. Laat ik je weten. Overigens een mooi stuk software; ik ben er blij mee!

 22. Sinds vs 1.4.1 is het maand-totaal van de opgewekte stroom (via de Solar Edge api) niet gelijk aan de optelling van de dag-totalen. Het maand-totaal loopt twee dagen achter (de lopende dag en de dag ervoor). Is er iets in mijn instellingen fout?

  1. Daar kan om op deze manier niet van zeggen. Nu is het zo dat de software een op een de standen van de SolarEdge API overneemt. je kunt proberen alle data opnieuw in te lezen.

 23. Afgelopen vrijdag is mijn aansluiting uitgebreid naar 3 fasen en er is een andere slimme meter geplaatst. Nadat alles afgerond was, heb ik de p1monitor opgestart. Moeiteloos paste het programma zich aan aan de nieuwe meter. Maar nu blijkt, dat er geen waarden van de gasmeter worden ontvangen, geen meterstand, geen verbruik. Waar kan dat aan liggen? Ik heb al verschillende seriële instellingen geprobeerd, maar geen verbetering. Enig idee?

  1. De afdwaalden worden door de slimmemeter doorgegeven via een koppeling met je gasmeter. Als deze niet aangesloten is dan komt er ook geen gaswaarden door. Kun je het telegram delen. Dat staat onderaan de informatie pagina.

   1. Ik heb de koppeling gecontroleerd (2 x op de rode knop gedrukt) en de gasmeter reageert met ‘koppeling geslaagd!’. Geven al die nullen tussen de haakjes achter 0-1:96.1.0 aan dat de gegevens van de gasmeter niet doorkomen?

    /XMX5LGF0010456342797

    1-3:0.2.8(50)
    0-0:1.0.0(211017164346S)
    0-0:96.1.1(4530303637303035363334323739373230)
    1-0:1.8.1(002449.489kWh)
    1-0:1.8.2(000003.835
    kWh)
    1-0:2.8.1(000001.839kWh)
    1-0:2.8.2(000000.241
    kWh)
    0-0:96.14.0(0001)
    1-0:1.7.0(00.190kW)
    1-0:2.7.0(00.000
    kW)
    0-0:96.7.21(00011)
    0-0:96.7.9(00004)
    1-0:99.97.0(2)(0-0:96.7.19)(000101010000W)(0000004411s)(000101010000W)(0000015849s)
    1-0:32.32.0(00011)
    1-0:52.32.0(00010)
    1-0:72.32.0(00011)
    1-0:32.36.0(00000)
    1-0:52.36.0(00000)
    1-0:72.36.0(00000)
    0-0:96.13.0()
    1-0:32.7.0(235.3V)
    1-0:52.7.0(234.2
    V)
    1-0:72.7.0(234.4V)
    1-0:31.7.0(000
    A)
    1-0:51.7.0(000A)
    1-0:71.7.0(000
    A)
    1-0:21.7.0(00.133kW)
    1-0:41.7.0(00.099
    kW)
    1-0:61.7.0(00.000kW)
    1-0:22.7.0(00.000
    kW)
    1-0:42.7.0(00.000kW)
    1-0:62.7.0(00.041
    kW)
    0-1:24.1.0(003)
    0-1:96.1.0(0000000000000000000000000000000000)
    !EF29

    1. 0:96.1.0: is de naam/type/id van je gasmeter. Ik weet niet of dit een probleem is maar ik gok van wel. Gas waarden starten met 0-1:24.2.1, 0-1:24.3.0 of 0-1:24.2.3. die ontbreken allemaal. Kortom er wordt geen gas data doorgegeven aan de slimme meter of in ieder geval niet aan de P1 poort.

 24. Ik heb een probleem met [kWh opgewekt en gemeten met een puls kWh (S0) meter.] 4e knop van boven.
  De pagina blijft laden … , maar er komt geen data.
  Alle andere pagina’s komen wel met gegevens.
  Ik heb de P1monitor software al opnieuw geïnstalleerd.
  Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.4
  Enig idee wat dat zou kunnen zijn?

  1. Deze data wordt alleen getoond als je daadwerkelijk een KWh S0 puls meter hebt aangesloten. Wat je ziet is de de UI probeert data te laden die er niet is.

   1. OK, maar de kWh (S0) puls meter data is er wel geweest in het verleden. Ik heb de P1 Monitor draaien sinds juli. Ik kan het niet exact terug halen, maar sinds 1 á 2 weken is de data er dus niet meer.
    Of doe ik iets doms.

    P1PowerProductionS0.log;
    tijdstip nivo regel
    2021-10-17 07:17:14,092 INFO init: gpioDigtalInput gelezen uit database, pin nummer is 26
    2021-10-17 07:17:14,075 INFO Main: database tabel powerproduction succesvol geopend.
    2021-10-17 07:17:14,074 INFO Main: database tabel status succesvol geopend.
    2021-10-17 07:17:13,994 INFO Main: database tabel config succesvol geopend.
    2021-10-17 07:17:13,654 INFO Start van programma met process id 895
    2021-10-17 07:13:19,551 INFO saveExit SIGINT ontvangen, gestopt.
    2021-10-17 07:13:19,549 INFO saveExit SIGINT ontvangen, gestopt.
    2021-10-16 22:15:28,649 INFO init: gpioDigtalInput gelezen uit database, pin nummer is 26
    2021-10-16 22:15:28,631 INFO Main: database tabel powerproduction succesvol geopend.
    2021-10-16 22:15:28,630 INFO Main: database tabel status succesvol geopend.
    2021-10-16 22:15:28,556 INFO Main: database tabel config succesvol geopend.
    2021-10-16 22:15:28,224 INFO Start van programma met process id 891
    2021-10-16 22:14:23,463 INFO saveExit SIGINT ontvangen, gestopt.
    2021-10-16 22:14:23,457 INFO saveExit SIGINT ontvangen, gestopt.
    2021-10-16 20:45:18,265 INFO init: gpioDigtalInput gelezen uit database, pin nummer is 26
    2021-10-16 20:45:18,247 INFO Main: database tabel powerproduction succesvol geopend.
    2021-10-16 20:45:18,246 INFO Main: database tabel status succesvol geopend.
    2021-10-16 20:45:18,172 INFO Main: database tabel config succesvol geopend.
    2021-10-16 20:45:17,841 INFO Start van programma met process id 895
    2021-10-16 20:44:12,589 INFO saveExit SIGINT ontvangen, gestopt.
    2021-10-16 20:44:12,586 INFO saveExit SIGINT ontvangen, gestopt.
    2021-10-16 20:41:13,707 INFO init: gpioDigtalInput gelezen uit database, pin nummer is 26
    2021-10-16 20:41:13,688 INFO Main: database tabel powerproduction succesvol geopend.
    2021-10-16 20:41:13,687 INFO Main: database tabel status succesvol geopend.
    2021-10-16 20:41:13,612 INFO Main: database tabel config succesvol geopend.
    2021-10-16 20:41:13,283 INFO Start van programma met process id 980

    1. P1PowerProductionS0.py voegt records toe en zelf als die niet actief is er is data in de database dan zal dat worden weergegeven. Je kunt eenvoudig testen of er überhaupt data in de database staat met de query http://rpi ip/api/v1/powerproduction/month. Als je een export of back-up hebt gemaakt dan kun je die terugzetten.

     1. idd. ‘powerproduction/month’ is leeg. Had ook al snel gekeken met SQLite ook niks natuurlijk. Ik heb nog backups tot 1 oktober. Daar ga ik in spitten. Ik begin, geloof ik, langzaam steeds meer de snappen, van jou overigens top! programma en ‘slimme meters’

 25. Hallo,

  Het lijkt erop of de ftp backup functie niet meer werkt. Sinds de upgrade naar deze versie lukt het niet meer.
  In de logfile staan deze meldingen:
  2021-10-15 15:39:11,002,”ERROR”,”Main: FTP server antwoord: -2 Gestopt.”
  2021-10-15 15:39:10,934,”INFO”,”Main: probeer bestand /p1mon/www/download/p1mon-sql-export1634305137-C6A4-51CC-43C0-301C-5618.zip te kopieren via ftp.”
  2021-10-15 15:39:10,934,”WARNING”,”Er wordt geen beveiligde verbinding gebruikt.”
  2021-10-15 15:39:10,932,”INFO”,”Password decryptie ok.”
  2021-10-15 15:39:10,614,”INFO”,”Start van programma.”
  2021-10-15 15:38:55,467,”INFO”,”FTP transfer is succesvol gestopt.”
  2021-10-15 15:38:55,457,”INFO”,”Main: bestand /p1mon/www/download/p1mon-sql-export1634305119-C6A4-51CC-43C0-301C-5618.zip succesvol gekopierd via ftp.”
  2021-10-15 15:38:55,456,”INFO”,”ftpRemoveFile: file P1BU-1633773022-p1mon-sql-export1633773001-C6A4-51CC-43C0-301C-5618.zip gewist.”
  2021-10-15 15:38:55,309,”INFO”,”ftpRemoveOldFiles: maximale aantal van files overschreden 10″
  2021-10-15 15:38:53,586,”INFO”,”ftpConnect: server: 220 DiskStation FTP server ready.”
  2021-10-15 15:38:53,093,”INFO”,”Main: probeer bestand /p1mon/www/download/p1mon-sql-export1634305119-C6A4-51CC-43C0-301C-5618.zip te kopieren via ftp.”
  2021-10-15 15:38:53,093,”WARNING”,”Er wordt geen beveiligde verbinding gebruikt.”
  2021-10-15 15:38:53,091,”INFO”,”Password decryptie ok.”
  2021-10-15 15:38:52,772,”INFO”,”Start van programma.”

  Dit -2 Gestopt melding zie ik ook verschijnen in het backup instellingen scherm. Ik heb ook al de andere protocollen (FTPs en sFTP) geprobeerd, maar helaas ook geen succes. Deze opties staan ook op mijn FTP server geactiveerd.

  Als ik via een andere client probeer in te loggen op mijn FTP server dan gaat zonder problemen. Bij de vorige versie (v1.3.1) werkte het nog allemaal feilloos.

  1. Het kan zijn dat het niet lukt om bestanden te wissen. Ik kan het probleem niet reproduceren en je bent de eerste met deze melding. Je kunt het aantal maximale files op 100 zetten om te zien of dat verschil maakt. Heb je het ook met de test knop geprobeerd.

   1. Ik denk dat ik het probleem heb gevonden. Als ik de naam van mijn ftp server invul, werkt het niet. Als ik het IPv4 adres invul, dan werkt het wel. Op mijn thuisnetwerk is ook IPv6 actief. En ik denk dat het IPv6 adres terug wordt gestuurd bij het resolven van de naam van de ftp server.

    1. ip6 staat uit en alleen ip4 wordt ondersteund en de meeste gebruikers zullen in hun eigen netwerk geen DNS gebruiken. Goed dat het werkt.

 26. Wat zijn de ondersteunende bestandssystemen voor een usb stick om de upgrade uit te voeren.
  Mag dit ext4 zijn of moet het FAT32 zijn?

  1. Fat en Fat32 worden ondersteund. Ik heb ext4 of andere standaard Rpi filesystemen nooit getest maar ext4 zou moeten werken.

  2. Misschien een extra tip. Als je de standaard image software van de raspberrypi website gebruikt (de raspberrypi Imager). Erg recht-toe-recht-aan software.
   Daar zit ook een formatteert functie in en die werkt prima. Maakt (bij mijn laatste format voor een update) een fat32 aan op de usb stick

 27. Hoi! Ik draai deze versie nu sinds gisteren, voor het eerst. Dit op een RBPi 4 model b meer 8 gig ram. Ik moet zeggen, alles liep gesmeerd en draaide binnen 20 minuten. Mijn complimenten voor alle harde werk! Het leek me ook wel eens leuk het even te melden als alles goed gaat, ipv problemen.

  Wel heb ik nog een vraag: is er een instelling die broekje hoe vaak de database van ram naar het sd kaartje wordt geschreven? Aangezien ik nogal van ram heb, zou misschien iets minder snel beter zijn voor de sd kaart?

  Verder heb ik een 16 gb sd kaart, maar de img gedownload van de 8 Gb. Ik durf er met de info hier gegeven nog niet aan de partitie te vergroten, omdat ik 0 verstand heb van Linux, en bang ben de boel te slopen. Een stappenplan voor dummy’s was hier misschien wel handig voor, want verder was de installatie echt heel simpel!

  Ik denk eraan het maar zo te laten draaien, als ik geen betere info vind over hoe het moet, en bij de volgende upgrade het automatisch te doen, waardoor het systeem, zover ik heb gelezen, zelf de sd kaart partitie gaat vergroten. Is dit correct?

  Nog een fijne dag gewenst, en nogmaals bedankt voor het hard werk!

  1. Leuk dat je waardering uitspreekt, ik waardeer het zeer. Wat betreft ram gebruik en het SDHC kaartje. De P1-monitor doet vrijwel alles in ram inclusief logging enn heeft niet meer dan 1GB nodig. Door ram te gebruiken wordt de software sneller en het SDHC kaartje wordt minder belast. Het gebruik van ram heeft een nadeel als de voeding wegvalt dan ben je al je historie kwijt. Omdat te voorkomen wordt elke kwartier een back-up van de database naar het SDHC kaart je gemaakt. Dat is relatief weinig data niet meer dan 30MB over 5 jaar, dus voor het SDHC kaartje heel weinig data. Je kunt het kaartje eenvoudig vergroten naar de maximale grootte maar het vergt een handmatige actie een een reboot van de Rpi. Als je de upgrade assistent gebruikt dan wordt automatisch gedaan.

   1. Bedankt voor het snelle antwoord. Ik begrijp dus dat meer dan 1 GB Ram niet echt nodig is, omdat er niet veel meer wordt gebruikt.

    Ik heb nu wel nog wat extra vragen. Aangezien er maar 30MB aan data in 5 jaar wordt geschreven op de SD kaart, wat echt veel minder is dan ik had verwacht hoef ik me inderdaad geen zorgen te maken over slijtage van de SD kaart. Wat ik me nu wel afvraag: ik heb op de website iets gelezen over hoe lang data wordt opgeslagen, en ik kan het even zo snel niet vinden, maar ik dacht iets te hebben gelezen van 5 jaar. Dat zou dan maar 30MB zijn aan database bestanden. Dan zou het niet veel uitmaken of je SD kaart nu 4GB of 16GB is, omdat na een paar jaar de data toch vervangen gaat worden, en er simpelweg niet zoveel data bewaard gaat blijven, en er dus helemaal niet zoveel data nodig is. Klopt deze aanname? Het enige voordeel is dus dat een grotere SD kaart nog minder snel zal slijten?

    Verder vraag ik me af wat de database en geheugen belasting nu concreet aangeeft. Is dit gewoon in procenten aangeduid hoe ver het RAM geheugen en het Databesebestand vol zit? Dat zou dan betekenen dat het database bestand een vooraf ingestelde maximale grote heeft. Of is dit laatste hoe ver de partitie op de SD kaart vol zit?

    Alvast bedankt voor de moeite voor het antwoord, en nog een fijne dag gewenst!

    1. Er wordt elke 15 minuten een back-up gemaakt van de ongeveer 30MB plus nog wat mutaties die het OS doet. De wijze waarop sdhc kaartjes werken maakt het altijd beter de grootste waarde te nemen omdat dan alle flash blokken worden gebruikt in plaats van een beperkte set. Samengevat hoe grote het kaartje des te minder slijtage of eigenlijk kans dat het mis gaat. De retentietijden kun je vinden in de FAQ. De database draait in een ramdisk van 100Mb en het percentage gebruik is hoeveel ram in gebruik is. Geheugenbelasting is het gebruik van de totale hoeveelheid van ram op de Rpi. Deze waarde is alleen interessant als deze tegen de 100% aantikt. Dat heeft weer te maken dat Linux/Unix varianten zoveel mogelijk data in het geheugen probeert te houden zodat het systeem sneller wordt. het is heel normaal dat je rond de 80% uitkomt tenzij je zoveel geheugen hebt dan het nooit gebruikt wordt.

     1. Bedankt weer voor het antwoord! Interessant om toch een beetje de basis te begrijpen hoe het is opgezet allemaal. Nog 2 vraagjes, als het mag….. sorry ik ben enthousiast.

      Is het mogelijk om het ook vanuit buiten het huis de webpagina te zien? Je kunt dan uiteraard niet het interne ip gebruiken, maar ik neem aan dat gewoon het externe ip adres gebruiken ook niet werkt?

      Verder, als het dan 30MB schrijven per kwartier is, is het toch al snel 30MB * 4 keer per uur = 120MB. 120MB * 24 keer per dag = 2880MB. 2880 * 365 dagen = 1051200MB. 1051200MB / 1024 = 1026,6 Gigabyte.

      Ik weet niet of ik het verkeerd begrijp of bereken, maar 1026 Gigabyte / 32 Gigabyte (maximale grote van SD kaart), schrijft binnen 1 jaar 32 keer het SD kaartje maximaal vol, en dan is niet de data van de software zelf, die waarschijnlijk niet wordt verplaatst op de SD kaart, meegerekend. Ik weet niet wat een moderne SD kaart tegenwoordig aan kan, maar als ik het zo bereken lijkt het alsof het SD kaartje geen jaar gaat overleven.

      Maak ik ergens een denkfout?

      Fijne avond nog, en nogmaals bedankt voor het harde werk in dit project!

      1. Je kunt de webpagina via het Internet toegankelijk maken via port forwarding ( Google is je vriend ) Ik beveel het niet aan omdat de UI niet gehard is voor internet gebruik. Als je dit wil doen gebruik dan een VPN (is niet bij geleverd). Je berekening klopt maar heeft niet het effect dat je beschrijft. En als je daar druk over maakt dan kun je de backup opties gebruiken.

 28. Hi SB, bedankt voor de nieuwe versie.
  Met de upgrade naar 1.4.1 heeft mijn iPad Mini (alleen op deze, want op andere devices werkt het goed) problemen om de webpagina’s goed te presenteren. Met 1.4.1-4 kreeg ik op de iPad mini alleen maar een soort van blanko basis webpagina zonder data, vanmorgen de vorige versie (1.3.0-4) weer aangezet en alles was weer terug naar normaal op de iPad mini.
  Daarna 1.4.1-8 geprobeerd en daarmee krijg ik momenteel alleen het main-1 scherm goed in beeld met data, alle andere komen niet door.
  Dit is zoals het er met 1.4.1-4 uitzag en zo zijn momenteel de andere schermen ook:
  https://ibb.co/NxYV7kX

  Dit gebeurd in Safari en in diverse zgn kiosk apps die ik gebruik om het te presenteren.

  Mijn vraag is eigenlijk, is er misschien in 1.4.1 (of 1.4.0, want die heb ik niet geïnstalleerd gehad) een andere opbouw van de webpagina’s gemaakt (meer data iod)? Is het mogelijk dat daardoor mijn oude iPad mini dit niet meer goed kan presenteren? Ik hoor graag je advies of van andere gebruikers.

  Voor de aanvulling, op de iPad heb ik al het cache leeggemaakt, alle website data weggegooid, de netwerkinstellingen hersteld, maar niets hielp.

  1. Ik kan het niet echt plaatsen wat er gebeurt maar het lijkt er op dat de API van de P1-montor die alle data updates doet niet te bereiken is. Als ik de browser de volgende regel invoert 192.168.178.97/api/v1/status/69 invoert dan krijg als alles goed werkt de temperatuur van de Rpi terug. [[69, "50.464", "CPU temperatuur:", 0]] zo niet dan ben ik benieuwd naar de foutmelding.

   1. Hallo SB, bedankt voor je reactie. Het is voor mij ook een vaag verhaal. Ik heb je 192.168.178.97/api/v1/status/69 suggestie ingevoerd en dan krijg ik ook dezelfde response.
    Als troubleshooting heb ik een andere SD kaart (64 Gb / eFat geformatteerd) & SD adapter gebruikt met 1.4.1-8, maar dat bood ook geen oplossing. Verder heb ik de iPad opnieuw geconfigureerd (als nieuwe iPad), maar dat was het ook niet. De Rpi werkt gewoon goed, op alle andere devices zie ik gewoon alles normaal, dus het is de iPad mini die iets niet kan/wil/snapt met deze versie en daar kom ik even niet uit.
    Nu draait 1.3.0 voorlopig, want dan zie ik tenminste normale data, waarvoor ik uiteindelijk P1 gebruik.
    Ik zal eerdaags 1.4.0. eens proberen en kijken wat die doet. Voor nu heb ik er al teveel uren aan besteed en ben ik er even klaar mee 😉. Wordt vervolgt.

    1. Ik heb nog wat suggesties. Ik heb een paar Apple devices (Mac, ipad, iphone) en die werken allemaal goed (ios 15.0.2). Zowel met safari als met Chrome. je kunt Chrome of Firefox proberen op de iPad. Wat ook nog zou kunnen is dat Javascript uit staat op de iPad. Dat kun je uitzetten.

     1. Ik heb vandaag wat tijd besteed aan een paar dingen uitproberen, als eerste Java uitzetten. Dat maakte helaas niets uit. Het is een oude iPad mini die nog op iOS 9.3.5 draait en niet meer ge-update wordt, maar tot nu toe gaf dat geen problemen (het is alleen maar een browser schermpje, verder draait er niets op) Dus een nieuwere/andere browser app installeren kan niet meer, FireFox & Chrome vereisen een nieuwere iOS. Met een andere pc (W10) de files opnieuw gedownload en daarmee ook de image geïnstalleerd met 3 verschillende sd kaartjes. Lang verhaal kort, versie 1.3.1 doet het prima, maar 1.4.1 niet. Op alle andere devices in huis (iPhones, diverse iPads (met Java aan), 2 pc’s) zie ik 1.4.1 prima, maar niet op de iPad mini. Er komt wel data binnen, want het weer bovenin doet het en ook de api/v1/status/69 geeft een respons.
      Dus voor nu blijft 1.3.1 voorlopig draaien totdat een nieuwe update uitkomt en dan zie ik wel verder.
      SB, in ieder geval bedankt voor je tijd en reacties (Marcel ook).

      1. In versie 1.4.0 is er een nieuwe versie van JQuery geïntroduceerd. Mijn inschatting is dat die het probleem veroorzaakt.

       1. Hoi SB, dat zal de oorzaak wel zijn, scheelt mij weer een hoop gedoe. Ik ga wel op zoek naar een 2e hands nieuwere iPad mini voor de display.

        1. Er is een mogelijke workaround je kunt je eigen UI maken en gebruiken. je zou dan op de startpagina van je eigen UI een knop kunnen maken eigen UI of standaard UI. Zien de configuratiepagina display -> eigen user interface gebruiken.

         1. Hallo Secbro,

          Is deze workaround ook ergens beschikbaar? Erg nieuwsgierig naar de mogelijkheden.

          1. Het is geen workaround in de algemene zin maar een optie die al jaren in de software zit.

      2. Ik denk niet dat toekomstige versies dit op gaan lossen (tenzij Security Brother bereid is hier heel veel tijd in te steken). Gezien je informatie is je iPad mini (versie 1) ongeveer 10 jaar oud en de laatste update 5 jaar geleden. Nieuwe apps worden al een tijd lang niet meer ondersteund dus deze iPad (en de mijne overigens ook) is gewoon te oud voor de laatste technologie. Dus als je deze iPad wilt blijven gebruiken zit er denk ik helaas niets anders op dan versie 1.3.1 te blijven draaien.

        1. Hi, dat snap ik, ik verwacht ook niet dat er backwards updates komen. Ik ga gewoon voor een nieuwere iPad, want dat voegt het beste in mijn setup van mijn energie monitoring zoals ik dat nu in huis presenteer.

  2. Ligt waarschijnlijk aan de versie van iOS die op deze iPad draait. Als dat versie 12 is wordt de nieuwste javascript niet meer goed ondersteunt. Ik heb ook een iPad op versie 12, heb dat daarop even getest en die heeft exact hetzelfde probleem.

 29. Misschien een heel voor de hand liggende vraag. Maar als ik nieuwe tarieven invoer op het scherm. Gelden die nieuwe tarieven dan vanaf dat moment ? Dus per 1 november (helaas) nieuwe tarieven. Als ik die invoer op 1 november, blijven dan de historische gegevens zoals ze zijn?
  Plus, zijn er eigenlijk ook plannen om de email mogelijkheid uit te breiden? Bijvoorbeeld met een rapportage verbruik/kosten per dag/week/maand

  1. Als je de tarieven invoert dan heeft dat geen effect op eerdere berekende verbruik. Er zijn geen plannen om email rapportages te maken. Zie de roadmap voor de aangevraagde opties.

   1. Super dank je wel.
    Voor de tweede vraag zal ik nog even kijken hoe ik het het beste kan formuleren en op de pagina van de roadmap erbij zetten. Het is maar een gedachtenspinsel van me, geen idee of anderen er ook iets van vinden en of anderen vinden dat het werkelijk wat toevoegt.
    Plus natuurlijk of het niet een te grote ingreep voor jou is.

    1. Laat maar weten. Het probleem met rapporten is dat iedereen zo zijn eigen (terecht) behoeft heeft en voor je het weet heb je 10 tallen rapporten. Maar als er een rapport zeer populair wie weet.

     1. Het zou op zich handig zijn om iets van een “van / tot” datum te kunnen invullen. Ik heb intussen verschillende prijswijzigingen gehad maar heb ze niet bijgewerkt in P1 monitor. Als ik dat alsnog kan bijwerken zou dat mooi zijn.

      1. Dat is erg complex en lastig om te maken. Alle data moet dan na een wijziging herberekend worden.

   2. Hier nog even een variant op. Is er eigenlijk een optie/mogelijkheid om de verzamelde data geheel of gedeeltelijk uit de database te exporteren om het zelf in te lezen in bijvoorbeeld excel of numbers. Dan kan je wellicht zelf aan de gang met berekeningen.

    1. Een Excel export staat op de roadmap. Zoveel wensen en zo weinig tijd kon ik maar zonder slaap 🙂

     1. Dat zien we inderdaad. Wat steek je er veel tijd in. Helemaal geweldig hoor. Heel veel complimenten er voor. ook meteen de iOS app gekocht vanmiddag. Zo mooi hoor al die data.

      1. Bedankt voor het compliment en de aanschaf van de app daar kan ik Apple weer van betalen.

 30. Ik zie toevallig een syntax error in P1PowerproductionS0.py , regel 470:

  flog.info( inspect.stack()[0][3] + “: invoegen van ” + str(len(all_possible_timestamps)) + \
  ” ontbrekende minuut records duurde ” + f”totaal {toc_process – tic_process:0.4f} seconden” + \
  ” process id = ” + str(os.getpid()) )

  De “f” in de string

  1. Dit is een formater als je die weghaalt dat wordt tic_process en toc_process niet omgezet. Maar bedankt voor het melden.

 31. Hi, de Watchdog log laat een foutmelding zien nar runnen van het upgrade process metd e upgrade assistant:

  2021-10-12 13:12:03,218 – P1Watchdog – INFO – checkAutoImport: SQL import gereed
  2021-10-12 13:12:03,220 – P1Watchdog – ERROR – checkAutoImport Onverwachte fout: [Errno 2] No such file or directory: ‘/p1mon/mnt/ramdisk/p1mon-sql-export-P1UPGRADEASSIST.zip.status’
  2021-10-12 13:12:03,671 – P1Watchdog – INFO – P1NetworkConfig: P1NetworkConfig.py –removestaticip eth0 gestart.

  Data ziet er na de upgrade overigens goed uit.
  Kan dit kwaad?

  1. Nee, het is feitelijk een warning en het tijdelijke bestand is niet (meer) te vinden.

 32. SecurityBrother,
  Versie 1.4.1 draait goed. Daar is echter ook alles mee gezegd. Sinds versie 1.4x komt er geen externe data meer binnen op de RPI. Geen weergegevens, geen zonnepanelenopbrengsten en geen back-up’s naar Dropbox.
  In de 1.3 versie werkte dit wel.
  Zou dit mogelijk kunnen komen doordat de RPI achter een dubbele router zit (is altijd zo geweest, dus niet veranderd) Mogelijk door een Class B netwerk setting?
  Het systeem is al een keer opnieuw herstart na de update op 04-10-2021.
  Het terugzetten naar versie p1mon202106-1.3.1-8 werkte ook niet (RPI was niet bereikbaar, geen idee waarom)
  Is wel een leuke uitdaging om te kijken waar dit is mis gegaan.
  Enig idee wat er aan de hand zou kunnen zijn?

  1. Ik neem aan dat het Internet niet bereikbaar is waardoor de tijd, weer en eventuele andere internet gegevens. De software maar ook het OS is aangepast om bij te blijven. Out of de box vraagt de Rpi om een DHCP adres en wordt gebruikt gemaakt van de DNS servers in /etc/resolv.conf. (1.1.1.1, 8.8.8.8, 9.9.9.9). resolv.conf wordt automatisch door de dhcpcd deamon gemaakt. Aangepast het kan zijn dat als er geen dhcp adres verkregen kan worden dat dit mis gaat daar lijkt het wel op omdat zowel eth0 en wlan0 geen IP adres krijgen. Je geeft niet aan wie het DHCP adres uitgeeft ik neem aan de router achter de router dat kan een oorzaak zijn. je kunt in jouw geval eventueel er voor kiezen om de IP adressen vast in te stellen via het config-netwerk.php onder aan de pagina. Als het IP adres niet werkt dan kan een restart nodig zijn van de Rpi.

  2. Bij de netwerksettings waren het IP adres router & IP adres DNS server al, in grijs, het IP adres ingevuld. Na deze opnieuw ingevuld te hebben en opgeslagen komt de data wel weer binnen van de genoemde onderdelen.
   Aanvullende info: router 1 geeft class C IP’s uit en router 2 Class B IP.
   Uiteraard heeft de RPI een vast IP
   Kortom, met de tip van Sec.Brother is het weer opgelost thumbs up

   1. Graag gedaan, de grijze tekst voor de dns en server zijn de gevonden default gateway en als hint bedoeld. De dns en gateway zijn dus niet ingesteld met een grijze tekst. Ik ga dit aanpassen om verwarring te voorkomen.

  3. Ik ben hier dit keer ook tegenaan gelopen. Het lijkt er op of er dit keer wordt teruggevallen op DHCP en de out-of-the-box DNS servers, ook als deze daarvoor hard ingesteld waren. In mijn beleving was het voorheen zo dat de “vorige” netwerk settings worden teruggezet bij het gebruik van de upgrade assistent. Door het opnieuw invoeren van de netwerk settings in config-netwerk.php (zoals aangegeven door Security Brother), begint een en ander weer te werken.

 33. Geachte,

  Ik heb nog steeds een probleem bij het actueel waterverbruik,
  – op de home pagina is het waterverbruik veel meer dan in de iOS app ? (bv. 252L. op de homepagina en in de IOS app 126L.) waar het verschil zit weet ik echt niet.
  – De puls waarde in Liter staat op 0.5l , als ik kijkt via de MQTT staat watermeter_puls_count op 2 en watermeter_consumption_liter op 1.
  – Via een PLC sturing heb ik de effectieve pulsen geteld en kom ik uit op 115L. waterverbruik op de opgaande positieve pulsen vanuit de watermeter dus er zit nog een verschil van 126-115L. op. Ik moet wel zeggen soms blijft de watermeter een continu hoog signaal uitsturen afhankelijk hoe het magneetje in de waterteller staat mss hiermee ?
  – Na een 2 tal dagen stopt verbruik electriciteit vandaag op de iOS app en staat deze op 0, na herstart van de P1-monitor is het terug in orde voor terug een 2 tal dagen

  Mss. enige tips ?

  Sven

  1. laat de app even als een probleem voor later. De eerste fix is het goed meten van de watermeter. Het is opmerkelijk dat je een plus waarde van een halve liter hebt. Ik ken geen watermeters die per halve liter een puls geven. Ik zou nog even goed naar de meter kijken en ik neem aan dat het 1 liter per puls moet zijn of een veelvoud daarvan. Om te testen of de puls goed werkt zou je het volgende kunnen doen. Neem de meterstand en neem de dagwaarde van de P1 monitor op een bepaald moment op de dag op. Doe dit nog een keer naar een paar uur. Trek de meterstanden van elkaar af en dan zou je de dagwaarde moeten hebben (plus minus 1 puls/liter). Ik neem aan dat je de sensor configuratie gebruikt zoals op de website.

   1. Hi,

    Mijn watermeter geeft idd. 1 puls per half liter (alle belgische versies zijn dezelfde).

    Er zit een interface relay tss. en heb effectief 1 puls per half liter, ik heb het vermoeden dat de p1-monitor soms meerdere pulsen telt ipv. 1 ?

    Soms blijft de puls hoog staan vanuit de watermeter als het magneetje juist voor de sensor staat bv.

    Kan het zijn dat het hier iets mee te maken heeft ?

    De app op de iOS enig idee dat het verbruik op 0 blijft staan en het gas terwijl water en opgewekt wel perfect doorkomen ? en het actueel Watt verbruik

    MVg,
    Sven

    1. Als de seriële data niet meer binnenkomt dan wordt dat ook niet doorgegeven aan de App.

   2. Hi,

    De actuele verbruik per dag (Gas/electriciteit) stop ermee na +/- 2 dagen ?
    Enig idee ?

    Waterverbruik + opgewekt blijven wel nog gewoon doorgaan

    Gr,
    Sven

    1. Dat lijkt op een probleem dat de seriële data uit de slimme meter niet (meer) wordt verwerkt.

   3. Hi, het is echt 0.5L / puls

    Kan er iets software matig zijn dan ? , heb deze ingesteld als 0.5 l / puls

    Maar hij telt telkens teveel

    Het compleet herstarten van heel de rapsberry zorgt ervoor dat alles terug ok komt gedurende een aantal dagen (meestal +/- 2 dagen) en dan zowel heb ik geen verbruik per dag op de ios app alsook op de webpagina van de p1 monitor

    Ik heb versie 1.4.1

    Sven

    1. Het kan zijn dat het een bug is voor niet gehele getallen. Je kunt dit testen door 1 liter in te voeren en dan zou je je dubbel verbruik moeten zien. Als ik een gok moet doen en het probleem zit niet in de 0.5 liter instelling dan heb je wellicht een vorm van contact dender. Welke schema gebruik je voor de pulsmeting en wat voor Rpi? Als je het over herstarten hebt bedoel je dan dat de Rpi vast loopt of dat je de software alleen herstart?

     Update: net getest met een halveliter (0.5) en het werkt uitstekend.

     1. He, dit is echt raar dat hij soms dan idd te veel telt. Als ik gewoon een brugje leg dan meet hij perfect 0.5L per puls ik heb dit printje gekocht (https://www.ztatz.nl/p1-monitor-watermeter/) zoals hierop voor mijn energie meeting + water meeting. Ik heb een gewoon relay contact met een echte fysieke relay in mijn meterkast.

      Ik heb de volgende Rpi

      Versie:1.4.1
      Software patch:0
      Versie nummer:20211002
      CPU model:ARMv7 Processor rev 3 (v7l)
      CPU hardware:BCM2711
      CPU revision:c03111
      Raspberry Pi model:Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.1

      Ik ga eens proberen lang de brug te laten zitten, mss dat er toch iets is dat getriggerd wordt.

      Communicatie met de energie meting blijft volgens mij constant daar ik gewoon het actueel vermogen blijf uitlezen ? in kW als hij het totaal verbruik op 0 gekomen is.
      Bij een totale reboot van de Rpi is dit opgelost voor een tijdje.

      Heb de hoofpagina is het verbruik van het aantal liter water steeds anders dan de MQTT communicatie ? op de App en MQTT geven nu bv 142L aan

      totaal vandaag (op home webpagina)

      000000284 Liter

      Sven

     2. Ik krijg wel deze melding zie ik nu juist,

      Main: DNS naam naar IP update is gefaald.

      Mss hier is iets fout ?

     3. Main tabel wijzing gefaald. Melding=’NoneType’ object has no attribute ‘split’

      Deze melding krijg ik ook

      Sven

      1. Om je te kunnen helpen moet je wel iets meer context geven. Bijvoorbeeld uit welk log file komt de melding. De software bestaat uit duizenden regels het helpt mij om jou te helpen.

 34. Hoi, Vandaag een verse instalatie gedaan van versie 1.41, dus geen upgrade, ik kon alleen p1 monitor niet vinden, bleek dat deze zichzlef een IP adres gaf dat buiten mijn DHCP range ligt., in mijn geval 169.254.210.197, ik werk met 192.168..
  dus niet benaderbaar, nu de vorige versie geinstaleerd en deze krijgt wel netjes een van mijn server.

  Mogelijk een foutje?, heb zowel de 4 als de 8Gb geprobeerd.

  1. Dat is lastig te zeggen. Diverse mensen werken met de 1.4.1 versie zonder problemen. Het adres wat je opgeeft 169.254.x.x wordt door de Rpi gebruikt als de DHCP server geen antwoord geeft. Wat heb je gedaan bij de installatie?

  2. Ik ben ook benieuwd welke computer je gebruikt. Bij mij is bij dit probleem te verhelpen door na de verse installatie de stekker er uit en er weer in te doen.

 35. Ik heb vandaag de laatste versie geïnstalleerd op mijn raspberry 3. Lijkt allemaal goed gegaan, ook met de database, maar nu zie ik, dat hij zichzelf niet meer update. Tijd onder verbruik schuift ook niet door. Klok loopt wel en de update elke 10 seconden loopt ook.
  Ik zie wel een foutmelding bij de p1poort. Seriële device in gebruik: /dev/ttyUSB0.
  Verplaatsen van de USB adapter geeft geen verschil
  Enig idee waar dit mis gaat en hoe dit op te lossen?
  Erik

 36. Hoi, Super bedankt voor de nieuwe versie, ik heb deze dan ook met veel enthousiasme geïnstalleerd.
  Alles werkt goed op 1 ding na. de GPIO schakeling.
  Ik heb het relais vanmijn boiler aangesloten op GPIO 17.
  Nu als ik de geforceerd optie gebruik dan reageert hij prima.
  stel ik de dal / piek of de scheduler in dan verandert wel de status van laatste schakeling
  Maar de poort gaat helaas niet aan/uit.

  heb je enig idee wat dit kan zijn?

   1. Hoi Security Brother,
    Dank voor je super snelle antwoord.
    Ik heb de GPIO Pinnen gecontroleerd en deze zijn niet dubbel.
    de melding kwam uit de log ” P1UdpDaemon.log”.

    1. Deze melding heeft niets met dit probleem te maken. Ik ga het onderzoeken. Wil je een screenshot delen van de instellingen? Dat kan van imgBB o.i.d.

      1. Je hebt geen periode aangeven dat de schakeling moet plaats vinden die staat nu op 00:00 en 00:00 als dat altijd tijdens de dal of piek moet zijn dan moet je die op 00:00 en 23:59 instellen. tarief schakeling aan of uit op aan geforceerd in schakelen op uit en GPIO uitgang geïnverteerd naar voorkeur.

       1. Hoi SecBro,
        ik heb de instellinegn aangepast, echter werkt het nog steeds niet.
        zou je nog eens willen kijken aub.

         1. Hoi SecBro, ja hoor.
          ik heb op een van de gpio poorten (GPIO.0 pin 17) een klein relais aangesloten welke een groter relais schakelt. Dit relais schakelt de Boiler aan. omdat de boiler veel stroom gebruikt heb ik een dubbel tarief. de Boiler mag dus alleen aangaan als het lage tarief (dal) aktief is.

          1. Ik heb het probleem gevonden en de oplossing. Zie onder aan de pagina onder BUGS. Uiteraard is dit in de volgende versie opgelost.

          2. Hoi SB, ik heb de code toegevoegd aan de file maar op een of andere manier crasht de functie.
           er wordt dan helemaal een data meer opgeslagen.
           Zou jij de code eens kunnen dubbel checken?
           is er een manier om de debugging aan t zetten, want ik kom er niet uit waarom het niet werkt.
           Moet er wel bij zeggen dat my python kennis niet zo hoog is 😉

          3. Kun je de output sturen van het scripts als het stopt, crashed.

 37. Hoi,
  Super bedankt voor de nieuwe versie.
  Ik heb deze dan ook met veel plezier op de sdkaart gezet.
  Alleen heb ik een probleempje met het aansturen van mijn boiler op een GPIO pin.
  de dal en piek functie of de scheduler lijken niet te werken. Als ik de forced optie aan zet dan gaat de poort aan maar via de piek of scheduler niet.
  In de deamon log kom ik de volgende melding tegen:

  Main tabel wijzing gefaald. Melding=’NoneType’ object has no attribute ‘split’

  Alleenweet ik niet of dat er iets mee te maken heeft.

  de laatste schakel actie wordt overigens wel bijgewerkt echter, doet hij het niet.

  1. Ik ga het onderzoeken. Wil je controleren of er geen dubbele GPIO poort zijn ingesteld of dat de GPIO poort goed is ingesteld. Kun je aangeven uit wel log file de melding komt. Ik kan deze fout niet plaatsen met deze melding.

 38. Zou het kunnen dat de tijd-bug in deze versie 141 nog bestaat? Ik ben er op zich niet zo bekend mee wat het effect is maar bij het nieuw installeren en terugzetten van de database (131) kwam er weliswaar data via P1 binnen maar werd niets bijgehouden, geen standen, alsof alles stil stond. Ook totaalbedragen op het overzicht bleven op 0 staan.

  1. Dat kan altijd bugs laten zich helaas niet meteen zien. Het probleem werd veroorzaakt doordat de DNS instellingen van de Rpi niet goed stonden. Dat is nu opgelost door standaard altijd naar de DNS servers 8.8.8.8, 9.9.9.9 EN 1.1.1.1 te verwijzen. je kunt dit eventueel testen door in te loggen opd de Rpi en ping https://www.ztatz.nl uit te voeren als er dan een antwoord komt dan heeft het niets met de DNS bug te maken.

 39. Hoi SecBro,

  Weer een update succesvol uitgevoerd, bedankt!

  Ik vroeg me af of je kan zien wanneer de import van USB stick naar SDHC kaart afgerond is? Er staat in de uitleg dat het tot 20 minuten kan duren afhankelijk van de hoeveel data dus ik wachtte altijd netjes op 20 minuten, maar ik vroeg me af of je het ergens aan kan zien dat de import klaar is?

  Alvast bedankt.

  Darryl

  1. Als je de upgrade assistent gebruikt dan wordt op het informatie scherm op de regel Status automatische data import: de status aangeven. De eerste fase is wacht op seriële data daarna komt er een rij puntjes te staan die steeds langer wordt. Als alles gereed is dan staat er SQL import gereed

 40. Hallo,

  Ik krijg SFTP niet aan de praat.
  Ik krijg de volgende error:
  fout: server antwoord: * Expire in 0 ms for 6 (transfer 0x11db8b0)* Trying 192.168.1.xx…* TCP_NODELAY set* Expire in 200 ms for 4 (transfer 0x11db8b0)* Connected to 192.168.1.xx (192.168.1.xx) port 22 (#0)* SSH MD5 fingerprint: blablabla* SSH authentication methods available: publickey,password,keyboard-interactive* Using SSH private key file ‘* SSH public key authentication failed: Unable to extract public key from private key file: Method unimplemented in libgcrypt backend* Initialized password authentication* Authentication complete* Upload failed: No such file or directory (2/-31)* Connection #0 to host 192.168.1.xx left intactcurl: (78) Upload failed: No such file or directory (2/-31) Gestopt.

  Hierin heb ik mogelijk gevoelige data vervangen door xx en blablabla

  Met gewoon ftp lukt het wel.
  Met winscp kan ik ook gewoon een verbinding maken.
  Moet ik ergens een certificaat neer zetten??

  1. De kopie werkt alleen met naam en wachtwoord niet met certificaten. Je sfpt server moet dat ondersteunen. Onder water wordt er curl gebruikt door de P1-monitor software.

 41. Hallo,

  Ik zie de laatste versies eigenlijk altijd het bericht staan dat de upgrade assitent niet werkt.
  Dus ik maak altijd eerst trouw een export en na de upgrade doe ik na 20 minuten een import.

  Echter nu ik nog eens goed lees staat er:

  Vanaf versie 0.9.15 en hoger kan de upgrade assistent weer zonder deze manuele upgrade worden uitgevoerd.

  Begrijp ik hieruit dat de update assistent de data geheel backupt en ook weer terug zet?

  Klopt het ook dat ik bij een 8GB kaart niet via raspi config het hele image hoef te vergroten? (wanneer ik bijvoorbeeld een 16GB kaartje heb).

  1. De upgrade assistent maakt inderdaad een gehele back-up en maakt onderwater ook gebruik van een het export mechanisme. De export is een veiligheidsmaatregel die je kunt gebruiken als de upgrade assistent om wat voor reden dan ook faalt. Je kunt dan altijd met de hand een import doen en de boel weer herstellen. Als extra bonus vergroot de upgrade assistent ook het filesysteem. Hiervoor is een reboot nodig dat gebeurt automatische met de upgrade assistent. De werking is niet anders dan als je het met een import doet en daarna met de hand het filesysteem vergroot.

   De opmerking over versie 0.9.15 is dat van die versie naar een nieuwere versie de oude upgrade assistent niet werkt. Een handmatige upgrade via export en import is dan de enige optie.

 42. hallo Secbro,

  Net de upgrade uitgevoerd naar V1.4.1. Manueel export, upgrade, import manier gebruikt.
  Echter na mijn import heb ik telkens een piek in mijn verbruik zie screenshot via deze link:
  https://ibb.co/GVVyYKs
  Zoals je kan zien, heb ik de laatste 2 weken nu 3 maal een upgrade uitgevoerd, waarbij telkens een piek tevoorschijn komt in de data.
  Enig idee hoe de data nog te redden valt zonder deze pieken?

  1. Je kunt de data aanpassen maar dat vraagt handwerk. Wat interessanter is hoe dit ontstaat. Ik heb een vermoeden dat het gebeurt omdat je waarschijnlijk in België woont (dat gok aan de hand van je naam). Ik ga kijken of ik het kan reproduceren.

   1. Ik ben inderdaad van België.
    Als je wil, upload ik mijn export wel als dat helpt om te debuggen?

 43. Zojuist een herinstallatie moeten doen (SD kaart van de oude installatie bleek defect)
  Enige wat niet wil werken is dropbox. Ik kopieer de nieuwe code in de P1 Monitor, maar de log blijft foutmeldingen spuwen

  2021-10-04 14:03:40,607WARNINGconnection_is_valid: authenticatie gefaald melding:’NoneType’ object has no attribute ‘users_get_current_account’
  2021-10-04 14:03:30,594ERRORMain: Dropbox authenticatie gefaald en gestopt.

  Overigens gelijk nog een feature request (van zo een dode SD kaart krijg je ideeen ;-)) een e-mail melding als een back-up mislukt.

  1. Het lijkt er op dat de authenticatie met Dropbox niet lukt. Het je ook naar het logfile P1DropBoxAuth.log gekeken. Als het authenticeren goed gaat dan zie je op de config pagina bestanden: bij Laatste succesvolle authenticatie: na een paar seconden de datum verschijnen. Dit moet eerst werken. De back-up notificatie staat op de Roadmap.

    1. Mooi, wellicht een tijdelijk probleem met Dropbox of de knip en plak actie was niet volledig.

 44. Ik heb de 8 Gb net te vroeg gedownload en geïnstalleerd, de tijd stond weer helemaal verkeerd. Ik maak gebruik van een 16 Gb kaartje, bij een update wordt automatisch de schrijfruimte vergroot. Gebeurd dat ook als ik nu de 4 GB versie gaat gebruiken?

  1. Zie de bugs voor versie 1.4.0. Versie 1.4.1 lost dit op. Als je geduld hebt dan komt vanavond de 8GB image maar je kunt ook de 4GB gebruiken. Dropbox heeft zijn authenticatie methode aangepast dat kan er ook mee te maken hebben. heb je een tweede p1mon op je netwerk?

   1. Heb geen tweede p1 in het netwerk,wel is mijn huidige zowel via wifi verbonden als via lan.Wellicht is dat het probleem.

    1. Nee dat heeft er waarschijnlijk niets mee te maken. Ik heb standaard alle Rpi op WiFi en Ethernet staan. Heb je Dropbox uitgezet?

      1. Ik denk dan toch dat het een probleem met de 1.4.0. versie is die heeft een bug die met name bij Fritzbox optreed. Een upgrade naar versie 1.4.1 lost dit op.

  1. Hier net hetzelfde probleem.

   Versie:1.4.0
   Software patch:0
   Versie nummer:20210909

   Terwijl ik versie 202110-1.4.1-8 gedownload heb

   1. Ik denk dat ik een fout heb gemaakt met kopiëren. De 4GB versie is ok. Gecontroleerd over een uurtje staat de juiste 8GB versie op de site. Mea culpa.

 45. Heb zojuist een update uitgevoerd en gegevens geïmporteerd.
  Opnieuw verbinding maken met dropbox lukt niet, heb nieuwe code aangevraagd en deze geplakt.
  Na het klikken op knop opslaan krijg ik error gegevens wegschrijven mislukt.

  Heb volgende dingen al geprobeerd, echter zonder resultaat
  -raspberry pi opnieuw opgestart
  -PC opnieuw opgestart en cache gewist
  -andere browser geprobeerd
  -folders in dropbox mbt P1mon volledig gewist

  Zie ik iets over het hoofd misschien.
  Koppeling tussen ios app met dropbox gaat goed.

  1. De app is nog niet geschikt voor de nieuwe Dropbox authenticatie. Alleen de P1-monitor zelf is aangepast.

 46. Hoi,

  Ik heb zowel de 4 als 8 GB versie gedownload, maar er zit geen 1.4.1 in maar de 1.4.0 versie.
  Als ik de IMG uitpak van bijv. de 4GB versie dan zit hier een 1.img van 2 oktober 20:52 in maar als ik daar in kijk is de laatste mutatiedatum 2021-09-08 16:10.

  Ik heb de upgrade uitgevoerd maar ik zit dat ik nog steeds 1.4.0 heb en hij geeft ook aan dat er een update is…

  Ik ben even het spoor bijster nu… 😉

  1. Ik ook, want er is geen 1.4.0 versie te downloaden. Ik zal de download controleren voor de zekerheid. Tenzij iemand anders kan bevestiging dat ze wel de 1.4.1 versie hebben draaien.

   1. Er gaat toch echt iets niet goed. Ik heb net met een heel andere browser die ik nooit gebruik nogmaals 202110-1.4.1-8.zip gedownload en ik krijg nog steeds versie 1.4.0 binnen. 920.209KB is het bestand en de CRC32 is 4BD222EC.

    De aanpassingen.txt is van versie 1.4.1 maar de inhoud van de IMG is echt van 8 september 15:46.

    Ik denk echt dat er een verkeerde image in de laatste versie zit.

     1. Inderdaad. De 8GB is niet goed nog. De 4GB had ik eerst twijfels bij omdat er ook oudere bestanden in staan.

      Ik ben nu de 4GB versie aan het flashen, want voor normaal gebruik maakt het volgens mij niet uit en heb ik daar genoeg aan qua vrije ruimte, want het ding doet alleen P1Monitor en verder niets.

      In ieder geval bedankt voor de update !

       1. Is het verschil tussen 4 en 8 alleen de grote van het filesystem? Dit wordt door de upgrade-assistent toch automatisch aangepast, of vergis ik me hierin?
        Klopt het dat je dan net zo goed de 4 GB kan downloaden en flashen (duurt korter)?

        1. Dat klopt 4 en 8 zijn gelijk. En 4 zal sneller klaar zijn. De upgrade assistent vergroot inderdaad het filesysteem.

  1. Ja, het maakt het configureren van de app eenvoudiger. Je hoeft de app dan niet handmatig te configureren.

   1. Ik bedoelde vanaf een opgeslagen afbeelding/foto.

    Ik draai hier de 1.4.1 4GB versie (maakt het trouwens verschil of je de 4 of 8 GB versie gebruikt buiten de grootte en de SD kaart ruimte om?)

    1. Ik kan een kopieer fout hebben gemaakt met de images. Als je een screenshot wil delen van de info pagina en de welk image je hebt gebruikt. 4 of 8 Gb

 47. Hallo Secbro,

  Mooie update, ook met de QR code voor de nieuwe inlog van de toekomstige app en de per seconde verwerking!

  Wederom zonder problemen vanuit de upgrade assistent de update uitgevoerd.

  Bedankt!

Geef een reactie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.