P1-monitor download 20210909 V1.4.0

P1-monitor download 20210909 V1.4.0

WAARSCHuWING DEZE VERSIE BEVAT EN BUG VOOR BEPAALDE ROUTERS MET NAME FRITZBOX. HET ADVIES DEZE VERSIE NIET TE GEBRUIKEN TOT DAT DIT OPGELOST IS.

P1 monitor is op de Raspberry Rpi3 en Rpi4 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.

Het wordt sterk aanbevolen deze upgrade uit te voeren ook al zijn de wijzigingen niet relevant voor hoe je de P1 monitor gebruikt. Er zijn diverse essentiële aanpassing doorgevoerd in de API en database. Daarnaast ondersteunt deze versie de iOS app beter.

Deze tussenversie is met name intressant als je de Solar Edge informatie gebruikt of als je een versie gebruikt lager dan 1.3.0. Als je al 1.3.0. gebruikt dan kun je deze versie overslaan.

Mocht je de software de moeite waard vinden wil je deze dan delen via social media e.d. Bedankt voor de ondersteuning.

Upgrade of eerst installatie.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3B/4 SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.  Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.

BELANGRIJK

Er is grote aanpassing gedaan aan de upgrade assistent, deze is beperkt compatibel met de vorige versie. Als de Upgrade assistent wordt gebruik met data van vorige versies dan is het noodzakelijk om ook een export van de vorige versie te doen en deze met de hand te importeren. Vanaf versie 0.9.15 en hoger kan de upgrade assistent weer zonder deze manuele upgrade worden uitgevoerd. Als dit niet wordt gedaan dan is historische data niet meer beschikbaar.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de upgrade assistent.

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

  1. download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
  2. pak het zip file uit en lees de bijlagen.
  3. kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
  4. Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen. Het vergroten van het filesysteem gebeurt automatische als je de UpgradeAide gebruikt.
  5. plaats de SDHC card in de Pi.
  6. start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
  7. Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.

FAQ

Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ

Problemen oplossen.

Image past niet op de SDHC card:

  1. Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
  2. Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie Expand Filesystem.
  3. wis de browser cache als je layout problemen hebt.

Standaard wachtwoord besturingssysteem:

  1. Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen met SSH is p1mon met het wachtwoord  verandermij.
  2. Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.

Juridisch spul en zo

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!

DOWNLOAD

SDHC images

P1 monitor wordt alleen ondersteunt op de Raspberry Pi 3B, Pi3 B+ of Pi4 (vanaf versie 0.9.11).
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties.  Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed door een gebrek aan ram geheugen. Er is minimaal 1GB aan ram nodig!

Opgelost: de Solar Edge API verwerking van dag/nacht verdeling voor dagen, maanden en jaren niet correct.

Opgelost: de config pagina voor de P1 poort laat sneller zien als er geen data binnen komt.

Opgelost: de solarEdge schermen lieten soms de dubbele waarden zien.

Opgelost: meterreadings-d-m3.php hield de keuze voor het wel of niet laten zien van water of gas niet vast.

Opgelost: jQuery validate update.

Opgelost: MQTT gaf in de browser error melding als er geen topics waren gepubliceerd of MQTT niet actief was.

Nieuw: het is nu mogelijk om elke seconden berichten uit de slimme meter te verwerken. Dit kan uiteraard alleen als de slimme meter dat daadwerkelijk elke seconde een bericht stuurt. Via de configuratie pagina P1 poort kan dit via de optie “maximale verwerkingssnelheid” aan worden gezet. Let op dit geef een hoge(re) belasting op de Rpi. Het is getest op de Rpi3/Rpi4 en werkt daar goed op. Oudere of andere Rpi’s zijn niet getest.

Nieuw: de configuratie pagina P1 poort kan nu ook Engels of Frans weergeven.

Nieuw: P1SerReader aangepast zodat 1 seconde verwerking mogelijk is, inclusief verwerking van P1 telegrammen over het netwerk. Dit een aanzienlijke code aanpassing. De volgende pagina’s zijn hiervoor tevens aangepast main-1.php, main-2.php, info.php, e-levering.php, e-verbruik.php, fase-a.php, fase-historie.php.

Nieuw: Om te voorkomen dat P1 monitor webpagina’s geïndexeerd worden door Google, Bing, enz. is elke pagina voorzien van de meta tag <meta name=”robots” content=”noindex”>. Het indexeren (het kunnen vinden van de webpagina’s) geldt alleen voor die gevallen waar de gebruiker de Rpi heeft verbonden met het Internet. Dit kan direct of door port forwarden worden gerealiseerd. Bij de standaardinstellingen van de P1 monitor worden de webpagina’s niet geïndexeerd omdat Google, Bing enz. de pagina’s niet kunnen bereiken. Google gaat goed om met deze meta tag en zal pagina’s die al te vinden zijn op termijn verwijderen.

Nieuw: De tarief en piek/dal schakel functie op de GPIO poort werkte voorheen met +3.3V voor aan en 0V voor uit. Er is nu een optie om de signalen te inverteren. Aan wordt dan 0V een uit 3.3V. Dit om relais aan te sturen die omgekeerd werken.

Nieuw: In de main-1/2 schermen wordt nu de hoogste en laagste kW dagwaarden weergeven, dit was voorheen alleen de hoogste dagwaarde.

Nieuw: gas en watermeting informatie uitschakelen in de main-1/main-2 schermen. Dit voor diegene die geen gas gebruiken of de watermeter toepassen.

Nieuw: API via het internet nu mogelijk via https.

Nieuw: API veiliger gemaakt en XXS scripting filtering aangebracht.

Nieuw: /boot/config.txt aangepast zodat HDMI geforceerd aangezet wordt. Mocht iemand later dan op het moment van booten een monitor willen aansluiten.

Nieuw: Python bibliotheken, Rpi besturingssysteem upgrades naar de laatste versie.

Security patches en upgrade van diverse software bibliotheken uitgevoerd tot aan 2021-09-06

Let op wachtwoorden zijn altijd met HOOFDLETTERS!

De download is geblokkeerd wegens de bugs, zo gauw deze opgelost zijn wordt de nieuwe versie beschikbaar gemaakt. Sorry voor het ongemak.

Als je een bijdrage wil leveren om de kosten te dekken van de website e.d. dan kan kun je hier een donatie doen.

BUGS

1 seconde update werkt niet de UI

main-1, main-2,e-levering, e-verbruik geven nog steeds per 10 seconden de waarden weer en helaas niet elke seconde. Dit is opgelost in de volgende versie. Als je echter handig bent met code dan kun je de volgende regel aanpassen in de php bestanden. var p1TelegramMaxSpeedIsOn      = <?php if ( config_read( 154 ) == 1 ) { echo "true;"; } else { echo "false\n"; } ?>  De waarde 154 stond op 155.

Tijd van de Rpi wordt niet gezet

Een aantal mensen hebben aangeven dat ze problemen hebben met de tijd en dat deze niet goed gezet wordt via het internet. Het probleem valt helaas niet door mij te reproduceren. Het kan zijn dat het uitzetten van IP6 en de laatste Linux versie dit probleem geeft. Als je handig bent met Linux dan kun je volgende aanpassing proberen. Mocht dit het probleem oplossen laat het dan weten via een reactie.

1: ga naar het config-netwerk scherm op de Rpi

2: Vast IP adres, vul de velden in van van eth0/wlan/gateway en DNS (Het adres van de DNS mag ook 8.8.8.8 zijn) dit is een ip adres van Google DNS. Kies voor opslaan.

3: log in op de Rpi met p1mon

4: cd /p1mon/scripts

5: Voer de volgende twee commando’s uit. ./P1NetworkConfig.py -sip wlan0 en ./P1NetworkConfig.py -sip eth0 De eerste is voor Wifi de tweede voor kabelnetwerk. gebruik alleen die je daadwerkelijk gebruikt.

6: Nu moet het werken. Eventueel kan de tijd gezet worden met het commando: sudo date -s “2021-09-13 20:5301” wel de juiste tijd gebruiken.

94 Replies to “P1-monitor download 20210909 V1.4.0”

  1. Goedemorgen, is het mogelijk dat u de download van 1.4 (tijdelijk) beschikbaar maakt? Ik had zelf geen last van de bug en ik ben van micro-sd kaart gewisseld. Alvast bedankt!

    1. Sorry nee, versie 1.4.0 heeft te veel bugs en ik wil zien te voorkomen dat mensen in de problemen komen. . Als je even geduld hebt dan komt binnen een week of twee versie 1.4.1 uit waar de bugs opgelost zijn. Als je echte niet kunt wachten gebruik dan versie 1.3.1

  2. Sinds 6 dagen wijzigt de datum van mijn api call niet meer. Als ik de api aanroep middels deze call: api/v1/powergas/day retourneert deze de datum: “2021-09-26 00:00:00”,

    De gas meterstand van die dag wordt ook doorgegeven. Wat zie ik over het hoofd?

      1. Bedankt voor je snelle reactie. Na een update / herstart van de PI merkte ik dat de tijd langzamerhand bijgwerkt werd. Inmiddels is hij weer bij.

  3. Fritz!Box probleem:
    Ik ben aan het oefenen met een reserve RPi op m’n bureau. (een RPi4)
    Het DNS probleem: gelukt, internet is bereikbaar.
    Maar ik wil ook de 10 seconden bug eruit halen.
    Maar dat is me nog niet gelukt: ik weet niet waar de php-bestanden te vinden zijn……..

        1. Het was leerzaam om de twee bugs te repareren op een test RPI, maar ik ga de P1 monitor met deze twee reparaties niet gebruiken: ik heb liever een DHCP IP adres. Kan dat in de volgende versie ?

  4. Bedankt voor je mooie stukje software SB, het wordt iedere keer nóg beter!

    Heb je een idee wanneer de “final” versie ongeveer uitkomt van de laatste update, dus de versie waarin o.a. de tijd en seconde bug zijn opgelost?

    1. Ik doe normaal geen uitspraken over wanneer een nieuwe versie uitkomt. Ik heb al genoeg druk en stress van mijn dagbaan 🙂 ik heb het dns probleem opgelost en ben bezig met een grote migratie van Dropbox functies omdat Dropbox per 30 september de oude manier van aanmelden vervalt. Dat wil ik na 30 september wachten. Ik verwacht medio half oktober. Als er geen onverwachte bugs optreden.

  5. Ik probeer een de data uit een p1monitor te herstellen van een defecte SD kaart. Ik hoop gewoon de database map over te kunnen zetten, want die lijkt nog intact. Ik heb daar alleen versie 202012-1.0.0 voor nodig, en die download link is dood.

    Is dit een haalbaar plan, zo ja, kan ik een nieuwe download link krijgen? Ik zie dat 1.2.0 hier en daar een andere naam gebruikt en dit niet accepteert.

    1. De 202012-1.0.0 (patch) versie 4 en 8 GB zijn nu beschikbaar. Succes met de reddingsactie.

      1. Helaas. Ze willen niet goed laden. Bij uitvoeren van een PRAGMA integrity_check; blijkt dat e_historie en e_serial corrupt zijn…

  6. Hallo ik heb een vraag. Ik heb solaredge panelen en vraag dus hiervan de gegevens op binnen p1.
    Nu is het zo dat er niets opgeteld wordt in de “opgewekte KWH” grafieken. Dit gebeurd pas als ik via de solaredge configuratie de data opnieuw inlees. Maar dan stokt het vanaf dat punt weer.
    Bij de API status staat wel dat de laatste succesvolle verwerking steeds geupdate wordt?
    (Ik heb de recentste versie, maar dit gebeurde ook in de versie ervoor)

    Groet, Marijn

      1. Ik weet niet goed waar ik dan in moet kijken. Als het gaat om de solaredgereader dan zie ik vrijwel allemaal groene regels. Er staat wel x maand records verwerkt in x sec etc.

        Maar nogmaals, ik weet niet waar ik naar moet kijken en of zoeken.

        groet, Marijn

        1. Kun je een export van het log delen en de screenshots van de configuratie en van het scherm wat niet doet wat je verwacht?

          1. Hallo, ik hoop dat het via deze weg lukt.
            https://drive.google.com/file/d/1UoajyQB7U17tRHgi81cxOvI0lCj0l7ao/view?usp=sharing
            Hier de jaar telling. Bovenste plaatje is wat er stond na laatste keer opnieuw data inladen, onderste is de sprong naar de nieuwe na weer opnieuw data inladen.
            Hij spring van 1057 kwh naar 1127.

            Volgende 2 zijn de logfiles.
            https://docs.google.com/spreadsheets/d/16RPWJvqnMJx1FOxry2WQZ_CrVedVTm7Y/edit?usp=sharing&ouid=114583315221478968255&rtpof=true&sd=true

            https://docs.google.com/spreadsheets/d/16RPWJvqnMJx1FOxry2WQZ_CrVedVTm7Y/edit?usp=sharing&ouid=114583315221478968255&rtpof=true&sd=true

            Ik hoop dat je hier iets mee kunt?

            Nu leek het wel net of de maand september uit zichzelf iets omhoog was gegaan na de laatste keer, maar hij miste wel een flink aantal dagen dan denk ik.

            Groet, Marijn

  7. Ik had de 1.4 versie al als container omgezet en op docker hub geplaatst.Nog niet als laatste versie maar met de tag 1.4.0 is hij wel te gebruiken. De tijd bug is niet relevant in docker en naar de 1 seconde bug heb ik verder niet gekeken (gebruik ik niet en wordt in de volgende versie vanzelf opgelost).
    Wederom te downloaden vanaf https://hub.docker.com/r/mclaassen/p1mon maar met gebruik van tag 1.4.0

    1. thanks, er zit in deze release alleen een probleem in met de soft links /p1mon/www/font en /p1mon/www/js. Graag hier even naar kijken 😉

      1. Hmm ja, daar is blijkbaar iets mis gegaan bij upload/push naar de repository. Ik heb nu de 1.4.0 versie aangepast en deze werkt bij mij wel goed. Zowel onder tag 1.4.0 als onder latest nu aanwezig.

        1. Overigens zijn in deze laatste docker versie de hierboven genoemde bugs ook aangepast met de door security brother aanbevolen correcties

  8. Ik heb de laatste downloadbare versie 1.3.1 gedownload en wil mijn bestaande versie 202012-1.0.0 hiermee upgraden. Als ik op de upgrade knop klik bij de upgrade assistent dan popt er een scherm op met upgrade logging: Geen informatie beschikbaar. Er gebeurt dus niks. Ook als ik op de export knop druk, dan zie ik helemaal niets gebeuren. Ik heb al meedere USB sticks in de PI gedaan, daar kan het dus niet aan liggen (verschillende groottes en allebei FAT32 geformateerd). Ook als ik de PI een herstart geef werkt het nog steeds niet. Hoe kan ik er toch voor zorgen dat ik de data over kan hevelen naar de nieuwe versie?
    Ik heb al bij de FAQ gekeken, maar kan hier verder niks over vinden.

    Alvast bedankt voor uw hulp.

    Met vriendelijke groet,
    Jeroen

    1. Ik heb de indruk dat je de export/upgrade assistent gebruikt op de nieuwe versie 1.3.1 gebruikt en niet op de vorige versie. Het idee is dat je de data eerst veilig stelt op de bestaande versie met de export en/of upgrade assistent. Op een nieuwe versie zonder data valt er niets veilig te stellen. Om het compleet te maken de export maakt een bestand dat je kan downloaden. De upgrade assistent kopieert naar een USB stick.

    1. Bedankt voor het compliment. Kun je aangeven wat je wil zien of wat je mist. En op welke scherm. De opgewekte energie (kWh en kW) van je slimme meter wordt getoond op main-1.php en de history van je eigen opwek kan met een puls kWh meter en/of de SolarEdge API.

  9. Is er iemand met een V10 router die de portforwarding werkend heeft?
    Zo ja wat is er ingevuld om te forwarden. Ik krijg het met geen mogelijkheid werkend want https cerificaat geeft rood uitroepteken en website configuratie ook. Duckdns werkt wel als ik hem ping.

    1. In versie 1.4.0 zit een DNS probleem. Zie onder aan de pagina voor een fix. Je kunt testen of dat ook voor jouw situatie geldt. Log in op Rpi en doe een ping http://www.google.com als er geen antwoord komt dan heb je last van het DNS probleem.

  10. Beste,

    Ook ik had last van de bug dat de tijd van de Rpi niet werd gezet. Mijn Rpi kon het internet niet bereiken en de SolarEdge API werkte niet meer (kon de data niet meer binnen halen doordat het internet niet bereikbaar was). Kon niet google.com pingen maar wel 8.8.8.8 pingen. Ergens ging er iets mis met de DNS. Er ging iets mis met /etc/resolv.conf vullen wat met jouw oplossing is verholpen.
    Eerst werd /etc/resolv.conf alleen gevuld met domain fritz.box en nu ook met nameserver fd00::2e91:abff:fea0:b994 wat de DHCPv6-server is wat ingesteld is in de Fritzbox

    Welke ISP (KPN, Ziggo, enz) gebruik je:
    [aangepast]

    Wat is de IP adres range (KPN gebruikt meestal 192.168.2.0/24) het IP adres van de Rpi is ook goed:
    [aangepast]

    Welke modem gebruik je:
    [aangepast]

    Heb je iets specifiek aan je netwerk gedaan:
    Nee

    Welke type Rpi gebruik je:
    CPU model:[aangepast]
    CPU hardware:[aangepast]
    CPU revision:[aangepast]

  11. Hallo, hierbij een rearie naar aanleiding van je oproep:
    Onze internetprovider is [aangepast]
    ip range is [aangepast] tot [aangepast] en het ip adres Rpi: [aangepast]
    modem is een [aangepast] die achter glasvezel verdeler zit waar ook tv mee binnen komt.
    heb verder niks specifiek aan het net werk gedaan , de RPi heeft een vast ip adres
    de fritzbox heeft 4 netwerk aansluiting en aan elk netwerk aansluiting hangt een netwerkswitch van 8 aansluitingen,

    ik heb wel een ander vraag voor je waarom moet je straks API gebruiken dat instellen is te moeilijk voor mij ben een beetje simpel heb je instructies gevolgd maar raak al gauw het spoor bijster , kun je het niet zo laten?

    1. Bedankt voor de informatie, ik waardeer het zeer.

      De reden dat ik afscheid neem van Dropbox is drieledig:
      1: Het is er complex en arbeidsintensief om in de app zowel via Wifi/Internet en Dropbox te laten werken. Het vergt complexe logica om de juiste bron te kiezen tussen Dropbox of netwerk. Dat maakt het aanpassen van de App ook erg arbeidsintensief.
      2: De prestaties van Dropbox zijn minder dan die van een netwerk met soms minuten vertraging. Dat is qua techniek niet op te lossen.
      3: Ik wil onafhankelijk worden van Dropbox. Dropbox heeft aangekondigd dat ze op 31 September 2021 anders gaan werken en dat betekent een uur of 40 werk om dat aan te passen. Dat gaat af van de tijd om de app beter te maken.

      Ik realiseer me dat de nieuwe manier van werken iets complexer is maar zal in de hulp voorbeelden geven waardoor dit niet al te moeilijk moet zijn. Tot slot dit doet mij meer pijn dan diegene die Dropbox gebruiken. Ik denk dat er een paar honderd uur aan ontwerp, coderen en testen zit in de Dropbox functie die verloren gaan. Ik ben overigens wel van plan om de Dropbox back-up functie te behouden. Als je het echt heel belangrijk vindt dat kun je de laatste versie van de P1-monitor software gebruiken die nog Dropbox ondersteuning biedt

    2. Als je een FritzBox hebt, dan kan je het interne geheugen van de FB gebruiken om de backups op te slaan. Dat werkt bij mij prima. Op de backup pagina FTP aanzetten, het adres van de FB en je gebruikerswachtwoord invullen.

      1. A G D:

        Voor de volledigheid:

        -Ga in de FB gebruikersinterface naar Fritz!Nas.
        -Maak een nieuwe map aan.
        -Log uit van de FB.
        -Ga naar de back-up pagina van de P1 monitor
        -Vul de FTP gegevens in:
        back-up: aan.
        FTP mode: FTP.
        account naam: de naam van de / een FB gebruiker.
        wachtwoord: het wachtwoord van deze FB gebruiker.
        FTP folder: de naam van de zojuist gemaakte map.
        server adres: het adres van de FB.
        server poort: bij mij 21.
        aantal versies: bij mij 4.

        -Klik op “test”.

        Als de test gelukt is, klik je bovenaan de pagina op “opslaan”
        Uiteraard moet de gebruiker wel de rechten hebben om de Fritz!Nas te gebruiken; het gaat te ver om hier uit te leggen hoe je dat moet instellen.

        Fritz!Box VPN server:
        Ik heb de VPN server van de FB in gebruik: zo kan ik op m’n telefoon inloggen bij de P1 monitor als ik buiten mijn WiFi bereik ben.

  12. Ik kan niet downloaden helas, ik heb geprobeerd op verschillende browsers en over WiFi of Mobile, ik krijg altijd een foutmelding na het invoeren van het wachtwoord en klik op de weergegeven downloadlink

      1. Ja, altijd hoofdletters. Het leek erop dat dit een tijdelijk probleem op hun server was. Ik heb net opnieuw geprobeerd en deze keer werkte het. Heel erg bedankt voor deze fantastische software!

        1. Top, bedankt voor het melden dan hoef ik het niet verder uit te zoeken. De P1-monitor is best populair wellicht dat fileserver wat druk was.

  13. Gisteren de update gedaan met de upgrade hulp: hier ook het probleem met de rpi datum en tijd. Datum 8-9-21 ipv 10-9-21 Tijd ongeveer een uur vroeger.
    Vandaag heb ik de de nieuwe versie van de p1 monitor opnieuw binnengehaald en op SD gezet.
    Na de upgrade hetzelfde probleem: internet time stamp 8-9-21 ongeveer 14:50.
    Ik heb het oude SD kaartje teruggeplaatst en een import gedaan; de rpi en de p1 monitor werken weer normaal.

    1. Ik heb meerdere meldingen gehad maar weet helaas de oorzaak nog niet. Het werkt bij veel mensen zonder problemen. Ik ben de oorzaak aan het onderzoeken. Onder aan de pagina staat bij BUGS een mogelijk oplossing die je kunt proberen.

      1. SB,
        Deze week ga ik de mogelijke oplossing proberen.
        Ter info: Mijn modem is een [aangepast] . Firmware versie [aangepast]. IPv6 actief. Provider [aangepast], sinds 2 juni van dit jaar. Daarvoor zat ik bij X[aangepast] met een [aangepast]

      1. Zie onder aan de pagina bij bugs en mogelijke oplossing. Kun je aangeven welke modem je gebruikt en bij welke Internet provider? Ik probeer een beeld te schetsen wat de oorzaak kan zijn want ik kan het probleem zelf niet reproduceren.

        1. Ik gebruik een Fritzbox 4040 en mijn internet provider is Kabeltex. Heb de nieuwe versie ongeveer een halve dag gedraaid en het totale verbruik van vandaag bleef stil staan.

          1. Zie de bug onderaan de pagina. Tot nu toe lijkt het probleem zich alleen voor te doen met Fritzbox gebruikers. Blijkbaar kan de Fritzbox ook als ntp/tijd server werken. Misschien is dat het probleem. Als je dat kunt uitzetten ben ik benieuwd of dat helpt.

            1. SB,
              De FB kan inderdaad als tijdserver ingesteld worden:
              Thuisnetwerk/netwerk/netwerkinstellingen/:
              FB als tijdserver instellen: aan.

              Server: 2.europe.pool.ntp.org

              1. Bedankt, ik heb het probleem gevonden. Het heeft met de toewijzing van de DNS server te maken bij sommige routers en het instellen van een vast IP adres. Hierdoor wordt de FQDN van de tijdservers niet gevonden worden of SolarEdge API kan worden gebruikt. Ik heb de oplossing gevonden en ben er mee bezig.

  14. De juiste meterstanden worden nu weer gegeven. De backup terugzetten en de meterstanden vastleggen duurde waarschijnlijk langer dan ik verwachtte. In de app op de iPhone waren ze wel goed weer gegeven. Maar via Mqtt in HomeAssistant nog niet, later wel. Top programma.

    1. Bedankt voor het melden en het compliment. Goede dingen komen langzaam 🙂 Een import kan op een Rpi3 wel 20 minuten duren afhankelijk van het aantal jaren data en welke opties actief zijn.

  15. De upgrade is weer soepeltjes verlopen (ik gebruik nog altijd export>import).

    Even dacht ik ‘help de waterstand is weer niet goed ingelezen’, want ik zag een gat aan de linkerkant, maar toen bleek dat we toen op vakantie waren…. Oepsie 😉

    De meterstanden per seconde uitlezen heb ik aangezet en dit lijkt op mijn meter goed te werken. Misschien is het nog wel handig om hier uitleg over bij te plaatsen aan de rechterkant bij “hulp”, want een nieuwe gebruiker kent deze optie misschien nog niet en wat de eventuele implicaties daarvan kunnen zijn.

    Top release weer, bedankt en keep up the good work!

  16. de mqtt waarde in p1monitor/watermeter/minute/watermeter_consumption_total_m3 is niet meer de meterstand. Ik bedoel hier stond bv. 138.442. Maar nu 0.009 oftewel 9 liter. Klopt dat?

    1. MQTT neemt de waarde over uit de database. Als deze op orde is dan wordt deze ook door MQTT weergegeven. Met de beschrijving lijkt het er op dat de import niet goed gegaan is of niet uitgevoerd.

  17. Secbro,
    Blijkt dat na de update gisteren, die goed verliep, er geen back-up naar Dropbox gemaakt wordt.
    Bij het opvragen en invoeren van een nieuwe API komt de melding “Gegevens wegschrijven mislukt.” (RPI 3B+)
    Enig idee waardoor dit veroorzaakt kan worden?

    Tip: Het waterverbruik is uitgeschakeld maar in het scherm Main-1.php (Verbruik) staat nog steeds de tekst “elektrisch & water verbruik”. Dit terwijl het electra & gas verbruik getoond worden.

    1. Dropbox is bezig om de het aanmeldproces te veranderen. Het kan zijn dat een nieuwe aanmelding niet meer werkt. Ik ben het aan het uitzoeken. Dit is een gevalletje overmacht. De tekst wordt aangepast, bedankt voor de tip. Heb je voor het aanmelden van de nieuw API de instructie gevolgd.

  18. Ik heb vandaag de upgrade gedaan van versie 1.2 naar de nieuwe versie 1.4 (ik weet dus niet hoe het was in de tussenliggende versies) en heb volgende opmerkingen:
    1)
    In het venster powerproduction.php (en dit voor alle tijdsbestekken) zijn na de upgrade in de grafieken de kleuren laag- en hoog tarief omgewisseld. De historie van vóór de upgrade wordt nog correct weer gegeven.
    2)
    Mogelijk vergis ik mij maar ik dacht dat voorheen in stats-d.php zowel in “kWh verbruikt” als “kWh geleverd” het onderscheid werd gemaakt met licht- en donker oranje/groen voor piek en dal tarief. Nu wordt dit onderscheid niet meer gemaakt. In kosten-m.php wordt het onderscheid nog steeds gemaakt.

    Vriendelijke groeten,
    ROMAN

    1. Aan je mail dres zie ik dat je uit Belgie komt. Daar werkt de indicatie hoog/laag tarief andersom. Je kunt dit instellen op config-P1poort.php met de dag/nacht mode kWh geleverd heeft geen licht of donkere tinten de database bevat deze data niet. Het wordt wel in de financiën getoond.

      1. Ik heb de config-P1poort nagekeken: die stond wel degelijk op België. Ik ben niet zeker dat ik die zelf na de upgrade op België heb gezet.
        Maar vandaag, zaterdag, dus nachtmode, is de kleur wel correct! En voor gisteren, vrijdag, heb ik een tweekleurige balk …
        Niets om wakker van te liggen maar ik ben nieuwsgierig voor de volgende dagen.
        Vriendelijke groeten,
        ROMAN

        1. Zoals eerder gezegd zaterdag donker groen (= nachtmode); ook zondag donkergroen –> OK. Maar vandaag, maandag, nog donker groen –>NOK
          Ik verander in de poort configuratie dag / nacht mode naar “Nederland” (ook al woon ik in België) en zie morgen wat het resultaat is.
          Vriendelijke groeten,
          ROMAN

          1. ik weet niet of er een verband is met het vorige – het is wel heel toevallig – maar nu, grote paniek, zie ik allerlei rare dingen (was eerder op de dag zeker niet):
            – vandaag zou ik meer dan 6600 kWh aan het net geleverd hebben
            – vandaag zou ik meer dan 137kWh van het net verbruikt hebben
            – gedurende de laatste 2 maanden zou er dagelijks niets geleverd / verbruikt zijn, alleen vandaag de hoeveelheden zoals hierboven gemeld
            – de hoeveelheden van de afgelopen maanden lijken normaal, alleen september heeft die exuberante hoeveelheden.
            – de historie van de dagelijkse productie zonnepanelen lijkt normaal.

            Graag advies hoe ik dit kan herstellen (ik maak dagelijks een backup om 23h55,
            ik heb nog de SD met versie 1.2 van vóór de upgrade van vorige vrijdag)

            Vriendelijke groeten,
            Roman

            1. Het probleem wordt waarschijnlijk veroorzaakt omdat de tijd van de Rpi niet goed staat.

              1. Neen. Tijd is correct:
                p1mon@p1mon(eth0= wlan0=X.X.X.X):~ $ date
                Mon 13 Sep 20:24:54 CEST 2021

                1. Dan kan ik het niet goed plaatsen. Mijn advies is maak een export bewaar die voor eventueel herstel en start met een schoon image of wis de database en configureer dan de settings correct voor België.

                  1. Ik heb maandagavond 13/09 een export gedaan, daarna de SD van vorige vrijdag met versie 1.2 terug geplaatst. (De P1 poort dag/nacht mode stond op België) Dit de hele dinsdag laten draaien, uiteraard mis ik de data van de zonneproductie van vrijdagnamiddag t.e.m. maandag; de data van elektriciteit en gas zijn bij vrijdag opgeteld. De zonneproductie van dinsdag is in lichtgroen. Dinsdagavond via de upgrade assistent en een ander SD opnieuw versie 1.4 geïnstalleerd. (De P1 poort dag/nacht mode bleef op België staan). Uit de hoger genoemde export heb ik enkel de zonneproductie van vrijdag t.e.m. maandag terug geïmporteerd. Alles lijkt vandaag normaal alleen is de zonneproductie van vrijdag half licht- half donkergroen (zoals ook vastgesteld bij de eerste upgrade vorige vrijdag), zaterdag, zondag en maandag donkergroen, dinsdag lichtgroen en vandaag donkergroen. Ik durf echter geen veranderingen meer aan te brengen omdat dan waarschijnlijk mijn elektriciteit data weer om zeep zullen zijn. De kleur heeft eigenlijk ook geen belang omdat de prijs die ik krijg van de elektriciteitsmaatschappij voor geleverde zonneenergie dezelfde is voor zowel piek- als daluren.

                    Vriendelijke groeten,
                    ROMAN

                    1. Bedankt voor je antwoord als ik tijd heb ga ik kijken of een een probleem kan vinden.

  19. Dag Secbro,

    Bedankt voor de update. Het upgraden is weer vloeiend verlopen.
    Ook dank voor de functie maximale verwerkingssnelheid, deze werkt prima. Sinds het inschakelen van deze functie kan ik in de grafieken op de schermen main-1, e-levering en e-verbruik niet zo ver meer terugkijken als voor het inschakelen van deze functie (op main-1 van ca. 15 minuten naar 40 seconden gegaan en op e-levering en e-verbruik van ca. 4 uur naar 12 minuten gegaan). Is er een mogelijkheid om dit terug te zetten naar de oude tijdspanne?

    Gr. Jan

    1. Graag gedaan maar sorry maar nee. Het is een van de twee er zijn maar zoveel pixels beschikbaar op het scherm en die worden aangevuld met de frequentie van de telegrammen. Het zou wel kunnen maar dan moet de layout worden veranderd

  20. Hallo Secbro,

    De geheugenbelasting staat nu op 77,6% is dat normaal? Dit is met de optie “maximale verwerkingssnelheid “ uit.

    Als ik de optie “maximale verwerkingssnelheid” aan zet, dan blijft de 10 seconden teller staan links onder op de “e-verbruik” en de “main-2” pages. Ik heb hier een xs210 esmr 5.0 meter die de waarden per seconde door zou moeten kunnen geven.

    Is bij elke update/upgrade het nodig om de raspi-config tool te draaien of is dit eenmalig?
    “ Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken.”

    Ik weet dat je geen uitspraken doet over wanneer een update komt, maar staat de app update voor korte termijn in de planning?

    1. Geheugen gebruik rond de 70 a 80 procent is normaal. Linux e.d.systemen proberen zoveel mogelijke geheugen te gebruiken voor buffers. Pas als dat boven de 95% komt voor een langere periode dan is er waarschijnlijk een probleem. Er zit een bug in de main-1/2 schermen e-verbruik/e-levering het wordt wel per seconden verwerkt maar 1 keer per 10 seconden getoond. Het vergroten moet/mag altijd gebeuren bij een nieuw image. Als je de upgrade assistent gebruikt dan wordt dit automatische gedaan (er is een reboot nodig). Als je een import doet dan moet/mag het met de hand. Het hoeft maar 1 keer te gebeuren. Wat de app betreft je weet het antwoord al.

      1. Hallo Secbro,

        Bedankt voor de uitleg en snelle reactie.
        Betreft de herstart/reboot na gebruik van de upgrade assistent was mij niet bekend (misschien over het hoofd gezien). Misschien een functie om aan te vinken of standaard te maken?
        Dat antwoord had ik kunnen weten betreft de app LOL.

        1. Als je een vraag hebt dan is het eerste advies om de FAQ door te nemen en de tekst op de pagina van de versie.

  21. Ik heb gisteren om kwart voor 5 de update uitgevoerd en dat ging zoals vanouds super makkelijk en sinds 5 uur draait de monitor weer als gebruikelijk. Respekt en bedankt!

  22. Bedankt voor de update. Hij draait nu al ruim een half uur. Ik zie links boven de juiste tijd staan echter bij het informatieblad (het I-tje) een tijd van 6 uur en 44 minuten vroeger weergegeven en de P1 status in orde. Ook bij het elektrisch & water verbruik zie ik een tijdstempel van de laatste meeting en in het grafiek die foutieve tijd. Diezelfde tijd ook in de log bij de instellingen. In de instellingen bij de P1 poort piept hij gelijk en bij de status geeft hij een rode driehoek met de tekst: Seriële device in gebruik: /dev/ttyUSB0 echter zie ik wel gewoon data uit de meter komen en wordt er verbruik gemeten. Betreft een RPI 3B.
    Gr. Johan

    1. De tijd linksboven komt van je pc/browser. De Rpi haalt de rij€ van het internet en die tijd wordt gebruikt voor het verwerken van de slimme meter data. Het lijkt er op dat de Rpi niet de juiste tijd kan ophalen. Kun je inloggen op de Rpi om te controleren of de Rpi tijd goed staat?

      1. Wanneer ik in de Pi kijkt zie ik inderdaad de foutieve tijd en zie alleen de mogelijkheid om deze in te stellen door de regio, land en (hoofd)stad te kiezen. Heb hier verschillende Pi’s, Sonoff’s ESP’s draaien waarin de juiste tijd wordt weergegeven. Als ik terug gaat naar versie 1.3.0 wordt direct de juiste tijd weergegeven. Als ik dan weer een update uitvoer naar 1.4.0 is het weer fout. Ook is telkens het tijdverschil anders, 5 uur, een volgende poging 5,5 uur etc, Heb meerdere keren een kaartje met 1.4.0 gemaakt met een PC en mijn laptop met Etcher en de Raspberry Pi Imager, het bestand opnieuw gedownload, het blijft fout gaan met de tijd.
        Gr. Johan

        1. De tijd kan gezet worden via de RPi het commando
          sudo date -s “2021-09-10 23:06:01” (wel de juiste tijd gebruiken.)
          met het commando timedatectl status wordt de status weergeven.

          Local time: Fri 2021-09-10 16:07:39 CEST
          Universal time: Fri 2021-09-10 14:07:39 UTC
          RTC time: n/a
          Time zone: Europe/Amsterdam (CEST, +0200)
          System clock synchronized: yes
          NTP service: active
          RTC in local TZ: no

        2. Ik heb nog een check gedaan en het image op nieuw kaartje gezet en op een Rpi4 gestart. De tijd stond meteen goed. Het enige wat ik nog kan bedenken is dat de P1-monitor IP6 uit zet en alleen IP4 ondersteund. Dat is voor de meeste thuis netwerken geen probleem tenzij je daar iets specifieks mee doet.

          1. Ik heb je oproep gezien. We hebben internet via de glasvezel van [aangepast]. Het IP-adres van de PI is [aangepast] Het Modem is de [aangepast]. De Raspberry: [aangepast]

            Momenteel heb ik P1-monitor versie 1.3.0 weer draaien. Weet niet veel meer van een Pi dan leer een aap een trucje. Als ik voor onderzoek iets voor jouw/jullie kan doen dan verneem ik het graag, dan zet ik er met alle plezier 1.4.0 weer op.
            Gr. Johan

            1. Bedankt voor de informatie. Al het je lukt om iP6 aan te zetten dan graag. Mijn vermoeden is dat het daar aan ligt in combinatie met het merk modem.

  23. Update via Update Assistent is goed verlopen (RPI 3b+ – Versie: 1.4.0).
    In het scherm stats.php geeft op Minuten dubbele schaal verdeling in grafiek.
    met de instelling “1 uur” is er in de grafiek dubbele waarde te zien (over elkaar gelegd)

    Op een GSM scherm in kosten-d.php blijft de waarde “dal geleverd elek” niet actief. Na het aanklikken wordt deze direct weer uitgeschakeld.

    Dit was bij mij ook zo in versie 1.3.0 en 1.3.1

    (Ben nog aan het kijken waar ik het waterverbruik kan uitschakelen)

    1. Bedankt voor de terugekoppeling. Je zal merken dat al je de prognose of uitzet via de legenda dat dat de dubbele as verdwijnt. Dit werkt zoals bedacht 🙂 Een GMS scherm is ambugue en daar kan ik niet op testen.

  24. Hallo Secbro,

    De update met succes voltooid vanuit de upgrade assistent.

    De instellingen voor de internet API, voor zover door kunnen voeren zonder problemen. In afwachting van de App update 🙂

    Bedankt voor deze update!

Geef een reactie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.