P1-monitor download 202106 V1.3.0

P1-monitor download 202106 V1.3.0

DIT IS NIET DE LAATSTE VERSIE. DE LAATSTE VERSIE IS TE VINDEN ALS EERSTE ARTIKEL OP DE WEBSITE.

P1 monitor is op de Raspberry Rpi3 en Rpi4 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.

Het wordt sterk aanbevolen deze upgrade uit te voeren ook al zijn de wijzigingen niet relevant voor hoe je de P1 monitor gebruikt. Er zijn diverse essentiële aanpassing doorgevoerd in de API en database. Daarnaast ondersteunt deze versie de iOS app beter.

Mocht je de software de moeite waard vinden wil je deze dan delen via social media e.d. Bedankt voor de ondersteuning.

Upgrade of eerst installatie.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3B/4 SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.  Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.

BELANGRIJK

Er is grote aanpassing gedaan aan de upgrade assistent, deze is beperkt compatibel met de vorige versie. Als de Upgrade assistent wordt gebruik met data van vorige versies dan is het noodzakelijk om ook een export van de vorige versie te doen en deze met de hand te importeren. Vanaf versie 0.9.15 en hoger kan de upgrade assistent weer zonder deze manuele upgrade worden uitgevoerd. Als dit niet wordt gedaan dan is historische data niet meer beschikbaar.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de upgrade assistent.

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

 1. download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
 2. pak het zip file uit en lees de bijlagen.
 3. kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
 4. Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen. Het vergroten van het filesysteem gebeurt automatische als je de UpgradeAide gebruikt.
 5. plaats de SDHC card in de Pi.
 6. start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
 7. Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.

FAQ

Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ

Problemen oplossen.

Image past niet op de SDHC card:

 1. Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
 2. Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie Expand Filesystem.
 3. wis de browser cache als je layout problemen hebt.

Standaard wachtwoord besturingssysteem:

 1. Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen met SSH is p1mon met het wachtwoord  verandermij.
 2. Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.

Juridisch spul en zo

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!

DOWNLOAD

SDHC images

P1 monitor wordt alleen ondersteunt op de Raspberry Pi 3B, Pi3 B+ of Pi4 (vanaf versie 0.9.11).
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties.  Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed door een gebrek aan ram geheugen. Er is minimaal 1GB aan ram nodig!

Opgelost: Pythons packages naar de laatste versie gebracht.

Opgelost: rpi-clone upgrade naar versie 2.0.22

Opgelost: tool tip van de kostenschermen gaf Liter weer terwijl dit kubieke meters zou moeten zijn.

Opgelost: bug in api/v2/watermeter/ met de parameter starttime en de optie round. Dit had geen effect op de werking van de P1 monitor.

Opgelost: spelfouten verholpen. Met dank aan Arjan.

Opgelost: diverse Python libs vernieuwd.

Opgelost: Euro per dag / dagen in het tool tip kader gaf kWh verbruik: niet weer. Met dank aan Reijer.

Opgelost: pyhton core upgrade uitgevoerd.

Opgelost: financial API werkte niet met de ROUND optie.

Opgelost: round optie in API calls gaf een .0 terug in de calls’. Dit is aangepast. Dit heeft geen effect op de P1 monitor maar kan gebruik door derde applicaties raken.

Opgelost: API lib Falcon upgrade naar versie 3.0.1.

Opgelost: stats-d-gas.php liet de P1 pagina header staan als deze was uitgezet. Met dank aan Luc.

Opgelost: Als er te veel oude bestanden in de Dropbox ram folder staan dan worden deze na twee uur verwijderd. Dit probleem kan ontstaan als er geen ruimte beschikbaar op Dropbox of de authenticatie niet correct gaat.

Opgelost: kWh S0 laatste melding werd getoond terwijl deze niet actief was.

Nieuw: NFS fileserver service verwijderd om geheugen en CPU te besparen en de Rpi te hardenen.

Nieuw: Python onnodig packages verwijderd (scipy).

Nieuw: kWh tool tip waarden geven nu 4 i.p.v van 3 cijfers achter de komma weer. Dit voor meters die 0.0000 puls waarden gebruiken.

Nieuw: SolarEdge API zonnepanelen data kan nu worden verwerkt. Met dank aan Timothy, Stefan, Simon, Gert, en Ton.

Nieuw: Beperkte extra taal ondersteuning voor Engels en Frans. Deze ondersteuning wordt op termijn uitgebreid. In te stellen in het display menu. BEST EFFORT FRANS. Op dit moment wordt op een paar pagina’s zowel Nederlands, Engels en Frans ondersteund. Dit wordt in de volgende versies uitgebreid omdat het heel veel werk is om de pagina’s aan te passen.

Currently, Dutch, English and French are supported on a few pages. This will be expanded in the following versions because it is a lot of work to change the pages.

Actuellement, le néerlandais, l’anglais et le français sont pris en charge sur quelques pages. Cela sera développé dans les versions suivantes car il faut beaucoup de travail pour changer les pages.

Nieuw: Bij nieuwe installatie wordt voortaan de P1 poort snelheid van 1152008N1 gebruikt omdat dit de meest gebruikte snelheid is. Voorheen was dit de 96007E1 instelling. Dit heeft geen effect bij upgrades e.d.

Security patches en upgrade van diverse software bibliotheken uitgevoerd tot aan 2021-05-23

Let op wachtwoorden zijn altijd met HOOFDLETTERS!

Als je een bijdrage wil leveren om de kosten te dekken van de website e.d. dan kan kun je hier een donatie doen.

BUGS

Als je gebruik wil maken van de Solar Edge data voor de dag, week, maand en jaar wil bekijken, dan moet display de kWh S0 ook aan staan. Ook al wordt deze niet gebruikt.

Je kunt dit zelf oplossen door in de regel  if ( checkDisplayIsActive( 129 ) == false) { return; } 129 te vervangen door 147 als volgt if ( checkDisplayIsActive( 147 ) == false) { return; } voor de bestanden /p1mon/www/powerproduction-api-h.php, /p1mon/www/powerproduction-api-d.php, /p1mon/www/powerproduction-api-m.php, /p1mon/www/powerproduction-api-j.php.

De SolarEdge updates werken niet goed. Waardoor de P1 monitor te weinig aangeeft. Dit wordt onderzocht.

Update: 11-06-2021: De reden van de bug gevonden. De API geeft niet alle data correct weer en wordt aangevuld. De waarde voor het tijdstip 12:00 is volgens de API om 12:07 0,5010 kWh en de waarde van 12:00 uur is om 12:20 1,5410 kWh. De aanname is/was dat API het waarde van de afgelopen 15 minuten weergeeft. Dat is blijkbaar niet correct de waarde van 12:00 – 12:15 wordt weergeven en zal dus pas na 12:15 (elke kwartier correct zijn). De huidige software ging uit van de eerste verwerking (complete data). Code wordt momenteel aangepast,. Wanneer het klaar is? Als het klaar is……

121 Replies to “P1-monitor download 202106 V1.3.0”

 1. Ik lees dat het in versie 1.4.1 mogelijk is gemaakt om ook de gegevens van de SolarEdge omvormer binnen P1mon te gebruiken, ik heb deze versie geïnstalleerd op een Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.1, Ik kan echter nergens iets terugvinden om deze connectie actief te kunnen maken. Waar kan ik aanwijzingen vinden?

  1. In het configuratie menu onder kWh-> boven in de optie SolarEdge kiezen. Vul je API key in. en zet Solar Edge verwerking actief op aan

 2. Ik had een probleem met een vrij oude versie (202009-0.9.18) en zou willen checken of zoiets nog kan gebeuren.
  Ik kon niet meer in het systeem komen via de browser, wachtwoord was ongeldig. Via putty ingelogd en het session bestand weggegooid. Wat voorheen werkte, werkte nu niet. Er werd nog steeds om een wachtwoord gevraagd.
  Uiteindelijk bleek dat het sd kaartje volgeschreven was. De /var/log directory stond vol met xxx.tar.gz bestanden. Deze weggegooid en een shutdown gedaan van de p1mon processen mbv p1mon.sh en een reboot gedaan.
  Ik probeer nu nog data te redden mbv de update manager. Laatste backup was van de maand mei maar die gaf met een import op de laatste versie rare resultaten.

  1. De tar.gz bestanden worden door het OS gemananged en zouden geen probleem moeten vormen omdat er maximaal vier versie bewaard worden van relatief kleine bestanden. In de laatste versies wordt alle logs zowel die van de P1 monitor zelf als van het systeem naar een ramdisk geschreven. Dit om slijtage van de SDHC kaart te vermijden. Daarnaast wordt deze log folder periodiek gecontroleerd op hoe vol de folder is. Als deze boven de 80% vol raakt dan worden de oudste bestanden verwijderd. De enige reden die ik kan bedenken is dat er een fout is opgetreden die in een korte periode erg veel log informatie heeft gemaakt. Samengevat: in de nieuwere versies is het erg robuust.

 3. Hallo SecBro,

  Als ik de URL /powerproduction-api-h.php open in zoom 12 uur zie ik eerst waarden met 4kWh en als ik dan een keer naar andere ZOOM ga en weer terug wordt het ca 2kWh zoals SolarEdge zelf ook aangeeft voor die perioden. Lijkt erop dat er iets met halve dag en dubbele waarde nog niet helemaal goed gaat….?

  1. Aanvulling GWS65. Lijkt niet alleen met 12 uur zoom te maken te hebben krijg het soms ook op 1 3 of 5 dagen zoom als ik naar electra historie ga en terug wel weer de verwachtte waarden.

   Je hebt mijn API key nog dus je kan het ook zelf testen. Heb nog niet de SolarEdge fix uitgevoerd. Zal ik zo doen.

  2. Ik kan het zoom probleem niet reproduceren. De data van de API komt niet goed binnen dus de absolute waarde klopt niet met de API. Maar als de waar in een stand 4kWh is dan moet dan bij inzoomen ook zo zijn. Dat laaste werkt bij mij goed in Chrome, Firefox en Edge. De code voor het weergeven wordt ook in andere schermen gebruikt. Ik zou zeggen wacht de Solar Edge fix af om te zien of het probleem dan verholpen is.

 4. Hoi,

  Geinstalleerd op RPi 3B+, werkt als een zonnetje.

  Enige punt: De beschrijving over het veranderen van wachtwoord lijkt niet te kloppen. (punt 6 in de FAQ)

  Er zijn volgens mij twee verschillende wachtwoorden. Eén voor het userinterface en één voor de ssh login.

  Wachtwoord veranderen voor het userinterface: geen probleem.
  Wachtwoord voor de ssh login veranderen: lukt prima met raspi-config. Niet op andere manieren. Is dat de bedoeling?

  Dat er twee wachtwoorden zijn is natuurlijk geen probeem. Alleen lees ik dat zo niet in de FAQ.

  Mag ik wat in de donatiepot doen?

  1. Bedankt voor de tip ik heb de FAQ aangepast. Bedankt voor de donatie dat kan via PayPal of ik kan een tikkie sturen naar je e-mail als je dat liever hebt.

 5. Hey,

  Ik zie dat er gebruikt gemaakt wordt van SQLite voor de data. Is het ook mogelijk om de data te verwerken met telegraf en influxdb? Ik zou het graag willen visualiseren in Grafana op mijn server. Ik ben er niet heel ervaren in, vandaar dat ik het even vraag. Maar ik neem aan dat ik gewoon telegraf en grafana kan installeren op de p1mon? Dan kan ik het zo uitlezen in Grafana.

  1. Je kunt extra zaken installeren, ik kan niet garanderen dat het geen effect heeft op de werking maar de software doet geen unieke zaken. Houdt er wel rekening mee dat bij een upgrade van de P1 monitor er een compleet nieuwe image wordt geleverd. Als je toch software wil installeren dan zou ik dat via een script doen zodat het eenvoudig te reproduceren. De P1 monitor heeft een API (REST) die ook gebruikt kan worden. Ik ken Grafana onvoldoende om te beoordelen of dit mogelijk is

   1. Ik heb ook geprobeerd data te verkrijgen over Mqtt maar dat is helaas nog niet gelukt. Iemand ervaring?

 6. “Update: 11-06-2021: De reden van de bug gevonden. (…) Code wordt momenteel aangepast.”

  Goed nieuws. Geweldig!

  -Ton.

 7. Hallo, is het ook mogelijk om een melding of iets dergelijks te krijgen/maken als er vermogen wordt ingeschakeld als er voldoende wordt opgewekt via GPIO 27. of meerdere GPIO in te schakelen met stappen om meer vermogen in stappen bij te schakelen of af te schakelen

 8. Ik heb gedaan zoals de installatie instructies – het startup scherm laat zien inlogscherm en inlognaam en wachtwoord wordt gevraagd – ik vul in p1mon en verandermij maar dat is niet correct : “De ingevoerde gebruikersnaam en/of wachtwoord waren incorrect” = zeg het maar, wat doe ik niet goed

  1. Voor direct inloggen op de Rpi via SSH geldt dat p1monen verandermij kunt gebruiken. Bij de eerste keer opstarten kun je een andere wachtwoord instellen voor de gebruikersinterface. Als je daar het wachtwoord van kwijt bent dan kun in de FAQ lezen hoe je dit kan herstellen. DE FAQ is beste eerste plek om te kijken of er een bekende oplossing is voor een probleem.

 9. Klein bugje? In het overzicht ‘kwh verbruik en levering per tijdsperiode’ lijkt de schermlayout bij het onderdeel ‘minuten’ aan de onderkant te worden afgekapt. Ik kan dan niet schuiven of zoomen. Of is dat alleen bij mij?

  1. IK kan het niet reproduceren. Lay-out problemen worden meestal veroorzaakt door verouderde cache gegevens. Als het probleem ook optreed in een anonieme browser sessie dan is het iets anders. Wellicht wordt het veroorzaakt door de browser die je gebruikt? Wat betreft je andere reactie over het toevoegen van extra zonnepanelen interfaces. Dat wordt wel een uitdaging om dat qua complexiteit bij te houden. Ik ben er nog niet uit of ik extra interfaces ga ondersteunen. Voorlopig ligt eerst de focus op andere zaken. Bedankt voor het meedenken. het wordt gewaardeerd.

 10. Het lukt met niet om de nieuwe versie te downloaden (oudere versies ook niet meer).
  Ik krijg steeds de melding dat het paswoord niet correct is (in hoofdletters).

 11. Kan aan mij liggen, maar voor mij werkt het wachtwoord SOLEDGE niet. Alle combi’s van hoofd/kleine letters geprobeerd…

  1. De fileserver is in onderhoud er wordt aan gewerkt. update versie 1.3.0 is weer beschikbaar

 12. Wederom dank voor de mooie software.

  Ik heb een Omnik omvormer en gebruik de aanbevolen externe pulsteller en schakeling. Ik ben daar erg blij mee.
  Na de upgrade werkt de P0 pulsteller niet meer. De puls komt wel gewoon binnen op de RasPi. Als ik een scoop aansluit zie ik de (laag)pulsen en het werkte voordien.
  Ik heb deze aangesloten op GPIO2.
  In de logfile P1PowerProductionS0.log vond ik de volgende mededelingen:
  tijdstip nivo regel
  2021-06-04 14:06:16,758 INFO init: gpioDigtalInput niet gezet wegens dubbel gebruik van pin’s 2
  2021-06-04 14:06:16,746 INFO init: gpioDigtalInput gelezen uit database, pin nummer is 2
  2021-06-04 14:05:46,710 INFO init: gpioDigtalInput niet gezet wegens dubbel gebruik van pin’s 2
  …… etc
  Heeft dit er iets mee te maken?
  Ik kan geen enkele dubbel gebruik van GPIO2 vinden. Ik weet ook niet of GPIO2 in deze melding wel pin 2 is.

  alvast dank,
  Walther

  1. De GPIO poorten worden gebruikt door de kWh meter, de watermeter en de schakel opties. Zie de configuratie schermen. Op een andere plek staat ook GPIO2 ingesteld. GPIO2 is pin3 ziet de afbeelding op de configuratie pagina’s. GPIO4 is pin 7 als voorbeeld. Als je de GPIO zonder doublures instelt dan moet dat werken.

   1. Dank voor de reactie

    watermeter: GPIO17 (en uit)
    teruglevering schakelaar: stond (ook) op GPIO17 maar nu op GPIO15 (en uit)
    tariefschakelaar : GPIO22 (en uit)
    Na het veranderen van de terugleverschakelaar van de gedubbelde 17 naar 15 ging de S0-kilowattuurteller
    op GPIO2 het doen.
    Klopt het dat een dubbeling van een poort die niet gebruikt wordt ook voor problemen kan zorgen?

    Fijn dat het nu werkt!

    1. Correct om defecten te voorkomen mag een GPIO pin niet twee keer voorkomen. Top dat het weer werkt.

 13. Ik heb P1 monitor draaien op een Raspberry. Draaid al heel lang super goed.
  Ik heb ook zonnepanelen met een SolarEdge omvormer.
  Nu zag ik dat deze ook onderstuend wordt .
  Heb de laaste versie geinstalleerd Maar hoe nu verder?
  Zie nergens een handleiding van hoe dit moet?
  Kan iemand me daarbij helpen?

  Al vast heel erg veel dank.

 14. Ik heb een zonnepaneelsysteem met een Solaredge omvormer.
  Bij de instellingen heb ik bij “Display” opwekking (levering) KWh (Solar Edge) aan gezet.
  Maar wat moet je nu nog meer doen om het werkend te krijgen?
  Kan iemand me dat uitleggen. Ik kan nergens een handleiding hiervoor vinden helaaas.
  Ik weet ook niet hoe die API werkt en hoe en wat je waar moet invullen (als je al ergens iets kan invullen.

  Graag hoor ik dit.
  Alvast heel erg veel dank.

  1. Ga naar het setup menu (sleutelje) onder in de pagina. Kies de optie kWh op twee na onderste van het menu links. Kies de optie solaredge. Voer de API key in en sla de instellingen op. Alles alles goed gaat wordt binnen een paar minuten de tabel getoond met het site ID. Kies daarna de opties solar Solar Edge verwerking actief en Herlaad alle data (API) afhankelijk van hoeveelheid data zal dan alle beschikbare history worden ingelezen.

    1. Momenteel wordt allen de kWh S0 puls meting doorgeven aan de app. Deze optie komt op termijn.

   1. Is er al ervaring met het inladen van gegevens van 2 sites in de SolarEdge sectie. ik krijg het niet voor elkaar deze samen te laden… separaat lijkt het wel te werken, maar als ik de 2de site toevoeg (2de API key) dan zijn wel beide sites in het tabelletje maar het tonen in de opbrengstgrafiek en (waarschijnlijk) ophalen van beide datasets lijkt niet goed te gaan. Heeft iemand ervaring met “multi” sites van SolarEdge? Misschien is het een bug, maar kan ook zomaar zijn dat ik iets niet goed doe…. ik heb na het invoeren van de 2de key weer opnieuw laten ophalen…. enig idee?

    1. De software kanomgaan met 1 api key en meerdere sites met dezelfde api key. Meerdere api keys zijn niet mogelijk.

 15. Er staat ergens een erg oude versie van P1mon. Er worden wel regelmatig een export gemaakt.
  Is het voldoende om de laatste versie van P1mon te installeren op een ander sd kaartje en deze export te importeren om weer een goed systeem te verkrijgen. Is op deze manier alle data weer terug (history etc)?
  Ik denkt dat deze versie nog geen upgrade assistant heeft.

  1. Als je van een oude versie komt dan is de export import route de beste oplossing. De huidige versie 1.3.0 zou met vrijwel alle versie moeten werken. Dit is wel zo’n beetje de laatste versie die helemaal terug gaat naar de eerste versie. Bij blijven is verstandig. Mocht je beschikking hebben over een tweede kaartje dan zou ik de nieuwste versie daar op zetten. Dan kan je buiten wat data verlies zonder problemen terug door het eerste kaartje te gebruiken.

 16. Bedankt voor weer een nieuwe versie. Ik heb bij mijn installateur de SolarEdgeAPI key opgevraagd dus dat ga ik snel uitproberen.

  Ik zie op de display dat de “prognose kWh verbruikt” en “prognose kWh geleverd” aan staan. De knop “voorspelling aan in de UI” staat op uit, maar toch verschijnt deze wel in beeld. De prognose geeft dezelfde waardes aan als de actuele waardes. Ik heb ze in de UI uitgezet door op de legenda te klikken.

  1. Daar heb je een punt, de voorspelling in de setup was daar niet voor bedoeld maar om bijvoorbeeld gas waarde verbruik te voorspellen. Zie de prognose ook als een andere optie.

 17. Hi,

  Thx voor de update. Ben blij met de SolarEdge toevoeging. Deze heb ik echter nog niet aan het werken. Ik heb gisteren de update uitgevoerd via de upgrade assistent. Ik kom van de vorige versie af. Gisteren kon ik de P1 monitor niet eens vinden op mijn netwerk. Na bijna 24 uur wachten de stroom van de Pi afgehaald. Ik kan nu de P1 monitor wel weer vinden maar het hele ding is ontzettend langzaam. Schermen laden ook vaak niet goed. Ik heb wel voordat ik aan de upgrade begon een export gemaakt.

  Heb ik iets verkeerd gedaan of moet ik gewoon opnieuw beginnen en dan de export importeren?

  Gr. Marijn

  1. Dat is lastig te zeggen op afstand maar diverse mensen hebben de upgrade gedaan en daar werkt het. Ik neem aan dat je een Rpi3 of Rpi4 gebruikt. Als je kunt inloggen kun je htop gebruiken om bekijken of een proces veel cpu gebruikt. Als ik een gok moet wagen denk ik echter eerder aan een netwerk probleem. Als je een kabel kunt gebruiken dan zou ik dat proberen.

   Update: je kunt inderdaad opnieuw starten met een export en dan de import. Het nadeel van de upgrade assistent is dat je niet echt kunt zien als er iets mis gaat buiten de logs na afloop.

   1. Hi,

    Dank voor de reactie. Ik gebruik inderdaad een Rpi4
    Ik heb nog een dagje gewacht en nu is hij weer even snel.
    De bestanden voor de solaredge api heb ik aangepast. Echter ik krijg geen data te zien. Hij blijft laden. Bij API status staat zowel bij “Laatste succesvolle API verwerking” als bij “Laatste gefaalde API aanvraag” dezelfde datum.
    Ik zie ook geen site id’s in het overzicht staan.

    Zie ik nog iets over het hoofd?

    1. Je kunt de api key wijzigen in een fictieve pas bijvoorbeeld 1 karakter aan, sla deze op. Dan krijg je een foutmelding. Voer daarna de juiste API key in en wacht tot dat de tabel wordt gevuld met een site ID en een database ID. De optie Solar Edge verwerking actief moet uiteraard wel aan staan. Zonder data in de tabel zal er niets werken.

 18. Fijne update weer! Eindelijk de Solaredge API. Handmatig de bestanden aangepast, zodat ik S0 uit kan zetten. Nu meen ik nog wel 2 zaken te zien die niet helemaal lekker zijn:
  1. De opbrengstgegevens van nieuwe dagen wijken af van die in de Solaredge app. Als ik alles wis en opnieuw inlaad klopt het wel, maar de data die erna wordt opgehaald lijkt niet helemaal compleet
  2. In de iPhone-app blijft “opgewekt” op nul staan

  Of doe ik wat verkeerd?

  1. Als je aan kan even waar de verschillen zitten dan kan ik het verder onderzoeken. De P1 monitor haalt alleen de minuten data op en telt die op voor uren, dagen, maanden, jaren. Daar kan een klein verschil door optreden. Dit is helaas nodig omdat de API maar een beperkt aantal API verzoeken toestaat en dat elke API verzoek maar 100 records mag bevatten. De iPhone app ondersteund nog geen SolarEdge data dat neem ik mee bij een update van de app.

   1. Wat voor info heb je van me nodig? Vandaag bijvoorbeeld laat p1monitor ongeveer de helft zien van mijn dagopbrengst die Solaredge laat zien. Ik heb de screenshots van de twee daggrafieken bewaard. Vervolgens herlaad ik de Solaredgedata en dan klopt de grafiek wel met die van Solaredge zelf

      1. Je kunt via immBB o.i.d foto’s / plaatjes uploaden en de link(s) in een reactie zetten.

        1. bedankt, ik heb ondertussen wat onderzoek gedaan en het lijkt er op dat de waarden van minuten, uren en dagen soms verschillen in de Solar Edge API. Bij een andere API key kwam ik op de volgende waarden:

         15-mei-2021 (ok)
         minuten 6849
         uren 6849
         dagen 6849

         4 mei 2021 (niet ok)
         Minuten 5113
         uren 6002
         Dagen 6337

         3 juni 2021 (niet ok)
         Minuten 19454
         uren 19650
         Dagen 19675

         Het lijkt er op dat herberekenen vanuit de minuten geen goede aanpak is.

          1. Ik gebruik voor de update alleen de minuut waarden om API calls te verminderen. Bij een reload wordt minuten, uren, dagen, enz volledig opnieuw ingelezen.

  2. Die issue van 1. die heb ik ook, alle data voor het moment van het activeren van de API key wordt overeenkomstig met de Solaredge website binnengehaald,maar alle data die daarna “live” wordt opgehaald wijkt af van wat ik meet op mijn P1 en met de info van de Solaredge monitor website.

   In het kort historische data wordt correct opgehaald en geimporteerd, nieuwe data niet. Verschil is groot als voorbeeld dinsdag had ik 69,85Kwh aldus solaredge in de API tool van Ztatz zie ik maar totaal (hoog en laag) van 25,881Kwh woensdag 67,65Kwh om 23,901 Kwh

   Mocht je screenshots of andere data nogig hebben ()API key) laat maar weten.

   1. Graag de screenshots en de API key dan kan ik gaan testen. Ik heb eerder een dergelijke opmerking gehad. De software probeert zo min mogelijk API calls te doen naar de SolarEdge API omdat die beperkt zijn tot 300 per dag. En ik wil zo snel als mogelijk dat laatste stand doorgeven. Wellicht zit er een bug in de berekening. Als ik je vraag goed begrijp dan geeft SolarEdge een hoger dag waarde aan dan de P1 monitor. In jouw geval SolarEdge (dinsdag) 69,85 kWh en de P1 monitor 25,881 kWh grofweg 1/3 van wat de SolarEdge weergeeft.

     1. De api key kun je delen via een reactie, ik haal die er uit voordat de reactie zichtbaar wordt.

    1. Wie weet is deze melding niet meer nodig en wordt er al aan gewerkt, en in dat geval excuus. Maar bij mij is het zo, dat meteen na het herladen van alle data van Solaredge de dagtotalen kloppen, maar daarna loopt het weer snel uiteen. En niet zo’n beetje: daarnet dacht P1Monitor nog dat ik vandaag 15 kWh had opgewekt, terwijl Solaredge zegt: meer dan 65 kWh.

 19. TIP: Zinnen die niet lopen:
  “Als deze optie te vaak wordt gebruikt de (dan?) blokkeer(t?) de API wegens de beperking van maximaal 300 API verzoeken per dag.

  “Start en eind datum geven de tijdsduur waar de API data van heeft.(extra spatie toevoegen)Actief geeft de mogelijkheid….”

  Wissen zal alle data in (de?) P1 monitor database voor die site ID wissen.

  1. Bedankt voor het melden, het is aangepast. Normaal geeft ik credits voor de hulp maar je gebruik een alias.

 20. De vier bestandjes aangepast en het vinkje bij s0 uitgezet. Werkt goed en het ziet er dan perfect uit. Ik vind het leuk om op de symbolen aan de linkerkant te klikken en dan bij dagen het scherm van 1 week te zien. Bij dagen (kWh), dagen (m3 gas) en Euro per dag is de default 1 week. Bij opgewekte kWh dagen is dat 1 maand en bij dagen (liter water) is dat 14 dagen. Is dat ook eenvoudig aan te passen en zo ja waar? Verder vind ik het een geweldig programma, ga door met het goede werk.

  1. Dat kan in de respectievelijke pagina’s bij het onderdeel.

   minTickInterval: 60000,
   range: 60 * 60000,
   minRange: 12 * 60000,
   maxRange: 24 * 60000,

   De grafieken worden gemaakt met HighCharts.

 21. Hallo,

  Na de update werkte mijn wifi niet meer.
  Helaas was ik vergeten om de update manager te starten.
  Maar na het herstellen van de database stond de wifi SSID en password goed ingevuld.
  Echter kreeg ik geen IP adres.
  Herstarten hielp ook niet.
  Wanneer ik vergrootglas achter netwerk klik dan zie ik alleen mijn guestnetwork??
  In de wpa_supplicant.conf staat het goede ingevuld.
  Wanneer ik via ssh “sudo iwlist wlan0 scan” dan zie ik ook de goede wifi.
  Dus alleen binnen p1mon niet.
  Enig idee wat er aan de hand kan zijn?

  1. De lijst achter het vergrootglas wordt elke 60 seconden ververst. Dit is echter alleen een lijst voor het gemak en is niet noodzakelijk. je kunt de SSID invullen in het veld los van de lijst. De Rpi heeft bij het starten een ingevulde wpa_supplicant.conf nodig. Als die er niet is dan wordt er later geen DHCP aanvraag meer gedaan als de wpa_supplicant.conf wel correct is. Je kunt de Rpi herstarten via het menu met een juiste wpa_supplicant.conf dan zou na de reboot er een IP adres moeten worden uitgegeven.

 22. Top weer een nieuwe versie, export import verliep vlekkenloos en lekker snel (pi 3) mijn complimenten.
  Ik heb ook mijn Solaredge API gekoppeld (aldus de meldingen in de configuratie ook succesvol) en tevens de files zoals hierboven aangegeven allemaal aangepast (129 –>147) maar waar mag ik nu de Solaredge informatie verwachten / terugzien ? Ik kom hem namelijk nergens tegen.
  Api draait nu al bijna een uurtje maar ik zie nog niets, moet ik de Pi restarten na het invoeren van de API key wellicht ? (oohja in de config heb ik dus ook de kWh S0 puls meting actief op aan gezet dat meende ik te lezen uit de bug info.)

  Wat mis ik hier, of gewoon kwestie van geduld ?

  1. je kunt alle data herladen via de optie Herlaad alle data (API) in de solar edge config menu. Dit kan een paar uur duren. In het display menu moet de optie opwekking (levering) kWh (Solar Edge) aan staan.

   1. opwekking (levering) kWh (Solar Edge) did the trick 😉 die had ik even gemist
    WOW WAT VET .. ooh sorry vergeef me mijn enthousiasme 🙂

    Nu ik de gegevens van mijn slimme meter (terugleverdata) en de opwek data uit solaredge heb is er dan ook ergens een grafiek te vinden met de delta opgewekt – teruggeleverd te vinden (anders dan de meterstanden) ?
    Dit zou ik erg prettig vinden om zo mijn eigen verbruik in kaart te brengen wat nu niet meer zichtbaar is op mijn slimme meter want als ik teruglever kan ik dit niet meer uit mijn slimme meter meer uitlezen.

    1. Bedankt voor het compliment, er is momenteel geen grafiek die het verschil tussen wat je eigen verbruik is als je teruglevert.

 23. In de “P1SqlImport.log” kom ik 1 fout tegen, nl bij het verwerken van de watermeter data:

  2021-05-31 15:04:17,056 INFO 06_watermeter tabel bevat 0 import records.
  2021-05-31 15:04:17,055 ERROR Main tabel wijzing gefaald. Melding=’NoneType’ object has no attribute ‘split’
  2021-05-31 15:04:17,055 INFO 06_watermeter wordt verwerkt.

  Ik heb geen watermeter data, dus komt daar dan de Error vandaan?

  1. Bedankt voor het melden. Het kan geen kwaad maar ik zal een check doen zodat de foutmelding niet meer voorkomt.

 24. Ziet er allemaal weer prima uit maar heb een probleem met het helemaal wissen van oude SolarEdge data. Ik kreeg van mijn leverancier een verkeerde API en wil die gegevens verwijderen. Dit lukt mij niet als ik op wissen druk, 2x of 1x wissen en dan opslaan. Ook als ik het ID op niet actief zet blijft de data gewoon zichtbaar in het scherm. Wat doe ik verkeerd?

  1. Vul de nieuwe API key in en kies dan op opslaan. Je krijgt dat foutmeldingen omdat de oude site id niet te lezen is. Deactiveer de oude site ID en wissen (beide oranje). Kies opslaan. na een paar minuten moet de oude data verwijderd zijn en staat de nieuwe site ID gereed. Daarna kun je de optie Herlaad alle data (API) kiezen. Daarmee wordt alle historische data opnieuw ingelezen. je kunt dit onbeperkt doen er wordt geen data bij Solar Edge gewist.

   1. Het oude site ID is niet zichtbaar meer maar de gegevens die ouder zijn dan die van mijn eigen installatie, staan er nog wel. Onze installatie is van augustus 2019 en die gegevens sluiten naadloos aan op de oudere gegevens van het verkeerde installatie ID.

     1. Nee zeker niet. Ik zie ook dat er in de database bijvoorbeeld bij de uurwaarden gegevens door elkaar staan: de juiste gegevens steeds om hh:45 en de verkeerde op hh:00.
      Ik ben bang dat ik iets goed fout heb gedaan. Is het mogelijk om het Powerproduction bestand volledig opnieuw op te bouwen en daar dan de S0 metingen later weer aan toe te voegen? Of is de backup van vòòr de update een betere optie?

      1. De meest simpel manier is de database wissen als je geen KWh S0 plus meting gebruikt. Hier de stappen die je moet volgen. Vul eerst de juiste API key in en wis eventueel oude settings in het setup menu. Log in op de Rpi.

       cd /p1mon/scripts
       ./p1mon.sh stop
       cd /p1mon/mnt/ramdisk/
       mv 05_powerproduction.db 05_powerproduction.db.org
       cd /p1mon/data/
       mv 05_powerproduction.db 05_powerproduction.db.org
       ./p1mon.sh start

       1. Ik gebruik ook de S0 meting. Kan ik een gewone export maken, dan bovenstaande stappen volgen en daarna opnieuw een export maken en dan volgens de methode die in de FAQ staat, in een platte tekst de oude S0 gegevens weer toevoegen aan het powerproduction-bestand en daarna het aangevulde bestand weer importeren?

        1. Je kunt deze aanpak volgen.
         1: maak een export:
         2: pak de export uit.
         3: verwijder alle bestanden uit de folder export/ met uitzondering van 05_powerproductionnnnnnnn.nnn
         4: verwijder alle regels uit de 05_powerproductionnnnnnnn.nnn export die starten met replace into powerproduction_solar*
         5: maak er weer een zip bestand van en importeer deze na het wissen van de 05_powerproduction.db

         1. Heb je handleiding gevolgd en alles ziet er nu weer goed uit. Dank voor je hulp!
          Ter info: Ook ik heb de SolarEdge verschillen waar je nu mee bezig bent. Als je nog een API-key nodig hebt om te testen hoor ik dat graag.

   1. Ik beschik ook over een Enphase installatie. Evt. kan ik een API inlog voor testen beschikbaar stellen.

 25. Na export een verse installatie gedaan op en Pi Zero W (headless). De laatste regel in de log bij een import gaf aan ‘WiFi wordt aangepast’. Dat klopt, want daarna kon ik niets meer, het signaal werd verbroken en kwam niet terug (of moet ik lang[er] wachten?). Stekker eruit en er weer in scheen te helpen.
  Wat gebeurt er op de achtergrond bij ‘WiFi wordt aangepast’?

  1. Het wpa_supplicant.conf bestand wordt overschreven na de import. De import kan best lang lopen zeker op een Zero die feitelijk te langzaam is om te gebruiken voor alle opties. Het is normaal dat als er geen netwerk verbinding is dat dan een reboot nodig is dat heeft te maken dat de Rpi geen nieuwe DHCP aanvraag doet voor een IP adres.

   1. Dat de Zero langzaam zou zijn ervaar ik absoluut niet zo, ik lees de opmerking vaker van je terug. De webpagina’s met bijbehorende data laden wat mij betreft echt snel, er is amper vertraging. Hoe snel ik ook switch tussen de diverse pagina’s, dat maakt niet uit. Maar ja, traag en/of snel is natuurlijk een relatief begrip. Als je het zelf wilt proberen c.q. een filmpje wil zien, laat maar weten. Mening bijstellen? 😉

    1. De zero is niet zo zeer traag, sterker nog zolang het om 1 proces gaat is de snelheid vergelijkbaar met de Rpi3. Maar de de zero heeft maar 1 core en de Rpi3/4 hebben beide 4 cores. Dus als er meerdere processen lopen dan kan de Rpi3/4 dat beter aan dan de zero. De P1 monitor heeft wel een proces of 16 draaien en dat worden er meer. Er komt een punt in de toekomst dat de Zero er problemen mee gaat krijgen. Daarnaast wil ik er geen support vragen over beantwoorden. Ik heb iemand gehad met een probleem dat mij een paar uur heeft gekost om er achter te komen dat het niet lekker werkte met de Zero op een Rpi3 was het probleem verholpen. Maar als het werkt dan werkt het.

 26. Update is suc6 vol uitgevoerd. Ik zie alleen geen kleur verschil in hoog en laag tarief. In de browser niet en ook niet in de App (Iphone SE 2020)

  Henk

  1. Zie mijn vorige antwoord. Controleer of je geen data uitgezet hebt op de pagina’s en de app. Vraag de web pagina op in een andere browser.

 27. Prima update, zie nu ook mijn solaredge zonnepanelen. Echter, als ik de dag, week, maand en jaar wil bekijken, dan moet ik ook bij display de s0 aan zetten. Dan werkt het wel. Het scherm met s0 wat niet nodig is blijft echter malen.

  1. Dat is een bug, er zit in een fout in de dag,week,maand en jaar schermen die naar de kWh display instellingen kijken. Het is normaal dat je geen data zit (de blauw laad indicatie) als er geen kWh meter is aangesloten.

   1. Bedankt voor de uitleg. Mooie aanpassing om opbrengst panelen direct in P1 Monitor te kunnen bekijken.
    Deze uitlees-bug bij dag, week, maand en jaarscherm wordt in een volgende update aangepakt?
    Alvast bedankt en “Keep up the good work!”

    1. In de volgende versie is de big verholpen. De workaround staat bij de bug of als je handig bent met code dan kun je zelf de bug verhelpen.

 28. Geen historische data meer van de S0 pulslezer zonnepanelen. Gelukkig had ik nog handmatig een export gedaan. Na de import alles weer terug.

 29. Export data, nieuwe sd kaart erin, data importeren en weer klaar.

  Deze x wel even de watersensor ontkoppeld. Bij de 2 vorige upgrades kwamen er steeds waarden binnen (opgelost na herstart toen, maar nu niet nodig).

 30. Ik zie in het log file dat gegevens zijn geïmporteerd, om zijn gezet en weer verwijderd, maar zelf kan ik dit niet goed ontcijferen… Kan het een bug zijn?

  1. Dat lijkt mij niet gezien de andere succesvolle upgrades. Het kan voorkomen als je van een oudere versie komt omdat de database wordt aangepast.

   1. Hallo Secbro,

    Ik heb de 4Gb versie gedownload en de export handmatig geïmporteerd ipv de upgrade assistent en alle data weer op zijn plaats 😅 Met de upgrade assistent werkt het normaal vlekkeloos en kwam van de vorige versie.

    Bedankt voor de nieuwe update.

    De watermeter stand komt nog wel met een vertraging op het scherm, zowel de “meterstanden verbruik” als de “vandaag”

    1. Het importeren van de data kan afhankelijk van de data, type Rpi en het SDHC kaarje wel 20 minuten in beslag namen. Geduld is een schone zaak. Als alle data verwerkt is dan zou de respons van de schermen weer normaal moeten zijn.

 31. Hallo Secbro,

  De update weer gedaan via de upgrade assistent. Alles lijkt goed te zijn gegaan op de historie van het water na…. Na de upgrade apart de export erover heen geïmporteerd, maar ik zie alleen het waterverbruik vanaf de herstart.
  Heb je een idee waar dit aan kan liggen?

  1. Nee, je kunt de logs controleren maar ik kan geen reden bedenken dat het niet zou werken.

 32. Hee da’s grappig,

  Blijkbaar heb ik net 1 minuut voordat je de nieuwe versie online zette nog gekeken en stond 03 er nog op. Ik ga meteen aan de slag met de nieuwe versie, bedankt!

Geef een reactie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.