P1-monitor download 20210618 V1.3.1

P1-monitor download 20210618 V1.3.1

DIT IS NIET DE LAATSTE VERSIE. DE LAATSTE VERSIE IS TE VINDEN ALS EERSTE ARTIKEL OP DE WEBSITE.

P1 monitor is op de Raspberry Rpi3 en Rpi4 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.

Het wordt sterk aanbevolen deze upgrade uit te voeren ook al zijn de wijzigingen niet relevant voor hoe je de P1 monitor gebruikt. Er zijn diverse essentiële aanpassing doorgevoerd in de API en database. Daarnaast ondersteunt deze versie de iOS app beter.

Deze tussenversie is met name intressant als je de Solar Edge informatie gebruikt of als je een versie gebruikt lager dan 1.3.0. Als je al 1.3.0. gebruikt dan kun je deze versie overslaan.

Mocht je de software de moeite waard vinden wil je deze dan delen via social media e.d. Bedankt voor de ondersteuning.

Upgrade of eerst installatie.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3B/4 SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.  Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.

BELANGRIJK

Er is grote aanpassing gedaan aan de upgrade assistent, deze is beperkt compatibel met de vorige versie. Als de Upgrade assistent wordt gebruik met data van vorige versies dan is het noodzakelijk om ook een export van de vorige versie te doen en deze met de hand te importeren. Vanaf versie 0.9.15 en hoger kan de upgrade assistent weer zonder deze manuele upgrade worden uitgevoerd. Als dit niet wordt gedaan dan is historische data niet meer beschikbaar.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de upgrade assistent.

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

 1. download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
 2. pak het zip file uit en lees de bijlagen.
 3. kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
 4. Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen. Het vergroten van het filesysteem gebeurt automatische als je de UpgradeAide gebruikt.
 5. plaats de SDHC card in de Pi.
 6. start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
 7. Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.

FAQ

Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ

Problemen oplossen.

Image past niet op de SDHC card:

 1. Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
 2. Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie Expand Filesystem.
 3. wis de browser cache als je layout problemen hebt.

Standaard wachtwoord besturingssysteem:

 1. Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen met SSH is p1mon met het wachtwoord  verandermij.
 2. Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.

Juridisch spul en zo

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!

DOWNLOAD

SDHC images

P1 monitor wordt alleen ondersteunt op de Raspberry Pi 3B, Pi3 B+ of Pi4 (vanaf versie 0.9.11).
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties.  Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed door een gebrek aan ram geheugen. Er is minimaal 1GB aan ram nodig!

Opgelost: de solar edge pagina’s werden alleen getoond als de kWh S0 display optie aan stond.

Opgelost: spelfouten verwijderd.

Opgelost: De Solar Edge API timestamp geeft bij uren niet altijd de gehele minuten weer waardoor timestamp anders is dan de P1 monitor verwacht. Alle tijden worden nu gecontroleerd voordat ze naar de P1 database worden weggeschreven.

Opgelost: P1SqlImport gaf een ongevaarlijke ERROR melding als een import database bestand geen records bevatte.

Opgelost: timeout van config-read.php gezet, dit voorkomt dat web pagina’s falen, het kan bij een ge-locked database de opbouw van de pagina maximaal 5 minuten vertragen.

Nieuw: De Solar Edge configuratie en database kunnen teruggezet worden naar de “fabriekstand”, Alle configuratie en database gegeven worden dan gewist.

Nieuw: LetsEncrypt ondersteuning toegevoegd.

Nieuw: DuckDNS toegevoegd ondersteuning toegevoegd voor dynamische DNS toewijzing.

Nieuw: De netwerkconfiguratie pagina kan nu ook Engels en Frans tekst weergeven.

Security patches en upgrade van diverse software bibliotheken uitgevoerd tot aan 2021-06-18

Let op wachtwoorden zijn altijd met HOOFDLETTERS!

Als je een bijdrage wil leveren om de kosten te dekken van de website e.d. dan kan kun je hier een donatie doen.

BUGS

de Solar Edge API verwerking van dag/nacht verdeling voor dagen, maanden en jaren werkt niet goed bij de updates’. Dit is ondertussen opgelost en zit in de volgende versie.

De SolarEdge schermen minuut, uur, dag, maand en jaar geven soms de dubbele waarde weer. Met F5 de browser wissen kan helpen. Dit is ondertussen opgelost en zit in de volgende versie.

180 Replies to “P1-monitor download 20210618 V1.3.1”

  1. Ik heb een aantal P1-monitors draaien en nog nooit een crash gehad. Wat je moet voorkomen is dat de Rpi zonder shutdown wordt gestopt. En een goede kwaliteit sdhc kaart helpt uiteraard ook.

    1. Wat is je vraag concreet of waar maak je zorgen over. Welke probleem wil je oplossen?

     1. Een ssd kaart is robuuster/minder storingsgevoelig dan een ssd kaart. Ik wil dus een SSD kaart gebruiken en. In. Vraag is of dat werkt

      1. Die vraag kan ik niet beantwoorden. De P1-monitor heeft echter diverse voorzieningen die belasten van het SDHC kaartje verminderen. Wellicht heeft een andere gebruiker daar ervaring mee.

 1. Vandaag de p1 monitor geinstalleerd op een raspberry pi, alles ging goed, alleen krijg ik geen connectie met de slimme meter. Er blijft staan ‘geen data !’. ik heb mijn meter opgezocht, en ook diverse instellingen van het net getest. Maar helaas. De p1 kabel wordt wel herkend als USB0, maar geen data. HELP!

  Kaifa MA304C 3-fase kleinverbruik RJ11 6P6C DSMR 4.2.2 115200 8N1? Ja? /KFM5

  1. Als de P1-monitor de kabel ziet (USB0) en je hebt op de configuratie pagina de juiste snelheden in gesteld dan kan het aan de kabel liggen die de data niet inverteert of een slimme meter die niet goed werkt. Het gebeur 🙁 Je kunt als eerste in de logging kijken op de config-log pagina in P1SerReader.log of daar over iets melding wordt gemaakt. Als dat niet werkt kun je low – level testen door op de Rpi in te loggen en de P1-monitor te stoppen (cd /p1mon/scripts ./p1mon.sh stop en ./p1mon.sh start om weer te starten. Met het commando ./P1SerTester.py -h kun je verschillende parameter in stellen om te zien of er data binnen komt. Het kan even duren voordat er data binnen komt. Deze meter verstuurd denk elke 10 seconden een telegram.

 2. super tool. Het valt mij alleen op dat wanneer ik de tariefinstellingen verander onder instellingen er niks veranderd onder het kosten scherm in het verleden? Hoe werkt deze functionaliteit precies

  1. Bedankt voor het compliment. De kosten worden berekend met de tarieven die ingesteld zijn op het moment van verbruik. De kostengegevens worden niet achteraf gelijk getrokken.

 3. In welke database worden de maandtotalen bijgehouden?

  Ik miste de waarden (electriciteit en gas) van 28 en 30/11/2020, deze stonden allemaal op 0.
  Ik heb de correcte meterstanden in de e_historie.db verwerkt maar de maandtotalen in de GUI blijven 0

  1. De data voor E en gas verbruik wordt in het sqlite bestand e_historie.db opgeslagen. De actieve versie staat op een ramdisk /p1mon/mnt/ramdisk/e_historie.db dit maakt de P1-monitor sneller. Dit bestand wordt elke kwartier naar de folder /p1mon/data geschreven mocht de Rpi uitvallen of uitgezet worden. Bij het starten van de Rpi wordt de data weer naar de ramdisk gekopierd.

    1. De database bestaat uit min, uur, dag, week en jaar tabellen. Elke keer dat er een minuut record worden de andere tabellen ook aangepast. Dat doet de software en niet de database. Als je met de hand minuut records aanpast dan zul je de andere ook met de hand moeten aanpassen. Als je een vraag stel zou het prettig zijn als je iets meer context geeft en aangeeft wat je wil doen of gedaan hebt. Bij voorbaat mijn dank.

     1. excuses voor de beknopte vraagstelling. Je antwoord heeft me wel in de goede richting geholpen. Ik heb in DB Browser de maand en jaar totalen gevonden.

      Dank voor je reactie

 4. Ik heb sinds 30 augusts 2021 P1mon op en RPI 3 B werkend. Metergegevens komen fraai binnen.
  De RPI stopt er telkens na een paar dagen mee, niet alleen P1mon, maar hij gaat op uit.
  Als ik in de syslog kijk dan is log2ram de laatste entry voordat er (na een duidelijk gat in de tijd) na reboot weer entries zijn.
  Wat zou een remedie kunnen zijn?

  1. Dat is zo niet te zeggen. Het kan zijn dat de Rpi te warm wordt of dat een geheugen chip te warm wordt. De meest waarschijnlijk kandidaat is een SDHC kaartje wat niet lekker werkt. Je kunt op het info scherm zien wat de status is van een aantal Rpi zaken. CPU belasting is met af en toe een klein piekje meestal maar 3 a 5%. CPU temperatuur is meestal rond de 60 graden. Dat zal in een koele meterkast anders zijn dan vlak boven een CV ketel. Ram gebruik is meestal 70 a 80%. Het kan zijn dat je een netwerk probleem hebt en dat de Rpi wel draait maar dat je er niet bij kan komen. Wifi heeft daar wel eens last van. Als je de rode led continue aan is en af en toe knippert de groene led dan is de Rpi nog actief. De groene led geeft activiteit aan op het SDHC kaartje. Als je inlog op de Rpi met de gebruiker p1mon en het commando dmesg in geeft dan worden er wellicht problemen getoond.

 5. Goede morgen
  Ik zou graag willen weten of en hoe ik de meterstanden uit de database kan halen. Ik heb wat SQL ervaring, maar ipv het helemaal zelf uit te vogelen zal ik wat hints erg op prijs stellen

  1. Hierbij wat tips die specifiek zijn voor P1-monitor echter de P1-monitor is daar niet voor gemaakt. De P1-monitor maakt gebruik van meerdere sqlite databases die je kunt vinden op /p1mon/mnt/ramdisk/*.db Deze kun je lezen met elke sqlite geschikte tool. Bijvoorbeeld https://sqlitebrowser.org/. Je kunt de data ook lezen met divers API’s zien de configuratie pagina’s. Succes.

 6. Hoi,

  Lang verhaal kort:
  Keek op vanmorgen P1 monitor en bleek geen registraties meer te hebben sinds afgelopen vrijdag 03-09 rond 12:00 uur.
  P1 monitor(versie 2019-02) ingelogd, herstart gedaan en voilà wel registratie maar die stopte ook weer na ± half uur (en inderdaad sinds vrijdag geen registraties meer en was dropbox inlog, back-up, ook kwijt).

  Had al plan om te update, kon nog niet via usb stick, en die uitgevoerd.
  Back-up data gedaan
  SDHC card gewist en geformatteerd en van laatste image voorzien.
  P1 herstart en wachtwoord aangepast en herstart, via putty ingelogd en 32GB card toegankelijk gemaakt (raar dat password nog op oude password stond en die ook aangepast) en weer herstart.
  Hierna import gedaan en data bekeken.

  Krijg bij Menu1, kWh verbruik en levering per tijdsperiode, (stats.php) gelijk een vastloper (scherm) nadat de animatie minimaal 10 van de 12 blokjes heeft verwerkt. Daarna reageert de hele pagina niet meer (ook ctrl-shift-del niet).
  Tabblad sluiten en p1 opnieuw openen en weer naar hetzelfde menu levert iedere keer hetzelfde resultaat.
  Maar even andere browsers geprobeerd maar Firefox, Chrome en Edge en palemoon geven hetzelfde resultaat.
  Kunt ondertussen wel ander tabblad openen en p1 wederom opstarten dus raspberry loopt niet vast en volgens info tabblad is alles oké c.q. groen.

  Meldingen van diverse browsers:
  Firefox -> geen alleen vastlopen scherm
  Edge -> Kan deze pagina niet openen foutcode “STATUS_BREAKPOINT”
  Chrome -> Asjemenou! –> Foutcode: STATUS_BREAKPOINT
  Palemoon -> Waarschuwing Script reageert niet: Script: http://***.***.*.***/js/highstock-link/highstock.js:571 of Script: http://***.***.*.***/js/highstock-link/highstock.js:20 en hier kan ik script stoppen en verder gaan met ander onderdeel van P1 monitor pagina.

  Vraag is dus:
  Bug P1 monitor of fout door vastlopen oude p1 monitor en daarom export en import data onjuist bij elelctra?

  Hoor graag even welke ideeën c.q. oplossing je in je mouw mocht hebben want ik kom op dit moment niet verder (FAQ door gelezen).

  M.v.g. Theo

  1. Kun je aangeven welke Rpi je gebruikt en welke versie van de software. Gebruik je de P1-monitor over WiFi of over Ethernet (kabel).

    1. Er zijn een aantal mogelijk problemen waar ik aan kan denken. Ze zijn in ieder geval lokaal meerdere duizenden mensen gebruiken deze versie zonder problemen.
     – Je Rpi heeft een IP adres dat ook door een ander apparaat op je netwerk wordt gebruikt. Dit is erg onwaarschijnlijk als je de Ip adressen met DHCP uitgeeft via de router.
     – Het kaartje is defect en kan bepaalde bestanden niet leveren. je kunt dit proberen door bijvoorbeeld een van de javascript bestanden herhaaldelijk op te halen als dat af en toe wel of niet werkt dan zit het in het netwerk. http:///js/highstock-link/highstock.js moet werken.
     – Iets blokkeert de javascript van de P1 monitor een popupblocker of andere malware beveiliging. Onwaarschijnlijk omdat je meerder browser gebruikt. Het kan een anti-malware product op je pc zijn. je kunt het testen van een andere apparaat.
     – Browser in prive modus, daarmee worden alle files opnieuw geladen.
     – Als alles faalt dan een image opnieuw op het sdhc kaartje zetten en starten zonder wijzingen om te zien of dat helpt.

     Tot slot je geeft aan dat het kaartje toegankelijk hebt gemaakt. Ik weet niet wat je daarmee bedoeld. Het image er op zetten en in de Rpi zetten is voldoende.

     1. Hoi,

      Zal even beginnen met je laatste vragen:
      Even gecheckt bij pop-up blokkers (pc) maar die geven aan dat p1mon pagina een voorbeeld is van tracking en andere zooi want blokkeren 0 van 0 items.
      (Bij deze pagina geven ze 13 van 23 of 4 van 7 te blokkeren).
      Maar heb alle browsers ook geprobeerd in clean state gebruik maar was ook hetzelfde resultaat zijnde een vast lopend screen voor stats.php eerste tab.

      Q: meerdere apparaten:
      A: Heb pc, laptop (werk van mijn vrouw), telefoons (drie verschillende merken), ipad & android tab geprobeerd en allemaal hetzelfde resultaat qua vastlopen beeld bij stats.php (naar nu blijkt minuten scherm).

      Q: Tot slot je geeft aan dat het kaartje toegankelijk hebt gemaakt
      A: punt 4 in je handleiding:
      Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen.

      Verder:
      Heb gisteren direct een nieuw sdhc kaart gekocht en image erop gezet.
      Export P1mon gedaan en shutdown p1mon en Raspberry.
      Nieuwe sd erin geplaatst en opgestart.
      Kon nu wel eerste tab (minuten) van stats.php zien maar staat niks in.
      Import gedaan
      Kon nog steeds eerste tab van stats.php zien maar staat niks in (rest tabs, uren en zo verder wel).
      (dit laatste ook weer geprobeerd op diverse browsers, pc en diverse apparatuur).

      Nu bijna dag later kan ik nog steeds tab zien maar er staat nog steeds niks in.
      (rest tabs, uren en zo verder wel aangevuld met afgelopen tijd sinds start).

      Heb w8woord p1mon (browser) aangepast.
      Maar dit veranderd dus NIET de P1mon inlog w8woord (via putty) op de raspberry?
      Want die is nog steeds verandermij.

      Blijft (voor zover ik kan nagaan de volgende zaken over:
      1 Zie niks in stats.php minuten tab. Geen onoverkomelijk probleem.
      2 mis dus nu van electra en gas nu (uur, dag) data (geen registratie) welke totalen ik wel kan herleiden via het nieuwe meterstanden per dag menu maar die worden weer niet in dag , week en maandtotalen gebruikt.

      Kan ik die (herleide data) op een of andere manier toevoegen aan de database zodat historie klopt?

      M.v.g. Theo
      P.s. Heb oud micro sd card laten checken op fouten maar windows scan geeft geen aan. Dus image terugzet hickup?

      1. Het is in ieder geval duidelijk dat het probleem in de Rpi zit. Als je een nieuw kaartje hebt dan zou ik de schone nieuwe image erop zetten en de P1-monitor configureren. Als dat na een dag goed werkt dan kun je overwegen oudere data te importeren. Oude data kan wellicht beschadigt zijn. Als alles goed werkt moet je op de info pagina zien dat er data verwerkt wordt. Er zijn twee wachtwoorden in de P1-monitor. Het wachtwoord van de PI-monitor UI en de het wachtwoord van het Rpi account.

 7. Hallo Secbro,

  Bedankt voor de instructies van de internet API.
  Ik kom bij de “config-API” niet verder, in deze lijst ontbreekt de internet API? Doe ik hier iets fout?
  Ik gebruik de laatste P1mon versie 20210618 V1.3.1

  1. Deze optie is beschikbaar in versie 1.4.x die binnenkort uitkomt en nu nog niet beschikbaar. Even geduld nog.

   1. Hallo Secbro,

    Duidelijk, bedankt voor de snelle reactie!
    Ik heb de duckdns nu “aan” staan en de poorten geforward waardoor P1mon nu “openbaar” is. Kan dit kwaad tot die de update?

    1. Ja dat kan wel kwaad. In feite is de P1-monitor voor iedereen die het IP-adres kent toegankelijk. In de nieuwe versie zijn er extra maatregelen genomen om misbruik te voorkomen dat en alleen de API is toegankelijk en niet de gehele P1-monitor. Het advies is het uit te laten. DuckDns kan geen kwaad en mag aanblijven.

 8. Hoi van de week deze update geinstalleerd. Werkt goed, vooral blij met solar edge api mogelijkheid.
  Ik heb nu echter dat er 2 maal de zonneproductie wordt weergegeven. Normaal zonnige dag 13 kWh wordt weergegeven als 26KWh. Of doe ik iets fout.

  1. Zeker niet, dit is een bug in de weergave. Deze verholpen in de volgende versie van de software. Even geduld nog.

 9. Hoi en wederom bedankt voor een mooie update. Net weer eens gestart om de boel te updaten.
  Twee dingetjes wellicht ter toevoeging.
  als imaging en formatteer tool is wellicht nog een mooie tip om de raspberrypi imager te gebruiken. Super simpele recht-toe-recht-aan software van raspberrypi.org zelf.

  ik heb een 8gb usb stick. die wordt gezien als 8,0gb. als ik de image terug probeer te zetten, dan is er een 8,1gb stick nodig volgens de software. Misschien ergens een configuratie foutje ?

  1. Je hebt voor een upgrade geen USB stick nodig. Tenzij je de upgrade assistent gebruikt. Als de image niet past op een SDHC kaartje dan kan dat zijn dat het SDHC kaartje net te klein is. 1 byte te kort is dan al een probleem. Vandaar dat ik aanbeveel minimaal een 16GB sdhc kaartje te gebruiken. Als je je een 8GB kaartje gebruikt dan kun je het 4GB image gebruiken. Samen met de upgrade assistent wordt dan het SDHC kaartje vergroot naar de maximale ruimte op het sdhc kaartje. zie ook deze tip

 10. Hi,
  Bedankt voor je mooie stukje software. Ik heb de IOS app aangeschaft als ondersteuning.
  Na jarenlang mijn Raspberry P1 gebruikt hebben werkte dit nu toch echt niet meer lekker. Dus nu maar een P3 gebruikt.
  Als extra stem voor de roadmap graag de Growatt ondersteuning.

  Mvg, Paul

 11. Is het mogelijk om de kosten/opbrengsten gebasseerd op de ingevulde tarieven op te halen / versturen via MQTT?

 12. Ik wil mijn data proberen weg te schrijven naar een FAT32 (door de tool van Sandisk via deze site) usb stick van 4Gb maar deze wordt niet gezien. Wat doe ik fout? Ik wil dit doen om te kunnen updaten naar de laatste versie van P1mon. Ik heb hiervoor een nieuw kaartje besteld en wil mijn data dus veilig stellen. Het is waarschijnlijk zo sipel voor vele maar ik begrijp het even niet. Wie wil/kan mij helpen?

 13. Hi,
  Zojuist upgrade gedaan, alles lijkt normaal te werken maar ik zie in de P1SerReader.log :
  ..
  2021-08-02 16:53:29,940 – P1SerReader – WARNING – main_prod: lezen van serieele poort mislukt.
  2021-08-02 16:53:37,038 – P1SerReader – WARNING – main_prod: lezen van serieele poort mislukt.
  2021-08-02 16:54:52,386 – P1SerReader – WARNING – aantal P1 telegram crc fouten gevonden in de afgelopen minuut = 49
  2021-08-02 16:54:52,435 – P1SerReader – WARNING – main_prod: lezen van serieele poort mislukt.
  2021-08-02 16:56:05,705 – P1SerReader – WARNING – main_prod: lezen van serieele poort mislukt.
  2021-08-02 16:56:08,792 – P1SerReader – WARNING – main_prod: lezen van serieele poort mislukt.
  2021-08-02 16:57:01,342 – P1SerReader – WARNING – main_prod: lezen van serieele poort mislukt.
  2021-08-02 16:57:43,551 – P1SerReader – WARNING – main_prod: lezen van serieele poort mislukt.
  2021-08-02 16:59:07,033 – P1SerReader – WARNING – main_prod: lezen van serieele poort mislukt.
  2021-08-02 16:59:20,309 – P1SerReader – WARNING – main_prod: lezen van serieele poort mislukt.
  2021-08-02 16:59:25,397 – P1SerReader – WARNING – main_prod: lezen van serieele poort mislukt.

  etc.
  Tussendoor lijken metingen wel te lukken want data is up to date:

  Tijdstip laatste verwerkte bericht uit de slimme meter:2021-08-02 16:58:53

  Advies wat te doen ?

  1. Het er is of een verkeerde P1 poort configuratie ingesteld, de slimme meter is stuk(maar dat lijkt mij onwaarschijnlijk) of je kabeltje is stuk. Het kan ook een slechte Rpi voeding zijn, dat heb ik ook wel eens gezien. Maar dan zie je vaak power fout melding in het syslog. Ik heb het ook een keer gezien bij een Rpi4 en na een reboot deed die het weer goed.

    1. Ik lever op het image ook altijd de laatste Rpi4 bootloader mee. Het kan zijn dat die een reboot nodig heeft als er update is uitgevoerd.

 14. Hallo SecBro,

  Wederom dank voor de nieuwe versie! blijft geweldig!

  Ik heb echter een probleem waar ik zelf niet meer weet hoe het op te lossen.
  Sinds 7 juli geeft de software aan geen data te ontvangen van de P1 poort. Ook met een nieuwe kabel geen succes. Daarna geüpgraded naar de laatste versie, toen was alles weer oké!
  Data import uitgevoerd, het probleem is weer terug. Dus blijkbaar zit er iets fout in de (historische) data.
  Het aanpassen van de seriële instellingen levert niet het gewenste resultaat op.

  Wat zou ik hieraan kunnen doen?

  thanks voor de hulp!

  gr William

  1. De import past ook je seriële instellingen, heb je gecontroleerd of dat die correct staan na de import. Als dat zo is dan zou ik een export maken, desnoods twee als back-up. Wis dan de database en laat de Rpi een tijdje draaien als dat goed gaat dan kun je desnoods de data selectief terug zetten uit de eerder gemaakte export.

    1. Je kunt selectief data terug zetten door het export bestand uit te pakken en weer in te pakken. Zie deze link . Je kunt bijvoorbeeld starten met alleen de weer data en dan andere zaken. Maak na elke geslaagde import ook een export zodat je weer eenvoudig terug kan als het mis gaat.

 15. Geachte Security Brother,

  wij hebben 2 Solaredge systemen werkt dit met de P1 monitor?

  Vast bedankt voor het antwoord.

  1. Ja, zoals al eerder aangeven. Als ze dezelfde API key gebruiken dan kun je 8 omvormers uitlezen.

 16. Hallo,

  Volgens mij komen de totaal waarden van de teruggeleverde stroom die getoond worden op “Elektrisch en Water” verbruik scherm (http://p1mon/main-2.php), niet overeen met wat gestuurd wordt door de slimme meter.

  Mijn slimme meter geeft deze waarde in het telegram aan:
  /ISk5\2MT382-1003

  0-0:96.1.1(5A424244303035313930313036363133)
  1-0:1.8.1(14359.359kWh)
  1-0:1.8.2(12013.686
  kWh)
  1-0:2.8.1(00003.177kWh)
  1-0:2.8.2(00000.003
  kWh)
  0-0:96.14.0(0002)
  1-0:1.7.0(0000.48kW)
  1-0:2.7.0(0000.00
  kW)
  0-0:17.0.0(0999.00*kW)
  0-0:96.3.10(1)
  0-0:96.13.1()
  0-0:96.13.0()
  0-1:24.1.0(3)
  0-1:96.1.0(3238303131303031333134363733333133)
  0-1:24.3.0(210726110000)(00)(60)(1)(0-1:24.2.1)(m3)
  (12564.825)
  0-1:24.4.0(1)
  !

  En op het scherm zie ik:
  Meterstand
  € ↑12013.713 kWh
  € ↓ 14359.359 kWh
  Vandaag
  €↑ 00002.139 kWh
  €↓ 00003.009 kWh

  Ik lever geen stroom terug, maar toen ik mijn meter kreeg, stond al wel een terugleverwaarde.

  1. De weergave klopt maar kan iets achterlopen omdat elke 10 seconde een update wordt gedaan van het scherm. Onder het kopje vandaag wordt je verbruik van piek en dal verbruik weergeven en niet wat je teruglevert.

   1. Ik zie nu dat ik in verkeerde schermen kijk voor de terug lever waarden. Dank je voor de toelichting.

    1. Bedankt voor de eerlijke antwoord. Het beantwoorden van vragen kost mij tijd die ik niet aan de software kan besteden. Een extra controle voorkomt werk aan mijn kant. Uiteraard ben ik heel blij met echt gevonden problemen.

 17. Ik heb een groot aantal plugins voor het softwarematig uitlezen van veel merken zonnepanelen. Als je intresse hebt, stuur me een mail dan kan ik de plugins doorgeven.

 18. Hoi, wat een goede tool is het toch. Zeker nu ook de solaredge goed werkt! Bedankt voor al het werk wat je erin stopt! Ik heb net een donatie gedaan!

 19. Allereerst de complimenten voor de nieuwste versie, het uitlezen van mijn SolarEdge werkt perfect! Voor het eerst sinds de upgrade vandaag een handmatige backup van alle databestanden gemaakt (er loopt een dagelijkse automatisch naar mijn NAS). Daardoor viel het mij nu op dat er nu (sinds de upgrade) 78 data-bestanden in stonden tegen 12 normaal!! Alle db bestanden komen minimaal 4x voor, één maal als db, dan als db1, db2, db3. De timestamp van deze 4 verschilt precies een kwartier waarbij de db de recentste is. Verder staan er 31 03_watermeter.db_conversion_backup.”een nummer” bestanden terwijl ik helemaal niets met de watermeter doe!
  Is dit normaal gedrag, een configuratie fout mijnerzijds, of een bug?

  1. De db1,db2, db3 bestanden zijn de oude versie van respectievelijk 15, 30 en 45 minuten sinds de laatste kopieer actie van de ram database naar het SD kaartje. Dit zit er al wat langer als test om een auto recover mode mogelijk te maken. De 03_watermeter.db_conversion_backup.nnn bestanden kun je weggooien het zijn recovery bestanden van een database conversie. Laten staan heeft geen effect op de werking. Samengevat dit werkt zoals bedoeld.

  1. Maybe, I just finished modifying most of the serial code. So technically it is possible. The question is why you want to spend about as much money on a serial to network converter as on complete Rpi. In addition, I have to buy one to test it. You are the second person to ask for it so the need is not that great. I added it to the roadmap.

   1. Hello
    Thanks for the feedback.
    And to answer your question:
    – I don’t have the possibility to install a PI close to the smartmeter (and the wifi smart gateway is powered through the P1 port)
    – I am also using Domoticz (also connected to the Solaredge supervision portal via API and to the Smartmeter via the “wifi smart gateway”).
    – but I discovered and appreciated very much your app as I was in the search of an app that would integrate both and make available a full picture (PV production, Grid consumption / Injection) with some additional info like auto-consumption (kWh and %) and real home consumption. This is becoming more and more important here in Belgium as regulation is now taking its financial toll as well….
    – Domoticz is running on a PI3 for Prod and on a Synology NAS for testing (while I installed your app on a PI2)
    – I also tried to use the socat daemon (seen on website of Marcel Z) but without success (I am not a IT developer/specialist/expert at all…)

    Rainy greetings from Belgium

    Eric

    1. Thanks for the explanation. I now understand better why this is important. As indicated if there is sufficient demand and I have the hardware then the option will be added.

 20. Kort vraagje om de boel werkend te krijgen:
  Ondanks dat ik een unieke clientid heb blijft mijn broker disconnecten. Daarom de vraag wat voor broker jullie gebruiken en wat jullie instellingen zijn bij p1 monitor. Dus welke QoS? Welk MQTT protocol?

  1. Voor productie Eclipse mosquitto op een Rpi (zonder docker) voor ontwikkelwerk MQTT-Explorer (Windows 10) deze werken zonder problemen. Protocol V3.1.1 maar ook de andere varianten werken goed. Ik zou het zoeken in je netwerk/wifi of Docker. Je kunt MQTT-Explorer proberen.

 21. Al iemand eens deze zoek term ingegeven in google? “Tijdstip laatste succesvol FTP back-up:”. Zijn dit mensen die een poort open hebben staan in hun modem? Of is iedere installatie zo te vinden op internet?

  1. Dit is alleen van toepassing als iemand zijn Rpi toegankelijk maakt via port forwarding. Wat overigens niet wordt aanbevolen. Ik zal een optie maken waardoor de sites niet meer door Google worden geïndexeerd.

 22. Hoe kan ik makkelijk een backup (terugkerend) maken van de P1? Ik heb deze ingesteld maar deze lijkt hij niet te pakken. (zowel via SFTP/FTP)

  1. Dat kun je instellen via config-backup.php wel op opslaan klikken als alles ingesteld is. Eventueel kun je ook naar Dropbox back-up’s maken.

 23. Bedankt weer voor dit mooie werk, draai al bijna twee jaar je fantastische stuk software!
  En dankbaar dat je tijd had voor de de solaredge implementatie.

  Nu weet ik dat het (nog) niet officieel ondersteund wordt maar toch even feedback dat de docker versie net zo stabiel draait als een fysieke pi 🙂 [Dankje mclaassen]

  (Solar edge API key te vinden op monitoring.solaredge.com -> admin button)
  P.s. stuur je nog even tikkie voor 10euro

  1. Bedankt voor de bevestiging dat de Docker image goed draait. Als in niet zo veel tijd kwijt was aan de P1 monitor dan zou ik daar meer in verdiepen. Ik heb zelf geen Solar Edge en moet het doen met “geleende” keys wat ook het testen wat lastiger maakt maar volgens mij is de volgende versie bug vrij. Tevens bedankt voor de toezegging van de donatie. Ik ga een Tikkie proberen maar je hebt een zeer lastig e-mail adres.

   1. Dank Marcel voor je Docker installatie. Ik heb hem met succes op mijn Synology aan de praat gekregen (hier zaten nog wel wat haken & ogen aan).

    Op 1 ding na: Het lukt mij niet om mijn oude database te importeren. Ik kan het bestand selecteren, maar krijg daarna geen melding dat p1 monitor de data gaat importeren. Werkt dit in jouw docker wel?

    (ps: heb je wellicht ergens een plaats waar dit soort meldingen beter gemeld kunnen worden)?

    1. Bij het updaten naar een nieuwe versie (iig mijn ervaring is vanaf versie 1.2.0) is een upgrade niet nodig als je de container gebruikt. Een nieuwe container gebruikt de oude databases. Op het github account (net toegevoegd aan de hub beschrijving) staan ook de locatie van de bestanden aangegeven en daar kun je ook commentaar geven

     1. Ik snap dat de data persistent is bij upgrades, ik heb meer dockers draaien, maar ik wil de historische data van mijn oude raspberry overhalen naar de nieuwe docker installatie. Dat mislukt.

      Anyway: Laten we dit verder op github oppakken :-D. Nogmaals bedankt voor je werk aan de docker (en Security Brother, bedankt voor je werk aan P1 Monitor!!)

      1. Zoals te zien op op GitHub zou het bij de laatste build van gisteren ondertussen opgelost moeten zijn.

 24. Het is voor het eerst dat ik nu een complete maand (juni) kan terugzien en ik begrijp de berekening niet van kosten per tijdsperiode, het lijkt niet te kloppen. In de setup heb ik als gasprijs 0.79226 en 5.57 als vastrecht per maand opgegeven. Ik zie dat ik 12.412 m3 gas in juni heb verbruikt. In het overzicht krijg ik EUR 22,05 als totale kosten te zien. Dat lijkt teveel, ik kom uit op EUR 15,40. Rara? Idem met elektra maar dat laat ik voor het gemak achterwege.

  1. het werkt als volgt op ge moment dat er verbruik wordt gemeten dan wordt de kosten per M3/kWh opgeteld samen met vastrecht maandbedrag/dagen voor de dagen, per maand of per jaar * 12. Dit wordt gedaan op het moment dat je een waarde instelt en niet achteraf gecorrigeerd.

   1. Ik heb inderdaad de tarieven aangepast, dat wijzigt bij mij elk jaar. Vastrecht is bij mij nu per maand. Wordt het nieuwe tarief dan helemaal niet gebruikt? Kan ik het nieuwe tarief op de een of andere manier handmatig ‘afdwingen’? Ik kan natuurlijk ook de rekenmasjien pakken 😉

 25. Beste SecBro, er is nu de mogelijkheid om via de Display instelling de P1 monitor header te verbergen, wanneer deze op Aan staat, komt er nog ergens een melding dat er een nieuwe versie beschikbaar is? Normaal gesproken werd dit namelijk zichtbaar in de P1 Monitor header.

  1. Nee er komt niet op een andere plek een melding in de ui. je kunt wel de website blog volgen en dan zie je wanneer er een nieuwe versie beschikbaar komt.

 26. Beste SecBro, ik heb een SolarEdge API gekregen van mijn installateur maar daar kon ik in eerste instantie niet veel mee, heb ze gevraagd mij ”Volledige toegang” te geven tot alle data, dat was geen enkel probleem, nu ik een Admin optie heb kan ik nu zelf mijn API key genereren.
  Nu het volgende als ik de API key ingeef en de configuratie opsla zie ik een radertje draaien en onderin verschijnt het tijdstip van verwerking, maar kennelijk wordt er toch geen data ingelezen als ik op de desbetreffende (geactiveerde) pagina kijk. Ik vind het vreemd dat ik alleen een API key kan invoeren, elders zie ik dat je ook nog een systeem ID moet opgeven, dat systeem ID heb ik uiteraard anders werkt de mySolarEdge app niet, maar kan die niet invoeren bij de instellingen van de P1 monitor…
  Om te testen of mijn API key wel goed is heb ik dit hier getest. https://monitoringapi.solaredge.com/site//details?api_key= en dat werkt prima (na ingeven van het ID en API key) ik krijg dan netjes een json terugmelding met alle gevraagde gegevens.
  Wat gaat er nu mis, ik lees hier dat het importeren van de API data goed werkt, helaas hier (nog) niet 🙁

  1. Als je de API hebt ingevoerd en even geduld hebt dan wordt automatische de systeem ID opgehaald. Als dit niet lukt dan kun je de data verversen met de optie Reset de site configuratie Als de data niet in tabel verschijnt dan kun je de logs raadplegen. Als de basis data met de ID wel verschijnt dan kun je alle historische data inlezen met de optie Herlaad alle data (API) Dit duurt een paar minuten. Solar Edge verwerking actief moet wel aan staan. De API haalt elke kwartier de data op.

   1. Bedankt SecBro, ik heb de API key opnieuw ingegeven, en een ”factory reset” gegeven en de data opnieuw ingelezen en het werkt nu top. Hij laat de data vanaf 25 april 2019 in, dat is de installatie datum van mijn zonnepanelen installatie, tegelijkertijd draait ook de S0 meting maar dan vanaf de datum dat de S0 meting geïmplementeerd werd in de P1 monitor.
    Bedankt voor dit mooie werk, heb eerder al een donatie gedaan. 🙂

 27. Ik heb vandaag deze versie geïnstalleerd. Eerst leek het helemaal niet te werken maar dat komt waarschijnlijk door de ArgonOne behuizing die ik gebruik, daarbij moet je op de powerknop drukken om hem op te starten. Na de eerste opstart wordt de partitie uitgebreid en dan start hij normaal opnieuw op, dat gaat nu niet automatisch in deze behuizing (hebben ze bij een latere versie opgelost geloof ik).

  Een ander ding is dat ik de watermeter aan wilde passen. Om de één of andere reden heeft hij wat pulsen gemist. Ik gebruik dan de optie om de meterstand te resetten. De meterstand was op dit moment 1303.233 m3. Ik voer dus 1303.233 in en dan laat ik hem resetten. Daarna staat de tellerstand echter op 1303.449. Dat was wel enigzins vreemd natuurlijk.
  Ik ben nog eens gaan kijken en waar ik achter kwam is dat er tot het moment van de update er 216L water was gebruikt in huis. 233 + 216 = 449. Ik heb vervolgens een nieuwe reset uitgevoerd naar 1303.017 en daarna stond de teller netjes op 1303.233 m3. Het lijkt er dus op dat je bij de reset van de watermeter stand het actuele dag verbruik er vanaf moet halen en die stand in moet voeren.

  Verder natuurlijk weer mijn dank voor deze software, het heeft in het jaar dat ik het gebruik heel veel inzicht gegeven in het verbruik van gas, elektriciteit en water. Vooral op gas hebben we door dit inzicht besloten om naar een zoneregeling te gaan en dat heeft heel veel gas gescheeld afgelopen jaar. Ook het instellen van de CV ketel naar de Eco stand voor warm water in plaats van comfort scheelt best wat zag ik (gemiddeld 1 m3 per dag om een paar seconden sneller warm water te hebben…).

  1. Bedankt voor de feedback en ik ben blij dat de software helpt. Watermeter stand reset moet je inderdaad even door hebben.

 28. Ik heb een enkele fase, wanneer de Fase instelling van 3 naar 1 wordt gezet, vervalt helaas de mogelijkheid om de Fase gegevens te bekijken. Is het mogelijk om bij een 1 fase systeem de Fase gegevens L1 te kunnen zien?

  1. Ik begrijp je vraag niet goed maar hier hoe het werkt. Als je slimme meter fase informatie doorgeeft dan wordt dat doorgeven als maar 1 fase wordt doorgeven dan zie je ook maar 1 fase terug in de weergave. of met andere woorden de P1 monitor kan alleen weergeven wat aan informatie wordt aangeboden. je kunt op de paginas fase-a.php en fase-historie.php voor elke waarde (V,W,A) deze per fase aan of uitzetten.

   1. Bedankt voor de tip omtrent het per fase kunnen aan of uitzetten van de V,W,A waarde. Deze optie was mij nog niet opgevallen. Voor L2 en L3 heb ik ze nu uitgezet omdat ik maar 1 fase heb.

     1. Wanneer ik op de iPad L2 en L3 uitzet met de W,V,A knoppen en ik bekijk de P1 Monitor Fase informatie dan zijn de L2 en L3 fase W,V,A weer zichtbaar. Vreemd toch? Worden de W,V,A instellingen in de browser opgeslagen i.p.v de Raspberry Pi?

      1. Het is alleen vreemd als je dit niet verwacht. Dit soort zaken worden per browser bijgehouden.

       1. Bedankt voor je reactie. Ik zie in mijn reactie dat ik vergeten ben te vermelden dat L2/L3 in een andere browser weer zichtbaar zijn. Maar dat had je begrepen 🙂 per browser instellen dus.

  1. Het staat op de roadmap. Op dit moment ben ik druk om ook meters te ondersteunen die elke seconde een stand door geven.

 29. Ik loop tegen wat problemen aan bij het gebruik van de MQTT functionaliteit:
  Ik gebruik de eclipse-mosquitto broker als docker image in mijn netwerk. Hierop werken tasmota lampen helemaal perfect. Echter, de p1 monitor brengt wat probleempjes mee. De broker geeft in de log aan dat de p1monitor om de seconde verbonden en dan weer verbroken wordt. Hebben jullie enig idee waaraan dit zou kunnen liggen?

  1. Dit is de eerste keer dat ik er van hoor en er zijn andere mensen die het gebruiken zonder problemen of het in ieder geval niet gemeld hebben. Mijn eerste idee is een netwerk probleem. Ik zal wat test uitvoeren op mijn mosquitto broker.

  2. Bij mij werkt mqtt perfect. Af en toe kijk ik met MQTT Explorer naar de data, gewoon als check. Als ik twee Raspberry Pi’s draai met P1monitor met dezelfde clientid, dan heb je het probleem zoals jij schetst. De een voor de P1 monitor E-meter en water bij de Electra/Gasmeter, de ander op zolder voor de zonnepanelen. Het is van belang dat de clientid verschillend is! Daarom heeft de zolder Pi een ander clientid/topic voorvoegsel.

   1. Bedankt voor het delen en dat is o.a. een van de reden dat de topic in te stellen is.

   2. @peterjan: de pi die je op zolder hebt draaien, wat registreert deze? Een S0 pulsteller? Hoe is deze met de zonnepanelen installatie verbonden?

    1. De pi op zolder is via een printje verbonden (zie P1 Monitor Watermeter) met een Eastron SDM120DB in het zekeringenkastje van de zonnepanelen. Zie ztatz.nl/kwh-meter-met-s0-meting/ Hij registreert de pulsen en geeft grafieken. Via mqtt krijg ik deze data in Homeassistant.

  3. Sinds gisteren worden ook hier de Solar Edge gegevens ingelezen. Hartelijk dank voor het toevoegen van deze optie. Wat me opvalt: regelmatig zijn de weergegeven waardes het dubbele van de werkelijke. Wissen en opnieuw laden verhelpt dat niet. Het gebeurt (voor mij) willekeurig, soms goed, soms dubbel.

   1. Bedankt voor het melden. Kun je een screenshot sturen van het scherm waar het over gaat. En een screenshot van de solaredge setup scherm. Je bent de tweede dit meldt maar ik kan omdat ik zelf geen soleredge heb geen vergelijking maken. Screenshot kun je delen via een image deel site. Ik neem tevens aan dat je versie 1.3.1 gebruikt?

     1. Bedankt voor de input nog een paar vragen:
      1: is dit alleen bij de maanden?
      2: als je het scherm ververst wordt dan de juiste of dubbele waarden aangeven (F5).
      3: welke type Rpi gebruik je (je kunt ook de dump ui het info scherm delen).

      1. Nee, bij alle schermen komt het voor;
       Meteen na verversen ook soms dubbele waarden, willekeurig;
       3b

 30. Hoi Security Brother, ziet er weer top uit. De SolarEdge integratie is echt geweldig!

  Een kleine “bug”, in de mobiele app is geen “opgewekte KWH historie” terug te zien.
  Mogelijk is dit bewust (in dat geval geen bug ;-)), maar het zou super zijn als je hier ook de SolarEdge opgewekte energie terug ziet.

  1. Het klopt dat de data (nog) niet in de app zichtbaar is. Als de verwerking op de P1 monitor bug vrij is dan wordt het aan de app toegevoegd. Er zit nog een bugje met piek/dal weergave in versie 1.3.1 dat is nu verholpen.

 31. Hallo, Ik heb een vraag. Ik heb vandaag de update erop gezet. (ik heb dit 1x eerder gedaan voor de vorige versie, dat ging goed)
  Nu had ik ook een backup gemaakt op een usb stick, maar na ongeveer een half uur kon ik de monitor nog niet vinden via het netwerk.
  Ik heb het proces opnieuw geprobeerd, maar hetzelfde resultaat.
  Ik zie op de usb stick 2 lege mappen, en een ****.cap bestand staan.

  Kan ik daar nog de oude data vanaf halen of is die verloren gegaan?

  groet, Marijn

  (Ik ben niet zo’n programmeur maar dat moge duidelijk zijn….)

  1. 1: via de upgrade assistent die maakt data aan in op een USB stick en als dan de nieuwe image wordt geplaatst wordt de data van de USB stick overgenomen in de nieuwe versie.
   2: via een export van de data. Maak een export, plaats het nieuwe kaartje, doe een import.

   Optie 1 is met name handig als je alleen Wifi gebruikt. Voor beide scenario’s geldt maak een export mocht er iets mis gaan dan heb je in ieder geval alle data nog.

   1. Hallo, dank voor de reactie.

    Ik heb het stappenplan gevolgd voor de upgrade assistent, maar op die manier werd er geen data teruggezet. (ook niet wifi).

    Uiteindelijk heb ik een “nieuwe” installatie gedaan, en de data via dropbox terug kunnen halen.
    Ik heb vast iets fout gedaan, maar weet niet goed wat.

    Even goed bedankt!

    gr, Marijn

    1. Goed te horen, ook al gebruik je upgrade assistent een export maken voor de upgrade is een goede manier om te snel te herstellen.

 32. Wellicht een heel gekke vraag, ik krijg netjes een logo dat er een nieuwe versie is.
  Maar waar kan ik zien welke huidige versie ik draai? Ik denk ik zal het wel kunnen vinden ergens onder systeem, maar zie het nergens. Mis ik iets?

 33. Ik draai nog met Versie 202012-1.0.0, kan ik na een export op versie 202106-1.3.1 overstappen en via een import de oude data weer inlezen of geeft dit compatibiliteit problemen?

  1. Dat mag geen probleem zijn. Als je een export hebt dan moet het zonder problemen werken.

 34. Hallo, kan het zo zijn dat op pen GIOP 27 net andersom werkt dat bij uit er een signaal opstaat om een relais te schakelen?Dus uit = relais in en aan= relais uit

  1. Dat ligt aan het relais, aan is hoog(3.3v) op de GPIO poort uit is laag (0v). Als het relais een no en nc contact heeft dan kun je die omdraaien. Er staat een verzoek op de roadmap om dit instelbaar te maken.

 35. Bedankt voor de update!
  Ik vroeg mij af, is het niet gemakkelijk om het via Docker te releasen? Dan is het installeren en updaten en stuk gemakkelijker. Plus je hoeft niet een hele Pi op te offeren om alleen dit te draaien 🙂

  1. Wellicht wel, maar ik heb te weinig kennis van Docker (en tijd) om mij daar in te verdiepen. Daarnaast hou ik het OS ook netjes door de security op orde te houden. Dat wordt via Docker denk/vermoeid ik lastig. Ik ga er wel een keer naar kijken. Er is iemand die af en toe een Docker versie maakt van de verschillende versies.

   1. Bedankt voor je reactie.
    Ik denk dat de beveiliging juist alleen maar makkelijker wordt? Omdat dat al in het os zit waar docker dan op draait. Goed ik kan het fout hebben, ben geen expert 😉

    1. De container is dan dan secure met alle instellingen en patches. Maar de container is niets anders dan een proces (programma) op het het OS draait. Als het OS dus kwetsbaar is dan is alles kwetsbaar. Denk bijvoorbeeld aan een netwerkdriver met een kwetsbaarheid of een verkeerde geconfigureerde Rpi waar een wachtwoord niet is gewijzigd.

   2. Ik vind de huidige constructie wel charmant. Één device met één applicatie, mooi overzichtelijk. Temeer daar ik hier een goedkope, oude 3B voor kan inzetten, die anders toch maar in de kast zou liggen. Overigens voer ik wel regelmatig updates uit op die Pi.

   1. Marcel was het erg lastig om dit te bouwen in Docker? Ik kan docker op mijn raspberry pi 4 installeren maar wil dan niet afhankelijk zijn van iemand anders die de docker image bijhoudt en update.

    1. Kost je wel even wat tijd om de wijzigingen door te voeren. Ik weet niet wat je kennis van Docker is?

 36. Krijg geen nieuwe data nadat ik de laatste update heb uitgevoerd.
  Oude versie was 20210211.
  Had eerst een export gedaan. Daarna de nieuwe image 20210618 op de micro-SD kaart en vervolgens de import gedaan. De import gaf geen problemen aan (alle data zijn verwerkt).
  Kijk ik nu bij Actuele verbruik van stroom, dan zie ik steeds 293 Watt. Zet ik meer apparaten aan; er verandert niks. De data van afgelopen week ook niet zijn meegenomen in de export, als ik naar de overzichten kijk.
  Ik wil versie 20210211 downloaden om te kijken of een en ander dan weer goed werkt, maar dat lukt niet vanwege het wachtwoord….

    1. Dat klopt maar dingen kunnen mis gaan. Je kunt ook in het P1SerialReader log file kijken.

     1. De bovenste twee regels in deze log geven inderdaad een warning:

      2021-06-20 13:02:40,617WARNINGaantal P1 telegram crc fouten gevonden in de afgelopen minuut = 1
      2021-06-20 12:47:39,615WARNINGmain_prod: geen P1 record te lezen.

      Wat te doen?

      1. Het lijkt er op dat je serieele poort instellingen niet correct staan. Deze melding mag een keer voorkomen maar zou dan niet mee voor mogen komen. Als je zeker weet dat de instellingen goed staan. Dan kun je een reboot proberen via de UI.

       1. Instellingen seriële poort zijn volgens mij correct en niet veranderd. Ik zie trouwens een groen vinkje bij de status. Dat geeft toch aan dat er een connectie is?
        Een reboot heeft geen effect gehad op de monitor. Ik zie nog steeds 293 Watt bij actueel verbruik.
        Kan ik terugvallen op de versie waar ik geen problemen mee had? Wanneer ik deze wil downloaden en het ww typ (met hoofdletters) kom ik niet verder helaas.

        1. Als het vinkje groen is/blijft dan zou er data binnen moeten komen. Dat kun je ook zien onder op de info pagina waar de ruwe data van het P1 telegram wordt weergeven. Ik heb de 202102 versie weer online gezet mocht je terug wil. Even voor de zekerheid je gebruik een Rpi3 of Rpi4.

         1. Inmiddels versie 202102 teruggezet en de import gedaan.
          De data komt nu weer binnen, zoals het hoort. Ik mis nu wel een paar dagen in het overzicht, maar dat is geen probleem. De instellingen van de P1 poort zijn in versie 202102 hetzelfde als in de nieuwste versie. Is de sprong van versie 202102 naar de nieuwste versie “te groot” geweest en veroorzaakt dat misschien het probleem m.b.t. export en import dat ik ondervind?

          1. Ik kan het niet reproduceren dat maak het lastig om een oorzaak te vinden. Ik heb het getest en dat ging zonder problemen.

 37. Zojuist naar deze versie geupdate en Solaredge api key ingevoerd. Ik zie dat na opslaan de juiste site ID is gevonden van solaredge en dat de api call succesvol was. Maar na een paar uur zie ik nog altijd geen data. Ik blijf de “loading bars” zien in P1monitor. Ik heb alles al een keer verwijderd en opnieuw geprobeerd maar zelfde resultaat.

  1. Staat de optie Solar Edge verwerking actief wel aan? Je kunt ook eenmalige alle historische data laden met de optie Herlaad alle data (API). Dit duurt een paar minuten.

   1. Hoi, Ja verwerking van Solaredge staat actief. Ik heb zojuist nogmaals herlaad alle data op aan gezet. Ik zie de succesvolle api tijd oplopen. Maar ik krijg nog altijd geen gegevens te zien. Welke logs kan ik bekijken?

   2. Het probleem was dat bij de configuratie van de tabbladen de s0 en niet de Solaredge aan stond. Daarom was er geen data.

 38. ook hier inmiddels 2 dagen draaiend en de Solaredgedata komt nu goed overeen met wat Solaredge zelf zegt dat er is opgewekt. Dank voor je speurwerk!
  Ook voor mij : tijd voor een nieuwe donatie!

   1. Ik zie nog wel een foutje met de dalstroom/piekstroom. Sinds vrijdag blijft de solaredgegrafiek op dalstroom staan, ook na een volledige reload

    1. staat de optie “Hoog/piek – laag/dal tarief” aan. Net getest met reload dat werkt hier goed.

     1. Dat staat aan, en wel op de optie 7-21h. Ook na een reload n site reset geeft hij gisteren en vandaag de gehele dag aan als daltarief.

        1. Bedankt, ik denk dat al een idee heb hoe dit veroorzaakt wordt. Ik ga er mee aan de gang.

         1. Hoi, Ik weet niet of het gerelateerd is maar ik zie exact 2x de waarde van opgewekte KWh tov de Solaredge app. Ik heb al een keer de db gewist en alles opnieuw ingeladen van de api maar wederom zie ik waardes die exact dubbel hoeveelheid zijn. Is dit een fout bij mij of bug?

          1. Als je versie 1.3.1. draait dan zou ik de optie Alles wissen (fabrieksinstelling) toepassen en daarna de optie Herlaad alle data (API).

 39. Nogmaals complimenten voor de software!

  Vraagje: Ik zie dat reacties op dit moment pas worden geplaatst nadat je ze zelf goedkeurt, daarop volgt ook altijd een reactie op de vraag. Is het een idee om geregistreerde gebruikers direct te laten reageren zoals bij een forum, zodat er tussen gebruikers een wat meer levendige discussie kan ontstaan van de applicatie en gebruikers elkaar kunnen helpen met tips/tricks en adviezen?

  De drempel om te reageren en nu namelijk wat hoger.

  1. Bedankt voor de suggestie maar ik wil controle houden op de site. Tot op heden maar 1 gebruiker gehad van de paar duizend die zich misdroeg. Antwoord op vrijwel alle vragen volgt binnen een paar uur. En als de vraag wat onderzoek vraagt dan vaak dezelfde dag nog. Helaas haalt het Internet het slechtste in mensen boven als zaken niet gaan op de manier die ze graag zelf willen.

    1. Bedankt voor de steun en begrip. het is op zichzelf een goed idee om minder controle te houden maar de werkelijkheid is helaas anders. Maar goed 99,99% van de P1 monitor gebruikers zijn aardige, vriendelijke en begripvolle mensen.

 40. V1.3.1 draait hier inmiddels en de Solaredge data zijn/worden herladen. Ik zie nog geen correcte data voor de laatste paar dagen, ik neem aan, dat het systeem nog met de verwerking bezig is. Kan ik ergens zien wanneer het klaar is met verwerken?

  1. kies de optie Herlaad alle data (API)op de configuratie pagina daarmee wordt de oude corrupte data overschreven en zal de nieuwe data correct worden opgeslagen. Dit duurt een paar minuten.

   1. Ja, dat had ik meteen al gedaan, maar lukte blijkbaar niet. Nu heb ik die actie herhaald en ja hoor: de data komen weer overeen met die van Solaredge. Nu moet ik dus opletten of de data van de rest van vandaag correct worden verwerkt en toegevoegd.
    Hoe dan ook: de update werkte weer soepel, zoals ik dat inmiddels gewend ben. Mijn complimenten! Nu ga ik op zoek naar de Letsencrypt optie.

    1. Bedankt, de LetEncrypt optie is in voorbereiding. De afweging was LetsEncrypt eerst afmaken of vast deze versie uitbrengen.

     1. OK, het ziet er veelbelovend uit, de Solaredge data van vandaag zijn goed verwerkt. Tijd voor een nieuwe donatie dunkt me.
      En nu komt het regenwater hier met bakken naar beneden. De straten staan blank. Misschien kan er ook een regenmeter in de P1Monitor worden opgenomen 😉

Geef een reactie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.