P1 monitor download 202009

P1 monitor download 202009

P1 monitor is op de Raspberry Rpi3 en Rpi4 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.

Het wordt sterk aanbevolen deze upgrade uit te voeren ook al zijn de wijzigingen niet relevant voor hoe je de P1 monitor gebruikt. Er zijn diverse essentiële aanpassing doorgevoerd in de API en database.

Mocht je de software de moeite waard vinden wil je deze dan delen via social media e.d. Bedankt voor de ondersteuning.

Upgrade of eerst installatie.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3B/4 SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.  Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.

BELANGRIJK

Er is grote aanpassing gedaan aan de upgrade assistent, deze is beperkt compatibel met de vorige versie. Als de Upgrade assistent wordt gebruik met data van vorige versies dan is het noodzakelijk om ook een export van de vorige versie te doen en deze met de hand te importeren. Vanaf versie 0.9.15 en hoger kan de upgrade assistent weer zonder deze manuele upgrade worden uitgevoerd. Als dit niet wordt gedaan dan is historische data niet meer beschikbaar.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de upgrade assistent.

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

 1. download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
 2. pak het zip file uit en lees de bijlagen.
 3. kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Groter dan 32GB heeft geen meerwaarde wegens het FAT32 filesysteem. Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
 4. Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen.
 5. plaats de SDHC card in de Pi.
 6. start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
 7. Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.

FAQ

Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ

Problemen oplossen.

Image past niet op de SDHC card:

 1. Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
 2. Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie extend
 3. wis de browser cache als je layout problemen hebt.

Standaard wachtwoord besturingssysteem:

 1. Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen met SSH is p1mon met het wachtwoord  verandermij.
 2. Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.

Juridisch spul en zo

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!

DOWNLOAD

SDHC images

P1 monitor wordt alleen ondersteund op de Raspberry Pi 3B, Pi3 B+ of Pi4 (vanaf versie 0.9.11).
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties.  Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed door een gebrek aan ram geheugen.

Wat is er veranderd in versie 202009-0.9.18

Opgelost: in de main schermen 1 en 2 ontbrak in de tooltip tekst de kosten voor water. Met dank aan Stefan voor het melden.

Opgelost: De jaar schermen gaf op de x-as maanden weer i.p.v van jaren. Met dank aan Hans voor het melden.

Opgelost: Dropbox authenticatie codes die met een – karakter starten worden nu ook verwerkt.

Opgelost: De test knop voor de back-up werkte niet. Met dank aan Jeroen voor het melden.

Opgelost: Tekst fout in de header van verwarming-a.php aangepast van actule naar actuele. Met dank aan Wim.

Opgelost: Main-2 gaf bij de tooltip voor hoogste verbruik levering aan in plaats van verbruik. Met dank aan Ad.

Opgelost: meterreadings-d.php gaf voor dal en piek de heldere kleuren weer voor de dal tarieven en visa versa voor de piek tarieven.

Opgelost: config-ui.php aangepast geeft nu m3/u aan voorheen was dit m3.

Opgelost: config-io tekstfout verholpen.

Opgelost: als het wachtwoord ingevuld is en je klikte op home werd je toch ingelogd.

Opgelost: In de kostenschermen werd de KWH verbruik onderdrukt in de tooltip als water of gas gedeactiveerd was. Met dank aan Paul.

Opgelost: Bij het meten van de (binnen)temperatuur werd er geen record opgeslagen bij de 1e van de maand en de eerste maand.

Nieuw: Pyhton bibliotheken naar de laatste versie gebracht (17 augustus 2020).

Nieuw: een aantal API’s uitgebreid met een “range” optie, die alle records weergeven die in de voldoen aan het format. Deze aanpassing waren noodzakelijk voor de nieuwe IOS app.

Nieuw: API’s geven een foutmelding bij een verkeerde starttime invoer.

Nieuw: Pi-Poe-Hat fan control settings toegevoegd aan /boot/config.txt dit regelt de fan snelheid op basis van de temperatuur.

Nieuw: De locatie/stad van de weer informatie kan nu ook via de city id / stad id worden ingesteld.

Nieuw: fase-a.php aangepast, in de Ampère grafiek wordt nu levering en verbruikt aangegeven en de Ampère waarde ondersteunt meerder instellingen dan voorheen.

Security patches en upgrade van diverse software bibliotheken uitgevoerd tot aan 2020-09-01.

Als je een bijdrage wil leveren om de kosten te dekken van de website e.d. dan kan kun je hier een donatie doen.

45 Replies to “P1 monitor download 202009”

 1. Ben inmiddels een dag bezig om de laatste img op een SD te krijgen mbv de USB Image Tool. Dat lukt foutloos maarP1Mon start niet daarvan op. Inmiddels ook een nieuwe SD gekocht van 32GB, geen verschil. Ik zie wel dat bij start van de USBtool er 32GB en FAT32 gezien wordt, na “restore” is het File System FAT, met een omvang van 536.707.072 Bytes. Had dat niet iets van 8GB moeten zijn??

  1. De image bestaat uit een FAT gedeelte van 512MB (/boot) en een ext4 gedeelte waar de rest van de software op staat. Ik heb begrepen dat het wel eens mis gaat als je een USB3 poort gebruikt (blauwe connector) in plaats van een USB2 poort. Initieel is de image inderdaad 4GB of 8GB.

 2. Ik boot p1mon vanaf Pi3 dmv een ssd disk.
  Kan ik dan nog steeds upgraden vanaf een usb-stick?
  De ssd disk is ook met een usb2ssd converter aangesloten

  1. Daar moet ik je het antwoord schuldig op blijven. Het kan zijn dat de upgrade assistent niet goed werkt maar je kunt altijd een export maken en daarna een import doen. Dat zal in de meeste gevallen moeten werken.

 3. Goedemorgen,

  ik heb deze versie draaien sinds een tijdje, echter geeft hij geen verbruik meer weer vanaf dinsdagmiddag qua gas, en gisteravond qua electra. Hoe kan dit opeens stoppen? Zo juist opnieuw geinstalleerd (P1mon202009-00-918-8) maar laat nog steeds geen huidige weergave zien. Iemand enig idee? Ja, ik heb ook nog aan de kabel gedacht maar die hangt er net 2maanden aan 🙁

  Voor de rest is het een topproduct hoor. Echt superweergave en alles klopt. Had geen vervelende verrassing bij de jaarnota.

  1. heb je al in de log files gekeken of daar niets vreemds aan de hand is? Je kunt de logfiles vinden op /var/log/p1monitor. Het is onwaarschijnlijk dat je database corrupt is omdat de export/import een logische back-up is. Kan het zijn dat je instellingen van de seriële poort niet meer goed staat?

 4. Hoi, vandaag P1mon (202009-0.9.18) draaien op een Rasberry PI zero W in combinatie met een Landis-Gyr E460. Werkt perfect. Complimenten.

 5. Gezien er nog geen interface is naar mindergas.nl zou ik heel graag een simpel scriptje willen draaien om via de API upload van mindergas 1 maal daags (rond 23.59) een scriptje te draaien om automatisch de meterstand door te geven.
  Ik ben al aan het testen geweest met de API calls, maar hoe handig ik ook ben op de CLI zijn API calls en ik gewoon een brug te ver.
  Ik kom een heel eind met scripting dat dan weer wel 🙂 voordat ik P1 monitor draaide had ik dit werkend dmv een (gejat) python scriptje 🙂 via gejanssen.com

   1. concreet wil ik graag 1 x per dag om 23.59 mijn gas meterstand uploaden naar mindergas d.m.v. b.v. een :

    curl -v -H “Content-Type:application/json” -H “AUTH-TOKEN:”
    -d “{ \”date\”: \”\”, \”reading\”: }” https://www.mindergas.nl/api/gas_meter_readings

    Hier vindt je hoe (https://www.mindergas.nl/member/api)
    Authenticatie token is een vaste token dus de enige variabelen die ingevoerd moeten worden zijn de datum en de meterstand.

    1. OP dit moment heb ik er geen tijd voor en zie ook mijn eerder post waarin ik aangeef hoe je met curl via de API de data kunt ophalen. Wellicht heeft iemand anders tijd om eens bash script te maken.

     1. Ok geen enkel probleem, geduld mijnerzijds is een schone zaak.
      Vooralsnog is uw product 10x mooier / veelzijdiger dan wat ik bijelkaar gescript had.
      Thanks !

     2. Ik had de eerdere post niet gezien bij nader inzien, en dat gaf mij genoeg info om zelf een script te schrijven en dat werkt 🙂 bedankt snap ik nu meteen hoe AWK werkt 🙂

      Voor mensen die dit ook willen hieronder vindt u het script :
      uw IP adres wijzigen naar uw P1 monitor en op mindergas.nl de API authenticatie code omwisselen met de tekst vulhieruwapitokenin et voilla opgelost !

      #!/bin/bash
      var_meterstand=$(curl -sb -H “Accept: application/json” http://192.168.x.x/api/v1/powergas/day?limit=1 | awk ‘{print $10}’ | tr -d ,)
      var_datum=$(date +”%Y-%m-%d”)
      curl -v -H “Content-Type:application/json” -H “AUTH-TOKEN:vulhieruwapitokenin” -d “{ \”date\”: \”$var_datum \”, \”reading\”: $var_meterstand }” https://www.mindergas.nl/api/gas_meter_readings

 6. kan het zijn dat er iets is veranderd aan de backup via FTP ? Ik maak een dagelijkse backup via FTPS naar mijn synology NAS. Sinds deze update werkt dit niet meer. De backup lukt wel als ik de normale FTP gebruik.

  1. Bedankt voor het melden. Er is wel het een en ander veranderd, wellicht is er een bug ingeslopen. Ik ga er naar kijken.

   1. bij mijn werkt de backup via FTP nog steeds.
    iedere ochtend om 10 uur een FTP backup naarmijn nas.
    wellicht toch even naar je eigen instellingen kijken van je destination of andere instellingen.
    mijn upgrade manier overigens
    export gegevens
    nieuw kaartje om P1MON op te zetten ( wissel met 2 kaartjes om geen problemen te krijgen als er 1 stuk zou gaan )
    import gegevens
    draaien maar.

    geen enkele backup gemist

    1. Bedankt voor je feedback FTP werkt inderdaad maar de STFP/FTPS werkt mogelijk niet goed. Het wordt onderzocht. Het probleem met FTPS/STFP dat de het niet altijd met alle SFTP/FTPS servers hetzelfde werkt.

 7. Zou het niet mogelijk zijn om de nieuwe versie (image) op de op de USB stick te zetten ipv van een kaal image op de SD te zetten.
  Dan kan bij het “bevel updaten” een kopie van de data naar de USB stick geschreven worden en kan het systeem, de nieuwe/update files van de USB stick lezen en het systeem upgraden en rebooten., lijkt me praktischer dan:
  usb stick er in,
  backup maken
  de sd kaart er en eruit halen,
  image erop schrijven , sd terug in de PI,
  restore
  usb stick eruit

  1. Bedankt voor de suggestie, voorlopig zit dat er nog niet in. Maar wie weet ga ik daar nog iets mee doen.

 8. Ik heb sinds 2013 een PV installatie en gebruik P1Mon sinds november 2018. Supergaaf programma.
  Ik wil graag mijn verbruik weten als ik geen PV installatie zou hebben. In het jaaroverzicht van kWh staat een verbruik over 2019 van 3200kWh en geleverd 910kWh. Mijn omvormer geeft aan 1950 opgewekte kWh. Zou mijn verbruik dan zonder zonnepanelen 3200 + (1950-910) = 4240kWh zijn?

 9. Als ik een reset uitvoer voor mijn watermeter en in geef: 1392.169 in met de timestamp: 2020-09-17 20:58:00, dan staat er na opslaan: “aanpassing verwerkt”, maar wordt de stand: 01392.196 m3 (Ik heb echt geen typefoutje gemaakt.)
  Een ander probleem is dat mijn pulsmeter soms extra pulsen registreert en daardoor moet ik hem soms naar beneden toe bijstellen. Geen idee hoe het komt. Soms loopt hij tijden goed en dan opeens niet meer.

  1. De watermeter telt de pulsen en weet niet de echte watermeter stand. Je kunt door het invoeren van de stand de weergave veranderen de telling van de pulsen / liters veranderd hier niet mee en je kunt het zoveel keer wijzigen als je wilt. Je moet alleen wel een tijdstip in het verleden aangeven. en let op dat de switch “watermeterstand reset” op aan staat en je rechts bovenin op opslaan drukt.

   Bij het probleem van de extra pulsen kan ik je niet echt helpen. Dat kan diverse oorzaken hebben een slechte voeding, of een te lange kabel, een pulsgever die kritisch is afgesteld.

   1. Ik er Bucker tussen gezet zet de 5 volt om naar 9 volt werkt prima de censor heb ik op de meter vast geplast met warme lijm (lijmpistool)

 10. Gisteren voor het eerst geïnstalleerd en nu al tevreden. Ik zal de komende tijd hier nog mee gaan stoeien om het een en ander te proberen. Tevens wat functies uitproberen en deze in node-red importeren.
  Alvast bedankt voor de applicatie en ga zo door. 😀

 11. Hallo SecBrother, ik heb de 202006 versie draaien en wil middels de upgrade assistance deze naar 09 brengen m.b.v een Usb stick. Moet de image op de stick in een bepaalde map gezet worden? De omschrijving bij de Upgrade assistent is daar (voor mij althans) niet duidelijk over hoe te handelen igv een Usb stick.

 12. Hoi SecBro,

  Ik heb de nieuwe versie geïnstalleerd en ook deze draait als een zonnetje.

  Een klein puntje wat me opviel direct na de upgrade. Ik had de database geëxporteerd en direct na opstarten van de Pi geïmporteerd. De metingen van de hele dag staan er netjes in, met een dipje van een paar minuten voor het omwisselen van de SD kaartjes (ik gebruik er 2: ik bereid de nieuwe voor terwijl de oude nog actief is).

  Na het opstarten zie ik dat de maximum dagwaardes van de opgeslagen en geïmporteerde database wordt genegeerd, maar dat de live real-time max wordt genomen.

  Is wat mij betreft een klein puntje met lage prioriteit (morgen hoef ik de max waardes van gisteren toch niet te weten), maar wellicht een item om mee te nemen met een volgende versie.

  1. Bedankt voor de feedback, de dag waardes worden nu alleen in RAM opgeslagen. In een volgende versie worden ze mee genomen in de export/upgrade assistent.

 13. Hallo,

  Allereerst wil ik zeggen dat ik al een geruime tijd tevreden gebruiker ben van de p1mon inclusief de watermeter functie.
  Wel heb ik een klein verzoekje, wat een aardige toevoeging zou kunnen zijn.

  Graag wil ik in mijn home assistant een sensor met vebruikte stroom en gas en water per dag.
  Daartoe haal ik diverse waarden van MQTT uit de p1mon, daarna doe ik daar een andere sensor overheen om de waarde per dag te laten zien.

  Aangezien binnen p1mon de dagwaarden ook bekend zijn, is dan mogelijk om hiervoor een apart MQTT bericht te maken welke de dagwaardes steeds meld? dat scheelt mij een heleboel slim gedoe in home assistant.

  Zou fijn zijn dat de mqtt uitgebreid zou kunnen worden.

  Alvast dank.

  Groet,

  1. Bedank voor het compliment. Om je vraag goed te begrijpen nog een controle vraag over de MQTT data. MQTT werkt op basis van events of anders gezegd als er iets veranderd dan wordt dat doorgeven. Als je bedoeld dat “dagwaardes steeds meld?” er via MQTT elke 10 seconden dezelfde waarde wordt doorgegeven dan is het antwoord helaas nee.

   Wat wel kan de dag waarde van doorgeven als deze wijzigt. Dat zal dan voor kWh elke 10 seconden zijn maar voor gas en water alleen als deze wijzigt. Dit omdat elektrisch verbruik vrijwel altijd wijzigt water en gas alleen bij daadwerkelijk verbruik.

   Als je zelf de dag waarde periodiek wil weten dan kun je die van de de API calls als volgt uitlezen. ip in dit voorbeeld 192.168.2.220.

   http://192.168.2.220/api/v1/powergas/day?limit=1&json=object
   http://192.168.2.220/api/v1/watermeter/day?limit=1&json=object

   1. Hallo,

    De dagwaarde bij wijziging is ruim voldoende voor mijn doel.
    Denk je dat zoiets wenselijks is om te implementeren?

    Dank.

    Groet,

    1. Het staat op de roadmap als “MQTT uitbreiden met dag waarde voor kWh, gas en water (verzoeken 3)”

 14. Complimenten hoor met de app! Jullie hebben echt het beste In huis op dit gebied. En daarnaast is het verslavend gewoon om naar de cijfertjes te loeren. En weer nieuwe dingen te bedenken om weer in huis te besparen. Want ja de tarieven gaan weer omhoog in 2021. Zal binnenkort overigens eens een betaling doen voor het gebruik van de app. Jullie verdienen het! En misschien nog een idee voor een nieuwe versie. Ik zou het mooi vinden als de verbruiksmeter en teruglever meter misschien eens in 1 zouden kunnen. Nu staat er altijd 1 op nul en niks te doen. Misschien gewoon dezelfde met + en – en groen en rood of iets dergelijks.

  1. Inmiddels de beloofde donatie gedaan. Het is geen groot bedrag. Maar hopelijk wordt het wel gewaardeerd 😀 komt iig uit een warm hart voor jullie werk en mooie app. Ik zag het verzoek voor verbruik en levering samenvoegen in de main meter op de roadmap staan. Ga toch een beetje reclame maken voor mijn verzoek, want zoals hij er omschreven is snappen veel mensen denk ik niet wat er bedoeld wordt. Hopelijk kan hij iets makkelijk omschreven worden. Misschien een variant op zoals ik hem omschreef. Hij is nu wat technisch omschreven. Verder voor mij ook nog een stem voor iets van SolarEdge integratie. 🤗

 15. Upgrade is soepel verlopen. Het was voor mij de eerste keer. Ik wilde eerst de Upgrade Assistent gebruiken, maar de USB-stick kon niet gekoppeld worden. Dus dan gewoon “met de hand”. Ging 100% OK.
  Trouwens een prima programma. Ik gebruik het sinds begin juli. Top!

 16. Probleemloos de update uitgevoerd vanaf de upgrade assistent over de WiFi vanaf de vorige versie 0.9.17

  👍🏻

  Wel staat er in P1Mon dat er een update beschikbaar is.

  1. Bedankt voor de terugkoppeling. De melding van een nieuwe versie verdwijnt vanzelf of als je niet kan wachten dan zal een herstart de tekst ook laten verdwijnen.

 17. Ik heb via “beheer abonnementen” link in de nieuwsbrief mijn e-mailadres aangepast. Dat lijkt gelukt. Alleen gesuggereerd die beheerpagina dat ik geen abonnementen meer heb!
  Graag blijf ik de nieuwsbrief op onderstaand e-mailadres ontvangen, zodat ik deze uitstekende applicatie kan blijven updaten

  1. Mocht het niet werken dan zie je vanzelf boven in header van de pagina een afbeelding verschijnen als er een nieuwe versie beschikbaar is.

Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: