P1-monitor download 202006
P1 monitor is op de Raspberry PI3 en Pi4 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.
Mocht je de software de moeite waard vinden wil je deze dan delen via social media e.d. Bedankt voor de ondersteuning.
Upgrade of eerst installatie.
De software verkrijgen en installatie.
De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3B/4 SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden. Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.
BELANGRIJK
Er is grote aanpassing gedaan aan de upgrade assistent, deze is beperkt compatibel met de vorige versie. Als de Upgrade assistent wordt gebruik met data van vorige versies dan is het noodzakelijk om ook een export van de vorige versie te doen en deze met de hand te importeren. Vanaf versie 0.9.15 en hoger kan de upgrade assistent weer zonder deze manuele upgrade worden uitgevoerd. Als dit niet wordt gedaan dan is historische data niet meer beschikbaar.
Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de upgrade assistent.
Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.
- download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
- pak het zip file uit en lees de bijlagen.
- kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
- Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen. Het vergroten van het filesysteem gebeurt automatische als je de UpgradeAide gebruikt.
- plaats de SDHC card in de Pi.
- start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
- Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.
FAQ
Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ
Problemen oplossen.
Image past niet op de SDHC card:
- Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
- Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie extend
- wis de browser cache als je layout problemen hebt.
Standaard wachtwoord besturingssysteem:
- Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen met SSH is p1mon met het wachtwoord verandermij.
- Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.
Juridisch spul en zo
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.
De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.
DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.
Samengevat: gebruik is voor eigen risico.
Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!
DOWNLOAD
SDHC images
P1 monitor wordt alleen ondersteunt op de Raspberry Pi 3B, Pi3 B+ of Pi4 (vanaf versie 0.9.11).
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties. Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed door een gebrek aan ram geheugen.
Wat is er veranderd in versie 202004-0.9.17 (Maxine)
Opgelost: wachtwoord voor de login wordt als de browser zich aan de html opties houdt niet meer opgeslagen in de browser.
Opgelost: als in de fase historie geen data werd aangeboden voor L1 Watt of L3 Ampere dan werd een waarde als 999999999 aangegeven.
Opgelost: in het configuratie scherm bestanden kon door het invoeren van enter/return per ongeluk het wissen van de database worden gestart. Met dank aan Adriaan voor het melden.
Opgelost: selectie knoppen van de zichtbaarheid van grafieken is iets kleiner gemaakt waardoor deze beter zichtbaar is.
Opgelost: P1Semaphore.py gaf een waarschuwing van een verouderde Pyhton module. Met dank aan Kees voor het melden.
Opgelost: Het script P1Backup.py werkte onduidelijk als er een geforceerde back-up nodig is de juist aanroep is P1Backup.py -fb yes in de deze versie is de optie P1Backup.py -fb voldoende. Met dank aan Eelco voor het melden.
Opgelost: de kostenschermen konden een dubbel waarde geven bij de tweede keer dat de pagina werd ververst. Met dank aan Friso voor het melden.
Opgelost: Log2Ram start nu sneller waardoor de boot tijd ongeveer 90 seconden sneller is.
Opgelost: Nginx start nu nadat Log2Ram is gestart service bestand van log2ram is aangepast.
Opgelost: de main-1 en main-2 schermen geven nu ook de dag kosten van water weer.
Opgelost: logging van de samba service is nu conform de moderne manier van loggen.
Opgelost: help tekst van de binnentemperatuur gaf IN in plaats van OUT weer, heeft geen effect op de werking.
Nieuw: de watermeter stand reset laat nu de voortgang zien op de configuratie pagina.
Nieuw: diverse tooltip teksten toegevoegd bij de configuratie en reset van de watermeter.
Nieuw: fase historie scherm geeft een waarschuwing als de database niet geactiveerd is.
Nieuw: in het fase dashboard (fase-a.php) kan het maximale vermogen (Watt) en Amperage (A) worden ingesteld via het configuratie scherm display.
Nieuw: in het fase dashboard (fase-a.php) kan elke meter individueel worden verborgen of zichtbaar worden gemaakt.
Nieuw: alle Pyhton packages naar de laatste versie gebracht.
Nieuw: de fase vermogen indicatie op main-1.php en main-2.php wordt verborgen als het vermogen nul (0) is. Dit omdat diverse meters alleen bepaalde fase informatie doorgeven.
Nieuw: onterechte foutmelding als er geen watermeter wordt gebruikt verwijderd in P1Db.py. Met dank aan Eelco voor het melden.
Nieuw: aanpassingen gedaan zodat meer data via Dropbox wordt gedeeld t.b.v. van de nieuw IOS app. De app is nog in ontwikkeling en nog niet beschikbaar.
Nieuw: De Chrome browser laat vanaf versie 83 nu randen zien om de input velden en buttons e.d. dat is een keuze van de Chrome ontwikkelaars. Als dit niet bevalt dan wordt Firefox aanbevolen. Zie https://blog.chromium.org/2020/03/updates-to-form-controls-and-focus.html
Security patches en upgrade van diverse software bibliotheken uitgevoerd tot aan 2020-03-01.
P1 MONITOR VERSIE 202006 – 0.9.17 (8GB SDHC image)
P1 MONITOR VERSIE 202006 – 0.9.17 (4GB SDHC image)
Als je een bijdrage wil leveren om de kosten te dekken van de website e.d. dan kan kun je hier een donatie doen.
330 Replies to “P1-monitor download 202006”
Kan het zijn dat er iets speelt rond het gebruik van vaste netwerk verbindingen en wifi dus eth0 en wlan0? Ik heb sinds de laatste versies grote problemen met wifi, en het probleem is weg als ik de p1mon aan een vaste verbinding leg. Ik sluit niet uit dat mijn buren mijn signaal eruit drukken, maar de afgelopen jaren is p1mon super stabiel geweest en nu kan ik nauwelijks bij de interface komen. Ik heb een pi4 gebruikt als test met een 5ghz verbinding en ook dat lost niet op. Ik ga van de week maar wat gaten boren om naar de meterkast een goede vaste lijn te krijgen, maar toch even deze vraag. p1mon202110-1.4.1-8
Niet dat ik weet en ik heb het net getest met een Rpi3 met zowel Eth0 en Wlan0. Met of zonder Eth0 werkt het zonder problemen. Je bent de eerste die het meldt maar het is onwaarschijnlijk omdat de P1-monitor de standaard Rpi netwerk software en tooling gebruikt. Wat je beschrijft lijkt op het gebruik van een dubbel IP adres dus die check zou ik eerst doen. Daarnaast wordt elke nieuwe versie van de P1-software van de laatste Rpi updates voorzien dat kan de oorzaak zijn. Wat je kunt proberen is de software van de Rpi te upgraden met het commando
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Daarnaast kun de logs /var/log/daemon.log, /var/log/syslog en met dmesg kijken of er een foutmelding wordt gegeven. Wat betreft 5 of 2,4 Ghz meestal is 2,4 stabieler maar het hangt enorm van je omgeving af en hoeveel andere access points er in de buurt zijn.Beste, heet u ervaring met Belgische startmeters? Het lukt mij niet om te communiceren met de P1 poort. In documentatie van fluvius (de BE netwerk beheerder) heb ik volgende gevonden:
Datarate 115200 baud
Startbits: 1
Databits: 8
Parity: None
Stopbit: 1
Bij de P1 instellingen zie ik echter geen mogelijkheid om de startbit te configureren, of vergis ik mij?
Het startbit wordt altijd gebruikt of met andere woorden dat staat aan. De andere parameters kunnen wijzigen. Ik heb geen ervaring met de meter maar er zijn andere Belgische gebruikers van de software die wellicht hun ervaring willen delen. Maak je wel gebruik van een aangepaste usb naar serieel kabel?
Het weer API heeft wel verbinding maar wordt niet ge-update. Het scherm geeft:
stad: Amsterdam
tijdstip meting: 2020-11-15 12:12:59
temperatuur: 15.1°C
conditie: onbewolkt
stad id: 2759794
API status: weer data ophalen
API status timestamp: 2020-12-05 21:16:24
Zo te zien is de data al sinds half december niet meer ververst. Als je een correct api key invult en op slaat dan moet de data worden opgehaald. De weer data wordt alleen cyclische opgehaald als er slimme meter data binnen komt. Dat wordt in een nieuwe versie verbeterd.
De laatste update was van half november. Ik heb voor de zekerheid nog een nieuwe API key aangemaakt zonder resultaat. De API status timestamp wordt wel aangepast.
Het kan zijn dat ik half november op 202006 ben overgestapt. Daarvoor werkte het weer goed.
Na 15 november zie ik ook geen temperatuurweergave meer in de grafiek van het gasverbruik.
Ik zal 202006 nog eens opnieuw erop zetten, kijken of dat helpt…
Het is opgelost. Het lag aan mij. Ik heb een vast ip-adres ingesteld voor de monitor. Het dns-adres is hier veranderd en was de monitor vergeten aan te passen.
Excuses voor de verwarring…
Geen probleem, goed dat het weer werkt.
Ik ben een nieuwe gebruiker, wat een leuk projectje was dit en gave toepassing voor mijn RPI.
Ik wacht met smart op de levering van de P1 kabel uit het land van de reizende zon.
Ik heb een vraag over de weer api.
Ik heb alles volgens de handleiding gedaan maar toch lijkt de weer data niet automatisch te updaten.
Als ik bij het handmatig doe wordt wel weer api data binnen gehaald, dus de api key werkt.
Komt dat omdat de meter nog niet is aangesloten?
Het zou moeten werken echter de weerinformatie wordt meestal maar een keer per half uur vernieuwd. Het kan even duren voordat er een weer historie wordt opgebouwd.
Dag SecBro,
Ik loop tegen het volgende aan bij de gasverbruiken.
Bij de weergave per dag gaat alles goed.
Gasverbruik van 08:00-08:59 is 0,285 en van 09:00-09:59 is 0,348. Bij de week weergave worden beide waarden getotaliseerd maar in de tekst van het pop-up schermpje niet en wordt alleen de waarde van 08:00-09:00 weergegeven.
Het lijkt erop dat de waarden van de oneven uren wat tekst betreft niet worden meegenomen.
Het zelfde geldt voor de maandweergave waar om de 8 uur de waarden tekstueel worden weergegeven zonder de tussenliggende uren te totaliseren.
De grafiekweergave is prima.
Ik kan het wat je beschrijft niet reproduceren. Er is overigens geen week weergave. Maar ik neem aan dat je uren bedoeld. Zou je anders een screenshot willen sturen zodat ik beter kan zien wat er mis gaat.
Bij de optie ‘max. fase meters’ kan ik geen 25A selecteren. Ik heb namelijk 3x 25A van liander
Het is mogelijk in de volgende versie.
Goedemiddag,
Sinds paar maanden heb ik de setup draaien naar grote tevredenheid! Dank hiervoor!
Toch heb ik een aantal vragen:
– De historie van de ”fase belasing tab” valt niet langer dan de afgelopen 10 minuten te zien. Is het mogelijk dat dit historie tot aan begin van meting zichtbaar wordt? Zo kun je fase belastingen bekijken, eventueel her-balanceren en kijken of de aansluitwaarde van het gecontracteerd vermogen niet te hoog is (besparingen). Maar om dat accuraat en gemakkelijker te doen, zou een totale historie, waarbij een grafiek aanwezig is met de pieken en dalen per zelf geselecteerde periode (wat in de andere tabs ook kan), meer inzicht geven en meerwaarde bieden.
– Ik heb paar pilots draaien bij verschillende woningen en met port forwarding is het erg fijn om de meterstanden op afstand via desktop in te kunnen zien. Ik heb de p1 pro app en ziet er erg goed uit, maar toch biedt de desktop interface mij een stuk meer inzicht. Helaas merk ik, met name bij de Landis + Gyr E350+ slimme meter problemen met het inkoppelen. Ook als ik met de installatie waarden ga spelen. Is dat bekend bij jullie/u? nog meer plug & play zou geweldig zijn.
– Daarnaast wil ik graag met u in contact komen om te kijken of ik de software professioneel kan gebruiken bij klanten.
Alvast hartelijk dank & dank voor het beschikbaar stellen van deze software!
Graag hoor ik van u.
Met vriendelijke groet,
Bobby
Per item:
– In pagina: fase-historie.php kun je het aantal datapunten dat je wil zien wijzigen dan kun je verder kijken maar wel met een lage resolutie. Ik hoop dat je vraag beantwoord.
– over het forwarden en de app begrijp ik je opmerking. De app zal waarscchijnlijk nooit zo uitgebreid worden als de web variant maar er komen features bij onder meer inzicht in de fase informatie.
– De software verwacht goede data uit de slimme meter maar kan niet zo veel doen aan de beperkingen of mogelijkheden van de meters. Bij het testen heb ik geen toegang tot Landis Gyr E350 maar ik heb begrepen dat er een pull-up of pull-down weerstandje nodig is oid. Even Googlen zou ik willen aanbevelen.
– Ik stuur je een email voor je vraag over klanten.
Ik gebruik nu een paar maanden P1Monitor naar tevredenheid. Vanaf begin september is een nieuw contract gestart met nieuwe bedragen voor levering/tarieven etc. Nu valt mij op dat na het ingeven van deze tarieven de historische data niet wordt bewaard. Zo is achteraf kijken naar kosten in voorliggende periodes/contracten niet meer mogelijk. Kan dit worden aangepast?
Ik weet niet of ik je vraag correct begrijp maar de werking van de kosten is erg simpel. Vanaf het moment dat je tarieven aanpast worden deze gebruikt voor de berekening van de kosten. Alle kosten die daarvoor zijn gemaakt blijven dan bestaan. Er is geen historie van de tarieven beschikbaar.
Ik heb vanaf begin september een ander bedrag ingevuld voor grens waarde kosten (maandelijks voorschotbedrag). Dit wordt netjes omgezet binnen de dag grafieken naar een dagelijks bedrag maar kan voor september het voormalige bedrag niet zien.
Omdat het vastrecht bij mij gevuld wordt door leveringskosten, netbeheerkosten en vermindering energiebelasting opgeteld, ontstaat een negatief bedrag hiervoor (/maand). Ik kan dit niet of moeilijk terugvinden in de € grafieken.
De berekening gaat als volgt het bedrag wat je per kWh verbruikt + het vastrecht bedrag. Het vastrecht bedrag wordt per maand ingegeven maar per dag berekend door het maandbedrag te delen door de dagen van die maand. Als je een negatief bedrag ingeeft voor je vastrecht bedrag dan ka het bij de dag berekening zijn dat je onder de nul uitkomt. Dit is een beperking/optie/feature zo als het nu werkt. je kunt overwegen het vastrecht niet in te vullen dan zie je alleen je echte kWH uur verbruik.
Als eerste bedankt voor deze veel omvattende applicatie. Zonder problemen geïnstalleerd en in bedrijf kunnen nemen. Na een paar weken de uitbreiding met de watermeter uitgevoerd. Ook hier weer zonder problemen.
Klein puntje : ik heb versie 2020 06-00-719-8 geïnstalleerd. In het informatievenster onder systeem staat echter als Versie:202004-0.9.17(Maxine).
In het overzicht : kosten per dag (kosten-d.php) wordt , indien een van de gegevens in de balk onderdrukt wordt, de gegevens van de kWh-levering onzichtbaar. Dit geldt voor de linkse 6 opties. Dit is ook zo bij de overzichten per maand en per jaar.
Verder zou ik het super vinden als er een koppeling zou kunnen komen met de Growatt inverter. Dan is het systeem nog completer.
Bedankt voor het melden. De versie nummers zijn correct, dat wil zeggen het is een typo aan mijn kant. Je gebruikt de juiste versie. Als je bedoeld dat als je op de legenda klikt dat de waarde verdwijnt dan klopt dat. De meeste linkse is Piek verbruik kWh, enz. Je Growatt verzoek is verwerkt op de roadmap.
Niet alleen de aangeklikte waarde verdwijnt (dat is logisch en verwacht) maar ook de kwh-levering met totaal waarde die op de onderste regel staat , verdwijnt. Dat laatste hoort niet neem ik aan.
Ik kon het niet reproduceren. Kun je mij en screenshot sturen. Kun je aangeven welke browser je gebruikt. En proberen of het probleem ook optreed met een anonieme browser sessie.
Ik heb het probleem niet helemaal correct beschreven.
Als je in de file kosten-d.php kijkt, zie je dat indien je in de balk de optie [Piek verbruik] of [Dal verbruik] klikt , de vermelding in het “popup-scherm” de tekst [kWh verbruik] verdwijnt. Dit gebeurt echter ook indien je de optie [Verbruik gas] of [Verbruik water] aanklikt. De laatste 2 hebben geen relatie met het kWh verbruik.
Ik wilde met de overzichten [kWh verbruik] en [kWh levering] per dag de gegevens vergelijken met de opbrengst van de zonnepanelen. Hiermee kan ik dan het echte verbruik bekijken.
Bedankt voor de toelichting als je inderdaad gas of water via de legenda uitzet dan verdwijnt onterecht de kWh waarde. Het wordt opgelost.
Beste Security Brother,
Als eerste mijn complimenten over dit geweldig programma. Zonder enig problemen aan het werk gekregen, incl watermeter. Nu lees ik de waardes middels MQTT in Home Assistant in, ook dit werkt uitstekend, behalve de watermeter. De watermeter waardes worden niet bij iedere MQTT verzending mee verzonden, behalve als er daadwerkelijk water afname is. Kunnen de watermeter waardes in de nieuwe versie voortdurend via MQTT mee verzonden worden, ook als er geen afname is?
Alvast mijn dank en ga zo door met dit fantastisch werk.
Met vriendelijke groet, Luuk
Bedankt voor het compliment. Wat je vraagt is helaas niet mogelijk of in ieder geval niet de bedoeling van een MQTT configuratie. MQTT stuurt allen de wijzigen door. Je kunt dit oplossen door aan de ontvangende kant de waarde op te slaan. Of eventueel de API te gebruiken om de watermeter stand uit lezen.
Beste Security Brother, dank voor je snelle reactie. Klinkt logisch echter worden de waardes van de energie levering ook continu meegestuurd terwijl deze bij mij 0 zijn omdat ik nog geen energie lever. Waarom worden deze 0 waarden (geen wijziging) dan wel mee gezonden met MQTT?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Met vriendelijke groet, Luuk
Hi Luuk, de bron van de data bepaalt of er een MQTT waarde wordt doorgegeven. Dus bij een waterpuls elke keer dat er een puls is. Bij de Watt kWh/u meter elke keer dat de slimme meter de waarde doorgeeft. Wat waarde ook is.
Ok, helemaal duidelijk. Dank voor je snelle antwoord.
Ik heb nog een (heel) klein foutje ontdekt. Als je in het inlogscherm om naar de configuratiepagina te gaan een wachtwoord hebt ingevuld en je klikt op ‘HOME’ dan log je toch in en ga je naar de configuratiepagina.
Bedankt voor het melden, het is opgelost in de volgende versie. Je mail was in de spam terecht gekomen vandaar het antwoord wat langer duurde.
even een totaal andere vraag, gaat over linux zelf.
als het niet mag, delete de post dan maar.
ik heb er te weinig verstand van en via google kom ik er niet uit.
Mischien dat hier een paar mensen zijn die me kunnen helpen.
ik heb een VM draaien met Debian 10, in de cloud.
ik wil een complete image maken deze machine naar mijn nas toe.
ik heb alleen maar access tot een command line, voor de rest staat “alles” open.
draait geen gui op, te weinig mem/cpu om dat samen te draaien met mijn applicatie die ik er op heb draaien
thuis heb ik een nas.
ik wil dus een image maken van een draaiende machine en dat meteen op mijn nas zetten als image file.
mocht de machine aan gort gaan door een fuckup van mij, dat ik dan de image terug kan zetten.
liefst een stukje script voor het maken van de backup en het terug zetten van de backup.
via Rsync of via een andere comman line tool.
voor de rest, dit is een mooie applicatie, ik heb em al een tijdje draaien. en ook de delta temp, welke ik een klien beetje aangepast heb voor me zelf ( upload naar externe datgabase om alle temp gegevens te loggen)
blijf vooral zo doorgaan, veel mensen maken hier gebruik.
complimenten daarvoor.
Als er hulp komt geen probleem, maar als het te veel een eigen topic wordt dat moet ik het stoppen.
Top thanks.
Het zou handig zijn als je aangeeft welke cloud je gebruikt. Ik weet er niet veel van clouds maar iha kan je een snapshot maken van een VM? Die hoef je niet eens naar je NAS te downloaden maar dat kan vast ook wel.
De ouderwetse methode zo iets kunnen zijn als een rsync van je /dev/ vanuit de commandline van je cloud machine maar dat werkt het best als er tijdens de backup geen wijzigingen worden gedaan aan de bestanden.
Beste Security Brother,
Een mooi programma heb je geproduceerd (mijn complimenten en dank) en ik leer het beter kennen.
Maar ik heb nog een paar vragen of opmerking.
a. Op het ‘homescherm’ onder verbruik in het blokje ‘vandaag’ wordt een ‘piek leveringswaarde’ aangegeven. Maar ik lever geen stroom (ik heb geen zonnepanelen). Ik begrijp dat dit het maximale verbruik was van de lopende dag. Te overwegen valt om het pijltje in het donkere rondje te vervangen door een ‘dakje’ (accent circonflexe ) en uiteraard de tooltip aanpassen naar verbruik. Ook valt te overwegen om ook het laagste verbruik aan te geven. Dit is handig voor het opsporen van constante sluipgebruikers (lage waarden maar wel altijd aan).
b. Onder de ronde elek verbruiksmeter staat een L1 balkje (noot ik heb een 1-fase slimme meter). Mij is onduidelijk wat deze bar aangeeft (wat is de max waarde?). In mijn systeem verschilt ook vaak de waarde in de ronde meter en deze L1 waarde (zowel groter als kleiner!). Dit komt waarschijnlijk door de waarden uit het telegram van de slimme meter (ISKRA AM550). Altijd afgevraagd waardoor dit komt!
c. Te overwegen valt om bij de grafieken (elek en gas) aan te geven over welke tijdsspanne deze zijn (bv ‘kW verbruik laatste 15 min’ en bij gas: laatste 24 uur). En verbruikt zonder ‘t’?
d. Mijn slimme meter levert iedere seconde een telegram. Kijkend naar de timestamps in de telegrammen in het infoscherm constateer ik dat meestal 9 seconde, soms 8 en soms 10 seconden tussen de telegrammen zit. Ik weet niet of dit effect heeft op interne berekeningen. Overigens door de 1 sec interval zie je wel bv aanloopstromen van de koelkast/diepvrieskast en ook dat bv mijn TV in stand-by om de zoveel tijd even stroom verbruikt 😉
Keep up the good work.
mvg
Bedankt voor het compliment. Per vraag een antwoord:
a: Het laagste verbruik komt op de roadmap. Het gebruik van iconen is een kwestie van smaak en daar valt niet over te twisten. Het pijltje omhoog is net zo onduidelijk of duidelijk als een dakje. Voor de rest begrijp ik je vraag niet over het scherm. het helpt als je de url aangeeft van de pagina. heb je het over main-1 of over main-2? Als je alleen verbruik wik zien dan kun je main-2 gebruiken.
b: L1-L3 is de fase informatie. Niet alle meters gevend dit door en sommige alleen vermogen (W) of alles over de drie fasen. Als je de informatie niet wil zien dan kun je de fase informatie uitzetten in het setup scherm -> display(config-ui.php) en dan de optie “drie fasen informatie zichtbaar in de UI” uitzetten.
c: (k)W gaat altijd per seconde kWh gaat over een tijdsperiode. verbruik is actueel en bij kWh in het verleden waarmee verbruikt als verleden tijd correct is.
d: De reden dat er geen data elke seconde verwerk wordt is dat het de belasting op de database 10 keer zo groot maakt. Oudere meters geven 1 maal per 10 seconden de data door de nieuwe elke seconde. Het staat wel op de roadmap om dit te onderzoeken.
Update: er zat een fout in de tooltip tekst van de main-2 pagina. Deze gaf levering in plaats van verbruik aan dat is nu opgelost en beschikbaar in de volgende versie.
IS het mogelijk in de toekomstige releases dat PoE HAT mee wordt genomen in de /boot/config.txt ? Standaard schiet de fan continu aan.
PoE Hat Fan Speeds
dtparam=poe_fan_temp0=65000,poe_fan_temp0_hyst=5000
dtparam=poe_fan_temp1=67000,poe_fan_temp1_hyst=2000
https://jjj.blog/2020/02/raspberry-pi-poe-hat-fan-control/
Het staat op de roadmap, als het geen problemen oplevert dan neem ik het mee.
Hoi,
na een aantal pogingen is het helaas nog niet gelukt om de software werkend te krijgen.
Wat is het probleem.
Wanneer ik de software op de SD kaart heb geinstalleerd door zowel usbit en Etcher veranderd de grote van de sd kaart naar 511mb capaciteit (op 64gb en 8gb kaartje getest). ook is de gebruikte ruimte maar 55.5mb.
nu stop ik dit kaartje in de RPI en start, nadat hij een drietal keer opnieuw opstart door tot de vraag om de inloggegevens in te vullen. nu kan ik de inlognaam invullen (p1mon) alleen wanneer ik wachtwoord wil invullen komt er geen tekst te staan. ik zie wel dat de cursor reageert op aanslag op toetsenbord, ook reageert enter gewoon.
nadat dit is mislukt door op enter te drukken lukt het wel om de raspi-config te starten. hierin probeer ik de wifi instellingen te installeren alleen geeft dat aan dat hij het wpa_suppliment.conf bestand mist. deze kan ik idd niet terugvinden op de sd kaart.
graag hoor ik of er een oplossing is voor de hierboven genoemde problemen. ik vermoedt zelf dat het door het fout installeren van sd kaart komt, echter heb ik op alle mogelijke manieren dit geprobeerd op te lossen.
zaken die ik al heb geprobeerd:
andere sd kaart zowel 64 als 8 gb
meerdere software versies
meerdere mounting programma’s etcher en usbit
andere voeding RPI (je weet maar nooit)
meerdere uitgangen pc geprobeerd zoals usb 2, 3 en interne sd kaartlezer.
en vast nog wel wat kleine dingen vergeten te benoemen.
groet, marnic
Volgens mij doe je alles correct. Gebruik alleen geen etcher. Sluit de pi aan op ethernet. En ga met je browser naar het is adres van de RPi. De WiFi stel je in via de P1 monitor setup menu. Je hoeft ie principe niet# op d3 commandline te doen.
Allereerst heel veel dank voor het maken en beschikbaar stellen van deze software.
Ik heb de installatie-instructies gevolgd, de img file op een nieuwe mini-SD kaart van 32 Gb gezet en in de Raspberry 3 gestopt, kabeltje gekocht zoals aanbevolen, alles aangesloten maar het resultaat is de regel p1mon@p1mon(eth0= wlan0= ).
Is er in een paar woorden aan te geven wat ik mogelijk verkeerd heb gedaan? Alvast bedankt!
Graag gedaan veel plezier en gemak van de software. Het lijkt er op dat je ethernet kabel niet aangesloten is of je WiFi niet ingesteld is. Ik ga ervan uit dat je router via DHCP ik adressen uitgeeft. De WiFi kun je via het setup menu instellen.
Bedankt voor de snelle reaktie!!
De kabel is aangesloten en wifi was al ingesteld, werkt ook met mijn oorspronkelijke kaartje met Noob etc.
Data uitvoer op p1 staat ook aan in de meterkast.
Zal me eens in het DHCP verhaal verdiepen. Bedankt, Bert
Graag gedaan.
Ik blijf wat ruzie hebben met de tellerstand van de watermeter. Omdat de software niet de mogelijkheid heeft om een stand naar beneden bij te stellen (wordt simpelweg niet geaccepteerd door de software).
Als ik de database bestanden van de watermeter wis, begint dan de watermeter stand weer op 0 zodat ik de juiste stand er aan kan koppelen?
De pulsteller lijkt goed te werken maar om de een of andere reden is er de laatste paar weken ongeveer 3m3 meer in de software geregistreerd dan er verbruikt is. Ik kan alleen niet terug vinden wat er gebeurd is en hoe.
Zou je misschien kunnen kijken om in de volgende release een optie op te nemen om tellerstanden zowel naar boven als naar beneden bij te stellen? Dat zou echt een handige toevoeging zijn.
De optie om de tellerstanden ook naar boven en beneden bij te stellen staat op de roadmap. Het is echter een lastige optie om toe te voegen. Als je Drie kubiek meter meer meet dan heb je het over ongeveer 3000 pulsen dat lijkt op een storing of een kritische pulsgever o.i.d.
3000 pulsen is absoluut veel.
Ik heb nu nogmaals de database aangepast zodat het weer klopt en misschien heb ik wel iets gevonden, de vorige keer heb ik alleen de tellerstanden gecorrigeerd in alle tabellen maar niet de kolommen die er voor staan, er zat in de maand tabellen een discrepantie tussen wat er in die maand verbruikt zou zijn en het verschil tussen beide tellerstanden zelf.
Nu heb ik alles met terugwerkende kracht gecorrigeerd in de database en bekijk ik het de komende tijd nog even goed. Ik ga de backups ook nog even nakijken.
Mooi dat je de oorzaak gevonden hebt.
Hi SecBro
Ook ik had problemen met de teller standen maar nu na een week loopt de teller in p1mon synchroon met de fysieke meter.
Alleen heb ik in het begin geexperimenteerd met de pulsgever en input van GPIO17 en heb ik valse waardes in mijn grafieken (dus niet in de tellerstand)
Hoe kom ik hier vanaf zonder mijn ondertussen opgebouwde historie van een week kwijt te zijn. Moet/kan ik watermeter.db wissen cq aanpassen. Wat is de beste strategie?
Groet
Jaap
Als je de historie niet wil bewaren dan kun je de bestanden 03_watermeter.db in /p1mon/mnt/ramdisk en /p1mon/data wissen. wel eerste de P1 monitor stoppen met (in /p1mon/scripts) ./p1mon.sh stop. Bestanden wissen en ./p1mon.sh start uitvoeren. Als je de data wil aanpassen zie dan de FAQ Je kunt alles uit de export wissen met uitzondering van de watermeter records.
Hi Sec Bro
Ik heb toch nog even je hulp nodig. Ik heb in de uitgepakte zipfile alle bestanden behalve voor water weggegooid. Daarna in notepad alle regels die ik niet wilde (de pulsen van het experiment) weggegooid, en “‘dag”‘-regels weg. Daarna weer een zipfile gemaakt en een import gedaan. Maar in de grafieken op watermeter-h blijf ik de oude/valse waardes zien.
Groet
Jaap
Je mail was in de spam terecht gekomen. Speelt dit nog?
ik denk dat er meer reply’s in de spam gekomen zijn, maar dat terzijde. Ik heb er vandaag nog eens over nagedacht en heb een werkbare oplossing gevonden.
Ik had eerst de niet bruikbare regels (waar dus testpulsen in staan) weggegooid maar nu heb ik de waardes op ‘nul’ ge-edit, een zipfile er van gemaakt en weer een import gedaan daarna mijn watermeterstand in config-io zodanig aangepast dat mijn huidige waarde klopt met de fysieke meterstand van vandaag. Nu zie ik geen verkeerde grafieken meer.
Groet
Mooi dat het gelukt is en bedankt voor de terugkoppeling.
Hi SecBro
Vraagje: wanneer gebruik ik bij config-bestanden.php logout en wanner EXIT. Dezelfde vraag voor config-backup
Jaap
Als je inlogt dan kun je een bepaalde tijd de configuratie schermen gebruiken. Als deze tijd verstrekken is dan moet je opnieuw inloggen. Met exit kun je de configuratie schermen blijven gebruiken tot de tijd verstreken is. Bij logout moet je opnieuw het wachtwoord invoeren.
Bij mij crasht de raspberry in combinatie met p1mon regelmatig na een paar maanden . Dat heb ik ook bij een 2e raspberry 3. Dus ik neem aan dat het probleem niet alleen te wijten is aan de Raspberry. Ik maak regelmatig exports maar als de applicatie instabiel wordt kan ik niet meer exporteren en ben een aantal dagen/ weken export kwijt. Is het niet mogelijk dat de software elke dag automatisch een export of backup maakt zodat ik bij instabiliteit altijd een kopie met recente data beschikbaar heb?
Je kunt automatische backups (exports) maken via het setup – backup. De back-ups kunnen naar een (s)ftp server of dropbox. De software hoort niet te chrashen. Heb je wel eens een andere voeding of sdhc kaartje geprobeerd?
ja ik heb ook al meerdere kaartjes geprobeerd. Maar idd nog niet een andere voeding. Daar zocht ik ook niet de oplossing omdat de p1mon vele wekenlang goed functioneert. Maar na verloop van tijd wordt het slechter. Ik heb wel elke keer de cardgrootte aangepast naar 16 of 32 GB. Kan dat misschien een probleem zijn op het moment dat de sectoren boven de standaard 4 of 8 GB worden aangesproken? Op een bepaald moment zie ik dat er minder kWh en m3 waardes worden weg geschreven. Dan kan ik ook vaak niet bij de beheersfuncties.Wachtwoord fout?
Het wachtwoord staat op het SDHC kaartje dus als daar wat mis mee is dan kan dat het probleem zijn. Ik heb er nog geen vorige klachten over gehad een heb hier een RPI draaien die op dit moment 92 dagen actief is. Het aanpassen van jet kaartje kan geen kwaad, mits je na het aanpassen een reboot doet.
Maar mijn raspberry houdt het ook wel bijna 3 maanden uit hoor. Aanvankelijk maak ik minimaal elke week een export, maar net als ik dat wat minder vaak begin te doen beginnen de problemen. Zijn er misschien hulpprogramma’s voor de Mac of Windows die een disk check / reparatie van deze cardjes kunnen bewerkstelligen? De raspberry doet het zelf niet na een crash.
Zie de download pagina daar staat een sdhc formater die wellicht kan helpen.
Hoi Security Brother,
Ik bedoel het grafiekje in: /fase-a.php
De Powermeter wordt bij verbruik geel/oranje en bij levering groen.
De stroommeter blijft altijd bruin/rood.
Het zou mooier zijn als deze ook met de powermeter mee kleurt.
Bedankt voor de suggestie. Ik ga er naar kijken.
Hoi, is het mogelijk om in het grafiekje (vemogen/stroom/spanning) waar de stroom in weergegeven wordt de kleur aan te passen bij levering of opname. zoals ook de kleur van power verkleurd in opname of levering?
Kun je aangeven op welke scherm(en) je dit wil zien?
Hi Sec Bro
Ik ben bezig met installeren van een wateropnemer. Ik heb sinds kort een nieuwe watermeter (Elster V200) en gelijk maar de bijbehorende PR6 aangeschaft. Nu kom ik op de pagina config-io.php bij input/ouput tweemaal GPIO17 tegen. Eenmaal als output voor een schakelaar een 1x als input voor de watermeter.
Om verwarring te voorkomen bij nieuwe/leken gebruikers te voorkomen wil je de default waarde voor de schakelaar(output) veranderen naar bv GPIO27 Als je bezig bent met configureren krijg je wel een waarschuwing (waarde wordt rood omrand) maar duidelijk is het niet.
Groet
Jaap
Bedankt voor het melden, de standaard waarden zijn als volgt:
teruglevering schakelaar: gpio 27
tariefschakelaar: gpio 22
watermeter: gpio 17.
zie het script sqldb.py class configDB():
Ik heb P1mon op een Raspberry Pi 4 geïnstalleerd en alles werkt in het begin na behoren. Na een of twee dagen crasht de Pi. De enige optie is dan de stekker eruit en erin. Nu weet ik niet precies wat er onderhuids gebeurt; crasht p1mon en het hele systeem? is hij enkel de wifi-connectie kwijt? de Pi hangt in de meterkast en ik heb geen optie om hem bekabeld aan te sluiten. Kan ik na een ‘crash’ ergens in logfiles terugvinden wat er gebeurt is?
Dit lijkt eerder op een RPI probleem dan een P1 monitor software probleem. Wat van belang is dat je een goede (originele) 5 Volt voeding hebt en dat de RPI niet te heet wordt. De Rpi4 wordt een stuk warmer. Een koeler op de CPU kan helpen maar meestal als de CPU te heet wordt crashed de RPI niet maar wordt trager.
dmesg: geeft de meeste activiteiten weer sinds de laatste herstart, dus geen historie.
Kijk naar /var/log/messages ,/var/log/syslog en /var/log/kern.log die geven vrijwel alles weer wat er mis kan gaan
Mijn advies is via Google te kijken of er een reden is dat de Rpi4 crashed.
Ik probeer de prijzen bij gas of water aan te passen, alleen dan wil hij deze data niet opslaan. De waarde van elektriciteit kan ik wel gewoon aanpassen. Ik moet toegeven ik heb het op raspbian systemd-nspawn container draaien op een een RPi4
Hi getest op versie 0.9.17. Met waarden zoals 0.1 en 10 in alle velden werkt het ok. Let op wel een punt te gebruiken en geen komma’s en uiteraard rechtsboven opslaan kiezen. Wat nog zou kunnen is dat de rechten van config.db niet goed staan maar dan zouden andere configuratie aanpassingen ook niet moeten werken.
Ik heb het vandaag nogmaals geprobeerd en nu lukt het wel. Erg gek, misschien heeft de tussentijdse reboot het gefixed. Ik had het al wel eerder gereboot, maar wat ik tot nu toe heb gemerkt is dit echt een top project van je. Erg veel dank!
Graag gedaan veel plezier van de software.
Ik ben op zoek naar een methode om op basis van een overschot (met teruglevering parameters) op afstand een netvoeding in te schakelen. Ik wil daarvoor een Sonoff S20 Smart Socket met ESP8266 aan boord gebruiken.
1). Ik zou gebruik kunnen maken van de GPIO27 tariefschakeling, maar dan moet ik het signaal vertalen naar een voorgeprogrammeerd commando en dat lijkt me omslachtig.
2). De oplossing via Domoticz lijkt me ook niet ideaal omdat ik dat nog niet gebruik.
3a). Zou het mogelijk zijn om m.b.v. het MQTT protocol rechtstreeks een commando aan de Sonoff S20 te sturen?
3b). Of anders: kan de Pi via de webbrowser een commando als bijv. “http://xxx.xxx.xxx.xxx/control?cmd=gpio,12,1” uitsturen?
Met MQTT zou het moeten kunnen maar het moet wel worden gemaakt daar is nu nog niets voor. Maar als je MQTT wil gebruiken moet de ESP8266 de MQTT broker zijn of je moet ergens anders een MQTT broker hebben draaien. De P1 monitor levert een MQTT client. Voorlopig heb ik nog zoveel verzoeken liggen dat het zeker niet op korte termijn gaat lukken.
Voor zover ik weet levert de ESP8266 geen broker. Ik zoek verder.
Succes.
3 SD kaarten 8/32GB, 3 images 4/8 GB, 2 cardreaders, USB-tool, etcher, sd card formater en RPI imager en ontelbare pogingen, uren en frustraties verder.
MAAR……………
HET WERKT
De oplossing(????) de cardreader aangesloten op usb 2 ipv usb !?!?!?!?
Ik heb in ieder geval beeld: nu nog even e.e.a. inregelen.
Goed te horen dat het werkt. Bedoel je met usb2 een andere poort op je pc?
Ik wil een vraag plaatsen of het mogelijk is om een backup naar mijn Synology NAS ipv naar Dropbox Te doen en hoe. Dit dan via een secure ftp verbinding met mijn NAS.
Ja dat kun zie de setup -> config-backup.php pagina. in het blok FTP kun je de opties instellen en een tijdstip aangeven wanneer een back-up gemaakt moet worden.
Bij de ftp backup functie is er een veld “aantal versies”, deze staat standaard op 10 ingesteld. Ik kan nergens de functie van dit veld vinden, Is een toelichting mogelijk? Mijn NAS gaat na een uur inactiviteit in de slaapstand en zal dus niet meteen reageren. Bij aantal versies van 10, wordt er dan 10x een poging gedaan?
Kun je bij de Timer functie als tijd 0 uur en 0 minuten invullen om middernacht een backup via ftp uit te laten gaan?
Als je elke dag om 00:00 een back-up te maken dan is de instelligen 0,0,,,* Het advies is dat echter even over het hele uur te doen bijvoorbeeld 0,5,..*. Het aantal versies is het maximaal aantal versies dat bewaard wordt. Bij 10 zal bij back-up 11 de oudste worden verwijderd/gewist. Als je de muis even over het veld laat staan dan wordt er een tooltip gegeven met uitleg.
Het begrip “aantal versies” is mij helaas nog steeds niet duidelijk. De tekst bij het veld ten spijt. Er is iedere 10 seconden een uitlezing van de meter, wanneer de waarde van “aantal versies” op 10 staat, worden dan de laatste 10 samples opgeslagen?
Het gaat om het aantal maximaal gemaakt backup’s die worden bewaard. Als het aantal versies op 10 staat dan wordt bij de 11e back-up de oudste versie verwijderd. Stel je maakt elke heel uur een back-up en je start om 00:00 uur dan zal om 11:00 uur een back-up gemaakt worden. Stel je maakt elke dag een back-up en je start op de 1e van de maand dan zal de back-up van de 11e de back-up van de eerste wissen. Dit heet een FiFo of ring buffer.
I
Vraag, is het mogelijk om een extern display, zoals bijv een Nextion touch scherm, op de USB of GPIO pennen aan te sluiten? Is er een bestaande “User inrerface” script beschikbaar om een dergelijk schermpje aan de raspberry te koppelen (soort van TOON scherm)?
Korte antwoord is Nee. De P1 monitor is “headless” dat wil zeggen dat via een webserver webpagina’s worden aangeboden die via een browser kunnen worden weergeven. Op de Pi is geen UI of browser geinstalleerd. Dus als je een display aansluit dan heb je allee toegang tot de tekst interface/ ssh terminal.
Rpi4B nieuwe sd kaart 32Gb. Zowel de 8gb als 4gb image met usb tool op sd gezet ook met etcher. De rpi krjjgt wel een ip adres maar scherm blijft blank. met ssh inlohgen geeft connection refused
Ik heb slechte ervaringen met Etcher. Je kunt het proberen met de Windows tool. Of eventueel de RPi aansluiten op een scherm en keyboard om te zien wat er gebeurt / misgaat.
Usb tool geeft zelfde issue.
De eerste melding:
Failed to start Avahi mDNS/DNS-SD stack
Misschien een gekke vraag het is een originele rpi4? Want op clonen draait de software niet. Heb je ook al eens geprobeerd de standaard Raspbian te installeren. Nu kan je pech hebben maar er zijn ongeveer 1500 downloads geweest en daar zullen ook wel een paar Rpi4 bij hebben gezetten en dit is de eerste keer dat ik en dergelijke melding heb gehad over een probleem met de Rpi.
Originele rpi met org voeding. 2gb geheugen. Raspbian geinstallerd met domiticz zonder problemen een paar weken gedraaid. Ook Home-Assistant (offieciele image) heeft even gedraaid zonder problemen.
Alles.in 1 keer werkend.
Na 1,5 dag proberen met p1monitor nog niet verder dan deze foutmelding. Met ssh is systeem ook niet toegankelijk.
Ik kan vanavond eens een oudere versie van p1mon proberen.
Als er een optie is om p1mon op een rasbian te draaien hoor ik dat graag (ja ik heb de faq gelezen 🤪)
kun je onder Raspian het volgende commando geven en de output posten. cat /proc/cpuinfo
Update: Ik heb iemand die met versie 202004-0.9.16(Maxine) draait op de RPI4 .
CPU model:ARMv7 Processor rev 3 (v7l)
CPU hardware: BCM2835
CPU revision: a03111
Raspberry Pi model:Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.1
pi@raspberrypi:~ $ sudo cat /proc/cpuinfo
processor : 0
model name : ARMv7 Processor rev 3 (v7l)
BogoMIPS : 135.00
Features : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpv4 idiva idivt vfpd32 lpae evtstrm crc32
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant : 0x0
CPU part : 0xd08
CPU revision : 3
processor : 1
model name : ARMv7 Processor rev 3 (v7l)
BogoMIPS : 135.00
Features : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpv4 idiva idivt vfpd32 lpae evtstrm crc32
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant : 0x0
CPU part : 0xd08
CPU revision : 3
processor : 2
model name : ARMv7 Processor rev 3 (v7l)
BogoMIPS : 135.00
Features : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpv4 idiva idivt vfpd32 lpae evtstrm crc32
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant : 0x0
CPU part : 0xd08
CPU revision : 3
processor : 3
model name : ARMv7 Processor rev 3 (v7l)
BogoMIPS : 135.00
Features : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpv4 idiva idivt vfpd32 lpae evtstrm crc32
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant : 0x0
CPU part : 0xd08
CPU revision : 3
Hardware : BCM2711
Revision : b03111
Serial : 10000000cfd7fb37
Model : Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.1
Mijn test RPI4 is gelijk.
processor : 0
model name : ARMv7 Processor rev 3 (v7l)
BogoMIPS : 108.00
Features : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpv4 idiva idivt vfpd32 lpae evtstrm crc32
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant : 0x0
CPU part : 0xd08
CPU revision : 3
processor : 1
model name : ARMv7 Processor rev 3 (v7l)
BogoMIPS : 108.00
Features : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpv4 idiva idivt vfpd32 lpae evtstrm crc32
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant : 0x0
CPU part : 0xd08
CPU revision : 3
processor : 2
model name : ARMv7 Processor rev 3 (v7l)
BogoMIPS : 108.00
Features : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpv4 idiva idivt vfpd32 lpae evtstrm crc32
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant : 0x0
CPU part : 0xd08
CPU revision : 3
processor : 3
model name : ARMv7 Processor rev 3 (v7l)
BogoMIPS : 108.00
Features : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpv4 idiva idivt vfpd32 lpae evtstrm crc32
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant : 0x0
CPU part : 0xd08
CPU revision : 3
Hardware : BCM2835
Revision : a03111
Serial : 10000000734c4696
Model : Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.1
Er zit geen echt verschil in de hardware, het revisie nummer is gelijk Hardeware en Serial mogen afwijken.
Hardware : BCM2711,
Revision : b03111
Serial : 10000000cfd7fb37
Model : Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.1
Wellicht een slechte SD-kaart?
Dat zou kunnen, er staat op de site een tooltje dat sdhc kaartjes lowlevel kan formatteren. Het is de moeite waard om te proberen. Ik weet dat er wat problemen zijn met de rpi4 bootladers er komen regelmatig updates uit. Maar de image is getest op een Rpi4. Dus dat lijkt goed te zijn. Maar als de firmware van de Rpi4 aangepast is dan zou het er iets mee te maken kunnen hebben maar de kans is heel klein.
Als andere sd-kaart ook niet werkt, ga ik formateren
Ik heb de 8GB image van de site gedownload, uitgepakt en op een 16GB gezet met USB Image Tool.exe. Het SDHC kaartje eerste wel geformatteerd met SD card Formatter. Zowel met Ethernet er in en zonder Ethernet gereboot en zonder problemen.
Ik pak vanavond even en andere nieuwe kaart.
top, ik ga hier ook nog wat testen.
Helaas, nieuw 32gb kaart, met sdcard formater grondig volledig geformateerd. Met usb tool de 8gb versie geplaatst.
Geen succes. Geen ip
Morgen even een beeldscherm er aan hangen.
Mooi geweest voor vandaag.
Jammer, ik hoor het graag en succes.
Ja van usb 3 naar usb 2 gegaan op laptop om sd fe branden..
Bedankt voor het delen. Ik heb weer wat geleerd en wie weet helpt het anderen.
Komt vaker voor dat er incompatibiliteiten zijn met kaartlezers en USB 3. Een andere kaartlezer kan dan helpen of inderdaad aansluiten op een USB 2 poort.
Wat ik mij nog afgevraag, heb je na het schrijven van de image nog een verificatie laten uitvoeren om te kijken of alles er op staat?
Nee er wordt geen verificatie gedaan bij het schrijven maar een test met de gemaakt image om te zien of alles werkt. Maar het is een goed idee en ik zal het toevoegen aan het schrijfproces.
Ik heb een schoonheidsfoutje ontdekt bij de kostenberekening. Vanochtend om 1u was er nog geen gasverbruik, maar de blauwe staaf gaf ca. €0,65 aan.
De pop-up toonde: Gas kosten verbruik: €0,65 (0,000 m2)
Als je vastrecht hebt ingevoerd dan wordt dat meegerekend en kan er dus bij 0 gebruikt toch kosten staan.
Goede middag.
Ik heb de laatste versie van P1 monitor geinstalleerd en zoals verwacht werkt dit uitstekend.
Ik lees de MQTT gegevens uit via MQTT-explorer.
Ik krijg de gegevens van de smartmeter en de fase gegevens uitgelezen, echter de data van de watermeter is niet te zien.
Kan ik dit op een of andere manier actieveren.
Dit werkt alleen als je een watermeter pulslezer hebt aangesloten. En in de MQTT instellingen de watermeter te activeren.
De watermerk is aangesloten en werkt ook. Ik krijg in P1monitor de gegevens van het verbruikte water. In mqtt is de watermeter geselecteerd net als de andere mqtt gegevens. De gegevens van de smartmeter en elektronische gegevens zie ik ook binnen komen. Alleen van de watermeter krijg ik geen gegevens binnen.
Op welke topic heb je geabonneerd?
Wat een mooi programma heb je er van gemaakt. Draait als een zonnetje. Mijn raspberry heeft een lcd schermpje. Enig idee hoe ik de juiste display drivers kan toevoegen? De drivers heb ik maar dan…..
Bedankt voor het compliment. De software heeft geen ingebouwde userinterface. Dus zelf al heb je die aan de gang dan heb je alleen een command line interface. Zeg maar een ssh sessie. In principe zou het installeren van de drivers voldoende moeten zijn.
Gek probleempje hier. Ik heb mijn Pi in een nieuwe behuizing gestopt en daarom is hij even uit geweest natuurlijk.
Ik moest daarom de watermeter corrigeren maar ik heb een tikfout gemaakt, de weergegeven stand is nu te hoog maar als ik een reset van de stand aanvraag zoals ik ook de eerste keer de watermeter heb ingevoerd dan krijg ik wel de melding dat deze verwerkt is maar de stand veranderd niet. Kan het dat hij een lagere stand niet pakt? Als je een nieuwe meter krijgt begin je ook weer bij 0 lijkt mij. Ik snap niet wat ik verkeerd doe.
Heb je naar de FAQ gekeken.
Yup, precies gedaan wat er in de FAQ staat. Maar de weergegeven stand wordt niet aangepast.
Ik krijg netjes de melding dat de aanpassing is verwerkt maar de teller blijft op 1222.xxx staan in plaats van 1218.xxx wat ik ingetypt heb.
Heb je al eens geprobeerd de tijd aan te passen. Je kunt overigens alleen een stand invoeren die groter is dan al getelde pulsen. In feite wordt alleen de pulsen van het tijdstip die je invoert bij de waarde opgeteld die je ingeeft.
Dan zal dat het probleem zijn, ik wil de stand naar beneden aanpassen en dat kan dus niet als ik het goed begrijp. Hoe kan je dan weer op 0 beginnen als je een nieuwe meter krijgt bijvoorbeeld?
Is het anders een optie om de database te wissen en een backup van afgelopen nacht in te laden en dan watermeter te corrigeren? Of kan ik de tellerstand die weergegeven wordt direct in de database bewerken?
Je kunt een database bestanden 03_watermeter.db in /p1mon/met/ramdisk en /p1mon/data verwijderen. Wel eerst de p1monitor stoppen met het /p1mon/scripts/p1mon.sh en na het wissen weer starten. Dan is als watermeter data weg.
Ik heb het anders opgelost (ben een tikkeltje eigenwijs…)
De FAQ even bekeken en daar stond een stukje in over het bewerken van de database en via die hint heb ik de watermeter database bewerkt zodat alles weer klopt. Het probleem was nog wat complexer omdat ik niet had opgelet bij het corrigeren van de meter, de timestamp stond niet goed namelijk kwam ik achter. Dus correctie is een paar weken geleden doorgevoerd als het ware waardoor alles verkeerd stond. Alleen de laatste waarde corrigeren werkte dus niet.
In de 4 tabellen van de watermeter heb ik de waarden gecorrigeerd, zijn maar een paar regeltjes behalve de tellerstand per uur. De heb ik vanuit sqlitebrowser naar Libreofice Calc en daar de correctie toegepast voor de tellerstand per uur en daarna weer terug gekopieerd.
database terug gekopieerd en het script weer gestart en de watermeter klopt weer.
Maar als ik dat zo zie moet je dus bij een nieuwe watermeter eigenlijk alles wissen als je wil dat de tellerstanden overeen komen?
Correct, wellicht maak ik nog een optie. Om een nieuwe watermeter in te stellen.
ik heb zelf geen ervaring maar ik heb wel dit gevonden:
https://www.scalyr.com/blog/create-docker-image/
ik draai op mijn synology en mijn intel nuc alles in dockers.
voordelen:
– docker verplaats je naar een ander systeem met docker en je bent up en running
– backup is makkelijk
– ik heb geen pi nodig in de meterkast maar kan mijn krachtigere nuc inzetten
– updaten van dockers is eenvoudiger
– de image hoef je niet meer zelf te hosten
– docker icm met source op github zal de populariteit aanzienlijk verhogen omdat het laagdrempeliger zal worden door de systeem onafhankelijkheid.
Maar nogmaals ik heb geen ervaring in het zelf maken van een container terwijl ik wel heel heel containers gebruik. 🙂
Docker draaien is inderdaad geen probleem. Een complexe omgeving maken zoals de P1 monitor wel.
Ik probeer “P1 MONITOR VERSIE 202006 – 0.9.17 (8GB SDHC image)” te downloaden en op zich lukt dat, maar met ‘maar’ 150 KB/s, wat bijzonder traag is. Ik zie dat TransIP Stack ook wel sneller zou moeten kunnen.
Ik kreeg bij m’n eerste poging uiteindelijk, omdat het lang duurde een autorisatie vereist, omdat m’n sessie verlopen was vermoed ik. Nu draait poging 2 van de download.
Geen problemen met de download, probeer het anders later nog een keer
als deze software als docker uitkomt zou het echt superzijn. heel de home assistant community zal het kunnen gebruiken, domoticz users enz. het zal een boost in gebruik geven en daarnaast wellicht ook toevoegingen vanuit de community krijgen. Hopelijk komt dit ooit, want het heeft zeer veel voordelen.
Bedankt voor de suggestie, misschien bij de volgende grote upgrade
Spreekt mij ook erg aan, om een docker versie te hebben en kunnen gebruiken.
Dan kan ik m’n Pi 3B+ voor meer inzetten dan alleen P1 Monitor wat hij feitelijk met 2 vingers in de neus doet.
Het is nu te veel werk om dat op te pakken. Als iemand kan een voorstel kan doen hoe ik dat het beste kan aanpakken dan hoor ik het graag. Dat scheelt uitzoekwerk. Een link naar de Docker site is niet behulpzaam.
(Ik hoop dat de HTML-formatting hier werkt, zie anders hier: https://mega.nz/file/hokDXSLZ#BRyk7SspYvDF3BatJpsReYeuDRI-ylQ9j5QzpQQaytk)
Ik heb als docker container draaien, zowel op een RPI 4 als op een x86_64 linux laptop. Voor de geïnteresseerden is het script en benodigde aanpassingen aan p1mon hier te downloaden.
Om zelf de docker image te bouwen (op linux, ik neem aan dat docker al geïnstalleerd is):
Unzip de zipfile in een directory, bijvoorbeeld p1mon-docker
Kopieer de volledige p1mon directory + subdirectories + owners en permissions naar p1mon-docker: sudo cp -a /p1mon p1mon-docker/
Ga naar de p1mon-docker directory en bouw de docker container: sudo docker build -t p1mon-docker .
Ik bewaar de gegevens/databases buiten de container en heb daarvoor de directories aangemaakt:
/opt/p1mon/data -> voor de databases
/opt/p1mon/usbdisk -> als nep usbstick om te upgraden
Om de container op te starten gebruik ik:
docker run –publish 80:80 –publish 10721:10721 –publish 40721:40721 -h p1mon –cap-add=SYS_NICE –device=/dev/ttyUSB0 –tmpfs /tmp –tmpfs /run –tmpfs /p1mon/mnt/ramdisk -v /opt/p1mon/data:/p1mon/data:rw -v /opt/p1mon/usbdisk:/p1mon/mnt/usb:rw p1mon-docker.
Hiermee zijn UDP broadcasts wel beperkt tot het apparaat waar de container op draait. Als je de UDP broadcasts over het hele netwerk wilt gebruiken zal je ze dus op een of andere manier moeten forwarden of de optie –network host bij het starten van de container moeten gebruiken (dan kan je de –publish opties weglaten).
Als je ook gebruik wil maken van de GPIO opties dan moet je of de optie –priveleged toevoegen of de optie –device=/dev/gpiomem. Dit heb ik echter niet getest aangezien ik de GPIO’s zelf niet gebruik. Het zal natuurlijk alleen op een RPI werken.
Alles lijkt goed te werken behalve:
File sharing via samba. Ik heb geen samba geïnstalleerd in de image omdat ik de data buiten de container bewaar
Reboot, dit is nu hetzelfde als shutdown. Het lijkt me beter om reboots via Docker te regelen
Testen van de FTP backup. Ik zie dan een foutmelding op de console ‘usage: P1Backup.py [-h] [-fb] P1Backup.py: error: unrecognized arguments: yes’ maar het kan zijn dat dat een bug in p1mon is.
ssh-en naar de docker container. Om een shell in de docker container te starten gebruik je: docker exec -ti bash
emailen heb ik niet getest
Om de p1mon software meer architectuur-onafhankelijk te maken heb ik een paar aanpassingen gedaan:
cpuinfo.py: Als het niet op een RPI draait worden niet beschikbare details over de CPU gefaked
p1monExec: Dit was een arm binary, ik heb dit door een shell script vervangen met een regel in de sudoers file dat www-data p1mon scripts als user p1mon mag uitvoeren
init: Script van gemaakt die helpt om p1mon en de container netjes af te sluiten
mount: /usr/local/sbin/mount script dat niets doet zodat p1mon denkt dat /dev/sda1 succesvol gemount is
Ik hoop dat dit andere mensen die p1mon in docker willen gebruiken kan helpen.
Bedankt voor het delen. Voor ieder die dit wil gebruiken, je bent vrij maar ik geef er geen ondersteuning op of beantwoord geen vragen. Dus als je deze optie gaat gebruiken geeft dat dan aan. Vragen mogen wel via dit forum.
Dankjewel. Het is misschien ook een goede basis voor als je zelf een docker-variant wil uitbrengen.
De foutmelding bij de testknop van FTP/Dropbox lijkt me inderdaad een bug in p1mon, ik denk dat je in P1Backup.py de ‘yes’ parameter hebt verwijderd, maar in P1Watchdog wordt deze nog steeds gebruikt bij het uitvoeren van P1Backup.py?
Correct maar is gefixed in de volgende versie.
@Jeroen,
Je omschrijft om alles te kopieeren: Kopieer de volledige p1mon directory + subdirectories + owners en permissions naar p1mon-docker:
Maar deze snap ik niet, wat ik dan moet kopieren.
Heb je de image eerst op een pi gezet en dan een export.image gemaakt voor op een andere pi met docker te gebruiken?
Kan je deze stap omschrijven, wat je bedoelt en wat er gekopieerd moet worden?
Supergaaf jeroen. Zou je het leuk vinden op jou handleiding om te zetten naar een docker compose script en er eventueel een tutorial van maken. ik zou dit graag op gadget-freakz.com plaatsen omdat ik geloof dat er echt heeel veel mensen zijn die dit graag in hun vm of docker setup willen gaan gebruiken.
Succes SecBro.
Ik heb er uiteraard geen bezwaar tegen als je een aan de hand van mijn instructies (maar check die van PaulH ook even) een docker compose script maakt. Ik heb daar zelf geen ervaring mee.
Aanvulling voor gebruikers van Portainer. Ik ga er vanuit dat je docker hebt geïnstalleerd. Zo niet: dat kan via SSH: ‘curl -sSL https://get.docker.com | sh’ en ‘sudo usermod pi -aG docker’ om gebruiker pi aan de groep docker toe te voegen. Log uit en weer in.
Op docker.com staat een container-image rvleij/p1monitor. Daar staat ook een script onderaan. Wat ik heb aangepast aan dat script is o.a. de poort waarop de webinterface van p1mon verschijnt, i.p.v. 80:80 heb ik 90:80. Device was bij mij /dev/ttyUSB0. De tekst ” heb ik weggehaald.
Het bovenstaande werkt bij mij.
Nou ben ik maar net begonnen met een pi4 en Linux dus wellicht dat iemand nog opmerkingen heeft. Dat zal vast wel 😉
Wat kan er nog verbeterd worden?
Is het misschien mogelijk om bij het kopje meterstanden per dag de gas- en watermeter een eigen schaal te geven? Nu is de gasmeter een vlakke lijn onderin de grafiek omdat die net vervangen is en de watermeter op ruim 1200m3 staat.
De reden dat er geen aparte Y-as wordt gebruikt is dat er dan relatief veel ruimte naar de assen gaat en minder naar de grafiek. Wellicht niet helemaal wat je zoekt maar als je de andere waarden uitzet dan zal de y-as zich aanpassen aan de geselecteerde meting.
De software downloaden lukt niet. Er gebeurt niets. Stack vraagt om een wachtwoord. Ik snap er niets van
Het wachtwoord staat in de knop waar je op drukt om te downloaden.
Beste, Is het mogelijk om ook een vast ip adres in te stellen (Ethernet poort) via de software of via ssh?
Ja dat kan maar niet direct op de RPI. Zie de FAQ
Hallo,
Ik wilde het adres van mijn NAS veranderen in backup / FTP gegeven.
Echter wanneer ik op de TEST knop druk dan krijg ik een error. In de testresultaten zie ik dat hij nog steeds het vorige IP adres gebruikt en niet het nieuwe adres dat ik heb ingevoerd.
Is dit een BUG?
Heb je eerst de waarden opgeslagen voordat je op test drukt?
Heb ik gedaan.
Ik zie ook dat het goede adres In de database staat.
Het vreemde is dat de test consequent fout ging TOT de eerste cronjob heeft gedraaid. Die deed het wel.
Vraag me nu af of de test überhaupt werkt. Zal het adres eens terug veranderen.
Het is een bug en ondertussen opgelost en beschikbaar in de volgende versie. Je kunt het zelf oplossen door het script /p1mon/scripts/P1Watchdog.py aan te passen door de yes te verwijderen. Op regel 539 moet van “os.system(‘/p1mon/scripts/P1Backup.py –forcebackup yes &’)” worden aangepast naar “os.system(‘/p1mon/scripts/P1Backup.py –forcebackup &’)”
Thx! Ga ik zeker doen. Weer een stap dichter bij perfectie! 🙂
Graag gedaan.
Wel systeem herstarten daarna heb ik net gemerkt…
Correct, het script is dan wel aangepast maar de oudere variant draait dan nog. Je hoeft niet geheel de RPI te herstarten. /p1mon/scripts/p1mon.sh restart is voldoende.
Mooi gemaakt en werkt prima. Ook gelijk de watermeter aangepast met het voorbeeld op de site hier, Alleen jammer dat er geen aparte grafiek is voor water gebruik zoals bij de stroom en het gas, dan kan je echt zien wanneer en hoeveel er gebruikt is. Zou mooi zijn in een volgende versie. Ook het uitlezen van de Solaredge omvormer zou perfect zijn maar dat staat al op de lijst. Ga zo door met dit prima werk!
Bedankt voor het compliment. De watermeter grafieken kun je aanzetten via het display configuratie scherm.
Oeps gevonden, thanks!
Mooi zo, veel plezier en gemak van de software
Alles werkt behalve geleverd zie ik niet waar ligt dat aan ??
Geleverd geeft weer wat je zonnepanelen opwekken. Minus je eigen verbruik. Dus dat wat je teruglevert aan de energie leverancier.
Ik zal er vast overheen lezen maar ik zie her en der opmerkingen staan over het loggen en weergeven van de binnentemperatuur. Ik kan echter nergens weten wat voor sensor daarvoor geschikt is en hoe je dit in de software moet activeren. Ik heb wel het artikel over de delta temp meting gevonden.
ALs je de binnentemperatuur, in mijn geval de vloerverwarming aan en afvoer wil meten dan kun het sub projecten esp32deltatemp gebruiken. Dit wordt “out of the box” door de P1 monitor ondersteund.
Ik lees dat er er verzoekjes zijn om de goodwe omvormer uit te lezen, maar dit zal toch wat lastig zijn omdat goodwe niet echt meewerkt. Het is niet eens mogelijk om dmv een api data naar pvoutput te sturen dus kun je de data alleen scrappen van de goodwe website en deze upload naar pvoutput, dat gebeurt momenteel met het script van markruys. het probleem is dat goodwe vaak van alles aanpas zodat dit script steeds moet worden aangepast, lijkt mij voor p1mon wat lastig om dat bij te houden.
Momenteel draai ik dat script in de p1mon img en dit werkt gewoon perfect, dus dat kan je wel aanbevelen.
Wat ik wel heel graag zou zien is dat de p1mon data dmv een api met pvoutput wordt gedeeld.
Even een controle, je wilt de netto opbrengst, dus dat gedeelte wat overblijft na eigen verbruik naar pvoutput sturen?
Gisteren de upgrade geinstalleerd van 201912 naar 202006. Dit ging goed. De wifi werkte in begin niet mee, maar dat is opgelost. Het geheel werkt weer zoals voorheen maar nu met de upgrade.
Ik las een tijdje terug, dat je de waterstanden handmatig met een tijd stamp kon inbrengen. Is dat zo en hoe werkt dat? Staat dit ergens beschreven?
Groeten Wim
Zie de FAQ. Daar staan de stappen die je moet nemen.
Gisteren heeft Liander onze ‘slimme’ gasmeter vervangen omdat die sinds 18 mei geen standen meer doorgaf. Nu lijkt p1mon echter nogal van slag door (ik vermoed) het weer bij 0 beginnen. Hij heeft zowel gisteren als vanochtend een enorme piek van 9624.278m3 gegeven (laatste bekende meterstand) terwijl de meter wel zijn huidige correcte waarde (ong 1m3) door lijkt te geven (ergens onderaan, 1.013m3, zie dump onderaan dit bericht).
Is dit op de een of andere manier te repareren zonder dat ik direct de historie kwijt ben of wordt het een toch een kwestie van database resetten en opnieuw beginnen?
/ISK5\2M550T-1011
1-3:0.2.8(50)
0-0:1.0.0(200627164544S)
0-0:96.1.1(4530303334303036373636393430323136)
1-0:1.8.1(010398.861kWh)
1-0:1.8.2(011615.270kWh)
1-0:2.8.1(000000.001kWh)
1-0:2.8.2(000000.000kWh)
0-0:96.14.0(0001)
1-0:1.7.0(00.433kW)
1-0:2.7.0(00.000kW)
0-0:96.7.21(00005)
0-0:96.7.9(00006)
1-0:99.97.0(4)(0-0:96.7.19)(180721185713S)(0000003014s)(180922055758S)(0000010073s)(181107131002W)(0000016560s)(200119090253W)(0000005159s)
1-0:32.32.0(00002)
1-0:52.32.0(00003)
1-0:72.32.0(00002)
1-0:32.36.0(00001)
1-0:52.36.0(00001)
1-0:72.36.0(00001)
0-0:96.13.0()
1-0:32.7.0(236.0V)
1-0:52.7.0(234.6V)
1-0:72.7.0(238.5V)
1-0:31.7.0(000A)
1-0:51.7.0(001A)
1-0:71.7.0(000A)
1-0:21.7.0(00.210kW)
1-0:41.7.0(00.213kW)
1-0:61.7.0(00.036kW)
1-0:22.7.0(00.000kW)
1-0:42.7.0(00.000kW)
1-0:62.7.0(00.000kW)
0-2:24.1.0(003)
0-2:96.1.0(4730303738353635353837373130333230)
0-2:24.2.1(200627164508S)(00001.101*m3)
!7C04
Je kunt een export maken en deze bewerken en dan weer inladen. Dat zou moeten werken. De stappen zijn dan als volgt
1: export maken.
2: database wissen.
3: export aanpassen zie de faq
4: aangepaste export importeren.
Die stap export aanpassen in de faq is voor mij niet helemaal duidelijk. Ik zie namelijk meer dan 26.000 keer de meterstand van de ‘oude’ gasmeter voorbijkomen en de nieuwe is weer bij 0 begonnen. Moet ik nu bij al die 26.000+ regels ook de oude meterstanden gaan terug rekenen en bij welke waarde snapt p1mon dat de meter weer bij 0 begint?
Overigens geeft de nieuwe gasmeter elke 5 min een update ipv ieder uur (dan lijkt me de batterij nog eerder leeg/stuk maar ok). Kan ik ergens instellen dat ik die gasupdates vaker wil dan 1/uur?
Je hoeft niets te doen als de gas meter sneller data stuurt. De P1 monitor regelt dat zelf.
Als je de oude gas waarde wil wissen zonder de elektrische historie te verliezen dan kun je inloggen op de RPI en de volgende commando’s uitvoeren. Inloggen met putty of een ander ssh client met het wachtwoord p1mon / verandermij en dan letterlijk de commando’s overnemen. Let op de . voor sommige commando’s.
cd /p1mon/mnt/ramdisk
sqlite3
.open e_historie.db
update e_history_dag set verbr_gas_2421 = 0, verbr_gas_x = 0;
update e_history_jaar set verbr_gas_2421 = 0, verbr_gas_x = 0;
update e_history_maand set verbr_gas_2421 = 0, verbr_gas_x = 0;
update e_history_min set verbr_gas_2421 = 0;
update e_history_uur set verbr_gas_2421 = 0, verbr_gas_x = 0;
.quit
Kan je misschien een automatische dropbox opschoon routine kunnen implementeren? (na x aantal dagen verwijderen) Mijn dropbox was vol, 1,5 TB aan geuploade data, > 650.000 bestanden. Kostte veel moeite om deze te verwijderen, zowel de app als de website van Dropbox liepen vast :).
In de back-up opties kun je aangeven hoeveel versie je wilt bewaren. Meestal in minder dan 100 genoeg. Daarnaast kun de frequentie van de back-up instellen. Meestal 1 maal per dag of al je het echt wil 1 maal per uur.
2 weken terug de slimme meters gekregen en vanochtend de Pi naar de meterkast verhuisd en voorzien van P1 Monitor Image.
Complimenten voor de software! Het ziet er goed uit en werkt ook prima. Soms moet je iets meer geduld hebben voor zaken gaan werken (zoals de weer api bijvoorbeeld).
Automatische backup via SFTP naar mijn NAS werkt ook perfect, alleen de Dropbox synchronisatie nog niet werkend gekregen maar dat is nog niet het belangrijkste.
Voor de watermeter de Sensus HRI pulsgever besteld, wel duur maar van wat ik er over lees is deze eenvoudig toe te passen direct op de GPIO pins.
De komende tijd vooral veel data verzamelen om zodoende een goed beeld van het energieverbruik te krijgen. Ik ben vooral benieuwd naar de kleine aanpassingen die misschien wel veel effect kunnen hebben op het sluipverbruik in huis.
Leuk te horen, succes en veel plezier van de software.
(andere gebruikersnaam, ik heb een WP account aangemaakt)
Ik zag in de roadmap dat er geen uitbreiding komt om de watermeter per minuut komt. Nu kan je het alleen per dag zien naast de actuele stand. Is dat een beperking om de belasting van de database te verminderen?
Het is een combinatie van verminderde belasting op de database en de informatiewaarde die de waarde per minuut geeft. Je kunt de waarde nu per uur zien. In een normaal huishouden (als je geen zwembad bent) kom je niet snel boven de 120 liter per uur. Zover ik weet is de gemiddelde maximale capaciteit van een huis 1500 liter per uur dus zou zeggen maximaal 2 pulsen/liter per minuut tot 25 pulsen per minuut. De informatie waarde lijkt mij beperkt.
Remco, ik ben van plan de Sensus HRI pulsgever te bestellen. Hoe heb je deze aangesloten op de P1MON.
Excuses voor mijn late reactie.
Het aansluiten is heel erg simpel. Er komen 3 draden uit de HRI (ik heb de A4 versie). De witte draad is de plus van de puls en de bruine draad is de min.
Ik heb GPIO 17 gebruikt aangezien die direct naast een ground pin zit.
Het is daarna een kwestie van instellen in P1MON. De A4 variant van de HRI geeft bij de normale leidingdiameters in huizen 1 puls per liter.
Hallo Sec Bro,
Het lijkt erop dat met de laatste versie de FTP en Dropbox backup niet meer werkt bij mij.
Ik heb al een nieuwe API key opgevraagd voor dropbox maar dit heeft niet geholpen.
Ben ik de enige die hier last van heeft?
bvd
Dropbox en ftp back-up zijn twee aparte zaken die los van elkaar te gebruiken zijn. is er wat veranderd en hoe zie je dat het niet werkt. Heb je logging nagekeken. Wat staat er op de bestand pagina over dropbox. Dropbox wordt ook gebruikt voor het delen van data met de app als dat netjes gebeurt dan hoeft je niet naar dropbox te kijken. Je bent de eerste die het meld en op de test systemen werkt het momenteel nog goed. Mijn vermoeden is dat het een lokaal probleem is. Je kunt eventueel de dropbox en ftp backup apart testen.
Beste Sec Bro,
Om tussentijds een backup te maken drukte ik altijd op de test button op het backup scherm.
Daarna werden altijd de info velden gevuld, zoals laatste datum en tijd van backup en of het gelukt was. Dit lijkt met de laatste release niet meer te gebeuren.
Ik heb nu gezien dat het vullen van deze velden alleen gebeurt na een geschedule’de backup.
Maw: het backup proces ansich gaat wel gewoon goed.
Bedankt voor het melden, het lijkt een bug en test back-up zou moeten werken zonder ingestelde automatische back-up. Ik ga het uitzoeken en als het reproduceerbaar is oplossen.
Nee ik merkte dit ook al. Laatste backup is van 6-6-2020. Opnieuw aangemeld maar er lijkt niks naar dropbox gestuurd te worden. Blijft leeg
Je kunt in de logs kijken maar ik heb begrepen dat Dropbox soms fouten geeft. De back-up folder leeg maken en dan weer vullen wil wel eens helpen en ook het aantal bestanden in de back-up folder niet te groot maken helpt soms ook wel eens. Heb je al in de logs gekeken van de P1 monitor om te zien of daar wat staat. Wordt de data voor de app wel netjes elke 10 seconden naar Dropbox gezet?
Ik krijg het delen met dropbox ook niet voor elkaar. Ik heb nu al een aantal malen opnieuw de authenticatiecode ingevoerd maar zowel de Backup als het delen van bestanden werkt niet. In mijn dropbox wordt in de apps map ook geen map aangemaakt voor p1 monitor.
Kun je aangeven wat je doet en waar het mis gaat en heb je al in de logs gekeken op de RPI. Wat er zou moeten gebeuren.
1: Ga naar config- > bestanden.
2: DropBox authenticatie code opvragen klik op het icoontje.
3: log in op dropbox of als je ingelogd bent dan hoeft dan niet.
4: klik op de knop toestaan.
5: knip de code en plak die in het veld van de P1 monitor.
6: klik op opslaan rechtsboven.
na enige tijd 1 a 2 minuten wordt onder het invoerveld : Laatste succesvolle authenticatie: 2020-07-01 17:39:05
Dit moet eerste werken anders heeft de rest geen zin.
Wat kan er mis gaan, de code gaat mis met knippen en plakken. probeer een andere browser of plak eerst de code in notepad en daarna knippen en plakken in de P1 monitor.
Maak een twee dropbox account aan en leen er een en test of je daar het zelfde probleem hebt.
Als ik de code van dropbox knip en plak, nu met 3 browsers op verschillende PC en telefoons geprobeerd, dan krijg ik de melding dat de instellingen zijn opgeslagen maar daarna niets.
Welke logfiles op de Pi bedoel je om te kijken naar wat hij met de authenticatie doet?
Het logfiles voor Dropbox. voor authenticatie is dat /var/log/p1monitor/P1DropBoxAuth.log Het ingevoerd token wordt dan verwerkt het het script /p1mon/scripts/P1DropBoxAuth.py -t als je het met de hand wil verwerken. Ik heb wat tests gedaan met dubbele __ en — maar dit werkt goed dat wil zeggen wordt goed verwerkt door het P1DropBoxAuth.py script.
Dankjewel! Ik ga er mee aan de slag en ik zal hier melden wat ik tegen kom.
Het zal mij ook niets verbazen dat Dropbox weer wat raars aan het doen is. Ik heb een relatief oud account en af en toe zie je gekke dingen, maar ik wil mijn gratis 7,5GB nog niet inruilen voor de 2GB van tegenwoordig. Als het niet lukt om het op te lossen hou ik mijn tweede account speciaal voor P1 Monitor aan.
Top succes
Ik denk dat ik weer een stapje verder ben maar ik weet niet of ik het kan oplossen of dat het opgelost kan worden.
Als ik bij het werkende Dropbox account een key opvraag en deze handmatig via ‘P1DropboxAuth.py -t’ invoer krijg ik een respons te zien met twee regels, één korte en een lange waar de ingevoerde key in staat.
Doe ik hetzelfde met het niet werkende account dan krijg ik een foutmelding:
“P1DropBoxAuth.py: error: argument -t/–token: expected one argument”
Waar ik nu aan denk en dat kan natuurlijk een verkeerde denkwijze zijn, de key die ik krijg van dit account begint met een ‘-‘ (min teken). Het lijkt alsof het script het als een extra argument ziet (key begint om precies te zijn met ‘-I’.
Ik voer beide keys exact gelijk in (copy paste via notepad en dan plakken in Putty als SSH client.
Ik zie alleen niet hoe ik een ‘nieuwe’ key kan laten genereren door Dropbox. Want ik krijg elke keer dezelfde key voorgeschoteld.
Bedankt voor je terugkoppeling ik ga kijken of ik dit kan oplossen. De key die je terugkrijgt start dan met -V1E_ZhyqwE4AAAAAAADpJrMlwg5qsVZwe76 o.i.d? Je kunt zelf geen invloed uitoefen op de key.
De key begint met -I7CXqFctZEAA
Ik heb eerst nog een keer een underscore gezien gisteren maar dat bleek niet te kloppen, daar was ergens met copy-paste mis gegaan.
Ik denk dat ik de fix heb maar heb het omgekeerde probleem en kan geen key generen met – ervoor. Wil je in het script P1DropBoxAuth.py de regel
parser.add_argument('-t','--token' )
vervangen voorparser.add_argument('-t','--token', action='append', nargs=argparse.REMAINDER )
Hmm, dat geeft helaas de melding ‘ERROR’.
De regel ziet er nu zo uit:
parser.add_argument(‘-t’,’–token’, action=’append’, nargs=argparse.REMAINDER )
Ik wil je overigens per mail best de hele key sturen als je er mee wil testen.
ik heb je een email gestuurd.
Met een nieuw dropbox account lukt het wel…
Wat mij opvalt, maar ik weet niet of het wat kan uitmaken is dat de key die ik van mijn hoofd dropbox account krijg 2x een ‘-‘ als teken in de Key heeft en de key van het nieuwe account heeft dat niet.
Er zat in bug bij de software als je Dropbox wou authenticerenen de key startte met een – karakter. Dat is opgelost in de volgende versie.
Beste Sec Bro,
Ik heb een klein bugje ontdekt bij het wateroverzicht in jaren:
Daar staat de maand op de X-as ipv het jaar.
Bedankt voor het melden, het is opgelost en wordt meegenomen in de volgende versie.
Hoi,
Ik heb sinds kort P1 Monitor draaien en zie nu al dat ik met een betere aansturing van mijn boiler, via de tariefschakelaar, aardig wat stroom kan besparen, vooral in het weekend. Erg blij dus met deze software!
Ik heb echter nog weinig ervaring met elektronica en dingen via GPIO aansturen. Is er ergens een handleiding of voorbeeld te vinden van de hardware om de tariefschakelaar aan te sturen met de ingebouwde software?
Groeten, Bas
Leuk om te horen dat de software bevalt. Ik heb zelf geen ervaring met het aansturen van een boiler maar er zijn mensen die de P1 monitor hiervoor gebruiken. Ik hoop dat die je verder kunnen helpen.
Beste allen,
p1monitor geïnstalleerd een makkie en werken, Het kan aan mij liggen maar ik voltage bij L1 en het aantal ampère staat altijd op 1 ampère, is dit mijn fout ? een vriend van mijn heeft 3 fase en daar heeft hij wel alle voltages en ampères.
Het is onwaarschijnlijk dat je iets fout doet. Zie de FAQ
De stroom wordt alleen in hele getallen weergegeven en in de FAQ wordt gesproken over een te grote onnauwkeurigheid bij het berekenen. Maar als je de spanning en het actuele vermogen hebt kan je daar toch een nauwkeurigere stroom uit kunnen berekenen? Of begrijp ik de FAQ verkeerd?
Correct stroom is goed te berekenen P/U = I daar zit voldoende detail in maar vermogen (W) of spanning (U) is niet mogelijk omdat I(Ampère) in gehele getallen wordt weer gegeven.
Is het toevallig mogelijk om de software onder Raspbian te kunnen installeren, zodat je de Pi voor nog meer zaken kunt inzetten dan alleen deze software?
zie de FAQ
Hoi,
Zou je ook de 4 GB versie beschikbaar willen maken?
Ik heb een industriële 8GB SD-kaart in gebruik. Jouw 8GB file past er echter net niet op. Dat was ook met de april-versie maar toen kon ik terugvallen op de 4GB versie die (natuurlijk) prima past.
Ik heb de volledige truckendoos opengetrokken om het passend te maken (verschillende formatteer-tools, verschillende flash-tools) maar helaas.
Alvast bedankt.
Ik zou het graag doen maar het 4Gb kaartje is overleden. En ik heb geen alternatief. Ik ben wel op zoek naar een andere maar dat is nogal lastig of relatief duur. Ik ga mijn best doen maar kan op korte termijn niets doen.
Update: ik heb een donatie gehad en daar een 4Gb kaartje voor gekocht, het image is te downloaden.
de grafieken die je maakt met P1MON, in de history.
maak je die puur met PHP of zit daar nog een andere tool bij die de grafieken maakt.
Ik ben ook op zoek naar zoiets om grafieken en maken die hier op lijken.
heb gekeken naar grafana maar die laat geen grafieken zien gebaseerd op NON TIME series, tenminste ik krijg het niet voor elkaar. daarnaast staat grafana op een separate linux server.
mijn data staat in een MARIADB database.
voortbordurend op jou esp32temp, programme een aantal zaken uit gehaald en ik heb nu 9 temperatuur sensors, regen sensor, moist sensor voor in de grond die allemaal data in de database gooien.
python scrips gemaakt die HIGH/LOW/AVG uitrekenen per dag/week/maand en naar een andere tabel zetten.
nu wil ik die data ook op een website zetten die gebruik gaat maken van de database met tabellen en zo mooi presenteerd als wat jij gemaakt hebt met P1MON.
Ik ben van de copy paste adjust methode van programmeren.
90% van de prgrammer talen begrijp ik niet het is, maar kan wel zien wat het ongeveer zou moeten doen.
De grafieken worden gemaakt met highcharts dat is een javascript library. Dit is een libary die je voor niet commerciele toepassingen mag gebruiken. Anders moet je een licentie kopen. De demo pagina laat zien hoe je die moet configureren. Daar moet je een heel eind mee komen. De data uit je database kun je dan via json inlezen via een dat kan een php pagina zijn die de conectie met de database maakt. Bij de P1 monitor doe ik dat iets anders omdat ik een REST api gebruik. Als je het bestand /p1mon/www/util/config_read.php bekijkt heb je een idee hoe je een database kan uitlezen.
Succes SecBro.
Top voor de nfo. Ik ga kijken en proberen.
Het valt mij op dat de grafiek doorloopt ook als er een tijd geen data is geweest. Ik voed mijn RPI met een USB powerbank en deze is vaak leeg aan het einde van de nacht. Als ik daarna de Pi weer opstart is daar niets van te zien in de grafiek. Dat klopt niet. Ik was jarenlang software ontwikkelaar in de industrial automation en in zo’n geval moet je geen data laten zien. Liefst met een indicatie of andere kleur de periode van geen data laten zien.
Bedankt voor je input en ik snap je redenering maar je use case is in de meeste gevallen niet relevant. Als de spanning wegvalt en dan zal normaal de RPI ook wegvallen en niet andersom zoals in jou geval. Hoewel het op te lossen is zou in database een hele set lege records ingevoegd moeten worden en dan zie je de downtijd. Eerlijk gezegd is je voorstel de meest fraaie oplossing maar zelden nodig. Wellicht bouw ik dat er nog een keer in. Bedankt voor het meedenken.
Natuurlijk, mijn Rpi valt ook uit als de power weg is. Ik snap ook niet dat niemand zoiets eerder gemeld heeft. In een meterkast zit meestal geen 220 aansluiting, dus ik neem aan dat veel gebruikers ook iets met een USB powerbank doen….
Ik heb geen statistieken maar in alle meterkasten die ik gezien heb is er wel vaak een 230v aansluiting maar dat is niet relevant. Je bent echte de eerste van honderden gebruikers die het zo oplost. Is er geen aansluiting voor een beltrafo o.i.d. die je kunt gebruiken. Het gebruik van welke accu, powerbank is niet echt een betrouwbare oplossing. Los van hoe de software werkt.
Hi Sec Bro
Ik heb wat kritiek over je site:
Als ik bij Google zoek naar ZTATZ dan zie ik: ZTATZ – Moving along bit for bit met daaronder linkjes naar oa. de “P1 monitor roadmap”, “P1 monitor IOS app” en de “P1 monitor watermeter”.
Als ik echter op de site zelf ben is de watermeter moeilijk te vinden evenals het ESP32 verhaal, (bij CATOGORIEN vindt ik ESP32 maar dan moet ik een aantal pagina’s downscrollen om bij de ESP32 te komen
De watermeter staat er niet als “categorie”
Verder wil je mij ook toevoegen voor de Goodwe zonnepaneelomvormers (ik heb een GW3000D-NS)
Groet
Jaap
Bedankt voor commentaar de site is binnen de beperkingen van site aangepast en de verzoek voor de Goodwe zonnepaneelomvormers is toegevoegd aan de roadmap.
De P1 monitor vind ik een heel mooi product die ik in gebruik ga nemen. Is er ook nagedacht om totale KWh levering van SolarEdge zonnepaneel omvormers, welke ik sinds kort in gebruik heb, toe te voegen? De gegevens zijn beschikbaar via SolarEdge API’s. Indien het totaal gebruikte vermogen (Inclusief totaal geleverde KWh van de zonnepanelen) weergegeven kan worden brengt dit de P1 monitor op een hoger niveau met overzicht van totaal gebruikte KWh.
Bedankt voor het compliment, de SolarEdge optie staat op de roadmap en ik heb je verzoek toegevoegd.
Nu natuurlijk al een top product, maar koppeling met Goodwe omvormer zou het helemaal compleet maken voor mij.
Het staat op de roadmap.
Hallo
Ik heb wat moeilijkheden met de watermeter, de meting heeft gewerkt maar ik heb de meterkast wat veranderd en het spul is even spaningsloos geweest en heb een nieuwe router geplaats, nu heb ik de meterstand van de watermeter aangepast aan de stand van de watermeter en reset aan gevinkt en opgeslagen maar nu wordt de totale stand verkeerd weer gegeven, het is 700.243 en wordt 707.149
diverse keren herstart en reset gedaan maar de tottale stand veranderd niet de dag teller loopt wel netjes dus de pulsen komen wel goed binnen, wat is er aan de hand? een bug?
Als je de laatste versie van de software draait dan moet je de het moment van de watermeter stand invoeren op een moment dat al in de database zit en vergeet niet watermeterstand reset op aan te zetten en dan rechtsboven op opslaan te klikken. Als alles goed gaat zie de de status tekst veranderen. Als alles goed verwerkt is staat de status op “aanpassing verwerkt”rebooten of opnieuw opstarten heeft geen nut.
is het mogelijk het maximale bezoek te vergroten to 150kwh? ik heb een 63A aansluiting kom elke dag wel boeven de 100kwh uit
Kun je aangeven op welke scherm(en)
Alles werkt perfect, ook de API weer mogelijkheid, Zie alleen nog niet wat de toegevoegde waarde is.. maar het werkt 🙂
Andere vraag, Wanneer komt er een android app, IOS is er al natuurlijk.. helaas heb ik alleen geen apple 😛
Zoek even op de site voor een toelichting van weer API. En je hoef deze natuurlijk niet te gebruiken. De android app is net als de IOS app een aanzienlijke hoeveelheid werk. En ik heb er geen tijd voor. Als iemand een Android app wil maken dan kan en mag dat.
Beste SecBro,
Ik constateer in scherm main-1.php een verschil tussen totaal vandaag = vandaag dal + vandaag hoog.
Vandaag hoog = 0 (zaterdag). Ik zou dan verwachten dat totaal vandaag en vandaag dal gelijk moeten zijn dit is niet zo. Totaal vandaag is hoger.
Ik zie dit zowel bij verbruikt als geleverd.
Kan jij dit uitleggen of is dit een foutje?
Kun je de screenshot sturen en is dit elke dag zo of heb je een update gedaan van de software of ander wijzigingen aangebracht
Ik heb een week geleden de laatste versie van de P1monitor geinstalleerd verder geen wijzigingen.
Recent zonnepanelen geinstalleerd en wat vaker naar dit scherm gekeken en zag dit gisteren (13/6) voor het eerst. Vandaag gaat het goed.
https://ibb.co/wc9zr6z
De twee meterstanden rechtsboven geven de totale kWh waarde van je slimme meter weer. Dus alle kWh die je panelen hebben opgewekt. In jouw geval dus 16,6 + 13,5 is totaal 30,1 kWh. Je dag waarde 14,1 kWh uur. Als dit in tijdens een dal periode is geweest dan is er iets geks aan de hand. want je totaal dal is maar 13,5. Kun je bevestigen dat het tijdens dal uren is gebeurt?
Klopt, dit is zaterdag tijdens dal uren gebeurt. Bij verbruik was er ook een verschil ik heb daar geen afdruk van.
Zit je toevallig in België?
Nee in Nederland omgeving Rotterdam.
Vreemd, het lijkt of de p1 monitor ingesteld is op België. Kun je de output van je slimme meter delen. Die staat onder op de info pagina.
/KFM5KAIFA-METER
1-3:0.2.8(42)
0-0:1.0.0(200614201146S)
0-0:96.1.1(4530303235313030303339323436353135)
1-0:1.8.1(004654.089kWh)
1-0:1.8.2(005875.293kWh)
1-0:2.8.1(000018.676kWh)
1-0:2.8.2(000016.612kWh)
0-0:96.14.0(0001)
1-0:1.7.0(00.049kW)
1-0:2.7.0(00.000kW)
0-0:96.7.21(00008)
0-0:96.7.9(00005)
1-0:99.97.0(2)(0-0:96.7.19)(200610124958S)(0000000435s)(000101000001W)(2147483647s)
1-0:32.32.0(00000)
1-0:32.36.0(00000)
0-0:96.13.1()
0-0:96.13.0()
1-0:31.7.0(001A)
1-0:21.7.0(00.064kW)
1-0:22.7.0(00.000kW)
0-1:24.1.0(003)
0-1:96.1.0(4730303139333430323539343834343135)
0-1:24.2.1(200614200000S)(04601.739m3)
Ik heb nog wat onderzoek gedaan maar ik kan het probleem zonder een herstart of tijdafwijking niet verklaren Het verschil tussen de meterstand (helemaal bovenaan) en de vandaag waarde komt omdat er wat vertraging tussen de verwerking zit en dat komt vanzelf goed er kan een kleine afrond fout in zitten maar dat is het dan ook. Zie deze afbeelding met een paar watt verschil bij levering (want die is actief) en verbruik is correct 1.261 + 1.839 = 3.100 kWh want er wordt niets verbruikt. Kijk het nog even aan als het probleem blijft dat ga ik verder uitzoeken.
Mooi spul man 😉 Voor ons zou gas er af mogen (dus misschien ook met een optie aan/uit kunnen zetten): we zijn van het gas af. Verder was het even puzzelen met de instellingen van de P1 poort: via deze site http://domoticx.com/p1-poort-slimme-meter-hardware/ vond ik de juiste instellingen voor onze ISKRA AM550 (115200 8N1). Draait nu als een zonnetje (y)
Mooi, veel plezier er mee.
Hai,
Ik heb hier een Orange Pi liggen. Is er een (hoogstwaarschijnlijk niet) kleine mogelijkheid deze aan de praat te krijgen met P1 monitor?
Dankjewel!
Het kan in het verleden heeft iemand dat al eens gedaan maar je moet dan de code met name Python overzetten naar de andere hardware. De reden dat het niet 1 op 1 kan is dat de hardware een andere cpu heeft en andere OS software gebruikt.
Ik boot mijn Pi via een USB-stick… die Upgrade assistant gaat zeker niet helpen van USB -> USB of wel?
Verder een super stukje software, bedankt 🙂
De upgrade assistent maakt een back-up van de data op een extra medium (de usb stick) zodat als je een nieuw image gebruikt de database en configuratie automatisch worden overgezet. Het is nooit getest maar het zou kunnen werken als het niet met een lege tweede usb stick lukt dan zou je op de tweede stick een folder p1monitor kunnen maken daarmee zou het vrijwel zeker moeten werken.
Ga ik eens proberen, dank je wel
Jammer dat de software niet los te installeren is. De wifi lijkt het niet te doen. Ik heb de boel geïnstalleerd via een kabel. Er is een wifi ip adres toegekend maar bij het verwijderen van de kabel is de Pi op geen enkel adres meer te bereiken.
wifi in de raspi setup gaf een foutmelding. What is er aan de hand?
Die Wifi kun je instellen via het config menu in de P1 monitior. Het /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf wordt dan aangepast. Dat zou voldoende moeten zijn. Soms is een reboot nodig om een DHCP adres te krijgen.
Ik had inderdaad hetzelfde, via ethernet geconfigureerd, wlan gevonden en ingesteld, draad eruit, toen helemaal geen connectie meer (uiteraard met de nodige reboots). Mijn oplossing: Eerste opstart met monitor+keyboard aan de raspberry (netwerkkabel niet gebruiken). Herstel wlan: iets van apt install wpasupplicant, edit /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf en voer manueel ssid+passphrase+country in.
Goed dat het zo werkt maar de P1 monitor doet dat ook via het setup menu. Als je de wijziging via het menu hebt doorgevoerd dan kun je het wpa_suplicant.conf bestand bekijken.
Dag SecBro,
Pi-monitor maakt na 2020-06-10 13:01:09 geen minuut, uur en dag overzichten meer aan.De P1 gegevens komen wel binnen maar de overzichten worden niet meer aangemaakt. De Pi resetten helpt niet.
Bijgaand een aantal gegevens:
Tijdstip laatste verwerkte bericht uit de slimme meter:2020-06-11 09:36:06
Tijdstip laatste verwerkte minuten gegevens:2020-06-10 13:01:09
Tijdstip laatste verwerkte uren gegevens:2020-06-10 13:01:09
Tijdstip laatste verwerkte dagen gegevens:2020-06-10 13:01:09
Tijdstip laatste verwerkte maand gegevens:2020-06-10 13:01:09
Tijdstip laatste verwerkte jaar gegevens:2020-06-10 13:01:09
Tijdstip laatste verwerkte weer gegevens:2020-06-10 19:28:34
Tijdstip laatste ram naar disk back-up:2020-06-10 12:46:25
Tijdstip laatste ram naar disk back-up(serial):2020-06-11 09:30:06
Tijdstip laatste succesvol FTP back-up:onbekend
Tijdstip laatste Dropbox back-up:2020-06-11 00:10:10
Tijdstip laatste Dropbox data:2020-06-11 09:36:01
Tijdstip laatste UDP broadcast:2020-06-11 09:36:02
Staat de tijd goed. Een mogelijke fix is een export maken en dan de database te wissen. Dan wordt deze opnieuw aangemaakt en dan een import doen. Herstart van de rpi is niet nodig. Als dit niet helpt dan kan het sdhc kaartje stuk zijn.
Dank voor je snelle reactie! Alles draait weer als een zonnetje. Heb zojuist een donatie overgemaakt. Nogmaals bedankt en ben erg blij met deze P1-monitor.
Top, en bedankt voor je gulle donatie.
Is het mogelijk om bij de notificaties ook een melding te geven als het wegschrijven op het SD-kaartje niet goed gaat? Als bijvoorbeeld het tijdstip van verwerkte slimme meter gegevens meer dan een uur later is dan het tijdstip van verwerkte minuut gegevens.
Bedankt voor de suggestie. Het realiseren van een dergelijke oplossing zou inderdaad mooi zijn maar erg arbeidsintensief voor de RPI en moeilijk om echt betrouwbaar te maken. Een alternatief is de back-up optie gebruiken deze geeft meer zekerheid doordat de back-up een logische back-up is waarbij de data naar een formaat wordt gebracht dat eenvoudiger te herstellen is al was er maar 1 record defect.
Welke backup bedoel je? Ik gebruik DropBox maar ook daarin ontbreken op dat moment de gegevens.Nu zie ik in het telegram van 11 juni (staat hierboven) de volgende meldingen:
Tijdstip laatste ram naar disk back-up:2020-06-10 12:46:25
Tijdstip laatste ram naar disk back-up(serial):2020-06-11 09:30:06
De serial backup lijkt wel geschreven te worden. Is die te benaderen?
Eerste even een toelichting:
1: Alle databases draaien in ram, zowel om de prestaties te verbeteren en om de SDHC te beschermen tegen slijtage.
2: Elke 15 minuten wordt er een kopie van de RAM databases naar de flash kaartje geschreven zodat als de spanning uitvalt o.i.d de gegevens niet verloren gaan. Dit gebeurt trouwens ook als je een shutdown of reboot via het menu doet. Daar slaan de meldingen op. Je kunt de bestanden met de existentie .db vinden in /p1mon/mnt/ramdisk of in /p1mon/data.
3: Daarnaast kun je een kopie van de ram database via een export naar FTP of Dropbox neerzetten. Daar zit de ruwe serielle data niet in omdat deze te vluchtig is. De retentie termijnen voor de databases kun je hier vinden.
Tijdstip laatste ram naar disk back-up:2020-07-04 11:33:42
Tijdstip laatste ram naar disk back-up(serial):2020-07-04 11:30:02.
Wat wel apart is jouw voorbeeld is dat tijden zover uit elkaar liggen. Er zou niet meer dan 15 minuten maximaal tussen de tijdstippen moet zitten. Het lijkt er op dat ram naar disk niet werkt of er vertraagd is. Je zou in de logs kunnen kijken. /var/log/p1monitor/P1DbCopy.log. Moet iets als dit weergeven.
2020-07-04 11:33:41,991 – P1DbCopy – INFO – Start van programma.
2020-07-04 11:33:42,014 – P1DbCopy – INFO – Main: wordt uitgevoerd als user -> p1mon
2020-07-04 11:45:03,218 – P1DbCopy – INFO – Start van programma.
2020-07-04 11:45:03,240 – P1DbCopy – INFO – Main: wordt uitgevoerd als user -> p1mon
2020-07-04 11:46:18,653 – P1DbCopy – INFO – Start van programma.
2020-07-04 11:46:18,675 – P1DbCopy – INFO – Main: wordt uitgevoerd als user -> p1mon
Het spijt me maar ik ben een kneusje wat Linux betreft. Ik heb het log bestand gevonden en kan het lezen maar zou graag een kopie maken naar mijn Windows computer omdat ik de nodige Errors voorbij zie komen. Hoe kan ik dit via het netwerk of een USB stick doen?
Wat wil je kopiëren?
Het logbestand. Via PuTTY leest het scherm niet zo makkelijk en in Windows is het eenvoudiger om te kopiëren en te plakken of stukjes af te drukken.
Je kunt met filezilla via sftp inloggen en de bestanden downloaden
In het logbestand kan ik de benodigde gegevens niet meer terug vinden maar alles draait dus hierover geen vragen meer. Wat wel opvalt in het logbestand is dat er een probleem lijkt te zijn met de weer gegevens. Zie onderstaande selectie uit P1DbCopy.log. Dit herhaalt zich vrijwel iedere 20 seconden. De bestanden “weer” en “01_weer_historie” zijn wel compleet.
2020-07-06 11:36:33,057 – P1DbCopy – INFO – Start van programma.
2020-07-06 11:36:33,071 – P1DbCopy – INFO – Main: wordt uitgevoerd als user -> p1mon
2020-07-06 11:36:33,164 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/weer.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted
2020-07-06 11:36:33,167 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/01_weer_historie.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted
2020-07-06 11:36:53,342 – P1DbCopy – INFO – Start van programma.
2020-07-06 11:36:53,356 – P1DbCopy – INFO – Main: wordt uitgevoerd als user -> p1mon
2020-07-06 11:36:53,436 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/weer.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted
2020-07-06 11:36:53,439 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/01_weer_historie.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted
2020-07-06 11:37:13,614 – P1DbCopy – INFO – Start van programma.
2020-07-06 11:37:13,628 – P1DbCopy – INFO – Main: wordt uitgevoerd als user -> p1mon
2020-07-06 11:37:13,707 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/weer.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted
2020-07-06 11:37:13,711 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/01_weer_historie.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted
2020-07-06 11:37:33,945 – P1DbCopy – INFO – Start van programma.
2020-07-06 11:37:33,958 – P1DbCopy – INFO – Main: wordt uitgevoerd als user -> p1mon
2020-07-06 11:37:34,038 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/weer.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted
2020-07-06 11:37:34,041 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/01_weer_historie.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted
Het lijkt er op de rechten van de bestanden en folders niet correct staan. In de folder /p1mon/scripts/ het script setok.sh uitvoeren sudo ./setok.sh
Geen errors meer. Dank je wel voor de uitleg en ondersteuning.
Gr. Riek
Graag gedaan we zijn een gratis full service organisatie.
Mooie software! Vanmorgen geinstalleerd, herkende echter mijn eigen P1 interface naar UART0 niet. Zeer eenvoudig op te lossen door in P1SerReader.py /dev/ttyS0 in de ser_devices_list op te nemen. Klaar is Kees. Jammer dat het zo’n minimaal OS is, heb een uur moeten prutsen om alles een beetje ‘normaal’ te krijgen met doorbooten naar een gui, een vnc server, etc. Begrijp uit de FAQ wat je beweegredenen zijn. Maar nogmaals, software is top!
Mooi dat je het aangepast hebt. Je kunt remote beheer via SSH doen (putty o.i.d.) dan hoef je niets met een GUI of iets dergelijke te doen. Ik heb wisselend succes met de diverse andere dan USB naar serial converters. Als het werkt werkt het maar ter informatie.
Ik maak al enige tijd gebruik van de P1mon en ben erg tevreden! Overweeg om binnenkort ook de wateraansluiting aan te passen om ook deze data in te zien.
Mogelijk verbetering in user experience: kunnen de halve cirkels van vensters “elektriciteit historie” gebruik en levering niet gecombineerd worden? Zodoende heb je altijd in één oogopslag helder wat er gebruikt of geleverd wordt.
Voorheen heb ik updates altijd uitgevoerd door gebruik te maken van een tweede sd-kaartje van 8Gb. Nu kreeg ik met deze update een foutmelding in USBit dat de image niet meer past. Ben ik nou een Noob of hebben meer mensen hier last van? Kaartje was uiteraard volledig FAT32 geformatteerd.
Bedankt voor je suggestie van de layout, maar dit is erg smaak gebonden en persoonlijk. Als het geen extra informatie oplevert dan wordt de layout niet aangepast. Wat betreft de image. 8GB is bij elke leverancier net wat anders als het image 1 byte groter is dan sdhc kaartje waar je het op wil zetten dan heb je dit probleem. Ik lever juist een 8GB image zodat het altijd past op een 16GB kaartje. Om mensen toch te helpen maak ik ook een 4GB image zodat je elke 8GB kaartje kunt gebruiken. Nu is alleen de 4GB fysieke stuk gegaan en een 4gB kaartje is lastig te vinden en vaak kostbaar. Het advies is om 32Gb kaartjes te gebruiken van een merk. Ik koop ze bij ALi Express en ben dan omgeveer 8 euro kwijt per kaartje.
Bedankt ik ga een andere aanschaffen! Succes met de verdere ontwikkelingen
Graag gedaan.
Hallo, op de eerste plaats mijn complimenten voor de software.
Ik ben zojuist overgestapt naar 202006 en zie ook in het fase scherm de nieuwe knoppen maar op het informatiescherm staat onder systeem nog steeds versie: 202004-0.9.17 (Maxime). Dus het lijkt er op dat nu de nieuwste versie draait.
Correct de laatste versie is 0.9.17 (Maxine) 202006.
Ok maar er staat 202004-0.9.17 i.p.v. 202006-0.9.17
Je bent een bug-hunter 🙂 correct my bad. Een type fout in de code, je draait met de laatste versie.
Misschien een domme vraag, maar hoe gebruik ik de upgrade assistant?
Ik zie het staan dat je het over deze assistant hebt, maar weet niet hoe dat te gebruiken is
Op de in en export pagina staat een uitleg. TL;DR het is een methode om de data tijdelijk op te slaan op een apart medium omdat bij een upgrade het sdhc kaartje overschreven wordt.
Hallo,
Fijne software! Toch een verzoek voor de weer API. Voor de weathermap API kan de stad nu ingevuld worden als [naam],[landcode]. Voor mij betekent dat “winsum,nl”. Aangezien er van Winsum twee bestaan in Nederland, moet er een keuze gemaakt worden. In geval van p1mon (of hoogstwaarschijnlijk de weathermap API) betekent dat dat ik opeens in Amsterdam Zuidoost woon. Dat klopt dan uiteraard niet en aangezien Amsterdam best een eindje van Winsum vandaan ligt, kloppen de teruggekregen weergegevens vaak ook niet.
Ik zie dat de weathermap API ook mogelijkheid biedt om de city ID te gebruiken welke precies die ene stad teruggeeft die bij die ID hoort. Ik zou het mooi vinden als p1mon de city ID ook als invoer accepteert. Ik stel me zo voor dat als de invoer in het p1mon veld louter uit cijfers bestaat er dan vanuit wordt gegaan dat het om een city ID gaat en op basis daarvan de juiste API query gebruikt. Gebruikers kunnen in principe zelf op de weathermap site bepalen wat hun city ID is. Ze bieden ook de complete lijst/database aan van city IDs waarmee je een en ander nog mooier zou kunnen maken, maar dat lijkt me voor dit doel niet direct nodig.
Nogmaals: erg mooie software! Ik ga binnenkort eens kijken naar de MQTT mogelijkheden.
Groet,
Arjan
Dank voor de update! Software ziet er gelikt uit!!
Na de update moest ik alleen de weer api van openweathermap opnieuw invoeren. De software gaf aan dat deze niet meer geldig was.
Deze weer opgehaald van mijn account bij openweathermap en ingevoerd. Nu werkt dat ook weer.
Dit ter info.
Kan het zijn dat de export van een ander pi kwam, de api key wordt beveiligd / versleuteld met een unieke id van de pi hardware. Als je die export dan inleest op een andere pi dan kan de api key niet worden ingelezen.
Hallo,
Allereerst super bedankt voor dit mooie stuk software!
Een paar opmerkingen en een vraag:
Ik zie geen waterkosten in het main-1 en main-2 scherm na de update. Kan het zijn dat ik dit ergens moet instellen?
Wat me ook opvalt is dat na de update en import van data, het ‘vandaag’ gedeelte op 0 wordt gezet in het main-1 en main-2 scherm. Het ’totaal vandaag’ blijft wel netjes behouden.
Het staat al op het TODO lijstje, maar bij deze van mijn kant ook het verzoek om direct data in te kunnen lezen van de Goodwe GW5000D-NS. Misschien kan dit via de SEMS portal of via PVoutput.
Groetjes, Stefan
Als je geen kosten ziet, dan kan het zijn dat je geen bedragen hebt ingevuld in het setup scherm.
Ik heb het al gevonden. Totaal bedrag is inderdaad water + gas + elektra kosten.
Echter in de tooltip staat: ‘kosten vandaag gas en elektriciteit’.
Bedankt voor het melden, het is opgelost en staat in de volgende versie.
Dank voor deze update! Er zitten aardig wat (UI) optimalisaties in waar ik met smart op zat te wachten!
Graag gedaan, veel plezier van de software.
Ik heb de upgrade uitgevoerd. Nu laat p1monitor bij actueel verbruik onderin niet de 4 uur zien maar maar liefst 32 uur, historische data (voor de upgrade) is verdwenen. Alleen de nieuwe dat wordt weergegeven. Dit geldt overigens alleen voor het stroomverbruik/levering. De gas waarden zijn goed.
Dat is geen probleem dat herstelt zich naar een paar uur en heeft geen invloed op de historie van de gegevens.
De tijd links boven in het dashboard wordt niet correct weergeven kan ik dit ergens aanpassen? De data wordt nu ook met de verkeerde tijd opgeslagen. Hij loopt precies 2 uur achter. Logs van de PI onder info.php staan wel met de correcte tijd weergeven.
Het kan zijn dat de tijd van de Pi niet goed staat. Deze kun je instellen via de pi login met het commando. sudo timedatectl set-time ‘yyyy-mm-dd hh-mm’
Vandaag begonnen met P1 monitor en het ziet er geweldig uit. Ik zat eerst te klooien met de slimme meter uit te lezen direct in Home Assistant en dan met InfluxDB en Grafana de kaarten maken, maar dit is veel makkelijk, uitstekend werk.
Nu zit ik met MQTT te bekijken, want ik wil nog wel direct inzicht hebben in me verbruik in Home Assistant. Ik mis alleen een topic voor dagelijks gas verbruik. Topic voor totaal gas verbruik en dagelijks stroom verbruik/productie is wel aanwezig.
Dit is wel op te lossen om in Home Assistant utility meter aan te maken, maar als een topic gebruikt kan worden is dat mijn voorkeur.
Uitbreidingen en functie verzoeken kun op de roadmap kwijt. Dit verzoek stond er al een keer en is aangepast.
Natuurlijk, mijn fout! Op het moment ben ik tevreden met de beschikbare API’s, daarmee kan ik genoeg mee wat ik wilde in Home Assistant, bedankt!
Complimenten voor het mooie stukje programmering.
Graag gedaan en bedankt voor het compliment. Spread the word 🙂
Darryl kan jij je MQTT configuratie in Home Assistant delen? Probeer dit ook te doen, maar lukt niet echt.
Bedankt!
Hoi Bas,
Zie hieronder mijn MQTT setup in de config.yaml bestand:
mqtt:
broker: !secret mqtt_ip
port: !secret mqtt_port
client_id: home-assistant
discovery: true
discovery_prefix: homeassistant
Uiteraard moet je een MQTT broker hebben draaien, ikzelf heb Mosquitto draaien in een Docker container.
Ik gebruik op het moment liever de API’s die beschikbaar zijn in P1mon, daarmee kan je wel alles laten zien in Home Assistant.
Voorbeeldje voor een sensor:
platform: rest
resource: http://192.168.1.50/api/v1/smartmeter?limit=1&json=object&round=on
name: current power usage
value_template: ‘{{ value_json.0.CONSUMPTION_W }}’
unit_of_measurement: “W”
*IP aanpassen naar het IP waar je rpi met P1mon op draait.
Succes!
Hoi Darryl
Super bedankt voor de voorbeeld van de API call.
Ik heb het het internet bekeken of ik de API call documentatie kon vinden van P1Mon.
Ik heb nu alle Stroom gegevens maar ben ook op zoek naar het GAS verbruik. Heb jij soms deze gegevens of weet je waar je die kunt vinden.
‘{{value_json.0.CONSUMPTION_G}}’ werkt niet
Het update systeem zou eigenlijk echt een upgrade moeten krijgen. Misschien kun je beter een extra partitie laten aanmaken op de sd kaart via je img. Op deze partitie kan je dan je backup/upgrade assistent laten werken. En via de website gewoon een upgrade knop die de laatste image download en vervolgens uitvoert, een git pull bijvoorbeeld? Er moet echt een makkelijkere manier zijn dan steeds een laptop pakken en dan de img tool gebruiken lijkt mij.
Bedankt voor je suggestie, ik er eens over nadenken. De focus ligt nu op andere zaken.
Naar mijn mening lijkt het beter om een goede update systeem te hebben. Dit zorgt voor een veel beter gestroomlijnde ervaring voor gebruikers. Daarnaast zijn updates maken ook gemakkelijker en sneller te pushen naar mensen.
Heb je erover nagedacht om het bijvoorbeeld op github of vergelijkbaar te zetten? Hierdoor kan de community je helpen en is er een issue tracker. Mensen kunnen bijvoorbeeld de script napluizen en verbeteringen doorgeven etc. Het helpt jezelf ook met maken en leren.
Bedankt voor je suggestie en ideeën.
Ik vind deze manier top.
Image downloaden. Ondertussen export maken. Image op 2e SD kaart zetten en daarna weer import doen. Als er iets fout gaat heb ik altijd de 1ste SD kaart nog met alles erop.
Vanochtend kreeg ik watermeter via de post en deze ondertussen ook aangesloten.
Bedankt voor je melding en positieve ervaring met je updates.
Het werkt wel. Maar het is omslachtig. Ik heb geen tweede sd kaart bijvoorbeeld. Dus bij mij gaat hij even uit. Ik bedoel alleen te zeggen dat er betere manieren zijn dan deze, maar ieder zijn mening uiteraard.
Nogmaals bedankt voor je suggestie het is altijd goed om andere inzichten te verkrijgen als basis om zaken te verbeteren.
Ben eigenlijk wel benieuwd hoe lang mensen hier doen met hun microsd kaartje voordat deze de geest geeft?
Mooie vraag, ik gebruik ze in bulk en belast ze veel zwaarder dan normaal. Ik heb tot nu toe een kaartje gehad dat defect is geraakt en op geen enkele wijze meer te benaderen was.
Ik gebruik nu inmiddels bijna2x P1monitor software en heb nog geen problemen gehad in de 2 jaar gebruik. Moet wel erbij zeggen dat ik 2x SD kaartjes gebruik. Die ik per update steeds omwissel.
Stappen plan die ik volg
Als nu er een nieuwe versie is. Download ik de nieuwste versie eerst daarna maak ik deze SD
kaartje klaar. voor update.
Daarna sluit ik een minimaal 1GB usb stick aan de Raspberry PI 3.
Daarna vanuit P1monitor voer ik upgrade assistent uit.
Daarna vanuit P1monitor, systeem, druk ik op stop systeem. Dan wacht ik tot de web browser geen
P1monitor meer kan weergeven.
Stroom van de Rasp PI3 uithalen. Daarna SD kaartjes verwisselen met de nieuwe versie.
Stroom aansluiten aan de Raspberry Pi3.
Dan zie je naar enkele seconden wachten de USB lampje knipperen.
Dan ga ik op de PC de internet browser refreshen enekel keren todat je weer P1 monitor ziet.
(Nu even wachten minimaal 30 minuten zodat alles uitgevoerd kan worden).
Daarna check ik bij P1monitor, informatie, De versie nummer en datum en tijd stip dat alles is
opgestart.
Hallo SecBro,
Ik heb de upgrade gedaan vanaf de april versie. Alles draait weer prima. Ik heb de database overgezet met de export/import functie. De upgrade assistant gaf bij de april volgende commentaar aan (en met de juni versie exact hetzelfde):
2020-06-05 15:23:55 Start van programma.
2020-06-05 15:23:55 Veiligstellen van gegevens gestart
2020-06-05 15:23:55 Controle op eerder gebruikt drive sda1 gestart.
2020-06-05 15:23:55 Controle op eerder gebruikt drive sdb1 gestart.
2020-06-05 15:23:55 Controle op eerder gebruikt drive sdc1 gestart.
2020-06-05 15:23:55 Controle op eerder gebruikt drive sdd1 gestart.
2020-06-05 15:23:56 USB device None niet te mounten, gestopt.
2020-06-05 15:23:56 Verwerking gefaald.
Er zit een blanco 4GB USB stick in de PI die FAT32 geformatteerd is. Heb je enig idee wat ik fout doe? Of met een andere USB stick proberen?
De usb stick is blijkbaar niet te mounten. Dat wil zeggen dat hij niet beschrijf of leesbaar is. Je kan de stick opnieuw formatteren en zien of het helpt. Ik heb het probleem zelf nog niet gezien.
Dag, ik heb precies hetzelfde probleem meerdere USB sticks geformateerd als FAT32, die worden allemaal gezien door de Pi als je de upgrade assistant gebruikt, echter na het er op zetten van de image krijg ik dezelfde melding als hermanvos, Iets doen we verkeerd of gaat er fout.
Ik heb nu drie meldingen gehad maar zelf nog niet kunnen reproduceren. Ik ga het uitzoeken.
Ik heb exact hetzelfde (ik draai versie: 202004-0.9.16(Maxine)) en heb geen USB stick er in zitten…
Upgrade logging
2020-06-09 13:14:18 Start van programma.
2020-06-09 13:14:18 Veiligstellen van gegevens gestart
2020-06-09 13:14:18 Controle op eerder gebruikt drive sda1 gestart.
2020-06-09 13:14:18 Controle op eerder gebruikt drive sdb1 gestart.
2020-06-09 13:14:18 Controle op eerder gebruikt drive sdc1 gestart.
2020-06-09 13:14:18 Controle op eerder gebruikt drive sdd1 gestart.
2020-06-09 13:14:19 USB device None niet te mounten, gestopt.
2020-06-09 13:14:19 Verwerking gefaald.
Ik heb nu drie meldingen gehad maar zelf nog niet kunnen reproduceren. Ik ga het uitzoeken.
UPDATE:
Getest met de volgende USB sticks geplaatst met FAT en FAT32 en die werken allemaal zonder problemen.
– Kinston dtse9 8GB FAT32
– Non Name: 1GB FAT
– Lexar 4GB FAT
– Kingston Datatraveler G4 8GB FAT32
– No name 16GB FAT32
De enige die niet werk is een JetFlash TS128MJF2B van 128MB wat klopt want de minimum capaciteit is 1GB
Het klinkt waarschijnlijk gek, maar ik neem toch aan dat de USB in de RPI geplaatst was tijdens het uitvoeren van de upgrade assistent?
Dan klopt het dat je deze foutmelding krijgt. Plaats een 1GB USB stick met FAT of FAT32 geformatteerd.
Zoek niet verder want snap nu waarom het fout gaat met de USB sticks. Ik heb de nieuwe versie met de USB image tool naar de USB geschreven en in de PI geplaatst omdat ik dacht dat de Upgrade assistent de nieuwe versie vanuit de USB stick gaat installeren. Dat zal niet zo zijn omdat de Image tool het FAT formaat verandert in een ander formaat waardoor de melding ontstaat. Het moet gewoon een lege USB stick zijn om tijdelijk data en instellingen weg te schrijven. Je moet nog steeds de nieuwe versie naar een SD kaart schrijven en na na starten Upgrade assistent wisselen, klopt dat?
Dat klopt, volgorde hangt een beetje af van of je een tweede sdhc kaartje hebt. In het ideale geval zet je de nieuwe versie op je tweede kaartje. Start de upgrade assistent. Wacht tot dat deze aangeeft dat alles gekopieerd is. Doe een shutdown via het setup menu. Spanning van de RPI plaats het tweede kaartje met de laatste versie. Spanning op de RPI. die zal opstarten en op de achtergrond de data van de USB stick halen en de data importeren. Je zit de voortgang in het info scherm en het zal in het slechts geval 20 minuten duren voordat alle data verwerkt is. De P1 monitor kun je verder gewoon gebruiken om data te raadplegen. Maar voer geen wijzigingen door in de configuratie. We sturen de rekening voor de support vraag nog 🙂
Ik heb je juist uitzoekwerk bespaard en misschien andere mensen geholpen die er ook zo tegenaan keken. Kortom die rekening zal wel meevallen :). Verder zeer tevreden over de software, mijn complimenten.
Graag gedaan.
Hallo. Mijn naam is Willie peters.
Ik had exact hetzelfde probleem.
Jou uitleg verwarde mij. Ik was maar aan het proberen de .img op mijn stick te krijgen. Gaat niet omdat fat32, maar max 4 Gig in een bestand accepteert.
Omdat ik al een usb/sdkaart module gekocht had om images vanuit de pc op sdcard te zetten, deze nu in mijn P1Mon op raspi 3 plus gezet, voorzien van de laatste image op een 16 Gig sdcard.
Werkt als een zonnetje.
Ik ben nu twee maanden met P1MON aan het draaien.
Auto backup op mijn stack storage via sftp.
Hij maakt nu ieder minuut een backup.
begrijp niet goed waarom.
Thanx voor deze mooie tool, en nog belangrijker, de prima ondersteuning.
Heb net wat gesponsord
Willie
Als eerste bedankt voor de donatie het wordt zeer gewaardeerd. Ik zal voor de upgrade assistent de uitleg verbeteren. Wat betreft je back-up. De software maakt gebruik van chron daemon. Die werkt met een minuut interval. Het lijkt er op dat de timing van de back-up niet in orde is. Je kunt als inlogd op de RPI en het volgende commando geeft dan kun je de instelling zien.
crontab -l
In dit voorbeeld zie je elke dag om 00:06 uur een back-up wordt gemaakt.
0 6 * * * /p1mon/scripts/P1Backup.py >/dev/null 2>&1 # FTPbackup
ik gok dat in jouw situatie de volgende waarde ingesteld is.
* * * * * /p1mon/scripts/P1Backup.py >/dev/null 2>&1 # FTPbackup
Dit kan je oplossen door de tijden opnieuw in te voeren het back-up scherm.
Klopt.
Ik heb gisteren de crontab doc nog eens nagelezen en toen viel het kwartje.
Nu is het iedere dag op 4:30.
Bedankt.
Mooi, goed te horen.