P1 monitor download 202006

P1 monitor download 202006

P1 monitor is op de Raspberry PI3 en Pi4 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.

Mocht je de software de moeite waard vinden wil je deze dan delen via social media e.d. Bedankt voor de ondersteuning.

Upgrade of eerst installatie.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3B/4 SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.  Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.

BELANGRIJK

Er is grote aanpassing gedaan aan de upgrade assistent, deze is beperkt compatibel met de vorige versie. Als de Upgrade assistent wordt gebruik met data van vorige versies dan is het noodzakelijk om ook een export van de vorige versie te doen en deze met de hand te importeren. Vanaf versie 0.9.15 en hoger kan de upgrade assistent weer zonder deze manuele upgrade worden uitgevoerd. Als dit niet wordt gedaan dan is historische data niet meer beschikbaar.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de upgrade assistent.

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

 1. download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
 2. pak het zip file uit en lees de bijlagen.
 3. kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Groter dan 32GB heeft geen meerwaarde wegens het FAT32 filesysteem. Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
 4. Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen.
 5. plaats de SDHC card in de Pi.
 6. start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
 7. Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.

FAQ

Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ

Problemen oplossen.

Image past niet op de SDHC card:

 1. Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
 2. Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie extend
 3. wis de browser cache als je layout problemen hebt.

Standaard wachtwoord besturingssysteem:

 1. Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen met SSH is p1mon met het wachtwoord  verandermij.
 2. Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.

Juridisch spul en zo

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!

DOWNLOAD

SDHC images

P1 monitor wordt alleen ondersteund op de Raspberry Pi 3B, Pi3 B+ of Pi4 (vanaf versie 0.9.11).
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties.  Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed door een gebrek aan ram geheugen.

Wat is er veranderd in versie 202004-0.9.17 (Maxine)

Opgelost: wachtwoord voor de login wordt als de browser zich aan de html opties houdt niet meer opgeslagen in de browser.

Opgelost: als in de fase historie geen data werd aangeboden voor L1 Watt of L3 Ampere dan werd een waarde als 999999999 aangegeven.

Opgelost: in het configuratie scherm bestanden kon door het invoeren van enter/return per ongeluk het wissen van de database worden gestart. Met dank aan Adriaan voor het melden.

Opgelost: selectie knoppen van de zichtbaarheid van grafieken is iets kleiner gemaakt waardoor deze beter zichtbaar is.

Opgelost: P1Semaphore.py gaf een waarschuwing van een verouderde Pyhton module. Met dank aan Kees voor het melden.

Opgelost: Het script P1Backup.py werkte onduidelijk als er een geforceerde back-up nodig is de juist aanroep is P1Backup.py -fb yes in de deze versie is de optie P1Backup.py -fb voldoende. Met dank aan Eelco voor het melden.

Opgelost: de kostenschermen konden een dubbel waarde geven bij de tweede keer dat de pagina werd ververst. Met dank aan Friso voor het melden.

Opgelost: Log2Ram start nu sneller waardoor de boot tijd ongeveer 90 seconden sneller is.

Opgelost: Nginx start nu nadat Log2Ram is gestart service bestand van log2ram is aangepast.

Opgelost: de main-1 en main-2 schermen geven nu ook de dag kosten van water weer.

Opgelost: logging van de samba service is nu conform de moderne manier van loggen.

Opgelost: help tekst van de binnentemperatuur gaf IN in plaats van OUT weer, heeft geen effect op de werking.

Nieuw: de watermeter stand reset laat nu de voortgang zien op de configuratie pagina.

Nieuw: diverse tooltip teksten toegevoegd bij de configuratie en reset van de watermeter.

Nieuw: fase historie scherm geeft een waarschuwing als de database niet geactiveerd is.

Nieuw: in het fase dashboard (fase-a.php) kan het maximale vermogen (Watt) en Amperage (A) worden ingesteld via het configuratie scherm display.

Nieuw: in het fase dashboard (fase-a.php) kan elke meter individueel worden verborgen of zichtbaar worden gemaakt.

Nieuw: alle Pyhton packages naar de laatste versie gebracht.

Nieuw: de fase vermogen indicatie op main-1.php en main-2.php wordt verborgen als het vermogen nul (0) is. Dit omdat diverse meters alleen bepaalde fase informatie doorgeven.

Nieuw: onterechte foutmelding als er geen watermeter wordt gebruikt verwijderd in P1Db.py. Met dank aan Eelco voor het melden.

Nieuw: aanpassingen gedaan zodat meer data via Dropbox wordt gedeeld t.b.v. van de nieuw IOS app. De app is nog in ontwikkeling en nog niet beschikbaar.

Nieuw: De Chrome browser laat vanaf versie 83 nu randen zien om de input velden en buttons e.d. dat is een keuze van de Chrome ontwikkelaars. Als dit niet bevalt dan wordt Firefox aanbevolen. Zie https://blog.chromium.org/2020/03/updates-to-form-controls-and-focus.html

Security patches en upgrade van diverse software bibliotheken uitgevoerd tot aan 2020-03-01.

Als je een bijdrage wil leveren om de kosten te dekken van de website e.d. dan kan kun je hier een donatie doen.

175 Replies to “P1 monitor download 202006”

 1. Hallo,

  Ik wilde het adres van mijn NAS veranderen in backup / FTP gegeven.
  Echter wanneer ik op de TEST knop druk dan krijg ik een error. In de testresultaten zie ik dat hij nog steeds het vorige IP adres gebruikt en niet het nieuwe adres dat ik heb ingevoerd.
  Is dit een BUG?

   1. Heb ik gedaan.
    Ik zie ook dat het goede adres In de database staat.
    Het vreemde is dat de test consequent fout ging TOT de eerste cronjob heeft gedraaid. Die deed het wel.
    Vraag me nu af of de test überhaupt werkt. Zal het adres eens terug veranderen.

    1. Het is een bug en ondertussen opgelost en beschikbaar in de volgende versie. Je kunt het zelf oplossen door het script /p1mon/scripts/P1Watchdog.py aan te passen door de yes te verwijderen. Op regel 539 moet van “os.system(‘/p1mon/scripts/P1Backup.py –forcebackup yes &’)” worden aangepast naar “os.system(‘/p1mon/scripts/P1Backup.py –forcebackup &’)”

 2. Mooi gemaakt en werkt prima. Ook gelijk de watermeter aangepast met het voorbeeld op de site hier, Alleen jammer dat er geen aparte grafiek is voor water gebruik zoals bij de stroom en het gas, dan kan je echt zien wanneer en hoeveel er gebruikt is. Zou mooi zijn in een volgende versie. Ook het uitlezen van de Solaredge omvormer zou perfect zijn maar dat staat al op de lijst. Ga zo door met dit prima werk!

  1. Bedankt voor het compliment. De watermeter grafieken kun je aanzetten via het display configuratie scherm.

  1. Geleverd geeft weer wat je zonnepanelen opwekken. Minus je eigen verbruik. Dus dat wat je teruglevert aan de energie leverancier.

 3. Ik zal er vast overheen lezen maar ik zie her en der opmerkingen staan over het loggen en weergeven van de binnentemperatuur. Ik kan echter nergens weten wat voor sensor daarvoor geschikt is en hoe je dit in de software moet activeren. Ik heb wel het artikel over de delta temp meting gevonden.

  1. ALs je de binnentemperatuur, in mijn geval de vloerverwarming aan en afvoer wil meten dan kun het sub projecten esp32deltatemp gebruiken. Dit wordt “out of the box” door de P1 monitor ondersteund.

 4. Ik lees dat er er verzoekjes zijn om de goodwe omvormer uit te lezen, maar dit zal toch wat lastig zijn omdat goodwe niet echt meewerkt. Het is niet eens mogelijk om dmv een api data naar pvoutput te sturen dus kun je de data alleen scrappen van de goodwe website en deze upload naar pvoutput, dat gebeurt momenteel met het script van markruys. het probleem is dat goodwe vaak van alles aanpas zodat dit script steeds moet worden aangepast, lijkt mij voor p1mon wat lastig om dat bij te houden.
  Momenteel draai ik dat script in de p1mon img en dit werkt gewoon perfect, dus dat kan je wel aanbevelen.

  Wat ik wel heel graag zou zien is dat de p1mon data dmv een api met pvoutput wordt gedeeld.

  1. Even een controle, je wilt de netto opbrengst, dus dat gedeelte wat overblijft na eigen verbruik naar pvoutput sturen?

 5. Gisteren de upgrade geinstalleerd van 201912 naar 202006. Dit ging goed. De wifi werkte in begin niet mee, maar dat is opgelost. Het geheel werkt weer zoals voorheen maar nu met de upgrade.
  Ik las een tijdje terug, dat je de waterstanden handmatig met een tijd stamp kon inbrengen. Is dat zo en hoe werkt dat? Staat dit ergens beschreven?
  Groeten Wim

 6. Gisteren heeft Liander onze ‘slimme’ gasmeter vervangen omdat die sinds 18 mei geen standen meer doorgaf. Nu lijkt p1mon echter nogal van slag door (ik vermoed) het weer bij 0 beginnen. Hij heeft zowel gisteren als vanochtend een enorme piek van 9624.278m3 gegeven (laatste bekende meterstand) terwijl de meter wel zijn huidige correcte waarde (ong 1m3) door lijkt te geven (ergens onderaan, 1.013m3, zie dump onderaan dit bericht).

  Is dit op de een of andere manier te repareren zonder dat ik direct de historie kwijt ben of wordt het een toch een kwestie van database resetten en opnieuw beginnen?

  /ISK5\2M550T-1011

  1-3:0.2.8(50)
  0-0:1.0.0(200627164544S)
  0-0:96.1.1(4530303334303036373636393430323136)
  1-0:1.8.1(010398.861kWh)
  1-0:1.8.2(011615.270
  kWh)
  1-0:2.8.1(000000.001kWh)
  1-0:2.8.2(000000.000
  kWh)
  0-0:96.14.0(0001)
  1-0:1.7.0(00.433kW)
  1-0:2.7.0(00.000
  kW)
  0-0:96.7.21(00005)
  0-0:96.7.9(00006)
  1-0:99.97.0(4)(0-0:96.7.19)(180721185713S)(0000003014s)(180922055758S)(0000010073s)(181107131002W)(0000016560s)(200119090253W)(0000005159s)
  1-0:32.32.0(00002)
  1-0:52.32.0(00003)
  1-0:72.32.0(00002)
  1-0:32.36.0(00001)
  1-0:52.36.0(00001)
  1-0:72.36.0(00001)
  0-0:96.13.0()
  1-0:32.7.0(236.0V)
  1-0:52.7.0(234.6
  V)
  1-0:72.7.0(238.5V)
  1-0:31.7.0(000
  A)
  1-0:51.7.0(001A)
  1-0:71.7.0(000
  A)
  1-0:21.7.0(00.210kW)
  1-0:41.7.0(00.213
  kW)
  1-0:61.7.0(00.036kW)
  1-0:22.7.0(00.000
  kW)
  1-0:42.7.0(00.000kW)
  1-0:62.7.0(00.000
  kW)
  0-2:24.1.0(003)
  0-2:96.1.0(4730303738353635353837373130333230)
  0-2:24.2.1(200627164508S)(00001.101*m3)
  !7C04

  1. Je kunt een export maken en deze bewerken en dan weer inladen. Dat zou moeten werken. De stappen zijn dan als volgt
   1: export maken.
   2: database wissen.
   3: export aanpassen zie de faq
   4: aangepaste export importeren.

   1. Die stap export aanpassen in de faq is voor mij niet helemaal duidelijk. Ik zie namelijk meer dan 26.000 keer de meterstand van de ‘oude’ gasmeter voorbijkomen en de nieuwe is weer bij 0 begonnen. Moet ik nu bij al die 26.000+ regels ook de oude meterstanden gaan terug rekenen en bij welke waarde snapt p1mon dat de meter weer bij 0 begint?

    Overigens geeft de nieuwe gasmeter elke 5 min een update ipv ieder uur (dan lijkt me de batterij nog eerder leeg/stuk maar ok). Kan ik ergens instellen dat ik die gasupdates vaker wil dan 1/uur?

    1. Je hoeft niets te doen als de gas meter sneller data stuurt. De P1 monitor regelt dat zelf.

     Als je de oude gas waarde wil wissen zonder de elektrische historie te verliezen dan kun je inloggen op de RPI en de volgende commando’s uitvoeren. Inloggen met putty of een ander ssh client met het wachtwoord p1mon / verandermij en dan letterlijk de commando’s overnemen. Let op de . voor sommige commando’s.

     cd /p1mon/mnt/ramdisk
     sqlite3
     .open e_historie.db
     update e_history_dag set verbr_gas_2421 = 0, verbr_gas_x = 0;
     update e_history_jaar set verbr_gas_2421 = 0, verbr_gas_x = 0;
     update e_history_maand set verbr_gas_2421 = 0, verbr_gas_x = 0;
     update e_history_min set verbr_gas_2421 = 0;
     update e_history_uur set verbr_gas_2421 = 0, verbr_gas_x = 0;
     .quit

 7. Kan je misschien een automatische dropbox opschoon routine kunnen implementeren? (na x aantal dagen verwijderen) Mijn dropbox was vol, 1,5 TB aan geuploade data, > 650.000 bestanden. Kostte veel moeite om deze te verwijderen, zowel de app als de website van Dropbox liepen vast :).

  1. In de back-up opties kun je aangeven hoeveel versie je wilt bewaren. Meestal in minder dan 100 genoeg. Daarnaast kun de frequentie van de back-up instellen. Meestal 1 maal per dag of al je het echt wil 1 maal per uur.

 8. 2 weken terug de slimme meters gekregen en vanochtend de Pi naar de meterkast verhuisd en voorzien van P1 Monitor Image.
  Complimenten voor de software! Het ziet er goed uit en werkt ook prima. Soms moet je iets meer geduld hebben voor zaken gaan werken (zoals de weer api bijvoorbeeld).

  Automatische backup via SFTP naar mijn NAS werkt ook perfect, alleen de Dropbox synchronisatie nog niet werkend gekregen maar dat is nog niet het belangrijkste.

  Voor de watermeter de Sensus HRI pulsgever besteld, wel duur maar van wat ik er over lees is deze eenvoudig toe te passen direct op de GPIO pins.

  De komende tijd vooral veel data verzamelen om zodoende een goed beeld van het energieverbruik te krijgen. Ik ben vooral benieuwd naar de kleine aanpassingen die misschien wel veel effect kunnen hebben op het sluipverbruik in huis.

   1. (andere gebruikersnaam, ik heb een WP account aangemaakt)
    Ik zag in de roadmap dat er geen uitbreiding komt om de watermeter per minuut komt. Nu kan je het alleen per dag zien naast de actuele stand. Is dat een beperking om de belasting van de database te verminderen?

    1. Het is een combinatie van verminderde belasting op de database en de informatiewaarde die de waarde per minuut geeft. Je kunt de waarde nu per uur zien. In een normaal huishouden (als je geen zwembad bent) kom je niet snel boven de 120 liter per uur. Zover ik weet is de gemiddelde maximale capaciteit van een huis 1500 liter per uur dus zou zeggen maximaal 2 pulsen/liter per minuut tot 25 pulsen per minuut. De informatie waarde lijkt mij beperkt.

 9. Hallo Sec Bro,
  Het lijkt erop dat met de laatste versie de FTP en Dropbox backup niet meer werkt bij mij.
  Ik heb al een nieuwe API key opgevraagd voor dropbox maar dit heeft niet geholpen.
  Ben ik de enige die hier last van heeft?

  bvd

  1. Dropbox en ftp back-up zijn twee aparte zaken die los van elkaar te gebruiken zijn. is er wat veranderd en hoe zie je dat het niet werkt. Heb je logging nagekeken. Wat staat er op de bestand pagina over dropbox. Dropbox wordt ook gebruikt voor het delen van data met de app als dat netjes gebeurt dan hoeft je niet naar dropbox te kijken. Je bent de eerste die het meld en op de test systemen werkt het momenteel nog goed. Mijn vermoeden is dat het een lokaal probleem is. Je kunt eventueel de dropbox en ftp backup apart testen.

   1. Beste Sec Bro,
    Om tussentijds een backup te maken drukte ik altijd op de test button op het backup scherm.
    Daarna werden altijd de info velden gevuld, zoals laatste datum en tijd van backup en of het gelukt was. Dit lijkt met de laatste release niet meer te gebeuren.
    Ik heb nu gezien dat het vullen van deze velden alleen gebeurt na een geschedule’de backup.
    Maw: het backup proces ansich gaat wel gewoon goed.

    1. Bedankt voor het melden, het lijkt een bug en test back-up zou moeten werken zonder ingestelde automatische back-up. Ik ga het uitzoeken en als het reproduceerbaar is oplossen.

  2. Nee ik merkte dit ook al. Laatste backup is van 6-6-2020. Opnieuw aangemeld maar er lijkt niks naar dropbox gestuurd te worden. Blijft leeg

   1. Je kunt in de logs kijken maar ik heb begrepen dat Dropbox soms fouten geeft. De back-up folder leeg maken en dan weer vullen wil wel eens helpen en ook het aantal bestanden in de back-up folder niet te groot maken helpt soms ook wel eens. Heb je al in de logs gekeken van de P1 monitor om te zien of daar wat staat. Wordt de data voor de app wel netjes elke 10 seconden naar Dropbox gezet?

    1. Ik krijg het delen met dropbox ook niet voor elkaar. Ik heb nu al een aantal malen opnieuw de authenticatiecode ingevoerd maar zowel de Backup als het delen van bestanden werkt niet. In mijn dropbox wordt in de apps map ook geen map aangemaakt voor p1 monitor.

     1. Kun je aangeven wat je doet en waar het mis gaat en heb je al in de logs gekeken op de RPI. Wat er zou moeten gebeuren.
      1: Ga naar config- > bestanden.
      2: DropBox authenticatie code opvragen klik op het icoontje.
      3: log in op dropbox of als je ingelogd bent dan hoeft dan niet.
      4: klik op de knop toestaan.
      5: knip de code en plak die in het veld van de P1 monitor.
      6: klik op opslaan rechtsboven.

      na enige tijd 1 a 2 minuten wordt onder het invoerveld : Laatste succesvolle authenticatie: 2020-07-01 17:39:05

      Dit moet eerste werken anders heeft de rest geen zin.

      Wat kan er mis gaan, de code gaat mis met knippen en plakken. probeer een andere browser of plak eerst de code in notepad en daarna knippen en plakken in de P1 monitor.
      Maak een twee dropbox account aan en leen er een en test of je daar het zelfde probleem hebt.

      1. Als ik de code van dropbox knip en plak, nu met 3 browsers op verschillende PC en telefoons geprobeerd, dan krijg ik de melding dat de instellingen zijn opgeslagen maar daarna niets.

       Welke logfiles op de Pi bedoel je om te kijken naar wat hij met de authenticatie doet?

       1. Het logfiles voor Dropbox. voor authenticatie is dat /var/log/p1monitor/P1DropBoxAuth.log Het ingevoerd token wordt dan verwerkt het het script /p1mon/scripts/P1DropBoxAuth.py -t als je het met de hand wil verwerken. Ik heb wat tests gedaan met dubbele __ en — maar dit werkt goed dat wil zeggen wordt goed verwerkt door het P1DropBoxAuth.py script.

        1. Dankjewel! Ik ga er mee aan de slag en ik zal hier melden wat ik tegen kom.
         Het zal mij ook niets verbazen dat Dropbox weer wat raars aan het doen is. Ik heb een relatief oud account en af en toe zie je gekke dingen, maar ik wil mijn gratis 7,5GB nog niet inruilen voor de 2GB van tegenwoordig. Als het niet lukt om het op te lossen hou ik mijn tweede account speciaal voor P1 Monitor aan.

          1. Ik denk dat ik weer een stapje verder ben maar ik weet niet of ik het kan oplossen of dat het opgelost kan worden.

           Als ik bij het werkende Dropbox account een key opvraag en deze handmatig via ‘P1DropboxAuth.py -t’ invoer krijg ik een respons te zien met twee regels, één korte en een lange waar de ingevoerde key in staat.

           Doe ik hetzelfde met het niet werkende account dan krijg ik een foutmelding:
           “P1DropBoxAuth.py: error: argument -t/–token: expected one argument”

           Waar ik nu aan denk en dat kan natuurlijk een verkeerde denkwijze zijn, de key die ik krijg van dit account begint met een ‘-‘ (min teken). Het lijkt alsof het script het als een extra argument ziet (key begint om precies te zijn met ‘-I’.
           Ik voer beide keys exact gelijk in (copy paste via notepad en dan plakken in Putty als SSH client.

           Ik zie alleen niet hoe ik een ‘nieuwe’ key kan laten genereren door Dropbox. Want ik krijg elke keer dezelfde key voorgeschoteld.

          2. Bedankt voor je terugkoppeling ik ga kijken of ik dit kan oplossen. De key die je terugkrijgt start dan met -V1E_ZhyqwE4AAAAAAADpJrMlwg5qsVZwe76 o.i.d? Je kunt zelf geen invloed uitoefen op de key.

          3. De key begint met -I7CXqFctZEAA
           Ik heb eerst nog een keer een underscore gezien gisteren maar dat bleek niet te kloppen, daar was ergens met copy-paste mis gegaan.

          4. Ik denk dat ik de fix heb maar heb het omgekeerde probleem en kan geen key generen met – ervoor. Wil je in het script P1DropBoxAuth.py de regel parser.add_argument('-t','--token' ) vervangen voor parser.add_argument('-t','--token', action='append', nargs=argparse.REMAINDER )

          5. Hmm, dat geeft helaas de melding ‘ERROR’.
           De regel ziet er nu zo uit:
           parser.add_argument(‘-t’,’–token’, action=’append’, nargs=argparse.REMAINDER )

           Ik wil je overigens per mail best de hele key sturen als je er mee wil testen.

      2. Met een nieuw dropbox account lukt het wel…
       Wat mij opvalt, maar ik weet niet of het wat kan uitmaken is dat de key die ik van mijn hoofd dropbox account krijg 2x een ‘-‘ als teken in de Key heeft en de key van het nieuwe account heeft dat niet.

 10. Beste Sec Bro,
  Ik heb een klein bugje ontdekt bij het wateroverzicht in jaren:
  Daar staat de maand op de X-as ipv het jaar.

 11. Hoi,

  Ik heb sinds kort P1 Monitor draaien en zie nu al dat ik met een betere aansturing van mijn boiler, via de tariefschakelaar, aardig wat stroom kan besparen, vooral in het weekend. Erg blij dus met deze software!

  Ik heb echter nog weinig ervaring met elektronica en dingen via GPIO aansturen. Is er ergens een handleiding of voorbeeld te vinden van de hardware om de tariefschakelaar aan te sturen met de ingebouwde software?

  Groeten, Bas

  1. Leuk om te horen dat de software bevalt. Ik heb zelf geen ervaring met het aansturen van een boiler maar er zijn mensen die de P1 monitor hiervoor gebruiken. Ik hoop dat die je verder kunnen helpen.

 12. Beste allen,
  p1monitor geïnstalleerd een makkie en werken, Het kan aan mij liggen maar ik voltage bij L1 en het aantal ampère staat altijd op 1 ampère, is dit mijn fout ? een vriend van mijn heeft 3 fase en daar heeft hij wel alle voltages en ampères.

   1. De stroom wordt alleen in hele getallen weergegeven en in de FAQ wordt gesproken over een te grote onnauwkeurigheid bij het berekenen. Maar als je de spanning en het actuele vermogen hebt kan je daar toch een nauwkeurigere stroom uit kunnen berekenen? Of begrijp ik de FAQ verkeerd?

    1. Correct stroom is goed te berken P/U = I want daar zit voldoende detail in maar vermogen (W) of spanning (U) is niet mogelijk omdat I(Ampère) in gehele getallen wordt weer gegeven.

 13. Is het toevallig mogelijk om de software onder Raspbian te kunnen installeren, zodat je de Pi voor nog meer zaken kunt inzetten dan alleen deze software?

 14. Hoi,
  Zou je ook de 4 GB versie beschikbaar willen maken?
  Ik heb een industriële 8GB SD-kaart in gebruik. Jouw 8GB file past er echter net niet op. Dat was ook met de april-versie maar toen kon ik terugvallen op de 4GB versie die (natuurlijk) prima past.
  Ik heb de volledige truckendoos opengetrokken om het passend te maken (verschillende formatteer-tools, verschillende flash-tools) maar helaas.
  Alvast bedankt.

  1. Ik zou het graag doen maar het 4Gb kaartje is overleden. En ik heb geen alternatief. Ik ben wel op zoek naar een andere maar dat is nogal lastig of relatief duur. Ik ga mijn best doen maar kan op korte termijn niets doen.

   Update: ik heb een donatie gehad en daar een 4Gb kaartje voor gekocht, het image is te downloaden.

 15. de grafieken die je maakt met P1MON, in de history.
  maak je die puur met PHP of zit daar nog een andere tool bij die de grafieken maakt.

  Ik ben ook op zoek naar zoiets om grafieken en maken die hier op lijken.

  heb gekeken naar grafana maar die laat geen grafieken zien gebaseerd op NON TIME series, tenminste ik krijg het niet voor elkaar. daarnaast staat grafana op een separate linux server.

  mijn data staat in een MARIADB database.

  voortbordurend op jou esp32temp, programme een aantal zaken uit gehaald en ik heb nu 9 temperatuur sensors, regen sensor, moist sensor voor in de grond die allemaal data in de database gooien.
  python scrips gemaakt die HIGH/LOW/AVG uitrekenen per dag/week/maand en naar een andere tabel zetten.

  nu wil ik die data ook op een website zetten die gebruik gaat maken van de database met tabellen en zo mooi presenteerd als wat jij gemaakt hebt met P1MON.

  Ik ben van de copy paste adjust methode van programmeren.
  90% van de prgrammer talen begrijp ik niet het is, maar kan wel zien wat het ongeveer zou moeten doen.

  1. De grafieken worden gemaakt met highcharts dat is een javascript library. Dit is een libary die je voor niet commerciele toepassingen mag gebruiken. Anders moet je een licentie kopen. De demo pagina laat zien hoe je die moet configureren. Daar moet je een heel eind mee komen. De data uit je database kun je dan via json inlezen via een dat kan een php pagina zijn die de conectie met de database maakt. Bij de P1 monitor doe ik dat iets anders omdat ik een REST api gebruik. Als je het bestand /p1mon/www/util/config_read.php bekijkt heb je een idee hoe je een database kan uitlezen.
   Succes SecBro.

 16. Het valt mij op dat de grafiek doorloopt ook als er een tijd geen data is geweest. Ik voed mijn RPI met een USB powerbank en deze is vaak leeg aan het einde van de nacht. Als ik daarna de Pi weer opstart is daar niets van te zien in de grafiek. Dat klopt niet. Ik was jarenlang software ontwikkelaar in de industrial automation en in zo’n geval moet je geen data laten zien. Liefst met een indicatie of andere kleur de periode van geen data laten zien.

  1. Bedankt voor je input en ik snap je redenering maar je use case is in de meeste gevallen niet relevant. Als de spanning wegvalt en dan zal normaal de RPI ook wegvallen en niet andersom zoals in jou geval. Hoewel het op te lossen is zou in database een hele set lege records ingevoegd moeten worden en dan zie je de downtijd. Eerlijk gezegd is je voorstel de meest fraaie oplossing maar zelden nodig. Wellicht bouw ik dat er nog een keer in. Bedankt voor het meedenken.

   1. Natuurlijk, mijn Rpi valt ook uit als de power weg is. Ik snap ook niet dat niemand zoiets eerder gemeld heeft. In een meterkast zit meestal geen 220 aansluiting, dus ik neem aan dat veel gebruikers ook iets met een USB powerbank doen….

    1. Ik heb geen statistieken maar in alle meterkasten die ik gezien heb is er wel vaak een 230v aansluiting maar dat is niet relevant. Je bent echte de eerste van honderden gebruikers die het zo oplost. Is er geen aansluiting voor een beltrafo o.i.d. die je kunt gebruiken. Het gebruik van welke accu, powerbank is niet echt een betrouwbare oplossing. Los van hoe de software werkt.

 17. Hi Sec Bro

  Ik heb wat kritiek over je site:
  Als ik bij Google zoek naar ZTATZ dan zie ik: ZTATZ – Moving along bit for bit met daaronder linkjes naar oa. de “P1 monitor roadmap”, “P1 monitor IOS app” en de “P1 monitor watermeter”.
  Als ik echter op de site zelf ben is de watermeter moeilijk te vinden evenals het ESP32 verhaal, (bij CATOGORIEN vindt ik ESP32 maar dan moet ik een aantal pagina’s downscrollen om bij de ESP32 te komen
  De watermeter staat er niet als “categorie”

  Verder wil je mij ook toevoegen voor de Goodwe zonnepaneelomvormers (ik heb een GW3000D-NS)

  Groet
  Jaap

  1. Bedankt voor commentaar de site is binnen de beperkingen van site aangepast en de verzoek voor de Goodwe zonnepaneelomvormers is toegevoegd aan de roadmap.

   1. De P1 monitor vind ik een heel mooi product die ik in gebruik ga nemen. Is er ook nagedacht om totale KWh levering van SolarEdge zonnepaneel omvormers, welke ik sinds kort in gebruik heb, toe te voegen? De gegevens zijn beschikbaar via SolarEdge API’s. Indien het totaal gebruikte vermogen (Inclusief totaal geleverde KWh van de zonnepanelen) weergegeven kan worden brengt dit de P1 monitor op een hoger niveau met overzicht van totaal gebruikte KWh.

   2. Nu natuurlijk al een top product, maar koppeling met Goodwe omvormer zou het helemaal compleet maken voor mij.

 18. Hallo

  Ik heb wat moeilijkheden met de watermeter, de meting heeft gewerkt maar ik heb de meterkast wat veranderd en het spul is even spaningsloos geweest en heb een nieuwe router geplaats, nu heb ik de meterstand van de watermeter aangepast aan de stand van de watermeter en reset aan gevinkt en opgeslagen maar nu wordt de totale stand verkeerd weer gegeven, het is 700.243 en wordt 707.149
  diverse keren herstart en reset gedaan maar de tottale stand veranderd niet de dag teller loopt wel netjes dus de pulsen komen wel goed binnen, wat is er aan de hand? een bug?

  1. Als je de laatste versie van de software draait dan moet je de het moment van de watermeter stand invoeren op een moment dat al in de database zit en vergeet niet watermeterstand reset op aan te zetten en dan rechtsboven op opslaan te klikken. Als alles goed gaat zie de de status tekst veranderen. Als alles goed verwerkt is staat de status op “aanpassing verwerkt”rebooten of opnieuw opstarten heeft geen nut.

 19. is het mogelijk het maximale bezoek te vergroten to 150kwh? ik heb een 63A aansluiting kom elke dag wel boeven de 100kwh uit

 20. Alles werkt perfect, ook de API weer mogelijkheid, Zie alleen nog niet wat de toegevoegde waarde is.. maar het werkt 🙂

  Andere vraag, Wanneer komt er een android app, IOS is er al natuurlijk.. helaas heb ik alleen geen apple 😛

  1. Zoek even op de site voor een toelichting van weer API. En je hoef deze natuurlijk niet te gebruiken. De android app is net als de IOS app een aanzienlijke hoeveelheid werk. En ik heb er geen tijd voor. Als iemand een Android app wil maken dan kan en mag dat.

 21. Beste SecBro,

  Ik constateer in scherm main-1.php een verschil tussen totaal vandaag = vandaag dal + vandaag hoog.
  Vandaag hoog = 0 (zaterdag). Ik zou dan verwachten dat totaal vandaag en vandaag dal gelijk moeten zijn dit is niet zo. Totaal vandaag is hoger.

  Ik zie dit zowel bij verbruikt als geleverd.

  Kan jij dit uitleggen of is dit een foutje?

  1. Kun je de screenshot sturen en is dit elke dag zo of heb je een update gedaan van de software of ander wijzigingen aangebracht

   1. Ik heb een week geleden de laatste versie van de P1monitor geinstalleerd verder geen wijzigingen.
    Recent zonnepanelen geinstalleerd en wat vaker naar dit scherm gekeken en zag dit gisteren (13/6) voor het eerst. Vandaag gaat het goed.

    https://ibb.co/wc9zr6z

    1. De twee meterstanden rechtsboven geven de totale kWh waarde van je slimme meter weer. Dus alle kWh die je panelen hebben opgewekt. In jouw geval dus 16,6 + 13,5 is totaal 30,1 kWh. Je dag waarde 14,1 kWh uur. Als dit in tijdens een dal periode is geweest dan is er iets geks aan de hand. want je totaal dal is maar 13,5. Kun je bevestigen dat het tijdens dal uren is gebeurt?

     1. Klopt, dit is zaterdag tijdens dal uren gebeurt. Bij verbruik was er ook een verschil ik heb daar geen afdruk van.

        1. Vreemd, het lijkt of de p1 monitor ingesteld is op België. Kun je de output van je slimme meter delen. Die staat onder op de info pagina.

         1. /KFM5KAIFA-METER

          1-3:0.2.8(42)
          0-0:1.0.0(200614201146S)
          0-0:96.1.1(4530303235313030303339323436353135)
          1-0:1.8.1(004654.089kWh)
          1-0:1.8.2(005875.293
          kWh)
          1-0:2.8.1(000018.676kWh)
          1-0:2.8.2(000016.612
          kWh)
          0-0:96.14.0(0001)
          1-0:1.7.0(00.049kW)
          1-0:2.7.0(00.000
          kW)
          0-0:96.7.21(00008)
          0-0:96.7.9(00005)
          1-0:99.97.0(2)(0-0:96.7.19)(200610124958S)(0000000435s)(000101000001W)(2147483647s)
          1-0:32.32.0(00000)
          1-0:32.36.0(00000)
          0-0:96.13.1()
          0-0:96.13.0()
          1-0:31.7.0(001A)
          1-0:21.7.0(00.064
          kW)
          1-0:22.7.0(00.000kW)
          0-1:24.1.0(003)
          0-1:96.1.0(4730303139333430323539343834343135)
          0-1:24.2.1(200614200000S)(04601.739
          m3)

          1. Ik heb nog wat onderzoek gedaan maar ik kan het probleem zonder een herstart of tijdafwijking niet verklaren Het verschil tussen de meterstand (helemaal bovenaan) en de vandaag waarde komt omdat er wat vertraging tussen de verwerking zit en dat komt vanzelf goed er kan een kleine afrond fout in zitten maar dat is het dan ook. Zie deze afbeelding met een paar watt verschil bij levering (want die is actief) en verbruik is correct 1.261 + 1.839 = 3.100 kWh want er wordt niets verbruikt. Kijk het nog even aan als het probleem blijft dat ga ik verder uitzoeken.

 22. Hai,

  Ik heb hier een Orange Pi liggen. Is er een (hoogstwaarschijnlijk niet) kleine mogelijkheid deze aan de praat te krijgen met P1 monitor?

  Dankjewel!

  1. Het kan in het verleden heeft iemand dat al eens gedaan maar je moet dan de code met name Python overzetten naar de andere hardware. De reden dat het niet 1 op 1 kan is dat de hardware een andere cpu heeft en is software gebruikt.

 23. Ik boot mijn Pi via een USB-stick… die Upgrade assistant gaat zeker niet helpen van USB -> USB of wel?
  Verder een super stukje software, bedankt 🙂

  1. De upgrade assistent maakt een back-up van de data op een extra medium (de usb stick) zodat als je een nieuw image gebruikt de database en configuratie automatisch worden overgezet. Het is nooit getest maar het zou kunnen werken als het niet met een lege tweede usb stick lukt dan zou je op de tweede stick een folder p1monitor kunnen maken daarmee zou het vrijwel zeker moeten werken.

 24. Jammer dat de software niet los te installeren is. De wifi lijkt het niet te doen. Ik heb de boel geïnstalleerd via een kabel. Er is een wifi ip adres toegekend maar bij het verwijderen van de kabel is de Pi op geen enkel adres meer te bereiken.
  wifi in de raspi setup gaf een foutmelding. What is er aan de hand?

  1. Die Wifi kun je instellen via het config menu in de P1 monitior. Het /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf wordt dan aangepast. Dat zou voldoende moeten zijn. Soms is een reboot nodig om een DHCP adres te krijgen.

  2. Ik had inderdaad hetzelfde, via ethernet geconfigureerd, wlan gevonden en ingesteld, draad eruit, toen helemaal geen connectie meer (uiteraard met de nodige reboots). Mijn oplossing: Eerste opstart met monitor+keyboard aan de raspberry (netwerkkabel niet gebruiken). Herstel wlan: iets van apt install wpasupplicant, edit /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf en voer manueel ssid+passphrase+country in.

   1. Goed dat het zo werkt maar de P1 monitor doet dat ook via het setup menu. Als je de wijziging via het menu hebt doorgevoerd dan kun je het wpa_suplicant.conf bestand bekijken.

 25. Dag SecBro,
  Pi-monitor maakt na 2020-06-10 13:01:09 geen minuut, uur en dag overzichten meer aan.De P1 gegevens komen wel binnen maar de overzichten worden niet meer aangemaakt. De Pi resetten helpt niet.
  Bijgaand een aantal gegevens:
  Tijdstip laatste verwerkte bericht uit de slimme meter:2020-06-11 09:36:06
  Tijdstip laatste verwerkte minuten gegevens:2020-06-10 13:01:09
  Tijdstip laatste verwerkte uren gegevens:2020-06-10 13:01:09
  Tijdstip laatste verwerkte dagen gegevens:2020-06-10 13:01:09
  Tijdstip laatste verwerkte maand gegevens:2020-06-10 13:01:09
  Tijdstip laatste verwerkte jaar gegevens:2020-06-10 13:01:09
  Tijdstip laatste verwerkte weer gegevens:2020-06-10 19:28:34
  Tijdstip laatste ram naar disk back-up:2020-06-10 12:46:25
  Tijdstip laatste ram naar disk back-up(serial):2020-06-11 09:30:06
  Tijdstip laatste succesvol FTP back-up:onbekend
  Tijdstip laatste Dropbox back-up:2020-06-11 00:10:10
  Tijdstip laatste Dropbox data:2020-06-11 09:36:01
  Tijdstip laatste UDP broadcast:2020-06-11 09:36:02

  1. Staat de tijd goed. Een mogelijke fix is een export maken en dan de database te wissen. Dan wordt deze opnieuw aangemaakt en dan een import doen. Herstart van de rpi is niet nodig. Als dit niet helpt dan kan het sdhc kaartje stuk zijn.

   1. Dank voor je snelle reactie! Alles draait weer als een zonnetje. Heb zojuist een donatie overgemaakt. Nogmaals bedankt en ben erg blij met deze P1-monitor.

     1. Is het mogelijk om bij de notificaties ook een melding te geven als het wegschrijven op het SD-kaartje niet goed gaat? Als bijvoorbeeld het tijdstip van verwerkte slimme meter gegevens meer dan een uur later is dan het tijdstip van verwerkte minuut gegevens.

      1. Bedankt voor de suggestie. Het realiseren van een dergelijke oplossing zou inderdaad mooi zijn maar erg arbeidsintensief voor de RPI en moeilijk om echt betrouwbaar te maken. Een alternatief is de back-up optie gebruiken deze geeft meer zekerheid doordat de back-up een logische back-up is waarbij de data naar een formaat wordt gebracht dat eenvoudiger te herstellen is al was er maar 1 record defect.

       1. Welke backup bedoel je? Ik gebruik DropBox maar ook daarin ontbreken op dat moment de gegevens.Nu zie ik in het telegram van 11 juni (staat hierboven) de volgende meldingen:
        Tijdstip laatste ram naar disk back-up:2020-06-10 12:46:25
        Tijdstip laatste ram naar disk back-up(serial):2020-06-11 09:30:06
        De serial backup lijkt wel geschreven te worden. Is die te benaderen?

        1. Eerste even een toelichting:
         1: Alle databases draaien in ram, zowel om de prestaties te verbeteren en om de SDHC te beschermen tegen slijtage.
         2: Elke 15 minuten wordt er een kopie van de RAM databases naar de flash kaartje geschreven zodat als de spanning uitvalt o.i.d de gegevens niet verloren gaan. Dit gebeurt trouwens ook als je een shutdown of reboot via het menu doet. Daar slaan de meldingen op. Je kunt de bestanden met de existentie .db vinden in /p1mon/mnt/ramdisk of in /p1mon/data.
         3: Daarnaast kun je een kopie van de ram database via een export naar FTP of Dropbox neerzetten. Daar zit de ruwe serielle data niet in omdat deze te vluchtig is. De retentie termijnen voor de databases kun je hier vinden.

         Tijdstip laatste ram naar disk back-up:2020-07-04 11:33:42
         Tijdstip laatste ram naar disk back-up(serial):2020-07-04 11:30:02.

         Wat wel apart is jouw voorbeeld is dat tijden zover uit elkaar liggen. Er zou niet meer dan 15 minuten maximaal tussen de tijdstippen moet zitten. Het lijkt er op dat ram naar disk niet werkt of er vertraagd is. Je zou in de logs kunnen kijken. /var/log/p1monitor/P1DbCopy.log. Moet iets als dit weergeven.

         2020-07-04 11:33:41,991 – P1DbCopy – INFO – Start van programma.
         2020-07-04 11:33:42,014 – P1DbCopy – INFO – Main: wordt uitgevoerd als user -> p1mon
         2020-07-04 11:45:03,218 – P1DbCopy – INFO – Start van programma.
         2020-07-04 11:45:03,240 – P1DbCopy – INFO – Main: wordt uitgevoerd als user -> p1mon
         2020-07-04 11:46:18,653 – P1DbCopy – INFO – Start van programma.
         2020-07-04 11:46:18,675 – P1DbCopy – INFO – Main: wordt uitgevoerd als user -> p1mon

         1. Het spijt me maar ik ben een kneusje wat Linux betreft. Ik heb het log bestand gevonden en kan het lezen maar zou graag een kopie maken naar mijn Windows computer omdat ik de nodige Errors voorbij zie komen. Hoe kan ik dit via het netwerk of een USB stick doen?

          1. Het logbestand. Via PuTTY leest het scherm niet zo makkelijk en in Windows is het eenvoudiger om te kopiëren en te plakken of stukjes af te drukken.

          2. Je kunt met filezilla via sftp inloggen en de bestanden downloaden

          3. In het logbestand kan ik de benodigde gegevens niet meer terug vinden maar alles draait dus hierover geen vragen meer. Wat wel opvalt in het logbestand is dat er een probleem lijkt te zijn met de weer gegevens. Zie onderstaande selectie uit P1DbCopy.log. Dit herhaalt zich vrijwel iedere 20 seconden. De bestanden “weer” en “01_weer_historie” zijn wel compleet.
           2020-07-06 11:36:33,057 – P1DbCopy – INFO – Start van programma.
           2020-07-06 11:36:33,071 – P1DbCopy – INFO – Main: wordt uitgevoerd als user -> p1mon
           2020-07-06 11:36:33,164 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/weer.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted
           2020-07-06 11:36:33,167 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/01_weer_historie.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted
           2020-07-06 11:36:53,342 – P1DbCopy – INFO – Start van programma.
           2020-07-06 11:36:53,356 – P1DbCopy – INFO – Main: wordt uitgevoerd als user -> p1mon
           2020-07-06 11:36:53,436 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/weer.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted
           2020-07-06 11:36:53,439 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/01_weer_historie.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted
           2020-07-06 11:37:13,614 – P1DbCopy – INFO – Start van programma.
           2020-07-06 11:37:13,628 – P1DbCopy – INFO – Main: wordt uitgevoerd als user -> p1mon
           2020-07-06 11:37:13,707 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/weer.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted
           2020-07-06 11:37:13,711 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/01_weer_historie.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted
           2020-07-06 11:37:33,945 – P1DbCopy – INFO – Start van programma.
           2020-07-06 11:37:33,958 – P1DbCopy – INFO – Main: wordt uitgevoerd als user -> p1mon
           2020-07-06 11:37:34,038 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/weer.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted
           2020-07-06 11:37:34,041 – P1DbCopy – ERROR – copyFile: kopie /p1mon/mnt/ramdisk/01_weer_historie.db naar /p1mon/data/ fout: [Errno 1] Operation not permitted

          4. Het lijkt er op de rechten van de bestanden en folders niet correct staan. In de folder /p1mon/scripts/ het script setok.sh uitvoeren sudo ./setok.sh

          5. Graag gedaan we zijn een gratis full service organisatie.

 26. Mooie software! Vanmorgen geinstalleerd, herkende echter mijn eigen P1 interface naar UART0 niet. Zeer eenvoudig op te lossen door in P1SerReader.py /dev/ttyS0 in de ser_devices_list op te nemen. Klaar is Kees. Jammer dat het zo’n minimaal OS is, heb een uur moeten prutsen om alles een beetje ‘normaal’ te krijgen met doorbooten naar een gui, een vnc server, etc. Begrijp uit de FAQ wat je beweegredenen zijn. Maar nogmaals, software is top!

  1. Mooi dat je het aangepast hebt. Je kunt remote beheer via SSH doen (putty o.i.d.) dan hoef je niets met een GUI of iets dergelijke te doen. Ik heb wisselend succes met de diverse andere dan USB naar serial converters. Als het werkt werkt het maar ter informatie.

 27. Ik maak al enige tijd gebruik van de P1mon en ben erg tevreden! Overweeg om binnenkort ook de wateraansluiting aan te passen om ook deze data in te zien.
  Mogelijk verbetering in user experience: kunnen de halve cirkels van vensters “elektriciteit historie” gebruik en levering niet gecombineerd worden? Zodoende heb je altijd in één oogopslag helder wat er gebruikt of geleverd wordt.
  Voorheen heb ik updates altijd uitgevoerd door gebruik te maken van een tweede sd-kaartje van 8Gb. Nu kreeg ik met deze update een foutmelding in USBit dat de image niet meer past. Ben ik nou een Noob of hebben meer mensen hier last van? Kaartje was uiteraard volledig FAT32 geformatteerd.

  1. Bedankt voor je suggestie van de layout, maar dit is erg smaak gebonden en persoonlijk. Als het geen extra informatie oplevert dan wordt de layout niet aangepast. Wat betreft de image. 8GB is bij elke leverancier net wat anders als het image 1 byte groter is dan sdhc kaartje waar je het op wil zetten dan heb je dit probleem. Ik lever juist een 8GB image zodat het altijd past op een 16GB kaartje. Om mensen toch te helpen maak ik ook een 4GB image zodat je elke 8GB kaartje kunt gebruiken. Nu is alleen de 4GB fysieke stuk gegaan en een 4gB kaartje is lastig te vinden en vaak kostbaar. Het advies is om 32Gb kaartjes te gebruiken van een merk. Ik koop ze bij ALi Express en ben dan omgeveer 8 euro kwijt per kaartje.

 28. Hallo, op de eerste plaats mijn complimenten voor de software.
  Ik ben zojuist overgestapt naar 202006 en zie ook in het fase scherm de nieuwe knoppen maar op het informatiescherm staat onder systeem nog steeds versie: 202004-0.9.17 (Maxime). Dus het lijkt er op dat nu de nieuwste versie draait.

    1. Je bent een bug-hunter 🙂 correct my bad. Een type fout in de code, je draait met de laatste versie.

 29. Misschien een domme vraag, maar hoe gebruik ik de upgrade assistant?
  Ik zie het staan dat je het over deze assistant hebt, maar weet niet hoe dat te gebruiken is

  1. Op de in en export pagina staat een uitleg. TL;DR het is een methode om de data tijdelijk op te slaan op een apart medium omdat bij een upgrade het sdhc kaartje overschreven wordt.

 30. Hallo,

  Fijne software! Toch een verzoek voor de weer API. Voor de weathermap API kan de stad nu ingevuld worden als [naam],[landcode]. Voor mij betekent dat “winsum,nl”. Aangezien er van Winsum twee bestaan in Nederland, moet er een keuze gemaakt worden. In geval van p1mon (of hoogstwaarschijnlijk de weathermap API) betekent dat dat ik opeens in Amsterdam Zuidoost woon. Dat klopt dan uiteraard niet en aangezien Amsterdam best een eindje van Winsum vandaan ligt, kloppen de teruggekregen weergegevens vaak ook niet.

  Ik zie dat de weathermap API ook mogelijkheid biedt om de city ID te gebruiken welke precies die ene stad teruggeeft die bij die ID hoort. Ik zou het mooi vinden als p1mon de city ID ook als invoer accepteert. Ik stel me zo voor dat als de invoer in het p1mon veld louter uit cijfers bestaat er dan vanuit wordt gegaan dat het om een city ID gaat en op basis daarvan de juiste API query gebruikt. Gebruikers kunnen in principe zelf op de weathermap site bepalen wat hun city ID is. Ze bieden ook de complete lijst/database aan van city IDs waarmee je een en ander nog mooier zou kunnen maken, maar dat lijkt me voor dit doel niet direct nodig.

  Nogmaals: erg mooie software! Ik ga binnenkort eens kijken naar de MQTT mogelijkheden.

  Groet,
  Arjan

 31. Dank voor de update! Software ziet er gelikt uit!!

  Na de update moest ik alleen de weer api van openweathermap opnieuw invoeren. De software gaf aan dat deze niet meer geldig was.

  Deze weer opgehaald van mijn account bij openweathermap en ingevoerd. Nu werkt dat ook weer.

  Dit ter info.

  1. Kan het zijn dat de export van een ander pi kwam, de api key wordt beveiligd / versleuteld met een unieke id van de pi hardware. Als je die export dan inleest op een andere pi dan kan de api key niet worden ingelezen.

 32. Hallo,

  Allereerst super bedankt voor dit mooie stuk software!

  Een paar opmerkingen en een vraag:

  Ik zie geen waterkosten in het main-1 en main-2 scherm na de update. Kan het zijn dat ik dit ergens moet instellen?
  Wat me ook opvalt is dat na de update en import van data, het ‘vandaag’ gedeelte op 0 wordt gezet in het main-1 en main-2 scherm. Het ‘totaal vandaag’ blijft wel netjes behouden.

  Het staat al op het TODO lijstje, maar bij deze van mijn kant ook het verzoek om direct data in te kunnen lezen van de Goodwe GW5000D-NS. Misschien kan dit via de SEMS portal of via PVoutput.

  Groetjes, Stefan

  1. Als je geen kosten ziet, dan kan het zijn dat je geen bedragen hebt ingevuld in het setup scherm.

   1. Ik heb het al gevonden. Totaal bedrag is inderdaad water + gas + elektra kosten.
    Echter in de tooltip staat: ‘kosten vandaag gas en elektriciteit’.

 33. Dank voor deze update! Er zitten aardig wat (UI) optimalisaties in waar ik met smart op zat te wachten!

 34. Ik heb de upgrade uitgevoerd. Nu laat p1monitor bij actueel verbruik onderin niet de 4 uur zien maar maar liefst 32 uur, historische data (voor de upgrade) is verdwenen. Alleen de nieuwe dat wordt weergegeven. Dit geldt overigens alleen voor het stroomverbruik/levering. De gas waarden zijn goed.

  1. Dat is geen probleem dat herstelt zich naar een paar uur en heeft geen invloed op de historie van de gegevens.

 35. De tijd links boven in het dashboard wordt niet correct weergeven kan ik dit ergens aanpassen? De data wordt nu ook met de verkeerde tijd opgeslagen. Hij loopt precies 2 uur achter. Logs van de PI onder info.php staan wel met de correcte tijd weergeven.

  1. Het kan zijn dat de tijd van de Pi niet goed staat. Deze kun je instellen via de pi login met het commando. sudo timedatectl set-time ‘yyyy-mm-dd hh-mm’

 36. Vandaag begonnen met P1 monitor en het ziet er geweldig uit. Ik zat eerst te klooien met de slimme meter uit te lezen direct in Home Assistant en dan met InfluxDB en Grafana de kaarten maken, maar dit is veel makkelijk, uitstekend werk.

  Nu zit ik met MQTT te bekijken, want ik wil nog wel direct inzicht hebben in me verbruik in Home Assistant. Ik mis alleen een topic voor dagelijks gas verbruik. Topic voor totaal gas verbruik en dagelijks stroom verbruik/productie is wel aanwezig.

  Dit is wel op te lossen om in Home Assistant utility meter aan te maken, maar als een topic gebruikt kan worden is dat mijn voorkeur.

   1. Natuurlijk, mijn fout! Op het moment ben ik tevreden met de beschikbare API’s, daarmee kan ik genoeg mee wat ik wilde in Home Assistant, bedankt!

    Complimenten voor het mooie stukje programmering.

  1. Darryl kan jij je MQTT configuratie in Home Assistant delen? Probeer dit ook te doen, maar lukt niet echt.

   Bedankt!

   1. Hoi Bas,

    Zie hieronder mijn MQTT setup in de config.yaml bestand:

    mqtt:
    broker: !secret mqtt_ip
    port: !secret mqtt_port
    client_id: home-assistant
    discovery: true
    discovery_prefix: homeassistant

    Uiteraard moet je een MQTT broker hebben draaien, ikzelf heb Mosquitto draaien in een Docker container.

    Ik gebruik op het moment liever de API’s die beschikbaar zijn in P1mon, daarmee kan je wel alles laten zien in Home Assistant.

    Voorbeeldje voor een sensor:

    platform: rest
    resource: http://192.168.1.50/api/v1/smartmeter?limit=1&json=object&round=on
    name: current power usage
    value_template: ‘{{ value_json.0.CONSUMPTION_W }}’
    unit_of_measurement: “W”

    *IP aanpassen naar het IP waar je rpi met P1mon op draait.

    Succes!

 37. Het update systeem zou eigenlijk echt een upgrade moeten krijgen. Misschien kun je beter een extra partitie laten aanmaken op de sd kaart via je img. Op deze partitie kan je dan je backup/upgrade assistent laten werken. En via de website gewoon een upgrade knop die de laatste image download en vervolgens uitvoert, een git pull bijvoorbeeld? Er moet echt een makkelijkere manier zijn dan steeds een laptop pakken en dan de img tool gebruiken lijkt mij.

   1. Naar mijn mening lijkt het beter om een goede update systeem te hebben. Dit zorgt voor een veel beter gestroomlijnde ervaring voor gebruikers. Daarnaast zijn updates maken ook gemakkelijker en sneller te pushen naar mensen.
    Heb je erover nagedacht om het bijvoorbeeld op github of vergelijkbaar te zetten? Hierdoor kan de community je helpen en is er een issue tracker. Mensen kunnen bijvoorbeeld de script napluizen en verbeteringen doorgeven etc. Het helpt jezelf ook met maken en leren.

  1. Ik vind deze manier top.

   Image downloaden. Ondertussen export maken. Image op 2e SD kaart zetten en daarna weer import doen. Als er iets fout gaat heb ik altijd de 1ste SD kaart nog met alles erop.

   Vanochtend kreeg ik watermeter via de post en deze ondertussen ook aangesloten.

   1. Het werkt wel. Maar het is omslachtig. Ik heb geen tweede sd kaart bijvoorbeeld. Dus bij mij gaat hij even uit. Ik bedoel alleen te zeggen dat er betere manieren zijn dan deze, maar ieder zijn mening uiteraard.

    1. Nogmaals bedankt voor je suggestie het is altijd goed om andere inzichten te verkrijgen als basis om zaken te verbeteren.

  1. Mooie vraag, ik gebruik ze in bulk en belast ze veel zwaarder dan normaal. Ik heb tot nu toe een kaartje gehad dat defect is geraakt en op geen enkele wijze meer te benaderen was.

  2. Ik gebruik nu inmiddels bijna2x P1monitor software en heb nog geen problemen gehad in de 2 jaar gebruik. Moet wel erbij zeggen dat ik 2x SD kaartjes gebruik. Die ik per update steeds omwissel.

   Stappen plan die ik volg

   Als nu er een nieuwe versie is. Download ik de nieuwste versie eerst daarna maak ik deze SD
   kaartje klaar. voor update.
   Daarna sluit ik een minimaal 1GB usb stick aan de Raspberry PI 3.
   Daarna vanuit P1monitor voer ik upgrade assistent uit.
   Daarna vanuit P1monitor, systeem, druk ik op stop systeem. Dan wacht ik tot de web browser geen
   P1monitor meer kan weergeven.
   Stroom van de Rasp PI3 uithalen. Daarna SD kaartjes verwisselen met de nieuwe versie.
   Stroom aansluiten aan de Raspberry Pi3.
   Dan zie je naar enkele seconden wachten de USB lampje knipperen.
   Dan ga ik op de PC de internet browser refreshen enekel keren todat je weer P1 monitor ziet.
   (Nu even wachten minimaal 30 minuten zodat alles uitgevoerd kan worden).
   Daarna check ik bij P1monitor, informatie, De versie nummer en datum en tijd stip dat alles is
   opgestart.

 38. Hallo SecBro,

  Ik heb de upgrade gedaan vanaf de april versie. Alles draait weer prima. Ik heb de database overgezet met de export/import functie. De upgrade assistant gaf bij de april volgende commentaar aan (en met de juni versie exact hetzelfde):
  2020-06-05 15:23:55 Start van programma.
  2020-06-05 15:23:55 Veiligstellen van gegevens gestart
  2020-06-05 15:23:55 Controle op eerder gebruikt drive sda1 gestart.
  2020-06-05 15:23:55 Controle op eerder gebruikt drive sdb1 gestart.
  2020-06-05 15:23:55 Controle op eerder gebruikt drive sdc1 gestart.
  2020-06-05 15:23:55 Controle op eerder gebruikt drive sdd1 gestart.
  2020-06-05 15:23:56 USB device None niet te mounten, gestopt.
  2020-06-05 15:23:56 Verwerking gefaald.

  Er zit een blanco 4GB USB stick in de PI die FAT32 geformatteerd is. Heb je enig idee wat ik fout doe? Of met een andere USB stick proberen?

  1. De usb stick is blijkbaar niet te mounten. Dat wil zeggen dat hij niet beschrijf of leesbaar is. Je kan de stick opnieuw formatteren en zien of het helpt. Ik heb het probleem zelf nog niet gezien.

   1. Dag, ik heb precies hetzelfde probleem meerdere USB sticks geformateerd als FAT32, die worden allemaal gezien door de Pi als je de upgrade assistant gebruikt, echter na het er op zetten van de image krijg ik dezelfde melding als hermanvos, Iets doen we verkeerd of gaat er fout.

  2. Ik heb exact hetzelfde (ik draai versie: 202004-0.9.16(Maxine)) en heb geen USB stick er in zitten…

   Upgrade logging
   2020-06-09 13:14:18 Start van programma.
   2020-06-09 13:14:18 Veiligstellen van gegevens gestart
   2020-06-09 13:14:18 Controle op eerder gebruikt drive sda1 gestart.
   2020-06-09 13:14:18 Controle op eerder gebruikt drive sdb1 gestart.
   2020-06-09 13:14:18 Controle op eerder gebruikt drive sdc1 gestart.
   2020-06-09 13:14:18 Controle op eerder gebruikt drive sdd1 gestart.
   2020-06-09 13:14:19 USB device None niet te mounten, gestopt.
   2020-06-09 13:14:19 Verwerking gefaald.

   1. Ik heb nu drie meldingen gehad maar zelf nog niet kunnen reproduceren. Ik ga het uitzoeken.

    UPDATE:
    Getest met de volgende USB sticks geplaatst met FAT en FAT32 en die werken allemaal zonder problemen.
    – Kinston dtse9 8GB FAT32
    – Non Name: 1GB FAT
    – Lexar 4GB FAT
    – Kingston Datatraveler G4 8GB FAT32
    – No name 16GB FAT32

    De enige die niet werk is een JetFlash TS128MJF2B van 128MB wat klopt want de minimum capaciteit is 1GB

    Het klinkt waarschijnlijk gek, maar ik neem toch aan dat de USB in de RPI geplaatst was tijdens het uitvoeren van de upgrade assistent?

   2. Dan klopt het dat je deze foutmelding krijgt. Plaats een 1GB USB stick met FAT of FAT32 geformatteerd.

    1. Zoek niet verder want snap nu waarom het fout gaat met de USB sticks. Ik heb de nieuwe versie met de USB image tool naar de USB geschreven en in de PI geplaatst omdat ik dacht dat de Upgrade assistent de nieuwe versie vanuit de USB stick gaat installeren. Dat zal niet zo zijn omdat de Image tool het FAT formaat verandert in een ander formaat waardoor de melding ontstaat. Het moet gewoon een lege USB stick zijn om tijdelijk data en instellingen weg te schrijven. Je moet nog steeds de nieuwe versie naar een SD kaart schrijven en na na starten Upgrade assistent wisselen, klopt dat?

     1. Dat klopt, volgorde hangt een beetje af van of je een tweede sdhc kaartje hebt. In het ideale geval zet je de nieuwe versie op je tweede kaartje. Start de upgrade assistent. Wacht tot dat deze aangeeft dat alles gekopieerd is. Doe een shutdown via het setup menu. Spanning van de RPI plaats het tweede kaartje met de laatste versie. Spanning op de RPI. die zal opstarten en op de achtergrond de data van de USB stick halen en de data importeren. Je zit de voortgang in het info scherm en het zal in het slechts geval 20 minuten duren voordat alle data verwerkt is. De P1 monitor kun je verder gewoon gebruiken om data te raadplegen. Maar voer geen wijzigingen door in de configuratie. We sturen de rekening voor de support vraag nog 🙂

      1. Ik heb je juist uitzoekwerk bespaard en misschien andere mensen geholpen die er ook zo tegenaan keken. Kortom die rekening zal wel meevallen :). Verder zeer tevreden over de software, mijn complimenten.

      2. Hallo. Mijn naam is Willie peters.
       Ik had exact hetzelfde probleem.
       Jou uitleg verwarde mij. Ik was maar aan het proberen de .img op mijn stick te krijgen. Gaat niet omdat fat32, maar max 4 Gig in een bestand accepteert.

       Omdat ik al een usb/sdkaart module gekocht had om images vanuit de pc op sdcard te zetten, deze nu in mijn P1Mon op raspi 3 plus gezet, voorzien van de laatste image op een 16 Gig sdcard.
       Werkt als een zonnetje.

       Ik ben nu twee maanden met P1MON aan het draaien.
       Auto backup op mijn stack storage via sftp.
       Hij maakt nu ieder minuut een backup.
       begrijp niet goed waarom.

       Thanx voor deze mooie tool, en nog belangrijker, de prima ondersteuning.

       Heb net wat gesponsord

       Willie

       1. Als eerste bedankt voor de donatie het wordt zeer gewaardeerd. Ik zal voor de upgrade assistent de uitleg verbeteren. Wat betreft je back-up. De software maakt gebruik van chron daemon. Die werkt met een minuut interval. Het lijkt er op dat de timing van de back-up niet in orde is. Je kunt als inlogd op de RPI en het volgende commando geeft dan kun je de instelling zien.

        crontab -l

        In dit voorbeeld zie je elke dag om 00:06 uur een back-up wordt gemaakt.
        0 6 * * * /p1mon/scripts/P1Backup.py >/dev/null 2>&1 # FTPbackup

        ik gok dat in jouw situatie de volgende waarde ingesteld is.
        * * * * * /p1mon/scripts/P1Backup.py >/dev/null 2>&1 # FTPbackup

        Dit kan je oplossen door de tijden opnieuw in te voeren het back-up scherm.

        1. Klopt.
         Ik heb gisteren de crontab doc nog eens nagelezen en toen viel het kwartje.
         Nu is het iedere dag op 4:30.

         Bedankt.

Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: