P1-monitor download 202004

P1-monitor download 202004

P1 monitor is op de Raspberry PI3 en Pi4 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.

Mocht je de software de moeite waard vinden wil je deze dan delen via social media e.d. Bedankt voor de ondersteuning.

Upgrade of eerst installatie.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3B/4 SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.  Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.

BELANGRIJK

Er is grote aanpassing gedaan aan de upgrade assistent, deze is beperkt compatibel met de vorige versie. Als de Upgrade assistent wordt gebruik met data van vorige versies dan is het noodzakelijk om ook een export van de vorige versie te doen en deze met de hand te importeren. Vanaf versie 0.9.15 en hoger kan de upgrade assistent weer zonder deze manuele upgrade worden uitgevoerd. Als dit niet wordt gedaan dan is historische data niet meer beschikbaar.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de upgrade assistent.

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

 1. download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
 2. pak het zip file uit en lees de bijlagen.
 3. kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Groter dan 32GB heeft geen meerwaarde wegens het FAT32 filesysteem. Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
 4. Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen.
 5. plaats de SDHC card in de Pi.
 6. start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
 7. Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.

FAQ

Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ

Problemen oplossen.

Image past niet op de SDHC card:

 1. Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
 2. Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie extend
 3. wis de browser cache als je layout problemen hebt.

Standaard wachtwoord besturingssysteem:

 1. Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen met SSH is p1mon met het wachtwoord  verandermij.
 2. Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.

Juridisch spul en zo

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!

DOWNLOAD

SDHC images

P1 monitor wordt alleen ondersteund op de Raspberry Pi 3B, Pi3 B+ of Pi4 (vanaf versie 0.9.11).
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties.  Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed door een gebrek aan ram geheugen.

Wat is er veranderd in versie 202004-0.9.16 (Maxine)

Opgelost: logging van MQTT verlaagd als deze niet gebruikt wordt.

Opgelost: de tooltip laat nu geen as gegevens meer doorschemeren in de tooltip.

Opgelost: als de weer locatie veranderd was dan kon het zijn dat het tot 30 min duurde voordat de juiste stad/locatie werd weergegeven.

Opgelost: alle Python packages naar de laatste versie gebracht.

Opgelost: melding dat een scherm uit staat werkt weer.

Opgelost: GPIO tarief schakelaar schakelt nu ook meerdere keren.

Opgelost: Dropbox Daemon geeft nu minder onterechte waarschuwingen en vraagt en geeft een lagere CPU belasting.

Opgelost: Diverse waarschuwingen opgelost in configuratie schermen zodat er minder gelogd wordt en de SDHC minder belast wordt.

Nieuw: main-1 en main-2 schermen bevatten nu de watermeter dag totaal verbruik.

Nieuw: de kWh verbruik schermen uur, dag, maand en jaar zijn voorzien van de buitentemperatuur informatie op veelvoudige verzoek van donateurs. Bedankt voor de donaties!

Nieuw: Fase informatie database toegevoegd en API uitgebreid met /api/v1en /phase en /api/v1/phase/help

Nieuw: Fase informatie schermen actueel en historie voor Watt,Volt en Ampere toegevoegd. Let op: deze optie wordt alleen ondersteund door bepaalde slimme meters en moet geactiveerd worden in de P1 monitor. Het gebruik van de deze optie vormt een aanzienlijke belasting en als de optie niet wordt gebruikt dan is het beter deze uit te laten staan.

Nieuw: export & import ondersteunen de fase informatie.

Nieuw: de tooltip van het stats.php scherm geeft ook de uur kWh waarde prognose weer.

Nieuw: MQTT geeft ook de fase informatie W,V en A als topics door.

Nieuw: in de temperatuur schermen kan de tekst van in en uit aangepast worden. Bijvoorbeeld naar invoer en retour.

Security patches en upgrade van diverse software bibliotheken uitgevoerd tot aan 2020-03-01.

Als je een bijdrage wil leveren om de kosten te dekken van de website e.d. dan kan kun je hier een donatie doen.

374 Replies to “P1-monitor download 202004”

 1. Hoi, sinds enkele maanden heb ik P1 draaien, en ben er erg blij mee. Inmiddels staat de geheugen belasting op 65%, en llopt steeds meer op. Wat gebeurt er als deze 100% is, en kan ik het geheugen vergroten?

  1. Goed te horen dat de P1 monitor bevalt. Linux regelt het geheugen gebruik zelf en neemt zoveel ram geheugen als er beschikbaar is. Het wordt gebruikt voor buffers e.d. en als er ram geheugen nodig is dan wordt het geheugen automatisch vrij gegeven. Als je geheugen gebruik hoger is dan 80% voor een langere periode dan kan er sprake zijn van een bug een zogenaamde memory leak. Zover ik weet is dat nog nooit voorgekomen. Het is normaal dat na verloop van tijd je tussen de 60% a 70% geheugen gebruik hebt. Mocht je geheugen gebruik toch oplopen laat het dan weten.

  1. Je kunt de dropbox folder wissen en dat zou voldoende moeten zijn. Wat is de frequentie van de backups die je maakt? Is dit bijvoorbeeld 1 maal per dag?

   1. Ik heb 1x per uur een backup staan. Dat gaat meestal erg lang goed tot er ‘ergens’ iets mis gaat en de oudste niet meer verwijderd worden. Het lijkt er op dat het proces waarmee files verwijderd worden ermee stopt.

    1. Het proces dat de bestanden kopieert is hetzelfde proces dat de bestanden verwijderd. Dus dat is onwaarschijnlijk. Er was al eerder iemand met problemen dat files niet gewist werden. Dat het te maken dat Dropbox de status kwijt was van de bestanden. Het verplaatsen van de bestanden naar een andere folder was voldoende om dat weer op te lossen. Je zou ook eens kunnen proberen de frequentie te verlagen naar bijvoorbeeld 1 maal per dag of om de 6 uur.

 2. Deze maand eindelijk een slimme meter gekregen. Meteen een Pi 4 gekocht en de P1 monitor gedownload (Versie:202004-0.9.17). Mooie tool, echt een geweldig project wat jullie bouwen. De jacht op sluipverbruikers gaat zo een stuk gemakkelijker. Mijn complimenten.

  Paar kleine dingetjes die me opvielen:
  – Bij configuratie, waarden instellen UI elementen stond als eenheid “m3” vermeld, waar “m3/u” bedoeld is.
  – Bij configuratie, I/O stond bij het eerste blokje de titel “terugelevering” schakelaar.
  – Bij de meterstanden grafiek was de curve van het dagtarief donkergeel en het nachttarief lichtgeel. Verwarrend, omdat in het scherm van het kostenoverzicht de kleurstelling precies omgekeerd is (dag=licht, nacht=donker), wat natuurlijk logischer oogt.
  – Als de browser van mijn Android in Dark mode staat en ik tik op een grafiek om de waardes van een datapunt te bekijken, dan is alleen de legenda zichtbaar in de popup. Schijnbaar zijn de waardes als donkere cijfers op een donkere achtergrond onleesbaar.

  1. Bedankt voor het compliment de kleine dingen zijn gefixed en te bewonderen in de volgende versie. Darkmode wordt helaas niet ondersteund.

 3. Hi na de upgrade naar 202004-0.9.17(Maxine)
  heb ik in het euro scherm wel de data van vorig jaar maar voor de andere schermen heb ik aleen de data van de laatste 2 maand ( va de upgrade dus )

  Hoe kan ik de dB repareren ?

  1. Als je de upgrade assistent hebt gebruikt dan kan het even duren (max 15 minuten) voordat alle data geïmporteerd is. Als dat niet lukt dan kun de export importeren die je voor de upgrade hebt gebruikt. Uiteraard als je deze gemaakt hebt.

 4. Werkt alleen in een Browser op Windows machine. Ik heb de laatst versie (202006). Ik dacht eerst dat het helemaal niet werkte, maar in Chrome op een Windows PC werkt het wel. Echter op mijn Mac, tablets, etc wordt de site niet gevonden….

  1. Dat lijkt mij toch iets lokaal in je netwerk, ik gebruik van alles dat een browser heeft (zelfs mijn ereader) en dat werkt goed. De P1 monitor is een normale website met javascript en verder niets bijzonders. Je zou in de router kunneen kijken of in de browser wat er voor foutmeldingen er staan.

 5. Werkt alleen in een Browser op Windows machine. Ik heb de laatst versie (202006). Ik dacht eerst dat het helemaal niet werkte, maar in Chrome op een Windows PC werkt het wel. Echter op mijn Mac, tablets, etc wordt de site niet gevonden….

 6. Ik heb de versie 202006. De laatste dus. Alles geinstalleerd, alleen ik gebruik wifi, dus de benodigde files daartoe aangepast. Ik kan pingen naar het Wifi IP adres maar in de browser krijg ik: This site can’t be reachedp1mon’s server IP address could not be found.

  1. De Wifi kun je instellen via het P1 monitor setup scherm -> netwerk. Daar kun je de SSID (wifi naam) en het wachtwoord instellen. De software past dan /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf aan.

   De inhoud van wpa_supplicant.conf ziet er dan als volgt uit.

   ###############################

   Gegenereerd door P1 monitor.

   op 2020-06-04 08:41:38

   ###############################
   country=NL
   ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
   update_config=1
   network={
   scan_ssid=1
   ssid=”je ssid naam”
   psk=”je wifi wpa wachtwoord”
   }

   De volgorde voor alleen Wifi gebruik:
   1: sluit de pi aan op ethernet/kabel dan krijg de pi via dhcp een IP adres.
   2: configureer de wifi via het menu.
   3: doe een shutdown van de RPI via het P1 monitor setup menu.
   4: verwijder de kabel
   5: power op de rpi, dan zou je wifi moeten werken.

   na een paar minuten zal de RPI weer starten.

   De foutmelding kan ik niet duiden, ik zou in ieder geval eerste eens testen of het over ethernet goed werkt.

   1. Zoals gezegd, onder WIndows werkt het wel, niet met mijn Mac, tablets of Linux PC. Ik kan gewoon pingen en ssh doen. Heb meerdere browsers geprobeerd. De ene zegt: too many redirects, de andere : de site could not be found. Maar even wat anders: Het valt mij op dat de grafiek doorloopt ook als er een tijd geen data is geweest. Ik voed mijn RPI met een USB powerbank en deze is vaak leeg aan het einde van de nacht. Als ik daarna de Pi weer opstart is daar niets van te zien in de grafiek. Dat klopt niet. Ik was jarenlang software ontwikkelaar in de industrial automation en in zo’n geval moet je geen data laten zien. Liefst met een indicatie of andere kleur de periode van geen data laten zien.

    1. Je maakt neem ik aan alleen gebruik van IP4, ik heb het nog nooit getest met IP^dat is een mogelijke verklaring. Wat je beschrijft kan eigenlijk niet. De data wordt verzameld op event basis. Dat wil zeggen als de slimme meter een telegram stuurt dan wordt dat opgeslagen, dat gebeurt maximaal en ook normaal 1 maal per 10 sec. als een slimme meter meer telegrammen stuurt sommige doen dat elke seconden dan worden deze niet verwerkt. Als er een minuut verstreken is dan worden alle records van die minuut verzameld om de minuut waarde te bepalen. Normaal dus 6 records. Als dus geen telegram binnenkomt dan kun je hooguit de laatste minuut zien wijzigen en daarmee de uur, dag, maand en jaar waarde 1 keer. Pas als het volgende telegram binnenkomt dan wordt er weer data verwerkt.

      1. Het adres van wordt door de dhcp server uitgegeven. Meestal is dat je router. In je router kun je op basis van het MAC adres van de ethernet of wifi kaart het adres vast in stellen.

 7. Bedankt voor de schitterende applicatie. Ik weet hoeveel werk het is om een dergelijk open-source applicatie te beheren. Mijn complimenten dus!

  Wel vroeg ik me af of het update niet simpeler gemaakt kan worden. Tenzij ik het fout heb, moet je nu iedere keer je SD kaart helemaal opnieuw schrijven wanneer er een update is. Zou het niet mogelijk zijn om in de source folder van de applicatie een simpele “git pull” uit te voeren om zo de laatste source-code binnen te halen? Dat zou veel werk schelen.

  Bedankt, en keep up the good work!

  1. Het probleem van updates via de wijze die jij beschrijft levert in verhouding veel problemen op en dus support vragen. Daarnaast kan ik nu een compleet systeem leveren dat eenvoudiger te gebruiken is voor mensen met minder technisch achtergrond.

 8. Is het ook mogelijk om extern op te slaan? Ik heb namelijk een NAS in mijn netwerk en het lijkt mij handiger om daar op te laten slaan ipv de sd kaart in verband met de levensduur hiervan.

  1. Ik weet niet of ik je vraag goed begrijp maar de P1 monitor draait alleen officieel op de RPI 3 en 4. Je kunt wel de data back-up naar je nas kopiëren via ftp

   1. Klopt. Ik heb hem draaien op rpi3. Als ik het goed begrijp, slaat hij lokaal en database op, op de sd kaart. Het zou handiger zijn als je via het netwerk ergens anders kan opslaan.
    Op mijn nas heb ik namelijk een sql database draaien, als hij meteen de gegevens daar kan opslaan, scheelt dat in de levensduur van de sd kaart.

    1. De database staat volledig in ram zowel om de prestatie te verbeteren als om de belasting op het SD kaartje te verminderen. Er wordt elke 15 minuten een kopie van ram naar het SD kaartje gemaakt en bij een nette shutdown om data veilig te stellen. De database is een slqlite database die lokaal beschikbaar moet zijn. De kopie van de database files zou eventueel op een share kunnen staan maar dat maakt het wel complex en bij problemen met de share kun je data verliezen. Er wordt overigens veel aan gedaan om schrijf acties naar het sd kaarje te verminderen.

     1. Ah ok. Dat is duidelijk. Ik kon alleen niet via samba bij de bestanden. Ik gebruikte p1mon als user en mijn eigen wachtwoord. Zowel samba als sftp werkte niet. Ik had hem op “ontwikkeling” gezet.
      Misschien nog een tip, kan de website interface ook mobile friendly gemaakt worden? Of kan ik zelf bij de website bestanden via lokale toegang (die samba of sftp dus, waar ik nu nog niet bij kan).
      In ieder geval bedankt voor al je reacties, ben wel blij met der functionaliteit van p1mon, mijn leverancier (vattenfall) heeft namelijk geen dagelijkse inzicht. Super onhandig!

      1. De web interface wordt voorlopige nog niet mobiel geschikt gemaakt om dezelfde reden als de aanpassing van de kleuren. Er komt wel een IOS app die de meeste functionaliteit heeft van de webinterface er is nu al een IOS app met minimale mogelijkheden.

       1. Helaas heb ik geen ios. Liefst zou ik een android app zien. Misschien kan ik is kijken of ik dat kan maken. Android apps is ook gemakkelijker in de store te zetten dan apple volgens mij, zonder een jaarlijkse bijdrage. Sowieso is de app altijd gemakkelijk handmatig te installeren via een apk.

        1. Ik heb te weinig tijd om ook een Android versie te maken en onderhouden. Als je dat wil doen dan kan je beperkt ondersteunen als je vragen hebt.

 9. Hi Sec Bro,

  Veel dank voor het ontwikkelen van dit pakket. Het ziet er geweldig uit!
  Momenteel ben ik op een oude pi aan het stoeien om meerdere services samen te laten werken. Hoewel P1 Monitor zijn werk doet valt mij enkel op dat het terugleveren niet getoond wordt. Ik zie op mijn inverter en op de slimme meter dat er op dit tijdstip nog 58W door gaat. Dit zie ik echter niet terug in P1 monitor. Is er een bepaalde threshhold wanneer hij wel gaat tellen?

  Heb je nog tips wat ik mogelijk kan nalopen om er achter te komen waarom terugleveren niet wordt gezien?

  Nogmaals dank! Een donatie komt jouw kant op.

  Groet,

  1. Bedankt voor het compliment. De reden dat je de opbrengst van je zonnepanelen niet ziet is dat de slimme meter alleen de netto Watts ziet. Als je zelf minder verbruikt dan je opwekt dan zie je het op P1 monitor. Stel je wekt 1000 Watt op en verbruikt 700 Watt dan zal de slimme meter 300 Watt levering aangeven ( dat wat er overblijft). Stel je wekt 1000 wat op en je verbruikt 1200 Watt dan zal slimme meter en dus ook de P1 monitor 200 Watt aangeven. Het staat op de roadmap om het vermogen dat je opwekt apart ook te gaan meten.

 10. Vraagje, is het ook mogelijk om andere kleuren te kiezen voor de grafieken? Ik ben kleurenblind en het verschil tussen groen en oranje is voor mij nauwelijks te zien. Als ik er donkergroen van zou kunnen maken zou me dat enorm helpen.

  1. Dit is een aanzienlijke aanpassing maar over een langere periode tijdens het onderhoud wel uit te voeren. Dus het kan even duren maar het is te realiseren. Mij beperking is dat ik geen goede kleuren kan kiezen voor een mensen met een visuele beperking. Zou je kunnen helpen om aan de hand van de volgende lijst aan te geven welke kleuren aangepast zouden moeten worden en wat dan een geschikte kleur zou zijn. Je kunt ze via https://www.w3schools.com/colors/colors_picker.asp testen

   Verbruik Watt oranje: #F2BA0F
   Levering Watt groen: #98D023
   Kosten piek oranje: #FFC311
   Kosten dal oranje: #CEA731
   geleverd piek groen: #98D023
   geleverd dal groen: #7FAD1D
   kosten water blauw: #6699ff
   kosten gas blauw: #507ABF

   SecBro.

   1. Top dat je dat wilt aanpassen. Het belangrijkste waar het om gaat is niet dat er een andere kleur wordt gekozen, maar meer contrast tussen de kleuren. Ik heb bijvoorbeeld in de stats-h.php de Verbruik Watt orajnje code aangepast naar #926f07 wat een donkerdere variant is van #F2BA0F, Daarnee is het voor mij gelijk een stuk leesbaarder.

    Bij kosten zou het contrast tussen piek en del groter gemaakt kunnen worden door het dal tarief donkerder te maken:
    dal oranje: ##685418
    dal groen: #506d12

    Het versthil tussen gas en water zou groter worden door gas donkerder te maken:
    kosten gas blauw: #22395d

    Of het daarmee voor een gewone gebruiker er dan nog aantrekkelijk uit ziet weet ik niet, maar ergens een optie om voor hight contrast kleurstelling te kiezen zou op deze manier zeker helpen.

      1. Bedankt voor de suggestie en dit is zeker mogelijk. De uitdaging is de kleuren niet overal centraal ingesteld zijn dus dat betekent er veel aanpassen van de webpagina’s.

       1. Ik snap het. Je zou een CSS moeten gebruiken waar al je kleuren instaan en dergelijke. Dit werkt het makkelijkste denk ik. Er zijn een hoop voorbeelden hiervan te vinden.

        1. Bedankt voor de tip, ik maak gebruik van css maar dat is niet overal mogelijk of in ieder geval lastig. De uitdaning zit in het dynamische maken van de kleuren aan de hand van de ingestelde voorkeur.

 11. Is het mogelijk dat er een bug zit in het kostenscherm? Als ik het kostenscherm open en ik kies de kolom aan dan krijg je een window met de kosten en de opbrengsten. Als voorbeeld op de bovenste regel staat Piek kosten verbruik: € 33,00 en op de volgende regel Dal kosten verbruik: € 130,11. Laat ik dit scherm staan tot de volgende cyclus dan veranderd de waarde van de Piek kosten verbruik inde waarde van Dal kosten verbruik € 130,11. Als ik het scherm weer sluit en vervolgens weer open dan wordt de juiste waarde weergegeven tot de volgende cyclus.

  1. als je voor een enphase gaat, dan hen ik daar zeer de interesse in.
   hoop dat die ook op de road map komt te staan
   of, PV OUTPUT
   donwload van de solar gegevens die daar naartoe gaan vanuit enphse
   en upload van de omgerekende verbruiks gegevens zodat je het volgende hebt uiteindelijk

   Totaal gegenereerd vermogen (staat al op PVoutput)
   verbruikte energie per tijdseenheid( electra, zal berekend moeten worden )
   eigen gemaakte energie die verbruikt is ( ook bereken)
   afgenomen energie van essent/eneco/…
   en deze gestallen ook weer uploaden naar PVoutput, mits je daar voor kiest (is betaald bij PVoutput)

   1. Goed idee, op mijn vorige huis had ik ook zonnepanelen met Enphase omvormers. De data liet ik ook naar http://www.pvoutput.org uploaden.Ik ben nu verhuist en heb zonnepanelen met een Growatt omvormer. Via een omweg (https://tech.ligthartnet.nl/upload-growatt-data-to-pvoutput-with-raspberry-pi/) upload ik nu naar Pvoutput. Dus een koppeling met Pvoutput is wel een heel mooie optie. Ik houd nu alles bij in een Excel-sheet. Dat gaat ook prima , maar moet wel handmatig bijgewerkt worden.

 12. Hoi Sec Bro,

  Ik ben super blij met jouw P1monitor software. Updates net weer uitgevoerd, zonder enig probleem. Helemaal TOP!

  Graag wil ik me aanmelden bij degenen die graag een koppeling met Solaredge zouden willen.

  Groeten,
  JB

  1. Bedankt voor de terugkoppeling en het compliment, de roadmap counter voor SolarEdge is bijgewerkt.

   1. Hallo SecBro,

    +1 voor mij. Ook hier sinds kort een SolarEdge. Wat mij betreft geen spoed, maar als het bij P1-monitor erbij komt, dan is wel wel tof!

    Groetjes,
    Herman

  2. Dan zou ik zeer zeker ook graag willen. Mij Solar Edge koppeling met P1 monitor. Echt een super Tool. Ik gebruik het inmiddels meer dan een jaar.

   Met vriendelijke groet,

   Jos

    1. Zet mij ook maar voor SolarEdge op de lijst. Ik heb de SE4000 HD WAVE, de nieuwe zonder eigen display, en 16 optimizers. Ik ben dus afhankelijk van de server van SolarEdge en laat die nu om de haverklap uit de lucht zijn. Het zou mooi zijn indien de zonne-data lokaal uit de omvormer gepeuterd kan worden en in de mooie P1 monitor zichtbaar wordt.

     1. kan je geen koppeling maken met PVoutput.
      volgens mij hebben die al iets waarmee ze solaredge kunnen koppelen.

      maar meer gegevens zouden dan van en naar PV output gestuurd kunnen worden om zo een beter en completer beeld te hebben van gemaakt en verbruikte energie

 13. Thnx voor de uitgebreide reactie. sudo timedatectl set-time ‘yyyy-mm-dd hh-mm’ was de oplossing! alles werkt weer naar behoren 🙂

 14. Hoi Security Brother,
  Sinds afgelopen oktober een tevreden gebruiker van jou software. Nice om zulke mooie overzichten te kunnen laten zien aan de rest van het gezin 🙂

  Sinds gisteren kloppen de waardes niet meer van de kwh levering. Hij blijft optellen. Ik heb al 124kwh opgewekt ..onmogelijk. Zou wel fantastisch zijn maar deze waarde klopt niet.

  Geen idee waarom dit gebeurd. Wat kan ik controleren om de boel weer in orde te krijgen?

  Groet,

  J.

  1. Heb je in de logs gekeken en kun je eens kijken of de tijd correct staat. Is het een piek of blijft er te veel bijkomen? Het komt wel eens voor dat er een piek ontstaat door een fout in het slimme meter telegram.

   1. De tijd op de RPI staat goed. Ook vandaag blijft de teller oplopen. Nu 145kwh 😉 Lijkt geen piek te zijn. Waarden tot en met afgelopen dinsdag zijn ok. Vanaf woensdag (27/05/2020) loopt de kwh levering uit de pas.

    Welke log specifiek moet ik bekijken?

    Was vergeten te melden dat ik draai met de meest recente versie: 202004-0.9.16 (Maxine).

    1. In de logs P1Db.log en P1SerReader.log in /var/log. Kun je ook de output van slimme meter delen. Die staat onderaan de info pagina.

     1. Ik heb de 2 log bestanden bekeken.
      P1Db.log is gevuld met een foutmelding. 4700 regels momenteel. Onderstaand de laatste melding.

      2020-05-28 05:31:54,840 – P1Db – ERROR – updateDbDayMoney: uren water verbruik error unsupported operand type(s) for /: ‘NoneType’ and ‘int’

      SerReader bevat voor 28 mei deze regels. Daarvoor zie ik geen error meldingen.

      2020-05-28 07:31:30,506 – P1SerReader – INFO – saveExit SIGINT ontvangen, gestopt.
      2020-05-28 07:32:53,448 – P1SerReader – INFO – Start van programma.
      2020-05-28 07:32:56,329 – P1SerReader – INFO – main_prod: database tabel: e_serial succesvol geopend.
      2020-05-28 07:32:57,849 – P1SerReader – INFO – main_prod: database bestand e_serial gedefragmenteerd.
      2020-05-28 07:32:58,639 – P1SerReader – INFO – main_prod: database tabel: status succesvol geopend.
      2020-05-28 07:32:59,444 – P1SerReader – INFO – main_prod: database tabel config succesvol geopend.
      2020-05-28 07:32:59,456 – P1SerReader – INFO – main_prod: database tabel temperatuur succesvol geopend.
      2020-05-28 07:32:59,468 – P1SerReader – INFO – main_prod: database tabel watermeter_history_jaar succesvol geopend.
      2020-05-28 07:32:59,496 – P1SerReader – INFO – main_prod: database tabel: faseinformatie succesvol geopend.
      2020-05-28 07:33:02,861 – P1SerReader – INFO – checkSerial: serial port /dev/ttyUSB0 succesvol geopend.
      2020-05-28 07:33:02,971 – P1SerReader – INFO – main_prod: P1 poort instelling baudrate=9600 bytesize=7 pariteit=E stopbits=1
      2020-05-28 07:33:05,007 – P1SerReader – WARNING – main_prod: geen P1 record te lezen.

      De output vd slimme meter:
      /ISk5\2ME382-1003

      0-0:96.1.1(4B413650303035303431353732323131)
      1-0:1.8.1(21307.204kWh)
      1-0:1.8.2(23241.495
      kWh)
      1-0:2.8.1(00454.702kWh)
      1-0:2.8.2(01083.409
      kWh)
      0-0:96.14.0(0002)
      1-0:1.7.0(0000.00kW)
      1-0:2.7.0(0003.10
      kW)
      0-0:17.0.0(0999.00*kW)
      0-0:96.3.10(1)
      0-0:96.13.1()
      0-0:96.13.0()
      0-1:24.1.0(3)
      0-1:96.1.0(3238303039303031313035303438353131)
      0-1:24.3.0(200528130000)(00)(60)(1)(0-1:24.2.1)(m3)
      (21438.549)
      0-1:24.4.0(1)
      !

      Groet,

      J.

      1. Er staat in het log geen onverwachte zaken, De melding updateDbDayMoney: uren water verbruik error unsupported operand type(s) for /: ‘NoneType’ and ‘int’ kan geen kwaad en is opgelost in de volgende versie. Kun je een screenshot delen van het probleem?

          1. Bedankt voor de screenshots. Omdat het maar 1 keer voorkomt lijkt het op een corrupt bericht wat door de check heen is gekomen. Daar valt alleen wat aan te doen door de database aan te passen.

          2. Ik kan niet op jou reactie reageren.
           Wat bedoel je met de database aanpassen? Doel je op de kwh levering issue?

           Mijn totalen kloppen nu niet meer dus ik vraag mij af wat ik kan doen? Database backup terugzetten van dinsdag?? Dan verlies ik 2 dagen historie wat jammer zou zijn, maar als het niet anders kan.

          3. De back-up terug zetten is een goed idee maar eerst de database wissen anders blijft de nieuwere maar foute waarde in de database.

          4. Ha even een terugblik.
           De data t/m dinsdag 26 mei teruggezet. Een hele operatie nog want de browser sessie verloopt na een bepaalde tijd. Bij refreshen ben je dan de status kwijt v/d import.

           Met top kon ik het enigszins bijhouden en heb ik gewacht todat de service pyimport gestopt was. Daarna na 20 minuten de RPI een reset gegeven.

           Daarna kwam na enige tijd de historie terug in beeld.

           Bedankt voor je support/reacties.

           Hopelijk blijft dit een incidenteel hickupje.

           Groet,

           J.

          5. Bedankt voor de terugmelding hoewel er een controle op het inlezen van de data gebeurt kan het blijkbaar toch af en toe mis gaan. Het enige andere geval wat ik ken is iemand met een elektrische smerige omgeving met een 115k slimme meter die dan af en toe een verminkt bericht had. De meeste gevallen werden netjes afgevangen maar soms had hij ook een fout bericht. Ik zal eens nadenken of een instelbare maximale waarde dit probleem kan voorkomen.

        1. Dit is inderdaad de teruggeleverd stroom volgens de slimme meter. Dat betekend dus dat er meer stroom die dag is opgewekt. Dit omdat P1monitor (slimme meter) allen kan registreren hoeveel stroom in en uit gaat. Want als je nu naar jouw Solar Edge App of via de pc inlogd zul je zien dat je nog meer die dag hebt opgewekt. Omdat de Solaredge software precies aangeeft wat per dag de zonnepanelen hebben opgeleverd. De P1 monitor software geeft precies aan hoeveel Stroom je terug heb geleverd. Daar is dus meteen je zelfverbruik van de dag al van afgehaald. 🙂

    1. Dit is wat je teruglevert, een deel van wat je opwekt wordt verbruikt. Je opwek kun je bij veel zonnepaneel installaties wel uitlezen via de omvormer. Vandaar dat verbruik, zoals aangegeven in P1 monitor niet altijd juist is. Het verbruik wordt alleen correct aangegeven als er geen stroom wordt opgewekt. Het echte verbruik is stroom import + opwek – teruglevering.

 15. Hallo, als eerste complimenten voor deze software!
  Ik heb 18 mei een update naar de nieuwe versie uitgevoerd en alles leek te werken, maar in alle schermen is er geen nieuwe data na 18 mei zichtbaar… wat kan ik daar aan doen? instellingen zijn exact dezelfde als voor de update.

  1. Bedankt voor de complimenten. Zonder extra informatie is het lastig om te bepalen wat er mis gaat. Hoe heb je bijvoorbeeld de upgrade uitgevoerd? Je kunt naar de log files kijken /var/log/p1monitor. Wat je in ieder geval kunt proberen is een export maken van de data de database wissen via het setup menu. Als het weer werkt dan kun je de import doen van de eerdere gemaakte export.

   1. Ik heb eerst de export gemaakt, de image naar de sdkaart gekopieerd, weer opgestart en als laatste de eerder gemaakt export weer geimporteerd. Die zie ik dan ook in de tool.
    De instantane waardes laat hij Ook zien op het dashboard, maar hij lijkt niks meer weg te schrijven (sinds 18 mei dus)…

    1. Dat lijkt op een corrupte database of meerdere databases. Heb je geprobeerd de database te wissen en dan te kijken of er wel historie wordt opgebouwd zoals ik heb voorgesteld. Heb je ook naar de log files gekeken als je niet zo thuis bent op de RPI dan zoeken we een andere oplossing.

     1. Ik heb de database gewist en na aanpassen van de P1 parameters komt er data binnen op het home screen (kW verbruikt en L1/L2/L3). Wat meteen opvalt is dat de systeemtijd (linksboven) 22:17 is en de data in “kW verbruikt” gelabeld is als ‘zaterdag 17:25’. terwijl het nu woensdag is… de andere schermen hebben na even wachten ook data, maar met het verkeerde dag/tijd label, namelijk 11 april 2020.
      Als ik dan de data weer importeer dan blijft er data binnenkomen maar wordt er niks meer weggeschreven. Opnieuw installeren dan maar?

      1. Het lijkt erop dat de tijd op de RPI niet goed staat. De RPI heeft geen echte interne klok maar maakt gebruik van een klok die in software wordt bijgehouden. Deze software klok is relatief onnauwkeurig en wordt via timesyncd van een Internettijd server gehaald. Het is dus van belang dat de RPI toegang heeft tot het internet om de tijd op te halen.

       Er zijn een aantal stappen die je kunt doen om te controleren of de tijd goed staat en hoe deze aan te passen. Als dit niet werkt dat is het opnieuw installeren de andere optie. De volgende stappen kun je doorvoeren hiervoor moet je inlogggen op de RPI met het account p1mon.

       1: Voer het commando date in dan krijg je de huidig ingestelde tijd in dat moet iets als “Thu 28 May 06:42:10 CEST 2020” zijn uiteraard moet de tijd overeenkomen met het moment dat je het commando uitvoert.

       2: timedatectl geeft aan wat de tijd moet zijn en geeft de volgende output.

       Local time: Thu 2020-05-28 07:21:23 CEST
       Universal time: Thu 2020-05-28 05:21:23 UTC
       RTC time: n/a
       Time zone: Europe/Amsterdam (CEST, +0200)
       System clock synchronized: yes
       NTP service: active
       RTC in local TZ: no

       3: sudo systemctl daemon-reload zorgt er voor dat de tijdserver goed loopt.

       4: sudo systemctl status systemd-timesyncd geeft de status van tijd server weer. Output ziet er ongeveer zo uit.

       systemd-timesyncd.service – Network Time Synchronization
       Loaded: loaded (/lib/systemd/system/systemd-timesyncd.service; enabled; vendor preset: enabled)
       Drop-In: /lib/systemd/system/systemd-timesyncd.service.d
       └─disable-with-time-daemon.conf
       Active: active (running) since Fri 2020-04-03 13:34:41 CEST; 1 months 24 days ago
       Docs: man:systemd-timesyncd.service(8)
       Main PID: 298 (systemd-timesyn)
       Status: “Synchronized to time server for the first time 162.159.200.1:123 (0.debian.pool.ntp.org).”
       Tasks: 2 (limit: 2200)
       Memory: 1.6M
       CGroup: /system.slice/systemd-timesyncd.service
       └─298 /lib/systemd/systemd-timesyncd

       May 22 15:24:37 p1mon systemd-timesyncd[298]: Timed out waiting for reply from 163.172.223.2:123 (2.debian.pool.ntp.org).
       May 22 15:24:47 p1mon systemd-timesyncd[298]: Timed out waiting for reply from 84.245.9.254:123 (2.debian.pool.ntp.org).
       May 22 15:24:58 p1mon systemd-timesyncd[298]: Timed out waiting for reply from 5.79.75.37:123 (2.debian.pool.ntp.org).
       May 22 15:25:08 p1mon systemd-timesyncd[298]: Timed out waiting for reply from [2a01:518:1:58:5::2]:123 (2.debian.pool.ntp.org).
       May 22 15:25:18 p1mon systemd-timesyncd[298]: Timed out waiting for reply from [2606:4700:f1::1]:123 (2.debian.pool.ntp.org).
       May 22 15:25:28 p1mon systemd-timesyncd[298]: Timed out waiting for reply from [2a06:1480:5ec:900::123:2]:123 (2.debian.pool.ntp.org).
       May 22 15:25:39 p1mon systemd-timesyncd[298]: Timed out waiting for reply from [2001:983:862d:1::123]:123 (2.debian.pool.ntp.org).
       May 22 16:00:43 p1mon systemd-timesyncd[298]: Synchronized to time server for the first time 162.159.200.1:123 (0.debian.pool.ntp.org).
       Warning: Journal has been rotated since unit was started. Log output is incomplete or unavailable.

       Het is van belang dat er minimaal 1 van de opties “Synchronized to time server for the first time” in de lijst staat.

       3: Als de tijd niet correct staat dan kun je die instellen met het commando
       sudo timedatectl set-time ‘yyyy-mm-dd hh-mm’

 16. Hallo
  Een vraag over de watermeterteller, ik heb de schakeling na gemaakt en geplaatst en dat werkt ook in de app en de PC maar hij telt alleen het gebruik en telt niet de stand er bij op , klopt dat of doe ik iets fout?

  1. De software kan alleen de verbruikte liters meten en niet de stand van de meter. Die kun je met de hand toevoegen in het gpio scherm.

 17. Hallo, ik ben een nieuwe gebruiker van p1mon en ik heb twee vragen.
  Ik zit bij Greenchoice en ik kom er niet achter wat zij verstaan onder vastrecht. Als ik Google merk ik dat de definitie van wat vastrecht is nogal verschild. Kun je daar een toelichting op geven?
  De andere vraag gaat over openweathermap.org. Ik krijg de informatie binnen, maar in de grafieken zitten ‘gaten’ in de gegevens. Is openweathermap.org dan niet bereikbaar? Ik draai de software op een RPI 3B.

  1. Het vastrecht in de P1 monitor zijn de kosten die altijd maakt ongeacht wat je verbruikt. Soms zijn de kosten nul of zelfs negatief. De variabele kosten zijn wat je verbruikt en dat is dus variabele 🙂 m3 gas, m3 water of kWh. De software verrekent dat automatisch. Stel je je vastrecht voor kWh is 31 euro per maand dan wordt er per dag afhankelijk van de maand 31/31, 31/30 of 31/(28 of 29) dagen gebruikt afhankelijk van de maand. Hoe leveranciers met vastrecht omgaan is per geval anders. Ik heb een leverancier gehad 30 euro korting gaf voor het eerste jaar waardoor het vastrecht op 30/12 = -2,5 euro uit kwam.

   De weerinformatie wordt elke 15 minuten opgevraagd omdat de openweathermap.org bij de gratis API maximaal elke 30 minuten een update doet. Als er nieuwe data beschikbaar is dan wordt deze toegevoegd. Als het gebruikte weerstation de data minder vaak aanvult dan kunnen er “gaten” ontstaan. Uiteraard kan dit ook als de API niet beschikbaar is of je eigen internet verbinding. Rond Amsterdam komt het zelden voor maar het gebeurt wel eens. je kunt een ander weerstation/locatie proberen om te zien of dat beter gaat. Je kunt ook het logfile raadplegen /var/log/p1monitor/P1Weather.log als je thuis bent op op de RPI.

 18. Hallo SB,
  Begin mei heb ik onderstaand bericht verstuurd:
  “Hallo, Ik heb, als groentje, sinds een paar dagen de versie 202004-0.9.16 op een Rpi3B+ met succes draaien. Top, heel mooi en uitgebreid. Wat mij niet lukt, is de weer weergave draaiend te krijgen. Als ik de API key ingevoerd/gecopieerd heb krijg ik een fout melding: “API key is te lang of te kort! API […]”

  Op Za 02-05-20 08:31 antwoordde je: “Zou je de key die je gebruikt willen delen via een comment dan kan ik die testen. Ik deel deze niet met anderen of voor iets anders om te testen.”

  Heb ja al tijd gehad om de reden van de foutmelding te achterhalen?
  De Key was/is: api.openweathermap.org/data/2.5/weather?q=Nieuw-Beijerland,nl&APPID=

  Ook met andere steden werkt het niet
  Voor de rest werkt alles top. Mooi programma!

  Vriendelijke groeten, Maarten Peters

  1. Maarten, je key werkt goed als ik deze hier test. Als ik het probleem niet kan reproduceren wordt het lastig / onmogelijke om te helpen. Het je ook al andere keys geprobeerd. Je bent de enige die dit probleem heeft gemeld.

 19. Hoi,
  Toffe software, bij het opzetten van de bugs kwam een vraag opborrelen:
  Ik heb een sftp server op port 2222 draaien, maar helaas lijkt p1monitor de backups alleen over port 22 te willen versturen. Is dit een bekend bugje?

  1. Bedankt voor het compliment en je hebt gelijk het is een bug en wordt zo spoedig als mogelijk gefixed.

    1. Nee het is geen bug maar een beperking van de software die niet aangepast gaat worden. update er worden geen aanpassingen gemaakt voor sftp. voor sftp staat het op de te do lijst.

     1. Je kan dit overigens wel omzeilen als je dat wilt, door op je router een portforward aan te maken van poort 22 naar 2222. Daarna connecten naar die SFTP via het IP van de buitenkant van je router, of via DDNS een vaste naam geven. Is wat omslachtig maar het kán wel.

      Hiermee is je SFTP overigens wel meteen vanaf de buitenkant de bereiken. Is even de vraag of je dat wilt, maar ook dat kan je weer fixen als je een beetje uitgebreide route hebt. Ik gebruik zelf PFSense.

      1. Ik heb het opgelost door het openen van ftp poort 21 (naast sftp) op de backup NAS alleen voor lokaal netwerk. Op de NAS nu ftp alleen lokaal, sftp ook van buiten.
       Was wel even zoeken/testen waarom de poort nummer setting anders dan het standaard poortnummer niet werkte.

 20. Geweldige applicatie, alleen als ik op het scherm met het huisje kijk is de waarde niet netjes binnen het kader. Kies ik tussen verbruik en levering of andersom, ziet het er perfect uit. Dit gebeurt alleen als ik op een ander tabblad heb gekeken in mijn browser en terugkom in P1monitor. Overigens zou ik het ook toejuichen, als ik de SolarEdge informatie kan terug zien in P1monitor.

  1. Bedankt voor het compliment. Heb je het ook met andere browser geprobeerd en met een anoniem browser. In vrijwel alle gevallen is een layout probleem een verouder versie van de css bestanden. Kun je aangeven welke browser je gebruikt, op welke OS en eventueel de scherm resolutie. Je SolarEdge verzoek staat op de roadmap.

   1. Het maakt niet uit welke browser ik gebruik. Edge, Chrome, Firefox of Safari. Op de Mac, iPad of iPhone. Dit is alleen als je na enige tijd de browser opent, of opnieuw kijkt. Als je het weet is het niet storend. Door een ander scherm binnen de applicatie aan te klikken en terug te keren naar het main scherm ziet het er weer gelikt uit.

    1. Vreemd, tot nu toe geen klachten gehad of zelf gezien. Je hebt niet toevallig je browser op een zoom mode staan o.i.d.?

     1. Ik kan het probleem ook niet reproduceren (Chrome, Edge, Android 10, Android 4). Alle waarden blijven heel netjes binnen de kaders.

     2. Het is alleen als je de link kopieert in een browser en enter geeft. Of de computer opgestart hebt en dan op de pagina kijkt. Dan zit het rechter cijfer tegen de rand aan (beide kaders). Na een refresh is alles netjes binnen het kader. Overigens zijn Chrome en Edge de enigen die het in een keer netjes laat zien. Safari is de slechtste, de tekst gaat over de rand. Firefox zit tegen de rand. Maar nogmaals mij stoort het niet. Met een refresh ziet het er prima uit.

 21. Hallo SecBro,

  Ik had bij de vorige versie problemen met een overlopende Dropbox, waarbij het maximum aantal van 10 backups ruimschoots overschreven werd. Iedere 10 sec kwam er 1 bij. Dat was ook met deze nieuwe versie het geval. De oplossing van het probleem is vrij eenvoudig. In ieder geval bij mij werkt het prima door bij de timer instellingen bij de minuten “0” in te voeren. Dan wordt er ieder uur op het hele uur een backup gemaakt. Meer dan voldoende en nu heb ik geen probleem meer met een vollopende Dropbox. Ik denk dat de synchronisatie van Dropbox iedere 10 sec iets te veel gevraagd was 🙂

  Daarom: suggestie voor default instelling van de timer: minuten op “0” voor de volgende versies.

  1. Hi Herman, bedankt voor het melden ik kan echter het probleem niet plaatsen. Er wordt elke 10 seconden een klein bestand naar Dropbox gestuurd voor de actuele status. De back-up wordt echter door de cron daemon uitgevoerd en die loopt maximaal 1 maal per minuut. Als je naar het log kijkt in /var/log/cron (via sudo tail -f /var/log/cron.log) dan zie je iets als dit waar de back-up maximaal eenmaal per minuut wordt uitgevoerd.

   May 21 13:42:01 p1mon CRON[8419]: (p1mon) CMD (/p1mon/scripts/P1Backup.py >/dev/null 2>&1 # FTPbackup)
   May 21 13:43:01 p1mon CRON[8476]: (p1mon) CMD (/p1mon/scripts/P1Backup.py >/dev/null 2>&1 # FTPbackup)
   May 21 13:44:01 p1mon CRON[8549]: (p1mon) CMD (/p1mon/scripts/P1Backup.py >/dev/null 2>&1 # FTPbackup)
   May 21 13:45:01 p1mon CRON[8620]: (p1mon) CMD (/p1mon/scripts/P1Backup.py >/dev/null 2>&1 # FTPbackup)
   May 21 13:46:01 p1mon CRON[8696]: (p1mon) CMD (/p1mon/scripts/P1Backup.py >/dev/null 2>&1 # FTPbackup)

   Dus ik vermoed dat je de het bestand basic.NNNN-NNNN-NNNN-NNNN-NNNN.json (NNNN is jouw unieke P1 monitor code) ziet. Kun je een schreenshot delen van de werkende en foute situatie dan kan ik het testen.

   1. hallo SecBro,

    Ik heb hier een screenshot van de verkeerde situatie. Ergens gisteren rond 4 uur ging het mis, en nu zijn er 1392 backup files (iedere minuut 1, niet iedere 10sec zoals met de oude versie).

    https://snipboard.io/obKsdu.jpg

    Als ik voor de backup ieder uur 1x instel (in de CRON minuut op 0, dan blijven het er netjes 10.Ik ben daarvan het screenshot kwijt, maar die maak ik opnieuw aan.

    Wellicht gaat het mis als er een internet hiccup is, of ergens een vertraging die te lang is?

    Groet,
    Herman

    1. hmmm, heb je ook naar het cron log file gekeken en naar de crontab je kunt het cron log file hier vinden /var/log/cron.log je kunt het bekijken met sudo cat /var/log/cron.log. Het crontab (dat is het file waarin de tijd staat voor de backup kun je zo bekijken) crontab -l je krijgt dan output zoiets als dit “0 6 * * * /p1mon/scripts/P1Backup.py >/dev/null 2>&1 # FTPbackup” Hier wordt elke dag om 00:06 een backup gemaakt ftp en Dropbox. Ik heb al wel eens gezien dat de Dropbox bestanden om een of andere manier corrupt raken. Dan wil het wel eens helpen als je alle bestanden verwijderd en weer terugzet of weggooit net wat je wil.

 22. Ik ben een nieuwe gebruiker en ben de diverse mogelijkheden van dit programma aan het uit proberen en heb twee vragen:
  Voor een backup vul ik bij ftp folder “/Share/Raspberry/” in. Maar er komt een melding terug “mislukt 550 no such folder or directory”. Hoe kan ik deze (bestaande) directory benaderbaar maken?
  Mijn watermeter zit aan de P1 poort gekoppeld (0-2:24.1.0, 0-2:96.1.0, 0-2:24.3.0, 0-2:24.4.0. Is deze ook via de P1 monitor uit te lezen?

  1. bij ftp is dat lastig aan te geven het hangt van de implementatie van de ftp server af. Soms helpt om de laatste “/” weg te laten of naar de root van de ftp server te schrijven. Wat de watermeter betreft dan kan en ik zet het op de roadmap. Hierbij heb ik wel je hulp nodig wat ik heb geen slimme meter met de watermeter data. Als je een samples van je slimme meter output wil delen en wil testen dan kan het later oppakken. Het zou fijn zijn als je de slimme meter data samples in een zip file wil plaatsen.

   1. Dank voor je snelle reactie. Met de ftp ga ik verder aan de puzzel.
    Ik hoop dat bijgaande gegevens voldoende zijn maar als je andere gegevens nodig hebt hoor ik dat graag. Naar welk adres zou ik een eventuele zipfile moeten sturen? Ik wil t.z.t. graag testen.

    slimme meter
    /ISk5\2MT382-1003

    0-0:96.1.1(5A424556303035303931323037363132)
    1-0:1.8.1(10279.405kWh)
    1-0:1.8.2(09463.830
    kWh)
    1-0:2.8.1(02788.286kWh)
    1-0:2.8.2(06623.613
    kWh)
    0-0:96.14.0(0002)
    1-0:1.7.0(0000.18kW)
    1-0:2.7.0(0000.00
    kW)
    0-0:17.0.0(0999.00*kW)
    0-0:96.3.10(1)
    0-0:96.13.1()
    0-0:96.13.0()
    0-1:24.1.0(3)
    0-1:96.1.0(3238303131303038323134313437313132)
    0-1:24.3.0(200520200000)(00)(60)(1)(0-1:24.2.1)(m3)
    (25319.950)
    0-1:24.4.0(1)
    0-2:24.1.0(7)
    0-2:96.1.0(3939393931303031333030303338363132)
    0-2:24.3.0(200520200000)(00)(60)(1)(0-2:24.2.1)(m3)
    (00547.907)
    0-2:24.4.0(1)
    !

     1. Dag SecBro,
      Ik heb de nodige watergegevens verzameld maar daaruit blijkt dat mijn waterleverancier de koppeling met de P1 poort heeft verbroken. De stand van de watermeter verandert niet meer. Inmiddels heb ik besloten een poging te wagen om zelf de watermeter optisch uit te lezen en ga daarvoor jouw handleiding volgen.
      Heel hartelijk dank voor je reacties en ik ben erg blij met de mogelijkheden die de P1 monitor mij nu al biedt.
      Zou je mij ook aan de lijst van geïnteresseerden voor de SolarEdge koppeling willen toevoegen?
      Gr.
      Riek

      1. Jammer van de watermeter, op deze manier uitlezen is de fraaiste methode. SolarEdge is bijgewerkt op de roadmap.

 23. De invoervelden van de tarieven voor E en gas accepteren geen negatieve waarden. Door de vermindering energiebelasting is het vastrecht E ruim negatief. Ik heb dan ook vastrecht voor E en gas allebei op 0 staan, maar dan nog resteert er ca 50,- die ik niet kan verrekenen. de pagina € per maand geeft dus iets te hoge waardes aan, plus de verhouding gas/stroom klopt nu niet…
  is dit op te lossen in een komende versie?

  1. De vastrecht kosten kunnen ook als negatieve waarde ingevoerd worden is dat niet voldoende?

 24. Wat een mooie app! Geeft in een mooie omgeving alle relevante data.

  Ik zie bij de 3-fase weergave dat er geen volt per fase wordt weergegeven: deze staat op 0. De stroomsterkte en verbruik/terugleverenergie wordt wel goed weergegeven.

  1. Bedankt voor het compliment. ik kan alleen weergeven wat de slimme meter door geeft. Sommige slimme meters geven beperkt fase informatie door. je kunt in het info scherm onderin zien wat de slimme meter door geeft. In de volgende versie kun je per fase en W,I V aangeven of deze weergegeven wordt.

   1. Ik zie dit:

    /XMX5LGBBFG1012619035

    1-3:0.2.8(42)
    0-0:1.0.0(200512141830S)
    0-0:96.1.1(4530303330303033323931383338353136)
    1-0:1.8.1(006349.277kWh)
    1-0:1.8.2(005054.476
    kWh)
    1-0:2.8.1(000429.706kWh)
    1-0:2.8.2(000922.094
    kWh)
    0-0:96.14.0(0002)
    1-0:1.7.0(00.000kW)
    1-0:2.7.0(01.276
    kW)
    0-0:96.7.21(00009)
    0-0:96.7.9(00001)
    1-0:99.97.0(1)(0-0:96.7.19)(180421180536S)(0000000240s)
    1-0:32.32.0(00000)
    1-0:52.32.0(00001)
    1-0:72.32.0(00000)
    1-0:32.36.0(00000)
    1-0:52.36.0(00000)
    1-0:72.36.0(00000)
    0-0:96.13.1()
    0-0:96.13.0()
    1-0:31.7.0(001
    A)
    1-0:51.7.0(006A)
    1-0:71.7.0(001
    A)
    1-0:21.7.0(00.131kW)
    1-0:41.7.0(00.000
    kW)
    1-0:61.7.0(00.000kW)
    1-0:22.7.0(00.000
    kW)
    1-0:42.7.0(01.403kW)
    1-0:62.7.0(00.004
    kW)
    0-1:24.1.0(003)
    0-1:96.1.0(4730303139333430333239313631313137)
    0-1:24.2.1(200512140000S)(04797.466*m3)
    !0D28

    1. je meter geeft geen volt metingen door. Je zou dan deze telegram codes moeten zien (voorbeeld) :
     1-0:32.7.0(231.6V)
     1-0:52.7.0(231.2
     V)
     1-0:72.7.0(227.6*V)

     Er is wel eens geopperd om de voltwaarde dan te berekenen (W/I = V) maar dat is erg onnauwkeurig omdat de I waarde alleen gehele getallen doorgeeft en dan klopt de V waarde meer niet dan wel.

     1. Duidelijk. Dank je hartelijk voor je snelle reactie.
      De spanning is alleen maar interessant bij teruglevering: deze stopt wanneer de spanning te hoog oploopt. Ik heb de afgelopen weken vrij vaak net iets meer dan 4 kW op fase 2 teruggeleverd zonder dat de inverter stopte, dus de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk hier in De Wijk lijkt (nog) voldoende.

 25. Ik draai de laatste versie van P1 Monitor maar heb sinds enkele dagen dat de verbruikcijfers niet kloppen. Zo heb ik volgens P1 monitor vandaag voor €204.777 aan stroom verbruik. Gelukkig denkt Vatten al daar anders over. Enig idee waar deze valse waardes vandaan komen? De actuele verbruik/levering meters kloppen namelijk wel gedurende de dag.

   1. Ja, en dit is spontaan ontstaan op één dag. Vandaag klopt bijvoorbeeld weer wel gewoon. Dus lijkt dat de waardes niet kloppen. Alleen kloppen de waardes niet op de P1 uitgang vd meter of gaat er iets in P1 software niet goed? Het liefts zou ik deze dag ook verwijderen uit de database aangezien de grafieken nu totaal niet meer kloppen.

    1. Het kan zijn dat een slimme meter telgram verminkt is geraakt. Er worden wel controles uit gevoerd maar het kan zijn dat een verminkte waarde toch als correct wordt gezien. Er is geen directe tool in de P1 monitor om de database aan te passen. Zie de FAQ voor een alternatief.

     1. Vandaag zijn de waardes wederom corrupt. Wellicht de oorzaak gevonden. Er is een nieuwe laadpaal geplaatst en de monteur heeft er een P1 splitter tussen geplaatst. Naar de paal voor loadbalancing en naar de P1 monitor. Het is wel een officiele P1 splitter en niet een standaard rj11 splitter die meen ik niet standaard werkt. Is er iemand met ervaring met vergelijkbare situatie?

      1. Ik maak gebruik van deze splitter die werkt zonder problemen. Wat je nog kan proberen is dat een van de twee poorten op de splitter als het echte actieve is master en een slave is. De voeding komt van Pi of je andere aansluiting. Als een van die twee voedingen elektrisch “vervuilt” is dan dan het signaal beïnvloeden.

       1. Bedankt voor de reactie. Ik heb deze splitter zojuist besteld. Als ik nu namelijk de laadpaal (Alfen) loskoppel vd P1 zijn de waardes normaal in P1 Monitor. Het lijkt dus dat de laadpaal vervuild. Deze splitter zou dit moeten voorkomen door de galvanische scheiding.

 26. Ik draai al tijden op p1monitor, via mqtt zend ik de gegevens naar Home Assistant wat prima werkt. Heel erg bedankt voor jullie tijd en dit stukje prachtige software. Graag zou ik elke dag een alert of een email willen met daarin verbruik in euro’s, hoe kan ik dit realiseren? Kunnen julli mij in de juiste richting sturen?

  1. Op dit moment is er geen ingebouwde alerting / rapport functie in de P1 monitor. Als je zelf wat wil maken dan kun je de API’s gebruiken om de data uit de database te lezen. Als je bijvoorbeeld de dagwaarde van vandaag wil uitlezen dan kan dat via de api call http://<IP van de p1 monitor/api/v1/financial/day?limit=1&json=object

   1. Hey Security Brother, bedankt voor je antwoord. Ik ben al een script aan het schrijven in python. En ik ga ook is met de api aan de gang. Bedankt! 🙂

     1. Data uitlezen via api is gelukt, nu ga ik het script nog optimaliseren zodat je een sms en of email krijgt met de gemaakte kosten van de dag,week,maand of jaar! Ik zal de script hier delen als die klaar is!

 27. Als newbee met Raspberry, recentelijk een Pi 4 aangeschaft tbv uitlezen slimme meter.
  Hetgeen allemaal behoorlijk lijkt te werken.
  Echter met enige regelmaat behoorlijk traag in reactie via de webinterface, dus eens door de logs kijken dan maar.

  En daar zie ik in /var/log/messages elke ~20 seconden de melding:
  May 8 16:27:30 p1mon kernel: [28194.199242] usb usb2-port1: attempt power cycle

  De vraag is waarom cq hoe dit te stoppen? Daar dit me zeker niet wenselijk lijkt, en mogelijk de response beinvloed.

  De vraag is ook ’n beetje om welke poort het hier gaat, daar er 2 USB3 poorten zijn en 2 USB2.
  Het online rondpluggen van de kabel, ook naar de USB3 poorten, naar de slimme meter, geeft geen positief noch negatief gevolg.
  De data blijft keurig binnenkomen, en er wordt “on the fly” van ttyUSB0 naar ttyUSB1 overgeschakeld.

  root@p1mon:/# sudo lsusb
  Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
  Bus 001 Device 003: ID 0403:6001 Future Technology Devices International, Ltd FT232 Serial (UART) IC Hier zat oorspronkelijk de slimme meter aan.
  Bus 001 Device 002: ID 2109:3431 VIA Labs, Inc. Hub
  Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

  Nu zit de kabel in de andere zwarte USB, dus USB2, en toch krijg ik ook dan bovenstaand “plaatje”.

  Besturingsysteem versie:Linux-4.19.97-v7l+-armv7l-with-debian-10.3
  Python versie:3.7.3
  Versie:202004-0.9.16(Maxine)
  CPU model:ARMv7 Processor rev 3 (v7l)
  CPU hardware:BCM2835
  CPU revision:b03111
  Raspberry Pi model:Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.1

  Heeft iemand soortgelijke ervaring, cq ’n oplossing hiervoor?

  1. Ik zal proberen of het probleem te reproduceren is en kijken of ik een oplossing kan vinden. Het klopt dat de software automatisch schakelt tussen de usb poorten als de kabel gewisseld wordt.

   Update

   Ik heb wat tests gedaan met een Pi4 en moet helaas melden dat ik je probleem niet kan reproduceren. Ik heb de kabel gewisseld naar alle vier de USB poorten en alles blijft zonder problemen werken. Het werkt dus met USB2 en USB3 poorten. De power cycle wordt door de USB hub gedaan bij problemen.

   Wat ideeën:
   Heb je een echte pi voeding er zijn wat problemen met de Pi 4 en de voeding.
   De slimme meter neemt ook wat stroom af als deze te veel neemt dan kan dat wellicht ook een probleem zijn ( hypothese ). Als je het RJ11 stekkertje los neemt van de slimme meter stoppen de problemen dan?

   Links die kunnen helpen:

   https://www.kernel.org/doc/html/v4.13/driver-api/usb/power-management.html
   https://www.raspberrypi.org/documentation/hardware/raspberrypi/usb/README.md

   /var/log/messages
   May 9 06:49:55 p1mon kernel: [ 3.490769] usb 1-1.4: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0
   May 9 06:49:55 p1mon kernel: [ 3.515856] cfg80211: Loaded X.509 cert ‘sforshee: 00b28ddf47aef9cea7’
   May 9 06:49:55 p1mon kernel: [ 3.598908] usbcore: registered new interface driver brcmfmac
   May 9 06:49:55 p1mon kernel: [ 7.310952] uart-pl011 fe201000.serial: no DMA platform data
   May 9 06:49:55 p1mon rsyslogd: imuxsock: Acquired UNIX socket ‘/run/systemd/journal/syslog’ (fd 3) from systemd. [v8.1901.0]
   May 9 06:49:55 p1mon rsyslogd: [origin software=”rsyslogd” swVersion=”8.1901.0″ x-pid=”305″ x-info=”https://www.rsyslog.com”] start
   May 9 06:49:55 p1mon kernel: [ 7.428325] 8021q: 802.1Q VLAN Support v1.8
   May 9 06:49:55 p1mon kernel: [ 7.599028] Adding 102396k swap on /var/swap. Priority:-2 extents:1 across:102396k SSFS
   May 9 06:49:55 p1mon kernel: [ 7.694675] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
   May 9 06:49:55 p1mon kernel: [ 7.694689] brcmfmac: power management disabled
   May 9 06:49:57 p1mon kernel: [ 9.901422] random: crng init done
   May 9 06:49:57 p1mon kernel: [ 9.901434] random: 7 urandom warning(s) missed due to ratelimiting
   May 9 06:49:57 p1mon kernel: [ 10.033379] bcmgenet: Skipping UMAC reset
   May 9 06:49:57 p1mon kernel: [ 10.128388] bcmgenet fd580000.genet: configuring instance for external RGMII (no delay)
   May 9 06:49:57 p1mon kernel: [ 10.128837] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
   May 9 06:49:58 p1mon kernel: [ 11.208058] bcmgenet fd580000.genet eth0: Link is Down
   May 9 06:50:01 p1mon kernel: [ 14.008834] Bluetooth: Core ver 2.22
   May 9 06:50:01 p1mon kernel: [ 14.008910] NET: Registered protocol family 31
   May 9 06:50:01 p1mon kernel: [ 14.008920] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
   May 9 06:50:01 p1mon kernel: [ 14.008941] Bluetooth: HCI socket layer initialized
   May 9 06:50:01 p1mon kernel: [ 14.008956] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
   May 9 06:50:01 p1mon kernel: [ 14.009000] Bluetooth: SCO socket layer initialized
   May 9 06:50:01 p1mon kernel: [ 14.024747] Bluetooth: HCI UART driver ver 2.3
   May 9 06:50:01 p1mon kernel: [ 14.024761] Bluetooth: HCI UART protocol H4 registered
   May 9 06:50:01 p1mon kernel: [ 14.024844] Bluetooth: HCI UART protocol Three-wire (H5) registered
   May 9 06:50:01 p1mon kernel: [ 14.025062] Bluetooth: HCI UART protocol Broadcom registered
   May 9 06:50:01 p1mon kernel: [ 14.199431] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
   May 9 06:50:01 p1mon kernel: [ 14.199437] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
   May 9 06:50:01 p1mon kernel: [ 14.199447] Bluetooth: BNEP socket layer initialized
   May 9 06:50:02 p1mon kernel: [ 15.006799] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
   May 9 06:50:03 p1mon kernel: [ 15.368074] bcmgenet fd580000.genet eth0: Link is Up – 1Gbps/Full – flow control rx/tx
   May 9 06:50:03 p1mon kernel: [ 15.368110] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready

   Hier gestart met wisselen van de USB kabel

   May 9 07:11:20 p1mon kernel: [ 362.664952] usb 1-1.4: USB disconnect, device number 3
   May 9 07:11:20 p1mon kernel: [ 362.665669] ftdi_sio ttyUSB0: FTDI USB Serial Device converter now disconnected from ttyUSB0
   May 9 07:11:20 p1mon kernel: [ 362.665748] ftdi_sio 1-1.4:1.0: device disconnected
   May 9 07:11:21 p1mon kernel: [ 362.963064] usb 1-1.4: new full-speed USB device number 4 using xhci_hcd
   May 9 07:11:23 p1mon kernel: [ 365.023122] usb 1-1.3: new full-speed USB device number 6 using xhci_hcd
   May 9 07:11:23 p1mon kernel: [ 365.169449] usb 1-1.3: New USB device found, idVendor=0403, idProduct=6001, bcdDevice= 6.00
   May 9 07:11:23 p1mon kernel: [ 365.169465] usb 1-1.3: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
   May 9 07:11:23 p1mon kernel: [ 365.169478] usb 1-1.3: Product: FT232R USB UART
   May 9 07:11:23 p1mon kernel: [ 365.169491] usb 1-1.3: Manufacturer: FTDI
   May 9 07:11:23 p1mon kernel: [ 365.169503] usb 1-1.3: SerialNumber: AM3GHQRT
   May 9 07:11:23 p1mon kernel: [ 365.182500] ftdi_sio 1-1.3:1.0: FTDI USB Serial Device converter detected
   May 9 07:11:23 p1mon kernel: [ 365.182642] usb 1-1.3: Detected FT232RL
   May 9 07:11:23 p1mon kernel: [ 365.185402] usb 1-1.3: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB1
   May 9 07:11:23 p1mon mtp-probe: checking bus 1, device 6: “/sys/devices/platform/scb/fd500000.pcie/pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0/usb1/1-1/1-1.3”
   May 9 07:11:23 p1mon mtp-probe: bus: 1, device: 6 was not an MTP device
   May 9 07:11:23 p1mon mtp-probe: checking bus 1, device 6: “/sys/devices/platform/scb/fd500000.pcie/pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0/usb1/1-1/1-1.3”
   May 9 07:11:23 p1mon mtp-probe: bus: 1, device: 6 was not an MTP device
   May 9 07:13:57 p1mon kernel: [ 519.315979] usb 1-1.3: USB disconnect, device number 6
   May 9 07:13:57 p1mon kernel: [ 519.316331] ftdi_sio ttyUSB1: FTDI USB Serial Device converter now disconnected from ttyUSB1
   May 9 07:13:57 p1mon kernel: [ 519.316366] ftdi_sio 1-1.3:1.0: device disconnected
   May 9 07:14:01 p1mon kernel: [ 523.094956] usb 1-1.2: new full-speed USB device number 7 using xhci_hcd
   May 9 07:14:01 p1mon kernel: [ 523.241286] usb 1-1.2: New USB device found, idVendor=0403, idProduct=6001, bcdDevice= 6.00
   May 9 07:14:01 p1mon kernel: [ 523.241302] usb 1-1.2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
   May 9 07:14:01 p1mon kernel: [ 523.241315] usb 1-1.2: Product: FT232R USB UART
   May 9 07:14:01 p1mon kernel: [ 523.241328] usb 1-1.2: Manufacturer: FTDI
   May 9 07:14:01 p1mon kernel: [ 523.241339] usb 1-1.2: SerialNumber: AM3GHQRT
   May 9 07:14:01 p1mon kernel: [ 523.254363] ftdi_sio 1-1.2:1.0: FTDI USB Serial Device converter detected
   May 9 07:14:01 p1mon kernel: [ 523.254519] usb 1-1.2: Detected FT232RL
   May 9 07:14:01 p1mon kernel: [ 523.257244] usb 1-1.2: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0
   May 9 07:14:01 p1mon mtp-probe: checking bus 1, device 7: “/sys/devices/platform/scb/fd500000.pcie/pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0/usb1/1-1/1-1.2”
   May 9 07:14:01 p1mon mtp-probe: bus: 1, device: 7 was not an MTP device
   May 9 07:14:01 p1mon mtp-probe: checking bus 1, device 7: “/sys/devices/platform/scb/fd500000.pcie/pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0/usb1/1-1/1-1.2”
   May 9 07:14:01 p1mon mtp-probe: bus: 1, device: 7 was not an MTP device
   May 9 07:15:55 p1mon kernel: [ 637.701588] usb 1-1.2: USB disconnect, device number 7
   May 9 07:15:55 p1mon kernel: [ 637.702187] ftdi_sio ttyUSB0: FTDI USB Serial Device converter now disconnected from ttyUSB0
   May 9 07:15:55 p1mon kernel: [ 637.702247] ftdi_sio 1-1.2:1.0: device disconnected
   May 9 07:15:57 p1mon kernel: [ 639.677975] usb 1-1.1: new full-speed USB device number 8 using xhci_hcd
   May 9 07:15:58 p1mon kernel: [ 639.834234] usb 1-1.1: New USB device found, idVendor=0403, idProduct=6001, bcdDevice= 6.00
   May 9 07:15:58 p1mon kernel: [ 639.834247] usb 1-1.1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
   May 9 07:15:58 p1mon kernel: [ 639.834258] usb 1-1.1: Product: FT232R USB UART
   May 9 07:15:58 p1mon kernel: [ 639.834268] usb 1-1.1: Manufacturer: FTDI
   May 9 07:15:58 p1mon kernel: [ 639.834277] usb 1-1.1: SerialNumber: AM3GHQRT
   May 9 07:15:58 p1mon kernel: [ 639.840870] ftdi_sio 1-1.1:1.0: FTDI USB Serial Device converter detected
   May 9 07:15:58 p1mon kernel: [ 639.840987] usb 1-1.1: Detected FT232RL
   May 9 07:15:58 p1mon kernel: [ 639.844160] usb 1-1.1: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB1
   May 9 07:15:58 p1mon mtp-probe: checking bus 1, device 8: “/sys/devices/platform/scb/fd500000.pcie/pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0/usb1/1-1/1-1.1”
   May 9 07:15:58 p1mon mtp-probe: bus: 1, device: 8 was not an MTP device
   May 9 07:15:58 p1mon mtp-probe: checking bus 1, device 8: “/sys/devices/platform/scb/fd500000.pcie/pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0/usb1/1-1/1-1.1”
   May 9 07:15:58 p1mon mtp-probe: bus: 1, device: 8 was not an MTP device
   May 9 07:18:22 p1mon kernel: [ 784.241178] usb 1-1.1: USB disconnect, device number 8
   May 9 07:18:22 p1mon kernel: [ 784.241882] ftdi_sio ttyUSB1: FTDI USB Serial Device converter now disconnected from ttyUSB1
   May 9 07:18:22 p1mon kernel: [ 784.241959] ftdi_sio 1-1.1:1.0: device disconnected
   May 9 07:18:24 p1mon kernel: [ 786.220437] usb 1-1.4: new full-speed USB device number 9 using xhci_hcd
   May 9 07:18:24 p1mon kernel: [ 786.366610] usb 1-1.4: New USB device found, idVendor=0403, idProduct=6001, bcdDevice= 6.00
   May 9 07:18:24 p1mon kernel: [ 786.366620] usb 1-1.4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
   May 9 07:18:24 p1mon kernel: [ 786.366628] usb 1-1.4: Product: FT232R USB UART
   May 9 07:18:24 p1mon kernel: [ 786.366636] usb 1-1.4: Manufacturer: FTDI
   May 9 07:18:24 p1mon kernel: [ 786.366643] usb 1-1.4: SerialNumber: AM3GHQRT
   May 9 07:18:24 p1mon kernel: [ 786.373220] ftdi_sio 1-1.4:1.0: FTDI USB Serial Device converter detected
   May 9 07:18:24 p1mon kernel: [ 786.373307] usb 1-1.4: Detected FT232RL
   May 9 07:18:24 p1mon kernel: [ 786.376480] usb 1-1.4: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0
   May 9 07:18:24 p1mon mtp-probe: checking bus 1, device 9: “/sys/devices/platform/scb/fd500000.pcie/pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0/usb1/1-1/1-1.4”
   May 9 07:18:24 p1mon mtp-probe: bus: 1, device: 9 was not an MTP device
   May 9 07:18:24 p1mon mtp-probe: checking bus 1, device 9: “/sys/devices/platform/scb/fd500000.pcie/pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0/usb1/1-1/1-1.4”
   May 9 07:18:24 p1mon mtp-probe: bus: 1, device: 9 was not an MTP device

 28. Sjonge jonge…. zoals een oud Nederlansch spreekwoord ook wel zegt “eerst kijken, dan zeiken”….

  Ik heb de waarde van het gas code nummer aangepast en nu werkt het wel.

 29. Ik heb de monitor nu 2 dagen draaien maar ik zie geen ‘gas’ data binnenkomen.
  Ik heb al gespeeld met de instellingen van de P1 poort, maar er gebeurd niets.

  Mijn slimme meter is van het type Sagemcom XC210 ESMR5 en heb het dan ook zo ingesteld (115200 baud, 8 data bits, geen parity bit, 1 stop bit, CRC controle aan). Dit werkte in Domoticz overigens prima.

  Waar gaat dit mis (of wat doe ik fout)?

  1. Kun je de output van je slimme meter delen. Je vindt de output onder op de info pagina.

 30. Mijn oudere versie is vastgelopen toen ik een export wilde maken, en nu wil de PI niet meer booten, blijft op het regenboogscherm hangen. Ik heb inmiddels een nieuw kaartje voorzien van de laatste image en die werkt weer perfect.
  Vervolgens is het mij wel gelukt met diskinternals het oude kaartje onder Windows te openen en kan ik de oude db bestanden met bijna een jaar historie er op weer benaderen.
  Is het mogelijk om deze op een of andere manier weer in te lezen in de nieuwe versie?
  Ik heb ze heel simpel in een zip gezet en ingelezen maar dat werkt natuurlijk niet 😉

  Btw ben verder wel erg blij met dit stukje software!

  1. je kunt als de bestanden nog goed zijn een export maken van de oude bestanden. De meest simpel manier is de een export maken van de oude bestanden en deze weer inlezen in je huidige configuratie. Hieronder de stappen:

   1: exporteer de huidige database.
   2: login op de Pi en ga naar de folder /p1mon/scripts en stop de P1 monitor met het commando ./p1mon.sh stop
   2: hernoem de *.db bestanden in de folders /p1mon/mnt/ramdisk en /p1mon/data naar *.db.marco
   3: kopier de oude *.db bestanden naar /p1mon/mnt/ramdisk en zet de rechten met chmod a+rw *.sb
   4: start de P1 monitor ./p1mon.sh start
   5: importeer de eerder gemaakt export.

   Dit gaat alleen werken al de oude db bestanden nog goed zijn die kun je eventueel testen met een gratis sqlite tool zoals https://sqlitebrowser.org/ mocht een bestand corrupt zijn dan kopieer je die niet.

 31. Hallo SecBro, Ik heb nu pas de tijd gehad om de update te installeren. De 3Phase toevoeging ziet er echt goed uit. Bedankt!

 32. Bij mij is het piek en dal stroom verbruik elke dag exact gelijk. De dag is nu net begonnen, en het is weekend dus geen piek verbruik, echter heeft de monitor aan dat ik 5,01 piek en 5,01 dal verbruik heb. Bij nader inzien blijkt dat hij dit elke dag heeft gedaan. Is dit een bug of een foute instelling?

  1. Dat klinkt niet in ieder geval niet goed echter om je te kunnen helpen heb ik iets meer gegevens nodig zoals in welke scherm zie je dit. Wat voor versie van de software gebruik je ik naam aan de 202004 0.9.16 , is het een Pi3/Pi4. Ben je een Nederlands of Belgische gebruiker. In Belgie zijn de slimme meter gegevens codes net even anders.

 33. Wat een fantastische tool. Mede dankzij de P1 monitor heb ik mijn energieverbruik ruim gehalveerd. In versie 202004-00.916-8 zit een kleine bug: de grafieken in het kostenscherm verdubbelen bij mij na een minuut in hoogte.

  1. Bedankt voor het compliment en het melden van de bug. Ik heb de bug kunnen reproduceren en los deze op in de volgende versie.

   UPDATE: de bug is opgelost en is weg in de volgende versie.

 34. Hallo, Ik heb, als groentje, sinds een paar dagen de versie 202004-0.9.16 op een Rpi3B+ met succes draaien. Top, heel mooi en uitgebreid.

  Wat mij niet lukt, is de weer weergave draaiend te krijgen. Als ik de API key ingevoerd/gecopieerd heb krijg ik een fout melding: “API key is te lang of te kort! API invoer niet correct (alleen hex karakters)

  Als ik de API key in mijn internet brouwser invoer krijg ik keurig de weer gegevens van mijn plaats.
  Heb al van alles geprobeerd: kleine letters, hoofd letter, andere plaats namen, het blijft niet werken.
  Wat doe ik fout?

  Groeten, Maarten

  1. Zou je de key die je gebruikt willen delen via een comment dan kan ik die testen. Ik deel deze niet met anderen of voor iets anders om te testen.

 35. is het mogelijk om in de temperatuur/verwarming view ook de buiten temperatuur te plotten.
  ik zou willen zien wat de binnen temp is afhankelijk van de buiten temp op het zelfde moment.

  ander ding, ik zou meer sensoren willen gebruiken om de temperatuur te meeten, zoals in en uitgaand van de warmte pomp, in en uitgaand van de buiten unit van de warmte pomp enz enz.
  komt dat nog een keer om meerdere ESP32 apparaatjes aan te sluiten?

  1. Het staat op de roadmap maar het heeft een lage prioriteit waarschijnlijk wordt het dan mogelijk op basis van meerdere bronnen en een ID temperatuur bronnen aan te sluiten. De optie om binnentemperatuur in de gas overzichten staat ook op de roadmap. Je kunt voorlopig twee tabs openen in de browser als je dat data wil vergelijken.

 36. BTW als ik de testknop start lijkt ie iets met dropbox te willen doen, die functie had ik juis uitgeschakeld in het menu. En staat ook volgens menu echt uit, dit gebaseerd op “top” output tijdens knop

 37. Hi Dank voor je reactie echter het /var/log/p1monitor/P1FtpCopy.log is er helemaal niet. Het opslaan is succesvol, dus geen probleem, het pad wordt ook getoond, ik kan dus op geen enkele wijze even een backup forceren en zien wat er nu precies wel of niet goed gaat … wil er best even induiken om uit te vlooien wat er gebeurd maar dan moet ik weten wat onder de knop zit, want die geeft een groene ok terug.

  1. Zoals gevraagd de stappen die uitgevoerd worden als je op de testknop drukt.

   1: er wordt een semafoor file gemaakt in /p1mon/mnt/ramdisk in dit geval backup.p1mon
   2: P1Watchdog.py start daarmee het bestand /p1mon/scripts/P1Backup.py –forcebackup yes
   3: Dit script maakt een export van de database aan en start P1FtpCopy.py
   4: P1FtpCopy.py doet de ftp acties.
   5: P1FtpCopy.py leest parameters uit de config.db database maar het script kan ook met de hand worden gestart zie de -h flag.

   1. root@p1mon:/home/p1mon# /p1mon/scripts/P1Backup.py
    2020-05-03 15:20:06 Info: Start van programma.
    2020-05-03 15:20:06 Info: Start van programma.
    2020-05-03 15:20:06 Info: Main: wordt uitgevoerd als user -> root
    2020-05-03 15:20:06 Info: writeSemaphoreFile semafoor file /p1mon/mnt/ramdisk/custom_www_export1588512006-67A7-83D4-1CE8-C271-971D.p1mon gemaakt.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel config succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel e_history_min (minuut) succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel e_history_uur succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel e_history_dag succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel e_history_maand succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel e_history_jaar succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel e_financieel_dag succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel e_financieel_maand succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel e_financieel_jaar succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel weer succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel weer_history_uur succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel weer_history_dag succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel weer_history_maand succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel weer_history_jaar succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel temperatuur succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel watermeter_history_uur succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel watermeter_history_dag succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel watermeter_history_maand succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel watermeter_history_jaar succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: database tabel: faseinformatie succesvol geopend.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: verwerken van 04_faseinformatie
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: fase date sql gexporteerd.
    2020-05-03 15:20:07 Info: Main: verwerken van historie
    Traceback (most recent call last):
    File “/p1mon/scripts/P1SqlExport.py”, line 501, in
    Main(sys.argv[1:])
    File “/p1mon/scripts/P1SqlExport.py”, line 287, in Main
    record_cnt = record_cnt + e_db_history_min.sql2file( const.DIR_EXPORT + const.DB_E_HISTORIE + exportcode)
    File “/p1mon/scripts/sqldb.py”, line 1700, in sql2file
    self.table +’ order by TIMESTAMP’)
    sqlite3.DatabaseError: database disk image is malformed
    2020-05-03 15:20:07 Error: Main: export van file gefaald, gestopt.
    root@p1mon:/home/p1mon#

    Als ik de parameter met forcebackup gebruik krijg ik een fout terug
    P1Backup.py: error: unrecognized arguments: –forcebackup yes

    ls /p1mon/www/download/ is leeg

    usage: P1Backup.py [-h] [-fb FORCEBACKUP] echter die parameters lijken ook niet te kloppen, ik denk dat er ergens in het script iets niet goed zit?

    2020-05-03 15:29:04 Info: Start van programma.
    2020-05-03 15:29:04 Info: Password decryptie ok.
    2020-05-03 15:29:04 Error: Main: te kopieren bestand niet gevonden. Gestopt.
    Wat ook logisch is want het bestand is er niet ..

    1. Het lijkt er op dat het bestand /p1mon/mnt/ramdisk/e_historie.db corrupt is. dat geeft deze melding weer “sqlite3.DatabaseError: database disk image is malformed” Soms is de database wel te lezen en kun je de grafieken dus gewoon zien tot je 1 of meer corrupte records tegen komt. Deze link geeft aan hoe je dat misschien kan oplossen. Als je niet data kan missen dan is een andere oplossing de het e_historie.db bestand te wissen in de folders /p1mon/data en /p1mon/mnt/ramdisk. Hiervoor moet je eerst de p1 monitor stoppen.

     in de folder /p1mon/scripts
     ./p1mon.sh stop
     wis de twee bestanden
     ./p1mon.sh start

     Er wordt dan een nieuwe leeg e historie bestand aangemaakt. Het script zal ik controleren of er fouten in zitten.

     UPDATE: het script werkt wel maar geeft een onduidelijke help. Als ./P1Backup.py -fb yes gebruikt dan werkt het wel. De optie yes is niet meer nodig in de volgende versie.

     1. Traceback (most recent call last):
      File “/home/p1mon/.local/bin/gunicorn”, line 5, in
      from gunicorn.app.wsgiapp import run
      ModuleNotFoundError: No module named ‘gunicorn’

      Verder de backup gedraait :
      2020-05-03 21:26:59 Info: Main: zipfile /p1mon/export/p1mon-sql-export1588534016-67A7-83D4-1CE8-C271-971D.zip gereed.
      2020-05-03 21:26:59 Info: Main: zip file naar folder kopieren
      2020-05-03 21:26:59 Info: Main: zip file naar folder kopieren ->/p1mon/www/download/p1mon-sql-export1588534016-67A7-83D4-1CE8-C271-971D.zip
      2020-05-03 21:26:59 Info: Main: zip file rechten aangepast voor bestand/p1mon/www/download/p1mon-sql-export1588534016-67A7-83D4-1CE8-C271-971D.zip
      2020-05-03 21:26:59 Info: Main: verwijderen van tijdelijke bestanden ->(sleep 7200;rm /p1mon/www/download/p1mon-sql-export1588534016-67A7-83D4-1CE8-C271-971D.zip && rm /p1mon/mnt/ramdisk/p1mon-sql-export1588534016-67A7-83D4-1CE8-C271-971D.status > /dev/null 2>&1)&
      2020-05-03 21:26:59 Info: Main: Gereed verwerkings tijd in seconden is 2.030825614929199
      2020-05-03 21:26:59 Info: Main: Dropbox backup gestart
      2020-05-03 21:26:59 Info: Main: FTP backup gestart
      2020-05-03 21:27:00 Info: Start van programma.
      2020-05-03 21:27:00 Info: Password decryptie ok.
      2020-05-03 21:27:00 Info: Main: probeer bestand /p1mon/www/download/p1mon-sql-export1588534016-67A7-83D4-1CE8-C271-971D.zip te kopieren via ftp.
      2020-05-03 21:27:00 Warning: Er wordt geen beveiligde verbinding gebruikt.
      2020-05-03 21:27:01 Info: ftpConnect: server: 220 NAS FTP server ready.
      2020-05-03 21:27:01 Info: ftpRemoveOldFiles: maximale aantal van files 4 niet gehaald (0)
      2020-05-03 21:27:01 Info: Main: bestand /p1mon/www/download/p1mon-sql-export1588534016-67A7-83D4-1CE8-C271-971D.zip succesvol gekopierd via ftp.
      2020-05-03 21:27:02 Info: FTP transfer is succesvol gestopt.
      2020-05-03 21:27:02 Info: programma is succesvol gestopt.
      root@p1mon:/home/p1mon#

      Dus we zijn er weer nu alles weer op scherp zetten, actie dropbox uit, en alles op de ftp server intern. Thanks!

      1. ik zou ook een nieuwe SD kaart er in gaan zetten.
       SD kaarten hebben niet het eeuwige leven in een raspberry pi heb ik al een paar keer ondervonden.

       helaas heb ik nog geen tool gevonden die een SD kaart kan uitlezen en bepalen of de kwaliteit nog voldoende is. zoals bij een harddisk, bad blocks, schrijf hoeveelheden zoals bij een SSD enz enz

       1. juiste omdat SDHC kaartjes onbetrouwbaar kunnen zijn is van belang een back-up te maken. Dit is wel relatief ik heb er 10 tallen en zwaar belast worden tot nu toe heb ik pas 1 keer gehad dat een kaartje echt stuk was. De back-up is een logische back-up en beschermt tegen corrupte bestanden.

         1. Welke type gebruik je? Ik gebruik Sandisk, Samsung en Kingston en heb alleen met een Samsung kaartje een probleem gehad maar dat zegt niets over de kwaliteit.

          1. Je kan een raspberry 3 ook vanaf usb opstarten. Ik gebruik nu een ssd ipv sd card. Een raspberry 4 kan je (nog) niet van usb opstarten.

          2. transcend

           hier kan je wat lezen over industrial cards
           Ik gebruik deze al sinds ik jaren terug mijn firewall op een pfsense embedded gebruikte.
           kaartjes zijn wel wat duurder.

           tevens heb ik voor mijn pi een converter aangeschaft (ali even zoeken op “micro sd to sd card extension cable” ) van micro sd naar sd handig om niet steeds in je pi te pielen met je kaartje.

          3. Bedankt voor je antwoord, ik heb ook een paar Transcend kaartjes. De sdhc extender is inderdaad handig.

          4. Nog even over industrial sd kaarten deze kaarten zijn gemaakt om meer schrijf bewerkingen te hebben.
           Dus ook duurder, en lastiger te vinden.

           back on topic,
           Ben pas begonnen met ztats (daarvoor draaide ik domoticz met een p1 logger).
           Nu backup ik dmv sftp naar mijn website.
           Die backup is ook altijd weer zo te importeren?

           ook jammer is dat je oude data ( 4 jaar van mijn domoticz) niet kan toevoegen aan de bestaande log.

          5. Je kunt de data wel toevoegen naar dat vergt wat werk, zie de FAQ. Er is nog geen eenvoudig database editor. Het zal altijd wat werk worden omdat elke tool zijn eigen formaat gebruikt.

     2. Oh Darn, alle historische data pleite… ik heb de bestanden renamed dus kan nog terug maar hoe nu verder.
      Heb jaren data verzameld, heb ook nog wel denk ik ergens een backup van de laatste grote update… Denk dat ik de sql data opnieuw moet terugstorten over de bestaande heen … suggesties hoe dit aan te pakken? dagje data weg kan ik mee leven hoor.

      1. De export functie in de software doet een full table scan om alle records in de diverse tabellen te lezen. De functie stopt omdat 1 of 1+n records niet meer te lezen zijn. Ik heb het zelf nog nooit moeten doen dus het advies is theoretisch. Er zijn diverse tools doe met sqlite databases kunnen omgaan zoals “DB Browser (SQLite)” Daarmee kun je data uit de corrupte bestanden halen of wellicht een defect record er uit halen o.i.d. Als je de data hebt dan kun je die weer importeren. zie ook de FAQ Als het echte niet met deze tools lukt dan zou ik een script maken dat stap voor stap de records leest tot dat er een of meerdere falen. Met deze data kun je de records dan weer via insert statements inlezen. Er is een grove methode die je ook nog kan proberen het bestand e_historie bevat 5 tabellen minuten, uren, dagen, enz. je kunt tabel voor tabel verwijderen en dan een export proberen om zo te proberen waar het defect zit. Tot slot DB Browser (SQLite) heeft ook een methode om de integriteit te testen van een database. Wellicht kan dit helpen.

       1. voor de upgrade heb ik de database gedownload via export. als ik hem in zou lezen via import? berder is de laatste migratie met de automatische update gedaan. ik heb de migratie files va de usb stick kunnen recoveren. ik heb geen idee hoe je omgaat met missdende data. maar hardop denkend.ik doe een import van de database backup.. dan zouden alle oude records op hun plaats vullen alleen de record nummers zullen niet chronologisch staan maar de data zou er wel zijn…? zou het kunnen met het verwijderen va die twee tabellen de database relaties kapot ik weet noet welke databases nu gebruikt worden. ik verwachte dat ik twee cache databases weg had gehaald maar het lijkt er op dat dit de databases waren inclusief historie? sorry voor de overlast hoor…

        1. De export kun je inlezen. De backup en export zijn het zelfde bestand. De export bevat regels als deze:

         replace into e_history_min (TIMESTAMP, VERBR_KWH_181, VERBR_KWH_182,GELVR_KWH_281, GELVR_KWH_282, VERBR_KWH_X, GELVR_KWH_X,TARIEFCODE,ACT_VERBR_KW_170,ACT_GELVR_KW_270, VERBR_GAS_2421) values (‘2020-04-03 08:47:00′,’12293.326′,’12023.498′,’1349.967′,’3514.423′,’0.0010000000038417056′,’0.0′,’P’,’0.1′,’0.0′,’0.0′);

         Je kunt deze een onbeperkt aantal keren importeren. De database regelt zelf via de primairy key timestamp dat de volgorde in orde is.

         1. Ik heb ruim 66000 records terug kunnen lezen vanuit het export bestand. Is er een mogelijkheid om de apart gezette e_historie.db in te lezen op een of andere wijze bv via een tussen database ?? dan ben ik maar heel weinig kwijt denk ik. Overigens na de import lijkt de pi volledig dood, ik vermoed dat ie nu alle database gegevens aan het verwerken is intern. De ssh verbindig is niet op te zetten hij is unresponsive nu, net als de webtoegang. Ik geef het maar even tijd om te processen. Direct na de import is de pi ook niet meer in staat om een reply op een icmp te geven.

         2. Als je me hier nog even mee helpt ben ik denk ik nagenoeg bij, en kan ik daarna kijken wel of niet sd kaartjes aanpassen of usb stickjes passen. Opvallende observatie, na de sql import en de 66000 records was de p1mon dood, ook na 10 min, na reboot kwam ie op met in elk geval een deel historische data. Er lijken hier en daar foutjes in te zitten maar wie weet met die laatste selectieve imports kan ik mogelijk bijna alles reconstrueren.

          1. Op een Pi3 doet een normale import er ongeveer 10 a 15 minuten over dan is dan alle databases niet alleen de e_historie. Mijn dataset van e_historie is ongeveer 75K aan records dat gaat zonder problemen. Je kunt er voor kiezen om desnoods 1 record te importeren door de sql uit te voeren zoals in de FAQ staat. Ter informatie alle data wordt naar RAM geschreven en dan om de 15 minuten een kopie naar het SDHC kaartje gemaakt. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de minuut records niet te importeren dat is al gauw 3/5 van de dataset. Deze records worden toch na 31 dagen gewist dit heeft geen effect op al eerder berekende uur, dag, maand, jaar records.

           speculatie: Ik krijg het idee dat er iets is met je file systeem. Het besturingssysteem blijft dan proberen om weg te schrijven /lezen en dat lukt waarschijnlijk wel op termijn maar het kost veel meer tijd. Dan kan ook verklaren waarom de pi vastloopt.

          2. Gebaseerd op de FAQ voorstel
           Kijkend naar de dataset van 04-04 en vergelijken met 06-05 zit er een redelijk verschil
           Nu :
           Backups\p1mon\P1BU-1588721407-p1mon-sql-export1588721401-67A7-83D4-1CE8-C271-971D.zip\p1mon\export\historie1588721401-67A7-83D4-1CE8-C271-971D 3.753.786 06-05

           Oud
           historie1585956602-67A7-83D4-1CE8-C271-971D 17.358.090 04-04-2020 01:30

           Das een groot verschil, dus ik mis nog steeds een zooi records.

           Aanpak: pak de backup van 0404 en sloop uit die zip alle database tabellen behalve de historie.

           Maak backup van de huidige database met export

           Dan shutdown the pi en voer controles uit op de SD kaart dan wel vervang voor nieuwe

           Lees de laatste versie in van P1Mon
           Start de pi en lees de recente backup in

           Laat het ding uitrazen en na een uur of zo
           Pak nu de gemodificeerde backup file van 0404 en lees die ook in, laat ook dat ding gewoon een uur doorrazen … en dan fingers crossed

           Zou dat werken?
           Zijn er nog wat database intergiteits checks uit te voeren ?

          3. Dit zou moeten werken je kunt eventueel records uit de minuten tabel die ouder zijn dan 31 dagen weglaten want die worden toch meteen weer gewist.

   2. In in de logging kwam ik nog deze tegen
    2020-05-03 15:32:08,423 – P1Db – ERROR – updateDbDayMoney: uren water verbruik error unsupported operand type(s) for /: ‘NoneType’ and ‘int’
    2020-05-03 15:33:15,771 – P1Db – ERROR – updateDbDayMoney: uren water verbruik e:

    En deze 2020-05-03 12:25:57,874 – P1DropBoxDeamon – CRITICAL – AuthenticateDropBox: authenticatie gefaald melding:c29c7926d1896b71a5dc778411e53d86
    2020-05-03 12:25:57,882 – P1DropBoxDeamon – ERROR – Main: Dropbox authenti

    Dropbox backup had ik uitgezet, ik zal de authenticatie reenabelen en dan hem weer afschakelen maar lijkt er op dat die config setting niet goed is opgeslagen.

    UPDATE: updateDbDayMoney kan geen kwaad maar is niet netjes en treed alleen op als geen watermeter data is. gefixed voor de volgende versie.

 38. Vorige week de boel geïnstalleerd, loopt als en zonnetje.

  Het enige wat ik tot nu toe mis is het water verbruik per minuut..
  (en het toevoegen van historische data, maar dit staat al op de lijst)

  1. De historische data optie staat op de roadmap er komt geen optie om waterverbruik per minuut te laten zien.

 39. Hi, ik wil de backup functi emet (s)ftp gebruiken naar mijn nas. Vervelende is dat ik bij testen wel een ok melding krijg maar geen semafoor of een goede login zie in de logging van de nas. Als je doet zou ik wel een soort logje als voortgang wilen zien dat p1mon inlogt, naar de juiste directory gaat en daar een write kan uitvoeren, ik zie dat om een of andere reden niet.. ??

  1. je kunt het logfile bekijken dat hier staat. /var/log/p1monitor/P1FtpCopy.log. Hiervoor moet je wel inloggen op de pi. SFTP of FTPS wil nog wel eens problemen geven dus ik zou eerste eens starten met FTP. Daarnaast zijn ftp servers gevoelig voor het path dat je opgeeft inclusief wel of geen / karakters.

 40. Ik was gisteren bezig voor de eerste keer met ztatz
  De betreffende image gedownload en op sd kaart gezet
  echter kon ik wel gewoon via ssh inloggen maar totaal geen website
  ook bij herstart (volgens poort wijziging faq) gedaan en poort gewijzigd bleef ik foutmelding houden.
  Nu een versie ouder gedownload en geinstalleerd en die werkte zonder problemen.
  Het was de 8gb versie die ik geprobeerd heb

  1. Bedankt voor het melden. Ik kan je met deze informatie helaas niet helpen. Het wisselen van de poort is voor mensen die om wat voor reden ook de poort willen wisselen. Het is bij normaal gebruik niet noodzakelijk. Bij de volgende upgrade kun je de normale procedure proberen. Er is buiten het formaat van het image geen verschil tussen de 8GB of 4GB versies.

   1. ik had de poort niet gewijzigd het ging me alleen om de commands om de webserver te herstarten en op te vragen welke poorten in gebruik zijn:
    quote:
    Met het commando “netstat -an| grep LISTEN | grep tcp” kun je zien welke poorten al in gebruik zijn.
    6: sudo service nginx restart

    maar 80 was niet in gebruik maar werkte ook niet.
    Bij de oudere versie image werkte alles in 1x

    1. Wellicht een probleem met het kopieëren van de image. Ik weet dat sommige mensen problemen hebben met Etcher. De image is goed want ik en paar honderd mensen gebruik de image al.

  1. Ik zou verwachten dat beide waarden gelijk zijn als je maar 1 fase gebruikt. Het zou in beide gevallen de het huidige vermogen moeten zijn wat je verbruikt. Echter deze meetwaarden komen rechtstreeks uit de slimme meter en worden alleen weergegeven door de P1 monitor en dus niet bewerkt. Het enige wat ik kan bedenken is dat de meting op een ander moment gebeurt in de slimme meter waardoor deze af kan wijken. Lijkt mij een mooie vraag voor de energie leverancier. Voordat je dat doet zou ik eerste even naar de telegram in het informatie scherm.

  2. Het is inderdaad vreemd. Als ik kijk op 1-0.2.7.0 en op 1-0.22.7.0 zie ik per meting verschillen. Het ligt niet aan het programma, maar aan de manier waarop de meter de data weergeeft.

 41. Nog een vraag, ik heb dit al een paar keer gehad. Als de internetverbind wegvalt, crash de pi en komt ie niet meer terug online, alleen een nieuwe installatie lost het op. Enig idee? Apache 503 en timeout op ssh https://snipboard.io/UtAl8O.jpg

  1. Nee geen idee, alleen gebruikt de P1 monitor geen apache webserver gebruikt. De P1 monitor kan in principe zonder Internet verbinding werken. Internet is alleen nodig voor de NTP (tijd)

   1. Opgelost. P1mon heeft fixed ip adres, werd eerder uitgegeven aan ander device na netwerk reboot.

    1. Mijn voorkeur gaat uit om alle adressen door je dhcp (router) server te laten regelen. Dan is de kans op conflicten nul. Je kunt bij de meeste dhcp servers een vast op adres instellen op het MAC adres van het apparaat.

 42. Hi! Jullie MQTT implementatie heeft me voor het eerst kennis laten maken met MQTT, dank daarvoor! Ben al dagen aan het spelen. Mijn nieuwe customisation broadcaster zend een extentded JSON simultaan naar een Redis Cluster, UPD Broadcast en MQTT Broker. Nu kan ik altijd overal bij. Keep up the great work. https://snipboard.io/3Q0DyE.jpg

  1. Graag gedaan en bedankt voor het delen. Het helpt wellicht anderen en is motivatie om aan de software te blijven werken.

 43. Veel dank voor jullie inspanningen!
  Mijn vraag is de volgende: in de status API zijn de velden 66, 67 en 68 niet meer gevuld. In veld 0 van de configurationAPI zie ik wel de ZTATZ versie terug.
  Groet, Kees

  1. Graag gedaan, de velden die je noemt worden gebruikt om versies te controleren. Het is normaal als deze velden leeg zijn en werkt conform het ontwerp. Als je versieinformatie wil gebruiken dan is de configuratie api met index 0 de beste keuze.

   1. Dank voor je reactie.
    Ik kreeg nog deze melding:

    /p1mon/scripts/P1Semaphore.py:7: DeprecationWarning: the imp module is deprecated in favour of importlib; see the module’s documentation for alternative uses
    import imp

    1. Bedankt voor het melden ik pas het aan, het is al wat oudere code waar nu een waarschuwing voor wordt gegeven. Het kan geen kwaad maar het is niet netjes.

 44. Is er een mogelijkheid om de P1Monitor te installeren op een bestaand draaiende RPi? Ik maak gebruik van Home Assistant op een RPi4. CPU usage is 1 a 2 % en kan daar makkelijk P1 Monitor naast hebben. Scheelt weer een 2e pI….

 45. Sinds de upgrade van 0.9.11 naar deze valt het me op dat sommige totaalberekeningen niet lijken te kloppen. Als voorbeeld heb ik net een screenshot gemaakt (zie https://webaudit.nl/p1/p1.png). Als je het vermogen per fase optelt kom je op -0.149+0.198+2.287 = 2.336 kW. Op het scherm staat als totaalverbruik 2.416 kW.
  Verder zie ik dat als je bij het verbruik vandaag de dag- en nachtstroom optelt (1.057+3.172=4.229 kWh) het niet overeenkomt met de waarde bij ’totaal vandaag’ 4.207 kWh.
  Weet jij wat er aan de hand is? In eerdere versies is me dit nooit opgevallen…

  1. De waarde voor het vermogen totaal en per fase komen 1 op 1 uit de slimme meter daar wordt buiten wat afronden niets mee gedaan en kan ik ook niet beïnvloeden. Wat kan is dat slimme meter op een ander manier meet of net op iets ander moment. Het verschil van de kWh waarde kan een afrond probleem zijn maar dat over langere periode weer goed moet komen.

 46. Hallo, ik ben sinds zeer kort ook een enthousiaste gebruiker van deze P1 monitor! Ik was via deze site https://developers.nl/blog/10/uitlezen-nederlandse-slimme-meter-p1-poort-over-netwerk een verbinding gaan maken met de raspberry Pi aangezien ik geen kabel had en mij iemand erop gewezen had dat de pi ook een seriele poort had en ik dus eigenlijk geen kabel zou moeten hoeven kopen…. En dat klopte inderdaad. Met de verbinding volgens genoemde website krijg je gewoon de gegevens van de meter binnen op de raspberry! Daarna kwam ik deze mooie software tegen en guess what… et werkte niet! De software kon niet mijn seriele poort instellen, deze was n.l. ttyS0 en niet tyUSB0. Hmm.. na enig speurwerk en wat testen heb ik wel een oplossing gevonden 🙂 Heel simpel, een link aangemaakt van /dev/ttyUSB0 naar /dev/ttyS0 en het werkte!!!
  Haha en nu heb ik vandaag ook nog kunnen zien dat mijn zonnepaneeltjes die ik had gekregen mij zelfs 0,11 eurocent hebben opgeleverd! 🙂 Dankje meneer Security Brother, ik had het zelf niet mooier kunnen maken!! mvg Rob

 47. Ik probeer een probleem te melden, maar ik zie mijn reactie niet terug, vandaar een tweede poging:
  De onderkant van het ‘stats.php’ scherm (met de 15 min. – 24 uur grafieken) is afgesneden waardoor de onderste grafiek niet volledig wordt weergegeven.
  Dit treedt niet op bij het ‘e-verbruik.php’ scherm, die is volledig en ook volledig omkaderd met het (donker) grijze veld. Ik heb de browser cache gewist zonder resultaat, en het treedt op mijn Windows PC ook op op mijn Android tablet. De gebruikte browsers zijn Chrome (en Edge op de PC).

  1. kun je het eens proberen in de een anonieme browser het lijkt een CSS cache probleem. Dan weet je zeker dat de cache niet meer bestaat. Als dat niet helpt wil je dan een screenshot delen?

    1. Staat bij je beeldscherminstellingen de “Schaal en lay-out” misschien op een andere waarde dan 100%?

   1. Weer een tweede poging, ik doe zeker wat fout…..

    Ik heb een andere PC gebruikt met een anonieme browser.
    Ook daar heb ik het probleem.
    Hier is het screenshot: https://snipboard.io/GfSDer.jpg
    Ben benieuwd, ik heb dit met de vorige versies niet eerder gezien…
    Verder een prachtig tool!

   2. Nog wat extra info: het betreft alleen het scherm met de tab MINUTEN… de andere (uren t/m jaren) zijn in orde!

    1. Ik heb dit nog nooit gezien en kan het ook niet zo snel verklaren. Als je inspecteren kiest in de browser en je kijkt naar de console zie je dan foutmelding oid?

     Update: ik denk dat de oorzaak op de Pi gezocht moet worden omdat je het probleem met meerdere apparaten hebt. Ik vermoedt dat het image of een deel van het image defect is of je shdc kaartje. Je kunt of proberen er een nieuwe image overheen te zetten of nog idealer op een andere sdhc kaartje. Je kunt ook een systeemdump maken via het config systeem menu. Als je dat bestand via Dropbox o.i.d wil delen dan kan dat verder onderzoeken.

     1. Ik zie inderdaad foutmeldingen in de console:

      DevTools failed to parse SourceMap: chrome-extension://bhmmomiinigofkjcapegjjndpbikblnp/libs/bundle.min.js.map
      DevTools failed to parse SourceMap: chrome-extension://bhmmomiinigofkjcapegjjndpbikblnp/libs/lodash.min.js.map

      Echter, die zie ik ook als ik de tab “uren” bekijk….
      Verder maakt het niet uit of ik de schaal / layout op 100 % zet of op een andere waarde.

      1. Ik denk niet dat dit er wat mee te maken heeft. Zie mijn vorige verzoek over de dump of probeer het image opnieuw te overschrijven. Wat ik echt heel apart vindt is dat het op meerder browsers is en op verschillende apparaten. Nog een suggestie werkt het je via Wifi of over Ethernet?

       1. Hier is de systeemdump:

        link verwijderd

        Ik gebruik inderdaad WiFi nadat ik eerst de import heb gedaan via LAN.
        Ik heb inmiddels een nieuw kaartje gebrand met een opnieuw gedownloade image, en helaas heb ik nog steeds hetzelfde probleem.
        Ik gebruik een Raspberry 3B plus, was ik nog vergeten te vermelden…

        1. is het mogelijk om de de pagina via Ethernet op te vragen. Ik ga de dump onderzoeken.

         1. Hier komt ie:

          LINK VERWIJDERD.

          Ik heb nu wel even de USB monitorkabel losgehaald omdat de LANaansluiting op een andere locatie zit…

          1. Mijn vraag was als je de stats.php pagina via Ethernet ophaalt heb je dan het zelfde probleem, graag testen via een anonieme browser.

         2. Excuses, ik was te vlug…
          Ook met de pagina via ethernet (anonieme browser) krijg ik hetzelfde beeld… vreemd dat het alleen met de MINUTEN tab misgaat, de rest van de schermen zijn OK.

          Overigens: als ik op het blauwe ‘vierkantje’ linksonder in het beeld klik, wordt de achtergrond egaal grijs gelijk aan de standaard achtergrond. Klik ik er weer op dan gebeurt er niets. Alleen bij het verversen van de pagina wordt het donkergrijze kader om het scherm weer zichtbaar (dit gebeurt op alle schermen). Ik vermeld het maar even, maar het zal wel niets met het probleem dat ik heb te maken hebben.

          1. Het is een uitdaging. je kan je troosten dat je een unieke bug hebt.:) Ik kan nog niets bedenken dus als je het de moeite vind dan kunnen wat ander zaken proberen. Je hebt gelijk het blauw vierkantje is een full screen optie maar werkt alleen in browsers die het ondersteunen. Wat heel apart is dat ik de zelfde code gebruik op diverse plekken en het is daarom heel apart dat het alleen bij dit scherm gebeurt. Kun je met inspectie van de browser kijken wat er getoond wordt. Hier een voorbeeld van het hoe de formaten er uit zouden zien moeten zien.

          2. Nog een vraag, zou je een kopie kunnen maken van stats.php naar bijvoorbeeld kaas.php en dan de pagina direct aanroepen met /kaas.php.

          3. Het wordt een traject van trial-and-error ik wil eerst een zien of de url van pagina invloed heeft. Ik wil je vragen een kopie te maken om te zien of dat helpt.

           1: inloggen op de Pi met p1mon & wachtwoord verandermij (tenzij je het wachtwoord veranderd hebt).
           2: geef de volgende commando’s in.
           cd /p1mon/www
           cp stats.php tom.php

           Voer de volgende url in een anonieme browser en bij voorkeur op een ander device: http:/tom.php bijvoorbeeld (http://192.168.2.220/tom.php)

           ik hoor graag of deze pagina wel werkt.

          4. Zoals gevraagd heb ik de stats.php pagina gekopieerd naar tom.php.
           Deze laatste geopend in een anonieme browser en er is geen verschil met de originele pagina…. helaas…

          5. Ik ga er nog eens naar kijken maar heb nog geen idee waar ik het moet zoeken. Wat je nog kunt proberen is de database te wissen (na een export) en als je de mogelijkheid hebt de pi op een andere netwerk proberen. Zoals al aangeven je hebt een uniek probleem dat ik nog nooit gezien heb.

           update: ik heb met jouw data en image alles getest en dat werkt zonder problemen. Het enige wat ik nog kan bedenken is dat er iets op jouw netwerk de data beïnvloed of de weergave van pagina’s Wellicht een of andere plugin oid. Ik vrees dat ik aan mijn kant niets meer kan doen.

          6. Ik heb denk ik het probleem gevonden!
           Aangezien ik geen gas verbruik (heb stadsverwarming) heb ik in de Display configuratie dat gasverbruik scherm uitgezet.
           Als ik het aan zet krijg ik wel keurig netjes het stats.php scherm te zien met een volledige omkadering zoals bij de andere schermen. Voordeel is dat ik op het nu toegevoegde gasverbruik scherm het temperatuurverloop zie (haalt hij uit de weer API) zonder natuurlijk het bij mij afwezige gasverbruik… Het is dus toch een klein bugje denk ik. Maar het is simpel op te lossen door het gasverbruik scherm niet uit te zetten!

          7. Top dat je het gevonden hebt en wil delen. Ik kan het helaas niet reproduceren. Kun je een schreenshot delen wat je aan/uit gezet hebt?

         3. Ik wil met alle plezier helpen met het oplossen van deze ‘bug’ maar ik heb weinig ervaring met webpagina’s te analyseren. Als je me kan aangeven waarnaar ik met ‘inspectie’ van de pagina moet zoeken, en hoe ik een kopie van stats.png moet maken dan hoor ik dat graag!

          1. Heb je ervaring met het inloggen op de pi met putty of desnoods via een keyboard en een monitor.

       2. Hier zijn twee screendumps gemaakt met ‘gas historie’ aan en uitgezet in de Display configuratie:

        https://drive.google.com/file/d/13dBKuDQEjA4aKIxwc-TX4_88y-SwiUlY/view?usp=sharing

        https://drive.google.com/file/d/1aNFor3zTAJElEbHSbN0EsLA_sDHOkcU1/view?usp=sharing

        Bij ‘gas historie’ aan zie ik ook een volledige omkadering van het scherm (lichtgrijs op de iets donkergrijze achtergrond).
        Op mijn Android tablet en smartphone zie ik in beide gevallen geen onderste kaderveld, waardoor de ‘blauwe’ grafiek aan de onderzijde iets wegvalt. Bij ‘gas historie’ aan zie ik die ook niet, maar het grafiekveld is wel volledig zichtbaar.

        1. Bedankt. Kun je mij ook een screendump sturen van de configuratie pagina. Ik heb je configuratie database ook gecontroleerd maar daar zag ik geen problemen.

          1. Bedankt maar ik kan probleem nog steeds niet reproduceren. Ik denk dat het toch iets bij jou lokaal is. Wellicht komt er nog iemand anders met het probleem maar tot nu toe ben je de enige van den meer dan 1000 gebruikers.

 48. L1/L2/L3 max waarden staan op 16.
  Mijn aansluiting is van een zwaarder kaliber.
  Kunnen deze max waarden ook aangepast worden?

 49. Ik ben helemaal fan van P1 monitor
  Ik zit echter met een “probleem”

  De monitor heeft gedurende 1,5 week niet gewerkt.

  Gister weer aan de praat gekregen, ik had dan een piek verwacht van die 1,5 week dat is niet gebeurd.

  Het verbruik gaat weer verder met waar hij was gestopt echter de meterstanden kloppen wel.

  Kan ik ergens in een bestand iets handmatig aanpassen zodat het verbruik van de maand april weer klopt?

  Vriendelijke groeten van Martijn

  1. Ja dat kan maar niet eenvoudig, de FAQ geeft wat tips. Ik ben wel geïnteresseerd waarom de P1 monitor gestopt is. Kun je iets meer van de omstandigheden vertellen en welke versie je gebruikt en met welke hardware? De enige keren dat er tot nu toe problemen waren met de betrouwbaarheid was dat of terug te leiden naar andere hardware dan de pi 3/4 of een niet correct werkend SHDC kaartje.

   Update: er is een optie om een mail te sturen als er geen data meer binnenkomt als de Pi het dan nog wel doet.

   1. Dankjewel voor je snelle reactie,
    Ik wacht de maand april af, misschien dat hij zelf de berekening dan maakt en toch tot een juist maandverbruik komt..?

    Ik ben aan het kijken geweest in de database en daar kom ik wel uit mocht het niet lukken

    Hoe het komt weet ik niet,
    ik heb wel een elektrische storing gehad en mogelijk dat ik er toen wat gebeurt is..wat wel vreemd was dat ik alles weer moest instellen, baudrate etc…

    -Pi3
    -En een iksra am550 meter.
    -had de software in juli 2019 geïnstalleerd, de toen meest recente versie had ik toen.

    Nu de nieuwste versie geïnstalleerd

    Groeten van Martijn

    1. Ik denk dat door de spanningsdip het sdhc kaartje beschadigd is geraakt. Soms is een reboot genoeg om de boel weer te herstellen tenzij we kritisch stuk kapot is gegaan een regelmatige back-up kan dan handig zijn.

     1. Ik ben erachter gekomen dat wanneer je de Dropbox token invult je gelijk op opslaan moet drukken ipv enter, alles wordt dan namelijk gewist.

      Groeten van Martijn

 50. Hallo,

  Ben erachter. Alles wordt hier goed weergegeven met een netwerk kabel, maar niet met WIFI (wachtwoord en SSID ingesteld via het menu). Zie met een netwerkkabel ook een andere menu als met WIFI. Met WIFI zie ik ook geen verbruik en dergelijke, maar met de kabel wel. Bug misschien?

  1. Heb je al geprobeerd de browser cache te wissen of als je niet weet hoe dat moet een anonieme browser te gebruiken voor het wifi ip adres. zie de FAQ

 51. Wilde upgraden van een versie uit 2018 naar deze versie, maar me pi crashed met het importeren van de database. Enig idee hoe ik mijn huidige database kan behouden en toch naar deze versie over kan stappen?

 52. Ik gebruik p1mon nu ongeveer 5 maanden op een pi2. Ookal wordt deze niet officieel ondersteund, het draait goed (geheugengebruik is ong. 50%). Sinds gisteren heb ik ook de ESP32Deltatemp temperatuur meter toegevoegd, wat een mooie toevoeging is! Ook vind ik het fijn dat er een simpele iphone app beschikbaar is, zodat ik ook als ik niet thuis ben het verbruik kan monitoren. Puik werk allemaal!
  In de toekomst (in de zin van over een aantal jaar als het salderen afgebouwd wordt), zou een koppeling met b.v. pvoutput.org (universele oplossing) of (in mijn geval) de solarEdge api fijn zijn, om het verschil tussen opgewekte en verbruikte energie terug te kunnen zien. Nu is dat echter nog geen gemis.

  1. Bedankt voor je feedback. Ik heb je verzoek voor pvoutput.org en de solarEdge api toegevoegd aan de roadmap.

   1. Beide stonden al op de roadmap als het goed is. De Solaredge API is al meer dan een jaar geleden het verzoek ingediend. PVoutput.org is recent ingredient als alternatief voor de api.

 53. Hallo ik ben en fan van P1 , ik zag dat er een update was 20204 , deze geïnstalleerd werkt weer geweldig , ik zag dat er nu ook 3 fase info bij zat , hier is wel een schoonheids foutje gemaakt ,1e je kan de waardes niet aan passen van Ampere en Watt , jullie gaan er nu van uit dat als je een fase hebt er ook meer een groep van 16 ampere aan hangten dat geeft dan een max van 3520 watt , dat is helaas niet zo ,in mijn geval 4×16=64Ampere max. het vermogen is dan max 230volt x 64A = 14.720Watt . 2e verder zag ik dat de volt meter niet werkt (blijft op nul) , deze kan je wel laten werken omdat je de waarde van de eerste 2 hebt Volt = Watt gedeelt door ampere (V=P / I) , afhankelijk van het aantal cijfers achter de coma wordt deze waarde precies , en zal je steeds rond de 230v uit moeten komen . ik hoop dat je hier wat mee kan . veel succes

  1. Altijd leuk om een bericht van een fan te lezen. In de volgende versie kun je het vermogen Watt en het ampèrage (A) instellen. Respectievelijk tussen 4000 – 10000 Watt en 15,32 of 40 Ampère. Hier een voorbeeld van het dashboard zonder data en een schreenshot van de UI configuratie. Een goede suggestie voor het berekenen van de spanning maar deze is echter te onnauwkeurig omdat de stroom meting in hele ampères wordt aangeboden. Waarmee de volt waarde niet overeenkomt met de werkelijkheid. Stel je hebt 3600 watt vermogen bij een stroom van respectievelijk 15 en 16 ampère levert dat 225 of 240 volt op dus een resolutie ongeveer 15V. De echte meting heeft een resolutie van 0.1 volt. Veel plezier van de software en bedankt voor je feedback.

 54. Hallo! Dank voor deze fijne update weer! Ik wil graag de fase opslaan en laten zien. Ik loop alleen tegen een UI dingetje aan. De setting voor fase display op het homescherm is gelijk aan de menu optie. Nu heb ik 1 fase en geen drie. Nu ik de optie heb een gezet heb ik de menu item, maar zie ik op het hoofdscherm 2 lege fase, overigens ook op de fase tab. Het zou fijn zijn om de keuze de kunnen hebben slecht 1 fase weer te geven en / of wel het menu item te hebben, maar niet de display op het hoofdscherm. Dank alvast!

    1. in het fase-a scherm kun je bij de volgende versie aangeven welke “meters” je kunt zien. De bug in het historie scherm zal ik ondererzoeken en bedankt voor het melden.

 55. Ik overweeg een raspberryaan te schaffen om deze software op te zetten en hiermee aan de slag te gaan. Is het ook mogelijk om met je software een extra link te maken met een kWh meter of direct met Solar edge zodat ik mijn daadwerkelijk verbruik en daadwerkelijk opgewekte energie kan zien? Alvast dank voor je antwoord.

  1. Ik kan geen toezegging doen over wat er wel en niet in de toekomst mogelijk wordt. Als er een generieke interface te maken is voor een bepaalde bron of meting dan komt het er mogelijk in. Dat hangt af van de vraag, hoeveel keer er om gevraagd wordt en de complexiteit van de realisatie.

 56. Weer bedankt voor deze mooie update. Mijn meter geeft vermogen en stroom per fase, geen spanning. Is het idee om de spanning weg te laten als deze 0 aangeeft?

 57. Ik begin met maken van een compliment voor het steeds beter en mooier worden van het P1 programma. ik heb een kleine opmerking m.b.t. het 3 fase scherm. De stroom schaal loopt van 0 t.e.m. 16 A. Nu is de waarde van 16A de waarde van een groep zekering. De waarde van een fase zekering is meestal 25A bij 3 fase en 35A bij 1 fase. Wij hebben 3 fase en het komt regelmatig voor dat het verbruik boven de 16A is. Het ziet er een beetje vreemd uit dat de schaal helemaal rood is en het getal een waarde aangeeft dat de stroom hoger is dan 16A. Is het mogelijk om de waarde van 16A te veranderen in 35A of dat de gebruiker zelf de schaal mag kiezen.

  1. Bedankt voor het compliment, in de volgende versie kun je het vermogen Watt en het amperage (A) instellen. Respectievelijk tussen 4000 – 10000 Watt en 15,32 of 40 Ampère. Hier een voorbeeld van het dashboard zonder data en een schreenshot van de UI configuratie.

    1. Graag gedaan, dit was een relatief eenvoudig aanpassing vandaar dat ik deze meteen heb doorgevoerd.

 58. Mooi dat je nu per fase kan zien wat er aan stroom uitgaat of in komt. De historie werkt bij mij niet. Alles blijft staan op “”wacht op data””

  1. Bedankt voor het compliment en laat het vooral aan anderen weten. De optie voor historie moet je zelf aanzetten omdat dit een relatief grote belasting vormt en alleen zinvol is als je slimme meter de fase informatie doorgeeft. Je kunt dit instellen via het configuratie scherm. Ga naar het config-bestanden.php scherm en onderin kun je via optie “Historische fase informatie opslaan in de database” aanzetten. Vergeet niet op opslaan te drukken rechtsboven. Er wordt maximaal 7 dagen aan informatie bewaard wegens de relatief grote hoeveelheid aan data.

 59. Allereerst veel dank weer voor deze prachtige nieuwe versie. Ik loop tegen 1 probleempje aan op het 3-fasen scherm. Bij ‘actueel’ wordt alles goed getoond, maar bij ‘historie’ krijg ik geen grafieken te zien. Overal staat ‘wacht op data’ en bij L2 Watt wordt de ajax-loader-gif getoond. Enig idee hoe ik de grafieken aan de praat kan krijgen?

  1. Bedankt voor het compliment en laat het vooral aan anderen weten. De optie voor historie moet je zelf aanzetten omdat dit een relatief grote belasting vormt en alleen zinvol is als je slimme meter de fase informatie doorgeeft. Je kunt dit instellen via het configuratie scherm. Ga naar het config-bestanden.php scherm en onderin kun je via optie “Historische fase informatie opslaan in de database” aanzetten. Vergeet niet op opslaan te drukken rechtsboven. Er wordt maximaal 7 dagen aan informatie bewaard wegens de relatief grote hoeveelheid aan data.

 60. Ik heb een fase. Kijk ik op de 3 fase pagina, dan zie ik bij fase 3 de stroom een heel hoge constante waarde. De 1e fase werkt goed. De vorige fasen zijn op de ene gemelde na een strakke lijn op 0.

  1. Je verstrekt erg weinig informatie om je te kunnen helpen. Als je de output van je slimme meter wil delen dan kan ik wellicht helpen.

  2. Als je maar 1 fase hebt kun je de 3 fase weergave beter uitzetten is mijn ervaring. Enige wat je wel mist is de voltage en ampere weergave, maar aan de andere kant kun je die ook zien bij de directe output van de meter.

   Ik heb zelf ook maar 1 fase, maar ik ga in juni over op 3 fasen (verhuizing, identieke meter) en dan kan ik deze modus pas echt goed testen.

   1. Bedankt voor je bijdrage, je kunt zelf bepalen wat je wil zien. Het belangrijkste is dat het mogelijk is en dat je zelf kunt kiezen.

    1. Ik had ‘m uit staan omdat hij bleef hangen in de grafiekweergave maar kwam er net achter dat ik in de instellingen moet aanzetten dat hij die gegevens ook wegschrijft, nu werkt het wel goed 🙂

 61. Ik lees de laatste tijd over een aantal mensen die met een sensus pulsgever aan de gang zijn gegaan. De kosten vindt ik vrij hoog (82.50) om het waterverbruik inzichtelijk te maken. Bovendien nog met draadjes naar de GPIO-aansluitingen. Ik heb op internet bij monitorx.net een sensor gevonden die rechtstreeks met een P1 kabel werkt. Ze maken nog gebruik van een monitoringbase, maar ik zie de extra functionaliteit hier niet van als wij P1-monitor gebruiken. De sensor zelf is te koop bij BOL.COM voor 49,- zie link https://www.bol.com/nl/p/monitor-x-water-sensor/9200000130090347/#product_specifications
  Kun jij je gedachte hier eens over laten gaan
  Groet

  1. Ik kan geen specificaties vinden van de X monitor maak het lijkt er op dat je ook het basisstation nodig hebt wat in feite ook een soort P1 monitor is. de mooist oplossing zou een oplossing zijn via USB dat is minder geknoei dan met de GPIO. Dan is de sensor oplossing voor ongeveer 15 euro toch een stuk aantrekkelijker qua kosten. Samengevat dit product lijkt niet echt een oplossing.

 62. Helaas kon ik niet meer in het instellingen menu van mijn vorige versie en ook mett een reset van het wachtwoord via Putty kwam ik er niet meer in.
  Vanochtend was er geen verbinding met de meter meer en na een herstart kreeg de pi geen ip adres mer en kon er dus helemaal niet meer in.
  Ik heb inmiddels de nieuwe versie op een tweede kaartje gezet. Verbinding is er weer met de meter en ik kan weer in de instellingen.
  Helaas heb ik geen backup kunnen maken van de oude gegevens. Hoe krijg ik die er nog op?

  Ik heb m.i. twee mogelijkheden:
  1. Dropbox stond aan bij de vorige versie, maar ik zie alleen een .sjon bestand in de map van p1monitor. Kan ik hier iets mee?
  2. ik heb het oude sd kaartje nog. Kan ik daar de gegevens nog vanaf halen en weer importeren?

  1. Op Dropbox staat standaard alleen de actuele informatie uit de slimme meter en geen historie, tenzij je een back-up maakte naar Dropbox maar dat was helaas niet zo begrijp ik. Als het oude kaartje nog te lezen is kun je proberen de database bestanden daar vanaf te halen.

   1: “mounten” met een linux of ander systeem dat ext4 bestanden kan lezen. Als je een adapter hebt voor de pi waar het SDHC kaartje in past dan kun je de pi ook gebruiken.In de folder /p1mon/scripts staat een script “mount-clone.sh” als je dat aanroept met het het tweede kaartje in de Pi ./mount-clone.sh sda dan kun je op /mnt/clone/p1mon/data de *.db bestanden vinden van de database.
   2: Een ander alternatief is een tooltje dat onder Windows of OSX het kaartje kan lezen. Hier een mogelijke alternatief waar ik geen ervaring of kennis van heb.

   Als je de database bestanden hebt dan kun je of die kopiëren of data exporteren en weer importeren maar dat vergt aardig wat werk en daar is geen standaard oplossing voor.

   1. via een chromebook kan ik de inhoud lezen, maar helaas lijkt de map mnt/clone leeg te zijn…

     1. Via de Pi krijg ik de melding: kies een toepassing om ’type inode/x-corrupted’ bestanden te openen.
      Einde oefening vrees ik?

       1. Inmiddels een backup van september terug gezet. Jammer maar helaas. Toch maar vaker een back-up maken en een update installeren.

        1. Altijd goed, weet je dat automatisch back-up’s kan maken naar Dropbox of een (s)ftp server.

         1. Al gezocht naar deze Dropbox functie omdat ik dacht dat hij aan stond. Heb je een linkje?

          1. Je moet je aanmelden bij dropbox via de configuratie pagina “config-bestanden.php” daarna kun je op de config-backup.php een schema instellen wanneer je de back-up wil laten lopen. Onderin kun je aangeven hoeveel versies je wilt bewaren. Dropbox gaat niet lekker om met een groot aantal versies is in de praktijk gebleken.

 63. Ik weet het niet zeker, maar misschien staat er een tikfoutje in de FAQ. Ik zie daar “sudo raspi-config –expand-rootfs” staan, maar als ik dat doe krijg ik een config menu.

  Toen ik er op ging googlen kwam ik er achter dat er voor expand 2 streepjes moeten staan, dus “sudo raspi-config -–expand-rootfs”.

  Toen werkte het wel…

 64. Beste,

  Als ik de nieuwste ZIP file download en uitpak is het image bestand 8,05GB. Ik gebruik een geheugenkaart van 8GB en als ik dan deze image wil flashen dan krijg ik de melding dat het bestand +- 58MB te groot is voor dit kaartje.
  De geheugenkaart is volledig en juist geformatteerd, precies zoals ik ook deed met de vorige versies.

  Als ik terug ga naar versie .14 van december lukt dit wel, dit bestand is namelijk 7,99GB.

  Zie ik nu iets over het hoofd of is het bestand nu echt net te groot?

  1. Je hebt gelijk het image is helaas net te groot. Het advies is om minimaal een 16GB of liever een 32GB kaartje te nemen. Dat is ook beter voor de levensduur. Ik zal bij de volgende release kijken of het image kleiner gemaakt kan worden.

   1. Dank voor de reactie. Wel jammer, ik las namelijk dat je minimaal een 8GB nodig had voor de update en daarom heb ik de kaart gewist om opnieuw te kunnen flashen.

    De vorige versie werkte prima, maar mogelijk dat er in de update voordelen zaten.

    Nu heb ik geen 16GB in huis, dus ik zal hem eerst terug flashen naar de vorige versie.

    1. Als ik tijd heb zal ik een kleinere versie maken, maar het advies blijft om een grotere te gebruiken.

      1. Graag gedaan, het is de laatste 4Gb sd card die ik heb. Als deze de geest geeft dan is het helaas niet meer mogelijk om deze te maken.

 65. Dag,

  Zojuist heb ik in een post aangegeven dat de HRI sensor werkt… Die werkt wel maar dan moet ik dit het volgende python app draaiende houden…. python3 P1Watermeter.py….. Zodra ik dit draaiende houd dan zie ik de wijzigingen binnenkomen op de frontend. Wat doe ik verkeerd?

  1. Als je instelling op de config pagina (config-io.php) onder het kopje watermeter de juiste instellingen gebruikt, inclusief dat de water meter actief moet zijn dan worden de juiste processen gestart. Vergeet niet de pagina links boven te saven.

 66. Ik heb de watermeter werkend gekregen met de HRI Sensus pulse meter (A versie) witte draad op een GPIO pin, bruine draad op GND.
  Dat werkt prima

 67. Ik heb gisteravond op aliexpress alle onderdelen voor de watermeter besteld. In ieder geval genoeg materiaal om er 3 te maken. Een voor mezelf, een voor mijn ouders en nog een als reserve.

  Nadeel is wel dat alles van andere leveranciers af komt, dus de bestelling komt straks in 5 verschillende pakketjes aan. Hoe ze dat in hemelnaam voor die prijzen voor elkaar krijgen is mij een raadsel, maar het schijnt te kunnen.

  Als het me is gelukt laat ik het nog wel even weten, maar het spul zou sowieso nog 20 tot 50 dagen onderweg moeten zijn, dus ik laat het bij mijn ouders bezorgen want we gaan binnenkort verhuizen.

  1. Ik verwacht ook nog wat onderdelen uit China en ik denk dat dit inderdaad even gaat duren.

 68. Beste, ik wil graag de update uitvoeren van Versie:202002-0.9.15(Maxine) naar Versie:202004-00.916-8. deze heb ik gedownload en uitgepakt. Het iso bestand heb ik met Win32Diskimager geschreven naar een Sandisk USB stick van 16Gb. Deze is eerst in fat32 geformateerd met SD Formatter. Wanneer ik de USB stick aan de raspberry koppel en via in-export gebruik ik Update dan krijg ik de volgende meldingen:
  Start van programma.
  Veiligstellen van gegevens gestart
  Controlle op eerder gebruikte drive sda1 gestart.
  Controlle op eerder gebruikte drive sdb1 gestart.
  Controlle op eerder gebruikte drive sdc1 gestart.
  Controlle op eerder gebruikte drive sdd1 gestart.
  USB device sda1 is een image device die niet kan worden gebruikt.
  USB device None niet te mounten, gestopt.
  Verwerking gefaald.
  Ik heb meerdere usb sticks gebruikt, allemaal met hetzelfde resultaat.
  een bepaalde USB stick heb ik ook gebruikt met de vorige (Grote) update wat wel goed ging, en nu niet.

  Heeft er iemand enig idee wat er fout gaat, of hoe ik er voor kan zorgen dat de update wel goed uitgevoerd wordt?

  Alvast erg bedankt.
  Tot nu toe een zeer tevreden gebruiker.

  1. Hierbij de stappen om een upgrade uit te voeren:

   OK, Upgrade Assistent voor beginners: De Upgrade assistent maakt een kopie van alle belangrijk instellingen van de P1 monitor. Het enige wat niet bewaard wordt is het wachtwoord van de Pi gebruiker p1mon en het wachtwoord voor het instellen van de P1 configuratie items. Dit wordt gedaan door de data op een USB stick te zetten die in de Pi blijft tijdens de upgrade. Als je een tweede SDHC kaartje hebt dan zou het helemaal ideaal zijn maar het kan ook zonder.

   Stappenplan:

   0: download de laatst versie van de software en pak het zip file uit, net als de eerste keer dat je P1 monitor hebt geinstaleerd.
   1: plaats een USB stick in de Pi de kleinst die je kunt vinden is groot genoeg.
   2: ga naar het config scherm -> in-export en kies de optie Upgrade assistent. Er verschijnt een scherm dat aangeeft wat er gebeurt (duurt ongeveer 20 seconden).
   3: zet de Pi uit.
   4: Als alles gelukt is kun je de laatste versie van P1 software op je SDHC kaartje zetten of op je tweede kaartje.
   5: Plaats het kaartje met de laatste software in de Pi en de USB stick zit nog steeds in de Pi.
   6: start de pi, deze start en reboot 1 keer automatisch na een minuut of 5 zal de Pi weer draaien. Dan kan het nog maximaal 20 minuten duren voordat alle data geïmporteerd is. De Pi mag dus niet uitgezet worden.
   7: in het info scherm kun je voortgang zien op de regel: Status automatische data import: SQL import gereed / bezig met een aantal puntjes wat oploopt.

   Succes,
   SecBro.

   1. Het is gelukt, dank voor de handleiding. (Ik had zelf een denkfout gemaakt waardoor het niet lukte.)

 69. Dag,

  Zou deze watermeter sensor ook werken? Deze komt morgen binnen. Het gaat om: sensus hri sensor 620
  Ik ben dus erg benieuwd of dit ook aan te sluiten is.

  Alvast bedankt.

  A

  1. Ik ken deze sensor niet maar wellicht heeft een andere P1 monitor gebruiker deze al in gebruik. Uit de documentatie blijkt dat uitgang reed contact compatible is. een reed contact is een contact dat door een magneetje wordt gesloten of geopend. De P1 monitor werkt door het openen en sluiten tussen een GPIO pin en aarde. Dus als deze sensor een contact open en dicht laat gaan dan zou het moeten werken.

 70. Ik heb sinds iets meer dan een maand een slimme meter.
  Vooraf al op zoek gegaan naar iets om zelf mee te monitoren i.p.v. de leverancier en P1monitor gevonden.
  Ik gebruik het programma nu een maand en ben er blij mee.
  Een duidelijk no nonsense programma dat doet wat het moet doen.
  Instructies lezen, het juiste kabeltje inkopen (!), installeren, juiste communicatie parameters instellen en klaar.
  Het werkt direct !

  Bedankt voor de nieuwe versie. Die ga ik dadelijk eens installeren.

 71. Wat een geweldige update weer! Bedankt voor al het werk.
  Ik heb 1 vraagje over het resetten van de watermeter input.
  Het lukt niet altijd om de juiste waarde er in te krijgen.
  De waarde die er nu in staat is te hoog. Dus probeer ik er een nieuwe lagere waarde in te zetten.
  Ik vul de nieuwe waarde in en kopieer de tijd “tijdstip watermeterpuls” in “watermeterstand timestamp”.
  Vervolgens zet ik “watermeterstand reset” aan.
  Ik klik dan op opslaan. Het beeld knippert een keer.
  Wanneer ik dan op het main2 scherm kijk is er niks aan de stand veranderd.
  Ik heb het ook in chrome incognito mode geprobeerd. Werkt ook niet.

  Doe ik iets fout of is het een bug?

  1. Er zijn een paar zaken die als randvoorwaarde gelden:
   1: de datum die je opgeeft in het veld “watermeterstand timestamp” moet in een tijdstip zijn dat later is dan het eerste record in de database.
   2: je vult de stand in in het veld “watermeter stand in m³” bijvoorbeeld 1000.
   3: Je zet de schakelaar “watermeterstand reset” op aan.
   4: save de pagina

   Dan moet het werken. Je kunt dit oneindig doen er wordt een waarde berekend maar de ruwe gemeten liters veranderd niet.

   Het lijkt er echter op dat als je een datum opgeeft van een record dat niet bestaat omdat er geen water is gebruikt dat het niet werkt. Dat is een bug die ik aan zal passen.

   1. Hallo,

    De watermeter logging is er na de poging om er een andere stand in te zetten mee gestopt.
    De teller staat nu stil.

    Ik heb met winscp de database gedownload en er met SQLLiteStudio in gekeken.
    In de hoop zo een bestaande timestamp te vinden waarmee ik kan proberen een nieuwe stand in te voeren

    Echter ik zie wellicht iets vreemds.

    De timestamps in watermeter_history _uur gaan tot 2020-02-03 10:00:00
    Maar in watermeter_history_dag gaan de timestamps tot 2020-04-05 00:00:00

    Zouden ze dan niet per dag ook veel verder moeten lopen?

    Kan ik iets doen om mijn historische watermeter data niet kwijt te raken en het toch weer aan de praat te krijgen?

   2. Sorry… het vreemde verschil tussen dag en uur ligt geheel aan me zelf. SQLLiteStudio laat maar 1000 regels per bladzijde zien. Ik had even de volgende pagina’s niet gezien 🙁 STOM!
    Maar de watermeter logger staat wel echt stil…

    1. Te eerste gebruik de aanpassing van de watermeter stand maar even niet meer. Ik ga deze aanpassen zodat deze robuuster wordt.

     Ik ga er even vanuit dat er iets mis is met de database met de watermeter waarden. Als je de volgende stappen volgt dat verwacht ik dat de database weer correct is en dat je geen data kwijt raakt.

     1: maak een export van de data.
     2: login op de pi ga naar de folder /p1mon/scripts voer het commando “./p1mon.sh stop” uit.
     3: ga naar de folders /p1mon/data en /p1mon/mnt/ramdisk en wis of hernoem het bestanden 03_watermeter.db Dit moet echt in beide folders!
     4: ga terug naar de folder p1mon/scripts voer het commando ./p1mon.sh start uit.
     6: als alles weer draait controleer dan of watermeter puls weer doorkomt.
     7: als dit goed gaat dan kun je de import draaien en zou je alle standen weer terug moeten hebben.

     SecBro.

      1. Graag gedaan. De teller reset is ondertussen aangepast en geeft terugkoppeling over de aanpassingen.

 72. Fantastisch dat fase informatie nu in MQTT en de API zit. Ook mooi dat de historie nu afzonderlijk kan worden opgeslagen! Je geeft aan dat dit relatief veel opslagruimte kost. Ik ben benieuwd extra hoeveel opslagruimte je verwacht.

  1. De fase informatie is ongeveer 7 a 8 MB dit lijkt niet veel maar het zijn relatief veel database acties en dus CPU belasting. De data wordt 7 dagen bewaard en dat zijn ongeveer < 70.000 record. Het werkt goed op de Pi3/4 op de Pi2 en Pi Zero die we niet ondersteunen kan het tot problemen leiden.

 73. Prima update, bedankt.
  Voor het Updaten maak ik eerst een update van alle gegevens via de Export tool.
  Na het updaten moet ik altijd eerst drie dingen doen: 1) Grootte geheugenkaartje aanpassen via raspi-config 2)Vast ipadres instellen via /etc/dhcpcd.conf. 3)Gegevens terugzetten.
  Ad.1: kan dat automatisch gedaan worden door je update zoals dat gebeurt als je een nieuwe Raspian voor de eerste keer boot?
  Ad.2: kan ik de oude dhcpcd.conf opslaan en in de nieuwe update terug zetten of kan dat problemen geven in de nieuwe update, m.a.w. de nieuwe is anders dan de oude?
  Ad.3: Alle gegevens worden correct terug gezet behalve de API sleutel voor het weer. Die blijft leeg en moet opnieuw ingevoerd worden. Klopt dit?

  1. Graag gedaan.

   ls je de upgrade assistent gebruik dan wordt het SDHC kaartje automatische aangepast naar de maximale grote. Dit kan niet via een import want er is een reboot nodig. De export en import functie leest en schrijft alleen naar de database. Je geeft aan dat de API key niet wordt teruggezet dat is de eerste keer dat ik het hoor maar het kan uiteraard een bug zijn. Je kunt in het export bestand kijken door de zip file uit te pakken en naar het bestand configuratiennnnnnnn.nnn te kijken als het goed is zie je een record met de versleutelde API key. het zal er ongeveer zo uit zien zoals hieronder

   update config set PARAMETER=’B2PykyHf7wB4PXKS/oKolCDi1eagElkUrJAFMYNai+vrsI22HXv1b31jpYlTA75GUFjZpszH9wN3V/RXyAtDxAf==’, LABEL=’Weather API key’ where ID=’13’;

   Als deze regel ontbreekt of als je wisselt van Pi dan zal de API key of andere versleutelde data niet worden teruggezet. De data wordt ondermeer versleuteld met een uniek aspect van de Pi.

   Ik geef de voorkeur om het vast IP adres in te stellen met je router door op basis van het mac adres van de Pi een vast IP adres uit te geven. Het aanpassen van /etc/dhcpcd.conf doen we momenteel niet om die reden.

   1. Bedankt voor je antwoord. Ik maak het SD-kaartje met de nieuwe versie op een andere Pi aan. Dat is makkelijker. Dat zal de reden zijn dat de API key niet overgezet wordt.
    Dat van het mac adres in de router kende ik nog niet. Ga ik proberen

 74. Dag, ziet er veelbelovend uit. Ik als techneut heb meteen zin om het uit te proberen.
  Ik heb nu nog een Orange Pi Plus 2E. Het zou theoretisch dan toch ook moeten werken niet?

  Ik hoor het graag.

  Thanks!

  1. De software komt als appliance dus compleet met het besturingssysteem. Als de orange hardware gelijk is aan de Pi 3 en Pi 4 dan kan het werken. In het verleden heeft iemand een port gemaakt naar orange hardware omdat de orange hardware niet gelijk was aan de Pi.

 75. Vergeet mijn vorige reactie, niet goed gelezen.
  Nieuwe versie PRIMA!!
  Dingen die ik miste, zoals Amp en Volt zitten er nu in.

 76. Als eerste, prima software, maar….
  Ik heb de image niet op een SD card staan maar op een SSD waar de Pi vanaf boot (Pi 3B+), echter de update assistant werkt niet.

 77. Een super-update! Het upgraden is erg makkelijk en werkt zonder uitleg/verdieping ;-). Voor mij blijft het enige ‘issue’ om temp data het systeem in te krijgen. Ik heb het via UDP Broadcast geprobeerd maar krijg het niet werkende (en dan is het gesloten systeem lastig troubleshooten). Via API POST, MQTT of UDP Broadcast zou super zijn. UItbreiding van meerdere sensoren zou ook wenselijk zijn!

 78. Erg mooie tool. Heerlijk deze manier van update. Export maken, nieuwe image erop, import doen en klaar.

  Vraagje, bij MQTT > p1monitor/smartmeter/consumption_gas_m3 krijg je de totale consumptie van de meter, waar je bij p1monitor/smartmeter/consumption_kw het actuele verbruik ziet, of gebruik ik de verkeerde ?

  1. Dat is correct (of in ieder geval zoals het bedoeld is) de kWh en GAS waarden zijn de totaalwaarden zoals de slimme meter ze aangeeft. Het zijn dus tellers die oplopen. De Watt waarden zijn momentele waarde net als bijvoorbeeld de Volt ,Ampere en Watt waarden in de fasen.

 79. Als je image niet op de SD kaart past kun je ook: 1: de image downloaden. 2: de image mounten (disk utility op de mac) 3: met apple pi baker van de gemounte disk een backup maken met de optie “enable linux partition resize” aan 4: de geresizede image naar de sd kaart te restoren.

 80. Ik weet niet of het een bug is, maar als ik naar het instellingenscherm wil, wordt het passwordscherm standaard gevuld met de API sleutel voor het weer in plaats van mijn password. Ik gebruik firefox.

  Is dit een bugje? Op zich geen onoverkomelijk probleem, maar ik dacht misschien hebben meer mensen dit?

  Over een paar maandjes ga ik verhuizen, dus dan kan ik ook gebruik gaan maken van de 3 fasen weergave, leuk 🙂 (nieuwe woning heeft dezelfde nieuwe DSM5 meter van afgelopen november 🙂 )

  1. Het is iets wat in de browser wordt gedaan of door een of andere browser plugin. het is geen bug in die zin. De pagina is nu aangepast dat de ingevoerde waarde niet meer wordt opgeslagen. Als de browsers zich aan de hint houden zou de melding niet terug moeten komen. Je zou ook verwachten dat als je het wachtwoord een keer hebt ingevoerd dat het wachtwoord weer terug komt en niet de API key.

 81. Heerlijk deze tool die goed werkt. Image op nieuwe SD kaart maken en export weer importen. Kind kan de was doen.

  Vraagje, bij MQTT opvraag van: p1monitor/smartmeter/consumption_gas_m3 krijg ik de totale meterstand ipv de productie ?

  1. Dat is correct, maar ik begrijp dat het verwarrend kan overkomen. De smartmeter topic geeft de totaal meterstanden door. De delta gas waarden per uur worden niet door MQTT doorgeven maar die kun je eventueel zelf bereken als er een update doorkomt. De delta waarden zijn wel in de API beschikbaar /api/v1/powergas/hour(day, month, year)

 82. Ik wil ook graag de nieuwe versie gaan gebruiken. Mijn huidige versie is 0.0..11 (Maxine) en draait op een Raspberry Pi3 Model B.
  Dus mijn eerste stap een export uit te voeren. Nadat ik op de “export’ knop drukte kwam de melding ‘SQL gegevens exporteren’ met een draaiende cursor. Maar onder deze tekst blijft het op 0% staan, zelfs na 10 minuten.
  Mijn vraag is hoe lang kan deze export duren? Of zit er bij mij iets fout? Is het ook mogelijk om rechtstreeks een export uit te voeren d.w.z. monitor en display aan sluiten op de Raspberry pi?

  1. De export is gelijk aan het backups bestand. Als het lukt om een back-up te maken dan kun je die voor de import gebruiken.

 83. Super bedankt voor je uitleg. Ik ga het morgen proberen. Erg happy met de monitor en geweldig dat je blijft verbeteren en aanpassen naar wens.

  Erik

 84. Enorm bedankt voor alle tijd en moeite die je doet om “voor ons” de software steeds weer te verbeteren en fine te tunen. Hulde!

 85. Ik snap de knop. Dan kom je bij de download pagina uit. Maar, upgrade assistent? Hoe. Waar? Of moet ik downloaden, op SD kaart zetten en in de pi doen? Dan is het geen update, want dan is alles weg toch?
  Erik

  1. OK, Upgrade Assistent voor beginners: De Upgrade assistent maakt een kopie van alle belangrijk instellingen van de P1 monitor. Het enige wat niet bewaard wordt is het wachtwoord van de Pi gebruiker p1mon en het wachtwoord voor het instellen van de P1 configuratie items. Dit wordt gedaan door de data op een USB stick te zetten die in de Pi blijft tijdens de upgrade. Als je een tweede SDHC kaartje hebt dan zou het helemaal ideaal zijn maar het kan ook zonder.
   Stappenplan:
   0: download de laatst versie van de software en pak het zip file uit, net als de eerste keer dat je P1 monitor hebt geinstaleerd.
   1: plaats een USB stick in de Pi de kleinst die je kunt vinden is groot genoeg.
   2: ga naar het config scherm -> in-export en kies de optie Upgrade assistent. Er verschijnt een scherm dat aangeeft wat er gebeurt (duurt ongeveer 20 seconden).
   3: zet de Pi uit.
   4: Als alles gelukt is kun je de laatste versie van P1 software op je SDHC kaartje zetten of op je tweede kaartje.
   5: Plaats het kaartje met de laatste software in de Pi en de USB stick zit nog steeds in de Pi.
   6: start de pi, deze start en reboot 1 keer automatisch na een minuut of 5 zal de Pi weer draaien. Dan kan het nog maximaal 20 minuten duren voordat alle data geïmporteerd is. De Pi mag dus niet uitgezet worden.
   7: in het info scherm kun je voortgang zien op de regel: Status automatische data import: SQL import gereed / bezig met een aantal puntjes wat oploopt.

   Succes,
   SecBro.

   1. Wat is nu eigenlijk het voordeel van de upgrade assistent ten opzichte van een export en dan weer een import doen vroeg ik mij af?

    1. Het automatiseert het export en import proces. Daarnaast kunnen er zaken worden gedaan die een reboot nodig hebben zoals het filesysteem vergroten zodat het hele sdhc kaartje gebruikt kan worden ipv de 8GB van de image die ik lever. Soms is het ook nodig om een herstart te doen om de WiFi goed te laten werken. Dit is met name handig voor gebruikers die alleen WiFi gebruiken.

  1. Graag gedaan, deze update was een enorme klus omdat zo’n beetje alles moest worden aangepast. Ik waardeer de waardering 🙂

 86. Ik zie inderdaad de nieuwe versie melding boven in beeld staan bij de P1 monitor. Hoe gaat de update dan ? Ik lees iets over upgrade assistent. Waar kan ik die vinden dan?

  Erik

  1. Als je op het icoon drukt dan kom je bij de pagina met de laatste versie. Exporteer de data of gebruik de Upgrade Assistent op de huidige versie.

  1. Ik heb antwoord gegeven (MQTT) op een vraag op 2020-03-22 om 18:08. Dat is de enige andere vraag die doorgekomen is.

   1. Hi! O sorry was een vraag mbt de temperatuur sensoren en hoe je data voor deze sensoren aan moet/kan leveren voor weergave in het dashboard.

    Ik probeer middels een UDP broadcats bericht dit voor elkaar te krijgen maar dit lukt niet. Ik weet ook niet zo goed hoe/waar ik moet debuggen.

    Ik verzend onderstaand bericht (als POC) over UDP, maar het wordt niet opgepikt door het dashboard;

    {
    “id”:”ztatz_dt”,
    “version”:1.0,
    “t_unit”:”C”,
    “t_in_avg”:24.1,
    “t_out_avg”:22.0,
    “t_in”:24.298,
    “t_out”:22.150,
    “seq”:1
    }

    1. Hi geen probleem, ik ondersteun elke mede hacker graag 🙂

     Als je een UDP bericht op het broadcast adres zet IP: 255.255.255.255 op poort 30721 dan zal de P1 monitor deze verwerken. Je kunt Wireshark over Ehternet gebruiken om te zien of het bericht goed door komt. De afbeelding laat zien hoe het er uit zou moeten zien. In dit geval is het bron systeem 192.168.2.2 en het broadcast adres 255.255.255.255. Tip dit debuggen gaat het best over Ethernet. Wifi heeft zo zijn eigenaardigheden maar dat werkt wel maar is lastig te bekijken met Wireshark.

     Succes,
     SecBro.

     https://ibb.co/cwXYxSh

      1. De data in het bericht moet ascii data zijn zeg maar leesbaar tekst. Het lijkt er op dat je een object of andere data type. Vandaar dat je de tekst ook niet kan lezen in wireshark. Zolang je tekst niet kan lezen stuur je in feite de verkeerde data op.

       1. Yes!! Tnx – ik geb via een tooltje de naalden van de wijer in beweging gekregen! Nog 1 struikelblokje te gaan (MQTT icm Node Red) 😉

        Tnx maar weer

        1. Welke tool heb je gebruikt?
         Ik probeer ook via Node-Red temperatuur info naar P1 monitor te versturen

          1. Zou mooi zijn als P1mon ook inkomende mqtt zou krijgen, voor bijvoorbeeld temperatuur ben net voor als mijn devices over. Ook voor de p1mom een eigen mqtt laagje https://snipboard.io/Ofxeum.jpg Temp via UDP wist ik nog niet, ga ik mee aan de slag, dank!

          2. Wellicht lever ik bij een toekomstige versie de mosquitto MQTT broker mee als onderdeel van de software. Als de andere projecten wat minder tijd vragen dan ga ik mij daar in verdiepen.

 87. Ik ben een nieuwe gebruiker en heb zojuist geupgrade naar deze laatste versie. De software werkt prima, en ook het upgrade ging soepel. Ik vroeg mij alleen af waarom levering en verbruik niet apart aan en uit gezet kan worden. Ik lever op dit moment (nog) niet terug maar ik vind de software perfect om het verbruik te monitoren. Dus voor mij mag het hele teruglever deel verborgen blijven. Misschien een optie voor een volgende versie.

  Verder niets dan lof.

  1. Bedankt voor het compliment Je kunt in vrijwel all schermen via de legenda levering of verbruik uitschakelen. Hiermee kun je het naar je eigen voorkeur weergeven.

Geef een reactie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.