P1-monitor download 201912

P1-monitor download 201912

Dit is niet de laatste versie. Voor alle downloads zie de software archief pagina waar alle versies van de P1 monitor te vinden zijn inclusief de laatste versie.

LET OP DIT IS NIET DE LAATSTE VERSIE!

P1 monitor is op de Raspberry PI3 en Pi4 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.

Mocht je de software de moeite waard vinden wil je deze dan delen via social media e.d. Bedankt voor de ondersteuning.

Upgrade of eerst installatie.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3B/4 SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.  Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de upgrade assistent.

  1. download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
  2. pak het zip file uit en lees de bijlagen.
  3. kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Groter dan 32GB heeft geen meerwaarde wegens het FAT32 filesysteem. Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
  4. Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen.
  5. plaats de SDHC card in de Pi.
  6. start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
  7. Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

FAQ

Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ

Problemen oplossen.

Image past niet op de SDHC card:

  1. Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
  2. Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie extend
  3. wis de browser cache als je layout problemen hebt.

Standaard wachtwoord besturingssysteem:

  1. Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen is p1mon met het wachtwoord  verandermij.
  2. Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.

Juridisch spul en zo

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!

DOWNLOAD

SDHC images

P1 monitor wordt alleen ondersteund op de Raspberry Pi 3B, Pi3 B+ of Pi4 (vanaf versie 0.9.11).
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties.  Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed door een gebrek aan ram geheugen.

Wat is er veranderd in versie 201912-0.9.14 (Maxine)

watermeter met puls lezer

Ondersteuning voor het uitlezen van de watermeter toegevoegd. Hiervoor is een extra stukje hardware nodig.

Status API bevat nu dag/piek / dal/laag tarief status op ID 85.  Opvragen via http://<IP>/api/v1/status/85?json=object met als opties leeg, P of D.

Sourcecode opgeknapt, rtSatusDb() aangepast naar rtStatusDb().

Stat.php (minuten) gaf in plaats van kWh per minuut , kW aan dit de waarde zijn nu grofweg een factor 60 kleiner. Dit wil helaas niet zeggen dat je minder energie bent gaan gebruiken.

De database kan nu via het setup menu -> bestanden worden gewist / gereset. De database wordt volledig gewist en opnieuw opgebouwd alsof het een nieuwe installatie is.

De nieuwe versie (update) icoon bovenaan het scherm heeft een link naar de laatste versie van de P1 monitor software.

Notificatie van de het ontbreken van de een P1 telegram ging onterecht af bij het terug gaan in de tijd zoals van zomertijd naar wintertijd.

GPIO-code bibliotheek aangepast.

Schakelen via de GPIO-pin gebaseerd het tarief schakel moment. Je kunt aan de hand van het tarief (piek of dal) een GPIO-pin schakelen, je kunt tevens twee perioden instellen wanneer er geschakeld moet worden.

Main-1 en main-2 geven de kilo Watt waarde nu weer met drie cijfers achter de komma, dit heeft alleen effect voor meters die per Watt de waarde doorgeven. Oude meters geven de waarde in stapjes van 10 Watt weer. Dit is niet te beïnvloeden door de P1 monitor.

API voor uur, dag, maand en jaar watermeter toegevoegd.

In- en Exportfuncties aangepast voor watermeter database.

Moment.js javaScript libiary toegevoegd (wis je browser cache).

Watermeter standen pagina’s toegevoegd voor uren, dagen, maanden en jaren.

Watermeter laatste puls tijdstip aan info.php pagina toegevoegd.

Watermeter stand opgenomen in de main-1 en main-2 pagina’s.

Watermeter informatie en pagina’s zichtbaar te maken via de UI-configuratie.

Watermeter stand toegevoegd aan de meterstanden pagina.

Config-tarief.php aangepast zodat de kosten voor drinkwater kunnen worden opgevoerd.

Financiële tabellen voor jaar, maand en dag uitgebreid zodat deze ook de waterkosten verwerken.

Finaciele API’s aangepast zodat deze ook de waterkosten weergeven <ip>/api/v1/financial/day,month,year.

Kosten schermen (dag, maand, jaar) bevatten nu ook de kosten en verbruik van water.

Watermeter stand (in m3) toegevoegd aan de Dropbox data (voor de app).

Watermeter stand (in m3) toegevoegd aan het UDP broadcast bericht

HighChart library upgrade naar versie 8.0.0.

Mocht de ttyUSB* wijzigen door het insteken van andere USB devices dan wordt deze automatische aangepast.

Seriële device in gebruik: /dev/ttyUSB1 wordt nu weergeven op het config-P1poort scherm.

Bug opgelost dat de P1Watchdog kon crashen na gebruik van Upgrade Assistent terwijl er nog geen slimme meter telegram was ontvangen.

Security patches uitgevoerd tot aan 2019-12-21

Als je een bijdrage wil leveren om de kosten te dekken van de website e.d. dan kan kun je hier een donatie doen.

BUG’s

De watermeter reset werkt niet. De watermeter teller werkt zelf wel. De workaround is inloggen op de pi met het account p1mon en het volgende commando in voeren. ln -s /p1mon/www/js/moment-3.x/min/ /p1mon/www/js/moment-link De pagina moet opnieuw worden geladen.

De main schermen geven de fase informatie niet meer weer. De bijlage lost dit op maar vraagt wel wat handigheid met de command promt en ftp.

Er zit een probleem in grafisch HighChart library onder Safari, Firefox en Brave werkt de tooltip niet als je ingezoomd bent. Chrome werkt wel goed. Is gemeld bij de ontwikkelaars. [UPDATE] is ondertussen opgelost in zit in de volgende versie

De tariefschakelaar voor de GPIO werkt niet goed bij bepaalde tijdstippen, dit is opgelost in de volgende versie.

107 Replies to “P1-monitor download 201912”

  1. De detail-gegevens (minuten, uren, dagen en maanden) worden 1 jaar bewaard. Als je verder terug wilt heb je alleen nog de jaar-totalen in de jaren TAB. Is dit gedaan om ruimte op de SD te besparen? Ik zou het niet erg vinden om alle detail info gewoon te bewaren, desnoods een grotere SD kaart adviseren/verpichten.

    1. De bewaartermijnen van de data wordt hier weergegeven. Opslag is geen probleem, de reden dat er een subset wordt getoond is snelheid, grotere datasets ophalen kost meer tijd en maakt de UI trager.

      1. Dank je, maar klopt die tabel wel? Als ik bijv. de historische tabel voor electriciteit erbij pak en ik zet ‘m bovenin op Minuten dan kan ik de schuifbalk max. 1 dag terugschuiven. Bij Uren is het max. 1 maand. Bij Dagen is het max. 1 jaar en pas bij Maanden kan ik helemaal terug naar het moment waarop ik de P1 monitor ben gaan gebruiken (Q3 2018). Hoe kan ik in de GUI verder terug met bijv. Minuten? Of moet ik dan de DB exporteren en als .CSV in Excel inlezen?

        1. De tabel geeft de retentie weer niet de data die wordt weergegeven. Dat is minder om de eerdere genoemde snelheid er in te houden.

  2. Het lijkt mij handig om een keuze te kunnen maken wanneer het energiejaar begint, de eind afrekening is voor iedereen anders in het jaar, volgens mij kan je dan beter je energieverbruik over het lopende verbruiksjaar bekijken.

    1. Hoe zie je dit voor je en voor welke data. Het werkt nu zo dat op het moment dat je de kosten invoert dat deze gebruikt worden. Wat is de meerwaarde om dat over een bepaalde periode te doen?

      1. Nu loopt het energiejaar van januari tot en met december, daarmee ook de totaalkosten. Het zou handig zijn hoe de energiekosten zich verhouden tot de maandelijkse kosten die de energieleverancier in rekening brengt.

        1. Ik vrees dat deze optie het niet gaat halen.

        2. Op zich wel een goed idee als ik dat mag zeggen. Bij mij loopt het volgens mij van mei t/m april. Binnenkort gaan we verhuizen en zou dit wel eens kunnen veranderen. Als je dit in kan stellen kun je dat matchen met je eigen afrekening.

          Zie het als een handige feature, niet als een noodzakelijk iets. Voor mij is het ’t belangrijkste dat ik door de seizoenen heen kan meten wat ik verbruik.

  3. Ik heb een probleem met de tariefschakeling via GPIO 26.
    Ik heb onderstaande instellingen:
    Tijdsperiode 0:00 t/m 23:59 uur op alle dagen
    Schakelen op piek tarief
    GPIO pin 26 (pin 37 op de header)
    Tariefschakeling aan
    Geforceerd schakelen uit
    De status blijft uit, alleen wanneer ik deze geforceerd schakel gaat deze wel aan en uit.

    1. Bedankt voor het melden, we gaan het testen en kijken of we het probleem kunnen reproduceren.

    2. UPDATE: het is een bug die opgelost is in de volgende versie.

  4. Hallo,

    Het lijkt mij een interessant programma. Maakt het uit of de Pi op stretch of Buster draait?

    1. De P1 monitor wordt als compleet systeem geleverd met het besturingssysteem. In dit geval is dat Buster. We ondersteunen geen losse installaties maar je bent vrij om dat te proberen.

  5. Mijn bijdrage aan twee kleine verberingen…
    Op de info.php pagina staat onder Database:

    Tijdstip terug levering, laatst schakeling:
    Tijdstip tarief schakeling, laatst schakeling:

    In beide gevallen ontbreekt er een “e” na ‘laatst’.

    En een verzoekje:
    Op de main-1.php en main-2.php pagina’s vermeld je onder ‘Vandaag’ wel het electriciteits- en gas-verbruik, maar niet het water-verbruik. Kan dat voor de volledigheid worden toegevoegd met de dag-kosten voor het water erbij?

    1. Bedankt voor het melden de typo’s zijn opgelost in de volgende versie. Waterwaarde op main staat op de roadmap.

      1. Als we toch bezig zijn, tevens onder Databases op de info pagina:
        Minuten gegevens => verwerkt, laatste ‘e’ ontbreekt
        FTP backup => succesvol => succesvolle
        En eigenlijk is de laatste regel beter dan de overige regels waar ‘laatste verwerkte’ staat, daar staat namelijk wel ‘laatst verwerkte’.

        1. Bedankt het is gefixed in de volgende versie.

  6. Wat een tof project!
    Ik ben aan het proberen om gebruik te maken van Wifi. Er wordt echter geen draadloze verbinding opgezet. Ik heb mijn SSID zichtbaar gemaakt en deze kan gevonden worden. Na het opslaan staan de gegevens correct, echter wordt er geen draadloze verbinding opgezet. Is er iets wat nog moet gebeuren hiervoor? Zodra ik de ethernet kabel eruit haal kan ik op geen enkele manier nog verbinden (in mijn router zie ik geen client!)

    1. Ga naar het setup menu -> netwerk. Selecteer je ssid en voer het wachtwoord in. Na verloop van tijd zie je daaronder je WiFi ip verschijnen. Als dit langer dan een kwartier duurt dan de pi herstarten via het setup menu. Als de WiFi goed werkt dan kun je de ethernet kabel los nemen.

      1. Hi, er wordt geen wlan ip opgehaald. Daarnaast heb ik een ook poging gedaan om een herstart via setup menu te doen en direct eth uit te trekken.

        Nog andere tips? ik zal zelf kijken of ik via SSH wlan kan configureren. Ik weet alleen niet of het mogelijk is om zowel ETH + WLAN actief te hebben (ETH voor te kunnen configureren).

        1. Wifi en Ethernet moet kunnen, maar het ligt aan je router hoe die er mee omgaat. We manipuleren niets anders dan het standaard /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf file. Dat moet er zo uit zien. Als dat niet werkt dat is het wellicht een Pi en Wifi probleem.

          ###############################
          Gegenereerd door P1 monitor.
          op 2020-01-12 14:02:33
          ###############################
          country=NL
          ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
          update_config=1
          network={
          scan_ssid=1
          ssid=”je wifi naam”
          psk=”je wifi wachtwoord”
          }

      2. WLAN ip wordt niet opgehaald (mogelijk omdat 2 ips voor één device in zelfde netwerk?). Ik heb nog geprobeerd om een reboot te doen vanuit het menu en ETH direct uit te trekken. Ik zie helaas geen nieuwe DCHP client opkomen

        1. Als er geen DHCP adres wordt uitgegeven of de DHCP client start niet dat is een Pi probleem. Als je echter een correcte wpa_supplicant file hebt en de Wifi hardware werkt met de Wifi acces point dan moet het werken. Ik gebruik verschillende routers ASUS en KPN (V9, die echt slecht is) en daar werkt zowel Wifi en Ethernet goed samen. Er zijn diverse gebruikers die met Ethernet en Wifi werken of alleen Ethernet of Wifi zonder problemen. Dus ik schat in dat het een lokaal probleem is. Mocht je het werkend krijgen dan graag delen. Wellicht kunnen we dat dan in de P1 monitor bouwen.

  7. Hoi SecBro,

    Bij iedere nieuwe versie van P1 monitor haal ik mijn Pi uit de meterkast en sluit hem op een tb, mon en muis aan om hem te upgraden. Als de SSH toegang standaard open zou staan i.p.v. dicht dan zou dit niet nodig zijn en zou ik alleen het SD kaartje wisselen. Zeker nu er ook watermeter infra aan de Pi gekoppeld is laat ik ‘m liever in de meterkast hangen. Zou je standaard SSH toegang in overweging willen nemen?

    Groet,
    Arjan

    1. ssh staat standaard aan met het account p1mon en wachtwoord ‘verandermij’ Wist je dit?

    2. De mijne hangt ook in de meterkast maar voor een upgrade hoef ik hem er echt niet uit te halen.
      Ik gebruik de upgrade assistent.
      1)pi netjes afsluiten.
      2)kaartje er uit en in pc stoppen
      3)nieuw image er op
      4)terug in pi stoppen
      5)pi aanzetten
      En klaar is kees!
      Waarom heb je SSH nodig?
      Of gebruik je de rpi voor het image op het kaartje te zetten?

      1. Ik gebruik een fixed IP dus ik wil de dhcpcd.conf file vervangen na een upgrade, verder wil ik standaard passwords aanpassen. Dat deed ik via SSH en root. Ik wist niet dat SSH voor p1mon open stond, nu wel, dus mijn Pi blijft voortaan ook netjes op z’n plek hangen.

  8. Klopt het dat bij scherm met de €,

    kWh verbruik 0.00 kWh

    ontbreekt? Wanneer komt er een nieuwe release?

    1. Sorry, te weinig informatie om je vraag te beantwoorden. We geven geen datum voor nieuwe versies. Ik probeer elke twee maanden een update te doen dus misschien in februari 2020.

      1. Ik bedoel in het pop up schermpje dat verschijnt als je met je muis over de dagen beweegt. Boven kWh levering o.00 kWh.

        1. Het is opgelost in de volgende versie. Zie ook op download pagina onder het kopje bugs.

  9. Deze optie is aanwezig in de laatste versie onder het instellingen -> in en output (tariefschakelaar)

    1. Bij mij lijkt dit niet te werken. Ik heb het tijdvak ingesteld op alle dagen tussen 0:00 en 23:59.
      Ook heb ik schakelen op piek tarief en tariefschakeling aangezet.
      Geforceerd schakelen lukt wel.

      1. Kun je een screenshot sturen van je instellingen.

        1. Wat bedoel je met het verwijderen van het e-mailadres?

          1. Waar moet screenshot naar toe?
            Ik bedoel het mailadres wat per ongeluk is ingevuld aan het begin van deze serie met vragen.

  10. Allereest: geweldig dat je dit programma hebt ontwikkeld en beschikbaar stelt!
    Maar toch een kleine opmerking. Op de home schermen en op het actuele verbruikscherm komen gegevens te staan van totaal vandaag. Voor elektriciteit zijn deze waarden blijkbaar niet gebaseerd op de meterstanden maar op het verschil van meterstanden tussen de ontvangen telegrammen. Ik kwam hierachter omdat ik ’s nachts de pi had uitgezet voor onderhoud. Het problem hiermee is dat ook de financiele gegevens zijn gebaseerd op de waarden van totaal vandaag. De waarden onder de kopjes vandaag die op de home schermen vlak boven totaal vandaag staan staan zijn wel correct.

    1. Bedankt voor het compliment. Wat je aangeeft is correct maar alle waarden worden berekend aan de hand van de slimme meter telegrammen. Als de slimme meter uit is geweest dan proberen we zo goed als mogelijk de gaten in de data te verwerken.

  11. Het zou misschien goed zijn als er een passwd optie komt voor niet LAN verkeer ivm remote toegang … nu staat de monitor open voor iedereen en dat is niet super handig ivm met de privacy ?

    1. De P1 monitor staat open voor het lokale lan met uitzondering van de configuratie pagina’s. Het open zetten naar het internet wordt niet aanbevolen. War en hoe zou je afgeschermd willen hebben?

      1. Bv met de optie passwd voor alle toegang i.p.v. alleen config zou al een extra drempel zijn. Het toch hacken van het toegangs passwd is dan in iedergeval strafbaar … als de server open aan het internet hangt niet

        1. Bedankt voor je antwoord. Het staat op de roadmap. Het is echter heel veel werk om in te bouwen en het gaat voorlopig nog niet gebeuren. Wel bevelen aan de P1 monitor niet direct op het internet aan te sluiten tenzij je een VPN gebruikt. Als je gebruik wil maken van de P1 monitor via het internet is het beste om de app te iOS app te gebruiken. Er komt nog een uitgebreide app.

  12. Ik wil graag een bug melden in de functie: validLocalIpAdress, deze geeft een foutieve returnwaarde bij het gebruik van ipv6, waardoor de configuratiepagina’s niet meer bereikbaar zijn als je parameter “configuratie via internet” op “Uit” hebt gezet.

    1. Het is niet zo zeer een Bug als een bewuste keuze om alleen IP4 adressen toe te staan. Gebruik je IP6 adressen op je interne netwerk? Of heb je dit voor de de Internet kant nodig?

      1. Ik zit bij een ISP die al jaren ipv4/ipv6 volledig dual stack levert en en steeds meer browsers, applicaties, etc ondersteunen op juiste wije deze implementatie. Als gebruiker wil ik niet bezig zijn met de afweging of ik in mijn interne netwerk v6 uit, dan wel aan moet zetten om applicaties goed te laten werken. v6 is nu eenmaal de toekomst 🙂

        Ik heb de test op RFC 1918 uitgezet, het modem staat verder dicht, dus ik maak me niet echt zorgen. De afweging of het een bug of bewuste keuze is, is uiteraard aan jou, maar een vermelding dat het niet werkt bij v6 op scherm zal in de toekomst vragen gaan voorkomen.

        1. Bedankt voor de toelichting. Momenteel werkt voor IP4 zo gauw het gebrek aan IP6 een probleem wordt voor meerdere gebruikers dan zullen we het prioriteit geven.

  13. Heb het antwoord op mijn vraag al in de FAQ gevonden.
    Excuses voor het plaatsen

    1. Geen probleem. De upgrade assistent regelt dat.

  14. Ik gebruik een ssd van32GB en heb dat aangepast via raspi-config. Als je de upgrade via the Upgrade Assistent is de hele ssd nog steeds in gebruik of moet je dat handmatig weer aanpassen?

  15. Hallo – draai nu paar dagen met deze versie maar kan het kloppen dat in de kostenpagina
    “http://p1mon/kosten-d.php” de schermen niet meer opkomen met het verbruikte tarief op die dag ( rollover ), nu moet ik het maar gokken n.a.v. de X en Y-as. [shift-F5] werkt ook niet ( clean cache ). Heb inmiddels verschillende browsers geprobeerd: IE en Edge, alsook firefox en chrome ( op linux ) maar alleen geven hetzelfde resultaat – is dit probleem bekend?

    1. Bedankt voor het melden, het is een bekende bug (zie onder aan de webpagina op ztatz.nl). De bug is ondertussen opgelost. Al je een van de items de-selecteerd bij voorbeeld kosten van water dan werkt het meestal wel.

      1. intussen patch applied ” 201912-phase-info-fix-2 ” maar geen vooruitgang.
        Workaround was al voor deze patch om in te zoomen op 1 of 2 weken en voorts SHIFT-F5 te duwen. Daarna krijg ik de “kosten verbruik” van de bewuste dag weer netjes te zien.
        Ik wacht gewoon tot een nieuwe versie is gereleased: ik kan leven met de workaround.

  16. Hallo,

    Ik krijg opeens geen p1 data meer binnen. In het info scherm staat dat de p1 monitor status in orde is, alleen wordt er geen data bij het sliime meter veld getoond. Als ik echter test met het script /p1mon/script/P1SerTester.py (want niet helemaal goed werkt, want je moet eerst een log directory aanmaken), dan komt er wel gewoon data binnen. In de P1SerReader.log zie ik ook niets vreemds staan.
    Een herstart helpt niet. Enid idee wat er nog meer mis kan zijn?

    1. De configuratie voor de P1 poort staat wellicht verkeerd. Is deze gelijk aandeel waard3 die je met P1SerTester hebt gebruikt. Als dit gelijk is dan kan de database corrupt zijn. Dit kan je oplossen in eerste export te maken, dan de database te wissen en dan een import te maken. Hiermee wordt de database opnieuw opgebouwd. Je kunt ook de debug mode aanzetten in P1SerReader. Dit vergt wel wat handigheid met een editor.

      1. Er was meer corrupt dan de database, Het wissen van de database loste het probleem niet op. Ik heb het image opnieuw op de SD kaart weggeschreven en toen werkte alles wel weer correct. In ieder geval bedankt voor de tips

        1. Bedankt voor het melden. Wat voor merk sdhc kaartje gebruik je en hoeveel GB groot is deze.

          1. Het is een samsung 32 GB kaart. Ik gebruikte altijd de BalenaEtcher tool om het image op de kaart te zetten, maar heb nu de tool gebruikt die je zelf adviseert. Ik zag al ergens anders in een van de reacties staan dat deze tool problemen opleverde.

            1. Dat klopt dat mensen er soms problemen mee hebben. Zover ik weet zijn er geen problemen met de Windows tools.

    2. Dat had ik op de 6e ook. Heb toen de pi uitgeschakeld via het menu. Stekkers er uit, usb in andere poort en opnieuw aangezet. Toen werkte het weer.

  17. Erg mooi stuk software, ben er erg blij mee!
    Ik had nog een 7″ Raspberry scherm liggen die nu standaard naar de webpagina kijkt en de grafieken laat zien.

    Als ik in het configuratiescherm op “in-output” klik lijkt het alsof ik in “P1 poort” kom.
    Dit gevoel krijg ik doordat “P1 poort” blauw kleurt.
    Geluklig krijg ik wel de settings van “in-output” te zien.
    Nogmaals, erg blij mee!

    1. Bedankt voor het melden en veel plezier en gemak van de software. Je hebt inderdaad een bug gevonden die opgelost is in de volgende versie. Onze dank is groot.

  18. Hallo,
    Ik zag in de P1SerReader.log dat elke 10 sec. een foutmelding weggeschreven wordt: P1SerReader – WARNING – getCurrentWatermeterCount: probleem bij het lezen van de watermeter stand -> float() argument must be a string or a number, not ‘NoneType’
    Na wat speurwerk kwam ik in P1SerReader.py in het stukje:
    def getCurrentWatermeterCount():
    in de regel waar staat (inspect.stack en verder, daar heb ik wat spaties weggehaald, ben nu van de foutmeldingen af.
    Bugje?

    1. Bedankt voor het melden, hierbij verlenen we je de eretitel “P1 monitor hacker” 🙂 Ter informatie het probleem ontstaat als je er geen data beschikbaar is uit de watermeter of als je geen watermeter gebruikt. De uiteindelijk code moet er als volgt uitzien.

      def getCurrentWatermeterCount():
      global watermeters_count_total
      try:
      watermeters_count_total = 0 # failsave if there is no data
      _puls_per_timeunit, _verbr_per_timeunit, verbr_in_m3_total = watermeter_db_jaar.get_totals_record( mkLocalTimeString(),’year’ )
      if verbr_in_m3_total != None:
      watermeters_count_total = round( float(verbr_in_m3_total), 3 )
      #print ( watermeters_count_total )
      except Exception as e:
      flog.warning( inspect.stack()[0][3] + “: probleem bij het lezen van de watermeter stand -> ” + str(e.args[0]) )

      1. Bedankt voor de titel!, ik heb inderdaad (nog) geen watermeter aangesloten, ben er wel mee bezig.

  19. Zijn er nog meer mensen die 6-1-2020 niet in de grafieken hebben? Mijn meters worden wel live uitgemeten.

    1. Het werkt zondere problemen. Als je ons wil helpen om jou te helpen dan moet je iets meer details aangeven door de versie van de software aan te geven en eventueel de pagina(s) waar het probleem optreed.

  20. Hi ik gebruik de laatste versie Versie:201912-0.9.14(Maxine)
    en zie twee bugs ???
    Tab stroom kwh:
    De meetwaarden minuten (kWh) geeft een veel te lage waarde , de uren tab is wel goed.
    En de waarden in home kloppen ook.
    Tab home:
    De fasen worden niet door gegeven L1-3 =0

    Top dat een 3 fase wat langer inzichtelijk wel op de roadmap staat 😉

    1. Bedankt voor het melden we gaan naar de minuten waarde kijken. Wat betreft de fase waarden. Kijk onderaan de pagina voor een fix of wacht op de volgende versie.

  21. Binnenkort (8-1) wijzigen de tarieven voor gas en elektra.
    Als ik deze wijzig tarieven wijzig bij instellingen zou het fijn zijn als de kosten van het historische verbruik niet mee bewegen.
    Is het mogelijk tariefswijzigingen alleen voor toekomstig verbruik aan te passen ?
    Of in ieder geval een tijdsvak in de tarieven in te geven ?

    1. Op het moment dat je de kosten invoert worden ze gebruikt. Er worden geen kosten die al berekent zijn herberekent. Of met ander woorden de kosten blijven onveranderd.

  22. Na de laatste versie werkt de temperatuur.weergave niet meer. In blijft op 46,3, uit op 37,6 staan. De waarde op de EPS is wel goed. Als ik de EPS uitzet dan blijven de waarde het zelfde. Als ik de versie opnieuw installeer dan blijft de waarde het zelfde.

    1. Er is niets veranderd en het is lastig te debuggen zonder meer informatie. Je kunt even kijken of de Pi goed draait door in te loggen en te zien of dat goed werkt.

      Het proces P1UdpDeamon moet draaien. pa -ef | grep P1 laat de processen zien.

      Je kunt zien of er een proces draait op poort 30721. netstat-an| grep 30721.

      Geeft dan udp 0 0.0.0:30721 0.0.0.0:* dan luistert het proces.

      Je kunt ook eens kijken of er überhaupt udp berichten worden verstuurd met een tooltje UdpDebugger voor iOS of wireshark.

  23. Vreemd genoeg een corrupt bestand als ik de laatste versie download en de voorlaatste wil niet decomprimeren en geeft ook een corrupt melding?

    1. Het wordt door veel mensen gebruikt dus ik neem aan dat het aan jouw kant mis gaat. Het is een Windows zip file. Heb je het al eens met een andere browser of op een Windows machine.

      1. Vreemd genoeg lukt het nu weer wel nadat ik opnieuw balenaEtcher (usb tool) heb geïnstalleerd 😉

        1. Top, ik hoor wel meer mensen die problemen hebben met de balenaEtcher, ik heb er zelf wel eens mee gewerkt en vind het een twijfelachtig product.

  24. De update i.c.m. de upgrade manager van de twee laatste versies zijn probleemloos verlopen. Helaas is deze keer het issue met een extreem hoog elektriciteit verbruik terug. In 1 uur meer dan 50 kWh verbruikt!!
    Ik heb de update voor een tweede keer uitgevoerd precies op dezelfde dag en hetzelfde uur nu ruim 56kwh verbruikt. Het aantal kWh lijkt random te zijn.
    Kan je dit herstellen door de export te importeren of is het beter de update zonder upgrade manager uit te voeren en dan de import?

    Het blijft een mooie tool jammer van deze bug.

    1. Bedankt voor de melding we kunnen de bug helaas niet reproduceren dus we gaan kijken of we een betrouwbaarder manier te vinden. Zoals je aangeeft gaat het bij honderden gebruiker goed en helaas soms mis. Je kunt het eventueel herstellen zie de faq Een andere manier is de database wissen via het setup menu en de je oude export weer te importeren.

  25. Top stukje software 🙂
    Kun je de seriiele poort instelbaar maken, ik lees hierboven dat hij uitgaat van ttyUSB* kan je het instelbaar maken zodat ook ttyAMA0 gebruikt kan worden? zodat je de seriele poort van de GPIO poort kunt gebruken ( met een convert printje ertussen uiteraard voor de signalen )

    1. We zullen er eens naar kijken maar we bevelen een usb serial converter aan die zijn zo rond de 8 euro bij AliExpress.

      Bijvoorbeeld deze. Raspberry FTDI FT232R USB Uart TTL Kabel voor Kaifa MA105 Iskra Kamstrup Landis Nederlandse Slimme Meter DSMR P1 poort Kabel
      https://a.aliexpress.com/rSxqSMIZ5

  26. Hi Sec Bro
    Kun je nog eens kijken naar het verschil in presentatie van de hoover popups.
    Bv stats-j.php (electra) en stats-j-gas.php

    stats-j.php geeft keurig aan “2019”, maar stats-j-gas.php geeft aan “dinsdag 2019-01-01 00:00-00:59”

    Dit geldt trouwens ook voor stats-m-gas.php en stats-d-gas.php

    Groet
    Jaap

    1. Hi Jaap,

      Bedankt voor het melden, het is aangepast en beschikbaar in de volgende versie.

      SecBro.

    1. Leuk dat je hulp geeft en je ervaring deelt.
      SecBro.

  27. Begin dit jaar heb ik jouw mooie stukje software werkend gekregen op mijn slimme meter. Ik moest echter een andere p1 kabel hebben met extra weerstand i.v.m. mijn DMSR 5.0 meter. Echter hield de import van data van de ene op de andere dag op. Ik krijg geen data meer binnen via mijn P1 kabel op de interface van P1 monitor. Ik heb geen idee waar het aan kan liggen.

    Mijn instellingen:
    115200
    8 bits
    Geen parity
    1 stopbits

    heb jij wellicht nog een idee?

    1. Ik kan alleen gokken waarom het niet werkt tot aan versie .0.9.13 verwachte de P1 monitor dat er gebruik wordt gemaakt van het /dev/ttyUSB0 nu kan het zijn als USB devices in en uit de pi worden gehaald dat er een nieuw device wordt aangemaakt dat /dev/ttyUSB1 heet. Dan zal de P1 monitor nooit data zien. In versie 0.9.14 zit de optie om dit automatisch te detecteren en op te lossen. Als het niet werkt dan kun je met het commando ls /dev/USB* dan zie je welke device actief is. Dit zou standaard /dev/ttyUSB0 moeten zijn. Overigens als je de usb seriële kabel in laat zitten bij een reboot dan blijft het device /dev/ttyUSB0

      Succes SecBro.

  28. Allereerst een compliment, de upgrade verliep vlekkeloos via de Upgrade Assistent. Wat me opvalt ten opzichte van de vorige versie is dat het totale energieverbruik wel klopt maar de de verdeling over de drie fases L1, L2 en L3 altijd op 0 staat.

    Een verzoekje; maak in het notificatie scherm onder email een test knop net als bij backup.

    1. Bedankt voor de feedback, het is goed om bugs te horen die we kunnen verhelpen maar een compliment motiveert enorm. Er zit een bug in deze versie. Onder aan de pagina staat een fix voor het ontbreken van de fase informatie of je moet wachten op de volgende versie. Je verzoek voor de notificatie staat op de roadmap en haalt waarschijnlijk wel de volgende versie. [UPDATE] de test notificatie mail zit in de volgende versie.

  29. Beste Developers
    Sinds enkele dagen p1monitor geïnstalleerd. Werkt uitstekend, heel tevreden mee.
    Echter heb ik mogelijk wel een bug geconstateerd.
    Bij historie uur gasverbruik krijg ik dagelijks tussen 0900-1000u of 21.00-2200u de meterstand als m3 verbruik in dat uur (>300m3 per uur) terwijl bij de andere tijden een meer realistisch verbruik te zien is (<1m3 per uur).
    Kunnen jullie dit bevestigen of is het een lokaal probleem?
    Bedank!

    1. Je geeft niet aan in welke scherm je dit ziet dus het is lastig om een oordeel te vellen of het een bug is. Even een korte toelichting over de gasmeting. Een groot aantal gasmeters geeft maar 1 keer per uur een waarde door. Het is dus erg lastig om een verbruik per uur aan te geven. Wat we doen is het inschatten van het gebruik per uur als je dit dus een keer ziet dan zou het hier door kunnen komen. De waarde per dag zou moeten kloppen. Dit zou je kunnen controleren door in 24 uur te kijken wat je gasmeter aangeeft het verschil tussen de twee standen nemen en zien wat de P1 monitor aangeeft.

      We overwegen om de uur waarde uit de UI te halen omdat we regelmatig dit soort vragen krijgen en feitelijk geen goede meting kunnen doen met maar een meting per uur.

  30. Vraagje, het is mij even niet duidelijk – op de hoofdpagina kan je kiezen voor: actuele verwarming temperatuur in °C. Is dit speciaal voor vloerverwarming en niet voor kamer temperatuur t.o.v. buiten temperatuur. Het lijkt mij handig om de kamer temperatuur ook te meten. deze dan ook in het scherm van gas te laten zien.
    Met vriendelijke groet,
    Pierre de Boer.

    1. De oplossing meet twee temperaturen in en uit maar je kunt er natuurlijk maar 1 gebruiken en de sensor in de kamer zetten die je wil meten. Je zou hem ook buiten kunnen zetten als je dat zou willen.

  31. Hallo.
    Ik probeer de watermeter aan de praat te krijgen met de TCRT5000.
    Deze geeft twee pulsen. Bij iedere rand van het blinkende schijfje. Dus ik neem aan dat ik de pulswaarde in liter op 0.5 moet zetten?
    De waterstand is dat alleen het hele aantal M3? Of kan ik xxxxx.xxx ingeven?
    De timestamp moet die in 24 uurs notatie neem ik aan? Aangezien er Hoofdletters staan.

    Ik heb dus GPIO17
    AAN
    0.5
    636.300
    2019-12-23 19:39:00

    Watermeterstand reset: Nee
    Echter wanneer ik de watermeter probeer te activeren in in/output scherm slaat hij de gegevens niet op?

    Doe ik iets fout? Ik heb ook als stand 636 zonder komma geprobeerd zonder succes.
    Ook met puls per liter = 1 lukt het niet.

    1. Ik kan je niet helpen met de de instellingen van de TCRT5000. Het principe werkt anders als ik de datasheet goed begrijp dat zet je spannig op de led en moet door de reflectie van de roter er een puls worden gegeven op de intern transistor die dan als schakelaar werkt. Ik vraag mij af of het goed kan werken dat hangt weer af van de reflectie van de roter.

      De werking van de pulsmeter is erg simpel elke keer dat de ingang van laag naar hoog weer omlaag gaat wordt er een puls geteld. De waarde van de puls wordt door de meter aangeven. Dat is meestal een liter maar kan iets anders zijn. De waarde is niet zo van belang tijdens het testen. Het advies de waarde op 1 te laten staan als alles elektrisch werkt. Daarna kun je alsnog de waarden instellen. Je kunt het testen door een weerstandje van ongeveer 330 ohm tussen GPIO pin en Ground te verbinden en dan weer te verbreken. Uitraard moet je wel de juist GPIO pin gebruiken. Als je GPIO 17 gebruikt dan het weerstandje tussen pin 11 en pin 6 of een andere Ground pin.

      Deze link geeft het idee maar dan met een andere GPIO pin

      De meterstand is (nog) niet relevant maar kan je later gebruiken om de stand in sync te krijgen met de waarde op je watermeter. Nu maar even op nul laten, dat test ook eenvoudiger.

      1. Ik snap dat jullie niet kunnen helpen met de tcrt5000. Ik had het ook over de instellingen van p1mon. De tcrt5000 is niet in te stellen. Dat is 3 draadjes aansuiten en gaan met de banaan. Ik heb er een scope aan gehangen en ik zie duidelijk dat er 1 pulsje komt wanneer het schijfje onder de sensor draait en 1 wanneer hij er weer onderuit gaat. Dus 2 pulsje s per liter. Daarom denk ik dat er 0.5 moet staan.
        Ik snap ook wat er fout ging er stonden meer gpios op 17. Ik weet nog niet precies wat alle watermeter settings van p1mon doen maar hij telt nu water. Morgen eens kijken of de liters kloppen.
        Bij de meeste instellingen in p1mon komt er een bevestigende melding als gegevens succesvol weggeschreven. Bij de het in output scherm niet. Daarom wist ik niet zeker of het was opgeslagen.
        Hoe krijg ik de meterstand op het dashboard in sync met mijn watermeter?

        Groet,
        Jeroen

        1. ik denk dat je twee pulsen krijgt per omwenteling omdat je twee keer per omwenteling een verschil in reflectie “ziet” dus een halve liter per puls komt dan weer overeen met 1 liter. Even meten en zien of de hypothese klopt. Je kunt een datum en waarde invullen en dan worden de pulsen vanaf dat moment opgeteld bij de ingesteld waarde van de teller en als de telling goed gaat dan moet de waarde in de P1 monitor en op de watermeter gelijk blijven.

          1. Sorry dat ik je zo spam.
            Kan het zijn dat daar een bugje zit? Ik zit al de hele avond te proberen om de meter te syncen maar ik het datum formaat dat ik invoer wordt niet geslikt. Ik doe zelfs een copy paste van het tijdstip dat in de interface onder het invoerveld staat. Dus het formaat zou dan toch goed moeten zijn?
            tijdstip watermeterpuls: 2019-12-23 22:12:54
            Maar de totaal stand gaat maar niet van de 00000.093 m3 af.

            1. Het tijdstip moet in het verleden liggen, want alleen de bestaande records worden bij gewerkt. Dit kun je onbeperkt doen en dus ook weer op nul zetten. Probeer eens waarde als 1 of 10. Als het een decimale waarde is dan moet je een punt gebruiken en geen ,. Mocht dit ook niet werken laat het dan even weten.

              1. Ik copy het tijdstip van het informatie tabje. Dat moet wel in het verleden liggen.
                Tijdstip laatst verwerkte watermeter puls:2019-12-23 22:37:48
                Daarbij zert in in watermeterstand een 1 of een 10…
                Maar er gebeurt niks wanneer ik op opslaan klik?
                Moet ik ook iets doen met watermeter stand reset?

                1. Het lijkt op een bug, ik ga het uitzoeken en kom er op terug. Maar als het werkt dan moet je de velden “watermeter stand in m³”, “watermeterstand timestamp” invullen en watermeterstand reset op aan zetten en saven. Dan zou het moeten werken maar heeft nu een probleem.

                  1. Dan wacht ik gewoon even af. Voor nu kan ik alvast zien hoeveel liters er verbruikt worden… fijne feestdagen en bedankt voor al het werk dat je er in stopt!

                    1. Hi ik heb de bug gevonden er ontbrak een link in de folder structuur. Als je inlogt als p1mon en het volgende commando uitvoert dan moet het weer werken (de pagina config-io moet wel opnieuw worden geladen). ln -s /p1mon/www/js/moment-3.x/min/ /p1mon/www/js/moment-link

  32. Fantastisch, bedankt!

    Ik ga er zo snel mogelijk mee aan de slag in de kerstvakantie.

Comments are closed.