P1-monitor download 201910

P1-monitor download 201910

Dit is niet de laatste versie. Voor alle downloads zie de software archief pagina waar alle versies van de P1 monitor te vinden zijn inclusief de laatste versie.

LET OP DIT IS NIET DE LAATSTE VERSIE!

P1 monitor is op de Raspberry PI3 en Pi4 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.

Mocht je de software de moeite waard vinden wil je deze dan delen via social media e.d. Bedankt voor de ondersteuning.

Upgrade of eerst installatie.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3B/4 SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.  Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de upgrade assistent.

  1. download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
  2. pak het zip file uit en lees de bijlagen.
  3. kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Groter dan 32GB heeft geen meerwaarde wegens het FAT32 filesysteem. Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
  4. Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen.
  5. plaats de SDHC card in de Pi.
  6. start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
  7. Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

FAQ

Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ

Problemen oplossen.

Image past niet op de SDHC card:

  1. Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
  2. Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie extend
  3. wis de browser cache als je layout problemen hebt.

Standaard wachtwoord besturingssysteem:

  1. Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen is p1mon met het wachtwoord  verandermij.
  2. Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.

Juridisch spul en zo

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!

DOWNLOAD

SDHC images

P1 monitor wordt alleen ondersteund op de Raspberry Pi 3B, Pi3 B+ of Pi4 (vanaf versie 0.9.11).
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties.  Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed door een gebrek aan ram geheugen.

Wat is er veranderd in versie 201910-0.9.13 (Maxine)

  • De tooltip teksten zijn aangepast voor de main-1 en main-2 schermen als de telegram code wijziging/instelling voor België  wordt gebruikt.
  • Aanpassing aan de upgrade assistent, de status database wordt niet meer mee gekopieerd. Werkt bij de volgende upgrade van 0.9.13 naar 0.9.14.
  • De schermen stats-X-gas.php schermen zijn aangepast om een tooltip bug te fixen, de juiste waarde wordt nu voor uur, dag, maand, jaar weergeven.
  • De schermen stats-X-gas.php schermen zijn aangepast om een tooltip bug te fixen, de juiste waarde wordt nu voor uur, dag, maand, jaar weergeven.
  • Dag/piek en dag/nacht indicator aangepast zodat deze ook voor Belgie correct werkt, lost een bug op die in de kostenschermen de verkeerde kleur werd weergegeven.
  • De kosten schermen aangepast. De donkere kleuren zijn nu voor nacht/dal en de lichtere kleuren voor de dag/piek.
  • Screensaver optie toegevoegd met zowel in en uitschakel tijd.
  • Raspbian update naar de laatste versie.
  • PHP versie update.
  • GPIO Zero python package toegevoegd voor de PowerSwitcher toepassing. Hiermee kan als vermogen terug geleverd wordt een GPIO pen worden geactiveerd.
  • Security patches tot en met 14-10-2019.

Als je een bijdrage wil leveren om de kosten te dekken van de website e.d. dan kan kun je hier een donatie doen.

105 Replies to “P1-monitor download 201910”

  1. heb van de week een nieuwe meter gekregen een Landis+gyr SMR 5.0 sinds de vervanging zie ik geen gas verbruik meer zal ongetwijfeld aan een instelling leggen maar weet niet precies wat en waar.

    m.vr.gr. Dirk-Jan

    1. Je kunt eerste controleren of er gas waarde in het slimme meter telegram staat. De gasmeter wordt aangesloten op de gas meter. Daarnaast kan het zijn dat het adres van de gas meter is veranderd. Zie de instelling van P1 poort gas code nummer. Als je er niet uit komt dan kun je een kopie van je slimme meter telegram als commentaar hier plaatsen zodat ik kan zien wat de gas waarde is.

      1. Als eerst bedankt voor de snelle reactie.
        Het gaat voor mij wel ver om naar gas waarde e kijken ed. je zal me een beetje aan het handje moeten nemen.
        Waar kan ik bv het telegram vinden om een gas waarde te zoeken?

        1. Ga naar de info pagina en knip en plak de tekst uit het kader slimme meter.

          1. Sorry maar ik begrijp het niet voor velen zal het gesneden koek zijn voor mij chinees.
            Waar vindt ik een info pagina zie hem namelijk niet in de monitor zelf of moet ik deze in mijn raspberry PI vinden.

            1. Druk op de hoofdpagina op het cirkeltje met de i er in. Hiermee kom je op de informatie pagina. Daar zie je onderin de data die uit de slimme meter komt. zie deze link als voorbeeld. Knip en plak de tekst uit dit blok of maak er een screenshot van die je via nl.imgbb.com kunt delen.

              0-1:24.2.1(170108160000W)(00064.249*m3) of 0-1:24.3.0(120517020000)(08)(60)(1)(0-1:24.2.1)(m3)(00124.477) zijn voorbeelden van de gas waarden. Als de gas waarden worden doorgeven dan zie deze waarde minimaal 1 maal per uur wijzigen.

              1. Weet niet wat er vranderd is maar maar zie mijn gas verbruik weer sinds vanmorgen. ieder bedankt voor de hulp en wijze lessen.

                m.vr.gr.
                Dirk-Jan

  2. In de voorgaande 2 versies van de P1 monitor heb ik na de upgrade last gehad van een extreem hoog Kwh verbruik in 1 uur.
    Dit keer wat langer gewacht met de upgrade maar alles is goed gegaan. Ik wilde dat nog even melden.

    Bedankt voor al je werk.

    1. Top, bedankt voor de feedback. Het is soms lastig om de bugs te vinden maar alle feedback is welkom.

  3. in de versie van oktober 2019kan je ook de binnen en buiten temperatuur uitlezen.
    Nu is mijn vraag wat moet ik doen om daar de temperatuur te zien?

    1. Als je de buiten temperatuur/weer gegevens wil zien dan moet in het setup menu -> weer de API key instellen en je locatie. De API key is gratis na aanmelden bij openweathermap.org. Voor de binnen tempratuur moet je een stukje hardeware kopen en programmeren. zie deze espdeltatemp link.

  4. Goedemiddag Heren,

    vroeg me af of iemand me kon helpen de gegevens van p1 monitor via Telegraf (of andere manier) naar Influx te schrijven.

    Ik heb het zowel via [[inputs.http]] en [[inputs.httpjson]] geprobeer maar krijg steeds de volgende error:

    “Error in plugin: must be an object or an array of objects”.

    De volgende conf heb ik:

    [[inputs.httpjson]]
    name = “p1monitor”
    servers = [
    “http://192.168.2.5/api/v1/smartmeter”,
    “http://192.168.2.5/api/v1/status”,
    ]
    method = “GET”

    &

    [[inputs.http]]
    urls = [
    “http://192.168.2.5/api/v1/smartmeter”,
    ]
    method = “GET”
    data_format = “json”

    Verder werkt de app prima en is idd heel gemakkelijk te installeren/configureren. Ik moest zelf even de baud rate van 9600 naar 115200 zetten. Wat me wel op valt is het gasverbruik per uur. Dat is geloof ik al meerdere keren gemeld (en staat op roadmap?). Dat zou idd per 5 minuten mooier zijn. Die info komt tenslotte toch binnen.

    groeten Piet

    1. Sorry we hebben geen kennis van influx of telegraf. Algemene tip hebben die tools ligging of een debug mode die mogelijke problemen aangeven. Je kunt api’s in object of array mode gebruiken wellicht helpt een ander json format. Zie de api help

  5. how do you download p1 monitor if one needs a pwd from where, whom?

    1. The password is stated in the download button. For the latest version this is PQC all caps. Heads-up, the software is Dutch with no plans to do an English version.

  6. Hi Security Brother

    Laat ik je eerst even complimenteren, ik zie dat mijn gemelde (via comments en email) probleem met de hoover popups bij stats-h-gas/week en stats-h-gas/maand opgelost zijn. Kennelijk heb je de fout kunnen reproduceren.
    Ik zie nu alleen nog dat de M3 schaal bij stats-h-gas/week en stats-h-gas/maand niet klopt met de getoonde waardes. Bv 0-4M3 schaal, terwijl mijn piekgaswaarde 1.046M3 (hoover popup) is. Als ik de grafiek interpreteer zou dat tegen de 3.8M3 zijn. Als ik voor die specifieke dag op stats-h-gas/1dag en stats-h-gas/12uur kijk klopt de schaalverdeling wel (0-1M3)
    Om de 2 a 3 weken zie ik dat mijn grafieken niet bijgewerkt worden. Als ik dan een export/import doe van de bestanden, dan worden alle grafieken weer keurig bijgewerkt, behalve de ‘weer’-grafieken. Ik zie dan in 01-weer-historie ook geen data voor die betreffende periode, dus logisch. Mijn vraag nu is: Zijn de ‘weer-data’ de oorzaak dat de grafieken niet bijgewerkt worden, want de slimmemeter data worden netjes in RAM bewaard (tot misschien het geheugen vol is?) en na de export/import actie in de grafieken verwerkt.
    Nog een losse opmerking, je mag er mee doen wat je wilt. Op ‘meterreadings-d’ kun je ook ’totaal verbruik’ en ’totaal geleverd’ laten zien. Hoewel het theoretisch klopt zeggen deze waardes niet zoveel omdat ze afhankelijk zijn van wanneer de slimmemeter en zonnepanelen geplaatst zijn. Ik wil de andere grafieken op die pagina niet missen, daarvoor mijn dank.

    1. we zullen naar de M3 waarde van de gas metingen kijken. Dit is echter een standaard functie van de grafisch library die we gebruiken. Wat wel kan is dat als je heel erg uitzoomt dan je een waarde krijgt die bij benadering is. We combineren de weer data met de grafisch data en zullen wat tests doen wellicht dat daar een lock uit voorkomt die jouw probleem beschrijft. Wat betreft de meterreadings pagina. Je kunt zelf kiezen wat je wel of niet wil zien. Dat laten we aan iedere gebruikers om zelf te bepalen. Het primaire idee van de deze pagina is dat je meterstanden op een bepaalde dag wil zien. Los hoe die standen dan veroorzaakt zijn.

  7. Het lijkt erop dat mijn gaswaarden een uur later aangeven dan dat het in werkelijkheid is.
    Volgens P1 is de top van het ochtendverbruik om 8:00 terwijl de cv dan al weer een half uur in vertrekstand staat en geen warmte meer levert.
    De tijd linksboven is correct.

    1. Het probleem met de meeste gasmeters is dat ze maar 1 keer per uur een waarde doorgeven. In principe zouden we alleen dag waarden door willen geven door deze onnauwkeurigheid. Nu proberen zo goed als het gaat per uur een indicatie te geven.

  8. Leuk project! Wel wat jammer dat het niet open source is 😐

    Ik heb een Linux servertje draaien vlak bij de meterkast en het zou handig zijn als ik het daar op kan zetten. Als het open source was, dan was dat veel makkelijker.

    1. De code is open source in de zin dat je deze mag gebruiken als de code maar niet verkocht wordt o.i.d. We bieden de code niet als losse source aan omdat dat te veel ondersteuningsvragen geeft.

  9. Wat een mooie software heb je gemaakt! Ik ben een nieuwe gebruiker en heb mijn sagemcom t210-d aangesloten aan mijn Pi. Software werkt allemaal prima maar er komt maar geen data binnen. Bij “P1 Poort status” op de info pagina staat geen data. Bij “instellingen” en dan “P1 poort” staat een groen vinkje. Seriele instellingen heb ik aangepast volgens http://domoticx.com/p1-poort-slimme-meter-hardware. Ik ben via putty ingelogd op de Pi en heb via cu het volgende commando gerund cu -l /dev/ttyUSB1 -s 115200 –parity=none -E q. Dit gaf elke seconde een lijst met parameters. De verbinding lijkt dus goed te gaan maar er komt maar niks binnen in P1 monitor. Wat zou dit kunnen zijn?

    1. De software gebruikt de USB0 serialiteit poort. Het lijkt erop dat USB1 wordt gebruikt. Dat kan als je de usb serial kabel na het booten aansluit.

  10. Even weer wat bemoeienis van mij. Als je via google p1 monitor zoekt kom je op https://www.ztatz.nl/p1-monitor/ en die laat op de voorpagina een datum van 2015 zien waarop de tekst is opgemaakt. Hierdoor krijg je het idee dat je op een hele oude site zit. Is het mogelijk die datum weg te halen of evt te updaten zodra er een nieuwe versie uitkomt?

    Toen ik voor de eerste keer op de site kwam had ik namelijk ook het idee dat ik op een ‘abandoned’ site terecht kwam.

    Overigens ben ik een heel tevreden gebruiker.

    Wel zou ik het nog leuk vinden als je op de verbruik & levering pagina het verbruik in watt zou kunnen weergeven in plaats van x.xx kilowatt. Is misschien een tic van mij maar ik zie alles het liefst in watts en met de hoogste precisie.

    Ik heb nog niet gesnuffeld in de sources overigens…

    1. Bedankt voor de tip, de P1 monitor pagina is aangepast. Ik zal het aantal cijfers achter de komma vergroten naar drie, dan zie je de watt’s de reden is dat sommige meters de Watt waarde in stappen van 10 watt weergeven. De nieuwe meters kunnen ook per Watt doorgeven.

  11. Volgende week komt Liander langs om een verzwaring naar 3 fase te doen maar ik krijg ook nieuwe slimme meter. Wat moet ik doen zodat P1monitor met de data goed blijft icm met de nieuwe meter?

    1. in principe hoef je niet te doen. Alleen zal de slimme meter op de meterstanden een dip in de trends laten zien. Als je echter de boel wil resetten dan kan dat ook door of een nieuwe image op het kaartje te zetten of de database bestanden te wissen. Dat kan met de volgende set van commando’s door in te loggen.

      gebaseerd op versie 0.9.11 of hoger als p1mon.

      cd /p1mon/scripts/
      ./p1mon.sh stop
      cd /p1mon/mnt/ramdisk/
      rm *.db
      cd /p1mon/data/
      rm *.db
      cd /p1mon/scripts/
      ./p1mon.sh start

  12. Gekke vraag,

    Ik ga misschien vandaag een ander huis kopen, in ieder geval in de komende periode zeker. Wat is wijsheid, de P1 monitor opnieuw installeren met een schone database in het nieuwe huis of de bestaande installatie gebruiken en op de andere meter aansluiten.

    Ik moet daarbij zeggen dat ik nog maar kort een slimme meter heb, dus veel data zal ik er niet in hebben…

    1. Ik denk dat het meeste verstandige is om een schone installatie te gebruiken. In de volgende versie van de softeware kun je de database resetten via het menu. Die versie komt waarschijnlijk in December uit.

  13. Sinds de laatste update zie ik nog maar 1 energie tarief terwijl ik dag en nacht (piek en dal) tarief heb. In de tarieven interface zie ik beide tarieven in het geel. Ism al mjin historische data nu ook weg?

    1. Ik begrijp je vraag niet. Maar heb je al eens geprobeerd om de cache van de browser te wissen of een anonieme browser sessie te gebruiken. Als dat niet helpt dan graag aangeven op welke pagina(s) het mis gaat.

      1. Ik begin nu aan me zelf te twijfelen…
        Wanneer ik bijvoorbeeld op de stats-d.php kijk zag ik vroeger dacht ik de staafdiagram in twee kleuren. Opgebouwd uit deel van de nacht stroom en deel van de dagstroom. Ook in de legenda kon ik dacht ik kiezen om dag en nacht aan en uit te zetten (door er op te klikken).
        De tooltip in de grafiek gaf dacht ik ook het dag en nacht deel aan. Zo kon ik in het jaaroverzicht ook snel zien welk deel dag en welk deel nacht stroom verbruik was.

        Verschillende browsers geprobeerd. Chrome cash gewist, incognito geprobeerde. Allen zonder succes

        1. Het vermogensverbruik heeft nooit een onderscheid gemaakt tussen dal en piek vermogen. Dat is trouwens alleen zinvol over een dag of een grotere periode. De kosten overzichten doen dit wel met de dag/maand/jaar overzichten. En het staat ook niet op de planning om dit er in te bouwen.

          1. Met reden dus dat ik aan mezelf ging twijfelen 🙂
            Het blijft nog steeds een geweldig programma.
            Ik heb mijn jaarverbruik voor dag en nacht gevonden met behulp van de meterstanden per dag tab. Twee cursor punten van elkaar afgetrokken en dan heb ik het ook.

            Ik vind het vooral interessant om te zien of ik wel genoeg gebruik maak van dag en nacht. Want wanneer het merendeel overdag wordt opgenomen kan ik net zo goed een enkel tarief nemen.

            Sorry voor de verwarring.

            1. Geen probleem, als je bug meldt helpt om wat context te geven zoals de pagina.

  14. Goedemorgen,

    Wat een gaaf projekt dit zeg, Top!

    Ik heb even een paar vraagjes over deze versie:

    Mijn dropbox folder loopt helemaal vol met backup files ondanks dat ik ingesteld heb dat ik 4 versies wil bewaren? Kan ik zelf versies weggooien of raakt hij dan de tel kwijt?
    Ik wilde een upgrade naar deze versie doen en dacht dat ik dat met de upgrade assistent zou kunnen doen. Dit lukte dus niet. Logging geeft wel een paar regels info, maar het blijft de oude versie. Weet ook niet precies wat de upgrade assistent nu precies uitvoert. Export veilig stellen en upgraden en dan met reboot de nieuwe versie hebben? Bij mij niet dus. Ben wel benieuwd hoe dit nu precies zou moeten werken.

    Toen dacht ik maak een verse installatie met de nieuwe versie en dan doe ik een restore van de data die ik netjes liet backuppen in Dropbox. Maar er ik kan geen ‘restore’ optie vinden?
    Toen heb ik maar een import geprobeerd van een van de backup files in de dropbox folder. Dit lijkt te werken, hoewel ik daar niet zeker van ben.

    Grtz.

    Jean-Paul

    1. Bedankt voor het compliment.

      Je kunt de Dropbox folder wissen, welke files maakt niet uit. Als het aantal maximale ingestelde bestanden bereikt is dan wordt het bestand met de oudste creatie datum verwijderd. Je kan dus 1 bestand wissen, een aantal of allemaal. De backup is in feite een automatische export die met de import functie kan inlezen.

      De upgrade assistent maakt een backup van alle database data naar een USB stick of andere USB opslag medium. Bij het opstarten van een nieuw of bestaand image wordt de data naar de database van het SDHC kaartje gekopieerd. Er wordt tevens automatisch een herstart uitgevoerd. Het ideale scenario bij een upgrade is als volgt.
      1: laatste versie op een tweede sdhc kaartje zetten.
      2: export maken (als fail save).
      3: USB stick oid plaatsen.
      4: upgrade assisente starten.
      5: Shutdown uitvoeren via het setup menu.
      6: tweede sdhc kaart plaatsen.
      7: Pi van stroom voorzien (nu wordt de data van de USB stick naar het nieuwe image gekopieerd, er volgt een automatische herstart.
      8: de nieuwe versie is beschikbaar.

      Alternatief is starten bij 2 en dan stap 5 het SDHC kaart overschrijven en plaatsen.

  15. Ik heb een tijdje geleden waarschijnlijk een crash gehad van de SD-kaart: P1Mon was gestopt en met geen mogelijkheid meer tot leven te wekken. Je raadt het al… geen backup van de data! Dus een nieuwe kaart gebruikt en opnieuw de image erop gezet.Zonder historische data dus…

    Ik heb nu Dropbox aanstaan en zie dat de data keurig wordt opgeslagen.
    Vraag: Kan ik deze data op Dropbox gebruiken als er weer een SD-kaart crashed (wat ik niet hoop…)?
    Zo ja, hoe moet dat dan, of waar kan ik de beschrijving vinden?
    Zo nee, wat kan ik dan met die data?

    Alvast bedankt voor je antwoord/hulp en ga door met dit prachtige werk! Chapeau!

    1. Correct de ftp en/of Dropbox backup is feite een geautomatiseerde export. Overigens zijn we continue bezig om het aantal schrijfacties naar het sdhc kaartje te minimaliseren.

      1. Bedankt voor je snelle reactie!
        Dus als ik het goed begrijp kan ik (na een nieuwe installatie) een instance van de data op Dropbox (p1mon-sql-export-xx…..yy.zip) gewoon importeren met de “Import”-functie van de P1Mon, en dan zou de historie weer up-to-date zijn? Dat zou geweldig zijn!

        1. Correct, maar…. het is een backup functie bedoeld voor calamiteiten en niet voor upgrades, het kan wel maar er is een beter en veilige route.
          1: Maak een export, dan heb je de meest recente versie (de backup kan wel een dag, week, enz oud zijn)
          2: Maak gebruik van de upgrade assistent (dit geeft het minste verlies aan data)
          3: Gaat het mis bij twee dan heb je de export.

          1. Snap ik! Helaas was het ook een calamiteit… De SD-kaart was echt gaan hemelen :-(. En natuurlijk – als goed automatiseerder – géén backup gemaakt. Dropbox had ik uitgezet. Dom, dom, dom!

            Maar als het goed is, zou ik – als Dropbox actief was – een Import kunnen doen van één van de laatste backup zip-files die in de Dropbox folder staat, gegenereerd tijdens de laatste ademteug van de daarna gesneuvelde SD-kaart.
            Klopt toch?

            De upgrade assistent had ik al eerder gebruikt om te upgraden. Ging prima met een 2e SD-kaart.

            Thanks!

            1. correct, de backup zal alleen oudere records overschrijven alle records na de backup blijven intact.

  16. Ik heb sinds kort bij de backup status de volgende melding staan: Fout: Dropbox folder is niet te lezen. Backup werkt overigens wel maar er wordt niets verwijderd en daarom stroomt Dropbox helemaal vol. Wat zou ik hier aan kunnen doen? Alvast bedankt.

    1. Je kunt aangeven hoeveel versies je op Dropbox kunt bewaren. Bij 10 versies wordt als er de 11e wordt gemaakt wordt de oudste verwijderd. Los van de versie moet er wel voldoende ruimte zijn op je Dropbox account.

  17. Hoi,

    Ik heb een probleem met de p1mon, Deze heeft sinds de installatie van de zonnepanelen in augustus goed gelopen maar na de installatie van de nieuwe versie 201910 worden de historische gegevens niet meer bijgewerkt. Ik zie dat de actuele waarden wel kloppen maar de grafieken stoppen bij 25 oktober. Dit voor zowel de elektriciteit als het gas. Ook de weerinformatie wordt niet bijgewerkt.

    Heb je enig idee waar dit aan kan liggen of waar ik kan zoeken voor de fout?

    1. Je kunt de logfiles in /var/log/p1monitor bekijken of daar een foutmelding wordt gegeven.

      1. In de p1db logging staat steeds

        2019-11-05 22:29:08,098 – P1Db – WARNING – powerUsedPerMin: geen vorige record gevonden voor minuut =2019-10-24 23:01
        2019-11-05 22:29:08,826 – P1Db – ERROR – updateDbHour: sql error(3)no such column: None
        2019-11-05 22:29:08,866 – P1Db – ERROR – updateDbDay: sql error(3)no such column: None
        2019-11-05 22:29:08,908 – P1Db – ERROR – updateDbMonth: sql error(3)no such column: None
        2019-11-05 22:29:08,948 – P1Db – ERROR – updateDbYear: sql error(3)no such column: None

        Lijkt iets met de database te zijn?!

        1. Correct, de database lijkt corrupt te zijn. De reden is lastig te achterhalen. Dit kan gebeuren als de SDHC defect is of als tijdens het initieel opstarten de Pi wordt uitgezet o.i.d. Er zijn twee manieren op het op te lossen. In de volgende versie van de software zit een optie in het menu op de database opnieuw aan te maken, die wordt waarschijnlijk in december uitgebracht.

          1: Je maakt een nieuw image aan en leest de import in of 2:je logt op de pi en reset de database met de hand en doet dan een import. Hieronder de stappen die je moet doorlopen voor optie twee

          gebaseerd op versie 0.9.11 of hoger als p1mon inloggen op de Pi.

          cd /p1mon/scripts/
          ./p1mon.sh stop
          cd /p1mon/mnt/ramdisk/
          rm *.db
          cd /p1mon/data/
          rm *.db
          cd /p1mon/scripts/
          ./p1mon.sh start

          Hiermee zijn alle instellingen gewist inclusief je instellingen zoals de P1 poort snelheid. Wifi en het wachtwoord werken nog wel maar het Wifi wachtwoord / SSID moet je opnieuw instellen anders verlies je die mogelijke op termijn.

          Succes SecBro.

  18. Ik kwam net een bugje tegen in de backup die door de FTP wordt aangemaakt. In de export map staat een bestand die begint met “finacieel”. Dit moet financieel zijn.

    1. Bedankt voor de tip, we zetten het op de bug lijst met een lage prioriteit.

  19. Vanmiddag een paar uur bezig geweest om de laatste update (201910) te installeren. Ik werkte nog met de versie van oktober 2018, dus dat werd tijd. Helaas lukte het mij niet om 201910 aan de praat te krijgen. Wel alle schermen goed en het inlezen van de backup van de database ging ook goed, maar geen verbinding met de slimme meter (ISKRA AM550) en dus ook geen grafieken. Toen de versie 201909 gedownload en geïnstalleerd: die deed het wel direct goed!

    1. Bedankt voor de terugkoppeling, ik zou niet weten waarom het niet werkt. Er zijn geen verschillen in de software die het kunnen verklaren.

      1. Ik lijk precies hetzelfde issue te hebben. De logfiles geven geen foutmelding. Database wissen helpt ook niet. Er lijkt wel degelijk data binnen te komen want de files /p1mon/mnt/ramdisk/p1msg.txt en /p1mon/mnt/ramdisk/basic.0E14-2AB6-3380-40D2-A319.json worden steeds bijgewerkt met actuele data:

        /Ene5\T210-D ESMR5.0

        1-3:0.2.8(50)
        0-0:1.0.0(191215152243W)
        0-0:96.1.1(4530303438303030303239323432343138)
        1-0:1.8.1(000420.403kWh)
        1-0:1.8.2(000583.457
        kWh)
        1-0:2.8.1(000000.093kWh)
        1-0:2.8.2(000000.000
        kWh)
        0-0:96.14.0(0001)
        1-0:1.7.0(00.192kW)
        1-0:2.7.0(00.000
        kW)
        0-0:96.7.21(00364)
        0-0:96.7.9(00008)
        1-0:99.97.0(3)(0-0:96.7.19)(190823111306S)(0000000225s)(190823105141S)(0001106811s)(190524090446S)(0000000302s)
        1-0:32.32.0(00005)
        1-0:52.32.0(00003)
        1-0:72.32.0(00003)
        1-0:32.36.0(00000)
        1-0:52.36.0(00000)
        1-0:72.36.0(00000)
        0-0:96.13.0()
        1-0:32.7.0(227.0
        V)
        1-0:52.7.0(224.0V)
        1-0:72.7.0(225.0
        V)
        1-0:31.7.0(000A)
        1-0:51.7.0(000
        A)
        1-0:71.7.0(000A)
        1-0:21.7.0(00.094
        kW)
        1-0:41.7.0(00.084kW)
        1-0:61.7.0(00.013
        kW)
        1-0:22.7.0(00.000kW)
        1-0:42.7.0(00.000
        kW)
        1-0:62.7.0(00.000kW)
        0-1:24.1.0(003)
        0-1:96.1.0(4730303539303033383530343532303139)
        0-1:24.2.1(191215152000W)(00524.354
        m3)
        !3AA9

        {“API_STATUS”: “production”, “API_VERSION”: 6, “CONSUMPTION_GAS_M3”: 524.354, “CONSUMPTION_KW”: 0.192, “CONSUMPTION_KWH_HIGH”: 583.457, “CONSUMPTION_KWH_LOW”: 420.403, “P1_SOFTWARE_VERSION”: “201910-0.9.13(Maxine)”, “P1_SYSTEM_ID”: “0E14-2AB6-3380-40D2-A319”, “PRODUCTION_KW”: 0.0, “PRODUCTION_KWH_HIGH”: 0.0, “PRODUCTION_KWH_LOW”: 0.093, “ROOM_TEMPERATURE_IN”: 999999999999.0, “ROOM_TEMPERATURE_OUT”: 999999999999.0, “TARIFCODE”: “LOW”, “TIMESTAMP_UTC”: 1576419773, “TIMESTAMP_lOCAL”: “2019-12-15 15:22:53”}

        1. Hi ik kan het niet verklaren, ik neem aan dat op een Pi3 draait. Dat mag niet zoveel uitmaken. Maar zoals ja al aangeeft wordt de data wel goed ingelezen maar om één of andere reden niet in de database gezet. Kun je eens kijken of e_serial.db wordt gevuld?

  20. De installatie van de image werkt bij mij keer op keer, maar mijn vraag is eigenlijk hoe ik meer uit mijn Pi kan halen.
    Ik wil op de Pi ook Pi-Hole gebruiken en mogelijk nog wat andere leuke tools met een webinterface.
    Het probleem waar ik tegenaan loop is dat ieder zijn eigen webserver gebruikt.
    Jullie gebruiken naar mijn weten nginx en Pi-Hole gebruikt lighttpd. Dan is er natuurlijk ook de bekende Apache en ik ben zeker niet thuis in al die web-dingen.

    Het probleem met de combi is dat ik met allemaal tovertrucs moet gaan werken om 192.168.178.100/pihole werkend te krijgen, maar als daar een update van komt, gaat alles weer door de war. In jullie geval staan de webpagina bestanden niet (netjes) in de www map en als ik dan in andere webserver configs daar naar verwijs dan krijg ik ook niet de P1 webpagina te zien zoals jullie hem origineel hadden neergezet (klik ik op een link, krijg ik iets van java fouten of komt de subpagina niet te voorschijn)

    In het verleden wel eens wel geprobeerd met andere poortnummers, maar op P1 nou op 192.168.178.100:8081, 8090, 8091 of wat voor willekeurig nummer draaide ben ik na een maand weer kwijt.

    Hebben (mogelijk) anderen hier meer ervaring mee en hoe migratie van webserver A naar B mogelijk is? (Ook handig als ik over een tijdje een nieuwe image download voor de Pi)

    1. Migraties tussen webservers heb ik geen ervaring mee, ik zie dat je al andere poortnummers hebt geprobeerd (ik neem aan voor verschillende webservers), je zou ook nog een extra netwerk interface kunnen aanmaken (eht0:1) die dan via DHCP een eigen IP-adres krijgt. En dan de configs van nginx (voor p1mon) en de eventuele andere webserver zo instellen dan de een alleen naar eth0 luistert end de andere alleen naar eth1:1. Dat zou je natuurlijk ook via eth0 en wlan0 kunnen doen, of met een extra usb2ethernet adapter.

      Wat het probleem van ‘al je wijzigingen weer aanbrengen’ als je een nieuwe p1mon image gaat gebruiken betreft, je kan het ook omdraaien de standaard Raspbian Buster image (met daarop Pihole geïnstalleerd) gebruiken op je Pi en dan p1mon in een container draaien (zie https://www.ztatz.nl/p1-monitor-roadmap/#comment-4792 en https://github.com/jj-0/p1mon-systemd-nspawn/blob/master/p1mon%20als%20systemd-nspawn%20container%20.txt).

      Pihole kan ook als docker container draaien, dus je zou ook bij een upgrade van p1mon de Pihole container + eventuele settings folders buiten de container kunnen exporteren en dan op de nieuw p1mon image weer docker installeren en de container importeren. Dan hoef je in ieder geval niet meer alles opnieuw in te stellen.

  21. Thanks hij werkt weer prima, ik kwam nog een dingetje tegen dat bij de config-io.php niet alles netjes bij elkaar staat op Mac OSX-Firefox alle invoer velden staan onder alle labels.

    ik heb nog 2 feature requests.

    -) kan je bij de Status Api ook aangeven of de dag of nacht stand is aangegeven?
    -) Ik zou graag een GPIO Willen schakelen op basis van de dag/nacht stand zodat bijvoorbeeld de boiler aangestuurd kan worden.

    verder is het top

    1. We zullen naar je verzoeken kijken. Heb je de browser cache al gewist. Het lijkt er op dat je een oude versie van de css gebruikt. Als je het zeker wil weten dan kun je ook een anonieme browser proberen. Als dat wel werkt dan is het zeker een css probleem.

  22. Ik ben op zoek naar een nieuwe CV. Hiervoor wil ik graag het stookgedrag zien per uur van vorig jaar op een koude dag.
    Mijn database gaat daarin terug tot september, klopt dat? Ik kan per dag terug tot mijn start, eind vorig jaar.

  23. Ik zoek een nieuwe cv keten en wilde in de database het stookgedrag van een dag in januari zien
    Nu kan ik wel terug tot het begin in hele dagen, maar ik kom per uur grafiek niet verder dan september.
    Is dit een algemene beperking, bewust? of is deze functie pas later toegevoegd waardoor het niet opgeslagen is?

    1. Ik neem aan dat jet het hebt over de buitentemperatuur in zoals in stats-h-gas.php wordt weergegeven?

      1. ik heb dat ook , in de grafiek van gas of elektra kun je in uren maar terug tot 26 Sept 2019 ,
        dagen en maanden dan kan ik terug gaan tot het begin aug 2018 toen ik begonnen ben met P1Mon

        1. Security Brother, ik bedoel net als jaccies puur de verbruiksgegevens in de uren grafiek.

          Waarbij je het gasverbruik binnen een dag kan bekijken.

  24. Top, dank je wel weer voor de update. Ben erg tevreden over de werking.
    Nu mijn vraag. Ik weet dat er een API is met de gegevens en wil graag de gegevens in mijn home assistant integreren. Heeft iemand dit al gedaan? zo ja hoe ?

  25. Ik probeer een export van de database te maken maar “SQL gegevens exporteren 80%” blijft al 15 min in beeld staan. Is dit een bekend probleem?

    1. Als je inlogd op de pi en de volgende commando’s in geeft dan verhelpt het wellicht het probleem. Het ligt er aan welke versie van de software gebruikt.

      cd /p1mon/scripts
      sudo chmod a+rwx *.py
      cd /var/log/p1monitor
      sudo chmod a+rw *.log

  26. Ik wil graag mijn 0.9.9 versie updaten naar de laatste versie.. Heb inmiddels een export gedraaid via de config; wat is verstandig qua stappen? Ik heb eigenlijk geen monitor/netwerkkabel etc, tenminste niet zo bij de hand :).
    Ik dacht zelf aan deze stappen:
    (1) upgrade assistant draaien met USB stick
    (2) PI uitschakelen
    (3) image op de SD kaart zetten
    (4) Pi inschakelen met usb stick erin
    (5) ip-adres welke in 0.9.9 geconfigureerd staat opnieuw bezoeken

    Of moet ik nog ergens anders rekening mee houden?
    Thnx!

    1. In de FAQ staat een stappen plan (dat min of meer overeenkomt met jevoorstel).

      1. Die had ik inderdaad al gezien.Alleen heb ik deze gebruikt voor de installatie van de P1 de eerste keer; mijn vraag is of de instellingen (dus bv het ip) overgenomen worden als ik het zo uit voer? Of dat ik, na het plaatsen van de nieuwe image, opnieuw alles moet instellen?
        Dat wordt in het stappenplan niet beschreven/beantwoord 🙂

        1. Als je zelf geen aanpassingen aan de software hebt gedaan dan worden alle instellingen over genomen. Het ip adres of adressen als je ook WiFi gebruikt worden door je router uitgegeven via DHCP. Deze adressen veranderden meestal niet bij een aanpassing, maar dat ligt aan de instelling van je ziggo, KPN, enz router. De meeste routers maken het mogelijke op via het mac adres van de netwerk en of WiFi kaart een vast ip adres in te stellen. Even googlen geeft genoeg voorbeelden.

    2. Je zou in plaats van de nieuwe image op de oude SD kaart te zetten als stap (0) de nieuwe image op een nieuwe SD-kaart kunnen zetten. Dan heb je de oude nog voor als er iets misgaat. En je hebt minder downtime, je kan direct na (2) de nieuw SD-kaart erin doen en weer booten.

  27. met vorige versie eerst via FTP een backup gedaan, ook geprobeerd via EXPORT te doen maar die bleef op 0% staan voor eeuwig .
    Dus de upgrade gedaan,
    1) USB erin
    2) Upgrade Assistent uitgevoerd ,
    3) power off,
    4) nieuwe versie op SD kaart erin gedaan power on,
    en toen bleek dat wo 16-10 30kWh verbruik had , toen de FTP export weer geimporteerd toen was alles OK , heb nogmaals de hele procedure gedaan vorige versie SD kaart erin 1 t/m 4 weer uitgevoerd toen was het weer goed wo 16-10 was normaal 8kWh, dus eerste keer is er iets niet goed gegaan moest dus de FTP backup importeren, de 2de keer niet.

    1. Het probleem met de export moet zijn opgelost. Zou je dit nog een keer willen testen met de deze versie?

      1. de export werkt goed in de nieuwe versie , zal na een tijdje weer eens controleren, gelukkig werkte de FTP wel goed in de vorige versie waar de export het af liet weten. En die piek dat moet dan bij de data naar USB schrijven fout zijn gegaan . waarom het de 2de keer wel goed ging is me een raadsel.

        1. Bedankt voor de terugkoppeling, net probleem treed soms op maar het lukt helaas niet het te reproduceren en het aantal meldingen van problemen valt mee over de paar honderd gebruikers.

    2. Ik heb ook weer een piek op 16-10 tussen 20:00-20:59u, waar ligt dit toch aan, heb de vorige mega piek er ook nog in staan. Omdat ik de exacte gegevens van die dag ook niet weet denk ik dat hele historie maar weghaal en helemaal opnieuw start en hoop dat deze rare, onverklaarbare fouten niet opnieuw terugkomen.

      1. We hebben in versie een aanpassing gemaakt en hopen dat deze bug die helaas niet te reproduceren is. Als alternatief is het goed een export te maken die eventueel na de upgrade assistent kan worden geïmporteerd.

          1. Bedankt voor de terugkoppeling, hopelijk is hiermee de bug verholpen.

  28. Hallo Secbro,

    Wederom een update gedaan via de backup assistent en vlekkeloos verlopen (met de nadruk op de WiFi verbinding)!

    Ik had de stille hoop op een update van de app…. al enig idee wanneer deze beschikbaar komt? Ik verwacht dat je dan (nog) meer gebruikers gaat krijgen.

    Bedankt voor de update, keep up the good work.

    1. Bedankt voor de bevestiging, de app heeft op dit moment geen aandacht.

  29. Op 31 oktober gaat Liander bij ons een slimme meter installeren. Ik heb intussen een P1 kabel besteld. Wel moet ik het doen met een Raspberry Pi 2 ook al is deze officieel niet ondersteund. Een nieuwe Raspberry kopen hiervoor schiet zijn doel een beetje voorbij qua kosten, dus we gaan het gewoon proberen. Ik kan me niet voorstellen dat een Pi2 niet krachtig genoeg zou zijn.

    Zodra ik weet of het (goed) werkt laat ik het nog wel even weten!

    1. Hi, we testen alles op de Pi3 en Pi4 en proberen zeker te stellen dat dit altijd goed werkt. We kunnen geen ondersteuning geven op de Pi2. Er zijn meer mensen die de software gebruiken met de Pi2 maar geen van de ontwikkelaars.

      1. Bij deze een update. Vandaag is mijn slimme meter geplaats incl gasmeter (draadloos). Na het correct instellen van de baudrate, byte size en parity bits werkt het goed. Gasmeten werkt ook goed, maar ik weet niet of daar de parameters van goed staan, die telegram info kon ik niet vinden.

        Nog wel een vraagje, is die 10 seconden verversingssnelheid ook aan te passen? Ik heb de laatste versie meter gekregen (ESMR5.0) die kan elke seconde updaten heb ik begrepen.

        1. We gaan nog onderzoeken of de frequentie naar 1 sec kan gaan. Het heeft echter weinig zin in geeft een 10 eenvoudig database belasting.

          Voor de gasmeting hoef je normaal niets te doen. Je kunt eventueel de output van de p1 meter posten. Je kunt de informatie vinden op de info.php vinden.

          1. Het zou mooi zijn als je de realtime informatie naar 1 seconde kan zetten (of 2 etc), maar de database hoeft niet elke seconde beschreven te worden. Dan krijg je een wat vloeiender beeld bij realtime weergave.

            Zoals het nu is ben ik op zich al heel blij mee want ik kan nu mijn totale verbruik precies meten. Met plugwise ben ik beperkt tot de losse verbruikers en zonnepanelen en mis is altijd een deel van de verbruikers.

            1. Leuke te horen dat je er blij mee bent. Als je wilt helpen dan zouden we het waarderen als je de p1monitor via social media wil delen, hiermee kunnen meer mensen de software vinden. Via de home pagina van de site kun je divers social media gebruiken.

              We gaan het onderzoeken, de data moet naar de database wegens de gekozen applicatie architectuur. Als het mogelijk is dan wordt het een optie om in stellen, ik verwacht dat mensen met een Pi2 dan in problemen komen qua prestaties.

              1. Ik gebruik op het moment zelf ook een Pi2 en die staat héél erg niets te doen met 4% cpu verbruik en 1,3% DB belasting, zelfs als ik hem overstelp met refreshes op de hoofdpagina kom ik niet boven de 16% uit.. Bij het verhogen van de refreshrate kan je natuurlijk altijd een waarschuwing plaatsen. Als je de weergave via de DB laat lopen zal dat inderdaad een impact hebben als je dat wil ombouwen. Ik ben Raspberry liefhebber, heb er al vanalles mee gedaan, maar de P1 Monitor blinkt echt uit qua functionaliteit maar ook in gebruiksgemak. Dit kan iedereen die de moeite neemt om de instructies te lezen zonder al te veel moeite installeren.

                Ga zo door!

                1. Bedankt voor de melding en het compliment we testen de software niet op de Pi2 vandaar dat we daar voorzichtig mee zijn.

                  1. Ik test het met alle plezier! Laat maar weten als ik iets kan betekenen. Vraag me zo af, hoeveel mensen gebruiken dit intussen? Ik heb het aan mijn vader geadviseerd die gebruikte domoticz en toen hij dit zag is hij meteen overgestapt. Ik moest zelf nog even wachten tot gisteren tot ik mijn nieuwe meter kreeg.

                    Mocht het moment komen dat de Pi2 écht niet meer werkt, dan ga ik mijn Pi4 inzetten of er een bijkopen. Raspberry 3’s gaan overigens ook als zoete broodjes op marktplaats als je een goedkope oplossing wil.

                    1. Als je bij nieuwe versies wil laten weten of het goed werkt dan kan je andere gebruikers met een Pi2 helpen.

                      Ik kan niet precies aangeven hoeveel gebruikers er precies zijn maar er worden meer dan 500 downloads gedaan per versie. Niet iedereen doet een update bij een nieuwe versie. Ik schat in dat het minimaal 300 gebruikers zijn.

    2. Bij mij heeft het altijd prima gewerkt op een Pi 2. Tegenwoordig draai ik het (als container in het standaard Raspbian OS) op een Pi 4.

  30. Hi, ik heb de nieuwe versie gedownload, maar op MacOS Catalina krijg ik de error: Error 79 – Inappropriate file type or format. Ik kan hem dus niet uitpakken.

    1. En als ik de zip rechtstreeks laad in Etcher dan krijg ik: unsupported compression method: 9

      1. Als geen enkele GUI werkt, dan maar terug naar CLI en het is gelukt:
        Barts-MacBook-Air:Downloads barthoefs$ unzip /Users/barthoefs/Downloads/p1mon201910-00.913-8.zip
        Archive: /Users/barthoefs/Downloads/p1mon201910-00.913-8.zip
        inflating: p1mon201910-00.913-8/Aanpassingen.txt
        inflating: p1mon201910-00.913-8/licentie P1Monitor.txt
        inflating: p1mon201910-00.913-8/p1mon201910-00.913-8.img

    2. Het is een windows gemaakte zip bestand, de bedoeling is dat je het zip bestand uitpakt en dan het xxxx.img file met het programma USB image tool zie ook de FAQ kopieert naar het SDHC kaartje.

      1. Klopt. Getest op windows PC en de nieuwe versie is al reeds draaiende. Volgende keer dus de Mac overslaan.

        1. Nog even getest met MacOs/Catalina en Etcher 1.5.59 en het lijkt er op dat formaat van de USB imagetool niet geschikt is voor Etcher.

          1. Met DD kan je het uitgepakte image wel gewoon naar de SD kaart schrijven.
            Eerst het image mounten, dan de SD kaart in de mac, met “diskutil list” kan je zien welk device welke device naanm heeft gekregen;
            In mijn geval is disk3 het image van Ztatz, en disk2 de SD kaart:
            Met het onderstaande commando en even geduld (20minuten ongeveer, afhankelijk van de snelheid van de sd kaart)
            sudo dd bs=4m if=/dev/disk3 of=/dev/disk2

            Status checken kan je doen door op Control T te drukken.

              1. Ik zat hier dus ook even mee te strugglen 😉 4x opnieuw gedownload, elke keer de melding “Inappropriate file type or format” (Catalina hier). Na de tip dat de zip wel goed was ook maar ff via cli uitgepakt. Daarna gewoon balenaEtcher gebruikt zonder problemen 🙂

Comments are closed.