P1-monitor download 201909
Dit is niet de laatste versie. Voor alle downloads zie de software archief pagina waar alle versies van de P1 monitor te vinden zijn inclusief de laatste versie.
LET OP DIT IS NIET DE LAATSTE VERSIE!
P1 monitor is op de Raspberry PI3 en Pi4 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.
Belangrijk mocht je problemen ondervinden bij het maken van een export dan kun je de volgende commando’s uitvoeren nadat je ingelogd bent op de Pi 3/4.
cd /p1mon/scripts
sudo chmod a+rwx *.py
cd /var/log/p1monitor
sudo chmod a+rw *.log
Upgrade of eerst installatie.
De software verkrijgen en installatie.
De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3B/4 SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden. Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.
Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de upgrade assistent.
- download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
- pak het zip file uit en lees de bijlagen.
- kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Groter dan 32GB heeft geen meerwaarde wegens het FAT32 filesysteem. Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
- Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen.
- plaats de SDHC card in de Pi.
- start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
- Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.
Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.
FAQ
Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ
Problemen oplossen.
Image past niet op de SDHC card:
- Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
- Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie extend
- wis de browser cache als je layout problemen hebt.
Standaard wachtwoord besturingssysteem:
- Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen is p1mon met het wachtwoord verandermij.
- Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.
Juridisch spul en zo
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.
De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.
DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.
Samengevat: gebruik is voor eigen risico.
Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!
DOWNLOAD
SDHC images
P1 monitor wordt alleen ondersteund op de Raspberry Pi 3B, Pi3 B+ of Pi4 (vanaf versie 0.9.11).
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties. Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed door een gebrek aan ram geheugen.
Wat is er veranderd in versie 0.9.12 (Maxine)
- In de api help werd onterecht in het path “/?” Opgegeven en de trailing / is niet toegestaan.
- Verwarming-min.php had een API bug, deze werkt nu weer correct.
- P1UpgradeAssistent neemt nu ook de custom www folder mee in een upgrade.
- Rechten van logfiles gelijke gemaakt, voor toekomstige log file viewer.
- Het weer setup scherm geeft nu sneller de juist en laatste meting weer van de ingegeven stad (met dank aan Wim ).
- Bug verholpen dat bij de weer meting, waarbij niet de juiste tijd werd weergegeven.
- Pi boot code update onder meer voor de Pi4.
- Exim4 email server gedeactiveerd om geheugen te besparen en is niet nodig voor de P1 monitor software.
- Oude niet meer gebruikte PHP-service verwijderd om RAM verbruik te verminderen.
- Optie ingebouwd voor slimme meters uit België die anders omgaan met de slimme meter telegram codes. Of in ieder geval de Fluvius leverancier. Fluvius draait dag en nacht tarieven om. Dit is in te stellen in het setup menu van de P1 poort, kies voor Nederland voor “normale” verwerking of voor België voor de aanpassing.
- Gas meting met de telegram code 0-1:24.2.3 worden nu ook verwerkt, deze gas-code wordt in België gebruikt.
- NGINX (webserver) upgrade uitgevoerd.
- p1mon.sh start script aangepast, zodat alle processen bij een manuele herstart ook daadwerkelijk gestopt worden. Het lijkt erop dat onder het Buster OS dit anders werkt en niet altijd de bestaande processen stopte.
- Kleine aanpassingen aan P1Wachtdog.py zodat deze signals beter verwerkt.
- Log cleaning naar het distributie image aangepast.
- Security patches tot en met 31-08-2019.
P1 MONITOR VERSIE 201909 – 0.9.12 (8GB SDHC image)
Als je een bijdrage wil leveren om de kosten te dekken van de website e.d. dan kan kun je hier een donatie doen.
69 Replies to “P1-monitor download 201909”
Ik kan redelijk overweg met de RPi. Win SCP VNC SSH enzo. Heb er meerdere actief. Maar realiseer me ook dat ik nog wel een leek ben.
Heb in eerste instantie geen upgrade gedaan. Ik zag dat er de bestanden waren weggeschreven tot ca 02022020. Daarna is er kennelijk iets fout gegaan. Wat er fout is gegaan kan ik niet achterhalen. De realtime info verscheen wel maar werd kennelijk niet in de bestaande data mappen goed weggeschreven.
De SD card met versie 2019-09 heb ik bewaard.nadat ik dmv updateservice bestanden had veilig gesteld op USB en in Dropbox.. De USB stick in de RPi laten zitten.
En op een nieuwe SD de upgrade naar de laatste versie 2019-12 geïnstalleerd. En daarmee is p1mon iinlogbaar op het ipadres 192.168.xx.xx. maar er wordt ogenschijnlijk niets geladen.
Alvorens af te zien van verdere pogingen en P1Monitor maar terzijde te schuiven toch graag wat tips.
Dus
PiMon 2019-10 met de foutieve (gestopte) data op 02022020 is buiten de RPi en heeft plaats gemaakt voor een PiMon 2019-12 card. De USB stick (met succesvol weggeschreven data via upgradeservice) is na verwijdering van SD met image 2019-09 blijven zitten in de RPI en een nieuwe SD met 2019-12 opgestart. Ik begreep dat de data op die USB na upgrade weer werden ingeladen.
Maar alle PiMon schermen blijven ongeladen
(P1 poort is aangesloten, het netwerk is bereikbaar)
hartelijk dank voor de software. na het installeren van de laatste versie: 202006 krijg ik in het info scherm: Versie:202004-0.9.17(Maxine) klopt dit? Heb geprobeerd om te kijken naar een update maar die is er niet.
Je hebt de laatste versie, ik heb een typo gemaakt. versie 0.9.17 is de laatste versie.
Is het mogelijk een GPIO te schakelen op alleen op basis van dag/nacht-tarief?
Deze optie is aanwezig in de laatste versie onder het instellingen -> in en output (tariefschakelaar)
Is het ook mogelijk om een GPIO te schakelen op basis van alleen dal/piek verbruik?
Deze optie is aanwezig in de laatste versie onder het instellingen -> in en output (tariefschakelaar)
Hallo, ik probeer de P1 data naar mijn Fibaro HC2 te sturen, maar de code die ik op internet heb gevonden lijkt verouderd, wat moet ik tegenwoordig invullen bij: PI1:GET(“/json/apiV3basic.php?”)
Deze oude variant van de API wordt niet langer ondersteund. In het setup menu ->API kun je alle beschikbare api’s vinden door de op de link te klikken krijg je de data of help. Bijvoorbeeld/api/v1/smartmeter?limit=2&json=object of /api/v1/smartmeter/help voor uitleg van de velden. Welke API je nodig hebt ligt aan de data die je wil gebruiken.
Geen idee of het gemakkelijk te implementeren is; bij verbruik/teruglevering < 1 kW, deze in W te laten weergeven (alleen tekstueel).
Op welke scherm(en)?
De realtime variant is de meest voor de hand liggende.
Hallo Security Brother – en sorry voor de lange post,
Als nieuwe klant (sinds 1/8/19) van een (zogenaamd slimme) digitale meter in Vlaanderen werd ik volledig in de steek gelaten door de Vlaamse netwerkbeheerder en de energieleverancier om mijn elektriciteitsverbruik gedetailleerd te kunnen opvolgen. In tegenstelling tot in Nederland bestaat er in Vlaanderen geen enkele mogelijkheid om je dagelijks elektriciteitsverbruik op een centrale website opvolgen.
Ook al is mijn technische kennis al een beetje verroest (ze dateert van het begin van de tachtiger jaren) waagde ik het er toch op om een Raspberry pi 4 4gb te bestellen (ik weet het, total overkill, maar ik ben nog van de generatie dat je alles wat je met hardware kon oplossen een no-brainer was), een P1 kabeltje en jouw software te downloaden. Na wat “gepruts” werkt alles prima en ben ik ontzettend tevreden met je software.
Een welgemeende dikke merci hiervoor.
Na een paar dagen “gespeeld” te hebben met jouw excellente software kon ik het niet laten om een verlanglijstje op te stellen. Ik zal dit ook nog eens introduceren op je monitor roadmap pagina.
Daarnaast wil ik van de gelegenheid gebruik maken om wat meer background informatie te verstrekken over de Vlaamse situatie (voor al wie dit zou kunnen interesseren). Hierbij een oproep voor de Vlaamse collega’s om te reageren mocht ik hier of daar iets onjuists vermelden.
Mijn (voorlopig) persoonlijk verlanglijstje 😉:
• Aangezien ik een vrij hoog sluipverbruik heb (180-200W) zou ik graag een resolutie van 1 ipv. 10W hebben op het verbruik en leveringsscherm (home button), zodat ik snel kan zien wat de impact is als ik een verbruik uitschakel
• Aangezien ik een tijdje geleden een probleem met de spanning had, zou ik graag hebben dat de spanning ook ingelezen wordt, bv. op het home scherm wordt afgebeeld en dat de dagelijkse min en max spanning wordt bijgehouden (en eventueel in een grafiek wordt weergegeven, of via API beschikbaar is)
• In Vlaanderen is er een voorstel gelanceerd om de toekomstige tariefstructuur voor de distributienettarieven te hervormen en (gedeeltelijk) te baseren op het piekvermogen (KW – zowel afgenomen als geïnjecteerd) als de piekenergie (max KWH) afgenomen gedurende een periode van 15 minuten (over een periode van één maand of één jaar); het zou dus nuttig zijn om deze bij te houden te visualiseren en/of via API ter beschikken te stellen. De basisinfo heb je want op het Home overzicht wordt de piekafname en -injectie opgelijst
• Ik steun de vraag voor integratie van de Solaredge omvormer voor zonnepanelen (ik heb zelf genoeg aan de 15min data die via API ter beschikken wordt gesteld op de Solaredge website : https://www.solaredge.com/sites/default/files/se_monitoring_api.pdf)
• Ik steun de vraag voor een Database export naar CSV/Excel formaat
• Op (korte) termijn wil ik een Zappi wall box installeren voor het opladen van een elektrische auto. Deze laat dynamic load balancing toe zodat de wagen indien gewenst uitsluitend wordt opgeladen met de energie geleverd door je zonnepanelen, zonder beroep te moeten doen op netstroom. Het zou nuttig zijn om het opladen van je auto te integreren in P1mon. Dit zou kunnen via de Zappi API : https://github.com/twonk/MyEnergi-App-Api
• Wellicht te klasseren onder “muggenzifterij”, maar het stoort me dat onder de tab elektriciteitsconsumptie, subtab minuten de vertikale as in KWH gelabeld is. Voor uren, dagen, … is dit OK, maar voor minuten stel ik voor dat je spreekt van KW (het is eerder het gemiddeld vermogen gedurende de minuut (KW), dan de geleverde energie (KWH) gedurende die minuut – zoniet zou men moten delen door 60)
En dan nog wat background info over zonnepanelen (installaties < 10KW) in Vlaanderen :
• Historisch gezien werden in Vlaanderen groenestroomcertificaten (per opgewekte KWH) gegeven; dit werd (voor nieuwe installaties) gestopt in juni 2015; aangezien Vlaanderen (toen nog) geen digitale meters kende draaiden alle meters terug; bestaande installaties konden verder genieten van de groenestroomcertificaten (meestal beperkt tot 15 jaar na indienstname)
• Sinds 1 juli 2015 is voor particuliere gebruikers van zonnepanelen het zogenaamde prosumententarief van kracht. Dit houdt in dat eigenaars van zonnepanelen met een vermogen ≤ 10 kW met terugdraaiende teller, de zogenaamde ‘prosumenten’, een vergoeding dienen te betalen voor hun werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Dit is een forfaitair jaarlijks bedrag per KW vermogen van de geïnstalleerde onvormer (voor 2019, afhankelijk van het netgebied in Vlaanderen, ongeveer 90€ per KW)
• Sinds 1 juli 2019 wordt de digitale meter geleidelijk uitgerold (men kan deze wettelijk gezien niet weigeren). (Ver-)bouwers, eigenaars van zonnepanelen en klanten met een budgetmeter komen eerst aan de beurt. De volledige uitrol zal wellicht 15 jaar duren (voor eigenaars van zonnepanelen tot eind 2022).
• Eigenaars van zonnepanelen kunnen kiezen om gedurende 15 jaar na de eerste ingebruikname te blijven genieten van een (virtuele) terugdraaiende teller (dit is de default keuze). Dit geldt ook nog steeds voor nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd voor eind 2020. De VREG (De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) gaat niet akkoord met de beslissing om de meters nog 15 jaar te laten terugdraaien en vecht dit aan voor de Raad van State (een uitspraak kan nog eventjes op zich wachten). In de praktijk zegt de VREG dat er niets zal veranderen tot eind 2020 voor eigenaars van zonnepanelen (tenzij ze zelf zouden opteren voor een niet-terugdraaiende teller).
• Eigenaars van zonnepanelen kunnen ook opteren voor een niet-terugdraaiende teller. Op dat moment betalen ze geen prosumententarief meer, maar wel een distributienetvergoeding op het volledige verbruik (met de netinjectie wordt dan geen rekening meer gehouden). Dit kan financieel interessant zijn bij een relatief groot eigenverbruik. In de praktijk kon mijn energieleverancier mij nog niet vertellen hoe dit orecies zal geïmplementeerd worden en raadt men iedereen aan om te wachten tot je een volledig jaarverbruik op je digitale teller hebt.
• In Vlaanderen betaalt men dus tegenwoordig naast een vaste aansluitingskost, wat taxen en het prosumententarief (afhankelijk van hetvermogen van de invertor) een energiekost en een netdistributiekost, beiden per netto afgenomen energie (KWh)
• Er ligt een voorstel op tafel om de netdistrubutiekost te wijzigen en voornamelijk (of volledig) te laten afhangen van het toegangsvermogen (piekverbruik gedurende het voorbije jaar). Dit zou moeten ingaan vanaf 2020 : https://www.vreg.be/sites/default/files/document/cons-2019-02.pdf en https://www.vreg.be/sites/default/files/document/consultatie_hervorming_tariefstructuur_kvm_klanten_-ppt.pdf
Nog een detail dat waarschijnlijk ook verband houdt met het verschil Nederlandse / Belgische meters:
Ik merk bij mijn Belgische meter in het scherm main-1.php, in de paragrafen “vandaag”, dat het €+pijltje zwart is in de daltijd en gekleurd (oranje en groen) is in de piektijd.
Is dit bij de Nederlandse meters ook zo of net omgekeerd?
Deze bug is in de volgende versie opgelost. Bedankt voor het melden.
Wederom bedankt voor deze software, ik ben er zeer tevreden mee. Binnenkort wilt mijn energieleverancier mijn slimme meter vervangen, hoe gaat de software om als de waardes terug naar 0 gaan? Krijg ik op een dag een groot negatief verbruik of gaan alle grafieken door de war ?
Hierbij de tips/stappenplan hoe je kan voorkomen dat data verkeerd geïnterpreteerd wordt bij het vervangen van de meter.
1: vlak voordat de meter vervangen wordt een export maken van de data.
2: De P1-poort kabel uit de slimme meter halen.
3: inloggen op de Pi en de database bestanden wissen.
4: cd /p1mon/scripts/
5: ./p1mon.sh stop
6: cd /p1mon/mnt/ramdisk/
7: rm *.db
8: cd /p1mon/data/
9: rm *.db
10: cd /p1mon/scripts/
11: ./p1mon.sh start.
12: De P1-poort kabel in de nieuwe meter plaatsen.
13: Eventueel de P1 poort instellingen wijzigen als deze afwijkt.
14: De software even laten draaien, minimaal 5 minuten maar mag ook langer.
15: Als alles goed lijkt te werken, de import doen van de export van stap 1.
Als alternatief kun je ook de export maken en de laatste P1 software op het SDHC-kaartje zetten en de import doen. Hierbij geldt ook dat de P1 poort mogelijk aangepast moet worden aan de nieuwe slimme meter.
Goedemiddag,
Ondanks dat op de roadmap staat dat het niet/nooit mogelijk zal zijn om: ‘De P1 monitor te installeren op een bestaande Raspberry Pi 3 zoals Domoticz.’, blijf ik dit een ontzettend gemiste kans vinden.
Het installeren van dit soort tools/software zou absoluut ook mogelijk moeten zijn via een package manager zoals apt-get of yum. Alleen al vanwege het feit dat de P1-doelgroep ongetwijfeld meerdere ‘dingen’ (PiHole, anyone ?) met zijn Raspberry Pi doet en niet voor elke ‘functie’ een nieuw en apart single board device gaat/wil optuigen.
Daarnaast heeft het wat mij betreft ook voordelen voor de ontwikkelaar(s) van P1 monitor zelf. Easy of packaging, distributie (Docker-images), feedback, integratie, testen, ….
En tot slot: iets wat zo goed werkt, dat wil je toch delen ??!?!
Misschien iets om toch te overwegen ?
Bedankt voor je inspirerende betoog en ik begrijp de beweegreden en sta er ook achter. Echter alle tijd gaat naar het onderhouden en uitbreiden van de P1 monitor software en de P1 monitor IOS app. Dan blijft er weinig tijd over voor de ontwikkeling via een package-manager of als (Docker) container.
Er is een bijkomende voordeel van de huidige werkwijze, we hebben honderden gebruikers en buiten af en toe een bug vrijwel geen problemen met de betrouwbaarheid. Als we dit met aan package of container in een wisselende omgeving laten draaien dan nemen de problemen met 100% garantie toe. Het verhelpen van problemen die veroorzaakt worden door de omgeving is echter iets waar ik geen tijd in wil steken maar worden uiteraard wel gevraagd, afhankelijk van de type gebruikers.
Door er voor te kiezen een compleet eco systeem te leveren met OS, middelware en alle benodigde patches e.d. kunnen we het beste product bieden. Dat is aan een ieder om die keuze te maken of je de software en de geboden functies de moeite waard vindt om een extra Pi te kopen waardoor de kosten met ongeveer 50 euro toenemen.
SecBro.
Domoticz draait bij mij op een kleine fan-loze PC, met daaraan gekoppeld een Z-wave usb-stick, en een dvb antenne voor ontvangst van enkele thermo-meters. Deze bevindt zich midden in het huis. De P1 monitor bevindt zich in de kelder, vlak bij de meter, dus laat zich om praktische reden zelfs niet combineren. Ik zou het wel interessant vinden mocht het ook mogelijk zijn de data van P1monitor aan Domoticz door te kunnen geven Is dat misschien mogelijk?
Je kunt de P1 monitor API’s gebruiken om de data uit te lezen en aan Domoticz doorgeven.
idd ik installeer nu PiHole naderhand
Beste Security Brother,
Niets dan lof over het P1 programma, ik volg het nu reeds 1.5 jaar en zie steeds meer vooruitgang en mogelijkheden, echter ik mis 1 optie die ik wel graag zou willen zien.
Dat je een rapport/selectie kunt maken van datum tot datum van de gegevens die in de data base staan.
Vb. Ik ben van energie leverancier veranderd en wil kijken of het aantal m3 gas en/of stroomverbruik gecumuleerd klopt over het afgelopen jaar/periode. Ik wil dus vanaf een specifieke datum tot een specifieke datum bepaalde gegevens inzien, is dit ook mogelijk ?
Alvast bedankt voor je antwoord !!
Patrick
Je kunt de api’s gebruiken als je deze call doet dan krijg je vanaf de datum 2018-01-03 12:03:55 en tien dagen een lijst van de alle meterstanden. Die kan je dan verwerken in Excel of ander programma. Als je een jaar terug wil kijken dan worden de parameter 2018-01-01:00:00:00 en limit = 356. Dit kan je ook voor de API http://192.168.2.220/api/v1/powergas/month.
http://192.168.2.220/api/v1/powergas/day?limit=10&sort=asc&starttime=2018-01-03%2012:03:55.
Wellicht maken we ooit nog een viewer of rapport functie maar we gaan een beetje ten onder aan het succes en krijgen veel functie verzoeken.
Toen vorige maand mijn traditionele meter vervangen werd door de digitale meter wilde ik meer info uit deze meter halen en ben ik terecht gekomen bij P1monitor en heb een Raspberry Pi 4 gekocht met 2 GB RAM geheugen en een SD kaartje van 32GB en met officiële rood/witte behuizing. Ik moest snel vaststellen dat dat ding schrikkelijk warm werd en dat de CPU temperatuur zonder iets te moeten doen over de 70°C ging. Op diverse fora op het internet werd daar ook veelvuldig over geklaagd. Ik heb met verschillende opstellingen geëxperimenteerd tot ik door de montage van een ventilator die temperatuur met P1mon in werking onder de 37°C heb gekregen.
Dit om u te vertellen dat ik veelvuldig het info.php scherm heb bekeken.
En het is me in tweede instantie opgevallen dat database belasting en geheugenbelasting stelselmatig groter werden.
Het systeem ziet er als volgt uit:
Tijd verstreken sinds de laatste herstart:
5 dagen 19:05:20
Besturingsysteem versie:
Linux-4.19.66-v7l+-armv7l-with-debian-10.0
Python versie:
3.7.3
Versie:
0.9.12 (Maxine)
CPU model:
ARMv7 Processor rev 3 (v7l)
CPU hardware:
BCM2835
CPU revision:
b03111
Raspberry Pi model:
Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.1
(ik heb geen API key voor het weer in gebruik)
De CPU belasting schommelt tussen 1.7 en 3.0%
De CPU temperatuur schommelt tussen 35.5° en 37.0°C
Maar…
de database belasting is vertrokken van 0.2% en is nu 6.5%, een dagelijks gemiddelde stijging van 1.26%
de geheugen belasting is vertrokken van 14.7% en is nu 25.0%, een dagelijks gemiddelde stijging van 2.06%
Ik vraag me af of dit op termijn problemen zal veroorzaken, hoe dan ook zal de database ooit verzadigd zijn; wanneer is dat te voorzien ?
De database belasting is in feite hoeveel MB je gebruikt van de ramdisk waarin de SQL database wordt opgeslagen. Na 5 jaar zal de belasting rond de 16% liggen. Praktisch gezien zal dat eerder tientallen jaren duren voordat deze vol is. Mocht dat toch sneller gaan dan maken we de reservering qua ramdisk groter.
Wat betreft de geheugenbelasting de Unix family van besturingssystemen proberen zo veel mogelijke ram in gebruikt te nemen. Grofweg voor programma’s of voor ram buffers voor bestanden e.d. Dus op den duur wordt dit gebruik steeds groter. Als er ram geheugen nodig is dan worden de buffers automatische vrijgeven. Waardoor af en toe de ram geheugenbelasting zal fluctueren of zelfs afnemen. Als je buffers of cache wil wissen (wat overigens zinloos is) dan kun je de volgende commando’s ingeven.
sync
sudo su
echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches
Dank voor de toelichting / geruststelling. Ik ga geen buffers of cache wissen maar houd wel de geheugens in de gaten.
Net zoals in de vorige versie heb ik ook in deze versie 1 dag waar het verbruik extreem hoog is t.o.v. mijn normale verbruik. Op 2019-08-31 zou ik tussen 14:00 en 14:59 ruim 30 KW verbruikt hebben.
N.a.v. de issue van de vorige versie heb ik de maand totalen vlak voor de upgrade genoteerd en vergeleken na de upgrade augustus gaf een groot verschil.
Het issue zit dus zowel bij uren, dagen, maanden en jaren.
De vorige keer heb ik alleen het uur record aangepast maar nu kom ik er achter dat ik ook de dag, maand en jaar record moet aanpassen. Die neem ik gelijk met de correcte voor 2019-08-31 mee.
Ik weet niet of dit issue een relatie heeft met wat JB scheef?
De export is van 2019-09-05 14:37, start upgrade assisent, stop system, wisemen SD, start system.
We hebben een aanpassing gemaakt aan de upgrade assistent die deze bug hopelijk oplost. Het is nog niet gelukt de bug te reproduceren.
Hoi Arie, dit klinkt inderdaad exact hetzelfde met de vreemde waardes die ik ben tegengekomen na de upgrade.
Ik heb precies hetzelfde probleem,sterker nog, precies dezelfde dag en tijd, een paar updates geleden had ik dit ook al.
Vervelend, want ik moet nu weer helemaal gaan uitzoeken hoe dit ook al weer aan te passen.. is mij niet helemaal meer bijgebleven
Bij mij ook weer, net als de vorige keer
Ik heb zonnepanelen met een SAJ Solar inverter. Via wifi kan ik in real time de opgewekte energie volgen voor die het net ingaat. In de meterkast zit een geijkte kWh meter die diezelfde energie meet. Ik had voordien al vastgesteld dat de inverter zowat 8% te weinig aangeeft tov de kWh meter. Die afwijking wordt nu bevestigd door P1mon / slimme meter.
Op de roadmap staat al een item mbt zonnepanelen.
Mocht je je heel heel erg vervelen en de data van de zonnepanelen inverter mee willen integreren in P1mon, zou je dan ook de mogelijkheid willen voorzien om (manueel of automatisch ?) een correctiefactor toe te kunnen passen ?
Als we daadwerkelijk zonnepanelen gaan meten dan lijkt het geen moeilijke aanpassing.
Misschien is http://www.jsunnyreports.com/index.php/support/ iets voor je?
Bedankt voor de tip.
Hoi Sec-Bro,
Nog een eigenaardigheid die me is opgevallen:
Bij de laatste 2 updates van het programma, heb ik gebruik gemaakt van de upgrade assistent. Het is mij opgevallen dat er een foutje in de data sluipt. Om de een of andere reden is de data van de zaterdag voorafgaand aan de datum dat ik de upgrade uitvoer onjuist (de waarde is hoger dan de werkelijke verbruikte waarde). Het lijkt alsof de data voor die specifieke zaterdag de waarde van dat moment krijgt.
Ter illustratie: ik heb de update uitgevoerd op 3-9. De meterstanden voor 31-8 worden sindsdien onjuist weergegeven en komen ongeveer overeen met de meterstanden van het moment dat de data werd gekopieerd naar de USB stick.
In de grafieken is dit zichtbaar doordat de gasmeterstand of elektra op die specifieke zaterdag hoger is dan de daarop volgende dagen.
Deze versie van de software is aangepast en zou deze bug moeten voorkomen.
Bedankt voor de nieuwe versie, en de integratie van de noodzakelijke aanpassingen om de software ook “out of the box” in België te kunnen gebruiken. Dit is een prachtig product.
Graag gedaan en bedankt voor de ondersteuning.
Nog een andere vraag, over 2 maanden stap ik over naar een nieuwe energieleverancier die andere tarieven gebruikt qua stoom gas en teruglevering dan mijn oude leverancier. Is het in de toekomst mogelijk dat je onder de tarieven ook een van – t/m periode kan aangeven, zodat je de tarieven van oude leverancier kan gebruiken tot een bepaalde datum en na die datum nieuwe tarieven?
De tarieven werken vanaf het moment dat ze ingevoerd worden. Ze werken niet terug in de tijd. Of met andere woorden de kosten die al berekend zijn blijven gelijk conform de oude tarieven.
Beste P1 software ontwikkelaars,
Is het mogelijk dat bovenin het scherm de versienummer van de software getoond kan worden?
Zodat als je een oudere versie gebruikt en de melding “nieuwe versie beschikbaar” ziet. Je ook kan kijken welke versie je had, welke er uit is en hoeveel versies je achterloopt?
bij voorbaat dank!
groeten,
Michael
De versie van de software is te zien op het info.php scherm. Het zou overigens wel kunnen maar je kunt aan het versie nummer momenteel niet zien hoever je achter loopt alleen dat je niet de laatste versie hebt. We gaan dat vanaf nu wel doen en dan wordt de versie notatie yyyymm-hv.mv.sv
Gemiddeld brengen we elke twee maanden een versie uit, soms iets eerder als er een ernstige bug is of een serieuze security kwetsbaarheid. Je kunt op de software archief overzicht op ztatz.nl alle versies zien.
Vandaag geupgraded naar 201909-00.912-8 via assistent.
P1 poort op Belgie gezet.
gasverbruik wordt nu geregistreerd.
1.8.1/2.8.1 en 1.8.2/2.8.2 hebben nog steeds de foutieve benaming.
Waarden “kWh verbruik” en “kWh levering” zijn compleet fout:
Normaal verbruik is orde grootte 3 kWh nu 15.540kWh
Volgens de invertor van de zonnepanelen hebben ze vandaag 5kWh geleverd, P1MON geeft 138.3kWh aan !!!
Als ik u info moet geven om deze bug op te lossen: vraagt u maar.
Kan ik eventueel terug gaan naar de vorige software versie (ik heb die op een andere SD staan) ?
Per opmerking een antwoord vraag met mijn interpretatie van de vragen.
Wat bedoel je met 1.8.1/2.8.1 en 1.8.2/2.8.2 hebben nog steeds de foutieve benaming? De aanpassing voor Belgie draait de dag/nacht om zodat dit correct in de presentatie wordt weergegeven.
De reden dan verbruik de indruk wekken dat ze fout zijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat de P1 monitor de huidige waarde vergelijkt met de vorige waarde. De dag en nacht waarde voor de opbrengst is meestal verschillend. Stel dat de dag waarde is 100kWh nachtwaarde is 10Kwh. Bij de nieuwe versie worden deze waarde nu omgekeerd voor België. Bij de nieuwe versie wordt dan bijvoorbeeld 105kWh vergelijken met 11Kwh dit geeft dan dit grote verschil. Als de aanname correct is dan zou na een dag de waarde weer genormaliseerd worden. Wat ook nog kan is dat niet alle slimme meters in België gestandaardiseerd zijn en dat de 1.8.1/2.8.1 en 1.8.2/2.8.2 in jou geval niet geïnverteerd hoeft te worden. Je kunt van versie 0.9.12 naar 0.9.12. Dit lost echter niet je data corruptie op die zou je met de hand moeten corrigeren zie de FAQ
1)
Als voorbeeld:
home scherm > verbruik & levering > meterstand
muis pointer op € = “Dit is de 1.8.2 waarde ook wel hoog/piek/dag/tarief2 waarde genoemd”. Voor Belgie moet dit zijn “1.8.1”
Soortgelijke melding geldt voor alle euro tekens gevolgd door een pijltje.
Terzijde: de betekenis van het euro teken (met pijl omhoog of omlaag) in de rubrieken “meterstand” en “vandaag” van het home scherm ontgaat mij. Mij lijkt het duidelijker in plaats daarvan het “bliksem” teken te gebruiken (zoals in de rubrieken “totaal vandaag”)
2)
Ik denk dat u gelijk heeft: door het veranderen in de upgrade van 1.8.1/1.8.2 wordt met de verkeerde waarden vergeleken en is dit waarschijnlijk de reden van de absurde getallen. Nu lijken de waarden in het 2de scherm voor het “verbruik / leveringen totaal vandaag” correct.
In het 5de scherm “Euro per dag” kan ik het nog niet controleren omdat de grote balk van gisteren de balken van de overige dagen en dus ook de balk van vandaag zo klein maken dat ik het onderscheid tussen Piek en Dal niet kan zien. Ik ga proberen die “data corruptie” van gisteren te corrigeren.
Ik hoop dat u mijn opmerkingen niet als negatieve kritiek ervaart. Weet dat ik grote bewondering heb voor wat u realiseert ! Mijn opmerkingen zijn enkel bedoeld om u feed back van mijn ervaringen te geven.
Verbetering:
1)
Als voorbeeld:
home scherm > verbruik & levering > meterstand
muis pointer op € pijl omhoog = “Dit is de 1.8.2 waarde ook wel hoog/piek/dag/tarief2 waarde genoemd”. Voor Belgie moet dit zijn “1.8.1”
Dit is wel te realiseren maar erg veel werk. We hebben de Belgische variant van de tarief coderingen opgelost door de input van Belgische meters bij het inlezen van het telegram om te zetten. Vandaar dat je bij de Belgische instellingen de Nederlands toelichting leest. We zullen er eens naar kijken als we ons echt vervelen.
UPDATE: de volgende versie laat de juiste tekst in de tooltip zien voor Nederlandse en Belgische slimme meters.
Bedankt !
Om het nog moeilijker te maken: in het “kosten-d.php” scherm zijn (voor Belgie) de kleuren voor Piek en Dal omgewisseld …
Kan het zijn dat het nog oude data is? de conversie wordt gedaan voor de verwerking als er data van voor versie 0.9.12 wordt gebruikt dan kan het kloppen dat er kleuren verkeerd worden aangeven.
U herinnert zich dat ik eerst versie 0.9.11 had.
Op 3 september 2019 heb ik met behulp van de upgrade assistent naar 0.9.12 geupgraded.
Toen merkte ik dat – door de omschakeling in de poort van Nederland naar Belgie, de waarden van levering en verbruik niet correct waren. Op uw advies heb ik toen getracht de database aan te passen maar slaagde er niet in alles te corrigeren (ik had toen enkel e_historie.db aangepast en vermoedelijk moesten er nog andere bestanden gecorrigeerd worden maar ik ben (nog) niet zo heel goed thuis in de hele opbouw).
Hoe dan ook ben ik op 4 september 2019 van nul vertrokken en heb opnieuw 0.9.12 geinstalleerd dus zonder up te graden. Je mag dus verwachten dat er geen oude data meer beschikbaar is: en inderdaad de data in stats-d.php en kosten-d.php beginnen vanaf 4 september (met correcte waarden, weliswaar dal- en piekkleur omgewisseld). Nu zaterdag (= dal) zijn de balken bruin en donker groen gekleurd.
Indien u bepaalde bestanden wil bekijken laat u mij maar weten hoe ik ze u kan bezorgen. Of als u mij precies zegt wat u wil zien dan kan ik die info uit het bepaalde bestand lichten en hier publiceren.
Als je wat screenshots wil maken van het kostenscherm een een systeemdump wil maken. Deze kun je delen via WeTransfer naar het email adres wat je hebt gekregen via de donatie.
Ik denk dat ik het gevonden heb de code 0-0:96.14.0(000x) wordt ook gewisseld t.o.v. Nederland. In Nederland is de indicator als volgt.
0-0:96.14.0(0002) Piek/Dag
0-0:96.14.0(0001) Dal/Nacht
In Belgie is deze (denk ik):
0-0:96.14.0(0001) Piek/Dag
0-0:96.14.0(0002) Dal/Nacht
Kun je aangeven of je nu in het weekend inderdaad 0-0:96.14.0(0002) in het telegram ziet?
Nu (zaterdag, nacht/dal tarief) zie ik :
0-0:96.14.0(0002)
Inderdaad, het is me nu pas opgevallen dat de kleuren in het kostenscherm precies omgekeerd worden weergegeven.
Ik zal je een emailtje sturen met een screenshot.
Is inmiddels opgelost net als de tip van Arnoud om voor de nacht kleuren donker te gebruiken i.p.v de licht kleuren.
Bedankt voor je feedback, geen probleem. Laat ik eerste eens beginnen met een quote van een vriend van mij die Wiskundige was. Met 6 miljard mensen heb je ook 6 miljard vormen van logica.
Euro teken slaat op tarief, pijltje omhoog hoog tarief, pijltje omlaag laag tarief. De tooltip tekst met tarief geeft daarmee ook een hint.
Inderdaad, de ene zijn logica is niet noodzakelijk de andere zijn logica! Maar nu snap ik uw logica wel!
Allereerst veel dank voor alle moeite die er steeds weer in dit mooie programma wordt gestoken om alles verder te verbeteren. Ik maak al geruime tijd met erg veel plezier gebruik van P1monitor.
Wellicht is het al eerder gemeld, maar ik krijg, indien er geen gasverbruik is geweest, de gemiddelde temperatuur als waarde voor het gasverbruik te zien in het pop-up scherm in het tabblad ‘stats-h-gas’. Dit gebeurt alleen bij de selectie ‘uren’ en dan 1week of 1maand (bij 12 uur en 1 dag werkt het wel goed). Hetzelfde deed zich ook voor in de vorige versie.
Bedankt voor het melden het is gelukt om de bug te reproduceren, we gaan het fixen. Het probleem ontstaat omdat er te veel data moet worden weergeven ten opzicht van de schermruimte.
Bedankt voor de update. Heb zojuist naar Versie:0.9.12 (Maxine) bijgewerkt, dat ging goed. Echter zie ik nu blijvend de melding NIEUWE VERSIE in beeld boven.. .
Dat is morgen over, er moet nog een aanpassing plaats vinden in de versie server.
Helemaal goed!
Is dat zo? Bij mij staat er nog steeds dat er een nieuwe versie beschikbaar is. Al weken.
De laatste versie is 0.9.12.
Probleem: weerdata blijven hangen op dezelfde dag 2020-02-02 API wissen en opnieuw instellen helpt niet. In het API log blijft de laatste berwerking staan oo 02-02-2020
Als je thuis bent op de Pi en weet hoe je moet inloggen dan kun je het logfile /var/log/p1monitor/P1Weather.log bekijken wat daar staat. Je geeft niet aan wat er voor melding op de setup pagina van het weer staat. Zie het kader weer status. Om te testen of het een API probleem is kun je de volgende url in je browser invoeren. http://api.openweathermap.org/data/2.5/weather?id=2759875&units=metric&lang=nl&appid= als dit in orde is dan krijg je weer data terug zo niet dan volgt er een foutmelding.
Na upgrade naar 2019.12 bleek dat om een of andere oorzaak de meetgegevens te zijn bijgewerkt tot 02022020. P1mon is weer up and running met een paar dagen dataverlies.