P1-monitor download 201904
P1 monitor is op de Raspberry PI 3 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.
Dit is niet de laatste versie. Voor alle downloads zie de software archief pagina waar alle versies van de P1 monitor te vinden zijn inclusief de laatste versie.
LET OP DIT IS NIET DE LAATSTE VERSIE!
Upgrade of eerst installatie.
De software verkrijgen en installatie.
De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3 B SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden. Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.
Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst! Gebruik eventueel de upgrade assistent.
- download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
- pak het zip file uit en lees de bijlagen.
- kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Groter dan 32GB heeft geen meerwaarde wegens het FAT32 filesysteem. Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
- Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen.
- plaats de SDHC card in de Pi.
- start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
- Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.
Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.
FAQ
Mocht je vragen hebben kijk dan eerst in de FAQ
Problemen oplossen.
Image past niet op de SDHC card:
- Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
- Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie extend
- wis de browser cache als je layout problemen hebt.
Standaard wachtwoord besturingssysteem:
- Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen is p1mon met het wachtwoord verandermij.
- Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.
Juridisch spul en zo
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.
De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.
DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.
Samengevat: gebruik is voor eigen risico.
Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!
DOWNLOAD
SDHC images
P1 monitor wordt alleen ondersteund op de Raspberry Pi 3B of Pi3 B+.
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties. Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed.
Wat is er veranderd in versie 0.9.9 (Maxine)
Bug / feature fixes:
Bug fixes / Nieuwe zaken:
- Driefasen vermogen indicatie toegevoegd aan de main schermen. Als de slimme meter driefasen informatie bevat dan wordt dit weergegeven. Met dank aan Jeroen en Andre voor het testen.
- api/v1/powergas/year/help werkt niet, is opgelost.
- Schoonheidsfoutje in het importscherm verwijderd.
- Afrond probleem bij de optie round=on in diverse api’s is opgelost.
- Raspian upgrade van bootloader zodat de laatste Pi hardware wordt ondersteund.
- /custom/p1mon.php aangepast naar de nieuwe API.
- Alle oude API’s verwijder. Let op geen upgrade doen als je deze nog gebruikt. Het heeft geen invloed als je de P1 monitor zonder API’s gebruikt.
- Scherm e-verbruik geeft nu de correcte kosten weer & dag verbruik in kWh. Bedankt Danny voor het melden.
- E verbruik en levering schermen hadden in fout in de titel dat alle schermen uren aangaven, dit is aangepast. Bedankt Mark voor het melden.
- Main 1 en 2 schermen tooltip teksten toevoegt bij de iconen die de functie verklaren.
- API status wordt weergegeven in de IOS app.
- Graphics library Highchart upgrade naar versie 7.0.3.
- In het security menu kan worden aangeven dat internetadressen mogen worden gebruikt voor de setup schermen. Dit is met name van belang voor als in het LAN andere dan RFC1918 IP-adressen worden gebruikt. Let op dit staat standard aan en het wordt aanbevolen dit te deactiveren.
- Security patches tot aan 01-04-2019.
P1 MONITOR VERSIE 201904 – 0.9.9 (8GB SDHC image)
Als je een bijdrage wil leveren om de kosten te dekken van de website e.d. dan kan kun je hier een donatie doen.
111 Replies to “P1-monitor download 201904”
Goedemiddag Heren,
vroeg me af of iemand me kon helpen de gegevens van p1 monitor via Telegraf (of andere manier) naar Influx te schrijven.
Ik heb het zowel via [[inputs.http]] en [[inputs.httpjson]] geprobeer maar krijg steeds de volgende error:
“Error in plugin: must be an object or an array of objects”.
De volgende conf heb ik:
[[inputs.httpjson]]
name = “p1monitor”
servers = [
“http://192.168.2.5/api/v1/smartmeter”,
“http://192.168.2.5/api/v1/status”,
]
method = “GET”
&
[[inputs.http]]
urls = [
“http://192.168.2.5/api/v1/smartmeter”,
]
method = “GET”
data_format = “json”
Verder werkt de app prima en is idd heel gemakkelijk te installeren/configureren. Ik moest zelf even de baud rate van 9600 naar 115200 zetten. Wat me wel op valt is het gasverbruik per uur. Dat is geloof ik al meerdere keren gemeld (en staat op roadmap?). Dat zou idd per 5 minuten mooier zijn. Die info komt tenslotte toch binnen.
groeten Piet
Hoi Piet,
Had jij dit nog werkend gekregen, zit zelf met hetzelfde probleem en krijg de data niet in Grafana met deze settings. Hoop dat het op een of andere manier mogelijk is.
Mooi stukje software, complimenten! Hoewel ik nieuw ben in dit alles had ik het in no-time up and running. Echter wel een vraagje.
Ik heb een nieuwe slimme meter met DSMR 5.0 protocol voor zowel elektriciteit als gas. Als ik het goed begrepen heb zou dit moeten betekenen dat er elke seconde een update (elektriciteit) vanuit de P1 poort verzonden wordt. In P1 monitor wordt deze echter ‘maar’ een keer per 10 seconden ververst. Is er een mogelijkheid om het realtime verbruik per seconde te zien? Op die manier zou je namelijk nog mooier direct het effect kunnen zien van het in- of uitschakelen van een apparaat.
De gaswaarden lijken ‘maar’ eenmaal per uur te worden bijgewerkt terwijl hier vanuit de nieuwe slimme meter volgens mij ook vaker (éénmaal per 5 minuten?) een update wordt gestuurd. Ook hierbij zou het natuurlijk super zijn als het verbruik meer realtime zou kunnen worden weergegeven. Wellicht anders iets voor toekomstige versies want met het toenemende aantal DSMR 5.0 meters zullen hier ook een toenemend aantal mensen plezier van hebben.
Tot slot valt me op dat het gas-verbruik in het g-verbruik scherm blijft ‘hangen’ op de oude waarde, ook als er al een aantal uur geen gas wordt geleverd. Is dit een bug?
Bedankt voor het compliment, laat het vooral aan anderen weten en bedankt voor je meldingen het helpt om de software beter te maken.
Het omzetten naar 1 per seconde verwerken staat op de roadmap
, dit is echter best ingrijpend en moet worden uitgezocht. Ook neemt de belasting op de pi/database tienvoudig toe. Het moet te doen zijn maar vergt veel testwerk.
Gaswaarde zou conform de updates uit je meter verwerkt moeten worden, er zit geen limiet in de software maar we zullen het uitzoeken. Formeel voor wat het waard is zegt de specificatie dat er maar 1 keer per uur een update wordt gedaan van de gas waarde. Wellicht een bug net als het blijven hangen van de gaswaarde. De ontwikkeling van de gas opties is lastig omdat we geen gas hebben waar we de software ontwikkelen, als je meter vaker updates stuurt dan horen we het graag. Je zou het in het informatie scherm kunnen zien.
Dank voor snelle reactie. Ik heb nog even in wat meer detail naar gas gekeken en ben tot de volgende conclusie gekomen.
Nieuwe gasstand wordt inderdaad toch iedere vijf minuten doorgestuurd van meter naar P1 Monitor en is hier (en in de app) ook terug te zien. Zodra er een nieuwe stand is doorgestuurd wordt actueel verbruik in g-verbruik scherm aangepast. Probleem lijkt er een beetje in te zitten dat wanneer er geen gas meer verbruikt wordt er geen nieuwe standen worden doorgezonden en dat het actueel verbruik in g-verbruik scherm op de laatste waarde blijft staan. Is wellicht in de toekomst op te lossen door actueel verbruik naar 0 te laten teruglopen indien er meer dan 5 minuten geen nieuwe stand binnenkomt? Dit levert wellicht weer problemen op voor oudere meters die maar ieder uur een stand doorgeven, maar dit zou op te lossen kunnen zijn door in instellingen aan te geven wat voor meter je hebt?
Verder geeft het gasverbruik op het home scherm het verbruik in het afgelopen uur weer. Dit is dus afwijkend van het actuele verbruik in het g-verbruik scherm. Bij elektriciteit lijkt dit niet zo te zijn en is aangegeven verbruik op home-scherm gelijk aan actueel verbruik in e-verbruik scherm. Wellicht mogelijk om op home scherm ook voor elektriciteit het gemiddelde verbruik van het laatste uur weer te geven?
Wellicht kunnen jullie hier wat mee. Laat maar weten als er iets niet duidelijk is en nogmaals dank voor dit mooie stukje software!
Bedankt voor je goed beschreven analyse, we gaan kijken of we er wat mee kunnen doen. Gas metingen zijn door de lage frequentie een hoofdpijn onderwerp. Wellicht kunnen we iets met de interval en dan de gaswaarde automatisch laten afnemen afhankelijk van de gasmeter updates.
Hoe kan ik testen of de upd broadcast werkt ?
Deze staat op aan maar lijkt niets te verzenden.
Als ik in netstat -lptn intoets is poort 40712 niet open.
De UPD broadcast is een “client” je kunt dit met nestat niet zien. Als je wilt weten of broadcast udp berichten worden verstuurd dan zijn er een paar opties. Uiteraard moet de optie wel aanstaan (setup -> UDP broadcast deamon -> aan), dit staat default aan. Let op het is poort 40721 wellicht een typo.
1: met de Apple App kun je zien dat elke 10 seconden een bericht voorbij komt (kijk in de settings pagina)
2: Er is een UDP test app voor Apple UdpDebugger. Het doet zijn naam eer aan want de app is buggy 🙂
3: Wireshark (Google is je vriend).
4: Voor de PC zijn er diverse tooltjes (niet allemaal getest) SocketTest, Packet Sender, enz
Is het mogelijk om de database te rebuilden of op een andere manier aan te passen? In mijn database staan 6 foutieve waarders:
sqlite> select * from e_history_min where VERBR_GAS_2421 = 23578.59;
2019-05-11 23:55:00|2382.75|2036.366|1.545|0.0|0.00399999999990541|0.0|D|0.285333333333333|0.0|23578.59
2019-05-11 23:56:00|2382.755|2036.366|1.545|0.0|0.00500000000010914|0.0|D|0.291|0.0|23578.59
2019-05-11 23:57:00|2382.76|2036.366|1.545|0.0|0.00500000000010914|0.0|D|0.289833333333333|0.0|23578.59
2019-05-11 23:58:00|2382.764|2036.366|1.545|0.0|0.00399999999990541|0.0|D|0.2855|0.0|23578.59
2019-05-11 23:59:00|2382.77|2036.366|1.545|0.0|0.00600000000031287|0.0|D|0.288714285714286|0.0|23578.59
2019-05-12 00:00:00|2382.774|2036.366|1.545|0.0|0.00399999999899592|0.0|D|0.291166666666667|0.0|23578.59
De laatste waarde moet in alle 6 de gevallen 804.49 zijn en niet 23578.59. Hierdoor wordt mijn hele grafiek vernaggeld.
Ik heb geprobeerd om de sqlite dbase handmatig aan te passen:
update e_history_min set VERBR_GAS_2421 = 804.49 where VERBR_GAS_2421 = 23578.59;
Daarna heb ik de _uur/_dag/_maand en _jaar ook aangepast, maar daarna werd de data in de grafiek nog niet anders getoond. Na reboot had ik de foutmelding dat de database niet geopend kon worden, dus maar weer opnieuw imagen en backup terug.
Graag zie ik toch hoe ik dit kan oplossen …
Ik denk dat het item “Aanpassen van de Sqlite database” in de FAQ je verder kan helpen.
Thnx, ik heb alle sql queries al klaar staan, maar de stappen om p1mon eerst te stoppen en de rest van de stappen had ik over het hoofd gezien.
Top, blij dat we je op weg konden helpen. Succes met het fixen.
Geprobeerd wat er bij de FAQ stond:
https://www.ztatz.nl/p1-monitor-faq/#aanpassensql
* p1mon gestopt
* /p1mon/mnt/ramdisk/e_historie.db gemoved naar .old
* /p1mon/data/e_historie.db gekopieerd naar .old
* /p1mon/data/e_historie.db aangepast via sqlite3 (CLI)
* p1mon gestart
Maar alles is nu blanco, geen data in het overzicht.
p1mon gestopt, beide .old terug gezet (in data en in ramdisk) en daarna p1mon weer gestart en alles is als voorheen.
Doe ik iets verkeerds? Mis ik een stap?
Hier wat tips over hoe de P1 monitor werkt en hoe we je probleem wellicht kunnen oplossen. gebaseerd dat je de verwerking op de Pi zelf doet.
De P1 monitor verwerkt alle databases files in de folder /p1mon/mnt/ramdisk elke 15 minuten wordt er een kopie van /p1mon/mnt/ramdisk naar /p1mon/data gekopieerd zodat er geen data verloren gaat als de pi opnieuw gestart wordt. Daarnaast worden de database files naar de ramdisk gekopieerd als de pi via de P1 monitor setup menu wordt herstart. Bij een reboot zal de ramdisk leeg zijn en worden de DB bestanden vanuit /p1mon/data naar /p1mon/mnt/ramdisk gekopieerd.
Als je “live” wil bewerken dan moet je de dus database bestanden in de ramdisk bewerken en niet in de locatie /p1mon/data. Het lijkt er op dat je niet live wil bewerken want je stopt de P1 monitor software. Om dit werkend te krijgen moet je de volgende stappen ondernemen zonder dat de Pi herstart hoeft te worden.
Succes,
SecBro.
Is het mogelijk om de data in de database aan te passen? Ik zie in mijn overzicht twee pieken welke nooit plaats gevonden hebben.
2019-05-11 23:00-23:95 : 22774.100 M3 Gas
2019-05-12 0:00-0:59 : 22774.100 M3 Gas
Hierdoor wordt de hele grafiek vernaggeld zodra deze piek erin zit.
Dit is verkeerde data, wat nooit plaats heeft gevonden. Huidige meterstant is ook 811.xxx M3.
Ik denk dat het item “Aanpassen van de Sqlite database” in de FAQ je verder kan helpen.
Net even deze software geinstalleerd op een rpi3b+/dinrail module in m’n meterkast, werkt direct als een zonnetje.
Mocht je hulp nodig hebben met een docker versie, laat me weten. Ik spreek vloeiend docker/debian/php/enz.
Bedankt voor je hulp aanbod, docker is iets waar ik naar wil kijken als de volgende grote upgrade van debian beschikbaar komt.
Prima. mocht je tegen die tijd hulp nodig hebben, email me maar. Ik maak dagelijks docker images voor m’n werk. Het zou wel mooi wezen als je deze software kon combineren met andere docker images (node-red/hassio/enz). Geen gebrek aan RPIs hier, maar ja, blijft toch zonde 🙂
Cor! Ik zie je reactie omtrent node-red. Ik ben al uren aan het prutsen om de temp data via UDP broadcast in het dashboard te krijgen. Een voorbeeld JSON bericht staat op deze site en ziet er zo uit;
{
“id”:”ztatz_dt”,
“version”:1.0,
“t_unit”:”C”,
“t_in_avg”:24.1,
“t_out_avg”:22.0,
“t_in”:24.298,
“t_out”:22.150,
“seq”:24464
}
Ik heb probeer nu een POC te bouwen in node red waarbij ik de data in een UDP message broadcast zodat het P1 dashboard de waarde kan weergeven. Ik gebruik daar nu het volgende node-red procedure voor;
[{“id”:”1020ea88.a3d115″,”type”:”tab”,”label”:”Flow 1″,”disabled”:false,”info”:””},{“id”:”ab5a3fa6.3fbb”,”type”:”inject”,”z”:”1020ea88.a3d115″,”name”:””,”topic”:””,”payload”:”{\”id\”:\”ztatz_dt\”,\”version\”:1,\”t_unit\”:\”C\”,\”t_in_avg\”:24.1,\”t_out_avg\”:22,\”t_in\”:24.298,\”t_out\”:22.15,\”seq\”:1}”,”payloadType”:”json”,”repeat”:””,”crontab”:””,”once”:false,”onceDelay”:0.1,”x”:210,”y”:240,”wires”:[[“9eeae5e5.415878″,”a3b96b73.a1fb88”]]},{“id”:”9eeae5e5.415878″,”type”:”udp out”,”z”:”1020ea88.a3d115″,”name”:””,”addr”:””,”iface”:””,”port”:”30721″,”ipv”:”udp4″,”outport”:””,”base64″:false,”multicast”:”broad”,”x”:480,”y”:240,”wires”:[],”info”:”\”{\”id\”:\”ztatz_dt\”,\”version\”:1,\”t_unit\”:\”C\”,\”t_in_avg\”:24.1,\”t_out_avg\”:22,\”t_in\”:24.298,\”t_out\”:22.15,\”seq\”:1}\””},{“id”:”a3b96b73.a1fb88″,”type”:”debug”,”z”:”1020ea88.a3d115″,”name”:””,”active”:true,”tosidebar”:true,”console”:true,”tostatus”:true,”complete”:”true”,”targetType”:”full”,”x”:460,”y”:340,”wires”:[]}]
Ik krijg het niet aan de gang – er wordt er GEK van ;-). Kan jij me helpen?
Top programma, had het binnen no-time draaiende.
Is er mogelijk om de tarieven vastrecht per dag i.p.v. per maand (keuze?) in te stellen. Bij Essent verrekenen ze vastrecht nl per dag.
TIP voor het back-uppen van de volledige SD-card: Haal in linux de gemaakte .img eens door pishrink.sh (zie https://github.com/Drewsif/PiShrink). Bij mij verkleinde hij de .img naar 1,7 Gb i.p.v. de orginele sd-card grootte! Scheelt een hoop diskruimte, zeker bij het gebruik van een 32 Gb kaartje.
Graag gedaan en veel plezier met de software. Het vastrecht per dag staat op de roadmap en bedankt voor de tip over PiShrink. je kunt als tijdelijke oplossing voor de dagtarieven de dagwaarde vermenigvuldigen met 30,416 voor een normaal jaar en met 30,538 voor een schrikkeljaar. Over een jaar komt het dan aardig uit.
Hi,
Allereerst dank voor deze fantastische software. Ik gebruik het al vrij lang naar volle tevredenheid!
Echter heb ik nu sinds een maand geen data meer mbt gas. Deze was er voorheen altijd wel; niks aangepast in de p1 settings; na upgrade naar deze nieuwe versie nog steeds hetzelfde probleem.
Nu heb ik de gas code telegram setting wat aangepast (stond altijd op 1) en zie ik heel af en toe de totaalstand van gas tevoorschijn komen in de UI nadat ik dit aanpas. Vreemd?
Ik heb een Iskra AM550 en gebruik p1 settings 115200 -bs 8 -p N -s 1
Wanneer ik ./P1SerTester.py -br 115200 -bs 8 -p N -s 1 draai, krijg ik mbt gas het volgende:
20190517153550: 0-1:24.1.0(003)
20190517153550: 0-1:24.2.1(190419092006S)(01074.570*m3)
Als ik het goed lees zie ik hier dat de laatste waarde van 19 april is geweest. huh?
en dit, maar kan dit niet thuisbrengen;
20190517153550: 0-0:96.13.0()
Ik krijg de impressie dat de p1 settings goed staan, maar dat die meter anders/niet meer gas waarden uitgeeft? Kan het zijn dat de netbeheerder wellicht remote een update pushed waardoor eea veranderd is?
Dank!
Bedankt voor het compliment en laat het vooral aan anderen weten! Je conclusie is correct de gas meter geeft een stand weer van 9 april om 09:20 daar zit het probleem. Je slimme (gas) meter die de waarde niet meer doorgeeft of actualiseert. De reden kan ik alleen maar naar gissen en het heeft niets te maken met de P1 monitor software. Je kunt eens kijken of de kabel goed zit en anders je netbeheerder vragen of zij een oplossing hebben.
Deze week P1 monitor ook geinstalleerd en ziet er mooi uit.
De 3-fase “bars” worden weergegeven in kWh, terwijl dit gewoon kW (kilowatts) zijn.
Dus geen totalen maar instant verbruik/opwek per fase.
Bedankt voor het melden, het is opgelost in de volgende versie.
Hallo,
Allereerst complimenten voor het mooie product! Ik zou graag mbv de API de huidige consumptie willen ophalen. Ik ben redelijk nieuw op dit gebied en ik kom niet verder dan: http://192.168.178.54/api/v1/smartmeter/?limit=1&json=object waarbij ik meerdere waarden zie. Hou kan ik filteren zodat ik slechts de waarde van “consumption_w” krijg?
Alvast dank,
Erik
Hi Erik,
Bedankt voor het compliment. Wat je nu wil kan niet met de API, deze stuurt alle velden die in de dataset zitten. Als je alleen 1 veld wil gebruiken dan moet je aan de ontvangende kant filteren.
Ik ben een nieuwe gebruiker en mijn complimenten voor dit mooie stukje software!
Een paar dingen die mij als nieuwe gebruiker opvallen, misschien kan je er iets mee;
* bij Actuele levering loopt de meter van groen naar rood, bij teruglevering is het logischer om van rood naar groen te gaan, meer opbrengst = groen :).
* Symbolen gebruiken bij het weer en selecteerbaar, bijv. de bewolking ipv de luchtdruk
* Ipv km/u windsnelheid, misschien selecteerbaar voor windkracht
* Bij de waarde instellen UI elementen, zou het mogelijk zijn om deze waarden, naast de standaard waarden, ook een eigen max in te geven?
Nogmaals, ik ben erg blij met dit mooie stukje software! Ga zo door!
Bedankt voor het compliment en je suggesties. Met een kleine 7 miljard mensen zijn er net zoveel vormen van logica, maar ik snap je punt over de teruglevering. We gaan het onderzoeken. Je vraag over symbolen begrijp ik maar is erg lastig want je moet de gemeten waarde dan omzetten in een aantal symbolen, dus met een soort indeling werken bijvoorbeeld zoveel km/u is symbool x, enz. Je kunt op dit moment een aantal standaard waarden kiezen die zo gekozen zijn dat de UI netjes blijft. Bij een vrij te kiezen waarde wordt is dit erg lastig. Er kunnen wel waarden worden toegevoegd als je een waarde mist.
Hallo! Nog een vraagje, sorry 🙂 Het viel mij op dat de display op de meter zelf nu constant in hoog tempo de verschillende values aan het displayen is. Voor dat ik de p1 aansloot was het display redelijk idle. Heeft dat met p1mon te maken of is er iets anders aan de hand met de meter?
Het eerlijke antwoord ik weet het niet, ik neem aan dat het wisselen per slimme meter anders kan zijn. Mijn slimme meter stuurt elke 10 seconden een telegram en met die frequentie wisselt tevens het display. Als je een slimme meter hebt die elke seconden een telegram stuurt dan kan het best zo zijn dan dan ook de frequentie is die je in slimme meter display ziet. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het gebruik van de p1 poort effect heeft op het display. De slimme meter stuurt de data via een opto-coupler waardoor hij niet ziet (of zou moeten zien) dat er data wordt afgenomen van de P1 poort. zie hier hoe dit werkt. Uiteraard kan een fabrikant er voor hebben gekozen om te detecteren dat de P1 poort wordt gebruikt.
Dank voor het uitgebreide antwoord!
Zojuist de laatste update geïnstalleerd, hierbij gebruik gemaakt van de Upgrade optie m.b.v. een USB-stick.
Mijn PI werkt via Wifi. Na plaatsen nieuwe image, opgestart en in no-time was de P1monitor weer te benaderen. Piece of cake. 😉
Top gedaan.
bedankt en gr. Ton
Graag gedaan.
Heeft iemand de P1 monitor draaien met de Apple Airport Extreme en gaat dit goed?
Hi! Nog een vraagje. Ik kan de db’s in de backup niet helemaal mappen op de gebruikte db. Bijvoorbeeld op het systeem is de e_serial rond de 7mb en e_historie rond de 2. In de backup zit niet de e_serial maar wel de e_historie. De laatste rond de 7mb. Het lijkt dat tijdens de backup dat eerst word samengevoegd? Maar dan mist er 2mb? Valt dit kort uit te leggen?
De e_serial data wordt niet naar de back-up gestuurd. Deze database is een ringbuffer die zo gauw de P1 wordt herstart weer wordt gevuld. Wegens gemak wordt de e_serial wel bewaard tussen de reboots. Het back-up bestand is een zip file die je met elke zip tooltje kunt uitpakken/bekijken.
Helder! Dank voor de toelichting weer.
De optie upgrade is mooi dat ie een backup naar usb stick maakt. Maar is het niet mogelijk om dan ook gelijk de update te download. Vind nog al omslagtig om met update steeds sd te moeten formateren.
En is mischien een optie om op github of gitlab een reposetory aan te maken.
Bedankt voor je suggestie. De upgrade doet meer dan alleen de P1 software upgraden maar ook Raspian en alle support bibliotheken worden aangespast. Dat is redelijke comlplex om foutloos te automatiseren. Voorlopige blijven we de updates als images uitbrengen.
Is het met P1 Monitor ook mogelijk om de seriële data rechtstreeks in de UART van de Raspberry PI te klokken (dus zonder USB gebaseerde ‘P1 kabel’)? Naar ik begrijp geven sommige slimme meters een geïnverteerd RXD signaal af, maar dit is met een transistor en 3 weerstandjes gemakkelijk op te lossen.
Korte antwoord, ja dat denk ik wel (ik heb het nog nooit getest). Zover ik weet zijn alle P1 poorten geïnverteerd (mijn bescheiden mening is dat de bedenker daarvan een zieke of beschonken geest is) het heeft geen enkele meerwaarde zover ik kan beoordelen. Ik hoop ooit nog eens te achterhalen waarom dit zo bedacht is. Verder moet je in de software in de P1SerReader.py het device aanpassen en dan zou het moeten werken. Het is de regel “ser1.port=”/dev/ttyUSB0” Dat zul je dan bij elke upgrade weer moeten aanpassen. Het staat nog wel op de roadmap om het seriële device instelbaar te maken. Uiteraard staat je het vrij om het zo op te lossen maar ik koop recent de kabeltjes bij AliExpres voor rond de 8 euro. Dus wellicht is het economische gezien niet de optimale oplossing.
Succes SecBro.
Hmmm, en daar had ik dan schijnbaar overheen gekeken.
Werkt TOP! dank voor de reactie.
Geen probleem we zijn een full service club. Veel plezier en gemak van de software.
Net begonnen met het slimme meter gebeuren.
De image staat op de sd-card van de RPI 3b+ en het netwerk is actief en verbonden met de meter.
Als de RPI geboot is en er ingelogd is kom ik in de P1mon folder met daarin en index.html.
Hoe krijg ik de gegevens te zien/wat doe ik “anders”? (de telegrammen komen binnen)
De informatie wordt via de browser weergegeven. Voer het IP-adres van de pi in en laat de magie zijn werk doen 😀
Goedemorgen, vraagje 1: is het mogelijk om in combinatie met een raspberry Pi een ft232 bordje te gebruiken inplaats van een P1 slimme meter kabel? Ben gewoon benieuwd of iemand dit heeft geprobeerd. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Omdat het kan 😉
https://www.waveshare.com/ft232-usb-uart-board-type-a.htm
Vraagje 2: is P1 monitor te installeren naast OpenHAB, Grafana, InfluxDB etc etc? Dan benaderbaar via de browser. Of is het alleen als stand-alone mogelijk?
gr Piet
Ik heb er geen ervaring mee maar de P1 kabels maken gebruik van dezelfde chip. Dus het zou mogelijk moeten zijn.
Het zou mooi zijn als het default home scherm start met tablad verbruik i.p.v. verbruik & levering. Of in ieder geval een instellingskeuze hiervan te integreren. Ik heb namelijk geen zonnepanelen.
De browser houdt de laatste keuze vast, dit beantwoord een deel van je vraag.
Ik had een knop P1 monitor bij favorieten aangemaakt die verwees naar http://192.168.1.75/main-1.php
Blijkbaar moet ik een verwijzing maken naar http://192.168.1.75/main-2.php
Dat kan maar de echte start pagina is /home.php deze bevat logica zodat de juiste pagina wordt weergegeven maar je kunt uiteraard een eigen shortcut maken naar de pagina(s) die je het meest interessant vindt.
Is het programma ook gewoon los te installeren zonder image?
Ik wil hem graag installeren op een al draaiende pi in mijn netwerk zonder het bestaande image te overschrijven.
Nee dat kan niet zo, je kan dit wel zelf doen maar we geven geen ondersteuning bij deze manier van werken.
Is deze software ergens los te downloaden??..
Hier vind je alle versies. https://www.ztatz.nl/p1-monitor-software-archief/
Beste Security Brother,
Ik heb de P1 monitor eindelijk draaien op mijn pi in mijn nieuwe huis.
Ik krijg echter geen data via mijn P1 op de interface.
Ik zie dat ik een SMR 5.0 (Iskra AM550) meter heb.
Moet ik wellicht andere instellingen gebruiken?
De P1 poort voor deze meter zou ingesteld moeten zijn als 115200 8N1. Niet kunnen testen helaas.
Als ik CRC aan laat staan heb ik bij status een groen vinkje (maar geen data) en als ik CRC uit zet krijg ik een rood kruis bij status en ook geen data. Geen idee wat ik nu nog kan doen 🙁
de CRC is een extra controle getal die alleen bij de nieuwere slimme meters wordt doorgeven. Het is normaal goed deze aan te laten omdat fouten in de slimme meter data worden herkend. Als je deze aan zet dan wordt in de software gecontroleerd of de CRC gelijk is met de CRC die de P1 monitor uitrekent. Als je de CRC uitzet wordt elke telegram (de data uit de slimme meter) goedgekeurd. Als je handig genoeg bent met linux dan kun je een serieel tooltje laten draaien om te zien of er data uit de slimme meter komt.
1: inloggen op de Pi met p1mon / verandermij
2: cd /p1mon/scripts
3: ./p1mon.sh stop (duurt een paar seconden).
Start onderstaande script en laat dit een tijdje lopen (je ziet dan of er data binnen komt)
4: ./P1SerTester.py -br 115200 -bs 8 -p N -s 1 (ik denk dat jouw meter deze instellingen gebruik) of ./P1SerTester.py -br 9600 -bs 7 -p E -s 1
5: stop het script met ctrl-c
Herstart de p1 monitor
6: ./p1mon.sh start
Succes SecBro.
Ik had de zelfde ervaring. Het zou aan de P1 kabel kunnen liggen. SMR5.0 gebruikt een net iets andere andere standaard. Zie mijn post in https://www.ztatz.nl/p1-monitor-roadmap/
Hoe simpel kan het zijn!
Werkt prima, bedankt!
Mijn eerdere reactie zie ik hier niet staan en dus herhaal ik mijn vraag:
Via de app (ios) P1 monitor kun je – naar ik aanneem – op afstand de meterstanden opvragen vanuit dropbox. De backups ontvang ik in dropbox dus dat werkt prima maar de p1 app geeft aan : dbx client niet geconfigureerd. Ik heb alle zaken in de setup aangezet mbt tot dropbox. Wat doe ik fout?
Met de app (ios) P1 monitor kunnen – naar ik aanneem – op afstand de meterstanden opgevraagd worden. Dat werkt bij mij alleen via Netwerk. de app geeft aan : DBX client niet geconfigureerd maar in mijn Dropbox account komen wel de back-ups. Bij lokaal bestanden delen staat database aan en ook bij dropbox gegevens delen. Wat doe ik fout?
Ik denk niet dat je iets fout doet (ik heb een hekel aan het woord fout) maar dat je een stap mist. Als je inderdaad in de p1 monitor de Dropbox data delen opties hebt aangezet (je ziet in de /p1monitor/data folder op Dropbox basic*.json file staan dan wordt de data goed naar Dropbox geschreven. Op je Iphone/Ipad moet de Dropbox client geïnstalleerd zijn en in de P1 monitor app kun je dan in het settings menu bovenin de koppeling met Dropbox maken.
Succes SecBro.
In lijn met de discussie om al dan niet selectief fases te laten zien: ik heb geen hoog/laag abonnement (tarief is voor beide perioden gelijk) en ik vermoed dat dit geldt voor de meeste gebruikers. Qua interface zou het NIET uitsplitsen van hoog en laag, maar simpelweg gecombineerd tonen van hoog en laag, een vereenvoudiging en daarmee een verbetering zijn. Wellicht configureerbaar? Ik had al uitvoerig met complimenten gemaakt met de huidige app 🙂
Bedankt voor het delen van je inzicht we zullen het overwegen, echter tot nu toe is het aantal gebruikers (we schatten ongeveer iets meer dan 500) en de mensen van het ontwikkel team plus testers de huidige opzet erg goed. We gaan wel proberen de totalen (piek + dal) toe te voegen aan de main schermen (staat op de roadmap).
Allereerst mijn complimenten voor de toffe software. Ik gebruik het nu al een tijdje en het werkt echt TOP! Ik bekijk het bijna altijd op mijn iPad. Ik heb hiervoor in de PHP pagina’s wat aangepast om het als een Web App weer te geven. (dus niet in browser window) met een icoon op je springboard. Nu moet ik elke update alle PHP pagina’s aanpassen om het als een Web App te gebruiken op mijn iPad. Is dit wellicht mogelijk om dit standaard in de PHP pagina’s op te nemen? Dit heeft geen effect op het gebruik in de webbrowser.
In Main1 en 2 pagina in de head sectie:
in de overige PHP pagina’s in de Head sectie:
Tevens heb ik in p1mon-util.js het volgende script toegevoegd wat er voor zorgt dat elke link in de app NIET in de browser wordt geopend:var meta=document.createElement(‘meta’);
meta.name=’viewport’;
meta.setAttribute(‘content’, ‘width=device-width, initial-scale=1.0, maximum-scale=1.0, user-scalable=0’);
document.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(meta);
// Mobile Safari in standalone mode
if((“standalone” in window.navigator) && window.navigator.standalone){
// If you want to prevent remote links in standalone web apps opening Mobile Safari, change 'remotes' to true
var noddy, remotes = false;
document.addEventListener('click', function(event) {
noddy = event.target;
// Bubble up until we hit link or top HTML element. Warning: BODY element is not compulsory so better to stop on HTML
while(noddy.nodeName !== "A" && noddy.nodeName !== "HTML") {
noddy = noddy.parentNode;
}
if('href' in noddy && noddy.href.indexOf('http') !== -1 && (noddy.href.indexOf(document.location.host) !== -1 || remotes))
{
event.preventDefault();
document.location.href = noddy.href;
}
},false);
}
P.S. de afbeeldingen voor de Iconen kan ik zo mailen. 🙂
Bedankt voor het compliment en het delen van je aanpassingen. We zullen er in de toekomst eens naar kijken of dit standaard kan worden, maar dan moeten we eerst kijken wat de mogelijke neveneffecten zijn en of die een probleem vormen. Als je dit voor langere termijn wil gebruiken en veiligstellen tussen P1 monitor versie aanpassingen dan kun je de optie gebruiken door de custom webpagina’s in te schakelen (via het setup menu -> display -> eigen user interface gebruiken. je kunt dan in de locatie /p1mon/www/custom je eigen pagina’s maken. De data in deze locatie wordt met de export meegenomen. De Optie Web App mogelijkheden staan op de roadmap.
Wilde ook even doorgeven dat het via de nieuwe upgrade optie echt top werkt. Alleen kwam ik er net wel achter dat als je de upgrade optie gebruikt. Je wel weer het commando moet uitvoeren om je sd kaart maximaal te gebruiken. Want het image is standaard 8gb. Maar ik gebruik zelf een 16Gb kaartje. Voor de rest top software.
Bedankt, het automatisch vergroten van filesysteem staat op de roadmap. Het is overigens geen groot probleem als het filesysteem niet maximaal vergroot is, het verlengd alleen de levensduur van het SDHC kaartje
Wil ook even melden dat de nieuwe upgrade optie via USB stick echt top werkt. Vooral voor de gebruikers die alles wia de Wifi doen. Nu geen kabels meer nodig en je mist geen data meer. Echt top. Ga zo door. Van mijn kant uit misschien nog iets persoonlijks voor mij zou het een optie mogen worden of je 1 of 3 fase hebt. Ik zelf heb maar 1 fase maar zie nu wel steeds 3 fase op het main-1-php. Ik vond het met 1 fase mooier uitzien voor de mensen die geen 3 fase hebben. Ga zo door.
Bedankt voor het melden dat alles goed gegaan is, leuk om te horen. We zetten de optie om fasen informatie aan of uit te zetten inbouwen. Het staat op de roadmap.
Upgrade verliep super snel met de nieuwe upgrade optie! Leuk dat het een steeds mooier product aan het worden is! Security Brother super bedankt voor al het verzette werk!
Graag gedaan en leuk te horen dat alles soepel verliep.
Dank voor je terugkoppeling, dan moet ik zelf mee aan de slag 🙂 Keep up the good work.
Graag gedaan, succes met je project.
Just om te delen 🙂
Heb de bestaande API calls gebundeld tot deze response:
Daarmee alle relevante – voor mij 🙂 – informatie gebundeld in één call:
{
“status”: “ok”,
“result”: {
“current”: {
“gas”: 0.037,
“gas_prediction”: 0.40533333333333,
“power”: 0.62383333333333
},
“today”: {
“gas”: 2.6759999999999,
“power”: {
“total”: 7.0540000000001,
“high”: 0,
“low”: 7.0540000000001
},
“finance”: {
“total”: 3.7254781866666,
“gas”: {
“total”: 2.0650691999999
},
“power”: {
“total”: 1.6604089866667,
“high”: 0,
“low”: 1.6604089866667
}
}
},
“meter”: {
“gas”: {
“total”: 2823.77
},
“power”: {
“totaal”: 5700.696,
“high”: 2782.359,
“low”: 2918.337
}
}
}
}
en via UDP ook in het netwerk beschikbaar.
Hi!
Vraagje en een klein bugje. Is het mogelijk om de logica van het actuele gasverbruik (berekening + voorspelling j/n) in de api te stoppen? Deze zit nu in de js van de frontend en moet ik zelf nabouwen voor mij eigen projectje, als dit in de API zit scheelt het FrontEnd en kunnen andere er gebruik van maken.
Bugje: In de settingspage van de backup staat ‘secure fpt’ ipv ‘secure ftp’, het poortnummer zou eventueel kunnen meeveranderen, maar dat ik een meer een feature 🙂
Hi bedankt voor het melden, het schoonheidsfoutje is er uitgehaald. Wat betreft de API kiezen we ervoor de API de ruwe data te laten leveren en eventuele verwerking door de UI of andere afnemers te laten afhandelen. Dit is soms meer werk ook voor ons in de UI maar maakt het eenvoudiger de API’s te onderhouden en met minder versies te werken.In de vorige set van API’s deden we dit wel maar deze werkwijze is niet schaalbaar en dat is de reden dat we nu een scheiding aanbrengen tussen databron en verwerking. Er zijn te veel combinaties van verwerking om deze zinnig te kunnen bijhouden. Hoe zinvol deze individuele combinaties ook zijn.
Dank voor de verbetering. Het wordt steeds fraaier. Hierna mijn feedback voor wat het waard is:
1. scherm main-1.php onder de koppen ‘vandaag’ : waarom afwijkende kleuren iconen gebruiken voor de tarieven 1.8.2 (oranje) en 2.8.2 (groen). Logischer zou zijn om deze zwart te houden net als de daar onder opgenomen waarden voor 1.8.1 en 2.8.1. Als je focus op tarieven wilt aanbrengen zou het logischer zijn (in mijn beleving) op 1.8.1 en 1.8.2 beiden oranje en 2.8.1 en 2.8.2 beide groen te maken.
scherm main-2.php: onder ‘kosten vandaag electriciteit’ zijn onjuist de kosten voor gasgebruik meegenomen.
scherm e-verbruik.php: ook hier zijn onjuist de kosten voor gasgebruik meegenomen.
De kosten bug zullen we uitzoeken en fixen indien nodig. De kleur indicatie geeft aan of het dal of piek tarief is. Waarbij de kleuren gelijk zijn aan de kleuren van levering of verbruik. Logica is the eye of the beholder 🙂
Zojuist nog even getest: alleen op de iPad staat energie verbruik bij maand overzicht er niet bij. Op PC (diverse browsers) en Android tab staat hij er wel bij. Waarschijnlijk een safari dingetje.
Bedankt voor het melden, het blijft lastig om het voor alle browser goed voor elkaar te krijgen.
Beste Sec. Bro,
Mij viel op dat bij “waarden instellen UI elementen” de regels niet helemaal gelijk lopen met de vakjes aan de rechterzijde. Verder top software. Ik had nog een vraag over doneren? Is het niet zo dat bij Paypal er relatief veel aan de strijkstok blijft hangen? Ik dus liever rechtstreeks doneer.
Bedankt voor het compliment, de UI elementen staan op de “fix-it” lijst. Ik weet niet wat er bij PayPal aan tarieven wordt gehanteerd. Mijn ervaring is dat men altijd mooi ronde bedragen doneert, 10, 15, 20, enz euro. Maar voor mij is dit het eenvoudigst om donaties te ontvangen.
Beste Security Brother,
Het valt me zojuist op dat bij overzicht kosten per maand (kosten-m.php) alleen totaal levering en totaal gas verbruik in het overzicht staat. Bij kosten per dag en kosten per jaar staat ook kWh verbruik erbij.
Is het mogelijk om totaal verbruik ook in het maand overzicht beschikbaar te krijgen?
Kan het zijn dat je op de legenda zaken hebt uitgezet? De zaken die je hebt uitgezet worden niet in de tooltip getoond. De drie pagina’s kosten-d.php, kosten-m.php en kosten-j.php zijn gelijk. Wellicht bedoel je iets anders?
Hi, ben erg blij met P1mon! Gisteren voor het eerst kabel gekocht en aan de slag gegaan. De UPD is ook top. Schrijf steeds de laatste update weg in m’n redis-cluster, zo heb ik op alle eigen systemen altijd een actuele stand. Kan nu lekker het hele weekend aan de hobby. Dank en keep up the good work.
Na de aanpassing werkt het weer, bedankt.
Begrijp alleen niet waardoor het aangepast is. Vlak voor de update is er nog een backup file weggeschreven.
Ik heb een nieuwe installatie gedaan. Maar ik kan nergens de WIFI instellen. Ook niet via sudo raspi-config. Wat gaat er mis? Kan iemand mij vertellen hoe ik de wifi kan instellen?
Via het setup menu -> netwerk kun je een wifi ssid selecteren en het wifi wachtwoord instellen.
Bedankt!
Ik had het niet helemaal door.
Heb dus alles opnieuw gedaan. Pi aan de kabel, monitor etc. En dan inloggen via PC. Daar verbinden met p1monitor. Toen wel verbinding, en WIFI kunnen instellen. Pi gereboot via terminal Pi zelf. Had wel WIFI.
Daarna de serieële instellingen aangepast via WIFI. Ik kan nu stroom en gas meterstanden uitlezen. Verbruik stroom en gas ook . Zie wel dat het gas wat langer duurt voordat ik het verbruik kan zien.
Prima geregeld dus.
Kleine kanttekening. Ik kon hier geen handleiding lezen voor nieuwe gebruikers. Of is niet makkelijk te vinden. Verder prima software!
Top, de handleiding moet nog gemaakt worden. Veel plezier met de software.
Bedankt voor de nieuwe versie, de upgrade ging soepel.
Ik zie alleen dat de Dropbox backup niet meer wordt weggeschreven sinds de upgrade, de data voor de app wordt wel weggeschreven.
Heb de Dropbox code proberen de verversen maar krijg in de monitor de melding dat deze niet kan worden weggeschreven.
Hi ik denk dat het een probleem is jouw situatie, de software werkt goed in de test omgevingen. je kunt het moment van back-up naar elke minuut zetten door alle velden een * karakter te geven en zien of het wegschrijven wel lukt.
Hallo Secbro,
Dit nagekeken en hier staat de laatste backup via Dropbox op de dag van de update en geen tussentijdse backups.
De backup tijd gewijzigd naar 1 minuut en afgelopen nacht een geslaagde backup naar dropbox gekopieerd .
Misschien een alertmail functie voor op de roadmap zodra de backup niet correct is verlopen?
Ik heb exact hetzelfde probleem sinds de upgrade naar de nieuwste versie. Voorheen werkte het perfect maar het lukt me niet meer om automatische backups te maken en data te verzenden naar dropbox. Het gekke is dat het steeds 1 keer lukt na opnieuw opstarten van de pi. Daarna (na 3-5min) geen automatische backups meer naar dropbox en ftp (synology). De P1 monitor app krijgt ook geen data via dropbox. Het is net alsof de pi stopt met verzenden na een paar minuten. Dropbox api en autorisatie werkt naar behoren.
Je kunt de frequentie van de back-up proberen aan te passen. Bijvoorbeeld elke 5 minuten om te zien if dit wel goed gaat. Welke type pi gebruik je?
beste Security Brother
Is het mogelijk om de meter grafisch weer te geven op het HDMI scherm van de raspberry?
Nee, op dit moment niet, de Pi loopt in een modus zonder grafisch mogelijkheden. Het zou kunnen door de pi in grafisch modus te zetten en dan een browser te starten op de pi. Je moet dan wel een scherm hebben met een resolutie die hoog genoeg is. Minimaal iets van 1024 x 768 of hoger. De standaard schermen die direct op de pi worden aangesloten hebben een erg lage resolutie (128*64) o.i.d. Als je die wil gebruiken dan zou er een aparte grafische weergave gemaakt moeten worden voor deze resolutie. Eventueel zou een tekst gebaseerde variant dan nog wel kunnen op een dergelijke klein scherm.
Functie verzoek: is het mogelijk om voor gas/stroom een lijstweergave van de maandelijkse standen te laten zien op de 1e van de maand?
Hi, dat kan en staat op de roadmap (Lange termijn overzicht van de meterstanden in plaats van het verbruik per uur, dag, maand, enz.) ik zit te denken aan een grafiek (zo iets als dit) waar je dan in kan zoomen op een datum en de meterstanden van piek/dal van de kWh stand en de M3 gas kan aflezen. Waarschijnlijk op de dag of maandbasis. Een lijstweergave kan uiteraard ook maar neemt veel ruimte en betekend dat je veel moet scrollen. Zou dit je behoefte beantwoorden?
Dat is ook prima! Ik haal nu steeds een export op om alle standen op de 1e van de maand uit een bestandje te halen.. een grafiek zou (ook met die inzoom) veel handiger zijn! Zeer welkome aanvulling.
Dank voor de nieuwe versie! Het draait als een zonnetje op mijn Pi zero.
Is het mogelijk de menu-tijd aan te passen? Het terugplaatsen van de export duurt langer dan het menu open blijft, waardoor het mislukt. Nu opgelost door een Pi3 te hiervoor te gebruiken en dan de sd-kaart weer in de zero te plaatsen.
Leuk te horen dat het werk op de Pi Zero. Het setup menu langer openen houden is niet zo een probleem maar ik denk dat het probleem ergens anders door wordt veroorzaakt. Het import proces loopt onafhankelijk van de UI en zou door moeten lopen. Kun je eens kijken wat er in het log file /p1mon/var/log/P1SqlImport.log staat?
Ook hier is de update weer goed gegaan (nieuwe image op extra SD kaart en hierna import van data).
Ziet er weer erg goed uit!!
Beste Secbro,
Bij deze wil ik laten weten dat de update assistent goed functioneert! Zonder problemen kunnen upgraden met behoud van WiFi !
Top, goed te horen dat alles naar behoren werkt, voor het testen en het een melden.