P1-monitor download 201901

P1-monitor download 201901

Dit is niet de laatste versie. Voor alle downloads zie de software archief pagina waar alle versies van de P1 monitor te vinden zijn inclusief de laatste versie.

LET OP DIT IS NIET DE LAATSTE VERSIE!

P1 monitor is op de Raspberry PI 3 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.

Upgrade of eerst installatie.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3 B SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden.  Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de SDHC card kunt gebruiken met raspi-config tool.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!

 1. download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
 2. pak het zip file uit en lees de bijlagen.
 3. kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB (bij voorkeur een 32GB of 16GB). Groter dan 32GB heeft geen meerwaarde wegens het FAT32 filesysteem. Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik al gehad over de export van data).
 4. Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen.
 5. plaats de SDHC card in de Pi.
 6. start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
 7. Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

Problemen oplossen.

Image past niet op de SDHC card:

 1. Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
 2. Installeer het image op een groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie extend
 3. wis de browser cache als je layout problemen hebt.

Standaard wachtwoord besturingssysteem:

 1. Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen is p1mon met het wachtwoord  verandermij.
 2. Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.

Juridisch spul en zo

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!

DOWNLOAD

SDHC images

P1 monitor wordt alleen ondersteund op de Raspberry Pi 3B of Pi3 B+.
Een Pi 2 kan werken maar geen garanties.  Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed.

Wat is er veranderd in versie 0.9.7 (Ron)

Bug / feature fixes:
Bug fixes / Nieuwe zaken:

Voorbeeld van voorspelling van gas data.
 • login scherm start nu met focus op het wachtwoord veld, er hoeft dus niet eerste op geklikt te worden.
 • Gasmeting per uur (main-2.php) laat een voorspelde waarde zien als er voor het huidige uur nog geen waarde binnen is gekomen. Tevens verschijnt een melding dat de voorspelling actief is, als de waarde wel berekende kan worden dan verdwijnt de melding. In de grafiek met tijdsverloop wordt de voorspelde waarde niet getoond. Deze optie is aan of uit te zetten via het setup menu in het UI-scherm.
 • Controle of er Internet beschikbaar is en wat het publieke IP-adres is minder frequent gemaakt. Het was elke 5 minuten en is nu eenmaal per uur.
 • Bug bij het inschakelen van een eigen (custom ui) opgelost met dank aan Patrick voor het aanleveren van de oplossing.
 • Webserver cache controle aangepast, waardoor bij een nieuwe P1 software versie van de software de cache van browser niet meer manueel gewist moet worden.
 • Probleem met gaswaarde opgelost voor sommige meters als de gas waarde 00000000 aangaf in plaats van 00000000.00 of 000000000.000.
 • API’s zijn alle op depricated gezet, er komt een volledige nieuwe API die meer REST compatible is. Als je deze wil proberen vraag dan /api/v1/smartmeter/info op.
 • Security patches tot aan 02-01-2019.

Als je een bijdrage wil leveren om de kosten te dekken van de website e.d. dan kan kun je hier een donatie doen.

127 Replies to “P1-monitor download 201901”

 1. Goedemorgen SecBro,

  is er nergens p1mon-software zonder dat deze ingebakken zit in een image? scheelt me weer een RasPi aan te sluiten, en dus ook minder commentaar van vrouwlief 🙂

 2. Hoi,

  bedankt voor jouw uitgebreide handleiding om p1mon te installeren. Ik heb alle stappen doorlopen en het werkt prima!
  Het enige waar ik tegenaan loop is dat als ik p1mon in de browser invul, dat ik dan direct bij alle uitleesgegevens van mijn slimme meter terecht kom. Zijn die gegevens dan ook voor anderen zichtbaar?
  Ik heb wel een wachtwoord ingesteld, maar het inlogscherm daarvoor kom pas tevoorschijn als ik naar de instellingen wil gaan….

  groet, Ab

  1. Het is een keuze geweest om de standaard schermen niet te beveiligen met als uitgangspunt dat de p1 monitor in een veilig en niet gedeeld (thuis) netwerk wordt gebruikt. De instellingen wil je je in alle gevallen beveiligen vandaar dat die een wachtwoord hebben. Het werkt dus zoals bedoeld.

 3. Hé SecBro,

  Waarschijnlijk was het kaartje corrupt. Nieuw kaartje met de nieuwste versie 201904 erop gezet. Werkt. Data terugzetten leverde niets op maar dat is niet erg, database was voor het laatst 14/2/19 gewijzigd (was er ff niet aan toe gekomen) en het nieuwe energiecontract start 1 mei. Goed genoeg.
  Wil alleen nog even de raspi-config tool gebruiken maar kom er met PuTTY niet in. root/toor werkt niet root/verandermij ook niet. Is hier weer iets gewijzigd?
  Groet, Frederik

  Thanks voor de hulp

  1. De laatste versie gebruiken als inlog p1mon met het wachtwoord “verandermij” met sudo kun je alle root commando’s uitvoeren. Het staat overigens ook op de download pagina maar ik kan mij voorstellen dat je daar overheen leest.

   Het gebeurt gelukkig niet vaak maar een corrupt kaartje kan helaas voorkomen, vandaar de export en backu-up opties

 4. Hoi SecBro,
  Optie 1 kan ik uitsluiten (geen dubbele IP-bezetting). Met “Het vastzetten gebaseerd mac adres van het IP adres” bedoel je een actie vanuit de router of op de Pi.
  Bij optie 2 zal ik de Pi los moeten koppelen van de slimme meter, mijn 49″ scherm past niet in de meterkast ;-). De Pi kan ik met HDMi en USB verbinden met mij hoofdsysteem maar wat ‘hoor’ ik dan te zien? Kan ik hier de dhcpcd.conf benaderen en bijv. met Notepad+++ herstellen (werk onder W10).
  Optie 3 is mij niet geheel duidelijk. Wat bedoel je met ‘mounten’ onder W10. Wat ik vind op Internet doe je dat om extra (lege) opslag op een laptop te creëren met een extra (leeg) volume maar dat is niet de bedoeling.
  Als ik de *db files veilig heb gesteld kan ik den probleemloos de nieuwste image op de kaart zetten en daar (alles op de W10 machine) de *db files weer in de juiste map zetten. Kaartje in de Pi, aansluiten en gaan met die banaan. Zoiets?

  Groet, Frederik

  1. Vastzetten van een IP adres doe je vanuit de router, hoeft op de pi niets te doen die werkt alleen met DHCP, dus alle instellingen komen uit de DHCP server (je router).

   Met optie 3 bedoel ik het redden van je data, als je het SDHC kaartje kan uitlezen met welke tool dan ook dan kun je de database bestanden kopieren om zo je historie van data te redden. En zoals je zelf al aangeeft is dat de route. Een tweede sdhc kaartje voorzien van de laatste versie en dan de geredde db files op het nieuwe image zetten. Mounten is een unix/linux term waarmee je drives/bestand systemen toegankelijk kan maken. Zie bijvoorbeeld hier: https://www.computerhope.com/unix/umount.htm als je echter een tooltje onder windows 10 kan vinden dat ext4 filessytemen kan uitlezen dan kan je dat ook gebruiken. Zie hier wat voorbeelden, ik heb zelf geen ervaring met deze tools.

   Succes SecBro.

 5. Ik werd er een beetje chaggie van dat mijn router de Pi telkens een ander IP-adres gaf.

  Dan was ik ‘m kwijt in de browser en moest het weer opnieuw worden ingesteld. “Opgelost” door de Pi een vast IP-adres te geven mbv http://www.domotica-projecten.nl/d/4-vast-ip-adres-instellen-voor-de-raspberry-pi-3b maar stom genoeg heb ik een IP-adres uit de DHCP-range vastgezet (192.168.8.175).

  Dat heeft een tijdje goed gelopen maar ik denk dat er op een gegeven moment een conflict is ontstaan. De Pi is nu grijs in het Fingoverzicht en staat uit. Helaas kan ik eea ook niet meer benaderen als P1mon met PUTTy om mijn fout te herstellen.

  Ik dacht nog even via Notepad+++ de file dhcpcd.conf te kunnen benaderen in een losse cardreader maar dat bleek ook geen optie.

  Ik wil liever geen volledige herinstallatie doen omdat ik dan een jaar aan historische data kwijt ben (geen backup naar Dropbox).

  Is er nog een andere weg?

  Groet, Frederik

  1. Hierbij wat tips en routes die je kan bewandelen:

   1: Het vastzetten gebaseerd mac adres van het IP adres is de voorkeurs oplossing en zou altijd moeten werken. Het is normaal dat je een IP adres neemt uit de dhcp range. Ik betwijfel of dit probleem hierdoor is ontstaan maar als je een dubbel ip adres hebt dan zou je deze moeten kunnen zien in je router.
   2: Je kunt een monitor en keyboard aansluiten op je Pi en zien of deze nog goed werkt. Eventueel een reboot doe, waarbij je eerst de P1 monitor kunt stoppen met het script /p1mon/scripts/p1mon.sh stop en dan sudo reboot.
   3: Als dit niet werkt kun je op een andere linux machine of windows machine het SDHC kaarje mounten en de *.db files uit /p1mon/data kopieren. Als de image stuk is dan kun je deze files terugzetten (na het stoppen van de p1 monitor) dan een herstart doen.
   4: Als dit niet kan dan kun je op een tweede sdhc kaartje de nieuwste P1 monitor versie installeren, het eerste kaartje mounten (daar heb je dan wel een USB -sdhc adapter voor nodig). Mounten van het tweede kaartje kan met het script /p1mon/scripts/ sudo mount-clone sda op het mount point /mnt/clone/p1mon/data find je dan de database files die je kunt kopieren naar /p1mon/data.
   5: En voor de toekomst is het wellicht handig af en toe een export of back-up te maken. Het zit standaard er in en met Dropbox is het zelfs kostenloos.

   Succes SecBro.

 6. Nog een laatste vraag,
  Ik log nu in door mijn IP-adres in te toetsen.
  In de balk waar ik dit doe komt voor mijn IP-adres “niet beveiligd”te staan.
  Ik voel me hier een beetje ongemakkelijk bij, is hier iets aan te doen vanuit Putty?
  Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.

  1. Dit is een melding van de browser die aangeeft dat je geen https maar http gebruikt. Het verschil tussen http en https is dat https niet door derden af te luisteren is. Dit is van belang op het Internet waar eigenlijk alleen https gebruikt zou moeten worden. Voor je interne “huis” netwerk is dit van minder belang.

 7. Helemaal geweldig, ik heb inmiddels een nieuw wachtwoord ingevoerd en zal dit zeker onthouden.
  Heel erg bedankt voor de snelle hulp, en ik heb er ook een beetje van geleerd.

 8. Hallo, eerst en vooral ik ben een volkomen leek in deze materie.
  Ik heb de P1monitor al enige tijd aan de praat en deze werkt geweldig.
  Ook heb ik inmiddels Putty geinstalleerd en heb de instructie p1mon ingegeven en het programma vroeg vervolgens om het wachtwoord. Nadat ik verandermij ingetoetst had (wat overigens onzichtbaar was) kreeg ik een tekst over “Debian GNU/Linux” met oa de laatste login en als laatste regel P1mon@p1mon:~ $ en toen hield het voor mij op.
  Heeft u misschien nog tips of moet ik toch maar herinstalleren ?
  Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord.

  1. Hi, geen probleem je bent er bijna. Geeft de volgende commando’s in dan kun je een nieuw wachtwoord instellen.
   ———–
   cd /p1mon/mnt/ramdisk/
   rm session.txt
   ———–
   je kunt nu de sessie sluiten en een nieuw wachtwoord instellen.

 9. Hartelijk dank voor de snelle reactie. De PI zit aan de KWh meter en de router in de meterkast, kan ik die vanuit mijn desktop ook benaderen of moet ik de Pi hiervoor losnemen en ben ik dan niet al mijn tot nu toe opgeslagen gegevens kwijt?

  1. ja je kunt deze van je desktop/pc of dergelijke benaderen via een ssh client zoals putty. inloggen met het account p1mon en wachtwoord “verandermij”. De Pi hoeft niet te worden herstart.

 10. Ik ben mijn wachtwoord om in het instellingenmenu (steeksleuteltje) kwijt, is dit nog te achterhalen?

  1. Je kunt inloggen op de pi en in de folder /p1mon/mnt/ramdisk/session.txt verwijderen. Als je dan wil inloggen dan wordt om een nieuwe wachtwoord gevraagd.

 11. Hi,

  2 things:
  I think there is a problem with the home page:
  1. https://www.ztatz.nl/p1-monitor/home.php gives: Oops! That page can’t be found.

  2. my dropbox stopped at 18-2-2019 – no more backups. So after new version (latest) i restored latest data.
  I want to get dropbox working again.
  Clicked on logo in P1 monitor
  Copied code
  Try to save – got – Gegevens wegschrijven mislukt.
  I don’t understand
  I have cleared dropbox – no change
  Has something changed in saving to dropbox?
  Thanks

  1. Home page works fine, just use https://www.ztatz.nl/ There is nothing changed regarding the dropbox interface or use. You could check if the authentication & copying works by enabling the sharing setup menu -> systeem (config-bestanden.php) enable Dropbox gegevens delen this should work first before looking at the backup issue. When enabled you should see in the dropbox folder /Apps/P1 monitor/data/basic-nnnn-nnnn-nnnn-nnn.json files been updated every 10 seconds or so.

   The problem looks like a database access problem, can’t read or write to the database. If all fails try a reboot to release the database files. If the file rights are changed than a reboot won’t help.

 12. Ik heb hem een week gebruikt en nu lijkt hij niet te reageren, enig idee wat ik kan checken om uit te sluiten dat het wel of niet de kabel of p1 poort is die defect is? Ik blijf een uitroepteken houden bij p1 poort status.

  1. Als je een bug of probleem meldt helpt het als je aangeeft welke versie je van de software je gebruikt. Ik ga er vanuit dat je goede kwaliteit USB seriële kabel gebruikt en dat de instellingen van de P1 poort in orde zijn omdat het heeft gewerkt. Als een restart niet helpt dan zou ik in het logfile /p1mon/var/log/P1SerialReader.log kijken of daar problemen worden gemeld.

 13. 2 weken geleden is de gasmeter vervangen. Nu krijg ik geen gasstanden meer te zien terwijl ik wel zie op de info pagina dat de gasstand oploopt. Moet ik iets aanpassen, doordat de meter weer op 0 begonnen is?

  1. Hi er zit een beveiliging in de code die negatieve waarde niet accepteert, zeg maar als je een nieuwe meter krijgt. 🙁 Je kunt het probleem op twee manieren oplossen, met geduld of actief. Als je comfortabel voelt met putty of een andere ssh client dan kun je de de minuut waarden database aanpassen door onderstaande commando’s uit voeren.

   Login op de pi met p1mon en het wachtwoord verandermij. (let op bij het afsluiten dat er een punt(.) voor quit staat.

   cd /p1mon/mnt/ramdisk/
   sqlite3 e_historie.db
   update e_history_min set VERBR_GAS_2421 = 0;
   .quit.

   Of je moet 31 dagen wachten want de minuten records worden naar 31 dagen gewist en daarmee de oude hoge gaswaarde.

  2. Ik had hetzelfde probleem; gasmeter was vervangen en daarna geen gasstanden meer. Probleem was het gascode nummer in Settings- P1 poort. Het gas code nummer was gewijzigd bij bij en moest van 1 naar 2 worden gezet.

   1. Bedankt voor je antwoord, maar de andere gebruiker ziet wel de gas data binnen komen. Om het zeker te weten zou ik de output van de slimmemeter moeten zien.

    1. HI SB, ik heb op aangeven je wijziging doorgevoerd, echter komen er nog geen waarden in de grafieken te staan. De gasdata komt nog steeds wel binnen. Ik heb alleen zelf ook verzaakt om te vermelden dat ik nog versie 0.9.0 draai. Ik wilde eerst dit probleempje oplossen voordat ik ga updaten. Of lost ik het probleem op dóór te updaten? 🙂

     1. Het is altijd goed te upgraden naar de laatste versie, of dit jouw probleem oplost kan ik niet aangeven. Het zou helpen als je de output van de slimme meter deelt. (onderin het informatie scherm) en een screenshot van wat je ziet.

     2. Hi SB. Hierbij de output slimme meter:

      slimme meter

      /Ene5\XS210 ESMR 5.0

      1-3:0.2.8(50)
      0-0:1.0.0(190219163608W)
      0-0:96.1.1(4530303437303030303333393033383138)
      1-0:1.8.1(001014.663*kWh)
      1-0:1.8.2(000723.785*kWh)
      1-0:2.8.1(000000.005*kWh)
      1-0:2.8.2(000000.000*kWh)
      0-0:96.14.0(0002)
      1-0:1.7.0(00.703*kW)
      1-0:2.7.0(00.000*kW)
      0-0:96.7.21(00003)
      0-0:96.7.9(00001)
      1-0:99.97.0(0)(0-0:96.7.19)
      1-0:32.32.0(00002)
      1-0:32.36.0(00000)
      0-0:96.13.0()
      1-0:32.7.0(235.0*V)
      1-0:31.7.0(003*A)
      1-0:21.7.0(00.703*kW)
      1-0:22.7.0(00.000*kW)
      0-2:24.1.0(003)
      0-2:96.1.0(4730303539303033383137393233313138)
      0-2:24.2.1(190219163500W)(00192.323*m3)
      !0D53

      1. Het lijkt erop dat je nieuwe gasmeter op positie 2 is gezet en niet op 1. Je kunt deze prefix instellen in het setup menu p1 poort de optie gascode naar 2 zetten.

     3. Thnx. Er komen nu weer waardes binnen. Nu zie ik alleen dat het verbruik van de afgelopen tijd er niet bij opgeteld zit. Ik mis dus een m3 of 190. Kan ik de db handmatig manipuleren dat deze toch mee geteld worden? Heb namelijk datums waar 0 geregistreerd staat. Dat ik op zo’n datum het verschil opgeef?

      1. Je kunt dit op twee manieren oplossen:
       1: inloggen op de Pi en met de Sqlite client elke tabel manipuleren door een update uit te voeren in de verschillen tabellen.
       2: je kunt een export maken en bepaalde sql regels aanpassen en dan het bestand weer te importeren. Je hoeft alleen de records te importen die je wilt wijzigen dat kan er 1 zijn of honderden. het enige waar je op moet letten dat het formaat / directory structuur van het zip bestand gelijk blijft. Ik zou een test record maken voor bij voorbeeld je jaar waarde en weet je of jeyt het juist aanpakt.

       Voor beide oplossingen geldt dat je zelf berekeningen moet uitvoeren om bijvoorbeeld de dagwaarden of financiële gegevens weer op orde te krijgen. Voor de verre toekomst staat op de roadmap nog wel een optie om tabellen vrechtstreeks te kunnen aanpassen via de UI voor dit soort situaties. Maar dat wordt op zijn vroegst ergens 2020. De focus ligt voor 2019 op het oplossen van bugs en de uitgebreide app.

       Succes,
       SecBro.

 14. Ben nog geen “native” gebruiker van Raspberry… 😉
  Inmiddels P1-img op Raspberry geïnstalleerd. Nu probeer ik via Terminal toegang tot P1 te krijgen. Wanneer ik wachtwoord “verandermij” invul krijg ik de melding “Permission denied”, please try again” Wat kan hier aan de hand zijn? 😉

  Kan ik de P1-img ook naast de reguliere Rasperbian op mijn Raspberry installeren?

  Alvast bedankt.
  Mvgr
  Frans

  1. Hi Frans,

   Je hoeft voor normaal gebruik niet in te loggen op de Raspberry Pi maar als je in wilt loggen dan kun je dat via ssh doen (bijvoorbeeld putty) de laatste versies van de software gebruiken de gebruiker p1mon met het wachtwoord verandermij. bij oudere versies kun je het account root met het wachtwoord toor gebruiken. root werkt niet met de laatste versies. Je kunt de p1 monitor gebruiken door in een browser het ip adres van de pi in te voeren. Als je de gratis IOS app gebruikt dan kun je eenvoudig achterhalen wat het IP adres is van de P1 monitor. Het is niet (eenvoudig) mogelijk om de P1 monitor op een bestaande Pi te installeren.

  1. Als je het bestand /p1mon/mnt/ramdisk/session.txt verwijderd dan kun je het wachtwoord opnieuw instellen.

 15. Prachtige software! Veel dank hiervoor!

  In fullscreen mode als ik verander van optie dan kom ik weer uit de fullscreen mode. Is dit browser specifiek of expres zo gedaan?
  Ik wil het liefst een tablet aan de muur die continu in full screen mode gaat draaien en gewoon in full screen van opties kunnen wisselen.

  Verder vraag ik me af hoe ik alle terug lever informatie kan verwijderen? Ik zie hiervoor niet direct een optie. Ik heb geen zonnepanelen en die gaan helaas ook niet komen door een VVE constructie waardoor ik deze niet zelf mag plaatsen. Terug lever informatie is voor mij persoonlijk dus totaal niet interessant.

  1. Bedankt voor het compliment.De fullscreen optie is een browser eigenschap en valt buiten de controle van de P1 monitor software. Dus de browser bepaalt het gedrag. Zover ik weet doen alle browsers dat als je van pagina wisselt.

   De teruglever informatie is niet te verwijderen en is een vast onderdeel van de pagina’s waar deze wordt weergegeven. Je kunt uiteraard een pagina kiezen waar alleen verbruik wordt weergeven bijvoorbeeld main-2.php, e-verbruik.php op de overzicht pagina’s zoals stats-h.php kun je op de legenda zaken uit of aanzetten. Deze settings worden in de browser opgeslagen.

 16. Ik heb een vraag.
  Mij P1 monitor heb ik eerst thuis gebruikt om te testen en daarna bij een ander geplaatst.
  Hoe kan ik al de gegevens verwijderen.
  Dus de oude meterstanden moeten eruit.

  Bij voorbaat dank
  Herman Gerritsen

  1. Inloggen op de pi voer de volgende commando’s uit.
   /p1mon/scripts/p1mon.sh stop
   cd /p1mon/mnt/ramdisk
   rm *
   Cd /p1mon/mnt/data
   rm *
   /p1mon/scripts/p1mon.sh start

   Als alternatief, een nieuw image op het sdhc kaartje zetten.

   Succes,
   SecBro

 17. default via 192.168.178.1 dev wlan0 src 192.168.178.63 metric 303
  192.168.178.0/24 dev wlan0 proto kernel scope link src 192.168.178.63 metric 303

  1. Het ziet er allmaal goed uit. Wat nog zou kunnen is dat de P1 monitor applicatie niet draait. Je kunt deze met de hand herstarten door in te loggen op de Pi en de volgende commando’s te in te voeren en dan kun je testen of de applicatie draait.

   cd /p1mon/scripts
   ./p1mon.sh restart

   Je kunt op de pi dan het commando “wget localhost ingeven en dan moet je onderstaande tekst zien.
   wget localhost
   –2019-01-22 22:44:15– http://localhost/
   Resolving localhost (localhost)… ::1, 127.0.0.1
   Connecting to localhost (localhost)|::1|:80… connected.
   HTTP request sent, awaiting response… 200 OK
   Length: unspecified [text/html]
   Saving to: ‘index.html’

   index.html [ < => ] 495 –.-KB/s in 0s

   2019-01-22 22:44:15 (14.8 MB/s) – ‘index.html’ saved [495]

    1. Ik denk dat er dan iets mis is gegaan bij het het overzetten van image file naar het sdhc kaartje. Letterlijk hondereden andere gebruiken de imagee dus deze is goed. Mijn suggestie is de image software te downloaden en er opnieuw op te zetten.

     1. Dat denk ik ook, een eerdere versie heeft ook gewerkt bij ons. Ik ga ermee aan de slag vanavond.

     2. Beste Security Brother,
      Ik heb het image opnieuw geïnstalleerd (na eerst het kaartje te formatteren) en het werkt perfect! Blij mee en ziet er goed uit! Bedankt voor je hulp, ik zal een donatie doen. Groet, Marcel

 18. default via 192.168.178.1 dev wlan0 src 192.168.178.63 metric 303
  192.168.178.0/24 dev wlan0 proto kernel scope link src 192.168.178.63 metric 303

  eth0: flags=4099 mtu 1500
  ether b8:27:eb:2a:22:3b txqueuelen 1000 (Ethernet)
  RX packets 0 bytes 0 (0.0 B)
  RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
  TX packets 0 bytes 0 (0.0 B)
  TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0

  lo: flags=73 mtu 65536
  inet 127.0.0.1 netmask 255.0.0.0
  inet6 ::1 prefixlen 128 scopeid 0x10
  loop txqueuelen 1000 (Local Loopback)
  RX packets 0 bytes 0 (0.0 B)
  RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
  TX packets 0 bytes 0 (0.0 B)
  TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0

  wlan0: flags=4163 mtu 1500
  inet 192.168.178.63 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.178.255
  inet6 fe80::9366:fa8d:3f6f:90b8 prefixlen 64 scopeid 0x20
  ether b8:27:eb:7f:77:6e txqueuelen 1000 (Ethernet)
  RX packets 1934 bytes 1287254 (1.2 MiB)
  RX errors 0 dropped 2 overruns 0 frame 0
  TX packets 1167 bytes 189171 (184.7 KiB)
  TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0

  1. Kun je op de Raspberry Pi de volgende commando,s geven en de output sturen?

   ifconfig

   ip route

 19. Beste SecBro,
  Helaas, het uitzetten van de router/modem werkt niet met het uitzetten van de raspberrypi. Vreemd allemaal….

  1. Kun je wat meer informatie geven over de IP adressen die je gebruikt. Misschien kunnen we daar iets mee.

 20. Dankje voor wat extra info

  Ik heb een dropbox account gemaakt, maar ik merkte dat als geen tijdspanne aangeeft in de backup (cronjob) dat er iedere seconde een backup gemaakt wordt

  Na invullen gaat het automatisch backuppen goed
  Rest is het een mooi programma
  Groet
  Huib

  1. Bedankt voor het melden, we gaan het op de bug lijst zetten en zie of we de bug kunnen reproduceren.

 21. Beste secbro,
  Ik ben mijn post kwijt, maar heb nog problemen met het connecten in de webbrowser met het ip-adres naar de raspberrypi. Met de iMac lukt het niet maar ook niet met een windows laptop. De raspberrypi werkt wel als ik deze koppel aan de TV, kan zelfs internetten.

  Heb je nog tips voor me? Alvast bedankt, Groet Marcel

  1. Ik denk dat er iets mis is met je netwerk/router waarom is een gok. Ik wil je nog de tip geven om de pi uit te zetten. Je internet router te resetten en als alles weer normaal werkt de Pi aan te zetten.

 22. Beste Security Brother,

  Ik heb uw p1mon geinstallerd op een rasbberry p3 en de uitlezingen gaan als een speer.
  Waar ik nog niet uit kom is het back up gedeelte.
  hebben jullie een handleiding of een instructie hier voor
  – kan je een usb op de raspberry aansluiten als opslag van de data (backup/)
  – als je dropbox gebruikt is dat in te stellen om een keer per dag een backup te maken?
  – via de kpn route heb je een usb opslag (samba) kan je die gebruiken?

  voor de rest ben ik er een heel end uitgekomen en mijn complimenten

  1. Bedankt voor het compliment, als je tevreden bent laat het dan vooral aan andere weten.

   Er zijn een aantal manieren om een backup te maken: De twee standaard opties zijn of naar een (s)ftp server op bijvoorbeeld je nas of een andere (s)ftp server of naar een (gratis) dropbox account. Dit is een geautomatiseerde oplossing die je zoveel kopieën kan laten maken als nodig en wanneer jij wilt.

   Daarnaast kun je een kopie maken naar een tweede flash card waarbij een complete image van het SDHC kaartje gemaakt kan worden maar dat is meer bedoeld voor ontwikkelwerk of als je een complete kopie wil hebben van het sdhc kaartje. Daarnaast kun je ook nog filesharing aanzetten en dan de database bestanden naar een ander fileshare of lokaal op je pc zetten o.i.d.

   Ftp backup is in stellen via het setup menu onder de optie backup:

   Boven in het scherm kun je aangeven wanneer en hoevaak per dag, uur, maand ,enz je een backup wil maken. Dit gaat met de chrontab syntax. zie http://www.cronjob.nl/ Bij ftp gegevens kun je de gegevens van je ftp server, naam, wachtwoord enz opgeven. En het aantal versies. Als je hier 100 versies opgeeft dan zal als dit aantal gehaald is de oudste gewist worden.

   Voor Dropbox geldt het zelfde qua timing, je kunt voor dropbox het aantal anders instellen naar behoefte. Om deze te kunnen gebruiken moet je bij het setup scherm onder bestanden toegang geven tot je dropbox account. Je hebt dropbox ook nodig als je de IOS Apple app buiten je netwerk wil gebruiken https://www.ztatz.nl/p1monitor-app-gratis/

   Als je de bestanden wil delen dan kun je op dit zelfde scherm “lokaal bestanden delen” aanzetten en dan zal er een samba share verschijnen (op je pc/mac) waarmee je de sqlite database bestanden mee kan kopieren naar een andere medium.

   Tot slot kun je als je een tweede SDHC card hebt met USB adapter naar dit kaartje kopieren. Inloggen op Pi met “p1mon” en wachtwoord “verandermij” met het commando sudo rpi-clone -u -v sda wordt dan een kopie naar het kaartje gekopieerd.

   SecBro.

 23. Ha SecBro,

  Mooie tool. Afgelopen week zonder problemen geïnstalleerd, en sinds die tijd draait het als een zonnetje. Ik ben er erg blij mee, gaaf werk!
  Wat losse bugjes: her en der lijkt de labeling van de eenheden niet helemaal te kloppen. In de e-verbruik.php staat bij de laatste 4u verbruik een hover-over in ‘watt verbruikt’ maar het getal er achter is in kW.
  op de stats.php in minuten modus wordt als eenheid als kWh vermeldt, maar lijkt het er meer op dat de getoonde verbruiksgetallen het vermogen (kW) tonen. Deze zou nog door 60 gedeelt moeten worden denk ik.
  Daarnaast: is het mogelijk om de 10s metingen terug te kijken, en daarop in te zoomen? Ik kon zo gauw geen optie vinden.
  Tom

  1. Bedankt voor het compliment. Je opmerkingen zullen we controleren en fixen indien nodig in de volgende versie. De 10 seconden terugkijk optie is de schermen alleen in main-1.php en main-2.php terug te zien voor een beperkte periode. Andere opties zijn niet aanwezig. Je kunt wel de API http:///api/v1/smartmeter?json=object terug te vinden onder CONSUMPTION_W voor meer info zie http:///api/v1/smartmeter/info voor een toelichting. De API is nog wel in ontwikkeling en kan nog iets wijzen maar hiermee kun je de data exporteren naar een andere tool.

 24. Hi Security Brother
  Sinds donderdag gebruik p1mon op een Raspberry Pi 2. Alles lijkt goed te functioneren!
  Uit veiligheids- en privacy-overwegingen gebruik ik een andere Pi als Proxy-server, waarbij authenticatie plus https:// vereist is om binnen te komen.
  Ik moet daarbij de root (https://proxyserver/ ) gebruiken. https://proxyserver/p1mon/ werkt niet. Als je ooit tijd hebt om de verwijzingen relatief te maken i.p.v. absoluut?

  Hartelijk dank voor al het gedane werk!

  Gerrit

  1. Goed te horen dat het werkt en bevalt. De opmerking “werkt niet” is te algemeen. Met deze informatie kan ik je niet helpen. Wat in in ieder geval opvalt is dat je https gebruikt en geen http, dat kan als je een (reverse) proxy gebruikt die ssl offloading doet oid. Het is trouwens niet normaal dat je dit in de url oplost maar in de browser waar je in de settings de proxy opgeeft.

   1. Ik heb mijn probleem opgelost met een extra virtualhost met een andere DNS naam in mijn apache configuratie bestand.
    Met dank voor je aandacht en werk!
    Gerrit

    1. Top, goed te horen en wellicht helpt het anderen die met een vergelijkbare omgeving werken.

  2. Ik draai op een andere Raspberry Pi een Apache webserver met een Letsencrypt certificaat. Die Pi heb ik ingesteld als reverse proxy. Als ik die aanroep met https://naam:poortnummer/sma/ dan krijg ik via de pi de (http:// – )pagina’s van mijn SMA omvormer te zien. En zo heb ik nog meer interne apparaten zonder certificaat die ik veilig kan oproepen zonder dat deze rechtstreeks toegang hebben tot internet. Alles gaat via de Proxy-pi met een toegangscontrole voordat de pagina’s opgeroepen kunnen worden.
   P1mon kan ik niet benaderen met bv https://naam:poortnummer/p1/ omdat je scripts direct naar de root verwijzen /p1/ toevoegen kan dus niet.
   De getallen en grafieken worden met de rechtstreekse interne URL/Ip adres wel getoond. Maar met de Proxy, met /p1/ toegevoegd in de URL, zie ik niet alle de getallen en grafieken.
   Ik pas voorlopig https://naam:poortnummer/ toe. Dat werkt nu wel goed.
   Maar dan heb ik wat problemen met mijn eigen scripts die in de root staan…
   Dat kan ik zelf oplossen.

 25. Bedankt voor het aanpassen, ik ben nog steeds zo blij als een kind met dit programma! Op dezelfde pagina e-verbruik.php zag ik vanmorgen dat het actuele verbruik een enkele keer 9999999995 Watt aangeeft en dan weer terugspringt naar een normale weergave van nu 2221 watt. Ik heb er een print screen van gemaakt. Verder ontdekte ik wat extreme pieken in verbruik op /stats.php . Hier trof ik twee pieken aan van respectievelijk 141.78 kwh en 72.66 kwh. Deze staan overigens niet in relatie met het gegeven op pagina e-verbruik.php. We hebben hier slechts een drie fase 3×25 ah aansluiting (max. 17,25 kWh) dus een dergelijke piekbelasting lijkt mij niet mogelijk. Het kan ook aan de (slimme) meter liggen waar ik overigens weinig vertrouwen in heb. Ik heb dan ook gisteren een Eastron SDM630-Modbus V2 meter binnengekregen (MID gekeurd) en ben benieuwd of ik deze ook kan laten communiceren met P1 monitor (hierover later meer). Indien dat lukt kunnen we met twee raspberry’s een vergelijking met P1 monitor opstellen en eventuele afwijkingen van de slimme meter vastellen. (Tip!) Voor de Raspberry is overigens ook een DIN rail behuizing te krijgen voor plaatsing in de groepenkast, gewoon even googelen.

  1. Hi het 99999995 watt probleem is een UI probleem dat zeer hardnekkig is om op te lossen en heeft geen invloed op de meting of historie van de gegevens. De piekwaarden die je ziet hebben we zelf nog nooit gezien maar kan een probleem betekenen in de P1 data. We proberen de data zo goed als mogelijk te controleren op integriteit. Dit doen we op twee manieren. Sommige meters sturen een CRC code mee (zover ik weet alleen de 115200 meters) als de crc code niet correct is dan wordt het p1 telegram niet gebruikt. Daarnaast doen we een data gezondheid check door te controleren of alle items in het telegram aannemelijk correct is. Het is een getal en heeft de juiste lengte (niet te kort en niet te lang). Dit helpt je niet direct maar geeft wat context. Wat je kunt doen is in het /p1mon/var/log/P1SerReader.log kijken en zien of daar foutmelding in staan. Dit is een keer eerder gezien met een slimme meter (115200) die elke seconden een bericht stuurde, veel CRC fouten bevatte en gebruikt werd met een Pi2 waarbij deze wellicht te veel belast werd. Na het overstappen naar de Pi3 en het aanbrengen van de CRC check was de fout weg. Je kunt overigens de CRC uitzetten, als je dit hebt gedaan dan is dit wellicht de reden.

 26. Inmiddels alles werkend gekregen! Super programma! Alleen bij het tweede scherm geeft het programma rechts onder (Totaal vandaag) het bedrag niet in geheel weer. Wat 10,23 had moeten zijn is alleen 0,23 zichtbaar.

  1. Goed te horen dat het bevalt. Kun je aangeven op welke pagina je het verschil ziet. Bijvoorbeeld main-1.php en waarom denk je dat het fout is.

   1. Wij zijn sinds vorig jaar overgestapt op een 16KW warmtepomp en dus geheel van het gas af. Echter onze boerderij uit 1906 is slecht geïsoleerd en bij lage temperaturen zoals vandaag gebruiken we aardig wat stroom. Op de pagina e-verbruik.php staat rechts in het groot onder de analoge wijzer het totaalbedrag aan verbruik. Vanmorgen viel mij op dat deze maar één getal voor de komma weergeeft! Inmiddels hebben we (21:26) vandaag 91,3 Kwh verbruikt en geeft het scherm 0,62 euro aan (moet zijn 20,62 euro). Ik denk dat de cijfers te groot voor het venster zijn of het venster waarin dit wordt weergegeven is te klein. Want in het hoofdscherm staat het wel goed. Gelukkig hebben we ook nog een Goodwe 10 KW om wat tegengas te geven 😉

    1. Bedankt voor het melden. De layout van e-verbruik, e-levering en g-verbruik zijn aangepast zodat kosten hoger dan 9.99 euro goed worden weergegeven. Dit is in de volgende versie aanwezig als je het zelf wil aanpassen dan kun je in e-verbruik.php de regel 76 $(“#dailycosttext”).text(padXX(parseFloat(verbrKosten), 1, 2)); wijzigen in $(“#dailycosttext”).text(padXX(parseFloat(verbrKosten), 2, 2));

 27. Mooie software, bedankt!
  Ik heb een Raspberry PI 3B+ gekocht en een slimme meter kabel (Chip: FT232R Geinverteerd RXD Signaal) bij SOS solutions. Op de Raspberry PI heb ik de laatste versie van de P1 monitoring software draaien (jan 2019). Ik heb een Kaifa MA105C slimme meter. Ik heb de seriele P1 poort instellingen aangepast (115200 8N1). Ik krijg echter geen data binnen via de P1 poort. Iemand nog ideeën waarom ik geen data via de P1 poort binnenkrijg?

  1. Je kunt in het logfile /p1mon/var/log/P1SerReader.log kijken wat er mogelijk fout gaat.

   1. Hi Security Brother,

    Ik zit met hetzelfde probleem, een Kaifa Ma105C meter, en de foutmelding die ik in de logfile vind is de volgende:

    P1SerReader – WARNING – main_prod: fout bij het wachten op seriele gegevens. Error=[Errno 5] Input/output error

    1. Wat voor probleem heb de melding lijkt eerder op driver probleem oftewel een USB kabel die niet ondersteund wordt o.i.d. Error=[Errno 5] Input/output error. Als ik google op je meter dan zou die als volgt ingesteld moeten worden. DSMR 4.2 115200 7E1 dat zou je kunnen proberen maar het lijkt eerder op een hardware probleem. Het kan ook zijn dat je kabel niet geschikt is voor deze snelheid.

    2. Ik weet niet wat het opgelost heeft, maar na het updaten naar de laatste Raspbian updates, en rebooten, lijkt het nu te werken!

      1. Bedankt voor het melden, ik kan de reden dat het niet werkte niet aangeven. Maar goed dat het weer werkt.

 28. Ik heb een patch gemaakt die de data naar InfluxDB verzend. Hierdoor kan ik deze data weer gebruiken in een Openhab of Grafana systeem.

  — P1SerReader.py 2019-01-02 17:37:47.101248960 +0100
  +++ P1SerReaderv3.py 2019-01-08 18:16:15.622168565 +0100
  @@ -25,6 +25,7 @@
  from PyCRC.CRC16 import CRC16
  from systemid import getSystemId
  from cpuinfo import getCpuInfo
  +from influxdb import InfluxDBClient

  temperature_db = temperatureDB()
  e_db_serial = SqlDb1()
  @@ -66,6 +67,11 @@
  gas_record_prefix_number = ‘1’
  p1_crc_check_is_on = True
  system_id = systemid.getSystemId()
  +influxServer = ‘serveradres’
  +influxPoort = 8086
  +influxUser = ‘user’
  +influxPassword = ‘password’
  +influxDatabase = ‘db’

  #DEBUG
  DUMMY_GAS_ON = False ######### DEZE OP FALSE ZETTEN BIJ PRODUCTIE CODE!!!!
  @@ -363,6 +369,33 @@

  #flog.setLevel(logging.INFO)

  +def writeToInfluxDB():
  + json_body = []
  + json_body.append(composeInfluxMessage(‘ROOM_TEMPERATURE_IN’, json_data))
  + json_body.append(composeInfluxMessage(‘ROOM_TEMPERATURE_OUT’, json_data))
  + json_body.append(composeInfluxMessage(‘CONSUMPTION_GAS_M3’, json_data))
  + json_body.append(composeInfluxMessage(‘PRODUCTION_KW’, json_data))
  + json_body.append(composeInfluxMessage(‘CONSUMPTION_KWH_LOW’, json_data))
  + json_body.append(composeInfluxMessage(‘CONSUMPTION_KWH_HIGH’, json_data))
  + json_body.append(composeInfluxMessage(‘CONSUMPTION_KW’, json_data))
  + json_body.append(composeInfluxMessage(‘TARIFCODE’, json_data))
  +
  + influxClient = InfluxDBClient(influxServer, influxPoort, influxUser, influxPassword, influxDatabase)
  + influxClient.write_points(json_body, time_precision=’s’)
  +
  +def composeInfluxMessage(itemName, json_data):
  + message = {
  + “measurement”: ‘P1MON_’ + itemName,
  + “tags”: {
  + “P1_SYSTEM_ID”: json_data[‘P1_SYSTEM_ID’],
  + },
  + “time”: json_data[‘TIMESTAMP_UTC’],
  + “fields”: {
  + “value”: json_data[itemName]
  + }
  + }
  + return message
  +
  def checkSerial():
  global ser1
  while True:
  @@ -510,6 +543,7 @@
  insertDbRecord()
  writeJsonToRamdisk()
  writeToDropBox()
  + writeToInfluxDB()
  if gas_present_in_serial_data == True:
  instertDbGasValue()
  else:

  1. Leuk en wellicht interssant voor bepaalde gebruikers. Deze code is niet getest door ZTATZ en we kunnen geen vragen beantwoorden over deze code.

 29. In Chrome webbrowser worden de knoppen links niet juist weergegeven. Ze staan deels door elkaar waardoor je niet precies weet welk scherm je aanklikt. Hoe kan ik dit binnen Chrome voorkomen?

 30. Hoi, gisteren eindelijk P1mon aan de praat gekregen via WIFI. (USB dongle gekocht bij Sossolutions Wi-Fi 150Mbps Ralink RT5370, 9 euro incl verzending.)
  Op de raspberry met sudo ifconfig resolve. Dit geeft de mac adressen van de lan en wifi.
  Deze in de router een dedicated ip-adres gegeven. Op de raspberry in de setup het wifi ssid en wachtwoord ingevoerd, een reboot.
  In P1mon, netwerk configuratie gezocht naar de gewenste naam en het bijbehorende ww ingevoerd. Daarna even wachten en het ip adres werd getoond. Dit laatste deel koste mij veel tijd omdat ik eerst handmatig het ssid ingegeven had en steeds niet zag dat er een tikfout in stond. Werkt nu prima.
  Is het mogelijk om bij de netwerk info (network status) standaard ook de mac adressen te tonen van lan en wifi? Scheelt een paar stappen in het opbouwen van een wifi connectie en instellen van de router.
  Mooie tool!!

   1. Hoi, hoe kan ik de gasafname in main-2.php helemaal weg krijgen? Ik moet gebruikmaken van stadsverwarming.

    1. Dat kan niet in de standaard schermen. Je kunt wel je eigen ui maken via de custom optie. Je moet dan wel zelf alle html maken e.d.

 31. Zou er een stap-voor-stap upgrade document gemaakt kunnen worden? Of mss een YouTube-video? Incl. terminal commando’s end tav de upgrade?
  Ik wil dolgraag upgraden, maar ben nogal huiverig gegevens kwijt te raken of dat het eea niet meer zal werken. Inmiddels loop ik hierdoor een versie of 4 achter helaas.
  En ik denk dat ik hierin niet de enige ben…

  1. Hi de upgrade is erg simpel maar dat is het altijd als je weet wat je moet doen.
   Stap 1: exporteer de data via het setup menu -> in-export -> export er wordt in een paar minuten een zip file gedownload naar je pc.
   Stap 2: brand het nieuwe image naar het SDHC kaartje.
   Stap 3: importeer de data naar de nieuwe image setup menu -> in-export – import
   Stap 4: Eigelijke alleen nodig als je Wifi gebruikt is doe een reboot via het setup menu systeem -> herstart. Wacht geduldig naar een paar minuten start de nieuwe versie op.

   Als je echt op zeker wil spelen dan kun je overwegen een tweede SDHC kaarje te nemen en daar het nieuwe image op te zetten en dan de data te importeren. Dan heb je altijd een manier om weer terug te gaan. een tweede kaartje van 16Gb kost bij AliExpress minder dan 5 euro. Neem wel een merkkaartje, Kingston, Samsung, Sandisk. e.d.

   Mocht je het exporten en importeren niet vertrouwen dan kun je dit ook op je bestaande image doen, het heeft geen negatief effect op de data.

   Succes,
   SecBro.

   1. je zegt : een tweede kaartje van 16Gb kost bij AliExpress minder dan 5 euro. Neem wel een merkkaartje, Kingston, Samsung, Sandisk. e.d.

    Echter pas hier heel goed mee op met het kopen van ssd kaartje in China er zijn veel clones in omloop met de merknaam Sandisk etc , ik had er 3 besteld en alle 3 waren niet goed , getest met H2testw zie website : http://www.happybison.com/reviews/how-to-check-and-spot-fake-micro-sd-card-8/ . Ik koop ze hier in nederland de 16Gb of 32GB Sandisk ultra ( bol.com) ik betaal 3 euro meer maar dan weet ik zeker ik heb een echte Sandisk !!!

 32. Wat een gaaf product! Mooie en duidelijke presentatie van de data. Ik ben nog in afwachting van m’n P1-data kabel, dus live gegevens moeten nog komen.
  Is het mogelijk een externe wifi-adapter te configureren op m/n RPI 2B+? Ik heb via een kabel wel al SSID en wachtwoord ingevuld, maar krijg geen wifi IP-adres te zien.

  1. Via het setup menu kun je wifi instellen, deze versie om dit te laten werken moet je daarna een keer rebooten via het setup menu. Na de reboot moet je wifi het doen. Uiteraard moet de wifi adapter wel ondersteund worden door het os. Het commando iw dev laat de devices zien. Bijvoorbeeld zoiets als dit. phy#0
   Unnamed/non-netdev interface
   wdev 0x2
   addr 0a:59:22:ab:bb:df
   type P2P-device
   txpower 31.00 dBm
   Interface wlan0
   ifindex 3
   wdev 0x1
   addr b8:27:eb:6f:05:23
   ssid myWifi
   type managed
   channel 2 (2417 MHz), width: 20 MHz, center1: 2417 MHz
   txpower 31.00 dBm
   Succes SecBro

   1. Hallo Secbro,

    Blijkbaar zijn er veel WiFi gebruikers 🙂
    Is er geen optie om de WiFi gegevens te programmeren (eventueel met een extra (hardware) module of iets dergelijks) ?

    1. Het zou kunnen met een extra USB drive in een van de USB poorten, die kan dan worden gebruikt als extra storage voor dit soort migratie uitdagingen. Dus de kosten zijn minimaal nu nog tijd om het uit te voeren. Het staat op roadmap. Het goede en slechte nieuws is dat de verzoeken sneller groeien dan dat de software gemaakt kan worden 🙂

   2. Ha SecBro,
    Dank voor je reactie. Volgens mij is het probleem dat ik mijn WiFi adapter niet kan toevoegen aan /etc/network/interfaces. ALs ik een gewone raspbian installatie heb, dan kan ik op die manier mijn WiFi adapter gebruiken. Ik weet alleen niet hoe ik dat met de PiMonitor voor elkaar krijg. Is er een mogelijkheid om via ssh de interface-configuratie aan te passen?

    1. Je kunt inloggen met de gebruiker p1mon en het wachtwoord verandermij. Met sudo kun je dan root commando,s uitvoeren. In principe zou de WiFi adapter standaard herkend moeten worden of het moet een exotisch variant zijn.

     1. Dat was de missing link die ik zocht. Bedankt (en als ik het in de docs gemist heb: sorry voor vragen naar de bekende weg)!

     2. Werkt als een zonnetje:
      – PI 2B+
      – Wifi-adapter van SOS-Solutions
      – /etc/network/interfaces aangevuld met wifi
      – de supplicant-info wordt keurig door P1-monitor ingevuld op basis van de gegevens in de systeem-tab.
      Met live-gegevens valt des te meer op wat een goede presentatie van de gegevens de monitor geeft. Nogmaals dank!

 33. Zojuist Pi3+ update image 0.9.7 op SDHC kaartje gezet. Helaas niets meer te zien op eerder gebruikte IP adres. Via HDMI aangesloten op monitor en zo te zien start alles mooi op.
  Hoe kan ik dit in hemelsnaam oplossen ?

  1. Als je wilt dat de Pi altijd op hetzelfde IP adres uitkomt dan kun je in je router een vast ip adres ingeven voor het mac adres van je Pi. Als je de Pi niet kunt vinden dan kun je met de IOS app in het instellingen menu zien wat het IP adres is.

   1. Ik was vergeten om middels een netwerkkabel eerst het SSID en password van mijn WiFi netwerk in te stellen op de Pi. Is het niet mogelijk om dit na het schrijven van de image op het SDHC kaartje met e.o.a. windows editor tool zelf aan te passen, zodat ik de netwerkkabel tijdens upgraden niet hoef te gebruiken ?

    1. Op de raspberry pi wordt gebruik gemaakt van een ander type file systeem (ext4) dit wordt standaard niet ondersteund onder Windows. Er zijn we tools voor maar dit is erg lastig. Wat eenvoudiger zou kunnen zijn als je een USB-SDHC reader neemt met een extra SDHC kaartje. Kosten zijn bij aliExpress onder de 10 euro voor een SDHC USB-reader plus kaartje. Zoiets als dit. Als je deze dan in de Pi plaatst en het script sudo ./mount-clone.sh sda gebruikt dan wordt op de locatie /mnt/clone/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf geplaatst. Die kun je dan aanpassen met je wifi wachtwoord en ssid. Als je het kaartje na het wijzingen wisselt en dan een import doet dan moet het werken.

     1. Welke volgorde precies ?, ik ben nl. geen techneut ? Moeten beide SDHC kaartjes dan in Pi (1x in slot en 1x in USB ?) en daarna bg. commando’s ? Ik wil bij voorkeur ook geen monitor/toetsenbord aansluiten bij een upgrade…

      1. correct, je plaats er een in een tweede USB-sdhc adapter. na het kopieren naar de “externe” SDHC card kun je ze wisselen. Op de roadmap staat nu een verzoek om met een USB-stick dit specifieke probleem op te lossen. Ik kan geen tijdlijn geven over wanneer dit beschikbaar komt.

     2. Ik gebruik ook 2 SD-cards om te updaten naar een nieuw image. Maar ik mis als ik het snel doe nog altijd 12 minuten aan data. 1. Export SQL statements. 2. P1mon shutdown. 3. SD card wisselen. 4. P1mon opstarten. 5. P1 poort aanpassen. 6. Import SQL statements.

      1. Dit is helaas niet te voorkomen tenzij je twee P1 monitors op twee Pi’s laat draaien. We gaan wel iets doen om de overgang kleiner te maken met een USB drive als overbrugging opslag.

  1. Thnx, we maken gebruik van een gratis plugin op de website, de laatste versie doet alles in hoofdletters en is niet standaard in te stellen. We gaan er naar kijken om het op te lossen.

 34. Hallo, ik heb een account bij messagebird waarmee ik mezelf (of anderen) een SMS kan sturen. Dit gebruik ik voor mijn NAS maar het zou ook gebruikt kunnen worden voor het geval p1monitor niet meer update of iets dergelijks. Het python script is hier te vinden.
  https://github.com/messagebird/python-rest-api/blob/master/examples/message_create.py
  Is het mogelijk om dat te implementeren of kun je mij een aanwijzing geven waar ik het beste op kan checken?

  1. ik zal SMS met message bird op de roadmap zetten om te onderzoeken. Als je zelf dit wil inbouwen dan is denk ik goed punt om te kijken of P1 data goed binnen komt. Deze data staat in de sqlite database (status.db) in record met id 46 : label: P1 data is ok: wanneer het veld op 1 staat dan komt de data goed binnen bij een probleem staat hier een 0. Toegang tot de database kan via Pyhton. Kijk naar een van de P1 scripts of in de toekomst via een API en json.

 35. De P1 monitor is deze alleen te gebruiken met pi3 of ik het ook mogelijk met p1 met 256MB?
  andere vraag komt er ook nog een docker image?
  Gr
  Arthur

  1. Het is alleen getest met een Pi3 / Pi3+ een Pi2 werkt bij een aantal gebruikers maar zonder garantie. Een Pi 1 is te traag en wordt zover ik weet niet gebruikt. Ik weet van 1 poging en daar liep de Pi1 vast. Mogelijk komt een er een Docker image maar dat gaat voorlopige nog niet gebeuren. zie de roadmap

  2. Al een tijdje volg ik jullie site en ben onder de indruk van P1 monitor (gezien op Youtube). Op mijn Vera plus werkte het uitlezen nooit goed, dus ben ik op zoek naar een beter programma. Met Domoticz werkt het wel, maar erg eenvoudig en saai. Dus gisteren een Raspberrypi 3 B+ besteld en vandaag binnengekregen. De image van de P1 monitor met Etcher overgezet naar sd kaart van 32 GB en de Raspberry opgestart. Login en password ingetoetst, zo ver zo goed. Nu krijg ik de volgende prompt: p1mon@p1mon: Ik ben absoluut een beginner, welk commando moet ik nu hier ingeven om het programma op te starten? Alvast bedank voor jullie hulp, een donatie is onderweg!

   1. Hi,

    De p1 monitor werkt via een browser, welke maakt niet zoveel uit, Chrome, Firefox, Safari, enz. De eerste uitdaging is het IP adres van je P1 monitor achterhalen. Dat kan op de aantal manieren, ik geef een paar opties kies wat je bevalt:
    1: als je een Apple IOS device hebt (Iphone/Ipad) dan kun je de gratis app downloaden. Als de P1 monitor aangesloten is op het netwerk dan kun je in settings tab van de app het IP adres vinden.
    2: Een scan tooltje als fing gebruiken op je netwerk.
    3: inloggen op de p1 met de gebruiker p1mon en wachtwoord verandermij. Geef het commando ip addr. Dan krijg je zoiets als dit te zien:
    ip addr
    1: lo: mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
    valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host
    valid_lft forever preferred_lft forever
    2: eth0: mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
    link/ether b8:27:eb:dd:cc:ff brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.2.220/24 brd 192.168.2.255 scope global eth0
    valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::ffff:10ff:85ff:cc0c/64 scope link
    valid_lft forever preferred_lft forever
    3: wlan0:
    mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
    link/ether b8:27:ff:ff:ff:ff brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.2.221/24 brd 192.168.2.255 scope global wlan0
    valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::6c68:4994:1f05:4530/64 scope link
    valid_lft forever preferred_lft forever
    In dit geval is het adres: inet 192.168.2.220
    4: via de het menu van je router, die geeft waarschijnlijk ook aan wat het IP adres is van je P1 monitor

    Als je dit adres gebruikt dan krijg je de P1 monitor user interface. Dan kun je nog eventueel de P1 poort instellen en Wifi in het setup menu. Standaard staat de P1 poort op 9600 maar er zijn ook slimme meters die een andere snelheid gebruiken. Meestal 115200 zie de user interface.

    Succes,
    SecBro

Geef een reactie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.