P1-monitor download 201809

P1-monitor download 201809

Dit is niet de laatste versie. Voor alle downloads zie de software archief pagina waar alle versies van de P1 monitor te vinden zijn inclusief de laatste versie.

LET OP DIT IS NIET DE LAATSTE VERSIE!

P1 monitor is op de Raspberry PI 3 gebaseerde software om je slimme meter uit te lezen. Voor een meer uitgebreide beschrijving zie hier.

Upgrade of eerst installatie.

De software verkrijgen en installatie.

De P1 monitor software wordt geleverd als Raspberry Pi 3 B SDHC image die hieronder te downloaden is. Om de het image naar een SDHC card te kopiëren is een image tool nodig als je deze niet hebt dan kun je USB Image tool downloaden. De 4GB variant is bedoeld als het 8GB image niet werkt op een andere 8GB SDHC card als je de melding krijgt dat het image niet past!  Zie hieronder hoe je dat daarna de rest van de ruimte op de card kunt gebruiken met raspi-config tool.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!

 1. download het P1 monitor image file uit de download overzicht hieronder.
 2. pak het zip file uit en lees de bijlagen.
 3. kopieer het p1monYYYYMMDD-NN.NN-X.img file via de USB tool naar de SDHC card van minimaal 8GB  Let op! data op de card wordt overschreven en is niet meer te herstellen. (had ik gehad over de export van data).
 4. Mocht je een groter SDHC card willen gebruiken dan kan je via de raspi-config tool de gehele SDHC card gebruiken. Dit is zeker aan te bevelen om slijtage van de SDHC card te verminderen.
 5. plaats de SDHC card in de Pi.
 6. start de Pi, netwerk en P1 kabel aangesloten.
 7. Importeer de data, als je al eerdere versie hebt gebruikt.

Veel plezier met de P1 monitor en laat weten hoe het bevalt.

Problemen oplossen.

Image past niet op de SDHC card:

 1. Je kunt proberen de donor SDHC card opnieuw te formatteren met een dergelijk tool als de SD formatter.
 2. Het 4GB image is bedoeld als het 8GB image niet past op een andere 8GB SDHC card. Installeer het kleinere image op de groter SDHC card. Het ongebruikte deel van de SDHC card kun je vrijgeven via de raspi-config tool met de optie extend filesystem.

Standaard wachtwoord besturingsysteem:

 1. Het standaard account en wachtwoord om in te kunnen loggen is root met het wachtwoord  toor.
 2. Het advies dit wachtwoord na installatie aan te passen.

Juridisch spul en zo

Creative Commons-Licentie

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

De rechten van onderliggende softwareproducten zijn qua licentierechten niet gewijzigd Dit geldt voor bijvoorbeeld het besturingssysteem en javascript bibliotheken. De rechten van onderliggende producten gaan voor deze licentie.

DE SOFTWARE IS GELEVERD “ZOALS”, ZONDER GARANTIE VAN ENIGE SOORT, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT OP DE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. IN GEEN GEVAL ZAL HET AUTEURS OF COPYRIGHT HOLDERS AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR ENIGE EISEN, SCHADE OF ANDERE AANSPRAKELIJKHEID IN VERBAND MET DE SOFTWARE OF HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE.

Samengevat: gebruik is voor eigen risico.

Mocht je een eerdere versie van de P1 monitor gebruiken exporteer dan deze data eerst!

DOWNLOAD

SDHC images

P1 monitor wordt alleen ondersteund op de Raspberry Pi 3B of Pi3 B+.

Een Pi 2 kan werken maar geen garanties.  Een Pi Zero is nooit getest. Van de Pi 1 is bekend dat deze fouten geeft en verloop van tijd stopt / crashed.

Wat is er veranderd in versie 0.9.3.1 (Ron)

info icon

Versie 0.9.3 bevat een bug dat bij de import en het gebruik van wifi de import faalt. Dit is opgelost is deze versie. Als er geen problemen optreden bij het importeren dan is deze versie niet nodig.

Wifi-instellingen aangepast waardoor een reboot minder nodig is bij de eerste keer instellen. Mocht er geen IP-adres verschijnen na ongeveer 5 minuten dan is er mogelijk een reboot nodig van de Pi.  Dit is een probleem in het besturingssysteem Raspbian en wordt hopelijk in de toekomst aangepast/opgelost.  

E-levering en E-gebruik gaf in de trend kWh weer wat Watt moest zijn.

Bij een import of na een initiële installatie delen uit ram geheugen niet naar SDHC kaart werden gekopieerd is hersteld.

Crypto aangepast, gevoelige geïmporteerde data wordt NIET geïmporteerd. Dus eerste veilige stellen voor import en met de hand weer invoeren.

Import en exportpagina javascript aangepast naar met asynchrone functies zodat wordt voldaan aan de laatste Javascript standaard.

Diverse API’s aangepast zodat de JSON-output netter is en voldoet aan de standaard:

 • API apiV1usage verwijderd, apiV2usage wordt in volgende versies verwijderd. ApiV3usage is de laatste versie
 • API apiV1weather.php wordt in volgende versies verwijderd. ApiV2weather.php is de laatste versie.
 • API apiV3basic wordt in volgende versies verwijderd. ApiV4basic is de laatste versie zodat de JSON-output netter is en eenvoudiger te gebruiken.
 • API apiV1countervalue wordt in volgende versies verwijderd. ApiV2countervalue is de laatste versie zodat de JSON-output netter is en eenvoudiger te gebruiken.

Bug in E-statistiek schermen dat levering en gebruik gelijk is in tooltip als deze niet geselecteerd is opgelost.

De CSS is aangepast wis de cache van je browser!

Nieuw:

Ondersteuning voor ESP32DeltaTemp toegevoegd zie https://www.ztatz.nl/python/espdeltatemp/

Info scherm aangepast geeft nu ook aan wanneer de UDP en Dropbox daemon gestart zijn.

Importfunctie geeft nu het percentage van verwerkte records weer en datum van de export. Let op dit werkt alleen voor exports vanaf deze versie (0.9.3 en hoger).

Verwarmingsdata wordt geëxporteerd en geïmporteerd (alleen van belang voor ESP32DeltaTemp gebruikers).

Alle gevoelige invoervelden (wachtwoorden e.d.) zijn nu gemaskeerd en kunnen met een oog icoon zichtbaar worden gemaakt.

Voor diegene die eigen aanpassingen maakt aan de software.

 • pip3 geïnstalleerd voor Pyhton 3 ondersteuning (apt-get install python3-pip)
 • Installatie van DropBox Pyhon api. (pip (pip3) install dropbox).
 • Diverse Pyhton scripts geschikt gemaakt voor Pyton versie 3.
 • Python 3 extra biblotheken:
 • pip3 install pytz
 • pip3 install psutil
Dropbox logo

Dropbox ondersteuning voor back-up en voor data. De data optie is een Beta test voor de ontwikkeling van app of andere programma’s die gebruik willen maken van de data.  Beide zijn los aan of uit te zetten, als je geen gebruik maakt van Dropbox laat deze dan uit staan dat verminderd het CPU & data gebruik.

Nieuw P1 versie

Automatische controle op nieuwe versie, in te schakelen via systeem menu. Staat standaard uit.

Waarde van geleverd kWh & Gas en geproduceerde home schermen is nu instelbaar.

Security patches tot aan 09-09-2018.

Dit is niet de laatst versie deze staat als eerste artikel op de site. Voor historische versies zie hier.

38 Replies to “P1-monitor download 201809”

 1. Correctie, 2 uren op rij.
  Ik zie deze extreme waarden dan ook alleen in het urenoverzicht van die specifieke dag.

 2. P1mon draait al een maand of probleemloos, inclusief alle updates tot nu toe.
  Ineens zie 2 extreem foute dagwaarden (2 dagen op rij) geregistreerd (217223 m3 !!) .
  Kan ik deze ergens verwijderen uit het systeem (versie feb 2019)?
  Is er een aanwijsbare oorzaak?

  1. Als het telegram verminkt raak dan kan dit gebeuren, de reden is lastig te achterhalen. Slimme meters met 9600 bps hebben geen crc controle (de vier hex codes achter het telegram, een controle getal die alle text omzet naar een getal) 115200 meters meestal wel. Voor meters met een crc controleren we op de crc en op de waarde van de verschillende velden in het p1 telegram. Voor de meters zonder crc kunnen we alleen de waarde controleren Als dit niet klopt dan wordt het telegram niet verwerkt. Voor de gaswaarde wordt bijvoorbeeld de ruwe waarde uit het P1 telegram niet verwerkt als deze minder dan 8 of meer dan 12 karakters bevat. Kun je de juiste ruwe waarde uit die goed zijn voor de fout melding sturen, wellicht kunnen we de controle op fouten dan beter maken. Het is de regel in de output 0-1:24.2.1(190301160000W (00075.605*m3) of wat start met 24.3.0. Wat je ook nog kunt doen is in het logfile /p1mon/var/log/P1SerReader.log kijken of er andere meldingen worden gegeven. Je kunt eventueel de fouten corrigeren maar dat vergt wel wat handigheid.

 3. Bestaat er ook een mogelijkheid om het kWh verbruik in de dam en piek uren weer te geven?

  Bij het stroom zie je het totaal verbruikte stroom. Bij de kosten zie je wel de kosten van stroom in de piek en daluren, maar niet het aantal kWh.

  Bedankt alvast!

  1. Niet met het huidige datamodel, dat zou aangepast moeten worden inclusief alle achterliggende APIs e.d. Mocht het nodig zijn het datamodel aan te passen dan zullen we het overwegen. Het staat op de roadmap.

 4. Is de software ook te installeren via de commandline op een bestaande draaiende pi?

  1. In theorie wel maar je moet dan ook alle andere zaken eromheen regelen. Zoals installatie van nginx, extra python libs, aanpassing aan het OS, enz. En bij een nieuwe versie moet je dat dan weer over doen. Het lijkt een vervelende eigenschap maar door de applicatie als compleet eco systeem te behandelen halen we een zeer hoge betrouwbaarheid en relatief weinig hulp vragen. Als we er losse software van maken hebben we een aparte helpdesk nodig. Nadeel is een Pi die je alleen hiervoor gebruikt, maar wel een die het altijd doet. Het is onwaarschijnlijk dat we dit ooit zullen aanpassen. We hebben wel het idee om een volgende generatie op Docker te baseren dan zou het wel mogelijk moeten zijn dan is het alleen nodig dat je Docker up to date is.

 5. Bedankt dat klopt, maar ik dan uit bij Stack en moet dan inloggen.

 6. Ik wil graag p1- monitor downloaden maar ik de download van de software niet vinden.
  Kan iemand mij helpen aan de laatste software?

 7. De gegevens van de API key van openweathermap worden niet bijgewerkt. Deze blijft de waarde weergeven van het moment dat de api is geinstalleerd of P1 Monitor is opgestart. De inhoud wordt niet meer ververst.

  1. De weer data wordt laag frequent opgehaald. Wacht een uurtje of het dan wel werkt. Ps zonder extra gegevens over de versie die je gebruikt en welke pi wordt het lastig om te helpen. Als je handig bent met Linux kun je ook de logfiles raadplegen.

 8. Kan ik deze versie zonder problemen open zetten op poort 80 of kan dat beveiligings problemen opleveren?

  1. We bevelen het niet aan, het probleem is dat als het nu veilig is dat er morgen een kwetsbaarheid gevonden kan worden. Als je al toegang wilt gebruiken dan zou ik een VPN gebruiken.

   1. Thanks. Ik dacht altijd dat dat vrij moeilijk in te stellen was, maar ging eigenlijk vrij makkelijk.

 9. Met welk interval wordt nu de gasmeter gelezen en geplot? Bij DSMR 5.0 wordt dit elke 5 min uitgestuurd volgens mij..

  1. De wat oudere meters sturen elke 10 seconden een telegram. De nieuwe types elke seconde. De P1 monitor verwerkt elke 10 seconden de telegrammen.

 10. Hallo,
  Wat is het principe van prijsberekening?
  Is het een vermenigvuldiging van bijvoorbeeld gasprijs x m3 gas op een bepaald moment? Gaat dat dan in de tabel prijs?

  Stel ik heb een maand geleden een andere gasprovider gekregen. Kan ik de prijs nog met terugwerkende kracht aanpassen? Of moet ik dan de database editen?

  1. Het werk zoals je beschrijft de waarde die in de tarieven zijn ingevuld worden berekend op het moment van verbruik. Achteraf aanpassen kan door de financieele tabellen aan te passen. Zie de ander post op de site.

 11. Ik heb de P1 monitoring zelf (werkt prima) en bij de buren geïnstalleerd. Zelfde versie. De buren hebben pieken van meer dan 30.000.000 kWh en kosten van meer dan € 20 mio per dag. Ze hebben we een andere meter. Alle indicatoren (P1 / database ed) staan op groen. Ik heb schermafdrukken maar kan niet vinden hoe deze mee te sturen

  1. Als je een systeemdump maakt en deze via wetransfer, Dropbox oid deelt ga ik kijken of ik de reden kan vinden.

 12. Na import van data geeft oogje bij de weer instelling het inlog password ipv API key van openweathermap weer.

  1. Bedankt voor het melden, we kunnen het niet reproduceren maar het kan te maken hebben met de verandering van de cryptografie bibliotheek of een browser auto fill optie.

 13. Met de laatste update zijn de [ ] verwijdert uit de API, de data voldoet nu niet meer aan de json standaard en kan niet meer worden omgezet in een Array.

  1. Voor de meeste API’s werd het json object in 1 JSON array verpakt. Dit mag maar is niet nodig. Je kunt voorlopig nog de bestaande API gebruiken en je code aanpassen op alleen een object. Dus http:///json/apiV4basic.php is de nieuwe standaard maar je kunt tot de volgende p1 monitor versie http:///json/apiV3basic.php gebruiken die de overbodige JSON array bevat. Je kunt hier controleren wat dat het om valide JSON gaat.https://jsonlint.com/

 14. Hallo,

  Ik heb de pi nu al een tijdje met de P1Mon software en dat gaat goed. Echter heb ik nu al een paar dagen lats van de data niet update.

  Dit komt uit de log messages die ik heb gedownload.
  P1SerReader.log:
  2018-09-08 00:32:56,439 – P1SerReader – ERROR – insertDbRecord: delete gefaald. Melding=database disk image is malformed

  P1Dblog:
  2018-09-12 19:10:42,170 – P1Db – WARNING – serialDataAvailable: e-serial db kan niet worden gelezen, fout: database disk image is malformed

  Hoe kan deze fout ontstaan? Er is nog genoeg ruimte en de PI-2 is ook nog lang niet overbelast.
  Ik hoor graag of jullie een oplossing hebben.

  Groet,
  Marcel

  ps, is het niet makkelijker om een git repo te maken in plaats van en dropblox voor alle code?

  1. Hi dit is een fout in de SQLlite database. De fout kan op een paar manieren opstaan, een defecte SDHC, defect ram, uitzetten van de Pi buiten en nog wat redenen. Bijvoorbeeld het file met een ander programma bewerken e.d. je kunt proberen met een SQLite tool dat te fixen maar dat is vaak lastig en veel werk. Als het probleem niet in het SDHC kaartje zit dan kun je het volgenden scenario proberen.

   1:Maak een export van de data.
   2: login op de p1 en ga naar de folder /p1mon/scripts/ geef het commando ./p1mon stop (stopt de software)
   3: wis de *.db files in de/p1mon/mnt/ramdisk.
   4: ga naar /p1mon/scripts/ en geeft het commando ./p1mon start in
   5: voer een import uit

   Mocht dit ook niet helpen dan is een nieuwe image een optie.

   Je geeft niet aan welke Pi versie je gebruikt een Pi2 kan werken maar met wisselend succes en de Pi moet een goede stabiele voeding hebben, als je bij het booten via de HDMI poort waarschuwingen krijgt over de voeding dan kan dat ook tot dit soort vage problemen leiden.

   Succes.
   SecBro

 15. HI allen
  ik draai op een 3B+ en geen problemen, gisteren avond versie 931 geladen
  van versie 92 een export gedaan, en deze later geimporteerd in 931. De import lijkt for ever te draaien, P1 geeft aan dat hij bezig is, maar je ziet geen records oplopen.
  na 5 minuten maar afgebroken in via X in het scherm, de data zit echter wel in de database, dus dat is wel goed.
  verder draait alles prima.
  kan je me nog uitleggen hoe nu het update process verloop als je het vinkje aanzet?
  komt er alleen een melding dat er een nieuwe versie beschikbaar is met de link?
  ik naam aan dat de applicatie niet zich zelf update

  Versie:
  0.9.3.1 (Ron)

  CPU model:
  ARMv7 Processor rev 4 (v7l)
  CPU hardware:
  BCM2835

  CPU revision:
  a020d3

  CPU serial:
  00000000d4e34146

  Raspberry Pi model:
  Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3

  1. Bedankt voor het melden dat het image goed werkt. De update functie geeft aan dat er een nieuwe versie beschikbaar is. Je kunt dan kiezen of je wel of niet een upgrade uitvoert.

 16. Als ik de SD in mijn Rpi3B+ stop, dan krijg ik het rainbow scherm. Is de image echt compatibel met de laatste 3B+ firmware?

  1. Wat je beschrijft klikt als fout in het image of een verkeerde versie. We moeten even een vrije B+ opzoeken om het testen. Je bent wel de eerst die dit probleem aangeeft. Je kunt eventueel beide (4 en 8 Gb) images proberen. Je geeft niet aan welke image je gebruikt en met welke tooling je de image overgezet hebt op het SDHC kaartje.

   Mocht iemand een B+ hebben en geen problemen ervaren wil je dit dan even aangeven?

 17. Hallo

  Ik heb de upgrade net gedaan , het moeilijkste was om de export te importeren via WifI, dit lukt me niet bij xx records import valt het netwerk weg, dus toen alleen aan de kabel aangesloten maar ook daar hetzelfde netwerk valt weg ifconfig geeft aan geen netwerk IP meer, ik moest steeds rebooten , na 3 andere SD kaarten gebruikt te hebben maakte geen verschil, import ging steeds fout, na 20 maal import geprobeerd te hebben (en steeds dezelfde export bestand te gebruiken) lukte het dat al de history data geimporteerd werd, dit is zeer vreemd, ik kreeg ook geen melding dat alles goed geimporteerd was ??

  Is er een commando dat ik uit kan voeren dat het netwerk herstart wordt ?
  heb geprobeerd sudo service networking restart , werkt niet , ook om alleen wlan te restarten werkt dit ook niet:
  sudo ifdown –force wlan0
  sudo ifup wlan0

  Verder heb ik nog wat opmerkingen :
  – In INFO pagina wordt geen WIFI ESSID naam ingevuld die ik opgegeven heb.
  – Via Api krijg ik enkele geen juiste waardes terug van de apiV4basic.php
  ( zodat ook de Android app P1mon mij verkeerd informeert ), deze krijg ik terug :
  “TIMESTAMP”: “2018-09-09 22:47:22”,
  “VERBR_KWH_D”: 5819, “VERBR_KWH_P”: 4693, dit zijn de meterwaarden DAL en PIEK “VERBR_KWH_SUM”: 10512, dit kan niet want mijn verbruik is niet de som van de 2 meterwaarden , daar moet nog vanaf getrokken worden de meter beginwaarden toen ik P1mon geinstalleerd heb.
  “VERBR_GAS”: 7472161, dit is de gasmeterwaarde maar dat moet zijn 7472.161 m3

  Verder werkt hij verder goed deze versie 0.93-8, als ik nog iets vind meld ik het nog wel.

  groeten
  Jac

  1. Bedankt voor het melden, bij het gebruik van Wifi kan het mis gaan met importeren. Dit is nu gefixed (versie 0.9.3.1) plus het veiligstellen van alle import data bij een import mocht de import afbreken om wat voor reden dan ook. Het info scherm geeft SSID weer, we kunnen de bug niet reproduceren maar de aanname is dat te maken heeft met de mislukte import.

   De API is zowel versie 3 als 4 werken zoals bedoeld. Wellicht is het interpretatie van de data. Het veld VERBR_KWH_SUM is de som van VERBR_KWH_D en VERBR_KWH_P. Hieronder een stukje van de code die voor zichzelf spreekt:

   $data[0][‘VERBR_KWH_D’] = round($row[2]);
   $data[0][‘VERBR_KWH_P’] = round($row[3]);
   …..
   $data[0][‘VERBR_KWH_SUM’] = round($row[2])+round($row[3]);

   Buiten een afrondfout kan dit niet mis gaan. Dus dit kunnen we niet verklaren. De gas waarde wordt in dm3 gegeven maar kan via de parameter in m3 worden weergegeven.

   We hebben geen kennis van de werking van de Android app of welke data deze gebruikt. Echter zowel de V3 en V4 api zijn nog in gebruik. Het advies is dat je contact zoekt met de ontwikkelaar en daar de vraag stelt.

   1. Maar zoals ik zei had ik het import probleem ook met de netwerkkabel dat het nertwerk werd verbroken . Heb je een commando om de Wifi een restart te doen ?
    Dan de resultaten van VERBR_KWH_D” , “VERBR_KWH_P je geeft hier in weer de huidige meterwaarden , en die 2 meterwaarden kun je toch niet optellen om tot een VERBR_KWH_SUM te komen, daar moet je nog de beginwaarden van de meterwaarden aftrekken de meterwaarden van het moment van start met de P1mon. DIe VERBR_KWH_SUM is een foute waarde en zegt dus niets in je totaal verbruik ever , maar goed ik ga deze versie eens uit proberen .

    1. sudo systemctl daemon-reload
     sudo systemctl restart dhcpcd

     Dit kan echter betekenen dat je Pi herstart of vast loopt.

     Het netwerk restart probleem is in versie 0.9.3.1 opgelost. Ik vrees dat de p1 monitor niet werkt zoals jij verwacht wat betreft de totale meterstand wat iets anders is dan je verbruik over een bepaalde periode dat kun je terugzien via de andere API’s

     Succes
     SecBro.

   2. Hoi, ik heb de laatste versie geinstalleerd alles ging vlekkeloos nu met deze versie, alleen de Wifi ESSID:
    is nog steeds leeg.

    1. Goed te horen, kun je de naam van de ssid sturen?

Comments are closed.