kWh meter met S0 meting.

kWh meter met S0 meting.

De P1 monitor ondersteunt vanaf versie 202012-1.0.0 het uitlezen van een kWh puls meter  (S0) voor het bijvoorbeeld het uitlezen van wat er met zonnepanelen aan kWh wordt opgewekt.

De werking is relatief simpel. Elke puls die de kWh meter geeft vertegenwoordigd een hoeveelheid kWh.  Deze pulsen worden dan opgeteld en per minuut, uur, dag, maand of jaar weergegeven.

Het maakt niet zoveel welke kWh meter je gebruikt mits deze een S0 uitgang heeft die aangesloten kan worden op de GPIO poort.  De meeste moderne meters werken niet echt met een mechanisch relais o.i.d. maar maken gebruik van een transistor meestal wordt een open collector aansluiting gebruikt.  Helaas zijn dit meters die minimaal 5 volt nodig hebben om te werken.

Ik maak zelf gebruik van de HIKING DDS238-2 65A die kan werken met een S0 spanning tussen de 5 en 27 Volt.  Deze meter kan daarom niet direct op de GPIO poort worden aangesloten en een level shifter is daarom noodzakelijk. Als je deze meter direct aansluit op de GPIO poort dan zullen er veel onterechte pulsen worden gedetecteerd!

Er zijn meerdere manieren om de level conversie te realiseren. Onderstaand schema laat zien hoe de HIKING DDS238-2 kan worden aangesloten. Dit geldt in principe voor elke meter met een open collector transistor die werkt op 5V.

kWh S) opto-coupler

Uiteraard kun je ook andere level shifters gebruiken of hack’s met weerstanden. Echter bovenstaande opzet is getest en geeft geen onterechte pulsen. let bij het aansluiten van de kWh meter dat de S0 aansluiting een plus en min heeft!

Instellen van de kWh meter.

Om de puls te kunnen verwerken moet je een aantal zaken instellen zoals hieronder weergegeven.

kwh productie instelingen

GPIO pin selectie: een GPIO pin die vrij is en niet voor iets anders wordt gebruikt.

kWh S0 puls meting actief: of er daadwerkelijk pulsen verwerkt worden. Als de de S0 meting niet gebruikt laat deze dan op uit staan. Dat verminderd RAM en database gebruik.

Pulswaarde in kWh: elke meter heeft daar een eigen waarde voor. In het voorbeeld van de HIKING DDS238-2 65A worden er 2000 pulsen per kWh gegeven. Dit wil dus zeggen dat elke plus een waarde van 1/2000 = 0.0005 kWh. Zie de specificaties van je kWh meter voor de juiste waarde.

Omdat er feitelijk alleen verbruik per tijd wordt gemeten en geen totale meterstand beschikbaar is om door te geven is het mogelijk om de totale meterstand aan te passen met de volgende velden.

kWh meterstand hoog tarief in kWh: de tellerstand die je bij de gemeten pulsen wil optellen voor hoog tarief.

kWh meterstand laag tarief in kWh: de tellerstand die je bij de gemeten pulsen wil optellen voor laag tarief.

De meeste meters hebben alleen een totaal telwerk. Je moet dus zelf bepalen of en hoe je totale meterstand wil verdelen. In de P1 monitor worden de kWh tellerstanden voor hoog en laag tarief opgeteld.

kWh meterstand timestamp: is de datum/tijd dat je de ingeven hoog en laag tarieven wil laten verwerken.

kWh meterstand reset: zet deze op aan en klik op opslaan rechtsboven in om de aanpassing door te voeren.

De velden meterstand hoog, laag en totaal geven de actuele stand aan.

Tijdstip kWh puls: geeft aan wanneer de laatste kWh plus verwerkt is.

155 Replies to “kWh meter met S0 meting.”

  1. Ik heb een Victron ET112 energiemeter geplaatst tussen mijn omvormer en de zekeringkast. Zo kan mijn victron multiplus omvormer zien hoeveel mijn zonnepanelen leveren. Is er nog een mogelijkheid om deze energiemeter ook aan te sluiten op de raspberry pi zodat dit ook op de P1 zichtbaar wordt?

    1. Momenteel niet er is alleen een mogelijkheid om externe puls meters aan te sluiten. Er komt in de toekomst wel een mogelijkheid om via modbus kWh meters aan te sluiten. De documentatie van de ET 112 is lastig te vinden. Het lijkt erop dat deze meter ook modbus gebruikt en in potentie in de toekomst aangesloten kan worden.

      1. Heb zelf 2 S0 kWh meters in gebruik voor 2 zonnepaneel installaties. Een klein testje leert dat ik 2-3% van de pulses mis. Denk als gevolg van tegelijk optredende pulsen, hoe hoger de opbrengst hoe meer pulses verloren gaan. Een oplossing zou elegant zijn, want de slimme meter registratie meet de stroom terug geleverd, dus geen financiële consequenties. Als er in de toekomst modbus gebruikt gaat worden kan er dan ook een suggestie voor een pulse-to-modbus converter gegeven worden?

  2. Zijn er meer gebruikers die na de laatste update problemen hebben met de S0 meting?

    Heeft hier altijd goed gewerkt maar na de update krijg ik geen goede waardes meer. Volgens setting wordt de Pulse wel uitgelezen, echter heb ik elke dag nu voor een maand lang (sinds ik de update heb uitgevoerd) altijd een opbrengst van rond de 0.935 – 0.950 kWh.

    Ook komen er gen waardes meer
    binnen in home assistant ?

    1. Ja bij mij ook ineens problemen, de powerproduction werkt niet bij pulsewaarde 0.0005 en waarden boven 1.5 Kwh tot ca 1.5 Kwh, lijkt wel of de pulsen te snel komen / p1mon ze niet snel genoeg kan verwerken.

      1. Heb nog steeds problemen.
        Ben er inmiddels vrij zeker van dat als het pulse interval korter is dan 2 sec, het mis gaat. Zie zelf niet zo direct waar dat door komt. Als je een tip hebt voor verder debuggen van Powerproduction doe ik dat uiteraard graag.

        1. Ik heb een aantal test en controles uitgevoerd en ik kom tot dezelfde conclusie, ik heb een foutmarge van 16% gemiste pulsen. Dit is erg lastig op te lossen omdat de Rpi(3) ook andere zaken doet kan het zijn dat pulsen gemist worden. Dat is helaas niet op te lossen. Je zou dan een aparte device zoals een Esp32 o.i.d. hebben of andere microcontroller die wel deterministisch te werk gaat ervoor moeten zetten. Die kan dan de pulsen verzamelen en in bulk doorzetten. Ik heb een modbus kWh uur meter gekocht (Rs485) die dit vanzelf doet en daar kun je ook Watt waarde en meterstand in kWh gewoon uitlezen het is feite een mini slimme meter. je kunt er ook meerdere in een daisy chain koppelen. Hiermee is de tijdsafhankelijkheid van de puls dan weggenomen. De S0 plus gebruiken in samen met andere processen is geen succes vrees ik.

          bezoek forum.p1monitor.nl

          1. Prima, ik gebruik al een ESP om mijn inverter uit te lezen, en nu om pulsen te genereren.
            Kan je (daarom) iets specifieker zijn over “Die kan dan de pulsen verzamelen en in bulk doorzetten. “, wat bedoel je daar mee , wat moet die ESP dan precies doen om de solar data in p1mon te krijgen?

            1. in het kort, met de huidig verwerking van pulsen kun je/ik daar niets aan doen. In het kort komt het erop neer dat elke keer dat er een plus binnenkomt, of eigenlijk een flank van een puls wordt gedetecteerd dan start moet het programma allerlei zaken verwerken. Dat kost tijd en die tijd kan langer of korter duren net waar de Rpi op dat moment mee bezig is. Stel het verwerken van een puls duurt 1 seconde, dat start het verwerken en de software “blind” voor nieuwe pulsen. Stel dat de interval van de pulsen 0.9 seconden is dan zal de software af en toe een puls missen en vandaar de afwijking als er veel pulsen binnen komen. De Rpi is een CPU en niet daar is geen garantie te geven over de verwerkingstijd. De ESP of Arduino zijn micro controlers waar de verwerkingstijd wel gegarandeerd wordt of kan worden.

              Wat ik bedoelde is dat je de kWh pulsen op een heel andere manier kunt verwerken door bijvoorbeeld de ESP32 deze te laten tellen en dan stuurt deze bijvoorbeeld elke minuut in een of ander netwerkbericht de getelde pulsen, je hebt dan de het tellen van de pulsen als ware gedelegeerd en je bent niet meer afhankelijk van de Rpi voor een correcte telling. Dit kan nu niet omdat het niet zo ontworpen en gebouwd is. Vandaar mij idee om over te stappen op de modusbus variant met als bonus dat je buiten de kWh extra informatie krijgt zoals V,A, het huidige vermogen W enz.

              bezoek forum.p1monitor.nl

  3. Heb ook hier de S0 meter aan de praat en vraag mij af of ik deze meterstand kan uitlezen via de API.
    Ik lees p1mon altijd uit via mijn Fibaro HC2 en wil de S0 data er ook bij krijgen.

    1. Je kunt de API calls http:///api/v1/powerproduction/minute(hour,day,month,year) gebruiken. Zie de help functie op de configuratie pagina api de help functie beschrijft de velden in de calls (http:///api/v1/powerproduction/minute/help

      1. Ik zie het, bedankt.
        Nog 1 vraag, die kwh meterstand reset krijgt hier de teller niet op 0.
        Ik zet hem aan, sla het op maar de meterstand wordt niet gereset naar 0.

  4. s0 puls krijg ik niet aan de gang, heb 3 fase meter met puls uitgang op zonnepanelen. optocoupler gebruikt om voor 5 volt op puls uitgang 3 fase meter. verschillende gpio pinnen geprobeerd, maar komt niks binnen. ook scherm opgewekte kwh blijft maar laden. nieuwe versie erop gezet 1.6.0 maar help ook niet.

    1. Heb je in het configuratie scherm config-powerproduction.php de juiste GPIO pin geselecteerd en de kWh S0 puls meting actief op aan gezet? Als je een weerstand van ongeveer 330 ohm tussen de GPIO pin en GND verbind dan moet je een plus zien. Als dat werkt dan heb je de software configuratie getest op de werking. Als dat goed gaat dan zit je probleem in de elcetronica daarvoor.

  5. Hele stomme vraag…

    Ik kan succesvol S0 pulsen inlezen voor mijn zonnepanelen, in Instellingen –> kWh heb ik alles in kunnen stellen en zie ik ook dat de pulsen binnenkomen.

    Waar kan ik nu het overzicht met monitoring velden de opgewekte energie zien?

  6. Voor wie een solar systeem heeft dat niet werkt met solaredge, of geen S0 Kwh meter heeft :

    Ik heb met een ESP8266 (WEMOS D1 mini) een simpele convertor gemaakt die mijn solar PvOut data converteert naar S0 pulsen. Dat was nodig omdat ik een convertor met batterij heb, die alleen MODBUS ondersteunt,, ik moet daarom zelf de modbus data (over TCP/IP) uitlezen.

    Ik had eerst een patch gemaakt voor P1Powerproduction.S0, maar dat heeft het nadeel dat je elke keer bij een update die patch moet installeren. Dus deze oplossing is cleaner: aan de p1mon hoeft niets meer gewijzigd te worden.

    De ESP sketch op de mini leest elke minuut de solar data, rekent uit hoeveel pulsen per uur dat (op dit moment) zijn , en genereert dan continue de pulsen van 50 ms laag op D2 van de mini met het juiste interval.

    Ik heb de ESP meteen een simpele JSON interface gegeven zodat je ook vanaf andere apparaten de solar data kunt lezen

    Het schema is simpel: zie het plaatje bovenin deze pagina, de optocoupler en weerstanden zijn vervangen door de D1 mini, pin D2 is verbonden met GPIO2 van de PI. Kan zonder level shift , alles is 3v3, dus gewoon rechtstreeks bedraad: D2 naar GPIO2 en de mini wordt gevoed door de 5V van de J1 . De mini past er makkelijk bij in een PI behuizing.

    Voor wie interesse heeft deel ik met genoegen de sketch.

    1. Hi Michiel,
      ik zit in (ongeveer) dezelfde situatie als jij. Ik kan mijn inverter (Huawei Sun2000L) via modbus TCP uitlezen en zou dit ook graag in P1 monitor krijgen…

      Als je mij jouw skets zou kunnen sturen, heel graag!

      Wat ik me wel afvraag… Waarom doe je dit niet allemaal op de RPi waarop P1-monitor al draait? Dan hoef je toch alleen een output pin aan de S0 input pin te hangen? En dan kun je alles “gewoon” in python doen (zou voor mij een voordeel zijn, maar dat is uiteraard persoonlijk) en is alles een stuk flexibeler.

      1. Dag Jeroen,
        Sorry, beetje laat, miste je reactie..

        Ik had eerst zelf ook een aanpassing gemaakt in P1Powerproduction.S0.py , die modbus las en pulsen genereerde, Dat werkte redelijk goed, maar had 2 problemen:
        – Als modbus vastliep of geen valide data had (gebeurt soms) merkte ik dat niet, Daar had ik dan een watchdog voor moeten maken.
        – Het grotere probleem was dat ik elke keer na een p1mon update de software moest patchen, en omdat de structuur etc nogal een wijzigde was die patch (met patch -p0 etc ) niet altijd betrouwbaar, dus handwerk. En dan zit je al snel met “hoe werkte het ook al weer”
        Daarna overwoog ik net als jij, om een Python daemon te maken die modbus leest, en pulsen zet op een GPIO output. Daar liep ik ook in vast, omdat de GPIO initialize in de weg zit met de bestaande P1mon code, dus dat vereist ook weer een patch.
        Daarom dan uiteindelijk deze oplossing. Hiermee hoef ik niets te wijzigen in het P1mon image, kan de upgrade procedure gewoon vanilla worden gebruikt.

        Ik stuur je graag de sketch en details, mail me even je email adres naar msteltman@disway.nl

    1. Graag een toelichting wat je hebt gedaan maar vast vooruitlopende daarop. Voor de kWh S0 plus meting moet je een pulsmeter aansluiten. Bij de Fase historie moet de meter de fase informatie leveren en je moet de optie aanzetten op de config-bestanden.php pagina.

      Door de beknoptheid van je vraag wordt je vraag als spam gezien door de anti-spam software op de site. het helpt is je meer inleiding geeft.

      bezoek forum.p1monitor.nl

      1. S0 uitgang van de kWh meter: ‘collector’ aansluiten op GPIO26 (pin 37) en de ‘emitter’ op GND (pin39). Heeft de kWh meter een uitgang met vrij contact dan maakt de polariteit natuurlijk niet uit.

        De GPIO van de RPI heeft interne pull-up weerstanden, dus die hoef je niet extern aan te sluiten. Pulswaarde instellen: mijn kWh meter geeft bijvoorbeeld 800 pulsen per kWh = 1/800 = 0.00125.

        Als de afstand tussen de kWh meter en de. RPI erg groot is kun je gebruik maken van een extra opto-coupler en een externe voeding.

  7. Allereerst complimenten voor de P1mon software: allemaal erg eenvoudig aan de gang te krijgen!
    Even een opmerking m.b.t. de S0 interface: wellicht werkt de getoonde schakeling goed bij korte afstanden, bij langere bekabeling is het verstandiger om e.e.a. helemaal galvanisch te scheiden (dan heeft het gebruik van een opto-coupler ook echt zin). Het gebruik van bovenstaande schakeling kan er in een ongunstig geval toe leiden dat de RPi sneuvelt (spanningspieken door lange bekabeling). Er moet dan wel gebruik gemaakt worden van een 2e voeding aan de kWh meter kant (bijv. 24VDC) die het ‘primaire’ circuit voedt.

    1. Bedankt voor de waarschuwing. In dit geval is de optocoupler gebruikt als level shifter tussen de 3.3V logica van de Rpi en 5V puls van de sensor. En inderdaad voor echte scheiding heb je een aparte voeding nodig. Dit wordt ook door sommige mensen gedaan als de afstand tussen de Rpi en watermeter groot is.

  8. Gisteren mijn kWh meter aangesloten op de Raspberry en zie nu mijn realtime opwekking ipv alleen de teruglevering. Super, nu alles lekker overzichtelijk bij elkaar! Dit weekend ook nog de sensor voor de watermeter aansluiten. Wel valt me op dat alle opgewekte energie als kWh laag tarief wordt geregistreerd. Ik dacht dat dit automatisch mee schakelt met het hoog/laag leveringstarief? Of heb ik wellicht iets nog niet goed ingesteld?

    1. Voor hoog en laag tarief hoef je niets te doen dat werkt automatisch ook met de SolarEdge data. Alleen als de SolarEdge data uit de historie wordt ingelezen dan kan dat iets afwijken.

      1. Excuses, ik ben misschien niet helemaal duidelijk geweest in mijn vraag. Het betreft de registratie van opgewekte energie middels een kWh S0 meter welke als laag tarief wordt geregistreerd gedurende de periode van hoog tarief.

  9. Ter info. Voor wat werkzaamheden had ik de verbinding met het signaal van mn zonnepanelen onderbroken en kwam er pas een tijd later achter dat daarmee de monitoring van P1, ook van de slimme meter, gestopt was. Kennelijk kan of de software of de RPI daar niet goed tegen. Daardoor heb ik zo’n anderhalve dag geen data. Kan daar wel mee leven, maar zou mooi zijn als bv een mail gestuurd wordt om aan te geven dat er een error is opgetreden.

    Nog een opmerking over de comments: is het mogelijk het laatste bericht ‘boven’ te zetten ipv door alle reacties beneden? Geldt eigenlijk ook wel voor het window waarin je een reactie kwijt kan.

    1. Ik kan je opmerking niet plaatsen maar de P1 monitor blijft het doen zolang er maar spanning op staat. Als je 230v groep uitgezet het waar ook de Rpi mee is aangesloten dan klopt het uiteraard wel dat de Rpi en daarmee de P1 monitor het niet meer doet. In het setup menu -> notificatie kun je een email laten sturen als de P1 monitor geen data meer ontvangt van de slimme meter. Dat moet de Rpi uiteraard wel aan staan. Ik zal kijken of de reactie volgorde om te draaien is.

  10. Kan het kloppen dat er geen kleur verschil meer is tussen hoog en laag tarief KWh meter.

    1. Nee dat is niet correct, er wordt gebruik gemaakt van donkergroen en lichtgroen. Dat zie je uiteraard alleen bij meerder uren, dagen, enz bij minuten alleen bij de overgang van piek naar dal zoals bijvoorbeeld bi de overgang van 06:69 naar 07:00 uur.

  11. Eerst de complimenten voor de geweldige software!
    Is het ook mogelijk om twee S0 metingen te doen, ik heb namelijk twee systemen(omvormers).

    1. Dit apparaat zit pulsen om naar een data stroom, et is in feite een soort van losse GPIO poort. Dit apparaat wordt niet ondersteund door de P1 monitor. Je kunt de SO teller aansluiten via het schema dat kan via een paar jumper kabels of via de oplossing die TT levert. zie de watermeter pagina.

  12. Toevallig een idee of je de puls kan meten met een multimeter? Ik heb alles aangesloten en ook de juiste poort geselecteerd maar de puls lijkt niet door te komen. Ik heb eastron SDM220-Mbus (beschikt over pulsen en modbus). Uiteraard aangesloten op de pulsen en ik maak hiervoor gebruik van het bordje van TT projects om dit te koppelen aan mijn P1 monitor.

    1. ja dat kan als er geen puls is dan zou je tussen gnd en de GPIO pin ongeveer 3- 3.3 volt moeten meten. Bij een actieve puls zal dat zakken richting de 0 Volt maar het zal eerder tussen de 0.6-1 Volt liggen.

      1. Oké bedankt ik zal het straks even na meten! Mijn KWH meter kan blijkbaar ook 2 pulsen geven zowel voor productie als afname

        1. Ondertussen ben ik vandaag verder aan de slag gegaan met mijn S0. De pulsen werken als ik deze aansluit via 24V (rechtstreeks) op mijn loxone digitale ingang. Echter als ik hem via de P1 tracht te koppelen dan gebeurt er niets. De GPIO staat echter wel correct. Het rare is dat de watersensor weer nadien niet meer werkte.. terwijl ze beide een verschillende GPIO poort hebben. Heb uiteindelijk de kWh meter puls uitgezet en een andere GPIO poort geselecteerd en de watersensor werkte opnieuw…

          1. Update: op poort GPIO 27 werkte de puls niet, ook de watersensor kwam niet meer binnen ook al staat deze ingesteld op GPIO17.
            Ik heb nu de S0 aangesloten op de GPIO26 en nu komen de pulsen wel binnen en blijft de watersensor werken!

              1. Inderdaad dat was hem dus… ook al stond hij niet actief. Is er een mogelijkheid om de gebruikte GPIO te zien die in de software gebruikt worden. Want achterliggend ook al staat deze niet actief wordt deze toch gebruikt dan?

                1. Dit is lastig op te lossen. het idee van wel of niet actief is bedoel om de functie tijdelijk uit te zetten en als je dat altijd wil laten werken dan moet je de GPIO instelling wissen. En dat is dan weer niet zo handig. Bij normaal gebruik treed dit niet op omdat als je een GPIO wil saven die al in gebruik is dan wordt dat aangeven met een rood kader bij het invoer veld. Het kan mis gaan bij een import en als de nieuwe versie van de software een nieuwe GPIO pin toevoegt. Als die nieuwe functie een standaard GPIO pin gebruikt die al in gebruik is dan heb je een conflict. Dat is erg lastig op te lossen buiten door in de logs te kijken. Mooi puzzeltje waar ik nog eens over na moet denken.

  13. Beste,
    Allereerst mijn felicitaties met dit prachtig uitgewerkte concept en alle opvolging die jullie erbij nemen. Ik heb met veel interesse alles hier eens doorgenomen, maar zou nog een extra vraagje willen stellen als het niet geeft.
    Hoeveel S0 ingangssignalen kan je eigenlijk aansluiten en verwerken op de Raspberry?
    Ik heb nu 2 kwh tellers ( zonepannelen en warmtepomp ) en zou er graag nog een 3de bijnemen (restverbruik of eventueel totaalverbruik)
    Mvg,
    Stefan

    1. Bedankt voor het compliment. De Rpi kan minimaal 16 algemene GPIO poorten verwerken. Dit is echter puur de hardware. Op dit moment kan de P1 software software 1 KWh meter met SO puls verwerken.

      1. Ik heb hier 2 omvormers met elk hun kWh teller mogen die pulse tellers parallel op aangesloten worden op de zelfde GPIO pin ?

        1. Dat kan wel maar er kan een meetfout ontstaan de GPIO poort staat standaard op 3.3V als er dan een puls komt wordt die via een weerstand naar ongeveer 0 volt gebracht. De puls door de meest kWh meters door een open collector transistor naar nul gebracht. Dus twee parallel pulsen kan maar als beide pulsen gelijk komen of elkaar overlappen dan ga je pulsen missen en een meetfout krijgen en de pulsen moeten een gelijke hoeveelheid kWh per puls vertegenwoordigingen.

  14. Hoe lange puls moet het zijn?
    Dit is de handleiding van mijn kWh meter

    Pulse frequency and pulse length can be set via the buttons on the meter or via communication. If the meter have more than 1 pulse output, then all outputs will have the same pulse frequency and pulse length.
    The pulse frequency is configurable and can be set to a value between 1–9999 impulses. The value must be an integer. The unit is selectable and may be set to imp/kWh, imp/Wh or imp/MWh.
    The pulse length can be set to a value between 10–990 ms.
    Pulse frequency
    Pulse length
    Deciding pulse frequency/length
    If the power is too high for a certain pulse length and pulse frequency, then there is a risk that the pulses may go into one another. If this happens then the meter will emit a new pulse (relay closed) before the previous one has terminated (relay open) and the pulse will be missed. In worst case the relay may be closed at all times.
    To avoid this problem a calculation should be made to work out the maximum pulse frequency allowed at a particular site based upon an estimated maximum power and the meter’s pulse output data

    1. Ik weet niet precies wat je vraag is maar de Rpi 3B kan pulsen zo kort als 0.4ms verwerken. Ik zou de puls minimaal op 100ms zetten en met de optie van imp/kWh. Het hangt ook af wat dan de waarde die de puls vertegenwoordigd. Dus hoeveel pulsen worden er per kWh gegeven. Mijn SO meters geven 2000 pulsen per kWh uur af. Ik kan ongeveer 2 KW per uur opwekken dat is dus 4000 pulsen per uur maximaal. Daaruit volgt 4000/3600 = maximaal 1.1 puls per seconde. Bij een duty cycle van 50% is dat een puls van ongeveer 500 ms maximaal zonder dat je in de problemen komt met overlappende pulsen. Bij 100ms puls breedte kom je dus niet in de problemen. Zover de theorie je kunt de pulsduur aanpassen dat is een luxe die de meeste S0 kWh meters niet hebben.

      1. Hoewel ik weet dat een 2de SO ingang op de roadmap staat, heb ik het volgende probleem met de SO pulsen. Omdat 2 omvormers heb draaien, heb ik de SO van de kWh meter voor beide omvormers op 1 GPIO ingang moeten zetten. Daardoor treed er een fout op van ca 1,5% omdat pulsen soms tegelijkertijd optreden.

        1. Ja dat valt niet standaard te verhelpen. Of je moet een puls verdeler bouwen die de pulsen als het ware onthoudt en dan later verwerkt. De beide kWh meters moeten dan wel identiek zijn met waarde die elke puls vertegenwoordigd.

  15. Misschien een stomme vraag, maar hoe wordt hij weergegeven? Ben even benieuwd hoe het er uit ziet voordat ik er 1 aanschaf.Iemand misschien een screenshot?

      1. Ik vraag me dit ook af. Hij bedoelt hoe P1mon de waardes van de S0 pulses weergeeft. Ik heb zojuist een nieuwe kWh meter met S0 pulse geïnstalleerd en gekoppeld aan P1mon, dit werkt trouwens prima, uitstekend werk!

        Alleen waar zie ik de waardes nu terug? In welke grafiek(en) en/of pagina’s kan ik de huidige opbrengst van vandaag terug vinden? Ik vind nu alleen op de meterstanden pagina de bruto opbrengst standen. Of zie ik iets over het hoofd?

        1. Op de display pagina van de setup pagina’s kun je eerste blok “de-activeren van schermen. “opwekking (levering) kWH” activeren.

  16. Mooie optie om een kWh meter te kunnen meten! Ik ben er dit weekend mee aan de slag gegaan. Heb een Eastron SDM120DB besteld bij: https://webshop.cedel.nl/1-Fase-kWh-meter-met-puls-uitgang-mid
    Voor degene die eventueel ook met deze kWh meter aan de slag wil gaan: let er op dat de standaard ingevulde puls waarde in kWh van 0.0005 in p1mon voor deze kWh meter niet correct is. Dat moet 0.001 zijn.
    Ik heb verder gewoon de elektrische schakeling gebruikt zoals op de website aangegeven. Aangezien ik al de watermeter met de daarbij behorende elektrische schakeling had, heb ik de 5V hergebruikt. De 5V pin van de Pi voedt dus niet alleen de watersensor en octocoupler van de “waterschakeling”, maar ook de octocoupler van de “kWh-schakeling”. Tot zover lijkt het allemaal prima te werken! Ik ben er blij mee!

    1. Zou je mij kunnen helpen hoe ik deze op de raspberry pi krijg? Ik heb deze ook in de meterkast maar geen idee hoe verder. P1mon wel draaien verder.

    2. Beste Arjan,

      Zou ik ergens in contact met je kunnen komen over de sdm120 aansluiten op de RPI

  17. Hallo SecBro, Wilde even melden dat in de app bij het verbruik VANDAAG, de opgewekte solar kWh en het aantal verbruikte liters niet worden gedisplayed. De andere velden wel. Zowel de opgewekte kWh en het aantal L water komen van sensoren die via de GPIO aangesloten zijn en via de P1mon op de laptop wel zichtbaar zijn. Heb ik een instelling niet in orde of is er een bug in de app

    1. Bedankt voor het melden ik ga het onderzoeken. Update: ik heb eeb bug in de app gevonden waardoor de dag waarde voor water niet altijd wordt weergegeven. Dat is opgelost in de volgende versie.

  18. Hallo SecBro, Opnieuw bedankt voor de mogelijkheid om de S0 te interfacen met P1mon. Het werkt nu bij mij! Ik kwam er daardoor achter dat in het overzicht kWh opgewekt dagen alleen de opgewekte kWh hoog tarief dagen OF alleen de opgewekte kWh laag dagen tarief zichtbaar zijn. Opgewekte kWh hoog tarief dagen EN opgewekte kWh laag tarief dagen is niet mogelijk. Dit schrijvende gevonden dat het ook voor uren, maanden en jaren zo is. Is dit een bug , heeft het een reden of doe ik iets verkeerd? Groet Wim

    1. Bedankt voor het melden. Ik ben bezig met een verbeterde versie. Die doet het in ieder geval goed ik heb geen data beschikbaar van 202012-1.0.0
      versie (de laatste uitgebrachte versie). Je hoeft overigens niets te doen hij neemt de dal/piek waarde uit het slimme meter telegram over. Alleen als je geen slimme meter data hebt zal er geen verschilt te zien zijn.

  19. Allen, ik gebruik nu al ruim met vol tevredenheid de P1 Monitor. Wil nu ook kWh-meter aansluiten. Nu is mijn vraag. Op de wasmachine groep in de meterkast zit boven op zolder een extra groepkast waar de PV is aangesloten en de wasmachine. Als ik dus een kWh meter met S0 aansluit in de meterkast dan mis ik dus het verbruik dat mijn wasmachine heeft.
    Hoe kan ik op zolder een SO kWh meter installeren en aansluiten op de P1 Monitor die beneden in de meterkast staat?

    1. Als je een kabel naar de Rpi kan leggen dan zou dat moeten kunnen. Door de afstand verlies je wat spanning, dus moet er wellicht boven een apart 5 volt voeding komen voor de opto coupler. Dat het vermogen van de wasmachine er af gaat is niet met de software op te lossen.

      1. Dank voor de snelle reactie, kabel tussen zolder en beneden meterkast wordt lastig. Maar wat misschien niet duidelijk was, op zolder bij de wasmachine en de PV heb ik 2 losse automaten. Op 1 automaat de wasmachine de 2e de PV. Is daar dan wat mee te doen?

        1. Dat durf ik niet te zeggen, het idee van de pulsmeting is dat hij de waarde meet van de S0 kWh meter meet. Als deze ook voor andere zaken wordt gebruik dan kan de software er niets aan veranderen. De automaten hebben geen relatie met de kWh puls meter.

        2. Eigenlijk niet, met 2 automaten zijn de groepen nog steeds niet galvanisch gescheiden alles loopt dan nog over 1 groep met te dunne draden om 2 verbruikers op aan te mogen sluiten. Je verstoort zo ook je terug levering als je die hebt. En met het risico dat je huis afbrand als er ergens iets misgaat in je wasmachine of omvormer, je moet beide groepen beneden uit kunnen zetten in geval van nood.
          Je zal niet de eerste zijn waar brand uitbreekt bij zijn zonnepanelen en je kunt niet bij de automaten komen ik moet er niet aan denken.

          1. Dank voor de reactie. Ik kan gewoon beneden bij de automaten hoor, kan alles uitzetten in de meterkast. Dus wasmachine en omvormer. Daar zie ik geen probleem in. Brandgevaar, ga ik zeker over nadenken, dank. Echter heb ik in mijn huis zelfs vanaf de bouw (1982) 2 groepen in 1 buis. 😥. Is ook een punt van brandgevaar. Maar graag heb ik ook antwoord op m’n vraag. Groet.

    2. Beste graafas, dit zou ik niet doen, ook een beetje dom van de installateur om je zonnepanelen omvormer niet op een vrije groep te zetten. Sterker nog het mag niet eens, als er meer dan twee zonnepanelen (600 Watt) worden geïnstalleerd, is plaatsing op een vrije groep in de meterkast verplicht. Het was misschien een praktische goedkopere oplossing maar het mag niet.
      Toen hier de SolarEdge installatie aangelegd werd, werd de stroomkabel door een nis in het trapgat naar benden gebracht en door de betonnen vloer naast het gat voor de water afvoer onder de vloer gebracht. Vandaar was het een peulenschil de kabel onder in de meterkast te brengen. Heb gelijk een cat6 utp kabel mee laten trekken die direct in mijn router zit.

  20. Ik kan nu in P1 monitor zien wat we terug leveren door onze panelen, maar niet wat de panelen daadwerkelijk opbrengen. Daarom heb ik een extra KWH meter gekocht en wil hiermee de opbrengst van onze zonnepanelen bijhouden. In de beschrijving hierboven staat :

    “kWh meterstand hoog tarief in kWh: de tellerstand die je bij de gemeten pulsen wil optellen voor hoog tarief.
    kWh meterstand laag tarief in kWh: de tellerstand die je bij de gemeten pulsen wil optellen voor laag tarief.
    De meeste meters hebben alleen een totaal telwerk. Je moet dus zelf bepalen of en hoe je totale meterstand wil verdelen. In de P1 monitor worden de kWh tellerstanden voor hoog en laag tarief opgeteld.”

    Moet ik daar iets invullen, of kan ik die ook leeg laten? Ik neem aan dat de meterstand van de extra KWh bij 0 begint als ik niks invul. Is het anders een optie om hier de reeds geregistreerde opbrengt van de panelen in te vullen (deze haal ik dan uit de app van de omvormer)? En dan allemaal als hoog tarief? Mij is niet helemaal duidelijk of en wat ik dan moet invullen. En hoe zit dat met die kWh meterstand reset. Die moet uitgevoerd worden op het moment dat de extra kWh meter is aangesloten? Maar die geeft pas een puls als de panelen daadwerkelijk gaan leveren, overdag.

    1. Als eerste even dag en nacht tarief. Zoals je aangeeft hebben de meters maar een telwerk. Op het moment dat de kWh meter is aangesloten zal de software voor de juiste momenten het bij het dal of piek tarief optellen. Als je al een waarden wil toevoegen van bijvoorbeeld 1000Kwh dan kun je dat verdelen over piek en dal bijvoorbeeld 500 en 500 of welke verhouding dan ook. Als jet het niet weet dan kun je ook 1000 kWh invullen voor hoog en voor laag. Dit is niet meer dan een start waarde die bij de gemeten waarde per tijdseenheid wordt opgeteld. Doe je dat voor dat de echte meting startte dan zal de datum van de eerste meting worden gebruikt doe je het later dan op dat moment. Het is alleen van belang voor je totaal meting. De correctie is niet destructief en oneindig worden herhaalt. Dus ik zou zeggen probeer het gewoon en speel met de waarden tot die bevallen.

          1. Nog een vraagje.
            Als ik in de omvormer kijk dan zie ik dat de panelen vandaag tot op dit moment 1 Kwm hebben geleverd. Als ik dan op de P1 monitor kijk heb ik op dat moment 804 Watt geleverd. Ik mis dan 200 watt. Is dit te verklaren?

            1. Ik weet niet precies wat je bedoeld omdat je Watt en kWh door elkaar gebruikt. de SO Kwh meter meet kWh wat je omvormer aangeeft weet ik niet maar in mijn ervaring geeft deze het vermogen weer in Watt of soms VA. Daarnaast geeft de omvormer aan wat er aan kWh is opgewekt. Wellicht dat jouw omvormer dat ook doet dan zou je die moeten vergelijken.

  21. Ik heb dit weekeind een tijdelijke quick and dirty patch gemaakt in P1PowerProductionS0.py , om S0 pulsen te vervangen door fake pulsen, berekend uit mijn actuele PV data (die ik ook quick en dirty ophaal met socks)
    Ik heb de pulsSimulator() routine daarvoor even misbruikt
    Kan / moet qua code veel netter maar dit werkt zo even prima. Als je wilt stuur ik je de code

    Misschien wel alvast een suggestie voor de roadmap: om de code die de PV data ophaalt in een aparte class / file te stoppen, zodat evt andere inverters ook makkelijk uitgelezen kunnen worden. Bij mijn inverter moet ik de data bijv als low level RTU modbus data ophalen, en uit een non standaard register halen.

    1. Hallo M.Steltman, wat betreft de inverters uitlezen kun je bij een SolarEdge zonder display zoals ik zelf gebruik wel vergeten.
      Ze hebben dat met de automatische sw update volledig dicht getimmerd, bij Tweakers loopt er al een heel lang draadje over het uitlezen van de inverters.

      1. Het is me bij mijn inverter als volgt gelukt.
        Mijn inverter kan ik lokaal uitlezen met een appje van de fabrikant. Dat maakte het mogelijk om met een pcap tooltje de cmds en responses te analyseren. vervolgens heb ik dat protocol (modbus) gesimuleerd met wat code in P0powerproduction.py, en een s/w pulse simulator. Gast maar om 1 waarde, dus niet echt ingewikkeld

  22. Een, niet technische, aanvulling zou een z.g. Factureringsperiode kunnen zijn. Een factureringsperiode is de start en einddatum van je leveringscontract met de energiemaatschappij. P1 monitor doet nu alles op basis van kalender data. Maar een energiecontract, met de tarieven, loopt nooit van 1 januari tot en met 31 december, maar gaan ergens gedurende het jaar in en eindigen ook ergens in een jaar. Daarna gaat een ander contract in.

    Vervolgens is de levering gebaseerd op de kale energieprijs per kWh (piek en daltarief) van zowel de levering als de terug levering, opslag duurzame energie, de netbeheerskosten per jaar, energiebelasting per kWh en vermindering netbeheerskosten weer per jaar. Eigenlijk moet je die dan apart kunnen opgeven als je een factureringsperiode gebruikt. Want dan zullen onderdelen van deze kosten, met uitzondering van de kale energieprijs, gedurende de looptijd van het contract wijzigen.

    Voor gas geldt hetzelfde. kubieke meterprijs, belasting per kubieke meter en de netbeheerkosten per jaar

    Uiteraard wil je dan ook de historie kunnen terugzien. Kortom een flinke, boekhoudkundige, programmeerklus. Maar zeer gewenst.

    1. Bedankt voor je suggestie. Echter dit is te specifiek voor de P1 monitor en komt niet op de roadmap. Ik snap de interesse maar er zijn talloze kosten verwerkingen te bedenken. Dit is een enorme klus om bij te houden en aan te passen. ik houdt de kosten verwerking zo simpel als mogelijk.

        1. Fijn dat je de overweging begrijpt. Je kunt het natuurlijk altijd zelf maken en toevoegen.

          1. Goed plan. Maar dan zoek ik een export functie in bijvoorbeeld csv (tekst) formaat.

  23. Ik heb mijn kWh-meter aangesloten en e.e.a. lijkt te werken. Leuke extra feature, die vraagt om een donatie 🙂
    Maar zo te zien levert de meter ook pulsen als er geen energie meer geleverd wordt door de PV installatie. Ik vermoed, dat het hierbij om het standby stroomgebruik van de inverter gaat: 1 puls per ongeveer 12 seconden komt (dacht ik) overeen met zo’n 3 Watt.
    De gebruikte kWh-meter is een 3-fasenmodel van B+G, model DRT428DC, zoals door Youless geleverd.
    Ik heb op het web heel wat energiemeters gevonden, maar bij geen enkele iets gezien over het wel of niet leveren van pulsen bij omgekeerde energiestroom.
    Hoe zit dat met de hier aangehaalde HIKING DDS238-2 65A ?
    Die kan ik overigens niet gebruiken, ik heb een 3-fasen model nodig. Is er een 3-fasen uitvoering van deze Hiking?

    1. De hiking meet ook het vermogen dat verbruikt wordt. Dus in de geval van de omvormer. Ik heb geen ervaring met andere meters. Wellicht dat andere gebruikers hun ervaring met een drie fase meter willen delen.

    2. Ik gebruik ook een 3-fasenmodel. In mijn geval is dat een kWh meter van DZT, model DZT-6035. Ik constateer hier echter hetzelfde als jij. Ook als de omvormer zichzelf heeft uitgeschakeld worden er pulsen gestuurd. Het eigen telwerk van de DZT meter ziet dat ook, dus de tellerstand van de P1 monitor en de DZT meter blijven wel in sync.
      Ik verwacht niet dat er een betaalbare oplossing is in de vorm van een kWh meter die onderscheid kan maken tussen geleverd en opgenomen vermogen.

  24. kWh meter werkt goed, ik maak gebruik van de Eltako WSZ15D-32A MID.
    Wel zou het nog mooi zijn als je opgewekte energie kan zien op het algemeen tabblad van verbruikte en geleverde kWh.
    Dan kan je % eigen verbruik (% van je zonne-energie die je effectief zelf opneemt) waargenomen worden, wat mij toch interessant lijkt.

    1. Bedankt voor je suggestie, ik ben er over aan het nadenken. De uitdaging is dat er kWh worden geteld en niet het actuele vermogen. Het afleiden van watt vermogen is rekenkundig geen uitdaging maar goed weergeven is wel lastig.

  25. ik ben in het bezit van een zonnepaneel installatie met een SMA omvormer.

    Kan ik de tabel powerproduction in de 05_powerproduction.db zelf opvullen via een script? Zoja hoe moet deze data eruit zien, kan U een voorbeeld tabel doorsturen aub?

    Moeten er nog andere processen gedraaid worden om de gegevens zichtbaar te maken?

    Alvast bedankt

    1. De tabel structuur is als volgt:

      TIMESTAMP TEXT NOT NULL
      TIMEPERIOD_ID INTEGER NOT NULL DEFAULT 0
      POWER_SOURCE_ID INTEGER NOT NULL DEFAULT 0
      PRODUCTION_KWH_HIGH REAL DEFAULT 0 NOT NULL
      PRODUCTION_KWH_LOW REAL DEFAULT 0 NOT NULL
      PULS_PER_TIMEUNIT_HIGH REAL DEFAULT 0 NOT NULL
      PULS_PER_TIMEUNIT_LOW REAL DEFAULT 0 NOT NULL
      PRODUCTION_KWH_HIGH_TOTAL REAL DEFAULT 0 NOT NULL
      PRODUCTION_KWH_LOW_TOTAL REAL DEFAULT 0 NOT NULL
      PRODUCTION_KWH_TOTAL REAL DEFAULT 0 NOT NULL
      PRODUCTION_PSEUDO_KW REAL DEFAULT 0 NOT NULL

      Als je records wil toevoegen dan kan dat per periode(min ,uur, dag, enz.). Het veld TIMEPERIOD_ID bepaalt respectievelijk minute:11 hour:12, day,13, month:14, year:15.

      Daarnaast is het TIMESTAMP veld anders per uur , dag, enz. De velden moeten er als volgt uit zien voor respectievelijk min, uur, dag, maand en jaar YYYY-MM-DD HH:MM:00, YYYY-MM-DD HH:00:00, YYYY-MM-DD 00:00:00, YYYY-MM-01 00:00:00, YYYY-01-01 00:00:00. De velden PRODUCTION_KWH_HIGH, PRODUCTION_KWH_LOW moeten ingevuld zijn. Deze geven het gebruik per periode (uur, dag, enz weer). PRODUCTION_KWH_HIGH_TOTAL , PRODUCTION_KWH_LOW_TOTAL , PRODUCTION_KWH_TOTAL zijn de totaal tellerstanden dus de opgetelde waarden van de uur,dag enz.

      POWER_SOURCE_ID is bedoeld om aan te geven wat de bron is. Dit wordt in de toekomst een andere waarden dan 1 want die is specifiek voor puls meting bedoeld. Maar als je daar een andere waarde gebruikt dan wordt de data niet weergegeven in de UI.

      PRODUCTION_PSEUDO_KW is experimenteel.

      Je moet dan voor elke periode een insert record maken zoals hieronder. Voor bijvoorbeeld een dag record op 2017-05-15 met een laag tarief waarde van 10 en een hoog tarief waarde van 20. Voorbeeld zonder de tellerstanden.

      insert into powerproduction (TIMESTAMP, TIMEPERIOD_ID, POWER_SOURCE_ID, PRODUCTION_KWH_HIGH, PRODUCTION_KWH_LOW) values (‘2017-05-15 00:00:00’,13,1,10,20);
      Wat moet je verder nog regelen.

      Zorgen dat er geen records missen in de data dus ook als er geen updates van zijn regelen dat er een record wordt aangemaakt. Voor minuten, uren, dag, enz.

      De retentie van is als volgt:
      Elektrisch opwekking (levering) interval minuten 31 dagen
      Elektrisch opwekking (levering) interval uren 1096 dagen
      Elektrisch opwekking (levering) interval dagen 1096 dagen
      Elektrisch opwekking (levering) interval maanden Onbeperkt
      Elektrisch opwekking (levering) interval jaren Onbeperkt

      Dus je moet voor minuten, uren en dagen na de retentie periode de oude records wissen. Doe je dat niet dan zal de P1 monitor op den duur vastlopen doordat er geen RAM geheugen meer is. Mijn verwachting is 1 a 1,5 ja

  26. Hallo SecBro, is het mogelijk om historische gegevens van mijn zonnepanelen in de 05_powerproduction.db te implementeren? Ik heb de zonnepanelen opbrengst gegevens vanaf vorig jaar april (installatie datum) uit de SolarEdge app in CSV formaat kunnen downloaden. Ben zelf al bezig geweest met ”DB Browser sqlite” en snap de opbouw structuur maar ik kan niet terug in de tijd (2019) gaan om mijn csv data erin te krijgen.
    Heb het vernieuwde interface printje van TT Projecten met de nu 2 geïntegreerde (watersensor/kwh) interfaces in de meterkast zitten, en werkt erg goed. Gelijk maar een ruime donatie gedaan via een Tikkie.

    1. Als je records wil toevoegen dan kan dat per periode(min ,uur, dag, enz.). Het veld TIMEPERIOD_ID bepaalt respectievelijk minute:11 hour:12, day,13, month:14, year:15. Daarnaast is het TIMESTAMP veld anders per uur , dag, enz. De velden moeten er als volgt uit zien voor respectievelijk min, uur, dag, maand en jaar YYYY-MM-DD HH:MM:00, YYYY-MM-DD HH:00:00, YYYY-MM-DD 00:00:00, YYYY-MM-01 00:00:00, YYYY-01-01 00:00:00. De velden PRODUCTION_KWH_HIGH, PRODUCTION_KWH_LOW moeten een ingevuld zijn want deze worden gebruik om te totaal stand te berekenen.

      Je moet dan voor elke periode een insert record maken zoals hieronder. Voor bijvoorbeeld een dag record op 2017-05-15 met een laag tarief waarde van 10 en een hoog tarief waarde van 20.

      insert into powerproduction (TIMESTAMP, TIMEPERIOD_ID, POWER_SOURCE_ID, PRODUCTION_KWH_HIGH, PRODUCTION_KWH_LOW) values (‘2017-05-15 00:00:00’,13,1,10,20); je kan voor insert ook replace maken maar dan kun je per ongeluk wat overschrijven. Met insert kan je alleen niet bestaande records toevoegen.

      Je kunt dan een bestand aanmaken, zippen en importeren. Maak gebruik van een bestaand export bestand als template. Het gaat dan om het bestand 05_powerproductionnnnnnn.nnn. Of met hand doen met de sqlite command line of andere database tool.

  27. Weer een gave toevoeging! Ik heb de kWh meter uit jou bericht met link (HIKING DDS238-2 65A) besteld en deze week binnen gekregen. Is het aansluiten van deze kWh in de meterkast nog ingewikkeld? Kun je misschien kort uitgelegd hoe je dit doet of dat je ergens nog specifiek rekening mee moet houden? Alvast hartelijk bedankt!

    1. Buiten dat je veilig moet werken en de hoofdschakelaar van de meterkast moet uitzetten en je omvormer moet uitzetten is de installatie relatief eenvoudig. Als je echter niet kundig bent op elektrische gebied dan wil ik adviseren dat door een vakman te laten doen. Je moet de L en N van de zonnepanelen omvormer aansluiten op respectievelijke 1 en 2 en van de kWh meter kun je dan een aansluiting maken naar de installatie automaat van je zonnepanelen dus 3 en 4 van de kWh meter gaan naar de L en N van de installatie automaat. De kWh meter wordt dus in de leiding van de zonnepanelen geplaatst. Daarnaast moet dan de 6 en 5 van de kWh meter met opto-coupler aangesloten op de GPIO poort van de Rpi.

  28. Hallo Security Brother,
    Dikke proficiat voor deze nieuwe functie. Ik heb het circuitje gesoldeerd en mijn kWh meter wordt nu perfect uitgelezen 🙂
    Zoals meestal brengt iedere nieuwe functie onmiddellijk extra vragen ;-).
    De kWh meter die ik uitlees wordt gebruikt om mijn verbruik van mijn laadpaal voor een elektrische wagen op te volgen.
    Zou het mogelijk zijn om een optie te voorzien om deze meter te definiëren als een verbruiksmeter en het verbruik weer te geven in een aparte kleur in de grafieken van de slimme meter (3de tab van boven, naast de gele en de groene kleur die je nu al hebt)? Mocht je dit willen kan ik verder detailleren wat ik precies bedoel.
    Aangezien mijn Solaredge omvormer veel te ver staat van mijn elektriciteitskast heb ik niet de mogelijkheid om daar een kWh meter met pulsteller aan te sluiten. Ik steun dus ook de vraag om een interface naar Solaredge toch nog te blijven voorzien (via de Sollaredge API) om de productie van zonnestroom te kunnen opvolgen.
    Eerder een detail : ik heb gemerkt dat de API /api/v1/powerproduction/minute blijkbaar het veld “PRODUCTION_KWH_TOTAL”: 285.0, steeds afrond naar kWh en geen decimalen geeft. In de tools/kWH tab staan die echter met 3 decimalen : 00285.958 kWh
    Bij voorbaat dank.
    Wilfried

    1. Bedankt voor je vraag.
      Je wil feitelijke de kWh S0 gebruiken als verbruiksmeter terwijl deze bedoeld is voor het meten wat je opwekt. De vraag of dat in de de grafieken kan. Het is niet de bedoeling van de deze optie. Ik heb ook verzoeken die vragen om juist deze meting in de overzichten op te nemen als opwekking. Het kan technische wel kan maar. Ik houd er rekening mee en ga het onderzoeken of het haalbaar is. Het staat op de roadmap.

      De mogelijke bug van /api/v1/powerproduction/minute staat op de bug lijst en wordt opgelost.

      1. Bedankt voor je snelle reactie.
        Mijn vraag was inderdaad om via een parameter te kunnen kiezen of je de kWh S0 meter gebruikt als een opwekmeter of als een verbruiksmeter, en afhankelijk van deze keuze het verbruik (of de opwekking) in de grafieken bij te voegen.
        Grtjs.
        Wilfried

      2. Er zit geen bug in /api/v1/powerproduction/minute
        Het was mijn schuld : per ongeluk had ik “round” aanstaan.
        Sorry hiervoor

  29. Allereerst, ik ben groot fan van de P1-monitor en erg blij met de laatste uitbreiding met de monitoring van opgewekte elektriciteit. Fantastisch werk en een nieuwe donatie komt eraan 🙂

    Maar wat ik nog mis is de monitoring van het daadwerkelijk kWh verbruik. Die kan volgens mij nu worden berekend o.b.v. de afgenomen, geleverde en opgewekte elektriciteit.

    Ik heb dit toegelicht in een document: http://filiaalwolk.nl/p1monitor-energiestromen.pdf

    Met deze aanpassing wordt namelijk inzichtelijk wat je daadwerkelijk huishoudelijk verbruik is. Dat is namelijk sinds de monitoring van de zonnepanelen niet meer het geval…

    1. Bedankt voor je compliment en een wederzijds compliment voor de uitwerking van het voorstel. Ik heb het op de roadmap gezet (optie Mike) en ga er serieus naar kijken. Ik ben het niet eens met je redenering over het huidige weergave die klopt vanuit het gezichtspunt van de slimme meter. Ik ben wel met je eens dat je nu precies kunt zien wat je zelf verbruikt van je zonnepanelen opbrengst. Gezien de inspanning die je geleverd heb bij hoge uitzondering een overzicht wat er de eerste activiteiten zijn:
      – de IOS app aanpassen met o.a de kWh S0, fase data metingen, ondersteuning voor landscape.
      – de P1 monitor watermeter aanpassen.
      – P1 monitor code aanpassen voor toekomstige aanpassing.

      Afhankelijk van de hoeveel mensen deze optie belangrijk vinden ga ik hem oppakken. Of als ik het met niet al te veel tijd kost dan ga ik er eerder mee starten.

      1. Bij mij is de rekensom iets complexer, omdat ik een batterij heb. In-huis verbruik is dus bij mij: meter (Netto van of naar het net) + PV opbrengst – batterij charge/decharge
        Ik haal die extra variabelen / parameters uit mijn inverter.
        ALs gezegd, heb ik een quick en dirty patch gemaakt voor P1Powerproduction.py , die de gemeten watts van mijn inverter omzet naar gesimuleerde pulsen. Werkt prima !
        Belangrijk voor de toekomst is (dus) denk ik dat de architectuur zo in elkaar zit dat de metingen (minuut waarden ) allemaal ontkoppeld zijn van de applicatie. Dus iets met plugins.
        Op zich is modbus dus helemaal niet zo gek. Een lijst met waarden (registers) die je continue / elke minuut uitleest.
        Je zou bijvoorbeeld een virtuele modbus kunnen maken P1mon leest al die registers (via een mapping: welke waarden zijn er), en een setje van losse plugins (daemons) zetten de waarden er in, zoals nu bijv bij P1Powerproduction doet.
        My 2cts

        .

        1. Bedankt voor je suggestie, ik ben bezig om de software meer modulair te maken waardoor dit mogelijk wordt.

  30. Hoi,

    Gisteren e.e.a. in elkaar geknutseld en vandaag krijg ik netjes het bruto opgewekte vermogen binnen.
    Werkt super, bedankt voor alle moeite die je in deze software stopt!

    Vandaag heb ik ook de p1 monitor pro app aangeschaft. Ziet er goed uit.
    Komt daar de bruto geleverde energie nog bij?

    Een suggestie: het zou best mooi zijn om nog een extra scherm te maken, waarop je kunt zien wat er van de opgewekte energie direct verbruikt wordt. Bijvoorbeeld een ‘main-3.php’ scherm genaamd ‘Levering’.
    Hier kun je dan 2 meters laten zien met het bruto en netto opgewekte vermogen.
    Het bruto opgewekte vermogen zou je kunnen terugrekenen van Kwh naar Kw. De refresh tijd van die meter zou dan b.v. 1 minuut kunnen zijn om met voldoende pulsen te kunnen rekenen.

    De direct gebruikte energie, bruto opgewekte energie en terug geleverde energie kun je naast de meters weergeven.

    Groetjes, Stefan

    1. Alle wat je vraagt zit in de pijplijn :). Ik voeg je main-3 scherm toe aan de roadmap. Ik ga mij nu weer focussen om de app te upgraden met nieuwe functies en kleine verbetering.

  31. Ik heb de ‘oude kwh’ meter van homewizard. volgens mee geen extra power nodig. Hij staat tussen de SMA en meterkast in en heeft een extra uitgang voor s0 meting. Die ging voorheen naar de Energylink van HW. Kan ik dit dan nu direct op een GPIO aansluiten? Op welke pins dan?

    1. Zonder specificaties van de meter kan ik daar geen antwoord op geven. Raadpleeg de documentatie. Als de S0 uitgang van de meter met 3.3V logica om kan gaan dan kun je de S0 aansluiting 1 verbinden met de GPIO pin die je wil gebruiken en de S0 aansluiting 2 verbinden met gnd. De GPIO poort is ingericht met een pull up weerstand. Hoewel ik er weinig ervaring mee heb ben ik geen S0 meters tegengekomen die met 3.3V werken en eigenlijk allemaal met een open-collector werken en daarbij is dan het schema nodig zoals het op de pagina staat.

      1. Onderstaand staat in de Instructions: STATIC SINGLE-PHASE ONE MODULE DIN-RAIL WATT-HOUR METER

        Electric characteristic
        Voltage: 230V +- 20%
        Current: 5(32)A
        Accuracy class:1.0
        Standard: IEC62052-11, IEC62053-21
        Frequenc:50Hz

        lmpulse constant: 2000imp/kWh
        Display mode: LCD 5+2 = 99999.99kWh
        Power consumption: <8VA s0.4W
        Starting current: 0.004tb
        Temperature range: -20-65C
        Flashing red: lmpulse indication
        Average humidity value of year: 75%
        Maximalvalue: 95%
        lmpulse connection:
        Voltage 12-27V, current<27mA, max length of lead: 20m
        lmpulse width=9Oms, connect to terminal 20&21
        Limits of values: max 60VDC, max 50mA

        met deze specs moet ik inderdaad het schema gebruiken zoals beschreven?

        1. Het lijkt op een meter met een open collector aansluiting. Het lijkt er echter op dat de S0 aansluiting minimaal 12 volt nodig heeft. In het schema op de pagina wordt er 5v van de Rpi aangeboden dan zou dan een andere 12v voeding moeten zijn om het te laten werken. Wellicht werkt het wel met 5v maar dat moet je dan testen.

          1. Welke Level shifter heb je gebruikt?

            Zou hij niet minder dan 8VA verbruiken?
            Power consumption: <8VA <0.4W
            of moet ik naar de Voltage 12-27V moeten kijken?

            1. Je hoeft alleen naar het voltage te kijken. Ik denk dat de 8VA (is ongeveer 8W) slaat op het gebruik van de meter dat in ieder geval minder is dan 8W. De 0.4W is waarschijnlijk het verbruik van de S0 puls die kleiner is dan 0.8W. Als je op 12V wil werken dan kun je volgende waarde gebruiken die ik berekent heb maar niet getest. Bij de optocoupler moet dan pin 1 met 12V worden verbonden en niet met de 5V van de Rpi. Pin 2 met een weerstand van 2K7 ohm. De – uitgang van de kWh meter moet dan met de gnd van 12 volt worden verbonden en niet met de gnd van de Rpi. je hebt dus wel een aparte voeding nodig voor de 12V die kun je niet van de Rpi betrekken. Het kan een 12 Volt adapter zijn of een step up converter zo iets als dit Ik heb er geen ervaring mee. Je kunt uiteraard ook overwegen de aanbevolen S0 kWh meter te gebruiken dat is in ieder geval een combinatie die getest is en werkt.

                1. In principe kan elke 5v naar 3.3V shifter werken maar ik ben zelf meer een fan van de opto-coupler methode. Zie het schema op de pagina of zie de watermeter pagina waar door een gebruiker PCB’s worden aangeboden. Anders is het gewoon even testen.

                  1. Als de Wh meter van Remco een knipperend ledje heeft, is mijn oplossing dan niet eenvoudiger: ik heb een “licht sensor LDR module met LM393 chip” voor het ledje van mijn L+G E360 geplakt. (in een mooie behuizing van LEGO !) Werkt met 3,3-5 V. Aangesloten op de 3,3 V , een GPIO pin en de massa van de RPi.
                    (hobbyelectronica.nl. €1,45)

                    1. Ook een fraai oplossing, als je een schema hebt hoe je de voltage comparator (LM393) gebruikt dan kan dat voor andere mensen interessant zijn.

                    2. De module is een compleet printje met een LDR, een instelpotmetertje en 3 aansluitpinnen: VCC, DO en massa. VCC op 3,3V, DO op een GPIO-pin en de laatste uiteraard op een massa-pin. Op het printje zitten 2 leds: voedingsspanning en de schakelpuls. Met de potmeter stel je de gevoeligheid in: schakelen als de LED van de kWh meter brandt. Da’s alles !

    1. In principe wel maar als beide meters een puls geven dan zal je een puls missen en dus zal er een afwijking ontstaan aan. Daarnaast moeten de pulsen evenveel kWh vertegenwoordigen. Uiteraard moeten de twee meters elektrisch gelijk werken. Als een meter met een positieve puls werkt en de ander e met een negatieve puls dan gaat het niet werken.

      1. Bedankt. Weet je of het mogelijk is om een 3 fase kWh meter te gebruiken is met 1 SO uitgang of bestaan die niet.

        1. Ik heb geen idee of ze bestaan maar ik neem aan van wel. Of dat ook toepasbaar is in jouw situatie durf ik niet te zeggen.

          1. Daar bestaan er genoeg van, in allerlei varianten. Google maar op “3 fase kwh meter met s0 uitgang”.
            Zo kom je dan bv de DTS 353 van YTL of de Eastron SDM72D enz.
            succes Aad

  32. Na mijn verzoek bij ingebruikname van de p1mon om de S0 teller te kunnen gebruiken gisteren de update geïnstalleerd. S0 meting werkt perfect. Gelijk maar even de App aangeschaft.

  33. Omdat ik al enige jaren een kWh-meter + S0 in de meterkast heb zitten gisteren gelijk update geplaatst en printplaatje gesoldeerd.
    Zojuist bij de eerste zonnestralen direct resultaat. Ziet er echt super goed uit. Extra donatie is onderweg!!

      1. Registratie was vandaag exacte hetzelfde als uit de logging van mijn omvormer. Super!
        Vraagje:
        Wordt deze data nog verrekend of op een andere manier verwerkt in de totaal tabellen?
        bv: dagtotaal = meterstand + zonnepanelen – terug leveren?

        1. Nee, de huidige weergave van verbruik en levering komt uit de slimme meter. kWh S0 meting is de bruto meting die verder niet verwerkt wordt.

    1. Beste Roy, heb jij een afbeelding van jouw printplaatje? Ik heb geen elektronicaachtergrond maar begrijp ik het goed dat de 4N35 een 6-pins optokoppelaar is? En zijn de 2 weerstanden tussen de S0-meter en de optokoppelaar van 330 Ohm? Alvast dank voor je hulp.

      1. Hoi Mike,
        Een foto sturen wordt lastig, hij zit namelijk al weggewerkt in de kabelgoot in de meterkast. Een 4N35 is inderdaad een 6 pins chip. Ik heb een experimenteer printplaat gebruikt met de 2 x 330 Ohm weerstanden zoals in het tekeningetje staat. Destijds ook de watermeter gekoppeld en eigenlijk de links van de bestel lijstje gebruikt voor de noodzakelijk items te bestellen. Bestel links kopiëren in dit berichtje wordt een rommeltje (vanwege de mega lange URL). Misschien is het handig om een bestel lijst toe te voegen aan het onderwerp.
        Ik zag dat er ook iemand was die printjes maakt voor de watermeter optie. Misschien kan hij deze ook maken als er genoeg interesse voor is.

          1. Dank allen, hiermee kom ik verder… De P1-monitorwas al goed maar met de zonnepanelen productie erbij wordt het perfect!

  34. Verreweg de meest universele en meest simpele oplossing om de energieproductie van zonnepanelen te kunnen meten. De kWh-meter is goedkoop. Dit maakt de software onafhankelijk van welke vorm van energieopwekking en leverancier van omvormer dan ook. Ik trek mijn wens om de Omnik omvormer te kunnen uitlezen dan ook bij deze in en heb de bestelling van E9.76 bij Aliexpress al uitstaan. Levering DIN-module 3e week van december. Vandaag ga ik de nieuwe versie installeren en er alvast zonder opweekkingsdata mee spelen. Eindelijk de wens om alle energiegegevens in 1 database te hebben in zicht. Dank!

    1. Hallo Mensen,

      Wil ook graag p1mon draaien op den raspberry.

      Nu heb ik voor mijn zonnepanelen een wxtra kwh meter met pulsuitgang. Gaat om dit type: drs155D

      Hoe moet ik deze aansluiten op de raspberry?

Geef een reactie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.